El Pom. Núm. 0

Page 1

IU DONAT

1€

m o P El cs i X e la d l a n a 0 la c r núm. e p feta a t ril s i b v a e r La 2015

a d a r o p a m l e l t a n m a e c n e d p Estre ui q e u o n i Darrera de l’actualitat, sempre hi trobareu l’equip de premsa de la canalla.

Les actuacions vistes per la canalla:

Entrevistes a 2 Joans: Esquirol i Contreras

Art casteller

n Inici de temporada a Granollers

La canalla: n Gal·la n Joan n Laia petita n Pau Ortiz n Paula n Aran n Xenia n Quim petit

Gran exposició de dibuix i pintura de David del Hierro

n Mercat del Ram a Vic


El Pom La revista feta per la canalla de Xics

Hem col·laborat en aquest número Nosaltres, tota la canalla: Julia Alcaide Paula Gallego Helena Àlvarez Pau Gallén Hèctor Àlvarez Laia García Irene Barroso Joan López Rubén Barroso Marc López Gina Borreguero Maria Massana Guillem Buyreu Aina Milego Natàlia Buyreu Pau Ortiz Ona Casals Laura Peral Pol Casals Xènia Pérez Martí Contreras Marc Prat Otger Contreras Quim Rovira Alex Domínguez Aran Sabadell Gisela Espinosa Gal·la Sabadell Leyre Ferret Ainhoa Salguero Víctor Ferret Ferran Solís Ian Gallego Idoia Valero Son els més grans de tots nosaltres: Gemma Oliveras Elena Adam Ariadna Pérez Laia Alcaide Alba Salomó Corina Li Inglès Vinyet Solís Roger Martínez Aroa Valero Xavi Martínez Els de la comissió de canalla ens han donat un cop de mà: Enric Salomó Nina Adam Marta Valls Olga Martín Els técnics de canalla que ens han deixat estones lliures per fer la revista: Jordi Contreras Clàudia René Pedrosa Itziar Müller Sandra Calvo Jana Duràn Alba Duran Quim Ginestet Anna Fradera Àlex Campreciós Carlota Garrigós Ens han deixat fotos: Mari Ortiz Nina Adam

Comencem ? No volem que s’acostumi, però deixarem que el Presi faci una presentació: Hola canalla! Esteu en bona forma, i això és una bona cosa per a la colla. Dia a dia, amb el vostre esforç esteu ajudant a que els castells que fa un temps eren impensables s’hagin convertit en una realitat. Però tots volem millorar encara més i aconseguir fer castells que mai els xics havien aconseguit. Una colla millora amb els petits esforços de cadascun dels seus castellers. Fer grans castells no consisteix en fer que alguns de nosaltres faci molt d’esforç sinó aconseguir que més i més castellers se’ns uneixin. Per a això és molt important fer que tothom trobi el seu lloc a la colla. Això no és sempre fàcil, però per a la canalla a vegades encara és més difícil. El Pom intenta donar-vos un espai per a que tots pugueu posar el vostre gra de sorra. Amb cada dibuix, cada article i cada crònica estareu acostant la colla als seus objectius. Us animo a tots a participarhi i fer d’aquest un projecte de colla. Si aconseguim que tots vosaltres us hi engresqueu, de ben segur que tota la colla se’n veurà beneficiada ben aviat. Xavier Àlvarez

Col·laboracions especials: David del Hierro Xavier Àlvarez Joan Esquirol Joan Contreras Ens ha dirigit, ha posat ordre a la feina i ha revisat el text: Olga Martín Diu que hi ha treballat, però només ha fet el disseny: Toni Inglès Amb el suport de tota la colla:

2

En conveni:

El Pom ABRIL 2015

Sumari

(Això és el que trobarem en aquest número de la revista)

Comencem? Entrevistes: Joan Esquirol i Joan Contreras Art casteller: L’exposició de David del Hierro Un xic dels Xics Actuacions dels Xics: Granollers, 15 de març Actuacions dels Xics: Vic, 29 de març

2 3 4 6 8 10


Entrevistes De xic a xic Joan Esquirol Nou cap de colla dels Xics Per Laura Peral i Júlia Alcaide. - Tens novia? Qui? Si, la Sandra.

