__MAIN_TEXT__

Page 1

LAATSTE WINKANS OP DE REISCHEQUE! LEES SNEL VERDER OP PAGINA 24.

Scholing & kinderen

06

JAAR GANG 25 | 2 0 1 9

6 VRAGEN OVER VITAMINE B6

D

A

KENNISTEST VROUWELIJKE CYCLUS WONDVERZORGING BIJ KINDEREN

AN

E

K EL

D

C

A

U

EA

M

INFORMATIEMAGAZINE VOOR MEDEWERKERS IN DE DROGISTERIJBRANCHE

S!


Een baby kan zijn of haar neusje nog niet snuiten... Een verstopt neusje in 2 stappen behandelen met de Otrivin Baby methode 1

Stap

Het neusje voorbereiden

Stap

2

Het neusje schoonmaken

of

Slijm en korstjes verzachten en verdunnen om ze makkelijker uit het neusje te halen. Gebruik hiervoor Otrivin Baby Zoutoplossing Monodose of Otrivin Baby Zoutoplossing Neusspray (handige dosseerspray).

Gebruik Otrivin Baby Aspirator Neusjesreiniger, een speciaal apparaatje dat het neusje van je baby zachtjes reinigt door het slijm uit de verstopte neusgaatjes te verwijderen. Het is eenvoudig en hygiĂŤnisch in gebruik.

Kijk voor meer informatie op Otrivin.nl/Baby Trade marks are owned by or licensed to the GSK group of companies. Š 2019 GSK group of companies or its licensor. Dit zijn medische hulpmiddelen. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare B.V. CHNL/CHOTRI/0014/19 KOAG-KAG: 309-0719-2976


Inhoudsopgave 5

Column Claudia & Colofon

50

Volgend nummer

Inhoud //

GEZOND 4, 22 ProductNieuws 6

Zelfzorg hoofdluis

9

Vrouwenspreekuur door Arianne

10

Lieke geeft advies: huiduitslag

12

Plantaardigheden: kamille

16

Suppletie: 6 vragen over vitamine B6

18

Kennistest Midalgan

19

Editorial Co-enzym Q10

20

Uitgelicht: keelpijn en verkoudheid

STUUR IN EN WIN!

27

Kennistest vrouwelijke cyclus

Kennistest Midalgan

40

Wondverzorging bij kinderen

27

Kennistest vrouwelijke cyclus

BEAUTY 28

Beautyupdate: najaar

30

Color Stories: In between seasons

18

27

OP DE WERKVLOER 15 Huidfonds-informatie 23

©Comma

25-jarige jubileum Lijfblad

30

GROENE COSMETICA 35

Preventie: borstonderzoek

38

Vegan: natuurlijke kinderverzorging

BRANCHENIEUWS 44 NPN vertelt: voedingssupplementen voor kinderen 46 Stoptober 50

Column Dan

Color Stories: In between seasons

3


// ProductNieuws

Bescherm de huid, die de baby beschermt Babyhuid is extra kwetsbaar

De huid van een baby vraagt extra aandacht en verzorging. De beschermende vetlaag waarmee een baby geboren wordt verdwijnt al snel. De babyhuid maakt zelf nog niet voldoende talg aan om afdoende te beschermen tegen invloeden van buitenaf zoals kou of warmte. De babyhuid is gevoeliger voor irritaties en door zeep kan de huid uitdrogen. Daarom is het belangrijk om dagelijks baby's huidje goed te verzorgen en te beschermen met Inoli Baby Badolie. Een dun laagje olie blijft op de huid achter nadat de baby uit bad komt. Dat laagje met natuurlijke oliën heeft dezelfde functie als de huideigen vetlaag. Het beschermt de huid tegen uitdroging en allerlei invloeden van buitenaf. Ook beperkt het de kans op huidreacties.

Inoli Baby Badolie, voor ieder huidtype de juiste badolie

Inoli Baby Badolie bevat diverse natuurlijke oliën (zoals sojaolie, zonnebloemolie en omega 3- en 6-olie) die de huid op natuurlijk wijze verzorgen. Niet elke babyhuid is hetzelfde. Daarom heeft Inoli voor de verschillende huidtypes elk een specifieke badolie ontwikkeld. Met natuurlijke oliën pH huidneutraal ʟʟ Bevat geen conserveermiddelen ʟʟ Zonder kleurstoffen en parabenen ʟʟ ʟʟ

C C

Canesten® GYNO

INOLI BABY CRÈME INTENSIEF VETTEND Voor de droge en kwetsbare huid. Inoli intensief vettende Baby Crème bevat extra vettende natuurlijke oliën, die de droge en tere babyhuid hydrateert en verzorgt. Daarnaast versterkt het de natuurlijke huidbarrière. Het voedt de huid en maakt deze weer zacht en soepel.

Canesten® GYNO Vaginale schimmel? Jeuk en branderig gevoel? NIEUW

Zorgt u voor goed gevulde schappen? 4

Grootse ondersteuning vanaf week 39:  1907-NL616_CAN_Adv NPD Lijfblad nr6_v3.indd 1

L.NL.COM.CH.07.2019.0480

• Snelle en effectieve 1 daagse behandeling • Zacht voor de vagina • Doodt de schimmel en verlicht zo snel de jeuk

8/1/2019 11:44:45 AM


Column //

COLOFON Lijfblad is een onafhankelijk informatiemagazine speciaal voor de medewerkers in de drogisterijbranche. Lijfblad geeft brancheinformatie, vakkennis, praktijktips, scholings- en trainings-nieuws en relevante productbeschrijvingen. We laten mensen uit het vak aan het woord over hun aanpak en ervaringen. Lijfblad wordt gerealiseerd door een keur aan drogisterijspecialisten, journalisten en deskundigen uit de branche.

Zo wordt leren leuk! ook je kennis over het vrouwelijk lichaam testen. Weet jij waar de eileider of baarmoederhals zich in het vrouwelijk orgaan bevindt? En wat wordt bedoeld met de seizoenen van de vrouw? Daarnaast blijven wij aandacht geven aan Stoptober. Op 30 juli werd op het nieuws bekend gemaakt dat steeds meer horecaondernemers ervoor kiezen om hun terras deels of helemaal rookvrij te maken. Het aantal is volgens Clean Air Nederland bijna verdrievoudigd – van 39 (deels) rookvrije terrassen, staat de teller inmiddels op 113 – meldt de NOS. Eind 2018 sloot staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid met zo'n zeventig maatschappelijke organisaties het Nationaal Preventieakkoord. Een van de doelstellingen van dat akkoord is dat er in 2040 een rookvrije generatie is.

Redactiesecretariaat en administratie: H&B Multimedia B.V., Postbus 30163, 1303 AC Almere E-mail: info@lijfblad.nl www.lijfblad.nl Verschijnt 8x per jaar Directeur-uitgever: Niek Petstra Hoofdredactie: Claudia Demmers Accountmanagement: Elisabeth Lopes Escudeiro Online ondersteuning: Shanna van Namen Eindredactie: Tekstbureau Taallent Auteurs: Ingrid Burger, Suzan Tuinier, Winifred Hazelhoff Roelfzema, Rinske van den Barg, Lilian Peters, Mariëlle Markgraaff, Lieke Melis. Foto Claudia: Powerful Picture Photography Vormgeving: Skitter Een abonnement vraag je eenvoudig aan door je te registreren op lijfblad. nl. Met een eigen account ontvang je Lijfblad altijd gratis thuis. Zo lees je niet alleen alles over nieuwe producten, gezondheid, beauty en branchenieuws, maar kun je ook meedoen aan weggeefacties. Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam op­genomen artikelen of van de advertenties. © 2019 H&B Multimedia B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. ISSN 1381-3145

Z

ijn we net af van de eikenprocessierups en de daar bijbehorende vervelende klachten, kunnen kinderen weer last krijgen van hoofdluis als het schooljaar begint. Maar ook ongemakken als verkoudheid en griep worden op openbare plekken als school, kinderopvang en werk sneller overgedragen. In de drogisterij zal het druk zijn met klanten die zo snel mogelijk van hun klachten af willen.

In dit nummer

In de rubriek Zelfzorg lees je dan ook wat je kunt doen bij hoofdluizen en welke feiten en fabels er zijn. We geven in de rubriek Uitgelicht tips over wat je klanten aan kunt raden bij koutjes, kuchjes en keelpijn. In deze editie gaan wij

Het nieuwe schooljaar is alweer enkele weken van start. Veel scholen hanteren al een rookvrij schoolterrein. En per 1 augustus 2020 is het zelfs verplicht. Ben jij ook toe aan scholing? En wil jij naast het lezen van Lijfblad je kennis nog meer uitbreiden? Of wil je een stap verder in je functie? Ontwikkel jezelf via de cursussen van DrogiWeb. nl of volg hier online een opleiding tot Verkoop in de Drogisterij, Assistent Drogist en Drogist. Deze onlineopleidingen hebben als doel jou te leren hoe je juist advies geeft zodat een consument op veilige wijze zelfzorggeneesmiddelen kan gebruiken en misbruik wordt voorkomen. De cursussen hebben als doelstelling om jou te voorzien van relevante branche-, merk- en productkennis.

Claudia Demmers

Op 5 november wordt de reischeque van € 2.500,- verloot! 5


// Zelfzorg

Hoofdluis De vakantie is voorbij en de scholen zijn weer begonnen. Dit betekent dat er in de klas extra wordt gecontroleerd op hoofdluizen. In dit artikel lees je wat je kunt doen bij hoofdluizen en welke feiten en fabels er zijn. Wat is hoofdluis?

Een hoofdluis is een heel klein insect zonder vleugels, met zes pootjes. Hij is niet groter dan een speldenknop en is zichtbaar als je goed zoekt tussen de haren op de hoofdhuid.

Jeuk

Hoofdluizen voeden zich met bloed dat ze opzuigen uit de hoofdhuid. Als hoofdluizen net bloed hebben gezogen, zijn ze donkerrood van kleur. Luizenspeeksel maakt het bloed dunner. De wondjes en het luizenspeeksel in de wondjes geven jeuk. Niet iedereen met hoofdluis krijgt jeuk.

Vooral bij kinderen

Hoofdluizen nestelen zich vaak op het hoofd van kinderen. Vooral op school kunnen hoofdluizen zich makkelijk verspreiden. Bij het spelen en door het dicht bij elkaar zitten, lopen luizen over van hoofd naar hoofd.

Een luizenleven

Een luis leeft gemiddeld dertig tot vijftig dagen en kent drie levensfasen: neet, nimf en volwassen luis. De vrouwelijke hoofdluizen leggen eitjes, ook wel neten genoemd. De eitjes zitten vastgeplakt aan het hoofdhaar. De net uit het ei gekomen luisjes heten nimfen. Neten die dicht bij de hoofdhuid zitten, zijn nog niet zo lang geleden gelegd. Vaak zijn deze wat donkerder van kleur. Neten die wat verderop aan de haren zitten, zijn al wat langer geleden gelegd en soms al leeg, ze zijn dan lichtgekleurd. Luizen leggen ongeveer acht eitjes per dag, dus het haar zit binnen de kortste keren vol. Zonder de warmte van de hoofdhuid en het bloed, kan een hoofdluis niet langer dan 48 uur overleven. De luis is dan te verzwakt om zich te kunnen voortplanten. Neten kunnen ongeveer zeven dagen overleven.

Advies: 14 dagen kammen ʟʟ

6

Adviseer je klant om goed te kammen met een luizenkam. Dit betekent zorgvuldig kammen, vanaf de hoofdhuid tot aan de punten. Kam het natte haar twee weken, iedere dag met een luizenkam. Zo kam je de hoofdluizen uit het haar. Het gebruik van een crèmespoeling helpt om de luizen en neten gemakkelijk uit het haar te kammen.

Controleer met een luizenkam het hele gezin op hoofdluis. ʟʟ Reinig de kam na elk gebruik: je kunt deze een uur laten weken in puur luisbestrijdingsmiddel, wassen in de afwasmachine op 60 graden, desinfecteren met alcohol 70% of een desinfectiemiddel, of door de kam dertig minuten in de hete wasdroger te stoppen. ʟʟ

Middelen tegen hoofdluis

Er zijn diverse middelen tegen hoofdluis die je je klant kunt adviseren, zoals een luizenshampoo, -foam of -lotion. Behandel het haar hiermee twee keer, met ongeveer een week tussentijd. Bij sommige kinderdagverblijven en gastouders is het verplicht om een kindje met een van deze middelen te behandelen, voordat ze weer naar de opvang mogen komen.

Omgeving waarschuwen

Het is belangrijk om de directe omgeving te waarschuwen en het op school en bij vriendjes te melden om de kans op verdere besmetting te verkleinen. Het advies voor een grondige schoonmaak is ingetrokken. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van maatregelen, zoals het wassen van beddengoed, knuffels en jassen, het stofzuigen van de auto of het gebruik van luizencapes.

Preventie

Hoofdluis is haast niet te voorkomen. De luizen lopen immers van de ene persoon naar de ander. Je kan het haar van je kind regelmatig controleren op luizen. Op veel scholen worden zogeheten luizenmoeders ingezet bij het opsporen van hoofdluis, omdat het controleren van ieder kind op hoofdluis een tijdrovende klus is. Denk er ook aan dat besmetting van hoofdluis bij de kapper kan plaatsvinden. Dus stel een kappersbezoek van jezelf of je kind even uit.

Wanneer naar de dokter?

Je hoeft met hoofdluis niet naar de dokter. Er zijn veel middelen verkrijgbaar die je zelf kunt gebruiken.


