__MAIN_TEXT__

Page 1

VERGROOT JE WINKANS OP DIE REISCHEQUE T.W.V. € 2.500,-! ZIE WWW.LIJFBLAD.NL

VERZORGING VAN A TOT Z

04

JAAR GANG 25 | 2 0 1 9

VROUWENSPREEKUUR MET ARIANNE

D

A

ADVIESWIJZER INSECTENONGEMAKKEN JUBILEUMWINACTIE THERME

AN

E

K EL

D

C

A

U

EA

M

INFORMATIEMAGAZINE VOOR MEDEWERKERS IN DE DROGISTERIJBRANCHE

S!


NIEUW

Neutrogena Nu ook in Nederland Hydro Boost

Skin Detox

Geef je huid een superieure hydratatieboost. Houdt vocht vast en geeft het af wanneer de huid het nodig heeft, voor een soepele huid die terugveert

Ga voor meer dan reinigen alleen! Tegen 100% van toxische stoffen en dagelijkse milieuvervuiling

Neutrogena, het merk waarmee vele vrouwen in Amerika hun huid optimaal verzorgen. HĂŠt merk dat haar producten ontwikkelt in co-creatie met huidspecialisten, dat dankzij geavanceerde technologie meetbaar effectief is en een ultieme beauty ervaring biedt. Nu eindelijk bereikbaar voor vrouwen in Nederland.

*Nielsen, MAT09/2018, massamarkt verkoop in volume

ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN


Inhoudsopgave 5

Inhoud //

Column Claudia

5 Colofon 50

Volgend nummer

GEZOND 6

Zelfzorg brandwonden

8 Wratten 9

Vrouwenspreekuur door Arianne

10

Uitgelicht: wondverzorging

12

Plantaardigheden: AloĂŤ vera

16

Suppletie: kruidensupplementen

25

18 ProductNieuws 19

editorial Co-enzym Q10

20

Advieswijzer: insectenongemakken

48

Mondexpert: verzorging kunstgebit

BEAUTY 28

Beautyupdate: eerste indruk

30

Color Stories: vakantieplannen

34

Nagelexpert: nagelverzorging

STUUR IN EN WIN! 25

Therme Zero

26 Kennistest insectenongemakken

GROENE COSMETICA 36, 40 ProductNieuws 37

Keurmerken natuurcosmetica

41

Gezonde vegan pancakes

42

Vegan gezichtsreinigers

OP DE WERKVLOER

Keurmerken natuurcosmetica

38

15 Huidfonds-informatie 23

25-jarige jubileum Lijfblad

BRANCHENIEUWS 44

NPN vertelt: voedingssupplementen

47 Branchenieuws 50

Column Dan

3


HeltiQ Wondverzorging, eerste hulp bij ongevallen NIEUW!

DEF_Curanol_Lijfblad_186x133_v1_met kader.pdf www.heltiq.nl Medische hulpmiddelen, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

4

1

09-05-19

13:08


Column //

COLOFON Lijfblad is een onafhankelijk informatiemagazine speciaal voor de medewerkers in de drogisterijbranche. Lijfblad geeft brancheinformatie, vakkennis, praktijktips, scholings- en trainings-nieuws en relevante productbeschrijvingen. We laten mensen uit het vak aan het woord over hun aanpak en ervaringen. Lijfblad wordt gerealiseerd door een keur aan drogisterijspecialisten, journalisten en deskundigen uit de branche.

Generatieverschillen ging herwinnen jongeren zelfvertrouwen; het geeft ze het gevoel meer controle te hebben. Jongeren steken dan ook veel meer tijd en geld in uiterlijke verzorging dan vroeger. Bepaalde producten gebruiken ze – vooral op jongere leeftijd – om alles wat gênant is te verbergen. Denk hierbij aan deodorant, shampoo, haarstylingproducten en concealers voor acne. Andere producten, zoals parfum, lippenstift, baardverzorging en gezichtsverzorging, ondersteunen jongens of meisjes bij de ontwikkeling van een eigen imago.

Redactiesecretariaat en administratie: H&B Multimedia B.V., Postbus 30163, 1303 AC Almere E-mail: info@lijfblad.nl www.lijfblad.nl Verschijnt 8x per jaar Directeur-uitgever: Niek Petstra Hoofdredactie: Claudia Demmers Accountmanagement: Elisabeth Lopes Escudeiro Online ondersteuning: Shanna van Namen Eindredactie: Tekstbureau Taallent Auteurs: Ingrid Burger, Suzan Tuinier, Winifred Hazelhoff Roelfzema, Rinske van den Barg, Lilian Peters, Mariëlle Markgraaff, Sheryl Djadoenath Foto Claudia: Powerful Picture Photography Vormgeving: Skitter Een abonnement vraag je eenvoudig aan door je te registreren op lijfblad. nl. Met een eigen account ontvang je Lijfblad altijd gratis thuis. Zo lees je niet alleen alles over nieuwe producten, gezondheid, beauty en branchenieuws, maar kun je ook meedoen aan weggeefacties. Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam op­genomen artikelen of van de advertenties. © 2019 H&B Multimedia B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. ISSN 1381-3145

D

insdag 14 mei was ik aanwezig bij de themabijeenkomst ‘Jeugd Uitgelicht’ van de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV). Tijdens deze bijeenkomst werden de resultaten van de uitgevoerde studie naar de ontwikkeling van het zelfvertrouwen van jongeren – generatie Z – met een speciale focus op hygiëne, persoonlijke verzorging en cosmetica gepresenteerd. In de presentatie kwam duidelijk naar voren dat cosmetica een belangrijke rol in het leven van jongeren speelt. Het biedt hen bescherming bij gevoelens van onzekerheid die het gevolg zijn van fysieke veranderingen tijdens de puberteit. Resultaten van het gehele onderzoek vind je op www.jeugduitgelicht.nl. In de presentatie kwam naar voren dat jongeren niet alleen worstelen met onzekerheden veroorzaakt door stemmingswisselingen en de ontluikende seksualiteit, ook ervaren ze een verlies aan controle: zowel op lichamelijk, sociaal als familiaal vlak. Met uiterlijke verzor-

Zelf ben ik van generatie X, ofwel de pragmatische generatie. Deze generatie is geboren in welvaart. Wij kregen gelijke kansen, ruime mogelijkheden, vrijheid en keuzes en veel stimulans van de ouders. Ook lieten wij ons in de jaren tachtig makkelijk onderverdelen in groepjes. Zo had je de alternatievelingen, disco’s, drop-outs, gothics, kakkers, punks, rasta’s, enzovoort. Kleding en make-up waren voor deze generatie belangrijk om zichzelf te onderscheiden en tegelijkertijd om te laten zien tot welke groep je behoorde. Natuurlijk ontkom je er bij het beschrijven van een generatie niet aan om te generaliseren en voorbij te gaan aan individuele verschillen. De een herkent zich wel in een bepaalde generatie en de ander weer niet ondanks dat ze in dezelfde tijd zijn geboren. Het belangrijkste is om – hoe jong je ook bent – dicht bij jezelf te blijven en te doen waar jij je goed bij voelt. Vind je ook niet?!

Claudia Demmers

5


// Zelfzorg

Brandwonden Een brandwond is een beschadiging van de huid die wordt veroorzaakt door inwerking van warmte, een chemische stof of elektriciteit. De meeste brandwonden ontstaan in en rond het huis: door contact met een hete vloeistof, aanraken van een heet voorwerp, of open vuur. In dit artikel lees je alles over brandwonden en hoe je ze het beste kunt behandelen. Brandwond of verbranding? We spreken van een brandwond als je huid echt beschadigd is. Is je huid rood en geïrriteerd, maar nog heel, dan noemen we het een verbranding. Brandwonden worden onderverdeeld in: eerstegraads, tweedegraads en derdegraads brandwonden, afhankelijk van de ernst ervan.

Eerstegraads verbranding

De huid is rood, droog en pijnlijk. Een voorbeeld hiervan is zonnebrand. Een eerstegraads verbranding veroorzaakt geen littekens.

Oppervlakkige tweedegraads brandwond

De huid is rood, pijnlijk en er zijn blaren te zien. De wond is vochtig bij kapotte blaren. Meestal genezen deze brandwonden zonder litteken, behalve bij een diepe tweedegraads brandwond.

Diep tweedegraads brandwond

De lederhuid is meer aangetast dan bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond. De warmte heeft langer kunnen doordringen in de huid. De wond is roodachtig/wit, nat en zeer pijnlijk. Er kunnen open en/of dichte blaren zichtbaar aanwezig zijn.

Derdegraads brandwond

Dit is een ernstige verbranding, waarbij de diepere lagen van de huid zijn beschadigd. De wond doet geen pijn, omdat de zenuwuiteinden in de huid zijn aangetast. De brandwond is geelwit tot bruin van kleur of zelfs zwart (verkoling). Deze brandwonden veroorzaken blijvende schade en genezen niet zonder littekens.

6

Risicogroep

De grootste risicogroep zijn kinderen van 0 tot 4 jaar. Zij lopen brandwonden vaak op, doordat zij een hete vloeistof, zoals thee of koffie, over zich heen krijgen.

Oorzaken van brandwonden

Brandwonden kunnen ontstaan door contact met een hete vloeistof, bijvoorbeeld door een theepot of frituurpan die omvalt. Ook kun je je branden aan direct vuur of een heet voorwerp, zoals een kachel of hete ovenschaal. Chemische stoffen, zoals sommige schoonmaakmiddelen of afbijtmiddelen, kunnen ook brandwonden veroorzaken. Bij te lang of onbeschermd zonnen of onder de zonnebank liggen, kan je huid verbranden. Ook elektriciteit kan verbranding veroorzaken. Inwendige verbranding is ook mogelijk: na inademing van stoom of hete lucht kunnen je keel en longen verbranden.

Behandeling

Als je je hebt gebrand, koel de aangedane huid dan met lauw, liefst stromend, water. Dit is wat je altijd moet doen, bij alle brandwonden. Doe dat minstens vijftien tot twintig minuten. Het verlicht de pijn en haalt de hitte uit de huid. IJskoud water kan onderkoeling en pijn veroorzaken. Als er kleding aan de wond blijft plakken, laat die dan zitten om te voorkomen dat je de huid verder kapot trekt. Dek de huid niet af als de huid niet open is, dan herstelt deze sneller. Je kunt de huid bedekken met een vet, steriel gaasje, als de huid open is of als er blaren zijn.

Zelfzorgadvies bij eerstegraadsverbranding

Voor verkoeling van de huid kun je je klant diverse producten adviseren, bijvoorbeeld sprays en gels. Speciale sprays verkoelen, kalmeren en hydrateren eerstegraadsverbrandingen en lichte verbrandingen door de zon. Een gel werkt verzorgend en verkoelend voor de huid. Voor het reinigen, behandelen of voorkomen van infecties van oppervlakkige brandwonden zijn zelfzorgproducten als speciale pleisters, gaasjes, een jodiumoplossing of een speciale zalf beschikbaar in het schap. Tegen de pijn kun je een pijnstiller adviseren, zoals paracetamol.

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt zeker voor brandwonden. Tips om brandwonden te voorkomen: ʟʟ Let altijd goed op, als er kleine kinderen rondlopen. ʟʟ Zet pannen achter op het fornuis en draai de steel van pannen naar binnen. ʟʟ Zet hete vloeistoffen of voorwerpen niet aan de rand van het aanrecht of de tafel, maar in het midden. ʟʟ Laat nergens onbeheerd kaarsen branden. ʟʟ Bewaar chemicaliën buiten bereik van kinderen. ʟʟ Giet nooit een vloeibare brandstof vanuit de fles op de brandende barbecue of op ander vuur. ʟʟ Laat een wasdroger alleen draaien als er iemand thuis is. ʟʟ Gebruik zonnebrandcrème met een beschermingsfactor, als je in de zon bent of onder de zonnebank ligt.


Zelfzorg //

Wanneer medische hulp zoeken? ʟʟ

ʟʟ

ʟʟ

ʟʟ

ʟʟ ʟʟ ʟʟ

ʟʟ

 en vochtige, rode e brandwond of blaar in het gezicht, op de handen, voeten, geslachtsdelen of rondom een gewricht; het ontstaan van een geelwitte, bruine of zwarte droge plek die geen pijn doet; een brandwond die groter is dan de helft van de hand van de patiënt; ademhalingsmoeilijkheden door inademen van rook of hete gassen; verbranding door elektriciteit of een chemische stof; een brandwond bij een baby of kleuter; het verschijnen van geelgroen vocht uit de brandwond na enkele dagen; een brandwond die na enkele dagen weer roder en pijnlijker wordt.

Download de Zelfzorg-app Net als op Zelfzorg.nl vind je ook op de Zelfzorg-app veel informatie over diverse klachten. Zo kan je klant direct zien wat hij of zij zelf kan doen aan eenvoudige klachten en welke zelfzorgmiddelen beschikbaar zijn. Met de Zelfzorg-app kun je gemakkelijk een product scannen en de officiële bijsluiter lezen: handig om even op te zoeken waarvoor een middel precies gebruikt kan worden, of welke stoffen er in een product zitten.

