Page 1

Διατίθεται Δωρεάν Τεύχος

#2 Μάρτιος 2014

Νεοεισερχόμενοι vs έμπειρων εργαζόμενων Ποιους προσλαμβάνουν οι επιχειρήσεις σελ. 6-7

Προγράμματα ΟΑΕΔ Για ανέργους άνω των 40 Πώς θα διεκδικήσετε μια από τις επιδοτούμενες θέσεις σελ. 24-25

Επενδύσεις στην Ελλάδα 2 δισ. ευρώ το 2014 σελ. 13

Αναζητήστε ευκαιρίες απασχόλησης στις σελίδες μας

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Ευκαιρίες απασχόλησης σε ξενοδοχειακές μονάδες σελ. 8-13


Ιατροί και Νοσηλευτικό Προσωπικό από τη Νότια Ευρώπη Αναζητούνται επειγόντως Ιατροί και Νοσηλευτικό Προσωπικό της Νότιας Ευρώπης για ένα νέο ξεκίνημα σε Νοσοκομεία, Ιατρικά Ινστιτούτα και άλλες Ιατρικές Επιχειρήσεις στη Γερμανία. Γιατί είναι η Adler - Service GmbH η σωστή επιλογή στην Υγεία; Η πολύχρονη εμπειρία μας στην επιτυχή τοποθέτηση των επαγγελμάτων υγείας και των ιατρών στην εγχώρια αγορά και η συνεργασία με πολυάριθμους δημόσιους οργανισμούς και η μακροπρόθεσμη σχέση εμπιστοσύνης με τους εργοδότες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στη Γερμανία μπορούν να προσφέρουν τις καλύτερες συνθήκες για το έργο που θα ωφελήσει όλες τις πλευρές: το τεχνικό προσωπικό, τα ιδρύματα και τις κλινικές και περισσότερο τους ασθενείς.

Προσφέρουμε στο Ιατρικό Προσωπικό:

Ικανοποιητικούς μισθούς, μετεκπαίδευση, με προοπτική για μια μόνιμη θέση εργασίας στο Γερμανικό Ιατρικό Σύστημα. Η μεσολάβηση και η εξυπηρέτηση από εμάς για τους ενδιαφερόμενους είναι δωρεάν. Οποιαδήποτε μετεκπαίδευση χρηματοδοτείται από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα ή απο τους ίδιους τους εργοδότες.

Νοσηλεύτριες / Νοσηλευτές (Απόφοιτοι Σχολής ΑΕΙ ή ΤΕΙ) Πτυχιούχοι Νοσηλευτές / Νοσηλεύτριες Ανειδίκευτοι Ιατροί Ιατροί Υποστήριξη και συμβουλές από το Α έως το Ω

Βοηθάμε τους ενδιαφερόμενους στην εύρεση διαμερίσματος, στη μετακόμιση, στα μαθήματα της γλώσσας και των ιατρικών εννοιών και τους υποστηρίζουμε από την αρχή ώστε να αισθάνονται απολύτως προετοιμασμένοι για τη νέα τους δουλειά.

Προσφέρονται

• Μαθήματα Γερμανικών Α1 έως Β2, σε κέντρα ξένων γλωσσών στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο ξεκινά η πρετοιμασία για την ομαλή προσαμογή σε ένα καινούριο περιβάλλον. Με την ολοκλήρωση του μαθήματος γλώσσας Β2 με τεστ αναγνώρισης ως νοσηλεύτρια / νοσηλευτής, ο δρόμος είναι ανοικτός για μία θέση εργασίας • Στήριξη στην προετοιμασία των εγγράφων της αίτησης - πρώτες συνεντεύξεις εργασίας μέσω συνεδρίας Skype, με μεταφραστές που παρέχουμε • Μετακίνηση στη Γερμανία με μια εξασφαλισμένη σύμβαση εργασίας και γνωριμία με τις θέσεις εργασίας • Υποστήριξη των προγραμμάτων, μέσω των οποίων μπορείτε να λάβετε επιδοτήσεις για το ταξίδι και την παραμονή σας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, όπως και τα έξοδα παρακολούθησης των μαθημάτων της γερμανικής γλώσσας.

Ενδιαφέρεστε; Τότε στείλτε μας ένα βιογραφικό και εμείς επιλέγουμε τους κατάλληλους. Θα χαρούμε πολύ να σας βοηθήσουμε να κάνετε το επόμενο βήμα.

www.healthcare.de m.vassiliou@adler-service.com

XPYΣH EYKAIPIA

Ζητούνται:


EDITORIAL ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Editorial

επικαιρότητα 4-5

Ειδήσεις

αγορά εργασίας 6-7

HR

τουρισμός 8-13

Αφιέρωμα

μόνιμες στήλες 14 15 16 17 18 19 20

Νέες Τάσεις Time for a change Meet the HR Social Media Εξωτερικό Έρευνα Ο Εργατολόγος απαντά

επιχειρείν 21 22

Tips & Νέα Επιχειρηματικότητα

προγράμματα 23 24 25 26

Τοπικές Δράσεις ΟΑΕΔ Τοπικές Δράσεις Επιχειρηματικότητα

αρθρολογία 28-29 Success Story

επιχειρηματικά 30

Συνέντευξη

startup 31

Συνέντευξη

Ο τουρισμός (δεν) είναι εποχική εργασία Περιμένοντας τη σειρά μου για να πάρω τον καθιερωμένο καφέ, πριν τη δουλειά, άθελά μου άκουσα την ακόλουθη συζήτηση δύο νέων: – Κοίτα! Ο καφές πουλάει… Στην Ελλάδα τον πληρώνουμε τον καφέ… Τι γίνεται; Πότε ξεκινάς δουλειά; – Περιμένω να δω σε ποιο νησί θα πάω. Σίγουρα μετά το Πάσχα. Δεν το βλέπω για πιο πριν. – Τόσο αργά; Και πόσους μήνες δουλεύεις το χρόνο; – Τέσσερις, το πολύ πέντε, ανάλογα με το πόσο κρατάει η σεζόν εκεί που πάω. Ήταν ολοφάνερο ότι μιλούσαν για την τουριστική περίοδο που, στη χώρα μας, η διάρκειά της δεν ξεπερνά τους 4-5 μήνες, στηριζόμενη στο δίπτυχο «ήλιος-θάλασσα». Κι εγώ σκέφτομαι… Από τους καλύτερους προορισμούς στον κόσμο για αναρρίχηση, η Κάλυμνος και η Βαράσοβα Ναυπακτίας (Ελλάδα). Από τα καλύτερα γήπεδα golf στην Καλαμάτα και στην Κρήτη (Ελλάδα). Από τα ιδανικότερα μέρη για windsurf και kitesurf στο Κέρος της Λήμνου (Ελλάδα). Από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς παγκόσμια για τέλεση γάμων, η Σαντορίνη (Ελλάδα). Μοντέρνοι συνεδριακοί χώροι κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους, στη χώρα που γέννησε τις επιστήμες (Ελλάδα). Θρησκευτικά κέντρα με επιβλητικές βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια μοναδικής ομορφιάς και παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας, στα Μετέωρα και στον Άθω (Ελλάδα). Είναι, λοιπόν, η Ελλάδα αποκλειστικά και μόνο θερινός προορισμός; Είναι η Ελλάδα η χώρα του πεντάμηνου τουρισμού; Είναι τα τουριστικά επαγγέλματα αποκλειστικά εποχικά; Η χώρα μας μπορεί να υποστηρίξει τον τουρισμό δώδεκα μήνες το χρόνο. Αρκεί να το κάνουμε.

www.ergasiamag.gr info@ergasiamag.gr

Ιδιοκτησία Χρυσή Ευκαιρία Α.Ε.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 - Τεύχος 02 Μηνιαίο περιοδικό Κυκλοφορεί ΔΩΡΕΑΝ μαζί με τη Χρυσή Ευκαιρία

D. Theodorou

Εκδότρια Ντίνα Θεοδώρου Διεύθυνση Μάριος Λέκκας Art Director Mαίρη Τσιβεριώτη Επιμέλεια ύλης Ξένια Μπελέκου Διόρθωση Ήλια Λούτα Σύνταξη Μίνα Μπαγιώτα Ρούλα Σαλούρου Γεράσιμος Σπηλιώτης

Ατελιέ Γλυκερία Ζορμπά Χριστίνα Καλαματιανού Κώστας Κανελλόπουλος Γεωργία Κολοκούρη Κατερίνα Κουρούπη Μαρία Μπουλιέρη Άννυ Τσαμπόκα Communications Social Media Head Θοδωρής Ποτούρογλου Εμπορικό Τμήμα Σταύρος Γκούζος s.gouzos@xe.gr Υποδοχή Διαφήμισης Μάκης Σταθούλης m.stathoulis@xe.gr

Εκτύπωση – Βιβλιοδεσία IRIS ΑΕΒΕ Κυκλοφορία Χρύσα Παπαϊωάννου Διανομή Γιάννης Γαρούφαλος Υπεύθυνη για το Νόμο Ντίνα Θεοδώρου Γραμματεία Μερόπη Σιαφαρίκα Τηλ. επικοινωνίας 210 90.91.211 Κασομούλη 73 & Εκαταίου 95, Νέος Κόσμος ΤΚ 117 44 © Χρυσή Ευκαιρία Α.Ε. 2014 Η αναπαραγωγή μέρους ή όλου του εντύπου επιτρέπεται μόνο κατόπιν έγγραφης άδειας του εκδότη.


Χωρίς δουλειά οι 3 στους 4 για 2,5 χρόνια

Ι Ρ Ο Τ Η

Τ Α

Άκρως απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας της Metron Analysis για την ανεργία στην Ελλάδα, που δείχνει πως 3 στους 4 ανέργους είναι χωρίς δουλειά για 2,5 ολόκληρα χρόνια. Μάλιστα, 7 στους 10 (72%) των ανέργων θα δέχονταν μια θέση κατώτερη των προσδοκιών και των προσόντων τους, προκειμένου να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας. Ιδιαίτερα οι νέοι, ηλικίας 24-34 ετών θεωρούν σε ποσοστό 44% ότι η ζωή τους είναι χειρότερη από των γονιών τους. Σε ό,τι αφορά τις ψυχολογικές επιπτώσεις της ανεργίας, οι 9 στους 10 ανέργους αισθάνονται ανασφάλεια και φόβο, ενώ οι 6 στους 10 έχουν αισθήματα επιθετικότητας.

Ε Π Ι Κ

Α

4

Χάνεται το 3% του ΑΕΠ από την ανεργία των νέων Τον άκρως ανησυχητικό οικονομικό και αναπτυξιακό αντίκτυπο της ανεργίας των νέων, παράλληλα με τις σημαντικές ανθρώπινες και κοινωνικές πτυχές του προβλήματος, ανέδειξε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Εγγυήσεις για τη Νεολαία», καθώς περισσότερο από το 13% των νέων, ηλικίας 15-24 ετών, ούτε εργάζονται, αλλά ούτε συμμετέχουν και σε κάποιο κύκλο εκπαίδευσης ή κατάρτισης, και αυτό συνεπάγεται ένα τεράστιο κόστος. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, περισσότερα από 150 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στον 1,2% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι οι οικονομικές απώλειες από την ανεπαρκή ενσωμάτωση των νέων στην οικονομία. Οι αντίστοιχες απώλειες για την Ελλάδα, μάλιστα, υπερβαίνουν το 3% του ΑΕΠ. Η δράση «Εγγυήσεις για τη Νεολαία» περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων και παρεμβάσεων με έκτακτο και άμεσο χαρακτήρα, δίνοντας σε όλους τους νέους 15-24 ετών μια πρώτη δυνατή ευκαιρία εισόδου στην αγορά εργασίας. Κομβικό εργαλείο στο πρόγραμμα αναμένεται να είναι η μαθητεία, και μάλιστα, το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισαν ώστε η μαθητεία να αποτελέσει τον κορμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Πώς θα φορολογηθούν οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» Με όρους μισθωτών φαίνεται ότι θα φορολογηθούν για το οικονομικό έτος 2013, οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες που εργάστηκαν το 2013 με «μπλοκάκι». Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι όσοι από τους ελεύθερους επαγγελματίες παρέχουν σταθερές υπηρεσίες σε έναν μέχρι τρεις το μέγιστο εργοδότες δεν θα πληρώσουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ του συνολικού καθαρού εισοδήματος που απέκτησαν από την άσκηση των δραστηριοτήτων τους, καθώς θα ληφθεί υπόψη η πιο ευνοϊκή φορολογική κλίμακα που ισχύει για τους μισθωτούς και προβλέπει μηδενικό φόρο για ετήσια εισοδήματα μέχρι 9.550 ευρώ.

Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες δικαιούνται επίδομα ανεργίας Επίδομα έως 360 ευρώ εκτιμάται ότι θα λάβουν 120.000 άνεργοι ελεύθεροι επαγγελματίες από τον ΟΑΕΔ, για διάστημα από 3 έως 9 μήνες, εφόσον ρυθμίζουν τις οφειλές τους ή στην καλύτερη περίπτωση δεν χρωστούν, βάσει νέας απόφασης. Το επίδομα δικαιούνται όσοι είχαν χαμηλά εισοδήματα, από 20.000 ευρώ ατομικό και έως 30.000 ευρώ καθαρό οικογενειακό, στη διετία που διέκοψαν, λόγω της κρίσης, την ασφάλισή τους στον ΟΑΕΕ. Βάσει της παλαιάς απόφασης που ισχύει, για χρόνο ασφάλισης 3-4 ετών το βοήθημα καταβάλλεται για 3 μήνες. Για χρόνο ασφάλισης 5-6 ετών δίνεται για 4 μήνες, για χρόνο ασφάλισης 7-8 ετών καταβάλλεται για 5 μήνες, για χρόνο ασφάλισης 9-10 ετών καταβάλλεται για 6 μήνες, για 11 έως 12 έτη χορηγείται για 7 μήνες, για 13 έως 14 έτη ασφάλισης για 8 μήνες και, τέλος, για χρόνο ασφάλισης 15 ετών και πάνω καταβάλλεται το επίδομα για 9 μήνες.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

20 προσλήψεις αορίστου χρόνου στην εταιρεία Τα 100 κορυφαία MBA «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ» που οδηγούν Εκδόθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση είκοσι συνολικά σε παχυλούς μισθούς

θέσεων Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού, Διοικητικού-Οικονομικού Προσωπικού και ΤεχνικούΒοηθητικού Προσωπικού στην εταιρεία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρις τις 15 Μαρτίου μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: www.mindev.gov.gr.

Οι αιτήσεις θα αποστέλλονται αποκλειστικά ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στη διεύθυνση: «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ», Κοραή 4 (6ος όροφος), 105 64 Αθήνα. Οι υποψήφιοι οφείλουν να συμπληρώνουν στον φάκελο την ένδειξη: «Αίτηση συμμετοχής στην από 14.2.2014 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος».Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται μέχρι και την 14.3.2014.

3 εκατ. νέες θέσεις μέσω της «app economy» Εκτίναξη των ετήσιων εσόδων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη δημιουργία εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, tablets, smart-tvs αναμένεται τα επόμενα χρόνια, η οποία θα συνοδευτεί από παγκόσμια αύξηση της απασχόλησης. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την Cigaom για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η «app economy» (οικονομία των εφαρμογών) θα δημιουργήσει 3.000.000 νέες θέσεις εργασίας, μέσα στην επόμενη πενταετία. Ενώ το 2013 απασχολούνταν 1,8 εκατομμύρια, εκ των οποίων 800.000 στο χώρο του marketing και της υποστήριξης, το 2018 οι προγραμματιστές εφαρμογών αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,7 εκατ., ενώ οι θέσεις που θα δημιουργηθούν στον τομέα της υποστήριξης θα εκτοξευτούν από τις 800.000 στα 2,1 εκατομμύρια. Η έρευνα δείχνει πως, από τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, το 39% θα αφορά θέσεις εργασίας σε μικρές ανεξάρτητες εταιρείες, το 37% σε μεγάλες εταιρείες, ενώ κατά 24% θα αυξηθούν οι θέσεις σε εταιρείες που αναθέτουν στο προσωπικό τους τη δημιουργία εφαρμογών (in-house developers). Πίνακας

2013 Δημιουργοί εφαρμογών 1.000.000 Υποστήριξη 800.000

2018

Ποσοστό αύξησης θέσεων εργασίας

2.700.000 2.100.000

270% 163%

Αλιεία: Έγκριση προγραμμάτων καινοτομίας 3,3 εκατ. ευρώ Δεκατρία προγράμματα για την υποστήριξη της καινοτομίας, συνολικού προϋπολογισμού 3,3 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΠΑΛ) για την περίοδο 2007-2013. Οι προτάσεις, που κατατέθηκαν από ερευνητικά ινστιτούτα της χώρας και επιστημονικούς φορείς, σε συνεργασία με συλλογικούς φορείς αλιέων και ΜΚΟ, αφορούν θέματα όπως η προώθηση της αειφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, η εφαρμογή γενετικής επιλογής των γεννητόρων σε καλλιέργεια λαβρακιού κ.ά.