Recordes? Joan Contreras Primer cap de colla dels Xics (1991-1992). Per Aroa Valero i Laia Alcaide. - Per què vas decidir ser cap de colla? Dons en aquell moment érem una colla molt petita, amb poca gent i vam dir “bueno necessitem un cap de colla” i ningú sortia i al final vaig sortir jo perquè veia que era necessari que algú comences a liderar el projecte. Foto de l’any 2000

- Perquè t’has presentat de cap de colla? Per que em feia il·lusió i tenia ganes de continuar en la mateixa línia que l’anterior cap de colla.

- Quin castell surt millor a l’assaig? Perquè? El 2d7 i el 3d8, per què són els que fa mes temps que portem treballant de la mateixa manera. - Què prefereixes estar d’alt d’un castell o dirigir-lo? No ho se encara, però m’està agradant dirigir-lo. - Quants anys portes a la colla? 21 anys. - A què et dediques? Sóc bomber. - On t’agradaria anar de vacances? A Nova Zelanda. - Quin és el teu menjar preferit? La truita de patates i ceba.

J

- Quants vots vas obtenir? 79 a favor, 23 en contra i 11 en blanc.

treras n Con oa

- Quin castell màxim vas fer mentre eres cap de colla? Al 4d8 no vam arribar, va arribar el meu germà, el meu va ser el 5d7 o així. - Quins anys vas ser cap de colla? Em sembla que els dos primers anys, si, dos o tres primers anys, desprès em va substituir el meu germà Jordi. - Per què ho vas deixar? Per que pensava que algú podria fer-ho millor. - No tens ganes de tornar a fer castells? Bueno, en principi he passat per l’assaig però no està dintre dels meus projectes. - Què és el que més t’agradava de ser cap de colla? El que mes? Dons que la gent confiava, encara que no en sabia molt però… tots érem “novatus”. - Com et vas sentir al descarregar el primer castell com a primer cap de colla dels xics? Això va ser a la fira de la Candelària a Valls i va ser un castell molt petit, era un castell de sis, però va ser molt emocionant per què amb poca cosa ja flipàven tots, va ser molt “xulo”.

ABRIL 2015 El

Pom

3


Art r e l l e t Cas L’exposició de David del Hierro Per Gina, Júlia i Xènia El divendres 13 de març el nostre amic David del Hierro, un pintor valencià que ens ha seguit durant uns mesos, va inaugurar una exposició de pintura a Roca Umbert. Els Xics no hi podíem faltar i li hem fet uns pilars d’homenatge. La colla es va quedar bocabadada en veure les aquarel.les i esboços de carbó fets pel David. Vam identificar a castellers en els seus quadres com en Marc Freixa, el Civet, la Mar, el Riveiro...... A l’acte hi va assistir molt públic, l’alcalde Josep Mayoral i la regidora Alba Barnusell. Força, equilibri, valor i seny són els valors castellers i el nostre presi, en Xavi Àlvarez va dir que el David del Hierro també te aquests valors i per això li vam donar la camisa de la nostra colla.

4

El Pom ABRIL 2015


Voleu saber més coses del David? -Per què vas decidir pintar castells i no altres coses? Perquè era lo que mes m’emocionava de tot lo que m’ agradava de tots els temes que tenia a l’abast era el que més emoció sentia. -De tots, quin és el quadre que t’agrada més? El de la Porxada, que vaig fer en directe. Aquell va ser el més difícil de tots perquè el vaig fer tot en directe i com que era el més difícil i el vaig poder fer, va ser la peça clau de tot el projecte i a partir d’allà ja tot ha sigut possible, ha vingut el concurs i moltes altres obres. -T’agradaria que els teus fills fossin castellers? Tinc fills, i... m’agradaria en un futur, si ells volguessin ser castellers si que m’agradaria. -T’agradaria fer castells? Es que... tinc poc temps, i el temps que tinc el dedico a la pintura i no puc fer altre cosa. Però m’agradaria!!

-Per què vas voler utilitzar la tècnica de no aixecar el llapis del paper quan dibuixes? Perquè en 30-40 segons tot el que pugui dibuixar ja va bé, jo estic mirant el castell. -Quin progrés has seguit per aconseguir fer els quadres? Hi ha quadres que estan fets a l’estudi, hi ha alguns com el de la Porxada que es en viu i hi ha altres que l’esbós en directe. -Tens una opinió diferent dels castells a la que tenies abans de pintar-los? No, jo tenia molta bona opinió, jo em vaig enamorar dels Xics quan vam arribar de València a la ciutat de Granollers.

