__MAIN_TEXT__

Page 1

1E ONLINE MAGAZINE VAN LIJFBLAD LIVE! LEES HET OP WWW.ONLINE.LIJFBLAD.NL

INTIMITEIT

05

JAARG ANG 25 | 2 0 1 9

ADVIESWIJZER VAGINALE ONGEMAKKEN

D

A

ZOMERSE BEAUTYPRODUCTEN BELANG VAN VITAMINE K EN D

AN

E

K EL

D

C

A

U

EA

M

INFORMATIEMAGAZINE VOOR MEDEWERKERS IN DE DROGISTERIJBRANCHE

S!


Inhoudsopgave 5

Inhoud //

Column Claudia

5 Colofon 38

Volgend nummer

GEZOND 4 ProductNieuws 6

Zelfzorg vaginale ongemakken

9

Vrouwenspreekuur door Arianne

10

Lieke geeft advies: vaginale atrofie

12

Plantaardigheden: zilverkaars

18

Uitgelicht: hoofdpijn

20

editorial Co-enzym Q10

27

STUUR IN EN WIN! BEAUTY 28

Beautyupdate: zomerse beautyproducten

30

Color Stories: zomerklaar

Kennistest intieme ongemakken 27

OP DE WERKVLOER 15 Aanmelden 16 Huidfonds-informatie 23

25-jarige jubileum Lijfblad

GROENE COSMETICA 34 ProductNieuws 35

Vegan ProductNieuws

Uitgelicht: hoofdpijn

18

BRANCHENIEUWS 36

NPN vertelt: belang van

vitamine K en D

38

Column Dan

3


// Productnieuws

Staudt wondzalf

ondersteunt het herstellend vermogen van de huid Staudt wondzalf is gemaakt van 10 procent geraffineerde hars van de Noorse spar of fijnspar uit Fins Lapland. De zalf bevordert het herstel van (niet-)geïnfecteerde wonden, snij- en schaafwonden, kloven, zweren en verbrandingen van de huid. Beschermend laagje

Harszalven werden van oudsher gebruikt in de Finse volksgeneeskunde voor wonden, brandwonden en zweren. De zalf legt een beschermend laagje over de wond dat het genezingsproces versterkt. Het remt de invloed van bacteriën, schimmels en gisten en het bevordert de aanmaak van nieuw huidepitheel.

Ontstekingsremmend

Het product heeft sterke antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen. De natuurlijke hars wordt via een gepatenteerd productieproces verwerkt in een homogene zalfbasis Klinisch bewezen: en is geregistreerd als medisch hulpʟʟ antibacterieel; middel klasse 2B, volgens de geldende ʟʟ ontstekingsremmend; EU-richtlijn. Het gehalte aan hars in ʟʟ bevordert re-epithelisatie; het eindproduct is 10 procent van het ʟʟ voorkomt en remt de totaalgewicht. De zalf heeft een uitgesproken harsgeur en een homogene vorming van biofilm. bruine kleur.

Bijna jarig? Vraag geen kado maar een donatie. Vraag je gasten om donaties voor kankeronderzoek. Met jouw feestje komt de dag dichterbij dat niemand meer hoeft te sterven aan kanker.

Kijk op kadoneren.nl 4


Column //

COLOFON Lijfblad is een onafhankelijk informatiemagazine speciaal voor de medewerkers in de drogisterijbranche. Lijfblad geeft brancheinformatie, vakkennis, praktijktips, scholings- en trainings-nieuws en relevante productbeschrijvingen. We laten mensen uit het vak aan het woord over hun aanpak en ervaringen. Lijfblad wordt gerealiseerd door een keur aan drogisterijspecialisten, journalisten en deskundigen uit de branche.

Aandacht voor intimiteit Het thema van dit nummer is dan ook intimiteit. In de rubriek Zelfzorg én de column ‘Lieke geeft advies’ besteden wij aandacht aan het onderwerp vaginale ongemakken en klachten. Welk advies geef je hierover en hoe help jij je klant om van deze ongemakken en klachten af te komen? Denk je nu: ik vind dit best lastig bespreekbaar te maken, lees dan vooral de column van Arianne op pagina 9, waarin zij een mooie ode aan het onderwerp intimiteit geeft. Ik weet zeker dat je hierdoor makkelijker het adviesgesprek aangaat.

Redactiesecretariaat en administratie: H&B Multimedia B.V., Postbus 30163, 1303 AC Almere E-mail: info@lijfblad.nl www.lijfblad.nl Verschijnt 8x per jaar Directeur-uitgever: Niek Petstra Hoofdredactie: Claudia Demmers Accountmanagement: Elisabeth Lopes Escudeiro Online ondersteuning: Shanna van Namen Eindredactie: Tekstbureau Taallent Auteurs: Ingrid Burger, Suzan Tuinier, Winifred Hazelhoff Roelfzema, Rinske van den Barg, Lilian Peters, Mariëlle Markgraaff Foto Claudia: Powerful Picture Photography Vormgeving: Skitter Een abonnement vraag je eenvoudig aan door je te registreren op lijfblad. nl. Met een eigen account ontvang je Lijfblad altijd gratis thuis. Zo lees je niet alleen alles over nieuwe producten, gezondheid, beauty en branchenieuws, maar kun je ook meedoen aan weggeefacties. Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam op­genomen artikelen of van de advertenties. © 2019 H&B Multimedia B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. ISSN 1381-3145

E

en deel van Nederland viert al heerlijk vakantie als dit nummer bij jullie op de mat valt. Adviezen over zonnebrandcrèmes, insectenbeten of -steken en producten voor de EHBO-vakantiekoffer worden vervangen door adviezen over herstellen van de huid na blootstelling aan de zon, zelfzorgmedicatie tegen hoofdpijn, maar wellicht ook vragen over advies bij vaginale klachten.

Ook geven wij in dit nummer aandacht aan de campagne van het Huidfonds: de Huidheldencampagne. Met vijf nieuw geïntroduceerde ‘huidhelden’ vraagt het Huidfonds aandacht voor de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland: huidkanker. Je leest over deze campagne op pagina 16 en 17. Fijne zomer!

Claudia Demmers

Lijfblad overal waar je bent Wil jij Lijfblad overal waar je bent, kunnen lezen? Dan hebben wij superleuk nieuws voor je. Dinsdag 6 augustus is namelijk het eerste online jubileum magazine van Lijfblad live gegaan! Ga snel naar www.online.lijfblad.nl om het online magazine te kunnen lezen. Onder andere productinformatie over Hansaplast, Adormi, Zarqa, Sudocrem, Pureté Bio en Physalis Collageen komt aan bod. Maar ook kun je meedoen met een te gekke winactie van Pepe Jeans Fragrances! Je maakt kans op een geur voor hem of haar! Doen!

5


// Zelfzorg

Advieswijzer

vaginale ongemakken In een gezonde vagina leven allerlei bacteriën, gisten en schimmels. Tussen deze bacteriën en schimmels bestaat een natuurlijk evenwicht dat zorgt voor een afweer tegen bacteriën en schimmels van buiten. Het is normaal dat een vrouw vaginale afscheiding heeft. Soms wat meer, zoals rond de eisprong. Ook de kleur en geur kunnen veranderen door de maand heen. Dit is allemaal normaal. Het slijmvlies van de vagina scheidt een helder slijmachtig vocht af, wat een goede voedingsbodem is voor de bacteriën – lactobacillen – en schimmels die daar aanwezig zijn. Soms kan de vagina echter te droog zijn of raakt de natuurlijke balans in de vagina verstoord. Dit kan leiden tot klachten. Vaginale droogheid

Bacteriële vaginose

Advies aan je klant Bevochtigingsgel bevochtigt langdurig de vagina en is daarom een goed middel tegen vaginale droogheid. Een goedwerkend middel voor de korte termijn is een glijmiddel.

Advies aan je klant Je kunt je klant medische hulpmiddelen adviseren die een (melk)zuuroplossing bevatten waarmee de vagina kan worden gespoeld. Hierdoor kan het natuurlijke evenwicht in de vagina weer herstellen.

Veel vrouwen hebben last van vaginale droogheid, waarbij onvoldoende vocht wordt aangemaakt. Hierdoor kan de zuurgraad in het vaginale milieu veranderen en de kans op infecties groter worden. Vaginale droogheid kan een branderig gevoel, jeuk, irritatie en mogelijk pijn bij het vrijen veroorzaken. Vaak zijn hormoonschommelingen de oorzaak van vaginale droogheid: tijdens of na de overgang, na een bevalling, bij het gebruik van bepaalde medicijnen, bij een verlaagde weerstand of een verminderd libido. Dat komt door een verminderde aanmaak van oestrogeen. Daardoor wordt het vaginaweefsel dunner en droger, wat een oncomfortabel en pijnlijk gevoel kan veroorzaken.

6

Tussen de verschillende soorten bacteriën en schimmels in de vagina bestaat een natuurlijk evenwicht. Als dit evenwicht verstoord raakt, kunnen bepaalde soorten bacteriën overheersen. Dit noemen we bacteriële vaginose. Een bacteriële vaginose kan veel onaangenaam ruikende, grijswitte afscheiding veroorzaken. Het slijmvlies van de vagina is onveranderd, niet rood of gezwollen. Het doet geen pijn, ook niet bij het plassen of vrijen. Het kan worden veroorzaakt door een verminderde weerstand, door gebruik van de pil, antibiotica, zeep of bij overgevoeligheid voor spermadodende middelen. Vaak verdwijnen de klachten vanzelf binnen enkele weken.


