Page 1

Nummer 2 Januari 2012

Flunnen Flirten tijdens het hardlopen

Ontspannen Stop met stressen!

Kapperpsycholoog Lucht je hart tijdens het knippen


ke Fa

e nti te

r ve

ad


Vanuit de

redactie Ken je dat gevoel wanneer de vakantie voorbij is en het normale leven weer is begonnen? Het moment wanneer je stiekem denkt:

“Ik ben wel weer toe aan vakantie.� Zo gek is dat niet! Iedereen heeft ontspanning nodig tijdens je drukke werkweek. Even je hoofd leeg maken en vooral niet aan werk denken! Soms moet je jezelf verplichten om even te ontspannen. Als je dit doet, doe het dan met dit nummer van Feelgood, want in dit nummer draait alles om ontspanning, relaxen en genieten. Tekst: Ruud van der Veer. Beeld: Poserende hoofdredacteur (c) Elise van Breda, 2011. Bewerkt door: Jan Diepgrond, 2012.

Ooit van een kapperspsycholoog gehoord? Of wil je weten waar stressen precies vandaan komt? Geef jezelf rust en zorg dat je je goed voelt. Want dan ben jij op je sterkst. Ontspan en geniet met Feelgood.

Ontspan en Geniet!

Feelgood magazine 2012 nr. 2

3


Flirten en bewegen Bewegen en tegelijkertijd een date zoeken? Dat kan tegenwoordig gewoon! Namelijk met flunnen, hardlopen en flirten tegelijk. We proberen het ook gelijk even uit, en kijken we of wel echt zo leuk is als het lijkt.

6 Alles over stressen Het stress gevoel is een overlevingsstrategie. Het lichaam wordt alerter. In het doorgaande leven is overleven niet vaak nodig, maar bij veel mensen gaan de alarmbellen te vaak rinkelen. Lees over stress en tips ertegen.

9 4 Feelgood magazine 2012 nr. 2


Kapperpsycholoog De relaxte staat bij de kapper combineren met de diepzinnige gesprekken bij de psycholoog. Lees over Gerrit Woering’s unieke concept, en hoe hij op het idee kwam voor zijn spraakmakende beroep.

14 Ook in Feelgood.. Pimp je office anti-stress........

12

Kookprogramma’s................ 16 De beste media tips................ 17 Stomend relaxen.................... 19 Recept wraps met kip............. 20 Feelgood magazine 2012 nr. 2

5


6 Feelgood magazine 2012 nr. 2

Beelden: Flunnen in het Vondelpark (c) Luuk van Velthoven, 2012.


Health & Lifestyle

Flirten voor gevorderden Bewegen en tegelijkertijd een date zoeken? Dat kan tegenwoordig! Namelijk met flunnen, hardlopen en flirten tegelijk. Uit Brits onderzoek blijkt dat één op de vier hardlopers flirt tijdens het rennen. Daar bij maakt ongeveer één derde wel eens een praatje met het andere geslacht. DOOR JAN DIEPGROND

I

k hoorde het voor het eerst via een goede vriend over deze tak van sport. Hij had namelijk al meerdere malen een goede date weten te scoren tijdens zijn wekelijkse rondje om het park. Ik las later ook dat er ongeveer 600.000 flunners in Engeland rond renden, genoeg keuze is er in ieder geval dus. Eigenlijk had ik hiervoor er nooit eerder zo tegen hardlopen aangekeken. Normaal zou ik naar een wat rustigere plek zijn gegaan met een beetje natuur en stilte. Vandaar dat mijn nieuwsgierigheid gewekt was. Dus op een goede zaterdag heb ik voor de verandering mijn (stoute) schoenen aangetrokken en ben richting het Vondelpark gejokt, om flirten en hardlopen maar eens goed op de proef te stellen.

