Page 1

JAARGANG 24 | 2018

2018

07

INFORMATIEMAGAZINE VOOR MEDEWERKERS IN DE DROGISTERIJBRANCHE

et, ightly Res N e in r e t Nieuw! Lis 2 p pagina 2 o l e n s k ij K

Mondspoeling, een effectieve aanvulling 23

GEZOND VITAMINE

36

GROENE COSMETICA AYURVEDISCHE GENEESKUNDE

39

LITTEKENS


// Inhoud

Inhoudsopgave 5

Column Claudia

5 Colofon 54

Volgend nummer

GEZOND 4

DA vitaminenlijn

8

Zelfzorg: keelpijn

11

Alles over actieve houtskool

12

Plantaardigheden: afweersysteem

15

Column Petra: herfst

16

Dossier: brandend maagzuur

18

Mito-cocktails voor energie

20

Mondspoeling, een effectieve aanvulling

23

Vitamine: griep en supplementen

26

Fit: groene kiwi army juice

7 6

STUUR IN EN WIN!

34 ProductFlitsen

Eskimo 6

46 Vlierbessen

Kneipp 6 Handboek Tamara de Weijer 7

BEAUTY 28

Beautyupdate: verwenproducten

30

Color Stories: enjoy the season

GROENE COSMETICA 35

Ayurvedische geneeskunde

38 ProductNieuws

Groene kiwi army juice

26

OPLEIDINGEN 39 Littekens 43

DrogiWeb opleidingen

48

Lieke geeft advies: blaasontsteking

50

Blijf Bij avonden

55 Kennistest VSM Derma Calendulan littekencrème

BRANCHENIEUWS 53

NPN vertelt: probiotica

54

Column Dan

3


// Advertorial

DA-huismerk lanceert vitaminenlijn in nieuw design DA-drogisterijen lanceert vol trots haar nieuwe Premiumlijn vitaminen van het eigen merk. De lijn bestaat uit drie categorieën: vitaminen, mineralen en specials.

“Mensen halen graag het beste uit iedere situatie. Ze willen beter presteren en langer actief en vitaal blijven. Speciaal voor deze mensen heeft DA een premium assortiment voedingssupplementen ontwikkeld, dat hierbij kan helpen. De voedingssupplementen in deze premium lijn bieden een specifieke aanvulling op de dagelijkse voeding, waardoor bijvoorbeeld sportprestaties kunnen worden ondersteund en het lichaam kan worden beschermd bij veroudering, zwangerschap of wanneer een actief leven wordt geleid. Voor iedereen die wat extra’s van zijn lichaam vraagt, bieden de premium voedingssupplementen van DA een passende aanvulling. Met de premium voedingssupplementenlijn kan je als DA je meerwaarde aantonen, door vanuit deskundigheid te adviseren en de klant te helpen de juiste keuze te maken.”

4

Vitaminen

De vitaminenlijn bestaat uit: ʟʟ Vitamine B12 1.000 mcg ʟʟ Vitamine C 1.000 mg ʟʟ Vitamine D3 25 mcg ʟʟ Vitamine D3 druppels ʟʟ Multi volwassenen ʟʟ Multi senior

Mineralen

De mineralenlijn bestaat uit: ʟʟ Calciumcomplex ʟʟ Glucosamine 1.500 mg ʟʟ Magnesiumbisglycinaat

Specials

De specialslijn bestaat uit: ʟʟ Acidophilus plus ʟʟ L-Lysine complex ʟʟ Melatonine 1,99 mg ʟʟ Omega 3 & 6 ʟʟ Visolie 1.000 mg

Gezonde, bewuste leefstijl

Vrijwel alle producten zijn vrij van suiker, gluten, gist, lactose, kunstmatige kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Kortom, producten die naadloos passen in een gezonde en bewuste leefstijl. Deze Premiumproducten onderscheiden zich van het magenta roze DA-kernassortiment door de zilveren deksels en het metallic logo. De speciaal ontwikkelde verpakking voorkomt oxidatie en het glas heeft geen interactie met de supplementen.

Advieslijn:

Bereikbaar op woensdag en donderdag van 8.30 tot 17.00 uur Tel.: 085-222 00 18 advieslijn@new-care.nl De Premiumlijn is samengesteld volgens de normen van HACCP en alle laatste Europese wetgeving. Bevat KOAG/KAG goedgekeurde labels.


COLOFON Lijfblad is een onafhankelijk informatiemagazine speciaal voor de medewerkers in de drogisterijbranche. Lijfblad geeft branche-informatie, vakkennis, praktijktips, scholings- en trainingsnieuws en relevante productbeschrijvingen. We laten mensen uit het vak aan het woord over hun aanpak en ervaringen. Lijfblad wordt gerealiseerd door een keur aan drogisterijspecialisten, journalisten en deskundigen uit de branche. Redactiesecretariaat en administratie: H&B Multimedia B.V., Postbus 30163, 1303 AC Almere E-mail: info@lijfblad.nl www.lijfblad.nl Verschijnt 8x per jaar Directeur-uitgever: Niek Petstra Hoofdredactie: Claudia Demmers Accountmanagement: Elisabeth Lopes Escudeiro Online ondersteuning: Shanna van Namen Eindredactie: Tekstbureau Taallent Auteurs: Ingrid Burger, Patricia Ploeger, Winifred Hazelhoff Roelfzema, Marion Hartlieb , Lilian Peters,

Gezondheid en weerstand

H

Een grote open wond was het gevolg. Gelukkig was ik snel bij de eerste hulp en werd de wond direct gehecht. Het litteken zie je nu ook bijna niet meer. Maar of dat nou komt omdat ik nog steeds een ‘jonge’ huid heb − ik heb bijna geen rimpels – of omdat ik mijn huid altijd goed reinig en hydrateer, of door de vele bezoekjes aan mijn vaste schoonheidsspecialiste, dat weet ik niet.

et thema van deze editie is Gezondheid en weerstand. Een thema waar de meesten van jullie wel mee te maken krijgen in de winkel. Want zodra de ‘R’ weer in de maand is, lijken de verkoudheden, hoestbuien en griepjes als paddenstoelen uit de grond te schieten. Een goed advies − en vergeet uiteraard ook niet de bijverkoop − is voor veel van je klanten dan belangrijk, omdat zij zich weer zo snel mogelijk fit willen voelen. Daarom in deze editie een artikel over adviezen bij griep, te lezen op pagina 23, maar ook een heerlijk recept voor een gezonde juice, zie pagina 26!

Voor mij is gezondheid in ieder geval gekoppeld aan mijn huid. Gedurende het jaar ben ik weinig ziek, maar ik heb wel het hele jaar door last van mijn huid. Tijdens drukte, of als ik soms toch tegen een griepje aanhik, merk ik dat mijn huid onrustig wordt en komt het eczeem op. Naarmate ik ouder word, verschillen de plekken waar het eczeem opduikt. Had ik het eerst veel aan de binnenkant van mijn ellenbogen en knieholten, tegenwoordig zit mijn nek snel onder de eczeemplekken en heb ik erg veel last van schilfers op mijn hoofdhuid. Ik heb een corticosteroïdenlotion via de huisarts voorgeschreven gekregen – voornamelijk om de jeuk te stillen – maar probeer liever een shampoo te vinden die mijn hoofdhuid wat tot bedaren brengt. Een fijne shampoo heb ik tot op heden nog niet gevonden, dus heb je voor mij de ultieme tip, graag! Je kunt deze mailen naar claudia@hbmultimedia.nl. Bedankt!

Vormgeving: Skitter Een abonnement vraag je eenvoudig aan door je te registreren op lijfblad.nl. Met een eigen account ontvang je Lijfblad altijd gratis thuis. Zo lees je niet alleen alles over nieuwe producten, gezondheid, beauty en branchenieuws, maar kun je ook meedoen aan weggeefacties. Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam op­genomen artikelen of van de advertenties. © 2018 H&B Multimedia B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. ISSN 1381-3145

// Column

Claudia Demmers Ook vind je in deze editie een artikel over littekens en kun je je kennis over littekens toetsen op pagina 42. Had je vroeger vooral opvallende littekens, de laatste jaren zijn er technieken, bijvoorbeeld de manier van hechten, waardoor het litteken nauwelijks zichtbaar is, of waardoor het netjes is weggewerkt in een huidplooi. Behandelen van het litteken blijft echter belangrijk en er zijn verschillende producten in omloop om de huid waar het litteken zit soepel te houden. Ik heb als klein kind een litteken op mijn kin opgelopen. Tijdens het spelen slingerde mijn neef mij rond. We hielden elkaars polsen en handen vast en hij draaide mij om zich heen rond… Maar op een gegeven moment liet hij mij los, waardoor ik hard op mijn kin viel.

Een ijzersterke combinatie van thema, voordeel en Social Media voor een optimaal bereik van uw klant. De

ze

ze

is 2

wek en

ge

ldig

! De

is 2

wek en

actie

s zij

ge

n ge

ldig

De

ldig

! De

van

16

dece

mbe

lek ke Tip rst sv eK oo ers re en tge ge ure zo n nd em Alt on ijd d! vo actie

s zij

n ge

ldig

van

r t/m

ze

fold

er

dece

mbe

r 20

tobe

20

okto

ber

De

29

7 ok

r t/m

is 2

wek en

19

20

19

ord

eli

ge

ldig

! De

actie

ge

s zij

6 k 0

ort % ing

ach

ter

zij

de

5.9 9

vo o

ro

2.39 Pe r

nz eM eg

aD

Zie

stu kv oo r:

29

april

t/m

19

nu

57.95 Ax e

mei

it m

et o

nz e:

20

19

voo

r:

Div Do Col erse soo uc he lisio n Lea rten the bijvoor r (25 0 ml)beeld:

2 vo

4.00

or:

5.98

De

ole

Div en Rol erse soo Du ler ov Duo rte (2x n bijv erpa 50m oor bee kking l) ld:

nu

9.95

6.99 vo

or:

ea

ls

! K Geneipp Dou heim Pre m + H cheo uido lie ges ium lie (200 che (20 m n Be ml) l) + Ba ks auty + Bo do et lie

de

van

Yv Ge esS

Eau sch aintL de en Parf ks aure um et n Spra Bla t y (3 ck 0 m Op l)+ iu Bo dylom tio n (5 0m l)

ru

n ge

ldig

Orig m S nu inal oft Re (30 voor gula Pic stuk 3.59 r (8 ks s) en 0 stuk Adv ances) van d Re 8.9 gu 9 lar

de

fold

er

Gu

Zie

fold

er

De

Pr

• Minder acties per uitgave 0.69 • Extra kortenudoorlooptijd voo r: 1 ach 9ondersteuning 1 t•erSocial Media 9 4.95 . zij Fre oden sh Min t Ta t (75 nd ml) pa

All

de

vo o

ro

nz eM eg

aD

nu

sta

vo

1.2 5

éé

dysc rub (20 m (40 l) gram )

nd

eze

or:

W

we e

kg

eld

ig!

Qua ilkins tro For on Wo ma n Me sjes

29

juli

t/m 4

nu

(3 stu ks)

aug

ust

8.29

us

vo

or:

20

19

ea

ls!

5


// Winactie

Lieflijke pyjama’s om lekker in te cocoonen Eskimo introduceert haar wintercollectie 2018 met fijne, warme pyjama’s en peignoirs. Voor de dames heeft Eskimo dit najaar onder andere pyjama Home Love en pyjama en peignoir Sien. Het nachtgoed is zacht en behaaglijk en heeft een mooie afwerking om lekker in te cocoonen Zachte fleece en katoen De nieuwe damespyjama Sien is gemaakt van zachte fleece en heeft een ronde hals. De pyjama zit heerlijk comfortabel. De grote bloemenprint in meerdere tinten blauw ziet er prachtig uit.

Er is ook een peignoir in dezelfde bloemenuitvoering. Pyjama Home Love van lekker zachte jerseykatoen heeft een ronde hals en een lieflijke tekstopdruk: Home Where Love Is. De broek heeft een soepele, elastische taille.

Winnen Lijfblad mag namens Eskimo één damespyjama Sien ter waarde van € 39,95 weggeven. Beantwoord de vraag via de winactiepagina op www.lijfblad.nl en maak kans! Voor verkoopinformatie kijk op www.eskimo.be

Vraag Van welk materiaal is de pyjama Sien van Eskimo gemaakt?

World of Fragrances World of Fragrances van Kneipp bestaat uit geurstokjes en geurkaarsen voor in huis met verrassende natuurlijke geurcombinaties. De geuren zijn zorgvuldig geselecteerde composities van natuurlijke etherische oliën en hebben naast een aangename geur een positief effect op je stemming. Vier verschillende geurwerelden Het assortiment van Kneipp Home Fragrances voor in huis bestaat uit vier verschillende geurwerelden: Sandalwood-Patchouli – een zachte, zoete, warme en houtachtige geur die voor een harmonieuze omgeving zorgt. Verkrijgbaar als geurstokjes en als geurkaars.

6

Vetiver-Mandarin – een zonnige, frisse, vrolijke geur met fruitige en kruidige noten. Voor een relaxmoment. Verkrijgbaar als geurstokjes en als geurkaars. Lavender – een bloemig-kruidige geur die voor een rustige ambiance en meer ontspanning zorgt. Vekrijgbaar als geurstokjes. Macadamia-Star anise – de bijzondere combinatie van macadamia, steranijs en sinaasappel creëert een warmkruidige, elegante geur. Zorgt voor een gevoel van geborgenheid. Verkrijgbaar als geurkaars. Binnenkort is deze geur ook verkrijgbaar in de nieuwe productlijn Kneipp Cosy Moment!

Minimalistisch vormgegeven De producten zijn minimalistisch vormgegeven met gebruik van natuurlijke materialen, zodat ze in elk interieur passen. De geurstokjes geven hun geur in de ruimte gelijkmatig af. Bij de sticks kan de intensiteit van de geur worden aangepast door te variëren met het aantal sticks. In de verpakking zijn zeven sticks beschikbaar. De geurkaarsen zitten in een mooi glas en zijn voorzien van een bamboedeksel die hersluitbaar is. Het glas is later ook te gebruiken voor andere decoratieve toepassingen. Het label op het glas is te verwijderen.

Winnen Lijfblad mag namens Kneipp drie Kneipp Home Fragrances-pakketten met twee verschillende soorten geurkaarsen en twee verschillende soorten geurstokjes ter waarde van € 33,96 weggeven. Beantwoord de volgende vraag op de winactiepagina op www.lijfblad.nl en maak kans!

Vraag De producten van Kneipp geven je:


// Winactie

Handboek voor

een gezond (er)leven Door een groeiend aantal mensen in Nederland met overgewicht – één op de twee volwassenen – groeit ook het aantal Nederlanders met chronische aandoeningen. Inmiddels zijn er ruim 5 miljoen mensen met bijvoorbeeld diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Bij deze en andere veelvoorkomende ziekten schrijven artsen te vaak medicatie voor en kijken te weinig naar een duurzame oplossing door aanpassingen in de leefstijl, stelt huisarts Tamara de Weijer: ‘Leefstijl verdient serieuze aandacht in de gezondheidszorg, om ziektes te voorkomen, maar ook in de behandeling.’ Een gezond leven begint met beter eten, op doktersadvies. Daarom schreef zij het boek Eet beter in 28 dagen.