7


// Redactioneel

Wratten Een wrat is een klein, goedaardig gezwel op de huid. Wratten zijn onschuldig, jeuken niet en doen geen pijn. Hier volgt een kort overzicht van hoe ze ontstaan en wat er tegen te doen is. Hand- en voetwratten

Bij een wrat wordt de huid plaatselijk dikker, waardoor een bultje met een bloemkoolachtig oppervlak ontstaat. De meest voorkomende soort wrat is een ruw aanvoelend knobbeltje dat vooral op de handen voorkomt. Voetwratten zijn gewone wratten die in het eelt van de voetzool zitten. Soms doen ze pijn bij het lopen.

HPV

De oorzaak van deze woekering van de huid is een virus uit de familie humaan papillomavirus (HPV). Er zijn veel verschillende virussen die uiteindelijk wratten kunnen veroorzaken, maar die verder erg onschuldig zijn. Het virus zet de huidcellen aan tot een snelle deling. Als het wratvirus in contact is gekomen met de huid, kan binnen drie tot zes maanden een wrat of een groepje wratten ontstaan, maar het virus leidt niet altijd direct tot wratten. Vaak is het virus aanwezig zonder dat wratten ontstaan.

Besmetting

Het wrattenvirus komt overal voor, maar voelt zich vooral thuis in een vochtige omgeving, zoals een zwembad en sportkleedkamers. Het wordt overgebracht door direct huidcontact en vochtige oppervlakken. Wratten zijn erg besmettelijk en kunnen vaker voorkomen als het afweersysteem verzwakt is. Als je eenmaal een wrat hebt, krijg je er gemakkelijk nog meer. Het risico op besmetting neemt ook toe als er een wondje is. Peuteren of bijten aan een wrat kan verdere verspreiding bevorderen. Vaak verdwijnen wratten spontaan binnen twee jaar. Waarschijnlijk omdat het lichaam dan afweerstoffen tegen het virus gevormd heeft.

Al jaren vertrouwd en effectief bij wratten Wrattenpen

Wrattentinctuur

ʟʟ

ʟʟ

Behandelt wratten op handen en voeten; ʟʟ Met gekleurde, blauwe TCA-Active gel; * Medisch Hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing

Adviesprijs € 9,58 / € 8,95

8

Volg de e-learning op www.drogiweb.nl

Ter behandeling van likdoorns en wratten;

* Geneesmiddel, 170mg/ml Salicylzuur. Lees voor gebruik de bijsluiter


Vrouwenspreekuur //

Ongesteld?! Mijn lievelingsonderwerp! Vast niet het jouwe . Ruim twaalf jaar geleden stond ik binnen twee uur met meer dan tweehonderd nare opmerkingen op geenstijl.nl. Vanwege mijn twitteraccount menstruaticoach. Ja, klopt, er mist een e, omdat twitter maar 15 tekens hanteert. Daar gingen de opmerkingen over, maar vooral over het nodig zijn van een coach bij het menstrueren. Dat werd echt belachelijk gevonden. Menstruatiecoach

Waarom kwam ik met de term menstruatiecoach? Ik vond menstruaties al jaren een gedoe, viezig en baalde van de krampen. Tijdens mijn eerste zwangerschap raakte ik ‘in awe’ ten aanzien van hormonen… Wauw, wat kunnen die jongens je in de greep hebben… Sindsdien heb ik me met hart en ziel in de vrouwelijke cyclus verdiept, snap ik het en is het mijn favoriete onderwerp. Omdat er zoveel te halen en te leren is, over het vrouw-zijn, het vrouwelijke lichaam, vrouwelijke gezondheid en de vrouwelijke cyclus.

Vrouwelijke cyclus Op mijn visitekaartje staat ‘inspirator vrouwelijke cyclus’. Het is echt nodig dat we de cyclus en het vrouwelijke lichaam weer met alle respect gaan behandelen. Deel je ervaringen met elkaar, praat erover, vraag en luister.

Boek

Sinds geenstijl.nl heb ik vrouwen gecoacht aan de hand van de cyclus, introduceerde ik menstruatiecups en wasbaar maandverband in een drogisterij − lang voordat ze in andere drogisterijen kwamen − en schreef ik een boek over vrouw-zijn. In oktober 2018 publiceerden Marjon van der Harst en ik het boek: Wauw! Ik word vrouw! en opende ik de eerste vrouwendrogisterij van Nederland: Drogisterij Mevrouw Ooievaar. Tegen de wind in. Omdat ik het boeiend en belangrijk vind. Duik je mee de vrouwelijke cyclus in? In elke volgende editie van Lijfblad bespreek ik in deze column meer over het oervrouwelijke.

Arianne

Geen man

Mijn boodschap? Vrouw, je bent geen man, je bent een vrouw. Probeer elke dag meer vrouw te zijn. Vrouw, je bent niet ongesteld. Als je menstrueert ben je gezond. Gezond genoeg om je voort te planten. Vrouw, wees niet vies van je menstruatiebloed of je eigen lijf. Je bent natuur. Vrouw, als je in je vrouwelijke kracht wilt staan, begin dan met het ontdekken van je vrouwelijke natuur, je lichaam, je cyclus. Bij Arianne kun je in haar drogisterij te Hilvarenbeek voor het vrouwenspreekuur een afspraak maken. Bij voorkeur op woensdag of vrijdag van 9.00-10.00 uur.

9


Uitgelicht // Wondverzorging

De juiste wondverzorging Blaren door stijlvolle, maar helaas tussen de tenen schurende sandalen, een schaafwond na een valpartij of een splinter in het voetje van een kind, klein vakantieleed ligt altijd op de loer. Ook is het risico op ontstekingen van wondjes tijdens de vakantie groter, omdat de hygiëne in het buitenland anders kan zijn en omdat in warm weer wondjes sneller ontsteken. Daarom is het goed om de juiste wondverzorgingsproducten in een EHBO-set mee te nemen. Een EHBO-set bestaat uit verschillende producten. We lichten er een paar voor je uit.

Ontsmettingsmiddel

Een goed ontsmettingsmiddel voor wondjes, zoals een ontsmettende spray of een druppeloplossing, is onmisbaar in iedere verbanddoos. Het is belangrijk wondjes goed schoon te maken. Je kunt hiervoor de volgende stappen adviseren: ʟʟ Reinig een wond en de huid eromheen met schoon, stromend water of een flesje bronwater, als er geen schoon water beschikbaar is. ʟʟ Desinfecteer een wond. Bijvoorbeeld met een zalf, oplossing of een wondspray. ʟʟ Dek een snee of schaafwond af met een verband of pleister om te voorkomen dat er vuil en bacteriën inkomen en de wond infecteert.

Pleisters

Pleisters zijn er in allerlei soorten, maten en varianten. Ook zijn er pleisters geïmpregneerd met povidonjood. Met een pleister, steriel wondverband of een kompres bescherm je een wond tegen vuil en bacteriën. Zo kan een wond ongestoord genezen. Geef bij verkoop van pleisters kleine tips, zoals: breng een pleister aan zonder deze uit te rekken, voorkom vouwen en gebruik elke pleister slechts één keer.

Gaaskompressen

Een gaaskompres is een steriel kompres voor het reinigen en afdekken van natte en droge wonden − natte wonden zijn wonden

10

met veel wondvocht. Ook kan een kompres gebruikt worden voor oppervlakkige en kleine brandwonden om ze te verzachten en te beschermen. Check voordat je advies geeft eerst om welke wondsoort het gaat, zodat je het juiste kompres kunt adviseren. Een kompres kan samen met iedere reinigende vloeistof worden gebruikt.

Overige producten

Naast bovenstaande producten vind je onder andere in een verbanddoos: steriele doekjes, niet-verklevende verbanden, snelverband, windsel, alcoholdoekjes, een tekenpincet, een splinterpincet, een rolletje tape, bandageverband, een schaar en wegwerphandschoenen.


Wondverzorging // Uitgelicht

11


Plantaardigheden // Gezond

Aloë vera,

eerstehulpplant voor de huid De Aloë vera staat volop in de belangstelling. In crèmes, haarproducten, tandpasta en als voedingssupplement, steeds vaker kom je deze geneeskrachtige vetplant tegen. Dat is niet voor niets. De plant bevat heel veel verschillende stoffen die belangrijk zijn voor onze gezondheid. Woestijnlelie

Aloë vera – ook wel woestijnlelie genoemd – komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. In het wild kent de plant een bloeiperiode van drie maanden per jaar waarbij rode of gele bloemen tevoorschijn komen. In het Westen kennen we hem als sierplant en zien we hem helaas zelden bloeien. Aloë komt waarschijnlijk van het Arabische woord alloeh, dat ‘schitterende, bittere stof’ betekent. Vera staat voor ‘de ware soort’, namelijk de soort met de meeste medicinale eigenschappen. Op Sumerische kleitabletten van 2200 jaar voor Christus wordt Aloë vera genoemd als geneeskrachtige plant. Ook de oude Egyptenaren en later de oude Grieken gebruikten de plant als geneesmiddel. Het werd in vroeger tijden ingezet tegen maagklachten, jeuk, wonden en zonnebrand.

toepassingen is het goed om hiermee rekening te houden en niet te veel Aloë te gebruiken.

Huid

Daarnaast zijn er veel positieve effecten op de uitwendige mens aan Aloë toe te schrijven. Aloë is in het algemeen goed voor de huid en kun je bij vrijwel iedere huidaandoening ter ondersteuning gebruiken. Het is een echte eerstehulpplant voor de huid. Aloë stimuleert wondherstel en doorbloeding, bestrijdt infectie en heeft bovendien een verzachtende, pijnstillende en hydraterende werking.4 Hierdoor kun je Aloë vera onder andere gebruiken bij zonnebrand en de verzorging van de huid na insectenbeten. Bronnen  Gupta, V.K., N.J. Siddiqi, A.K. Ojha & B. Sharma (2019) Hepatoprotective effect of Aloe vera against cartap- and malathion-induced toxicity in Wistar rats. www.ncbi.nl/m.nih. gov/pubmed/30891764 2  Park, C.H., H.U. Son, C.Y. Yoo & S.H. Lee (2017) Low molecularweight gel fraction of Aloe vera exhibits gastroprotection by inducing matrix metalloproteinase-9 inhibitory activity in alcohol-induced acute gastric lesion tissues. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28874080 3  Bunyapraphatsara, N., O. Chokechaijaroenporn, V. Rungpitarangsi & S. Yongchaiyudha (1996) Antidiabetic activity of Aloë vera L. juice. I. Clinical trial in new cases of diabetes mellitus. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23195077 4  Ashkani-Esfahani, S., M. Khoshneviszadeh, A. Noorafshan, R. Miri, S. Rafiee, K. Hemyari, S. Kardeh, O. Koohi Hosseinabadi, D. Fani & E. Faridi. The Healing Effect of Plantago Major and Aloe Vera Mixture in Excisional Full Thickness Skin Wounds. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30873362?report=abstract 1

Toepassing

Aloë vera is rijk aan verschillende B-vitaminen, vitamine C en E, bevat daarnaast vele mineralen en ook nog zo’n twintig verschillende aminozuren die een belangrijke rol spelen in het menselijk lichaam. De lijst van medicinale toepassingen voor de inwendige mens is groot. De bitterstoffen in Aloë vera kunnen helpen bij het ontgiften van het lichaam en ondersteunen de werking van de lever.1 Daarnaast heeft de plant een positieve invloed op het maagslijmvlies, werkt hij verzachtend bij gastritis en maagzweren.2 Voor mensen met een lage weerstand of een verstoorde darmflora kan Aloë vera verlichting brengen. Ook heeft Aloë vera mogelijk een bloedsuikerverlagende werking, waardoor de plant eventueel toegepast kan worden bij ouderdomsdiabetes.3 Aloë vera is niet giftig, wel licht laxerend. Bij inwendige

12

Werking

Indicaties

Toepassing

Antiseptisch en antibacterieel

Wondjes, insectenbeten

Op de huid (gel of pure plant)

Licht laxerend

Constipatie, aambeien

Drankje of smoothie

Hydraterend en verkoelend

(Lichte) brandwonden, droge huid, eczeem

Op de huid (gel of pure plant)


Gezond // Plantaardigheden

Lilian Peters is klassiek homeopaat en schrijft voor de Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland. Deze vereniging zet zich in voor een betere positie van homeopathie in Nederland. Kijk voor meer informatie op vereniginghomeopathie.nl

13


Te weinig seleen −

Moet u zich zorgen maken? Seleen is een essentiële voedingsstof die we via het voedsel binnenkrijgen. In Europa zit echter weinig seleen in de grond, en dus ook in de daarop verbouwde gewassen. We hebben seleen nodig voor het functioneren van meer dan 25 selenoproteïnen. Dat zijn van seleen afhankelijke enzymen die van groot belang zijn voor de stofwisseling, het immuunsysteem en veel andere biologische functies.

Bijna 90 procent opname Ons lichaam moet de seleen die we gebruiken kunnen opnemen. Bio-Seleen+Zink is het enige product in Nederland dat SelenoPrecise bevat, de organische seleen-gist waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat exact 88,7% van de werkzame stof in het preparaat door het lichaam wordt opgenomen.

Goede stofwisseling voor stabiel gewicht

NL_SelenZinc_Ad_Lijfblad_210x297_0219

Seleen ondersteunt een aantal schildklierhormonen. Een goed functionerende schildklier is cruciaal voor het behoud van een stabiel lichaamsgewicht.

Hulp voor het immuunsysteem

Het immuunsysteem bestrijdt binnendringende organismen als virussen, bacteriën en schimmels. Seleen ondersteunt een aantal selenoproteïnen die het immuunsysteem nodig heeft om de lichaamscellen te beschermen en beschadiging van cellen te voorkomen.

