Issuu on Google+

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΕΤΟΣ 46ο | Αρ. Φύλλου 12617

Κομοτηνή, ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

ΤΙΜΗ Φύλλου 0,70

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ

Κομοτηναίοι εθελοντές

ΣΕ ΕΤΟΙΜΌΤΗΤΑ

για αποστολή στην Ιαπωνία «Εκείνο που κάνουμε εμείς, είναι να δηλώνουμε τη διαθεσιμότητα μας στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, ούτως ώστε, αν ζητηθεί βοήθεια από την Ιαπωνία να ξέρει το υπουργείο ότι έχει στη διάθεση του έμψυχο δυναμικό», ανέφερε ο κ. Γιαγκίνης σελ. 2

ΗΡΘΕ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΣΒΗΣΕ

ΧΡΥΣΟΘΉΡΕΣ

ΣΎΓΧΡΟΝΑ διαδραστικά κόμματα-ενεργοί πολίτες Μετά την εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή και την Αθήνα πριν ένα μήνα, ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, παρουσίασε χθες το βιβλίο του «Ενεργοί Πολίτες – Σύγχρονα διαδραστικά κόμματα» και στους συντοπίτες του Κομοτηναίους, μ΄ένα ιδιαίτερα προσεγμένο πάνελ ομιλητών που αποτελείτο από τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, γραμματέα Π.Ε. της ΝΔ και βουλευτή Αρκαδίας, Γιώργο Φλωρίδη, βουλευτή Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Ρέμελη, πρύτανη ΔΠΘ και καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και ο Ανδρέα Παπαμιμίκο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαριάννα Πυργιώτη.

Ο ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

έκαψαν τον αιωνόβιο πλάτανο στην Ξυλαγανή;

OΛΟ ΤΟ ΧΩΡΙΌ είναι ανάστατο, αφού είχαν να θυμηθούν ωραίες πρωτομαγιές κι εκδρομές στο πανέμορφο σημείο

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ευρ. Στυλιανίδη στην Κομοτηνή

σελ. 9

Ο Μr Love Νίκος Ψαρράς μιλά για το θέατρο και την ζωή του σελ. 9

Η ΚΑΤΆΡΓΗΣΗ της ελάχιστης αμοιβής, ενώνει τους Δικηγόρους σελ. 16

ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ

Ο ΓΙΟΣ ΈΚΑΝΕ …ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΌ στην Αγγλία, ενώ δεν είχε πτυχίο ΛΙΠΟΘΎΜΗΣΕ και κατέληξε στο νοσοκομείο, ο ανυποψίαστος πατέρας

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ

Στα όρια ασφάλειας,

λειτουργεί η εξωτερική φρουρά των Φυλακών Κομοτηνής σελ. 2

σελ. 2

σελ. 7

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

ΑΠΕΓΚΛΩΒΊΣΤΗΚΑΝ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

οι 80 μαθητές της Αλεξανδρούπολης από το αεροδρόμιο Βαρκελώνης σελ. 3

www.xronos.gr | e-mail: xronos@otenet.gr


[ρεπορτάζ]

Ο ΧΡΟΝΟΣ | ΣΑΒΒΑΤΟ 12 Μαρτίου 2011

2

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

Κομοτηναίοι εθελοντές

ΣΕ ΕΤΟΙΜΌΤΗΤΑ

για αποστολή στην Ιαπωνία «Εκείνο που κάνουμε εμείς, είναι να δηλώνουμε τη διαθεσιμότητα μας στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, ούτως ώστε, αν ζητηθεί βοήθεια από την Ιαπωνία να ξέρει το υπουργείο ότι έχει στη διάθεση του έμψυχο δυναμικό», ανέφερε ο Ax. Γιαγκίνης Την ενεργοποίηση εθελοντών μελών της Εθελοντικής Ομάδας Διάσωσης στην Κομοτηνή, προκάλεσε η πρωτοφανής φυσική καταστροφή που πλήττει από χθες τις ακτές της Ιαπωνίας. Ο μηχανισμός ετοιμότητας της ομάδας, τέθηκε σε ετοιμότητα σε πανελλαδικό επίπεδο λίγη ώρα μετά το σεισμό και το τσουνάμι, για να αποσταλεί διασωστική ομάδα στην Ιαπωνία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα υποστεί τις συνέπειες. Η ΕΟΔ μέσω του διεθνούς δικτύου διασωστικών ομάδων του ΟΗΕ του οποίου είναι μέλος, ενημερώνεται συνεχώς μέσω των επισήμων διεθνών διαύλων επικοινωνίας και έχει θέσει σε ετοιμότητα διασωστικό και υγειονομικό κλιμάκιο πανελλαδικώς, σε περίπτωση που ζητηθεί επισήμως βοήθεια. «Εκείνο που κάνουμε εμείς είναι να δηλώνουμε τη διαθεσιμότητα και την ετοιμότητα μας στο υπουργείο εξωτερικών της Ελλάδος, ούτως ώστε, αν ζητηθεί βοήθεια από την Ιαπωνία να ξέρει το υπουργείο ότι έχει στη διάθεση του έμψυχο δυναμικό», ανέφερε στο «Χ» ο Αχιλλέας Γιαγκίνης.

ΒΙΒΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΡΟΦΗ 433 πτώματα, 88.000 αγνοούμενοι, ενώ προειδοποίηση ισχύει για Φιλιππίνες, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία κ.ά. ΤΗΝ ΆΜΕΣΗ ΠΛΉΡΩΣΗ κενών οργανικών θέσεων, ζητά το σωματείο υπαλλήλων εξωτερικής φρουράς καταστήματος κράτησης Κομοτηνής, με επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος Νεκτάριος Κελεσίδης και ο γραμματέας Αθανάσιος Δαδινίδης, θέτοντας παράλληλα μια σειρά θεμάτων έχουν να κάνουν με την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας εξωτερικής φρουράς των φυλακών καθώς και με την ασφάλεια της φυλακής.

1

Αναπλήρωση των επιπλέον κενών θέσεων που έχουν προκύψει λόγω της μετάθεσης 6 συναδέλφων στο κατάστημα κράτησης Σερρών. Υπενθυμίζουμε ότι οι οργανικές θέσεις για την υπηρεσία μας είναι 96 και αυτήν την στιγμή η δύναμη αποτελείται από 45 υπαλλήλους και 2 ανθυπαστυνόμους (δ/κτη, υπ/δικη), από τους 45 υπαλλήλους δύο έχουν άδεια ανατροφής και ένας βρίσκεται σε απόσπαση. Τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα πολλές φορές η υπηρεσία να λειτουργεί στα όρια της απαιτούμενης ασφαλείας και τις περισσότερες φορές σε έκτακτες περιπτώσεις, που τείνουν να γίνουν ο κανόνας (νοσοκομεία, έκτακτες μεταγωγές, υπεράριθμοι κρατούμενοι στα δικαστήρια) να τα ξεπερνάει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα δικαστήρια όπου και παρά την συνδρομή της αστυνομίας καταστρατηγείται κατάφορα ο συσχετισμός συνοδών – κρατουμένων σύμφωνα με το Π.Δ. 215/12-10-06 άρθρο ΙΙ Μεταγωγές κρατουμένων. Συνέπεια όλων αυτών η συγκέντρωση οφειλομένων ρεπό, ήδη έχουμε φτάσει τα 300 σε σύνολο μέσα σε 5 μόνο μήνες από την μετάθεση των συναδέλφων.

2

Καλύτερη συντήρηση η και αντικατάσταση των υπηρεσιακών οχημάτων (ιδαίτερα του jeep) τα οποία λόγω φθορών από την συνεχή

»

Με το στυλό στο χέρι ο κ. Γιαγκίνης συγκέντρωνε ονόματα εθελοντών από την πόλη μας, σε περίπτωση που ζητηθεί βοήθεια. «Εμείς παρεμβαίνουμε μετά το φαινόμενο και βοηθάμε απλώς στο να στηθούν καταυλισμοί, να τηρηθούν οι όροι υγιεινής, να μοιραστούν τρόφιμα, φάρμακα και λοιπά.

»

Για να είμαι ειλικρινής δεν πιστεύω ότι θα ζητηθεί από εμάς, από τόσο μακριά και από μια χώρα, η οποία έχει ήδη οικονομικό πρόβλημα. Η Ιαπωνία είναι πολύ μεγάλη και πολύ ισχυρή χώρα σε σχέση με εμάς και γι’ αυτό δεν πιστεύω ότι θα χρειαστεί η βοήθειά μας. Απλώς, εμείς σαν εθελοντές μέσα από το σύστημα που έχουμε, θέτουμε συγκεκριμένες ειδικότητες στη διάθεση του υπουργείου και τους λέμε ότι εμείς σαν ομάδα έχουμε αυτό το δυναμικό με αυτές τις ικανότητες».

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ιαπωνία, όπου ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρότατο σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την βορειοανατολική Ιαπωνία αναμένεται να ξεπεράσει τους χίλιους, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Κyodo. Την ίδια στιγμή το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι πάνω από 1.800 σπίτια καταστράφηκαν στην επαρχία Φουκουσίμα. Το παλιρροϊκό αυτό κύμα ακολούθησε τον πιο ισχυρό σεισμό που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ιαπωνία, ο οποίος ήταν μεγέθους 8,9 βαθμών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS). Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίσθηκε σε απόσταση 130 χιλιομέτρων ανατολικά του Σεντάι στο νησί Χονσού, σε βάθος 24 χιλιομέτρων. Ακόμα και σε μία χώρα όπως η Ιαπωνία, όπου σημειώνονται συχνά σεισμοί, η δόνηση και το τσουνάμι που ακολούθησε, ήταν πρωτόγνωρη.

Τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης συμμετέχουν σε επιχειρήσεις από το 1978 σε εθελοντική βάση. Η κεντρική διοίκηση έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και διαθέτει 24 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, ένα εκ των οποίων και στην Κομοτηνή, όπου υπάρχουν μέλη με εμπειρία σε πολλές ανθρωπιστικές αποστολές στο εξωτερικό και σε χώρες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Με ένα ανθρώπινο δυναμικό 1100 εθελοντών σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και μαζικών καταστροφών, οπουδήποτε λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στελεχώνεται από επαγγελματίες και ερασιτέχνες διασώστες, με άριστη επιστημονική και τεχνική κατάρτιση, που ενεργούν με εθελοντική συνείδηση.

Και μπορεί ο σεισμός και το τσουνάμι να μην επηρεάσουν την Ευρώπη και την Ελλάδα, λόγω της μεγάλης απόστασης, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, όμως επηρεάζουν την ανθρωπιά των Ελλήνων που δηλώνουν έτοιμοι να προσφέρουν τη βοήθειά τους στους συνανθρώπους ακόμα και στη μακρινή Ιαπωνία.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ

Στα όρια ασφάλειας, λειτουργεί η εξωτερική φρουρά των Φυλακών Κομοτηνής ΘΈΤΟΥΝ ΜΕΤΑΞΎ ΆΛΛΩΝ το αίτημα της αποσυμφόρησης του καταστήματος κράτησης

3

χρήση και την πάροδο του χρόνου κρίνονται ανεπαρκή.

Έλλειψη μετεκπαίδευσης λόγω απουσίας του απαιτούμενου κονδυλίου. Σαν σύλλογος και με την βοήθεια της Π.Ο.Υ.Ε.Φ. πήραμε την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε σκοπευτικό σύλλογο στα πλαίσια του οποίου εκτός από την εκπαίδευση μας στα όπλα θα μπορούν να γίνουν σεμινάρια αυτοάμυνας και αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. Η υλοποίηση όμως αυτής της προσπάθειας έχει σταματήσει στην έλλειψη συντονισμού της διεύθυνσης και των υπηρεσιών του υπουργείου.

4

Η μη καταβολή των υπολοίπων των νυχτερινών αποζημιώσεων και αργιών του 2009 (Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος) και των υπολοίπων των πέρα των 35 ωρών μηνών Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου καθώς και των Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2010 συμπληρωματικά μας κοινοποιήθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση νυχτερινών και εξαιρέσιμων του Α’ εξαμήνου 2011 που προβλέπει μειωμένες θέσεις στις νυχτερινές και εξαιρέσιμες βάρδιες κατά 20%. Η πλήρη εφαρμογή της Κ.Υ.Α. επιφέρει περαιτέρω έκπτωση στα επίπεδα ασφαλεί-

5

ας του καταστήματος κράτησης.

Απο��υμφόρηση του καταστήματος κράτησης. Η δυναμικότητα της φυλακής είναι 100 κρατουμένων και αυτή την στιγμή φυλάσσονται πέρα των 330 με αποτέλεσμα την δημιουργία άθλιων συνθηκών διαβίωσης και μεγάλου κινδύνου εξάπλωσης ασθενειών με έντονο το κλίμα δυσφορίας των κρατουμένων που δυνητικά μπορεί να εξελιχθεί σε στάση η ακόμα και σε εξέγερση.

6

Συνθήκες εργασίας. Οι σκοπιές και τα γραφεία της υπηρεσίας έχουν ανακαινιστεί με χρήματα των υπαλλήλων και από δωρεές διαφόρων φορέων μετά από πρωτοβουλία του συλλόγου. Παρόλα αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές κακοτεχνίες και παραλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του προσωπικού και την ασφάλεια της φυλακής.

7

Ολοκλήρωση των εργασιών στα κρατητήρια του νοσοκομείου Κομοτηνής και διαμόρφωσή τους με γνώμονα τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η υπουργική απόφαση του υπουργείου Υγείας που προσδιορίζει τους όρους ασφαλείας των νοσηλευομένων κρατουμένων αλλά και των φρουρών.

8

Να μην σταματήσουν οι αιματολογικές εξετάσεις των νεοεισερχομένων κρατουμένων για την ύπαρξη μεταδιδομένων ασθενειών λόγω οικονομικού κόστους.

www.xronos.gr | e-mail: xronos@otenet.gr


[κοινωνία]

Ο ΧΡΟΝΟΣ | ΣΑΒΒΑΤΟ 12 Μαρτίου 2011

3

ΣΟΚ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

ΠΟΎΛΗΣΑΝ ΈΡΩΤΑ στο διαδίκτυο και απέσπασαν 42.000 ευρώ Ένας κωφάλαλος έπεσε θύμα δύο γυναικών, που συνελήφθησαν για απειλή, εκβίαση και απάτη με Η/Υ

»

Για απειλή, εκβίαση και απάτη με Η/Υ κατηγορούνται δύο γυναίκες, ηλικίας 30 και 36 ετών, που συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη, από αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Σύμφωνα με το επίσημο αστυνομικό δελτίο στις 15-2-2011, προσήλθε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ένας 31χρονος ημεδαπός, ο οποίος όπως αποδείχτηκε είναι κωφάλαλος και κατήγγειλε ότι, κατά τη διάρκεια του έτους 2007, γνώρισε μέσω του διαδικτύου και ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης μία εκ των κατηγορουμένων και έκτοτε άρχισαν να συνομιλούν μέσω του προγράμματος άμεσης επικοινωνίας «MSN». Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες, οι δύο γυναίκες άρχισαν να τον προκαλούν ερωτικά και παράλληλα να τον πιέζουν, προκειμένου να τους αποστείλει χρήματα. Ο μηνυτής το διάστημα από 16-9-2008 έως 11-1-2011 απέστειλε μέσω τράπεζας στις κατηγορούμενες συνολικά το ποσό των 42.060 ευρώ. Το τελευταίο χρονικό διάστημα ζητούσαν επιμόνως και εκβιαστικά το χρηματικό ποσό των 20.000 ευρώ, προκειμένου να μη δημιουργήσουν στον μηνυτή περαιτέρω προβλήματα στο Διαδίκτυο, καθόσον του είχαν δημιουργήσει εικονικά προφίλ σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, με αναρτήσεις συκοφαντικού περιεχομένου. Στη συνέχεια και αφού έγιναν ψηφιακές αναλύσεις στα ηλεκτρονικά ίχνη, εντοπίσθηκε η οικία των κατηγορουμένων στην Αλεξανδρούπολη. Αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετέβησαν στο σπίτι τους και σε έρευνα που διενεργήθηκε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός Η/Υ και ένας εσωτερικός σκληρός δίσκος. Οι συλληφθείσες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

ΑΠΕΓΚΛΩΒΊΣΤΗΚΑΝ

οι 80 μαθητές της Αλεξανδρούπολης από το αεροδρόμιο Βαρκελώνης Ταξιδιωτικό πρακτορείο της Θεσσαλονίκης δεν κατέβαλε ως όφειλε τα χρήματα στο ξενοδοχείο

Λύση έδωσε η ελληνική πρεσβεία στην Ισπανία σε συνεργασία με τον δήμο Αλεξανδρούπολης

»»»

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της ελληνικής πρεσβείας στην Ισπανία και του Δήμου Αλεξανδρούπολης στο πρόβλημα που αντιμετώπισαν 80 μαθητές του 1ου γενικού λυκείου Αλεξανδρούπολης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στην Βαρκελώνη. Μαθητές βρέθηκαν αποκλεισμένοι στο αεροδρόμιο της ισπανικής πόλης, καθώς το ταξιδιωτικό πρακτορείο από τη Θεσσαλονίκη, το οποίο οργάνωσε την εκδρομή, επέδειξε αντισυμβατική συμπεριφορά, παρακρατώντας το προκαταβληθέν ποσό από τους μαθητές, μη αποδίδοντάς το στο ξενοδοχειακό συγκρότημα της Βαρκελώνης. Η ελληνική πρεσβεία ειδοποίησε τον δήμο Αλεξανδρούπολης, ο οποίος συγκέντρωσε και απέστειλε το ποσό των 15.000 ευρώ για την εξόφληση των δαπανών διαμονής των ογδόντα  μαθητών του 1ου γενικού λυκείου Αλεξανδρούπολης και των καθηγητών τους σε ξενοδοχείο της Βαρκελώνης. www.xronos.gr | e-mail: xronos@otenet.gr