Jarenlange ervaring

Beginnen en volhouden

Winnen

Als onafhankelijke huisarts deed Tamara de afgelopen jaren veel onderzoek naar de effecten van voeding op – chronische – aandoeningen. Ook helpt zij in haar eigen praktijk veel patiënten gezonder en fitter te worden door goed te kijken naar hun voedingspatroon en leefstijl. Geen pillen, maar paprika is haar motto. Bij de door haar opgerichte Vereniging Arts en Voeding sloten zich al zo’n 850 zorgprofessionals aan die zich inzetten om het onderwerp leefstijl meer onder de aandacht te brengen bij patiënten en collega’s.

In het boek Eet beter in 28 dagen deelt Tamara onder andere haar eigen verhaal en ervaringen uit haar praktijk. Verder lees je in het boek alles over de effecten van voeding op het lichaam, onderbouwd met wetenschappelijke inzichten die zij op een begrijpelijke wijze uitlegt. Er staan tips in over het starten met een nieuwe leefstijl en het volhouden hiervan. Verder veel recepten en weekmenu’s voor snelle, makkelijke en vooral lekkere maaltijden.

Lijfblad mag namens KOSMOS Uitgevers twee boeken van Tamara de Weijer ter waarde van € 20,- weggeven. Geef via de winactiepagina op www.lijfblad.nl aan waarom jij dit boek wilt winnen en maak kans!

Motivatie Ik wil dit boek graag winnen, omdat …

Let op: door deel te nemen aan de acties op deze pagina’s betekent dit dat we jouw naam en mailadres mogen gebruiken om te corresponderen over deze actie. Je bent ouder dan 18 jaar én je bent werkzaam in de drogisterijbranche. De winnaars ontvangen hun prijs op het aangegeven adres in hun account.

7


Gezond // Zelfzorg

Keelpijn Bij keelpijn voelt de keel van binnen dik en rauw aan en vooral slikken kan dan lastig en pijnlijk zijn. Ook de klieren in de hals kunnen opgezet en extra gevoelig zijn bij keelpijn. Meestal gaat keelpijn binnen tien dagen vanzelf over. Maar tijdens deze dagen kan je klant zich een stuk prettiger voelen met het gebruik van een zelfzorgproduct of geneesmiddel.

Oorzaken van keelpijn

Wanneer medische hulp?

Keelpijn komt meestal door een ontsteking van de keel, vaak veroorzaakt door een virus of bacterie. Een verkoudheid begint vaak met een paar dagen keelpijn. Ook de omgeving kan een rol spelen, bijvoorbeeld verontreinigde of stoffige lucht, bijvoorbeeld door rook van sigaretten, kunnen een branderig gevoel en pijn bij het slikken veroorzaken. Als iemand zijn of haar stem verkeerd gebruikt, kan dat ook keelpijn geven. Maar dan is er geen sprake van keelontsteking.

Keelpijn gaat meestal binnen zeven tot tien dagen vanzelf over. Maar gaat de keelpijn gepaard met flinke koorts of gaat slikken steeds lastiger, adviseer dan je klant om naar de huisarts te gaan. Als een baby jonger is dan 3 maanden en keelpijn en koorts heeft, is het belangrijk om direct een arts te consulteren. Houdt de keelpijn langer aan bij kinderen, vertrouwt de ouder het niet of voelt het kind zich ziek, adviseer dan altijd om een arts te raadplegen.

Advies aan je klant Bij keelpijn is veel drinken – verspreid over de hele dag – heel belangrijk. Een pijnstiller kan helpen om de pijnklachten te verlichten. Zuigtabletten werken bij keelpijn verzachtend voor de keel. Ook zijn er zogeheten ‘antiseptische’ tabletten verkrijgbaar, die de keel schoon houden en een weldadige werking hebben.

Keelpijn bij kinderen Bij kinderen met last van keelpijn is het eerste advies, net als bij volwassenen, om veel te drinken. Een waterijsje op zijn tijd is dan een welkome afwisseling. Ook kinderen mogen wat nemen tegen de pijn, maar let dan goed op de dosering. Keelpijn bij kinderen komt vaak door het verkoudheidvirus dat keelontsteking veroorzaakt. De klieren in de keel worden dik en de keelamandelen kunnen ontstoken raken. Bouwt een kind meer weerstand op, dan wordt het beter bestand tegen de verkoudheidvirussen en neemt ook de kans op keelontsteking af.

8

Advies bij keelpijn ʟʟ ʟʟ ʟʟ ʟʟ ʟʟ ʟʟ

Eerste advies bij keelpijn: drink veel, verspreid over de hele dag. Pijnstillers – zoals paracetamol – kunnen verlichting geven bij pijnklachten en zijn ook koortsverlagend. Adviseer ouders met een baby jonger dan 3 maanden die keelpijn en koorts heeft, om een arts te consulteren. Zorg voor een goede weerstand, zodat besmetting met een virus of bacterie minder kans maakt. Roken en een verontreinigde lucht irriteren de keel, zorg daarom voor een schone omgeving. Wordt de keelpijn door verkeerd stemgebruik veroorzaakt, adviseer dan een juiste stemtechniek aan te leren.


Gezond // Zelfzorg

Download de Zelfzorg-app De Zelfzorg-app biedt handige informatie over klachten, wat de klant zelf kan ondernemen aan bijvoorbeeld preventie en welke zelfzorggeneesmiddelen beschikbaar zijn. In de app vind je ook de officiĂŤle bijsluiter van de zelfzorggeneesmiddelen: handig om even op te zoeken hoe vaak een middel gebruikt mag worden, vanaf welke leeftijd en wat de mogelijke bijwerkingen zijn.

9


// ProductNieuws

Specialist in de oorhygiëne PRODUCT 100% NATUURLIJK OP BASIS VAN ZEEWATER PREVENTIEVE BEHANDELING

Reinigt de oren en voorkomt overtollig oorsmeer Voor alle personen die op zoek zijn naar een product dat de oorhygiëne bevordert. Het beste alternatief voor wattenstaafjes

OORSPRAY ZONDER DRIJFGAS 25ml VERRIJKT MET GLYCEROL

(herkend voor zijn hydraterende en verzachtende eigenschappen)

NIEUWE FORMULE Verzacht en hydrateert de broze huid van het uitwendige oorkanaal. Voorkomt de verdere vorming van oorproppen. Voorkomt irritaties en accumulaties van afschilferingen.

40

miljoen eenheden verkocht gedurende 20 jaar in Europa

Vanaf 3 jaar, 1 tot 2 verstuivingen 2 maal per week

Audispray 186x133mm Lijfblad.indd 1

22/04/2018 09:40

EEN ECHTE HELD IS PUUR NATUUR

De huid van een baby is na de geboorte nog niet helemaal volgroeid en daardoor erg kwetsbaar. Om haar goed te beschermen tegen invloeden van buitenaf is een milde verzorging zonder belastende synthetische ingrediënten essentieel. Weleda Babyverzorging is veilig, mild en zacht. 100% natuurlijke producten met extract van Calendula verzorgen, kalmeren en beschermen de kwetsbare huid van je kindje. Vanaf de eerste dag.

WAAROM WELEDA BABYVERZORGING? 100% natuurlijk Veilig, mild en zacht voor de kwetsbare babyhuid Met verzorgende en beschermende Calendula

Weleda. Puur natuur, net als jij.

10

Adv Baby Lijfblad 186x133.indd 1

04-10-18 12:14


// Alles over

Actieve houtskool Actieve houtskool vind je steeds vaker in beautyproducten onder de naam charcoal. Activated charcoal - ook wel actieve houtskool genoemd - absorbeert vuil, zuivert en is multi-inzetbaar. Zo heeft het zwarte poeder een whiteningeffect op je tanden en ontdoet het je huid van talg en overtollige oliën. In dit artikel lees je er alles over. Samenstelling activated charcoal Geactiveerde houtskool bevat heel veel kleine gaatjes en heeft daardoor een enorm groot oppervlak. Het poreuze oppervlak is negatief geladen, waardoor het positieve deeltjes van gifstoffen, metalen of gassen aantrekt. Ze hechten zich aan het oppervlak van de houtskool. Dit chemische proces heet adsorberen. Dit is iets anders dan absorptie, waarbij stoffen opgenomen worden in een vloeistof en in de bloedstroom terechtkomen.

Langdurige verbranding Deze bijzondere, adsorberende werking ontstaat door het activeren van de houtskool. Dit gebeurt door een bron van houtskool, bijvoorbeeld hout of een ander houtachtig materiaal, zoals kokosnootdoppen, op hoge temperatuur langdurig te verbranden. De verbranding verwijdert alle zuurstof en activeert de houtskool met gas. Wat overblijft, is een sterk adsorberend materiaal met miljoenen kleine gaatjes, of poriën. In al die poriën worden gifstoffen die bijvoorbeeld in je darmen terecht zijn gekomen als het ware gevangen, waardoor ze niet door je lichaam opgenomen worden.

Wist je dat de oude Egyptenaren het al rond 1500 voor Christus gebruikten om verontreiniging uit wonden te verwijderen? Ook in de Chinese gezondheidskunde en de Ayurvedische gezondheidsleer wordt het gebruikt om het verteringssysteem te reinigen

Het merk BloomR heeft een poeder met activated charcoal op de markt gebracht. Met dit poeder poets je je tanden. Schrik niet van de zwarte kleur, dit spoel je gemakkelijk na gebruik weg. Ook zijn er tandpasta’s op de markt die activated charcoal bevatten.

Gezichtsreiniging Ook om je huid te reinigen kun je kiezen voor producten met activated charcoal. Het trekt als een magneet overtollig vuil, talg en oliën uit de huid. Denk hierbij aan moddermaskers, scrubs en kleefstrips voor het reinigen van je neusporiën. Spoel je gezicht na gebruik altijd goed af.

Voordelen Activated charcoal heeft veel voordelen. Zo kan het helpen bij de oliebalans van de huid. Het verwijdert onzuiverheden, reinigt diep en bevordert de productie van nieuwe huidcellen. Het verbetert ook de productie van collageen en elastine, waardoor rimpels en huidverkleuring worden verminderd. Ook kan het een uitstekende aanvulling op je dagelijkse routine zijn. Wanneer het oraal wordt ingenomen, kan het helpen bij spijsverteringsproblemen en kan het ongewenste lichaamsgeuren helpen voorkomen.

Bijwerkingen Zoals bij alle producten is er altijd een kans op bijwerkingen. Test een product daarom altijd eerst uit op een klein stukje van je huid om te zien hoe je erop reageert. Als je klant capsules met activated charcoal wil gebruiken om een opgeblazen gevoel of flatulentie te voorkomen, adviseer dan om eerst te overleggen met een medisch specialist. Ook moet je klant bij zwangerschap, bij het geven van borstvoeding of bij gebruik van andere medicijnen eerst met de huisarts of specialist bespreken of activated charcoal gebruikt kan worden.

Geen gewone houtskool Gewone houtskool van je barbecue is niet hetzelfde als geactiveerde houtskool. Barbecuehoutskool bevat allerlei gifstoffen die je niet in je lichaam wilt. Check bij aanschaf van geactiveerde houtskool altijd de bron.

Tanden bleken Activated charcoal kan tandplak en ongewenste bacteriën oppikken. Het wordt dan ook veel gebruikt om de tanden witter te maken. Ook kan het gebruikt worden om de mondhygiëne te verbeteren, omdat het verontreinigende stoffen bindt. Houtskool kan de pH-waarde van je mond positief beïnvloeden. De zuurgraad in je mond is een belangrijke factor voor het ontstaan van gaatjes. Gaatjes ontstaan namelijk door de zuurvormende bacterie streptococcus mutans. Een slechte adem en tandvleesontsteking hebben ook te maken met de zuurgraad in je mond.

11


Gezond // Plantaardigheden

Versterk je afweersysteem met homeopathie Dagelijks komen we in aanraking met allerlei micro-organismen die ons mogelijk ziek kunnen maken. Je kunt hierbij denken aan bacteriën, virussen of parasieten. Toch wordt niet iedereen tegelijkertijd en door dezelfde oorzaak ziek. De reden hiervoor ligt in het functioneren van ons afweersysteem. Dit is het ingenieuze systeem dat ons beschermt tegen bedreigingen uit de buitenwereld. Ook ruimt het beschadigde of verouderde cellen en weefsels op in ons lichaam. Ons afweersysteem heeft dus veel te maken met wat in complementaire therapieën het ‘zelfgenezend vermogen’ wordt genoemd.

12

Vatbaar

Zelfgenezend vermogen

Bij ziekte functioneert ons afweersysteem meestal tijdelijk wat minder goed en kunnen we vatbaar worden voor een griepje of een verkoudheid. Is de weerstand erg verlaagd, dan kunnen ook ernstigere aandoeningen de kop op steken. Zo lopen kwetsbare ouderen in het ziekenhuis na een operatie een groter risico op het krijgen van een longontsteking. Naast een zwakker functionerend afweersysteem komt het ook voor dat het systeem een overreactie laat zien. Er ontstaan dan heftige reacties in het lichaam die veroorzaakt worden door het eigen afweersysteem. Dit is bijvoorbeeld te zien bij een allergische reactie.

Homeopathie kan heel goed ingezet worden bij klachten door een verlaagde weerstand. Ook bij allergieën heeft een homeopathische behandeling vaak goed resultaat. Een homeopathisch geneesmiddel geeft een prikkel, waardoor het lichaam zelf aan de slag gaat. Zo stimuleert het ons zelfgenezend vermogen.

Wetenschappelijk onderzoek Onderzoeken hebben meermalen aangetoond dat homeopathische middelen helpen bij mensen, zowel jong als oud, die klachten hebben veroorzaakt door een verminderde weerstand (Bornhoft et al., 2006). 1 Uit een, in opdracht van de Zwitserse overheid uitgevoerd, onderzoek naar de werking van homeopathie blijkt homeopathie bij infecties en allergie

van de bovenste luchtwegen effectief te zijn. Het rapport evalueerde 29 studies en vond een positief eindresultaat ten gunste van de homeopathie (Bornhoft et al., 2006).1

Hoest en voorhoofdsholteontsteking Bij acute hoest werkt een hoestsiroop op homeopathische basis aanzienlijk beter dan een hoestsiroop zonder homeopathisch middel (Zanasi et al., 2014). 2 Duitse onderzoekers volgden mensen met chronische voorhoofdsholteontsteking acht jaar lang en constateerden, dat deze mensen zich beter voelden door de homeopathische behandeling en dat die verbetering op de lange termijn – na acht jaar – nog meetbaar was (Witt, Ludtke, & Willich, 2009). 3


Gezond // Plantaardigheden

Bronnen 1.

2.

3.

Bornhoft, G., Wolf, U., von Ammon, K., Righetti, M., Maxion-Bergemann, S., Baumgartner, S., (...) Matthiessen, P.F. (2006). Effectiveness, safety and costeffectiveness of homeopathy in general practice - summarized health technology assessment. Forsch Komplementmed, 13 Suppl 2, 19-29. doi: 10.1159/000093586 Zanasi, A., Mazzolini, M., Tursi, F., MorselliLabate, A.M., Paccapelo, A., & Lecchi, M. (2014). Homeopathic medicine for acute cough in upper respiratory tract infections and acute bronchitis: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Pulmonary pharmacology & therapeutics, 27(1), 102-108. http://onlinelibrary.wiley. com/o/cochrane/clcentral/articles/201/ CN-00959201/frame.html doi:10.1016/j. pupt.2013.05.007 Witt, C.M., Ludtke, R., & Willich, S.N. (2009). Homeopathic treatment of patients with chronic sinusitis: A prospective observational study with 8 years followup. BMC Ear Nose Throat Disord, 9, 7. doi: 10.1186/1472-6815-9-7

Lilian Peters is klassiek homeopaat en schrijft voor de Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland. Deze vereniging zet zich in voor een betere positie van homeopathie in Nederland. Kijk voor meer informatie op www.vereniginghomeopathie.nl

13


Wilt u meer

ENERGIE? Energie tekort is een van de meest algemene, maar ook een van de meest belemmerende problemen waar mensen last van hebben. Wanneer je elke dag met datzelfde uitgebluste gevoel wakker wordt, kan dat de kwaliteit van leven sterk beïnvloeden. Gelukkig is er iets aan te doen door op celniveau de natuurlijke energieproductie in het lichaam te ondersteunen. Dit uiterst gecompliceerde proces vindt in elke cel van het lichaam plaats. Er zijn vitamines, mineralen, enzymen en andere natuurlijke stoffen bij betrokken die de cellen helpen voedingsstoffen uit het voedsel om te zetten in de ‘energiemolecule’ ATP. Hoe meer ATP een cel kan produceren, hoe meer energie die heeft om zijn belangrijke functies te vervullen. Ondersteuning van de ATPproductie in de cel is daarom de sleutel tot meer energie.