88.7% Opname

Ondersteunt mannelijke vruchtbaarheid Mannelijke onvruchtbaarheid is een groeiend probleem. Wetenschappers besteden er daarom wereldwijd veel aandacht aan. Wist u dat seleen bijdraagt aan de productie van normale zaadcellen? Zorg dus dat u voldoende seleen binnenkrijgt als u een kinderwens hebt.

Gebruikt in baanbrekende studie Wetenschappers gebruiken bij voorkeur SelenoPrecise voor seleen-studies omdat de kwaliteit van het preparaat in talloze testen en onderzoeken is aangetoond – zoals in het baanbrekende KiSel-10 onderzoek waarin 443 oudere mannen en vrouwen het product vijf jaar lang gebruikten en daarmee hun levenskwaliteit aantoonbaar verbeterden.

www.pharmanord.nl

Abonneer u op onze nieuwsbrief en bekijk al onze producten op www.pharmanord.nl. Meer weten? Bel ons op 035-5430991 of email naar info@pharmanord.nl


Huidfonds //

Littekens:

herstel met herinnering Littekens, mooi zijn ze niet. Maar gelukkig hebben ze de huid weer dichtgemaakt. Zo blijven we beschermd tegen de ‘boze buitenwereld’. Extra bindweefsel

Onze huid beschermt ons tegen stof, infecties, uv-straling, koude, hitte en uitdroging. Als de huid beschadigd raakt, valt die bescherming weg. Het lichaam gaat dan zo snel mogelijk aan het werk om de bescherming te herstellen. Is alleen de opperhuid beschadigd, dan groeit die weer netjes aan elkaar, met behoud van de functies. Maar bij een diepere beschadiging – tot in de lederhuid en het onderhuidse bindweefsel – moet er extra bindweefsel worden gevormd. Daardoor kan er een zichtbaar litteken blijven.

Doordat bloedvaten, zenuwen, elastische vezels en haarzakjes niet teruggroeien, is een litteken minder gevoelig en minder elastisch dan de oorspronkelijke huid. Ook kan de vochtbalans niet goed gereguleerd worden.

Getekend

De een zit er niet zo mee. Voor de ander is het litteken een blijvende herinnering aan een ongeluk. En de derde zit ermee dat het litteken hem of haar minder aantrekkelijk maakt. Of dat mensen je aanstaren.

Huidfonds Deze rubriek wordt u aangeboden door het Huidfonds. Het Huidfonds is een erkende goededoelenorganisatie en richt zich op: • het voorkomen van huidaandoeningen; • betere zorg voor mensen met een huidaandoening; • acceptatie van de huid die ‘anders’ is. Doneer Met jouw donatie kunnen wij het leven van mensen met een huidaandoening kwalitatief verbeteren. Ga naar www.huidfonds.nl/doneren

Soorten littekens

Er zijn verschillende soorten littekens: • ‘gewone’ littekens, vaak wit van kleur; • verdikte littekens: dikke roze plekken of strengen, doordat er meer bindweefsel is gevormd; • verzonken littekens: verzonken in de huid, bijvoorbeeld na acne, waterpokken, huidinfectie of huidbestraling.

Goed om te weten • Littekens worden minder opvallend als een wond netjes wordt gehecht en als je van de kriebelende, genezende wond kunt afblijven. • Hygiëne direct na de beschadiging en tijdens het herstel is belangrijk. • Vermijd zonlicht tijdens het herstel. • Houd de herstellende huid goed gehydrateerd. Littekens verliezen namelijk veel vocht. Door dat te beperken, kan een mooier litteken ontstaan.

15


// Suppletie

Vijf weetjes over

kruidensupplementen Net als alle andere voedingssupplementen, behoren kruidensupplementen tot de categorie gezondheidsproducten. Er is veel te vertellen over deze populaire producten, we vertellen je vijf opvallende weetjes. Deze tekst is mogelijk gemaakt door Suzan Tuinier van Nutrimedia 1. Een kruidensupplement is een bijzonder gezondheidsproduct

Met kruidensupplementen is iets bijzonders aan de hand: de Europese voedsel- en warenautoriteit − de EFSA − heeft de ingediende gezondheidsclaims over kruidensupplementen − botanicals − nog niet beoordeeld. Daarom zijn de gezondheidsclaims − dat zijn de regels over wat je wel en niet op het etiket van de verpakking van een kruidensupplement mag zetten − nog niet helemaal duidelijk. Er zijn claims die ooit zijn ingediend bij de EFSA. Deze mogen worden gebruikt, totdat de EFSA een andere uitspraak doet.

2. Er zijn geen aanbevolen hoeveelheden voor kruidensupplementen

16

Voor vitaminen en mineralen zijn er RI’s − Referentie-Innames − vastgesteld. Ook zijn er door de EFSA veilige bovengrenzen − Upper Intake Levels − voor vitaminen bepaald. In Nederland kennen we enkel voor vitamine A, D en B6 wettelijke maxima. Er zijn echter geen Referen-

tie-Innames vastgesteld voor kruidensupplementen. Ook zijn er geen veilige bovengrenzen bepaald door de EFSA, dus vastgestelde hoeveelheden waarboven een supplement schadelijk kan zijn. In het algemeen geldt dat voedingssupplementen veilig moeten zijn voor gebruik, ook de kruidensupplementen op de markt.

purpurea. Ook ginkgo of Japanse notenboom − Ginkgo biloba −, cranberry − Vaccinum macrocarpon −, ginseng − Panax ginseng − en algen, zoals soorten die behoren tot de Spirulina of Chlorella, worden veel gebruikt in Nederland.

3. In Nederland gebruikt 17 procent van de vrouwen een kruidensupplement

Nieuw, maar wel heel populair is kurkuma, ook wel geelwortel of Turmeric genoemd. Dat is een specerij die gebruikt wordt in bijvoorbeeld currygerechten. Het bevat stoffen die een brede werking in het menselijk lichaam hebben. De sterkst werkzame stof uit de kurkumaplant is curcumine. Naar de toepassingen van deze stof wordt dan ook veel onderzoek gedaan. Op www.supplementinfo.nl werd kurkuma gekozen tot Supplement van het Jaar, duizenden mensen brachten daarvoor hun stem uit.

Uit onderzoek van het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, blijkt dat 10 procent van de mannen, 17 procent van de vrouwen en 13 procent van de kinderen in Nederland kruidensupplementen gebruikt. Er werden in het onderzoek ongeveer 600 verschillende kruidensupplementen gerapporteerd met in totaal circa 345 verschillende kruidenbestanddelen.

4. Echinacea is het meestgebruikte kruidensupplement Het meestgebruikte kruidensupplement was zonnehoed − Echinacea

5. Het kruidensupplement kurkuma is Supplement van het Jaar geworden


Suppletie //

Meer weten? Kijk eens op we website van de Keuringsraad, als je meer wilt weten over de wetgeving op het gebied van supplementen: www.keuringsraad.nl. Of kijk op www.supplementinfo.nl als je meer wit weten over de werking van de verschillende kruiden.

17


// Productnieuws

VSM Prrrikweg: ieders zomerfavoriet voor thuis, onderweg én op vakantie

Het mooie weer is begonnen en daarmee zijn de insecten – gelukkig – ook weer in aantocht. De kans is daarmee wel groter dat je gestoken wordt door een mug, wesp of bij. Jeuk is het meest vervelend en daar wil je dan ook zo snel mogelijk vanaf. Advies Voor het verzachten en verzorgen van de rode en geprikkelde huid na instectensteken kun je VSM Prrrikweg adviseren. Deze producten bevatten maar liefst zes natuurlijke ingrediënten, waaronder Echinacea pallida (zonnehoed), Ledum palustre (moerasrozemarijn) en Urtica urens (kleine brandnetel). Bovendien bevatten VSM Prrrikweg gel en VSM Prrrikweg roller jojobaolie. Jojobaolie is rijk aan antioxidanten, zoals vitamine E die de huid beschermt en bijdraagt aan een natuurlijke vochtbalans.

Bijzonderheden VSM Prrrikweg: ʟʟ verzacht en verkoelt; ʟʟ geschikt voor gebruik in het gezicht;* ʟʟ voor alle leeftijden; ʟʟ geschikt voor veganisten. Goed om te weten Voor de allerkleinsten is er VSM Kind Prrrikweg spray, zodat je de gevoelige plek niet hoeft aan te raken.

Bewust. Natuurlijk. VSM.nl *Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Verlichting bij insectenbeten ’s Zomers zijn er muggen en wespen die kunnen steken. Nestosyl Classic crème biedt snel verlichting en is handig mee te nemen. Verlicht pijn en jeuk Nestosyl verlicht pijn en jeuk bij onder andere insectenbeten. Daarnaast is het effectief bij kwallenbeten, schaafwondjes en oppervlakkige snijwonden. Adviesprijs Een tube van 15 gram: € 5,75, een tube van 30 gram: € 7,95. Nestosyl Classic crème is een zelfzorggeneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter. RVG 00591

18

Genieten begint al op reis! De zomervakantie staat voor de deur en veel mensen verheugen zich op een fijne vakantie in de zon. Voor sommige mensen kan de reis naar de reisbestemming echter een beproeving zijn. Als je last hebt van reisziekte, biedt Suprimal uitkomst. Suprimal is een geneesmiddel tegen wagen-, zee- en luchtziekte. Helpt bij reisziekte Suprimal kan worden gebruikt om misselijkheid en braken, veroorzaakt door wagen-, zee- en luchtziekte, te voorkomen èn te behandelen. Neem één à twee uur voor vertrek de aanbevolen dosering en start je reisdag met een gerust gevoel. De werkzame stof meclozine tegen misselijkheid houdt ongeveer acht uur aan. Geschikt voor kinderen Suprimal is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar, de tabletjes zijn makkelijk in te nemen met water en hebben geen nare bijsmaak.

Een schoolreisje of zomers dagje uit naar een speeltuin of pretpark wordt zo weer een leuke belevenis. Veilig bij zwangerschap Suprimal kan zelfs gebruikt worden bij het behandelen van zwangerschapsmisselijkheid. Overleg het gebruik ervan eerst met je arts. Productinformatie Adviesprijs: € 3,88 (10 tabletten). Suprimal is een zelfzorggeneesmiddel op basis van meclozine HCL. Lees voor gebruik de bijsluiter. RVG 03189

Door de consumentenbond aanbevolen als een eerstekeusmiddel bij reisziekte.


Editorial //

Co-enzym Q10

bij mensen met chronische nierziekte Co-enzym Q10 speelt een rol bij de energieproductie in onze cellen, overal in het lichaam. Wetenschappers onderzoeken dan ook of het gebruik van Q10 kan helpen bij aandoeningen. Eerder werd in UA en Lijfblad het effect bij hartziekte en bij tandvlees beschreven. Bij mensen met een chronische nierziekte lijkt Q10 een goede bijdrage te leveren aan gezonde concentraties cholesterol en creatinine. Onderzoeken

Er zijn inmiddels diverse onderzoeken gedaan naar de rol van co-enzym Q10 bij mensen met een chronische nierziekte. Wetenschappers hebben de uitkomsten van zeven belangrijke onderzoeken op een rij gezet. Co-enzym Q10 blijkt de concentraties van LDL-cholesterol, totaal-cholesterol en creatinine significant te verlagen. Dit zijn alle drie factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een nierziekte.

Nieren, hart en bloedvaten

Het is bekend dat een hoog cholesterolniveau een risicofactor is voor hart- en vaatziekten, maar ook voor nierschade. Bij een hoge cholesterolspiegel is de kans op een chronische nierziekte tweemaal zo hoog als ‘normaal’. Cholesterol kan namelijk de nierslagaders verstoppen. Zo wordt de bloedtoevoer naar de nieren verminderd, waardoor de nierfunctie niet goed kan worden vervuld. Omgekeerd leidt een nierziekte vaak ook tot hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten zijn vaak de belangrijkste doodsoorzaak bij mensen met een nierziekte.

niets aan. Het probleem is dat de moleculen van Q10 de neiging hebben om samen kristallen te vormen, die niet door de darmwand kunnen. Ze kunnen weer losgemaakt worden door Q10 te mengen met plantaardige olie en vervolgens op een speciale manier te verhitten.* Niet alle Q10-producten zijn op deze manier bewerkt. Het is dus belangrijk om te letten op de gegevens over de biologische beschikbaarheid. * Patent van Pharma Nord

Bron: Bakhshayeshkaram, M., e.a. (2018). The Effects of Coenzyme Q10 Supplementation on Metabolic Profiles of Patients with Chronic Kidney Disease: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Current Pharmaceutical Design 2018; 24 (3): pp. 3710-3723.

Creatinine: maat voor de nierfunctie

Uit de concentratie creatinine is de nierfunctie af te leiden. Creatinine is een normaal afbraakproduct van onze spieren. Zolang de nieren even veel creatinine afvoeren als erbij komt, blijft de concentratie creatinine op hetzelfde niveau. Maar als de nieren onvoldoende werken, dan lukt het niet meer goed om creatinine af te voeren en dan stijgt de hoeveelheid creatinine in het bloed. Dan wordt het belangrijk om te zorgen dat de hoeveelheid creatinine in het bloed niet te hoog wordt, omdat de nieren dan moeten gaan overwerken. Uit het onderzoek van Bakhshayeshkaram bleek dat door suppletie van Q10 de hoeveelheid creatinine in het bloed afneemt.