Zelfzorg //

Feiten en fabels ʟʟ

ʟʟ

ʟʟ ʟʟ

ʟʟ

ʟʟ

Hoofdluis heeft niets te maken met hygiëne. Luizen zitten liever in schoon dan in vuil haar. De jeuk wordt veroorzaakt door luizenspeeksel en de wondjes, niet door de luizen zelf. Niet iedereen met hoofdluis krijgt jeuk. Vroeger werd geadviseerd om bijvoorbeeld beddengoed te wassen en een grondige schoonmaak te houden. Dit is inmiddels achterhaald. Een luis kan niet langer dan 48 uur overleven zonder de warmte van de hoofdhuid en zonder bloed en is dan te verzwakt om zich te kunnen voortplanten. Neten kunnen ongeveer zeven dagen overleven.

Download de Zelfzorg-app Net als op Zelfzorg.nl is ook op de Zelfzorg-app handige informatie te vinden over diverse klachten. Handig voor je klant om te zien wat hij of zij zelf kan doen aan eenvoudige klachten en welke zelfzorggeneesmiddelen beschikbaar zijn. Ook vind je in de Zelfzorg-app de officiële bijsluiter van producten: handig om even op te zoeken hoe vaak een middel gebruikt mag worden, vanaf welke leeftijd en wat de mogelijke bijwerkingen zijn.

7


Exclusief bij Vriesia. De uitgebreide productrange van Septona.

Nieuw

Goede inkoopprijzen en een mooie marge. Perfect als huismerk dus. Interesse? Wij staan altijd voor u klaar.


Vrouwenspreekuur //

Voorlichting? Dan denk je aan seksuele voorlichting op school toch? Wanneer kreeg jij dat? Op de basisschool? De middelbare? Van je ouders? Ik herinner me deze lessen nog goed, van de godsdienstleraar op de middelbare school… Hoe ongemakkelijk: van een mannelijke leraar, met allemaal pubers bij elkaar in een klas. En ook wel dat het bij biologie aan bod kwam, heel biologisch en natuurlijk. Pakken we dit onderwerp in Nederland goed aan? Waar resulteert het in? Realistische of onrealistische beelden en ideeën over hoe seks en intimiteit zich horen af te spelen? Wat mij betreft kan het stukken beter en inspirerender en begint dat thuis en op school.

Noot:

Mijn persoonlijke boodschap omtrent de ‘stappen in seksuele voorlichting’, die hopelijk heel breed bekend wordt: ʟʟ Stap 1. Jouw vruchtbaarheid. We informeren kinderen (en onszelf) over vruchtbaarheid, die van de vrouw en de man. Zodat ieder weet wat er in haar/zijn lijf gebeurt. ʟʟ Stap 2. Jouw seksualiteit. We geven aan dat je eerst je eigen seksualiteit kunt ontdekken. Zodat ieder weet wat hij/zij in het eigen lichaam kan ervaren. ʟʟ Stap 3. Seksualiteit met iemand anders We informeren over conceptie en anticonceptie en dat het goed is om pas aan seksuele activiteit met iemand anders te doen als je met je eigen seksualiteit bekend bent. Dan weet je wat de ander aan de beleving van seksualiteit toevoegt en heb je pas behoefte aan de informatie daaromtrent.

Op school

Naast leren lezen, schrijven en rekenen zouden op basisscholen vruchtbaarheidslessen gegeven moeten worden. We moeten kinderen informeren over de biologie en vruchtbaarheid van meisjes en vrouwen en jongens en mannen. Zodat ze weten wat er in hun lijf gebeurt en waarom. Misschien gebeurt dat hier en daar al heel goed, maar het is vermoedelijk een onderwerp waar de meeste leerkrachten zich niet heel comfortabel en zeker bij voelen en waar verbetering mogelijk is. Ga maar eens na bij jezelf of je kind, hoe goed dit onderwerp op school behandeld is. Als we er een normaal bespreekbaar onderwerp van maken, wordt het voor de kinderen ook normaal. Mijn

ervaring met de cycluslessen die ik aan de meisjes van groep 7 en 8 gaf, is dat ze eerst heel giebelig deden en dat we elke keer weer tijd tekort kwamen, omdat vanzelf de gêne, de interesse en de vragen loskomen. Heerlijk om die lessen te geven en de meiden de draai te zien maken. De draai naar “O wat leuk, deze mevrouw vindt het helemaal niet raar of ongemakkelijk om over te praten en ik mag haar echt alle vragen stellen die ik heb.”

Thuis

Natuurlijk ligt er ook thuis een verantwoordelijkheid op dit vlak. Als je het als ouder(s) een lastig gesprek vindt, of niet weet wanneer en hoe je het aan moet pakken, dan is er een heel fijne en leuke aanpak voor. Schaf het boek ‘WAUW! IK WORD VROUW!’ aan. Lees het eerst zelf, om je eigen kennis alsnog op te doen of op te frissen. Vervolgens kun je samen met je (klein)kind lezen, als speciaal cadeau geven of in huis laten ‘slingeren’. Het mooiste zou het zijn als je samen over de biologie en de natuur van de mens kunt praten. Als het een normaal bespreekbaar onderwerp wordt, veilig om belevingen en ervaringen te delen en vragen aan elkaar te stellen. Het boek nodigt daar toe uit, om met de vrouwen in je leven in gesprek te gaan. Om elkaar op dit gebied wijzer te maken. Het boek is geschreven aan meisjes van ongeveer 11 jaar, maar je kunt de eerste twee hoofdstukken al eerder lezen en verder gaan wanneer je de eerste menstruatie verwacht. Voor jongens en vaders blijkt het boek ook heel leesbaar en informatief. We kunnen onze kinderen dus op school en thuis scholen op dit onderwerp. Onze voortplantingsbiologie is nu eenmaal een groot onderdeel van ons leven. Van mannen èn vrouwen. Haal je informatie en ga erover in gesprek.

Arianne

Bij Arianne kun je in haar drogisterij te Hilvarenbeek voor het vrouwenspreekuur een afspraak maken. Bij voorkeur op woensdag of vrijdag van 9.00-10.00 uur.

9


// Lieke geeft advies

Huiduitslag bij kinderen door een kinderziekte Bijna elke ouder krijgt er wel eens mee te maken: vanwege uitslag het vermoeden dat je kind last heeft van een kinderziekte. Mocht je een bezorgde ouder in de winkel krijgen, dan is het natuurlijk altijd van belang om de WASA-vragen te stellen. Tevens is het verstandig om goed te letten op erytheem. Dit is een wegdrukbare roodheid van de huid die bij bijna elke kinderziekte met uitslag voorkomt. Let er goed op dat deze roodheid tijdelijk (wit) wegtrekt als er op de rode huid gedrukt wordt. Gebeurt dit niet, dan kan dit wijzen op petechiën, kleine bloeduitstortinkjes, die kunnen wijzen op bloedvergiftiging. Dan moet onmiddellijk de huisarts ingeschakeld worden om het kind verder te onderzoeken. Om te beoordelen of er verdere actie nodig is, is het goed om te weten om welke kinderziekte het gaat. Vaak is

er bij kinderziektes vaak geen behandeling nodig. Wel kunnen de omstandigheden verzacht worden.

Besmettelijke periode

Omdat de meeste kinderziektes worden veroorzaakt door een virus is er vaak geen behandeling mogelijk. De incubatietijd is lang (zelfs tot drie weken). Daarom is thuishouden vaak niet noodzakelijk. Als de ziekte zichtbaar wordt, is de besmettelijke periode vaak al voorbij. Roodvonk daarentegen is een ziekte die veroorzaakt wordt door een bacteriële infectie. Het kind wordt vrij snel na besmetting ziek, ook blijft de kans op besmet-

Symptomen: Mazelen:

Waterpokken:

ʟʟ

ʟʟ

ʟʟ ʟʟ ʟʟ

ʟʟ

ʟʟ

Gewone verkoudheid Koorts > 39 graden Vaak witte vlekjes op de wangslijmvliezen (vlekjes van Koplik) Dikke rode vlekken die aanvoelen als schuurpapier achter de oren en haargrens, breiden zich via gezicht en romp uit over het hele lichaam. De rode vlekken verbleken na een aantal dagen. Let op: deze ziekte is besmettelijk zodra de symptomen verschijnen. Thuishouden is in dit geval het advies van het RIVM! Mogelijk ernstige complicaties: oor-, long- of hersenvliesontsteking.

Rode hond:

10

Soms koorts of griepachtige verschijnselen Rode bultjes die veranderen in blaasjes op hoofd en romp ʟʟ Combinatie van roodheid, vlekjes, bultjes, blaasjes én korstjes mogelijk ʟʟ Hevige jeuk ʟʟ

Vijfde ziekte:

Koorts, malaise, spierpijn, hoofdpijn en jeuk Rode vlindervormige vlekken op de wangen. Rode vlekken op romp armen en benen. Vlekken kunnen in de drie weken erna terugkomen ʟʟ Soms gewrichtsklachten ʟʟ ʟʟ

ʟʟ

Gewone verkoudheid, koorts Kleine rode vlekjes die kunnen samenvloeien tot grote rode vlekken, eerst in het gezicht, dan op de romp en na twee dagen op armen en benen ʟʟ Vaak gezwollen lymfeklieren. soms gewrichtsontstekingen

Zesde ziekte:

ʟʟ

ʟʟ

Roodvonk:

Hand-voet-mond ziekte:

ʟʟ

ʟʟ

Hoge koorts, overgeven, hoofd- en keelpijn ʟʟ Kleine felrode vlekjes: lijkt net kippenvel en voelt aan als schuurpapier. De uitslag kan zich over het hele lichaam verspreiden, behalve rond de neus en de mond ʟʟ Vaak een frambozentong (d.w.z. felrode puntjes op de tong)

Hoge koorts, die na drie à vijf dagen abrupt zakt. ʟʟ Kleine, niet jeukende, dikke rode plekjes, eerst in het gezicht, dan romp, armen en nek.

Lichte koorts, misselijkheid en malaise Rode vlekjes in de mond, kleine blaasjes die samenvloeien tot grotere zweertjes. Gaan makkelijk kapot en zijn pijnlijk ʟʟ Vaak verspreiding naar handpalmen en voetzolen ʟʟ


Lieke geeft advies // ting langer aanwezig. Bij roodvonk wordt soms nog wel een antibioticakuur voorgeschreven als het kind erg ziek is of bij groot risico op verspreiding. Door behandeling met antibiotica is roodvonk namelijk niet meer besmettelijk.

Meldingsplicht

Zorg er verder voor dat de nageltjes kort gehouden worden, zodat plekjes niet makkelijk worden opengekrabd. Bij de hele kleintjes is het natuurlijk lastig om duidelijk te maken dat ze niet moeten krabben. Er bestaan tegenwoordig speciale anti-krab handschoentjes om het openkrabben te vermijden.

Bij vermoeden van mazelen of rode hond hoor je door te verwijzen naar de huisarts, ook in verband met de meldingsplicht aan de GGD. Roodvonk en hand-voetmondziekte moeten alleen gemeld worden als er gevallen binnen een instelling worden geconstateerd. Houd ook in gedachte dat de kinderziektes – met uitzondering van roodvonk en de zesde ziekte – complicaties kunnen geven bij zwangerschap. Roodvonk is voor kraamvrouwen wel een risico. Verwijs naar de huisarts.

Advies

Kinderziektes geven vaak jeuk. Maar mentholpoeder of -gel is geen optie. Producten met menthol zijn namelijk niet geschikt voor kinderen onder twee Lieke Melis is jaar én niet voor open wondjes. Er zijn verschilapothekersassistent lende producten tegen jeuk op de markt die en werkt bij het team wel geschikt zijn voor jongere patiëntjes en Klinisch Farmaceutische die wél op de open huid mogen. Dienstverlening in het Medisch Centrum Leeuwarden.

11


Plantaardigheden // Gezond

De zomerse gene van echte kamille

Van mei tot september kun je in ons land genieten van de zomerse aanblik van de bloeiende kamille. De bloemen kenmerken zich door een geel hart van buisbloemen en daaromheen een krans van witte lintbloemen. De echte kamille is bovendien te herkennen aan een krachtige en verfijnde geur die een beetje aan appel doet denken. In heel Europa kun je kamille in het wild tegenkomen. In de moestuin, langs de kant van de weg, op zonnige heuvel of omgewoeld terrein; eigenlijk groeit kamille op alle soorten grond. Wel heeft de plant een lichte voorkeur voor leemachtige, zandige grond die goed waterdoorlatend is. In Hongarije en Oost-Europa wordt het kruid bovendien op grote schaal geteeld.

Matrix

Echte kamille, ook wel Duitse kamille of Matricaria Chamomilla genaamd is een plant met een lange medicinale geschiedenis. De naam Matricaria komt van het Latijnse matrix, wat baarmoeder betekent, en verwijst naar de holte die in het bloemhoofdje zichtbaar wordt als je het openbreekt. Ook zou de naam kunnen verwijzen naar de Latijnse woorden mater (moeder) en caria (zorg), omdat de plant in het verleden veel werd gebruikt bij

vrouwenklachten. In de “Materia Medica” van de Griek Dioscorides (40-90 na Chr.) staat bijvoorbeeld geschreven dat kamille de menstruatie op gang kan brengen.

Kalmerende werking

Aan de echte kamille zijn in de loop der tijd vele verschillende heilzame eigenschappen toegeschreven. Kamille bevat namelijk een rijke mengeling van essentiële oliën, vitaminen en mineralen. De aanwezigheid van chamazuleen, verschillende flavonoïden, bitterstoffen en looistoffen zorgen voor de kalmerende, ontstekings­ remmende en desinfecterende kwaliteiten van kamille.. Kamille zou bovendien een reinigende en kalmerende

Lilian Peters is klassiek homeopaat en schrijft voor de Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland. Deze vereniging zet zich in voor een betere positie van homeopathie in Nederland. Kijk voor meer informatie op vereniginghomeopathie.nl

12


Gezond // Plantaardigheden

eeskracht werking hebben op het maagdarmstelsel en op alle organen die met slijmvliezen zijn bekleed.

