Page 1

JAARGANG 24 | 2018

2018

06

INFORMATIEMAGAZINE VOOR MEDEWERKERS IN DE DROGISTERIJBRANCHE

Scholing & Kinderen 11

MONDZORG GEVOELIGE TANDEN

24

SUIKERS & VERVANGERS

44

UITGELICHT STOPPEN MET ROKEN


Spring samen met

D.I.O. & DA

mee voor sterke botten

De cijfers liegen niet: volgens het RIVM heeft circa 1 miljoen Nederlanders last van botontkalking, ook poreuze botten of osteoporose genoemd. Minstens zo heftig: het treft niet alleen 50-plussers, maar ook kinderen! In dit computertijdperk wordt er minder buiten gespeeld, minder bewogen. En laat lichaamsbeweging nu essentieel zijn voor het behoud van sterke botten. Dus kom in beweging, allemaal! Touwtjespringen is een uitstekende manier om aan sterke botten te werken. Daarom geven we in de winkel bij aanschaf van een vitamine product uit de premium lijn een springtouw cadeau!

Doen: spring mee voor sterke botten 20 oktober is Wereldbottendag Ga naar de website voor meer informatie

&

DE DROGIST MET AANDACHT


// Inhoud

Inhoudsopgave 5

Column Claudia

5 Colofon 50

Volgend nummer

GEZOND 7

Kennistest Bepanthen

8

Zelfzorg: acne

11

Mondzorg: gevoelige tanden

15

Column Petra: droog huidje

16

Dossier: hoofdluis

18, 22 ProductNieuws

6

19

Extra magnesium

20

Verkoudheid bij kinderen

23

Plantaardigheden: curcuma longa

24

Fit: suiker & vervangers

STUUR IN EN WIN!

40

Lieke geeft advies: weerstand

Mardouw Skin Care 7

44

Uitgelicht: stoppen met roken

47

Feiten en fabels: anticonceptie

BEAUTY 28

Beautyupdate: beautyoppeppers

30

Color Stories: stralend de deur uit

Natuurlijke haarproducten

36

GROENE COSMETICA 34

Natuurlijke haarproducten

35, 38 ProductNieuws

OPLEIDINGEN 26

Advertorial Stichting DID

44

DrogiWeb opleidingen

BRANCHENIEUWS 39

Huidfonds: No Sun Run

39

NPN vertelt: extra vitaminen

50

Column Dan

3


// Winactie

4


// Column

COLOFON Lijfblad is een onafhankelijk informatiemagazine speciaal voor de medewerkers in de drogisterijbranche. Lijfblad geeft branche-informatie, vakkennis, praktijktips, scholings- en trainingsnieuws en relevante productbeschrijvingen. We laten mensen uit het vak aan het woord over hun aanpak en ervaringen. Lijfblad wordt gerealiseerd door een keur aan drogisterijspecialisten, journalisten en deskundigen uit de branche. Redactiesecretariaat en administratie: H&B Multimedia B.V., Postbus 30163, 1303 AC Almere E-mail: info@lijfblad.nl www.lijfblad.nl Verschijnt 8x per jaar Directeur-uitgever: Niek Petstra Hoofdredactie: Claudia Demmers Accountmanagement: Elisabeth Lopes Escudeiro Online ondersteuning: Shanna van Namen Eindredactie: Tekstbureau Taallent Auteurs: Ingrid Burger, Patricia Ploeger, Winifred Hazelhoff Roelfzema, Marion Hartlieb , Lilian Peters, Vormgeving: Skitter Een abonnement vraag je eenvoudig aan door je te registreren op lijfblad.nl. Met een eigen account ontvang je Lijfblad altijd gratis thuis. Zo lees je niet alleen alles over nieuwe producten, gezondheid, beauty en branchenieuws, maar kun je ook meedoen aan weggeefacties. Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van de onder auteursnaam op­genomen artikelen of van de advertenties. © 2018 H&B Multimedia B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. ISSN 1381-3145

Nieuwe fase I

n september zijn alle scholen weer begonnen en start het ‘normale’ leven na de zomervakantie. Als (assistent-)drogist ben je dagelijks bezig je kennis up-to-date te houden. Ook volg je gedurende het jaar de nodige e-learningcursussen om je kennis op peil te houden. Gelukkig zijn daar tegenwoordig genoeg online tools voor. Zo lees je op pagina 42 hoe je een sneltraject bij DrogiWeb kunt gaan doen. Startdatum: 1 oktober aanstaande. Verder besteden we in dit nummer wederom aandacht aan stoppen met roken. Dit onderwerp kan niet vaak genoeg aan bod komen. Onderwerp dit jaar is het bespreekbaar maken. Je leest er alles over op pagina 44. Ook opnieuw aandacht voor de No Sun Run van het Huidfonds. Dit is een hardloopevent – op 22 september – in het donker waarmee het Huidfonds je aandacht vraagt voor huidkanker. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt hiermee te maken. Goede voorlichting is dan ook uiterst belangrijk.

Eind augustus gaat onze dochter al weer naar groep 4. Dit betekent een nieuwe fase, voor haar én voor ons! En dat een kind zichzelf mooi ontwikkelt, hebben wij afgelopen vakantie ervaren. Gingen we in het begin nog mee naar het zwembad en bleven we tot dochterlief klaar was met zwemmen, na een paar dagen merkten we dat één à twee uurtjes badderen niet voldoende waren en dat ze het liefst de hele dag in het zwembad bleef. De eerste keer dat we zeiden: ‘Je mag nog even blijven zwemmen en mama en papa lopen vast terug naar de tent’, hield ik het een kwartiertje vol. Maar toen ik naar beneden liep, zag ik mijn dochter me al tegemoetlopen en zei ze: ‘Ik mocht toch maar eventjes blijven?’ De dagen erop verlengden we het steeds wat langer en uiteindelijk besefte ik dat ze het prima alleen redde. Nou is mijn dochter sowieso geen ik-ga-er-eensin-mijn-eentje-op-uit-type, maar toen ze een campingvriendinnetje van 8 jaar kreeg, moest ik toch wel weer even wennen. Want ze trokken er op de dag met z’n tweeën op uit om zich vervolgens twee à drie uur later pas weer even te ‘melden’. Ook ’s avonds werden er met een groep kinderen spelletjes bedacht en zag je ze niet meer voor de tent spelen. Wat heb ik die avond veel plasmomentjes gehad – dan is zo’n tent zonder wc ideaal en heb je een mooi excuus om ‘ff’ naar het badhuis te gaan – maar ook dat went uiteindelijk en moet je vertrouwen hebben dat het goed komt. Langzaamaan went het dat onze dochter ‘groter’ wordt. Al waren mijn man en ik best blij toen het achtjarige meisje na een paar dagen naar huis ging en wij onze dochter weer heerlijk voor onszelf hadden ... Veel leesplezier!

Claudia Demmers Ps: volg jij Lijfblad al op Facebook en/of Instagram?!

Veel leesplezier!

5


NIEUW Droge & Gevoelige Huid Crème 150 ml Bepanthen introduceert een innovatie crème voor dagelijkse verzorging, bescherming en intensieve hydratatie van de zeer droge en gevoelige huid. De formule hydrateert intensief tot wel 24 uur lang en versterkt de huidbarrière. Daarnaast smeert het gemakkelijk uit en trekt snel in. Bepanthen Droge & Gevoelige Huid Crème bevat een unieke combinatie van natuurlijke oliën, vitamines en lipiden, maar de crème bevat geen parfum, conserveermiddelen, kleurstoffen en parabenen. Het is een hypoallergeen product dat dermatologisch- en klinisch is getest. Ontwikkeld voor groot én klein en is daarmee dus geschikt voor baby’s, kinderen, volwassenen en ouderen. Omdat Bepanthen je graag goed wil ondersteunen bij jouw adviesfunctie, vind je hieronder een kleine kennistest.

Weet jij alles over nieuwe Bepanthen Droge & Gevoelige Huid Crème? Doe dan mee met de kennistest. 1. Wat zijn de voordelen van Bepanthen Droge & Gevoelige Huid Crème?

3. Wat is de inhoud van Bepanthen Droge & Gevoelige Huid Crème?

A. Voor dagelijkse, 24 uur verzorging, intensieve hydratatie

A. 50 ml

B. Smeert gemakkelijk uit, trekt snel in

B. 100 ml

C. Antwoord A en B zijn juist

C. 150 ml

2. De unieke formule van Bepanthen Droge & Gevoelige Huid Crème bevat:

4. Voor wie is Bepanthen Droge & Gevoelige Huid Crème geschikt?

A. Natuurlijke oliën, vitamines en lipiden

A. Voor baby’s, kinderen, volwassenen en ouderen

B. Geen parfum, conserveermiddelen, kleurstoffen en

B. Alleen voor baby’s en kinderen

C. Antwoord A en B zijn juist

C. Alleen voor volwassenen en ouderen

Juiste antwoorden: 1C/ 2C/3C/4A

parabenen

Bepanthen beschermt én ondersteunt het huidherstel* *Dexpanthenol ondersteunt het huidherstel


// Winactie

Natuur Huid!