Gezonde, energie producerende cellen bevatten ook een natuurlijke stof die co-enzym Q10 heet. Wetenschappers bestuderen Q10 al tientallen jaren om beter te begrijpen waarom we die stof in onze cellen nodig hebben. Co-enzym Q10 zit in sommige voedingsmiddelen en het menselijk lichaam kan het ook zelf produceren. Bovendien is deze belangrijke voedingsstof tegenwoordig ook beschikbaar met vitamine B2 als supplement in capsules.

Q10 aanmaak neemt af met het ouder worden µg/g

Concentratie co-enzym Q10 (µg/g) in hartweefsel

120 100 80 60

NL_Q10_Article_Lijfblad_210x297_1018

40

Het lichaam kan zelf het co-enzym Q10 aanmaken. Als gevolg van ziekte of ouder worden, maakt het lichaam steeds minder aan. Vaak gebeurt dit op momenten dat we juist extra energie nodig hebben.

Het originele Q10 product gebruikt in meer dan 100 wetenschappelijke studies. Bio-Quinon Active Q10 is waarschijnlijk ’s werelds best gedocumenteerde Q10-merk, reden waarom vooraanstaande onderzoekers het product officieel hebben uitgekozen als referentieproduct voor het internationale onderzoek op het gebied van Q10. Gebruikt in het geroemde QSymbio onderzoek! Voor meer info: www.q-symbio.com

Bel gratis voor meer informatie: 0800-0992211

20 0 0-2 jaar

19-21 jaar

39-43 jaar

77-81 jaar

(Bron: Lipids vol. 24, no. 7 (1989)) De concentratie co-enzym Q10 in de vitale organen bereikt rond 19-21 jaar haar piek, Meld u aan voor onze nieuwsbrief via: www.pharmanord.nl hetgeen aangeeft dat mensen op deze leeftijd over de meeste energie beschikken.

www.pharmanord.nl


// Column

Herfst! Het weer begint te veranderen, je bent goed en wel aan het werk, de kinderen gaan weer naar school en daar komt de verkoudheid alweer aan. In deze column fris ik daarom het onderwerp hoesten voor je op.

Advies bij hoest

Natuurlijke ingrediënten

Het geven van een goed advies aan je verkouden klant is minder eenvoudig dan je zou denken. Eigenlijk moet je een heel stel vragen stellen, omdat er nog best wat redenen zijn om een klant naar de huisarts te sturen. Wanneer is dat nodig: • als een kindje jonger is dan 6 maanden; • als een kindje echt ziek is en koorts heeft, slecht drinkt, of suf is; • als een volwassene ouder is dan 75 jaar; • als iemand koorts heeft, naast het hoesten; • als je klant medicatie voor astma of COPD gebruikt en al vijf dagen hoest; • als je klant geneesmiddelen op recept gebruikt voor het immuunsysteem; • als je klant pijn op de borst heeft, bloed ophoest, kortademig is, of hoest met gierende uithalen; • als de hoest langer duurt dan veertien dagen.

Maar veel mensen omschrijven ook een hoest die een beetje van allebei is: een vastzittende en een prikkelhoest. Zolang het slijm niet erg vastzit, kies dan voor een drank met natuurlijke ingrediënten. Adviseer er eventueel nog een zuigtablet bij om een af en toe aanwezige hoestprikkel te onderdrukken. Bij klanten die medicatie gebruiken of diabetes hebben, is het goed te controleren of alle gekozen producten wel gecombineerd kunnen worden. Dat is echt verschillend per merk.

Welke hoest?

Sneller fit Uiteindelijk wil iedereen snel weer helemaal fit zijn. Denk bij dit alles ook aan een product met echinacea. Of een zuigtablet met zink en vitamine C. Met echinacea en vitamine C knap je niet alleen sneller op, maar word je ook minder snel opnieuw verkouden.

Petra

Nadat je al deze dingen hebt kunnen uitsluiten, blijft de volgende vraag vaak lastig voor je klant: kunt u de hoest omschrijven? De klant heeft soms geen idee of het een prikkelhoest of vastzittende hoest is. Hoest de klant vooral in de ochtend of juist ’s nachts? Rochelt er wat? Of is de hoest juist schraperig droog?

Vastzittende hoest Bij een vastzittende hoest is mijn eerste keuze vaak een middel op basis van acetylcysteïne, broomhexine of carbocisteïne. Mensen verwachten graag direct resultaat, vertel er daarom wel bij dat je pas na anderhalf à twee dagen merkt dat het slijm makkelijker kan worden opgehoest. Zo’n product is geschikt vanaf de leeftijd van 2 jaar.

Prikkelhoest Bij een prikkelhoest, zonder dat er slijm vastzit, kan heel goed een noscapinesiroop of -tablet worden gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de prikkel een aantal uur wordt ‘uitgezet’. Zeker erg prettig voor de nacht.

15


Gezond // Dossier

Brandend maagzuur en zure oprispingen Bijna iedereen heeft weleens last van brandend maagzuur of een oprisping, bijvoorbeeld na een zware maaltijd. Dit zijn symptomen van een zogeheten reflux. Bij reflux staat het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag vaker open, waardoor de zure maaginhoud terugstroomt in de slokdarm. Hierdoor kun je vervelende klachten krijgen. Wat zijn de oorzaken en wat kun je doen om de klachten te verminderen? Overproductie van maagzuur Je kunt last krijgen van brandend maagzuur als je te zwaar hebt getafeld, maar het kan ook een symptoom zijn overproductie van maagzuur. De productie van maagzuur is dan zo groot dat zelfs de beschermlaag van de maag niet meer voldoende werkt. Bij zure oprispingen voel je pijn bij de bovenbuik of de borstkas achter het borstbeen. Dit komt door het opstijgen van het maagzuur naar de slokdarm.

Klachten door maagzuur De maag is het enige deel van het spijsverteringsstelsel dat zuur hoort te bevatten. Dit zuur helpt bij het verteren van voedsel. Soms komt een klein beetje maagzuur op de verkeerde plek terecht, namelijk in de slokdarm. Omdat de slokdarm geen beschermend slijmvlies heeft, zoals de maag, raakt deze geïrriteerd, met als gevolg pijn en een branderig gevoel. Sommige mensen voelen het als een drukkende of knijpende pijn. De pijn kan ook uitstralen naar de hals of de rug, tussen de schouderbladen. Daardoor worden de klachten van brandend maagzuur nogal eens verward met hartklachten. Adviseer een klant bij twijfel altijd naar de huisarts te gaan.

Zure oprisping Ook kan er weleens maagzuur samen met een beetje voedsel tot in de mond terugvloeien; dit noem je een ‘zure oprisping’. Dit duurt vaak maar kort, waardoor je er niet veel last van hebt. Maar als de slokdarm te vaak en te lang in contact komt met zuur maagsap, kunnen er steeds meer klachten optreden.

Keelklachten Bij brandend maagzuur komt het zure maagsap soms zelfs tot in de keel, waardoor je ook last

16

kunt krijgen van een geïrriteerde keel en van hoestklachten. Sommige mensen hebben ook last van een zogeheten ‘globusgevoel’, waarbij het lijkt alsof er voortdurend een brok in hun keel zit.

Oorzaken Er zijn verschillende oorzaken, waardoor maagzuur in de slokdarm terecht kan komen. Druk op de spieren Het uiteinde van de slokdarm gaat over in de maag. In dit gedeelte van de slokdarm zorgen bepaalde spieren ervoor dat het voedsel in de maag blijft en niet terug kan stromen naar de slokdarm. Deze spieren vormen een soort klepje dat de maag afsluit. Als dit klepje niet goed functioneert, kan een gedeelte van de maaginhoud terechtkomen in de slokdarm. De druk op de spieren  en dus op het klepje – neemt toe na een maaltijd. Hoe groter de maaltijd, hoe groter de druk. Druk op de maag Ook kan een deel van de maaginhoud terugstromen als er sprake is van druk op de maag, bijvoorbeeld bij mensen met een aanzienlijk overgewicht – obesitas –, bij strak zittende kleding of bij het vooroverbuigen om iets van de grond op te rapen. Ook zwangere vrouwen hebben een grotere kans om last te krijgen van brandend maagzuur. Levensstijl Levensstijl kan ook van invloed zijn op brandend maagzuur. Mensen die veel alcohol drinken, meer dan tien sigaretten per dag roken, te snel en vet eten, last hebben van overgewicht of gespannen zijn, hebben sneller last van brandend maagzuur.

Zelfzorgmiddelen Gelukkig kun je zelf iets doen aan brandend maagzuur. Allereerst is een gezonde leefstijl belangrijk: eet niet te veel en te vet, stop met roken en wees matig met alcohol drinken. Daarnaast kun je met een goed gekozen zelfzorgmiddel de klachten verminderen. Let op: een verkeerd middel kan soms een averechtse werking hebben! Bovendien hebben sommige middelen een leeftijdsgrens, of mogen door bepaalde groepen niet worden gebruikt, bijvoorbeeld zwangere vrouwen.

Aandachtspunten bij middelen tegen maagzuur¹ 1. 2.

3.

4.

5.

Let op de juiste dosis. Gebruikt de klant het juiste middel? Er zijn verschillende soorten maagmiddelen en het verschilt per klacht welk middel voor jouw klant geschikt is. Sommige middelen hebben een leeftijdsgrens of mogen door sommige groepen mensen – bijvoorbeeld zwangeren – niet gebruikt worden: check dit altijd even. Controleer hoelang je klant het middel achter elkaar mag gebruiken en wanneer je klant beter naar de huisarts kan gaan. Let op wisselwerkingen met andere geneesmiddelen die je klant misschien gebruikt. Sommige maagmiddelen hebben bijvoorbeeld een wisselwerking met antibiotica, bloedverdunners of middelen tegen schimmelinfecties. Controleer dit in de bijsluiter.

¹ F actsheet maagklachten Centraal Bureau Drogisterijbedrijven


Gezond // Dossier

Wanneer naar de huisarts? ¹ Vaak kan een aanpassing in de voeding en leefstijl de maagklachten verminderen en meestal gaan maagklachten vanzelf weer over. Soms kan het echter verstandig zijn om naar de huisarts te gaan. Bijvoorbeeld: ■ als zelfzorggeneesmiddelen niet helpen; ■ als de klachten langer dan 2-4 weken duren; ■ als iemand ongerust is; ■ bij maagklachten bij kinderen onder de 12 jaar – brandend maagzuur, te veel maagzuur; ■ als iemand ouder dan 50 jaar is en deze klachten nog niet eerder heeft gehad. Bij de volgende klachten is het belangrijk om direct contact op te nemen met de huisarts: ■ als je voelt dat het voedsel niet wil zakken in de slokdarm; ■ als je regelmatig moet overgeven; ■ als je in korte tijd meer dan 5 kilo afvalt, zonder aanwijsbare oorzaak; ■ als je zwarte, dunne ontlasting hebt.

17


// Editorial

Mito-cocktails voor energie

Bij verschillende aandoeningen ligt de oorzaak bij een verstoring in de ‘energievoorziening’ in de cellen. Die energie wordt gemaakt in mini-energiefabriekjes in de cellen, mitochondriën genaamd. Als je weet wat er allemaal komt kijken bij die energieproductie, dan kun je die verbeteren. Bijvoorbeeld door je voeding aan te vullen met stoffen die de mitochondriën weer aan het werk zetten. Zo’n aanvulling wordt ook wel ‘mito-cocktail’ genoemd. Energiefabriekjes Voor alles wat we doen, is energie nodig. Voor spierkracht, voor spijsvertering en natuurlijk voor de hartspier, die het bloed rondpompt. Die energie maken cellen zelf in kleine ‘energiefabriekjes’, de mitochondriën. Om energie te kunnen opwekken, zijn er heel wat stappen nodig. Vergelijk het met de energie die nodig is om een auto te laten rijden: olie wordt opgepompt in een ver land, getransporteerd in tankers, daarna geraffineerd, weer getransporteerd en uiteindelijk kun je tanken. Daarna gebeurt er nog van alles in je motor om die brandstof om te zetten in beweging. Er kan veel misgaan: een staking, een kapotte leiding, vergeten te tanken, een schepje suiker in je tank of een kapotte motor…

Brandstof en zuurstof Zo is het ook in het lichaam. Als brandstof gebruiken we suiker (glucose) en vet, die met

18

het bloed naar de cellen worden vervoerd. Dan moet de brandstof de cellen in en naar de mitochondriën. Voor verbranding heb je altijd zuurstof nodig, ook in het lichaam. Die wordt met rode bloedlichaampjes naar de cellen gebracht. De mitochondriën brengen dan een chemische reactie op gang, waarbij energie vrijkomt voor al onze spierarbeid en andere lichaamsprocessen.

Tekort aan energie Loopt de energieproductie spaak, dan merk je dat aan vermoeidheid. Hoe kan het misgaan? Laten we alle stappen in het energieproces doorlopen, want bij elke stap kan er een probleem optreden. Te weinig brandstof. Dat is het geval bij ondervoeding, maar niet bij goed gevoede mensen, zoals de meesten in de westerse wereld. Het transport van brandstof de cel in verloopt niet goed. Insuline helpt met het transport van

glucose de cel in, maar daarbij is het mineraal chromium nodig. Chromium halen we uit de voeding. Voor het transport van vetten is carnitine nodig, dat vooral uit vlees komt. Dit verklaart vermoeidheid bij mensen met diabetes en bij vegetariërs. Transport van zuurstof is niet optimaal. Het zuurstoftransport gebeurt met behulp van hemoglobine in rode bloedlichaampjes. Hiervoor zijn ijzer en de vitaminen B2, B6, B9 en B12 nodig. Tekorten aan deze stoffen geeft ‘bloedarmoede’ en dus vermoeidheid. Slechte verbranding: storing in het chemische proces. Daarbij zijn zuurstof en het coenzym Q10 nodig. Q10 wordt voor 90 procent in het lichaam gemaakt, maar bij ouderen wordt dat minder. Bepaalde geneesmiddelen, zoals bepaalde cholesterolverlagende medicijnen, remmen de aanmaak van Q10, met als gevolg vermoeidheid en spierpijn.


// Editorial

Risico op ziekten Er zijn dus allerlei oorzaken, waardoor er te weinig energie wordt geproduceerd. Als er geen zuurstoftekort is, zal er een overschot aan zuurstof ontstaan en te veel vrije radicalen. Dit zijn bijproducten van de energieverbranding in het lichaam die de gezonde lichaamscellen kunnen beschadigen. Het gevolg is vermoeidheid door energiegebrek en schade aan weefsels door de vrije radicalen. Als dit lang aanhoudt, kunnen ziekten ontstaan, zoals harten vaatziekten (onder andere hartfalen), kanker, multipele sclerose, diabetes mellitus en artrose.