De test De zon schijnt dus het park is goed gevuld. Ik begin met mijn eerste rondje om het vondelpark. En na het nodige rekken en strekken bouw ik mijn snelheid langzaam op en kijk een beetje om me heen. Na een tijdje

kom ik achter het eerste minpunt van flunnen, ik moet de hele tijd omkijken tijdens het flirten. Als je die leuke flirt inhaalt, ben ik eigenlijk ook best nieuwsgierig naar de voorkant. En dan moet je dus proberen om niet een gênante scène te maken als je achterom kijkt en per ongeluk over een verdwaalde kinderwagen of hond struikelt. Ook bij tegenliggers zit het ook niet echt mee, tenzij je wereldkampioen speed daten bent. Na het 2e rondje begint mijn gezicht steeds meer vergelijkingen te maken met een biet. En houd ik niet echt meer adem over voor een leuk gesprekje, als je daar überhaupt aan Voor het flunnen is het al begonnen, toe komt. Bovendien is het me nog tijdens het rekken en strekken kun je in niet heel erg duidelijk of de Nederieder geval wel nog in alle rust flirten. landse hardloper wel van flunnen houdt, misschien werkt het gewoon anders bij de Engelsen. Misschien is dit ook wel het verkeerde park? Ik ga maar weer richting huis, helaas zonder telefoon nummer. Flunnen is dus in ieder geval niet voor mij weggelegd, misschien na wat oefening? Maar het kan gelukkig geen kwaad om het een keer uit te proberen.

Feelgood magazine 2012 nr. 2

7


ke Fa r ve

ad e nti te

8 Feelgood magazine 2012 nr. 2


Je lichaam heeft een briljant mechanisme om te reageren op enge dingen. Dat is handig bij gevaarlijke situaties waarbij je lichaam alert moet zijn, maar in het dagelijkse leven gaan de alarmbellen bij veel mensen te vaak rinkelen. Het gevolg hiervan is stress. DOOR JAMIE VELLEKOOP

Beeld: Gestresst met handen in haar (c) Luuk van Velthoven, 2012.

Stress eens wat minder


Psychologie

S Een overvolle agenda is voor veel mensen een reden tot stress. Houd overzicht, verlies de controle over je eigen leven niet en leer nee te zeggen.

tress wordt gedefinieerd door spanningen die we in ons dagelijks leven ervaren. De stress die deze spanningen meenemen, brengt je lichaam in een staat van alertheid. In de oertijd zorgde stress ervoor dat we onszelf konden beschermen tegen gevaar. Tegenwoordig hoeven we niet meer letterlijk te vluchten, maar de stoffen die vrijkomen in je lichaam en de reacties daarop als gevolg, zoals een verhoogde hartslag en een opgejaagd gevoel, zijn nog steeds dezelfde. De stoffen die vrijkomen in je lichaam en de reacties daarop komen door hormonen. Bij elke vorm van stress komt het hormoon Cortisol vrij. Cortisol is heel belangrijk in stress situaties omdat het ervoor zorgt dat ons lichaam goed met stress omgaat. Op het moment van stress wordt het lichaam alerter en krijgt als het ware een overlevingsdrang. Het lichaam maakt zich klaar om te vechten of te vluchten. De energie die je verliest in een alerte toestand wordt door Cortisol gecompenseerd, want Cortisol verhoogt ons energieniveau, alertheid en uithoudingsvermogen. Cortisol doet dit door het afbreken van eiwitten in spieren. Hierdoor komen er aminozuren vrij. Deze zuren creëren de energie. Het compenseren van de verloren energie in de alerte toestand met de gecreëerde energie van Cortisol zorgt ervoor dat het lichaam terugkeert naar een stabiele toestand. Het terugkeren naar een stabiele toestand is heel belangrijk, want door te lang of te vaak stressen vergiftig

‘Controle over je eigen leven is belangrijk tegen stress’