ς έ μ γ ι τ σ ς έ ν Καθημερι

ΓΡΆΦΕΙ ο Σταύρος Φανφάνης

ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΊΣ και τι να αισθανθεί μπροστά στις εικόνες και τα βίντεο τα οποία έρχονται συνέχεια από χθες το πρωί, από την μακρινή Ιαπωνία. Η γη του ανατέλλοντος ηλίου που χθες το πρωί χτυπήθηκε από ένα φονικό σεισμό 9 σχεδόν ρίχτερ, και μετά από μία ώρα από ένα από τα μεγαλύτερα τσουνάμι που έχουν καταγραφεί. Εικόνες φρίκης, φόβου και δέους για το τι μπορεί να κάνει η φύση, και για το τελικά ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα και οι πραγματικές καταστροφές. 88.000 ΑΓΝΟΟΎΜΕΝΟΙ μέχρι και χθες το βράδυ και πάνω από 500 νεκροί είναι ο έως τώρα απολογισμός με τις καταστροφές σε κτήρια, αεροδρόμια κτλ να μην μπορεί να εκτιμηθεί. Το τσουνάμι που χτύπησε τις ακτές της Ιαπωνίας, αναπτύσσεται με γεωγραφική πρόοδο και στον υπόλοιπο Ειρηνικό ωκεανό και υπάρχουν φόβοι και για άλλες περιοχές. Μεγάλο πρόβλημα για την Ιαπωνία αυτή τη στιγμή είναι και τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας τα οποία υπάρχουν εκεί, και ήδη αμερικανικά αεροσκάφη είναι καθ οδόν και μεταφέρουν ψυκτικό υγρό, για να προλάβουν τα χειρότερα σε περίπτωση που χρειαστεί. ΕΥΡΏΠΗ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΉ ξεκίνησαν να επιστρατεύουν στρατό, ιατρικό προσωπικό και πρώτη ύλης, για να τα στείλουν. Στην χώρα μας ήδη η ομάδα διάσωσης έχει ενημερωθεί και επιστρατεύει μέλη της για να πετάξουν στην Ιαπωνία και να βοηθήσουν στην ανεύρεση και απεγκλωβισμό των αγνοουμένων. ΤΗΝ ΏΡΑ ΠΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΊΑ στην Ελλάδα οργιάζει, την ώρα που περιμένουμε δύο κουβέντες να ανακοινωθούν για να γραφούν οι πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, στην άλλη πλευρά του κόσμου, κυριολεκτικά, οι άνθρωποι βιώνουν καταστάσεις που όσο τέλεια και αν αποτυπώνονται σε φωτογραφίες και βίντεο, δεν μπορούν να μας κάνουν να νοιώσουμε την κατάσταση που βιώνουν. ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΤΥΧΑΊΟ ότι χθες αν και η ειδησεογραφία ήταν μεγάλη, πρώτο θέμα σε όλα τα διαδικτυακά δημοσιογραφικά sites����������������� ���������������������� ήταν η καταστροφή της Ιαπωνίας και η συνεχής ενημέρωση από ξένα και ντόπια πρακτορεία ειδήσεων. ΤΗΝ ΊΔΙΑ ΏΡΑ όπου στην Ευρώπη στην έκτακτη σύνοδο κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν την απομάκρυνση Καντάφι από τη Λιβύη. Διχάζει η απόφαση της στρατιωτικής δράσης, αλλά δυστυχώς από ότι φαίνεται, όσο πιέζει και η Αμερική, οδηγούμαστε κατά εκεί. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογράμμισαν πως θα προχωρήσουν σε συνάντηση με τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Αφρικανική Ένωση για το ζήτημα της Λιβύης, χωρίς να έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία. Ενώ στην κοινή τους διακήρυξη, οι ηγέτες της ΕΕ «χαιρετίζουν το θάρρος των λαών» της βόρειας Αφρικής και της ευρύτερης περιοχής, λέγοντας πως «οι δημοκρατικές εξεγέρσεις των τελευταίων μηνών δημιουργούν ελπίδα για ένα μέλλον δημοκρατίας και δικαιοσύνης». ΤΗΝ ΊΔΙΑ ΏΡΑ ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιώργος Παπανδρέου, προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις και να επιβάλλει «ισχυρές αποφάσεις εδώ και τώρα». Μιλώντας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο με το πρόγραμμά της έχοντας λάβει επώδυνα μέτρα, ώστε να καταστεί βιώσιμη η οικονομία. Τώρα χρειαζόμαστε ισχυρές ευρωπαϊκές αποφάσεις για να καθησυχαστούν οι αγορές». Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΈΟΥ, μάλλον το ξανασκέφτηκε, άφησε τα φοβικά σύνδρομα πίσω, και είπε να αλλάξει πολιτική μήπως και πετύχει κάτι καλύτερο. Kάπως αργά όμως ζήτησε από την Ε.Ε τις ευθύνες της οικονομικής κατάστασης την οποία βιώνουμε, την ίδια στιγμή που η Γερμανία μέσω της Άγγελας. Μέρκελ ζητάει αποκρατικοποιήσεις τουλάχιστον 50 δις για να συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ελλάδα. Από κοντά παρακολουθούν με την ουρά στα σκέλια Ισπανία, Πορτογαλία, που όπως φαίνεται θα είναι τα επόμενα θύματα της βοήθειας του Δ.Ν.Τ, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία. Game over, που λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι.


Ο ΧΡΟΝΟΣ | ΣΑΒΒΑΤΟ 12 Μαρτίου 2011

4

[Σαν Σήμερα] 12 ΜΑΡΤΙΟΥ ΓΙΟΡΤΆΖΟΥΝ: Φανή ΕΠΈΤΕΙΟΙ: Παγκόσμια ημέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο ΓΕΓΟΝOΤΑ 1911: Συλλαλητήριο για το γλωσσικό ματαιώνεται, έπειτα από αστυνομική απαγόρευση. Ο καθηγητής Μιστριώτης, υπέρμαχος της καθαρεύουσας, κατηγορείται για στάση. 1921: Ο ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης, Βλαντιμίρ Λένιν, ανακοινώνει τη νέα οικονομική πολιτική (ΝΕΠ), που επιτρέπει τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών επιχειρήσεων. 1947: Ο αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν παρουσιάζει το δόγμα του (Δόγμα Τρούμαν) για την καταπολέμηση του κομουνισμού. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων και ένταξη της χώρας στην αμερικανική σφαίρα επιρροής, καθώς και την έναρξη της αμερικανικής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας.

[μικροΚΟΜΟΤΗΝΑΙΪΚΑ]

0

Προσγειώθηκαν απότομα Γιώργος Παπανδρέου αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς, μετά από τις επισκέψεις τους σε Ευρωπαίους ηγέτες.

δούνε – λαβείν, γιατί σε κάθε χρηματοδοτούμενη γιορτή, γινόταν πασαρέλα των επισήμων και αυτοδιοικητικών καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους.

-Πουλήστε να ξεχρεώσετε, ξεχάστε την μείωση του χρέους, προχωρήστε γρήγορα στις μεταρρυθμίσεις και σε αυτούς που αφήσατε αλώβητους και προπάντων ξεχάστε τα σενάρια περί εκλογών, ήταν το μήνυμα που πήραν.

-Και πολλοί σύλλογοι όπως δημιουργήθηκαν στην περιοχή μας, έγιναν εργαλεία στήριξης πολιτικών και αυτοδιοικητικών, πιέζοντας να φτιαχτούν πολυδάπανα πολιτιστικά κέντρα που τα περισσότερα δεν χρησιμοποιούνται ποτέ και να ξοδευτούν εκατομμύρια ευρώ για εκδηλώσεις που δεν πρόσφεραν και κάτι στον τόπο, πέραν της προσωρινής τέρψης και ευχαριστίας των δύο ωρών για ορισμένους.

-Από την άλλη βέβαια έχουμε μια κυβέρνηση χωρίς σχέδιο, κυριολεκτικά μουδιασμένη με υπουργούς να αντιμάχονται, αλλά και μια αντιπολίτευση που δεν εμπνέει καμία αισιοδοξία για κάτι διαφορετικό και οδηγούμαστε με αυτόματο πιλότο που προφανώς φαίνεται ότι ασθενεί και αυτός τελευταία. -Υπάρχει άτυπη στάση πληρωμών του δημοσίου και αυτό φαίνεται στην καθημερινή ζωή, στα προγράμματα, τον αναπτυξιακό νόμο, στις οφειλές της πολιτείας προς τους ιδιώτες, στα κονδύλια για την εκπαίδευση, στο στρατό, στην αστυνομία, στην επιστροφή του ΦΠΑ και σε όλες τις δραστηριότητες που χρειάζεται το κράτος να χρηματοδοτήσει. -Η κυβέρνηση που πολεμά σαν τον Δον Κιχώτη τα κινήματα του «δεν πληρώνω», πρωτοστατεί η ίδια και δίνει μαθήματα συμπεριφοράς σε τέτοιες λογικές.

1951: Ο Ντένις ο Τρομερός κάνει την πρώτη εμφάνισή του ως κόμικ-στριπ στις εφημερίδες.

-Το δεν πληρώνω το εφαρμόζει εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση και μάλιστα με τρομερή επιτυχία.

1969: Το επιβατικό υπερηχητικό αεροπλάνο Concord εκτελεί την παρθενική πτήση του.

-Στεγνώνοντας κυριολεκτικά την αγορά, εξαθλιώνοντας τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους, αλλά δεν ξεχνά να στηρίξει τους τραπεζίτες κάνοντας τα παιχνίδια των δήθεν διεθνών αγορών.

1994: Η Εκκλησία της Αγγλίας χειροτονεί την πρώτη γυναίκα ιερέα. ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 1685: Τζορτζ Μπέρκλεϋ, ιρλανδός φιλόσοφος και θεολόγος, εισηγητής της θεωρίας του υποκειμενικού ιδεαλισμού. [θαν. 14/1/ 1753] 1880: Νικόλαος Γεωργαντάς, δισκοβόλος. Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στον δίσκο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Αγίου Λουδοβίκου το 1904. [θαν. 23/1/1958] 1922: Τζακ Κέρουακ, αμερικανός συγγραφέας. («Ο Δρόμος») [θαν. 21/10/1969] ΘΑΝΑΤΟΙ 1955: Τσάρλι «Μπερντ» Πάρκερ, αμερικανός αλτοσαξοφωνίστας του bebop και της τζαζ. [γεν. 29/8/1920] 1984: Κώστας Ρούκουνας (Σαμιωτάκης), ρεμπέτης. [γεν. 1903] 2002: Τζέιμς Τόμπιν, βραβευμένος με Νόμπελ αμερικανός οικονομολόγος, γνωστός και για τον Φόρο Τόμπιν που πρότεινε, ένα είδος «άμμου» στα γρανάζια της διεθνούς κερδοσκοπίας, ώστε να γίνουν λιγότερο ασταθείς οι παγκόσμιες αγορές κεφαλαίου. [γεν. 5/3/1918]

Ο ΧΡΟΝΟΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΙΔΡΥΤΗΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤ. ΦΑΝΦΑΝΗΣ ΕΚΔΟΤΗΣ|ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΛ. ΦΑΝΦΑΝΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟ: ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΗ ΜΑΡΤΙΔΟΥ ΓΡΑΦΕΙΑ: ΝΙΚ. ΖΩΪΔΗ 22-24| 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: Διεύθυνσης: 25310-22791 Σύνταξης: 25310-33255| 25310-81973 Fax: 25310-31302 ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΗ ΜΑΡΤΙΔΟΥ 6972.880027 ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ 6979.447949 ΥΠ. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ: ΤΑΝΙΑ ΚΑΡΑΣΤΑΜΑΤΗ 25310-33255 ΔΙΑΝΟΜΕΑΣ: ΙΣΜΑΗΛ ΣΑΛΗ ΑΛΗ http://www.xronos.gr e-mail: xronos@xronos.gr, xronos@otenet.gr ράδιο ΧΡΟΝΟΣ 87,5fm | τηλ.: 25310.81973-5 ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΙΔΙΩΤΩΝ: 120 ευρώ Απαγορεύεται η αντιγραφή και αναπαραγωγή κειμένων και φωτογραφιών δίχως την έγγραφη άδεια του εκδότη Χειρόγραφα, επιστολές που αποστέλλονται για δημοσίευση απηχούν τις απόψεις των υπογραφόντων κι όχι της εφημερίδας

-Η μπάλα χάθηκε και τρέχει μόνη της εκτός γηπέδου και δυστυχώς βλέπουμε να παρουσιάζονται ως αυτόκλητοι σωτήρες πρώην υπουργοί που μας οδήγησαν στον γνωστό βόθρο που λέει και ο Στρος Καν. -Και για να δούμε φως στον ορίζοντα, πρέπει η παλιά σαβούρα των πρωτοκλασάτων στελεχών των κομμάτων να φύγει άρον-άρον, ανοίγοντας τον δρόμο σε νέες δυνάμεις. -Και δεν εξαιρούμε φυσικά ούτε τους ηγετίσκους των μικρών κομμάτων που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και τις ίδιες μεθόδους με τα κόμματα εξουσίας.

0

Η πρόσφατη κρίση και κριτική με επίκεντρο την γιορτή της Καθαρής Δευτέρας και την μη χρηματοδότηση της πατροπαράδοτης φασολάδας των συλλόγων, έφερε στο προσκήνιο ένα ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί. -Εκατοντάδες σύλλογοι, οι περισσότεροι με ανύπαρκτο έργο, αλλά με εκδρομές και τραπεζώματα στα μέλη τους, έδειξαν την πολιτιστική τους γύμνια και ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς κρατικό χρήμα και στήριξη. -Φυσικά όλοι γνωρίζουμε το παιχνίδι του

-Αυτός ο κύκλος πρέπει να κλείσει και τα πενιχρά πλέον κονδύλια αν υπάρξουν, να διοχετευτούν σε υγιείς πολιτιστικές δραστηριότητες και την στήριξη όσων συλλόγων παράξουν πραγματικό πλέον πολιτιστικό έργο. -Επίσης πρέπει να σταματήσει και η χρηματοδότηση πολυδάπανων εκδηλώσεων με φίρμες και διάττοντες αστέρες που μας προσφέρουν μια βραδιά με την λογική της αρπαχτής. -Να μην γίνεται τίποτα θα πουν ορισμένοι; -Και φυσικά να γίνεται, να διοργανώνονται αλλά με ευθύνη αυτών που θα το αναλαμβάνουν και θα πληρώνουν κανονικά το εισιτήριο τους, αυτοί που θέλουν να το απολαύσουν και όχι να την πληρώνουν όλοι. -Ο Καλλικράτης σε συλλόγους είναι απαραίτητος και θα γίνει από μόνος του όπως φαίνεται. -Το ίδιο και με τις δεκάδες ποδοσφαιρικές ομάδες, γιατί γεμίσαμε ακριβά γήπεδα και εγκαταστάσεις ακόμη και στο τελευταίο χωριό, με τις πλάτες όλων των δημοτών, που επωμίζονται το κόστος. -Λιγότεροι και ανεξάρτητοι σύλλογοι, χωρίς να πατρονάρονται από κανέναν μάλλον θα είναι κέρδος για τον τόπο. -Στήριξη σοβαρών πρωτοβουλιών και δημιουργία υποδομών που θα έχει εξασφαλιστεί η λειτουργία τους, για τα επόμενα χρόνια.

0

Εξ΄απαλών ονύχων προσπαθούν να περάσουν την είδηση, με την περιπέτεια των 80 μαθητών από Λύκειο της Αλεξανδρούπολης, που εγκλωβίστηκαν στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης. -Η εκδρομή διοργανώθηκε από τουριστικό γραφείο της Θεσσαλονίκης κάποιου κυρίου Λαγού, που φαίνεται έγινε….λαγός, αφού δεν απέδωσε στο ξενοδοχείο της Βαρκελώνης τα χρήματα που είχε πάρει από τους μαθητές. -Και έτσι τα παιδιά βρέθηκαν ξεκρέμαστα στο αεροδρόμιο, επιστρατεύτηκε τελικά η πρεσβεία μας εκεί, ευαισθητοποιήθηκε και ο δήμος Αλεξανδρούπολης καταβάλλοντας το ποσό των 15.000 ευρώ για να εξοφλήσουν τις δαπάνες διαμονής τους στο ξενοδοχείο.

-Που είναι όμως τα στραβά και τα παράλογα στην όλη υπόθεση που προφανώς ο χειρισμός τους θυμίζει νηπιαγωγείο. -Ποιος είχε την φαεινή ιδέα να χρησιμοποιήσει τουριστικό γραφείο εκτός πόλης και για ποιο λόγο άλλωστε χωρίς να υπάρξουν τα εχέγγυα; -Οι μαθητές ας πούμε ότι δεν γνώριζαν, αλλά οι καθηγητές τους ή όποιοι άλλοι μετείχαν στα οργανωτικά δεν πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους; -Γιατί πλήρωσε τα χρήματα ο δήμος Αλεξανδρούπολης και όχι οι γονείς που συναίνεσαν να πάνε τα καμάρια τους σε μια ακριβή εκδρομή; -Η απατεωνιά του πράκτορα πρέπει να τιμωρηθεί, αλλά και η περίεργη συμπεριφορά ορισμένων που διοργάνωσαν την όλη εκδρομή άραγε θα μείνει ατιμώρητη, ως μικρές κοινωνίες που είμαστε; -Και χάθηκε σε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα μας, να δίνουμε και κανένα ευρώ σε Ελληνικό τόπο και όχι στο εξωτερικό; -Και να διαμαρτυρόμαστε μετά γιατί αδειάζει ο νομός Έβρου;

0

Κινδυνεύει να μείνει χωρίς μπαταρία το κινητό του συντοπίτη μας κυβερνητικού εκπροσώπου, σε μια κρίσιμη στιγμή διαπραγμάτευσης για την χώρα. -Και όμως, από τις μακρινές Βρυξέλλες, οι συνεντεύξεις σε τοπικά μέσα είναι σε καθημερινή βάση. -Μιλώντας για τις μεγάλες μάχες της χώρας και τα καλά προγράμματα για τους ανέργους, που θυμίζουν πράσινα Stage με ημερομηνία λήξης. -Το μόνο που μπορώ να συμπεράνω, ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για την χώρα και την οικονομία και οι υποψήφιοι για την Ροδόπη άρχισαν να τρέχουν. -Τις προηγούμενες ημέρες έτρεχε ο Αχμέτ Χατζηοσμάν με το καρντάσι του τον Νταβούτογλου, για να …περιφρουρήσει την εκλογική του πελατεία. -Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης που παρουσίασε χθες το βιβλίο του αλλά και προετοιμάζει την επίσκεψη Σαμαρά και δραστηριοποιείται έντονα στην περιοχή. -Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την αγωνία όλων, γιατί μπορεί να κοιμάσαι σε καλά ξενοδοχεία της Ευρώπης και της Τουρκίας, να μιλάς και να βρίσκεσαι σε τραπέζια με υπουργούς και αρχηγούς κρατών, αλλά την έρμη την ψήφο, πρέπει να την πάρεις από το Αλάνκογιου, τα πομακοχώρια, τους αγανακτισμένους και γκρινιάρηδες αγρότες και τους διαμαρτυρόμενους επαγγελματίες τους συντοπίτες σου βρε αδερφέ. Και να σου γυρνάνε και την πλάτη οι …αχάριστοι. -Από τα ψηλά…στα χαμηλά!

[Καιρός ΑΜΘ] ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΕΛΛΑΔΟΣ Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στο Αιγαίο τοπικά βόρειοι μέχρι 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε άνοδο. ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -04 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

www.xronos.gr | e-mail: xronos@otenet.gr


[πολιτική] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΙΧΑΛΗ ΤΙΜΟΣΙΔΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

Τα μέλη της «Κιβωτού» Περιφέρειας ΑΜ-Θ ζητούν μία ευκαιρία στην εργασία Έθεσαν ως βασικό αίτημά τους την χορήγηση από την Πολιτεία επιδόματος μετά την διαδικασία απεξάρτησης

Ο ΧΡΟΝΟΣ | ΣΑΒΒΑΤΟ 12 Μαρτίου 2011

5

ΔΕΝ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι μουσουλμάνοι στην Θράκη δεν έχουν ανάγκη από αυτόκλητους συνηγόρους

»

ΣΤΟΝ ΑΠΌΗΧΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΊΑΣ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών η δήλωση του κυβερ��ητικού εκπροσώπου

«Η Ελλάδα είναι μια φιλόξενη χώρα. Και ο κ. Νταβούτογλου, όπως κάθε ξένος επισκέπτης, είναι ευπρόσδεκτος σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, από τον Έβρο έως το Καστελόριζο», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης-κυβερνητικός εκπρόσωπος, βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής, σχολιάζοντας την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχ. Νταβούτογλου, στη Θράκη και προσθέτει, «η εμπειρία του, ειδικά από την επίσκεψή του στην Θράκη ελπίζουμε ότι, εκτός από ευχάριστη, θα ήταν και διδακτική. Διότι οι Έλληνες μουσουλμάνοι απολαμβάνουν τους καρπούς μιας πολιτικής πλήρους ισονομίας και ισοπολιτείας, μιας μακροχρόνιας πολιτικής θετικών διακρίσεων, μιας πολιτικής που, σε τελική ανάλυση, έχει καταστήσει την τοπική κοινωνία πρότυπο αρμονικής συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων. Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας δεν έχουν ανάγκη αυτόκλητων συνηγόρων ή υπερασπιστών - είτε από το εξωτερικό, είτε μέσα από την Ελλάδα».