Zelfzorg // Vaginale schimmelinfectie

Een vaginale schimmelinfectie is te herkennen aan jeuk in de vagina en tussen de schaamlippen, een branderig gevoel bij het plassen of vrijen, een rode gezwollen vulva en witte, klonterige geurloze afscheiding. Niet al deze symptomen zijn altijd aanwezig. De oorzaak van een vaginale infectie is vaak de gist candida albicans. Deze gist is van nature aanwezig in de vagina. Daar merk je normaal gesproken niets van, omdat deze in balans wordt gehouden door andere bacteriën in de vagina. Door hormoonschommelingen – bijvoorbeeld door zwangerschap of menstruatie –, medicatie – zoals antibiotica of de pil –, door te wassen met zeep of zelfs door stress, kan die balans verstoord raken. Vrouwen met diabetes hebben vaker last van vaginale schimmelinfecties.

Advies aan je klant Behandelen van schimmel in de vagina kan met tabletten of capsules. Voor de behandeling van de schaamlippen kan tweemaal daags een crème worden gesmeerd. Deze producten bevatten een schimmeldodend middel, zoals miconazol of clotrimazol. Ook zijn er medische hulpmiddelen beschikbaar die de zuurtegraad van de vagina herstellen en zo de behandeling van de schimmel ondersteunen of een schimmelinfectie helpen voorkomen.

Tips voor een gezonde vagina  poel bij het douchen de S vagina met lauwwarm water af. Dat is voldoende. De binnenkant van de vagina reinigt zichzelf. ʟʟ Gebruik geen zeep, douchegel of geparfumeerde producten. Dit verstoort de balans tussen de verschillende bacteriën en schimmels in de vagina. ʟʟ Doordat de vagina dicht bij de anus en de uitgang van de urinebuis ligt, kunnen darmbacteriën gemakkelijk een infectie veroorzaken. Veeg daarom na een toiletbezoek altijd van voren naar achteren. ʟʟ Geef het advies zo weinig mogelijk inlegkruisjes te gebruiken, deze kunnen ook irritatie veroorzaken. ʟʟ

Adviseer de Zelfzorg-app Wanneer medische hulp zoeken? ʟʟ

ʟʟ ʟʟ ʟʟ ʟʟ

 ij hevige klachten van jeuk, b pijn of toegenomen afscheiding; als de klachten langer dan vier weken duren; als de vaginale afscheiding verandert; bij last van de onderbuik; bij een branderig gevoel bij het plassen.

Op Zelfzorg.nl staat informatie over veelvoorkomende ziektes en klachten. Ook staat er productinformatie van zelfzorgmiddelen die je kunt adviseren. Adviseer ook de Zelfzorg-app aan je klant. Met deze app kun je de barcode van de verpakking van een zelfzorgmiddel scannen en direct de bijsluiter raadplegen zonder dat de verpakking geopend hoeft te worden.

7


FC2 VROUWENCONDOOM

Meer genieten, optimale bescherming! Een van de veiligste condooms die er bestaan. Dunner dan het mannencondoom voor een intiem gevoel. Bestand tegen hulpmiddelen, zoals glijmiddel. Latex-vrij, ideaal bij een latexallergie of -overgevoeligheid.

FC2 condooms zijn gemaakt van Nitril, dit is sterker dan latex en geurloos.

me

n te n pr

i

co n s

u

6,95 js

Betere bescherming tegen SOA’s, dankzij een slim ontwerp.

Een FC2 verpakking bevat 3 condooms.

Artikel nummer: 930100 Consumenten prijs (incl. BTW): € 6,95 Detailhandel inkoopprijs (excl. BTW): € 4,14

Meer informatie: T 0317-351838 www.mediphos-otc.com

OTC CONSUMER HEALTH

Vitamine K2 Revol utie The next big story in nutrition

Vitamine D3 met K2

• Dragen bij aan instandhouding van sterke botten • Veganistische D3 (uit korstmos) & K2 (uit kikkererwten) • Vitamine K als MenaQ7: meest biologisch actieve op de markt • Met MCT’s voor optimale absorptie van D3 & K2

NIEUW * tis 2+1 gra

*Geldig in augustus 2019. Combineren niet mogelijk.

Meer dan 170 product items zowel in 50 en 100 capsules als poeders TERR A N OVA Voedingssupplementen

juli 2019 lijfblad adv 186x133.indd 1

www.terranovabenelux.nl | www.hollandpharma.nl 27-06-19 12:40


Vrouwenspreekuur //

Intimiteit begint bij jou Wat een heerlijk onderwerp, intimiteit… Intiem zijn met elkaar kan zo ontzettend fijn zijn; warm, betrokken, intens. Maar wat is intimiteit eigenlijk precies? Het is wel leuk om daar eens bij stil te staan. Wat is intimiteit?

Intimiteit is met aandacht je persoonlijke ruimte beleven. Fysiek, emotioneel, misschien spiritueel. Kijk een ander maar eens diep in de ogen. Hoelang kun je dat? Intimiteit is ook knuffelen met je dementerende moeder of vader, intiem zijn op een manier die vaak voor hun dementie niet mogelijk was.

Intimiteit met jezelf

Daarnaast is er ook de intimiteit met jezelf. Ervaar je dat weleens? Hoe is dat voor jou? Ken je je lijf, je emoties? Mogen ze er zijn? Accepteer en waardeer je je lichaam? Accepteer en waardeer je je emoties? Of keur je af? Hoe goed ken jij je lijf? Heb je het verkend, goed bekeken? Welke delen ken je het best? Zijn dat de delen die je mooi vindt en waar je trots op bent? Of ken je vooral de delen die je minder mooi vindt?

Heb je je weleens afgevraagd of een tampon of cup binnenin kwijt kan raken? Voel dan maar eens waar je tampon of menstruatiecup naartoe gaat, hoeveel ruimte daarvoor is.

Prachtig en wonderbaarlijk

Veel vrouwen voelen nog schaamte voor hun lichaam. Ingefluisterd door onze cultuur en onze recente voorouders. Dat is echt jammer. Want het vrouwelijk lichaam is prachtig en wonderbaarlijk! Letterlijk, omdat vrouwen wondertjes kunnen baren …

Arianne

Borsten

Hoe goed ken je je vrouwelijke delen? Hoe vrij en intiem kun je daarmee zijn? Wist je bijvoorbeeld dat borsten willen wiebelen? En dat je daarom het beste bh-loos door het leven kunt gaan? Een bh maakt het moeilijker om lymfevocht met afvalstoffen uit je borsten af te voeren naar je oksels. Beugel-bh’s al helemaal. Check de site en kennis van Francine van Broekhoven – De Groene Zuster – als dit nieuw voor je is.

Geslachtsorganen

We dalen af… naar de onderste vrouwelijke delen. Hoe goed ken je die? Is het niet heel vreemd als je je eigen vrouwelijke delen nog nooit bekeken hebt – met bijvoorbeeld een spiegel – terwijl je wel intieme partners hebt gehad? Als je het nog nooit hebt gedaan, bekijk je vrouwelijke delen dan eens. Ontdek en verken jouw lijf. Ook je vagina. Dat is de middelste van de drie openingen in je vulva. Binnenin voelt het anders. Hoe diep is het? Verschilt dat gedurende je cyclus? Ja. Je voelt je baarmoedermond veel eerder en lager vlak voor, tijdens en vlak na je menstruatie en hoger rondom je eisprong.

Bij Arianne kun je in haar drogisterij te Hilvarenbeek voor het vrouwenspreekuur een afspraak maken. Bij voorkeur op woensdag of vrijdag van 9.00-10.00 uur.

9


// Lieke geeft advies

Vaginale klachten

bij vaginale atrofie Vaginale klachten zijn er in alle soorten en maten. We weten onderhand dat we de intieme zone het beste met alleen water kunnen wassen om zo de pH-waarde in balans te houden. Daarmee houden we de natuurlijke, beschermende functie van de intieme zone in stand, waardoor we infecties kunnen voorkomen. Het feit dat er een schimmelinfectie op kan treden na het gebruik van een antibioticakuur, is algemeen bekend. Maar wist je dat de overgang en de daarbij komende ongemakken ook voor een schimmelinfectie kan zorgen? Klachten van een schimmelinfectie bij postmenopauzale vrouwen duiden echter vaker op vaginale atrofie of een bacteriële infectie. Vaginale atrofie

Zoals je waarschijnlijk al weet, vermindert in de overgang de productie van het vrouwelijk hormoon oestrogeen. De lagere oestrogeenspiegel is verantwoordelijk voor de verminderde vaginale doorbloeding, voor drogere slijmvliezen en het dunner worden van de slijmvliezen. Wanneer de vagina en de weefsels rondom de vagina droog, dun én ontstoken zijn, wordt dit ook wel vaginale atrofie genoemd. Ongeveer een derde van de vrouwen krijgt te maken met vaginale atrofie.

Andere ongemakken

Ook pijn en beschadiging van de vaginawand tijdens geslachtsgemeenschap is een van de veelvoorkomende ongemakken tijdens de overgang. Door dit met de partner te bespreken, voldoende tijd te nemen en lubricatie (glijmiddel) te gebruiken kan dyspareunie – heftige pijn tijdens de geslachtsgemeenschap – voorkomen worden. Tevens zorgt regelmatig plezierige geslachtsgemeenschap en het trainen van de bekkenbodemspieren ervoor dat je de kans op vaginale atrofie vermindert.

Oorzaken vaginale atrofie

Niet alleen de overgang kan zorgen voor vaginale atrofie. Chemotherapie, bestraling, verwijdering van de eierstok(ken), bepaalde medicatie en ook na de bevalling kan er vaginale atrofie ontstaan. Wanneer niet-medicamenteuze adviezen niet voldoende helpen, kan er na advies van de huisarts over worden gegaan op (plaatselijke) oestrogenen. Oestrogenen bevorderen namelijk het herstel van het vaginaslijmvlies, waardoor klachten van dyspareunie afnemen.

Ongewenste bacteriën

Het is echter ook verstandig om andere klachten in de gaten te houden. Doordat er door de lagere oestrogeenspiegel ook minder glycogeen aanwezig is, neemt ook het aantal vaginale lactobacillen af, dit zijn melkzuurbacteriën

10

die een beschermende werking hebben. Hierdoor wordt het milieu in de vagina minder zuur, waardoor de kans op de groei van ongewenste bacteriën groter is. Een bacteriële infectie heeft zo meer kans om zich te ontwikkelen.

