Page 1

2013-2014

Zoeken in databanken

Opdrachten voor:

CINAHL

HBO-v OWE V-VI


2013-2014

Zoeken in databanken

HBO-v OWE V-VI

Taal:

Engels

Inhoud:

PubMed is een gratis toegankelijke databank met literatuur op het gebied van biomedische wetenschappen en gezondheidszorg. Een deel van deze literatuur is full-text raadpleegbaar. Dit is mede afhankelijk van de abonnementen en licenties van Xplora. PubMed werkt met MeSH: Medical Subject Headings (medische trefwoorden) PubMed is ontwikkeld door de National Center for Biotechnology Information (NCBI).

Toegang via:

1.BB Xplora Databanken en links  Gezondheidszorg  PubMed 2.http://pubmed.gov

Zoekvraag: Leidt madentherapie tot snellere genezing van beenwonden dan hydrogel? PICO: P = patiënten met beenwond I = madentherapie C = hydrogel O = snellere genezing Opdracht 1. Je zoekt het Engels woord voor maden therapie op en vindt ‘maggot therapy’. Zoek in het PubMed zoekvenster op ‘maggot therapy’. Je bent niet zo heel erg tevreden met het resultaat en vraagt je af of je op andere zoekwoorden betere artikelen zou kunnen vinden. 2. Bekijk daarom de ‘search details’ aan de rechterkant van het scherm (je moet iets naar beneden scrollen). Hier zie je op welke termen PubMed ‘achter de schermen’ heeft gezocht toen je ‘maggot therapy’ intypte. PubMed heeft via ‘automatic term mapping’ ook gezocht op de MESH-term voor ‘maggot’. Wat is deze MESH-term voor ‘made’? Je besluit verder te zoeken met MESH-termen. Weet je niet meer hoe je moet zoeken met MeSH termen in Pubmed? Bekijk dan dit instructiefilmpje.. – Use MeSH to build a better PubMed query (3 min., february 2013)


2013-2014

Zoeken in databanken

HBO-v OWE V-VI

3. Ga naar de MESH database (in het donkergrijze zoekvak wijzig je Pubmed in MeSH of ga naar de PubMed homepage) en zoek op ‘larva’. Klik nu op add to search builder (rechts naast de term). Klik op ‘search pubmed’. Hoeveel artikelen heb je nu gevonden? 4. Herhaal de zoekactie voor het trefwoord wound healing (start weer vanuit de MeSH database). Klik ‘wound healing’ aan – add to search builder – search PubMed. 5. Ga naar het scherm ‘advanced’ en combineer beide zoekacties met behulp van AND. 6. Als het goed is zijn er nu 220 artikelen over gebleven. Bekijk het resultaat. Zitten hier meer bruikbare artikelen tussen? Zijn er ‘ reviews’ die je kunt gebruiken? Ga niet direct naar de full-text, maar probeer of je een van de reviews kunt openen.


2013-2014

Zoeken in databanken

HBO-v OWE V-VI

CINAHL Taal:

Engels

Inhoud:

CINAHL is een Amerikaanse databank op het gebied van Verpleegkunde en aanverwante wetenschappen. Voorbeelden van aanverwante onderwerpen zijn: consumer health, critical care, dental care, gerontologic care, palliative care, oncologic care, patient safety, physical therapy, psychiatry, public health, women’s health etc. De databank verzamelt m.n. Engelstalige literatuur afkomstig uit Amerika, GrootBrittannië en Canada. Maar ook anderstalige literatuur uit de rest van de wereld is in de databank opgenomen. Met behulp van trefwoorden (CINAHL headings) worden de artikelen toegankelijk gemaakt.

Toegang via:

1.BB Xplora Databanken en links  Gezondheidszorg  CINAHL

Voor je begint met de zoekopdracht kun je eerst een instructiefilmpje bekijken: Klik hier om het filmpje in YouTube te openen (het filmpje staat ook op onze blog http://xploravooragz.blogspot.com onder ‘besproken websites’). Start daarna met onderstaande opdracht.

Zoekvraag: Is er bewijs dat een joint een spierontspannende en/of pijnstillende werking heeft bij MS?

PICO: P = MS I = Joint C = is er niet, zou bijv. een ander medicijn kunnen zijn O = spierontspanning / pijnstilling


2013-2014

Zoeken in databanken

HBO-v OWE V-VI

Opdracht 1. Ga naar de ‘cinahl headings’ en zoek op multiple sclerosis. Klik op de term.