Laat de zorgen voor je

Milde verzorging van gesprongen lippen, een goede gezichtsreiniger of een natuurlijk product om je make-up te verwijderen: dit zijn enkele huidverzorgingsmogelijkheden van de zuivere en natuurlijke olijfolie van Mardouw Skin Care uit Zuid-Afrika. Extra Virgin olie

na het zonnen te herstellen. Het hydraterende effect van Mardouw Skin Care heeft een positieve invloed op het verminderen van rimpels en geeft een optimale huidverzorging. Voor mannen is het een ideale aftershave en het is ook geschikt voor lichaamsmassage. De olijfolie mag echter niet op open brandwonden en littekens worden gebruikt. Dit zijn maar enkele voorbeelden van een uniek product dat de natuur ons geschonken heeft en waar we nu onbeperkt van kunnen genieten.

Mardouw Extra Virgin olie is een van de weinige oliën op de markt die voldoet aan de hoge kwaliteitseisen die worden gesteld aan het predicaat ‘Extra Virgin’. Deze olie heeft dan ook de prijs ‘Oogst 2017 en 2018 Tweemaal Goud’ behaald.

Bedrijfsgegevens

Positieve werking

Winnen!

Olijfolie heeft een positieve werking op onze huid. De olie werkt hydraterend en maakt de huid zacht en soepel. Mardouw heeft een product ontwikkeld waarbij de zuivere en natuurlijke olijfolie centraal staat. Het sinaasappelaroma dat aan de olie is toegevoegd, zorgt bovendien voor een aangenaam, fris gevoel. Het gebruik van deze olie na het douchen zal een heerlijk ritueel worden.

Lijfblad mag namens Mardouw Skin Care 12 dispensers Virgin olie weggeven. Beantwoord onderstaande vraag op lijfblad.nl en maak kans!

Toepassingen De toepassingen van Mardouw Skin Care zijn eigenlijk onbeperkt. De hoogwaardige olijfolie bevat antioxidanten die kunnen helpen om de huid

EU CPNP 2690316. Mardouw Skin Care Zie ook mardouw.com. Amora b.v.b.a. Antwerpen. Voor zakelijke info: amora@mardouw.com

Vraag In welke jaren heeft Mardouw goud gewonnen? Let op: door deel te nemen aan deze actie betekent dit dat we jouw naam en mailadres mogen gebruiken om te corresponderen over deze actie. Je bent ouder dan 18 jaar én je bent werkzaam in de drogisterijbranche. © Copyright Mardouw. All rights reserved

7


Gezond // Zelfzorg

Oh nee: acne! Alle jongeren krijgen te maken met puistjes en ook bij volwassenen steken ze nog regelmatig de kop op. De onzuiverheden in de huid kunnen een flinke deuk in het zelfvertrouwen geven. Juist jongeren die in een kwetsbare periode van hun leven zitten en zichzelf nog moeten ontdekken, hebben het emotioneel vaak zwaar door de (jeugd)puistjes. Want het lastige is dat puistjes en acne vaak op zichtbare plekken voorkomen, zoals in het gezicht, op de rug, borst en schouders. Vooral bij jongeren

Preventie

Bij jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar slaat de hormoonhuishouding op hol. Hierdoor maken talgkliertjes meer talg aan en wordt de opperlaag van de huid dikker. Talg is op zich een nuttige stof die de huid beschermt. Als de talg echter niet gemakkelijk naar buiten kan, raakt het talgkanaaltje verstopt. Bacteriën die normaal in de talg aanwezig zijn, vermenigvuldigen zich dan heel snel. Dat leidt weer tot een ontsteking in de vorm van een puistje met een gelige punt of een harde, onderhuidse knobbel. Een talgprop die aan het huidoppervlak blijft steken, heeft meestal een zwarte punt. Dat is geen vuil, maar huidkleurstof.

Te voorkomen is acne niet. Het is wel raadzaam om de poriën van de huid goed schoon en open te houden. Daarvoor is lauw water en het gebruik van een milde wasgel geschikt. Raad het gebruik van make-up af, of adviseer je klant anders cosmetica op waterbasis. Hoe minder cosmetica iemand gebruikt, hoe kleiner de kans op nieuwe verstoppingen van de talgkliertjes.

Mee-eter, puist of pukkel De verschillende onzuiverheden van de huid zijn aan de buitenkant te herkennen. Zo heeft de mee-eter een witte of zwarte kop. De puist heeft een gele kop en de pukkel een rode bobbel. Heeft je klant last van veel puisten of gaan ze – onderhuids – ontsteken, dan kan er sprake zijn van acne. Voor alle pukkels, puisten en mee-eters geldt dat het vanzelf overgaat. Maar daar is wel een flinke dosis geduld voor nodig; vooral acne kan heel hardnekkig zijn.

Zelfzorgadvies Aangezien verstopte talgkliertjes de oorzaak zijn van de puistjes en acne, is het reinigen van de huid heel belangrijk. Adviseer je klant om niet te hard te boenen en geen zeep te gebruiken bij acne. Beter is het om lauw water en zeepvrije gels te gebruiken voor het schoonmaken van de onzuivere huid en vooral rustig te deppen. Het verzachten van de huid kan met bijvoorbeeld een vetvrije crème of lotion. Adviseer bij acne een zelfzorgmiddel met sulfobituminose-ammonium. Dit heeft een licht bacteriedodende werking en ondersteunt de doorbraak van ontstoken puistjes. Ook is een middel met melkzuur aan te raden, omdat dit de bacteriegroei remt, de oorzaak van het ontstaan van puistjes.

Vooral niet uitknijpen Het uitknijpen van puistjes is niet verstandig. Het lijkt of je er dan snel vanaf bent, maar door de kop van de puist uit te knijpen beschadig je vaak de huid. Een vervelend litteken of putje is dan het resultaat en die is vaak blijvend.

8

Advies bij acne ■ Houd de huid schoon met zeepvrije wasgel. ■ Adviseer om geen make-up te gebruiken of anders cosmetica op waterbasis. ■ Vertel over de risico’s van het uitknijpen van puistjes, waardoor littekenvorming of putjes ontstaan. ■ Geneesmiddelen met sulfobituminose-ammonium hebben een licht bacteriedodende werking en ondersteunen de doorbraak van ontstoken puistjes. ■ Medische hulpmiddelen met melkzuur remmen de bacteriegroei en daarmee de oorzaak van het ontstaan van puistjes.


Gezond // Zelfzorg

Download de Zelfzorg-app De Zelfzorg-app biedt handige informatie over klachten, wat de klant zelf kan ondernemen aan bijvoorbeeld preventie en welke zelfzorggeneesmiddelen beschikbaar zijn. In de app vind je ook de officiĂŤle bijsluiter van de zelfzorggeneesmiddelen: handig om even op te zoeken hoe vaak een middel gebruikt mag worden, vanaf welke leeftijd en wat de mogelijke bijwerkingen zijn.

9


KRACHTIG

HERSTEL

*

BIJ GEVOELIGE TANDEN

NU

EXTRA FRESH

NO 1 TANDPASTAMERK VAN NEDERLAND

1

10

1 Nielsen, Omzet Tandpasta MAT 2018 week 16. De NovaMin® formule vormt een beschermende laag over de gevoelige plekken. Poets 2x per dag voor blijvende bescherming bij gevoelige tanden. Dit product is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. Handelsmerken zijn eigendom van of in licentie gegeven aan de GSK groep. © 2018 de GSK groep of de licentiegever. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare B.V. CHNL/CHSENO/0024/18 KOAG-KAG: 309-0618-0774 *


Gezond // Mondzorg

Gevoelige tanden

We hebben deze zomer ontzettend lang mooi weer gehad. Deze hoge temperaturen vroegen om verkoelende drankjes en ijsjes. Maar was dit aan jou wel besteed? Kan jij goed kou in je mond verdragen of heb je de drankjes liever op kamertemperatuur en sla je een ijsje liever over omdat je last hebt van gevoelige tanden en kiezen? Als je last hebt van gevoelige tanden dan gaat er bij een ijskoude slok sap een enorme pijnscheut door je tand of kies heen en dat is niet prettig.

11


Gezond // Mondzorg

Tandbeen

Oorzaken

Iedere tand en kies bestaat uit tandbeen of dentine. Het gedeelte van de tand of kies dat boven het tandvlees uitkomt, wordt bedekt met een harde laag glazuur. Het gedeelte onder het tandvlees wordt beschermd door een dun laagje wortelcement en het tandvlees. In het tandbeen zitten hele kleine kanaaltjes die richting de zenuw lopen. In deze kanaaltjes bevindt zich een vloeistof die ‘in beweging’ gebracht wordt door temperatuurveranderingen. Deze beweging veroorzaakt een pijnsensatie. Normaal gesproken is het tandbeen bedekt en voel je geen pijn als je iets kouds eet of drinkt, maar als het tandvlees zich terugtrekt of als het glazuur steeds dunner wordt ten gevolge van slijtage dan wordt de kans op gevoelige tanden en kiezen groter.

Gevoelige gebitselementen - tanden en kiezen kunnen op verschillende manieren ontstaan. We zetten een aantal bekende oorzaken op een rij.

Drukverschil in kanaaltjes Naar alle waarschijnlijkheid wordt de pijn bij gevoelige tanden veroorzaakt door een drukverschil in de kanaaltjes van het tandbeen. Door een koud voedingsmiddel, zoals bijvoorbeeld ijs wordt het vocht in de kanaaltjes naar buiten getrokken. Hierdoor reageren de zenuwtakjes met een pijnprikkel.