10 Feelgood magazine 2012 nr. 2

‘Stress vergiftigt je lichaam als het ware’ je je lichaam als het ware. Stress kan veel gevolgen hebben voor je gezondheid. Als negatieve stress lang aanhoudt kunnen allerlei reacties ontstaan. Deze reacties kunnen zowel lichamelijk als psychisch zijn. De eerste kenmerken van stress zijn vaak nek- en schouderklachten en last van hoofdpijn. Houdt de stress langer aan, dan worden de klachten ernstiger. Slapeloosheid, geheugenverlies, concentratiestoornissen, huidproblemen, een verzwakt immuunsysteem en te hoge bloeddruk zijn symptomen die veel mensen met stress hebben. In sommige gevallen kan de stress zo heftig zijn dat mensen een burn-out krijgen, overspannen raken of zelfs depressief worden. Teveel stress kan dus veel negatieve gevolgen met zich meebrengen, maar een beetje stress kan goed voor je zijn. Een beetje stress houdt je scherp waardoor je in korte tijd topprestaties levert.

Soorten stress Er bestaan verschillende vormen van stress. Zo is er werkstress, relatiestress en vakantiestress. Een vorm van stress waar maar weinig mensen aan denken is de informatiestress. Telefoon, kranten, boeken, tijdschriften, televisie, radio en het internet. Informatie komt op alle mogelijke manieren op ons af en in steeds grotere hoeveelheden. Mensen die beslissingen nemen op grond van die informatie raken zeer gestresst door de angst dat ze wat missen. Ze verzamelen daarom steeds meer informatie en kunnen dat niet allemaal verwerken wat frustrerend werkt.


Lifestyle Mannen VS vrouwen

De eerder genoemde vormen van stress kunnen heel heftig verlopen maar je hebt ook stressvormen die al heftig zijn vanaf het begin, zoals een posttraumatische stress. Posttraumatische stress is een vorm van stress die mensen krijgen nadat ze een zeer traumatische ervaring hebben gehad; het slachtoffer houdt het gevoel van onveiligheid vast met het gevolg dat ze problemen krijgen met de gezondheid omdat ze vaak last hebben van slapeloosheid, hartkloppingen en hevig trillen. Een vorm van stress die ontstaat door andere vormen van stress is een burn-out. Een burn-out is niet hetzelfde als overspannenheid. Een overspannenheid heeft veel kenmerken, de burn-out kent drie specifieke dimensies. Namelijk de emotionele uitputting, het afstand nemen van mensen en het twijfelen aan je eigen competentie. De ernst van de verschillende stressvormen kan zeer variëren. Dit komt omdat niet iedereen hetzelfde met stress omgaat, de één is sterker dan de ander. Iedereen staat anders in het leven en gaat op een andere manier met verschillende situaties om. Wat voor de één een mug is, is als het ware voor de ander een olifant.

wel roekelozer. Ze nemen meer risico’s, ze willen vechten of vluchten. Vrouwen hebben meer de neiging om gebruik te maken van emotiegerichte vormen van omgaan met stress. Ze doen meer aan zelfverwijten en zoeken steun bij hun omgeving. Vrouwen bouwen ook het liefst een sociaal netwerk op in tijden van stress, dit om bescherming te krijgen tegen eventuele bedreigingen die uit stress kunnen voortkomen. Deze reacties op stress vinden hun oorsprong in ons verleden. In vroegere tijden moesten mannen namelijk agressiever en roekelozer zijn in gevaarlijke situaties en vrouwen moesten de kinderen beschermen.

Tegen stress Wat kun je nou doen tegen stress? Er bestaat geen wondermiddeltje tegen stress. Stress is iets waar iedereen persoonlijk mee om moet gaan. Voorkomen is beter dan genezen; dus eet gezond en beweeg, rook niet en drink niet. Verder is het belangrijk om te ontspannen. Wat jou het meest ontspant weet jij natuurlijk zelf het beste. Maar wat echt ontspannend werkt is sporten, luisteren naar muziek en een leuke hobby. Maar ook meditatie, yoga en seks zijn goed voor de ontspanning. Vooral meditatie is goed tegen stress omdat je dan

je ademhaling goed onder controle houdt, zodat je zeer rustig wordt. Verder moet iedereen ook zijn eigen grens kennen. Stel jezelf niet te hoge doelen, dan kan je ook niet gestresst raken wanneer je het doel niet haalt. Leer nee te zeggen zodat je je niet meer op de hals haalt dan je aankunt. Stress zit voornamelijk in je hoofd maar het uit zich ook in lichamelijke kwalen. Als je leert te ontspannen en rustig te blijven dan zal je je lichamelijk ook een stuk beter voelen. Controle over je eigen leven, dat is de manier om stress te voorkomen of verminderen.