Mito-cocktails als voedingssupplement

PharmaNord. Bij de Q10-gebruikers waren overlijden en ernstige hart- en vaatziekten in vijf jaar tijd gehalveerd ten opzichte van mensen die een placebo kregen. Dat was ook het geval voor ziekenhuisopname door verslechtering van hartfalen. Deze resultaten waren statistisch zeer opvallend.1 Het grootste verschil was te zien bij overlijden door hartfalen: bij de Q10-gebruikers was één deelnemer daaraan overleden, in de placebogroep tien.

Svend A. Mortensen, Rosenfeldt, F., Kumar, A., Dolliner, P., Filipiak, K.J., Pella, D., Alehagen, U., Steurer, G., Littarru, G.P. Q-SYMBIO Study Investigators (2014). The Effect of Coenzyme Q10 on Morbidity and Mortality in Chronic Heart Failure. Results From Q-SYMBIO: A Randomized Double-Blind Trial. JACC: Heart Failure, 2(6), pp. 641-649. doi: 10.1016/j. jchf.2014.06.008.

Stoffen die worden verwerkt in ‘mito-cocktails’ Supplement

verhoogt ATP-productie

Tegenwoordig zijn de zogeheten mito-cocktails in opkomst: een mix van stoffen die nodig zijn in het proces van energieproductie of bij het verminderen van de productie van vrije radicalen. Co-enzym Q10 helpt zowel bij de verhoging van energieproductie als bij de vermindering van vrije radicalen.

Arginine

+

Carnitine

+

Co-enzym Q10

+

Creatine

+

D-Ribose

+

Q10

Vitamine B1

+

Vitamine B2

+

Vitamine B6

+

Vitamine B12

+

Een van de onderzoeken die laten zien dat een supplement met Q10 helpt om schade aan het hart te verminderen, is de Q-Symbio-studie. In dit onderzoek kregen ruim vierhonderd oudere patiënten met hartfalen een relatief hoge dosering Q10 − 300 mg per dag, van

1.

verlaagt vrije radicalen

Liponzuur

+

+

Vitamine C

+

Vitamine E

+

19


Gezond // Mondspoeling

Mondspoeling, een effectieve aanvulling

Een normale mondhygiëne bestaat uit minimaal twee keer per dag de tanden poetsen en dagelijks flossen. Mondwaters of mondspoelingen kun je gebruiken voor het krijgen van een frisse adem. Daarnaast hebben deze mondspoelingproducten mogelijk een aanvullend effect en zorgen ze voor een betere tand- en mondgezondheid. Op het EuroPerio-congres – 20-23 juni 2018 in de RAI Amsterdam – deelde prof. dr. Nicole Arweiler, directrice van de afdeling Parodontologie aan de Philipps-universiteit in Marburg, haar bevindingen over het gebruik van mondspoeling als bewezen effectieve aanvulling op het reguliere tandenpoetsen. Ze deed dit op verzoek van Johnson & Johnson.

Mondspoelingproducten Een mondspoelmiddel is een middel dat het spoelende effect in de mond stimuleert. Het bestaat hoofdzakelijk uit water, smaak- en kleurstoffen. Er zijn in de drogisterij veel verschillende mondspoelingproducten verkrijgbaar. Elk product heeft zijn eigen functie, smaak en ingrediënten. Sommige mondspoelingproducten zouden tegen gaatjes werken, andere tegen tandplak en weer andere zouden zorgen voor gezonder tandvlees. Een andere functie van mondspoelingproducten is het verfrissen van de ademgeur bij iemand die herstelt van een schimmelinfectie of een tandvleesaandoening.

Bacteriën In onze mond leven veel bacteriën, waar we vaak een negatieve associatie mee hebben. Meestal is de eerste gedachte: hoe kunnen we deze bacteriën bestrijden? Maar vaak is dat niet de juiste oplossing. Uit recente studies blijkt dat het aantal bacteriën dat ons lichaam bewoont, wel

20

tien keer zo groot is als het aantal cellen waar ons lichaam uit bestaat. Ook bestaat dit aantal nog eens uit tienduizend verschillende soorten. Bij zo’n enorm aantal kun je ervan uitgaan dat de meeste goedaardig zijn en vaak ook heel nuttig. Om goed te blijven functioneren, zijn ze voor van alles en nog wat hard nodig.

kunt ruiken. Zwavelhoudende eiwitten zitten onder andere in dode cellen, speeksel en voedselresten. Achtergebleven voedselresten tussen tanden kunnen daardoor ook halitose veroorzaken. Plaatsen met weinig zuurstof zijn onder andere de groeven en spleten op de tong, de amandelen en de ruimtes tussen tanden.

Halitose

Gingivitis en parodontitis

Sommige bacteriën in de mond kunnen op plaatsen waar – bijna – geen zuurstof is, – zwavelhoudende – eiwitten omzetten in vluchtige zwavelverbindingen. Deze zwavelverbindingen – H2S, CH3SH – veroorzaken een onaangename geur en zijn al te ruiken bij zeer lage concentraties. Ook heeft speeksel – naast zuurstof – een beschermende werking tegen bacteriën. Zo kan een droge mond – bijvoorbeeld door medicijngebruik of het drinken van koffie – al een vieze smaak en slechte adem veroorzaken en/of verergeren. In principe heeft iedereen zwavelvormende bacteriën in de mond, waardoor je uit je mond

Een belangrijke veroorzaker van halitose is de ontsteking van de rand van het tandvlees – gingivitis – en/of de afbraak van vezels en kaakbot – parodontitis. Dit komt doordat bacteriën in staat zijn om in groten getale zwavelverbindingen te produceren. Door de ontsteking zijn er genoeg eiwitten uit dode cellen en weefselafbraakproducten voorradig. Bij parodontitis wordt de pocket – de spleet tussen het tandvlees en de tand – steeds dieper. Hierdoor wordt de zuurstofconcentratie in de pocket ook steeds lager, wat in het voordeel is van de zwavel producerende bacteriën.


Gezond // Mondspoeling

Mondspoelmiddel

ʟʟ

Ondanks zorgvuldig poetsen, flossen en het gebruik van tandenstokers blijven er dus altijd plekjes in het gebit die we niet kunnen bereiken. Hiervoor zou je een mondspoelmiddel kunnen gebruiken. De vloeistof spoelt op die plekjes ongewenste bacteriën weg. Er zijn verschillende soorten mondspoelmiddelen: ʟʟ op basis van waterstofperoxide. Deze middelen zorgen voor genezing van het tandvlees ter voorkoming van infecties na het trekken van een tand of kies. Bij het gebruik van een product op basis van peroxide gebruik je meestal een spuit om de wond te spoelen. Het is belangrijk om hierbij de aanwijzingen van de tandarts op te volgen.

ʟʟ

op basis van chloorhexidine. Chloorhexidine – in een oplossing van 0,1-0,2% of 1% – is bedoeld om tandplaque te verwijderen en de bloeding van het tandvlees te reduceren. Ook wordt het geadviseerd aan mensen die niet meer in staat zijn hun eigen tanden te poetsen. Het product kan wel voor een verkleuring van de tong of tanden zorgen en tandsteenvorming. Daarnaast kan het na het spoelen een vieze smaak in de mond geven of een branderig gevoel aan de slijmvliezen. op basis van essentiële oliën. Deze mondspoelmiddelen zijn zonder problemen dagelijks te gebruiken en hebben geen tot weinig bijwerkingen. Het wordt gebruikt om tandplak te verminderen en houdt op die manier het tandvlees gezond. Ook wordt het gebruikt om gaatjes in tanden en kiezen te verminderen en zorgt het voor een frisse adem.

21


HERMINERALISEERT HET TANDGLAZUUR 6X STERKER DAN POETSEN ALLEEN!*

22

NEW!

*Invitro studie (oktober 2017) - Effect t.o.v. fluoridehoudende tandpasta na 20 dagen 2x/dag gebruik.


Gezond //Gezond Plantaardigheden // Vitamine

DĂ­t is wat je moet weten

over de griep en het voorkomen ervan! 23


Gezond // Vitamine Je hebt het vast al gemerkt in je omgeving nu de zomer voorbij is: mensen zijn weer vaker ziek. De ‘R’ zit nog wel een tijdje in de maand. Daarom zetten we de belangrijkste feiten over de griep op een rij én - ook handig - welke adviezen je het best kunt geven. Deze tekst is mogelijk gemaakt door Suzan Tuinier, nutrimedia

Wat is griep? Elk jaar krijgen meer dan 800.000 Nederlanders de griep. De oorzaak is het influenzavirus. Dat zorgt dat je in korte tijd flink ziek wordt. Kenmerkende symptomen van griep zijn: koorts, hoofdpijn, hoesten, keelpijn en spierpijn, een verstopte neus, je behoorlijk zwak voelen en geen zin hebben in eten.

Superbesmettelijk In de herfst en winter komt de griep veel vaker voor dan in de zomermanden. Als het weer slechter wordt, gebeuren er namelijk twee dingen: de lucht wordt vochtiger én we zijn vaker binnen en dus dicht bij elkaar. Het virus kan zich in die vochtige lucht goed verspreiden en wij doen de rest: we praten, niezen en hoesten of raken voorwerpen aan. In een ruimte waar weinig ventilatie is en waar we dicht op elkaar zitten, gaat verspreiding extra snel. Ooit stond een vliegtuig een paar uur op de grond, het ventilatiesysteem werkte niet en van de 54 passagiers had er eentje griep. Binnen drie dagen was 72 procent van de passagiers ook ziek.

Verschillende soorten

Verkoudheid of griep? Mensen denken soms dat ze griep hebben, terwijl het eigenlijk een flinke verkoudheid is. Volwassenen krijgen vanaf hun dertigste gemiddeld slechts twee keer per tien jaar de griep. De kans op een verkoudheid is vele malen groter, met de tientallen verkoudheidsvirussen die er zijn. Hoe weet je nu of iemand de ‘echte griep’ heeft? Griep komt heel snel op en duurt lang. Met griep lig je al snel een week plat, een verkoudheid is na een paar dagen meestal weer over. Vooral een plotseling opkomende hoge koorts is een teken dat je de griep te pakken hebt.

Anti-griepdieet? Er is helaas geen dieet om de griep te voorkomen. Wel helpt gezonde voeding met voldoende vitaminen en mineralen om je weerstand op peil te houden.

Kruidensupplementen Behalve vitaminen en mineralen kun je ook kruidensupplementen adviseren. Kruidensupplementen, zoals echinacea, bevorderen de werking van het afweersysteem. Dat dergelijke supplementen mogelijk ook bijdragen aan herstel bij griep, mag niet op de verpakking staan.

Weerstand opbouwen Om je te weren tegen bacteriën en virussen is het belangrijk om een goede basisweerstand te hebben. Zorg voor voldoende slaap en weinig stress. Gezonde voeding met voldoende vitaminen en mineralen helpt ook om je weerstand op te bouwen en vervolgens op peil te houden.

Er zijn veel verschillende soorten griepvirussen. Maar, goed nieuws: als je ziek bent geworden van de ene variant, loop je ook minder risico om een andere variant te krijgen. De griepprik is ook gebaseerd op dat principe. Het vaccin bevat kleine ‘deeltjes’ van verschillende soorten griepvirussen, waardoor je antistoffen aanmaakt. Daardoor is de kans kleiner dat je de griep krijgt.

Weerstandsvitaminen

A Zorgt voor een gezonde huid en slijmvliezen: de eerste verdedigingslinie tegen een infectie. Speelt een centrale rol in het aanmaken van witte bloedcellen die onderdeel zijn van je afweersysteem. B6 Een vitamine B6-tekort leidt tot een verminderde productie van witte bloedcellen. B11 Heeft een positief effect op de aanmaak en reactie van de cellen in of van het immuunsysteem B12 Versterkt het immuunsysteem door de betrokkenheid bij de aanmaak van DNA C Ondersteunt de werking van witte bloedcellen D Stimuleert de productie van een eiwit dat infecties kan bestrijden

Weerstandsmineralen

IJzer Een tekort aan ijzer zorgt dat er minder witte bloedcellen worden aangemaakt. Deze cellen vormen een belangrijk deel van ons afweersysteem. Koper Een kopertekort vermindert de werking van bepaalde witte bloedcellen. Selenium Selenium of seleen stimuleert specifieke verdedigingscellen van ons afweersysteem. Deze cellen kunnen ziekteverwekkers onschadelijk maken. Zink Een zinktekort heeft effect op veel onderdelen van het immuunsysteem. Er worden minder afweercellen aangemaakt en ze reageren minder goed. Zink is nodig voor een stofje dat een rol speelt bij de aanmaak van die afweercellen in de schildkier.

24


Gezond // Vitamine

Advies bij griep Neem volledige rust, tijdens de griep kun je niet sporten. Drink goed om het vochtgehalte op peil te houden. Adviseer eventueel een pijnstiller, zoals paracetamol en middelen om de klachten te verzachten, zoals hoestdrank, neusspray, keelpastilles en dergelijke. Adviseer eventueel een (multi)vitaminesupplement: vitaminen en mineralen spelen een rol bij het herstel. Ventileer je huis regelmatig. Was je handen regelmatig en raak mond, neus en ogen zo min mogelijk aan. Advies bij verkoudheid Rust als het lichaam daarom vraagt, beweging kan wel. Adviseer eventueel een pijnstiller, zoals paracetamol en middelen om de klachten te verzachten, zoals hoestdrank, neusspray, keelpastilles en dergelijke. Adviseer eventueel een (multi)vitaminesupplement: vitaminen en mineralen spelen een rol bij het herstel. Advies na griep Volledig herstel kan wel één tot drie weken duren, het is daarom van belang om voldoende rust te nemen. Ziek goed uit. Als je te snel weer aan het werk gaat, krijg je weliswaar niet opnieuw griep, maar je kunt wél een bacteriële infectie oplopen, omdat je weerstand nog verlaagd is. Adviseer eventueel een (multi)vitaminesupplement: vitaminen en mineralen spelen een rol bij het versterken van de weerstand. Advies om de weerstand te versterken Raad je klant aan voldoende te bewegen en stress te vermijden. Voor een goede weerstand is voldoende slaap van belang, adviseer eventueel een supplement ter ondersteuning hiervan. Adviseer eventueel een supplement ter aanvulling op de dagelijkse voeding. Vitaminen en mineralen spelen een rol bij het versterken van de weerstand.

25


Gezond // Fit

Groene kiwi

army juice Juice met kiwi, spinazie, sinaasappel en bleekselderij De herfst komt eraan en dat betekent kans op verkoudheid en griep. Zorg daarom voor een goede weerstand, zodat je minder snel ziek wordt. Belangrijke vitaminen om je weerstand op peil te houden, zijn vitamine A, B6, C en D. Vitamine D maak je voor belangrijk deel zelf aan door voldoende zonlicht op te vangen. Ga daarom regelmatig naar buiten. Daarnaast moet je voor goede voeding zorgen. Daarom vind je hier een lekker recept voor een gezonde juice waarin deze belangrijke vitaminen volop aanwezig zijn. Zo blijf je fit en gezond! Welke vitaminen?

Ingrediënten (voor 2 personen)

Voedingswaarde

■ Kiwi: vitamine C; ■ Spinazie: vitamine A, B6; ■ Sinaasappel: vitamine C; ■ Bleekselderij: vitamine A, B6, C.

■ 2 groene kiwi’s; ■ 2 sinaasappels; ■ 1 stengel bleekselderij; ■ 1 grote hand verse bladspinazie.