12

CariĂŤs De allerbekendste oorzaak van gevoeligheid voor warm en koud is een gaatje. Als er sprake is van een gaatje, kan de vloeistof in de dentinekanaaltjes geactiveerd worden door een koud ijsje, maar ook door een warme kop soep. Daarnaast is er in dit gaatje ook vaak een reactie na het eten of drinken van zoete of zure voedingsmiddelen. Tanderosie Een andere veelvoorkomende oorzaak van pijn bij het eten of drinken van koude gerechten is tanderosie. Tanderosie is een vorm van gebitsslijtage waarbij het glazuur afslijt als gevolg van de inwerking van zuren. Dit slijtageproces kan al op jonge leeftijd beginnen en het glazuur dat afgesleten is, komt niet meer terug. De zuren die voor tanderosie zorgen, komen voornamelijk uit voedingsmiddelen, zoals vruchtensappen en frisdrank. Er zijn echter ook medicijnen die voor tanderosie kunnen zorgen. Denk hierbij aan vitaminekauw- en bruistabletten. Deze supplementen worden vaak lang in de mond

gehouden voordat ze worden doorgeslikt en dit verhoogt het risico op slijtage van het tandglazuur. Ook maagzuur dat in de mond komt tijdens overgeven veroorzaakt dunner wordend glazuur met gevoelige tanden tot gevolg. Abrasie Een andere vorm van gebitsslijtage is abrasie. Abrasie wordt veroorzaakt door verkeerd poetsgedrag. Een schoon gebit is belangrijk voor een gezonde mond en een stralende lach, maar je kunt het ook overdrijven. Je hoeft echt geen zes keer per dag te poetsen om dit resultaat te bereiken. Poets je te vaak, of te hard en met een te harde tandenborstel dan kan dit schadelijk zijn voor het gebit. Het moment waarop je poetst, is ook van belang als je gebitsslijtage wilt voorkomen. Op het moment dat je iets eet of drinkt, gaat het tandglazuur in oplossing. Hoe zuurder de maaltijd des te meer glazuur er wordt opgelost. Gelukkig kan het glazuur zich wel weer herstellen. Dit heeft wel wat tijd nodig. Hoe zuurder de voedingsmiddelen, des te langer duurt het voordat je glazuur hersteld is. Om te voorkomen dat je het opgeloste glazuur wegpoetst, is het verstandig om minstens een uur te wachten met poetsen na het eten of drinken van (zure) voedingsmiddelen.


Gezond // Mondzorg

Attritie De laatste vorm van gebitsslijtage is attritie. Dit is een vorm van gebitsslijtage die veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld klemmen of knarsen. Naast slijtage aan de gebitselementen kun je deze vorm herkennen aan pijnlijke kauwspieren. Veelvuldig knarsen en klemmen komt vaak voor in tijden van spanning en stress. Recessies Naast slijtage van het gebit kunnen gevoelige tanden ook ontstaan door blootliggende tandhalzen - recessies. Normaal gesproken wordt het worteloppervlak van je gebitselementen bedekt met tandvlees. Het tandvlees kan zich echter terugtrekken. Een van de oorzaken hiervan is op de verkeerde manier poetsen. Ook door overbelasting, zoals knarsen, kan het tandvlees terugtrekken. En we zien helaas ook regelmatig recessies ontstaan na het dragen van een beugel. Deze tekst is mogelijk gemaakt door Yvonne Kort, therapeut & mondhygiënist, eigenaar van Yvital Lifestyle en Oergezonde mond en auteur van de boeken Eet je mond gezond en Gezond begint in je mond.

Advies Wat kun je doen om gevoeligheid van je tanden te beperken? Hiervoor is het belangrijk dat je niet alleen zorgt voor een goede mondhygiëne, maar dat je ook eens aandachtig kijkt naar je voedingspatroon. ■ Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal vijf per dag, maar nog liever tot drie momenten per dag. ■ Bekijk je voedingspatroon goed en probeer zure - erosieve - voedingsmiddelen zoveel mogelijk te verminderen. Let op, want ook fruit is zuur. Eet fruit het liefst tijdens een maaltijd en niet als extra tussendoortje. ■ Wacht na een maaltijd met veel zure voedingsmiddelen minimaal zestig minuten, voordat je gaat poetsen. ■ Neutraliseer zuur door de mond na te spoelen met water, als je iets gegeten of gedronken hebt met veel zuren. ■ Drink voornamelijk water, koffie en thee zonder suiker. Koolzuur is niet schadelijk voor het gebit. Je kunt prima sparkling water drinken. Let wel op, want koolzuurhoudende dranken zijn wel schadelijk voor het gebit als ze een zuurtje bevatten. Dit zit bijvoorbeeld in cola, spa fruit en ijsthee. ■ Calcium is een belangrijk mineraal voor de remineralisatie van het gebit. Daarom wordt het frequent toegevoegd aan mondverzorgingsproducten tegen gevoelige tanden. Je kunt echter ook je calciumopname van binnenuit stimuleren. Zorg ervoor dat je voldoende calciumrijke producten eet. Calcium zit bijvoorbeeld in zuivel, bladgroenten en noten.

13


Hoe helpt u uw lichaam gezond te houden? Bio-Seleen+Zink van Pharma Nord is een van de best onderzochte supplementen van de markt. Het bevat het gepatenteerde SelenoPrecise (organisch Seleen) met uitstekende en gedocumenteerde opneembaarheid (89% opname) in het lichaam.

NAGELS HAAR SCHILDKLIER HUID

Seleen: Goed voor de schildklier Helpt het normaal functioneren van het immuunsysteem Ter bescherming van gezonde cellen en weefsels Voor het behoud van mooi en sterk haar Goed voor de nagels

NL_SelenZinc_Lijfblad_210x297_0417

• • • • •

14

www.pharmanord.nl


// Column

Een fraai huidje Geregeld krijg ik de vraag van jonge ouders in de winkel: wil je even kijken? Mijn pasgeboren baby heeft een droge huid, rode plekjes, wat moet ik doen? Laten we dan maar eens beginnen met een stel WASA-vragen: ‘Welke producten gebruikt u precies en wat heeft u al gedaan om het te verminderen?’ Deze twee van de vier vragen geven toch vaak wel meer duidelijkheid. Arsenaal aan babyproducten Meestal hebben de ouders een arsenaal aan producten in huis voor hun baby: shampoo, haarlotion, wasgel, bodylotion, crème et cetera. En het liefst met een erg lekker babygeurtje. Het aantal baby’s met huidproblemen is in vijfentwintig jaar tijd verdubbeld. Een van de oorzaken kan zijn dat er een enorme hoeveelheid aan ingrediënten in deze producten zit. Daarnaast worden ze vaak langer dan vijf minuten gebadderd in warm water. Hierdoor droogt de huid uit en raakt de barrière verstoord. En de tere babyhuid is nog volop in ontwikkeling. Wij adviseren daarom om al die producten eens even aan de kant te zetten.

Alleen natuurlijke ingrediënten

mogelijkheden om op te noemen. Alert zijn is daarom belangrijk. Is het kind niet ziek en heeft het geen koorts? Wordt een plekje op de huid niet in korte tijd groter? Hoe onzeker kunnen de ouders dan zijn om een ‘simpel plekje’ bij hun kindje en ze excuseren zich dan bijna dat ze er alweer zijn om het te laten zien… Maar wij zijn als ouders zelf meestal geen haar beter, als het om onze eigen kinderen gaat…

Petra

Tegenwoordig bestaan er steeds meer producten van diverse merken met zo min mogelijk kans op reactie. Er bestaat een prachtige serie met zouten en mineralen uit de dode zee gecombineerd met plantenextracten en verder zo min mogelijk andere ingrediënten. Deze producten, waar ook kamille en calendula aan toegevoegd zijn, houden de vochtbalans op peil, voorkomen uitdroging en verzorgen de huid bij irritaties. Vaak merken ouders al snel verbetering. Het huidje is weer fraai. Eigenlijk is dat meestal maar met twee producten: een drie-in-een-wasgel en een bodycrème of eventueel olie. En al die andere producten dan maar weggooien? Ach, dat kan altijd nog, soms kunnen ze later nog best opgemaakt worden als de kinderen iets ouder zijn en de huid wat meer in balans is.

Alert blijven Soms is dit niet voldoende, want het komt nog geregeld voor dat je als ouder je kindje uit zijn bedje haalt en denkt: huh? Wat is dit nou weer? Allergie? Kinderziekte? Waterpokken? Eczeem? Luieruitslag? Krentenbaard? Te veel

15


Gezond // Dossier

Hoofdluis Hoofdluizen zijn kleine beestjes die leven op warme en behaarde plekjes op het hoofd. Daar houden ze zich in leven door het zuigen van bloed. Hoofdluis verspreidt zich snel en daarom is regelmatige controle belangrijk, bijvoorbeeld één keer per maand. Als er hoofdluis wordt geconstateerd, dient dezelfde dag de behandeling te starten. Verspreiding

Hoe kammen?

Hoofdluis verspreidt zich doordat luizen van het ene hoofd naar het andere lopen. Dit gebeurt wanneer kinderen met elkaar spelen, maar ook als je bijvoorbeeld een selfie met elkaar maakt. Het is een fabel dat luizen zich via kleding, beddengoed of knuffels zouden verspreiden. Op basisscholen controleren luizenouders regelmatig of er hoofdluis is. Maar ook kinderen jonger dan 4 jaar en kinderen die op de middelbare school zitten, kunnen hoofdluis krijgen. Controleer daarom ook regelmatig thuis de kinderen op hoofdluis. Hoofdluizen zijn niet schadelijk, maar vooral vervelend, omdat ze voor veel jeuk zorgen.