Kamillethee

Voor medicinale toepassing worden de bloemhoofdjes en de etherische olie van de kamilleplant gebruikt. De beste tijd op de bloemhoofdjes te verzamelen is van de 3e tot de 5e dag na het begin van de bloei. Daarna worden ze gedroogd in de schaduw. De meest bekende en gemakkelijke toepassing van de gedroogde bloemen is het drinken van kamillethee.

doorkomen van tandjes. Ook in homeopathische vorm is Chamomilla een middel dat veel en vaak met goed resultaat bij kinderen wordt ingezet. Hoewel kamille in de vorm van thee over het algemeen, ook door zeer jonge kinderen goed verdragen wordt, is voorzichtigheid altijd geboden. Gebruik het kruid niet langer dan 4 weken achtereen. In een enkel geval kan kamille namelijk een allergische reactie teweegbrengen. Bronnen en referenties: ʟʟ Pediatr Rev. 2007 Apr;28(4):e16-8. ʟʟ Molecular Medicine Report, 2010 Nov 1;3(6):895-901

Kinderproblemen

Kamille is een vriendelijk en rustgevend kruid, dat vooral ook bij verschillende kinderproblemen een verzachtende werking kan hebben. Hierbij kun je denken aan darmkrampjes, slapeloosheid en nachtmerries of het

ʟʟ McKay DL, Blumberg JB. A review of the bioactivity and

potential health benefits of chamomile tea (Matricaria recutita L.). Phytother Res. 2006 Jul;20(7):519-30. Review. PubMed PMID: 16628544.

Werking

Indicaties

Toepassing

Ontstekingsremmend, jeukstillend, wondhelend

Tandvleesontsteking, jeuk, aambeien, allergische uitslag

Op de huid (olie, zalf), en/of inwendig (mondspoeling of homeopathisch*)

Ontspannend, angst verminderend, slaap bevorderend

Slapeloosheid, onrust, stress, nachtmerries

Inwendig (thee of homeopathisch*)

Kramp verminderend

Maag en darmklachten, menstruatiepijn, winderigheid, misselijkheid en braken

Inwendig (thee of homeopathisch*)

*Raadpleeg bij homeopathisch gebruik van Chamomilla een deskundige.

13


Te weinig seleen −

Moet u zich zorgen maken? Seleen is een essentiële voedingsstof die we via het voedsel binnenkrijgen. In Europa zit echter weinig seleen in de grond, en dus ook in de daarop verbouwde gewassen. We hebben seleen nodig voor het functioneren van meer dan 25 selenoproteïnen. Dat zijn van seleen afhankelijke enzymen die van groot belang zijn voor de stofwisseling, het immuunsysteem en veel andere biologische functies.

Bijna 90 procent opname Ons lichaam moet de seleen die we gebruiken kunnen opnemen. Bio-Seleen+Zink is het enige product in Nederland dat SelenoPrecise bevat, de organische seleen-gist waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat exact 88,7% van de werkzame stof in het preparaat door het lichaam wordt opgenomen.

Goede stofwisseling voor stabiel gewicht

NL_SelenZinc_Ad_Lijfblad_210x297_0219

Seleen ondersteunt een aantal schildklierhormonen. Een goed functionerende schildklier is cruciaal voor het behoud van een stabiel lichaamsgewicht.

Hulp voor het immuunsysteem

Het immuunsysteem bestrijdt binnendringende organismen als virussen, bacteriën en schimmels. Seleen ondersteunt een aantal selenoproteïnen die het immuunsysteem nodig heeft om de lichaamscellen te beschermen en beschadiging van cellen te voorkomen.

88.7% Opname

Ondersteunt mannelijke vruchtbaarheid Mannelijke onvruchtbaarheid is een groeiend probleem. Wetenschappers besteden er daarom wereldwijd veel aandacht aan. Wist u dat seleen bijdraagt aan de productie van normale zaadcellen? Zorg dus dat u voldoende seleen binnenkrijgt als u een kinderwens hebt.

Gebruikt in baanbrekende studie Wetenschappers gebruiken bij voorkeur SelenoPrecise voor seleen-studies omdat de kwaliteit van het preparaat in talloze testen en onderzoeken is aangetoond – zoals in het baanbrekende KiSel-10 onderzoek waarin 443 oudere mannen en vrouwen het product vijf jaar lang gebruikten en daarmee hun levenskwaliteit aantoonbaar verbeterden.

www.pharmanord.nl

Abonneer u op onze nieuwsbrief en bekijk al onze producten op www.pharmanord.nl. Meer weten? Bel ons op 035-5430991 of email naar info@pharmanord.nl


Huidfonds //

Seborroïsch eczeem Seborroïsch eczeem is een onschuldige, maar chronische huidaandoening. Deze vorm van eczeem is niet besmettelijk. Het verdwijnt niet, maar aan de verschijnselen is wat te doen. Bronnen: huidfonds.nl en huidziekten.nl.

Jeuk en gele schilfers

Seborroïsch eczeem wordt gekenmerkt door jeukende, dofrode of geelrode plekjes op de huid, bedekt met een vettige schilfering. Deze plekken komen voor op het hoofd en het gezicht: in en op de oren, langs de haargrens, naast de neus, of in de wenkbrauwen. Soms is het ook aanwezig op de borst en/of de rug en vooral in huidplooien.

Varianten van seborroïsch eczeem • Berg bij baby’s. • Hoofdroos.

Wisselend

Ongeveer 5% van de bevolking heeft last van seborroïsch eczeem. Het

ontstaat vaak in de puberteit, als de talgklieren actief worden. Daarna blijft het in wisselende mate aanwezig. Meestal is het erger in de winter (door kou en droge lucht) en minder erg in de nattere maanden. Ook bij stress en spanning kan het eczeem verergeren.

Gist en vet

Het is niet helemaal duidelijk hoe seborroïsch eczeem precies ontstaat. Over het algemeen wordt aangenomen dat de van nature aanwezige gist pityrosporum de huid irriteert. De gisten produceren een vetsplitsend enzym. Daardoor ontstaan uit het vetlaagje op de huid vrije vetzuren, die de huid irriteren.

Behandeling

De behandeling kan gericht zijn op de gist met middelen tegen

Huidfonds Deze rubriek wordt u aangeboden door het Huidfonds. Het Huidfonds is een erkende goededoelenorganisatie en richt zich op: • het voorkomen van huidaandoeningen; • betere zorg voor mensen met een huidaandoening; • acceptatie van de huid die ‘anders’ is. Doneer Met jouw donatie kunnen wij het leven van mensen met een huidaandoening kwalitatief verbeteren. Ga naar www.huidfonds.nl/doneren

schimmels die kunnen worden ingenomen of op de aangedane huid worden aangebracht. Daarnaast kan de ontsteking zelf worden behandeld met een lokaal corticosteroïd. De behandeling kan ook gericht zijn op de schilfering met een vette zalf en/of met salicylzuur. Na het losweken van de schilfers kan andere plaatselijke therapie beter aanslaan. Er worden ook wel oudere middelen toegepast, zoals teer en zwavel. Of juist moderne lichttherapie om de ontsteking te remmen. Maar na elk van deze behandelingen kan het eczeem weer terugkeren. Tegen hoofdroos kan een shampoo met seleniumsulfide, zinkpyrithion, ketoconazol of teer worden gebruikt.

Tips voor patiënten • Een goede hygiëne is belangrijk. Gebruik geen zeep die de huid irriteert. • Was het haar regelmatig en spoel het goed na. • Droog je na het douchen en wassen altijd goed af, vooral in de huidplooien. • Een gezonde leefstijl en een goede huidverzorging zorgen ervoor dat je beter in je vel zit en dat het eczeem minder pijn en jeuk veroorzaakt.

15


// Suppletie

6

vragen over vitamine B6 beantwoord Vitamine B6 staat regelmatig in de belangstelling. Het is een belangrijke vitamine die we iedere dag nodig hebben, maar wetenschappelijk onderzoek laat ook zien dat het langdurig gebruik van zeer hoge doseringen kan leiden tot klachten van het zenuwstelsel, zoals tintelingen en gevoelloosheid. Hoe zit het precies? 1. Wat doet vitamine B6 in het lichaam?

2. Waar zit vitamine B6 in?

vermoeidheid en aandoeningen van het zenuwstelsel. Omdat B6 zo breed aanwezig is in tal van voedingsmiddelen, komen tekorten in Nederland eigenlijk niet voor. Uit de Voedselconsumptiepeiling (VCP): mannen krijgen 1,4 tot 2,2 mg per dag binnen en vrouwen 1,3 tot 1,8 mg per dag. Voor nagenoeg iedereen voldoende dus.

Vitamine B6 (pyridoxine) ondersteunt het energieniveau en helpt bij vermoeidheid. Ook zorgt deze vitamine mede voor een goede weerstand én draagt vitamine B6 bij aan een normale werking van de zenuwen.

Goede bronnen van vitamine B6 zijn vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten. Groenten, melk en kaas bevatten ook vitamine B6 in kleinere hoeveelheden.

5. Wat is te veel vitamine B6?

Goed om te weten: Op de verpakking van een supplement staat altijd een gemiddelde ADH, voor vitamine B6 is dat 1,4 mg.

3. Hoeveel vitamine B6 heb ik per dag nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6 is voor volwassen mannen en vrouwen (19-50 jaar) vastgesteld op 1,5 milligram. Dit komt overeen met zes sneetjes volkorenbrood.

4. Kun je een tekort hebben aan vitamine B6?

16

Bij een tekort aan vitamine B6 zijn verschillende symptomen waargenomen, zoals ontstekingen van de tong en de huid, depressie, verwardheid,

Effecten die mogelijk kunnen optreden bij het zeer langdurig dagelijks gebruik van hoge doseringen zijn van neuropathische aard, zoals tintelende handen en voeten. Maar de situatie is nogal ingewikkeld. Niet iedereen met een hoge vitamine B6 waarde in het bloed heeft neuropathische symptomen. Toch is er voor vitamine B6 in Europa een veilige bovengrens vastgesteld van 25 mg per dag. Deze hoeveelheid staat gelijk aan maar liefst 10 kilo aardappelen of 65 bananen. Die bovengrens heeft in Nederland geleid tot een maximum hoeveelheid voor vitamine B6 in supplementen van 21 mg per dagdosis. Dit omdat je een supplement altijd naast de dagelijkse voeding neemt.

6. Welke B-vitamines zijn er nog meer en waar zitten ze in?

In de eerste instantie dacht men dat er maar één vitamine B was. Later bleek vitamine B uit meerdere afzonderlijke vitamines te bestaan. B-vitamines zijn wateroplosbare vitamines. Naast vitamine B6 kennen we:


Suppletie //

Vitamine

Zit vooral in:

Vitamine B1 (thiamine)

Varkensvlees en graanproducten

Vitamine B2 (riboflavine)

zuivel, vlees(waren), groenten, fruit en graanproducten

Vitamine B3 (niacine of nicotinezuur)

vlees en vis, gevogelte, noten, zaden en graanproducten

Vitamine B5 (panthoteenzuur)

vlees, vis, eieren, aardappelen, melk(producten), groente en fruit.

Vitamine B8 (biotine)

eieren, melk, sojaproducten, noten en pinda’s

Vitamine B11 (in sommige landen vitamine B9 genoemd, foliumzuur)

groene groenten, fruit, volkoren producten en in mindere mate in melk en melkproducten

Vitamine B12 (cobalamine)

voedingsmiddelen van dierlijke afkomst, zoals vlees en zuivel

Meer weten over vitamines? www.voedingscentrum.nl www.supplementinfo.nl

Deze tekst is mogelijk gemaakt door Suzan Tuinier van Nutrimedia

IP:

BOEKENT

p Legale Pe van Willem

Koert

17


NIEUW:

Midalgan Extra Warm + Magnesium voor extra warme spieren en soepele gewrichten

De voordelen van Midalgan Extra Warm + Magnesium

Magnesium is een belangrijk mineraal dat nodig is voor de vorming van botten en spieren. Het speelt een rol bij de overdracht van zenuwprikkels en een goede werking van de spieren. Als je gezond eet, krijg je er voldoende van binnen. Maar bij stijve, vermoeide of gespannen spieren en belaste gewrichten, kan het lichaam plaatselijk iets extra’s gebruiken. Warmte is een lichaamseigen reactie, het ontspant, stimuleert de doorbloeding en bevordert het spierherstel. Midalgan Extra Warm + Magnesium bevat magnesium PCA; een extra sterk magnesiumzout dat dieper doordringt in de huid dan magnesiumchloride. In combinatie met het verwarmende effect van Midalgan Extra Warm wordt magnesium nóg beter opgenomen in de huid voor extra warme en soepele spieren en gewrichten.

A. B. C. D.

Het verwarmt de spieren Het kalmeert de gespannen spieren Het bevordert de doorbloeding van de spieren Het maakt het product makkelijk smeerbaar

2. Welke stelling is waar?

Stelling 1 Je kunt Midalgan Extra Warm + Magnesium adviseren als onderdeel van een warming-up. Stelling 2 Je kunt Midalgan Extra Warm + Magnesium adviseren als behandeling van o.a. vastzittende schouders, rug, nek of stijve spieren door kou of tocht. A. alleen stelling 1 is waar B. alleen stelling 2 is waar C. beide stellingen zijn waar

3. Waarom wordt de magnesium uit Midalgan extra warm nog beter opgenomen door de huid?

A. Omdat het magnesium PCA is B. Door de verwarmende werking van Midalgan C. Door beide antwoorden A en B

4. Aan welk van de volgende stoffen is het verwarmende effect van Midalgan toe te schrijven? A. glycolmonosalicilaat B. magnesium C. methylnicotinaat

1B 2C 3C 4C

1. Wat is de functie van magnesium in Midalgan Extra Warm + Magnesium?

TEST J E KENN IS!