Eigen Q10 of suppletie

Ons lichaam produceert in principe zelf Q10, maar al vanaf een leeftijd van ongeveer 25 jaar begint die productie af te nemen. Gezien de gunstige effecten van Q10 op de cholesterol- en creatinineniveaus en de hartfunctie kan het zinvol zijn om Q10 te gebruiken, zeker als de eigen Q10-productie afneemt. De Q10 uit zo’n voedingssupplement moet wel goed in het lichaam worden opgenomen, anders heb je er

19


// Advieswijzer

Insectenongemakken Met het mooie en zachte weer worden ook insecten actiever. Muggen, mieren, steekvliegen, bijen, wespen en teken zijn weer volop aanwezig in de natuur en kunnen voor heel wat ongemak zorgen. Word je gebeten of gestoken, waar moet je dan op letten en hoe moet je de aangedane plek behandelen? In dit artikel lees je daar alles over. Waarom steken insecten?

Sommige insecten steken alleen uit zelfverdediging, zoals een wesp of een bij. Vooral bijen zullen niet zo snel steken, omdat ze dit zelf niet overleven. Ze laten namelijk hun angel achter in de huid. Een bij kan dus maar één keer steken. Wespen kunnen vaker steken. Daarnaast kunnen insecten steken of bijten, omdat ze zich voeden met menselijk bloed, zoals muggen en teken.

Oorzaken

Als een giftig insect steekt of bijt, wordt er gif binnengebracht door de angel of via het speeksel van het insect. Door het gif ontstaat jeuk en pijn. Als iemand allergisch is voor dat gif, kan er zelfs een anafylactische reactie ontstaan. Maar je kunt ook al een reactie krijgen zonder dat een insect je bijt of steekt. Je kunt namelijk symptomen ontwikkelen, zodra de huid in contact komt met uitwerpselen van bijvoorbeeld een luis, mijt of vlooi.

Symptomen¹

Welke symptomen horen bij welke steek of beet? Hieronder een overzicht: ʟʟ mug, mier, vlo, mijt: de steek wordt niet gevoeld, maar er ontstaat een jeukend bultje dat voor irritatie zorgt. In sommige gevallen kan de bult groot worden en kunnen er blaren ontstaan. Kinderen kunnen overgevoelig zijn voor muggen, vlooien en mijten, waardoor ze

20

vooral op de romp, armen en benen sterk jeukende bultjes met een rode rand kunnen krijgen; ʟʟ bij, wesp, steekvlieg: de steek voelt pijnlijk. Na de steek ontstaat een flinke bult. Vooral een bijensteek geeft veel zwelling. De bij laat de angel in de huid achter; ʟʟ teek: vaak voel je een tekenbeet niet. Op de plek waar de teek heeft gebeten, blijft het diertje ook zitten, totdat hij zich volgezogen heeft met bloed. Rond een tekenbeet kan na verloop van tijd een rode kring ontstaan. Dat kan wijzen op de ziekte van Lyme.

Allergische reactie

Een steek of beet wordt gevaarlijk als je allergisch bent voor bepaalde insecten. Bij een allergische reactie op een wespen- of bijensteek ontstaan jeukende, rode bulten − galbulten − over het hele lichaam. Maar ook kunnen er zwellingen op bijvoorbeeld de lippen en ogen ontstaan. Het kan zelfs zo ver gaan, dat je last krijgt van je maag en darmen met bijbehorende symptomen als misselijkheid, overgeven en diarree. Een anafylactische reactie die meestal binnen enkele minuten na de beet of steek ontstaat, is vooral gevaarlijk, omdat ook de keel opzwelt. Hierdoor worden de luchtwegen geblokkeerd en wordt het ademhalen lastig. Zelfs de bloeddruk kan laag worden, waardoor je bewusteloos raakt.

Advies behandeling

Klanten die zijn gestoken of gebeten door een insect, kun je de volgende adviezen geven: ʟʟ ga niet krabben als je bent gestoken. Bij het openkrabben van de bultjes kan de huid geïnfecteerd raken met een bacterie. Hierdoor zwelt de huid op, wordt rood en kunnen er blaasjes met pus en korstjes ontstaan. Door de infectie kun je je ziek voelen en koorts krijgen; ʟʟ draag bedekkende kleding als je op vakantie gaat naar (sub) tropische gebieden, bij wandelingen in het bos of als je een dagje op of bij het water doorbrengt; ʟʟ houd insecten op afstand met citronella, eucalyptus of DEET; ʟʟ een koude, natte doek kan helpen tegen pijn, jeuk en zwellingen; ʟʟ een bijenangel verwijder je met een pincet of eventueel je nagel; ʟʟ een teek verwijder je met een tekentang; ʟʟ ontsmet een wond na de beet of steek met alcohol of jodium; ʟʟ gebruik anti-jeukmiddelen, zoals menthol strooipoeder of crème. Over het algemeen geneest een insectenbeet of -steek vanzelf binnen enkele uren of dagen. Pas op met allergische reacties, want dat kan fataal aflopen. Bronnen ¹ Bron: Gezondheidsnet


Advieswijzer //

Wanneer naar de huisarts?

Verwijzing naar de huisarts adviseer je bij: ʟʟ steken in de mond, tong of keel; ʟʟ overgevoeligheid voor insectenbeten; ʟʟ bij ongebruikelijke zwellingen; ʟʟ bij acute benauwdheid; ʟʟ bij jeuk over het hele lichaam; ʟʟ bij een tekenbeet als de teek niet verwijderd kan worden; ʟʟ als na een tekenbeet een rode vlek of kring rondom de bijtplek verschijnt.

21


LEER EN SPAAR WAAR JE MAAR WILT! WWW.DROGIWEB.NL Deze cursussen - en meer - staan voor je klaar op DrogiWeb.nl Doe vrijblijvend mee!

Formule W

Deze cursus bevat een geneesmiddel en is alleen bestemd voor de vakgroep. Verwijs naar/lees de bijsluiter.

Therme Anti Transpirant

www.drogiweb.nl


Maak nog kans op die te gekke reischeque ter waarde van â‚Ź 2.500,-

De voorwaarden lees je op de volgende pagina 23


WIN

een reischeque van € 2.500,Lijfblad verloot op 5 november 2019 een reischeque van 2.500 euro onder alle abonnees van het magazine. Elke keer dat je meedoet aan de jubileumacties, is één kans om te winnen. Doe je mee aan tien winacties, dan maak je dus tien keer kans op deze hoofdprijs!

Zo maak je kans

Word gratis abonnee op lijfblad.nl. Je ontvangt Lijfblad dan acht keer per jaar gratis thuis. ■ Doe mee aan alle jubileumacties. Aan alle jubileumacties zijn gave prijzen verbonden. ■ Volg ons op Facebook en Instagram voor extra winkans. ■  Superbelangrijk: bewaar van Lijfblad nummer 6 – verschijning 13 september – je unieke adrescodering! Dat is het adreslabel waarmee Lijfblad bij je wordt afgeleverd en dit is jouw ticket in deze loterij.

Al 25 jaar is Lijfblad hét informatie magazine voor jou! D it jubileum jaar vieren wij met deze te g ekke jubileuma cties. De k ans op die reisch eque wil je toch niet aan je voorbij laten gaan ?

Bekendmaking winnaar

De winnaar wordt in nummer 7 en op onze socialmediakanalen bekendgemaakt. Dus, houd het in de gaten!

Voorwaarden voor het meedoen aan de acties: je bent ouder dan 18 jaar en je bent werkzaam in de drogisterijbranche. De uitgebreide voorwaarden over onze acties lees je terug op www.lijfblad.nl.

24


Winactie //

Vernieuwde antitranspirantlijnen van Therme De juiste keuze voor effectieve bescherming

Therme biedt voor elk transpiratieprobleem en elke persoonlijke voorkeur een oplossing met haar premiumlijn antitranspirantproducten: de oplossing wanneer een gewone deodorant niet volstaat. Premiumlijn

De premiumlijn is geschikt voor de normale en gevoelige huid, maar ook voor degenen die extra bescherming wensen of juist bewust kiezen om bepaalde ingrediënten in huidverzorging te vermijden. Medio 2019 is deze premiumlijn vernieuwd én is de lijn aangevuld met een nieuwe antitranspirantformule: de Zero-lijn, een deodorant vrij van aluminium, alcohol en parfum.

voorkomen. Daarnaast is deze Zero-lijn vrij van alcohol en bevat bovendien geen parfum. Veel vrouwen maken een heel bewuste keuze voor 0 procent. Zij gaan voor een antitranspirant die vriendelijk is voor de huid en het natuurlijke transpiratieproces van de huid respecteert. Therme Zero is verkrijgbaar in een roller en crème.

De voordelen op een rijtje

Therme Zero is een ideaal product voor mensen die bewust omgaan met lichaam, voeding en gezondheid. De producten zijn vrij van aluminium en biedt effectieve bescherming door de verrijking met aluin. Aluin is een natuurlijk antibacterieel middel. Wanneer het in contact komt met bacteriën, zoals bacteriën van zweet, remt het de groei ervan. Op deze manier wordt zweetgeur

Therme Zero: ■ geeft effectieve bescherming tegen geur en transpiratie; ■ bevat 0 procent aluminium; ■ bevat 0 procent parfum; ■ bevat 0 procent alcohol; ■ is geschikt voor de (zeer) gevoelige of geïrriteerde huid; ■ biedt 24-uur lang bescherming; ■ is dermatologisch getest; ■ laat geen witte strepen achter.

Winnen!

Verbeterde kwaliteit én vernieuwde verpakkingen

Therme Zero

Wij mogen namens Therme twintig setjes van de Zero-lijn − roller en crème − ter beschikking stellen. Hoe maak je kans? Beantwoord de volgende vragen over Therme via www.lijfblad.nl/doe-mee-en-win. Op deze pagina lees je ook de voorwaarden voor de winacties. 1. Therme Zero is speciaal ontwikkeld voor mensen die bewust omgaan met lichaam, voeding en gezondheid. Zero staat bij deze producten voor drie keer 0 procent. Om welke stoffen gaat het dan? a. Aluminium - parabenen - alcohol b. Parfum - aluminium - alcohol c. Parfum - aluminium - conserveringsmiddelen

Naast een uitbreiding van het assortiment, is ook de kwaliteit van de bestaande antitranspirantformules verbeterd en is de verpakking van de premiumlijn vernieuwd. Een vernieuwde uitstraling, maar mét de vertrouwde, beschermende werking van Therme.

Antitranspirantproducten van Therme: effectieve bescherming, luxe verzorging

2. Waarom is aluin een goede vervanger van aluminiumzouten in antitranspirantproducten? a. Omdat het goede absorberende eigenschappen heeft b. Omdat het sterke antibacteriële en adstringerende eigenschappen heeft c. Omdat het een sterke antibacteriële en antimycotische werking heeft Volg de cu rsus van Therm e op De winnaars krijgen persoonlijk bericht. www.drog iweb.nl en leer alles o ver transp iratie én de productlijn van Th erme. Succes!

25


// Kennistest

Test je kennis

insectenbeten Muggen, mieren, steekvliegen, bijen, wespen en teken zijn weer volop aanwezig in de natuur en kunnen voor heel wat ongemak zorgen. In de Advieswijzer op pagina 20 lees je waar je op moet letten als je gebeten of gestoken bent en hoe je de aangedane plek moet behandelen. Tijd om je kennis te testen! Vragen 1. A. B. C. D.

Waarom steken insecten? Uit zelfverdediging. Omdat ze zich voeden met bloed. Insecten steken niet zo snel. Alle bovenstaande antwoorden zijn juist.

2. A. B. C. D.

Wat zijn de symptomen van een steek door een mug, mier, vlo of mijt? De steek is pijnlijk en geeft veel zwelling. De steek voel je niet, maar er ontstaat wel een jeukend bultje. Er kunnen geen blaren ontstaan. Geen van bovenstaande.

3. A. B. C. D.

Wat is een anafylactische reactie? Na enkele minuten zwelt de keel op en worden luchtwegen geblokkeerd. Je krijgt een flinke zwelling van de bult op armen of benen. Er ontstaan galbulten. Je hele lichaam wordt rood en er ontstaat veel jeuk.

4. Welke adviezen geef je bij insectenbeten? 1. Geen, een insectenbeet of -steek geneest vanzelf binnen enkele uren of dagen. 2. Paracetamol in een hoge dosis. 3. Je geeft alleen advies aan mensen die allergisch zijn. 4. Houd insecten op afstand met citronella, eucalyptus of DEET. 5. Wat is waar? A. Na een tekenbeet kan een rode vlek of kring rondom de bijtplek verschijnen. B. Je kunt niet overgevoelig voor insectenbeten zijn. C. Een warme doek kan helpen tegen jeuk, pijn en zwellingen. D. Je mag een wondje niet ontsmetten met alcohol of jodium.

26

Voorwaarden voor het meedoen aan de kennistest: je bent ouder dan 18 jaar en je bent werkzaam in de drogisterijbranche. Door de gegevens met ons te delen, stem je toe dat we deze gebruiken om hierover met jou te communiceren. De uitgebreide voorwaarden over onze acties lees je terug op www.lijfblad.nl.

Winnen!

Door dit jaar m ee te doen met alle ke nnistests van Lijfblad maak je meer kans op die te gekke ho ofdprijs, namel ijk een reischeque ter waarde van â‚Ź 2.5 00,-! Daarnaast test je meteen je pa ra te kennis. Onder al le goede inzend in ge n van deze kennist est verloten wij het boek Gewoo n Beginnen, de belevenissen va n een Jan Boeren Fluitje s fietser.