Την ανοικτή κοινότητα του ΚΕΘΕΑ, «Κιβωτός» στην Καβάλα, επισκέφτηκε χθες ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μιχάλης Τιμοσίδης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ο υφυπουργός συναντήθηκε με 11 άτομα της ομάδας απεξάρτησης από όλους τους νομούς της Περιφέρειας. Στη συζήτηση που είχαν με τον υφυπουργό τα άτομα της κοινότητας έθεσαν ως βασικό αίτημά τους την χορήγηση από την Πολιτεία επιδόματος μετά την διαδικασία απεξάρτησης και μέχρι να βρουν εργασία. Ο υφυπουργός αναγνώρισε το αίτημα και δεσμεύτηκε, ότι θα το μεταφέρει στην αρμόδια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΔΟΜΈΣ ΨΥΧΙΚΈΣ ΥΓΕΊΑΣ στο παλιό νοσοκομείο

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο καθηγητής καρδιολογίας, Σταύρος Κωνσταντινίδης και ο λέκτορας, Δημήτρης Στάκος, οι οποίοι έθεσαν το αίτημα για προμήθεια στεφανιογράφου.

κατάρτισης προδιαγραφών προκειμένου να προχωρήσει η προμήθεια του στεφανιογράφου, προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ.

Η ανταπόκριση του περιφερειάρχη ήταν άμεση και θετική, προκειμένου για την προμήθεια του στεφανιογράφου μέσα από το ΕΣΠΑ και συναποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής

Επίσης, προωθείται άμεσα προς έγκριση από την 4η ΥΠΕ προς την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός ύψους 2,5 εκ. ευρώ για το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Αλεξανδρούπολης

Στο πλαίσιο της συνάντησης αποφασίστηκε η ωρίμανση και ανάθεση τεχνικών μελετών για την κατασκευή δομών ψυχικής υγείας οι οποίες θα στεγαστούν στο παλιό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, με στόχο το έργο προϋπολογισμού 3,5 εκ. ευρώ να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

ΣΤΌΧΟΣ η ωρίμανση μελετών και η ένταξή τους για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ

»

Επίλυση σε μία σειρά θεμάτων, που απασχολούσαν τη διοίκηση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, δόθηκε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης εργασίας στο χώρο του νοσοκομείου. Σε αυτήν συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Άρης Γιαννακίδης με τον διοικητή του νοσοκομείου, Νίκο Ραπτόπουλο, τον υποδιοικητή, Ιορδάνη Ντόλα, τον διοικητή της Ιατρικής Υπηρεσίας, καθηγητή, Παναγιώτη Πρασόπουλο.

Τον κίνδυνο διακοπής χρηματοδότησης του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και τον δραματικό περιορισμό των δικαιούχων, επισημαίνουν με ερώτηση τους 19 βουλευτές από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., μεταξύ των οποίων ο βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν. Στην ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση, και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, αναφέρουν τα εξής: «Το κοινωνικό πρόγραμμα, «Βοήθεια στο σπίτι», υλοποιείται από την αυτοδιοίκηση εδώ και δεκατέσσερα περίπου χρόνια και εξυπηρετεί κατ’ οίκον πάνω από 100.000 ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

ΕΡΩΤΗΣΗ 19 ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Ορατός ο κίνδυνος διακοπής χρηματοδότησης του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» ΖΗΤΟΎΝ ΝΑ ΜΆΘΟΥΝ πως θα καλυφθεί η χρηματοδότηση του προγράμματος για το μεταβατικό διάστημα από 01.01.2011 ως την οριστική ένταξή του στο ΕΣΠΑ λούμενων με ανεργία εργαζομένων που ωφελούνται από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης»,

Περίπου 4.000 εργαζόμενοι προσφέρουν υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας, οικιακής βοήθειας και ψυχοσυναισθηματικής υποστήριξης, συμβάλλοντας με τρόπο ουσιαστικό στο κοινωνικό κράτος και τις προνοιακές δομές της χώρας. Η κατ’ αποκλειστικότητα ένταξη της χρηματοδότησης του εν λόγω προγράμματος στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και δη στο σύστημα διαχείρισης, αξιολόγησης, παρακολούθησης – διαδικασία εφαρμογής της πράξης: «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής μέσω παροχής κατ’ οίκον υπηρεσιών φροντίδας σε εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών ανέργων και αναγνωρισμένα επαπειwww.xronos.gr | e-mail: xronos@otenet.gr

αποκλείει πλέον ουσιαστικά την ένταξη μοναχικών ηλικιωμένων ατόμων και ΑμεΑ, τα οποία αποτελούν τη βασική ομάδα στόχου, στο πρόγραμμα. Σημειώνεται ακόμα ότι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα αναφέρουν ότι εφόσον η χρηματοδότηση του προγράμματος ξεκινά από την υπογραφή της σύμβασης ένταξης και δεν έχει αναδρομική ισχύ, τίθεται ζήτημα κάλυψης της χρηματοδότησής του για το μεταβατικό διάστημα από 01.01.2011 ως την οριστική ένταξή του στο

»

ΕΣΠΑ». Οι βουλευτές ρωτούν να μάθουν αν προτίθενται τα αρμόδια υπουργεία να εξασφαλίσουν επιπλέον πόρους από το ΕΣΠΑ προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα ένταξης περισσότερων ωφελουμένων. Επίσης αν έχει προβλεφθεί η εξασφάλιση ικανών εθνικών πόρων προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση και απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος χωρίς να απαιτείται η συρρίκνωση των δικαιούχων για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Στην ερώτησή τους τέλος ζητούν να μάθουν πως θα καλυφθεί η χρηματοδότηση του προγράμματος για το μεταβατικό διάστημα από 01.01.2011 ως την οριστική ένταξή του στο ΕΣΠΑ.


[ειδήσεις]

Ο ΧΡΟΝΟΣ | ΣΑΒΒΑΤΟ 12 Μαρτίου 2011

6

ΡΟΔΟΠΗ

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ

Η μεγαλύτερη χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού στο νομό Έβρου Την έγκριση όλων των αιτηθέντων έργων και δράσεων του υπουργείου Πολιτισμού στον νομό Έβρου, ανακοίνωσε το γραφείο του υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργου Ντόλιου μετά από συνεννοήσεις με την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού. Σημειωτέον, ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού δηλώνουν πως τα έργα αυτά αποτελούν την μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει δοθεί στον νομό Έβρου από το υπουργείο τους. Αναλυτικότερα: Προκήρυξη διαγωνισμού για το μουσείο Αλεξανδρούπολης. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 7.900.000 ευρώ, η προκήρυξη για το οποίο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα τεύχη δημοπράτησης διατίθενται από 8- 03- 2011 έως 4- 052011 και ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 10- 05- 2011. Ένταξη Έργων:

1 2 3

Συντήρηση και ανάδειξη ανατολικού τμήματος Ιερού Μεγάλων Θεών Σαμοθράκης, προϋπολογισμού 726.000 ευρώ. Στερεωτικές επεμβάσεις και διαμορφώσεις Κάστρου Χώρας προϋπολογισμού 800.000 ευρώ. Επέκταση της περιοχής ανάδειξης αρχαιολογικού χώρου ζώνης Αλεξανδρούπολης προϋπολογισμού 800.000

ευρώ

Ένας 21χρονος ημεδαπός συνελήφθη στην Κομοτηνή, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του τμήματος Ασφαλείας Κομοτηνής, για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών διότι βρέθηκε στην κατοχή του μία συσκευασία που περιείχε ακατέργαστη κάνναβη μεικτού βάρους 1,4 γραμμαρίων. Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του θα προσαχθεί στην εισαγγελέα πλημμελειοδικών Ροδόπης. Την προανάκριση ενεργεί το τμήμα Ασφαλείας Κομοτηνής.

Σιδερογροθιά και μαχαίρι έκρυβε στο αυτοκίνητό του

4 5 6 7

Αντικατάσταση μολυβδόφυλλης στέγης Κοσμοσώτειρας προϋπολογισμού 350.000 ευρώ Οργάνωση μόνιμης έκθεσης Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου προϋπολογισμού 1.700.000 ευρώ Τέμενος Βαγιαζήτ, κατάθεση τεχνικού δελτίου την επόμενη εβδομάδα, ύψους 4.000.000 ευρώ.

Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του δήμου Διδυμοτείχου για την μελέτη αποκατάστασης της στέγης του τεμένους Βαγιαζήτ, που θα υλοποιηθεί με δαπάνη του υπουργείου Εσωτερικών. Αναμονή Έγκρισης Μελέτης: Κατατίθενται σύντομα οι μελέτες από τον Διαμαντή Τριαντάφυλλο προς έγκριση από ΚΑΣ για το έργο της Μικρής Δοξιπάρας,

ζώνης προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ, προκειμένου να σταλεί το τεχνικό δελτίο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Προκηρύσσεται διαγωνισμός για το μουσείο Αλεξανδρούπολης και προωθούνται έργα όπως η συντήρηση του τεμένους Βαγιαζήτ, του Ιερού Μεγάλων Θεών Σαμοθράκης

»

ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ

Στον Έβρο η «Επιχείρηση περιβάλλον» της ΕΤ3

15λεπτη διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό

Επισκέπτεται τα εγκαταλειμμένα μεταλλεία στο χωριό Κίρκη, το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού στο Σουφλί, το Δέλτα του Έβρου και το Εθνικό πάρκο δάσους Δαδιάς- Λευκίμης-Σουφλίου

Συνελήφθη 21χρονος χρήστης ναρκωτικών

»

Στον Έβρο ταξιδεύει η «Επιχείρηση περιβάλλον» της ΕΤ3 την Κυριακή 13 Μαρτίου 2011, στις 13.30. Η εκπομπή επισκέπτεται τα εγκαταλειμμένα μεταλλεία στο χωριό Κίρκη, το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού στο Σουφλί, το Δέλτα του Έβρου και το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης - Σουφλίου. Επίσης, καταγράφει τα σοβαρά προβλήματα διασυνοριακής ρύπανσης του Έβρου και παρουσιάζει ένα σπίτι που κτίστηκε με βιοκλιματικό σχεδιασμό. Καλεσμένος της εκπομπής είναι ο ηθοποιός Νίκος Καραγιώργης. Παρουσίαση: Άννα Καττή, αρχισυνταξία: Έφη Λάσκα, διεύθυνση φωτογραφίας: Νίκος Κουτσουράς, μοντάζ: Γιώργος Χρυσαφάκης, σκηνοθεσία: Γιάννης Δράκος, οργάνωση παραγωγής: Στέλιος Χατζηπαυλίδης.

Για παράνομη κατοχή όπλων συνελήφθη στην Κομοτηνή, από αστυνομικούς της ομάδα ΔΙ.ΑΣ. της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης, ένας 26χρονος ημεδαπός. Σε αστυνομική έρευνα που διενεργήθηκε, βρέθηκαν εντός οχήματος στο οποίο επέβαινε, μία σιδερογροθιά και ένα πτυσσόμενο μαχαίρι με μήκος λάμας 10 εκατοστών. Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του θα προσαχθεί στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ροδόπης. Την προανάκριση ενεργεί το τμήμα Ασφαλείας Κομοτηνής.

Σύγκρουση οχημάτων με δύο ελαφρά τραυματίες Τραυματίστηκαν ελαφρά, βραδινές ώρες της Πέμπτης στο 10ο χλμ. Εθνικής Οδού ΑλεξανδρούποληςΚομοτηνής, ένας 29χρονος ημεδαπός και ένας 45χρονος αλλοδαπός όταν τα αυτοκίνητα τα οποία οδηγούσαν συγκρούστηκαν μεταξύ τους. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Κομοτηνής για νοσηλεία, ενώ την προανάκριση ενεργεί το τμήμα Τροχαίας Κομοτηνής.

Λόγω εργασιών της ΔΕΗ σε εναέρια καλώδια

»

Εργασίες κάθετης διέλευσης εναερίων καλωδίων στο ύψος του Δερβενίου θα εκτελούνται από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. αύριο Κυριακή 13.03.2011, από τις 08:00 μέχρι τις 08:15 ώρα (για 15 λεπτά). Κατά τη διάρκεια των εργασιών, θα διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων από τις 08:00 μέχρι τις 08:15 και στα δύο ρεύματα πορείας της Εγνατίας Οδού στο συγκεκριμένο τμήμα. Οι οδηγοί που θα κινηθούν στην περιοχή των εργασιών να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, να μειώνουν ταχύτητα και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων. Σε επίκαιρα σημεία θα υπάρχει φωτεινή σήμανση και ρυθμιστές τροχονόμοι για την ομαλή διέλευση των οδηγών.

www.xronos.gr | e-mail: xronos@otenet.gr


[πολιτική]

Ο ΧΡΟΝΟΣ | ΣΑΒΒΑΤΟ 12 Μαρτίου 2011

7

Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΌΣ του προγράμματος για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, είναι 30 εκατομμύρια ευρώ, το μεγαλύτερο από κάθε Περιφέρεια

ΤΡΕΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ Η ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ

»

Κοινωνική εργασία, σύσταση κοινωνικών επιχειρήσεων και τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα, είναι οι τρεις δράσεις κοινωφελούς εργασίας, που ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη, κατά τη διάρκεια της διήμερης περιοδείας της σε Έβρο και Ξάνθης. Στόχος των προγραμμάτων, στο επόμενο χρονικό διάστημα η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της ανεργίας, η οποία προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις. Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος για το κομμάτι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, είναι 30 εκατομμύρια ευρώ, το μεγαλύτερο από κάθε Περιφέρεια. Η υπουργός ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη Στήριξη της Εργασίας που θα υλοποιηθεί μέσα στο 2011 ξεκινά από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι νέες δράσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι δράσεις συνολικού ύψους 845 εκατ. ευρώ και με 192.000 ωφελούμενους, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Η υπουργός επίσης ανακοίνωσε την άμεση υλοποίηση Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) για τον Έβρο και την Ξάνθη, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας, και κάλεσε τους τοπικούς φορείς να συμβάλουν μέσα από τη δημιουργία αναπτυξιακών συμπράξεων για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, βασισμένο στο αναπτυξιακό πρότυπο και τις προτεραιότητες της κάθε περιοχής.

Κοινωνική εργασία,

σύσταση κοινωνικών επιχειρήσεων και τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα

ΥΠΕΓΡΆΦΗ ΠΡΩΤΌΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟΥ ΕΡΓΑΣΊΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΑΣ Η υπουργός επίσης υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αριστείδη Γιαννακίδη, για την ανάπτυξη και υλοποίηση του Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Στήριξης της Απασχόλησης, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Σ. Ξυνίδη, του γενικού γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας, Θ. Τσέκου, και του προέδρου του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Π. Ανδρικόπουλου. Νωρίτερα επισκέφτηκε το εργαστήρι παραδοσιακών ενδυμάτων, χρηστικών αντικειμένων και παραδοσιακών κατασκευών, «ΕΝΔΥΩ», στη Διομήδεια του Δήμου Αβδήρων, όπου τους υποδέχθηκε και τους ξενάγησε ο δήμαρχος

Βασίλης Τσολακίδης. Θετική ήταν η ανταπόκρισή τους στην πρόταση του δημάρχου για σύσταση εταιρείας σχετικής με το αντικείμενο του εργαστηρίου προκειμένου για την απασχόληση γυναικών. Στη συνέχεια, ακολούθησε σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Φώτη Καραλίδη στην οποία έλαβαν μέρος επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Σωκράτης Ξυνίδης, ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, Τσετίν Μαντατζή, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης στον τομέα κοινωνικής μέριμνας, Ιρφάν Ουζούν, ο μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, δήμαρχοι, οι πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου, του Επιμελητηρίου και του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ξάνθης. Την υπουργό συνόδευαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Θόδωρος Τσέκος, η πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, Βάσω Τσιμπί-

ΗΡΘΕ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΣΒΗΣΕ Ένα αιωνόβιο πλατάνι 600 ετών έχουν βάλει στον στόχο άγνωστοι που θέλουν να το αποξηράνουν, ενώ αυτό αποτελούσε για χρόνια πηγή ζωής σ΄ ένα δασάκι με φυλλώματα πίσω από το γήπεδο της Ξυλαγανής. Το πανέμορφο πλατάνι βρέθηκε να καίγεται, αφού κάποιοι περιέλουσαν με βενζίνη το εσωτερικό του κορμού του και όλως τυχαίως και τις δύο φορές το εντόπισαν διερχόμενοι που ειδοποίησαν την δημοτική αρχή που έσπευσε με υδροφόρες όπως και η πυροσβεστική, αγωνιζόμενη για τη διάσωσή του. Το μυαλό κάποιων συνδυάζεται με μύθους που αναπτύσσονται σε κύκλους χρυσοθήρων ότι στις ρίζες του πλατάνου αυτού υπάρχει θαμμένος

θησαυρός με αποτέλεσμα κάποιοι να έχουν θέσει ως στόχο την …εξόντωσή του. Ο γεροπλάτανος αυτός με τα πλούσια φυλλώματα και τα τεράστια κλαδιά έχει την δική του ιστορία, αφού μικροί και μεγάλοι έχουν να θυμηθούν σχολικές εκδρομές στο σημείο του Αγίου Κωνσταντίνου, αλλά και αξέχαστες πρωτομαγιές. Η νέα δημοτική αρχή είχε θέση ως προτεραιότητα την ανάπλαση του χώρου ώστε να γίνει πιο φιλόξενος και την ανάδειξη του πλατάνου μαζί με το μικρό ρυάκι που υπάρχει εκεί και το μοναστηράκι που βρίσκεται στην περιοχή. Η εγκληματική όμως αυτή χειρονομία γεννά πολλά ερωτηματικά γιατί κάποιοι έχουν θέσει ως προτεραιότητα την εξόντωση του μοναδικού αυτού πλατάνου, ζωντανού μνημείου της φύσης. «Πήγα για να το φωτογραφίσω από τον πρώτο εμπρησμό», θα πει ο δημοτικός σύμβουλος Μαρώνειας Σαπών, Πέτρο Δουδουλακάκη και είδαν με έκπληξη πάλι να καπνίζει. Ειδοποίησα τον οδηγό της υδροφόρας του πυροσβεστικού οχήματος στον δήμο, τον Αντώνη Μπατζάκη, που ήλθε και έριξε πέντε τόνους νερού για να σβηστεί οριστικά η φωτιά. «Ανησυχούμε όμως για την τύχη του πλάτανου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί», θα μας πει. Πάντως και μέσω face book και μέσω του «Χρόνου», ο Πέτρος Πουλαράκης, κάνει έκκληση σαν πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Ξυλαγανής σε όποιον είδε κάτι να τον ειδοποιήσει και σε κάποιο γεωπόνο που μπορεί να ασχοληθεί να αναλάβει την αναζωογόνησή του και να σωθεί ότι απέμεινε από τον πλάτανο. Από την Ξυλαγανή υπάρχει υπάρχει ομάδα περιφρούρησης του πλατάνου που τον ποτίζουν με άφθονο νερό για να μπορέσει να ζωντανέψει. Ένα ακόμη μνημείο της φύσης από τη εκδικητική μανία κάποιων καταρρέει.

www.xronos.gr | e-mail: xronos@otenet.gr

δα και στελέχη του υπουργείου. Αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των φορέων γύρω από τα προβλήματα της περιοχής, η υπουργός ενημερώθηκε για μια αξιόλογη έρευνα που πραγματοποίησε η ΤΕΔΚ Ξάνθης με θέμα τις «Ανάγκες και τις δυνατότητες των δήμων της ΠΕ Ξάνθης για απασχόληση ανέργων μέσω της πράξης: Δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της ενίσχυσης της κοινωνικής εργασίας σε τοπικό επίπεδο». Η έρευνα αναγκών και δυνατοτήτων περιλαμβάνει τους δήμους Ξάνθης, Αβδήρων, Μύκης και Τοπείρου και αφορά 1.418 ωφελούμενους διαφορετικών ειδικοτήτων μέσα από το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας για την ΠΕ Ξάνθης. Μετέφερε τα συγχαρητήριά της για την ετοιμότητα των φορέων της περιοχής που αποδεικνύουν έμπρακτα την καλή λειτουργία της αιρετής τοπικής αυτοδιοίκησης β΄ βαθμού.