Volg vanaf 23 september de cursus Midalgan op www.drogiweb.nl.


Editorial //

Nog meer bewijs dat Q10 hartpatiënten helpt Een follow-up-studie van de baanbrekende Q-Symbio-studie uit 2014 heeft nog meer overtuigend bewijs opgeleverd dat suppletie met de vitamine-achtige stof co-enzym Q10 het overlevingscijfer omhoog brengt en het hart versterkt. Toen een internationaal onderzoek bij patiënten met hartfalen uit 17 verschillende ziekenhuizen in Europa, Azië en Australië in 2014 liet zien dat co-enzym Q10 het sterftecijfer met 43% kon verlagen en de hartspierfunctie kon versterken, was dat reden voor grote krantenkoppen. Het originele onderzoek was gepubliceerd in JAAC Heart Failure.1 Nu is er door enkele onderzoekers een follow-up gepubliceerd² van de oorspronkelijke studie. De resultaten hiervan zijn nog indrukwekkender. Ze hebben namelijk de resultaten van de Europese hartpatiënten apart bekeken en deze zijn fascinerend.

Sterftecijfer 53% lager

De nieuwe follow-studie is in wezen een diepteanalyse van de oorspronkelijke Q-Symbio studie. De resultaten zijn in februari 2019 gepubliceerd in Cardiology Journal. Een van de opmerkelijkste resultaten is het verlaagde sterftecijfer. In de oorspronkelijk Q-Symbio-studie was het sterftecijfer bij degenen die behandeld waren met Q10 43% lager dan in de placebogroep. Maar als je alleen naar de Europese patiënten met hartfalen kijkt, blijkt dat degenen die 300 mg co-enzym Q10 kregen naast hun gebruikelijke medicijnen, een 53% kleinere kans hadden aan hun ziekte te overlijden dan degenen die placebo hadden gekregen.

het hart nodig heeft om te pompen (samen te trekken). Een supplement met co-enzym Q10 helpt daarentegen het hart meer energie te produceren en versterkt de hartspier.

Minder ernstige symptomen

Patiënten met hartfalen worden ingedeeld in 4 klassen, de zogenaamde NYHA-klassen. NYHA staat voor New York Heart Association. Elke klasse geeft een ernst van de ziekte aan door de bijbehorende symptomen te beschrijven. Klasse 1 heeft de mildste symptomen, klasse 4 de ernstigste. In de Q10-groep kwamen na behandeling tweemaal zoveel personen minstens één klasse beter uit dan in de placebogroep. Met andere woorden: er was een duidelijke aanwijzing dat hun aandoening door de behandeling verbeterde. Bronnen ¹ Mortensen, S.A., e.a. (Q-SYMBIO Study Investigators) (2014). The effect of coenzyme Q10 on morbidity and mortality in chronic heart failure: results from Q-SYMBIO: a randomized double-blind trial. JACC Heart Failure 2014; 2 (6): 641-9. ² Effect of coenzyme Q10 in Europeans with chronic heart failure: A sub-group analysis of the Q-SYMBIO randomized double-blind trial. Anne Louise Mortensen, Franklin Rosenfeldt, Krzysztof J. Filipiak. Cardiology Journal (online), February 19. 2019

Superkracht voor de hartspier

De wetenschappers zagen ook dat het aantal patiënten dat te maken kreeg met een ernstige cardiovasculaire gebeurtenis (major adverse cardiovascular event oftewel MACE) in de Q10-groep slechts één derde bedroeg ten opzichte van het aantal in de placebogroep. Bovendien zagen de onderzoekers dat de ejectiefractie met 6% was toegenomen. De ejectiefractie is een maat die aangeeft hoeveel bloed de linkerkamer bij elke samentrekking uitpompt. Een grotere ejectiefractie is een teken dat de hartspier met meer kracht kan samentrekken.

Q10 helpt de cellen meer energie te produceren Een verbeterde hartkracht, dat is precies wat Q10 hartpatiënten oplevert. Hartfalen is een ziekte waarbij het hart onvoldoende kracht heeft om het bloed naar alle lichaamsdelen te pompen. Cardiologen noemen dit probleem vaak een ‘hart zonder energie’. In weefselmonsters uit zo’n ziek hart worden lagere niveaus van Q10 gemeten. Dat verklaart het tekort aan energie die

19


// Uitgelicht

Keelpijn en verkoudheid Nu we in het najaar zijn aanbeland, komen klanten weer met koutjes, kuchjes en keelpijn. Iedereen kent het: ineens doet je keel zeer, kun je moeilijk slikken of heb je een verstopte neus waardoor het slapen moeilijk gaat. Wat kun je je klanten aanraden? Zowel keelpijn als verkoudheid kan heel vervelend zijn, maar het goede nieuws is dat het vanzelf overgaat. In de meeste gevallen ben je er na een paar dagen vanaf. Toch wil iemand in die tussentijd af van een rauw gevoel, pijn, mogelijk kriebelhoest, heesheid, moeilijk slikken en verstopte neus. Bij keelpijn kan het slijmvlies van de keel rood en gezwollen zijn, eventueel met witte of gele plekken. Dan is er sprake van een keelontsteking.

Virussen, roken, schrapen

Meestal wordt keelpijn veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Vaak is het een vroeg symptoom van verkoudheid. En ook al probeer je dan nog snel je weerstand te verbeteren, de verkoudheid zet gewoon door. Een paar dagen later loop je snotterend en proestend rond of lig je misschien wel als een vod op de bank. Ook bacteriën kunnen keelpijn veroorzaken, al komt dat veel minder vaak voor. Andere infectieuze oorzaken, zoals het Pfeiffer-virus of een soa, zijn zeldzaam. Maar als keelpijn niet overgaat, is een bezoek aan de huisarts verstandig om de oorzaak te onderzoeken.

Verzachten keelpijn

Speciale producten tegen keelpijn, zoals zuigtabletten, keelspray of siroop kunnen geadviseerd worden om keelpijn te verzachten. Er is keuze uit een gewone pijnstiller (eerste keus: paracetamol; tweede keus: een (lokaal) NSAID), keelpastilles, zuigtabletten, keelsprays en siropen, met of zonder speciale toevoegingen. Antibiotica – op recept via de huisarts – hebben alleen zin als een bacteriële infectie de keelpijn veroorzaakt. In andere situaties zijn ze af te raden; om overmatig gebruik van antibiotica te voorkomen.

Zuigen

Zuigtabletten of keelpastilles verzachten de keel over het algemeen, net als een snoepje. Vaak houd je ze langer in de mond, omdat ze langzaam oplossen en tegen de tong of het verhemelte kleven. Daardoor ga je er niet op kauwen. Veel ervan (niet allemaal!) zijn suikervrij. Voor de bescherming van je tanden is dat een voordeel.

20

Keelpastilles zijn een soort sabbelsnoepjes die langzaam oplossen en door hun vlakke vorm lekker in de mond liggen. Soms bevatten ze honing, verzachtende kruiden, smaakstoffen, vitamine C, of andere toevoegingen. In zuigtabletten worden ook medicinale toevoegingen verwerkt, zoals: ʟʟ antibacteriële stoffen (amylmetacresol en 2,4-dichloorbenzylalcohol, beide in Strepsils en in Vicks Farinex; dequaliniumchloride in Nattermann Streptofree); propyl-4-hydroxybenzoaat in Trachitol); ʟʟ antiseptische stoffen (propyl-4-hydroxybenzoaat in Trachitol); ʟʟ lokaal verdovende stoffen (lidocaïne-hydrochloride in Vicks Farinex en in Trachitol); ʟʟ een NSAID als pijnstiller en ontstekingsremmer (flurbiprofen in Strepfen). De zuigtabletten zijn dan ook als geneesmiddel geregistreerd. Trachitol, Strepfen en Strepsils met de AV-status; Nattermann Streptofree en Vicks Farinex met de UAD-status.

Sprayen

Ook voor mensen die liever sprayen dan sabbelen is er veel keus. Er zijn sprays met kruiden, veelal salie (A. Vogel, Weleda, Natterman, Daro). Andere keelsprays hebben medicinale toevoegingen, zoals de NSAID flurbiprofen (in Strepfen keelspray, een UAD-geneesmiddel). Bij een verstuiver is hygiëne belangrijk. Na een behandelperiode dient de spraymond afgespoeld te worden met lauw water en te worden gedroogd met een schone tissue. Daarna kan het flesje, voorzien van het afdekkapje, worden opgeborgen.

Contra-indicaties en interacties

Bij de keelpastilles en keelspray met de NSAID flurbiprofen is het belangrijk om rekening te houden met de contra-indicaties en interacties. Er is een maximum gesteld aan het aantal tabletten of spraybeurten per dag (vijf) en het mag ook niet langer dan drie dagen


Uitgelicht //

achtereen worden gebruikt. De klant dient gewaarschuwd te worden voor eventuele risico’s op maag- en (slok)darmzweren of -bloedingen en voor mogelijke interactie met producten die kurkuma bevatten.

Verzachten verkoudheid

Met een verstopte neus is het lastig slapen. Welke tips kun je geven? Neusstrips Speciale neusstrips trekken de huid opzij en openen de neusholtes. Het slijm wordt niet weggehaald, maar er is wel meer ruimte om te kunnen ademen. Stomen Met stoom komt slijm los te zitten. Stomen voor het slapengaan zorgt er dus voor dat je met een lege neus naar bed gaat. Stomen kan op verschillende manieren: ʟʟ met je hoofd boven een pan heet water; ʟʟ een hete douche nemen voor het slapengaan. Menthol Hoewel het wetenschappelijk niet vaststaat, ervaren mensen dat ze vrijer kunnen ademen als ze een mentholzalf op de borst en/of de keel smeren. Maar adviseer wel voorzichtig te zijn met mentholzalf: ʟʟ niet in de neus smeren; ʟʟ niet opeten; ʟʟ niet gebruiken bij kinderen jonger dan twee jaar (gevaar voor ademstilstand!). Neusspray Als je xylometazoline of oxymetazoline neusspray verkoopt, geef je natuurlijk een waarschuwing om het niet langer dan één week achter elkaar te gebruiken. Bron: UA – Uitsluitend voor Apothekersassistenten

Vochtige lucht Met vochtige lucht in de slaapkamer heb je minder last van een verstopte neus, jeuk in de neus of keelpijn. Je kunt dat bereiken met een luchtbevochtiger. Er zijn verschillende types, op basis van verneveling, op basis van stoom en de zogenaamde koudwaterverdampers. Het is belangrijk om de luchtbevochtiger regelmatig schoon te maken, anders gaat hij met het vocht ook bacteriën verspreiden (dit geldt niet voor stoombevochtigers).

Niet vergeten Vergeet niet te vragen naar de leeftijd van de klant voor wie je een middel adviseert. Kinderen jonger dan een jaar mogen immers geen honing gebruiken omdat dit de botulismebacterie kan bevatten. En let op: flurbiprofen is echt voor volwassenen 18+!

21


// ProductNieuws

Jeuk en branderig gevoel? Vaginale schimmel! Meer dan de helft van de vrouwen heeft er soms last van: een vaginale schimmelinfectie. Je herkent het makkelijk aan jeuk, een branderig gevoel en witte geurloze afscheiding. Met Canesten Gyno kun je de schimmelinfectie zelf behandelen. Het is het enige bewezen effectieve geneesmiddel bij vaginale schimmelinfectie dat zónder recept verkrijgbaar is.

Canesten heeft een nieuw product gelanceerd: Canesten Gyno 1 daagse Crème. Het is een crème voor een directe behandeling van een vaginale schimmelinfectie met inwendige klachten. Het doodt de schimmel en verlicht zo snel de jeuk. De 1 daagse crème zit in een voorgevulde applicator en is zacht bij een droge vagina. De applicator is

hygiënisch en comfortabel in te brengen.

Adviseer je ook?

Snelle en effectieve 1 daagse behandeling ʟʟ Doodt de schimmel en verlicht zo snel de jeuk ʟʟ Zacht bij een droge vagina ʟʟ

www.canesten.nl Canesten is een geneesmiddel en bevat clotrimazol. Lees voor gebruik de bijsluiter. L.NL.MKT.CH.07.2019.0478

Brandwonden behandelen? HeltiQ helpt! Een glas hete thee over je handen, een arm tegen het hete rooster van de oven of het spetteren van de (frituur)pan... een (eerstegraads) brandwond kun je snel oplopen. Gelukkig koel je deze brandwonden snel en veilig met de hydrogel brandwondenproducten van HeltiQ. Deze producten, bestaande uit een brandwondengel, een brandwondenpleister en - nieuw - HeltiQ Brandwondenkompres, kun je adviseren in tal van kleine huishoudelijke situaties waar brandwonden ontstaan. Ook in situaties waar geen schoon water voorhanden is of als aanvulling op het koelen met lauwwarm water kun je de brandwondenproducten van HeltiQ adviseren.

verdampt het niet en blijft het de brandwond constant verkoelen. De hitte in de beschadigde huid wordt overgedragen naar de hydrogel. De gel houdt vervolgens deze warmte niet vast maar geeft het direct af aan de omgeving. Hierdoor wordt de warmte uit de brandwond snel afgevoerd en wordt verdere beschadiging van het weefsel voorkomen. Daarnaast schermt de gellaag de brandwond af tegen schadelijke bacteriën, waardoor het risico op

infecties wordt verminderd. De werking is hetzelfde als wanneer je koelt met lauwwarm water en is veilig om bij brandwonden te gebruiken. Hydrogel wordt daarom ook al jaren door de professionele hulpverleners gebruikt. De complete brandwondenlijn is te bestellen bij jouw groothandel. Kijk op www.heltiq.nl voor meer informatie.

