Page 1

Portfolio

建筑室内设计作品集

2017-19

BA(Hons) Architectural Interior Design

Academic / Competition Projects

Work Collections :

Amber Li | 李笑言

Undergraduate May Internship 2019


Hello, I am an undergraduate student from Lasalle College of the Arts, Singapore. As a junior designer, I do enjoy in designing space and I am interested in lighting design as well. I strongly believe that a successful design could always create an immediate emotional connection with its users. Thus, driven by the passion for spatial and lighting design, I am always seeking for opportunities to explore and express myself. These are a collection of works that I have done during my first 2 years of study in Lasalle. I hope you would enjoy reading through all of them and the thinking process behind them as well as much as I do. Besides, I am particularly interested in heritage building conservation and renovation work even though I have never taken part of it before. If there is any opportunities, I would always excited to contribute my efforts.

你好,

我是来自新加坡Lasalle艺术学院大三的在读学生。作为一名资历较 浅的设计师,我非常热爱空间设计并且对灯光设计也感兴趣。我坚 信一个好的空间一定是那种可以马上与人建立起情感联系的空间。 因此,凭借着我对空间与灯光设计的热忱,希望能找到一个发掘并 表现自我创造力的机会。这些是我大学前两年所积累的作品集,希 望你会像我一样喜欢这些创作和它们背后的思考过程。 另外,一直以来我对古建筑的空间改造项目都有着非常浓厚的兴 趣。如果有机会可以参与其中, 我会非常乐意去尝试并学习。


About me Smile.yan@hotmail.com www.behance.net/xysama +65 98763547 / +86 13803988146


Professional Experience 2017 - 2019 Meinhardt Lighting Studio, Singapore Junior Lighting Designer cum Signage Designer April - Aug, 2017 (4 Months)

Project Lighting Design, Singapore Lighting Designer Intern Oct - Dec, 2017 (2 Months)

Farm Architect, Singapore Interior Designer Intern May - July, 2018 (2 Months)

Education Background 2012 -2015 , 2017 - Present Ngee Ann Polytechnic, Singapore Dilopma in Sustainable Design and Engineering 2012 - 2015 (3 Years)

Lasalle College of the Arts, Singapore BA (Hons) in Interior Design 2017 - Present

Personal Skills

Language Mandrain (native) English (fluent) Japanese (basic)

Curriculum Vitae

Sketchup Autocad Photoshop Illustrator 3d Max Indesign Revit


Content 01 Designer Intervention, Morphosis Architect

8-11

02 The Growing Pavilion

12-15

03 The Lighthouse

16-21

04

The Dyna-tic Path

22-25

05 Solo Dining - “ABNA”

26-29

06 The Inter-Gen Link

30-33

07 34-37

Content Page

Loccitane Ion Orchard


Interior Design - Academic - Individual Project

Designer Intervention The design intention of this project is to build an architect office cum a gallery at the give site, Lasalle College of the Arts, blokc D, level 1 (double volume space). The design absorbs the site conditions and human circulation and has emphasized on the relationship between interior and exterior in response to Morphosis’s design philosophy.

Main Population: Tourists and Passerby More interaction with public Main Population: Lasalle students & staffs More interaction with students & staffs

Public Private

8

01. Designer Intervention - Morphosis Architects


01. Designer Intervention - Morphosis Architects

Subtract volume to creating opening for the gallery.

Cut the whole block into two volumes - office & gallery.

Add in a block facing the lawn, which form a space for interaction.

The connecting bridge itself form the exhibition space. Anthoer bridge is divided from main gallery block to distribute the human flow.

A connecting block was placed between the main office area and the meeting room.

Lift up the gallery volume to create more space for office use.

Two bridges connect and meet at the block for interaction.

The block was pushed forward to provide better connetion.

Turn and twist the gellery block to create connection with the interaction space.

A communal grand staircase is formed eventually at the corner facing the lawn.

The block was bent to form staircase and an office pantry is formed at the end, which is facing the lawn as well.

Another stiarcase was created to connect the meeting room.

Office Space Gallery Circulation Office Circulation

Interior Design - Academic - Individual Project

Gallery Space

9


Interior Design - Academic - Individual Project 10

1st Level Floor Plan

Mezzanine Level Floor Plan

Section 01

Elevation A

01. Designer Intervention - Morphosis Architects


01. Designer Intervention - Morphosis Architects

Interior Design - Academic - Individual Project 11


Interior Design - Academic - Individual Project

The Growing Pavilion The design intention is to make use of the pointed arches ( one of the characteristic in Gothic architecture) as a design element to develop a pavilion in an open park for people gathering or taking rest. The employment of pointed arches allowed the medieval architects to build higher cathedrals with big interior space and openings. The cathedrals grew taller as the technics continued to develop. Thus, the pointed arches also became larger and show a growing trend. Therefore the structure is called “The growing pavilion�.