Μισθούς που ούτε καν είχαν ονειρευτεί απολαμβάνουν οι φοιτητές που επέλεξαν, το 2009 και το 2010, τα 100 κορυφαία μεταπτυχιακά προγράμματα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα των Financial Times. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι αποδοχές τους διπλασιάζονται, αποδεικνύοντας ότι δεν πάνε χαμένες οι σπουδές στα συγκεκριμένα πανεπιστήμια. Για την ολοκλήρωση της λίστας του 2014, οι FT διενήργησαν έρευνα σε 23.000 αποφοίτους από 153 επιχειρηματικές σχολές. To βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το 94% των αποφοίτων, που απάντησαν στην έρευνα των FT, ανέφερε πως πέτυχε τις μισθολογικές αυξήσεις που προσδοκούσε, όταν είχε υποβάλει αιτήσεις για το MBA. Οι απόφοιτοι του Stanford Graduate School of Business κέρδισαν τις υψηλότερες ετήσιες αποδοχές, με μέσο όρο στην τριετία τα 182.000 δολάρια. Την ίδια ώρα οι φοιτητές του Harvard έλαβαν 176.000 δολάρια. Όσον αφορά τα δίδακτρα σε 24 από τα 100 κορυφαία προγράμματα MBA, αυτά ξεκινούν από 100.000 ευρώ, με επιπρόσθετα έξοδα διαβίωσης και δύο ή τρία χρόνια χωρίς μισθό. Στην Ευρώπη υπάρχουν 26 top προγράμματα MBA, με αυτό του London Business School να είναι νούμερο ένα στην περιοχή και να ανεβαίνει στην τρίτη θέση σε όλο τον κόσμο. Από την άλλη, το HKUST Business School είναι η κορυφαία ασιατική σχολή, στη θέση 14.

5


Α

Τι επιλέγουν οι επιχειρήσεις, εν μέσω κρίσης στην Ελλάδα; Νεοεισερχόμενους ή έμπειρους υποψηφίους; Ποια είναι τα συν και τα πλην για την πρώτη και ποια για τη δεύτερη κατηγορία εργαζομένων; Ποια είναι τα «αγαπημένα» παιδιά των πολυεθνικών; Τις απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα δίνουν τρία στελέχη του Ανθρώπινου Δυναμικού.

Ε Ρ Γ Α

Νεοεισερχόμενοι vs έμπειρων εργαζόμενων

Σ Ι

Σ

HR

Η πρόσληψη ενός νεοεισερχόμενου ενέχει χαμηλότερο εργοδοτικό κόστος

Α

Γ Ο Ρ Α

Γιώργος Συλιβού Group HR Specialist Printec Group of Companies Η επιλογή του κατάλληλου επαγγελματικού προφίλ εξαρτάται κυρίως από τις τεχνικές απαιτήσεις της θέσης, την περιπλοκότητα των καθηκόντων, την εταιρική οργανωτική δομή και κουλτούρα, τη διαθεσιμότητα οικονομικών πόρων, αλλά και την ύπαρξη κατάλληλων υποψηφίων στην αγορά εργασίας. Η πρόσληψη ενός νεοεισερχόμενου εργαζόμενου ενέχει χαμηλότερο εργοδοτικό κόστος, ενώ παρέχει στην εταιρεία τη δυνατότητα να μεταδώσει ευκολότερα την εταιρική της κουλτούρα και να χρησιμοποιήσει μία ευρύτερη ποικιλία κινήτρων παρακίνησης (π.χ. ευκαιρίες εκπαίδευσης, επαγ-

γελματική ανέλιξη). Ωστόσο, απαιτείται σημαντική επένδυση για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την απόκτηση τεχνογνωσίας, καθώς και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με την κατάλληλη καθοδήγηση, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο παραγωγικότητας. Η πρόσληψη ενός έμπειρου εργαζόμενου ενέχει υψηλότερο εργοδοτικό κόστος, ενώ συχνά ο ίδιος παρακινείται κυρίως από οικονομικά κίνητρα. Εν τούτοις, ένας επαγγελματίας με προϋπηρεσία, συνήθως, προσαρμόζεται ευκολότερα στις νέες συνθήκες, διαθέτει τις απαραίτητες δεξιότητες, φέρει τεχνογνωσία από προηγούμενους εργοδότες, χρειάζεται λιγότερη εκπαίδευση, ενώ επιτυγχάνει γρηγορότερα το επιθυμητό επίπεδο παραγωγικότητας. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις έχουν καταφύγει στην αναδιάρθρωση της οργανωτικής τους δομής, καταργώντας αρκετές μεσαίες και υψηλόβαθμες θέσεις, αποσκοπώντας στην αποτελεσματικότερη λειτουργία τους. Συνεπώς, η αναζήτηση του κατάλληλου μείγματος νεοεισερχόμενων και έμπειρων εργαζομένων καθίσταται επιτακτική και επιβάλλει μεγαλύτερη επένδυση σε εργαλεία επιλογής, εκπαίδευσης και ανάπτυξης νεοεισερχόμενων εργαζόμενων, αλλά και σε συστήματα διακράτησης έμπειρων επαγγελματιών.


HR

Κύρια τάση στις πολυεθνικές η στελέχωσή τους με νέους πτυχιούχους

Θάλεια Βουβονίκου HR Manager Henkel Hellas SA Οι πρόσφατες εργασιακές μεταρρυθμίσεις, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, διαφοροποίησαν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο επιλέγεται νεοεισερχόμενο δυναμικό στην πλειοψηφία των μεγάλων επιχειρήσεων. Η ολοένα αυξανόμενη τάση για μείωση εργοδοτικού κόστους οδήγησε στην επιλογή εργατικού δυναμικού με καλό ακαδημαϊκό υπόβαθρο, αλλά ελάχιστη έως και καθόλου εργασιακή εμπειρία. Οι νέοι πτυχιούχοι (young graduates) αποτελούν πλέον την κύρια τάση στις διαδικασίες στελέχωσης των περισσότερων πολυεθνικών. Η νέα αυτή γενιά στελεχών απαντά κατά ένα σημαντικό μέρος στις νέες προκλήσεις της αγοράς και στην άμεση ανάγκη για αύξηση της καινοτομίας στις μοντέρνες επιχειρήσεις.

Η τεχνογνωσία των έμπειρων μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη

Ειρήνη Δήμου Στέλεχος Επιλογής Ανθρώπινου Δυναμικού L’Ore´al Greece Στην εταιρεία μας, ανάλογα με τη θέση που θέλουμε να καλύψουμε και με την περίπτωση, προσεγγίζουμε και νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας αλλά και έμπειρα στελέχη.

Παρ’ όλα αυτά, η επιλογή μίας και μόνο ηλικιακής και εργασιακής ομάδας αποκλείει την ευκαιρία πολυμορφικού και διαφοροποιημένου εργατικού δυναμικού. Η ένταξη νέων εργαζομένων χωρίς προηγούμενη εμπειρία μπορεί εν δυνάμει να συντελέσει θετικά στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων, ιδεών και λύσεων, αλλά δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ώριμου οργανισμού σε όλες ιεραρχικά τις βαθμίδες του. Για παράδειγμα, η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού σε πολλές επιχειρήσεις δημιούργησε κενές θέσεις όπου είναι απαραίτητη η υψηλή κατάρτιση και τεχνογνωσία σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει χρόνος για εκπαίδευση μη έμπειρου ή ανειδίκευτου προσωπικού. Συνεπώς, ο συνδυασμός στελεχών διαφορετικών γενεών και εμπειρικής κλίμακας έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό επιμέρους ομάδων, οι οποίες μπορούν να συντελέσουν ουσιαστικά και πιο γρήγορα στην αύξηση της παραγωγικότητας και κατ’ επέκταση στην κερδοφορία μιας επιχείρησης. Στη Henkel, λειτουργώντας με γνώμονα τις ίσες ευκαιρίες και τη σημασία της ποικιλομορφίας (diversity) στις ομάδες μας, εντάσσουμε, ανάλογα με τη συγκεκριμένη ανάγκη κάλυψης θέσης, εργαζόμενους από διαφορετικές ηλικιακές, ακαδημαϊκές και εργασιακές ομάδες, θεωρώντας αυτή την κατεύθυνση ως μοχλό για την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησης και των ανθρώπων μας.

Σχετικά με τα νέα στελέχη, συνήθως ξεκινάμε με μια πρακτική άσκηση, μέσω του Πανεπιστημίου τους, που διαρκεί 2-3 μήνες, κι έτσι έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τους φοιτητές, αλλά και να μας γνωρίσουν. Επίσης, αξιοποιούμε ιδιαιτέρως τα Business Games που διαθέτει η εταιρεία μας και απευθύνονται σε φοιτητές, όπως το L’Ore´al Brandstorm. Όσον αφορά τους πιο έμπειρους υποψήφιους, συνήθως αναζητούμε στελέχη με εργασιακή εμπειρία μεγαλύτερη των 5 ετών, σε κλάδο παρεμφερή με τον κλάδο που δραστηριοποιούμαστε. Η τεχνογνωσία τους μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη, μιας και μαζί τους έρχεται η εμπειρία, οι νέες πρακτικές και οι ιδέες. Πιστεύω ότι στην ελληνική αγορά εργασίας ισχύουν και οι δύο περιπτώσεις, ανάλογα κάθε φορά με το μέγεθος της εταιρείας, τον κλάδο στον οποίο αυτή δραστηριοποιείται και, βεβαίως, με την ανάγκη που πρέπει να καλύψει.

7


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Προοπτικές και ευκαιρίες απασχόλησης στην τουριστική βιομηχανία Πάνω από 18 εκατομμύρια τουρίστες αναμένονται στην Ελλάδα το 2014, καθώς οι ξένοι δείχνουν πως προτιμούν τον ήλιο και τη θάλασσα της χώρας μας, δίνοντας ώθηση στην προσπάθεια ανασύνταξης της ελληνικής οικονομίας. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η έκφραση «βαριά βιομηχανία της χώρας», που αναφέρεται στον τουρισμό, λαμβάνει φέτος μεγαλύτερη σημασία, καθώς είναι ο κλάδος με τις μεγαλύτερες ευκαιρίες εργασίας. Εργοδότες στον τομέα του τουρισμού αναμένουν προοπτικές απασχόλησης αυξημένες κατά 8% σε σχέση με το 2013. Οι ειδικοί του κλάδου επισημαίνουν πως η Ελλάδα χρειάζεται να βελτιώσει το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, αμβλύνοντας την εποχικότητα, επιμηκύνοντας την τουριστική περίοδο, αναπτύσσοντας τον εσωτερικό τουρισμό, δημιουργώντας νέες ειδικές τουριστικές υποδομές και συνδέοντας τον κλάδο με νέες τεχνολογίες, προωθώντας παράλληλα ειδικές-εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Ρ Ι Σ Μ Ο Σ

8

Πυλώνας ανάπτυξης για μας ο τουρισμός

Η ευθύνη μας τώρα είναι μεγαλύτερη. Ο ελληνικός τουρισμός μπορεί και πρέπει να φέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, καθώς ως κλάδος: στηρίζει την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας, αυξάνει το ΑΕΠ, μειώνει τους ρυθμούς ύφεσης, δημιουργεί θέσεις εργασίας, κρατάει τους νέους ανθρώπους στις περιφέρειές τους. Ακόμη βοηθάει στην κοινωνική συνοχή των τοπικών κοινωνιών και αναθερμαίνει και άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως τον πρωτογενή τομέα.

Όλγα Κεφαλογιάννη υπουργός Τουρισμού

Τ Ο Υ

Το 2014 είναι μια κρίσιμη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Ως κλάδος, με αναγνωρισμένη καθοριστική συμβολή στο ΑΕΠ, επιδράσεις άμεσες και έμμεσες στην οικονομία και την κοινωνία έχει επιφορτιστεί ένα μεγάλο μέρος ευθύνης για την ταχεία ανάπτυξη της χώρας. Πέρυσι καταγράψαμε άνοδο σημαντική, η οποία μας επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε, αποδίδει αποτελέσματα μετρήσιμα.

Σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς του τουρισμού και τις περιφερειακές διοικήσεις πιστεύουμε ότι και φέτος θα κάνουμε ακόμα ένα ουσιαστικό βήμα. Ήδη ολοκληρώνουμε μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες απελευθερώνουν τον κλάδο από αγκυλώσεις, επιτρέπουν την οργανωμένη ανάπτυξή του, καταργούν εμπόδια, δημιουργούν βάσεις για ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού (ιατρικός, συνεδριακός, αγροτικός κ.ά.), ενισχύουν την τουριστική εκπαίδευση και υποβοηθούν την

ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών που θέλει να απολαμβάνει ο κάθε επισκέπτης. Παραδοχή μας είναι πως ο τουρισμός είναι πυλώνας ανάπτυξης. Σε αυτή τη βάση κινούμαστε και λαμβάνουμε αποφάσεις. Βραχυπρόθεσμος στόχος μας είναι το 2014 να συνεχίσουμε την επιτυχημένη πορεία του 2013 και να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την οικονομία της Ελλάδας, και να φέρουμε τον ελληνικό τουρισμό στη θέση που του αξίζει. Και για να το επιτύχουμε αυτό εφαρμόζουμε το μακροπρόθεσμο σχέδιό μας που εκτείνεται σε βασικές κατευθύνσεις που είναι: ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και διευκόλυνση επενδύσεων, διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, διασφάλιση ποιότητας σε υποδομές και υπηρεσίες, εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας με αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και δημιουργία νέων και νέου τύπου θέσεων εργασίας. Και να μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός εκτός από έσοδα παράγει και πολιτισμό.

Ο ελληνικός τουρισμός στηρίζει την προ­σπάθεια ανάκαμψης της χώρας, αυξάνει το AEΠ, μειώνει τους ρυθμούς ύφεσης, δημιουργεί θέσεις εργασίας, κρατάει τους νέους ανθρώπους στις περιφέρειές τους.


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Η καταλυτική συμβολή του τουρισμού στην απασχόληση

Γιάννης Α. Ρέτσος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Α΄ Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Η συμβολή της τουριστικής οικονομίας το 2012 στο ΑΕΠ της Ελλάδας φτάνει το 16,4%, ενώ η συνολική απασχόληση στην τουριστική οικονομία - περίπου 700.000 θέσεις εργασίας, αντιστοιχεί στο 18,3% των απασχολουμένων. Αυτό σημαίνει ότι, σήμερα, σχεδόν ένας στους πέντε κατοίκους της Ελλάδας απασχολείται είτε άμεσα είτε έμμεσα στον τουρισμό και για κάθε άμεση θέση εργασίας στην τουριστική οικονομία δημιουργείται σχεδόν ακόμα μία στην ευρύτερη οικονομία.

αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 35% και το 38% του συνολικού αναπτυξιακού δυναμικού σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) και απασχόλησης αντίστοιχα. Οι διεθνείς επισκέπτες θα φθάσουν τα 22-24 εκατ., η συνολική συνεισφορά σε ΑΠΑ θα είναι 41-44 δισ. ευρώ (16-17 δισ. ευρώ περισσότερα από ό,τι σήμερα) και περίπου 1 εκατ. στην απασχόληση, δηλαδή περίπου 300.000 περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας.

Επιπρόσθετα, ο τουρισμός είναι η οικονομική αυτή δραστηριότητα που δημιουργεί και διατηρεί θέσεις εργασίας, ακόμη και εν μέσω κρίσης, κυρίως στην περιφέρεια και κυρίως για νέους ανθρώπους. Το 2013 ο τουρισμός απέδειξε ότι είναι ο τομέας που «αιμοδοτεί» την ελληνική οικονομία και πρωταγωνιστεί στην εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση, με προφανή πλεονεκτήματα ως προς την ενίσχυση της απασχόλησης.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στα ξενοδοχεία, είναι σαφές ότι ο ρόλος του ανθρώπινου κεφαλαίου στην ανάπτυξη, όσο και στο επίπεδο ανταγωνιστικότητας που επιτυγχάνουν, είναι καθοριστικός. Ο Ξενοδοχειακός Κλάδος, μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), έδειξε στην πράξη την αξία αυτής της συνθήκης, υπογράφοντας μία από τις ελάχιστες Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους το 2013, διασφαλίζοντας εργασιακή ειρήνη και θέσεις εργασίας, αλλά και την πρώτη και μοναδική, μέχρι στιγμής φέτος, ΣΣΕ που προβλέπει αύξηση στις αποδοχές των εργαζομένων για τον επόμενο χρόνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας» που υλοποιεί ο ΣΕΤΕ, έχουν κατατεθεί 6.700 αιτήσεις, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 4.300 τριμερείς συμβάσεις. Είναι σχεδόν βέβαιο πως έως το τέλος του προγράμματος θα έχουν καλυφθεί και οι 10.000 προβλεπόμενες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της McKinsey, τα επόμενα 8-10 χρόνια, ο τουρισμός θα αποτελέσει τη βασική κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας,

Πιστεύουμε ότι ο τουρισμός μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης στην προσπάθεια καταπολέμησης της ανεργίας και της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας.

Μαθητεία σε ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία και τουριστικά γραφεία Έως τις 4 Απριλίου μπορούν οι τουριστικές επιχειρήσεις και τα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής να δηλώσουν στο Υπουργείο Τουρισμού ότι επιθυμούν να απασχολήσουν τους θερινούς μήνες μαθητές των Επαγγελματικών Σχολών, καταρτιζόμενους των ΙΕΚ και σπουδαστές των Ανώτερων Σχολών του υπουργείου. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν ξενοδοχεία, καταλύματα, τουριστικά γραφεία και ζαχαροπλαστεία. Το ποσοστό των ασκούμενων που τοποθετούνται σε κάθε ξενοδοχείο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 17% του τακτικού προσωπικού του και σε κάθε περίπτωση τα 40 άτομα. Οι αμοιβές κυμαίνονται, ανάλογα με το αν προσφέρεται ή όχι διαμονή στους μαθητευόμενους. Ξεκινούν από το ποσό των 352 ευρώ για άνω των 25 ετών και το ποσό των 307 ευρώ για κάτω των 25 ετών, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 60% του κατώτατου μισθού. Όσες επιχειρήσεις δεν παρέχουν στέγη στους ασκούμενους, των οποίων η μόνιμη κατοικία είναι εκτός της έδρας της επιχείρησης, καταβάλλουν στους άνω των 25 ετών, επιπλέον, αποζημίωση ύψους 117 ευρώ και στους κάτω των 25 ετών το ποσό των 102 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% του κατώτατου μισθού.