HeltiQ Brandwondenassortiment Medische hulpmiddelen, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

NIEUW!

Waaruit bestaat de hydrogel en wat is de werking?

22

De hydrogel in de HeltiQ brandwondenproducten bestaat uit 90% gezuiverd water, desinfecterende Tea Tree olie en een gelvormend ingrediënt. Hierdoor is het dikker dan water,

Medische hulpmiddelen, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing


LAATSTE KANS op die te gekke reischeque ter waarde van â‚Ź 2.500,-

Lees snel verder op de volgende pagina

23


// Jubileum

K J I R G N A L BE Om kans te maken op die te gekke reischeque – ter waarde van € 2.500,- – is het belangrijk om de adrescodering van dit nummer te bewaren!

Dat is het adreslabel waarmee Lijfblad bij je wordt afgeleverd en dit is jouw ticket in deze loterij. Verder voldoe je aan de volgende voorwaarden: Je bent abonnee; Je bent ouder dan 18 jaar; ʟʟ Je bent werkzaam in de drogisterijbranche; ʟʟ Hoe vaker je mee hebt gedaan, hoe groter je winkans is. ʟʟ ʟʟ

Op 5 november wordt de winnaar bekend gemaakt. De naam van de winnaar lees je in Lijfblad editie 7, op www.lijfblad.nl en uiteraard op onze Social Media-kanalen!

24

Voor alle informatie kijk je op: www.lijfblad.nl/lijfblad-25-jaar-actiepagina


De reischeque

wordt 5 november verloot Dit is je allerlaatste kans op de reischeque, ter waarde van € 2.500,-. Op 5 november verloot Lijfblad deze te gekke hoofdprijs! Voorwaarden

Om kans te maken op deze reischeque moet je aan de volgende voorwaarden voldoen: ʟʟ Je bent abonnee. ʟʟ Je doet mee aan de jubileumacties. Hoe vaker je meedoet, hoe groter je kans! ʟʟ Je bent ouder dan 18 jaar. ʟʟ Je bent werkzaam in de drogisterijbranche. ʟʟ SUPERBELANGRIJK: bewaar je unieke adrescodering! Dit is het adreslabel waarmee Lijfblad bij je wordt afgeleverd en is jouw ticket in deze loterij!

Al 25 jaar is Lijfblad hét informatie magazine voor jou! D it jubileum jaar vieren wij met deze te gekke jubileuma cties. De k ans op die reisch eque wil je toch niet aan je voorbij laten gaan ?

Vergroot je winkans

Gedurende het hele jaar hebben er in elke editie van Lijfblad en ook online toffe acties gestaan, waaraan mooie prijzen verbonden zijn. Deze prijzen zijn reeds uitgereikt aan de winnaars. Maar als je de acties alsnog volgt, vergroot je je winkans ermee! Want hoe vaker je meedoet aan de jubileumacties, hoe meer je kans maakt op die reischeque. Doe je aan twee acties mee? Dan maak je twee keer kans op de hoofdprijs. Doe je aan acht acties mee, dan maak je zelfs acht keer kans op een heerlijke, luxe vakantie!

h c o t e j l Dat wi ! ? n e s s i niet m

Alle acties van editie 1 t/m 5 op een rij 

25


Dit zijn de acties waarmee je kans maakt op de reischeque:

Editie 1: Kennistest Hoe goed ken jij Lijfblad? Winactie The Beauty Kitchen

Editie 2: Kennistest Spier- en Gewrichtspijn Winactie Tekentang Winactie Dagje wellness

Editie 3: Kennistest Waterpokken Winactie Neutrogena Winactie Olaz

Editie 4: Kennistest Insectenbeten Winactie Therme

Editie 5: Kennistest Intieme ongemakken

Editie 6: Kennistest Vrouwelijke cyclus

ONLINE MAGAZINE: Winactie Pepe Jeans Fragrances Puzzel ʟʟ Kennistest ʟʟ

Ook als je ons op Facebook en Instagram volgt, maak je extra winkans..

26

ʟʟ


Kennistest //

Test je kennis

vrouwelijke cyclus Het is heel bijzonder om een meisje te zijn en vrouw te worden! Het betekent dat je het leven kunt doorgeven, dat je heel veel zult voelen en veel kunt meemaken in relatie tot andere mensen. Meisjes en vrouwen maken dingen mee die jongens en mannen nooit zullen ervaren. Hun lichaam werkt gewoon anders. In het boek Wauw! Ik word vrouw! (www.wauwikwordvrouw.nl) wordt op een leuke, luchtige, inspirerende manier over de vrouwelijke cyclus, over menstruatie verteld. Het is helemaal geen vies of raar onderwerp om over te praten, maar juist heel gewoon! Tijd om je kennis te testen! Wat weet jij over het vrouwelijke lichaam?

8

1. Op de afbeelding hiernaast zie je de vrouwelijke organen. Op welke nummers vind je de eileider, de baarmoeder, de baarmoederhals en de eierstok? (ook graag aangeven in deze volgorde)? A. 7, 5, 3 en 2 B. 8, 6, 4 en 7 C. 8, 5, 3 en 7 D. 8, 4, 2 en 10

7 6

9

5

10

4 3 2

2. Wat is een cyclus? A. Een cyclus is een ongesteldheidsperiode van 28 dagen en varieert niet. B. Een cyclus is hetzelfde als een kringloop, zonder begin of eind. Het gaat altijd door. C. Een cyclus is een ander woord voor ongesteldheid. D. Een cyclus is de periode waarin een vrouw zwanger is.

1

3. Seizoenen van de vrouw. Welke van deze beweringen is juist? A. Meisjes zijn nog niet vruchtbaar, maar dragen wel al eicellen in hun lichaam. B. In de puberteit wordt een meisje vruchtbaar. C. Na een tijd neemt de vruchtbaarheid weer af. Dit duurt een paar jaar, deze tijd heet het climacterium. D. Alle bovenstaande beweringen zijn correct. 4. Ovulatie en eisprong zijn 2 woorden voor hetzelfde. Op welke dag vindt je eisprong of ovulatie plaats? A. Dat kan per cyclus verschillen. B. Dag 14 van je cyclus. C. Een week na de laatste dag van je menstruatie. D. 2 weken voor je volgende menstruatie. 5. Slijm in je slip of op het toiletpapier, wat betekent dat? A. Als het ruikt of brokkelig is: naar de drogist voor natuurlijke vaginale zetpillen B. Wit, taai: normaal, het geeft aan dat je lijf richting eisprong gaat C. Doorzichtig en draden trekkend: normaal, dit is om sperma te helpen bij de eicel te komen D. Alle bovenstaande beweringen zijn correct.

Voorwaarden voor het meedoen aan de kennistest: je bent ouder dan 18 jaar en je bent werkzaam in de drogisterijbranche. Door de gegevens met ons te delen, stem je toe dat we deze gebruiken om hierover met jou te communiceren. De uitgebreide voorwaarden over onze acties lees je terug op www.lijfblad.nl.

Winnen!

Door mee te do en met deze kennistest maa k je kans op he t boek Wauw! Ik word vrouw!. Je vindt de kennist est op www.lijfb lad.nl. Onder alle goed e inzendingen va n deze kennistest verlo ten wij twee bo ek en. Via www.wauw ikwordvrouw.nl vin d je meer inform atie over dit bo ek en kun je het bo ek ook direct bestellen.

27


Beautyupdate // Mooi

Stralend het najaar in Niet alleen de huid die van veel zonuren, zeewater en buitenlucht heeft genoten is toe aan goede verzorging. Elke huid kan na de zomer een oppepper gebruiken. Adviseer hiervoor dan ook producten die de teint en haren weer een superboost geven. Maar bijvoorbeeld ook de huid van een pasgeboren baby heeft behoefte aan goede verzorging. Vraag naar de wensen van ouders en adviseer een passend product. Er zijn weer genoeg mooie, nieuwe najaarsproducten beschikbaar. Wij zetten er enkele voor je op een rij. Doe er je voordeel mee en geef je klant een advies op maat!

Cafeïne-kick

De producten van Dr. Organic Coffee Range zijn verrijkt met een extract van biologische Arabica koffiebonen, een shot verfrissende mint en een pittige mix van gember, zwarte peper en guarana. Dé perfecte ingrediëntenmix om je huid en haar nieuwe energie te geven. Als je dagelijkse espresso shot! De lijn bestaat uit een Face Wash, Face Scrub, Face Mask, Body Scrub Pouch, Body Wash, Anti-Dandruff Shampoo en Conditioner.

Colour changing lipbalm

Van groen naar roze! Deze lippenbalsem, in een cool PAC-MAN retro-ontwerp, verandert van kleur op de lippen; van rijk groen tot intens roze. Afhankelijk van de natuurlijke kleur van de lippen en de lichaamswarmte creëert de lippenbalsem een individuele roze tint met een langhoudend resultaat. De lippenbalsem is onderdeel van de Trend Edition "essence x PAC-MAN" collectie. Deze limited edition collectie is beschikbaar vanaf september tot midden oktober.

28

Kracht van de natuur

WaterWipes gelooft in de kracht van de natuur én in simpele, doeltreffende verzorging van de babyhuid. De WaterWipese bestaan uit 99,9% water en een druppeltje fruitextract; niets meer, niets minder. Effectieve, milde en puur natuurverzorging die meteen vanaf dag één gebruikt kan worden. Het heeft antibacteriële en huidverzorgende eigenschappen; daardoor kunnen WaterWipes luieruitslag en andere huidirritaties helpen voorkomen. De doekjes zijn cruelty free én vegan. De Consumentenbond heeft de billendoekjes de hoogste, ‘groene’ score gegeven (onderzoek juli 2018).


Mooi // Beautyupdate

Magische glans

Hét geheim voor een intens stralende huid, zelfs zonder make-up? De 24K Gold-Infused Beauty Oil van Nø® Make Up! Deze kostbare olie bevat als basis intensief regenererende, verzachtende wilde rozenolie en goudsbloemextract. Om de huid te voeden en te beschermen is abrikozenpitolie (rijk aan linoleenzuur) en vitamines A en E (antioxidanten) toegevoegd. De werkstof defensil is een plantaardige mix van zwarte bessenzaad, ballonbloemzaad en zonnebloemolie extract. Deze combinatie heeft een onmiddellijk kalmerende werking en zorgt ervoor dat het natuurlijke beschermingsmechanisme van de huid snel wordt hersteld. De huid is in staat om zichzelf weer optimaal te beschermen tegen schadelijke externe invloeden. Slechts een paar druppeltjes van deze gezichtsolie zijn reeds voldoende om het gezicht (én de lippen!) onweerstaanbaar mooi te laten stralen met een bijna magische glans!

Langdurige volle wimpers De nieuwe Twist up the Volume 24hr Mascara van Bourjois combineert het regelbare resultaat van de originele, draaibare mascara met het extra voordeel van een bewezen 24-uur lang houdende power. Draai naar positie 1 voor lengte en naar positie 2 voor volume: het iconische, verstelbare borsteltje doet de rest terwijl tegelijkertijd de geavanceerde, nieuwe formule een hele dag durend resultaat belooft. Vierentwintig uur lang een ‘grand design’! Bovendien worden de wimpers heerlijk verzorgd met natuurlijke ingrediënten, zoals olijfwas, zijdepoeders en sericine.

Smooth finish

NIVEA introduceert een range van vijf tissue maskers. Deze maskers bestaan uit een dun vel in de vorm van het gezicht, doordrenkt met fijne serums die zorgen voor een instant beautifying effect. Elk masker is er voor een andere huidbehoefte. In slechts tien minuten tijd doet het masker zijn werk. Elke formule verwent de huid op een andere manier en zorgen ze allemaal voor een fris en gezond uitziende huid. Masseer na het verwijderen van het masker de rest van het product zachtjes in de huid voor een smooth finish. De range bestaat uit een Hyaluron + Hydration Tissue Masker, Natural Radiance Tissue Masker, Urban Skin Detox Tissue Masker, Q10plusC Tissue Masker en Hyaluron CELLular Filler Tissue Masker. Welke is jouw favoriet?

29


Color Stories // Mooi

In between seasons Terwijl ik dit schrijf is het volop zomer en wordt het deze week 38 graden! Ik weet natuurlijk nog niet wat de maand september gaat brengen. Deze maand kan fantastisch warm zijn met zomerse dagen, maar ik kan me ook jaren herinneren dat ik al met een najaarsjas aan liep en me afvroeg of er ooit nog een paar warme dagen zouden komen in dat jaar.

©Wrangle r

Indian Summer Ik hoop natuurlijk op een lange Indian Summer. Zo eentje dat je ’s avonds na je werk nog lekker op een terrasje kan zitten, je een extra weekendje weg boekt – gewoon omdat het nog kan, lekker chillen in het park met je vrienden of nog een festivalletje bezoekt (en die zijn er nog genoeg in september). Je hebt het gevoel dat alle warme dagen iets extra ’s zijn, je er volop van moet genieten en dat geeft je net even een ander (vrij) gevoel dan in de zomer. De zon staat dan niet meer zo hoog als in high summer, maar je kan nog zeker verbranden dus beschermen doe je ook in deze maand. En wanneer je naar een festival gaat, blijf je misschien niet meer in een tentje overnachten, maar het gevoel van vrijheid blijft hetzelfde. So enjoy! 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Batiste Mini Cowboysbag van Fanny Pack Dixon 100% Waterproof Mascara van Rimmel Jelly Highlighter van Rimmel Douche Be Happy van Kneipp Ultrasun Sports SPF 30 Aloe Vera Facial Gel van Curaloe

1.