-Ara que coneixes el món dels castells ens podries dir una cosa negativa i una positiva? Home de positiu els valors, el treball en equip, l’esforç, la valentia… De negatiu, potser la única cosa que veig és el concurs de Tarragona. Hi ha massa competitivitat, a mi m’agrada molt el que deia el president, que una cosa que destaca dels Xics és el seu seny i jo la veritat es que sempre que he vist actuar al Xics he vist que hi ha risc però està tot molt controlat i quan vaig estar al Concurs de Tarragona vaig veure que hi havia massa competició i no es controlava el risc. -Què és el següent que tens pensat pintar ? Dons m’agrada molt la musica en directe, és un tema xulo que puc fer, tot està relacionat amb el directe, també un altre tema podria ser, la meva dona, és cirurgiana i potser pintaré alguna operació en directe. Ja veurem. -Et va resultar difícil aprendre a dibuixar castells? Home si, un castell dura un minut més o menys.

ABRIL 2015 El

Pom

5


Un xic dels Xics Una altre calçotada

Ens visita una escola del País Basc

Ja forma part d’una de les tradicions de Xics, començar la temporada amb una bona calçotada.

El divendres 13 de març un grup de nois i noies del País Basc ens van venir a veure a l’assaig.

Per Gina i Helena

Per Corina, Vinyet i Aroa

La colla es va reunir al pati de l’escola Ferrer i Guàrdia el passat 8 de març i ho vam passar molt divertit jugant , parlant de castells i menjant carn i calçots.

Aquest es el “Xicçot”, la mascota de les calçotades dels Xics.

-De donde sois? De San Sebastian. -Que os parecen “els castells”? Nos gustan, però si fuera la niña que esta arriba me daria mucho miedo. -Alguna vez habeis visto actuaciones “castelleras”? Por la tele si, però en directo no. -Os gustaria subir a un castillo? Si, però arriba del todo no.

Un nou sistema per cantar les pinyes Per Laia Alcaide

El nou cap de pinyes l’Alfons i tot el seu i nombrós equip s’han inventat un nou sistema per cantar les pinyes i que agilitza l’assaig. Es tracta d’uns grans panells metàl·lics on hi ha les pinyes dibuixades i es van enganxant els noms imantats dels castellers a mesura que van arribant. Així tothom pot consultar on va i les pinyes no s’han de cantar.

6

El Pom ABRIL 2015


canalla dels Xics PAU ORTIZ

LAIA PETITA

Soc: Pau Ortiz Caballero Visc a: Granollers Vaig neixer el 2009 i ara tinc 5 anys.

Soc: Laia García Rodríguez Visc a: Granollers. Vaig neixer el 2008 i ara tinc 6 anys.

Des de que estava a la panxa de la mami que vinc a fer castells a la Troca i segueixo als Xics. Quasi sempre vinc i m’ho passo molt bé. El meu pare va ser cap de pinyes i ara fa de segon. La mami es posa també a la pinya. Tinc dos germans petits bessons, la Lluna i el Nil. M‘agrada fer futbol però els meus pares no m’apunten, diuen que quan tingui sis anys ho faran. També m’agrada molt fer castells.

M’agrada més veure els castells que fer-ne. De fet m’agrada molt dibuixar castells. Em distrec molt així durant l’assaig. La meva mare, la Mari ha començat a tocar la gralla i ha debutat com a tabalera en la primera actuació d’aquesta temporada. El meu pare és molt alt, és diu Quico, és primeres de la rengla i sempre m’agafa a coll. Vol que m’acostumi a les alçades per veure si m’animo a fer castells.

JOAN

GAL.LA

Soc: Joan López Olaya Visc a: Granollers Vaig neixer el 2008 i ara tinc 6 anys.

Soc: Gal·la Sabadell i Buscà Visc a: Cardedeu Vaig neixer el 2008 i ara tinc 6 anys.

Com que els meus pares i el meu germà Marc van voler apuntar-se a la colla jo també hi vaig anar i cada cop em va agradar més fer castells. També m’agrada jugar a futbol, de fet amb la canalla dels Xics hi jugo sovint. Primer només assajava i no pujava a cap castell, però ara estic molt content perquè faig d’aixecador. El que més m’agrada a part de fer castells són els nous amics que he fet.