Αναζητήστε ευκαιρίες απασχόλησης στον τουρισμό στις σελίδες της αντίστοιχης κατηγορίας της Χρυσής Ευκαιρίας

9


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Εξειδίκευση, επιμόρφωση και νέες τεχνολογίες το τρίπτυχο για επιτυχημένη απασχόληση στον τουρισμό

Τ Ο Υ

Ρ Ι Σ Μ Ο Σ

10

Συνέντευξη με τον Αλέξανδρο Λαμνίδη, Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων & του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ

Συμβουλές προς τους νέους που ενδιαφέρονται να εργαστούν στον κλάδο με τις περισσότερες προοπτικές απασχόλησης για το 2014 δίνει ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΤΕ Αλέξανδρος Λαμνίδης, αναλύοντας την «ολιστική προσέγγιση» που πρέπει να έχουν όχι μόνο όσοι ψάχνουν αλλά και όσοι ήδη απασχολούνται στον τουρισμό.

Τι ποσοστό απασχολούμενων στον τουρισμό είναι νέοι;

Θα αναφερθώ μόνο στην άμεση απασχόληση σε αμιγώς τουριστικές επιχειρήσεις που αποτελούν βασικό στοιχείο του τουριστικού προϊόντος. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ (η απασχόληση στον τουριστικό τομέα, Ιανουάριος 2013) οι περισσότεροι από τους μισούς απασχολουμένους στον ξενοδοχειακό κλάδο (53%) είναι ηλικίας μεταξύ 25 και 44 ετών. Ως υπεύθυνος για την επιμόρφωση των εργαζομένων στον τουρισμό, ποιες είναι οι βασικές κατευθύνσεις για την επόμενη δεκαετία;

Θεωρώ ότι θα χρειαστεί ειδικευμένη επιμόρφωση ανάπτυξης σε κλάδους, όπως μάγειροι με ειδίκευση στη μεσογειακή κουζίνα, και ανάδειξη ελληνικών διατροφικών συνηθειών και προϊόντων. Οι νέες τεχνολογίες με εφαρμογές θα αναπτυχθούν αναδεικνύοντας όλα τα εκατοντάδες ενδιαφέροντα σημεία της χώρας μας. Επίσης, πιστεύω ότι πολλές νέες ξένες γλώσσες θα χρειαστούν, όπως κινέζικα, ρώσικα κ.λπ. Τα αγγλικά μόνο, δεν είναι αρκετά. Τι συμβουλή θα δίνατε αναφορικά με την εκπαίδευση σε κάποιο νέο που θα ήθελε να κάνει σταδιοδρομία στον τουρισμό;

Η συμβουλή μου προς τους νέους -όχι μόνο σχετικά με τη σταδιοδρομία στον τουρισμό αλλά και σε κάθε κλά-

δο- είναι να τον επιλέγουν γιατί αγαπούν το αντικείμενο. Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, αλλά είναι η στρατηγική που οδηγεί στην αριστεία. Ποιες δεξιότητες δεν υπάρχουν στο ανθρώπινο δυναμικό που δραστηριοποιείται στον τουρισμό;

Η ολιστική προσέγγιση είναι ουσίας. Το τουριστικό προϊόν ξεκινά είτε από το αεροπλάνο ή το αεροδρόμιο, είτε το λιμάνι ή το συνοριακό σταθμό και καταλήγει στο ξενοδοχείο. Εκατοντάδες άνθρωποι παρεμβαίνουν και δίνουν υπηρεσίες σε όλη αυτή τη διαδικασία. Η πιστοποίηση της ποιότητας όλων αυτών των υπηρεσιών είναι ουσιαστικής σημασίας, αν επιθυμούμε συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών μας. Γιατί κάποιος νέος να επιδιώξει μια καριέρα στον τουρισμό;

Συχνά, έχει προβληθεί, ιδίως στο επίπεδο των διαμορφωτών πολιτικής, ότι η απασχόληση στον τουρισμό αφορά ανειδίκευτη ή χαμηλής εξειδίκευσης εργασία, θέσεις με μειωμένο κύρος και χαμηλές αμοιβές. Η εικόνα αυτή είναι σαφώς εσφαλμένη, και καλώ τους νέους να επιλέξουν μια καριέρα στον τουρισμό για τρεις κυρίως λόγους. Πρώτον, ο τουρισμός δημιουργεί τύπους απασχόλησης κάθε είδους, από υψηλής εξειδίκευσης διοικητικές θέσεις, θέσεις σε υψηλής τεχνολογίας ασχολίες (όπως π.χ. μηχανογράφησης, δικτύων διανομής, σχεδιαστών έργων υποδομής), μέχρι χαμηλής εξειδίκευσης εργασίες στα εισαγωγικά κλιμάκια. Δεύτερον, οι μισθοί στον τουρισμό δεν υστερούν εκείνων που ισχύουν στην υπόλοιπη οικονομία για θέσεις ανάλογου περιεχομένου και επιπέδου εξειδίκευσης. Τρίτον, προσφέρονται σε όλα τα επίπεδα προοπτικές βελτίωσης των δεξιοτήτων μέσω εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης.

Πολλές νέες ξένες γλώσσες θα χρειαστούν, όπως κινέζικα, ρώσικα κ.ά. Τα αγγλικά μόνο, δεν είναι αρκετά.


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Σταδιοδρομήστε στον τουρισμό 4 HR γνωστών ξενοδοχείων περιγράφουν το προφίλ των κατάλληλων υποψηφίων

Καλλιόπη Καραντεμοίρη Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού & Υπεύθυνη Ποιότητας του Ομίλου Ξενοδοχείων Aldemar Ας ξεκινήσουμε από το εξής: ο τουρισμός χαρακτηρίζεται ο βασικότερος πυλώνας της οικονομίας μας. Συνεισφέρει, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ: 16,4 % στο ΑΕΠ, απασχολεί 1 στους 5 κατοίκους της χώρας, δημιουργεί συνολική ζήτηση 34 δισ. ευρώ στην οικονομία. Ο τουρισμός, ταυτοχρόνως, αποτελεί και ένα καθοριστικό σημείο συνάντησης του πολιτισμού μας, των οικονομικών δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα και των προσφερόμενων υπηρεσιών κ.ο.κ. Είναι ευνόητο ότι αποτελεί κάτι μεγαλύτερο και σημαντικότερο από έναν ισχυρό κλάδο της οικονομίας. Ειδικά σήμερα, θεωρούμε ότι η ενασχόληση με τα τουριστικά πράγματα, μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό μοντέλο κοινωνικής ανασύνταξης και ανάπτυξης, το ισχυρότερο και με τη μεγαλύτερη διείσδυση. Σε αυτό ακριβώς συμπυκνώνεται η φιλοσοφία αλλά και η πρακτική του Ομίλου μας: ο τουρισμός, ακόμη ακριβέστερα η φιλοξενία, μπορεί να αποτελέσει ένα δυνάμει θετικό μοντέλο δραστηριότητας και ζωής για τους Έλληνες. Εκτιμάμε ότι οφείλουμε και εμείς, οι εμπλεκόμενοι με τα τουριστικά πράγματα, είτε από θεσμικές είτε από επιχειρηματικές θέσεις να του προσδώσουμε ουσία και να τον βάλουμε στα χείλη όλων των Ελλήνων, όχι ως κλάδο, αλλά ως την ουσιαστική προοπτική της νέας Ελληνικής πραγματικότητας. Ως το παρόν και μέλλον μας. Αυτό είναι και το πραγματικό ζητούμενο. Είναι η προοπτική που αναζητούν οι νέοι για να χτίσουν το δικό τους δημιουργικό μέλλον.

Δέσποινα Κωνσταντινίδου HR Manager Aquis Hotels and Resorts Ένα πολύ βασικό προσόν που απαιτείται στην τουριστική βιομηχανία είναι να γνωρίζει άριστα αγγλικά, πολύ καλά μια δεύτερη ξένη γλώσσα, π.χ. τα ρωσικά τώρα, με την άνθηση της συγκεκριμένης

Υψίστης σημασίας για μία τέτοια... ιδανική έκβαση είναι ο ρόλος που παίζει και η θεσμική εκπαίδευση και γενικότερα παιδεία (ως αγωγή και ως κουλτούρα). Τα παραπάνω, είναι μηνύματα που ξεκινούν από το οικογενειακό τραπέζι, το σχολείο, για να καταλήξουν, ως βαθιά γνώση και παιδεία, στις ηλικίες που λαμβάνονται οι σοβαρές αποφάσεις της ζωής. Λείπει, όπως εκτιμάμε, ένα μάθημα «τουριστικής οικονομίας» από τα σχολεία μας. Απουσιάζει αυτό το γνωστικό αντικείμενο που θα δώσει τα κατάλληλα ερεθίσματα στα παιδιά να πιστέψουν και να αξιοποιήσουν, μελλοντικά, την περιοχή και το περιβάλλον στο σύνολό του (ιστορικό, φυσικό, πολιτισμικό κ.ο.κ.) όπου μεγαλώνουν και ζουν με την οικογένειά τους. Οι επόμενες γενιές δεν πρέπει πια να μεγαλώνουν είτε με δανεικά πρότυπα είτε με την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι. Ο Όμιλος Aldemar επιδιώκει να εμπλουτίζει το ανθρώπινο δυναμικό του με τη φρεσκάδα των ιδεών και την όρεξη που χαρακτηρίζει τους νέους ανθρώπους, ενώ ταυτοχρόνως, συστηματικά επενδύει στην εκπαίδευση και των νέων αλλά και των παλαιότερων στελεχών του. Κατά τη σεζόν του 2013 οι νέοι που απασχολήθηκαν στον όμιλο ήταν 35%, ενώ για την επόμενη σεζόν σκοπεύουμε να φτάσουμε στο 40% περίπου του ανθρώπινου δυναμικού μας. Τα κριτήρια επιλογής δεν είναι άλλα παρά η δίψα για γνώση και βελτίωση και η φιλοσοφία ότι ο τουρισμός είναι φιλοξενία και πολιτισμός και όχι υπηρετική εργασία. Η γνώση ξένων γλωσσών είναι, φυσικά, απαραίτητη για μία επιτυχημένη εξέλιξη στην εργασία αυτή. Επίσης, να προσθέσω ότι σε εξειδικευμένους τομείς της Ξενοδοχίας αναζητούμε και ανθρώπους με αναβαθμισμένα ακαδημαϊκά προσόντα. Οι θέσεις που έχουν μεγάλη ζήτηση συνοψίζονται στις εξής: υποδοχή, σέρβις, καμαριέρες, γκρουμ, κρατήσεις κ.ά. Θέσεις, δηλαδή, οι οποίες αφορούν στη λειτουργία του ξενοδοχείου. Βεβαίως, υπάρχει και ζήτηση στους τομείς στους οποίους ο Όμιλος επενδύει, όπως στην επικοινωνία, στο μάρκετινγκ (διαδικτυακό και παραδοσιακό) και τέλος στον τομέα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

αγοράς. Απαραίτητο, βέβαια, να είναι άριστα καταρτισμένος στο αντικείμενο εργασίας του. Φυσικά, το πτυχίο τουριστικής εκπαίδευσης για τις περισσότερες ειδικότητες κρίνεται απαραίτητο. Τέλος, βασικές δεξιότητες όπως πελατοκεντρική προσέγγιση, φιλική διάθεση, ευελιξία, καθώς και προσπάθεια για καθημερινή βελτίωση κρίνονται ουσιώδεις. Ο τουρισμός από παλιά, αλλά πολύ περισσότερο τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύει τη διαχρονικότητα και τη σημασία του ως βασικός τομέας ανάπτυξης. Όλοι όσοι συμμετέχουν σε έναν τόσο δυναμικό και δραστήριο τομέα έχουν κάθε λόγο να το δουν επαγγελματικά και να επενδύσουν σοβαρά σε αυτόν. Κάθε εργαζόμενος του τουριστικού κλάδου οφείλει να είναι ένας άριστος επαγγελματίας, ο

11


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

οποίος έχει επενδύσει στην εκπαίδευσή του και στην εργασιακή του εμπειρία. Το μυστικό για την επιτυχημένη αναζήτηση εργασίας στον τουριστικό κλάδο είναι η έναρξή της όσο το δυνατόν νωρίτερα. Από το κλείσιμο των ξενοδοχείων ξεκινά η αναζήτηση νέων στελεχών και κορυφώνεται κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

τοδοτούν την αύξηση των διανυκτερεύσεων, γεγονός το οποίο θα

Ο τουρισμός αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα. Οι τελευταίες δύο τουριστικές σεζόν και οι ενδείξεις της τρέχουσας σημα-

πολλά τουριστικά σημεία της χώρας, εδώ και χρόνια, έχουν φτάσει

Νικόλαος Μπίρης Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού Titania Hotel

Τ Ο Υ

Ρ Ι Σ Μ Ο Σ

12

Η εντυπωσιακή ανάπτυξη του τουρισμού της Ελλάδας, τον τοποθετεί σαν μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες της οικονομίας. Ο τομέας είναι από εκείνους που στηρίζουν αποτελεσματικά την εθνική οικονομία. Η ισχυρή δυναμική του τον κατέστησε κύριο μοχλό οικονομικής ανάπτυξης, όπως καταγράφεται στο μερίδιό του στο ΑΕΠ. Η σωστή διαχείριση του Γενικού Τουριστικού Προϊόντος μπορεί να αποτελέσει αιχμή του δόρατος, όσον αφορά την επίδραση στην οικονομία, κυρίως μέσω του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας και στη ζωή των ανθρώπων, εξετάζοντας τον τουρισμό ως παράγοντα απασχόλησης. Υπάρχουσες κινήσεις ενίσχυσης που γίνονται από την κυβέρνηση, όσον αφορά την απασχόληση μέσω ειδικών προγραμμάτων «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους στον κλάδο του τουρισμού, ηλικίας έως 29 ετών», τα οποία δίνουν την ευκαιρία σε αρκετούς άνεργους απόφοιτους Τουριστικών Σχολών, ή μη, να

Μίρκα Ρουσιώτη Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Ξενοδοχείο Saint George Lycabettus Για να εργαστεί στην τουριστική βιομηχανία κάποιος είναι απαραίτητο να έχει πτυχίο τουριστικής εκπαίδευσης. Η γνώση ξένων γλωσσών επίσης είναι απαραίτητο προσόν, όμως οι ανάγκη γνώσης συγκεκριμένων γλωσσών διαφοροποιείται ανάλογα με το target group της κάθε περιοχής. Πέρα όμως από τα τυπικά προσόντα, αυτό που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ είναι η προσωπικότητα του κάθε υποψήφιου, η διάθεση εξυπηρέτησης, η ευγένεια, το χαμόγελο, καθώς και το να θεωρεί ως μέρος της δουλειάς του την προσπάθεια της υπέρ-

οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης, τόσο των άμεσα συνδεδεμένων ειδικοτήτων με τον τουρισμό όσο και των έμμεσα. Απαραίτητη κρίνεται πλέον η συνεχής επαγρύπνηση της Κυβέρνησης και όλων των αρμόδιων φορέων, καθώς οι υποδομές σε παρά στα όριά τους. μάθουν είτε να εφαρμόσουν τις θεωρητικές τους γνώσεις. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ότι αξίζει κάποιος να επενδύσει εργασιακά στο συγκεκριμένο τομέα, τη συγκεκριμένη εποχή, είτε εποχιακά είτε μόνιμα. Κατάλληλη περίοδος να αναζητήσει κανείς δουλειά στον τουρισμό είναι η θερινή περίοδος. Για να μπορέσει να εργαστεί κάποιος στην τουριστική βιομηχανία θα πρέπει να διδαχθεί τόσο τη φύση και το περιεχόμενο του επαγγέλματος, όσο και τις προϋποθέσεις και διαδικασίες προκειμένου να εξασφαλίσει την επιτυχία του σε αυτό. Πρέπει να εκπαιδευτεί κατάλληλα και να έχει ευρύτητα γνώσεων. Να εκπαιδευτεί τόσο στις παραδοσιακές επιστήμες, που δίνουν ικανότητες (οικονομικά, λογιστικά, στατιστική), όσο και στις επιστήμες της συμπεριφοράς, που επιτρέπουν την κατανόηση των κινήτρων και της δράσης των ατόμων, αλλά και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τουριστικού τομέα. Όσον αφορά τις ξένες γλώσσες, εκτός από τα αγγλικά, τα γερμανικά, τα ιταλικά και τα γαλλικά, πολλοί εργοδότες, ιδίως στον τομέα του τουρισμού, αναζητούν υπαλλήλους που γνωρίζουν ρώσικα ή βουλγάρικα και άλλες βαλκανικές γλώσσες. Η γλωσσομάθεια λοιπόν αυξάνει τις πιθανότητες πρόσληψης. Καθώς οι τουριστικές επιχειρήσεις προσπαθούν διαρκώς να βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν, γίνεται προφανές ότι η επιτυχία τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ύπαρξη σωστά εκπαιδευμένου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού.