Feelgood magazine 2012 nr. 2

Beeld : Volle agenda (c) Luuk van Velthoven, 2012. Gestresst met handen in he haar nr. 2 (c) Luuk van Velthoven, 2012.

I

edereen heeft last van stress. Toch lijden over het algemeen meer vrouwen onder stress dan mannen. De oorzaak hiervan is waarschijnlijk dat vrouwen het gevoel hebben dat ze zich op veel verschillende terreinen moeten bewijzen. In veel gevallen steekt een man vrijwel al zijn tijd in zijn werk. Een vrouw heeft haar werk, het huishouden en het gezin die allemaal aandacht opeisen. Mannen zien collega’s het meest als stressfactor en bij vrouwen is dit gebrek aan waardering. Hoe mannen en vrouwen met stress omgaan verschilt. Mannen hebben liever een probleemgerichte en actieve aanpak van stress maar ze worden

11


Pimp jeOntspan office! op je werk E

en telefoon begint schel te piepen. Iemand roept luid dat er een telefoon af gaat waarna krakend een stoel ruw naar achter schuift. Nog geen twee meter achter je wordt er hard gelachen terwijl het gestamp van voetstappen door de ruimte echoën. Het gepiep houdt op en veranderd in een hevige discussie tussen je collega en een klant. Wanneer je een kantoor moet delen met collega’s kan dit stress bevorderend zijn. Doordat er zoveel om je heen gebeurd krijg je veel verschillende indrukken te verwerken. Geluiden van heftige discussies, verschillende ringtones en het harde getik van een paar hoge hakken maar ook beweging in je blikveld van collega´s die voorbij lopen kunnen je afleiden. Dit kan erg vermoeiend zijn en onderbreekt telkens weer je concentratie waardoor je werk automatisch achteruit gaat. Een goede werkplek als basis is essentieel. Op een plek waar jij je helemaal op je gemak voelt kan je ook ontspannen. Het is niet goed om de hele dag door te werken. Je moet tussentijds ook je rust nemen. Om rust te creëren is het belangrijk dat je bureau goed geordend is. Als je te veel op je bureau hebt staan kan dit weer voor te veel afleiding zorgen. De juiste elementen zullen je helpen om de rust te vinden zodat je de omgeving beter zult kunnen buitensluiten. Met wat persoonlijke en rustgevende elementen maak je er helemaal jou eigen werkplek van. Het gaat er niet om wat andere mooi vinden maar waar jij je op je gemak bij voelt.

12 Feelgood magazine 2012 nr. 2

Ventilator Houd je hooft koel tijdens deze drukke en gestreste tijden. Deze gelikte zilveren ventilator werkt op de USB-aansluiting van je computer. Hier mee ben je zeker van een gekoelde werkplek, en kan je koelbloedig de problemen van je werk aan gaan.


Orchidee op canvas Breng een stukje natuur in je kantoor. Deze prachtige orchidee op canvas geeft je saaie kantoor gelijk meer sfeer. Dit zal je rust brengen tijdens de drukke periodes op je werk en je helpen ontspannen wanneer het kan.

Boeddha

Feelgood magazine 2012 nr. 2

Tekst: Elise van Breda. Beeld: Gepimpt bureau (c) Joeri Haan, 2012.

Boeddha beeldjes kom je op veel plaatsen tegen. Boeddha staat voor goedheid en persoonlijke ontwikkeling. Vaak worden ze cadeau gedaan om geluk te brengen. Wie kan er nu niet een beetje extra geluk gebruiken?