Η κ. Κατσέλη και ο κ. Γιαννακίδης υπέγραψαν μετά από ομιλία της υπουργού στο ΕΒΕ Ξάνθης πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου και της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Ο κ. Γιαννακίδης ευχαρίστησε την υπουργό για το ενδιαφέρον που έδειξε για την περιφέρεια ΑΜ-Θ, όπου όπως είπε χαρακτηριστικά «ολόκληρες πληθυσμιακές ομάδες οδεύουν προς την κοινωνική περιθωριοποίηση. Η περιοχή μας βιώνει τεράστιο πρόβλημα, καθώς μέσα από μια πολυετή διαδρομή έζησε την αναπτυξιακή καρκινοβασία του κράτους. Ξεκινήσαμε ως τοπική κοινωνία, διαβουλευόμενοι μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία με όλες τις πολιτικές μας δυνάμει�� ώστε να σχηματοποιήσουμε το παραγωγικό μας πρότυπο και την επιχειρησιακή μας ταυτότητα. Σ’ αυτήν την πρόσκληση εγρήγορσης για να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον της περιοχής δηλώσαμε ότι δεν μας περισσεύει κανείς». Ο κ. Γιαννακίδης πρόσθεσε ότι έχουν συμφωνήσει με τον κ. Ξυνίδη να γίνει ένας σχεδιασμός και να προσκαλέσουν τον παραγωγικό κόσμο της περιοχής. «Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε όλο τον πολιτικό κόσμο ότι αυτή η περιοχή είναι αδήριτη εθνική ανάγκη να σχεδιάζεται με όρους εθνικούς. Δεσμευόμαστε να συγκεκριμενοποιήσουμε τον αναπτυξιακό μας βηματισμό και ν’ αναδείξουμε το μεγάλο μας συγκριτικό πλεονέκτημα που είναι ο ρόλος αυτής της περιφέρειας στη νέα γεωγραφία και τη νέα οικονομία».

Όλο το χωριό είναι ανάστατο, αφού είχαν να θυμηθούν ωραίες πρωτομαγιές κι εκδρομές στο πανέμορφο σημείο Τόνους νερού ρίχνει καθημερινά η δημοτική αρχή Μαρώνειας γιατί εμφανίζονται αναζωπυρώσεις Έκκληση του προέδρου της δημοτικής κοινότητας Ξυλαγανής συμβούλου, Πέτρου Πουλαράκη, για να βρεθεί γεωπόνος που θ΄αναλάβει την διάσωσή του

Χρυσοθήρες έκαψαν τον αιωνόβιο πλάτανο στην Ξυλαγανή;


Ο ΧΡΟΝΟΣ | ΣΑΒΒΑΤΟ 12 Μαρτίου 2011

8

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ, ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ

ΤΟΠΊΟ νεκρής φύσης, που προβληματίζει...

Περιβαλλοντολογικό πολιτισμικό σοκ το «κλάδεμα» των πλατάνων Κύριε διευθυντά Επειδή, η αδιαφορία είναι εθνικό μας σπορ και παρόλο που δεν διαφωνώ ότι άλλα που συμβαίνουν γύρω μας είναι σαφώς σοβαρότερα, εν τούτοις επιτρέψτε μου να σας κοινοποιήσω τα παρακάτω: Πρόσφατα κοντά στον τόπο εργασίας μου, διαπίστωσα ότι «κλαδεύανε» έναν πλάτανο μπροστά στην είσοδο του Αμφιθέατρου του Παπανικο-

μόνο κλάδεμα του κλαδιού που έχει πρόβλημα. Σε άλλες χώρες που σέβονται στ’ αλήθεια τα δένδρα γίνεται υποστήριξη των ασθενών κλάδων. Θα ήθελα να σας έδειχνα μια κοντινή φωτογραφία από έναν κέδρο στο μουσείο ζωγραφικής της Γαλλικής πόλης Tour Όμως, στην προκειμένη περίπτωση της πόλης μας δεν γίνεται απλό συμμάζεμα στα κλαδιά, αλλά καταστροφή των δένδρων. Γίνεται ολοσχερή κοπή των κλάδων φυλλώματος. Και δεν μπορούμε να πούμε ότι και στην πρόσφατη ιστορία δεν είχαμε παρόμοιες πρακτικές. Θυμάστε τον πλάτανο της πλατείας τον οποίο τον περιορίσαμε αναπτύσσοντας τα τραπεζοκαθίσματα και τις τέντες με τις θερμάστρες στην θέση του. Αυτή είναι η συμπεριφορά μας. Όπως με τα οικονομικά μας φροντίζουμε και το αστικό περιβάλλον μας. Παρακαλώ δείτε την φωτογραφία του πλάτανου στο ίδρυμα Παπανικολάου και φανταστείτε αύριο να συμβεί το ίδιο στην Πλατεία της πόλης. Πια δικαιολογία θα υπάρχει να μην συμβεί στην Πλατεία ?

Musée des Beaux-Arts de Tours Είναι πολύ ενδιαφέρον ο τρόπος που υποστηρίζουν τα κλαδιά του σε ένα δένδρο ηλικίας 200 ετών λάου. Δεν είναι κάτι κακό το να περιορίζεις ένα δένδρο, αλλά ούτε όλα τα δένδρα αναπτύσσονται με τον ίδιο τρόπο, ούτε έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά επικινδυνότητας και καλλωπισμού. Όμως, γενικά το δένδρο πλάτανος (όχι το συγκεκριμένο), είναι ένα δένδρο που έχει ιστορία σε αυτή την χώρα όπως και σε πολλές άλλες. Και είναι γνωστό ότι ο πλάτανος είναι δυνατό δένδρο και δεν κινδυνεύουν από το σπάσιμο των κλαδιών του οι άνθρωποι, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται

Όταν πλησίασα μια κυρία που έδινε τις εντολές εκ μέρους του δήμου και της έκανα παρατήρηση για τον τρόπο που «κλαδεύει», (θα ήθελα να πω ξυλεύει), μου είπε ότι η αιτία είναι η επικινδυνότητα. Μα το δένδρο αυτό δεν είχε περισσότερη επικινδυνότητα από τα δένδρα της πλατείας. Κάθε μέρα περνούσα από κάτω και το θαύμαζα. Σας παρακαλώ κ. διευθυντά να δημοσιεύσετε την επιστολή, μήπως και αποφασίσουν να είναι πιο προσεκτικοί σε αυτό που κάνουν. Και ο δήμος έχει επιστήμονες για την δουλειά αυτή. Παρακαλώ να μου απαντήσουν οι αρμόδιοι εάν είναι επιστημονικά αποδεκτός ο τρόπος αυτός κλαδέματος σε Πλάτανο. Δεν αναφέρομαι σε Μουριές που κλαδεύονται αλλιώς. Αναφέρομαι στα Πλατάνια. Φυσικά θυμάμαι και τι έγινε παλιότερα και με τις Λεύκες στην περιοχή Νέας Μοσινούπολης. Σας παραπέμπω και στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Το Έθνος» 27 Δεκεμβρίου 2010, του αναπληρωτή καθηγητή Δασοκομίας

και Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. Θεοχάρη Ζάγκα . Θυμάμαι τις φωνές του συμβολαιογράφου Νικόλαου Παπανικολάου που ακούγονταν σε όλη την οδό Παπαδήμα όταν κάτι πήγαινε στραβά στο γραφείο. Αλλοίμονο αν ζούσε και το έβλεπε αυτό. Επειδή γνωρίζω τον κ. δήμαρχο (ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει πολλά συσσωρεμένα προβλήματα και νοοτροπίες), πιστεύω κύριε διευθυντά ότι θα σταματήσει ο τρόπος αυτός κλαδέματος, αλλά και γενικότερα της υποβάθμισης χρήσης των κοινόχρηστων χώρων ήτοι η χαοτική στάθμευση, τα τραπεζοκαθίσματα και ο περιορισμός των πολιτών από την καλή χρήση των κοινόχρηστων χώρων. Πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένους ποιοτικούς διαχωρισμούς . Είναι άλλο πράγμα η προστασία του πολίτη από ενδεχόμενο τραυματισμού και άλλο ο αφανισμός του φυλλώματος των πλατάνων. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα μπορούσε να γίνει το ίδιο στην πλατεία, όχι εξ αιτίας αυτής της παρέμβασης, αλλά επειδή την πλατεία την προσέχουν περισσότεροι και εκεί παρόλο που υπάρχει ο ίδια επικινδυνότητα (και περισσότερη) εν τούτοις θα ήταν περιβαλλοντολογικό, αισθητικό και πολιτισμικό σοκ. Το κάνουν εκεί που δεν περιμένουν έντονη αντίδραση. Πρέπει να σημειώσω, ότι αναφέρομαι σε χώρο πάρκου και όχι σε κατοικίες. Επιπλέον είναι γνωστό σε όσους ενδιαφέρονται πραγματικά, ότι δεν έχουν τον ίδιο τρόπο κλαδέματος όλα τα δένδρα ή τα ίδια δένδρα σε διαφορετικούς χώρους. Επιπλέον είναι χαρακτηριστικό της ποιότητας μας σε τι δίνουμε προτεραιότητες. Θέλω να πω ότι: Δεν κόβεις τα δένδρα του Προσκοπισμού (150 ετών πλατάνια) για να βάλεις στη θέση τους αυθαίρετα σπιτάκια (βλέπε παράβαση γραμμής δόμησης κ.λ.π.), αλλά επιλέγεις αλλού να κατασκευάσεις αυτό που σου χρειάζεται σαν κοινωνία. Αυτά είναι εγκλήματα αυτών που διατείνονται ότι προστατεύουν το περιβάλλον. Έλεος Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία Γιαγκίνης Αχιλλέας

www.xronos.gr | e-mail: xronos@otenet.gr


Ο ΧΡΟΝΟΣ | ΣΑΒΒΑΤΟ 12 Μαρτίου 2011

9

Συνέντευξη Δήμος Μπακιρτζάκης

Ο ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ Συνήθως τα αποφάγια των Αθηνών τα πάνε για αρπαχτές στην επαρχία, εμείς ξεκινήσαμε ανάποδα, ξεκινήσαμε από την ελληνική περιφέρεια και πάμε σιγά-σιγά την παράσταση στην πρωτεύουσα

Ο ξεχωριστός ταλαντούχος ηθοποιός, Νίκος Ψαρράς, μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm με αφορμή την παράσταση της Δευτέρας, Μr Love, που παρουσιάζεται στην αίθουσα της Πολιτιστικής Κίνησης στις 6 μ.μ. και τις 9 μ.μ στην Κομοτηνή. Σε μια εποχή κρίσης του κλάδου, αφού θα πει ότι το 92% των εγγεγραμμένων ηθοποιών στο σωματείο, φέτος είναι άνεργοι. Πρώτη φορά στην Κομοτηνή; -Όχι, έχω περάσει πολλές φορές, πρώτη φορά θα παίξω όμως. Η πρώτη φορά που ήρθα δεν ήταν για κάτι ευχάριστο, ήταν το ’74, ήμουν τριών χρόνων, ήταν 6 μήνες ο πατέρας μου στην επιστράτευση επάνω και ήρθα μωρό γιατί μας έφερε η μάνα μου, την είχε πιάσει τρέλα. Της έλλειπε ο άνδρας της και μας κουβάλησε εμένα και τον αδερφό μου και ήρθαμε να δούμε τον μπαμπά φαντάρο. Τώρα φυσικά ερχόμαστε με χαρά. Δεν είναι καλύτερη εποχή, υπάρχει το ότι δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει, δεν είναι καλύτερα γιατί τότε δεν είχαμε γευτεί και πολλά πράγματα ή δεν μας είχαν αφήσει να σπαταλήσουμε τόσα λεφτά όπως σπαταλήσαμε τα τελευταία χρόνια. Μίλησέ μας για σένα. -Μέχρι το 2006 ζούσα στην Αμερική και όταν επέστρεψα και είδα την σπατάλη που υπήρχε στην Ελλάδα τρόμαξα. Όταν έβλεπα τα 50ευρα να φεύγουν λες και ήταν 50 δραχμές, τους έλεγα τι κάνετε; Ήμουν σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα φτάναμε εκεί που φτάσαμε. Ήλπιζα να μην φτάσουμε εκεί που φτάσαμε, που και το εκεί δεν το ξέρουμε ακόμη γιατί βλέπετε ότι κάθε μέρα μας χτυπάνε ένα νέο καμπανάκι και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Αυτό το βλέπουμε στο ποιοτικό θέατρο, στην ωραία αυτή παράσταση που ανεβάζετε, τον μυστηριώδη Mr Love; -Το θέατρο πάει καλά φέτος, γενικώς και στην Αθήνα και όπου παίζουμε υπάρχει προσέλευση. Βέβαια έχουμε κατεβάσει αρκετά το εισιτήριο, έχει φτάσει σχεδόν στην ίδια τιμή με το σινεμά και είναι φυσιολογικό, δηλαδή πολύ καλά κάναμε και το κάναμε αυτό, για να έρθει ο κόσμος αλλά θα σας πω το εξής, από τους εγγεγραμμένους στο σωματείο ηθοποιών φέτος, το 92% είναι άνεργοι. Δεν ξέρω αν άλλος κλάδος έχει πληγεί έτσι, είναι όμως φυσικό επακόλουθο. Γεννηθήκατε στην Θεσσαλονίκη, φύγατε στην Αμερική, έχετε βραβευτεί, έχετε παίξει σε πάρα πολλές σειρές, στο «γελοίο του πράγματος», στον «ταύρο με τοξότη», στην «πρόβα νυφικού», σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και στην σειρά του Άλφα «Αν μ’ αγαπάς» που ήσασταν πρωταγωνιστής, στο «αμόρε μιο», στις «μάγισσες της Σμύρνης», σε διάφορα. Τηλεό-

Ο Μr Love Νίκος Ψαρράς μιλά για το θέατρο και την ζωή του ραση ή θέατρο, τι είναι αυτό που ολοκληρώνει έναν ηθοποιό; -Θα ακούσετε την ίδια απάντηση που ακούτε από όλους τους ηθοποιούς, το θέατρο. Γιατί σε κάθε παράσταση σας βλέπουν ελάχιστοι άνθρωποι σε σχέση με την τηλεόραση που έχει μεγάλη αναγνωρισημότητα το πρόσωπο ενός ηθοποιού που χιλιάδες κόσμος παρακολουθεί. Είναι απρόσωπο; -Το θέατρο εμείς το αγαπάμε περισσότερο γιατί ξέρεις ότι σε ένα δίωρο πρέπει να αρχίσεις από το μηδέν, να δημιουργήσεις ένα ολόκληρο κόσμο πάνω στην σκηνή ο οποίος θα τελειώσει σε δύο ώρες. Εκεί Δεν υπάρχει περίπτωση λάθους, δεν υπάρχει περίπτωση να πεις «στοπ – τι λέω παρακάτω» ή συγχωρέστε με να πάω μέσα στο καμαρίνι να διαβάσω τα λόγια μου

και να ξαναβγώ, κάτι που γίνεται στην τηλεόραση. Εκεί έχεις χρόνο, μπορείς να πάρεις τον ρόλο σου πολλές φορές αλλά στο θέατρο δεν υπάρχει. Υπάρχει η παρθενογένεση που μας γοητεύει. Δεν μπορείς να κρυφτείς πουθενά, ή έχεις τα κότσια ή δεν τα έχεις. Στην τηλεόραση μπορείς να κάνεις την ίδια σκηνή 15 φορές, να πάρουν τις καλύτερες σκηνές σου και να γίνει μια ερμηνεία εξαιρετική, επίσης πολλές φορές χαμηλώνεις στα σταθμά σου και συμβιβάζεσαι με ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν την ίδια εκπαίδευση ή τα ίδια θέλω ή τις ίδιες ανησυχίες μαζί σου, γιατί στην τηλεόραση δουλεύεις με 50 άτομα. Από την άλλη στο θέατρο όταν είσαι σε μια παράσταση με ένα άτομο, όπως είναι η Νικολέτα ή με έναν θίασο 10 ατόμων, σκέφτεσαι πολύ περισσότερο πριν πεις το ναι γιατί θέλεις να είσαι στην ίδια αγκαλιά, να έχεις την ίδια πνοή των πραγμάτων.

ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ

Ο γιος έκανε …μεταπτυχιακό στην Αγγλία, ενώ δεν είχε πτυχίο Λιποθύμησε και κατέληξε στο νοσοκομείο, ο ανυποψίαστος πατέρας, όταν διαπίστωσε ότι ο γιος του τον δούλευε κανονικά

www.xronos.gr | e-mail: xronos@otenet.gr

Έχετε και το σαράκι της πολιτικής. -Όχι, δεν έχω κανένα σαράκι απολύτως. Υποψήφιος στην αυτοδιοίκηση δεν ήσασταν;

-Ήμουν και με έπεισαν ότι ήθελαν να με εκμεταλλευτούν μετεκλογικά και όχι προεκλογικά γι’ αυτό είπα το ναι. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν όχι και δεν σας κρύβω και από τα μεγάλα κόμματα με έχουν πλησιάσει στο παρελθόν και συνηθίζεται αυτό, γιατί ψάχνουν κράχτες στα ψηφοδέλτια τους. Δεν ξέρω κατά πόσο εκμεταλλεύονται τελικά τέτοια άτομα. Αυτή την στιγμή στην κυβέρνηση είναι ο Γιάννης Βούρος που είναι φίλος μου, η Πέμη Ζούμη συνεργάτιδα και φίλη, είναι απόντες από το υπουργείο πολιτισμού, γιατί; Δηλαδή αν εγώ εκλεγώ κάποια στιγμή και μου δώσεις τα δημόσια έργα, θα είμαι φύρα. Εσείς που ζήσατε στην Αμερική, είδατε άλλη νοοτροπία; -Γενικώς υπάρχει ένας σεβασμός όσον αφορά τον ελληνικό πολιτισμό, όχι μόνο στην Αμερική αλλά σε όλο τον κόσμο. Κάτι που οι δικοί μας πολιτικοί δεν γνωρίζουν ή δεν ασχολούνται ή δεν τους αφορά. Δεν έχουν σκεφτεί ότι σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές που διανύουμε, εκτός από τον τουρισμό, το λάδι ελιάς και το φέτα Cheese που εξάγουμε, χρήματα θα μπορούσαν να έρθουν πολλά και καλά από τον πολιτισμό στην Ελλάδα και αν συνδυάσεις και κάνεις πολιτιστικό τουρισμό κατά την διάρκεια του χειμώνα. Θα μπορούν τα ταμεία τους να μην αδειάζουν ποτέ. Βάλτε μας στο πνεύμα της παράστασης και δώστε μας πληροφορίες για αυτή την παράσταση. -Κάναμε πρεμιέρα στην Θεσσαλονίκη τον Οκτώβρη και παίξαμε την παράσταση για ένα μήνα στην Θεσσαλονίκη και από τότε, επειδή εγώ είμαι δεσμευμένος στην Αθήνα με το Εθνικό θέατρο και είμαι σε μια παράσταση εκεί, στην τριλογία του παραθερισμού του Γκολντόνι, δυστυχώς τα ρεπό μου δεν ήταν πολλά αλλά σε κάθε ευκαιρία πηγαίναμε σε μεγάλες πόλεις της βορείου Ελλάδος. Ξεκινήσαμε από Βόρεια Ελλάδα και σιγά-σιγά θα κατέβουμε προς την Αθήνα, αντίστροφα με ότι είθισται. Συνήθως τα αποφάγια των Αθηνών τα πάνε για αρπαχτές στην επαρχία, εμείς ξεκινήσαμε ανάποδα, ξεκινήσαμε από την ελληνική περιφέρεια και την πάμε σιγά-σιγά στην πρωτεύουσα.

Ο νεαρός δήλωσε στους γονείς του πριν δύο χρόνια ότι αποφοίτησε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και μάλιστα ότι πήρε την βεβαίωση αποφοίτησης κι ανέμενε το πτυχίο. Για να μην αφήσει ανεκμετάλλευτο το χρόνο του έψαξε για μεταπτυχιακό στο Λονδίνο ειδοποίησε τους δικούς του, έκανε την εγγραφή και εγκαταστάθηκε στην αγγλική πρωτεύουσα. Κάπου στο 18μηνο του μεταπτυχιακού ο πατέρας κάτι σα να υποπτεύθηκε και θέλησε να δει το πτυχίο του παιδιού του. Δεν του είπε κάτι ταξίδεψε στην Κομοτηνή πήγε στην σχολή και το ζήτησε. -Πότε τελείωσε το παιδί σας; τον ρώτησαν. -Πριν δύο χρόνια περίπου. Έψαξαν οι αρμόδιοι με βάση το όνομα και δεν υπήρχε κάποιο τέτοιο όνομα στους πτυχιούχους. Τον αναζήτησαν με το έτος και βρήκαν ότι ήταν σε εκκρεμότητα και χρωστούσε πέντε δύσκολα μαθήματα για να πάρει το πολυπόθητο πτυχίο. Ενημέρωσαν τον ενδιαφερόμενο. Ο πατέρας δεν το πίστευε. Άρα τι μεταπτυχιακό στην Αγγλία χρηματοδοτούσε για τον κανακάρη του επί 18 μήνες; Δεν το άντεξε, λιποθύμησε και χρειάστηκε να τον μεταφέρουν για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο. Το τι ακολούθησε με την επιστροφή του στην Αθήνα δεν γνωρίζουμε. Πάντως όπως μας πληροφόρησαν το περιστατικό δεν είναι μοναδικό. Κι άλλες φορές γονείς που νόμιζαν ότι τα παιδιά τους έχουν μια καλή και στρωμένη πορεία με τα μαθήματα ήρθαν και βρήκαν ότι χρωστούσαν από το πρώτο έτος! Μ.Μ.


Ο ΧΡΟΝΟΣ | ΣΑΒΒΑΤΟ 12 Μαρτίου 2011

10

»

ΕΞΕΛΕΞΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

«Προασπίζουμε το δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση και τη ζωή», λέει η Ένωση Συλλόγων Γονέων Αλεξανδρούπολης ΕΞΈΔΩΣΕ ΟΜΌΦΩΝΟ ΨΉΦΙΣΜΑ ενάντια στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων στον Έβρο

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Δημόσιο χαρακτήρα και αυτοτέλεια, προτάσσει η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

»

Θέση για τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων στον Έβρο έλαβε η Ένωση Συλλόγων Γονέων Αλεξανδρούπολης, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του νέου διοικητικού συμβουλίου. Το Δ.Σ. προέκυψε απο τις εκλογές της 27ης Φεβρουαρίου 2011, με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συγκρότηση σε σώμα του. Από την ψηφοφορία προέκυψε το νέο διοικητικό συμβούλιο το οποίο έχει ως εξής: Πρόεδρος: Σταματία Γκιδίκα, αντιπρόεδρος: Νικόλαος Δινδίνης, γεν. γραμματέας: Νίκη Δραμανίδου, οργ. Γραμματέας: Μπάμπης Τσαγγαλίδης, ταμίας: Δημήτρης Δαλάτσης, μέλη: Πλουμής Πασαδάκης, Πόπη Σουγλή. Εκλεγμένος αντιπρόσωπος της ένωσης για τη δημοτική επιτροπή παιδείας είναι ο Νικόλαος Δινδίνης με αναπληρωτή του τον Πλουμή Πασαδάκη. Το νέο διοικητικό συμβούλιο, με την συνεργασία των συλλόγων γονέων, θα συνεχίσει τη προσπάθεια της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων για την ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων των σχολείων του “Καλικρατικού” πλέον Δήμου μας, αλλά και γενικότερα της Εκπαίδευσης. Επίσης το ΔΣ της Ένωσης κατέληξε ομόφωνα στο παρακάτω ψήφισμα: Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχωρά σε συγχωνεύσειςκαταργήσεις σχολείων με πρόσχημα “την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης”, την αξιοποίηση των υποδομών και την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας, την παιδαγωγική λειτουργία των σχολείων». Δεν πρέπει να πέσει κανένας γονιός, εργαζόμενος, εκπαιδευτικός στην παγίδα. Πρόκειται για συνέχιση της ίδιας πολιτικής που, στο όνομα της κρίσης, αποψιλώνει παντελώς ό,τι έχει να κάνει με τις λαϊκές ανάγκες.  Επιδιώκεται η δημιουργία πολυδύναμων σχολείων  που θα ασφυκτιούν και θα παράγουν μαζικά ευέλικτους, καταρτίσιμους εργαζόμενους, σχολείων που θα μπορούν να προσελκύσουν χορηγούς. Αυτό θέλουν με τις καταργήσεις σχολείων. Η απόφαση αυτή, από κοινού με την κατεύθυνση για  25άρια-30άρια τμήματα, τις περικοπές των χρηματοδοτήσεων, το δραματικό περιορισμό των διορισμών τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, θα έχει δραματικές συνέπειες, στην ήδη υποβαθμισμένη μόρφωση των παιδιών μας. Χορηγοί θα μπαινοβγαίνουν στο σχολείο ανταλλάσσοντας τα ψίχουλα που θα πετούν με το δικαίωμά τους να καθορίζουν οι ίδιοι το αναλυτικό πρόγραμμα (δηλώσεις Διαμαντοπούλου, σχέδιο για τη διοικητική δομή της εκπαίδευσης). Επίθεση δηλαδή τόσο στην τσέπη των εργαζομένων –γονιών όσο και στη σκέψη και συγκρότηση των μαθητών. Η νέα πρόταση της κυβέρνησης για «την αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής του εκπαιδευτικού συστήματος» θα ολοκληρώσει το έγκλημα! Απορρίπτουμε τη νέα διοικητική δομή - το νέο ολοήμερο σχολείο - τη διαφοροποίηση του προγράμματος στο επίπεδο της περιφέρειας και του σχολείου - τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων. Διεκδικούμε σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές. Παλεύουμε για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην παιδεία. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία παιδεία για όλους. Στο Δήμο Αλεξανδρούπολης έχουν βάλει στο στόχαστρο τα 3 Πειραματικά της Ακαδημίας (συγχώνευση), το γυμνάσιο του Πέπλου (κατάργηση), το δημοτικό του Πέπλου (υποβάθμιση). Οι ισχυρές αντιδράσεις φορέων, γονιών, εκπαιδευτικών, δημοτικών συμβουλίων που εκδηλώθηκαν ενάντια  στο κλείσιμο των επαρχιακών σχολείων είχαν αποτέλεσμα μια προσωρινή αναστολή του κλεισίματος του γυμνασίου Πέπλου. Τους προειδοποιούμε, θα μας βρουν απέναντι. Δεν θα τους περάσει. Προασπίζουμε το δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση και τη ζωή.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ο.Δ.Π.Τ.Ε.) Φραγκίσκος Βορτελίνος βρέθηκε χθες στην Κομοτηνή

»» » Στο χώρο της Νομικής Σχολής συνεδρίαση η ομοσπονδία παρουσία του πρόεδρου της Φραγκίσκου Βορτελίνου και του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου διοικητικού προσωπικού Δ.Π.Θ. «Ο Βιζυηνός» Το θέμα του αριθμού των ιδρυμάτων και η διασπορά τους στην επικράτεια με ανορθολογικά κριτήρια, είναι ένα πρόβλημα που πρέπει, σύμφωνα με την ομοσπονδία, να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια του νέου νόμο��

Η μείωση της αυτοτέλειας, το αυτοδιοίκητο, η χρηματοδότηση και η εργασιακή σχέση του προσωπικού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, απασχόλησαν την 32η συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ο.Δ.Π.Τ.Ε.), που έγινε για πρώτη φορά στην Κομοτηνή. Κυρίαρχο θέμα στην ημερήσια διάταξη, οι εξελίξεις επί του κειμένου διαβούλευσης του υπουργείου Παιδείας. Η ομοσπονδία, έχει κάνει γνωστή τη θέση της αναφορικά με την πρόθεση του υπουργείο και ενώ συμφωνεί με την πρόθεση της κυβέρνησης να παρέμβει θεσμικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και χαρακτηρίζει ως θετικά βήματα την αλλαγή του τρόπου διοίκησης και την λογοδοσία, ωστόσο, ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου, καθώς διαφωνεί με τον πυρήνα της πρότασης. Η ομοσπονδία παραδέχεται, ότι στην πιο κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, τα ελληνικά ιδρύματα επιβάλλεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική της ανάκαμψη. Είναι κοινός τόπος ότι τα ιδρύματα εδώ και πολλά χρόνια ταλανίζονται από μεγάλα προβλήματα για τα οποία, απαιτούνται άμεσες και ριζικές λύσεις. Με βάση, αυτήν την κοινή διαπίστωση, είναι υποχρέωση μας με υπευθυνότητα να αναζητηθούν λύσεις και να κατατεθούν προτάσεις που θα βγάλουν από τα αδιέξοδα του το εκπαιδευτικό σύστημα. Η συνεδρίαση της ομοσπονδίας διοικητικών υπαλλήλων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, παρουσία του προέδρου της Φραγκίσκου Βορτελίνου, φιλοξενήθηκε στην αίθουσα συνελεύσεων του Τμήματος Νομικής του Δ.Π.Θ. παρουσία και του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου διοικητικού προσωπικού Δ.Π.Θ. «Ο Βιζυηνός». Ο πρόεδρος του συλλόγου Σταύρος Τσάγκος χαιρέτισε την παρουσία των μελών της ομοσπονδίας και την προσπάθεια που γίνεται για να οργανωθεί η δράση του διοικητικού προσωπικού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πανελλαδικά. Τις σχέσεις των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, έθεσε ως πρώτο θέμα συζήτησης ο κ. Τσάγκος, διαφωνώντας με το σημείο που υπάρχει στο κείμενο διαβούλευσης και προβλέπει την κατοχύρωση μόνο ενός ελάχιστου μισθού από την πολιτεία και από εκεί και έπειτα το κάθε ίδρυμα να ασκεί την μισθολογική πολιτική, ανάλογα με τα έσοδα που

θα έχει από την εκπαιδευτική ή ερευνητική δραστηριότητα του. ΣΥΝΈΝΩΣΗ ΤΜΗΜΆΤΩΝ, ΑΛΛΆ ΜΕ ΔΙΑΣΦΆΛΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΈΝΩΝ Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην Κομοτηνή, είναι η έλλειψη των κονδυλιών που απαιτούνται για την βελτίωση των υποδομών και την εν γένει καλή λειτουργία των ιδρυμάτων, παράγοντας καθοριστικός για την μεγιστοποίηση της απόδοσης τους και της επιστημονικής τους επάρκειας. Το πρόβλημα αυτό γίνεται ιδιαίτερα οξύ με την περικοπή των κονδυλίων σε ποσοστά που ξεπερνούν το 30% στα πλαίσια της εφαρμογής της οικονομικής πολιτικής. «Η κυβέρνηση πιστεύουμε ότι θέλει να απαλλαγεί από το κόστος συντήρησης των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και προσπαθεί μέσα από διάφορες προτάσεις που κάνει για την βιωσιμότητα, ανέφερε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Φραγκίσκος Βορτελίνος προσθέτοντας, «υπάρχει μια πρόταση να έρθει σε συνεννόηση με ιδιωτικές εταιρίες για να αναπτυχθούν κάποια προγράμματα. Καταλαβαίνετε ότι αυτό σημαίνει ότι η παιδεία θα πέσει ως προϊόν στον χώρο της ιδιωτικής εκμετάλλευσης. Εμείς αυτό που θέλουμε να προστατέψουμε είναι η συνέχιση της εργασιακής σχέσης του προσωπικού και αυτό προσπαθούμε. Αν υπάρξει ανάγκη συνένωσης για να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν καλύτερα τα τμήματα, εμείς δεν θα ήμασταν αντίθετοι. Όμως αυτό πρέπει να γίνει σύμφωνα με κάποιους κανόνες και κάποιες αρχές και σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλιστεί η εργασιακή σχέση του προσωπικού». Το θέμα του αριθμού των ιδρυμάτων και η διασπορά τους στην επικράτεια με ανορθολογικά κριτήρια, είναι ένα πρόβλημα που πρέπει, σύμφωνα με την ομοσπονδία, να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια του νέου νόμου. Μέσα από το νέο θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα με τη θέση της ομοσπονδίας διοικητικού προσωπικού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πρέπει να αντιμετωπιστούν φαινόμενα ευνοιοκρατίας, νεποτισμού και πελατειακών σχέσεων που υπονομεύουν την ανάπτυξη των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, η αναβάθμιση της παρερχόμενης γνώσης, η αξιοκρατία, η πρόοδος και η δημοκρατική λειτουργία τους. Επίσης ξεκάθαρη είναι η θέση της ομοσπονδίας για την υποχρέωση των ιδρυμάτων να διασφαλίσουν την σίτιση και κάθε άλλη μέριμνα και παροχή προς τους φοιτητές χωρίς τη διαμεσολάβηση ιδιωτών και εργολάβων. Καταλήγοντας η ομοσπονδίας τονίζει την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ΑΕΙ τα ΤΕΙ, αλλά κρίνοντας ότι το κείμενο του υπουργείου δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για την ανάπτυξη ενός ουσιαστικού και δημιουργικού διαλόγου, ζητά από την ηγεσία να το αποσύρει και να καταθέσει ένα άλλο που θα βάζει άλλες προτεραιότητες θα ενισχύει τον δημόσιο χαρακτήρα και την αυτοτέλεια του. Δήμητρα Συμεωνίδου

www.xronos.gr | e-mail: xronos@otenet.gr


[αθλητικά νέα]

Ο ΧΡΟΝΟΣ | ΣΑΒΒΑΤΟ 12 Μαρτίου 2011

11

ΓΑΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

Μετάλλια στο διεθνές τουρνουά judo «Βεργίνα» 2011 Συμμετείχαν 13 ομάδες από τρεις χώρες, Βουλγαρία, Σκόπια και Ελλάδα

»

Με μετάλλια επέστρεψαν από την τη Βέροια οι αθλητές Α.Σ Κομοτηνής judo & ju-jitsu ο «Μ. Αλέξανδρος» με προπονητή τον Αλέξανδρο

Παρασίδη, όπου διεξήχθη το διεθνές τουρνουά judo��������������������������������������� «Βεργίνα» 2011. Το πρώτο διεθνές τουρνουά «Βεργίνα» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου στο Φιλίππειο κλειστό γυμναστήριο στο οποίο συμμετείχαν 13 ομάδες από τρεις χώρες, Βουλγαρία, Σκόπια και Ελλάδα. Τους αγώνες διοργάνωσαν οι δύο σύλλογοι τζούντο της Βέροιας «Ολυμπιακή Ελπίδα» και «Αργοναύτης».

»

Α’ ΑΝΔΡΩΝ ΕΚΑΣΑΜΑΘ

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τις διοικήσεις όλων των συλλόγων τη διοργάνωση τίμησαν με την παρουσία τους και οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ της Ημαθίας κ.κ. Σιδηρόπουλος και Γικόνογλου, ενώ παρών έδωσε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Sambo Μιράμπ Ηλιάδης. Όσον αφορά τους αθλητές της Κομοτηνής οι νεαροί τζουντόκα στο σύνολό τους κατάφεραν να διακριθούν ανεβαίνοντας 7 συνολικά φορές στο βάθρο των νικητών. Με χρυσά μετάλλια διακρίθηκαν οι αθλητές: Χριστίνα Παρασίδου, Γιώργος Φουλίδης. Με ασημένια: Δημήτρης Αταμπεκιάν, Γιάννης Θεοφανίδης. Με χάλκινα: Σάκης Γκογκιάν, Νίκος Αμπραχαμιάν, Πατρίκιος Σακίδης. Συμμετείχαν επίσης οι αθλητές: Γαζαριάν Γκεβόρκ, Γαζαριάν Χάμλετ, Γιώργος Τζαμπαζίδης, Νίκος Καλπακίδης, Αλέξης Γιανκανίδης.

Δ’ ΕΘΝΙΚΗ

Αγωνιστική δράση εφήβων, νεανίδων και γυναικών ΣΉΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΎΡΙΟ οι αναμετρήσεις

»

Σήμερα στις 7 το απόγευμα, στο κλειστό γυμναστήριο Κομοτηνής για την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος ΕΚΑΣΑΜΑΘ γυναικών ο ΓΑΣ Κομοτηνή υποδέχεται την ΕΚ Καβάλας. Επίσης την ίδια ημέρα η εφηβική ομάδα του ΓΑΣ αγωνίζεται στην Καβάλα, για την 3η αγωνιστική της δεύτερης φάσης του εφηβικού πρωταθλήματος ΕΚΑΣΑΜΑΘ. Αύριο στις 5 το απόγευμα, οι νεανίδες του ΓΑΣ Κομοτηνή αγωνίζονται στην Καβάλα, για την 11η αγωνιστική του αντίστοιχου πρωταθλήματος. 