Preventie

Wist je al dat de verminderde hoeveelheid oestrogeen ook invloed heeft op het slijmvlies van de urinebuis? Behandeling van vaginale atrofie met vaginale tabletten of crème die estriol bevatten, is ook effectief ter preventie van telkens weer terugkerende urineweginfecties – drie of meer urineweginfecties per jaar – bij vrouwen na de menopauze. Behandeling met oestrogenen leidt vaak weer tot een beter doorbloede, bevochtigd slijmvlies, waardoor de zuurgraad van de vagina en de microflora zich weer kunnen herstellen. Daardoor kan de kans op vaginale atrofie en urineweginfecties kleiner worden. Een bijwerking van het gebruik van oestrogenen kan echter wel zijn dat er afscheiding is en een iets hogere kans op schimmelinfecties.

Geen standaardoplossing

Zoals je kunt lezen, is er niet één standaardoplossing voor klachten door vaginale atrofie. Vaak is het per persoon echt proberen of plaatselijke hormonen een oplossing is. Wel weet je nu waarom het verstandig kan zijn om een klant door te verwijzen als zij last heeft van terugkerende blaasontstekingen of bacteriële infecties.

Laseren Nog vrij nieuw en onbekend is de methode om te laseren bij klachten van vaginale atrofie. Door behandeling met een gefractioneerde koolstofdioxidelaser kan de natuurlijke veroudering van de vagina, en dus het dunner en droger worden van het slijmvlies, tegengegaan worden.


Lieke geeft advies //

Lieke Melis is apothekersassistent en werkt bij het team Klinisch Farmaceutische Dienstverlening in het Medisch Centrum Leeuwarden.

11


Plantaardigheden // Gezond

Zilverkaars Zilverkaars – Cimicifuga of Actea racemosa – is een bloeiende, struikachtige plant van de ranonkelfamilie, die op open plekken groeit in de bossen van het oosten van Canada en de Verenigde Staten. De zwarte wortel en de wortelstok van de plant worden in het wild geoogst voor medicinale doeleinden. Oorsprong

De oorspronkelijke bewoners van Amerika gebruikten de geneeskrachtige zilverkaars voor de behandeling van menstruatieklachten en andere specifieke vrouwenklachten, maar ook voor slangenbeten. Vanaf de negentiende eeuw werd zilverkaars door artsen voorgeschreven bij reuma, zenuwaandoeningen en aandoeningen van de vrouwelijke geslachtsorganen. Ook bij naweeën na een bevalling en voor het op gang brengen van de productie van moedermelk bleek zilverkaars te helpen.

Zilverkaars in de overgang

12

Zilverkaars wordt tegenwoordig veel gebruikt als supplement door vrouwen in de overgang. De plant bevat diverse isoflavonen en triterpeen glycosiden – onder andere aceteïne, cimifugoside en racemoside – die worden gezien als de belangrijkste medicinale ingrediënten. De actieve bestanddelen kunnen helpen om het niveau van het luteïniserend hormoon – LH – in het lichaam in evenwicht te brengen. Tijdens de overgang stijgt de concentratie van dit hormoon van nature, terwijl het oestrogeenniveau daalt. Zilverkaars heeft mogelijk een positieve invloed op de verschijnselen die toegeschreven worden aan dit proces, zoals opvliegers, nachtzweten, hoofdpijn en hartkloppingen.¹ Er is veel onderzoek gedaan naar zilverkaarsextract. Uit verschillende studies is gebleken dat vrouwen verlichting van de overgangsverschijnselen ondervinden bij het gebruik ervan, hoewel er ook studies zijn die dit weerspreken.² Omdat zilverkaars het vrouwelijke hormoonsysteem beïnvloedt, is voorzichtigheid gewenst bij gebruik van het supplement door zwangere vrouwen, zogende moeders en vrouwen met een voorgeschiedenis van hormonale kanker.

Homeopathisch beeld

Ook als homeopathisch geneesmiddel heeft Cimicifuga – zilverkaars – affiniteit met de vrouwelijke geslachtsorganen. Het homeopathisch middel wordt ingezet bij klachten die verergeren tijdens zwan­gerschap en bevalling, tijdens menstruatie en in de menopauze. Vrouwen die geholpen kunnen worden met het homeopathische Cimicifuga, kunnen het gevoel hebben alsof ze omgeven worden door een donkere wolk. Angst om alleen achter te blijven, het gevoel er niet bij te horen, droefheid en melancholie horen bij dit middel. Zij voelen zich gevangen in een bepaalde situatie. Deze vrouwen hebben een overgevoelige constitutie en wisselende symptomen. Zenuwstelsel, hoofd, ogen, hart, maag en darmen kunnen van slag zijn. Er kan sprake zijn van reumatische klachten en van een enorme beursheid van de spieren, vooral na intense inspanning. De ene klacht verdwijnt, een volgende komt ervoor in de plaats. Door deze wisselval­ ligheid is soms moeilijk te herkennen wanneer Cimicifuga te gebruiken is. Cimicifuga is – zowel homeopathisch als in supplementvorm – minder geschikt als zelfzorgmiddel. Vraag daarom altijd eerst advies aan een deskundige. Bronnen: ¹ Mehrpooya, M., et.al. (2018). A comparative study on the effect of "black cohosh" and "evening primrose oil" on menopausal hot flashes. Journal of Education and Health Promotion. ² Leach, M.J., Moore, V. Black cohosh (2012). (Cimicifuga spp.) for menopausal symptoms. The Cochrane Database of Systematic Reviews. 12;(9)


Gezond // Plantaardigheden

Lilian Peters is klassiek homeopaat en schrijft voor de Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland. Deze vereniging zet zich in voor een betere positie van homeopathie in Nederland. Kijk voor meer informatie op vereniginghomeopathie.nl

13


5 KENMERKEN

van een effectief Q10-preparaat

Zelfde kwaliteit als medicijnen

Wetenschappelijk gedocumenteerd effect Een goedkoop Q10-preparaat kan toch duur blijken te zijn als het geen effect heeft. Dan hebt u uw geld verspild. Als de effectiviteit ervan echter gedocumenteerd is met onderzoek dat in een gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift werd gepubliceerd, dan weet u zeker dat u een veilig en effectief product hebt.

De actieve stof van een Q10-product moet na inname door het lichaam worden opgenomen om werkzaam te zijn. Er moet daarom documentatie aanwezig zijn die de concentratie Q10 in het bloed voor en na inname van het product laat zien. Opneembaarheid (%) vergeleken met die van Bio-Quinon Q10

100%

(mg/liter) × uren (%)

66%

1 Bio-Quinon Q10

2

60%

3

58%

4

3 andere Q10 producten

Het lichaam zelf Q10 aanmaken, maar onderzoek Q10 is eenkan natuurlijke energiebron die door laat zien dat de lichaamseigen productie al afneemt iedereen kan worden gebruikt. Studies laten na het 20e levensjaar. echter zien dat ouderen,intensieve sporters en hartpatiënten baat kunnen hebben bij een hogere dosis van de voedingsstof dan gemiddeld.

Vrij van onwerkzame Q10-kristallen Veel Q10-preparaten bevatten onoplosbare en niet opneembare Q10-kristallen in olie. Zulke kristallen kunnen alleen oplossen wanneer ze blootgesteld worden aan temperaturen ver boven onze lichaamstemperatuur. Pharma Nord heeft een patent op een methode die de kristallen in “sneeuwvlokken” verandert die snel bij lichaamstemperatuur in de maag oplossen. Dat garandeert een effectieve opname in het lichaam.

Bio-Quinon Q10 Gold van Pharma Nord is een verantwoorde keuze. Het preparaat is in meer dan 100 wetenschappelijke studies gebruikt, waarvan 25 dubbelblind en placebo-gecontroleerd werden uitgevoerd. Het bevat gepatenteerde Q10 “sneeuwvlokken”, die het lichaam snel opneemt. De hele productie vindt plaats in Pharma Nords farmaceutische fabriek en wordt gecontroleerd door de Deense voedsel- en geneesmiddel-autoriteiten.

Q10 grondstof van medische kwaliteit Om Q10-preparaten naar de eisen van medicijnproductie te kunnen maken, is een Q10-grondstof van medische kwaliteit vereist. Dat garandeert dat de verwerkte stof van hoge en gelijkblijvende kwaliteit is en geen onzuiverheden bevat.

www.pharmanord.nl

Abonneer u op onze nieuwsbrief en bekijk al onze producten op www.pharmanord.nl. Meer weten? Bel ons op 035-5430991 of email naar info@pharmanord.nl

NL_Q10_Ad_Lijfblad_210x297_0219

Metingen van de opname na innemen van het product

Voedingssupplementen worden gefabriceerd volgens de richtlijnen voor voedsel. Anders dan medicijnen, hoeven supplementen hun effectiviteit niet aan te tonen. Maar als een Q10-preparaat wordt vervaardigd naar farmaceutische maatstaven, dan worden de grondstoffen en het productieproces streng gecontroleerd. Alles moet gedocumenteerd worden, net als bij medicijnen.


Aanmelden //

Ontvang Lijfblad ook thuis Elke drogisterij in Nederland ontvangt van ons acht keer per jaar een gratis exemplaar van Lijfblad – hét gratis informatiemagazine voor alle drogisterijmedewerkers. Fijn om op het werk alvast even door te bladeren. Maar liefst 68 procent¹ van hen haalt zijn of haar vakkennis uit Lijfblad. Omdat er op het werk niet altijd genoeg tijd is om het magazine door te lezen, lees je het magazine thuis pas écht goed door. Lijfblad thuis ontvangen

Ontvang jij Lijfblad nog niet thuis? Meld je vandaag nog aan via www.lijfblad.nl/signup.