13


Lifestyle

‘Kapperpsycholoog is de combi van twee passies’ Praten met een psycholoog is voor veel mensen een uitdaging. Je hart uitstorten bij een vreemde doe je niet zomaar. Praten met een kapper is echter heel simpel. Veel mensen babbelen erop los in de kappersstoel. Maar wat voor een psycholoog kan het gevoel van de kapper geven aan patiënten? DOOR JAMIE VELLEKOOP

E

en kapperpsycholoog natuurlijk! Zijn naam is Gerrit Woering (32) en hij is dè kapperpsycholoog. Een kapper en een psycholoog? Juist ja. Terwijl hij je knipt kun je je ziel blootleggen en daarvoor hoef je niet eens je eigen huis uit, Gerrit komt gewoon naar jou. De basis voor dit unieke concept begon al in Gerrits jeugd. Op zijn 14e kreeg Gerrit lichamelijke klachten die bleken te komen door een hersentumor. Een moeilijke tijd welke erg veel invloed heeft op het wezen van een jongen. Na een jaar ziekenhuisopnames volgde een voorspoedig herstel. Nadat hij op zijn 16e gestopt was met school, begon hij op zijn 18e weer. Gerrit was zeer geïnteresseerd in de psyche van de mens en is daarom, na zijn vwo, psychologie gaan studeren aan de Universiteit van Utrecht. Als afge-studeerde begon hij in 2007 aan zijn zoektocht naar een baan. Hij kwam terecht bij een stichting voor ex dak- en thuislozen en vond een baan als woonbegeleider. Een goede invulling van zijn behoefte om nauw betrokken te zijn met mensen. Toch miste Gerrit iets. Behalve het helpen van mensen wilde hij altijd graag met zijn handen werken. Een oude jongensdroom van hem was

kapper worden, een droom die hij ooit liet varen omdat het als jongen niet cool was om een dergelijk beroep te kiezen. In 2011 heeft Gerrit de kappersopleiding afgerond. Als kapper merkte hij op dat veel mensen makkelijk praten bij de kapper omdat ze zich op hun gemak voelen; ze hoèven namelijk niet te praten. Ook heeft de aanraking van een kapper een ontspannend effect waardoor mensen zich makkelijker overgeven. Als psycholoog kon Gerrit de mensen ook echt helpen en zo is het idee voor de kapperspsycholoog ontstaan.

Blijft het aantal klanten redelijk gelijk of ziet u echt een constante stijging? Het aantal klanten is redelijk gelijk. Ik heb nog niet zo veel klanten, ongeveer wekelijks een afspraak en vaak zijn dit al bekenden van mij of een handjevol door de mond tot mond reclame. Ik hoop op meer klanten in de toekomst.

In gesprek met

Je reist nu heen en weer. Komt er ooit een eigen praktijk? Misschien wel, maar dat is moeilijk te zeggen omdat het op dit moment nog niet haalbaar is. Ik heb nog teveel kosten en te weinig klanten. Ik moet daarom ook nog mijn andere baan als woonbegeleider aanhouden, maar ik heb het daar ook zeker naar mijn zin. Ik heb als kapper een kleine klantenkring, maar dat maakt het wel persoonlijk en zorgt ervoor dat ik er voor iedereen ben.

‘Kapper worden was als jongen gewoon niet cool’

14 Feelgood magazine 2012 nr. 2

In een gezellig café in het centrum van Utrecht spreek ik Gerrit. Gerrit is duidelijk een man die gewend is om te luisteren naar mensen. Hij neemt niet snel het initiatief om te praten en geeft kort en beknopt antwoord op mijn vragen. Is wat je allemaal hebt meegemaakt de reden om psycholoog te worden? Misschien wel. Ik heb altijd een interesse gehad in waarom mensen iets doen. Ik wil graag weten hoe ik iets het beste kan oplossen en deze kennis wil ik ook graag delen met andere mensen.

Je knipt het haar van je klanten terwijl je naar hen luistert. Leidt het knippen niet af? Mij in ieder geval niet, ik hoef alleen maar te knippen en te luisteren. Mocht het een echt intensief gesprek worden, dan leg ik de schaar wel weg; dan ben ik een en al oor.