Maak het haar nat en verdeel eventueel een crèmespoeling door het haar. Het kammen gaat dan namelijk gemakkelijker. Kam met een gewone kam of borstel eerst de klitten uit het haar. Houd het hoofd voorover, boven een wasbak of een wit stuk papier.

Controleren en behandelen Om te zorgen dat hoofdluis geen hardnekkig probleem wordt, is het belangrijk om regelmatig te controleren op hoofdluis. Dan worden de luizen in een vroeg stadium ontdekt en kan na constatering direct met de behandeling gestart worden. Als kinderen hoofdluis hebben, is het belangrijk dat gezinsleden, klasgenootjes of vriendjes met hoofdluis tegelijkertijd worden behandeld. Zo kunnen ze elkaar niet steeds opnieuw besmetten. Vertel het dan ook aan directe contacten school, kinderopvang, vriendjes, sportclubs en opa’s en oma’s als je hoofdluis ontdekt. Dan kunnen zij zich ook (laten) controleren op hoofdluis.

Kam het haar met een fijntandige kam (zoals een luizenkam) van achteren naar voren, begin telkens dicht bij de hoofdhuid, want daar zitten de hoofdluizen. Zorg dat elke haarpluk wordt gekamd. Veeg de kam regelmatig af aan een stuk keukenpapier of aan een papieren zakdoekje en gooi dit na afloop weg.

Neten verwijderen Neten kunnen verwijderd worden met de nagels. Eventueel kun je de neten deppen met een doekje waar azijn op zit. Dan laten ze gemakkelijker los. Spoel de crèmespoeling uit het haar. Maak de kam na gebruik goed schoon met water en zeep.

Controleren

Antihoofdluismiddel

Tijdens het controleren kijk je goed tussen de haren. Vooral in de haren achter de oren en in de nek. De hoofdluizen zijn zo groot als een sesamzaadje en bewegen. Als je doorzichtige of grijswitte puntjes ziet die aan de haren kleven, zijn dat de neten (eitjes van de hoofdluis).

Deze behandeling kun je combineren met een antihoofdluismiddel. Ook dan is het belangrijk dat het haar twee weken lang elke dag wordt gekamd. Een antihoofdluismiddel met dimeticon werkt effectief.

Behandelen

(Bron: RIVM)

De beste aanpak is om het haar twee weken lang elke dag goed door te kammen met een fijntandige kam. Het duurt tien dagen voordat een eitje van een hoofdluis uitkomt. De eitjes zijn moeilijk te verwijderen, maar de hoofdluizen blijven in de luizenkam achter. Als je twee weken lang elke dag kamt, kun je alle hoofdluizen verwijderen.

16

Luizenkam


Gezond // Dossier

17


// ProductNieuws

ProductNieuws Nieuw van Bepanthen:

Droge & Gevoelige Huid Crème 150 ml Een droge en gevoelige huid komt veel voor. Zowel bij volwassenen en ouderen, als bij kinderen en baby’s. Maar liefst 48 procent van de volwassenen en 48 procent van de kinderen in Nederland heeft hiermee te maken.* Symptomen als een witte waas, schilfertjes, een trekkerig gevoel en irritatie worden als erg vervelend ervaren en consumenten willen er dan ook graag iets aan doen. Innovatieve crème Op basis van ruim zeventig jaar ervaring in huidherstel ontwikkelden de specialisten van Bepanthen een innovatieve crème: speciaal voor dagelijkse verzorging van de droge en gevoelige huid. De formule hydrateert intensief tot wel 24 uur lang en versterkt de huidbarrière. De crème smeert gemakkelijk uit en trekt snel in. Het bevat een unieke combinatie van natuurlijke oliën, vitaminen en lipiden, zoals olijfolie en duindoornbesolie en bevat geen parfum, conserveermiddelen, kleurstoffen en parabenen. De crème is dermatologisch en klinisch getest, is hypoallergeen en geschikt voor groot én klein.

Tube, 150 ml, advies consumentenprijs € 16,75. Bepanthen beschermt én ondersteunt het huidherstel.** d www.bepanthen.nl f Bepanthen Nederland i Bepanthen_nl *Multiscope Marktpeiler, maart 2018, n=1.002 **Dexpanthenol ondersteunt het huidherstel

Ook nieuw van Bepanthen:

Verzorgende Crème 100 g Bepanthen introduceert: Bepanthen Verzorgende Crème in 100 g tube. Voor grotere huidoppervlakten en frequenter gebruik. Verzorgende Crème Verzorgende Crème is al sinds jaren een begrip binnen het Bepanthen-assortiment en groeit sinds jaren sterk met +13 procent.* Het verzorgt, verzacht en verfrist de huid van bijvoorbeeld gezicht, handen en voeten en ondersteunt het huidherstel.** Het bevat geen parfum, kleurstoffen en parabenen.

Onze uitdaging is de huid te beschermen, te verzorgen én te herstellen. Dat doen wij al ruim zeventig jaar samen met ervaren professionals, zodat onze producten alleen ingrediënten bevatten die goed zijn voor de huid. Niets meer, niets minder. We blijven Bepanthen voortdurend beter maken en het assortiment verder uitbreiden, voor alle leeftijden én voor iedereen.

Tevreden gebruikers

Tube, 100 gram, advies consumentenprijs € 12,45.

Bepanthen Verzorgende Crème heeft zéér tevreden en loyale gebruikers: het gemiddelde rapportcijfer is een 8,7 en maar liefst 99 procent beveelt het product aan! Aangezien ruim 82 procent de crème minimaal één keer per dag gebruikt, speelt de grotere tube duidelijk in op een behoefte.***

Goed voor de huid

18

Bij Bepanthen vinden wij de huid fascinerend.

d www.bepanthen.nl f Bepanthen Nederland i Bepanthen_nl *Nielsen scanning data, Food/Drug, YTD P6 **Dexpanthenol ondersteunt het huidherstel. *** Facebook-enquête Bepanthen Verzorgende Crème, april 2018, n=141 consumenten.


Gezond // Editorial

Extra magnesium De scholen zijn weer begonnen en gelukkig zijn de meeste kinderen overgegaan. Toch zullen veel ouders denken: zou het niet iets beter kunnen - en wat kunnen we daaraan doen? Als eerste gedachte komt dan naar voren om kinderen minder tijd te laten besteden aan het mobieltje en aan Netflix en meer aan leren. Daarnaast vormen gezond eten, goed slapen en voldoende bewegen een goede basis, maar er is meer mogelijk. Beter presteren met magnesium Stel nu dat u kunt zorgen voor de volgende effecten bij uw kind, of bij uzelf: ■ e en goede leerprestatie en een goed leervermogen; ■ e en goed concentratievermogen; ■ e en goed geheugen; ■ e en goede geestelijke energie en balans; ■ e en heldere geest en geestelijke veerkracht; ■ e en normale mentale performance. Dit zijn door het Europese claimagentschap EFSA1 bewezen bestempelde beweringen over magnesium. Magnesium is niet voor niets erg populair. Er is alleen zoveel keus, waar dien je op te letten?

BioActive Magnesium van Pharma Nord Het Amerikaanse National Institute of Health1 heeft gekeken hoe magnesium het beste werkt. Magnesium wordt actief en werkzaam gemaakt als het in contact komt met water. Het wordt dan ’ge-ioniseerd’ en

kan effectief worden in het lichaam. Magnesiumpoeder lost het snelst op in vocht, maar het is niet lekker om in te nemen en bovendien duur. BioActive Magnesium van Pharma Nord is de tablet die het snelste oplost en het snelst geactiveerd wordt.2

Magnesiuminname in Nederland De inname van magnesium in Nederland is voor de meeste groepen in orde. Het magnesiumgehalte in het lichaam is echter bij sommige groepen te laag. Dat komt omdat magnesium het lichaam verlaat via vocht. Mensen die veel plassen of transpireren, hebben extra nodig. Ook de groep meisjes van 15 tot 19 jaar kan een tekort hebben, omdat zij te weinig via hun voeding binnenkrijgen. Daarnaast geldt voor iedereen dat bijvoorbeeld in de zomer bij heet weer, of bij het sporten extra magnesium van belang is. ¹ NIH Magnesium voor Health professionals ² Eigen onderzoek Pharma Nord

19


Gezond // Verkoudheid bij kinderen

Verkoudheid bij kinderen

Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel. Een gewone verkoudheid beperkt zich niet tot de neus. Het slijmvlies maakt in het neus-keelgebied een beetje slijm en vocht aan. Als het slijmvlies ontstoken raakt – eerste stadium –, zwelt het op en gaat het veel waterig vocht – snot – produceren. Later kan het overgaan in geelgroen snot en een verstopte neus. Het snot kan uit de neus lopen of naar achter in de keel lekken. Klachten

Bestrijding

Door de ontsteking is het slijmvlies geïrriteerd. Deze irritatie kan in de neus een niesprikkel geven en in de keel of luchtpijp kan een hoestprikkel ontstaan. Door een ontsteking van het keelslijmvlies kun je ook keelpijn krijgen. Soms krijgt een kind ook oorpijn of hoofdpijn. Bij – jonge – kinderen komt koorts tijdens een verkoudheid regelmatig voor. Ook kunnen kinderen bij een verkoudheid ‘snotogen’ krijgen. In de ooghoeken komt gelige pus en hierdoor zijn de ogen ‘s ochtends vaak dichtgeplakt.