• • • •

27


Beautyupdate // Mooi

Eerste indruk Bij een eerste ontmoeting maak je een bepaalde indruk op elkaar. Deze indruk kun je kracht bij zetten door je te onderscheiden door een speciale haarlook, make-uplook of door een hippe outfit waarmee je je identiteit wilt benadrukken. Maar het belangrijkste is dat je je goed voelt bij wat je draagt, gebruikt of doet. En daar hoort natuurlijk ook een goede huidverzorging een gezonde levensstijl bij. Met onderstaande producten zorg je voor een goed gevoel bij jezelf en je klant!

Huidveroudering

Purely Ageless is de huidverzorgingslijn van het merk Sukin, die korte metten maakt met huidveroudering en rimpeltjes. Sukin maakt gebruik van verschillende actieve plantenextracten, antioxidanten en essentiële oliën; het beste uit de natuur voor een frisse en stralende huid. Het hero ingrediënt van de Purely Ageless-lijn is ribose, een suiker die van nature voorkomt in alle levende cellen en die een belangrijke rol speelt in de energiehuishouding. Het geeft energie aan een vermoeide huid en helpt zo huidveroudering tegen te gaan. Daarnaast houdt het het vochtgehalte op peil en zorgt het voor een egale teint. Sukin wordt in Australië geproduceerd met ingrediënten die op natuurlijke wijze zijn verkregen, is bovendien cruelty free én geschikt voor veganisten. Alle formules zijn 100 procent koolstofneutraal en biologisch afbreekbaar. Ze berokkenen geen schade aan onze kostbare natuur als ze in aanraking komen met het grondwater. Daarnaast zijn de verpakkingen gemaakt van pet – polyethyleentereftalaat: 100 procent recyclebaar en vrij van schadelijke BPA’s.

Boordevol pigmenten

Collistar lanceert een nieuw product in haar make-upassortiment Unico: de Unico Liquid Lipstick Soft Matte Effect Extreme Hold. De collectie bestaat uit twaalf tinten, in een crescendo van nudes, rozige en rode tinten. De lipsticks bevatten hyaluronzuur en collageen. De handige applicator kleurt en definieert de lippen perfect. Met behulp van het speciale puntige uiteinde tekent de applicator de omtrek en de hoeken van de lippen goed af, net als een potloodstift. Begin bij het aanbrengen van de lipstick bij het midden van de mond, houd de applicator tegen de lippen met het uiteinde naar de hoeken gericht en ga over de lippen om beide kanten op te vullen.

Zintuigelijke traktatie

Maui Moisture heeft als belangrijkste ingrediënt 100 procent puur aloë vera-sap aangevuld met zuiver kokoswater. In de Coconut Milkcollectie is deze unieke blend verrijkt met kokosmelk, pure guaveolie en mangoboter. De ingrediënten hebben ieder hun eigen functie: ʟʟ Kokosmelk – Kokosnoten zijn zeer voedzaam en rijk aan vezels, vitamine C, E, B1, B3, B5 en B6 en mineralen zoals ijzer, selenium, natrium, calcium, magnesium en fosfor. ʟʟ Guaveolie – Deze vrucht zit vol met voedingsstoffen en zorgt ervoor dat het haar een gezonde glans krijgt. ʟʟ Mangoboter – Mangoboter bevat stearinezuur en is een goede vochtinbrengende optie voor haar én huid.

28

Coconut Milk belooft gehydrateerde lokken en een gezonde gloed na ieder gebruik.


Mooi // Beautyupdate Kwetsbaar haar

Tangle Teezer komt na het succes van de Wet Detangler met een nieuwe haarinnovatie: de Fine & Fragile-borstel. Ontwikkeld in samenwerking met vooraanstaand haarspecialist Iain Sallis, om dunner wordend en kwetsbaar haar optimaal te verzorgen. Volgens Iain heeft een op de drie vrouwen te maken met haarverlies en beschadigd haar: ‘Dit zou een gevolg kunnen zijn van een vitaminetekort of opspelende hormonen. Of puur door het feit dat ons haar dunner wordt naarmate we ouder worden, wat het zwakker maakt.’ Een borstel gebruiken die past bij jouw haartype is de eerste stap naar gezond en sterk haar. Ook zorg je er zo voor dat je haar beter bestand is tegen invloeden van buitenaf, zoals verven, schadelijke stoffen in de lucht en het gebruik van hitteapparaten, zoals een stijl- of krultang.

Fijne eyecatchers

Sunkissed! De naam zegt het al; deze limiteds van Zenner passen perfect bij een stralende, zongebruinde huid. De nieuwe musthaves geven jouw look die extra ‘je ne sais quoi’ om de zomer sprankelend tegemoet te gaan. Geel, goud en panterprint: Zenner weet dé trendthema’s van deze zomer weer moeiteloos om te zetten tot fijne eyecatchers. Of je nou op het strand ligt of de omgeving gaat ontdekken, dit zijn de accessoires die je nodig hebt voor een onvergetelijke zomer. Onmisbaar om en je zomerlookje nét dat beetje extra’s te geven of om simpelweg je lokken uit je gezicht te houden. De collectie bestaat uit twee twisted haarbanden – één met panterprint en één afrique chique –, een diadeem én scrunchie in aanlokkelijk panterprint, handige tie for tails elastieken een gouden hair-statement speld en een animal sierklem. Helemaal trendy!

29


Color Stories // Mooi

Wat ga jij deze zomer doen? Heb je al vakantieplannen gemaakt? Ik nog niet! Maar, ik woon in Alkmaar dus dat betekent dat ik met mijn fiets binnen veertig minuten aan het strand ben. En daar geniet ik volop van. Zodra de zon maar even schijnt en als het warm genoeg is, fiets ik door de Bergense duinen naar het strand, zelfs aan het einde van een lange werkdag. @thebeach Ben jij ook zo’n beach lover als ik? Of ga je deze zomer naar een exotisch paradijs, camping aan een Italiaans meer, of ben je op een andere manier veel bij het water te vinden? Dan weet je dat alles om zonbescherming draait, voor jezelf, maar ook in je advies naar je klanten. Voor iedereen zijn er fijne zonverzorgingsproducten in allerlei texturen. Van sprays voor sporters (en natuurlijk voor het gemak), crèmes om je baby en kids optimaal mee te beschermen, aftersuns om je huid te kalmeren en te hydrateren, tot die leuke zonnehoed om je gezicht even van schaduw te voorzien. 1. Zonnebrandgel voor het gezicht factor 30 van Ladival 2. Zwitsal Zonnecrème SPF50+ 3. Strandhoed van Comma 4. Aftersun Tissue Mask van Ambre Solaire 5. UV Sport Mist SPF 50 van Garnier 6. Capital Soleil Beach Protect SPF 50+ van Vichy 7. Curaloe Body Gel 8. Tan Preparer Body Scrub van de Riviera Collectie van Lancaster 9. Bikini van Beachlife

4.

30

©Beachlife

1. 2.

5.

3.

7.

6. 8.


Mooi // Color Stories Festival Ben jij een festivalganger, dan neem je het waarschijnlijk met de hygiëne iets minder nauw. Gelukkig ben je niet de enige en zal niemand met dichtgeknepen neus naast je staan. Zorg gewoon dat je altijd een deo bij je hebt. Het grote voordeel is natuurlijk dat je veel buiten bent. Maar dat betekent ook dat je met alle weersomstandigheden rekening moet houden. Neem in ieder geval slippers mee, lekker voor als de zon schijnt, maar ook om door de modder te kunnen lopen. Gekleurde teennagels staan altijd vrolijk. Vergeet natuurlijk niet om mini’s mee te nemen, altijd handig voor als je een paar dagen op een camping staat. Droogshampoo is ook een uitkomst, zelfs voor meerdere dagen. Het leuke van droogshampoo is dat je haar met de dag iets stugger en pluiziger wordt en extra volume krijgt, zodat je een echte festivallook krijgt. Ben je wat bleek omdat je de avond ervoor met je buren op de camping bent doorgezakt? Een face bronzer biedt uitkomst. En wil je net iets anders dan de andere festivalgirls? Frecks for a day! Creëer sproetjes of accentueer je sproetjes voor een dagje. Je kunt er niet mee zwemmen, dus zorg voor een paraplu − en een waterproof mascara − mocht het met bakken uit de hemel vallen. Schijnt de zon volop en voel je aan je huid dat deze wel wat extra vocht kan gebruiken, dan is een hydrating mist een uitkomst.

9.

10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17.

10.

Slippers van Ipanema Les Sahariennes Bronzing Stones van Yves Saint Laurent Mini’s van Love Beauty and Planet Deo van Dove Freck faux Freckles van the Coucou Club Hydrating Prime & Care Spray van Catrice Lash Princess False Lash Effect Mascara Waterproof van essence Wildflower Dry Shampoo van Batiste

11.

14.

13.

12. 17. 15.

16.

©Wrangler 31


Mooi // Color Stories City trip Ga jij gezellig met je vriendinnen een lang weekend een stad bezoeken? Ik zie het al voor me! Een koffer vol met kleding, schoenen, tassen, accessoires en make-up alsof je weken weggaat. En die koffer kan alleen maar dicht wanneer je erop gaat zitten. Voor iedere dag een andere combi voor als je rondstruint door de leukste winkelstraten en steegjes. Aan het einde van de dag lekker op een terrasje, glaasje wijn erbij, leuk slippertje aan en het liefst iets bloters om die heerlijke zonnestralen op te vangen en een kleurtje op te doen. En dan wordt het avond: jij gaat shinen en daar neem je de tijd voor. Wat trek ik aan, wat doe ik met mijn haar en hoe zie ik er op mijn mooist uit met make-up? En, o help, welke kleuren moet ik nu kiezen? Gelukkig heb je daar je vriendinnen voor. O ja, en waarschijnlijk heb je zoveel leuke dingen gekocht dat er nog een extra koffer bijkomt. 18. Schoen van Noë 19. Unico Liquid Lipstick van Collistar 20. Terracotta Xl Collector Hestia Island van Guerlain 21. Twist up the Volume 24hr Mascara van Bourjois 22. Wanted Girl van Azzaro 23. Aloha Sunsets Everyday Face and Cheek Palette van Catrice 24. Color Riche Le Vernis van L’Oréal Paris 25. Reviving Under Eye Hydrogel Mask van Simple 26. Jelly Highlighter Illuminator van Rimmel 27. Lasting Fix Make-up Setting Spray van Maybelline

©COMMA

18.

20. 21. 23.

19. 22. 24.

25. 26. 27.

Ingrid Burger is make-up artist, beautyjournaliste en eigenaresse van ColorCrew. Daarnaast is ze founder van The College. Meer informatie is te vinden op www.colorcrew.nl en www.the-college.nl. In elke editie van Lijfblad neemt Ingrid jullie mee in haar ‘Color Stories’.

33


// Nagelexpert

Nagels… nog mooier ‘Nagels weerspiegelen de gezondheid’ en ‘de huid van je handen verraadt je werkelijke leeftijd’. Deze uitspraken heb je vast wel eens gehoord. En als je er dieper over na gaat denken, begin je te beseffen dat deze uitspraken best veelzeggend zijn.

Nagels en gezondheid Nagels kunnen je iets zeggen over je gezondheid. Daarom houdt een anesthesist bijvoorbeeld tijdens een narcose nauwlettend de kleur van de natuurlijke nagels in de gaten. Ook de medische conditie en het ouder worden hebben invloed op de nagelconditie. Het lichaam kan via verkleuringen of oneffenheden in de nagels aangeven dat er iets mis is.

Nagelverzorging vaak vergeten Samen met het gezicht zijn de handen en dus ook de nagels altijd onbedekt. Blootstelling aan de buitenlucht vraagt om extra verzorging. We verzorgen echter ons gezicht aanzienlijk beter dan onze handen. Velen vinden het niet vreemd om de handen in een sopje met bijvoorbeeld chloor te stoppen, terwijl dit schadelijk is voor de huid. Vraag een klant eens om het gezicht te reinigen met een wattenschijfje met chloorwater, gewoon als bewustwording. Wat zal jouw klant dan vreemd opkijken!

Hydrateren en versterken Of je nu houdt van lange of korte nagels, of je ze naturel houdt of een mooie kleur geeft, het verzorgen van je nagels is essentieel om ze mooi, sterk en gezond te houden. Voorkom nagelproblemen en verzorg je nagels en je nagelriemen regelmatig door ze te hydrateren en te versterken. Met de juiste producten zijn mooie nagels mogelijk voor iedereen!

Oorzaken van nagelschade Nagels kunnen zwakker worden door dagelijkse bezigheden, zoals handen wassen, schoonmaken, douchen en het verrichten van ruw werk met je handen. Maar er zijn ook andere factoren die je nagels kunnen beschadigen, zoals nagelbijten of het onzorgvuldig plaatsen of verwijderen van gellak/kunstnagels.. Als de natuurlijke nagel eenmaal dunner gevijld of gebeten is, dan herstelt dit gedeelte van de nagel niet, maar moet het uitgroeien. Van

34

nagelriem tot aan vrije rand duurt dit ongeveer negen tot twaalf maanden. Het gebruik van de juiste producten kan de natuurlijke nagel tijdens dit proces beschermen.