Dit zijn de mogelijke abonnementsvormen:

Een privéabonnement

Een managersaccount

Je vraagt heel eenvoudig via www.lijfblad.nl/ signup een gratis abonnement aan. Ook kun jij je via je account aanmelden voor de gratis digitale nieuwsbrief. Zo mis je niets en blijf je op de hoogte van alle vakkennis, winacties en branchegerelateerde informatie.

Met een managersaccount meld je eenvoudig je collega’s aan voor een gratis Lijfbladabonnement. Log via www.lijfblad.nl/login in op jouw account en kies de optie ‘Collectief account’. Na controle ontvang je een mail dat je collega’s kunt uitnodigen. Daarmee profiteert jouw hele team van het Lijfblad-abonnement: acht keer per jaar Lijfblad gratis thuis op de mat, met achtergrondinformatie, adviestips en interessante onderwerpen over producten in de drogisterij, met toegang tot onlineartikelen én met de mogelijkheid om mee te doen aan leuke winacties.

VERGROOT JE WINKANS OP DIE REISCHEQ UE T.W.V. € 2.50 0,-! ZIE

Meld je aan via www.lijfblad.nl

WWW.LIJFB

LAD.NL

04 JAA RGA NG

25 | 2019

VERZORGING VAN A TOT Z

VROUWENSPR EEKUUR MET ARIANNE ADVIESWIJZ ER INSECTEN ONGEMAKKEN JUBILEUMWI NACTIE THER ME INFORMATIEM

AGAZINE VOO

190501_LIJFB

LAD04.indd 1

R MEDEWERKE

RS IN DE DRO

D

N

KE

EL

AA

M

S!

ʟʟ

90 procent bezoekt lijfblad.nl 1-2 keer per maand;

ʟʟ

Lezers geven Lijfblad gemiddeld een 8;

ʟʟ

Lijfblad verschijnt 8 x per jaar;

ʟʟ

68 procent haalt vakkennis uit Lijfblad;

ʟʟ

73 procent doet mee met winacties.

U

EA

D

CA

GISTERIJBRA

NCHE 28-05-19 09:19

¹ Drogisterijmedewerkersonderzoek 2017, 251 respondenten.

15


// Huidfonds

5

nieuwe Huidhelden met huidkanker

Het Huidfonds heeft in juni vijf nieuwe ‘Huidhelden’ geïntroduceerd: allemaal mensen met verschillende vormen van huidkanker. Hiermee vraagt het Huidfonds aandacht voor de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland: huidkanker. Huidhelden

In de Huidheldencampagne krijgen mensen met een huidaandoening een platform om hun persoonlijke verhaal te vertellen. Het Huidfonds noemt deze mensen Huidhelden. Met deze Huidhelden met huidkanker wil het Huidfonds meer bewustwording realiseren rondom huidkanker en het voorkomen ervan. In de campagne vertelt Huidheld Gerrit: ‘Mijn huidkanker is het gevolg van een overdosis zon en verbrandingen in mijn jeugd. Toen ik jong was, was hier veel te weinig aandacht voor.’ Huidheld Kirsten, die door de bijwerkingen van de medicijnen voor haar niertransplantatie huidkanker kreeg, vertelt: ‘'Gewoon' gezond zijn, is een groot geluk.’

16

Huidheld Gerrit

Gerrit van 64 jaar is een van de vijf Huidhelden. Hij heeft verschillende vormen van huidkanker. Zo heeft hij basaalcelcarcinoom, de minst kwaadaardige, maar meest voorkomende vorm van huidkanker. Bij Gerrit is ook een melanoom verwijderd – een zeer agressieve vorm van huidkanker – die kan uitzaaien. In Nederland overlijden jaarlijks 796 mensen aan de gevolgen van melanoom.1 Daarnaast heeft Gerrit actinische keratose. Actinische keratose uit zich in ruw aanvoelende, schilferende plekjes op de huid en het ontstaat door overmatige blootstelling aan uv-straling. Actinische keratose is een voorloper van plaveiselcelcarcinoom.2 Plaveiselcelcarcinoom


Huidfonds //

is een kwaadaardige vorm van huidkanker. Deze vorm van huidkanker kan uitzaaien, maar bij vroege ontdekking en behandeling zijn de vooruitzichten gunstig.3

Foto’s: Madeleine Sars Photography

Bronnen: www.cijfersoverkanker.nl www.actinische-keratose.huidkanker.nl 3 www.kwf.nl/kanker/huidkanker 1

Vroege ontdekking belangrijk

Vroege ontdekking van afwijkende plekken op je huid is erg belangrijk. Controleer je huid regelmatig en meld je tijdig bij je arts als je een afwijkende huidplek ontdekt. Bescherm jezelf goed als je de zon in gaat. Het Huidfonds omarmt de positieve instelling van Gerrit: ‘Ga lekker naar het strand en geniet verstandig van de zon. Met een T-shirt aan, een hoed op en zonnebrandcrème op moet je gewoon lol maken.’

2

Lees de verhalen en bekijk de video’s van Huidhelden op www.huidhelden.nl.

Video: Huidhelden met huidkanker vertellen hun verhaal

Huidfonds Deze rubriek wordt u aangeboden door het Huidfonds. Het Huidfonds is een erkende goededoelenorganisatie en richt zich op: ʟʟ het voorkomen van huidaandoeningen; ʟʟ betere zorg voor mensen met een huidaandoening; ʟʟ acceptatie van de huid die ‘anders’ is. Doneer Met jouw donatie kunnen wij het leven van mensen met een huidaandoening kwalitatief verbeteren. Ga naar www.huidfonds.nl/doneren.

17


// Uitgelicht

Hoofdpijn Het overkomt vrijwel iedereen wel: hoofdpijn. Als klanten er vaak last van hebben, of als hoofdpijn hun dagelijkse gang van zaken belemmert, dan komen ze bij jou in de winkel voor een goed advies. Daarbij zijn de WASA-vragen uiteraard belangrijk.

WASA-vragen bij hoofdpijnklachten

Bij de WASA -vragen kijk je in het geval van hoofdpijn goed naar de volgende punten: ʟʟ Wie: in verband met de leeftijd – < 6 jaar of > 50 jaar? − en eventuele zwangerschap; ʟʟ Aard: heeft de patiënt er zelf al wat aan gedaan en wat kun jij nog adviseren; ʟʟ Sinds wanneer: om vast te stellen hoeveel dagen iemand last heeft en hoe vaak de hoofdpijn voorkomt; ʟʟ Al aan gedaan: heeft de klant er zelf al wat aan gedaan en wat kun jij nog adviseren? Gebruikt de klant bijvoorbeeld al (te vaak) pijnstillers, of is er onlangs met nieuwe medicatie gestart? Probeer aan de hand van de WASA-vragen duidelijk te krijgen om wat voor soort hoofdpijn het gaat. In de tabel op de pagina hiernaast zie je de belangrijkste soorten hoofdpijn en waaraan je ze kunt herkennen.

18

Oorzaken en triggers vermijden

Naast het adviseren van pijnstilling – eerste keus: paracetamol – kun je proberen zo goed mogelijk de oorzaak van de hoofdpijn te achterhalen en daar wat aan te doen. Sommige soorten hoofdpijn kunnen namelijk al verminderen of zelfs worden voorkomen door te zorgen voor voldoende nachtrust, regelmaat, frisse lucht, door voldoende water te drinken, te sporten en door lichamelijke ontspanning. Ook het vermijden van bepaalde triggers kan al veel verschil maken. Is het nog niet duidelijk wat de triggers zijn, dan kan een dagboekje inzicht geven: klanten kunnen erin bijhouden welke activiteiten ze uitvoeren, wat ze eten en drinken – water, alcohol, cafeïne – hoe vaak ze rust nemen en wanneer welke hoofdpijnklachten optreden.


Uitgelicht //

Hoofdpijnsoorten vergeleken Soort hoofdpijn

Symptomen

Spanningshoofdpijn

Tweezijdig - Lichte tot matige, drukkende of knellende hoofdpijn - Gaat vaak gepaard met hoge spierspanning

Migraine

Eenzijdig - Matige tot heftige, bonzende hoofdpijn - Gaat vaak gepaard met overgevoeligheid voor licht en/of geluid - Vaak treedt misselijkheid op, soms zelfs braken - Bij sommigen kan een aura optreden (voor de aanval bijvoorbeeld lichtflitsen of vlekken zien)

Hormoongerelateerde hoofdpijn

- Migraineachtige klachten rond de derde week van de cyclus

Weekendhoofdpijn

- Voornamelijk hoofdpijn op vrije dagen - Treedt vaak op bij een groot verschil in ritme tussen werkdagen en vrije dagen en bij een hoge cafeïne-inname tijdens werkdagen

Medicatieovergebruik-hoofdpijn

- Kenmerkt zich door zeer frequente hoofdpijnklachten - Bij (te) regelmatig gebruik van pijnstillers - Vaak helpt paracetamol niet meer voldoende

Hoofdpijn door nieuwe medicatie

- Als de hoofdpijn is begonnen net na het eerste gebruik van een nieuw medicijn; sommige medicijnen hebben namelijk (vaak bij nieuw gebruik) hoofdpijn als bijwerking - De bekendste zijn de pil, nitraten en vaatverwijders

Clusterhoofdpijn

Eenzijdig - Zeer heftig, rondom het oog - Het soort klacht varieert per persoon; het kan scherp, brandend of juist knellend aanvoelen - Vaak ’s nachts - Soms tijdelijke andere klachten rondom de plek van de pijn - Gaat gepaard met bewegingsdrang

Bron: UA, jaargang 8, nummer 1

Jouw advies ʟʟ

ʟʟ

ʟʟ

ʟʟ ʟʟ

Bij spanningshoofdpijn: wat verlichtend kan werken, zijn ontspanningsoefeningen, het verminderen van stress, werken aan een betere lichaamshouding, yoga, schouder- en nekmassage of een warmtekussen in de nek. Bij migraine: probeer stress te vermijden. Ook bepaalde voedingsstoffen kunnen migraine uitlokken. Adviseer om een dagboek bij te houden over eten, drinken, inspanning en rust. Alcohol, rode wijn, oude kaas en de kunstmatige zoetstof aspartaam kunnen ook migraine uitlokken. Bij weekendhoofdpijn: probeer doordeweeks en in het weekend dezelfde tijden aan te houden wat betreft slapen en eten. Probeer het cafeïnegebruik doordeweeks te verminderen. Bij klachten rond de ogen en het voorhoofd is een check bij de opticien aan te raden. Ook ontstekingen in de mond kunnen zich uiten in hoofdpijn; adviseer tijdig de tandarts te bezoeken.