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ FOOTBALL LEAGUE

Στη νίκη ποντάρει Τον πρωτοπόρο Τη Δευτέρα Νέο Σκοπό υποδέχεται η Ελπίδα Σαπών η αναμέτρηση ΑΓΩΝΊΖΕΤΑΙ στην έδρα του Βισαλτιακού Νιγρίτας στην έδρα της » Θρασύβουλος η Α.Ε. Κομοτηνής – Πανθρακικός Σε μία δύσκολη αναμέτρηση

»

Έναν δύσκολο αντίπαλο στην έδρα της θα αντιμετωπίσει η ανδρική ομάδα της Α.Ε. Κομοτηνής. Σήμερα στις 5 το απόγευμα, υποδέχεται τον πρωτοπόρο Νέο Σκοπό Σερρών, στο κλειστό γυμναστήριο Κομοτηνής. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε προηγούμενη αναμέτρηση των δύο ομάδων στην έδρα των Σερρών οι γηπεδούχοι είχαν επικρατήσει με σκορ 82 – 55 επί της Α.Ε. Κομοτηνής.

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Το νικηφόρο αποτέλεσμα με 2 – 0 που είχε επιτύχει στις 31/10/10 η Ελπίδα Σαπών επί του Βισαλτιακού Νιγρίτας, θέλει να επαναλάβει στην τρέχουσα αγωνιστική η ομάδα των Σαπών. Η ομάδα της περιοχής μας βρίσκεται στην 6η θέση. Όσον αφορά στον Βισαλτιακό, μπορεί το παιχνίδι απέναντι στην Α.Ε. Ποντίων Ευμοίρου να χάθηκε, όμως στο Βισαλτιακό κοιτάνε μπροστά. Η ομάδα της Νιγρίτας ισοφάρισε, πάλεψε αλλά δεν κατάφερε τελικά να πάρει ούτε τον βαθμό της ισοπαλίας. Πλέον, η προσοχή έχει στραφεί στο παιχνίδι με την Ελπίς Σαπών και στο στρατόπεδο της Νιγρίτας ευελπιστούν σε ένα θετικό αποτέλεσμα και μια καλύτερη συνέχεια έτσι ώστε να επιτευχθεί η παραμονή.

Οι διαιτητές: ΑΕ ΠΙΕΡΕΩΝ - ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗ: Δ. Καραντώνης, Γ. Τσιούπρος, Σ. Παρασίου (Ημαθίας), ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ - ΠΑΝΔΡΑΜΑΪΚΟΣ: Π. Συμεωνίδης, Η. Εμπλιούκ, Α. Χατζημωϋσιάδης (Ξάνθης), ΟΡΦΕΑΣ ΞΑΝΘΗΣ - Μ. ΑΛ. Ν. ΖΊΧΝΗΣ: Ι. Τσακαλίδης, Σ. Γούτας, Χ. Πασσαλής (Χαλκιδικής), ΟΡΦΕΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ - ΕΒΡΟΣ ΣΟΥΦΛΙΟΥ: Γ. Μαστάκας, Γ. Δημακάς, Θ. Αιναλής (Μακεδονίας), ΒΙΣΑΛΤΙΑΚΟΣ - ΕΛΠΙΔΑ ΣΑΠΩΝ: Δ. Μαλούτας, Ι. Καραγκιζόπουλος, Ι. Δεβετζίδης (Ημαθίας) Κεραυνός Κρηνιδών - Νέστος Χρυσούπολης: Ν. Δράγκος, Α. Καρασκος, Α. Παπανικολάου (Χαλκιδικής), ΕΘΝΙΚΟΣ ΓΑΖΩΡΟΥ - ΕΎΜΟΙΡΟ ΞΑΝΘΗΣ: Χ. Τσαλουχίδης, Μ. Ευθυμίου, Δ. Τζωγλής (Κιλκίς). Οι αναμετρήσεις: ΑΕ Πιερέων 2004-Προσοτσάνη 15:00, Ορφέας Ελευθερούπολης-Έβρος Σουφλίου 15:00, Κεραυνός Κρηνιδών-Νέστος Χρυσούπολης 15:00, Βισαλτιακός Νιγρίτας-Ελπίς Σαπών 15:00, Εθνικός Γαζώρου-ΑΕ Ποντίων Ευμοίρου 15:00, Εχίνος Σπορ-Κόσμιο 15:00, Ορφέας PUMA Ξάνθης-Μέγ��ς Αλεξ. Ν. Ζίχνης 15:00, Εθνικός Αλεξανδρούπολης-Πανδραμαϊκός 15:00.

ΤΜΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ

Κρίσιμο παιχνίδι εντός έδρας για Δοκιμασία ελέγχου αγωνισμάτων μικρούς αθλητές τη Ροδόπη ‘87 για » ΣΉΜΕΡΑ στην Αλεξανδρούπολη ΣΤΟ ΓΉΠΕΔΟ Παραδημής με τον Βόλο

»

Τον Βόλο σε ένα κρίσιμο παιχνίδι αντιμετωπίζει αύριο η ομάδα γυναικών της περιοχής μας Ροδόπη ‘87 στο γήπεδο της Παραδημής, στο πλαίσιο του γυναικείου πρωταθλήματος. Κάλεσμα στον κόσμο να συμπαρασταθεί στην ομάδα με την παρουσία του στο γήπεδο, απεύθυνε μέσω του Χρόνο η Τασούλα Περιβολοπούλου πρόεδρος του συλλόγου Ροδόπη ’87, που απεικονίζεται στην φωτογραφία.

www.xronos.gr | e-mail: xronos@otenet.gr

Το τμήμα στίβου του Εθνικού πραγματοποιεί για τους αθλητές του, αλλά και όσα παιδιά της Αλεξανδρούπολης επιθυμούν και γεννήθηκαν το 1998 ή το 1999 (ΣΤ’ δημοτικού ΚΑΙ Α’ γυμνασίου), δοκιμασία ελέγχου αγωνισμάτων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν σήμερα στο στάδιο Φώτης Κοσμάς στις 10 ή στις 11 το πρωί (ανάλογα με το πότε μπορούν) να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στα παρακάτω αγωνίσματα: Δρόμοι: 60 μέτρα, 1000 μέτρα, άλματα: μήκος, ύψος, ρίψεις: μπαλάκι, σφαιροβολία 3 κιλών. Οι αθλητές μπορούν να επιλέξουν όποια και όσα αγωνίσματα επιθυμούν για να μετρηθούν. Όσοι επιλέξουν ένα δρόμο, ένα άλμα και μία ρίψη θα πάρουν και μια συνολική βαθμολογία τριάθλου η οποία και θα ανακοινωθεί.

ΔΥΟ ΜΈΡΕΣ νωρίτερα οι πρωτοπόροι Νέοι θα δώσουν την δική τους μάχη

»

Το συγκρότημα του Εμίλιο Φερέρα θα διασταυρώσει τα ξίφη του με το αντίστοιχο του Θρασύβουλου την Δευτέρα 14 Μαρτίου στις 19:00 στο δημοτικό στάδιο Φυλής ενώ δύο μέρες νωρίτερα οι πρωτοπόροι του πρωταθλήματος νέων θα δώσουν την δική τους μάχη με την ομάδα νέων του Θρασύβουλου. Ώρα έναρξης αγώνα στις 12: 00 στο γήπεδο Sportland Ν. Παπαθανασίου. Αναλυτικά τα προγράμματα έχουν ως εξής: ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΟΠΑΠ ΤΗΣ FOOTBALL LEAGUE Σάββατο 12 Μαρτίου: Δόξα Δράμας – ΟΦΗ στις 15:00. Κυριακή 13 Μαρτίου (όλοι οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 15:00): Βέροια – Αναγέννηση Καρδίτσας, ΠΑΣ Γιάννινα – Καλλιθέα, Πιερικός – Ιωνικός, Λεβαδειακός – Εθνικός, Αγροτικός Αστέρας – Διαγόρας Ρόδου, Τρίκαλα – Ηλιούπολη. Δευτέρα 14 Μαρτίου: Εθνικός Αστέρας – Παναιτωλικός στις 18:00, Θρασύβουλος – Πανθρακικός στις 19:00. ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΟΠΑΠ ΤΗΣ FOOTBALL LEAGUE ΝΕΩΝ Σάββατο 12 Μαρτίου: Βέροια – Αναγέννηση Καρδίτσας στις 15:00, Θρασύβουλος – Πανθρακικός στις 12:00, Λεβαδειακός – Εθνικός στις 13:00. Κυριακή 13 Μαρτίου: Εθνικός Αστέρας – Παναιτωλικός στις 15:00, Δόξα Δράμας – ΟΦΗ στις 11: 30, ΠΑΣ Γιάννινα – Καλλιθέα στις 11:00, Πιερικός – Ιωνικός στις 11:00, Αγροτικός Αστέρας – Διαγόρας Ρόδου στις 11:00, Τρίκαλα – Ηλιούπολη στις 11:00.


[ειδήσεις]

Ο ΧΡΟΝΟΣ | ΣΑΒΒΑΤΟ 12 Μαρτίου 2011

12

ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΜΕ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Ημέρα αγώνα των γυναικών της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτισσών, των νέων, των μεταναστριών, χαρακτηρίστηκε η περασμένη Πέμπτη στην Κομοτηνή χάρη στην πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ – ΟΓΕ. Στη συγκέντρωση τονίστηκε ότι κανένας αγώνας δεν έχει θετικό αποτέλεσμα χωρίς τη συμμετοχή των γυναικών, χωρίς τη σύμπραξη του εργατικού, του λαϊκού κινήματος.

Κανένας αγώνας δεν έχει θετικό αποτέλεσμα χωρίς τη συμμετοχή των γυναικών, φώναξαν οι συγκεντρωμένοι που ύψωσαν πανό και σημαίες στην κεντρική πλατεία

Οι συγκεντρωμένοι έθεσαν τα αιτήματα για: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. 7ωρο - 5θήμερο - 35ωρο, κατώτερο μισθό 1.400 €, καμία κατάργηση της Κυριακής αργίας. Καμία κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Σύνταξη στα 60 για τους άντρες, στα 55 για τις γυναίκες. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι.

»

Ουσιαστική προστασία της μητρότητας για τις μισθωτές, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες κατά τη διάρκεια της κύηση και της γαλουχίας. Αποκλειστικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας.

Η ΗΜΈΡΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΏΝ

της εργατικής τάξης, των νέων, των μεταναστριών ΑΠΌΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4.046/2011 ΠΕΡΊΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑΣΧΕΤΉΡΙΑΣ ΈΚΘΕΣΗΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΝΈΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΣΊΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΎ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΎ ΑΚΙΝΉΤΩΝ Στις 30-03-2011 έτους, ημέρα Τετάρτη και από τις 16.00 μμ ώρα και μέχρι τις 17.00 μμ της ίδιας ημέρας, στη Κομοτηνή του Νομού Ροδόπης και μέσα στο κατάστημα του Ειρηνοδικείο Κομοτηνής και δη στην αίθουσα ακροατηρίου αυτού, η οποία ευρίσκεται στο ισόγειο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου (Χαριλάου Τρικούπη αριθ.32), όπου πλέον είναι ο συνηθισμένος τόπος των δημοσίων αναγκαστικών πλειστηριασμών, ενώπιον επί της πλειστηριασμού υπαλλήλου συμβ/φου Κομοτηνής Σταυρούλας Τσερπέ, οδός Αριστ. Μάνεση αριθ.1, 3ος όροφος, ή του νομίμου αναπληρωτού της, αν υπάρξει σε αυτήν κάποιο κώλυμα, θα κατατίθενται κλειστές προσφορές δια την συμμετοχή στην διαδικασία του πλειστηριασμού και από 17η ώρα και πέρα της ίδιας ημέρας, συνεχίζεται προφορικά η διαδικασία του πλειστηριασμού μεταξύ των δύο πρώτων που προσέφεραν την μεγαλύτερη προσφορά, με επίσπευση της δανείστριας ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «������������������ SINGULARLOGIC����� ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ» και τον δ.τ. «SINGULARLOGIC Α.Ε.» που εδρεύει στην Ν. Ιωνία - Αττικής (Α. Παναγούλη & Σινιόσογλου) και εκπροσωπείται νόμιμα, θα πωληθεί σε δημόσιο αναγκαστικό πλειστηριασμό η παρακάτω ακίνητη περιουσία του οφειλέτη της Κυριάκου Μαυρίδη του Ιορδάνη και της Ευσεβείας, κατοίκου Κομοτηνής, οδός Γ. Παπανδρέου 66, ήτοι:

Οι παρακάτω, αυτοτελείς και ανεξάρτητες ιδιοκτησίες, οι οποίες ευρίσκονται σε πολυόροφη οικοδομή, κτισμένη σε οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, που βρίσκεται εντός του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλεως Κομοτηνής, του ομωνύμου Δήμου και Ειρηνοδικείου του Νομού Ροδόπης, στο Ο.Τ. 198Α και επί της των οδών Φιλικής Εταιρείας, Φιλίππου, Αϊδινίου και Ειρήνης. Α) Το ένα δεύτερο (1/2) ποσοστό εξ αδιαιρέτου ενός (1) αυτοτελούς, ανεξαρτήτου και διηρημένου και δη το με εσωτερική αρίθμηση πέντε (5) κατάστημα του ισογείου ορόφου, εμβαδόν καθαρής επιφάνειας 47,69 τ.μ., μικτής επιφάνειας 51,94 τ.μ., επιφάνεια κοινοχρήστων συνολικά 4,25 τ.μ., αποτελούμενο από έναν (1) ενιαίο χώρο και ένα W.C. συνορευόμενο: βόρεια με τα καταστήματα (2), (3) και (4), ανατολικά με ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου πέραν αυτού με την οδό Φιλικής Εταιρείας, νότια με κατάστημα (6) και δυτικά με το κατάστημα (13). Πρόσοψη του καταστήματος επί της οδού Φιλικής Εταιρείας. Εκτιμήθη η αξία των κατασχεθέντων ποσοστών (1/2) εξ’ αδιαιρέτου του ακινήτου κατά την κατάσχεση αντί του ποσού των 150.000 €. Τιμή πρώτης προσφοράς των ανωτέρω κατασχεθέντων ποσοστών (1/2) εξ’ αδιαιρέτου του ακινήτου ορίζεται το ποσό των 100.000 €, ήτοι τα 2/3 της γενομένης εκτιμήσεώς των. Αντικειμενική αξία των κατασχεθέντων ποσοστών (1/2) εξ’ αδιαιρέτου του ακινήτου 92.000 €. Β) Το ένα δεύτερο (1/2) ποσοστό εξ αδιαιρέτου ενός (1) αυτοτελούς, ανεξαρτήτου και διηρημένου και δη το με εσωτερική αρίθμηση

έξι (6) κατάστημα του ισογείου ορόφου, εμβαδόν καθαρής επιφάνειας 48,23 τ.μ., μικτής επιφάνειας 52,54 τ.μ., επιφάνεια κοινοχρήστων συνολικά 4,31 τ.μ., αποτελούμενο από έναν (1) ενιαίο χώρο και ένα W.C., συνορεύει: βόρεια με το κατάστημα (5), ανατολικά με ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου πέραν αυτού με την οδό Φιλικής Εταιρείας, νότια με κατάστημα (7) και δυτικά με το κατάστημα (12). Πρόσοψη του καταστήματος επί της οδού Φιλικής Εταιρείας. Εκτιμήθη η αξία των κατασχεθέντων ποσοστών (1/2) εξ’ αδιαιρέτου του ακινήτου κατά την κατάσχεση αντί του ποσού των 152.000 €. Τιμή πρώτης προσφοράς των ανωτέρω κατασχεθέντων ποσοστών (1/2) εξ’ αδιαιρέτου του ακινήτου 101.333,34 €, ήτοι τα 2/3 της γενομένης εκτιμήσεώς των. Αντικειμενική αξία των κατασχεθέντων ποσοστών (1/2) εξ’ αδιαιρέτου του ακινήτου 93.000 €. Βάρη επί των ακινήτων: 1. Δύο -2- προσημειώσεις υποθήκης υπέρ της ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία «ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», δια τα ποσά των 750.000 € και 200.000 €. Επίσης κάθε πρόσωπο, που θέλει να συμμετάσχει, δύναται να καταθέσει, σε μετρητά ή εγγυητική επιστολή τράπεζας, εγγυοδοσία το ελάχιστο ίση με την τιμή πρώτη προσφοράς, καθώς γραπτή, σφραγισμένη προσφορά και στο γραφείο της επί του πλειστηριασμού υπάλληλο την προηγουμένη του πλειστηριασμού εργάσιμη ημέρα, από 09.00 πμ. έως 14.00 μμ. Ο δικαστικός επιμελητής ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ν. ΚΟΚΙΔΗΣ

Κρατικούς δωρεάν βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού. Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ 29ΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ

Δέματα του στρατού σε άπορες οικογένειες ΖΟΥΝ σε Κομοτηνή και Αίγειρο και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα

»

Στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς η 29η ταξιαρχία πεζικού μοίρασε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε τρεις άπορες οικογένειες σε Κομοτηνή και Αίγειρο, οι οποίες εκτός από τα οικονομικά, μέλη τους αντιμετωπίζουν και σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας. Επικεφαλής της πρωτοβουλίας αυτής ήταν ο διοικητής της ταξιαρχίας Αθανάσιος Ζάχος, ο οποίος μαζί με στελέχη του στρατού και τον επαγγελματία Κώστα Σφατζίκη, μοίρασαν τα δέματα στις οικογένειες. ΣΑΒΒΑΤΟ

Αν. Ηλ. 06.42’ Δύση 18.29’ Σελήνη 8 ημ.

12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Γρηγορίου Διαλ. Συμεών νοεμ.

ΛΟΓΙΑ ΖΩΗΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Ή καταφρονείς τον πλούτον της χρηστότητος αυτού και της υπομονής και της μακροθυμίας, αγνοών ότι η χρηστότης του Θεού σε φέρει εις μετάνοιαν; Ρωμαίους β’ 4

Εκατό χρόνια! Υπάρχει μια παλιά ιστορία για έναν Ιουδαίο ραββίνο, που συμφώνησε να φιλοξενήσει έναν κουρασμένο ταξιδιώτη στο σπίτι του για τη νύχτα. Αφού έφαγαν, ρώτησε ο ραββίνος τον άντρα την ηλικία του. Εκείνος του είπε πως ήταν εκατό χρόνων. Η επόμενη ερώτηση είχε να κάνει με τη θρησκεία. Όταν ο γέροντας απάντησε ότι δεν πίστευε στον Θεό, ο ραββίνος έγινε έξαλλος από θυμό και τον έδιωξε λέγοντας: «Δεν μπορώ να φιλοξενήσω στο σπίτι μου έναν άθεο». Ο γέροντας έφυγε μέσα στο σκοτάδι. Ο κύριος μίλησε στο ραββίνο όμως: «Γιατί τον έδιωξες;» «Μα πώς μπορούσα να τον ανεχτώ όλη τη νύχτα σπίτι μου, αφού είναι άθεος;». Ο Θεός τότε απάντησε: «Εγώ τον έχω ανεχτεί σχεδόν εκατό χρόνια. Δεν μπορούσε λοιπόν εσύ ούτε μια νύχτα;». Η αγάπη του Θεού περιμένει με υπομονή τον κάθε αμαρτωλό να μετανοήσει. Όπως περίμενε κι εμάς, κι εργαζόταν με ποικίλους τρόπους να μας φέρει κοντά Του. Η δική μας η αγάπη πού είναι; Καμαρώνουμε ίσως πως γνωρίζουμε τον Ιησού Χριστό, πως υπακούμε στο θέλημα του Θεού, πως ακολουθούμε τον Κύριο με όλη μας την καρδιά. Αλλά πώς βλέπουμε τους ανθρώπους γύρω μας και πώς τους αντιμετωπίζουμε; Με το δάχτυλο τεντωμένο ή με την αγκαλιά ανοιχτή; Ο Θεός θέλει όλοι οι άνθρωποι να σωθούν και να έρθουν σε επίγνωση της αλήθειας. Να καταλάβουν ότι είναι αμαρτωλοί και ότι υπάρχει σωτηρία, υπάρχει Σωτήρας. Χρεώνει σ’ εμάς, που το γνωρίσαμε, και Τον γνωρίσαμε, να μεταδώσουμε τα χαρμόσυνα νέα στους γύρω μας. Μα με πνεύμα κρίσης και κατάκρισης, με πνεύμα στριφνό θρησκευτικού φαρισαϊσμού, αυτό δεν θα μπορέσουμε ποτέ να το κάνουμε. Χρειάζεται πνεύμα επιείκειας, ανοχής, μακροθυμίας, όπως το πνεύμα και ο τρόπος του Κυρίου μας. Κύριέ μου, με ελέησες με τη χάρη Σου, αξίωσέ με κι εμένα να δείξω έλεος και αγάπη σ’ αυτούς που δεν Σε γνώρισαν, να δουν, να μάθουν, να Σ’ αγκαλιάσουν!

www.xronos.gr | e-mail: xronos@otenet.gr


[μικρές αγγελίες] ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ πωλείται οικόπεδο άρτιο, οικοδομήσιμο 1014 μέτρων (1 στρέμμα) εντός οικισμού Κοσμίου, τιμή ευκαιρίας. Τηλ. 2102779982, 6973470389.