βασης των προσδοκιών του εκάστοτε πελάτη. Σε μία τόσο δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα και όχι μόνο, θεωρώ ότι ο τουρισμός είναι ένας από τους λίγους τομείς που φαίνεται ότι έχει καλές προοπτικές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως όλοι θα πρέπει να κατευθυνθούν προς τον τομέα του τουρισμού, επειδή είναι πιο εύκολο να βρουν δουλειά, γιατί όπως προείπα είναι σημαντικό να υπάρχει πραγματική διάθεση εξυπηρέτησης. Η κατάλληλη περίοδος αναζήτησης δουλειάς στον τουρισμό διαφέρει ανάλογα με τη μορφή ξενοδοχείου. Τα ξενοδοχεία πόλεως έχουν ετήσια λειτουργία, που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να δημιουργηθεί κάποιο άνοιγμα. Τα εποχιακά ξενοδοχεία λειτουργούν με το καθεστώς της εποχικότητας που σημαίνει πως η κάθε εταιρεία κλείνει τις θέσεις πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Θεωρώ ότι ο τουρισμός αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα μας. Οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να διευκολύνουν τους επενδυτές κάνοντας τις διαδικασίες πιο εύκολες και ευέλικτες.


ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Μεγάλες επενδύσεις στον τουρισμό

Αραβικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τουρισμό Την πρόθεσή του να επενδύσει στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στον τουρισμό εξέφρασε ο Πρίγκιπας Al Waleed bin Talal, ιδρυτής πρόεδρος και CEO της Kingdom Holding Company, που δραστηριοποιείται στις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις σε όλο τον κόσμο. Το επενδυτικό ενδιαφέρον επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη της Ελληνίδας υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη στη Σαουδική Αραβία.

Νέα επένδυση της Grace Hotels στην Καλαμάτα Σημαντική ώθηση στην αύξηση της απασχόλησης αναμένεται να δώσει η επένδυση ύψους 80 εκατ. ευρώ της Grace Hotels, στην Καλαμάτα. Πρόκειται για το τέταρτο ξενοδοχείο, μετά τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Τζια, στην Καλαμάτα, που θα ανεγείρει ο πολυτελής ξενοδοχειακός όμιλος Grace Hotels που ελέγχεται από τον όμιλο Libra Group, της οικογένειας Λογοθέτη. Η νέα ξενοδοχειακή μονάδα, Grace Kalamata, συνολικής επένδυσης 80 εκατ. ευρώ, θα βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη της Καλαμάτας, στην περιοχή της Βελίκας και θα διαθέτει 125 πολυτελή δωμάτια και σουίτες, καθώς και 40 βίλες, τριών, τεσσάρων ή πέντε υπνοδωματίων, προγραμματίζεται να λειτουργήσει το 2017. Βάσει του σχεδιασμού, θα περι-

λαμβάνει και βίλες προς πώληση. Συνολικά, το χαρτοφυλάκιο της Grace Hotels, σε όλο τον κόσμο, περιλαμβάνει 13 ξενοδοχεία σε λειτουργία και υπό κατασκευή.

Αύξηση των τουριστών από Γερμανία αναμένει η TUI Άνω του 10%, αναμένεται η αύξηση των τουριστών που θα διακινήσει η Tui Γερμανίας στην Ελλάδα, το 2014. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης προμηθευτών του γερμανικού ομίλου στη χώρα μας, υψηλόβαθμα στελέχη της Tui εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα είναι και το 2014 ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στη γερμανική αγορά. Επιπλέον, τόνισαν τον «ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ξενοδόχοι στη δημιουργία ποιοτικών ταξιδιωτικών εμπειριών που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις των πελατών, με στόχο οι Γερμανοί επισκέπτες να επιλέξουν και πάλι την Ελλάδα για τις διακοπές τους». Στη συνάντηση παραβρέθηκαν περισσότεροι από 100 ξενοδόχοι που συνεργάζονται με την Tui Γερμανίας, οι οποίοι και ενημερώθηκαν για τη νέα πλατφόρμα Destimo, που επιτρέπει σε πραγματικό χρόνο το χειρισμό των κρατήσεων και εσόδων, καθώς και για τις υπηρεσίες υποστήριξης που προσφέρει ο όμιλος, όπως π.χ. τη βελτίωση ικανοποίησης πελατών, το ξενοδοχειακό μάρκετινγκ κ.ά.

Προώθηση επιχειρηματικών συνεργασιών στον τουρισμό Διεθνή εκδήλωση διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων διοργανώνει στην Αθήνα στις 11 και 12 Μαρτίου 2014, το Enterprise Europe Network - Hellas, το μεγαλύτερο δίκτυο της χώρας για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία που συντονίζει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Η εκδήλωση απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ερευνητικούς οργανισμούς και επικεντρώνεται στον τουρισμό και τη γαλάζια ανάπτυξη. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις επιχειρηματικές συναντήσεις καλούνται να υποβάλλουν το προφίλ τους, έως τις 5 Μαρτίου, στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης http://www.b2match. eu/m4g-greece2014. Από τις εγγεγραμμένες επιχειρήσεις θα γίνει η επιλογή και ο προγραμματισμός των διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων. Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (e-mail: m4g-greece2014@ekt.gr).

Αναζητήστε ευκαιρίες απασχόλησης στον τουρισμό στις σελίδες της αντίστοιχης κατηγορίας της Χρυσής Ευκαιρίας

13


ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ

Μ Ο Ν Ι Μ Ε

Σ

Σ

Τ Η

Λ

Ε

Σ

Το wellbeing βασικό εργαλείο για την επιβίωση των επιχειρήσεων

Όλγα Παπατριανταφύλλου, Executive & Leaderhsip Coach και Managing Director της Human Touch

Σε ένα εργασιακό περιβάλλον που αλλάζει διαρκώς, ποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με την πίεση, το άγχος και την ανασφάλεια; Στις μέρες μας, η παγκόσμια οικονομική ύφεση, η απώλεια θέσεων εργασίας, η εργασιακή ανασφάλεια, ο αυξημένος φόρτος εργασίας, οι συνεχόμενες αλλαγές και ο ανταγωνισμός, αποτελούν κύριες πηγές άγχους με αρνητικά αποτελέσματα τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις εταιρείες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η επόμενη μέρα για τις επιχειρήσεις δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η έντονη πίεση που δέχονται τα στελέχη, σε όποια βαθμίδα και αν ανήκουν μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια (ψυχολογική και σωματική), σε απουσία από την εργασία ή σε μια τυπική παρουσία τους στο χώρο της δουλειάς, πράγματα τα οποία επηρεάζουν την απόδοση και την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων. Παγκόσμιες έρευνες δείχνουν ότι η ευημερία και η ανθεκτικότητα ενός οργανισμού είναι στενά συνδεδεμένη με την ευημερία των υπαλλήλων της, γιατί αυξάνεται το ηθικό, η ικανοποίηση, η δέσμευση και η απόδοση. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, μελέτη έδειξε ότι το 2011 η πρώτη αιτία για την απουσία από την εργασία ήταν το στρες. Αυτό σημαίνει ότι το μεγάλο στοίχημα για τους οργανισμούς, πλέον, είναι να διαχειριστούν το άγχος και να διατηρήσουν το wellbeing του ανθρώπινου δυναμικού τους. Και όταν λέμε wellbeing, δεν εννοούμε μόνο τη σωματική άσκηση, αλλά να μπορεί να εκφράζει κάποιος τα συναισθήματά του αποτελεσματικά, να χρησιμοποιεί το μυαλό του εποικοδομητικά, να είναι κοινωνικός με τους ανθρώπους γύρω του, να ενδιαφέρεται γα το περιβάλλον του και να μπορεί να ισορροπήσει τις δυσκολίες της ζωής με τους «πόρους» που διαθέτει τόσο σε ψυχολογικό όσο και σωματικό επίπεδο. Ειδικότερα, στο εργασιακό περιβάλλον εννοούμε την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των εργαζομένων με την ενίσχυση της καλύτερης υγείας τους.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή προγραμμάτων σε 3 επίπεδα που αφορούν: – Στην πρόληψη: Εκπαίδευση και αυτοεπίγνωση πάνω σε θέματα υγείας, όπως ανθεκτικότητα, προγράμματα γυμναστικής και σωστής διατροφής. – Στην αντιμετώπιση: Η ψυχολογική υποστήριξη που δίνεται στον εργαζόμενο μέσα από μια τηλεφωνική γραμμή ή παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από εξειδικευμένους επαγγελματίες για δύσκολες καταστάσεις, όπως οικονομική κρίση, απώλεια, διαζύγιο κ.ά. – Στην επανένταξη στο εργασιακό περιβάλλον μετά από μια μακροχρόνια ασθένεια: Η υποστήριξη του προσωπικού μιας εταιρείας, όταν ο εργαζόμενος επιστρέφει στη δουλειά του μετά από μακρόχρονη απουσία λόγω ασθένειας. Τα οφέλη για όσες εταιρείες ακολουθούν μια κουλτούρα για το wellbeing του προσωπικού τους είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς μέσα από αυτά επιτυγχάνουν: μείωση των απουσιών λόγω ασθένειας, λιγότερα ατυχήματα στον εργασιακό χώρο, περισσότερη ενέργεια και αντοχή στις δυσκολίες, μεγαλύτερη δέσμευση και καλύτερη ομαδική συνεργασία. Ευνοημένοι, όμως, είναι και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι κατανοούν τι σημαίνει άγχος και πώς αυτό τους επηρεάζει, μαθαίνουν τεχνικές αντιμετώπισης του στρες, όπως σωστή διαχείριση σκέψεων, τεχνικές χαλάρωσης, mindfulness και τεχνικές που μπορούν άμεσα να βοηθήσουν σε στιγμές «κρίσης». Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι οι εταιρείες είναι πολύ περισσότερα από αριθμούς και κέρδη. Είναι κυρίως οι άνθρωποί της. Και όταν οι άνθρωποι είναι υγιείς αποδίδουν τα μέγιστα. Το μεγάλο στοίχημα για τους οργανισμούς, πλέον, είναι να διαχειριστούν το άγχος και να διατηρήσουν την ευημερία του ανθρώπινου δυναμικού τους


TIME FOR A CHANGE

Η πραγματικότητα στην αγορά εργασίας αλλάζει. Εγώ;

της Ελισάβετ Γεωργίου, Επαγγελματική σύμβουλος

Τα νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας διαρκώς μας επιβεβαιώνουν τις αλλαγές που συμβαίνουν, αλλά και προμηνύουν τις αλλαγές που θα γίνουν. Ποιες, όμως, είναι οι αλλαγές που συμβαίνουν και με τι εφόδια θα προσεγγίσουμε τη νέα πραγματικότητα; Σίγουρα, αλλάζει η έννοια της εργασίας και της εργασιακής σταθερότητας, οι αμοιβές σε σχέση με την προσπάθεια που καταβάλλει κάποιος, η ταχύτητα ανάπτυξης της τεχνολογίας, η πρόσβαση στη γνώση, το πολιτικο-οικονομικοκοινωνικό σκηνικό, η καθημερινότητα και ο καθένας μας. Αυτό σημαίνει ότι όλοι μας, χρειάζεται να αποχαιρετίσουμε τα μέχρι τώρα στερεότυπα της επαγγελματικής επιτυχίας και τα όνειρα που στήσαμε με βάση τα παλιά δεδομένα και να αναπτύξουμε νέες δεξιότητες, που θα μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα τις αλλαγές, όπως: Η ετοιμότητα στο τυχαίο. Πώς αντιμετωπίζω τα τυχαία γεγονότα; Πώς μπορώ να μετατρέψω ένα τυχαίο γεγονός σε επαγγελματική ευκαιρία; Η δεξιότητα αυτή μας βοηθά να αναγνωρίσουμε και να αξιοποιήσουμε τις τυχαίες καταστάσεις, διαχειριζόμενοι αποτελεσματικά όχι μόνο τα θετικά αλλά και τα αρνητικά απρόοπτα γεγονότα της ζωής μας. Έτσι, είμαστε προετοιμασμένοι για το τυχαίο χωρίς να αφήνουμε τίποτε στην «τύχη». Δημιουργία εναλλακτικών προο­ πτικών για το επάγγελμά μας. Ποιες άλλες επαγγελματικές επιλογές έχω; Αναπτύσσοντας τη δεξιότητα αυτή, βρίσκουμε νέες πρακτικές και χρήσιμες ιδέες για το τι εναλλακτικά επαγγέλματα μπορούμε να κάνουμε. Έτσι, αντί να περιμένουμε να εμφανιστούν νέες θέσεις εργασίας ή ευκαιρίες απασχόλησης, αναλαμβάνουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων. Επαγγελματική προσαρμοστικότη­ τα. Πόσο εύκολα ή δύσκολα προσαρμόζομαι στις νέες καταστάσεις; Η δεξιότητα αυτή δηλώνει την ευελιξία ή και την προθυμία μας να αντιμετωπίσουμε

τους επαγγελματικούς μας στόχους, τις μεταβάσεις ή τα απροσδόκητα γεγονότα με τις κατάλληλες ενέργειες. Η κοινωνική ευαισθητοποίηση. «Φροντίζω για την κοινωνία, άρα φροντίζω και για τον εαυτό μου ως μέλος αυτής της κοινωνίας». Με αυτό τον τρόπο συνδέουμε την ατομική ευημερία με την κοινωνική και, έτσι, χαράσσουμε μια πορεία που θα μας προσφέρει μια βαθύτερη αίσθηση ικανοποίησης και εκπλήρωσης όχι μόνο των προσωπικών μας στόχων, αλλά και του κοινωνικού συνόλου που ζούμε. Επαγγελματική ανθεκτικότητα. Πόσο «τραυματίζομαι» κατά τη διάρκεια της αλλαγής; Πρόκειται για τη δεξιότητα να αντεπεξερχόμαστε στις αντιξοότητες και τις αλλαγές στην εργασία, τη στιγμή που αυτές συμβαίνουν. Αυτοαποτελεσματικότητα. Θα τα καταφέρω να επιτύχω τους στόχους μου; Η δεξιότητα της αυτοαποτελεσματικότητας αφορά στην εκτίμησή μας για την ικανότητά μας να οργανώνουμε και να εκτελούμε ένα σχέδιο δράσης, το οποίο θα έχει το αποτέλεσμα που θέλουμε. Θετικός προσανατολισμός στο μέλλον. Τι θα γίνει αύριο; Είναι η δεξιότητα που μας βοηθά, στα διάφορα στάδια της ζωής μας, να γνωρίσουμε βαθύτερα τον εαυτό μας και να έχουμε θετικές σκέψεις, εικόνες και συναισθήματα για τον εαυτό μας, όπως θα είναι στο μέλλον. Δεξιότητες αναζήτησης εργασί­ ας. Πώς θα βρω δουλειά; Πρόκειται για δεξιότητες που αφορούν τη χρήση συγκεκριμένων τεχνικών για αναζήτηση εργασίας, κοινωνικής δικτύωσης, κινητικότητας, διαπολιτισμικών στοιχείων, διαχείρισης χρόνου, αυτοπαρουσίασης, διεκδικητικότητας, προσαρμογής στην αλλαγή, επίλυσης προβλημάτων, διαχείρισης άγχους κ.ά. Όλοι μας, χρειάζεται να αποχαι­ρε­ τίσουμε τα μέχρι τώρα στερεό­τυ­πα της επαγγελματικής επιτυχίας και να αναπτύξουμε νέες δεξιότητες

15


MEET THE HR

θα δει αυτός στον οποίο δίνεται η συνέ­ ντευξη.

Εξασκηθείτε… στις βιντεοκλήσεις

Σ

Η αμηχανία μιας συνέντευξης είναι δεδομένη. Αυξάνεται όμως γεωμετρικά, όταν είναι εξ αποστάσεως. Αν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία στις βιντεοκλήσεις, εξασκηθείτε. Πραγματοποιήστε μια συνέντευξη πρόχειρη, ως εξάσκηση, καταγράψτε την για να έχετε μια ξεκάθαρη ιδέα πώς δείχνετε.

Προετοιμαστείτε κατάλληλα

του Γεράσιμου Σπηλιώτη, ιδρυτή της εταιρείας Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Σταδιοδρομίας My Future Career

Χαμογελάτε

Τ Η

Λ

Ε

Συνέντευξη μέσω Skype

Θυμηθείτε ότι οι συνεντεύξεις δεν είναι όλες ίδιες. Δεν υπάρχει έτοιμη απάντηση για κάθε ερώτηση, όσο τετριμμένη ή επαναλαμβανόμενη κι αν είναι. Προετοιμάστε τη δομή και τον τρόπο που θα παρουσιάσετε το προφίλ σας, την εμφάνισή σας, την επαγγελματική σας εμπειρία και τα επιτεύγματα που σας διαφοροποιούν. Κάνετε την έρευνά σας για την εταιρεία.

Μ Ο Ν Ι Μ Ε

Σ

Σ

16

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τα τελευταία χρόνια το Skype έχει εξελιχθεί σε ένα χρήσιμο επαγγελματικό εργαλείο, που διευκολύνει την επικοινωνία των ανθρώπων στο χώρο των επιχειρήσεων. Ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια που η κρίση στο εσωτερικό της χώρας βαθαίνει, ένα μεγάλο ποσοστό στελεχών που βρίσκεται στην Ελλάδα έχει επωφεληθεί από το Skype ή από αντίστοιχα προγράμματα στην προσπάθεια αναζήτησης εργασίας. Πολλοί υποψήφιοι, είτε από επιλογή είτε λόγω της παρατεταμένης ανεργίας καθημερινά, απευθύνονται σε επιχειρήσεις και συμβούλους εύρεσης εργασίας, σε διάφορα μέρη του κόσμου. Για το λόγο αυτό, η συντριπτική πλειονότητα των συνεντεύξεων μέσω Skype στην Ελλάδα αφορά θέσεις εργασίας στο εξωτερικό. Διαβάστε ορισμένες συμβουλές για να κάνετε καλύτερη εντύπωση και να αυξήσετε τις πιθανότητες να επιλεγείτε για τη δουλειά.