19


// Editorial

Q10 kan een falend hart weer ‘opladen’ Toen in 2014 de resultaten van de Q-Symbio-studie werden gepubliceerd, waren wetenschappers verbaasd: een vitamineachtige stof bleek het hart te versterken en het sterftecijfer bij patiënten met hartfalen met 43 procent te verminderen. Met als enige ‘bijwerking’ een verbeterde levenskwaliteit. Gelatinecapsule

Stel je voor dat je chronisch hartfalen hebt. En wel in die mate dat je nauwelijks de trap op kunt komen zonder naar adem te happen. Dan zou je een slechte kwaliteit van leven hebben en bovendien een verhoogd risico om te overlijden. Zou je dan niet verbaasd – en zelfs sceptisch – zijn als iemand je zou vertellen dat je door het nemen van een gelatinecapsule ter grootte van een pinda je hart weer kon ‘opladen’ en tegelijkertijd je kans op overleven drastisch zou verhogen?

43 procent minder sterfte

Ongeveer hetzelfde gevoel hadden wetenschappers over de hele wereld toen ze de resultaten zagen van het

20

Q-Symbio-onderzoek. Daarin werd geconcludeerd dat toediening van een vitamineachtige stof – co-enzym Q10 – aan hartpatiënten het risico om aan hun aandoening te overlijden, kan verminderen – met maar liefst 43 procent1 – vergeleken met de groep mensen die een placebo kregen.

300 mg co-enzym Q10 per dag

Het onderzoek was uitgevoerd met 420 patiënten, die allemaal te kampen hadden met chronisch hartfalen en die daar al voor in behandeling waren. Ze hadden hartfalen in verschillende mate – of zoals medici zeggen: met verschillende NYHA-klassen. Er zijn vier NYHAklassen, waarbij klasse 4 de ernstigste is. Patiënten kregen willekeurig een aanvullende therapie toegewezen


Editorial //

gedurende twee jaar met dagelijks 300 mg co-enzym Q10, of een placebo, in combinatie met hun bestaande medicijnen tegen hartfalen.

Veel minder complicaties

Toen de onderzoekers de beide groepen vergeleken, zagen ze een duidelijk verschil. Naast een 43 procent lager sterftecijfer had de Q10-groep ook veel minder te maken met ernstige gevolgen van hartfalen, zoals ziekenhuisopnamen vanwege verergering van de symptomen of plotselinge noodzaak van een harttransplantatie.

Betere levenskwaliteit

Verder was het opmerkelijk dat het hart bij verschillende patiënten uit de ernstigste symptoomklasse zoveel sterker werd dat ze zelfs één à twee NYHA-klassen lager ingedeeld werden. Hun lichamelijke vermogen was zo verbeterd dat alles veel minder inspanning vergde, wat natuurlijk een betere levenskwaliteit betekent.

Alle cellen hebben Q10 nodig

Co-enzym Q10 is een natuurlijke stof die al onze lichaamscellen nodig hebben om stoffen zoals vetten en koolhydraten om te zetten in energie. Bij mensen met hartfalen is er in de cellen van het hart aanzienlijk minder Q10 aanwezig dan bij gezonde mensen. Cardiologen beschouwen hartfalen als een ‘hart zonder energie’. De Q-Symbio-studie laat zien dat Q10 het hart de energie geeft om naar behoren te functioneren.

Bron: 1 Mortensen, S.A., e.a. (Q-SYMBIO Study Investigators) (2014). The effect of coenzyme Q10 on morbidity and mortality in chronic heart failure: results from Q-SYMBIO: a randomized double-blind trial. JACC Heart Failure 2014; 2 (6): 641-9.

Eigen productie neemt af Co-enzym Q10 heeft in het lichaam diverse functies. Het helpt cellen bij de energielevering, en is een krachtige antioxidant die de cellen en het DNA beschermt. Het lichaam produceert Q10 in overvloed, tot de leeftijd van 20-25 jaar. Daarna neemt de hoeveelheid Q10 in het lichaam geleidelijk af. Maar niet getreurd, we kunnen Q10 aanvullen om voldoende energie te houden en – in het geval van een hartziekte – het hart krachtiger te maken. Bij de keuze van co-enzym Q10 is het belangrijk erop te letten dat het product goed in het lichaam wordt opgenomen. In de Q-Symbio-studie is Q10 gebruikt van een Deens merk, waarvan de kwaliteit en opname uitgebreid zijn gedocumenteerd.

21


LEER EN SPAAR WAAR JE MAAR WILT! WWW.DROGIWEB.NL Deze cursussen - en meer - staan voor je klaar op DrogiWeb.nl Doe vrijblijvend mee!

Weleda Zuiverende Gezichtsverzorging

Speciaal voor de vakgroep: homeopathie cursus zwangerschap en kind

www.drogiweb.nl


Maak nog kans op die te gekke reischeque ter waarde van â&#x201A;Ź 2.500,-

De voorwaarden lees je op de volgende pagina 23


WIN

een reischeque van € 2.500,De uitreiking van de reischeque ter waarde van € 2.500,komt steeds dichterbij! Op 5 november verloot Lijfblad deze te gekke hoofdprijs en jij kunt nog steeds kans maken. Voorwaarden

Om kans te maken op deze reischeque moet je aan de volgende voorwaarden voldoen: ʟʟ Je bent abonnee. ʟʟ Je doet mee aan de jubileumacties. Hoe vaker je meedoet, hoe groter je kans! ʟʟ Je bent ouder dan 18 jaar. ʟʟ Je bent werkzaam in de drogisterijbranche.

Vergroot je winkans

Gedurende het hele jaar hebben er in elke editie van Lijfblad en ook online toffe acties

Al 25 jaar is Lijfblad hét informatie magazine voor jou! D it jubileum jaar vieren wij met deze te gekke jubileuma cties. De k ans op die reisch eque wil je toch niet aan je voorbij laten gaan ?

gestaan, waaraan mooie prijzen verbonden zijn. Deze prijzen zijn reeds uitgereikt aan de winnaars. Maar als je de acties alsnog volgt, vergroot je je winkans ermee! Want hoe vaker je meedoet aan de jubileumacties, hoe meer je kans maakt op die reischeque. Doe je aan twee acties mee? Dan maak je twee keer kans op de hoofdprijs. Doe je aan acht acties mee, dan maak je zelfs acht keer kans op een heerlijke, luxe vakantie! Dat wil je toch niet missen?!

Alle acties van editie 1 t/m 4 en de kennistest van de huidige editie op een rij 

24


Dit zijn de acties waarmee je kans maakt op de reischeque:

Editie 1: Kennistest Hoe goed ken jij Lijfblad? Winactie The Beauty Kitchen

Editie 2: Kennistest Spier- en Gewrichtspijn Winactie Tekentang Winactie Dagje wellness

Editie 3: Kennistest Waterpokken Winactie Neutrogena Winactie Olaz

Editie 4: Kennistest Insectenbeten Winactie Therme

Editie 5: Kennistest Intieme ongemakken

ONLINE MAGAZINE: Winactie Pepe Jeans Fragrances Puzzel ʟʟ Kennistest ʟʟ ʟʟ

Ook als je ons op Facebook en Instagram volgt, maak je extra winkans..

Bewa SUPER ar v BE 13 sep an Lijfblad LANG R temb Dat is er – je nummer 6 IJK het a u – vers d n r iek esla afgele verd e bel waar e adresco chijning mee derin n dit L g is jou w tick ijfblad bij j ! e wor et in d dt eze lo terij.

25


JUBILEUM

Online magazine

is live!

Het eerste online magazine van Lijfblad is live! Om je in de zomer op de hoogte te houden van de branche lanceren wij deze eerste ‘extra’ online-editie.

Meer beleving en interactie

Jullie zijn de laatste schakel in het beslissingsproces voor aanschaf van een merk. Maar liefst 70 procent van alle aankoopbeslissingen wordt gestuurd door winkelmedewerkers. Jullie zijn dus de belangrijkste influencers die er zijn! Het online magazine geeft je meer beleving en interactie, zodat je nog betere adviezen kunt geven. Met beeld, video en andere digitale uitlegmogelijkheden presenteren wij leuke acties, productnieuws en interessante informatie.

Jubileumactie reischeque van € 2.500,-

In het kader van ons 25-jarig bestaan verloot Lijfblad op 5 november 2019 een reischeque van € 2.500,- onder alle abonnees van het magazine. Elke keer dat je meedoet aan een jubileumactie, is één kans om te winnen.

Je vindt het onlin

ternet:

e magazine op in

l

lad.n www.online.lijfb

26

Extra winkans! In het online magazine vind je drie mooie winacties. Door mee te doen maak je kans op: ʟʟ een dames- of herengeur van Pepe Jeans ʟʟ mooie beauty producten ʟʟ fijne verzorgingsproducten Check de acties in het online magazine via www.online.lijfblad.nl en vergoot daarmee je winkans op die reischeque!


Kennistest //

Test je kennis

intieme ongemakken Er leven allerlei bacteriën, gisten en schimmels in een gezonde vagina. Maar sommige vrouwen kunnen toch klachten hebben. In de Advieswijzer op pagina 6 lees je over verschillende klachten en welk advies je daarbij aan je klant kunt geven. Weet jij het verschil tussen vaginale droogheid en een vaginale schimmelinfectie? Tijd om je kennis te testen! Vragen 1. A. B. C. D.