Gespleten nagels Een veelvoorkomend probleem zijn gespleten nagels. Dit is een ‘normaal’ verschijnsel. De natuurlijke nagel bestaat uit ongeveer honderd tot honderdvijftig flinterdunne nagelcellaagjes, die bestaan uit keratine. Keratine is een complex eiwit, opgebouwd uit aminozuren en die zich onderscheidt door de grote hoeveelheid cyctine. Hierdoor ‘plakken’ alle nagelcellaagjes aan elkaar. Als je nagels eenmaal de vingertop voorbij zijn gegroeid, kunnen de nagellaagjes gemakkelijk van elkaar splijten, mede door het dagelijks gebruik van je handen. Dit is niet te voorkomen, maar wel tegen te gaan door minimaal twee keer daags nagelolie aan te brengen.

Droge nagelriemen Droge nagelriemen zijn een andere veelvoorkomende klacht. Zorg dat de nagelriem goed gehydrateerd blijft. Zo voorkom je dat deze vast gaat zitten op de nagelplaat en met de nagel meegroeit en uiteindelijk inscheurt. Gebruik van handcrèmes, balsems en oliën helpen de huid rondom de nagel te verzachten. Onze huid is ons grootste orgaan, behandel hem daarom met liefde, zeker de huid van onze handen!


Nagelexpert //

"Verzorgde handen zijn het visitekaartje van iedere zichzelf respecterende vrouw"

De nagelexpert Sheryl Djadoenath, topstyliste en docente uit de nagelbranche. Tevens eigenaresse van salon Duchess’D Design te Culemborg. Sheryl: ‘In mijn salon deel ik mijn professionele kennis met mijn klanten en help ik hen bewust te worden van de verzorging van hun handen en nagels. Het is fijn om te zien dat klanten blij zijn met het goede resultaat.’

35


// Productnieuws

Don’t let the dark side of the sun take over Vergeet synthetische zonnefilters die hormoonverstorend of milieubelastend zijn. En vergeet minerale zonbescherming die een witte waas achterlaat of plakkerig aanvoelt. Mádara biedt antizonnebrandproducten zonder schadelijke bestanddelen. COSMOS/Ecocert-gecertificeerd Alle Mádara-antizonnebrandproducten zijn gebaseerd op natuurlijke (non-nano) zinkoxide en zijn zodanig slim samengesteld dat deze niet wit uitslaan op de huid. Daarnaast zijn parabenen, minerale oliën, microplastics en synthetische geur- en kleurstoffen weggelaten uit de COSMOS/ Ecocert-gecertificeerde formules.

Fake It Natural Self tan milk Stop baking, start faking! Deze biologische, vegan selftan geeft in slechts vier tot zes uur tijd de perfecte sunkissed teint. Geschikt voor iedere huidteint en zelfs voor de gevoelige huid. Groot pluspunt is de geur: deze selftan is namelijk volledig vrij van dat vreemde geurtje dat aan de meeste selftanproducten kleeft.

onzichtbare, maar goede bescherming biedt. Geschikt voor lichaam, handen en gezicht van volwassenen én kinderen vanaf 3 jaar. Dankzij Aloë vera en frambozenzaadolie wordt de huid ook verzorgd. Laat de zomer maar komen!

Dutch Beauty Award Mádara heeft, behalve de City CC cream SPF15 en de SPF30-zonbescherming voor het lichaam ook de Plant Stem Cell Age-Defying suncreen SPF30 voor het gezicht. Dit zonproduct is in maart 2019 zelfs bekroond met een Dutch Beauty Award!

Beach BB shimmering lotion SPF15 Shine op het strand of het terras met deze minerale antizonnebrandcrème met prachtige glinsterende finish! De lotion verzorgt en biedt breedspectrum uv-A/uv-B-bescherming dankzij SPF15 en dit alles zonder witte waas. Wat wil je nog meer?

moorcosmetics.com

Drie nieuwe producten Dit seizoen lanceert Mádara drie nieuwe innovaties op het gebied van zonbescherming en bruining.

info@moorcosmetics.nl Tel. (035) 888 5047

Weightless sunmilk SPF20 Light as air is deze gewichtloze antizonnebrandcrème die een

Add Life to you r life

Intensief voedend & synergetisch in een handomdraai! NU k Life Drin * is 2+1 grat

• • • • • • • •

Evenwichtige erwt & rijst eiwitten Actieve Rijstzemelen Spirulina & chlorella Omega 3,6,9 (vegetarisch) Reishi & Shiitake Spijsverteringsenzymen Probiotica & Prebiotica 20 vers gevriesdroogde groeten en fruit

Verkrijgbaar in 227gram en sachetbox 15x12gr

*Geldig in juni 2019

Meer dan 170 product items zowel in 50 en 100 capsules als poeders TERR A N OVA

36

Voedingssupplementen

www.terranovabenelux.nl | www.hollandpharma.nl


Groen // Algemeen

Vegan recept:

Gezonde pancakes Vegan:

Gezichtsreinigers

Thema:

Keurmerken natuurcosmetica 37


Algemeen // Groen

Keurmerken natuurcosmetica nog een keer op een rij!

In de rubriek Groen blikken we nog een keer terug op een aantal keurmerken. Je kunt de verschillende iconen van deze keurmerken vinden op diverse verpakkingen van natuurcosmetica. Ze kunnen je helpen bij het advies aan je klant die een ‘groene keuze’ wil maken.

38


Groen // Algemeen Natuurlijke grondstoffen

We beperken ons in dit artikel tot de grotere, bekende keurmerken. Producten die deze milieukeurmerken dragen, bevatten natuurlijke grondstoffen, zoals plantaardige olie, vetten en wassen, kruidenextracten of etherische oliën en aroma’s uit gecontroleerde biologische verbouw of wildernis, conform de gestelde richtlijn.¹ Van belang zijn hierbij: ʟʟ het gebruik van een minimaal percentage natuurlijke ingrediënten; ʟʟ zorgvuldige keuze van de verwerkte plantaardige grondstoffen; ʟʟ ecologische verdraagzaamheid van ieder product; ʟʟ milieu- en hulpbronbesparende productieprocessen; ʟʟ biologische afbreekbaarheid van grondstoffen. NATRUE Vanuit Duitsland is het initiatief genomen een NATRUElabel te ontwikkelen. Het is een internationaal keurmerk voor milieuvriendelijke natuurcosmetica. De hele productieketen is mens- en natuurvriendelijk en de producten zijn niet getest op dieren. BDIH In 1996 ontwikkelde de BDIH − dat is de vereniging voor Duitse industrie en handel − richtlijnen voor gecontroleerde natuurcosmetica. Het is een Duits keurmerk dat staat voor alleen natuurlijke grondstoffen, waarvan zoveel mogelijk proefdiervrij en biologisch – meer dan 95 procent, tenzij anders vermeld. ECOCERT ECOCERT is een organisatie voor biologische certificering, opgericht in Frankrijk in 1991. Zij richt zich op ecologische en organische productie van voedingsmiddelen, cosmetica en kleding. Voor cosmetica heeft ECOCERT richtlijnen opgesteld, die het gebruik van natuurlijke bestanddelen met een hoge ecologische kwaliteit stimuleren. Deze richtlijnen zijn terug te vinden in twee keurmerken voor natuurlijke en biologische cosmetica: Organic Cosmetic en Natural Cosmetic. COSMEBIO Deze Franse beroepsorganisatie geeft ook twee keurmerken uit: COSMEBIO BIO en COSMEBIO ECO. Deze zijn gericht op milieuvriendelijke productie en de producten worden niet op dieren getest. Producenten van natuurcosmetica worden verplicht een duurzaamheidsplan op te stellen. De biologische aspecten van het keurmerk worden onafhankelijk gecontroleerd, door ECOCERT.

Soil Association Dit is een Brits keurmerk dat een standaard voor gezondheids- en cosmeticaproducten heeft geïntroduceerd, vergelijkbaar met het Nederlandse EKO-keurmerk. Zij streven naar een wereldwijde biologische norm. Het label kan worden teruggevonden op voedingsproducten, textiel en cosmetica. Het label is verankerd in de Europese wetgeving en wordt beheerd door Soil Association, een organisatie die zich inzet voor gezonde en duurzame voeding en landbouw. De controle gebeurt door een onafhankelijk controleorganisme. ICEA ICEA is de belangrijkste verklarende instantie van natuurlijke cosmetica in Italië. De Italiaanse vereniging van biologische landbouw − AIAB − en het Certificeringsinstituut voor Milieu en Ethiek − ICEA − hebben, samen met een groep van fabrikanten, leidende beginselen voor natuurlijke en biologische cosmetica ontwikkeld. Cosmetica die aan de strenge eisen van deze certificeringsinstantie voldoet, ontvangt de status van biologisch. Alle stadia van het productieproces worden gecontroleerd. COSMOS Een aantal keurmerken – te weten BDIH, COSMEBIO, ECOCERT, ICEA en Soil Association – hebben een Europese standaard opgezet voor natuurlijke en biologische cosmetica. COSMOS maakt onderscheid tussen biologische en natuurlijke formules en verplicht tot het vermelden op de verpakking van het exacte percentage van ingrediënten dat van biologische en/of natuurlijke oorsprong is. Natural Cosmetics Standard Natural Cosmetics Standard (NCS) is een keurmerk voor natuurlijke cosmetische producten. Het onafhankelijke label bepaalt onder andere de kwaliteit van de ingrediënten in natuurlijke cosmetica. ICADA ICADA is een internationaal keurmerk voor natuurlijke en organische cosmetische producten. Het is gemakkelijk te begrijpen voor de consument en eenvoudig te implementeren voor cosmetische bedrijven. Ecocontrol Ecocontrol heeft een keurmerk dat garant staat voor het biologische deel in het product. Dit keurmerk wordt in combinatie met ICADA, NCS of NATRUE gevoerd. ¹ Bron: Nederlandse Cosmeticavereniging

39


ProductNieuws // Groen

So Loveli: 100% natuurlijk, 100% troepvrij Oprichter Linda heeft met Loveli een missie: voor bestaande beautyproducten natuurlijke varianten ontwikkelen. Producten die goed werken, heerlijk ruiken én er mooi uitzien. De producten worden gemaakt uit pure liefde, niets meer en niets minder. Lipbalsems en facewash Naast deodoranten zonder aluminium bestaat de productlijn uit lipbalsems zonder paraffine en een facewash op basis van kokosolie. De 100 procent natuurlijke facewash is superzacht voor je huid. Het heerlijke schuim is gemaakt van kokosolie en is mild en niet irriterend. Het verwijdert make-up zonder trekkerig aan te voelen. De facewash heeft een fijne geur met essentiële oliën van sinaasappel en citroen. Naast de verpakking van 150 ml is er ook een travelsizeverpakking van 50 ml beschikbaar.

Natuurlijke tool voor een gezonde, stralende en egale huid Het gebruik van heilzame (half)edelstenen is trending in beautyland: jaderollers en gua sha-stenen zijn immens populair. Het Nederlandse skincaremerk Loïs Lee biedt naast een 100 procent natuurlijke en customizable huidverzorgingslijn, rozenkwartsrollers en beautybrushes ook de BeautyStone. BeautyStone De stone is gemaakt van echte xiuyan-jade en gebaseerd op een eeuwenoud gezondheidsritueel uit de traditionele Chinese geneeskunde. Dit ritueel, ook wel meridianenmassage genoemd, bevordert de energiedoorstroming, doorbloeding en lymfedrainage voor een gezonde, stralende en stevigere huid. De vorm van de BeautyStone is zorgvuldig ontwikkeld; zo past de lange, gewelfde zijde perfect langs de kaaklijn, het smalle puntje bij de oogzone en de inkeping over de neusbrug. De koelte van de steen haalt de hitte uit de huid. Door de BeautyStone op het gezicht te leggen, kalmeer je de onrustige huid, zoals bij acne, ontstekingen en rosacea. Bovendien is jade een gesteente dat energie (chi) goed geleidt. Loïs Lee adviseert om de BeautyStone wekelijks te reinigen met een milde zeep en warm water om eventueel olieresidu te verwijderen.

Zero Waste Vegan Beauty Bars voor huid en haar De rijk verzorgende Beauty Bars van Balade En Provence zijn op ambachtelijke wijze ontwikkeld in Frankrijk. Ze bevatten natuurlijke oliën van onder andere druivenpitten, raapzaad, biologische kokos en sheabutter. Alle formules zijn 100 procent vrij van sulfaten en andere chemische ingrediënten en drogen huid en haar dus niet uit. Vegan Society Alle producten van Balade En Provence zijn goedgekeurd door de Vegan Society. Er wordt geen gebruik gemaakt van welk dierlijk product, bijproduct of afgeleide hiervan.

40

Cold Process De bars worden volgens het zogeheten ‘Cold Process’ geproduceerd. Deze manier van zeep maken houdt in dat de plantaardige oliën en boters worden vermengd met loog, oftewel een mengsel van water met NaOH − natriumhydroxide of sodiumhydroxide. De oliën, boters en de loog gaan een zogeheten verzepingsproces aan. Van de loog zelf blijft na dit verzepingsproces en de droogperiode van de zeep

overigens niets meer over. Er blijft natuurlijke glycerine over, die een intensief verzorgende eigenschap heeft. Zero Waste De producten worden ontwikkeld volgens het ZeroWasteprincipe. De verpakkingen bevatten geen enkele vorm van plastic. De doosjes zijn bedrukt met behulp van plantaardige inkt en zijn gecertificeerd 100 procent composteerbaar. Bio Earth Durable Alle Beauty Bars van Balade En Provence hebben tevens de BioEarthDurablecertificering. Deze certificering staat garant voor ecologische producten met een biologische oorsprong en ontwikkeld op basis van biologische ingrediënten. De producten zijn bovendien vrij van pesticiden en zijn ontwikkeld met respect voor het milieu en de gezondheid.


