Issuu on Google+

Design Portfolio Xinfu Liu 2014 - 2016


Email address:

Name:

Xinfu Liu

liux12@student.unimelb.edu.au

Address:

Unit 1/182 Mt Alexander Rd, Travancore, Melbourne, VIC, 3032

Contact number:

Education:

Diploma in Space & Interior Design (Nanyang Polytechnic, Singapore, 2012 - 2015)

+61 450469562

Bachelor of Environment, Major in Architecture (University of Melbourne, Australia, 2015 - 2016)

Work experience:

Assistant Interior Designer (Kingsmen, Plt, Ltd, Singapore, 2014)

Software skill:

AutoCAD

Adobe Illustrator

3ds Max

Adobe Premiere Pro

Rhino

Adobe Indesign

Grasshopper

Lumion

Adobe Photoshop

Sketch Up

Awards:

Third Prize in South Beach Green Corner Design Competition, Singapore, 2014 Second Prize in Funtasy Eco Island Theme Park Design Competition, Singapore, 2014


CONTENT

01 Professional Practice 2014

01 - 04

02 Studley Park Boathouse

2015

03 Parasite 2015

05 - 08

09 - 12

04 Urban Coagulator

2015

13 - 16


01 PROFESSIONAL PRACTICE

Internship in Kingsmen, Plt Ltd, Singapore

01

Project Name: Metro Department Store Responsibility: Section & Elevation Drawings


Project Name: Metro Department Store Responsibility: Section & Elevation Drawings

02


Project Name: Sephora Responsibility: Fixture Detail Drawings

03


Project Name: Sephora Responsibility: Fixture Detail Drawings

04


02 STUDLEY PARK BOATHOUSE

1 Boathouse Rd, Kew, Melbourne, VIC 3101

This project based on the study of architect Alvar Aalto. By requiring to design a new boathouse and applying the methodology of Alvar Aalto, the concept of embracing environment had been came out after the site analysis. This design aims to use the main elements of Aalto’s architecture such as lighting, undulating surface, as well as the transition between interior and exterior to enhance the experience of different users. At the same time, the design allows the nature the users to embrace the nature, the environment by its design elements such as the ceiling and the facade. As Aalto’s architectures always respect the site condition, the contour line also become one of the most important considerations during the design process which affect the form of the design.

05

Year: 2015 University of Melbourne


7

2

6 5

3

4

1

Ground floor plan with floor finish

Ground floor circulation diagram

1. 2. 3. 4.

Boat storage room Boat repairing room Kiosk Boat rent counter

5. Kiosk seating area 6. Toilet (Male) 7. Toilet (Female)

10

9

14

13

11 12 8

First floor plan with floor finish

First floor circulation diagram

8. Cafe 9. Restaurant dining area 10. Restaurant kitchen 11. Boat house office

12. Exterior dining area 13. Toilet (Male) 14. Toilet (Female)

06


Section A-A

The different heights created by the undulating ceiling give enhance the transition experience of the space vertically. Horizontally, The different heights brings people from pathway to the main dining area which allows the design itself embrace the users. Section B-B

Section C-C

The ceiling design also allows the sunlight reflect to the interior ceiling which brings the exterior experience to the interior space.

Section D-D 07


The facade embrace the nature lights as well as the scenery. Cooperating with the ceiling design, the whole house merge into the environment from exterior to interior.

The entrance gives people the hint of embracing. Although it is a narrow alley, it also contact directly with the skylight.

08


03 PARASITE

Year: 2016

Johnston Street Bridge, Melbourne, VIC

The idea of introducing the concept of ‘parasite architecture’ was inspired from the initial thoughts of revitalising the abandoned, undesirable space of underside of the bridge. ‘Parasite‘ is a new term which we consider to be the key connection between this particular context and generative aspect of computational design that was poorly covered in previous part. The new design agenda also re-emphasis on the initial concept of the ‘take-over‘. However this intervention is more than a simple parody against urbanisation or brutality in human-nature relationships, in which case the criticality

09

University of Melbourne

is undermined since no optimism is shown, as referred by Dunne in his critical design theory. The ‘take-over’ is a configuration of the generative and compositional elements, a final form for this intervention that corresponds to the bridge as a cycle of replacement. It is therefore a notion to sustainability which is the key to futuristic design. To justify that, we introduced the field of biomimicry in computational design to inform the generative approach. ‘Parasitic form‘ is therefore translated in this scenario, as a living form attained through a process of ‘growth’.

WE PROPOSE - A PARASITIC FORM TO REPRESENT SUSTAINABLE GROWTH BY ‘TAKE OVER’ THROUGH MIMICKING A BIOLOGICAL PROCESS.

‘Parasite architecture’ is a new approach which utilize and re-appropriate existing infrastructure/built environment, particularly wasted space.


Site Location

Form Finding Process

Inspired by Anemone

This form finding process used DLA, or diffused limited aggregation system which is used frequently to describe either organic or inorganic growth process. By limiting the space strictly to same size as the space under bridge, the nods had been generated as the result.