2. 4.

6.

5.

3. 7.

30


Mooi // Color Stories After Summer in the City September is toch echt iets kouder dan je dacht. Het najaar is er dus net iets eerder, maar dat heeft ook weer zo zijn voordelen. In plaats van een weekendje strand boek je een city trip en dat wordt shoppen!! Op zoek naar nieuwe kleding en omdat het wat kouder is, blijf je lekker lang hangen op een verwarmd terras en ’s avonds ga je lekker eten of met je vriendinnen uit. En dan wil je er natuurlijk fabulous uitzien. Je haar, je make-up, een verleidelijke geur, je kleding en accessoires. Natuurlijk zat je weekendtas hier al vol mee en – believe me – deze zal nog voller terugkomen… 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16.

8.

Dream Lenghts van Elvive Caviar Intense Ink Waterproof Liquid Eyeliner van Laura Mercier Colossal Volum’Express van Maybelline Wes Red Tas van Smaak Amsterdam Laarsje van Noë Insta-dri Nail Color van Sally Hanssen Demi Matte Lipstick van Catrice Si Passione Red Maestro van Armani Natural Lip Perfector van Clarins

10.

12.

13.

9. 11.

14.

16. 15. ©COMMA 31


Een breed Terranova aanbod in Magnesium capsules én poederformuleringen!

Magnesium 100mg Complex

• Volledig vrij van additieven • Volledig vegetarisch & veganistisch • Vers gevriesdroogde ingrediënten • Synergie door Magnifood; blend van hele onvervalste plantaardige ingrediënten, uniek voor elk product. Totaal 50 capsules Adviesprijs €14,95

2+1 * gratis *Combineren niet mogelijk, geldig in september 2019

Meer dan 170 product items zowel in 50 en 100 capsules als poeders TERR A N OVA Voedingssupplementen

kijk op hollandpharma.nl voor het actieassortiment

lijfblad september 09 2019.indd 1

14-08-19 12:57

Bijna jarig? Vraag geen kado maar een donatie. Vraag je gasten om donaties voor kankeronderzoek. Met jouw feestje komt de dag dichterbij dat niemand meer hoeft te sterven aan kanker.

Kijk op kadoneren.nl

M

Spieren • bij Vermoeidheid • goed voor Botten

TAMIN TIVI EN UL

The next big story in nutrition

2 g


Mooi // Color Stories In between Het is gewoon een septembermaand die er net tussen in zit. Dat betekent zonnige dagen gecombineerd met wat koudere dagen. Je gaat lekker naar buiten als het wat warmer is en als het wat kouder is, kleed je je daarop en maak je je al op met wat najaarskleuren. En die komen zo mooi over omdat je huid nog een kleurtje heeft van de zomer. Heb je die niet, dan gebruik je een bronzing powder om een vleugje zon aan je huid te geven. Dit najaar zien we weer veel bruintinten in de make-up, ook op de lippen. Ben je jong en heb je volle lippen, dan staan bruintinten op de lippen prachtig. Zijn ze wat minder vol en heeft je gezicht al wat meer levenservaring (net als bij mij), kies dan liever voor een zachte koele bruintint, eentje waar wat meer roze pigmenten inzitten, dat maakt je wat jonger. Vermijd ook donkerbruin, maar kies voor een lichte tint of een lipgloss, dan lijken de lippen wat voller. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23.

eyeshadow palette you'll eat it up! van essence nail enamel van essie Unbelievabrow van L'Oréal Paris Luminice Glow Palette van Catrice Colour Elixir Velvet Matte Lipstick van Max Factor Délice de Poudre Bronzing Powder van Bourjois Absolu Drama Matte van Lancôme

18.

17.

19.

22.

21.

©COMMA

20.

23.

Ingrid Burger is make-up artist, beautyjournaliste en eigenaresse van ColorCrew. Daarnaast is ze founder van The College. Meer informatie is te vinden op www.colorcrew.nl en www.the-college.nl. In elke editie van Lijfblad neemt Ingrid jullie mee in haar ‘Color Stories’.

33


LEER EN SPAAR WAAR JE MAAR WILT! WWW.DROGIWEB.NL Deze cursussen - en meer - staan voor je klaar op DrogiWeb.nl Doe vrijblijvend mee!

A.Vogel - Famosan Contour

Vanaf 16 september: Coldrex® 3 in 1 neusspray Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

www.drogiweb.nl


// Preventie

Gezonde borsten! Preventie gaat helpen In deze nieuwe rubriek gaan we lezen over preventieve gezondheidszorg. Alles wat je kunt doen om werkelijk gezond te blijven, of om je gezondheid in de gaten te houden, zal hier te lezen zijn. De rubriek wordt verzorgd door Francine van Broekhoven, medisch thermograaf. Zij geeft vrouwen dagelijks inzicht in wat ze kunnen verbeteren aan de gezondheid van hun borsten.

35


Als vrouwen eens wisten wat ze allemaal kunnen doen om hun borsten gezond te houden, dan zouden ze een stuk minder klachten hebben. Het klinkt misschien suf, maar dat begint met je bewust te zijn dat borsten een onderdeel zijn van de rest van het lichaam. Vrouwen missen vandaag de dag twee heel belangrijke dingen als het gaat om borstgezondheid: ennis: wat kun je nou eigenlijk concreet K zelf doen? ʟʟ Een preventieve onderzoeksmethode, dat is medische thermografie. ʟʟ

Vandaag beginnen we met kennis. Want met voldoende kennis zullen veel vrouwen al meer ontspannen borsten krijgen en meer gerust zijn op de gezondheid van hun borsten. In de volgende editie zal ik schrijven over medische thermografie als borstonderzoeksmethode.

9 waardevolle tips

1. 2.

Masseer - bijvoorbeeld onder de douche je beide borsten, dat mag best stevig. Op die manier breng je je lymfestroming op gang en zorg je voor afvoer van afvalstoffen. Wrijf als laatste in de richting van de oksel om echt af te voeren.

3.

Als je een bh wilt dragen, kies dan liefst een katoenen bh zonder beugel. Een katoenen bh zorgt ervoor dat de huid kan blijven ademen. Het schuim van veel synthetische bh’s maakt dat eventuele ontstekingen kunnen ‘broeien’.

4.

36

Start je dag met het droog borstelen van je borsten. Dit doe je droog, dus niet onder de douche. Strijk met een zachte borstel langs het hele borstgebied, de oksels, de sleutelbeenderen en het borstbeen. Op deze manier prikkel je de lymfe om in beweging te komen. Dit kost weinig tijd en is zeer effectief.

Draag een beugel-bh alleen als je borsten niet zonder deze steun kunnen. Een beugel-bh blokkeert (net als een sport-bh trouwens) de stroom van lymfe in de borsten. Hierdoor kunnen afvalstoffen moeilijk uit de borsten worden afgevoerd, waardoor klachten kunnen ontstaan. De beugel bevindt zich precies op de plek van de belangrijkste lymfestroom. Voor een gezonde lymfestroom is het belangrijk dat borsten wiebelen¹. Een sport-bh houdt dat tegen.


// Preventie Zorg voor een normale lymfe- en vochtbalans in de borsten en oksels. Dat betekent dat je het beste een deodorant zonder aluminium2 kan gebruiken. Er zijn prima biologische deodoranten verkrijgbaar, die het vocht opnemen en voorkomt dat je naar zweet ruikt.

5. 6.

Draag geen mobiele telefoon in je bh. Borstweefsel is zeer kwetsbaar. De laatste tijd zijn er nieuwe soorten borstkankers ontdekt op de plek waar een mobiele telefoon gedragen is.³

7.

8. Bronnen: ¹ Soma Grismaijer, Sydney Ross Singer: Dressed to Kill. Avery Publishing Group, 1995 ² www.cancer.gov/about-cancer/ causes-prevention/risk/myths/ antiperspirants-fact-sheet ³ degroenezuster.nl/bhs-zijn-een-nophone-zone

Francine van Broekhoven, medisch thermograaf Meer tips en vragen over borstonderzoek met medische thermografie vind je op De Groene Zuster: www.degroenezuster.nl Foto: Aletta Lock

Inspecteer je borsten regelmatig. Goed borstonderzoek doe je vooral ook door te kijken. Borstklachten ontwikkelen zich doorgaans maar in één borst tegelijk. Als we voelen in onze borsten voelen we vaak onregelmatig weefsel, en soms pijnlijke knobbels. Het blijkt dat 80% van deze pijnlijke knobbels cystes zijn en geen kwaad kunnen. Als je een knobbel voelt, ga dan naar je huisarts. Let bij je borstonderzoek op asymmetrie. Kijk of één tepel intrekt, of er ergens een deuk ontstaat, of er een sinaasappelhuid is op één borst. Gaat één borst ineens hangen, wordt één borst groter of trekt één borst op? Dat zijn allemaal belangrijke seintjes waar we op moeten letten bij een goed borstonderzoek.

Een borstweefselbehandeling kan veel pijn en ongemak van de borsten wegnemen. Deze behandeling is een soort massage voor lymfedrainage in combinatie met een osteopathische manier van borstenbehandeling. Dit om ervoor te zorgen dat de borsten beter doorbloed worden, dat lymfe goed doorstroomt en de afvalstoffen goed weg kunnen. Daar waar afvalstoffen achterblijven in het lichaam, kunnen chronische laaggradige ontstekingen ontstaan. Dit zou kunnen leiden tot ziektes in de borst(en). Er staan op de site van Vlow al een flink aantal vrouwelijke therapeuten die de opleiding Borstweefselbehandeling gedaan hebben en kunnen helpen. Dit is iets wat je zelf niet kunt doen. Op een volledig ontspannen manier wordt borst voor borst behandeld. Een groot voordeel is ook dat er een paar extra handen (naast die van jezelf) meevoelen diep in je borsten.

9.

Goede preventie begint al op jonge leeftijd. Wacht dan ook niet tot je een uitnodiging krijgt voor het bevolkingsonderzoek. Maar begin op jonge leeftijd met de tips in dit artikel. De leeftijd van vijftig jaar is redelijk laat voor preventieve gezondheidszorg. Bovendien is het bevolkingsonderzoek geen preventie: het is screening. Met een mammogram wordt namelijk alleen gezocht naar (voorstadia van) tumoren (dus als ze wat vinden dan zit er al iets). Voor jonge vrouwen is mammografie ongeschikt vanwege de dichtheid van het borstklierweefsel. Er zijn andere methoden beschikbaar om je borsten preventief te onderzoeken, en al op jongere leeftijd. Daarover gaat de volgende aflevering.

37


Algemeen // Vegan

Natuurlijke kinderverzorging Het schoolseizoen is weer begonnen, alle kinderen verzamelen zich weer in de klas. Je wilt natuurlijk goed voor je kind(eren) zorgen, maar wat is nu de beste manier om dat te doen? Uiteraard begint dat bij gezonde voeding en tijd om te spelen, maar óók persoonlijke verzorging is van belang. Je wilt het aller beste voor je kind toch? Daarom vertel ik je graag meer over natuurlijke kinderverzorging.

Verzorgingsproducten in overvloed

Wanneer je de drogisterij binnenloopt om verzorgingsproducten voor je kind(eren) te kopen, zie je bijna door de bomen het bos niet meer. Er zijn tegenwoordig zoveel merken en producten en vooral producten voor kinderen zien er heerlijk vrolijk uit. Maar is de binnenkant ook wel zo vrolijk? Dat is iets om op te letten! Gezien er steeds meer bewuste consumenten zijn, weten merken heel goed waar ze op moeten letten met hun marketing uitingen. Veel producten lijken helaas veel groener dan dat ze daadwerkelijk zijn.

De gevoelige kinderhuid

Zowel bij volwassen als kinderen is de huid het grootste opnameorgaan van het lichaam. Zo’n 60% van wat we opsmeren, komt in onze bloedbaan terecht1. Als je dat betrekt op je eigen lichaam, trek je het je misschien niet zo aan. Maar als het aankomt op je kind, kan dat weleens hard aankomen. We weten eigenlijk allemaal wel dat kinderhuidjes (en vooral die van baby’s) erg gevoelig zijn. Kinderen hebben vrij snel last van huidproblemen zoals jeuk, uitslag of eczeem. Voeding speelt hierin zeker een rol (zuivel kan bijvoorbeeld erg nadelig zijn), maar ook de verzorgingsproducten die je gebruikt.

Schadelijke ingrediënten in verzorging

Hoewel er steeds meer ‘awareness’ komt op dit gebied, zijn er nog veel producten die schadelijke stoffen bevatten. Enkele voorbeelden zijn SLS, parabenen, siliconen, minerale olie, synthetische kleur- en geurstoffen (parfum) en bepaalde vormen van alcohol. Buiten dat deze stoffen huidirritatie kunnen geven (zoals uitslag), zijn ze ook slecht voor de algehele gezondheid van je kind. Deze chemische stoffen worden namelijk in verband gebracht met hormonale disbalans en zelfs kanker2. Dat is het laatste wat je wilt!

Al het goede uit de natuur

Gelukkig zijn er steeds meer merken die gebruikmaken van de kracht van de natuur. Natuurlijke producten bevatten een veel grotere hoeveelheid aan werkzame

38

stoffen (die dus ook echt wat voor de huid doen). Daardoor bestrijden ze ook eventuele oorzaken in plaats van symptomen. Dat natuurlijke producten zoveel goeds doen, wil echter niet zeggen dat ze geen irritatie kunnen geven. Een ingrediënt als lavendel kan bijvoorbeeld alsnog best wel heftig zijn voor de gevoelige huid, maar de kans op irritatie is kleiner. Gelukkig zijn er veel groene merken speciaal voor kinderen.