La meva germana es diu Aran. A casa sempre hem parlat de castells perquè els meus pares fa anys que són de la colla. Tota la meva família ve a Granollers per assajar. Quan érem petites els pares van deixar de fer castells, però ara que som una mica més grans hem tornat a la colla. La música es una altre de les meves aficions i jugar amb la meva germana Aran també. Estic molt contenta fent d’aixecadora, però quan creixi una miqueta més m’agradaria fer d’enxaneta per fer l’aleta i saludar a tota la gent.

Cromos de la canalla


Qui som? Que ens agrada? Quants anys tenim? ... descobriu-nos

Els cromos de la

Cromos de la canalla


Si voleu, podeu retallar els cromos i col¡leccionar-los.

canalla dels Xics

Cromos de la canalla

✂


Som petits i valents, som els protagonistes del pom.

Els cromos de la XÈNIA

ARAN

Soc: Xènia Pérez Estapé Visc a: Santa Eulàlia de Ronçana. Vaig neixer el 2006 i ara tinc 9 anys.

Soc: Aran Sabadell i Buscà Visc a: Cardedeu Vaig neixer el 2011 i ara tinc 3 anys.

Vaig borrar-me del bàsquet per fer castells. No ho podia fer tot i vaig decidir que fer castells era lo meu. La meva mare, la Montse toca el tabal, la meva germana Ariadna toca molt bé la gralla i el meu pare es posa a la pinya i fa de xofer, es diu Marc. Estic a la posició de dosos però també he fet d’enxaneta i aixecadora. Ara he crescut una mica i he baixat un pis tot i que segueixo en el pom.

Sóc una de les castelleres més petites de la colla, que ve a l’assaig cada dia. La meva germana Gal·la puja en el pom i és molt valenta. Tota la meva família puja en el tronc i jo ho faré molt aviat, només tinc tres anys.

QUIM PETIT

PAULA

Soc: Quim Rovira Garriga Visc a: Granollers Vaig neixer el 2008 i ara tinc 6 anys

Soc: Paula Gallego López Visc a: Cardedeu Vaig neixer el 2007 i ara tinc 7 anys

La Montse i el Ramón són els meus pares. Ells fa molt temps que són de la colla i estimen molt els Xics. A mi m’agrada molt veure els castells i parlar amb el cap de colla. A l’escola faig molta música i participo en els castells tocant el tabal. Dintre d’uns anys formaré part dels músics de Xics.

Un dia vaig veure el meu tiet que feia castells i em van agradar molt . Li vaig dir als papes que volia fer castells i em van portar als Xics. A la mama no li agrada massa però el papa es posa de baix i cada cop li agrada més. Tinc un germà que es diu Ian, ell és futbolista i també fa castells. A vegades fa de dosos en algun castell. A més de fer castells faig gimnàstica rítmica i el que m’agrada més a l’escola és fer plàstica. De vegades dibuixo castells però he de perfeccionar la meva tècnica. Ara faig d’aixecadora i d’enxaneta, el meu castell preferit és el 3de8.

Cromos de la canalla


La canalla es diverteix a “La fàbrica dels somnis” Per Àlex, Héctor i Pau

Després de l’actuació de Vic tots els nens i nenes de la colla amb la tècnica de canalla vam anar a “La fàbrica de somnis” a passar la tarda. És un espai industrial recuperat per a practicar l’escalada, el circ, la música i la dansa. Està equipat amb una zona d’escalada També hi ha dos espais amb un terra semi-tou per a fer acrobàcia o malabars. A sobre els terres semi-tous hi ha varis trapezis, teles i aros per practicar aeris de circ d’una manera segura i còmode. Ens ho vam passar molt divertit i vam arribar molt cansats a l’estació on ens esperaven tots els pares .

S’estrenen noves tabaleres Per Aina i Maria

Tres noves tabaleres s’han estrenat a la primera actuació que ha fet la colla a la plaçà Maluquer i Salvador. La Mari, l’Eli Hausmann i la Montse. Elles ens comenten que els agrada molt tocar el tabal, encara que al principi els va costar una mica agafar el ritme. Porten tres mesos i mig assajant amb el seu mestre, el Sergi i continuaran assajant per millorar la tècnica i la rapidesa.

