Page 21

24 ÙÑÅÓ ×áúäÜñé 21

www.247press.com.gr Μηνιαία τοπική έκδοση / Ιούλιος 2016

Υγεία

Η σημασία των ισομετρικών ασκήσεων στους τραυματισμούς Ισομετρική θεωρείται η άσκηση κατά την οποία ο μυς συσπάται, χωρίς να κινείται η άρθρωση ή να αλλάζει το μήκος του.

Κατά την ισομετρική άσκηση ενώ υπάρχει μυϊκή συστολή και παρόλο που η δύναμη μας αυξάνει προς τη μέγιστη το μήκος του μυός παραμένει σταθερόκαθώς επικεντρώνεται στην γωνία της άρθρωσης στην οποία εκτελείται η άσκηση. Με αυτό τον τρόπο μας βοηθάει να αυξήσουμε εξειδεικευμένα τη δύναμη μας με συγκεκριμένο τρόπο. Ένα παράδειγμα τέτοιας άσκησης είναι όταν στηριζόμαστε σε ένα τοίχο, σαν να τον σπρώχνουμε, χωρίς να λυγίζουμε τους αγκώνες μας: οι αρθρώσεις μας μένουν σταθερές, το ίδιο και το μήκος των μυών μας, ενώ οι μύες συσπώνται και παράγεται δύναμη, ώστε να κρατήσουμε την απόσταση μεταξύ εμάς και του τοίχου σταθερή. Οι ισομετρικές ασκήσεις χρησιμοποιούνται στην ενδυνάμωση και την αποκατάσταση μυικών τραυματισμών, πολύ σημαντικές στα πρώτα στάδια ασκήσεων της ρήξης προσθίου χιαστού και γενικά σε όλα τα χειρουργεία γόνατος αλλά και ώμων (και γενικά σε κάθε αποκατάσταση μετά απο χειρουργείο σε όποια άρθρωση η περιοχή είναι αυτό) για ενδυνάμωση περιοχών οι οποίες λόγο του σοβαρού τραυματισμού δεν επιτρέπεται η κίνηση σε όλο της το εύρος. Κατά την ισομετρική άσκηση πρέπει οι εισπνοές μας να ειναι σταθερές. Είναι επίσης οι πρώτες ασκήσεις και πολύ σημαντικές μετά απο μυικούς τραυματισμούς! Μια χαρακτηριστική άσκηση μετά από συνδεσμοπλαστική γόνατος είναι η ισομετρική τετρακεφάλου: Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κατά μήκος και κάτω από το γόνατο. Τραβήξτε τα δάχτυλα των ποδιών σας προς τα

like us on

www.facebook.com/247press.com.gr

Του

Μάνου Παπαμανώλη Μέλους Παγκοσμίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Kinesiotpaing Association, επικεφαλή ιατρικού επιτελείου ΚΑΕ Πανελευσινιακός, ΓΣ Περιστερίου, εξειδίκευση στο INDIBA Activ. πίσω και σπρώξτε το πόδι σας προς τα κάτω για να πιέσετε το μαξιλάρι. Κρατήστε αυτή τη στάση για 10-15 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε την άσκηση μέχρι και 20 φορές. Θα πρέπει να αισθάνεστε το μηρό και τους γλουτούς σας να ασκούνται κατά τη διάρκεια αυτής της άσκησης. Ξεκινήστε με μέτρια προσπάθεια και στη συνέχεια αυξήστε σταδιακά την προσπάθειά σας. Αυτή η άσκηση μπορεί να γίνει σε οριζόντια θέση και καθιστή θέση. Οι ισομετρικές ασκήσεις οι οποίες εκτελούνται για την αποκατάσταση κάποιου τραυματισμού (πρώτο στάδιο) ο χρόνος άσκησης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 15 δευτερόλεπτα, ενώ σε ασκήσεις οι οποίες που εκτελούντα για την αύξηση της μυικής δύναμης σε ασκούμενους υψηλού επιπέδου μπορεί να φτάσουν και τα 90 δευτερόλεπτα. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ισομετρικές ασκήσεις δεν είναι κατάλληλες για όλους, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία ή κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία γι αυτό και οι εισπνοές και εκπνοές πρέπει να είναι σταθερές.

Περισσότερα στο physicaltherapy.gr και στη σελίδα του Facebook. Το Κέντρο Φυσικοθεραπείας βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πτολεμαΐδος 72 και Πραξιτέλους 22Α στο Περιστέρι.

Σύλληψη εμπόρων ναρκωτικών έξω από τη μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο Αττικό Νοσοκομείο Ακόμα μία επιτυχία για το Τμήμα Ασφαλείας Χαϊδαρίου, που με μεθοδικές κινήσεις προχώρησε στη σύλληψη τριών εμπόρων ναρκωτικών ουσιών. Ως γνωστόν, στο χώρο του Αττικού Νοσκομείου λειτουργεί εδώ και χρόνια, σε ένα κοντέινερ, μονάδα απεξαρτημένων ατόμων του ΟΚΑΝΑ. Οι άνδρες του Τ.Α. Χαϊδαρίου, αξιοποιώντας πληροφορίες που είχαν, διαπίστωσαν ότι έξω από τη μονάδα του ΟΚΑΝΑ υπήρχαν έμποροι ναρκωτικών, που λειτουργώντας ως “σειρήνες” στα αυτιά των χρηστών, πούλαγαν ναρκωτικά χάπια στους χρήστες που προσπαθούσαν να απεξαρτηθούν. Με συντονισμένες ενέργειες λοιπόν, συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί (δύο 52χρονοι και ένας 40χρονος), κάτοικοι Αιγάλεω και Κορυδαλλού, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 80 χάπια, 4 κινητά τηλέφωνα, το χρηματικό ποσό των 160€, ενώ κατασχέθηκε και το όχημα που χρησιμποιούσαν. Τους ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Οι δύο αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, όμως ο ένας 52χρονος, ο οποίος ήταν σεσημασμένος για παλαιότερες παράβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, κρίθηκε προφυλακιστέος και είναι ήδη στη φυλακή.

E 24 hours ioulios 2016  

24 ΩΡΕΣ Χαϊδάρι, τεύχος Ιουλίου

E 24 hours ioulios 2016  

24 ΩΡΕΣ Χαϊδάρι, τεύχος Ιουλίου

Advertisement