Al het goede voor de aarde

Buiten dat natuurlijke producten beter zijn voor huid en gezondheid, is het óók beter voor het milieu. Heb je er al eens bij stil gestaan dat al het water op de planeet verbonden is? Wanneer je een douchegel met schadelijke stoffen gebruikt, komt dat uiteindelijk in ons oppervlaktewater terecht. Naast de gezondheid van je kind op dit moment, gaat het dus ook om de toekomst van je kind. De aarde heeft het al zo zwaar en je kunt je geld zien als je stem. Support je merken die met liefde voor de aarde te werk gaan, dan zorg je voor een mooiere toekomst voor je kind.

Natuurlijk of biologisch?

Als je al een beetje bewuster bezig bent met verzorgingsproducten, dan kom je wellicht geregeld de termen natuurlijk en biologisch tegen. Deze termen zijn niet hetzelfde. Als je kijkt naar gezondheid én naar het milieu, dan kun je het beste kiezen voor biologische producten. Dit betekent dat de producten bestaan uit kruiden, oliën en plantaardige extracten. Dat is bij natuurlijke producten ook het geval, maar bij biologische producten worden er geen synthetische pesticiden, mest of genetisch gemodificeerde ingrediënten gebruikt.

Keurmerken om op te letten

Helaas zijn de termen natuurlijk en biologisch niet beschermd. Zelfs als een product maar 1% aan natuurlijke ingrediënten bevat, mag een fabrikant het product al promoten als natuurlijk. Het is daarom belangrijk om de ingrediëntenlijst te checken voor je het product koopt. Wat hierbij kan helpen, is kijken naar eventuele


Vegan // Algemeen

keurmerken. Er zijn verschillende certificaten die aangeven hoe natuurlijk en/of biologisch een product is. Enkele voorbeelden zijn Ecocert Natural, Ecocert Organic, Cosmebio Eco, Cosmebio Bio, Natrue en BDIH. In editie 4 van Lijfblad staat op pagina 37 een overzicht van deze keurmerken. Ook kun je per keurmerk online de eisen opzoeken en zo kun je kijken welke merken voldoen aan je wensen.

Leuke natuurlijke merken voor kinderen

Waar we als volwassenen stiekem al blij worden van een mooie verpakking, geldt dat voor kinderen helemaal. Gelukkig betekent de overstap op natuurlijke producten niet dat de verpakkingen saai zijn. Enkele voorbeelden van leuke merken voor kinderen zijn: Alphanova, Eco.kid, Petit & Jolie, Lavera, Zarqa, Childs Farm, Jasön, Organic Babies (van Green People) & Bubbles. Niet alle merken zijn geheel vegan, maar bieden wel vele 100% plantaardige opties. En gezien het schoolseizoen weer begonnen is: Alphanova en Eco.kid bieden natuurlijke anti-luis producten. Happy september! Bronnen ¹ books.google.nl/ books?isbn=9402308733 blz. 168 ² www.consumentenbond.nl/ verzorging-van-je-kind/ingredienten-in-cosmetische-producten

Mariëlle schrijft op TheGreenGuide.nl over dierproefvrije & natuurlijke beauty, eerlijke & duurzame kleding, minimalisme, veganisme, duurzaamheid, gezondheid, mindfulness en reizen. Ze is tevens actief op Instagram & Youtube onder de naam thegreenguidenl.

39


// gezond

Wondverzor bij kinderen

40


rging

gezond //

Een ongelukje zit in een klein hoekje. Vooral wanneer het om kinderen gaat. Opgroeien gaat immers letterlijk gepaard met vallen en opstaan, vaak bij het buitenspelen. Wondverzorging bij kinderen is eigenlijk niet anders dan bij volwassenen, met het enige verschil dat kinderen misschien erg huilen of gillen bij een blessure of wond. Iets waar ouders het soms Spaans benauwd van kunnen krijgen. Met deskundig advies kun je hen helpen om de wondjes van hun kinderen goed te verzorgen.

Verschillende wonden

Er worden verschillende typen wonden onderscheiden: snijwonden, schaafwonden, brandwonden, bijtwonden, insectenbeten of -steken, krabwonden, kloven en blaren. Een wond is: ‘een plotselinge en gewelddadige verbreking van de natuurlijke samenhang van weefsels, met neiging tot genezing’, aldus Pinkhof Geneeskundig Woordenboek. Dit wordt ook wel een acute wond genoemd. Andere verwondingen die een kind kan oplopen, zijn blauwe plekken en kneuzingen. Iedere wond of verwonding vraagt om een andere behandeling.

Schaven, snijden, bijten, krabben

Veel wonden ontstaan door het toedoen van iets of iemand anders. Door te vallen kunnen er bijvoorbeeld schaafwonden ontstaan. Tijdens het knutselen of helpen in de keuken kan een kind zich verwonden met een schaar of een mesje. Knuffeltijd met een kat, hond of ander huisdier kan wel eens tot een krab of een beet leiden. Al komen deze wonden op verschillende manieren tot stand, vaak kun je ze wel op dezelfde manier behandelen.

Schoonmaken

Allereerst moet een wond altijd worden schoongemaakt. Dit kan heel pijnlijk zijn, vooral bij een verse wond. Geen wonder dat een kind kan gaan huilen, dat is meestal niet alleen van de schrik. Laat wondjes eerst even doorbloeden. Als het bloeden gestopt is, kan de wond worden uitgespoeld. Wonden die schoon zijn en niet in aanraking zijn gekomen met vuil, kun je met zacht stromend water schoonmaken of met een fysiologische zoutoplossing. De eerste methode is het meest vriendelijk omdat dit het minste prikt. Is er vuil in de wond gekomen – bijvoorbeeld bij een schaafwond over de stoep – dan wordt aangeraden om de wond te reinigen met chloorhexidine (Sterilon/Dettol) of povidonjood (Betadine). Het voordeel van povidonjodium is dat het, in tegenstelling tot andere desinfectiemiddelen, niet prikt. Dit maakt het gebruik zeer geschikt voor wondbehandeling bij kinderen.

41


// gezond Let op: niet gebruiken in geval van een overmatige schildklierwerking. Beide ontsmettingsmiddelen werken direct. Breng een oplossing nooit direct op de huid of de wond aan, maar gebruik daar een gaasje voor. Je kunt ook een spray of een crème adviseren. Deze zijn minder geconcentreerd dan de vloeistof en mogen daarom direct op de wond worden aangebracht.

Verbinden

Om te voorkomen dat er weer vuil in de wond komt, kan het verstandig zijn een wond af te dekken. Een ademende pleister is soms al genoeg. Bij een schaafwond of open blaar is het beter om eerst een vet gaasje op de wond te leggen, om verkleving met het gewone wondgaasje te voorkomen. Daarop dan een droog gaasje, dat vervolgens kan worden vastgezet met een verband of verbandpleisters.

Kinderpleisters

Bij wondverzorging voor kinderen helpt het wanneer pleisters er ook leuk uitzien. Een leuke pleister droogt tranen namelijk sneller en het staat ook best wel stoer. Veel wondverzorgingsmerken hebben daarom kinderpleisters in het assortiment met leuke, schattige en stoere afbeeldingen. De pleisters zijn huidvriendelijk en ademend. En dat is wel weer zo fijn voor het genezen van de wond.

derdegraadsverbranding gaat, verwijs je door naar de huisarts. Voor grotere oppervlakken wordt uiteraard de spoedeisende-hulppost aangeraden.

Kneuzingen en blauwe plekken

Stoeien en klauteren gaat gepaard met blauwe plekken. Dit zijn plaatselijke kneuzingen van het weefsel en de bloedvaten. Hierbij blijft de huid intact, maar is het weefsel onder de huid beschadigd. De blauwe plek ontstaat meestal niet meteen, maar pas een aantal uren later. Een kneuzing hoeft in principe niet behandeld te worden, maar kan wel worden gekoeld met koude doeken, een coldpack of ijs in een speciale ijszak. Door een gestoten plek zo snel mogelijk te koelen, voorkom je dat er te veel bloed uit de bloedvaten ter plaatse in het weefsel terechtkomt. Zo voorkom je zwelling en blauw worden.

Vertel wat er gebeurt

Kinderen kunnen het heel eng vinden dat ze bloeden of een wond hebben. Dat is heel normaal. Ze hebben immers nog niet zoveel meegemaakt en weten niet hoe het verder gaat met een wondje. Het is te adviseren om rustig te vertellen wat er gaat gebeuren en daarbij eerlijk te zijn; dus te waarschuwen dat het ontsmetten best een beetje pijn kan doen. Troosten is een heel belangrijk onderdeel van wondverzorging bij kinderen.

Prikje halen

In het algemeen is het bij diepe bijt- en krabwonden van mensen en dieren verstandig om een tetanusprik te gaan halen. Ook als er straatvuil in een diepe wond zit of als iemand een snijwond heeft van een vuil mes. Maar eigenlijk hoeft dit bij kinderen juist niet. De tetanusprik uit het Rijksvaccinatieprogramma (of een extra vaccinatie voor vakantie of na een vuile wond) beschermt in principe tien jaar. Kinderen worden gevaccineerd in hun eerste levens jaar en als ze 9 jaar zijn. In principe zijn ze dus tot hun 19de beschermd.

Brandwond

Het gebeurt best vaak dat kinderen zich verbranden. Je kunt als ouder nóg zo vaak waarschuwen, maar toch zit dat vingertje ineens aan de hete pan of stoot een kind een kop hete thee om. Bij een verbranding is het vooral heel belangrijk om de aangetaste plek direct te koelen met behulp van zacht stromend, lauw (niet te koud) water. Dit moet gedurende vijftien minuten worden volgehouden. Belangrijk is om daarna de wond goed te bekijken. Adviseer om niets op de wond te smeren – ook geen brandzalf – om infectie te voorkomen.

Eerste-, tweede- of derdegraads

42

Meestal gaat het om een eerstegraadsverbranding, waarbij de huid flink verkleurd raakt. Dit trekt na een tijdje weer weg. Bij een tweedegraadsverbranding ontstaat een brandblaar. Deze hoeft niet te worden doorgeprikt. Het mag wel, als het blaardak maar blijft zitten. Bij een derdegraadsverbranding zijn de zenuwen ‘doorgebrand’ en voelt de persoon geen pijn. De wond is witgeel tot bruinzwart. Als het om een kleine plaatselijke

Jouw advies bij wonden Verwijs een klant altijd door naar de huisarts wanneer: ʟʟ een gapende wond moet worden gehecht; ʟʟ de wond erg veel vuil of zand bevat; ʟʟ er sprake is van een (diepe) bijtwond van mens of dier en de tetanusvaccinatie is langer dan tien jaar geleden RVP (Rijksvaccinatieprogramma) vaccineert tegen tetanus op nul- en negenjarige leeftijd); ʟʟ een brandwond groter is dan de handpalm van degene die zich heeft gebrand (als het om een baby of kind gaat); ʟʟ een brandwond pijnlijker wordt of derdegraads verbrand is; ʟʟ de wond ontstoken is en er pus uit komt; ʟʟ de wond na een week nog niet genezen is of een open wond na twee dagen nog steeds pijnlijk is; ʟʟ er vreemde reacties ontstaan, zoals zwellingen, allergische reacties of koorts; ʟʟ je niet zeker weet hoe de wond het beste behandeld kan worden. ʟʟ als de wond door de dokter gezien moet worden. Ga de wond niet ontsmetten en behandelen, want bij verkleuring door ontsmetting kan de arts de wond niet meer goed beoordelen.


gezond //

43


// NPN vertelt

Voedingssupplementen voor kinderen in de groei

Kinderen in de groei hebben veel voedingsstoffen nodig, niet alleen om te groeien, maar ook om te presteren op school. Naast macrovoedingsstoffen, zoals eiwitten, zijn ook microvoedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen, van belang om bepaalde processen in het lichaam goed te laten verlopen. Maar laten dit nu juist de voedingstoffen zijn waar jongeren vaak wel aanvulling op kunnen gebruiken. Pubertijd

In de pubertijd verandert er veel. Kinderen groeien snel en ze maken zowel lichamelijk als emotioneel een grote ontwikkeling door. Belangrijke keuzes, waaronder die over de voeding, worden zelf gemaakt en kinderen worden hiervoor vaak beïnvloedt door vrienden en tv-commercials. Deze invloeden zijn lang niet altijd gezond. De behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verandert tijdens de puberteit. Bepaalde supplementen kunnen worden aangeraden wanneer er met de gewone voeding niet altijd voldoende wordt ingenomen.   ʟʟ Calcium voor botten Jongeren hebben vaak een grotere behoefte aan calcium voor een goede botopbouw tijdens de groei. Calcium wordt vaak gebruikt in combinatie met vitamine D3.   ʟʟ Vitamine D Pubers met een donkere huid, of pubers die veel binnen zitten (denk aan tv kijken, gamen en lange schooldagen) worden door de Gezondheidsraad geadviseerd 10 microgram extra vitamine D te slikken per dag. Bij jongeren in de groei zorgt vitamine D dat calcium en fosfor uit de voeding in de botten en tanden worden opgenomen. Op latere leeftijd is vitamine D nodig om voldoende kalk in de botten te houden.   ʟʟ IJzer bij vermoeidheid Meisjes die menstrueren hebben vaak baat bij extra ijzer. IJzer is betrokken bij het transport van zuurstof in je lichaam middels de rode bloedcellen. Bij een tekort aan ijzer kan iemand

44

zich moe voelen. Ook bij andere processen in het lichaam, zoals in de hersenen, in lichaamscellen en in het immuunsysteem speelt het een rol.   ʟʟ Multivitamine Wanneer een puber onregelmatig of ongezond eet, kan het zijn dat hij of zij te weinig vitamines en mineralen binnenkrijgt. Een gezond voedingspatroon is natuurlijk het allerbelangrijkste, maar mocht het niet lukken om via de voeding voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen, dan kan een multivitaminepreparaat worden geadviseerd. Er zijn verschillende multivitamines speciaal voor jongeren te koop, vaak met vitamine D, B-vitamines en mineralen.   ʟʟ Omega-3 vetzuren voor hersenen Omega-vetzuren zitten van nature in vette vis zoals zalm en haring. Ze zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en een goede concentratie. De Gezondheidsraad adviseert mensen om 1x per week vette vis te eten. Jongeren halen dit vaak niet. Een capsule met daarin omega-3 vetzuren kan dan een goede aanvulling zijn.