Τεχνικά

του λειτουργίες, όπως: να δέχεται κλήσεις με τη χρήση ή όχι της κάμερας, να γνωρίζει την απενεργοποίηση του μικροφώνου (mute), να γνωρίζει τις διαφορές στην κατάσταση του προφίλ (status), προκειμένου να μην ενοχλήσει και να μην ενοχληθεί, να γνωρίζει πώς θα εντοπίσει και πώς θα προσκαλέσει το συνομιλητή του, να γνωρίζει πώς μπορεί να δημιουργήσει ομαδική συνομιλία με περισσότερα από δύο άτομα, να έχει διασφαλίσει καλή σύνδεση με το διαδίκτυο προκειμένου η συνέντευξη να μη διακοπεί ή να μην έχει παρεμβολές, να φροντίσει για το σωστό φωτισμό και τον καλό ήχο από και προς τον υπολογιστή του, να γνωρίζει τo ακριβές όνομα (id) του συνομιλητή κατά τη συνεννόηση για την οριστικοποίηση της συνέντευξης και να έχει συνδεθεί μαζί του πριν τη συνέντευξη, και επίσης να υπάρχει εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας σε περίπτωση αδυναμίας διεξαγωγής της συνέντευξης.

Ο υποψήφιος οφείλει, πριν τη συνέντευξη, να έχει εξοικειωθεί με το πρόγραμμα και να γνωρίζει σε καλό επίπεδο βασικές

Τέλος, βεβαιωθείτε ότι το username σας είναι επαγγελματικό με το όνομά σας μέσα σε αυτό, καθώς είναι το πρώτο πράγμα που

Το χαμόγελο είναι ο καλύτερος τρόπος να σπάσετε τον πάγο και να αναπτύξετε μια καλή επαφή με το συνομιλητή σας. Διατηρήστε μια χαρούμενη έκφραση στο πρόσωπό σας, δείχνοντας όσο πιο φυσικοί γίνεται.

Να είστε συγκεντρωμένοι Σε μια συνέντευξη είναι πολύ σημαντικό το να ακούτε, εκτός από το να μιλάτε. Με αυτό τον τρόπο δίνετε στο συνομιλητή σας αξία και, παράλληλα, τη δυνατότητα να καταλάβει ότι είστε στο ρυθμό της συζήτησης.

Προετοιμάστε το χώρο γύρω σας Φροντίστε τον περιβάλλοντα χώρο, διατηρώντας ένα σκηνικό σοβαρό και μετρημένο. Πραγματοποιήστε τη συνέντευξη σε ένα χώρο που απομονώνεται με πόρτα από το υπόλοιπο σπίτι. Λαμβάνοντας κανείς υπόψη τα παραπάνω, μπορεί εύκολα να συμπεράνει ότι πολλά φοιτητικά δωμάτια, σπίτια, internet café ή ακόμη και η ίδια η τραπεζαρία του σαλονιού μας μπορούν να μετατραπούν σε χώρους διεξαγωγής μιας συνέντευξης που μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή. Καλή επιτυχία!


SOCIAL MEDIA

Bsmark

Επαγγελματικό κοινωνικό δίκτυο… α(λ)λά ελληνικά Δημιουργήθηκε πρόσφατα το πρώτο Επαγγελματικό Κοινωνικό Δίκτυο στην Ελλάδα, το Bsmark (Business social marketing), το οποίο θεωρείται απολύτως ασφαλές, πληρέστατο και η χρήση του είναι δωρεάν. Το Bsmark (www.bsmark.com) αποτελεί από μόνο του μια επαγγελματική ευκαιρία. Άνθρωποι από κάθε σημείο του πλανήτη, επαγγελματίες, άνεργοι, φοιτητές, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, χομπίστες, μπορούν να συνδεθούν online για να μοιραστούν μέσω ενός κοινωνικού δικτύου ό,τι έχει να κάνει με το επάγγελμά τους, την επιχειρηματικότητα και τον ελεύθερο χρόνο κ.ά. Συγκεκριμένα, οι ιδρυτές της πλατφόρμας υποστηρίζουν ότι δημιούργησαν το Bsmark προκειμένου να βοηθήσουν κόσμο μέσω του διαδικτύου να προβάλλει το βιογραφικό του σε μια διαδικτυακή κοινότητα που επιθυμεί την αναβίωση του πραγματικού νοήματος της κοινωνικής δικτύωσης. Υποστηρίζουν ότι ακολουθούν αυστηρά πρωτόκολλα ελέγχου

του υποβαλλόμενου από τους χρήστες περιεχομένου, με σκοπό να διατηρηθεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο επικοινωνίας.

ση του επαγγελματικού δικτύου του μέλους, των φωτογραφιών, των βίντεο και των υπόλοιπων δραστηριοτήτων του

Το Bsmark δεν είναι ένα κοινωνικό δίκτυο γενικού περιεχομένου. Είναι ένα αμιγώς Επαγγελματικό Κοινωνικό Δίκτυο, είναι δωρεάν και οι ιδρυτές του έχουν σαν βασική προτεραιότητα τη διατήρηση και των δύο αυτών χαρακτηριστικών.

• Εργαλείο ανταλλαγής επαγγελματικών συστάσεων

Ορισμένες μόνο από τις δυνατότητες που προσφέρει στα μέλη του το Bsmark είναι: • Η δημιουργία και διαχείριση επαγγελματικού προφίλ

• Δημιουργία ομάδας και σύνδεση της ομάδας με blog και εκδηλώσεις, φόρουμ ερωτήσεων-απαντήσεων, chat, ομαδικό chat • Δημιουργία εταιρικής ιστοσελίδας με τη βοήθεια εύχρηστης εργαλειοθήκης και τη δυνατότητα drag & drop εικόνων και κειμένων

• Δημιουργία online βιογραφικού και κοινοποίησή του στο δίκτυο

• Δυνατότητα μοναδικών διευθύνσεων (url) για το προσωπικό προφίλ και την εταιρική ιστοσελίδα

• Διαδραστικότητα με τα άλλα μέλη σε όλα τα επίπεδα

• Εργαλείο αξιολόγησης των επιχειρήσεων του επαγγελματικού καταλόγου

• Κατανοητές ρυθμίσεις ασφαλείας για τις πληροφορίες που υποβάλλει ο χρήστης και απόλυτος έλεγχος της προβολής τους

• Δημιουργία δωρεάν αγγελίας για προσφορά ή ζήτηση εργασίας και υπηρεσιών.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

17

• Εργαλεία για τη διάδοση και την επέκτα-

ΕΥΡΩΠΑ�ΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Πράξης «Λειτουργία Ολοκληρωμένης Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer και Συναφών Παθήσεων» MIS 349790 του Ε. Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013», Εδραίωση της Μεταρρύθμισης στον Τομέα της Ψυχικής Υγείας, Αξονας Προτεραιότητας 14, της Ειδικής Υπηρεσίας Τομέα Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκηρύσσει

μία (1) θέση Νοσηλευτή με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου πλήρους απασχόλησης Η Αναλυτική Πρόσκληση αναρτάται στην ιστοσελίδα του φορέα www.mkoapostoli.gr Η Ολοκληρωμένη Μονάδα Alzheimer και Συναφών Παθήσεων λειτουργεί στο Χαλάνδρι Αττικής XPYΣH EYKAIPIA

Αποστολή βιογραφικών έως 3 Μαρτίου 2014 στη διεύθυνση: Ηρας 8 & Δέσπως Σέχου 37, 117 43 Αθήνα ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: n.katsiaras@mkoapostoli.gr Υπεύθυνος επικοινωνίας: Νικόλαος Κατσιάρας, 213 0184441 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ∆ΥΝΑΜΙΚΟΥ”

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

www.ygeia-pronoia.gr

Με τη συμβολή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης

ΕΥΡΩΠΑ�ΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

www.prosonolotahos.gr

www.espa.gr


ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Με καινούργια μορφή η διαδικτυακή πύλη του EURES Ανανεωμένη θα είναι σε λίγο διάστημα η διαδικτυακή πύλη του EURES. Αυτό σημαίνει ότι η καινούργια μορφή θα περιλαμβάνει μια νέα εφαρμογή για το «Βιογραφικό on-line», βελτιωμένες λειτουργίες αναζήτησης, νέα μορφή και περιεχόμενο και θα είναι πιο φιλική για τους χρήστες. Στόχος του EURES είναι να διευκολυνθεί ακόμη περισσότερο η επαφή μεταξύ των ατόμων που αναζητούν εργασία και των εργοδοτών.

γλώσσες για οποιαδήποτε χώρα ή περιφέ-

• Βιογραφικό on-line: Η εφαρμογή «Bιογραφικό on-line» ανανεώνεται ριζικά. – Τα άτομα που αναζητούν εργασία θα μπορούν να χρησιμοποιούν εύκολες στην επιλογή τους λέξεις-κλειδιά για να περιγράφουν τις δεξιότητες και την εργασιακή εμπειρία τους, ώστε να διευκολύνεται η εύρεσή τους από τους εργοδότες. – Οι εργοδότες θα μπορούν να βρίσκουν τα βιογραφικά των ατόμων που αναζητούν εργασία ανεξάρτητα από τη γλώσσα στην οποία έχουν συνταχθεί. Με βελτιωμένες επιδόσεις, η λειτουργία αναζήτησης βιογραφικών θα είναι ταχύτερη, ακριβέστερη και απλούστερη στη χρήση.

θα σας εμφανίζει τις κενές θέσεις απασχό-

• Νέες λειτουργίες αναζήτησης εργασίας: Οι λειτουργίες αναζήτησης επικαιροποιούνται και θα είναι απλούστερες και ταχύτερες από κάθε άλλη φορά. Με την απλή εισαγωγή μιας λέξης-κλειδιού και μιας τοποθεσίας, θα έχετε αποτελέσματα σε πολλές

ρεια στην οποία επιθυμείτε να εργαστείτε. Χάρη σε μια πιο έξυπνη μηχανή αναζήτησης που θα τεθεί σε εφαρμογή, το EURES λησης που αντιστοιχούν καλύτερα στα κριτήριά σας. • Εφαρμογή «Διαβατήριο δεξιοτήτων»: – Η εφαρμογή «Διαβατήριο δεξιοτήτων» ανά κλάδο σημαίνει ότι θα είναι πιο εύκολο για τους εργοδότες να βλέπουν ποιες είναι οι δεξιότητές σας σε ένα συγκεκριμένο κλάδο, καθώς και το πού και πώς τις αποκτήσατε. Οι δύο πρώτοι κλάδοι για τους οποίους θα λειτουργήσει διαδικτυακά θα είναι η φιλοξενία και ο τουρισμός. – Οι εργοδότες θα μπορούν να αναζητούν υποψηφίους στο EURES εισάγοντας τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούνται στο διαβατήριο δεξιοτήτων. Το διαβατήριο δεξιοτήτων μπορεί να συνοδεύεται από συστάσεις εργοδοτών, διπλώματα ή άλλα δικαιολογητικά έγγραφα.

Auf nach München! Privater Kindergarten mit mehreren Einrichtungen sucht erfahrene, motivierte Erzieherinnen, die sich in München ein neues Leben mit hervorragenden Aufstiegschancen aufbauen wollen. Sie sprechen gut Deutsch (Mindestniveau B2), arbeiten gerne im Team und haben einen Abschluß an der Universität oder Τ.Ε.Ι in Erziehungswissenschaften? Wir bieten Ihnen eine gute Bezahlung und angenehme Arbeitszeiten. Bei der Wohnungssuche sind wir gerne behilflich. Das erste Bewerbungsgespräch findet telefonisch oder per skype statt. Bitte senden Sie Ihre Bewerbung an:

info@kukita.de

XPYΣH EYKAIPIA

18

• Νέα εμφάνιση και περιεχόμενο: Η διαδικτυακή πύλη του EURES αποκτά νέα μορφή και περιεχόμενο και γίνεται έτσι πιο ελκυστική και φιλική για τους χρήστες. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Θα συνεχίσει να είναι η

παλιά, γνώριμη πύλη EURES, αλλά με ανανεωμένη μορφή, ώστε να είναι πιο εύκολη στην πλοήγηση και στην εύρεση των πληροφοριών που χρειάζεστε.


ΕΡΕΥΝΑ

Έρευνα KPMG: Πώς θα διαμορφωθούν οι μισθοί το 2014 Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τις μισθολογικές αυξήσεις το 2014 σε σημαντικούς κλάδους της ιδιωτικής αγοράς. Περισσότερες από τις μισές εταιρείες σε βασικούς κλάδους της αγοράς αναμένεται να δώσουν μηδενικές αυξήσεις στους εργαζομένους τους τη φετινή χρονιά. Τα συμπέρασματα αυτά προκύπτουν από την ετήσια έρευνα αποδοχών και παροχών της KPMG. Πιο αναλυτικά:

Ασφαλιστικός κλάδος Στον ασφαλιστικό κλάδο το 64% του δείγματος έδωσε μισθολογικές αυξήσεις το 2013 σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, ενώ το 14% έδωσε μηδενικές αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων. Το μέσο ποσοστό αύξησης για το σύνολο του δείγματος ανέρχεται σε 1%. Το 57% των εταιρειών του δείγματος προβλέπει μηδενικές αυξήσεις για το 2014, ενώ μόλις δύο εταιρείες από το σύνολο του δείγματος προχώρησαν μέσα στο 2012 ή το 2013 σε μείωση θέσεων εργασίας με στόχο τη μείωση δαπανών.

Κλάδος Καταναλωτικών προϊόντων Το 63% των εταιρειών του δείγματος στο

συγκεκριμένο κλάδο έδωσε μηδενικές αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων, ενώ το 37% έδωσε αυξήσεις σε επιλεγμένες κατηγορίες εργαζομένων. Το μέσο ποσοστό της αύξησης που δόθηκε για το σύνολο του δείγματος ανέρχεται σε 0,5%. Για το 2014 το 53% των εταιρειών του δείγματος προβλέπει μηδενικές αυξήσεις, το 25% προβλέπει αυξήσεις 1.8%, ενώ το υπόλοιπο 22% δεν είναι σε θέση να κάνει προβλέψεις. Καμία εταιρεία του δείγματος δεν προχώρησε σε μειώσεις βασικών αποδοχών το 2013, ενώ τρεις προβλέπουν να προχωρήσουν σε μειώσεις το 2014.

Κλάδος Υψηλής τεχνολογίας Το 72% των εταιρειών του δείγματος έδωσε μηδενικές αυξήσεις το 2013 σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων, ενώ το 22% έδωσε αυξήσεις σε επιλεγμένες κατηγορίες εργαζομένων. Το μέσο ποσοστό της αύξησης που δόθηκε για το σύνολο του δείγματος ανέρχεται σε 0,5%. Το 50% των εταιρειών του δείγματος προβλέπει μηδενικές αυξήσεις για το 2014. Το 72% των εταιρειών του δείγματος προχώρησε, κατά το έτος 2012 ή το 2013, σε μείωση θέσεων εργασίας,

κυρίως λόγω μείωσης του κύκλου εργασιών και περικοπών κόστους. Κατά το έτος 2012, καταργήθηκαν 412 θέσεις εργασίας, ενώ μέσα στο 2013 άλλες 48 αφορούσαν κυρίως εργαζομένους που δεν κατέχουν διοικητικές θέσεις.

Φαρμακευτικός και Αγροχημικός κλάδος Στο συγκεκριμένο κλάδο το 53% του δείγματος έδωσε μισθολογικές αυξήσεις το 2013 σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, ενώ το 47% έδωσε μηδενικές αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων. Το μέσο ποσοστό της αύξησης που δόθηκε για το σύνολο του δείγματος ανέρχεται σε 1%. Αναφορικά με τις προβλέψεις για το 2014, το 39% του δείγματος δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε αυξήσεις της τάξης του 2%, το 32% των εταιρειών θα δώσει μηδενικές αυξήσεις, ενώ το 29% δεν ήταν σε θέση να προβλέψει. Μόνο μία εταιρεία από το σύνολο του δείγματος προχώρησε σε μειώσεις βασικών αποδοχών τουλάχιστον σε μία κατηγορία εργαζομένων για το 2013, ενώ άλλη μία προβλέπει να προχωρήσει σε μειώσεις το 2014.

19


Ο ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το επίδομα ανεργίας (β μέρος)

Σημείωση: Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για τον ΟΑΕΔ θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό, απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο, εισόδημα από κάθε πηγή –με εξαίρεση τις αποζημιώσεις απόλυσης– του προηγούμενου από την άσκηση του δικαιώματος οικονομικού έτους του ανέργου, της συζύγου και των ανήλικων τέκνων του. Δεν προσμετράται στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα: το επίδομα ανεργίας, ασθενείας, μητρότητας, καθώς και το επίδομα μακροχρονίως ανέργου (για τυχόν χορήγησή του κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος).

Ύψος επιδόματος μακροχρόνια άνεργων

20

Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται στο ποσό των 200 ευρώ και χορηγείται προσωπικά στον ίδιο το δικαιούχο, για όσο χρονικό διάστημα είναι άνεργος και σε καμία περίπτωση πέρα από 12 μήνες.