St. Denis (1132 - 1144)

12

Chartres Cathedral (1145 - 1220)

Notre Dame (1163 - 1435)

Reims Cathedral (1179 - 1311)

02. The Growing Pavilion

Cologne Cathedral (1225 - 1560)


02. The Growing Pavilion

Development of pointed arch from early gothic to late gothic.

5 individual pointed arches are arranged randomly to form a corridor with a smooth flow.

4 Modules are arranged in a way that form a circular space in the cneter for people gathering / taking rest.

Interior Design - Academic - Individual Project

Circular bench is added in the center area. Cut - off some of the volumes to create pathway.

13


Model

14

02. The Growing Pavilion

Interior Design - Academic - Individual Project


02. The Growing Pavilion

Interior Design - Academic - Individual Project

Rendering

15


Interior Design - Academic - Individual Project 16

The Light house Waterloo center is a mixed-use of residential and commercial property located at 261, waterloo street Singapore. It is within the arts and heritage district. The complex has being given a makeover into arts place a few years back, however, the building seems a log quieter than the surrounding. The design intention is to design a space to let the public enjoy the natural daylighting during the daytime and experience the dramatic artificial interactive lighting in the nighttime. The initial form of the insertion was derived from the natural organism - Sea Sponge.

03. The LightHouse


03. The Lighthouse

Macro Level - Interweave

Micro Level - Modular

Origami Model Developing Process

Interior Design - Academic - Individual Project

Frame Model Developing Process

17


Interior Design - Academic - Individual Project

The aim of this program is to attract young adults and students come over to the area to energize the site. Workshop is conduected to educate them to make small and beautiful lighting fixture by using simple handcrafted technics. The experiencing galleries are for public to learn and experience more about this art form. The existing podium has been transferred to a sheltered performance stage to promote interaction between the public and the residence. Artist could colaborate with the dancers from nearby art institutions. A dancing studio plus dancers hostels at level 4 are provided.

Exhibition Gallery + Art Workshop + Hostel

18

03. The LightHouse


03. The Lighthouse

2nd Level Floor Plan

3rd Level Floor Plan

4th Level Floor Plan

5th Level Floor Plan

Roof Level Plan

Public

Interior Design - Academic - Individual Project

1st Level Floor Plan

Private

19


Front Elevation

Section A

20

03. The LightHouse

Interior Design - Academic - Individual Project


03. The Lighthouse

Night Scene

Interior Design - Academic - Individual Project

Day Scene

21


Interior Design - Academic - Individual Project

The Dyna-tic Path The Dyna-tic Path is a centre where water pools with different functions are used for achieving highly effective brain and destress. Water is a media which allows humanbrain to flow faster as well as to replace lost cells resulting from stress. Therefore the two programs are water aerobics and floating. Water aerobics is focus on physical fitness and it is a dynamic activity whereas floating targets on mental well-being and it has static energy. The design intent focus on how toposition the two pools with different energy at the given site and how to use the circulation to direct people to each of the pool through a transitional pathway.

Site - Chye Seng Huat Hardware

22

04. The Dyna-tic Path


04. The Dyna-tic Path

Hotel Pool Purpose: Relexation Users: Mainly Tourists Energy Level: Static / Sedentary

Meeting Point

High Human Density Mainly Tourists & Office Workers Busy street thus high energy level

Low Human Density Mainly Residence & Shophouse Owner Quiet Alley thus low energy level

Hotel Pool

Site Swimming Pool High Density

Public Swimming Complex Purpose: Competition Pool & Leisure Pool Users: Nearby Residence Energy Level: Active / Dynamic

Low Density

A block was substracted from the existing shophouse and was placed at the couryard area.

Lift up to keep the normal circulation on grond floor

Keep the Original Short-cut Creat new Short-cut Curve is used to create smooth flow

Two pool with opposite enery is formed

The green volume is used as the balancing point which connecting two pools

23

Interior Design - Academic - Individual Project

Part of volume from each zoning was substracted and exchanged with the other side to achieve a energy balance at the site.


Interior Design - Academic - Individual Project

1st Level Floor Plan

Mezzanine Level Floor Plan

2nd Level Floor Plan

Roof Level Plan

Elevation 01

Section A

24

04. The Dyna-tic Path


04. The Dyna-tic Path

Street View Rendering

Interior Design - Academic - Individual Project

Bird View Rendering

25


Interior Design - Academic - Collaborative Project

Solo Dining - “ABNA” #alone, but not alone Eating alone amongst grouped diners can make one feel awkward and uneasy. “ABNA” will provide you with an alternative solo dining experience. Solo diners will have a sense of companionship with the presence of other solo diners, an impression of indirect companionship which reduces the awkward moment when dining alone. Diners can prevent confrontational moments by choosing the seating location that they prefer. The continuity in the structure functions ergonomically as a single unifying entity. This provides a comfortable environment for the user which will improve their overall solo dining experience. With that, we aim to create a space which is less lonely and less awkward for the visitors, making solo dining an enjoyable moment of solitude. This installation caters to the needs of people of different size, height and personality. They can explore the structure freely and choose where they want the seat based on their preference. With that we are trying to provide a playful and imaginative solo dining space.