Deze lekkere juice bevat veel goede voedingsstoffen en zit vol energie. Dit zit er allemaal in: ■ 125 kcal; ■ vet: 2 gram; ■ verzadigd vet: 0,5 gram; ■ eiwit: 3 gram; ■ koolhydraten: 20 gram; ■ vezels: 5 gram; ■ vitamine C: 190 microgram; ■ vitamine B6: 0,2 microgram; ■ vitamine A: 160 microgram.

Bereidingswijze 1. 2. 3. 4.

Schil de kiwi’s en snijd ze in vieren. Pers de sinaasappels uit. Haal de bleekselderij door een sapcentrifuge. Doe het sinaasappelsap, het bleekselderijsap samen met de kiwi’s en een handvol bladspinazie in een blender. Blend alles tot een mooi glad geheel, eventueel kun je de juice door een zeef halen voor een nog fijner sap.

Deze wintervitaminen helpen jou de winter door! 1.  Vitamine A: groene kiwi, mandarijn, sinaasappel, spruitjes, groene kool, winterpeen en boerenkool. 2. Vitamine B2: groene kiwi, peer, sinaasappel, mandarijn, boerenkool, groene kool en zuurkool. 3.  Vitamine B6: groene kiwi, peer, mandarijn, sinaasappel, pastinaak, boerenkool, spruitjes, groene kool en zuurkool. 4. Vitamine C: groene kiwi, mandarijn, sinaasappel, boerenkool, spruitjes, groene kool, koolraap en zuurkool.

En daarom zijn ze goed voor je!

1. Vitamine A: weerstandsvitamine, goed voor ogen en huid. 2. Vitamine B2: onmisbaar voor de energievoorziening van

26

het lichaam. Speelt een belangrijke rol bij het vrijmaken van energie uit koolhydraten, vetten en eiwitten. 3. Vitamine B6: weerstandsvitamine, belangrijk voor de stofwisseling, opbouw en afbraak van aminozuren (bouwstenen van eiwit). Ook nodig voor het immuunsysteem en het zenuwstelsel. 4. Vitamine C: weerstandsvitamine, nodig voor de vorming en instandhouding van bind- en beenweefsel, de ijzerabsorptie en hormoonproductie. (Bron: Vitamine Informatie Bureau)


Gezond // Fit

27


Mooi // Beautyupdate

Mooie producten voor de donkere dagen De wintertijd is weer ingegaan en misschien wel voor de laatste keer. De Europese Commissie wil namelijk dat er een einde komt aan het verzetten van de klok. Het kabinet gaat om deze reden een flitspeiling houden onder Nederlanders over de vraag of de zomer- of de wintertijd de nieuwe standaardtijd moet worden. De uitslag hiervan is eind oktober bekend. Maar dit jaar houden we nog gewoon de wintertijd. En speciaal voor de donkere dagen lees je in dit artikel over verwenproducten voor een me-time-momentje, een oppepmoment of gewoon voor wat kleur en glitter!

Glitter, glans en glam De feestelijkste periode van het jaar komt er weer aan en dat betekent: glamour rules! Met de vijf essence glamproducten in een fancy make-uptasje vol glitters ben je gegarandeerd partyproof. Deze producten vind je erin: body jewels, die je gemakkelijk aanbrengt. Versier je lichaam, handen of vingers met sterretjes, sneeuwvlokjes en feestelijke patronen in fancy rosé metallic; • highlighter, voor een feestelijke glamourlook. De romige textuur verandert op de huid in een zijdezacht, glanzend poeder; • lippenbalsem, pure verwennerij voor je lippen in een diamanten designverpakking. Verandert van kleur op je lippen, voor een supercool effect; • twee glinsterende haarelastieken in zwart en paars, voor een feestelijke paardenstaart of knot; • extra lange, glinsterende wimpers. Laten je ogen extra sprankelen, met bijgevoegde wimperlijm. De trend edition ‘reach for the stars glam kit’ is verkrijgbaar tot en met december. Verkrijgbaar bij Kruidvat

Schone slaapster De nacht is per definitie de tijd waarin we tot rust komen. Daarom introduceert Olaz nu het ideale huidverzorgingsproduct voor schone slaapsters: Regenerist Overnight Miracle Firming Mask. Het masker combineert de goede eigenschappen van een vochtinbrengende crème met het luxe gemak van een eenvoudig af te spoelen masker in één verzorgingsproduct. Voor een optimaal resultaat kun je het best je huid twee of drie keer per week ’s nachts verzorgen met het masker. Het nachtmasker voelt niet vet aan, de huid absorbeert de crème namelijk aangenaam snel. Het zorgt voor een zichtbaar stevigere, jongere en voller ogende huid, dankzij de werking van antiverouderingsingrediënten als peptiden, hyaluronzuur en het extract van johannesbroodpitten, in een doeltreffende combinatie met olive M – derivaat van olijfolie – en niacinamide – vitamine B3. Verkrijgbaar bij Kruidvat en Trekpleister

Natuurlijke gezichtsreiniger Een gezichtsreiniger die de huid reinigt en zuivert. Grahams Face Wash verhelpt oneffenheden, reinigt de poriën en kalmeert de huid. Dit komt onder andere door het ingrediënt Aloë vera – Aloë barbadensis leaf juice – afkomstig van de Aloë-plant die in vele culturen al duizenden jaren bekend staat om zijn effectieve werking. Naast Aloë vera bevat de gezichtsreiniger komkommerextract voor een verkoelend effect. Vrij van parabenen, alcohol en sulfaat. Grahams is onder andere verkrijgbaar bij Holland & Barrett, Etos, DA, D.I.O. en G&W GezondheidsWinkels

28


Mooi // Beautyupdate Heel Holland hoest Niets vervelender dan een hoest en dan kun je maar beter een middel bij de hand hebben dat écht helpt. Bij het merk Hoestdrankmakers vinden ze dat niemand onnodig lang last van zijn keel moet hebben en daarom voegden ze een hoge concentratie zuivere acaciahoning toe aan het Honing & Tijm Elixer. Ook de overige ingrediënten zijn van natuurlijke oorsprong en er zitten geen onnodige chemische toevoegingen in. Het Honing & Tijm Elixer is ontwikkeld door apothekers die al sinds 1988 recepturen van eerlijke en ambachtelijke hoestdranken maken. Dat gebeurt met veel passie en aandacht voor duurzaamheid, effectiviteit en heilzaamheid. Naast het Honing & Tijm Elixer bestaat het assortiment van Hoestdrankmakers uit het Tijm Elixer, Althea & Tijm Elixer en Drop Elixer. Verkrijgbaar bij diverse online drogisterijen

Natuurlijke, langhoudende haarstijlen Wellaflex Strong Hold Sensitive Hairspray is vrij van parfum en niet schadelijk voor het haar en de hoofdhuid. En dat is welkom in een maatschappij waar men zich bewust is van natuurlijke en duurzame producten. De meeste haarlaksprays bevatten de FixControl-technologie, waarbij grotere druppels van het product over het haar verspreid worden. De Wellaflex Strong Hold Sensitive Hairspray bevat een FlexActive-technologie, ontwikkeld door Wellahaarexperts om de haarspray een flexibele hold te geven. De spray bedekt het haar met een mist voor een sterke hold die dieper in het haar doordringt en beweging van je lokken mogelijk maakt. Geschikt voor dagelijks gebruik. Verkrijgbaar bij de geautoriseerde Wella-verkooppunten

Hele jaar uv-bescherming Het beschermen van je huid tegen de schadelijke effecten van de zon is het hele jaar door onmisbaar en dus allesbehalve alleen gekoppeld aan de zomermaanden. Het ondernemersechtpaar Nicole en Remko Vermeer ontwikkelde een speciaal zonbeschermingspoeder, Sunday Brush. Het is een uniek en 100 procent natuurlijk uv-beschermend mineraalpoeder voor dagelijks gebruik. Het geeft de huid dagelijks bescherming tegen de schadelijke effecten van uv-A- en uv-B-stralen met een SPF 50 met breed spectrum. Je brengt het poeder snel en vooral moeiteloos aan met behulp van de zelfdoserende brush. Breed spectrum Sunday Brush bevat uitsluitend 100 procent natuurlijke mineralen zonder chemische toevoegingen. De actieve bestanddelen zijn de minerale ingrediënten titaniumdioxide en zinkoxide. Deze blijven op de huid liggen en worden niet ín de huid opgenomen. Titaniumdioxide werkt als een effectieve, natuurlijke weerkaatser van uvstralen en biedt bescherming tegen uv-A- en uv-B-stralen. Zinkoxide wordt een breed spectrum zonbeschermer genoemd, vanwege de krachtige bescherming van de huid tegen straling en heeft daarnaast antibacteriële eigenschappen. Voor elk huidtype Sunday Brush kun je over of onder de make-up gebruiken, of in plaats van make-up. Het is verkrijgbaar in drie natuurlijke huidtinten: fair, medium en tan. Het is geschikt voor elk huidtype, ook voor de gevoelige huid en voor zowel vrouwen, mannen als kinderen vanaf 6 maanden oud. De samenstelling van Sunday Brush is dermatologisch getest, eco- en diervriendelijk. De 100 procent vegan formule is vrij van nanodeeltjes en geschikt voor de meest gevoelige huidtypen. Verkrijgbaar online via Sunday Brush

In zoete sferen Zenner brengt je met de Sugar Coated-collectie in zoete sferen. Er wordt gebruik gemaakt van mooie pasteltinten met een knipoog naar het Victoriaanse tijdperk. In de collectie wordt velvet afgewisseld met lieflijke fluffy items, beide met een zijdezachte touch. Naast lieflijke strikjes mogen bloemdessins niet ontbreken bij deze limiteds. Er zijn schuifspelden met bloemendessin, velvet strikspeldjes, haarbanden en elastiekjes met dons in de collectie aanwezig. Verkrijgbaar via Trekpleister en Kruidvat

29


Mooi // Color Stories

Enjoy the season! De temperatuur daalt en de dagen worden korter: het is herfst! We hebben kunnen genieten van de heerlijke zomer, maar het najaar kan ook schitterend zijn. Geniet van de mooie kleuren en pas je look hierop aan. Visuals: Met dank aan COMMA

In de herfst zijn er soms nog van die prachtige weekenden met zo’n heerlijke najaarszon dat je gewoon naar buiten moet. Lekker het bos in of een stevige wandeling over het strand en afsluiten met een warme kop thee, chocolademelk of een Belgisch biertje. En wat ruikt de herfst ook lekker! En als het regent? Dan maak je het binnen toch gezellig! Zet een geurkaars of fragrance sticks neer om je huis in herfstsfeer te brengen en draag natuurlijk zelf ook een fijne geur die jou en je omgeving blij maakt. Ik heb er twee voor je uitgezocht. Op zo’n lazy Sunday hoef je niet veel make-up te dragen, maar ga je iets leuks met vrienden doen, dan wil je toch net even wat meer. Mooie herfsttinten op je ogen en een mascara, nude lipstick of een fijne lippenbalsem en klaar! 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

ay

nd Lazy Su

30

1.

2.

5.

6.

La Vie est Belle Limited Edition by Lady Pink van Lancôme Acqua Colonia Vanilla & Chestnut van 4711 SuperStay Matte Ink Lipstick van Maybelline Fragrance Sticks van Kneipp Follow your heart eyeshadow palette van essence Best Dressed 24H Long Wear Curl & Volume Mascara van L.O.V. Lippenbalsem met Vanille van Kneipp

3.

7.

4.


Mooi // Color Stories

Ben je net zo’n workaholic als ik? Dan zul je regelmatig werkdagen hebben die langer dan 12 uur duren. Zo werk ik regelmatig overdag op kantoor om ‘s avonds nog op pad te gaan voor het geven van trainingen. But I love it! Het betekent wel dat mijn make-up lang moet blijven zitten. Als ik de auto instap om naar een trainingslocatie te rijden, of nog moet ‘shinen’ op een pers-event, hoef ik alleen nog maar even te ‘retouchen’. Mijn make-upjes doe ik wel allemaal bij elkaar in een kleine tas en je begrijpt dat die uitpuilt. Toch is zo’n tasje beter voor mij, want make-up raakt altijd zoek in mijn big bag, dat zal je zelf ook wel herkennen. Ik hou van rode lipstick en nagellak. Je ziet er dan altijd goed uit, zowel zakelijk als op iets minder dressed events. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14.

Tas van SMAAK Amsterdam Bam Brow Pro Pen van Catrice Art Design Matte Lipstick van Collistar Unlimited Mascara van L’Oréal Paris Stop, drop & shop van essie Radiant Lift Foundation van Max Factor All-in-one pen van Clarins

Working girl

8.

10. 11.

9.

12.

13.

14. 31


Mooi // Color Stories Leven in de stad is druk en hectisch. De een vindt het heerlijk, de ander woont liever in de rust. Ik hou van allebei! Lekker na je werk nog even wat drinken en af en toe een weekendje weg, een stad te verkennen die ik nog nooit eerder heb bezocht. Prima om er dan overdag casual bij te lopen, maar ‘s avonds wil je er natuurlijk wel leuk uitzien om naar dat ene café te gaan waar Trip Advisor je keer op keer op attendeert. Daar hoort natuurlijk een mooi make-upje bij én superbelangrijk: reinigingsproducten. In urban areas wordt je huid veel meer blootgesteld aan uitlaatgassen en fijnstof. Niet zichtbaar op je huid, totdat je je gezicht reinigt. Detoxen dus! Gebruik daarom wekelijks een scrub en een masker, aangepast aan je huidtype. Your skin will love it! 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22.

City life

16.

15.

21.

19.

Skinactive Micellair Water Pure Active van Garnier Match Perfection Foundation van Rimmel Crèmemasker Bamboe & Groene Thee van Dr. Van der Hoog Blush Palette van L.O.V. Le Vernis van Lancôme Amaze me Forever Mascara van Etos eye & face palette van essence Skin Oxygen SPF 15 van Biotherm

18.

17. 22.

20. Ingrid Burger is makeup artist, beautyjournaliste en eigenaresse van ColorCrew. Daarnaast is ze founder van The College. Meer informatie is te vinden op www.colorcrew.nl en www.the-college.nl. In elke editie van Lijfblad neemt Ingrid jullie mee in haar ‘Color Stories’.

33


// ProductFlitsen

ProductFlitsen Extract van zwarte vlierbessen Sambucol bevat een gestandaardiseerd en geconcentreerd extract uit de zwarte vlierbes. Door het immuunsysteem te ondersteunen, helpt Sambucol het hele jaar door het natuurlijk afweersysteem van het lichaam. Het is verkrijgbaar in verschillende varianten, met een variant speciaal voor kinderen. Wist je dat een flesje Sambucol Original het extract van maar liefst duizend vlierbessen bevat? Ondersteuning immuunsysteem Vlierbessen bevatten van nature flavonoïden. Bij het bijzondere productieproces van Sambucol worden de natuurlijke gezondheidsvoordelen van de vlierbes behouden. Sambucol bevat geen genetisch gemodificeerde ingrediënten en de veiligheid is klinisch getest. Het geconcentreerde vlierbessenextract in Sambucol draagt bij aan de normale werking van het immuunsysteem.

Voor meer informatie TS Health Products, Harderwijk Tel: 0341-46 21 21 e-mail: info@tshealthproducts.nl www.sambucol.nl

■ met vlierbessenextract ■ gestandaardiseerd en geconcentreerd ■ verkrijgbaar in verschillende varianten: siroop, capsules, pastilles, bruistabletten of kauwtabletten ■ voor kids en volwassenen

Rescue met vitaminen De variant Rescue® Plus-bonbons is de enige variant van de originele Bach Rescue-serie met toegevoegde vitaminen. Rescue® Plus bevat namelijk naast de vijf originele Bach-bloesems ook vitamine B5 en vitamine B12.