Gerrit’s droom is uitgekomen. Hij kan nu mensen helpen én creatief zijn met zijn handen.


Beeld: kapper psycholoog Gerrit Woering te Utrecht (c) Joeri Haan, 2012.

Je hart luchten bij de kapper


kennis en media

Koken is en blijft hot! Met programma’s als Koken met Sterren kregen de kijkers thuis vanaf de bank voor het eerst een kijkje in de tv-keuken. Alle bekende Nederlanders hebben wel een keer hun favoriete gerechten staan maken in het decor van Koken met Sterren.

A

Tekst: Jan Diepgrond. Beeld: Nigella Lawson (c) www.celebs101.com, 2012.

lhoewel we ver zijn gekomen als het op kookprogramma’s aankomt, is de formule van Koken met Sterren nog steeds populair op het scherm. Denk bijvoorbeeld aan het programma ‘Life and Cooking’ waar tv-kok Rudolf van Veen live hippe gerechten maakt met hulp van een keur aan bn’ers. Kijken naar kokende bekende mensen en het opdoen van nieuwe recepten; het blijft een succesformule. Toch zijn er nog tal van andere programma’s op de buis waar koken, bakken, braden, stomen, snijden en eten centraal staan. Koken op tv nam een spurt toen ene Jamie Oliver op het scherm verscheen. Met zijn hands-on kookstijl, passie voor de producten en zijn

Nigella Lawson, de koningin van het feel good-koken, in haar eigen tv programma Nigella bites.

16 Feelgood magazine 2012 nr. 2

toegankelijke recepten wist hij een groot publiek te laten genieten van zijn uitzendingen. Een andere grootheid als het op tv-kok aankomt is de heerlijke Nigella Lawson. Deze vrouw wind er geen doekjes om; weg met al die diëten, weg met light-dit en light-dat, weg en weg met margarine. Nigella weet wat wij willen: Lekker, praktisch, gemakkelijk en feestelijk eten. Karamel-cashew-pudding, gezonde quesedilla’s en pittige salades en chocolade sauzen. Wat wil je nog meer? Nigella Lawson is momenteel echt de koningin van het feelgood-koken! Dat koken een trendgevoelig onderwerp is, is niet nieuw. Maar meer dan ooit lijkt het erop dat we het bereiden van voedsel tot een

ware kunst hebben verheven op tv! Van hobby-koks tot kookwedstrijden en feelgood-cooking: Als kijkers blijven we allemaal kijken, proberen en proeven. Koken op tv is en blijft hot.

Tv gids * Wie is de chef? Doordeweeks om 16.05 op Rtl4. *Nigella bites Doordeweeks om 16.35 op Rtl4. * MasterChef UK Doordeweeks om 18.35 op Net5. *Ready steady cook Doordeweeks om 15.20 op Net5 De diverse kookprogramma’s zijn online te bekijken via rtlxl.nl.

Televisie QR code generated on http://qrcode.littleidiot.be


Kennis en media

Film

he Girl with the Dragon Tattoo is de tweede verfilming van Stieg Larssons’s eerste boek uit de millennium serie, dit keer een Amerikaanse. In de film volg je journalist Mikael Blomkvist (gespeeld door Daniel Craig) die in opdracht van Henrik Vanger de zaak van de 40 jaar geleden verdwenen

Harriet Vanger onderzoekt. In de zoektocht naar een oplossing word hij geholpen door de punk computer hacker Lisbeth Salander (Rooney Mara). En samen ontdekken zij de corrupte en gewelddadige geschiedenis van de Vanger Familie. The Girl with the Dragon Tattoo komt 19 januari in Nederland uit. In

Amerika draait hij al sinds 20 december en heeft daar lovende kritieken ontvangen. Bekijk de trailer via de onderstaande QR code.