Naast bovengenoemde supplementen zijn er nog vele andere voedingsstoffen belangrijk voor jongeren. Het lijstje is dus niet allesomvattend. Mocht een klant echt een gericht voedingsadvies wensen, dan is het goed om deze persoon te verwijzen naar een (orthomoleculair) diëtist.


NPN vertelt //

Over NPN NPN, de branchevereniging voor gezondheidsproducten, zet zich ervoor in dat de consument kan beschikken over een verantwoord aanbod van veilige, werkzame voedingssupplementen, voorzien van adequate informatie.

45


// Branchenieuws

Stoppen me Anno 2018 telde Nederland nog ongeveer drie miljoen rokers¹. De landelijke campagne Stoptober gaat daarom ook dit jaar weer van start. Op vrijdag 6 september 2019 is de aftrap van de landelijke campagne geweest. In Amsterdam zijn de BN’ers bekend gemaakt die rokers massaal gaan aanmoedigen om mee te doen met Stoptober. Ook zijn de landelijke en regionale radio- en tv-commercials gestart.

Stimulerende en kalmerende eigenschappen Tabak valt onder de genotmiddelen. Het heeft zowel stimulerende als kalmerende eigenschappen. Afgezien van tabaksbladeren en pulp van de tabaksplant worden in sigaretten en shag meerdere stoffen verwerkt. Bij het roken komen ook verbrandingsproducten vrij. Er zijn ongeveer zeventig kankerverwekkende bekend in tabaksproducten en tabaksrook. Nicotine Nicotine is het belangrijkste psychoactieve bestanddeel in tabak. Nicotine is een zeer verslavende stof², maar nicotine is niet kankerverwekkend. Het behoort tot de alkaloïden, waartoe ook cafeïne en cocaïne horen. Bij roken bereikt nicotine binnen ongeveer zeven seconden de hersenen³. Er ontstaat een milde roes die enkele minuten duurt⁴. Nicotine heeft een paradoxale werking: zowel stimulerend als kalmerend.

46

ʟʟ ʟʟ

Stimulerend: concentratie en aandacht worden versterkt Kalmerend: angst, somberheid en pijn worden verlicht

Verslaving

Dit effect is tijdelijk. Binnen enkele uren na gebruik treden ontwenningsverschijnselen op die het tegenovergestelde gevoel kunnen creëren. Bij verslaafde rokers komt het prettige gevoel bij roken mede doordat de nieuwe sigaret de ontwenningsverschijnselen van de vorige doet verdwijnen⁵. Hoe jonger wordt begonnen met nicotine gebruiken (meestal: roken), hoe ernstiger de verslaving gemiddeld wordt. Lichamelijke verslaving houdt in dat er ontwenningsverschijnselen optreden wanneer met het gebruik van nicotine wordt gestopt. ʟʟ Geestelijke verslaving betekent dat stoppen gepaard gaat met sterke verlangens naar het roken. Dit gevoel is ʟʟ


Branchenieuws //

et roken vaak gekoppeld aan specifieke situaties, die herinneren aan de gewoonte om te roken. ʟʟ Tolerantie wil zeggen dat een gebruiker steeds meer nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken.

Verschillende stoffen

Risico’s van meeroken⁹ ʟʟ ʟʟ ʟʟ

Tabaksrook bevat duizenden verschillende stoffen. Van honderden stoffen daarvan is bekend dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid. Van ongeveer zeventig stoffen in tabaksrook is aangetoond is dat ze een kankerverwekkende werking hebben⁶,⁷.

ʟʟ

Teer is een mengsel van stoffen dat vrijkomt bij de verbranding van organisch materiaal zoals tabak, anders dan nicotine en koolmonoxide. ʟʟ Koolmonoxide neemt in het bloed de plaats in van zuurstof. Hierdoor vermindert het zuurstoftransport in het bloed en verslechtert de conditie⁸.

ʟʟ

ʟʟ

ʟʟ ʟʟ ʟʟ ʟʟ

Gehoorproblemen, zoals oorontsteking; mogelijk meer kans op onder andere kanker, ADHD en hersenvliesontsteking; verminderde longfunctie. Denk hierbij aan luchtwegklachten zoals benauwdheid en hoesten; lage luchtwegaandoeningen zoals astma; 20-30% meer kans op beroerte; irritatie van de slijmvliezen; 20-30% meer kans op longkanker; 25-30% meer kans op onder andere hartkramp en hartinfarct; bij zwangerschap is er kans op laag geboortegewicht bij baby’s. Ook de kans op wiegendood is twee keer zo groot.

Lees verder op pagina 49 »

47


M in ts pr ay

! K W A P U L E I N EE RD Stoppen met roken? O VO nicorette® mondspray* verlicht de trek

ni co re tte

®

in een sigaret na 30 seconden**

N°1 stoppen met roken merk ter wereld***

Consumenten adviesprijs € 49,99

nicorette spray* eveneens beschikbaar in single variant Fruit & Mint smaak ®

Overwin jezelf * 1 mg/spray, spray voor oromucosaal gebruik. ** 2 verstuivingen 1mg/spray. *** IQVIA (OTCims), Values (MNF €) & Units, MAT Dec ’17 aantal verkopen. nicorette® moet bij voorkeur worden gebruikt in combinatie met een gedragsondersteunend programma. Lees voor gebruik de bijsluiter. Werkzaam bestanddeel: nicotine. nicorette® niet gebruiken wanneer u een ernstige hartaandoening heeft of recent een beroerte heeft gehad. nicorette® mondspray niet gebruiken indien u jonger bent dan 18 jaar of indien u nog nooit gerookt hebt. nicorette® niet gebruiken tijdens de borstvoeding. Raadpleeg uw arts voordat u nicorette® gebruikt tijdens de zwangerschap. © 2019 Johnson & Johnson Consumer B.V. NE/NI/19-0793


Branchenieuws // Stoptober

Om te stoppen met roken is het belangrijk een stopdatum te kiezen en je goed voor te bereiden. Ondersteuning, afleiding en beweging helpen wanneer er moeilijke dagen optreden tijdens het stoppen. Het programma Stoptober is samen 28 dagen niet roken in oktober. 28 dagen samen stoppen met roken vergroot de kans om het vol te houden met factor vijf! Door de gezamenlijke aanpak biedt Stoptober een uitgelezen kans om stoppen met roken in een bedrijf of organisatie aan te moedigen. Zo wordt niet alleen de kans op succes vergroot, maar ook de band tussen de medewerkers versterkt. Ook dit jaar biedt Stoptober weer speciale steun aan bedrijven en organisaties. De inschrijving voor Stoptober 2019 is 6 september van start gegaan.

Voordelen die Stoptober biedt: ʟʟ

ʟʟ ʟʟ ʟʟ ʟʟ

Mobiele app met dagelijke ondersteuning, hulpmiddelen en chat (in 2018 is deze zo’n 51.600 maal gedownload) Contact met medestoppers en stopcoaches via Social Media Gratis Stoptober magazine Speciale trainingen voor bedrijven Een exclusieve stopervaring in het Stoptoberhuis

Bronnen ¹ Trimbos-instituut, 2019 ² WHO (2010). Addiction to Nicotine. In: Gender, women and the tobacco epidemic. Geneva: World Health Organization. ³ Maisto, S. A., Galizio, M., & Connors, G. J. (2010). Drug use and abuse (6th ed.). Belmont: Wadsworth. ⁴ Benowitz, N. L. (2010). Nicotine addiction. New England Journal of Medicine, 362(24), 2295-2303. ⁵ RIVM (2009). Rapport 340001001: Ranking van drugs. Bilthoven: RIVM. ⁶ Talhout, R., Schulz, T., Florek, E., Benthem, J. van, Wester, P., & Opperhuizen, A. (2011). Hazardous compounds in tobacco smoke. International Journal of Environmental Research and Public Health, 8, 613-628. ⁷ U.S. Department of Health and Human Services (2010). How tobacco smoke causes disease: the biological and behavioral for smoking-attributable disease. A report of the Surgeon General. Atlanta: U.S. Department of Health and Human Services, Centers for Disease Control and Prevention. ⁸ Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (2009). Rapport 340001001: Ranking van drugs. Bilthoven: RIVM. Eruit, wordt SG 2014? ⁹ Trimbos-instituur, 2014

49


// Column

Bent u ermee bekend? ‘Niet langer dan zeven dagen achter elkaar gebruiken’. Deze zin heb je vast al honderd(en) keren gezegd in de drogisterij. Je weet ook waarschijnlijk meteen over welke producten ik het heb: de welbekende neussprays. Je hebt in deze editie van Lijfblad van alles kunnen lezen over neusverkoudheid en het lijkt soms wel of half Nederland daar het hele jaar last van heeft, als je kijkt hoeveel neussprays er dagelijks verkocht worden. Je kent misschien zelfs de ‘vaste’ klanten wel, sommigen redden het zelfs niet met één flesje per week. En we blijven tóch waarschuwen, al hoort die vaste klant dat allang niet meer. Dat is soms lastig, je doet wat je moet doen en geeft de risicowaarschuwing mee, maar je zult je af en toe afvragen waarom. Ik probeer altijd uit te leggen dat het toch de moeite waard is om te blijven doen. Juist voor die ene klant die het wel hoort en erop ingaat. Daar ligt namelijk je kans om uit te leggen hoe slecht het is om de neusspray langdurig te gebruiken en dat het beter is om het gebruik (helemaal) af te bouwen en de klant daar een goed advies over te geven. Dat is de kracht van drogist zijn. En dat geldt ook voor mij. Sinds begin dit jaar hebben we een nieuwe collega erbij die natuurlijk wel bekend is met de drogisterij, maar zelf niet alle kennis bezit. Op gegeven moment kwam dit onderwerp op tafel en vertelde zij mij dat ze ook al negen(!) jaar dagelijks een neusspray gebruikt. Dat was natuurlijk een prachtige kans om weer even drogist te zijn en haar uit te leggen hoe en wat. En wat denk je? Ze luisterde! Ze is eigenlijk meteen overgestapt op de kinderversie. Nog steeds niet goed, maar in ieder geval de halve sterkte. Daar is ze nu nog steeds mee bezig en ze probeert elke keer te minderen in het gebruik. Ik ondersteun haar natuurlijk en vraag regelmatig hoe het gaat en hoe ver ze is met minderen. Ik hoop haar zover te krijgen dat ze misschien alleen nog een zoutoplossing nodig heeft en dat ze binnenkort van haar verslaving af is.

Volgende keer in:

Mocht je dus een vaste neussprayklant willen helpen, dan ben je er niet met alleen een goed advies. Ondersteun de klant en vraag regelmatig hoe het gaat. Juist door serieus op het probleem in te gaan kun je de klant helpen. Vergeet niet de mondelinge risicowaarschuwing voor alle neussprays met Xylometazoline, Oxymetazoline of Tramazoline. Mondelinge risicowaarschuwing: Als u deze geneesmiddelen te lang achter elkaar gebruikt, wordt de klacht juist erger. Advies van de (assistent-)drogist: Deze middelen mag u maximaal zeven dagen achter elkaar gebruiken, daarna zeker één maand niet.

Hou het gezond!

Dan

Gezond // Brandend maagzuur

a:

Them

stand Weer

50

Dan is drogist en e-docent b ij IMKO Vakopleidin gen. Hij vindt ve rantwoorde zorg het alle rbelangrijkste, daa rom ben je nooit klaa r met leren.

Mooi // Najaar Groene cosmetica // Natuurlijke tandpasta's


SAMEN MAKEN SIGARETTEN

MINDER KANS

+ 60% MEER SLAGINGSKANS op stoppen met roken bij gebruik van Nicotinell pleisters + zuigtabletten*

*Dan bij het gebruik van enkel pleisters. Piper ME, Smith SS, Schlam TR, et al. A randomized placebo-controlled clinical trial of 5 smoking cessation pharmacotherapies. Arch Gen Psych. 2009;66(11):1253-1262. Nicotinell is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter. Werkzame stof: nicotine. Niet gebruiken als u jonger dan 18 jaar of niet-roker bent. Handelsmerken zijn eigendom van of in licentie gegeven aan de GSK groep. Š 2019 de GSK groep of de licentiegever. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare B.V. CHNL/CHNICOT/0007/19 KOAG-KAG: 309-0719-2956


Gewrichtspijn?

*

Ontdek Voltaren Emulgel Extra Sterk 2,32% UUR

1 keer aanbrengen per 12 uur

*Voltaren Emulgel 2,32% bij gewrichtspijn van knie en vingers (diclofenac diethylammonium) is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter. Niet gebruiken als u ooit een allergische reactie heeft gehad voor diclofenac of andere medicijnen om pijn, koorts of ontstekingen te behandelen of tijdens het derde trimester van de zwangerschap. Handelsmerken zijn eigendom van of in licentie gegeven aan de GSK groep. Š 2019 de GSK groep of de licentiegever. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare B.V. CHNL/CHVOLT/0019/19 KOAG-KAG: 309-0719-2651

Profile for H&B Multimedia

Lijfblad 6 2019  

Lijfblad 6 2019  

Profile for xciting