Anemone is used as a significant reference in several aspects in consolidating our design agenda and different approaches in the design. It is a major inspiration for the initial direction for generative form finding which corresponds to the first and stage of the ‘biological process’. The repetitive cellular clusters shows a vivid image for a parasitic form, and certain growth pattern for its composition of overall form. The form of anemone also makes implication to soft and delicate things, that contrasts to the solid concrete structure. This comparison somehow built an connection between this form and ephemeral nature of the project. At the end of the design, this will be covered by the consideration for materiality.

The metaball script had been applied to the points generated by the DLA system which allowed the form could be changing with the process of growth. Meshmachine had then been used to the outcome for making the result more soft which gives the form an aesthetic effect.

10


As the form finding process referred the growth of anemone , the cull pattern tool had been used to modify the shape of anemone. Also, by the distance between the points, the plate where the tubes would be located had been decided.

Right: Rendering Outcome 11


Prototype Diagram

Prototype Making Process

Graft paper cone with holes

Boxboard for connecting cone to panel

1

2

4

5

3

MDF panel

1:1 Prototype

6

1:20 Prototype

12


04 URBAN COAGULATOR

Center PL, Melbourne, VIC, 3000

This project is about creating a physical partition that coagulates pedestrian flow to enhance and facilitate leisure activities in a laneway called Centre Place at Melbourne. Due to the linearity of laneways, majority of people pass through them swiftly and hence, are unable to fully experience the richness of these micro spaces. A study of the activities and people movement at Centre Place has helped identify key characteristics of a laneway that serve as ideal nodes for ‘urban coagulation’ , which then informs the design and placement of the ‘urban coagulator’. The precedent study of tensegrity structure provides the hints of designing the urban coagulator. The final outcome organically integrated the tensegrity structure system with the site context.

Site Location Our site locate at centre place near the flinders lane and Collins Street. It is an active alley where formed by various restaurants, bars, cafes, barbers as well as shops. Also, there are sorts of Melbourne’s street art and attracted some street performers to this vibrant little alley. The site analysis begin with the idea of private and public. By first observing that the people extending out from the café shop slow down the human flow, we also found that the activities happening in this laneway caused the moving people unhurried as well. Based on the observation, the word coagulation come out in our mind. This word drives us through the entire project, and also gives a name of our design. 13

Year: 2016 University of Melbourne


Coagulated People (In 30min Observation)

Moving People (In 30min Observation)

Chatting & Waiting & Moving

Performing & Waiting & Moving & Dinning

Activities Causing Coagulation (In 30min Observation)

Sunlight (In 30min Observation)

Site Analysis (From 1:30pm to 2:00pm)

Sunlight at 1:30pm

By mapping out the frames in 30min. The consequences start to become more obvious. The coagulated people form a certain shape during this period, and the reason why they coagulated is because they attracted by certain activities and the shops (kiosk, cafĂŠ and restaurant) at the side so that they start to wait, rest and chat. Moreover, we found the sunlight also move while the time pass by. Overlay of The Data (In 30min Observation)

Sunlight at 2:00pm

14


Design Concept Diagram & Structure System Development

New opening for the clothing store. The breaking through arc design blur the boundary of private and public which brings the part of inside out to act as part of street. The arc break through the glass wall which at this side provide the place for hanging and exhibiter the clothes.

New opening for the clothing store.

Hang up part by using the existing structure to create a shading.

The middle of the arc offered the best point for performer to attract people’s attention, by which coagulate the people in this street.

Three fans tensegrity structure

The arc at this side provides the resting, waiting and chatting place. Also, it attracts the people’s attention to the performer.

Combined with rule surface

By the reflection of site analysis, we find our design agenda: Create a physical partition that coagulates pedestrian flow to enhance and facilitate leisure activities in a laneway.

Potential for bending and hanging

Our concept is based on the activities (waiting, resting, performing, etc.) on Centre Place. Furthermore, we break through the wall of clothing store. By doing that, on the one hand it enhance the coagulate the human flow, on the other hand it create a heterotopia which brings the inside of clothing store (private) to outside (public). From the concept, we start to develop our structure by starting with tensegrity structure and cooperating with parametric tool. The structural system based on our research of three fans tensegrity structure, and develop the structural system with ruled surface. 15

First development

Potential for resting

Development outcome

Make use of personal space


Negotiation with Site & Prototype

The situation become more interesting when we try to negotiate our structure system with the site. We decide to use the existing structure at the site such as the street light and advertisement to support our structure. Also, we designed a ruled surface combined with our structure system to take place of the original glass wall of the clothing store so that our design flows countinuously. By incresing the numbers of struts to the hanging part, it helps to block the direct sunlight more effciently. In this stage, we are trying hard to find the balance point between the structure system and the site itself. In my point of view, this process is more like the negotiation between our design and the site.

1:1 Sale Final Model

Connection Prototype

16



Design portfolio xinfu liu