34

Vitamine B

Winnen!

Vitamine B5 en B12 spelen een belangrijke rol in ons lichaam. Vitamine B5 ondersteunt je lichaam niet alleen tijdens drukke werkzaamheden, maar ook in spannende tijden en stresssituaties. Daarnaast draagt vitamine B12 bij aan je geestelijke veerkracht en een heldere geest, wat goed is voor je gemoedstoestand.

Deze Rescue®-variant is verkrijgbaar in bonbonvorm en heeft een aangename sinaasappel- en vlierbessensmaak. Ook eens proberen? We hebben vijftig producten beschikbaar met ieder tien bonbons ter waarde van € 5,95 (adviesverkoopprijs). Voor de snelste aanvragers! Stuur een e-mail met je naam en adres naar info@tshealthproducts.nl onder vermelding van Rescue Plus-bonbons actie Lijfblad. TS Health Products, Harderwijk Informatie: 0341-46 21 46 of via info@tshealthproducts.nl www.rescueplus.nl


Groene cosmetica // Algemeen

Thema:

Ayurvedische geneeskunde

35


Groene cosmetica // Algemeen

Ayurvedische geneeskunde Het begrip ayurveda krijgt in Nederland steeds meer bekendheid en dat past helemaal bij het feit dat we steeds bewuster eten en leven. Maar wat het dan precies inhoudt en wat we er allemaal mee kunnen, weten velen van ons nog niet. Het is echter al eeuwenoud en er is heel wat over te leren. Daarom lees je in deze editie van de rubriek Groene cosmetica meer over dit bijzondere begrip! Wat is ayurveda? Ayurveda zou al meer dan vijfduizend jaar bestaan en zijn ontstaan in India. In landen als India en Sri Lanka zien we het dan ook overal terug. In Nederland is het nog niet zo bekend, maar dat begint wel steeds meer te komen. Je kunt de term in tweeën opdelen: ayur betekent leven en veda betekent weten. Het is een - holistische - wetenschap van het leven. Hierbij draait het om het krijgen van balans tussen lichaam, geest en ziel. Als deze aspecten in balans zijn, ben je gezond en dat zorgt voor een lang en gelukkig leven. Ayurveda draait dus echt om het totale welzijn van de mens.

Alternatieve geneeskunde

Drie dosha’s

Eigen herstellend vermogen

Wat velen van ons wel kennen, zijn de vijf elementen: ether, lucht, vuur, water en aarde. Zij vormen de basis van ayurveda, omdat er wordt uitgegaan van drie dosha’s. Het begrip dosha betekent letterlijk ‘fout’ of ‘vlek’ en is gekozen omdat onder de dosha’s fouten of vergissingen worden gerekend die het levensritme kunnen verstoren en dus chaos (ziekte) kunnen veroorzaken. Het zijn basiskrachten die elk zijn eigen functie hebben in ons lichaam en die onderhevig zijn aan verandering.

Bij ayurveda vertrouwt men op het eigen herstellende vermogen van het lichaam. Zorgen voor een optimale spijsvertering en je afvalstoffen kwijtraken, zijn hierbij belangrijke aspecten. Om erachter te komen of je uit balans bent, kun je een ayurvedische arts bezoeken. Door het beoordelen van je dosha’s en je symptomen, of met een pols- of tongdiagnose wordt duidelijk of je lichaam uit balans is. Afhankelijk van je dosha’s en klachten, krijg je advies om je lichaam weer in balans te brengen.

In balans

Ayurveda toepassen

De drie dosha’s zijn vata - ruimte en lucht -, pitta - vuur en water - en kapha - water en aarde. Vata symboliseert beweging, pitta symboliseert de stofwisseling en kapha symboliseert structuur.

Omdat ayurveda een wetenschap van het leven is, komt het ook echt in het dagelijks leven terug. Niet iedereen is zich hiervan bewust, maar je dosha’s maken wie je bent. Dit kunnen we zien in iemands persoonlijkheid, voorkeuren, gewoonten en sterke en zwakke punten. Als we onszelf beter leren kennen en hier meer over leren, kunnen we het beste uit ons leven halen. Op een gegeven moment zul je symptomen als moeheid of snel geïrriteerd zijn herkennen en weten dat je dan uit balans bent. Afhankelijk van je dosha’s kun je die balans dan weer zelf terug brengen.

Iedereen wordt geboren met een unieke verhouding van deze krachten, dit wordt je constitutie genoemd. Het bepaalt wie je bent, van binnen (zoals je persoonlijkheid) en van buiten (zoals je haar, je huid en je bouw). Iedereen heeft de drie dosha’s in zich, maar de één heeft bijvoorbeeld wat meer vata en de ander wat meer pitta. Als we geboren worden, zijn de dosha’s perfect in balans, maar voeding en alles wat men ervaart, heeft er invloed op en kan ons uit balans brengen. Iedereen kan zelf aan die balans werken!

36

En daarmee komen we op het feit dat ayurveda echt als - alternatieve geneeskunde wordt gezien. Het heeft als doel om ziekten te genezen en ze zelfs nog liever te voorkomen. Door goed naar symptomen te kijken, kan de balans in het lichaam hersteld worden en ziekten worden bestreden. Het lichaam kan door allerlei factoren uit balans raken, bijvoorbeeld door stress of slechte voeding. Klachten die zich voor kunnen doen als het lichaam uit balans is, zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, rugpijn, huidproblemen, darmklachten, een hoge bloeddruk, PSM-klachten of zelfs een burn-out.

Gezonde levensstijl Er zijn een heleboel dingen die we zelf in het dagelijkse leven kunnen doen om in balans te blijven. Eigenlijk zijn dat hele simpele dingen die bijdragen


Groene cosmetica // Algemeen

aan een gezonde levensstijl. Als we hiervan een gewoonte maken, zal ons lichaam minder snel uit balans raken en voorkomen we ziekten! Enkele voorbeelden van wat je kunt doen voor je gezondheid: voldoende water drinken gedurende de dag, genoeg slapen en bewegen, Mariëlle driemaal per dag gebalanceerd eten, tijd nemen om tot rust Markgraaff te komen, op tijd opstaan, de natuur ingaan, mediteren, schrijft op haar blog The yoga-oefeningen doen en de juiste producten gebruiken. Green Guide over natuurlijke en dierproefvrije beauty, fair Ayurvedische producten fashion, travel, een vegan lifestyle, Voeding speelt dus een belangrijke rol binnen de minimalisme en duurzaamheid. ayurveda, maar ook de producten die we gebruiken. De Kijk voor haar artikelen op vata-dosha zorgt bijvoorbeeld vaak voor een droge huid en thegreenguide.nl  wie veel vata in zich heeft, kan dus wel wat extra verzorging gebruiken. Zo is deze aanpak qua voeding en qua producten voor elk doshatype verschillend. Ayurvedische producten bevatten pure, natuurlijke en veelal plantaardige ingrediënten. Er wordt dankbaar gebruikgemaakt van kruiden, zoals kaneel, kurkuma, neem en triphala. Steeds meer merken spelen hierop in. Zo zijn de producten van Himalaya bijvoorbeeld ayurveda-proof.

Zelf vind ik ayurveda ontzettend interessant en ik kan het zeker aanraden om je erin te verdiepen als jij je gezondheid leuk en belangrijk vindt!

37


Groene cosmetica // ProductNieuws

ProductNieuws Een echte held is puur natuur De huid van een baby is na de geboorte nog niet helemaal volgroeid en daardoor erg kwetsbaar. Om haar goed te beschermen tegen invloeden van buitenaf is een milde verzorging zonder belastende synthetische ingrediënten essentieel. Weleda Babyverzorging is veilig, mild en zacht. 100% natuurlijke producten met extract van Calendula verzorgen, kalmeren en beschermen de kwetsbare huid van je kindje. Vanaf de eerste dag.

Waarom Weleda Babyverzorging? • • •

100% natuurlijk Veilig, mild en zacht voor de kwetsbare babyhuid Met verzorgende en beschermende Calendula.

Calendula Biologische Calendula is het belangrijkste ingrediënt van Weleda Babyverzorging. Het plantje staat al eeuwen bekend om haar verzachtende, zuiverende en verzorgende eigenschappen. Calendula verzorgt en beschermt de babyhuid, werkt verwarmend en ontspant.

Ruim assortiment Weleda Babyverzorging telt maar liefst negen producten. Calendula Verzorgende Olie,

Calendula Crèmebad en Calendula Billenbalsem vormen samen een perfect newborn-pakket voor elke toekomstige mama. Calendula Verzorgende Olie is fijn voor de dagelijkse verzorging en is daarnaast bijzonder geschikt voor een babymassage. Calendula Crèmebad is een romige badmelk die mild reinigt en tegen uitdroging beschermt. Geïrriteerde, rode babybilletjes en smetplekjes verdwijnen binnen no-time met Calendula Billenbalsem.

Meer informatie Kijk voor het totale assortiment op www.weleda.nl. Wil je meer weten over natuurlijke babyverzorging? Volg de cursus over 100% natuurlijke verzorging voor Mama & Baby op DrogiWeb!

Weleda. Puur natuur, net als jij.

Himalaya en Ayurveda De producten van Himalaya zijn gebaseerd op de aloude Indiase Ayurvedaleer. Ayurveda betekent letterlijk ‘kennis van het leven’. Het is een holistische en op kruiden gebaseerde gezondheidsleer uit India die al meer dan vijfduizend jaar beoefend wordt. Wetenschappelijk onderzocht Sinds 1930 ontwikkelt Himalaya, door baanbrekend onderzoek, effectieve en veilige producten op basis van kruiden voor gezondheid en lichaamsverzorging. De ingrediënten worden geselecteerd op basis van Ayurveda, ze worden wetenschappelijk onderzocht¹ en vervolgens

verwerkt in de producten. Zo kun je genieten van de voordelen van een pure en gebalanceerde samenhang van natuur, gezondheid en schoonheid.

Duurzaam Duurzaamheid en zorg dragen voor mensen, de samenleving en het milieu staat bij Himalaya hoog in het vaandel. Zo krijgen de verbouwers van de kruiden een eerlijke prijs, zodat zij kunnen bouwen aan hun toekomst en hun kinderen naar school kunnen laten gaan.

Rijk assortiment

38

Elk product van Himalaya ondergaat eerst jaren van onderzoek, voordat het op de markt gebracht wordt. Daarom kan Himalaya de veiligheid en werking van haar producten garanderen. Het resultaat is een rijk assortiment met verzorgingsproducten die het lichaam van top tot teen en van binnen en van buiten verzorgt.

Voor meer informatie TS Health Products, Harderwijk Informatielijn: 0341-46 21 46 info@tshealthproducts.nl www.himalayaproducten.nl


// Littekens

Littekens

Na diepe beschadiging van de huid worden littekens gevormd. Een litteken ontstaat als de lederhuid ook beschadigd is bij het letsel. Hoe dieper of groter de beschadiging is, hoe groter de kans op een litteken. Door te krabben aan korstjes kun je ook littekens krijgen. Littekens worden gevormd door littekenweefsel dat voor een groot gedeelte uit collageen (bindweefsel) bestaat.

39


// Littekens

Littekenvorming

Ingezonken litteken

Het type litteken dat na een verwonding van de huid ontstaat, is afhankelijk van enkele factoren. Zo zal er na een hechting een ander type wond ontstaan, dan wanneer de wond niet wordt gehecht en vanzelf dichtgroeit. Ook zijn littekens van chirurgische ingrepen anders dan littekens die ontstaan na bijvoorbeeld acne. Is alleen de opperhuid beschadigd, dan krijg je meestal geen litteken, omdat dit snel geneest. De plaats op de huid is ook bepalend voor het soort litteken. Zo genezen littekens in het gezicht over het algemeen fraai, maar zal een litteken op de borst juist dik zijn. Het duurt zo’n zes tot achttien maanden, voordat het litteken zich definitief heeft gevormd. Tot zes maanden is een litteken vaak rood en dik en kan voor pijn, jeuk en verkleuring zorgen. Na verloop van tijd verbleekt de kleur en wordt het oppervlak gladder. Tot achttien maanden na een huidbeschadiging verandert het uiterlijk van een litteken nog.

Soms ontstaat er een tekort aan weefsel, waardoor de huid dunner en doorschijnend wordt. Je spreekt dan van een ingezonken litteken, ook wel atrofisch litteken genoemd. De meeste atrofische littekens ontstaan wanneer het bindweefsel beschadigd raakt na een ontsteking. De huid wordt dunner en de aanmaak van bindweefsel vermindert tijdens de wondgenezing. Huidziekten als acne of waterpokken kunnen zorgen voor atrofische littekens. Deze littekens liggen dieper in de huid verzonken. Maar ook het chirurgisch verwijderen van een moedervlek of huidstriemen kunnen atrofische littekens veroorzaken. Voor het behandelen van atrofische littekens wordt vaak doorverwezen naar een huidtherapeut die zal bekijken welke behandeling ingezet kan worden - denk onder andere aan laserbehandeling, microneedling of peelings.

Verschillende soorten littekens

Een veelvoorkomende, bijzondere vorm van littekenweefsel zijn striae. Dit zijn striemen en strepen op de huid die ontstaan, doordat het lichaam sneller groeit dan de huid kan bijhouden. De buitenste laag van de huid is heel elastisch en kan deze groei wel aan, maar onderhuids bindweefsel is minder rekbaar. Bij een te snelle groei scheuren de vezels in het bindweefsel, waardoor er onderhuidse littekens ontstaan. Vooral zwangere vrouwen hebben last van striae.

Afhankelijk van het soort beschadiging geneest over het algemeen bij de meeste mensen een wondje na een operatie of ongeval zonder veel problemen. Er kan een klein wit of huidkleurig strengetje in de huid zichtbaar blijven. De huid maakt als reactie op de wond zelf bindweefsel aan en geneest onder optimale omstandigheden. Normale littekens zijn niet rood van kleur en voelen niet verdikt aan. Een ‘normaal’ litteken kan voor sommige mensen wel van invloed zijn op het zelfvertrouwen, afhankelijk van de plek waar het litteken zich bevindt. Een litteken midden in het gezicht valt immers meer op dan een litteken op de buik.

Risicofactoren voor littekenvorming Als een wond ontstaat, heb je kans op een litteken. Het risico op littekens na een operatie kan oplopen tot ongeveer 68 procent. Bij een brandwond kan dit zelfs oplopen tot 91 procent. Daarnaast is er nog een aantal factoren van invloed op littekenvorming. Littekenvorming wordt beïnvloed door: ʟʟ Leeftijd – bij ouderen geneest de huid langzamer terwijl een jonge huid de neiging heeft te veel te genezen. Daardoor worden grotere, dikkere littekens gevormd.

40

ʟʟ

Genetische factoren – er kan familiaire aanleg zijn voor littekenvorming.

ʟʟ

Plaats op het lichaam - littekens boven of nabij actieve spieren (zoals op de rug, benen, schouders en gewrichten) zijn vaak meer zichtbaar dan littekens die op minder actieve delen van het lichaam worden gevormd.

ʟʟ

Oorzaak van de wond - een wond veroorzaakt door bijvoorbeeld een ongeluk heeft meer risico op littekenvorming dan een ‘nette’ wond als gevolg van een operatie.

ʟʟ

Wondinfectie of complicaties - een wondinfectie of complicaties zijn van invloed op het genezingsproces. De kans op abnormale littekenvorming wordt hiermee vergroot. Belangrijk is om een wond altijd goed te desinfecteren.