Vegan // Recept

Makkelijk & glutenvrij mogelijk

Gezonde vegan pancakes Hoewel je in de zomer waarschijnlijk vaak zin hebt in fruit, smoothies en salades, kan het ook weleens lekker zijn om op een luie zondag pancakes te bakken. Maar misschien ben je wel net als veel andere mensen bezig met gezond eten… Geen zorgen, dan maak je toch gewoon deze gezonde pancakes! Vegan en glutenvrij

Als je het simpel wilt houden in de keuken, dan zijn deze pancakes ideaal. Je hebt er maar weinig voor nodig. Door in plaats van koemelk te kiezen voor plantaardige melk, zijn de pancakes vegan friendly. Je hebt er namelijk ook geen ei voor nodig. En ze zijn ook nog eens eenvoudig glutenvrij te maken.

Dit heb je nodig voor ongeveer vier pancakes ʟʟ

ʟʟ

ʟʟ

ʟʟ

ʟʟ

ʟʟ

75 gram meel, bijvoorbeeld volkoren tarwemeel, (glutenvrij) havermeel of boekweitmeel ½ banaan: kies een goed rijpe banaan om de pancakes lekker zoet te krijgen 125 ml plantaardige melk, zoals sojamelk, havermelk, amandelmelk of rijstmelk flinke snuf van je favoriete kruiden, zoals kaneel, cacaopoeder of koek- en speculaaskruiden kokosolie om de pancakes in te bakken, of gebruik een goede pan waarbij olie niet nodig is toppings naar keuze, zoals pindakaas, maple syrup, pure chocolade, kokosrasp, cacaonibs of fruit

Zo maak je het 1.

Prak de banaan tot je geen stukjes meer tegenkomt. 2. Voeg dit samen met het meel, de kruiden en de plantaardige melk. 3. Roer dit goed door elkaar, verhit de kokosolie en bakken maar. 4. Serveer de pancakes met je favoriete toppings. Tip: als je van meal preppen houdt, maak dan meer beslag en bak extra pancakes als je toch bezig bent. Vries ze in en je kunt ze dan later gewoon nog even opbakken, ideaal!

Bovenstaand recept komt van Mariëlle van The Green Guide. Voor meer inspiratie en tips kijk je op haar site: thegreenguide.nl. Binnenkort verschijnt haar eerste e-book!

41


Algemeen // Vegan

Natuurlijke en vegan

gezichtsreinigers Hoewel we het vaak niet doorhebben, heeft onze huid het zwaar te verduren. De huid lijdt onder bijvoorbeeld straling van de zon, uitstootgassen, sigarettenrook en de verwarming. Of je nu wel of geen make-up draagt, het is belangrijk om goed voor je huid te zorgen. Bescherming tegen de zon kan met een product met SPF, maar hoe kun je het beste je huid reinigen? In dit artikel vertel ik graag meer over natuurlijke en vegan gezichtsreinigers. Belang van reinigen

De belangrijkste aantasters van de huid heb ik al in de inleiding genoemd. Van de zon weten we het vaak wel, maar dat uitstootgassen invloed hebben op de huid, weten veel mensen nog niet. En aangezien steeds meer mensen in de stad gaan wonen, heeft een groot deel van de bevolking ermee te maken. Al draag je geen make-up, dan is het dus toch belangrijk om je huid te reinigen. Niet alleen ’s avonds, zoals je misschien zou denken, maar ook in de ochtend, omdat de huid ’s nachts hard werkt om afvalstoffen af te voeren.

Mocht je echt geen idee hebben, dan kun je het volgende aanhouden. Over het algemeen heeft een droge huid baat bij een olie of melk. Een vette huid zou meer gebaat zijn bij een face wash, gel of foam. Alcohol, parfum en zeep kun je met een gevoelige huid beter mijden.

Hoe reinig je je huid?

Natuurlijke gezichtsreinigers

Het reinigen van je huid is daarom belangrijk, maar hoe kun je dat het beste doen? Allereerst is het belangrijk dat je je handen wast, voordat je je gezicht aanraakt. Je handen zijn namelijk een grote bron van bacteriën en die wil je liever niet op je gezicht hebben. Je kunt je gezicht het best in de ochtend en in de avond reinigen. In de ochtend was ik mijn gezicht enkel met lauwwarm water en vervolgens dep ik mijn huid droog. Met de nadruk op deppen, want wrijven is al gauw te ruw voor de huid. Extra tip: vervang je handdoek regelmatig. In de avond gebruik ik graag een reinigingsproduct, omdat ik vaak make-up draag. Eventueel kun je een (konjac)spons of reinigingsborstel gebruiken om de huid dieper te reinigen. Maar let op: het is niet nodig om de huid vaker dan tweemaal per dag te reinigen, dat werkt juist averechts.

Soorten gezichtsreinigers

42

borstels, gezichtssponsjes en wasbare reinigingsdoekjes. Welk product het beste werkt, is afhankelijk van je huidtype en je persoonlijke voorkeur. Het is een kwestie van uitproberen om te ontdekken welke producten het best bij je huid passen.

In de wereld van gezichtsreinigers is er ontzettend veel keuze. Zo kunnen we kiezen uit een melk, gel, face wash, olie, crème, foam en reinigingsdoekjes. Het ouderwetse blok zeep maakt trouwens een revival door en om micellair water kunnen we tegenwoordig ook niet meer heen. Verder zijn er allerlei tools, zoals reinigings-

In deze vegan rubriek besteed ik ook graag aandacht aan de ingrediënten. Veel reinigers bevatten namelijk

Mariëlle schrijft op TheGreenGuide.nl over dierproefvrije & natuurlijke beauty, eerlijke & duurzame kleding, minimalisme, veganisme, duurzaamheid, gezondheid, mindfulness en reizen. Ze is tevens actief op Instagram & Youtube onder de naam thegreenguidenl.


Vegan // Algemeen

synthetische stoffen die de huid meer kwaad dan goed doen. Enkele voorbeelden van synthetische ingrediënten waar je op kunt letten, zijn siliconen, parabenen en paraffinum liquidum. De meeste (natuurlijke) reinigingsproducten bevatten als eerste ingrediënt water. Verder vind je in natuurlijke gezichtsreinigers ingrediënten die niet alleen reinigen, maar ook verzorgen, zoals amandelolie, kokosolie, shea butter, Aloë vera en glycerine.

Vegan gezichtsreinigers

Hoewel je in de meeste gezichtsreinigers geen dierlijke ingrediënten tegenkomt, is het nog steeds goed om de ingrediëntenlijst te checken als je veganist bent. Soms zit er namelijk bijenwas, melk of yoghurt in een reinigingsproduct. Verder kan glycerine – wat ik hierboven al noemde – zowel plantaardig als dierlijk zijn. Ik kies daarom zelf voor merken waarvan ik zeker weet dat ze natuurlijke én vegan producten bieden. Enkele voorbeelden zijn Aleppo, Avril, Green People, Lavera, Dr. Hauschka, Santaverde, Sukin, Yes To en Zarqa.

To scrub or not to scrub

Wat ik nog niet heb genoemd, maar wat je natuurlijk ook zou kunnen gebruiken, zijn face scrubs. Persoonlijk ben ik hier geen fan van, omdat de scrubkorrels best wel ruw kunnen zijn voor de huid. Bovendien zijn de scrubdeeltjes vaak gemaakt van plastic, wat slecht is voor het milieu. Zeker voor de huid met acne is scrubben geen goed idee. Ook al voelt het alsof je puistjes daarmee aanpakt, je maakt ze er juist alleen maar mee open, waardoor je de bacteriën over de huid verspreidt. Ik geloof dat ook een onzuivere huid gebaat is bij milde, natuurlijke producten!

Extra tips Wie een mooie huid wil, moet weten dat je dit niet alleen met een goede reiniging bereikt. Natuurlijk is het belangrijk om je make-up er voor het slapen af te halen, maar er speelt veel meer dan dat. Denk aan stressreductie, genoeg slapen, veel water drinken, gezond eten en ook soms eens geen make-up dragen.

43


// NPN vertelt

Gezonde huid, haren en nagels van binnenuit Gezond stralend haar, een gave huid en gezonde nagels tonen een goede verzorging van de buitenkant van het lichaam. Maar, dit begint allemaal met een goede verzorging van de binnenkant van het lichaam. Gevarieerde voeding vormt de basis: gezond van binnen, is ook aan de buitenkant te zien. Een aantal vitaminen en mineralen spelen een extra belangrijke rol en kunnen een nuttige aanvulling op de voeding zijn als voedingssupplement. Hoe kunnen deze vitaminen en mineralen bijdragen aan de gezondheid van de binnen- ĂŠn buitenkant van het lichaam? Deze tekst is mede mogelijk gemaakt door Amber Krukkeland - NPN

Zink en vitamine C

De huid is ons grootste orgaan en beschermt ons tegen invloeden van buitenaf. Daarom is het belangrijk om de huid in goede conditie te houden. Huid, haar en nagels bestaan voor een groot deel uit eiwitten. Vitamine C en zink spelen een rol in de aanmaak van deze eiwitten. Vitamine C is betrokken bij de vorming van collageen, een eiwit dat bijdraagt aan de structuur van huid, haar, nagels, botten, pezen en bindweefsel. Daarnaast is vitamine C van belang voor de elasticiteit en stevigheid van de huid. Zink is essentieel voor de activiteit van een groot aantal enzymen in het lichaam, die zorgen voor groei en vernieuwing van weefsel.

Vitamine B2, B5 en B8

Vitamine B2, B5 en B8 spelen alle drie een rol in het vrijmaken van energie uit voeding voor de stofwisseling van eiwitten, vetten, enzymen en hormonen. Daarnaast is aangetoond dat deze drie vitaminen van belang zijn voor een gezonde huid, haren en nagels. Vitamine B2, riboflavine, speelt een rol in de stofwisseling van collageen. Vitamine B5, pantotheenzuur, ondersteunt het herstellend vermogen van de huid en wordt gebruikt om de conditie van de huid te verbeteren. Vitamine B8, biotine, verbetert de structuur van keratine, een eiwit dat in haren en nagels voorkomt. Het is daarmee van belang voor sterke haren en nagels.

44

Selenium

Nagels beschermen de zenuwuiteinden van je vingertoppen. Selenium is betrokken bij de celdeling en helpt om nagels gezond te houden. Ook is selenium belangrijk voor het behoud van gezonde, sterke haren. Naast selenium is vitamine A betrokken bij de celdeling. Het is nodig voor de vorming van huid- en haarcellen en daarmee van belang voor de groei van huid en haren.

Antioxidanten

Een antioxidant beschermt gezonde cellen in ons lichaam tegen vrije radicalen. Dit is met name belangrijk nu we richting de zomer gaan en de zon meer gaat schijnen. De uv-straling in zonlicht zorgt voor meer vrije radicalen die schade aan de huid kunnen geven, zoals pigmentvlekken en rimpels. In het lichaam werken verschillende antioxidanten samen. Een multivitamine of een antioxidantenpreparaat met onder andere vitamine C, vitamine A, vitamine E, selenium, koper, zink en co-enzym Q10 is gewenst voor extra bescherming tegen vrije radicalen.


NPN vertelt //

Over NPN NPN, de branchevereniging voor gezondheidsproducten, zet zich ervoor in dat de consument kan beschikken over een verantwoord aanbod van veilige, werkzame voedingssupplementen, voorzien van adequate informatie.

45


De tandpasta met veilige actieve zuurstof Door middel van de gepatenteerde formule van Ardox-X® en toevoeging van lactoferrine, heeft Implaclean veel voordelen ten opzichte van normale tandpasta’s.

• Veilig voor implantaatconstructies • Helpt bij tandvleesproblemen • Helpt implantitis en parodontitis te voorkomen • Beperkt kleurverschillen tussen tanden en kronen • Helpt bij slechte adem

De tandpasta voor personen met implantaten Mediphos OTC Consumer Health BV T: 0317-351838 cs@mediphos-otc.com / www.mediphos-otc.com

Vier het 25-jarig jubileum met ons mee! Kijk op www.lijfblad.nl voor alle informatie en de leuke acties.

46


Branchenieuws //

Impact van menstruatieklachten is groot Een derde van de vrouwen kan tijdens de menstruatie niet normaal functioneren. Dat blijkt uit een in Nederland uitgevoerde internetenquête onder bijna 43.000 vrouwen tussen de 15 en 45 jaar, uitgevoerd door gynaecologen van het Radboudumc. Meest voorkomende klachten

reden voor doorverwijzing naar de gynaecoloog. Niet onterecht, want bij 10 procent werd er een aandoening vastgesteld die de klachten kon verklaren, zoals endometriose. De onderzoekers denken wel dat een enquête kan leiden tot een vertekend beeld. Misschien wordt de enquête vooral ingevuld door vrouwen met klachten. Toch mag er best meer aandacht komen voor de impact van menstruatieklachten, vinden de onderzoekers.