Διονύσης Ρίζος Δικηγόρος/Εργατολόγος Στις περιπτώσεις καταγγελίας της σύμβασης μπορούμε να διακρίνουμε δύο κατηγορίες εργαζομένων όσον αφορά τις παροχές του ΟΑΕΔ. Τους εργαζόμενους που επιδοτούνται για πρώτη φορά (για τους οποίους μιλήσαμε στο προηγούμενο τεύχος) και τους μακροχρόνια ανέργους, στους οποίους θα αναφερθούμε εδώ.

Πώς επιδοτούνται οι μακροχρόνια άνεργοι Δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων είναι οι Έλληνες υπήκοοι και οι υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προϋποθέσεις 1. Ηλικία από 20 μέχρι 66 ετών. Ως ημερομηνία αφετηρίας για τη συμπλήρωση του 20ού και 66ου έτους, λογίζεται η ημερομηνία γέννησης του δικαιούχου. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης των ορίων ηλικίας είναι ο χρόνος υποβολής της αίτησης.

2. Εξάντληση 12μηνης τακτικής επιδότησης ανεργίας. Δικαιούχοι είναι και όσοι έχουν εξαντλήσει 12μηνη επιδότηση, ακόμη κι αν την έλαβαν τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις), και υποβάλλουν την αίτηση εντός αποσβεστικής προθεσμίας δύο μηνών, από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης. Προσοχή: Δεν είναι δικαιούχοι οι άνεργοι των οποίων η εγκριτική απόφαση χορήγησης τακτικής επιδότησης ανεργίας είναι μικρότερη των δώδεκα μηνών.

3. Να έχουν συμπληρώσει, κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί δωδεκάμηνο και να παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. 4. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 10.000€. Το συγκεκριμένο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 586,08€ για κάθε ανήλικο τέκνο. Το συγκεκριμένο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο.

Επιδότηση από τον ΟΑΕΔ στην περίπτωση επίσχεσης εργασίας Για το μισθωτό που ασκεί το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας του (Α.Κ.325) ή λόγω διακοπής εργασιών της επιχείρησης που απασχολείται, υπάρχει η δυνατότητα να λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας, εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω για την τακτική επιδότηση ανεργίας. Στην περίπτωση πτώχευσης της επιχείρησης προσκομίζεται η καταγγελία σύμβασης που κοινοποιείται από τον σύνδικο πτώχευσης της επιχείρησης στους εργαζόμενους και στη συνέχεια η Υπηρεσία του ΟΑΕΔ προβαίνει σε απόφαση επιδότησης ανεργίας, εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις. Από τις πιο σημαντικές βοήθειες αποτελεί η επιδότηση που χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε πε­ριόδους ανεργίας σε εργαζόμενους, είτε προέρχονται από καταγγελίες των συμβάσεων είτε προέρχονται από μακροχρόνια ανεργία.


TIPS & NEA

Τα καταστήματα Public (www.public.gr) σε συνεργασία με το επιχειρηματικό – οικονομικό portal EMEA.gr (www.emea.gr) ξεκίνησαν μία σειρά από σεμινάρια για startup επιχειρήσεις και επιχειρηματίες. Κάθε δεύτερη Τρίτη, καταξιωμένα στελέχη της αγοράς και μέλη του startup οικοσυστήματος δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα γύρω από τη νεανική επιχειρηματικότητα. «Τι είναι τελικά οι startups;» «Πώς διαφοροποιούνται από τις παραδοσιακές επιχειρήσεις;» «Πώς ιδρύει κάποιος µια startup;» «Πού μπορεί κανείς να αναζητήσει χρηματοδότηση;». Τον κύκλο των σεμιναρίων άνοιξε την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου ο Δημήτρης Τσίγκος, ιδρυτής του επιχειρηματικού οικοσυστήματος Virtual Trip και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων (HSA) και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών (YES).

1ος φοιτητικός διαγωνισμός για την ΕΚΕ Στις 14 Μαρτίου λήγει η υποβολή συμμετοχών στον 1ο φοιτητικό διαγωνισμό για τη συγγραφή εργασίας για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, με τίτλο "Ο ρόλος της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στο επιχειρείν", που γίνεται εις μνήμην του Νίκου Αναλυτή, προέδρου του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη για πολλά χρόνια. Δικαίωμα υποβολής έχουν ομάδες (3μελείς – 4μελείς) πανεπιστημιακών φοιτητών προ/μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και την υποστήριξη του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Οι νικητές των τριών πρώτων βραβείων θα έχουν την ευκαιρία να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην τριήμερη πανευρωπαϊκή συνάντηση νέων που διοργανώνει το Ευρωκοινοβούλιο για νέους από όλη την Ευρώπη και θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο τον Μάιο του 2014. Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθυνθούν στο Ελληνικό Δίκτυο για την ΕΚΕ, στο τηλέφωνο: 210 /3387422 ή στο email: diktio@csrhellas.gr.

Συνεργασία ΕΕΔΕ με εξαγωγείς Δράση συμβουλευτικής σε επιχειρήσεις για θέματα εξωστρέφειας θα ξεκινήσει η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ) και τον Οργανισμό Ελληνικού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ). Στόχος της δράσης «Συμβουλευτική και Mentoring σε θέματα Εξωστρέφειας», η οποία χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, είναι η υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων που προτίθενται μελλοντικά να εξάγουν, αλλά και υφιστάμενων εξαγωγικών επιχειρήσεων που επιθυμούν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους. Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν εργαζόμενοι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρηματίες, που στοχεύουν στη διεθνοποίηση. Επιπλέον κριτήρια για την επιλογή των επιχειρήσεων αποτελούν: η δραστηριοποίηση σε εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας, οι βασικές γνώσεις σε θέματα εξωστρέφειας, η απασχόληση σε επιχειρήσεις με περισσότερα από 10 άτομα προσωπικό και με εξωστρεφή προσανατολισμό και η πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Ο Δήμος Αθηναίων ενισχύει την επιχειρηματικότητα Τέθηκε σε εφαρμογή, από το Δήμο Αθηναίων, το αναπτυξιακό σχέδιο με τίτλο Έργο Αθήνα (www. ergoathina.gr), το οποίο διαθέτει ήδη χρηματοδότηση 120 εκατ. ευρώ από κονδύλια ΕΣΠΑ. Ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος είναι αφιερωμένο στη Βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας και της Επιχειρηματικότητας στο δήμο της Αθήνας. Πάνω από 27 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευθεί, προκειμένου να ενισχυθούν κλάδοι αιχμής της τοπικής οικονομίας που προωθούν την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, και κυρίως, για να διατεθούν για την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω της απασχόλησης των νέων. Οι δράσεις χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Αυτές που υλοποιούνται από τον ίδιο το Δήμο και τις υπηρεσίες του, όπως η ΕΑΤΑ και η Τεχνόπολις, και σε αυτές που υλοποιούνται από συνεργαζόμενους φορείς. Στην πρώτη κατηγορία έχουν ενταχθεί έργα, όπως η δημιουργία Κέντρου Στήριξης της Επιχειρηματικότητας, ενώ στη δεύτερη εντάσσονται οι δράσεις που πραγματοποιούνται με τη συνεργασία σημαντικών οργανισμών, όπως το Οικονομικό και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ, το ΕΒΕΑ, ο ΟΠΕ, το ΕΕΑ.

Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Ε Ι Ν

Eντατικά μαθήματα για startups από το Public και το EMEA.gr

21


ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εντός του μήνα, αναμένεται από το υπουργείο Ανάπτυξης να «ανοίξει» το πρόγραμμα επιδότησης νέων επαγγελματικών προσπαθειών για νέους και νέες, ηλικίας μέχρι 40 ετών, στο πλαίσιο του επενδυτικού νόμου. Βάσει των σχεδιασμών, οι ενισχύσεις που θα λάβουν οι νέοι επιχειρηματίες, ενδέχεται να καλύψουν και το 100% των λειτουργικών εξόδων τους τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας των επιχειρήσεών τους. Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται η δυνατότητα απευθείας επιχορήγησης των δαπανών που αφορούν στην ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης ή η ενίσχυση της χρήσης χρηματοδοτικής μίσθωσης. Το πρόγραμμα αναμένεται να «ανοίξει» μέσα στον Μάρτιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης, και θα αφορά μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Ε Ι Ν

22

Επιδότηση για νέους επιχειρηματίες έως 40 ετών

Οι ενισχύσεις ενδέχεται να καλύψουν και το 100% των λειτουργικών εξόδων τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας των επιχειρήσεων

Μικρές επιχειρήσεις ορίζονται εκείνες που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ. Πολύ μικρές επιχειρήσεις ορίζονται αυτές που απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ.

Προϋποθέσεις Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για να συμμετάσχουν απαιτείται να έχουν νομική μορφή είτε ατομικής επιχείρησης είτε εμπορικής εταιρείας είτε συνεταιρισμού. Επίσης, θα πρέπει να αποτελούν είτε ατομικές επιχειρήσεις, τα φυσικά πρόσωπα των οποίων δεν έχουν υπερβεί το 40ό έτος της ηλικίας τους, είτε επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα με ποσοστό άνω του 50% του εταιρικού τους κεφαλαίου, τα οποία δεν έχουν υπερβεί το 40ό έτος της ηλικίας τους και ασκούν αποκλειστικά τη διαχείριση της εταιρείας, κατέχοντας θέση προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου, διευθύνοντος συμβούλου, διαχειριστή ή αντίστοιχου οργάνου διοίκησης. Δεν θα πρέπει, ακόμη, να έχουν ως μετόχους με ποσοστό άνω του 20% ή ασκούντες τη διοίκηση πρόσωπα που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις οι οποίες έπαυσαν τη λειτουρ-

γία τους κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο και δραστηριοποιούνταν στην ίδια σχετική αγορά ή σε όμορες αγορές.

Κόστος επένδυσης Το ελάχιστο κόστος της επένδυσης ορίζεται στα 100.000 ευρώ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ για τις μικρές επιχειρήσεις το ελάχιστο κόστος είναι 150.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου αυτού πραγματοποιείται είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων είτε μέσω εξωτερικής χρηματοδότησης και θα τεκμηριώνεται σε ποσοστό τουλάχιστον 30% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου. Οι δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου, οι οποίες δεν καλύπτονται με μία από τις προτεινόμενες ενισχύσεις του ειδικού καθεστώτος της επιχειρηματικότητας των νέων, μπορούν επίσης να χρηματοδοτηθούν: •Με ίδια κεφάλαια. •Με συμμετοχή σε άλλο καθεστώς κρατικών ενισχύσεων (είτε στον επενδυτικό νόμο είτε σε άλλο πρόγραμμα, π.χ. πρόγραμμα ΕΣΠΑ). •Με χαμηλότοκο δάνειο μέσω του ΕΤΕΑΝ και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας. •Με άλλη εξωτερική χρηματοδότηση.

Ποσοστά ανά Περιφέρεια Στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας ορίζονται ποσοστά ενίσχυσης 35% για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται τα τρία πρώτα έτη μετά την ίδρυση της επιχείρησης και 25% για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται τα δύο επόμενα έτη. Τα ποσοστά αυτά προσαυξάνονται κατά 5% στα νησιά των ως άνω περιφερειών με πληθυσμό μικρότερο των 5.000 κατοίκων. Στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδος και Αττικής ορίζονται ποσοστά ενίσχυσης 25% για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται τα τρία πρώτα έτη μετά την ίδρυση της επιχείρησης και 15% για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται τα δύο επόμενα έτη.


23


ΟΑΕΔ

Α Τ Α

Δωδεκάμηνη απασχόληση για 10.000 ανέργους από 30 έως 66 ετών

Π Ρ Ο Γ

Ρ Α

Μ Μ

24

Αιχμή του δόρατος του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ θεωρείται το πρόγραμμα επιδοτούμενων θέσεων εργασίας για 10.000 ανέργους, ηλικίας από 30 έως 66 ετών, που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο. Η επιδότηση θα φθάνει έως τα 450 ευρώ το μήνα, για 12 μήνες, με το συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος του ΟΑΕΔ να ανέρχεται τα 54 εκατ. ευρώ. Οι άνεργοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ με κάρτα ανεργίας σε ισχύ, να έχουν συμπληρώσει το ατομικό δελτίο στα ΚΠΑ του Οργανισμού για τα προσόντα τους και τις δεξιότητές τους και να μην έχουν απασχοληθεί το τελευταίο έτος στην ίδια επιχείρηση, με επιδότηση, που μπορεί να τους επαναπροσλάβει, έστω και με αλλαγή νομικής μορφής.

Προϋποθέσεις Οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να έχουν μειώσει το προσωπικό τους τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Στο Πρόγραμμα δεν μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις που, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την υποβολή της αίτησης, έχουν προχωρήσει σε αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος για το προσωπικό που απασχολούν, με μετατροπή σύμβασης από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Δεν θεωρείται μείωση η οικειοθελής απο-

χώρηση, η λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου, η καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης και η καταγγελία σύμβασης ορισμένου χρόνου πριν τη λήξη της, που οφείλεται σε σπουδαίο λόγο. Στις περιφέρειες Κρήτης, Ιονίων νήσων, Β. Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου θα κατανεμηθούν 5.680 θέσεις εργασίας, με συνολική χρηματοδότηση 30,67 εκατ. ευρώ. Στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας θα διατεθούν 23,32 εκατ. ευρώ για 4.320 νέες θέσεις εργασίας.

Ωφελούμενοι – άνεργοι Τα ωφελούμενα άτομα είναι άνεργοι που: • διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2 • έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης. • είναι ηλικίας 30 έως 66 ετών, δηλαδή έχουν συμπληρώσει το 30ό έτος της ηλικίας και διανύουν το 31ο έως και το 67ο έτος. Οι επιχορηγούμενοι κατά τη διάρκεια του προγράμματος δεν μπορούν να ασκούν άλλο επάγγελμα. Σε διαφορετική περίπτωση απεντάσσονται από το πρόγραμμα.

Η επιχορήγηση για κάθε άνεργο –ωφελούμενο ανέρχεται σε 18 ευρώ την ημέρα, έως 25 ημέρες το μήνα, για 12 μήνες.

Υποχρεώσεις – δεσμεύσεις για τις επιχειρήσεις Οι επιχειρήσεις που θα προσλάβουν ωφελούμενους, πρέπει να διατηρούν τις επιχορηγούμενες και μη θέσεις εργασίας, καθ’ όλη τη διάρκεια του 12μηνου προγράμματος. Σε περίπτωση που μειώσει το προσωπικό της και εφόσον δεν το αντικαταστήσει μέσα σε 30 ημέρες, το πρόγραμμα θα διακόπτεται κατά τόσες θέσεις εργασίας, όσες μειώθηκε το προσωπικό. Αν μια επιχείρηση προσλάβει άνεργο και μειώσει το προσωπικό της θα πρέπει να το αντικαταστήσει μέσα σε 30 ημέρες, διαφορετικά θα χάσει το τμήμα της επιδότησης που αντιστοιχεί στις θέσεις εργασίας που μείωσε. Δεν είναι δυνατή η πρόσληψη ανέργου σε επιχείρηση, που είχε απασχοληθεί τον προηγούμενο χρόνο, ακόμη και αν η επιχείρηση έχει αλλάξει νομική μορφή όταν υποβάλλει το αίτημα. Επίσης, δεν είναι δυνατή η πρόσληψη με επιδότηση για άτομα που θα απασχοληθούν σε νυχτερινές βάρδιες (22.0006.00).


ΤΟΠΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Προσλήψεις καταρτιζόμενων ανέργων για 4μηνη απασχόληση Την επιδότηση επιχειρήσεων για να προσλάβουν 10.000 ανέργους, οι οποίοι έχουν ήδη καταρτιστεί από τα Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας (ΤοπΣΑ) προβλέπει απόφαση του Υπουργείου Εργασίας. Στους ωφελούμενους υπάγονται και οι καταρτισμένοι στις τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες (ΤοπΕΚΟ). Οι 10.000 άνεργοι που θα προσληφθούν θα λάβουν από 15 έως 18 ευρώ την ημέρα, για απασχόληση έως 25 μέρες το μήνα, για συνολικά 4 μήνες που διαρκεί το πρόγραμμα.

Ωφελούμενοι- Άνεργοι Τα ωφελούμενα άτομα είναι άνεργοι που διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα, όταν πρόκειται για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, που θα προκύπτει από το ειδικό μητρώο της αρμόδιας Υπηρεσίας (ΚΠΑ2). Πρέπει επίσης, να έχουν ωφεληθεί δράσεων «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργα-

σίας-ΤοπΣΑ» και «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες-ΤοπΕΚΟ» και να διαθέτουν βεβαίωση συμμετοχής σε πρόγραμμα ΤοπΣΑ και ΤοπΕΚΟ από την αρμόδια Αναπτυξιακή Σύμπραξη (ΑΣ). Δεν είναι δυνατή η υπαγωγή για άτομα που κατά το τελευταίο 12μηνο, πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα από την επιχείρηση: •είχαν απασχοληθεί καθ' οιονδήποτε τρόπο στην ίδια επιχείρηση •είχαν απασχοληθεί με την ίδια ή άλλη ειδικότητα στον ίδιο χώρο σε άλλο εργοδότη με όμοια δραστηριότητα (κύρια ή/και δευτερεύουσα) •είχαν απασχοληθεί σε επιχείρηση, όπου ο εταίρος ή ο εργοδότης έχει ή είχε κατά το προηγούμενο 12μηνο οποιαδήποτε μετοχική ή εταιρική σχέση με την ενταχθείσα επιχείρηση.