Striae

Behandeling Huidverbeterende behandelingen - door een huidtherapeut - zetten de huid aan het werk en schudden de huidcellen en bindweefselcellen wakker. Deze behandelingen kunnen gebruikt worden om een normaal litteken weer wat meer op een gewone huid te laten lijken. Verbetering van de huid is een geleidelijk proces en daar dienen voldoende tussenpozen van rust in genomen te worden. Ook zal littekenweefsel nooit honderd procent verdwijnen, maar je kunt de zichtbaarheid wel verminderen. Zo zou met behulp van make-up een litteken minder zichtbaar gemaakt kunnen worden. Omdat een litteken stug en trekkerig kan aanvoelen, is het belangrijk om het voldoende te hydrateren met een littekencrème. Grotere littekens kunnen verminderen door bindweefselmassage. Ook zijn er verschillende technieken en chirurgische ingrepen mogelijk om ernstige littekens te behandelen. Dit gebeurt altijd door een dermatoloog - huidarts - of een plastisch chirurg.

Advies aan de balie

(alleen door (assistent-) drogist) Hoe verzorg ik mijn litteken tegen de zon? Antwoord: een litteken is gevoeliger voor en minder bestand tegen uv-straling. De kans op verbranding is daarom groter. Adviseer een klant met een litteken altijd om het litteken goed te bedekken, voordat hij of zij in de zon gaat, of het goed in te smeren met een antizonnebrandcrème.


// Littekens

Wat te doen bij littekens •

• •

Om de zichtbaarheid van nieuwe en bestaande littekens te verminderen kan de huid goed verzorgd worden met een crème. Grotere littekens kunnen kleiner worden door bindweefselmassage. Er zijn verschillende technieken en chirurgische ingrepen waarmee ernstige littekens behandeld kunnen worden. Dit gebeurt altijd door een dermatoloog (huidarts) of plastisch chirurg.

41


Littekens? een goede verzorging helpt

prettig smeerb aar en handig in gebru ik

Littekencrème van VSM Derma Calendulan Verzorgt en verzacht nieuwe en bestaande littekens Te gebruiken vanaf 0 •jaar • Vermindert de zichtbaarheid van littekens • Bevat het natuurlijke ingrediënt Calendula officinalis

VSM Derma® Geef je huid natuurlijke kracht

vsm.nl


// Opleidingen

DrogiWeb Het is alweer herfst, wat vliegt de tijd. Op www.drogiweb.nl vind je daarom nu cursussen over producten die jij vooral in de herfstperiode adviseert. Maar zoals je van ons gewend bent, is er meer! Zo zijn de winnaars van de actie ‘Op bezoek met koek’ bekend.

Winnaars waardebon € 50 Op bezoek met koek-actie Afgelopen maanden zijn Lijfblad en DrogiWeb op bezoek geweest bij vele winkels. Leuk om zoveel mensen te spreken, te horen wat er leeft en ideeën op te doen voor 2019. De volgende 25 gelukkige winnaars hebben inmiddels de waardebon van € 50 naar keuze op het werk ontvangen.

Winnaars Rozemarijn

Assistent-drogist

BENU Apotheek De Trommel

Zwolle

Marion

Verkoopmedewerker

D.I.O. Drogisterij/Parfumerie Klaver 4

Sleen

Marissa

Verkoopmedewerker

D.I.O. Drogisterij/Parfumerie Mirjam

Groningen

Marjan

Drogist

D.I.O. Drogisterij Heerenveen

Heerenveen

Ilona

Verkoopmedewerker

DA + Mooi Parfumerie Etten-Leur

Etten-Leur

Lindsay

Assistent-drogist

DA Drogisterij & Parfumerie

Cuijk

Britt

Verkoopmedewerker

DA Drogisterij & Parfumerie Beuken

Gulpen

M.G.M.

Assistent-drogist

DA Drogisterij Ruijter-Meeuwsen

Middenmeer

Gea

Assistent-drogist

Drogisterij Lammie Vedder

Gieten

Louise

Assistent-drogist

Drogisterij Rozenbroek

Heemskerk (NH)

L.

Verkoopmedewerker

Drogisterij Van der Linde

Sluis

Manon

Verkoopmedewerker

Drogisterij Van Wonderen

Dronten

Ina

Assistent-drogist

Drogisterij Visser

Heemskerk

Sylvia

Drogist

Etos

Alkmaar

Eilish

Drogist

Etos 6035

Zaandam

Jessica

Drogist

Etos 6186

Goor

Sandra

Verkoopmedewerker

Etos 6195

Den Helder

Jessica

Drogist

Etos Banus Supermarkt

Winsum

Jojanneke

Drogist

G&W Gezondheidswinkel Luikinga

Uithuizen

Annemiek

Verkoopmedewerker

Holland & Barrett / De Tuinen

Doetinchem

Patricia

Verkoopmedewerker

Holland & Barrett / De Tuinen

Schagen

Fabienne

Verkoopmedewerker

Kruidvat 3913

Ouddorp

Wendy

Drogist

DA Drogisterij Drossaard

Uden

Juliette

Anders

Etos 7320

Valkenswaard

Anita

Assistent-drogist

D.I.O. Drogisterij & The Read Shop Van Duinen

Leens

Lees verder op pagina 45>>

43


44


// Opleidingen >> vervolg van pagina 43

Managers, nodig je collega’s uit!

Speciaal voor managers heeft de nieuwe site van DrogiWeb een handige functie: je kunt je collega’s uitnodigen voor deelname aan DrogiWeb. Zo weet je zeker dat iedereen zijn of haar kennis over bestaande producten kan opfrissen en volledig up-todate is qua nieuwe introducties. Natuurlijk doet iedereen dan ook automatisch mee aan leuke acties, zoals de bovenstaande ‘Op bezoek met koek’. Vraag dus nu het managersaccount aan via www.drogiweb.nl!

Dit is DrogiWeb

Op www.drogiweb.nl volg je geheel gratis en vrijblijvend online trainingen over producten die je in de drogisterij verkoopt. Hoe meer kennis jij hebt, hoe beter jij je klant kunt informeren en adviseren. En een gezonde, tevreden klant zorgt voor een goede omzet. Ben je geslaagd voor de toets, dan ontvang je als beloning een certificaat en sterren. Met die sterren spaar je voor leuke cadeaus. Regelmatig zijn er leuke extra acties. Doe mee en schrijf je in! Je kunt bij DrogiWeb ook de volledige opleidingen Verkoop in de drogisterij, Assistent-drogist en Drogist volgen.

Etos Middelburg

Etos Valkenswaard

DA Jonker Bennekom

Etos Godebaldkwartier Utrecht

45


Gezond // Vlierbessen

Een voedingssupplement is een toevoeging op de voeding. Eet gezond en gevarieerd met veel groente en fruit als basis van een goede weerstand en gezondheid

46


Gezond // Vlierbessen

Natuurlijk alternatief bij preventie van griep Zodra de R weer in de maand zit, willen veel mensen hun weerstand ondersteunen. Het wisselvallige weer kan namelijk van invloed zijn op je weerstand. Het lichaam moet dan extra hard werken om verkoudheidsvirussen buiten de deur te houden. Een goede weerstand begint bij voldoende slaap en gezond eten. Daarnaast kun jij je weerstand en die van je kind helpen met een recept van oma: de vlierbes Voor je weerstand

Bloesem en bessen

De Europese vlierbes - ook wel zwarte vlierbes of gewone vlierbes genoemd - heeft een rijke geschiedenis van medicinaal gebruik. Zo beschreef Hippocrates - 400 v. Chr. - de vlierbes al als zijn ‘medicijnkast’ voor het grote aantal aandoeningen die deze leek te genezen. Op plaatsen in Zwitserland en Italië hebben wetenschappers aanwijzingen gevonden voor het feit dat zwarte vlierbessen wellicht gekweekt werden door prehistorische mensen en bestaan er recepten voor op vlierbessen gebaseerde medicatie in de archieven van het Oude Egypte. Ook de Grieken namen het mee tijdens veldslagen voor het verbeteren van het immuunsysteem van hun soldaten. Als sap extract of siroop werd het gebruikt als ‘opkikkertje’ in de winter en als remedie voor het behandelen van onder andere verkoudheid en griep. De vlierbes is een snelgroeiende heester die, afhankelijk van hoe je hem snoeit, uit kan groeien tot een volle struik of boom. In de lente verschijnen geurige, witgele bloemschermen en vanaf september tot en met november veranderen de uitgebloeide boeketjes in kleine, bolronde, glanzend zwarte, besachtige steenvruchten met drie bruinige zaden. Deze bessen zitten vol gezonde vitaminen en mineralen. Naast de hoge dosis vitamine C bevat de vlierbes ook nog verschillende antioxidanten, zoals anthocyaniden, carotenoïden en bioflavonoïden.

De vlier wordt vooral aangetroffen in tuinen en naast huizen. In het wild groeit de vlier aan de rand van bossen, tussen struikgewas en kun je hem zelfs in de duinen vinden. Vroeger werden vlierstruiken vaak geplant bij boerderijen en landhuizen. Volgens de oude volksverhalen zouden deze struiken beschermen tegen bliksem en vuur, en zelfs heksen uit de buurt houden. De vlierbes groeit van bloesem uit tot bes. Zowel de bloemen als de bessen zijn gezond.

Vlierbloesem Vlierbloesem kan vers of gedroogd in de thee worden gebruikt, of er kan siroop van getrokken worden. Wanneer de bloemschermen veel geel stuifmeel bevatten, van eind mei tot juni, kunnen ze worden geoogst. Gedroogd kunnen de bloemen voor een jaar bewaard worden, in een van lucht en licht afgesloten pot.

Groene vlierbessen (niet eetbaar) De vlierbessen zijn eerst groen van kleur en zijn dan nog niet eetbaar. Ze zijn in deze fase van de groei zelfs giftig en hebben een sterk laxerende werking. Het duurt nog even, totdat de groene vlierbes verder rijpt en zijn intens paarse kleur krijgt.

Inhoudstoffen – behorende tot de groep van polyfenolen en anthocyaniden - binden zich aan het oppervlak van het Vlierbessen virus, waardoor dit virus wordt verhinderd een cel binnen Vlierbessen bevatten van nature flavonoïden. Je kunt de vlierbessen te gaan om zich te vermenigvuldigen. plukken van september tot november. Vlierbessen zijn heel populair om sap van te maken of jam en siroop. Vlierbessen hebben een aparte, volle zoetzure smaak.

47


//Lieke geeft advies

Blaasontsteking Bijna elke vrouw heeft er weleens mee te maken gehad: een blaasontsteking. Kenmerken van een gewone blaasontsteking zijn pijn of een branderig gevoel tijdens het plassen, vaker aandrang om te moeten plassen maar er komt minder urine uit. De aandrang zelf kan al pijnklachten geven, soms pijn in de onderbuik of de rug. De urine kan troebel of donker zijn, kan sterk ruiken en bij een gewone blaasontsteking kan er zelfs soms wat bloed bij zitten. Vanwege de kortere urinebuis komt blaasontsteking vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Naar de arts Niet alle bovenstaande signalen zijn – meer – aanwezig als het gaat om een infectie die dieper gaat dan alleen de blaas: (hoge) koorts, koude rillingen, algehele malaise en pijn in de zij/ flank(en) zijn typerend voor een infectie die zich uitbreidt naar de nieren. In dit geval is zelfzorg niet aan de orde en moet de klant contact opnemen met de huisarts. Een verwaarloosde blaasontsteking kan nierbekkenontsteking veroorzaken, een infectie die levensbedreigend kan zijn. Verder zijn er nog meer situaties waarin een klant niet voldoende heeft aan zelfzorg. Als de klant afwijkingen heeft aan de nieren of urinewegen, zwanger is, een katheter heeft, diabetes heeft of een verminderde weerstand door bijvoorbeeld medicatie is verder onderzoek en behandeling van een arts nodig.

Voorkomen Om klachten te voorkomen, is het belangrijk om de blaas goed leeg te plassen zodat er geen urine achterblijft. Of de blaas na het plassen goed leeg is, kun je zelf controleren door op de wc na het plassen met het bovenlichaam van voor naar achter en van links naar rechts te bewegen. De blaas is namelijk rond en door deze bewegingen leeg je de blaas beter. Als er regelmatig urine achterblijft in de blaas is de kans op ontstekingen groter, omdat de bacteriën dan kunnen groeien. Veeg na het toiletbezoek ook áltijd van voor naar achter, zo voorkom je dat de e-colibacterie in de plasbuis kan komen. Wat niet heel romantisch is maar wel belangrijk voor het voorkomen van blaasontsteking: ga vrij snel na de geslachtsgemeenschap naar de wc

48

om te plassen, al is het maar een klein beetje. Door dit te doen, zorg je ervoor dat je eventuele bacteriën die een blaasontsteking kunnen veroorzaken uitplast. Voldoende water drinken zorgt ervoor dat je meer plast waardoor zich minder bacteriën kunnen ophopen. Moet je naar de wc om te plassen, houd dit dan niet te lang op. Urineren zorgt er namelijk voor dat je de bacteriën uit de blaas ‘spoelt’.

Cranberry

Vitamine C Ook voor het gebruik van grote hoeveelheden vitamine C – ascorbinezuur – ontbreekt wetenschappelijke onderbouwing. Vitamine C zou de zuurgraad in de blaas op peil houden waardoor de blaas minder gevoelig wordt voor ontstekingen. Echter, om een blaasontsteking vast te stellen wordt er onder andere gekeken naar het nitrietgehalte in de urine. Hoge doses vitamine C kunnen een nitriettest beïnvloeden waardoor de test op een blaasontsteking een onjuiste uitslag kan geven.

Mensen gebruiken nog steeds cranberrysupplementen om een blaasontsteking te voorkomen of in zeer milde gevallen te verhelpen. Bedenk wel dat de meeste onderzoeken weinig positieve effecten van cranberry aantonen. Cranberrysap remt mogelijk de hechting van de bacterie aan de blaaswand. Cranberrysap is niet door iedereen goed te drinken vanwege de zure smaak. Tabletten of capsules zijn dan een goed alternatief. Als de klant toch cranberryproducten wil gebruiken, en ook acenocoumarol of fenprocoumon – bloedverdunners – gebruikt, is het advies om de INR-waarde vaker te controleren en de Lieke Melis is patiënt in te lichten over apothekersassistent de mogelijkheid van en werkt bij het team een interactie tussen Klinisch Farmaceutische cranberryproducten en de Dienstverlening in het antistollingsmedicatie. Medisch Centrum Leeuwarden.


//Lieke Gezond geeft // Dossier advies

49


// Opleidingen

Leuk

Informatief

Leerzaam 50


// Opleidingen

Blijf Bij:

leuke, leerzame avonden Maandagavond 1 oktober 2018 waren wij, Claudia en Elisabeth, aanwezig bij de eerste Blijf Bij-avond van de Nederlandse Drogisterij Service – NDS. De NDS bood deze trainingsavonden aan de zelfstandige drogisterijen van de DA-formule en D.I.O. aan. In oktober vonden zes van deze avonden plaats op verschillende locaties in Nederland. Wij reisden af naar Van der Valk Apeldoorn. Tijdens de Blijf Bij-avonden krijgen ondernemers en hun medewerkers leuke en leerzame informatie van fabrikanten. Dit keer informeerde Van Heek Medical over incontinentie en de daarbij behorende producten en New Care over hun supplementenaanbod.