Meestal gaat een verkoudheid vanzelf over, vaak binnen een week. Om het voor een kind dragelijker te maken, kun je de verkoudheidsverschijnselen bestrijden. Er zijn speciaal voor kinderen pijnstillers en neusdruppels waarvan de dosis werkzame stof is afgestemd op het lichaamsgewicht van kleine kinderen en baby’s. Het is belangrijk om de neus van kinderen open te houden, zodat het gemakkelijker voor ze is om – veel – te blijven drinken. Gebruik daarvoor een spray of druppels en reinig na het druppelen voorzichtig de binnenkant van de neus. Dat helpt ook tegen eventuele oorpijn. Ook zijn er balsems verkrijgbaar die je op de hals, rug en borst van het kind kunt smeren wat het ademen makkelijker kan maken.

Virus De oorzaak van een verkoudheid is een virus. Er zijn veel verschillende verkoudheidsvirussen. Als een kind een aantal keren achter elkaar verkouden raakt, gaat het elke keer om een ander virus. Via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht verspreiden verkoudheidsvirussen zich gemakkelijk. Maar het virus kan zich ook via de handen of deurknoppen verspreiden. Zo kan een verkouden kind aan zijn neus zitten en vervolgens iets aanraken wat daarna door andere kinderen wordt aangeraakt, bijvoorbeeld speelgoed. Het is dan ook niet vreemd dat kinderen gemakkelijk tien keer per jaar verkouden kunnen worden. Door alle verkoudheden die ze doormaken, bouwen kinderen bij het ouder worden weerstand op.

20

Xylometazoline Om klachten te verminderen, adviseer je neusdruppels met zout water. De zoutoplossing is kant-en-klaar verkrijgbaar, als druppels of als spray. Als een kind veel last heeft van een verstopte neus en hierdoor ’s nachts slecht slaapt, adviseer je een neusspray of druppels met xylometazoline. Dit middel vermindert de zwelling van het slijmvlies in de neus, waardoor het kind vrijer kan ademen. Maar let wel op dat je deze alleen mag adviseren voor kinderen vanaf 6 jaar! Xylometazoline mag je driemaal


Gezond // Verkoudheid bij kinderen

per dag en niet langer dan een week gebruiken. Voor kinderen tussen de 2 en 6 jaar kun je eventueel een xylometazoline 0,05% – 0,5 mg/ ml – adviseren. Maar dit adviseer je alleen als een zoutoplossing onvoldoende helpt en de verstopping van de neus erg veel klachten geeft. Aan kinderen onder de 2 jaar adviseer je geen xylometazoline. Ze kunnen hiervan zeldzame,

maar ernstige bijwerkingen krijgen. Om de koorts te verlichten, kun je paracetamol adviseren. Mocht dit niet helpen, dan kun je een NSAID adviseren.

Wanneer naar de huisarts: ■ als het kind benauwd is of piepend ademt; ■ als het kind slecht drinkt en/of suf is; ■ als het kind langer dan drie dagen koorts heeft, dat wil zeggen een temperatuur van meer dan 38° C; ■ als het gaat om een kind met koorts, dat jonger is dan 3 maanden; ■ als het kind koorts heeft gehad en na enkele dagen opnieuw koorts krijgt.

21


// ProductNieuws

ProductNieuws Nieuwe smaak:

Nicorette® Fruit en Mint mondspray Stoppen met roken? Doe het samen met Nicorette®, het nummer 1 stoppen met roken merk ter wereld* Nieuw in het assortiment is de Fruit en Mint mondspray**. Een spray met fruitsmaak die je trek in een sigaret na 30 seconden*** vermindert. Nicorette® fruit en mint mondspray is een nicotinevervanger in de vorm van een spray die in de mond verstoven wordt en geschikt is om op moeilijke momenten snel de behoefte aan een sigaret te onderdrukken. Bijvoorbeeld na de maaltijd, wanneer je gestrest bent of in een omgeving bent waar gerookt wordt. Zo beperk je het risico op herval en vergroot je de kans om succesvol te stoppen. * IQVIA (OTCims), Values (MNF €) & Units, MAT Dec ’17 Aantal verkopen. ** 1 mg/spray, spray voor oromucosaal gebruik ***2 verstuivingen 1mg/spray. Nicorette® moet bij voorkeur worden gebruikt in combinatie met een gedragsondersteunend programma. Lees voor gebruik de bijsluiter. Werkzaam bestanddeel: nicotine. Nicorette® niet gebruiken wanneer u een ernstige hartaandoening heeft of recent een beroerte heeft gehad. Nicorette® Fruit en Mint mondspray niet gebruiken indien u jonger bent dan 18 jaar of indien u nog nooit gerookt hebt. Nicorette® niet gebruiken tijdens de borstvoeding. Raadpleeg uw arts voordat u nicorette® gebruikt tijdens de zwangerschap.

© 2018 Johnson & Johnson Consumer B.V. NE/NI/18-0741, KOAG 33-0718-0974

Terranova’s award-winning Green Child

Advertentie

voedingssuppletie lijn voor kinderen! Green Child Living Multivitamin • Volledig vrij van additieven • Volledig vegetarisch & veganistisch • Synergie door Magnifood • Vers gevriesdroogde ingrediënten Totaal 50 capsules Adviesprijs €17,95

TERR AN OVA

22

Voedingssupplementen

september lijfblad adv 186x133.indd 1

www.terranovabenelux.nl | www.hollandpharma.nl 21-08-18 15:30


Gezond // Plantaardigheden

Curcuma longa:

een veelbelovend en veilig medicijn Curcuma longa is ook wel bekend onder de naam geelwortel of turmeric. Het is een kruidachtige plant uit de Zingiberaceaefamilie. Geliefde sierplanten als Canna Indica en Strelizia behoren tot deze familie. Daarnaast telt de familie veel medicinale planten, zoals gember en kardemom. Smaakmakend

Volop onderzoek

Curcuma longa komt van oorsprong voor in India en Zuid-Azië. De plant heeft een temperatuur van tussen de 20 en 30 graden Celsius nodig en een aanzienlijke hoeveelheid regen om goed te kunnen gedijen. De wortelstok van Curcuma longa zie je als smaakmakend en kleurend ingrediënt terug in veel Aziatische keukens. Deze heeft een warme, bittere, peperachtige smaak en een aardse, mosterdachtige geur.

Er wordt op dit moment volop onderzoek gedaan naar de effecten van curcumine bij kanker. Volgens dr. Michal Heger – hoofdonderzoeker bij het AMC – is het belangrijk om goede klinische studies te blijven doen om de effectiviteit van de stof onomstotelijk aan te tonen. Een groot voordeel van curcumine is dat de stof volkomen veilig is in gebruik. Bijwerkingen zijn er nauwelijks. Alleen bij inname van grote hoeveelheden kan men lichte ongemakken ondervinden, zoals misselijkheid. Overigens neemt de darmwand de curcumine niet erg goed op. De beste manier om curcumine op te nemen, is daarom dan ook nog onderwerp van studie.

Medicinale eigenschappen Kurkuma wordt al duizenden jaren gebruikt in de ayurvedische geneeskunde. In de ayurveda gaat men ervan uit dat kurkuma het systeem vitaal en gezond houdt en dat het de veroudering van het lichaam tegengaat. Inmiddels heeft ook de reguliere geneeskunde belangstelling voor kurkuma. Het belangrijkste medicinale bestanddeel van kurkuma – curcumine – heeft een bewezen werking bij verschillende aandoeningen. Het zou onder meer ontstekingsprocessen remmen.

Cridge B.J. et al. (2013). Curcumin and its derivatives in breast cancer: Current developments and potential for the treatment of drug-resistant cancers. Oncol Discov., 1:6. http://dx.doi.org/10.7243/2052-6199-1-6. 2 Bimonte, S. et al. (2015). Dissecting the role of curcumin in tumour growth and angiogenesis in mouse model of human breast cancer. Biomed Res Int.,878134. doi: 10.1155/2015/878134. Epub 2015 Mar 23. 3 Zhou, Y. (2015). Curcuma zedoaria (Berg.) Rosc. essential oil and paclitaxel synergistically enhance the apoptosis of SKOV3 cells. Mol Med Rep., 12(1):1253-7. doi: 10.3892/mmr.2015.3473. Epub 2015 Mar 11. 1

Curcumine en kanker Ook bij de behandeling van kanker is de werking van curcumine veelbelovend. Zo tonen verschillende studies aan dat curcumine ervoor zorgt dat kankercellen doodgaan, terwijl gezonde cellen intact blijven.1 Verder bleek uit onderzoek dat curcumine op verschillende manieren de kankercellen te lijf gaat. Het remt de tumorgroei en de vaatgroei in de tumor2. In experimentele studies kwam bovendien naar boven dat de werkzame stoffen in curcuma de antikankerwerking van bepaalde chemokuren versterken.3

Lilian Peters is klassiek homeopaat en schrijft voor de Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland. Deze vereniging zet zich in voor een betere positie van homeopathie in Nederland. Kijk voor meer informatie op www.vereniginghomeopathie.nl