2. Bekijk hier de boomstructuur en vink de term aan. Klik nu op de groene knop ‘zoeken in database”

3. Verwijder de zoekterm van je scherm en herhaal de zoekactie vanaf stap 1 voor het trefwoord cannabis

4. Verwijder opnieuw de zoekterm van je scherm en klik op ‘zoekhistorie’.

5. Combineer de twee zoekacties met AND

6. Als laatste gebruiken we nog de limiet op basis van de leeftijd 18+ (= all adults). Ga hiervoor naar de blauwe kolom aan de linkerkant van het scherm en selecteer de leeftijdscategorieën en klik op ‘bijwerken’.

Als het goed is zijn er nu 18 artikelen overgebleven. Bekijk het resultaat.


2013-2014

Zoeken in databanken

HBO-v OWE V-VI

Taal:

Engels

Inhoud:

The Cochrane Library is de ingang naar Evidence based medicine literature: reviews en protocollen ten behoeve van de besluitvorming in de gezondheidszorg, bijeengebracht en gemaakt door de Cochrane Collaboration. De Cochrane Collaboration is een internationale non-profit organisatie. De reviews en protocollen zijn full-text te bekijken. Cochrane Library omvat meerdere databanken, waar onder Cochrane reviews, clinical trials, method reviews, method studies, technology assessments en economic evaluations.

Toegang via:

1.BB Xplora Databanken en links  Gezondheidszorg  Cochrane

Voordat je begint met de zoekopdracht bekijk je de instructiefilm op http://www.brainshark.com/wiley/cochrane2. Je meldt jezelf aan en bekijkt de uitleg over de verschillende schermen. Start daarna met onderstaande opdracht. Zoekopdracht Een jongetje van 8 heeft een neusbloeding. Wat is een betere behandeling: dichtschroeien of neuszalf? PICO: P = Jongetje van 8 met neusbloeding I = Neuszalf C = Dichtschroeien O = Stoppen van de bloeding

Eenvoudig zoeken:

Eerste zoekactie: 1. Type in het beginscherm: nosebleed en klik op GO. (Je zoekt nu op titel, abstract en keywords) 2. Open de full-text van de bovenste Cochrane review.


2013-2014

Zoeken in databanken

HBO-v OWE V-VI

Voor een klein onderwerp volstaat vaak 1 zoekactie met het meest kenmerkende aspect van je PICO. Voor grotere onderwerpen is het eerder nodig om meerdere zoektermen met elkaar te combineren. Dat gaan we nu doen.

Tweede zoekactie: 1. Gebruik de zoekactie van punt 1 of voer deze opnieuw uit. Voeg deze zoekactie toe aan de ‘search manager’ (onder GO). 2. Ga terug naar Search-tabblad en zoek nu op children, klik daarna op ‘GO’ en voeg toe aan de ‘search manager’. Cochrane brengt je weer op het tabblad “search manager”. 3. Combineer je vorige zoekacties in de balk van #3 door middel van AND en gebruik hierbij de nummers van de zoeksetjes (bijv. #1 and #2) en klik op ‘go’. 4. Klik op het aantal gevonden treffers om ze te zien. Hier wordt duidelijk dat de combinatie van deze twee zoektermen heeft 6 resultaten opgeleverd, waarvan 1 Cochrane review (van september 2012) en 5 trials De search manager houdt je zoekgeschiedenis bij, maar pas wanneer jij dat wilt. * Zoeken en combineren met MeSH gaat via het MeSH tabblad gecombineerd met de search manager. *


2013-2014

Zoeken in databanken

HBO-v OWE V-VI

Taal:

Engels

Inhoud:

1.. Trip geeft snel een antwoord op klinische vragen. 2.. Een metazoekmachine die meerdere websites met Engelstalige medische richtlijnen, systematische reviews doorzoekt . De richtlijnen komen m.n. uit Amerika, Engeland , Canada, en Australië/Nieuw Zeeland. 3.. Een groot aantal richtlijnen is full-text te lezen, voor een aantal moet je eerst (gratis) inloggen.

Toegang via:

http://www.tripdatabase.com

Zoekopdracht In hoeverre is er bewijs dat een joint een spierontspannende en/of pijnstillende werking heeft bij MS PICO: P = MS (multiple sclerosis) I = Joint (cannabis) C = is er niet, O = pijnvermindering (pain) Hoe ga je te werk? 1. ga naar de Tripdatabase, zie adres hierboven 2. kies voor de button PICO search 3. vul de velden in met de woorden uit de PICO die hierboven tussen () staan 4. Klik op search, merk op dat er gezocht is op het voorkomen van de zoektermen in de titel! 5. Je vindt nu 12 resultaten 6. Klik op de 2e titel: je krijgt meteen de full-text. Dat is lang niet altijd het geval. Probeer er nog maar eens een paar . Soms moet je betalen, soms kom je via een PubmedID toch aan de full-tekst 7. Een andere manier van zoeken is via Advanced Search, klik op de button Advanced search 8. Gebruik de woorden uit de PICO in “all of these words” 9. Klik op search, merk op dat er nu gezocht is op het voorkomen van de zoektermen overal in het document 10. Je vindt nu 68 resultaten, waarvan 8 systematic reviews.