ABRIL 2015 El

Pom

7


MARÇ Diumenge

2015

15

ON I AMB QUÍ HEM ACTUAT

Granollers *Treball d’investigació fet durant els assajos per la canalla de Xics i explicat després a tota la colla.

Granollers: In

L

a primera actuació d’aquesta temporada l’hem fet a la plaça Maluquer i Salvador de Granollers perquè volíem donar a conèixer a la ciutat que iniciàvem la temporada. Voleu saber coses de les colles que ens van acompanyar?

Tirallongues de Manresa

D’on són: Manresa (Bàges) Color de la camisa: Blau amb ratlles blanques La colla va néixer el 1993 i també se’ls coneix com “els esquimals” perquè en aquell temps era la colla més al nord del mapa de Catalunya.

Castellers de Cornellà

D’on són: Cornellà de Llobregat Color de la camisa: Lila La colla va néixer el 1991 i són apadrinats per Minyons de Terrassa i Castellers de Barcelona.

Voleu saber una curiositat sobre les camises tan peculiars que llueixen els Tirallongues?

En els seus inicis la colla no disposava de diners per comprar peces de roba i fer les camises, però una persona jubilada de Sallent, localitat tèxtil de la comarca, va oferir-nos unes peces de roba molt resistent, a un preu realment econòmic. Eren unes existències que no se les podia treure des de feia anys. Afortunadament, van quedar molt curtes gràcies a la incorporació de nous membres a la colla.

LA PLAÇA PARLA

8

Entrevista als caps de colla per Hèctor Álvarez i Pau Ortiz

Entrevista a canalla d’altres colles per Aina, Natàlia i Maria

-Cóm et dius? Tirallongues: Gisela. Cornellà: Ignasi. -Quants temps fa que ets cap de colla? Tirallongues: Fa uns tres mesos. Cornellà: He començat aquesta temporada. -Cóm ho vas decidir? Tirallongues: Perquè necessitàvem gent nova. Cornellà: Ja havia estat cap de canalla i cap de tronc i volia se cap de colla. -Quants anys fa que estàs a la colla? Tirallongues: 13 anys. Cornellà: Fa 23 anys. -Has pujat algun cop? Tirallongues: Si. Cornellà: Si, de segon. -Quina posició tenies a la pinya? Tirallongues: De tap i segon lateral. Cornellà: De lateral.

-Cóm et dius? Cornellà: Mar. Tirallongues: Aitana -Quants anys tens? Cornellà: 9 anys. Tirallongues: 9 anys -Quina posició t’agrada fer? Cornellà: Enxaneta Tirallongues: Enxaneta -Per què vas començar a fer castells? Cornellà: Perquè els meus parres estaven a la Colla Tirallongues: M’agradaven des de petita -De quin color t’agradaria tenir la camisa? Cornellà: Lila, com la que porto Tirallongues: M’agrada la que porto -Has estat a alguna altre colla? Cornellà: No. Tirallongues: No

El Pom ABRIL 2015


nici de temporada LA CRÒNICA DE L’ACTUACIÓ

E

l diumenge 15 de març la colla s’ha estrenat actuant en una plaça nova de la ciutat i en una nova hora i realment la nostra actuació ha aplegat un munt de persones que ens han acompanyat en aquest gran dia. Hem començat amb els pilars d’inici de les tres colles. Els Xics han iniciat ronda amb un 3d7, Cornellà amb un 4d7 i Manresa amb un 3d7. La segona ronda ha començat amb un 5d7 on s’ha estrenat la Gina com a dos, Cornellà amb un 3d7 carregat per una nena i un 3d6 amb agulla dels Tirallongues un pel lent. La tercera ronda, aplaudida per força públic ha començat amb el 4d7 dels Xics on s’ha estrenat el marc fent de dossos, 4d6 amb agulla dels castellers de Cornellà i 4de6 dels de Manresa. L’actuació ha acabat amb els habituals pilars de comiat i el ball de “La polca d’Ours” tocada pels grallers i tabalers de les tres colles.