Wat veroorzaakt vaginale droogheid? er wordt onvoldoende vocht aangemaakt als je je vagina met zeep wast ontstaat alleen bij een zwangerschap als je ouder bent dan 60 jaar

2. Wat adviseer je als een vrouw last heeft van bacteriële vaginose? A. Je hoeft niets te adviseren, want de klacht verdwijnt vanzelf. B. Adviseer medische hulpmiddelen die een (melk) zuuroplossing bevatten waarmee de vagina kan worden gespoeld. C. Je adviseert een bevochtigingsgel. D. Voor de lange termijn adviseer je een glijmiddel. 3. A. B. C. D.

Waar herken je een vaginale schimmelinfectie aan? jeuk in de vagina en tussen de schaamlippen een branderig gevoel bij het plassen of vrijen een rode gezwollen vulva Alle bovenstaande antwoorden zijn correct.

4. Welke tips houden de vagina gezond? A. gebruik geen zeep, douchegel of geparfumeerde producten B. spoel de binnenkant van de vagina, want die reinigt niet vanzelf C. adviseer veelvuldig inlegkruisjes te gebruiken D. adviseer tweemaal daags de schaamlippen in te smeren met een speciale crème 5. A. B. C. D.

Wanneer medische hulp zoeken? als de klachten langer dan vier weken duren als de vaginale afscheiding verandert bij last van de onderbuik Alle bovenstaande antwoorden zijn correct.

Voorwaarden voor het meedoen aan de kennistest: je bent ouder dan 18 jaar en je bent werkzaam in de drogisterijbranche. Door de gegevens met ons te delen, stem je toe dat we deze gebruiken om hierover met jou te communiceren. De uitgebreide voorwaarden over onze acties lees je terug op www.lijfblad.nl.

Winnen!

Door dit jaar m ee te doen met alle ke nnistests van Lijfblad maa k je meer kans op die te ge kke hoofdprijs, namelijk een re ischeque ter w aarde van € 2.500,-! D aarnaast test je meteen je para te kennis. Onder alle goede inze ndingen van deze kennistes t verloten wij twee mooie be autyproducten.

27


Beautyupdate // Mooi

Beschermd van de zomer genieten Met onderstaande producten zorg je dat je haar en huid er tijdens je vakantie verzorgd uitzien. Geniet van de zon, maar met mate. Fijne vakantie!

Zomerse verkoeling

De zon opzoeken in een park of relaxen tijdens zwoele zomeravonden op een terras, we genieten het liefst volop van zonnestralen. Om volledig van elke zonovergoten minuut te kunnen genieten, moeten we onze huid behandelen met een extra dosis vocht. De juiste verzorgingsproducten zorgen voor een goede verzorging, welzijn en verwennerij van de huid – zelfs bij hoge temperaturen. Dermasence Aloë Vera Active Gel is een intensief hydraterend en verkoelend masker voor het gezicht, de hals en het decolleté. De gel werkt verzachtend, is ideaal voor de droge en gevoelige huid, maar is ook zeer geschikt voor de huid met couperose, rosacea of acne. Extra tip: Als je Dermasence Aloë Vera Active Gel in de koelkast bewaart, vergroot je het frisse gevoel op de huid.

Gezonde haardos

Natuurlijke zomergloed Met de Magic Drops van Collistar krijgt je huid − met slechts enkele druppels − binnen een uur een stralende bruining. Net alsof je een dag naar het strand bent geweest. Vitamine E en soja- en maïsproteïnen zorgen de gehele dag voor bescherming en hydratatie. De mild geparfumeerde zijdezachte fluid is zeer eenvoudig aan te brengen en wordt direct opgenomen door de huid. Je kunt na het gebruik van de druppels direct je kleding aantrekken.

De Olaplex No.6 Bond Smoother is een leave-in stylingcrème die het haar hydrateert en effectief beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Hierdoor creëer je een blijvend gezonde en sterke haardos die door de leave-in treatment 72 uur glad en pluisvrij blijft, bij zowel gekleurd als ongekleurd haar. Tevens zorgt de crème ervoor dat je haar sneller opdroogt na het douchen, waardoor je nog sneller een perfecte coupe creëert. Olaplex No.6 wordt op de volgende manier gebruikt: breng een kleine hoeveelheid aan op (handdoek) droog haar, vanaf de middenlengte tot in de punten. In plaats van het haar daarna uit te spoelen, kam je het direct door en breng je het meteen in model. Olaplex No. 6 bevat geen sulfaten, ftalaten, parabenen en gluten. Het product is niet op dieren getest en is 100 procent vegan.

28


Mooi // Beautyupdate

Jeugdige uitstraling

De luxe huidverzorgingslijn van Sans Soucis, Illuminating Pearl, heeft een zeer effectieve samenstelling van parelproteïne, krachtige peptiden en thermaal water. Deze ingrediënten zorgen voor een jeugdige uitstraling en bieden de huid een onmiddellijke en langdurige gladheid. Met Illuminating Pearl 24H Care Rich geef je extra rijke verzorging aan de droge huid. De crème bevat oliën en geeft de huid een stralende glans met een langdurig en direct zichtbaar effect. De collageenproductie verbetert, fijne lijntjes en rimpels verminderen en de huid ziet er weer helder en fris uit. De Illuminating Pearl-lijn bestaat verder uit de producten 24H Care, Gel Mask, Eye Care en Ampullen.

Persoonlijke droogshampoo Haarkleuren zijn persoonlijk, droogshampoo zou dat ook moeten zijn. Moroccanoil heeft droogshampoo in twee formules, voor lichtgekleurd haar en voor donkergekleurd haar. Moroccanoil Dry Shampoo bevat ultrafijn rijstpoeder waarmee olie, residu en geuren geabsorbeerd worden en het maakt het haar direct schoon en fris. De uv-beschermende formule met arganolie onderdrukt roodtinten in blond haar en haalt de lichte tonen naar voren. De dark tones houden de natuurlijke weelderigheid van bruine lokken in stand.

The Ouai Texturizing Hair Spray Als award-winnaar van onder andere 'Grazia UK’s Easiest Hair Hero' en bekend als de beste mix tussen een droogshampoo en haarlak, is deze texturizing spray niet zonder reden favoriet. De ultralichte spray creëert volume en body zonder zwaar en plakkerig aan te voelen. De vulkanische mineralen absorberen olie vanaf de wortel, wat een volle look geeft met meer stevigheid dan een droogshampoo. Hoe te gebruiken? Jen Atkin: ‘Spray op droog haar en glijd er subtiel met je vingertoppen doorheen voor een losse, levendige look.’

29


Color Stories // Mooi

Zomerklaar Zorg jij op vakantie voor een hippe make-up, gekleurde vinger- en teennagels en zit je haar volgens de laatste trends? Of houd je meer van een natural look? Wij zetten wat fijne producten voor je op een rij voor een onvergetelijke zomer! Kleur Ga jij voor kleur en volg je de laatste trends op Instagram? Er zijn en komen weer veel mooie make-upproducten op de markt met ieder hun eigen specifieke kenmerk. Ga jij voor felle kleuren of kies je juist voor een subtiel tintje? Alles is mogelijk, als je jezelf er maar goed bij voelt! 1. B.A.E. Back to School glam gloss lipgloss van HEMA 2. Vamp! All-in one mascara van PUPA MILANO 3. Hydra Care Lipstick van ArtDeco 4. Eyeshadow palette van essence Trend Edition ‘SUMMER days & nights’ 5. Acqua Metal Shadow van Tom Ford Soleil 6. NEONS by OPI 7. Jelly Blush van RIMMEL LONDON

1.

2.

3. 7. 5. 30

4.

6.


Mooi // Color Stories

Zomerse gloed Een gezonde, zacht gebronsde huid past net zo bij de zomer als warme feestnachten onder de sterrenhemel en eindeloos lijkende weekenden aan het strand. Met prachtige bronzing- en stralende highlightkleuren breng je een mooie, zomerse gloed op je huid aan. Veel producten hebben zijdezachte poedertexturen, of zorgen voor een zachte glinstering doordat ze vloeibaar zijn. Behoud je zongekuste huid, zelfs wanneer je vakantietintje al begint te vervagen.

8.

8. Sun Glow Glowy Face & Body Highlighter van Catrice 9. Sun Glow Bronzing Fluid van Catrice 10. Body jewellery tattoos van essence Trend Edition ‘SUMMER days & nights’ 11. MAC Prep+Prime Fix 12. GlamGlow Moisturetrip Omega-Rich Moisturizer 13. Skin Love Brighten & Blur Primer van BECCA

9.

11. 10.

12.

LOW G M A L G ©

13.

31


Mooi // Color Stories

Fijn geparfumeerd Passend bij de momenten van puur genieten kies jij je favoriete parfum. Of je nu aan het chillen bent op het strand, of aan het dansen bent bij een van de kampvuren, een vakantie is helemaal perfect om de leukste momenten vast te leggen. Haal alles uit de zomer en bouw aan onvergetelijke herinneringen. Kies een geur die de sfeer er meteen goed in brengt. Ga je voor een zoete eau de toilette? Of kies je liever een subtiele, frisse geur? 14. 15. 16. 17. 18.

Pepe Jeans Parfum voor hem en voor haar Hollister: Festival Nite for Him en for Her Viktor&Rolf Bonbon Pastel Eau de Toilette Abercrombie & Fitch AUTHENTIC For Men en For Women Moschino TOY 2

14.

Kendall Je n

ne

ŠMoschirnvoor

o

15.

16.

18. 17.

33


ProductNieuws // Groen

Organische en plantaardige ingrediënten De Basis Sensitiv-lijn van Lavera bevat organische en plantaardige ingrediënten die Lavera zelf produceert.

hoornlaag en een intacte barrièrelaag. Het juiste vochtgehalte in de hoornlaag zorgt ervoor dat bepaalde stoffen beter geabsorbeerd kunnen worden.