Δικαιούχοι - Επιχειρήσεις Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού

Επιδότηση εργασίας για 7.713 ανέργους ευπαθών ομάδων Συνεχίζονται και το 2014 οι παρεμβάσεις για ανέργους που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες «ΕΚΟ». Το νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας αφορά συνεκτικές δράσεις για κοινωνική ενσωμάτωση και ένταξη στην αγορά εργασίας για ευπαθείς ομάδες (άτομα με αναπηρία, αποφυλακισμένοι, οροθετικοί, πρώην χρήστες ουσιών κ.ά.). Ωφελούμενοι από το πρόγραμμα είναι 7.713 άνεργοι αυτής της κατηγορίας και η συνολική δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται στα 79.560.000 ευρώ. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τη Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων του Υπουργείου Εργασίας. Αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΚΟ, που αποτελεί ουσιαστικά επαναπροκήρυξη παλαιότερου προγράμματος με αύξηση των διαθέσιμων θέσεων και κονδυλίων, θα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Συνεταιρισμούς, Επαγγελματικά Σωματεία και Ενώσεις αυτών, Σωματεία, Αστικές Εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς, Κοινοπραξίες κα εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, με προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα κατά την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένταξη στο πρόγραμμα

τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα. Επίσης δικαιούχοι είναι και οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣεπ) που έχουν ιδρυθεί στο πλαίσιο των δράσεων ΤοπΣΑ ή ΤοπΕΚΟ και επιθυμούν να προσλάβουν με το πρόγραμμα απλά μέλη τους ως εργαζόμενους. Προσοχή: Στο πρόγραμμα εντάσσονται οι επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία της αίτησης (ημερολογιακά) για υπαγωγή στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού.

Πώς κατανέμονται οι θέσεις Στις Περιφέρειες: Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος θα διατεθούν 9.656.000 ευρώ για την επιδότηση 5.680 θέσεων. Στις Περιφέρειες: Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία θα διατεθούν 7.344.000 για τη δημιουργία 4.320 θέσεων εργασίας.

25


Α Τ Α

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ

Π Ρ Ο Γ

Ρ Α

Μ Μ

26

Μέχρι τις 4 Απριλίου οι αιτήσεις για συμμετοχή στο egg - enter•grow•go Την έναρξη του δεύτερου κύκλου ανακοίνωσε τo egg - enter•grow•go. Νέοι και νέες από 18-40 ετών, που έχουν μια καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα και το πάθος να την μετατρέψουν σε επιτυχημένη δραστηριότητα, μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, μέχρι τις 4 Απριλίου, στην ιστοσελίδα: www.theegg.gr. Το egg - enter•grow•go αποτελεί μια πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Eurobank και του Corallia. Στηρίζοντας τη νεανική επιχειρηματικότητα, οι συντελεστές του προγράμματος προσφέρουν, για μια ακόμα χρονιά, τη δυνατότητα σε νέες και νέους να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά σχέδιά τους. Οι ομάδες, που θα επιλεγούν μέσα από διαγωνιστική διαδικασία, θα έχουν στη διάθεσή τους, για έναν ολόκληρο χρόνο, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επιχειρηματικής επώασης (incubation), επιτάχυνσης (acceleration) και συνεργασίας (co-working). Σε αυτό περιλαμβάνεται μια σειρά από υποστηρικτικές δράσεις και εργαλεία, όπως είναι η συμβουλευτική καθοδήγηση (mentoring) από διακεκριμένα και καταξιωμένα πρόσωπα από όλο το φάσμα των κλάδων της οικονομίας και της επιστήμης, κτηριακή υποδομή με πλήρως λειτουργικούς και άρτια εξοπλισμέ-

νους συνεργατικούς γραφειακούς χώρους κοντά στο κέντρο της Αθήνας (Λ. Συγγρού 190, Καλλιθέα), υποστηρικτικές υπηρεσίες «μίας στάσης» (one-stop-shop) για όλα τα καίρια θέματα εκκίνησης και λειτουργίας της κάθε συμμετέχουσας ομάδας (όπως υπηρεσίες λογιστικής και εταιρικής διαχείρισης, διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων, εταιρικής ταυτότητας και επικοινωνίας, προστασίας διανοητικής ιδιοκτησίας και νομικής κατοχύρωσης, τεχνικής υποστήριξης πληροφορικής, καθώς και οικονομικών συμβουλών και δικτύωσης με επενδυτικά σχήματα). Επιπλέον προσφέρεται επιχειρηματική κατάρτιση μέσω ενός προκαθορισμένου τρίμηνου εντατικού προγράμματος εκπαίδευσης («business bootcamp»), με πρακτικό χαρακτήρα και στόχο να εφοδιάσει τους συμμετέχοντες με τα απαραίτητα γνωστικά εργαλεία για τη μετέπειτα σταδιοδρομία τους ως νέοι επιχειρηματίες. Το πρόγραμμα υλοποιείται από στελέχη της Eurobank και του Corallia και εποπτεύεται από 10μελή Συμβουλευτική Επιτροπή (Advisory Board), που αποτελείται από διακεκριμένους επιστήμονες, επιχειρηματίες και εμπειρογνώμονες. Επιπλέον, μια σειρά κορυφαίων επιχειρήσεων και οργανισμών της ελληνικής και διεθνούς αγοράς συμμετέχουν ως χορηγοί και υποστηρικτές,

παρέχοντας δωρεάν κρίσιμες υπηρεσίες και υποδομές υψηλού επιπέδου στις συμμετέχουσες επιχειρηματικές ομάδες. Χορηγοί είναι οι ALBA, Advocate Burson-Marsteller, Cisco, ΟΤΕ, Microsoft, PwC και Xerox, ενώ Yποστηρικτές οι ΕΕΔΕ, ImageFlow/Polycom, CEO Clubs, Critical Path, ImageFlow/ Polycom, ΚΕΜΕΛ, Λέσχη Επιχειρηματικότητας, Odyssey, MPLegal, ΣΕΠΕ, S. Trivolis & Associates, Tribe και TUV Hellas. Όσον αφορά στις ομάδες που συμμετέχουν στον πρώτο κύκλο, έχουν κάνει ήδη τα πρώτα τους βήματα στους κλάδους που δραστηριοποιούνται, έχουν μετασχηματιστεί σε εταιρείες και αρκετές ήδη βρήκαν συνεργάτες, πελάτες και τα πρώτα τους κεφάλαια. Ειδικότερα, από τις 21 ομάδες, οι 9 έχουν αυξήσει την ομάδα των συνεργατών τους, ενώ 8 ολοκλήρωσαν τα πρωτότυπα των προϊόντων-υπηρεσιών τους και 6 έχουν αποκτήσει πελατολόγιο. Δύο ομάδες έχουν καταθέσει πατέντες, ενώ 8 έχουν βρει κεφάλαια για τη χρηματοδότησή τους. Επιπλέον, ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα μεταξύ των ομάδων, μια ατμόσφαιρα δημιουργικότητας και ανταλλαγής ιδεών έχει δημιουργηθεί, που μπορεί να μεταφραστεί σε επίσημες συνεργασίες και συνέργειες μεταξύ τουλάχιστον 10 ομάδων.


ΣΥΣΤΕΓΑΣΗ ΙΑΤΡΕΙΩΝ – ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΓΕΡΑΚΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Από Διαγνωστικό Εργαστήριο εν λειτουργία στον Γέρακα Αττικής, ζητούνται για συστέγαση οι παρακάτω ειδικότητες:

• Καρδιολόγος • Γυναικολόγος • Παθολόγος • Ουρολόγος • Ενδοκρινολόγος • Παιδίατρος

Επιθυμητή η γνώση χρήσης και αξιολόγησης υπερήχων.

Παρέχονται: Αρτια εξοπλισμένοι χώροι, γραμματειακή υποστήριξη, χώρος στάθμευσης, πρόβλεψη ΑΜΕΑ.

Παρακαλούμε για εκδήλωση ενδιαφέροντος όπως αποστείλετε e-mail:

poliatrger@gmail.com Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 6606129

XPYΣH EYKAIPIA

Κατά προτίμηση συμβεβλημένοι με ΕΟΠΥΥ.


SUCCESS STORY

της Μίνας Μπαγιώτα

Ο νέος είναι ωραίος...

Παμίνος Κυρκίνης, Επικεφαλής του e–food Μια online πλατφόρμα delivery κατακτά ολόκληρη τη χώρα

28

Έχουν περάσει μόλις δύο χρόνια από την πρώτη μέρα λειτουργίας της και έχει ξεπεράσει τις 600.000 παραγγελίες συνολικά και τις 3.000 σε καθημερινή. Πρόκειται για την εταιρεία e-food, μια online πλατφόρμα παραγγελιών έτοιμου φαγητού, που παρέχει τις υπηρεσίες της σε 33 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Ο χρήστης μπαίνει από το κινητό του ή τον Η/Υ του, εισάγει τη διεύθυνσή του και επιλέγει το εστιατόριο που επιθυμεί. Η ιστορία της ξεκίνησε το 2011, όταν μία ομάδα 3 νέων παιδιών που είχαν σπουδάσει στην Αμερική, βλέποντας την άνθιση που παρουσίαζε το online delivery στο εξωτερικό, σκέφτηκαν ότι ήταν κάτι που δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Χρειάστηκαν τέσσερις μήνες πριν τη λειτουργία της πλατφόρμας και μια επένδυση ύψους 150.000 ευρώ, πριν το e-food βγει στον αέρα, στις αρχές του 2012. Επικεφαλής του e-food είναι ο 31 έτους Παμίνος Κυρκίνης, ο οποίος σπούδασε οικονομικά και business στο εξωτερικό, ενώ η ομάδα πλέον έχει μεγαλώσει και απαρτίζεται από 12 άτομα με μέσο όρο ηλικίας κάτω των 28 ετών. Το e-food ξεκίνησε από την Αθήνα και σε λίγους μήνες επεκτάθηκε στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στην Πάτρα. Με πολύ γρήγορους ρυθμούς η υπηρεσία άρχισε να διατίθεται σε 33 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, μαζί με την Αττική. Συγκεκριμένα το e-food δραστηριοποιείται σε: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο, Αλεξανδρούπολη, Άργος, Βέροια,

Βόλος, Γιαννιτσά, Γρεβενά, Δράμα, Έδεσσα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κατερίνη, Κοζάνη, Κομοτηνή, Λαμία, Λάρισα, Ξάνθη, Πάτρα, Πτολεμαΐδα, Πύργος, Ρέθυμνο, Σέρρες, Σπάρτη, Τρίκαλα, Φλώρινα, Χίος, Ηράκλειο Κρήτης και Χανιά Κρήτης. Ενάμιση χρόνο μετά τη λειτουργία του, το e-food δέχτηκε πρόταση για να εξαγοραστεί από μεγάλο επενδυτή του εξωτερικού. Ωστόσο υπήρξε στρατηγική απόφαση να παραμείνει σε ελληνικά χέρια. Η εταιρεία σήμερα συνεργάζεται με περισσότερα από 1.300 εστιατόρια, έχει 75.000 ενεργούς χρήστες, δέχεται 8.000 επισκέψεις κατά μέσο όρο ανά ημέρα, ενώ συνολικά έχει εκτελέσει 600.000 παραγγελίες. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανάπτυξη που εμφανίζει το mobile «κανάλι» του e-food (Android και iPhone), καθώς το 35% των παραγγελιών που διαχειρίζεται καθημερινά η εταιρεία προέρχεται μέσω των κινητών εφαρμογών που έχει κυκλοφορήσει, αριθμός που εμφανίζει ρυθμούς ανάπτυξης 30% ανά μήνα. Στα άμεσα σχέδια είναι δύο νέες υπηρεσίες: η εισαγωγή επιλογής «take away» για την παραλαβή παραγγελιών από τα συνεργαζόμενα καταστήματα, αλλά και η πληρωμή απευθείας μέσω πιστωτικών καρτών, διατηρώντας παράλληλα την επιλογή ο χρήστης να πληρώσει με μετρητά την παραγγελία του. Ενώ στόχος για το 2014 είναι η αύξηση των εστιατορίων σε όλη την Ελλάδα.

Στόχος μόνο η Ελλάδα Το e-food διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα startups. Σε αντίθεση με τις περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις που στοχεύουν στις αγορές του εξωτερικού, το e-food διεκδικεί μόνο την ελληνική αγορά, αφού σήμερα μόλις το 7% των παραγγελιών delivery φαγητού γίνεται online, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.


SUCCESS STORY

O παλιός είναι αλλιώς...

Γιώργος Κορρές, Φαρμακοποιός & Πρόεδρος του Ομίλου Κορρές Μπαίνει στις αγορές της Λατινικής Αμερικής μέσω συνεργασίας με την AVON

«Πλώρη» για τις αγορές της Λατινικής Αμερικής έβαλε η Κορρές, μέσω στρατηγικής συνεργασίας που σύναψε με την Avon Products, Inc. Η συνεργασία αφορά στην παραγωγή και τη διανομή των προϊόντων Κορρές, έχει άμεση ισχύ και θα διαρκέσει ως και 14 χρόνια. Ενώ παρέχει το δικαίωμα στην Avon να αγοράσει μελλοντικά όλα τα δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας των προϊόντων Κορρές για τη Λατινική Αμερική. Η συγκεκριμένη συμφωνία αναμένεται να διασφαλίζει στην Κορρές έσοδα ύψους 11,5 εκατ. δολαρίων (περίπου 8,5 εκατ. ευρώ) για τους πρώτους 12 μήνες της συνεργασίας, τα οποία αντιστοιχούν στη διάθεση των εμπορικών σημάτων της ελληνικής εταιρείας στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς και σε αμοιβές για την υποστήριξη της τοποθέτησης των προϊόντων Κορρές στις χώρες αυτές. Στη συνέχεια, θα καταβάλλονται δικαιώματα για τη χρήση πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας της Κορρές, βάσει της πορείας των πωλήσεων, καθώς και αμοιβές για συνεχιζόμενη παροχή υπηρεσιών υποστήριξης. Πρωταγωνιστής της εταιρείας ήταν και παραμένει ο Γιώργος Κορρές. Η ιστορία του έγινε γνωστή τα τελευταία χρόνια. Ο Έλληνας φαρμακοποιός ξεκίνησε χωρίς επιχειρηματικές φιλοδοξίες. Κι όμως, μέσα σε λίγα χρόνια, η αγάπη του για τα αγνά υλικά κατάφερε να οδηγήσει την εταιρεία του στη λίστα των 100 κορυφαίων επιχειρήσεων, διεθνώς, στο συγκεκριμένο είδος. Το σήμα κατατεθέν του 49χρονου επιχειρηματία, τα φυσικά προ-

ϊόντα περιποίησης πωλούνται, σήμερα, στις μεγαλύτερες μεγαλουπόλεις του κόσμου. Ο Γιώργος Κορρές, το 1988, αμέσως μετά το τέλος των σπουδών του στη φαρμακευτική, ξεκίνησε να εργάζεται σε οικογενειακούς φίλους στο φαρμακείο Τζιβανίδη. Ήταν το πιο παλιό ομοιοπαθητικό φαρμακείο της Ελλάδας και ο ίδιος το ανέλαβε πλήρως το 1992. Η αγάπη του για τα βότανα και τα φυσικά προϊόντα φάνηκε από την αρχή. Μέσα σε πέντε χρόνια, εκτός από το φαρμακείο, δημιούργησε ένα εργαστήριο παραγωγής ομοιοπαθητικών σκευασμάτων στα πρότυπα των πιο σύγχρονων στην Ευρώπη. Τα προϊόντα εντυπωσίασαν από την αρχή τους συναδέλφους του, οι οποίοι τον παρότρυναν να τους τα πουλάει στα φαρμακεία τους. Αυτό ήταν το πρώτο… επιχειρηματικό του εγχείρημα. Η αποφασιστική, όμως, ώθηση προς την κορυφή έγινε το 1996. Ο γνωστός φαρμακοποιός ίδρυσε την εταιρεία «Κορρές Φυσικά Προϊόντα» με στόχο τη δημιουργία προϊόντων με βότανα, ασφαλή, αποτελεσματικά, ευχάριστα στην παρουσία τους και ταυτόχρονα σε προσιτή τιμή. Τα καλλυντικά του Γιώργου Κορρέ τράβηξαν αρχικά το ενδιαφέρον των Αμερικανών και πολύ γρήγορα βρήκαν τη θέση τους σε μεγάλα πολυκαταστήματα των ΗΠΑ. Αμέσως μετά, το 2000, άνοιξε και το πρώτο «Κορρές stand alone store» στο Λονδίνο. Η επέκταση στο εξωτερικό λειτούργησε σαν ντόμινο. Η μία χώρα «έφερε» την άλλη. Ενώ, η ελληνική αγορά υποδέχτηκε το πρώτο κατάστημα Κορρές, πριν εννιά χρόνια.

Σήμερα, η Κορρές απασχολεί 220 εργαζομένους στην Ελλάδα και διαθέτει πάνω από 400 προϊόντα σε 30 χώρες παγκοσμίως. Μάλιστα, οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 40% του τζίρου του. Η Αμερική αυτή τη στιγμή αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά, ενώ θετικά κινούνται η Αγγλία, η Γερμανία και η Ρωσία. 29

Φανατικοί οπαδοί οι αστέρες του Χόλιγουντ Οι γυναίκες sex symbols του Χόλιγουντ, όπως η Αντζελίνα Τζολί, η Σκάρλετ Γιόχανσον, η Ναόμι Κάμπελ, η Βικτώρια Μπέκαμ, αλλά και αστέρες παγκοσμίου φήμης, όπως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο Γούντι Άλλεν, χρησιμοποιούν τα καλ­λυ­ ντικά Κορρές και δηλώνουν φανατικοί οπαδοί τους.