Collaborative Work with Cynthia, Nana, Xinjia, Weijie, Mohey, Gladys, Fani & Jessie.

26

05. Solo Dining - ABNA


05. Solo Dining - ABNA

Modular Man by Le Corbusier

Inspiration from SouFujimoto

Various height of different dining postures was taken into consideration as the design intention was trying to cater different needs of dinners. Thus different sitting & table heights was set.

Continuous Form for Table and Chairs

Seats are Positioned in Different Orientation

Interior Design - Academic - Collaborative Project

Seats are positioned in different orientation to aviod awkward confrontational moments with other solo diners yet they could still feel a sense of companionship as the structure is designed in a continuous form.

1:20 Sketch Model

Constructional Concept Model

27


Interior Design - Academic - Collaborative Project 28

Front Elevation

Left Elevation

Back Elevation

Right Elevation

05. Solo Dining - ABNA


05. Solo Dining - ABNA

Live Size Model (2m x 2m x 2m)

Interior Design - Academic - Collaborative Project

Construction Process

29


Interior Design - Competition Project - Individual

The Inter-gen Link The Inter-Gen Link is a new institution which is designed to encourage the intergenerational bonding between kids and elderly. The interaction between the two groups has shown positive effects to both of them. As we thinking forward to the furture, the number of elderly will keep increasing. Most of them are well educated and they might be willing to contribute to the society again after their retirement. The two groups of people have some similarities. Therefore we could try to connect their daily acivity space within a community to create a communal space for them to “take care of eacother�.

Childcare Center Elderly Activity Center

30

06. The Inter-Gen Link


06. The Inter-Gen Link

Block 208 HDB Ang Mo Kio

Block 218 HDB Ang Mo Kio

Existing Elderly Activity Center

The two institution are located at the corner of two adjacent blocks respectively.

Existing Childcare Center

Block 208 HDB Ang Mo Kio

Block 218 HDB Ang Mo Kio

EQ

EQ

A communal space is placed at the center, equal distance from both blocks.

Interior Design - Competition Project - Individual

Block 208 HDB Ang Mo Kio

Block 218 HDB Ang Mo Kio

Existing blocks are extended to connect the communal space at the center.

31


Interior Design - Competition Project - Individual

First Level Floor Plan Legend 1. Foyer / Reception (Child Care Side) 2. Consultation Room 3. Nursary Room 4. Indoor Playground 5. Indoor Playground

6. Classroom 7. Courtyard / Activity Space 8. Staff Office 9. Sharing Pantry 10. Stairs / Ramp to Roof Garden

Sectional rendering

32

06. The Inter-Gen Link


06. The Inter-Gen Link

Roof Level Plan

11. Reading Corner 12. Exercise & Therapy 13. Manjong / Game Area 14. Audio Room 15. Foyer / Reception (Elderly Care Side)

16. Tennis Court 17. Outdoor Playground 18. Pavilion 19. Roofgarden

Interior Design - Competition Project - Individual 33


Interior Design - Competition Project - Collaborative

L’Occitane Ion Orchard Singapore Flagship Store Rennovation The main concept of the store design is to provide an immersive garden experience while singapore culture elements were blended in to localised the shopping experience. Most importantly to match with the Loccitane’s brand image and product philosophy. “just living is not enough one must have sunshine freedom and little flower.”

Collaborative Work with Cynthia, Nana, Xinjia, Baoyee, Jessie & Fani.

34

07. L’Occitane Ion Orchard, Singapore


07. L’Occitane Ion Orchard, Singapore

Natural Element

+

Cultural Element

Interior Design - Competition Project - Collaborative

Conceptual Zoning of the Store

Overall Store Ambience

Ceiling Structure

35


Interior Design - Competition Project - Collaborative

FURNITURE PLAN

Furniture Plan

Reflected Ceiling Plan

36

07. L’Occitane Ion Orchard, Singapore


07. L’Occitane Ion Orchard, Singapore

1. Thor off White 300 x 600mm 2. Mocca Oak DWK 3168AT 3. Dark Harris Walnut DWK 3296AT 4. Customized Tiles 200 x 200mm 5. Blue 6. Sunshine Yellow Pantone 7548C 7. Copper Pipe polished 8. Copper Mixer

Proposed Material Board

Interior Design - Competition Project - Collaborative

Shop Front Rendering

37


終

Thank you


Amber Li | Portfolio Undergraduate May Internship 2019 HP: +65 98763547 Smile.yan@Hotmail.com

Profile for Xiaoyan Li

Interior Design Portfolio 2019  

Interior Design Portfolio 2019  

Advertisement