Page 3

El primer pas per aconseguir una comunicació clara i concisa és convertir-nos en observadors de la comunicació, cosa que implica observar l’altre i, també, observar-nos a nosaltres mateixos: el que sentim, el que pensem, el que estem fent.

Això pot ser complicat atès que ja hem dit que a vegades es barregen molts sentiments i connectem amb coses que no venen al cas. Per poder fer aquesta verbalització de les situacions, farem servir una taula de registres on prendrem nota, en alguna situació que viurem, de tres aspectes importants: -

Què penso sobre la situació que estic vivint?

-

Quina emoció sento? (por, alegria, tristor, ira, vergonya…) o

-

Aquesta emoció, què em fa sentir a nivell físic? (em batega el cor ràpid, em tremolen les cames, tinc la boca seca, estic suant…)

Què faig? (quina és la meva conducta)

Aquestes tres preguntes ens les farem en tres moments de l’acte comunicatiu:

ABANS QUE ES PRODUEIXI Hi ha situacions que no tenen una preparació, simplement passen. Però altres, com veurem als exercicis, o, com ens passa a la vida, sabem que es produiran en un moment concret. Per exemple: haver de dir a un company que alguna cosa que fa ens molesta. Segons el nostre tarannà això ens pot provocar ansietat abans que passi perquè tenim por de les conseqüències. Aquests sentiments i pensaments serà fàcil d’anotar-los la nit abans.

MENTRE ES PRODUEIXI Potser estarem tan ocupats en l’assumpte, que serà difícil, al principi, fer-nos massa preguntes, atès que l’acció ja ens ocuparà tot l’espai del “disc dur”. En aquest cas, quan hagi passat, ja anotarem tot el que ens ha passat per la ment i pel cos.

QUAN JA HA PASSAT Un cop hem dit el que pensem que havíem de dir o hem fet el que pensem que hem de fer, la pel·lícula no ha acabat encara. Perquè després d’algunes situacions ens podem sentir molt bé si s’han resolt, o, potser, ens podem sentir culpables, encara que s’hagin resolt, depenent del nostre caràcter. Encara que tinguem raó, certes situacions a la vida fan que no ens quedem del tot satisfets per haver fet alguna cosa que no haguéssim volgut fer.

Mòdul 1 part 2 comunicació  
Mòdul 1 part 2 comunicació  
Advertisement