Α Τ Ι Κ

Α

Για τη στήριξη που παρέχει το iforU στις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, που θέλουν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά, μιλάει στο «Εργασία» η Πρόεδρος του δικτύου Δανάη Μπεζαντάκου. «Μπορεί το ασταθές οικονομικό φορολογικό περιβάλλον και η έλλειψη ρευστότητας να εμποδίζουν ένα νέο ξεκίνημα στο επιχειρείν, όμως όσες γυναίκες δουλεύουν με συνέπεια οδηγούνται σε θετικά αποτελέσματα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Μ

30

Η κρίση φέρνει ευκαιρίες Δανάη Μπεζαντάκου Πρόεδρος του iforU-Greek Mentoring Network και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Navigator Shipping Consultants LTD. – Κυρία Μπεζαντάκου, τι είναι το «iforU-Greek Mentoring Network» και ποιος είναι ο ρόλος του; Το iforU είναι ένα δίκτυο καθοδήγησης και δικτύωσης γυναικών επιχειρηματιών και έχει σαν σκοπό την ενδυνάμωση της γυναίκειας επιχειρηματικότητας και την ενεργή συμμετοχή τους στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας. Έχει δημιουργηθεί από γυναίκες επιχειρηματίες, με στόχο τη συνεργασία της προηγούμενης γενιάς με την επόμενη, ανταλλάσοντας απόψεις και εμπειρίες. – Ποιες γυναίκες μπορούν να απευθυνθούν στο iforU και ποια είναι η βοήθεια που μπορούν να πάρουν; Στο δίκτυό μας μπορούν να απευθυνθούν όλες οι γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας. Ο λόγος που δεν επικεντρωνόμαστε μόνο στην νεανική επιχειρηματικότητα είναι γιατί τελευταία δοκιμάζουν να επιχειρήσουν και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίες λόγω της κρίσης έχουν χάσει τη δουλειά τους αλλά και γιατί έχουν να δώσουν ακόμη πολλά πράγματα. Όσο για τη βοήθεια, στο iforU τις αναλαμβάνει ένας μέντορας από τον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος τις καθοδηγεί για ένα χρόνο, με μηνιαίες συναντήσεις χωρίς καμία

οικονομική επιβάρυνση. Ενώ μέσα από τις εκδηλώσεις μας μπορούν να αναπτύξουν τις γνωριμίες τους, αφού το δίκτυο του iforU περιλαμβάνει άντρες και γυναίκες από όλους τους κλάδους που έχουν να κάνουν με το επιχειρείν. Επίσης, το iforU συμμετέχει σε συνέδρια επιχειρηματικότητας, εντός και εκτός Ελλάδας, σε εκθέσεις για την επιχειρηματικότητα και σε εκδηλώσεις πανεπιστημίων, στα όποια γίνεται πολύ καλή δουλειά τελευταία. – Οι γυναίκες που απευθύνονται σε εσάς είναι ήδη επιχειρηματίες ή όχι; Όχι δεν είναι όλες επιχειρηματίες. Απευθύνονται σε εμάς φοιτήτριες, στελέχη επιχειρήσεων και τραπεζών και, φυσικά, γυναίκες από διάφορους άλλους κλάδους, όπως γιατροί, δικηγόροι κ.ά. – Μέχρι σήμερα πόσες γυναίκες έχουν απευθυνθεί σε εσάς και πόσες έχουν δημιουργήσει τη δική τους επιχείρηση; Πολλές και διαφόρων ειδικοτήτων. Κάποιες από αυτές επηρεασμένες από άλλες φίλες του iforU τολμούν και επιχειρούν. Έχουμε διαπιστώσει ότι, όταν οι γυναίκες συναντιούνται σε χώρο που μπορούν να δημιουργήσουν, κάνουν θαύματα. Μας αρέ-

σουν οι συνέργειες και οι συμμαχίες. Η ισχύς εν τη ενώσει. Σίγουρα το ασταθές οικονομικό φορολογικό περιβάλλον και η έλλειψη ρευστότητας είναι παράγοντες που εμποδίζουν ένα νέο ξεκίνημα, όμως όσες γυναίκες δουλεύουν με συνέπεια με το μέντορα τους έχουμε δει ότι η επιχείρησή τους έχει θετικά αποτελέσματα. – Πιστεύετε ότι η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη; Φυσικά. Οι γυναίκες έχουμε το χάρισμα του να κάνουμε πολλά πράγματα παράλληλα. Δεν ρισκάρουμε, αν δεν είμαστε σίγουρες για το θετικό αποτέλεσμα, και αγαπάμε την κρίση, αφού πιστεύουμε ότι φέρνει ευκαιρίες, Η επαγγελματική συνεργασία αντρών και γυναικών μπορεί να δημιουργήσει πολύ καλές προοπτικές για την οικονομία μας. – Πώς μπορούν οι ενδιαφερόμενες να έρθουν σε επαφή με το iforU; Μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα μας www.iforu.gr, για να αποκτήσουν μια πρώτη άποψη του έργου μας και να έρθουν σε επαφή μαζί μας μέσω του email: info@iforu.gr


START UP

Θέλεις να επιχειρήσεις; Κάνε έρευνα πριν το αποφασίσεις

Προσεκτικό κοστολόγιο Έχει μεγάλη σημασία να διατηρήσεις το κοστολόγιο της εταιρείας σου χαμηλό, ώστε να της δώσεις μεγαλύτερο ορίζοντα επιβίωσης. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η επιτυχία μιας επιχείρησης έγκειται στον έλεγχο του κόστους.

Σκέψου με εξωστρέφεια

Άρθρο του Ανδρέα Στεφανίδη, Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών Το ασφυκτικό πλαίσιο το οποίο έχει δημιουργήσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας οδηγεί πολλά νέα άτομα να σκεφτούν την επιχειρηματικότητα ως μία εναλλακτική οδό στο θέμα της σταδιοδρομίας. Προκειμένου τα νέα εγχειρήματα να διατρέξουν το λιγότερο δυνατό ρίσκο, δεδομένου ότι τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής μιας επιχείρησης είναι τα πλέον ζωτικά, παρακάτω ακολουθούν κάποιες παροτρύνσεις:

Δούλεψε, δούλεψε, δούλεψε Πριν αποφασίσεις να επιχειρήσεις επιδίωξε να εργαστείς τουλάχιστον σε 5-6 διαφορετικές θέσεις εργασίας, ακόμη και εθε-

Κράτησε τον τραπεζικό δανεισμό όσο μπορείς πιο χαμηλά, τουλάχιστον έως ότου αποκτήσεις μια σταθερή ροή εσόδων και κερδοφορία.

λοντικά. Η γνώση και οι δεξιότητες που θα λάβεις είναι πάρα πολύ σημαντικά στοιχεία, χωρίς να μειώνεται η αξία της τυπικής εκπαίδευσης.

Κάνε έρευνα Για να είναι βιώσιμη μια επιχειρηματική ιδέα, θα πρέπει να ικανοποιεί μια συγκεκριμένη ανάγκη τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, γι’ αυτό κάνε έρευνα.

Αναζήτησε συνέργειες Βρες το επιχειρηματικό έτερό σου ήμισυ. Οι συμπληρωματικές συνέργειες ατόμων με διαφορετικές δεξιότητες συνιστούν το ανθρώπινο «δίπολο καινοτομίας». Όχι, όμως, «καπέλωμα» του ενός συνεργάτη από τον άλλο.

Στόχευσε υπερεθνικά. Η ευρωπαϊκή αγορά των 500 εκατομμυρίων καταναλωτών είναι μια καλή αρχή.

Αξιοποίησε την εμπειρία άλλων Ευρωπαίων Ενίσχυσε την εξωστρέφεια της επιχείρησής σου μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων κινητικότητας.

Σχεδίασε προσεκτικά Καθόρισε τα στρατηγικά σου βήματα και σχεδίασε με λεπτομέρεια την υλοποίησή τους.

Επικεντρώσου σε αυτά που κάνεις καλά Δώσε έμφαση σ’ αυτό που κάνεις καλά και επιδίωξε συνεργασίες για τα άλλα.

Προσοχή με τον τραπεζικό δανεισμό

Άνοιξε το παιχνίδι

Στην αρχή του επιχειρηματικού σου εγχειρήματος, κράτησε τον τραπεζικό δανεισμό όσο μπορείς πιο χαμηλά, τουλάχιστον έως ότου αποκτήσεις μια σταθερή ροή εσόδων και κερδοφορία.

Αν έχεις κάτι, μια ιδέα, ένα know-how και δεν μπορείς να το αξιοποιήσεις, βάλε και άλλους στο παιχνίδι. Έτσι, θα είναι win win και θα κερδίσουμε όλοι.

31


ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟ

XPYΣH EYKAIPIA

ζητεί Βιομηχανική Εταιρεία στην Κόρινθο με απαραίτητα προσόντα: • Απόφοιτος ΤΕΙ • Ηλικία έως 35 ετών • Γνώσεις σχεδιαστικού πακέτου της AUTODESK (AUTOCAD-INVENTOR) • Γνώση Αγγλικών • Χωρίς στρατιωτικές υποχρεώσεις

210 9820564 210 9880308

XPYΣH EYKAIPIA

Πληροφορίες:

32

Το ΔΕΛΤΙΟΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ 15θήμερο Επιστημονικό Περιοδικό Μεγάλης Κυκλοφορίας

ΖΗΤΕΙ Εξειδικευμένο και έμπειρο πωλητή Εξειδικευμένο και έμπειρο πωλητή για την προώθηση, διάδοση και είσπραξη συνδρομών του περιοδικού.

XPYΣH EYKAIPIA

Ικανοποιητική αμοιβή με ποσοστά (μέχρι και 50%). Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστείλουν βιογραφικό σημείωμα στα

• fax: 210 3820803 • e-mail: dpiniotis@den.gr • e-mail: pantzou@den.gr Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 3834786, 210 3817656, 210 3826933


Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίων & πολυτεχνικής υποστήριξης πολυ-κατοικιών Εδρα Μεταμόρφωση

Από τεχνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στη Λιβύη,

ΖΗΤΕΙ

ζητείται υπεύθυνος εργαστηρίου δοκιμών

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ

Mε εμπειρία τουλάχιστον 5 ετών, ιδίως σε δοκιμές ασφαλτικών εργασιών.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ: 1. ΠΤΥΧΙΟ ΑΕΙ (Οικονομικής κατεύθυνσης) 2. Δικαίωμα υπογραφής (Α' Τάξεως) 3. Προϋπηρεσία άνω των 10 ετών (σε ανάλογη θέση) 4. Αριστη γνώση Γ.Λ.Σ., Κ.Β.Σ., καθώς εργατικής & φορολογικής νομοθεσίας 5. Εμπειρία σε μηχανογραφημένο περιβάλλον 6. Δυναμική προσωπικότητα με ικανότητα συνεργασίας με ευρεία ομάδα ατόμων.

Απαραίτητη η γνώση Αγγλικών και της σχετικής ορολογίας. Αποδοχές αναλόγως προσόντων και εμπειρίας.

Παρακαλούμε αποστείλατε βιογραφικό στο Fax: 210 2820643 E-mail: secretary@internationalserviceoil.gr Kωδ. Θέσης: ΣΥΡ-28

XPYΣH EYKAIPIA

ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ: 1. Ικανοποιητικές αποδοχές αναλόγως προσόντων 2. Αριστο περιβάλλον εργασίας 3. Προοπτικές εξέλιξης.

XPYΣH EYKAIPIA

ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ: 1. ΠΤΥΧΙΟ ΑΕΙ (Οικονομικής κατεύθυνσης) 2. Προϋπηρεσία άνω των 3 ετών (σε ανάλογη θέση) 3. Αριστη γνώση Γ.Λ.Σ., Κ.Β.Σ., καθώς εργατικής & φορολογικής νομοθεσίας 4. Εμπειρία σε μηχανογραφημένο περιβάλλον 5. Δυναμική προσωπικότητα με ικανότητα συνεργασίας με ευρεία ομάδα ατόμων.

Πληροφορίες κα Ρούμη τηλ.: 210 6834903, 210 6834908 φαξ: 210 6834930, e-mail: info@tageco.gr

33

Η φαρμακευτική εταιρεία Medella A.E.B.E αναζητεί συνεργάτες που θα δραστηριοποιηθούν στις πωλήσεις των προϊόντων της σε όλη την Ελλάδα. Απαραίτητα προσόντα: Σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οργανωτικότητα, εξοικείωση με Η/Υ, Internet, δίπλωμα ΙΧ και εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις.

XPYΣH EYKAIPIA

Επιθυμητά προσόντα: Προϋπηρεσία στο χώρο του φαρμακείου, δυνατότητα ταξιδιών. Παρέχονται: Ελκυστικό πακέτο αποδοχών, υψηλό bonus παραγωγικότητας, δυνατότητα εξέλιξης, συνεχής εκπαίδευση.

Αποστείλατε Βιογραφικό σημείωμα στο e-mail: tkouklada@medella.gr ή στο fax: 210 6821188 Υπόψη κας Τέτης Κουκλάδα


Στο πλαίσιο της χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, παρέχεται η δυνατότητα σε νέο ερευνητή, κάτοχο μεταπτυχιακού ή/και διδακτορικού τίτλου, απόφοιτου από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ή της Πληροφορικής ή από αντίστοιχα τμήματα της αλλοδαπής (με αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ) να εργαστεί για δύο χρόνια σε νέα, δυναμική εταιρεία-ιατρείο πόνου για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και κλινικών πρακτικών στη διαχείριση του πόνου. Προϋπηρεσία στην περιοχή της βιοϊατρικής τεχνολογίας, ικανότητα ανάπτυξης λογισμικού και αλγορίθμων, και κατάλληλες δημοσιεύσεις (π.χ. σε περιοδικά ΙΕΕΕ Transactions on Biomedical Engineering, Signal Processing, κ.λπ.) θα ληφθούν ιδιαίτερα υπόψη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ για 8ωρη εργασία με γνώσεις PHP, MYSQL, JAVASCRIPT-AJAX, SEO CONCEPT για ανάπτυξη Web εφαρμογών. Επιθυμητή γνώση της πλατφόρμας OsCOMMERCE. Βιογραφικά στο e-mail:

cv1@icop.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΣ με προϋπηρεσία, για 4ωρη ή 8ωρη τηλε-εργασία (εργασία στο σπίτι) με μισθό και ΙΚΑ. Απαραίτητες γνώσεις PHP, MYSQL, JAVASCRIPTAJAX, SEO CONCEPT για ανάπτυξη Web εφαρμογών. Επιθυμητή γνώση της πλατφόρμας OsCOMMERCE. Βιογραφικά στο e-mail:

XPYΣH EYKAIPIA

Δυνατότητα αμειβόμενης έρευνας σε εταιρεία-ιατρείο διαχείρισης πόνου.

cv3@icop.gr

XPYΣH EYKAIPIA

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ να είναι τον τελευταίο χρόνο στο ταμείο ανεργίας ή να μην έχουν κόψει αποδείξεις παροχής υπηρεσιών το τελευταίο εξάμηνο. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους στο email: epionepainclinic@gmail.com

34

Από εργοστάσιο μαρμάρων και γρανιτών, με 20ετή λειτουργία στο Johannesburg της Νότιας Αφρικής, ζητείται

Χειριστής CNC για μάρμαρο και γρανίτη Τουλάχιστον 3 έτη εμπειρία σε Bavelloni ή παρόμοιο μηχάνημα.

Η θέση είναι άμεσα διαθέσιμη για μόνιμη εργασία στη Νότια Αφρική.

Αποστολή βιογραφικών στο

sarios@vtmarble-granite.com Πληροφορίες στο 0027

824432070

www.vtmarble-granite.com

XPYΣH EYKAIPIA

• Μισθός 1.500A • Παρέχεται διαμονή.


35

Μεγάλος εκπαιδευτικός οργανισμός

ζητεί

Απόφοιτο ΑΕΙ-ΤΕΙ, με 3ετή τουλάχιστον επαγγελματική εμπειρία στη διαχείριση ποιότητας, την οργάνωση και διαχείριση των υπαρχόντων πιστοποιήσεων και την αναβάθμιση αυτών Ειδικότερες γνώσεις • Σύστημα διαχείρισης ποιότητας ISO 9001:2008 • Σύστημα διαχειριστικής επάρκειας ΕΛΟΤ 1429:2008 • Μεθοδολογία πιστοποιήσεων του Διεθνούς Ινστιτούτου BINDT • Σύστημα Διαπίστευσης του οργανισμού ως φορέα διαπίστευσης προσώπων ISO/IEC 17024:2012 και προετοιμασία για νέες επαγγελματικές πιστοποιήσεις. Απαραίτητη η διαρκής μελέτη για συνεργασία με νέους φορείς πιστοποίησης, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Αποστολή βιογραφικών:

cv_quality@yahoo.gr

XPYΣH EYKAIPIA

Υπεύθυνο Πιστοποιήσεων & Διαχείρισης Ποιότητας


Εργασία - Μάρτιος 2014  

Στις ημέρες μας, η ποιοτική και έγκυρη πληροφόρηση στην αγορά εργασίας που συνεχώς αναδιαμορφώνεται, αποτελεί πολύτιμο εργαλείο όχι μόνο για...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you