Huisarts

(Bron: Medisch Contact, op basis van de publicatie van Schoep en anderen in de American Journal of Obstetrics & Gynecology)

Het meest komt dysmenorroe – pijnlijke menstruatie – voor, namelijk bij 85 procent. Daarna volgen psychologische klachten – bij 77 procent – en moeheid – bij 71 procent. 38 procent van de vrouwen zegt tijdens de menstruatie niet alle dagelijkse activiteiten te kunnen uitvoeren, maar slechts de helft van hen laat aan de omgeving weten dat menstruatieklachten daarvan de reden zijn.

Bijna 44 procent is voor de menstruatieklachten weleens naar de huisarts geweest. Voor 11 procent was er een

Borstonderzoek: kijken moet, voelen mag Vrouwen zouden hun borsten vaker moeten onderzoeken. En dan moet je niet zozeer voelen, maar vooral kijken. Dat is het advies van Marjolein de Jong, oncologisch chirurg en bestuurder van het Alexander Monro Ziekenhuis – AMZ –, gespecialiseerd in borstkanker. Folder

Het ziekenhuis ondervroeg vierhonderd vrouwen naar hun kennis van borstonderzoek. Daaruit bleek dat veel vrouwen niet weten dat het regelmatig goed naar de borsten kijken een goede indruk geeft. Om het bewustzijn bij vrouwen te vergroten, heeft het ziekenhuis een folder gemaakt, getiteld Ken je borsten. Deze is geïnspireerd op de Engelstalige campagne Know your lemons. (Bronnen: NOS, AMZ)

Veranderingen die op borstkanker kunnen wijzen 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.

verharding deuk huiduitslag roodheid of warmte tepelvocht kuiltjes bobbel groeiende ader ingetrokken tepel asymmetrie sinaasappelhuid knobbel binnenin

Hooikoortspatiënten gaan verantwoord om met zelfzorg Hooikoortspatiënten weten goed hoe ze hun symptomen van hooikoorts kunnen behandelen met zelfzorgmiddelen. Ze schaffen anti-allergica aan als de pollentellingen een piek laten zien en stoppen weer met de medicatie als het stuifmeel in de lucht minder wordt en daarmee ook de klachten afnemen. Een en ander blijkt uit de hooikoortsindex van het CBS. Hooikoortsindex

De hooikoortsindex van het CBS wordt berekend op basis van cijfers over de verkoop van hooikoortsmedicatie bij de drogist. Daarin is te zien dat een piek in de aanschaf van anti-allergica telkens samenvalt met een piek in de pollentellingen.

Dit jaar lag de eerste piek in aanschaf van hooikoortsmedicatie al in februari en begin maart, tegelijk met een piek in pollentellingen van vooral elzen en hazelaars. (Bron: Neprofarm)

47


// Mondexpert

Verzorging van

kunsttanden We worden met z’n allen steeds ouder en dat is mooi. Alhoewel, er wordt ook alweer gefluisterd dat de levensverwachting terugloopt. Helaas worden we niet altijd in goede gezondheid oud. Hoe zit het bijvoorbeeld met onze mondgezondheid? Het is natuurlijk fantastisch als je tot op hoge leeftijd nog je eigen tanden hebt. Je eigen gebit heeft namelijk heel wat voordelen, maar helaas is dit niet voor iedereen haalbaar. Kunstgebit

Er is een tijd geweest dat je op achttienjarige leeftijd een kunstgebit cadeau kreeg bij je huwelijk. Gelukkig is deze tijd voorbij. En het aantal mensen dat een volledig kunstgebit draagt, neemt nog steeds af. In 2002 had nog maar 15 procent van de Nederlandse bevolking een volledig kunstgebit. Daar staat tegenover dat er wel meer mensen zijn met een plaatje, frameprothese of een brug. Naast een plaatje, een frame of een brug kun je het ontbreken van een gebitselement ook verhelpen met een implantaat. Inmiddels hebben ongeveer achthonderdduizend volwassen Nederlanders één of meer implantaten in de mond. Deze implantaten worden ook steeds vaker geplaatst om een volledig kunstgebit beter op zijn plek te houden.

Veelvoorkomende problemen

Ondanks dat het om implantaten of een kunstgebit gaat, is het helaas niet zo dat je dit niet hoeft te reinigen. Ook nu is het belangrijk voor de weefsels in de mond dat alles goed schoongemaakt wordt. Als dit niet gebeurt, blijven er namelijk voedselresten achter, zowel op als onder het kunstgebit. Het tandvlees kan dan gaan irriteren en ontsteken. Daarnaast zorgt een slechte hygiëne voor een vieze adem en kunnen er aften ontstaan. De kans op een schimmelinfectie met als gevolg ontstoken mondslijmvlies wordt groter door een slechte mondhygiëne in combinatie met het continu dragen van een – al dan niet slecht zittende – prothese of frame.

aan bloedingen rondom het implantaat, als je het reinigt. Ook kunnen de weefsels rondom het implantaat pijnlijk worden. Uiteindelijk zal het implantaat los gaan staan, net zoals dit gebeurt bij echte gebitselementen.

Hoe verzorg je een kunstgebit? Zoals je begrijpt, is het belangrijk om een kunstgebit of implantaat goed schoon te houden. Dit voorkomt tandsteen en verkleuringen en het draagt bij aan een gezonde mond. Maar hoe doe je dat? Hier enkele tips: ʟʟ

ʟʟ

ʟʟ ʟʟ

Implantaten en infecties

48

Implantaten zijn een heel mooie oplossing als je een tand of kies mist. Deze tandvervanging heeft echter wel extra zorg nodig, want ook rondom een implantaat kan een infectie ontstaan. Dit heet peri-implantitis. Er zijn verschillende oorzaken van zo’n ontsteking. De bacteriën die in tandplak zitten, spelen hierbij in ieder geval een essentiële rol. Een andere risicofactor voor periimplantitis is roken. En als je in het verleden parodontitis – ontsteking van weefsel rondom een gebitselement – hebt gehad, dan heb je ook een grotere kans op periimplantitis. Daarnaast spelen genetische gevoeligheid en de ziekte diabetes mee. Je herkent peri-implantitis

ʟʟ

ʟʟ

Reinig de prothese dagelijks met een protheseborstel. Deze tandenborstel is harder dan een gewone tandenborstel en reinigt het kunstgebit beter. Gebruik geen tandpasta, dit bevat kleine, schurende korreltjes die krassen kunnen achterlaten op het kunstgebit. Gebruik bij voorkeur speciale tandpasta voor protheses. Masseer het tandvlees waar de prothese op rust één keer per dag met een zachte tandenborstel. Bewaar de prothese ’s nachts in water of in een speciaal reinigingsmiddel. Als er tandsteen op de prothese zit, kun je de prothese in een bekertje met wat natuurazijn leggen. De volgende morgen is het tandsteen dan makkelijk van het kunstgebit te verwijderen. Het is belangrijk om de prothese ’s avonds uit te doen. Zo krijgen de weefsels in de mond rust en kunnen ze weer ademen. Gebruik je een kleefmiddel om het kunstgebit beter te laten zitten? Dan is het verstandig om eens een bezoek te brengen aan de tandprotheticus voor advies. Kleefpasta is vaak moeilijk te verwijderen van zowel het kunstgebit als de weefsels in de mond. Het beste is om de kleefpasta te verwijderen met warm water, een zachte borstel en een speciaal reinigingsmiddel.


Mondexpert //

Hoe verzorg je implantaten? Implantaten houd je in principe op dezelfde manier schoon als echte tanden en kiezen. Dat wil zeggen: 1. Gebruik een elektrische tandenborstel of een zachte handtandenborstel. 2. Poets twee keer per dag de delen van het implantaat die boven het tandvlees uitkomen. Zorg er wel voor dat je de borstel goed neerzet. De haartjes van de tandenborstel moeten net onder de tandvleesrand komen, omdat juist daar tandplak blijft zitten. 3. Gebruik een hulpmiddel om tussen de implantaten te reinigen. Je kunt hiervoor het best een rager of superfloss gebruiken.

Deze tekst is mogelijk gemaakt door Yvonne Kort van Oergezonde mond en Yvital Lifestyle. Yvonne is auteur van de boeken ‘Eet je mond gezond’ en ‘Gezond begint in je mond’.

49


// Column

FF wakker worden!

I

k ben ‘s morgens vaak vroeg wakker. Dat betekent niet meteen dat ik actief naast mijn bed sta, hoor. Rustig aan naar beneden, eerst koffie. Ik nestel mij op de bank en ga dan eerst het nieuws kijken en vooral lezen. Online heb je het nieuwste nieuws en kun je op je gemak even lezen wat er allemaal aan de hand is in de wereld, al word je daar over het algemeen niet vrolijk van. Maar vandaag is er goed nieuws te melden, lees ik. Er staat met grote letters ’Huisartsen gaan doorverwijzen naar drogist’. Zo begint mijn dag alvast goed. Huisartsen gaan mensen met hoofdpijn, buikpijn en verkoudheid doorverwijzen naar de drogist. Het begint nu nog als proef, in de hoop dat het straks 12 miljoen (!!) bezoekjes aan de huisarts kan voorkomen. Ik ben het daar natuurlijk meteen mee eens. Wij leren van alles over hoofdpijn, buikpijn en verkoudheid, over alle geneesmiddelen en hoe we een goed klantadviesgesprek moeten voeren. De huisarts kan hier niet veel meer betekenen voor de klant of patiënt dan wij als drogist. Ik kan het me ook niet voorstellen om met een verkoudheid naar de huisarts te gaan. Maar ja, dat weten dan blijkbaar de meeste Nederlanders nog niet??? Eén huisarts geeft wel als commentaar dat hij een beetje bang is, omdat de drogist meer zou denken aan het commerciële belang. Daar ben ik het dan weer niet mee eens. Als drogist leer je heel duidelijk in de opleiding dat het belang van de klant vooropstaat. Niet aan de winst denken, maar aan de oplossing van de klachten op de juiste manier. Als iedere drogist dit in zijn hoofd houdt, gaat het helemaal niet om het commerciële belang. Maar als ik daar verder over nadenk…. 12 miljoen doktersbezoeken per jaar, hoeveel geld zal dat kosten voor de gezondheidszorg in Nederland?? Als dat deel dan naar de drogisterijen kan gaan, is er voldoende ‘commercieel belang’ toch? Diezelfde arts is ook bang voor onvoldoende kennis van drogisterijmedewerkers die het als bijbaan doen. Maar,

Volgende keer in:

óf deze mensen zijn verkoopmedewerker in de drogisterij en mogen niet adviseren, óf ze zijn gediplomeerd (assistent-)drogist en dienen gewoon over voldoende kennis te beschikken. Tja, eigenlijk is er geen speld tussen te krijgen. Wij zouden gewoon een hele goede vervanging zijn voor de huisarts, als het gaat om die kleine kwaaltjes. Er zijn zelfs afspraken hierover, zodat wij dezelfde adviezen geven als de huisartsen. Deze kun je terugvinden in de advieskaarten in de opleiding. Ik zou zeggen, neem alles nog eens goed door en voorzie de klant van een gedegen advies en verantwoorde zorg. Dan kunnen we laten zien hoe mooi het vak van drogist eigenlijk is en dat we echt wel wat meer zijn dan winkelmedewerkers, toch? Laat die klanten maar komen….

Hou het gezond!

Dan

Gezond // Menstruatie

a:

Them

iteit

Intim

50

Dan is drogist en e-docent b ij IMKO Vakopleidin gen. Hij vindt ve rantwoorde zorg het alle rbelangrijkste, daa rom ben je nooit klaa r met leren.

Mooi // Haartrends Groene cosmetica // Anti-aging verzorging


WONDZALF

Staudt wondzalf op basis van natuurlijke hars bevordert het herstel van (niet) geĂŻnfecteerde wonden; snij- en schaafwonden, kloven, zweren en verbrandingen van de huid. De zalf legt een beschermend laagje over de wond dat het genezingsproces versterkt. Werkt antimicrobieel en ontstekingsremmend en bevordert de aanmaak van nieuw huidepitheel. CE Medisch hulpmiddel

STAUDT werkt nauw samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting.

ek

ni

U uc

od pr

Jeuk?

t!

m

Na 10 - 20 minuten neemt de jeuk af Geeft langdurige verlichting

entenpr

ijs

u

De pleister tegen jeukende insectenbeten! cons

6,75

De pleisters zijn waterbestendig Bevatten geen chemicaliĂŤn of hulpstoffen Afmeting pleisters 27 mm x 20 mm Het kleine handige plastic doosje om mee te nemen bevat 24 pleisters Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar en mensen met een gevoelige huid

CE Medisch hulpmiddel

Deze producten zijn verkrijgbaar bij uw groothandel of neem contact op met:

Mediphos OTC Consumer Health BV www.mediphos-otc.com

www.jeukendemuggenbulten.nl

OTC CONSUMER HEALTH


kunstgebit * merk voor het

complete verzorging voor uw kunstgebit

*Euromonitor International Limited, Beauty and Personal care 2018ed; as per denture definitions; UBN, retail value terms RSP, 2017 data. Corega is een medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. Handelsmerken zijn eigendom van of in licentie gegeven aan de GSK groep. Š 2019 de GSK groep of de licentiegever. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare B.V. CHNL/CHPLD/0001/19

No.1 het is nooit te

Wereldwijd

laat om iets anders te beleven

Profile for H&B Multimedia

Lijfblad 4 2019  

Lijfblad 4 2019  

Profile for xciting