πωλείται ελαιώνας στην περιοχή «Σύναξη» Μαρώνειας. Τηλ. 6974420074. πωλείται διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης σε τιμή ευκαιρίας, 5ος όροφος, ρετιρέ, λουξ κατασκευή, 2 υπνοδωμάτια, κουζίνα, αποθήκη, μπάνιο και μεγάλο σαλόνι. Πληροφορίες τηλ.: 6945.432.450 πωλείται αγρόκτημα 5,2 στρεμμάτων (άρτιο και οικοδομήσιμο) επί της επαρχιακής οδού Κομοτηνής – Σαπών (έναντι κέντρου αποκατάστασης ο «Άγιος Γεώργιος»). Πληροφορίες τηλ.: 6945.108.211. πωλείται αγροτεμάχιο 34 στρεμμάτων στην περιοχή της Στρύμης. Πληροφορίες τηλ.: 6972.769.271 πωλείται διαμέρισμα ρετιρέ 5ου ορόφου 117 τ.μ. στην οδό Ροδόπης 2, με πρόσοψη στο ΠΙΚΠΑ και φανταστική θέα. Τηλ. 6937216631. πωλείται κατάστημα 140 τ.μ. με προαύλιο χώρο επί της οδού Χαρ. Τρικούπη, δύο καταστήματα μαζί ή μεμονωμένα 70 τ.μ. με πατάρι το καθένα επί της οδού Δημ. Μπλέτσα (έναντι Αρμενική εκκλησία) με πατάρι. Τηλ. 6947181800, 2531036693. πωλείται διαμέρισμα 117 τ.μ. στην περιοχή της Kosmopolis, σε τιμή ευκαιρίας, επίσης πωλούνται κρεβατοκάμαρα – παιδικό δωμάτιο, ολοκαίνουργια 300 ευρώ. Τηλ. 6945773856. πωλείται οικόπεδο 1 στρέμμα περιφραγμένο, στην παραλία Κρυονερίου Προσκυνητών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6936936992. πωλείται οικόπεδο 20 στρεμμάτων, 500 τ.μ. κτίσμα και άδεια οικοδομής 1100 τ.μ. (βιομηχανική άδεια), 7ο χλμ Κομοτηνής – Αιγείρου. Τηλ. 6947040145.

ΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ νοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα με αυτόνομη θέρμανση στην Μ. Αλεξάνδρου ΣΤ 106. Τηλ. 2531021798 και 6945828264. νοικιάζεται διαμπερές οροφοδιαμέρισμα 87 τ.μ. στην περιοχή της Ρέμβης, σαλοκουζίνα – τρία δωμάτια, τουαλέτα, αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση, κλιματισμός. Δυνατότητα να διαταθεί πλήρως επιπλωμένο. Τιμή 345,00 ευρώ μαζί με τα κοινόχρηστα. Τηλ. 6974110621. νοικιάζεται κατάστημα μεγάλης προβολής έναντι ΚΤΕΛ Κομοτηνής, πρώην ζαχαροπλαστείο Γ. Μαμέλη και Τούντζας γωνία. Τηλ. 2531022076. νοικιάζεται κατάστημα στην οδό Απ. Σούζου 2, 50 τ.μ. και πατάρι 50 τ.μ. Πληροφορίες στο τηλέφωνο

6945191107.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ τελειόφοιτη παιδαγωγικού τμήματος (ΑΕΙ) αναλαμβάνει την προετοιμασία μαθητών πρώτης (Α’) και δευτέρας (Β’) τάξης, για την επόμενη μέρα στο σχολείο. Τιμές πολύ προσιτές. Τηλ. 6978889337. φιλόλογος με εμπειρία παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6977640584. φιλόλογος παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού (αναλαμβάνει και τα άλλα μαθήματα) και προετοιμασία παιδιών γυμνασίου με υπευθυνότητα. Τιμές προσιτές. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6979447947.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ πωλείται η επιχείρηση στεγνοκαθαριστήριο «Λάκης» στην πλατεία Ειρήνης και νοικιάζεται για οποιαδήποτε χρήση λόγω συνταξιοδότησης. Τηλ. 2531023419.

πωλείται επιχείρηση καφέ – ψητοπωλείο στην κεντρική πλατεία της Μαρώνειας. Τηλ. 6974420074.

ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Ελληνίδα ετών 29 άτομο έμπιστο και έμπειρο, αναλαμβάνει την φύλαξη παιδιών. Τηλ. 6988.933.527.

Ο ΧΡΟΝΟΣ | ΣΑΒΒΑΤΟ 12 Μαρτίου 2011

13

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΛΛΟΝΤΕΣ ΓΑΜΟΙ Ο ΔΕΡΒΙΣ ΑΛΗ του Τζαφέρ και της Περιχάν, που γεννήθηκε στην Κομοτηνή του νομού Ροδόπης και κατοικεί στην Κομοτηνή του νομού Ροδόπης, επαγγέλματος άνεργος και η ΝΤΙΛΑΗ ΑΛΗ ΟΓΛΟΥ του Τζενήλ και της Νασιδέ, που γεννήθηκε στην Ξάνθη του νομού Ξάνθης και κατοικεί στην Ξάνθη, επαγγέλματος άνεργη, πρόκειται να παντρευτούν στο δημαρχείο Κομοτηνής.

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ Κάθε Κυριακή πρωΐ από τις 10.30-12.30 το μεσημέρι προσκαλείστε στην Ελεύθερη Ευαγγελική Εκκλησία (Βοσπόρου 7 έναντι Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης) να παρακολουθήσετε το κήρυγμα του Ευαγγελίου, την υμνωδία, την έκθεση χριστιανικού βιβλίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλους. Επισκεφθείτε μας στο internet: www.eeek.gr. Στο τηλέφωνο 25310-81252 μπορείτε να ακούσετε ένα τρίλεπτο μήνυμα αγάπης Θεού, ενίσχυσης και παρηγοριάς, μέσα στο σπίτι σας, όποια μέρα το χρειαστείτε. Κάθε μέρα διαφορετικό. Προσφορά Ευαγγελικής Εκκλησίας Κομοτηνής.

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ Σήμερα ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ, διημερεύει και διανυκτερεύει το φαρμακείο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, στην οδό Μπακάλμπαση 13, τηλέφωνο 2531027020 και διημερεύουν τα φαρμακεία ΖΩΤΟΥ, στην οδό Νικ. Ζωΐδου 75, τηλέφωνο 25310-36888, ΜΑΥΡΙΔΟΥ, στην οδό Συντ. Κρητών 19, τηλέφωνο 2531026200 και ΡΩΣΣΙΔΗ, στην Λ. Ηρώων 4, τηλέφωνο 25310-21513. Την ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ, διημερεύει και διανυκτερεύει το φαρμακείο ΧΑΛΙΓΙΑΝΝΗ, στην πλ. Ειρήνης 12, τηλέφωνο 25310-23758. Την ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ, διημερεύει και διανυκτερεύει το φαρμακείο ΠΥΡΓΙΔΟΥ, στην οδό Αγχιάλου 27, τηλέφωνο 25310-23023 και διημερεύει το φαρμακείο ΜΩΪΔΟΥ, στην οδό Δημ. Αγοράς 33-34, τηλέφωνο 25310-27420. Την ΤΡΙΤΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ, διημερεύει και διανυκτερεύει το φαρμακείο ΣΟΥΛΕΪΜΑΝ ΜΕΜΕΤ ΜΟΥΣΤΑΦΑ, στην οδό Χαρ. Τρικούπη & Μάνεση, τηλέφωνο 2531082840-1 και διημερεύει το φαρμακείο ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, στην οδό Ανδούτσου 42, τηλέφωνο 2531029717.

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ζητείται υπάλληλος κατά προτίμηση άνδρας με γνώσεις λογιστικής και δίπλωμα οδήγησης. Εμπειρία επιθυμητή σε εταιρία τροφίμων. Απαραίτητο βιογραφικό που θα προσκομιστεί στην εταιρία Αμβροσιάδης, στο 1ο χιλιόμετρο Κομοτηνής – Καρυδιάς, τηλέφωνο – fax 2531024470. ζητούνται άτομα με στοιχειώδεις γνώσεις υπολογιστή και ίντερνετ. Τηλ. 6937109021 Φώτης Κνίκος.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ πωλείται αυτοκίνητο China Motors� ��������������������� DENI����������������� 1300 κυβ. (μηχανή Suzuki), με air condition και full extra, 4.500 ευρώ, καινούργιο. Τηλ. 6939664373.

ΟΙΚΟ-ΜΑΥΡΙΔΗ Ο.Ε. ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ & ΠΩΛΗΣΗ Πολυτελών διαμερισμάτων καταστημάτων στις οδούς: Σαγγαρίου 18 και Λυκούργου 4 - Κομοτηνή

Στο “ΜΑΡΩΝΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ” (Βασ. Παύλου 9)

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Πολυτελές γραφείο προσόψεως 4ου ορόφου 66 τ.μ. μαζί με υπόγεια θέση parking μόνο 135.000 € Ισόγειο γραφείο ή κατάστημα 100 τ.μ. μαζί με υπόγεια θέση parking μόνο 185.000 €

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ Πωλείται μισθωμένο (600 €/μήνα) ιατρείο 100 τ.μ μαζί με υπόγεια θέση parking μόνο 195.000 €

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Λ. ΜΑΥΡΙΔΟΥ Διπλ. Πολιτικός μηχανικός

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ

ΙΩΑΝΝΗΣ Λ. ΜΑΥΡΙΔΗΣ Πολιτικός μηχανικός (BEng H)

Γραφεία και καταστήματα σε πολύ χαμηλές τιμές.

Γραφεία: Λεωφ. Ηρώων 5 Τηλ.: 2531085122, κιν.: 6937196016,

www.xronos.gr | e-mail: xronos@otenet.gr

Ρωτήστε μας … Πληροφορίες:

694·4·394839 & 694·2·290498

τηλ.: 25310 70120 | κιν. 6932 295810 Λ. ΗΡΩΩΝ -69- ΚΟΜΟΤΗΝΗ

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ

διαμερίσματα - καταστήματα σε οικοδομές

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ 7 ΜΕΖΟΝΕΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΡΩΓΗΣ ΦΑΝΑΡΙ στην είσοδο του οικισμού ΔΟΪΡΑΝΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ 55


[πολιτισμός]

Ο ΧΡΟΝΟΣ | ΣΑΒΒΑΤΟ 12 Μαρτίου 2011

14

ημερολόγιο εκδηλώσεων

ΚΟΜΟΤΗΝΗ Σάββατο 12 Μαρτίου, 21.30, στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης (Φιλίππου 31, δίπλα στο 3ο γενικό λύκειο), rock συναυλία με το συγκρότημα «Shuffle». Δευτέρα 14 Μαρτίου, 20.00, στην αίθουσα ομιλιών του νέου λαογραφικού μουσείου (Αγίου Γεωργίου 22), ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής στο πλαίσιο της σειράς «Μορφωτικές συναντήσεις 2010-2011» θα πραγματοποιήσει ομιλία του Ιάκωβου Ακτσόγλου, επικ. καθηγητή του τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δ.Π.Θ. με θέμα: «Οσμανική αυτοκρατορία 19ος – 20ός αιώνας».

»

«Ξεπερνώντας τις φοβίες και τις ανησυχίες στη καθημερινή μας ζωή» Με την καθηγήτρια ελληνικής λογοτεχνίας, φιλοσοφίας και ψυχολογίας Άννα Ντοϊλιάνη «Ξεπερνώντας τις φοβίες και τις ανησυχίες στη καθημερινή μας ζωή», είναι το θέμα που θα αναπτύξει η Άννα Ντοϊλιάνη αύριο Κυριακή 13 Μαρτίου στις 7:00 μμ στο ξενοδοχείο «Αχίλλειον» στην Κομοτηνή. Η Άννα Ντοϊλιάνη είναι κάτοχος διπλώματος στη φιλοσοφία και την ψυχολογία από το πανεπιστήμιο των Αθηνών και καθηγήτρια της ελληνικής λογοτεχνίας, φιλοσοφίας και ψυχολογίας. Η ισόβια αναζήτηση της αλήθειας και ένας υψηλότερος σκο-

Δευτέρα 14 Μαρτίου, 18.00 και 21.00, στο πολιτιστικό κύτταρο (πρώην ΡΕΞ), παρουσιάζεται η αριστουργηματική κομεντί της Karoline Leach “Ο μυστηριώδης Mr Love”. Ερμηνεύσουν επί σκηνής τους ομώνυμους ρόλους ο Νίκος Ψαρράς και η Νικολέτα Βλαβιανού. Τετάρτη 16 Μαρτίου, 19.00, στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης (Φιλίππου 31, δίπλα στο 3ο γενικό λύκειο), ο Σύλλογος Φίλων Αρχαίου Θεάτρου Μαρώνειας σε συνεργασία με την Πολιτιστική Κίνηση Ν. Ροδόπης σας προσκαλούν σε μια ανοιχτή συζήτηση για το μέλλον της λειτουργίας του αναστηλωμένου θεάτρου Μαρώνειας. Συμμετέχουν τοπικοί φορείς. Παρασκευή 18 Μαρτίου, 19.30, στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης (Φιλίππου 31, δίπλα στο 3ο γενικό λύκειο), παρουσίαση του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας Ροδόπης: ο Κώστας Μπούντας, γεωπόνος, προϊστάμενος του Κέντρου Γεωργικών Εκπαιδεύσεων «Δήμητρα» Κομοτηνής παρουσιάζει την Αστική, μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που επιδιώκει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Ν. Ροδόπης: τοπικά προϊόντα, παρεχόμενες υπηρεσίες, τοπικό πολιτισμό. Συγχρόνως, εκθέτουν τα προϊόντα τους παραγωγοί συμβεβλημένοι με το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας. Σάββατο 19 Μαρτίου, 21.30, στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης (Φιλίππου 31, δίπλα στο 3ο γενικό λύκειο), ρεμπέτικη βραδιά. Οι «Rebetallica» είναι ρεμπέτικη μπάντα που αποτελείται από τους μουσικούς: Ντίνο Γιαννακάκη: κοντραμπάσο – φωνή, Χαρά Θεολογίδου: τραγούδι – ζήλια – κουτάλια, Γιώργη Κορωναίο: μπουζούκι – τραγούδι, Ξενοφώντα Ξάνθο: κιθάρα – τραγούδι και Ιωάννα Παπαϊωάννου: βιολί. ΞΑΝΘΗ Σάββατο 12 Μαρτίου, στη ΦΕΞ, σεμινάριο Tai chi αυθεντικό Yang στυλ με τον Ταϊβανό Tai Chi Μάστερ Luoke Chen. Για πληροφορίες, συμμετοχές στο τηλ 2541025421. Παρασκευή 18 Μαρτίου, 20.00, στο Λαογραφικό Μουσείο, διάλεξη που θα παρουσιαστεί από τη Μαρίνα Κατσικίδου, ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Gestalt & η Σοφία Μεσσάρη, κλινική ψυχολόγος και οικογενειακή θεραπεύτρια με θέμα: Ο σύγχρονος άνθρωπος & οι ψυχολογικές «παγίδες» της εποχής, συνομιλώντας με: Θυμό. Δευτέρα 21 έως Τετάρτη 23 Μαρτίου, στο δημοτικό αμφιθέατρο, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ξάνθης-Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης παρουσιάζουν την ταινία του Jean-Paul Le Chanois «Το σκασιαρχείο». Δευτέρα 21 Μαρτίου, 20.00, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο, παγκόσμια ημ΄λερα ποίησης - Γιώργος Χρονάς - στην οδό… ποίησης. Προβολή του ντοκιμαντέρ «Γιώργος Χρονάς: Επικούρειος μαθητής εκ Περάματος», σε σκηνοθεσία του Γ. Βουλτσίδη. Συζήτηση με τον ποιητή. Συναυλία με την Φιόρη- Αναστασία Μεταλληνού, τραγούδι και τον Γιώργο Παπουτσή, πιάνο. Σάββατο 26 Μαρτίου, 21.00, στο Λαογραφικό Μουσείο, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας θεάτρου το θεατρικό εργαστήρι της ΦΕΞ οργανώνει ένα αφιέρωμα με προβολές ταινιών, παραστάσεις και εργασίες για το θέατρο. Κυριακή 27 Μαρτίου, 21.00, στο σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ, θέατρο σκιών - Μόνο για ενήλικες... Ο καραγκιόζης γιορτάζει με κρασί και τσίπουρο. Δευτέρα 28 Μαρτίου, 20.00, στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, Project IΙΙ- Το Θέατρο στην Ξάνθη. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Σάββατο 12 Μαρτίου, 19.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ανθιμείου Πνευματικού Κέντρου ( Πλησίον του ιερού ναού Αγ. Κυριακής), το περιοδικό «Ενδοχώρα» διοργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Λεκάκη «Ίμβρος παιπαλόεσσα. Το ιερό νησί του Ερμού, τ’ ουρανού και των δακρύων».

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

»

πός της ανθρώπινης ζωής οδήγησαν την Άννα να ανακαλύψει τον διαλογισμό το 1987 και από τότε η επιθυμία της να βοηθήσει άλλους ανθρώπους την ώθησαν να ιδρύσει κέντρα διαλογισμού της Raja Yoga στην Ελλάδα και σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Η Άννα είναι τώρα η διευθύντρια του κέντρου των ΒΚ στην Βυρηττό και συγχρόνως ταξιδεύει σε μεγάλο βαθμό στον κόσμο, οργανώνοντας σεμινάρια πάνω στην εκπαίδευση και τις αξίες, στην επιστήμη και την πνευματικότητα και άλλες περιοχές της ανθρώπινης πνευματικής ανάπτυξης, ενθαρρύνοντας τη συζήτηση, τον διαλογισμό και τη δράση πάνω σε αυτά τα θέματα. Η είσοδος στην ομιλία είναι ελεύθερη.

ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Μνημόσυνα υπέρ των κεκοιμημένων προκατόχων αρχιερέων Αίνου και Δεδέαγατς και τριών μητροπολιτών ΜΕΤΆ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ στο ναό Αγίου Νικολάου στην Αλεξανδρούπολη Αύριο Κυριακή της Ορθοδοξίας, στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου στην Αλεξανδρούπολη θα τελεσθεί λειτουργία και η περιφορά των εικόνων. Στο τέλος της λειτουργίας, όπως έχει καθιερωθεί ανά τριετία, από την μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, θα τελεσθούν τα μνημόσυνα των κεκοιμημένων προκατόχων αρχιερέων, του Αίνου και Δεδέαγατς Ιωακείμ Γεωργιάδη (1907-1922) και των τριών μητροπολιτών Αλεξανδρουπόλεως, Γερβασίου Σαρασίτη (1922-1934), Ιωακείμ Καβύρη (1934-1966) και Κωνσταντίου Χρόνη (1967-1974). ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ Την Α’ Κυριακή των νηστειών της μεγάλης τεσσαρακοστής, εορτάζεται πανορθοδόξως η αναστήλωση των ιερών εικόνων, η οποία καθιερώθηκε το 843 στο Βυζάντιο, από την αυτοκράτειρα – και μετέπειτα αγία – Θεοδώρα, σύζυγο του αυτοκράτορα Θεοφίλου, τον υιό της Μιχαήλ τον Γ’ και τον πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιο τον Ομολογητή.

ση και σκληρότητα. Μεγάλες πατερικές μορφές ανάλαβαν να υπερασπίσουν την ορθόδοξη πίστη. Το 787 συγκλήθηκε η Ζ’ Οικουμενική Σύνοδος, η οποία διατύπωσε με ακρίβεια την οφειλόμενη τιμή στις ιερές εικόνες. Σε αυτή, επίσης, διευκρινίστηκαν και άλλα δυσνόητα σημεία της χριστιανικής πίστεως, έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης αποκρυστάλλωση του ορθοδόξου δόγματος. Εν τω μεταξύ, η ηρεμία στο Βυζάντιο δεν αποκαταστάθηκε, διότι εξακολουθούσαν να βασιλεύουν εικονομάχοι αυτοκράτορες. Το 843 η ευσεβής αυτοκράτειρα Θεοδώρα, έθεσε τέρμα σε αυτή την τεράστια διαμάχη, συντελώντας στο θρίαμβο της Ορθοδοξίας. Η εικόνα στην Ορθοδοξία δεν αποτελεί αντικείμενο λατρείας, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά ως μέσον τιμής του εικονιζόμενου προσώπου. Ακόμα και ο Χριστός μπορεί να εικονισθεί, διότι έγινε άνθρωπος. Οι μεγάλοι Πατέρες και διδάσκαλοι της Εκκλησίας, που αναδείχθηκαν μέσα από τη λαίλαπα της

εικονομαχίας, διατύπωσαν το ορθόδοξο δόγμα με προσοχή και ευλάβεια. Η προσκύνηση της ιερής εικόνας του Χριστού και των άλλων ιερών προσώπων του Χριστιανισμού δεν είναι ειδωλολατρία, όπως κατηγορούνταν από τους εικονομάχους, διότι η τιμή δεν απευθύνεται στην ύλη, αλλά στο εικονιζόμενο πρόσωπο, καθότι «η της εικόνος τιμή επί το πρωτότυπον διαβαίνει» (Μ. Βασίλειος P.G.32, 149) και «Προσκυνούμεν δε ταις εικόσιν ου τη ύλη προσφέροντες την προσκύνησιν, αλλά δι΄αυτών τοις εν αυταίς εικονιζομένοις» (Ι. Δαμασκηνός. P.G.94, 1356). Η ευλογία και η χάρη που λαμβάνει ο πιστός από την προσκύνηση των ιερών εικόνων δίνεται από το ζωντανό ιερό πρόσωπο και όχι από την ύλη της εικόνας. Από την Εκκλησία ορίστηκε να εορτάζεται ο θρίαμβος του Ορθοδόξου δόγματος την πρώτη Κυριακή των Νηστειών για να δείξει στους πιστούς πως ο πνευματικός τους αγώνας θα πρέπει να συνδυάζεται με την ορθή πίστη για να είναι πραγματικά αποτελεσματικός.

Πρόκειται για τη μεγάλη «εικονομαχική» έριδα, η οποία συντάραξε την Εκκλησία για περισσότερα από εκατό χρόνια. Το 726 μ.Χ. ο αυτοκράτωρ Λέων ο Γ’ ο Ίσαυρος (717 - 741 μ.Χ.) αποφάσισε να επιφέρει στο κράτος ριζικές μεταρρυθμίσεις. Μια από αυτές ήταν η απαγόρευση προσκύνησης των ιερών εικόνων, επειδή, παίρνοντας αφορμή από ορισμένα ακραία φαινόμενα εικονολατρίας, πίστευε πως η χριστιανική πίστη παρέκλινε στην ειδωλολατρία. Η αναταραχή ήταν αφάνταστη. Η αυτοκρατορία χωρίστηκε σε δύο φοβερά αντιμαχόμενες ομάδες, τους εικονομάχους και τους εικονολάτρες. Οι διώξεις που σημειώθηκαν ήταν μεγάλες σε έντα-

www.xronos.gr | e-mail: xronos@otenet.gr


[εργασία] AΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

3 ΘΈΣΕΙΣ ΕΠΟΧΙΚΟΎ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΎ στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ν. Ροδόπης του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ν. Ροδόπης του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προκηρύσσει την πλήρωση 3 θέσεων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου χρονικής διάρκειας 8 μηνών, ως ακολούθως: 1 ΤΕ Τεχνολόγων Τροφίμων

Ο ΧΡΟΝΟΣ | ΣΑΒΒΑΤΟ 12 Μαρτίου 2011

15

Βρείτε αυτό που σας ταιριάζει…

ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΧΡΟΝΟΣ

1 ΔΕ Βοηθών Εργαστηρίων

Απαραίτητη γνώση χειρισμού Η/Υ και προγραμμάτων εμπορικής διαχείρισης Λιανικής.

Υπαλλήλους αποθήκης καταστήματος (κωδ. 2.4)

1 ΥΕ Εργατών/τριών

Σχετικός Σύνδεσμος:

Αποστολή βιογραφικού:

Καταληκτική ημερομηνία: 14-03-2011

http://career.duth.gr/cms/?q=node/50173

e-mail: hr@electroniki.gr

Τηλέφωνο: 25310 24360

ΘΈΣΗ ΕΡΓΑΣΊΑΣ σ’ εταιρεία στο χώρο της Υγείας (Αλεξανδρούπολη)

Διεύθυνση: Λ. Κηφισίας & Εθνάρχου Μακαρίου 2, Περιστέρι, Αθήνα Τ.Κ. 121 32

9 ΘΈΣΕΙΣ ΕΠΟΧΙΚΟΎ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΎ στην ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Ν. Ροδόπης Η ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Ν. Ροδόπης ανακοινώνει την πρόσληψη του παρακάτω προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου για τις ανάγκες της πράξης “Επέκταση περιοχής ανάδειξης αρχαιολογικού χώρου Ζώνης και της ευρύτερης περιοχής” για χρονικό διάστημα 3 μηνών με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης ως το τέλος του έργου. 2 ΠΕ Αρχαιολόγων

Η εταιρεία διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού SpenglerFox, για λογαριασμό πελάτη της πολυεθνική εταιρία στο χώρο της Υγείας, αναζητά στέλεχος ��την Αλεξανδρούπολη. Βασική προϋπόθεση είναι πτυχίο του τμήματος Βιολογίας, Φυσικής ή Ηλεκτρονικής και γνώση της περιοχής της Αλεξανδρούπολης ή των γειτονικών περιοχών (να κατάγεται, να έχει ζήσει ή σπουδάσει εκεί κλπ).

ΘΈΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΊΑΣ στην Ηλεκτρονική (Ξάνθη)

Ημερομηνία Λήξης Υποβολής Αιτήσεων: 14/ 03/2011

Η Ηλεκτρονική ζητά να προσλάβει για το νέο Υπερκατάστημα στην Ξάνθη:

Σχετικός Σύνδεσμος:

6 ΥΕ Ειδικευμένων Εργατών (χειρωνακτική εργασία υπαίθρου)

Research Consultant

Σχετικός Σύνδεσμος: http://career.duth.gr/dimosio/?q=node/10379 ΠΩΛΗΤΉΣ στη S.I.N. HELLAS Η βιομηχανία S.I.N. HELLAS με ηγετική παρουσία στο χώρο της παραγωγής και εμπορίας διατροφικών συμπληρωμάτων ζωοτροφών, ζητά για τη στελέχωση του τμήματος πωλήσεων της, συνεργάτη πωλητή, για την κάλυψη της περιοχής ΚΕΝΤΡΙΚΗ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και ΘΡΑΚΗ, με έδρα εντός περιοχής. Σχετικός Σύνδεσμος: http://career.duth.gr/cms/?q=node/50317 ΘΈΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΊΑΣ στη Διεθνής Ασφαλιστική Εταιρία Ζωής MetLife Alico

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για ένταξη στο μητρώο επιμορφωτών στο πλαίσιο των Πράξεων «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες»

f + 30 210 92 38 650

Αποστολή βιογραφικού: dplessa@spenglerfox.com Πληροφορίες:

Τηλέφωνο: 25310 22411

http://career.duth.gr/cms/?q=node/49994

Η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής ως φορέας λειτουργίας των Πράξεων «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» των Αξόνων Προτεραιότητας 1, 2 και 3 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ απευθύνει την παρούσα πρόσκληση σε Μέλη Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των Α.Ε.Ι. ή Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Π.) των Τ.Ε.Ι., στελέχη του Π.Ι., ειδικούς επιστήμονες, Σχολικούς Συμβούλους και εκπαιδευτικούς με αυξημένα προσόντα καθώς και σε ιδιώτες που έχουν τα απαιτούμενα επιστημονικά και διδακτικά προσόντα προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις και να ενταχθούν σε Μητρώο Επιμορφωτών.

1 ΠΕ Αρχιτεκτόνων Μηχανικών με ειδίκευση στην αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων

Καταληκτική ημερομηνία: 14/03/2011

Σχετικός Σύνδεσμος:

Deni Plessa SpenglerFox 157, Syngrou Ave., 17121 N. Smyrni, Athens, Greece t + 30 210 92 39 751

Διευθυντή Καταστήματος (κωδ. 1.1) Υποδιευθυντή Καταστήματος (κωδ. 1.2) Πωλητές/Πωλήτριες Ηλεκτρικών Συσκευών (κωδ. 2.1) Πωλητές/Πωλήτριες προϊόντων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας (κωδ. 2.2) Ταμίες (κωδ. 2.3)

http://www.eye.minedu.gov.gr

-Επικοινωνιακά Συστήματα και Τεχνολογίες -Πληροφοριακά Συστήματα -Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση. Για περισσότερες πληροφορίες: -τηλ. 2310-998420-36, 998930, 998709 -e-mail: athbasil@csd.auth.gr Καταληκτική ημερομηνία: 21-05-2011 Σχετικός Σύνδεσμος: http://career.duth.gr/postgrads/?q=node/273 ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΑΠΌΚΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΉΣ ΕΜΠΕΙΡΊΑΣ της Microsoft στην Ιρλανδία Η Microsoft προσφέρει 2 προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για φοιτητές και νέους πτυχιούχους στο αντικείμενο του Software Engineer στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Καταληκτική ημερομηνία: 15-03-2011 Σχετικός Σύνδεσμος: http://career.duth.gr/cms/?q=node/50092 6 ΆΤΟΜΑ στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Community Volunteers Foundation H Τουρκική Μη Κυβερνητική Οργάνωση Community Volunteers Foundation προσφέρει 6 θέσεις απασχόλησης στα πλαίσια του Προγράμματος EVS (European Voluntary Services) στις πόλεις Κωνσταντινούπολη & Σαμψούντα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι εν λόγω θέσεις φορούν τα παρακάτω αντικείμενα:

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Πληροφορική στο Α.Π.Θ.

Δημόσιες Σχέσεις, Δημοσιογραφία, Εκπαίδευση κ.λ.π.

Το Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οργανώνει και λειτουργεί Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην “Πληροφορική” στις κατευθύνσεις:

Καταληκτική ημερομηνία: 15-03-2011

Η MetLife Alico η Νο 1 Διεθνής Ασφαλιστική Εταιρία Ζωής στην Ελλάδα, αναζητά απόφοιτους ΤΕΙ και ΑΕΙ ανεξαρτήτως ειδικότητας, για την συνεργασία τους με την Εταιρία στην ευρύτερη περιοχή των Νομών Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας. Email αποστολής βιογραφικών: tsampazis@gmail.com Σχετικός Σύνδεσμος: http://career.duth.gr/cms/?q=node/50310 ΠΩΛΉΤΡΙΕΣ (Ξάνθη) Ζητούνται πωλήτριες ηλικίας 25 - 35 ετών για στελέχωση καταστήματος στο καινούριο εμπορικό κέντρο της Ξάνθης. Προϋπηρεσία θα εκτιμηθεί.

ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΉ του Γραφείου Διασύνδεσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης www.xronos.gr | e-mail: xronos@otenet.gr

-Ψηφιακά Μέσα

Σχετικός Σύνδεσμος: http://career.duth.gr/cms/?q=node/50068


Ο ΧΡΟΝΟΣ | ΣΑΒΒΑΤΟ 12 Μαρτίου 2011

16

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

Την ώρα που εξελίσσονταν οι εργασίες της διαρκούς επιτροπής στη βουλή, με τη δεύτερη ανάγνωση του φορολογικού νομοσχεδίου και την επίμαχη διάταξη των ελάχιστων αμοιβών, οι πρόεδροι των συλλόγων συζητούσαν για τις επόμενες κινήσεις τους, σε περίπτωση μη αποδοχής των προτάσεων τους

Η ΚΑΤΆΡΓΗΣΗ

της ελάχιστης αμοιβής, ενώνει τους Δικηγορικούς Συλλόγους Α.Μ.–Θ.

Κική Κυρούση – Σιούτη πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης

Θεόφιλος Ξανθόπουλος πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας

Οι πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων Ροδόπης, Καβάλας, Ξάνθης, Αλεξανδρούπολης και Δράμας

Η κατάργηση κάθε έννοιας ελάχιστης αμοιβής, όπως αυτή προβλέπεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, που αναγνώστηκε χθες στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, προκάλεσε τη χθεσινή συνάντηση προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Αν. Μακεδονίας και Θράκη, στην έδρα του Δικηγορικού Συλλόγου Κομοτηνής στο δικαστικό μέγαρο της πόλης. Την ώρα που εξελίσσονταν οι εργασίες της διαρκούς επιτροπής με τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, οι πρόεδροι των συλλόγων συζητούσαν για τις επόμενες κινήσεις τους σε περίπτωση μη αποδοχής των προτάσεων τους. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ήδη από την ολομέλεια προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, επιδόθηκε αρμοδίως σε όλα τα μέλη της επιτροπής συζήτησης του φορολογικού νομοσχέδιου τις θέσεις τους, οι οποίες σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Γιώργο Κυμπαρίδη, «είναι λογικές, αλλά και απεικονίζουν σε κάθε περίπτωση την αγωνία μας για την αυριανή ημέρα όλων των δικηγόρων και όλων των συμπολιτών μας, στις υποθέσεις που δικάζονται στα δικαστήρια».

σε μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες, όπως και σε τράπεζες, καθώς δεν θα υπάρχει όριο, σύμφωνα με το οποίο θα κοστολογείται η δικηγορική υπηρεσία, να προσφέρουν εξευτελιστικές αμοιβές σε δικηγόρους».

Οι δικηγορικοί σύλλογοι της Α.Μ.- Θ. προσπάθησαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης να διαμορφώσουν μία ενιαία στάση, αναφορικά με τις κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που δεν υιοθετηθούν οι απόψεις οι οποίες τέθηκαν στην επιτροπή. «Το νομοσχέδιο ανατρέπει ουσιαστικά την ίδια λογική της κυβέρνησης η οποία ήρθε και ψήφισε ένα προηγούμενο νόμο, θέτοντας σαφώς ποιες είναι οι νόμιμες αμοιβές», είπε μιλώντας με τους συναδέλφους του ο κ. Κυμπαρίδης προσθέτοντας: «η αναντιστοιχία νομοθετημάτων, σίγουρα θα δημιουργήσει πρόβλημα και στη λειτουργία της δικαιοσύνης, η οποία βλέπουμε ότι τον τελευταίο καιρό απαξιώνεται και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι δικαστές όλης της χώρας προχώρησαν σε στάση εργασίας, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στο να ενταχθούν ασφαλιστικά στο ΙΚΑ. Η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών σημαίνει, ότι πάμε σε ένα περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς δεν θα υπάρχει τιμολόγηση δικηγορικών υπηρεσιών. Αυτό πλήττει κατά πρώτο λόγο τη διαδικασία η οποία ακολουθείται στα δικαστήρια. Κατά δεύτερο, λόγο ανοίγει το δρόμο

Άδικο χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης Κική Κυρούση – Σιούτη. Η κ. Σιούτη σημείωσε ότι τα έσοδα για το κράτος εξασφαλίζονται σήμερα με την ύπαρξη των ελάχιστων αμοιβών και τον παρακρατηθέντα φόρο του 15%, ο οποίος κατατίθεται κάθε δίμηνο στην εφορία από τους Δικηγορικούς Συλλόγους. «Αν δεν λειτουργήσει η νόμιμη αμοιβή και αν ισχύσουν αυτά τα οποία πρεσβεύει το φορολογικό νομοσχέδιο, θα αναγκαστούν οι δικηγόροι, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης και της απροθυμίας πλέον των πελατών να φροντίσουν τις νομικές τους υποθέσεις, να οδηγηθούν θέλοντας και μη στη φοροδιαφυγή», δήλωσε η πρόεδρος του συλλόγου Ξάνθης.

Ανάλογου περιεχομένου και η τοποθέτηση του Θεόφιλου Ξανθόπουλου πρόεδρου Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, που έφτασε από τους πρώτους στη συνάντηση στην Κομοτηνή. Ειδικότερα ο κ. Ξανθόπουλος τόνισε: «ενώ, έχει ψηφιστεί η τροποποίηση του κώδικα περί δικηγόρων και αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, το υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο σε ορισμένα σημεία είναι αντίθετο με τον ισχύοντα νόμο, αφενός. Ελπίζουμε να πετύχουμε το αυτονόητο, δηλαδή να εξακολουθήσει μια φορολόγηση στην πηγή. Επίσης, να θεσμοθετηθεί η ύπαρξη των νομίμων αμοιβών και γενικώς να έχουμε μια ρύθμιση που συνάδει με τα ατομικά και τα επαγγελματικά δικαιώματα των δικηγόρων, αλλά και με την ανάγκη της πολιτείας, αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, να έχει απρόσκοπτη ροή εσόδων».

Η αποχή, σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, επιλέχτηκε ως το πρώτο μέτρο πίεσης. Οι οριστικές όμως αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την προσεχή Δευτέρα, οπότε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση.

www.xronos.gr | e-mail: xronos@otenet.gr


xronos-12-03-2011