Van Heek Medical

Discretie gewenst

De avond startte om 19.30 uur, waarbij Kitty Rutten van de NDS iedereen van harte welkom heette. Vervolgens trapte Liesbeth van Meerkerk af voor Van Heek Medical. Van Heek Medical brengt verschillende producten voor incontinentieverzorging op de markt. Liesbeth zag voor de drogisterij een kansrijk segment, omdat één op de drie vrouwen boven de 35 jaar last heeft van ongewild urineverlies en één op de vijf mannen, ongeacht de leeftijd. Omdat de ziektekostenverzekering minder vergoedt, zal de vraag naar incontinentiemateriaal groter worden. Voor de retail zullen er zo’n 372.000 potentiële klanten bij komen. De ondernemers in de zaal zagen deze kans echter wisselend in. Want is een consument het niet gewend om zijn of haar incontinentieproducten bij de apotheek te halen? Van Heek Medical bracht hiertegen in dat de aantallen die vergoed mogen worden minder zijn dan men nodig heeft, en dat Apotheken vanuit de contracten met de zorgverzekering niet mogen meerverkopen. Bovendien lopen vrouwen gemiddeld 6,5 jaar met dit probleem voordat zij naar de arts stappen. In onze winkels kunnen wij deze groep detecteren en adviseren.

Verpleegkundig adviseur Sandra Wijdenes informeerde de groep deelnemers aan de avond over de verschillende producten die Attends in haar assortiment heeft. Als verpleegkundig adviseur maakt Sandra veel verschillende situaties mee die zij op een zeer leuke manier met ons deelde. Je merkte meteen dat het onderwerp hierdoor minder beladen werd en dat de ondernemers en hun medewerkers enthousiaster werden. Sandra gaf aan dat de schaamte bij de consument erg groot is en dat dit hopelijk minder wordt door de verkoopmogelijkheden in de drogisterij. Naast deskundig en persoonlijk advies is het belangrijk een mogelijke gebruiker te herkennen en het bespreekbaar te maken. DA-ondernemers kunnen bij Van Heek Medical een starterspakket voor gebruik in de winkel opvragen.

New Care Bij de presentatie van New Care draaide het om vitaal ouder worden en de rol van voeding en suppletie daarin. Want ouder worden, daar ontkomen we niet aan. De basis van gezond ouder worden is voeding, maar het blijkt dat de gemiddelde Nederlander slechts 100 gram groente per dag eet. En al zijn er ook mensen die wel netjes volgens de richtlijnen eten, dan nog krijgen zij bijvoorbeeld te weinig foliumzuur,

vitamine D, vitamine A, ijzer, selenium en zink binnen. Uitgangspunt bij ieder advies door de drogist is het gebruik van een multivitamineen mineralencomplex met optimale doseerhoeveelheden, afgestemd op de behoefte van 50-plussers.

Nederlandse markt New Care produceert haar producten speciaal voor de Nederlandse markt. Dat wil zeggen, dat in de samenstelling rekening is gehouden met het Nederlandse voedings- en leefpatroon en met de van nature aanwezige vitaminen en mineralen in de Nederlandse bodem. New Care presenteerde deze avond haar productrange die uit de volgende producten bestaat: Multi, Multi 50+, Vitamine D, Vetzurenbalans, Curcuma plus, Magnesium & co-enzym Q10, B6-B12 Foliumzuur en Proteïnepoeder. Daarnaast gaf New Care veel extra informatie waarnaar de deelnemers aandachtig luisterden en waar zij tot slot een aantal vragen over stelden. Voor meer informatie over de productrange kun je contact opnemen met New Care. Na afloop van de presentaties werden er goodiebags uitgedeeld en was er gelegenheid voor meer vragen of informatie. Wij vertrokken rond 22.00 uur ‘geschoold’ naar huis!

51


Goed voorbereid de feestmaanden in met Terranova Novemberactie Spijsvertering: www.hol landpharma.nl **via terranovabenelux.nl Mis onze t, acties nie * u aan* meld u n e r o vo onz ef! nieuwsbri

Probiotic Complex with Prebiotics: • Volledig vrij van additieven • Volledig vegetarisch & veganistisch • Synergie door Magnifood • Vers gevriesdroogde ingrediënten 50 capsules, adviesprijs €25,95 100 capsules, adviesprijs €45,95

e Op beid n e product en* 3 bestell = tis 2+1 gra *combineren niet mogelijk

TERR A N OVA Voedingssupplementen

www.terranovabenelux.nl | www.hollandpharma.nl

oktober 7 lijfblad adv 186x133.indd 1

16-10-18 11:46

Nieuw bij IMKO Vakopleidingen:

de IMKO drogisterij app! Met deze app kan jij straks overal: Producten oefenen via een memoryspel Tips & tricks vinden over de opleiding en je examen Extra proefexamens maken

Download via: IMKO Vakopleidingen is de grootste opleider in de drogisterijbranche met ruim 100 jaar ervaring. Jaarlijks behalen ruim 2000 drogisterijmedewerkers via IMKO hun diploma!

www.imko-vakopleidingen.nl

info@imko-vakopleidingen.nl


Branchenieuws // NPN vertelt

Nationale gids van klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik Op maandag 6 augustus werd de Nationale Gids van klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik gepubliceerd. Medische zorgverleners, patiënten en consumenten kunnen de gids – ontwikkeld door TNO en ARTIS-Micropia – gebruiken als handvat voor het gebruik van probiotica bij een antibioticabehandeling. Ook in de drogist kan de gids van pas komen. Deze tekst is mogelijk gemaakt door Rinske van den Barg – NPN

in twee studies; en één ster bij een effect in slechts één studie.

Ontwikkeling van de gids

Wetenschappelijk handvat

TNO en ARTIS-Micropia namen op 15 november 2016 het initiatief tot het ontwikkelen van de gids. De onderzoekers onderzochten welke probiotica effectief zijn voor de preventie van antibioticagerelateerde diarree – AGD. Vervolgens inventariseerden ze welke probiotische producten er verkrijgbaar zijn op de Nederlandse markt. In de uiteindelijke conclusie bevelen zij acht producten aan voor gebruik bij een antibioticabehandeling, om AGD te voorkomen. De uitkomsten staan in de Nationale Gids van klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik.

De gids moet een handvat bieden aan patiënten, consumenten en zorgprofessionals zoals huisartsen, diëtisten en apothekers. Er zijn op dit moment geen goedgekeurde gezondheidsclaims voor probiotica, maar er valt zeker gezondheidswinst te behalen bij het inzetten van de juiste probiotische stammen. De gids moet de gezondheidswinst met inzet van probiotica duidelijk maken.

De producten zijn gegroepeerd op basis van het aangetoonde effect in minstens één tot drie onafhankelijke klinische studies. Producten kregen drie sterren als er een effect werd gevonden in ten minste drie van de geselecteerde studies; twee sterren bij een effect

Naast het advies voor type producten, geeft TNO advies voor de innameperiode van probiotica. De vuistregel is om probiotica gedurende de hele periode van de antibioticakuur – twee uur na inname – en tot één à twee weken na de kuur in te nemen.

Preventieve werking De onderzoekers melden dat ‘probiotica de darmflora beschermen tegen de verstorende

werking van een antibioticakuur en het herstel bevorderen. Omdat je weerstand beter intact blijft, wordt de kans op terugkerende infecties kleiner. Minder infecties leiden tot minder antibioticakuren. Probiotica zijn daarmee een wapen in de belangrijke strijd tegen de problematiek van antibioticaresistentie.’ De lijst met producten en het onderzoek van TNO vind je op: https://www.tno.nl/nl/over-tno/nieuws/2018/8/ nationale-gids-van-klinisch-bewezenprobiotica-bij-antibioticagebruik/

Over NPN NPN – de branchevereniging voor gezondheidsproducten – zet zich ervoor in dat de consument kan beschikken over een verantwoord aanbod van veilige, werkzame voedingssupplementen, voorzien van adequate informatie.

53


// Column

’t Is weer voorbij die mooie zomer…

D

e dagen worden weer korter, de zomer is over. De herfst is in volle gang en de winter staat al bijna voor de deur. We hadden overduidelijk een prachtige zomer met vele, warme dagen en zelfs een ware hittegolf. Als de winter nou ook echt ‘winters’ wordt, vind ik het prima. Sneeuwbuien, ijzige kou en een flinke ijslaag waarop geschaatst kan worden. Zo hoort een winter te zijn. Maar eerst geniet ik nog van de prachtige herfstkleuren: het mooie rood en bruin in de natuur is schitterend om te zien. Maar de koude harde wind is minder en we moeten weer dikkere kleding aan om ons te wapenen tegen de kou, verkoudheid en griep. En vooral die laatste is venijnig. Als ik zelf het griepvirus heb opgelopen, merk ik dat als eerste aan mijn knieën. Eh ja, dat klinkt gek, maar het is echt waar. Ik kan nergens last van hebben, maar me midden op de dag realiseren dat mijn knieën zeer doen, slap en stijf zijn en vooral dat mijn spieren daar gevoelig zijn. Dan duurt het toch nog altijd even, voordat het ‘kwartje valt’ en ik me bedenk dat ik griep krijg. Als ik op tijd ben, neem ik meestal een homeopathisch geneesmiddel, korreltjes die bij mij ontzettend goed werken. Ik neem de hoogste dosering en over het algemeen ben ik er dan binnen 24 uur weer overheen. Maar sinds ik niet meer in de drogisterij werk, is dat lastiger. Ik heb niet een hele medicijnkast in mijn tas en naast een pijnstiller of keelpijntabletje heb ik eigenlijk niets bij me. Als ik dan ergens in het land aan het werk ben en pas laat thuis ben, ben ik dus eigenlijk al te laat met iets in te nemen en tja, dan krijg ik griep. En dat betekent dus ellende. Spierpijn, slap gevoel, niets willen eten, hoofdpijn, koortsig, zweten, maar toch koude rillingen. Nou ja, alle ellende die bij de griep hoort. Ik meld me dan ook ziek. Ik heb echt minimaal 24 uur nodig om er weer bovenop te komen, al moet ik eerlijk bekennen dat het – met het verstrijken van de jaren – steeds wat langer duurt. De laatste keer dat ik griep had, was ik er zelfs drie dagen mee zoet. Wat een ellende … Mensen die last hebben van de griep en in de drogisterij komen, zijn dan ook goede klanten. Als je het zelf weleens goed te pakken hebt gehad, begrijp je dat deze klanten alles willen hebben wat ook maar enigszins kan helpen of verlichten. Het zijn dan ook eigenlijk je ‘beste’ klanten. Probeer dus eens verder te denken dan een middeltje tegen de griep. Leef je uit in de bijverkoop van bijvoorbeeld zakdoekjes – het liefst met kamille of iets dergelijks – maar een neuszalf tegen een schrale neus is

Dan is drogist en e-docent bij IM KO Vakopleidingen . Hij vindt verantwoorde zorg het allerbelangrijk ste, daarom ben je nooit kl aar met leren.

ook heel fijn. Verder kun je een zoutoplossing adviseren of als het echt erg is een neusspray. Maar denk ook eens aan inhalatiecapsules en een inhalator. Snoepjes voor de keel kunnen verzachtend zijn of natuurlijk een geneesmiddel tegen keelpijn of een algemene pijnstiller. Let bij een antigriepmiddel wel op overdosering. Echinacea kan de weerstand verhogen en kun je natuurlijk in combinatie met een goed vitamine-/ mineralenpreparaat gebruiken. Ook zijn er pleisters met menthol voor op het voorhoofd tegen eventuele hoofdpijn en een oorspray voor als de klant last heeft van druk op de oren. Nou ja, dit zijn maar een paar voorbeelden. Je weet er zelf vast nog wel een paar. Een prachtige tijd, die herfst, ook voor de drogist!

Hou het gezond! Dan

Gezond // Mondzorg

Volgende keer in:

Tandvleesklachten

Mooi // Dossier Thema:

Winter & feestdagen 54

Giftsets

Groene Cosmetica // Algemeen Natuurlijke make-up


KENNISTEST

VSM Derma Calendulan littekencrème VERZORGT EN VERZACHT LITTEKENS Een litteken verdwijnt nooit helemaal, maar een goede en dagelijkse verzorging kan bijdragen aan een mooi herstel. VSM heeft speciaal Derma Calendulan littekencrème die de huid verzorgt en verzacht. Bovendien helpt de littekencrème om de zichtbaarheid van nieuwe en bestaande littekens te verminderen. De crème trekt snel in de huid waarna eventueel de dagelijkse make-up kan worden aangebracht. Goed om te weten: deze littekencrème is geschikt voor gebruik vanaf 0 jaar. VSM Derma Calendulan littekencrème is een natuurlijk middel en bevat Calendula officinalis. Calendula officinalis (goudsbloem) ondersteunt het natuurlijk herstel van de huid. Kortom: bewust, natuurlijk, VSM. VSM ondersteunt je graag bij het advies voor de verzorging van littekens en daarom hieronder een korte kennistest. Succes!

TEST JE KENNIS!

erbaar prettig sme en ebruik handig in g

Weet jij alles over littekens en VSM Derma Calendulan littekencrème? 1. Moet je littekens wel of niet verzorgen? A. Ja: een goede verzorging kan bijdragen aan een mooier resultaat B. Nee: je moet littekens met rust laten

3. Wat is het belangrijkste natuurlijke ingrediënt dat bijdraagt aan het natuurlijk herstel van de huid in de littekencrème van VSM? A. Calendula officinalis (goudsbloem) B. Cardiospermum halicacabum (blaaserwt)

2. Wat zijn de voordelen van VSM Derma

C. Antwoord A en B zijn juist

Calendulan littekencrème A. voor nieuwe en bestaande littekens B. helpt de zichtbaarheid van littekens verminderen C. trekt snel in waarna eventueel make-up kan worden aangebracht D. alle bovenstaande antwoorden zijn juist. Juiste antwoorden:1A/2D/3A/4A

VSM Derma® Geef je huid natuurlijke kracht

4. Voor wie is Calendulan littekencrème geschikt? A. Voor baby’s, kinderen en volwassenen B. Alleen voor baby’s en kinderen C. Alleen voor volwassenen


PoolPlus introduceert unieke voedingssupplementen:

CannaQIX Cannabidiol CBD

Liposomale vitamine C

Het is ‘tijd’ om op te laden met Cannabidiol CBD,

De vitamine C in PoolPlus Novo C wordt dankzij

vitamines en zink in een unieke zuigtablet.

de liposomen technologie met een natuurlijke laag van fosfolipiden omhuld. Deze vormen een

Bevat cannabibiol,

beschermende laag waardoor de opname van

vitamine C, B3, B6, B12

vitamine C bevordert wordt.

en zink. Zo wordt het vitamine C-gehalte in PoolPlus

20 zuigtabletten in blister à 10 mg

Novo C goed benut en gedurende 12 uur een hogere vitamine C-spiegel gerealiseerd.

cannabidiol CBD

60 softgel capsules 300 mg liposomale vitamine C

Artikel nummer: 501701 Prijs consument: € 34,95 Prijs detailhandel: € 23,41

PoolPlus Multivitamine Met 55 bestanddelen één van de meest complete multivitamines. Nu permanent in prijs verlaagd.

Artikel nummer: 501801 Prijs consument: € 19,95 Prijs detailhandel: € 12,23

Pot à 120 capsules Binnenkort met nieuw label Artikel nummer: Prijs consument: Prijs detailhandel:

501603 € 24,95 € 15,30

OTC CONSUMER HEALTH

KOAG-KAG goedgekeurd

poolplus.com

mediphos-otc.com

Profile for H&B Multimedia

Lijfblad 7 2018  

Lijfblad 7 2018  

Profile for xciting