Hydraterende formule De hydraterende formule bevat een exclusieve samenstelling van actieve ingrediënten op basis van biologische Aloë vera, ‘Green Hyro Complex’. Dit zorgt voor een intense hydratatie en beschermt de huid tegen uitdroging. De Lavera Basis Sensitiv-lijn richt zich op twee factoren die van belang zijn voor een gezonde huid, namelijk het vochtgehalte in de

Vijf nieuwe producten De samenstelling van actieve ingrediënten en organische Aloë vera is afgestemd op de eisen van de normale en gevoelige tot droge huid. Voor de dagelijkse verzorging heeft Lavera vijf nieuwe producten: Moisturising cream, Rich moisturising cream, Regenerating night cream, Cleansing gel en Cleansing milk.

Antibacteriële en zuiverende werking Weleda Zuiverende Gezichtsverzorging vermindert doeltreffend puistjes en mee-eters, dankzij de milde formule op basis van natuurlijke ingrediënten met een antibacteriële en zuiverende werking. Zuiverende gezichtsreiniging De lijn bestaat uit een S.O.S. antipuistjesgel om onzuiverheden aan te stippen, een concealer om de puistjes subtiel te camoufleren, een zuiverende reinigingsgel en een zuiverende gezichtscrème light. Elk product bevat extract van wilgenbast met natuurlijk salicylzuur dat grondig reinigt en

antibacterieel werkt. Daarnaast zijn ook extract van zoethoutwortel en distillaat van hamamelis toegevoegd, ingrediënten die de huid zuiveren, kalmeren en verzachten. Ze worden aangevuld met pure etherische oliën van lavendel, pepermunt en kamille, die zorgen voor een antibacteriële werking én een frisse geur. 100 procent natuurlijk Deze combinatie van ingrediënten bestrijdt de bacteriën die een onzuivere huid veroorzaken en zorgt voor een stralende en gezonde huid. En dit op een heel milde manier, zonder de huid uit te drogen, want een onzuivere huid heeft het al moeilijk genoeg. De lijn is 100 procent natuurlijk én biologisch, dus volledig vrij van synthetische stoffen.

Hoogwaardige gezichtsverzorgingsproducten Nieuw op de Nederlandse markt is het van oorsprong Engelse SkinAcademy. SkinAcademy heeft als belangrijkste doelstelling om kwalitatief hoogwaardige gezichtsverzorgingsproducten te ontwikkelen voor een heel betaalbare prijs. PURE-lijn Voor de verzorging van hun huid kiezen steeds meer mensen voor pure en zuivere producten, met zo min mogelijk overbodige ingrediënten. De PURE-lijn voor alle huidtypes is zelfs geschikt voor de gevoelige huid. Deze lijn is volledig ontwikkeld zonder kunstmatige kleur- en

34

geurstoffen, om de huid op een milde wijze optimaal te verzorgen en om huidirritaties te voorkomen. Natuurlijke ingrediënten De voornaamste ingrediënten van de lijn zijn Aloë vera en groene thee. Tevens zijn de vijf producten uit deze lijn 100 procent vrij van parfums en kleurstoffen. De PURE-lijn van SkinAcademy bestaat uit de volgende producten: Cleansing Micellair Water, Cleansing Facial Wash, Cleansing Facial Scrub, Daily Moisturiser SPF 15 en Eye Cream.


Vegan // ProductNieuws

Beauty Kitchen-huidverzorging nu nóg duurzamer Beauty Kitchen is er bijzonder trots op de relaunch van de huidverzorgingslijnen Seahorse Plankton en Abyssinian Oil aan te kondigen. Behalve dat de formules en producten vernieuwd zijn, zijn ook de verpakkingen gewijzigd én zet het merk de volgende stap op het gebied van duurzaamheid. Return.Refill.Repeat Beauty Kitchen heeft als missie om de meest effectieve, natuurlijke en duurzame schoonheidsproducten ter wereld te creëren. Het merk heeft een passie voor natuurlijke en effectieve ingrediënten en volledig duurzame

verpakkingen. Met de introductie van herbruikbare verpakkingen maakt Beauty Kitchen het gemakkelijker voor de consument om te kiezen voor duurzaamheid. Alle plastic verpakkingen zijn vervangen door herbruikbare alternatieven en voorzien van het Return.Refill.Repeat-stempel. Lege verpakkingen met dit stempel kun je vanaf nu inleveren bij de winkels van Holland & Barrett, waarna je tweehonderd Passiepunten – ter waarde van 2 euro – ontvangt. De lege verpakkingen gaan terug naar Beauty Kitchen waar ze worden gereinigd en opnieuw gevuld voor hergebruik! Dit proces is uniek in de beauty-industrie,

omdat het hier niet gaat om recyclen, maar om hergebruik.

100 procent natuurlijke bescherming Deodorant van Salt Of The Earth gaat ongewenste transpiratiegeurtjes tegen. En dat op een 100 procent natuurlijke en effectieve manier! Natuurlijk mineraalzout De deo’s van Salt Of The Earth zijn gebaseerd op een natuurlijk mineraalzout – potassium alum – waarmee je langdurig beschermd bent tegen ongewenste transpiratiegeurtjes. Volledig in balans, zo laat de nieuwe deo Pure Balance van Salt Of The

Earth zich het best omschrijven. Deze nieuwste deodorant binnen de familie combineert natuurlijke geurextracten als ceder en bergamot die zorgen voor een heerlijk frisse en uitgebalanceerde geur. Naast huidverzorgende Aloë vera bevat Pure Balance vijftien botanische extracten en essentiële oliën – waaronder ylangylang – die de deodorant ultiem verzorgend maken. Een combinatie van vier actieve natuurlijke ingrediënten – potassium alum, baking soda, magnesiumolie en triethylcitraat – zorgt voor 100 procent effectiviteit. De deodorant geeft geen witte en gele vlekken in de kleding en is verkrijgbaar als 100 ml spray en 75 ml roll-on.

Ontspannen en verwennen met Kneipp Met de twee nieuwste doucheproducten van Kneipp wordt douchen een feestje. Of je nu kiest voor Be happy of Clear mind, met deze verrassende natuurlijke geuren kom je als herboren onder de douche vandaan. Stimulerend en verfrissend De nieuwe Kneipp Douche Be happy, met de opwekkende geuren van mandarijn en vetiver zorgt ervoor dat je zelfs op de meest hectische dagen nog een omschakelmoment beleeft. Het heeft een fruitige, kruidige en stimulerende geur en bevat essentiële oliën. De nieuwe Kneipp Douche Clear

mind met de verfrissende en energiegevende geuren van munt en rozemarijn zorgt voor ruimte in je hoofd. Het is een aromatisch frisse geur en in de plantaardig verzorgende formule zit de kracht van essentiële oliën. 100 procent gerecycled kunststof De flessen zijn gemaakt van rPET-materiaal. Dat is 100 procent gerecyclede kunststof dat grotendeels afkomstig is van plasticafval en steeds opnieuw gerecycled kan worden. De etiketten zijn gemaakt van steenpapier en worden bedrukt met een minimale hoeveelheid inkt. Steenpapier is ‘boomvrij’, duurzamer in productie – minder waterverbruik en geen zuren en bleekmiddelen nodig – en kan onder invloed van zonlicht worden afgebroken.

35


// NPN vertelt

Calcium combineren met vitamine K en D Als je een calcium supplement adviseert, denk dan ook aan extra vitamine K en D. Naarmate mensen ouder worden, neemt de kans op botontkalking toe en krijgt men vaak het advies om extra calcium te nemen voor het behoud van sterke botten. Ook vrouwen na de overgang krijgen regelmatig dit advies. Uit een grootschalig onderzoek blijkt dat het slikken van supplementen met calcium, in combinatie met of zonder vitamine D, een hoger risico op aderverkalking en hart- en vaatziekten meebrengt. Vitamine K erbij innemen is belangrijk om dit te voorkomen. Hoe zit dit precies en wat is de rol van vitamine K en vitamine D? Calcium voor het behoud van sterke botten Door ouderdom en hormonale veranderingen in de menopauze wordt er meer botweefsel afgebroken dan aangemaakt. Dit kan leiden tot botontkalking. Calcium is een mineraal dat nodig is voor het behoud van sterke botten. Uit onderzoek blijkt dat in sommige gevallen de extra calcium inname niet in de botten, maar op een verkeerde plaats in het lichaam terecht kan komen.

Botontkalking gaat vaak samen met aderverkalking

Verschillende studies hebben aangetoond dat botontkalking - ook wel osteoporose genoemd - vaak samengaat met aderverkalking, met name in vrouwen na de overgang1. Dit heeft te maken met de extra inname van calcium die in plaats van in de botten, in de aderen terecht kan komen. Dat kan zorgen voor een verharding van de vaatwand en heet aderverkalking. Bloedvaten worden nauwer, waardoor de bloeddruk stijgt en het hart extra hard moet werken. Met een groter risico voor harten vaatziekten als gevolg.

Vitamine K met calcium en vitamine D zorgt voor de juiste balans

Verschillende wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de werking van calcium op zowel de botten als aderen veroorzaakt wordt door een tekort aan vitamine K in het lichaam. Het gebruik van vitamine K supplementen draagt bij aan een goede botgezondheid2 en aan soepele, gezonde aderen3. Vitamine K speelt samen met vitamine D een belangrijke rol in het transport van calcium vanuit het bloed naar de botten. Een goede balans van deze drie voedingsstoffen in ons lichaam is erg belangrijk. Samen dragen vitamine D, vitamine K en calcium sterk bij aan een goede botkwaliteit, kleinere kans op fracturen, minder aderverkal-

36

king en gezonde, elastische bloedvaten. Het niveau van alle drie de vitamines in ons lichaam moet daarom voldoende hoog zijn.