23


Gezond // Fit

Suiker & vervangers Tegenwoordig wordt suiker soms gezien als het witte gif. Maar is dat wel terecht? De hersenen kunnen immers niet zonder glucose en daar bestaan de meeste suikers uit. In dit artikel gaan we nader in op suiker en suikervervangers. We belichten de voedingskundige kant, maar kijken ook naar de herkomst en productie. Daarna zetten we de vervangers op een rijtje zodat je zelf kunt bepalen welke suikers jij – voortaan – wilt gebruiken. Deze tekst is mogelijk gemaakt door Patricia Ploeger, voedingsdeskundige en sportdiëtiste bij Gezondaanbod

24


Gezond // Fit

Suiker Suiker is een verzamelnaam voor een aantal voedingsstoffen die tot de koolhydraten horen. Suiker komt van nature voor in fruit, maïs, suikerbiet of suikerriet. In melk zit van nature ook suiker – lactose. Sacharose – opgebouwd uit glucose en fructose – is wat we als ‘gewone’ suiker beschouwen. Suiker wordt meestal gewonnen uit suikerbiet en suikerriet. Uit het sap van de ahorn of palm kun je ook suiker winnen. Honing of siroop – agave of ahorn – bevat ook suiker. Toepassingen van suiker ■ energieleverancier – topsporter ■ conserveermiddel – jam ■ zoetmiddel – tomatensoep ■ textuur – snoep ■ kleuring – karamel ■ decoratiemiddel – poedersuiker of gesponnen suiker Health We gaan nu suiker en suikervervangers onder de loep nemen: 'hoe worden ze gemaakt', 'waar kun je het voor gebruiken' en 'wat is de voedingswaarde'. ■ 100 procent suikervrij is ongezond – dus zonder natuurlijke en toegevoegde suikers! ■ Er zijn geen gezonde of ongezonde suikers. Je lichaam verwerkt de suikers op dezelfde manier; je lichaam verwerkt ze ‘gewoon’ tot glucose. ■ De verschillende suikers bevatten vaak ongeveer even veel calorieën. ■ Toegevoegde suikers zijn ‘lege’ calorieën. Ze bevatten over het algemeen geen vitaminen, mineralen of vezels. ■ Toegevoegde suikers dragen bij aan het ontstaan van overgewicht. ■ Frisdrank en limonades zijn vloeibaar snoep en verzadigen nauwelijks. ■ Heel veel producten bevatten toegevoegde suikers, zoals pindakaas, salades voor op brood, soep en vleesproducten. ■ Ver- of misleiding? Suiker kan onder wel zestig verschillende benamingen op het etiket voorkomen. ■ Suiker geeft kort en snel energie. Hierdoor ‘verlangt’ je lichaam snel naar meer. Een ‘zogeheten’ suikerverslaving is niet bewezen. ■ Toegevoegde suikers zijn voor (top)sporters en/of zeer fanatieke amateursporters soms een must; denk aan sportdrank of mueslirepen. Een wielrenner die meedoet aan de Tour de France kan niet zonder! ■ Te veel suikers eten is slecht voor je gebit, ook als dit ‘alleen’ een stuk fruit of glas vruchtensap betreft. Eet daarom niet meer dan drie maaltijden en maximaal vier keer iets tussendoor. ■ Advies: kies producten met zo min mogelijk toegevoegde suiker!

Geraffineerde suiker – kristalsuiker

Suikerbiet De suikerbiet vormt en slaat de suiker op in de wortels, circa 17 procent. De bieten worden gewassen, in reepjes gesneden en in een toren gedaan. In deze toren wordt in tegengestelde richting warm water gepompt, waarna het suikerrijke sap aan de onderkant de toren verlaat. Een behandeling met kalk en koolzuurgas zorgt voor verwijdering van de eiwitten uit het sap. Het gefiltreerde sap wordt over koolfilters geleid om de kleurstoffen te verwijderen. Daarna wordt het sap ingedikt tot diksap. Het sap wordt ingedampt totdat de suiker zich in kristallen afzet. Een centrifuge scheidt de kristallen van de stroop. De kristallen worden gedroogd, gekoeld, gezeefd en daarna verpakt. Suikerriet Het productieproces van suikerriet is vergelijkbaar met dat van suikerbiet. De stengels van rietsuiker bevatten een suikerhoudend sap: 7-20 procent. Rietsuiker wordt korter gecentrifugeerd, waarna er een donkerbruine stroop achterblijft die de kleur geeft aan de suiker. Per 100 gram bevat geraffineerde suiker: 400 kcal, 100 g koolhydraten – saccharose, fructose en glucose –, 0 g vezels, 0 mg vitamine(n), 4 mg kalium en 2 mg magnesium.

Agavesiroop Agaveplanten komen van nature voor in Amerika of Mexico. Agave wordt voor veel producten gebruikt, zoals tequila, touw en matten. De bekendste toepassing is echter agavesiroop. De siroop verkrijg je door het sap van de agaveplant in te dikken. Agavesiroop lost makkelijk op in water en is daardoor bij uitstek geschikt in vloeibare producten. Agavesiroop kun je gebruiken in koude en warme producten zoals smoothies, yoghurt en kwark, maar ook in taart of muffins. Agavesiroop heeft een sterke zoetkracht, het is ongeveer 25 procent zoeter dan ‘gewone’ suiker. In een recept met 100 gram suiker hoeft dus ‘maar’ 75 gram agavesiroop. Per 100 gram bevat agavesiroop: 310 kcal en 68 gram suiker – 56 g fructose en 12 g glucose.

Honing Honingbijen maken honing uit nectar of honingdauw. De werkbijen produceren bijenwas waarmee ze raten maken. De bijen- of honingraat bestaat uit zeshoekige cellen. De werkbijen vliegen uit en verzamelen nectar, een suikerhoudend vocht die de bijen uit bloemen opzuigen. In de bijenmaag vermengt de nectar zich met enzymen. De bijen brengen de nectar vervolgens naar de raten waar de nectar een fermentatieproces

25


// Advertorial

Training digitale vaardigheden via Stichting DID

Duurzaam inzetbaar is ook digitaal inzetbaar Hoe blijf je duurzaam inzetbaar? Bijvoorbeeld door ‘bij te blijven’. In je vakgebied, maar óók op andere vlakken. Betteke Schurink en haar twee collega’s pakten de kans om via Stichting Duurzame Inzetbaarheid Drogisterijen (DID) – een driedaagse training ‘Digitale Vaardigheden’ te volgen. ‘Duurzaam inzetbaar blijven, betekent ook digitaal inzetbaar blijven’, zegt trainer Fred Beumer. Betteke beaamt: ‘Kunnen werken met het Officepakket is echt een vereiste in deze tijd.’ Gratis training

Aanstekelijk

Tijdens één van haar winkelbezoeken kwam DID-adviseur Jantien Meeuwsen in contact met Betteke en haar collega’s: ‘Door het sluiten van het postagentschap in hun winkel hebben de dames uren moeten inleveren. DID biedt medewerkers in de zelfstandige drogisterijbranche een gratis werk-naarwerktraject bij reorganisatie en – dreigend – ontslag. Ook als je minder uren moet gaan werken, kun je daarvoor dus in aanmerking komen. Dat was hier het geval. Betteke en haar collega’s kozen voor de training ‘Digitale Vaardigheden’ om beter te leren werken met computers. In de drogisterijbranche heb je dat niet zo vaak nodig, maar bij andere banen is dat vaak wel noodzakelijk.’

Betteke vertelt: ‘Ik werk al 35 jaar bij deze werkgever. Natuurlijk werk je met het kassasysteem en mailen lukt ook prima, maar ik ben er verder niet erg in thuis. Als je iets anders zou willen dan werken in de winkel, is ervaring met het Officepakket echt een vereiste.’ De training is Betteke goed bevallen. ‘Ik had er veel zin in. En het enthousiasme van Fred werkte aanstekelijk. Hoe vaak we dezelfde vraag ook stelden, hij legde het graag nog eens uit. Erg prettig!’

Word, Excel en PowerPoint ‘In de training 'Digitale Vaardigheden' staan de Officeprogramma’s Word, Excel en PowerPoint centraal’, vertelt trainer Fred Beumer van Digitaal Leerplein. ‘Vooraf kijken we wat je al wel of niet kunt. Daarna gaat iedereen met hetzelfde onderwerp aan de slag, maar krijg je eigen, op maat gemaakte oefeningen. Thuis kun je verder oefenen via e-learning, met de mogelijkheid

om elkaar vragen te stellen.’ De training startte met Excel. Fred: ‘Via negen basisformules kun je eigenlijk alles in Excel doen. Betteke en haar collega’s hebben geleerd om een kasboek bij te houden, de brandstofvergoeding voor auto’s te berekenen, enzovoort. Ook Word en PowerPoint zijn onmisbare programma’s. Na de lessen staat de e-learning nog een jaar open om regelmatig te kunnen oefenen. Met deze training ben je echt breder inzetbaar en dat biedt kansen voor de toekomst.’

Bel DID nu ook ’s avonds! Weten wat stichting DID voor jou en je collega’s kan betekenen? Neem contact op met DIDadviseur Jantien Meeuwsen, via 06-417 884 94 of jantien.meeuwsen@stichtingDID.nl. Jantien is ook elke woensdagavond bereikbaar tussen 19.30 en 21.00 uur. DID is een samenwerkingsverband van werkgeversorganisatie KNDB en werknemersorganisatie CNV Vakmensen. Meer weten? Kijk op www.stichtingDID.nl.

