Page 5

El següent pas té a veure amb la comunicació interpersonal, aquella que es produeix quan ens comuniquem amb els altres. Hi ha molts aspectes a tenir en compte i es tracta d’un tema molt extens, però ens fixarem en els següents punts clau que ens ajudaran. Primer: Controlar el llenguatge no verbal. Els nostres gestos i mirades diuen moltes coses de nosaltres, tot i que la majoria de vegades són coses que no volem dir. Un exemple és la mirada. La nostra mirada diu el que pensem i sentim. Moltes vegades no som prou conscients d’aquest fet, però si els altres “parlen amb la mirada” ho sabrem. Un exemple: Entrem en una botiga de roba i la dependenta ens clava una mirada de repàs de dalt a baix. Sentim, aleshores, com emet un judici interior sobre si li agrada com anem vestits/des o no. Oi que d’això sí que en som conscients? Doncs, de la mateixa manera, els altres també ho senten quan els mirem. Un altre exemple: Entrem en un lloc on hi ha un guàrdia de seguretat que ens observa. Heu sentit alguna vegada que sou tractats/des com sospitosos o sospitoses? Ell intenta esbrinar les nostres intencions, veure qui som i, aleshores, és quan sentim aquesta mirada que ens fa sentir com possibles delinqüents.

El nostre llenguatge corporal sempre ha d’acompanyar les nostres paraules. Han d’anar de la mà. Si diem alguna cosa i el nostre cos en diu una altra, llavors, no estem comunicant de manera clara i concisa. Heu provat de mirar, per exemple, escenes d’una pel·lícula sense escoltar el que diuen? En molts dels casos, només pel llenguatge corporal i per les expressions de les cares de les persones, ens podem fer una idea del seu procés de comunicació. No sabem de què parlen, però si podem esbrinar si es tracta d'una situació agradable o no, si algú està content o emprenyat, etc. Passa el mateix si observeu al carrer, per exemple, a persones que es comuniquen sense que escoltem el que diuen. En molts dels casos, pel seu llenguatge corporal, també podem deduir si la seva conversa és agradable o no, si estan relaxats o tensos, etc. Amb aquests exemples veiem la importància que té el llenguatge no verbal en el procés de comunicació. Si intentem que el nostre cos digui el mateix que la nostra veu hi haurem guanyat molt.

Alguns consells sobre la comunicació no verbal: -

Mira als ulls de la persona amb què parles amb la mirada tranquil·la i segura. Aquest fet mostra interès i atenció. Si et costa mirar als ulls, pots mirar a l’entrecella. Dóna la mateixa impressió que si miressis l’altra persona als ulls i et sentiràs més comode/a.

-

Estudia el to de veu amb el qual et parlen, les expressions facials, el llenguatge corporal i els gestos de l’interlocutor. Aquesta informació et serà molt útil en el procés de comunicació.

Mòdul 1 part 2 comunicació  
Mòdul 1 part 2 comunicació  
Advertisement