Crònica: Pau Gallén Fotos: Àlex Domínguez Ian Gallego

També hem entrevistat a una persona del públic, més concretament una mare dels Tirallongues. Ella ens ha contesta això: -Per què has vingut? La meva filla és castellera, és tirallonga. -Creus que la colla de la teva filla és la millor? No. -T’ agradaria que ho fos? Clar, per això lluitem. -Creus que el vestuari dels castellers està complet? Crec que si. -Quina és la cosa que t’ agrada més dels castellers? La companyonia, el compromís i la força que tenen. -I el que menys? La rivalitat, entre la mateixa colla.

ABRIL 2015 El

Pom

9


MARÇ Diumenge

2015

29

Vic (Osona): ON I AMB QUÍ HEM ACTUAT

L

a segona actuació d’aquesta temporada l’hem fet a la plaça de la vila de Vic dins els actes del “Mercat del Ram”, una fira agrícola i ramadera molt important que es celebra a la capital d’Osona. Voleu saber coses de les colles que ens van acompanyar?

Vic

Sagals d’Osona

Castellers de Barcelona

D’on són: Vic (Osona) Color de la camisa: Taronja En la seva primera actuació la colla dels Sagals van ser acompanyats per castellers de Vilafranca i els Xics de Granollers

D’on són: Barcelona Color de la camisa: Vermell És la quarta colla castellera més antiga de les que existeixen actualment. *Treball d’investigació fet durant els assajos per la canalla de Xics i explicat després a tota la colla.

Entrevista als caps de colla per Xènia Pérez i Àlex Domínguez

LA PLAÇA PARLA

10

-Cóm et dius? Barcelona: Jaume Montoliu Sagals: Roger Farrerons -Quant fa que ets cap de colla? Barcelona: Porto sis anys de cap de colla Sagals: Fa dos anys que sóc cap de colla de Sagals -Quin són els teus objectius? Barcelona: Que la colla creixi i que no caigui cap castell Sagals: 3d8, 4d8 i 2d8F -Què és el més important d’un cap de colla? Barcelona: Saber transmetre tranquil·litat i ganes de fer castells Sagals: Saber transmetre les idees a la colla. -Quin és el castell que més t’agradaria dirigir? Barcelona: El 9d8 Sagals: El 2d8F -Abans de ser cap de colla què feies? Barcelona: Pujar de segon o terç Sagals: Estava a la posició que la colla necessitava.

El Pom ABRIL 2015

Entrevista a canalla d’altres colles per Ian Gallego i Héctor Álvarez -Cóm et dius? Barcelona: Anna. Sagals: Dídac. -Quants anys portes a la colla? Barcelona: 4 anys. Sagals: 1 any. -Quin és el teu castell preferit? Barcelona: 5d8 Sagals: 2d8F. -Quina posició ocupes? Barcelona: Enxaneta o dos. Sagals: Dos o quint. -Cóm vas entrar a la colla? Barcelona: Una persona de la colla m’ho va proposar Sagals: Després d’un taller.


Mercat del Ram LA CRÒNICA DE L’ACTUACIÓ

C

omencem l’actuació amb una bona notícia ja que s’estrenen tres persones de la colla en els troncs: La Paula, d’enxaneta a la torre de 7, la Gemma de quint en el 4d7 i l’Onta de terç també en el 4d7. En un dia un xic ennuvolat però amb bona temperatura comença l’actuació amb uns pilars caminats. El balcó de l’Ajuntament estava ple d’autoritats i molt ben guarnit. Comença Sagals descarregant un 5d7, Barcelona amb un 4d8 i els Xics amb un 5d7. A la segona ronda, un ensurt amb la caiguda del 3d8 de Sagals trenca l’alegria del dia. El castell pujava molt lent i l’enxaneta dubtava de si coronava o no. La tranquil·litat va tornar amb un ferm 2d7 de Barcelona i la torre de 7 dels Xics, on la Paula va pujar molt convençuda. La tercera ronda la va obrir Sagals amb un 7d7, castellers de Barcelona amb un 3d8 i la nostra colla amb un 4d7.

Crònica: Vinyet Solís Fotos: Natàlia Buyreu Maria Massana

La jornada castellera va acabar amb tres vanos de 5 on la curiositat va ser que l’enxaneta de Sagals va fer l’aleta de genolls. Marxem cap a casa amb la il·lusió de tots els Xics de saber que estem en el bon camí degut a que hem fet la torre de 7 més matinera de la nostra història.

ABRIL 2015 El

Pom

11


BOOKBOOKDESIGN / FOTO: JOSEP Ma MARTÍNEZ