DID-adviseur Jantien Meeuwsen: ‘DID biedt medewerkers in de zelfstandige drogisterijbranche een werk-naar-werktraject bij reorganisatie of ontslag’

26


Gezond // Fit

ondergaat. Wanneer het vochtgehalte door de hoge temperatuur in de korf of kast is gedaald, worden de cellen afgesloten met een deksel en begint het rijpingsproces. Het gefermenteerde, ingedampte en gerijpte eindproduct is honing. Honing is een eeuwenoud (voedings)middel dat gebruikt wordt in de thee, als broodbeleg of in salades, bijvoorbeeld in combinatie met geitenkaas. Honing is niet veilig voor kinderen jonger dan 1 jaar. De schadelijke bacterie Clostridium botulinum komt soms in honing voor. Kinderen kunnen hier ziek van worden. Bij kinderen ouder dan 1 jaar is de darmflora beter ontwikkeld waardoor de kans erg klein is dat de bacterie overleeft. Per 100 gram bevat honing: 304 kcal en 82 gram suiker – 41 g fructose, 36 g glucose, 1,5 g maltose en 3 g galactose.

salades of sauzen. Stevia zelf levert geen calorieën. Vaak bevatten producten met stevia – zoals zoetstofpoeder – wel calorieën. Stevia zorgt ‘snel’ voor een bittere nasmaak waardoor het beter is om niet meer dan een derde van de suiker te vervangen door stevia. Per 100 gram bevat pure (!) stevia: 0 kcal. Per 100 gram bevat stevia met maltodextrine – glucose, druivensuiker: 376 kcal.

Ahornsiroop Ahornsiroop wordt gemaakt van afgetapt en ingekookt sap van de ahorn of esdoorn die groeit in Canada of Noord-Amerika, ook wel ‘maple tree’ genoemd. Ahornsiroop is zeer geurig en heel zoet. Ahornsiroop ligt ook vermengd met glucosestroop in de schappen. Kijk dus goed op het etiket om te weten of je 100 procent ahornsiroop koopt. Ahornsiroop wordt door Amerikanen in grote hoeveelheden gebruikt bij de American pancakes. Je kunt het ook gebruiken bij je zelfgemaakte granola, als zoetmiddel bij ouderwetse wentelteefjes, voor in de chocolademousse, in de pecan pie of in je havermoutpap. Per 100 gram bevat ahornsiroop: 260 kcal en 60 gram suiker – saccharose; combinatie van glucose en fructose.

Dadels – gedroogd Dadels zijn gedroogde steenvruchten van dadelpalmen en hoofdzakelijk afkomstig uit Iran en Tunesië. Er zijn wel meer dan vierhonderd soorten dadels. Dadels kun je gepureerd als suikervervanger gebruiken in taart of cake. Ook kun je ze toevoegen aan je zelfgemaakte muesli of gebruiken als zoetmiddel in de yoghurt.

Oerzoet Oerzoet is gedroogd suikerrietsap. Het sap van suikerriet wordt gefilterd, ingedampt en tot kleine korrels vermalen. In tegenstelling tot rietsuiker zijn volgens de fabrikant alle voedingsstoffen en mineralen nog aanwezig. Je kunt oerzoet gebruiken voor toetjes, koekjes, taart of cake. Per 100 gram bevat oerzoet: 388 kcal, 97 gram suiker, 81 mg kalium, 130 mg calcium, 21 g fosfor, 67 mg magnesium en 5 mg ijzer.

Stevia Stevia is een zoetstof afkomstig van de steviaplant – Stevia rebaudiana. De plant komt oorspronkelijk uit Paraguay en Brazilië. Stevia is tot driehonderd keer zoeter dan ‘gewone’ suiker. Stevia is zowel geschikt voor koude als warme gerechten. Je kunt stevia toevoegen aan soepen,

Per 100 gram bevatten medjooldadels: 277 kcal, 66,5 g suiker – waarvan 33,7 g glucose en 32g fructose –, 6,7 g vezels, 64 mg calcium, 0,9 mg ijzer, 696 mg kalium, 1,6 mg niacine – vitamine B3 – en 89 µg bètacaroteen.

Jam Jam maak je door vruchten en suiker in te koken. De pectine en vruchtenzuren vormen samen met de suiker een geleiachtige massa. Jam bevat zoveel suiker dat je het buiten de koelkast kunt bewaren. Er bestaat ook jam met minder suiker of zonder toegevoegde suiker. Dit product moet je wel in de koelkast bewaren. Jam zonder suiker bevat alleen de van nature aanwezige suikers in het fruit. Suiker in een recept kun je vervangen door jam; 100 g jam voor 100 g suiker. Je gebruikt dit voor de bereiding van bijvoorbeeld muffins of brownies.

Per 100 gram bevat jam: 246 kcal en 61 g suiker. Per 100 gram bevat jam zonder toegevoegde suiker: 140 kcal en 30 g suiker.

Palm- of kokospalmsuiker Palmsuiker is net iets minder zoet dan ‘gewone’ suiker en heeft een karamelachtige bijsmaak. Palmsuiker wordt gewonnen uit het sap van de arengpalm of de dadelpalm. Kokospalmsuiker noem je ook wel kokossuiker of kokosbloesemsuiker. Kokospalmsuiker wordt – zoals de naam al doet vermoeden – gewonnen uit de kokospalm. Palm- of kokospalmsuiker wordt veel in de Thaise keuken gebruikt en onderling uitgewisseld. In Thailand gebruiken ze deze suiker om de zoute/pittige smaak in hartige gerechten subtieler naar voren te laten komen. Je kunt palm- of kokospalmsuiker gebruiken in smoothies, havermout- of rijstepap, yoghurt, koekjes, brownies of muffins. Per 100 gram bevat kokospalmsuiker: 380 kcal, 86 g suiker, 1 g voedingsvezel en 1 g eiwit. Per 100 gram bevat palmsuiker: 383 kcal en 94,8 g suiker – waarvan 94,2 saccharose.

Conclusie Je kunt toegevoegde suikers of vervangers het beste met mate gebruiken. Waarom? Over het algemeen bevatten deze producten weinig goede voedingsstoffen en levert het gemakkelijk extra veel calorieën. Er zijn uiteraard verschillen tussen suikers, siropen of andere vervangers. Zoals de mate van bewerking, het gehalte aan voedingsstoffen, de snelheid van opname in het lichaam en de smaak natuurlijk. Maar wat is dan de beste suiker? Er zijn geen gezonde of ongezonde suikers. Je lichaam verwerkt op dezelfde manier de suikers; ze worden ‘gewoon’ afgebroken in het lichaam tot glucose. Of een suiker bewerkt is of niet maakt voor je lijf dus weinig uit. Minder bewerkte suikers kunnen wel wat mineralen en vitaminen bevatten, maar realiseer je dat je slechts een kleine hoeveelheid gebruikt en suiker geen basisvoedingsmiddel is! Het gaat dus vooral om je persoonlijke voorkeur. Aangezien je slechts een kleine hoeveelheid gebruikt, is de snelheid van opname minder van belang. Voor een constante afgifte van energie is het belangrijker om te kijken naar de voedingswaarde van het totale product waar de kleine hoeveelheid suiker onderdeel van uitmaakt. Qua prijs lopen de producten enorm uiteen. Zo zijn agave- en ahornsiroop soms ruim tien keer zo duur als ‘gewone’ suiker. Kortom, gebruik wat je lekker vindt en bij je past! Als je zelf bakt, kookt of blendt en suiker of een vervanger gebruikt, is de kans groter dat je hier bewust mee omgaat en mogelijk gezonder eet. Jij weet tenslotte precies wat en hoeveel er in gaat.

27


Mooi // Beautyupdate

Beautyoppeppers Na de vele zonnestralen en het zout van het zeewater wil jij je huid en haar in het najaar vast weer een oppepper geven. Dat kan met deze door ons geselecteerde beautyproducten. Natuurlijk kun je ze ook gebruiken als je gewoon een verwenmoment voor jezelf wilt creëren.

SO’BiO étic

Dare a new natural beauty Een nieuw merk, voor iedere vrouw die houdt van mooie, eerlijke beautyproducten. SO’BiO étic is biologisch, Ecocert-/ Cosmebio-gecertificeerd, betaalbaar en onderneemt maatschappelijk bewust. Zo draagt dit merk jaarlijks 1 procent van zijn omzet af om duurzame initiatieven wereldwijd te ondersteunen.

ALOE VERA-lijn is perfect voor de gevoelige huid met als actieve ingrediënten aloë verasap, bisabolol en rozenwater. De PRÉCIEUX ARGAN-lijn gaat veroudering tegen, dankzij onder andere arganolie, natuurlijk hyaluronzuur en vitamine E. Ten slotte biedt SO’BiO étic een vijf-in-één beautyproduct. De BB-cream egaliseert, maskeert, zuivert en beschermt, dankzij granaatappelolie en iriswortel. Bovendien bevat het product een minerale SPF10-bescherming.

Drie lijnen Het assortiment in Nederland bestaat uit drie vegan lijnen. De hypoallergene HYDRA

SO’BiO étic is verkrijgbaar bij DA en D.I.O.