Applicatie

Online Wunderlist.com Organiseer je leven zodat je stressvrij je week door komt! Met Wunderlist kan je al je huishoudelijke taken, belangrijke opdrachten en afspraken snel en makkelijk organiseren, om ze daarna allemaal netjes af te werken, en overzicht te creĂŤren. Dit leuke programmaatje werkt op nagenoeg elke computer of smartphone zodat je het altijd bij je hebt. Ook kan je met je vrienden lijstjes afwerken, dus ook handig voor projecten of je werk! Oja, en als dat nog niet genoeg is, het is ook nog eens gratis.

Tekst: Jan Diepgrond. Beelden: The Girl with the Dragen Tattoo (c) www.thedragontattoo.nl, 2012. Simply Being app (c) iTunes App Store, 2012.

T

The Girl with the Dragon Tattoo

QR code generated on http://qrcode.littleidiot.be

Simply Being - Guide Meditation for Relaxation and Presence Drukke week achter de rug? Deze app is een gids tijdens de mediatie en zorgt er voor dat je in 5 tot 20 minuten weer helemaal tot rust bent gekomen. Je kan de keuzes maken of je tijdens je meditatie geleidt wilt worden door een stem en of je eventueel ook rustgevende muziek wilt luisteren. Vanaf 79 cent heb je hem voor je ipad of iphone.

QR code generated on http://qrcode.littleidiot.be

Wunderlist is your free and easy task management tool.

Feelgood magazine 2012 nr. 2 QR code generated on http://qrcode.littleidiot.be

17


ke Fa

e nti te

r ve

ad


Stomend relaxen W ie voor het eerst een sauna binnenkomt schrikt waarschijnlijk van de hitte die je tegemoet komt. Dit is niet zo gek want naar de sauna gaan moet je aan wennen. Het lichaam moet wennen aan de hoge temperatuur en aan de daarop volgende afkoeling. Maar als je de sauna eenmaal onder de knie hebt is het o, zo heerlijk en ontspannend. De perfecte situatie is wanneer je met je vriendinnen een middagje heerlijk naar de sauna gaat. Maak er een leuk dagje uit van. Veel sauna’s bieden lunch en diner aan. Maak gebruik van deze mogelijkheid want het versterkt het sauna gevoel nog meer. Maar wat is het sauna gevoel precies?

Het is een gevoel dat je moet ervaren. Het is een gevoel dat je het beste kunt ervaren samen met je vriendinnen. Een saunabezoek niet alleen erg lekker, het is psychisch ook erg goed. Het is bewezen dat een regelmatig saunabezoek positieve effecten heeft op je nachtrust, stemming , energie, frustratie, tevredenheid en met name op je stressniveau. Het is dé manier om te ontspannen en te relaxen. Zoek ook eens naar leuke arrangementen die sauna’s aanbieden. Zo bieden sauna’s vaak diverse massages, gezichtsbehandelingen of andere extraatjes aan. Nodig je vriendinnen uit en maak er een gezellig, ontspannend dagje van. Het zorgt er voor dat je je goed voelt en daardoor kan jij er weer tegen aan.

Tekst: Ruud van der Veer. Beeld: Sauna (c) Ritta Juliana - www.sxc.hu, 2010.

‘Nodig je vriendinnen uit en maak er een gezellig en ontspannend dagje van’


Etenstijd!

Je maakt lange dagen. Werken, deadlines halen, lange reistijden, contacten onderhouden, sporten, een cursus afronden, boodschappen doen, het huishouden en dat natuurlijk allemaal in veel te weinig tijd. Stressen dus. Dan schiet een gezonde maaltijd er wel eens bij in.

W

anneer je druk aan het werk bent grijpen veel mensen naar een ongezonde snack. Op dat moment geeft zo’n snack een heerlijk gevoel. Door alle suikers krijg je weer meer energie en kan je er weer even tegenaan. Echter krijg je na een uurtje al weer een dip. Je wordt loom en je kan je minder concentreren. Het is daarom veel beter om echte gezonde maaltijden te eten. Door te lunchen met een simpele bruine boterham met kaas krijg je koolhydraten binnen. Deze

20 Feelgood magazine 2012 nr. 2

koolhydraten worden langzaam opgenomen, waardoor de dip uitblijft. Als je druk bent besteed je vaak te weinig aandacht aan het avondeten. Hierdoor grijp je sneller naar een kant-en-klaarmaaltijd. Deze maaltijden zijn slechter dan wanneer je zelf eten maakt. Wanneer jij jouw eigen eten bereidt denk je veel meer na over wat je gaat eten. Ook weet je precies wat er in je eten zit en het is vers bereid. Zo’n lekkere maaltijd hoeft helemaal niet lang te duren. Probeer eens deze wrap met kipfilet en kruidenroomkaas.