Vitamine K2 in voeding

Er zijn twee soorten vitamines, vitamine K1 en vitamine K2. Met name vitamine K2 speelt een essentiĂŤle rol in het behoud van een goede botkwaliteit en elastische, soepel aderen. Omdat het lichaam weinig vitamine K kan opslaan, is het belangrijk om dagelijks voldoende vitamine K binnen te krijgen. Vitamine K2 komt met kleine hoeveelheden voor in vlees, zuivelproducten en bepaalde gefermenteerde producten. Onderzoek wijst uit dat van onze totale vitamine K inname, maximaal een kwart uit vitamine K2 bestaat. Deze inname is mogelijk niet voldoende voor een optimale K2 status in het bloed4.

Voldoende vitamine D of K innemen

Vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar worden geadviseerd om 10, dan wel 20 microgram extra vitamine D te nemen. Als je in de winkel ziet dat iemand alleen een hooggedoseerd calcium supplement koopt, met of zonder vitamine D, dan kan het zinvol zijn om er ook een vitamine K supplement bij te adviseren. Met name als iemand onvoldoende vitamine K uit voeding binnenkrijgt, bijvoorbeeld omdat diegene weinig zuivel, vlees en gefermenteerde producten eet.

Over NPN NPN, de branchevereniging voor gezondheidsproducten, zet zich ervoor in dat de consument kan beschikken over een verantwoord aanbod van veilige, werkzame voedingssupplementen, voorzien van adequate informatie.


NPN vertelt //

Bronnen: 1. Wasilewski, G., Vervloet, M., & Schurgers, L. J. (2019). The bone– vasculature axis: calcium supplementation and the role of vitamin K. Frontiers in cardiovascular medicine, 6, 6. 2. Cockayne, S., Adamson, J., Lanham-New, S., Shearer, M. J., Gilbody, S., & Torgerson, D. J. (2006). Vitamin K and the prevention of fractures: systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Archives of internal medicine, 166(12), 1256-1261. 3. Knapen, M. H., Braam, L. A., Drummen, N. E., Bekers, O., Hoeks, A. P., & Vermeer, C. (2015). Menaquinone-7 supplementation improves arterial stiffness in healthy postmenopausal women. Thrombosis and haemostasis, 113(05), 1135-1144. 4. Halder, Maurice, et al. "Vitamin K: Double Bonds beyond Coagulation Insights into Differences between Vitamin K1 and K2 in Health and Disease." International journal of molecular sciences 20.4 (2019): 896.

37


// Column

Heb ik het ook?

B

est leuk hoor…. docent zijn voor de drogisterijopleiding. Ik durf best te zeggen dat ik veel weet over het menselijk lichaam, hoe het werkt, wat er mis kan gaan en welke geneesmiddelen wij daarvoor verkopen. Al weet je natuurlijk nooit precies zeker wat je nou echt mankeert. Er zijn zoveel aandoeningen dat je je wel eens afvraagt wat nou de oorzaak kan zijn. In dit Lijfblad zijn er een aantal aandoeningen langsgekomen waar ‘zelftests’ voor bestaan. Heb je verhoogd cholesterol? Misschien vaginale ongemakken? Of zit je in de overgang? Je kunt het allemaal zelf testen. Ik onderzoek wat er allemaal verkrijgbaar is en zie een alcoholtest voorbijkomen. Best handig, maar moet je jezelf testen om bijvoorbeeld nog te gaan autorijden? Gewoon niet drinken lijkt me dan het beste. Ik zie zelfs een test om het huisstofmijtgehalte te meten. We hebben tegenwoordig tests om te controleren of je last hebt van een vaginale schimmel. Handig, want dit kun je zelf ook behandelen met drogisterijproducten. Je kunt je eigen pH-waarde testen, ofwel de zuurgraad van je lijf. Eh… een drugstest? Oké! Duidelijk, maar nodig? Een test om te kijken of je bent besmet door een teek met de Borelia-bacterie: heel goed, lijkt mij. Ik kan testen of ik last heb van een burn-out of juist van stress, of ik last heb van darmpoliepen of hoe mijn darmflora erbij staat. Of ik een tekort heb aan ijzer, jodium of andere mineralen, net zoals ik mijn vitaminegehalte kan testen. Al deze tests zijn niet allemaal bij de drogist te koop en dat is misschien maar goed ook. Ik kreeg enige tijd geleden via de huisarts het verzoek mee te doen aan een onderzoek naar darmkanker, aangezien ik inmiddels ook vijftig-plus ben. Ik mag een leuke zelftest doen met wat faeces − zoek maar op als je niet weet niet wat dat betekent − en het inleveren bij de huisarts. Alles blijkt goed, gelukkig. Maar ik merk wel dat ik er nerveus van word, voordat ik de uitslag heb. Ik zal toch niet… En juist omdat ik veel weet over

Volgende keer in:

het menselijk lijf en wat het allemaal kan mankeren, heb ik daar wel vaker last van. Als ik een pijntje of een krampje voel en dat duurt langer dan vijf minuten, begin ik weleens te twijfelen. Wat zou dat kunnen zijn? Dat is toch niet normaal? Misschien heb ik wel last van…? Misschien herkenbaar voor je? Ga alsjeblieft niet googelen wat je mankeert, want dan kom je altijd uit bij de meest ernstige, afschuwelijke aandoeningen. Er bestaat trouwens ook een woord voor, wist je dat? Hypochondrie, ofwel ziektevrees. Een stoornis waarbij een persoon ervan overtuigd is een ernstige ziekte te hebben, terwijl het misschien gewoon een steek, jeuk of kramp is. Misschien dat ze daar nog eens een zelftest voor kunnen maken?

Hou het gezond!

Dan

Gezond // Neusverkoudheid & keelpijn

a:

Them

ng & Scholi en r kinde

38

Dan is drogist en e-docent b ij IMKO Vakopleidin gen. Hij vindt ve rantwoorde zorg het alle rbelangrijkste, daa rom ben je nooit klaa r met leren.

Mooi // Winter make-upproducten Groene cosmetica // Verzorging kinderhuid


“Interactie met de klant is de nieuwe manier van werken.” Saskia Pegels staat al vanaf haar vijftiende vol passie in de drogist. Zeven jaar geleden nam ze DA + Mooi Saskia in Schiedam over. “Persoonlijk advies geven en een belevenis creëren. Als drogist moet je dat met beide handen aangrijpen, zo kunnen we nog jaren mee. Klanten noemen ons weleens: de specialisten van DA. Hebben ze advies nodig? Dan kunnen ze iedere medewerker in de winkel aanspreken. Naast drogisten, hebben we ook schoonheidsspecialisten en een apothekersassistent in dienst. We investeren veel in scholing en zijn actief met trainingen. Zo omarmden we ook het DA-thema ‘Huid om van te houden’. Huid om van te houden Klanten kunnen nu bij ons terecht voor een huidanalyse en advies, een toevoeging aan onze doorlopende service. Met een speciaal apparaat meten we het vet- en vochtgehalte van het gezicht. Toegankelijk en

&

voor een breed publiek! Ik merk dat klanten graag vertellen welke producten ze gebruiken, bijvoorbeeld voor hun dagelijkse reiniging. Op basis van de uitslag, geven we een passend huidadvies. Een advies kan bijvoorbeeld zijn om een extra stap toe te voegen aan het reinigingsritueel. Iedere dag waardering Het moment van aandacht dat je de klant geeft, waarderen ze enorm. Zo bied je als drogistmedewerker een toegevoegde waarde.

“Klanten vertellen graag welke producten ze gebruiken, dit moment van aandacht waarderen ze enorm.” Doe je je werk met passie? Dan ben je niet te vervangen door een scankassa. Ik geloof er heilig in dat interactie met de klant de nieuwe manier van werken is.”

DE DROGIST MET AANDACHT


GRIP OP MIGRAINE

Grip op migraine

Vijf voordelen van Excedrin:

1 2 3 4 5

Gemakkelijk in te nemen filmomhulde tabletten Voor de behandeling van hoofdpijn en migraine Verlicht snel de pijn Verlicht bijbehorende symptomen Begint te werken na 30 minuten1

Hoe wordt Excedrin gebruikt bij migraine?

Excedrin heeft een unieke samenstelling. Het combineert het effect van twee pijnstillers - acetylsalicylzuur en paracetamol - met cafeïne. Op die manier verlicht Excedrin de belangrijkste symptomen van migraine, te weten:

ut

B

eg

en 1

Verlicht snel de pijn en bijbehorende symptomen van migraine

in

tt

ew 30 e r ke n n a

m

in

hoofdpijn, misselijk-heid en gevoeligheid voor licht en geluid. De cafeïne vergroot het effect van de andere werkzame stoffen. Als de klant last heeft van migraine of aura-verschijnselen waarneemt, adviseer de klant om twee tabletten Excedrin te nemen. Dit kan het beste onmiddellijk na het verschijnen van de eerste migraine-symptomen. De klant mag de dosering herhalen na circa 4 tot 6 uur, maar adviseer niet meer dan 6 tabletten per dag te nemen. Laat uw klant Excedrin niet langer dan 3 dagen aaneen gebruiken als de klant zijn of haar huisarts niet heeft geraadpleegd.

SPK (samenvatting van productkenmerken/bijsluiter Excedrin, acetylsalicylzuur, paracetamol, cafeïne). Excedrin is een geneesmiddel. Niet gebruiken bij kinderen jonger dan 18 jaar, in geval van overgevoeligheid aan acetylsalicylzuur of andere niet-steroïdale anti-inflammatoire middelen, bij maagpatiënten, tijdens de zwangerschap of bij inname van meer dan 15 mg methotrexaat per week. Lees voor gebruik de bijsluiter. Handelsmerken zijn eigendom van of in licentie gegeven aan de GSK groep. © 2019 de GSK groep of de licentiegever. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare B.V. CHNL/CHXCDRN/0002/19

1

Profile for H&B Multimedia

Lijfblad 5 2019  

Lijfblad 5 2019  

Profile for xciting