2013-2014

Zoeken in databanken

HBO-v OWE V-VI

11. Klik op Systematic Reviews en daarna op de titel “ Cannabinoids for treatment of chronic non-cancer pain: a systematic review of randomized trials” 12. Scroll naar benenden en klik op PubmedID om te worden doorgelinkt naar PUBmed en door op de button “Wiley Online” te klikken krijg je de volledige tekst te zien. 13. Even terug naar het overzicht van 68 titels. Aan de rechterkant zie je een kolom waarmee je de zoekvraag kunt verfijnen. Bovenaan staat “de hoogste evidence” in het groen. Daaronder staan “Further refinements”. 14. Door op bijvoorbeeld Guidelines te klikken krijg je alleen de richtlijnen over je onderwerp te zien 15. Door op “since 2012” te klikken krijg je de meest recente titels. 16. Probeer het nu zelf eens bijvoorbeeld met de PICO van je eigen opdracht.


2013-2014

Zoeken in databanken

HBO-v OWE V-VI

Taal:

Nederlands/Vlaams

Inhoud:

1..Onderwerp verpleegkunde 2..Een inhoudsopgave van een vijftigtal Nederlandstalige verpleegkundige tijdschriftartikelen uit vakbladen en hiernaast nieuwsbrieven van landelijke beroepsverenigingen verschenen in België en Nederland. 3..Circa 5% van de artikelen is full-text on-line te lezen. Sommige tijdschriften zijn in Xplora aanwezig.

Toegang via:

BB Xplora  Databanken en links  Gezondheidszorg  Invert

Opdrachten De MRSA bacterie is vaak in het nieuws. Het is een ongewenste gast op een ziekenhuisafdeling net als veel andere infecties. Hoe voorkom je als verpleegkundige een infectie? PICO: P = Infectieziekte I = preventiemaatregelen C= O = minder besmettingen 1. Start een zoekactie met MRSA. Hoeveel artikelen vind je? 2. Bekijk van de eerste 5 artikelen de toegekende trefwoorden. Welke trefwoorden omschrijven de zoekvraag het beste? Hiermee ga opnieuw een zoekactie starten, maar dan via het geavanceerde zoekscherm. 3. Scroll hiervoor naar beneden en kies de optie ‘geavanceerd zoeken’. Lees nu de onderstaande uitleg over de trefwoorden in INVERT en start daarna een nieuwe zoekactie met het gekozen trefwoord. Gebruik hierbij de driehoekige indexknop. Invert bevat diverse trefwoordenindexen. Met behulp van deze indexen kan eenvoudig worden gezocht in de diverse toegekende trefwoorden. Invert maakt onderscheid tussen trefwoorden, bij-trefwoorden en aspect-trefwoorden. De eerste trefwoordenlijst bevat trefwoorden waarmee op een gestandaardiseerde wijze de inhoud van het artikel zo goed mogelijk beschreven wordt (bijvoorbeeld: aangeboren hartafwijkingen). Aspect-trefwoorden worden toegevoegd aan een trefwoord om aan te duiden welk aspect het artikel vooral behandelt (bijvoorbeeld: diagnose).


2013-2014

Zoeken in databanken

HBO-v OWE V-VI

Bij-trefwoorden worden toegevoegd aan een trefwoord om aan te duiden over welke groepen personen het artikel gaat (bijvoorbeeld: bij kinderen). 4. Wijzig het veld Titelwoorden in trefwoorden en klik op de index knop. 5. Type (een gedeelte van) ht trefwoord in en klik op ‘toon index’. Selecteer de juiste term en voeg deze aan je zoekopdracht toe. 6. Voeg op dezelfde manier eventueel een tweede trefwoord, of een aspect trefwoord toe. 7. Nu klik je pas op zoeken. Hoeveel resultaten heb je gevonden? Blijf telkens kijken naar de toegekende trefwoorden. Deze brengen je op ideëen om je zoekactie te verfijnen. 8. Hoe vind je nu de full-text van een artikel? Bekijk hiervoor ons filmpje op : http://www.youtube.com/watch?v=ToCCeQM0J3A

Issuu tekst opdrachtenopfris bijeenkomst versie2  
Issuu tekst opdrachtenopfris bijeenkomst versie2  
Advertisement