Tekst: Elise van Breda. Beelden: Wraps met kip (c) Luuk van Velthoven, 2012. Champignons (c) www.ingrediennten.nl, 2009. Krop sla (c) www.Flickr.com, 2007.

Recept: Wraps met kip en roomkaas Bereiding * Snij de ui en kip in kleine gelijke stukjes. * Veeg de champignons schoon en snij ze in plakjes. * Doe de boter in de pan en bak de stukjes ui hierin licht aan. * Voeg de stukjes kipfilet hieraan toe. * Bak daarna ook de champignons mee met de kip. * Voeg tot slot de roomkaas er al roerend doorheen. * Snij de ijsbergsla in dunne reepjes en was ze goed. Laat de stukjes goed drogen.

* Warm de tortilla wraps op in de magnetron. * Voorzie de wrap van wat sla. Schep hier het mengsel van kipfilet, ui en champignons in roomkaas overheen en rol de wrap op. * Schenk wat chilisaus over de wrap. Variatietips - Vervang de kip door blokjes zalm filet. - Kleine roosjes broccoli meebakken met de champignons. - Ook lekker als borrelhap! Snij de wrap in stukjes en serveer ze op een mooie schaal.

IngrediĂŤnten

4 personen 8 wraps Bereidingstijd: 15 min IngrediĂŤnten 8 stuks soft tortilla wraps 200 gram champignons 200 gram kruidenroomkaas 400 gram kipfilet 1 ijsbergsla 1 kleine ui Zoete Thaise chilisaus

Scan de code en bekijk in het filmpje hoe het recept bereid wordt!

QR code generated on http://qrcode.littleidiot.be

Feelgood magazine 2012 nr. 2

21


Colofon FeelGood magazine wordt gemaakt door een harmonieuze redactie die zichzelf tot het uiterste blijft drijven om een fantastisch blad voor de topvrouwen in onze maatschappij te maken. Hoofdredactie Ruud van der Veer Artdirector Jorinde Boon Vormgevers Jorinde Boon Floriske van Os Vormgever mobiel Maarten van der Linde Redactie beeld Luuk van Velthoven Joeri Haan Redactie tekst Jamie Vellekoop: Tekstschrijfster artikel Stressen Tekstschrijfster artikel Kapper Elise van Breda: Tekstschrijfster Pimp je Office Tekstschrijfster Food Jan Diepgrond: Tekstschrijver artikel Flunnen Tekstschrijver Kennis en Media Ruud van der Veer: Tekstschrijver artikel Sauna Intellectuele eigendomsrechten De intellectuele eigendomsrechten van dit blad berusten bij FeelGood Magazine of bij zijn adverteerders of licentiegevers, tenzij uitdrukkelijke anders vermeld. Het is niet toegestaan enig gedeelte van dit blad te verveelvoudigen, te bewerken of openbaar te maken zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van FeelGood. Š Feelgood Magazine, Nederland 2012

22 Feelgood magazine 2012 nr. 2

Volgende week... Nieuw blad, Nieuwe verhalen, Nieuwe weetjes. Geniet en relax met

Volg ons op Twitter! @Feelgoodmagazine


Feelgood magazine 2012 nr. 2

23

Beeld: Advertentie website Feelgood (c) Joeri Haan, 2012.


ke Fa r ve

ad e nti te

24 Feelgood magazine 2012 nr. 2

Feelgood Magazine  
Feelgood Magazine  

In dit tijdschrift was ik tekstredacteur