Voorkom haartjes en scheerbultjes Softshave is een scheerlotion die helemaal toegespitst is op de hedendaagse scheerbehoeften. Een zeepvrije, maar toch verzorgende lotion die ingegroeide haartjes en scheerbultjes voorkomt. Huidirritaties behoren hierdoor tot het verleden. Behalve kelp, een zeewiersoort met verzorgende eigenschappen, bevat de nieuwe Softshave ook Aloë vera én geen SLS - Sodium Lauryl Sulfaat. De lotion is makkelijk in gebruik en je hebt er maar een handpalmpje van nodig. Maak de huid vochtig, breng aan op de plekken waar je wilt scheren en laat het even goed intrekken, zo’n 15 tot 30 seconden. Vervolgens kun je het product met ieder type scheermes verwijderen en de huid afspoelen. Nog een bijkomend voordeel: Softshave vermindert de haargroei bij regelmatig gebruik. Het is geschikt voor alle huidtypen en kan zowel door mannen als door vrouwen worden gebruikt voor het scheren van alle lichaamsbeharing. Verkrijgbaar bij diverse (online)drogisterijen en bij de betere drogist.

Orglamic Pink Cactus Glass Mask Een buitengewoon, glashelder sheetmasker dat zijn gelachtige textuur dankt aan een mix van pure vijgcactuszaadolie-extract en johannesbrood. Gedrenkt in een ultraverkoelend serum, samengesteld uit 99,9 procent natuurlijke ingrediënten, geeft dit masker een intens hydraterende en Koreaans glanzende huid, waar je altijd al van droomde – in slechts

28

10 minuten. De gehele Orglamic Pink Cactuscollectie is gebaseerd op hoge concentraties van de vijgcactus. Een cocktail van extreem voedende, biologische vijgcactuszaadolie, puur cactusfruit en stamextracten garandeert langdurige hydratatie, ultraverzachtende resultaten en een prachtige, gezonde glow. Verkrijgbaar bij Douglas.


Mooi // Beautyupdate

Gezichtsolie op basis van fruitzaden Beauty Kitchen introduceert een unieke innovatie op het gebied van duurzaamheid: Berry British Sustainable Beauty Oil. Deze Beauty Oil is samengesteld uit drie pure oliën uit fruitzaden en bezit de natuurlijke kracht van vitaminen, essentiële vetzuren en antioxidanten die zelfs de doffe, vermoeide en vale huid weer laten stralen. De olie is onderdeel van de Raw Inventions die Beauty Kitchen vanaf nu regelmatig als limited editions zal uitbrengen. De olie bestaat uit natuurlijke, actieve plantaardige oliën - geperst uit de pitjes van zwarte bessen, frambozen en aardbeien - en

zit boordevol vitaminen en vetzuren die de huid gezond en mooi houden. De olie van zwartebeszaad is rijk aan vitamine C dat de collageenaanmaak stimuleert, roodheid vermindert en de droge huid voedt. Aardbeienzaadolie bevat een mix van vitamine A-zuur, linolzuur, oliezuur en alfa-linoleenzuur - essentiële vetzuren - die de natuurlijke vochtbarrière van de huid herstellen. De olie uit frambooszaadjes bestrijdt met omega 3, 6 en 9 schadelijke vrije radicalen. De olie is ‘cruelty free’ en is tevens geschikt voor veganisten. Verkrijgbaar bij Holland & Barrett.

Voedend beauty-ingrediënt Dr. Organic introduceert een gloednieuwe verzorgingslijn op basis van biologische shea butter, speciaal voor de droge en de gevoelige huid. Dit rijke, uiterst voedende beauty-ingrediënt wordt verkregen uit de noten van de Afrikaanse sheaboom. Voor de shea butter-lijn combineert Dr. Organic shea butter met biologische oliën en voedende fruitextracten. Het resultaat is een heerlijke, luxe huidverzorgingslijn die de huid direct verzacht met een subtiel aroma. Dr. Organic Shea Butter Hand & Nail Cream is een intens hydraterende handcrème en bevat naast shea butter een combinatie met fruitextracten, Aloë vera-sap en kokosolie. De voedende, boterachtige crème voelt ultrazacht aan en biedt verlichting bij droge en aangedane handen. Ook de nagelriemen worden weer zacht en soepel met deze verwencrème.

Turn up the volume Altijd vollere en volumineuzer uitziende lippen willen hebben? De Plumping Serum Gloss van L.O.V. belooft na dertig dagen: 50,6 procent meer vocht, 15,1 procent meer volume, 13,3 procent meer stevigheid en 10,5 procent soepelere lippen. Bovendien geeft de formule een uniek gevoel van frisheid. Verkrijgbaar in twee kleuren: Pink Injection en Lavish Lift.

Intense eau de colognes van 4711 Acqua Colonia Het portfolio van 4711 Acqua Colonia wordt uitgebreid met twee meer intense eau de colognes, die de huidige collectie van acht unieke geuren vervolledigen. Elke individuele geur combineert twee contrasterende ingrediënten, die zich met elkaar vermengen tot een charmante geurervaring. Terwijl de bestaande standaardvarianten van Acqua Colonia vooral gebaseerd zijn op citrus- en aromatische geuren, bieden 4711 Acqua Colonia Mirre & Kumquat en 4711 Acqua Colonia Saffraan & Iris voor het eerst bloemige, exotische en spicy toetsen. De geuren ontwikkelen zich elegant op de huid en geven het genre van de eau de cologne een nieuw elan. De lichte topnoten, die zo typisch zijn voor eau de cologne, zijn uiteraard van de partij, maar worden aangevuld met een diepere geurervaring. In Acqua Colonia Mirre & Kumquat zorgt de rokerige balsamiektoets van mirre voor een krachtige interactie met de fruitige geur van kumquat, waardoor de deuren naar een geheime geurwereld zich openen. Het contrast van balsamiek en zoete frisheid zorgt voor zuivere harmonie en sereniteit. In Acqua Colonia Saffraan & Iris combineren de poederachtige geurnoten van de elegante iris met de aromatische scherpe geur van saffraan. Deze twee bijzonder kostbare ingrediënten versmelten tot een fluwelig geheel. De combinatie van warmte en tederheid zorgt voor een relaxerend effect. Verkrijgbaar bij DIO, DA en bol.com.

29


Mooi // Color Stories

Stralend de deur uit De vakantieperiode is voor de meesten onder ons helaas alweer voorbij. Let je in de vakantieperiode niet op de tijd, nu zullen wekkers gezet worden en is het werkritme al weer een dagelijkse routine. Vaak is september ook de periode om je kennis op te frissen, bijvoorbeeld via een cursus, of om je juist wat meer te gaan specialiseren. Dit wil jij dan natuurlijk wel zo uitgerust en fris mogelijk doen. Lijfblad zet dit keer enkele fijne beautyproducten op een rij, waarmee jij stralend aan het werk kunt gaan. Moisture up!

Ragebol? Nee, bedankt!

Na al die zon is het belangrijk om je huid goed te voeden. De voedende lichaamsolie van Dr. Organic met Shea Butter, zoete amandelolie en olijfolie is een weldaad voor de droge huid. De multipurpose huidolie biedt een geconcentreerde, rijke vochtverzorging en kan dagelijks worden gebruikt. Met de Tonymoly Bamboo Cold Water Moisture Cream breng je het vochtgehalte weer helemaal in balans, ideaal voor verfrissing van de huid en de geest. De gelvormige moisturizer is verrijkt met 80 procent natuurlijk bamboewater en is geliefd bij zowel mannen als vrouwen.

Heb jij veel op het strand gelegen of heerlijk op een luchtbedje gedobberd? Dan heeft jouw haar door de zon wel wat te verduren gehad. Regelmatig een verwenmomentje voor je haar doet wonderen en beschermt het tegen uitdroging en beschadiging. Gebruik een shampoo met bijvoorbeeld een verzorgend ingrediënt als Aloë vera voor een goede hydratatie. Zo houd jij je haren soepel en zacht.

1. 2.

3. 4.

Andrélon Aloë Vera Repair Aruba Aloe Nourish Shampoo & Nourish Conditioner

Dr Organic Shea Butter Wonder Oil Tonymoly Bamboo Cold Water Moisture Cream

4.

1.

3.

2. 5. 30


Visual: @L.O.V | Fotograaf: Armin Morbach

Mooi // Color Stories

Liften

Kwetsbaar

Een masker is een energiecocktail voor een vermoeide huid. Er zijn veel diverse maskers die verschillende beloftes doen. Gun jezelf een heerlijk momentje met het Biodroga Luxurious Grape vliesmasker. Het bevat druivenextract uit de streek Champagne, plantaardige taurine, polysaccharide spectrum, ChronodynTM+ en drakenfruitextract. Het masker zorgt voor een verbetering van de hydratatie, soepelheid en elasticiteit. Daarnaast ondersteunt het de natuurlijke celregeneratie van de huid. Met het Collistar Micro-Magnetic Mask Hyaluronic Acid zorg jij voor een krachtige en langdurige hydratatie. Het masker is geïmpregneerd met hyaluronzuur, een ingrediënt dat de cellen helpt hun volume te behouden, waardoor de huid glad en zacht blijft. Heb je een SOS-behandeling nodig om je huid te hydrateren? Het Ultimate Recovery Bio-Cellulose Mask van Medik8 is verrijkt met ontgiftende mineralen, zoals zink en rockweedalgen, en bevat hyaluronzuur om de huid te verkoelen, herstellen en verzachten.

De huid rondom de ogen is kwetsbaar en vertoont vaak de eerste tekenen van huidveroudering. Door het juiste product voor jouw huidtype te gebruiken kun je de fijne lijntjes en rimpels verzachten. Een serum is snel absorberend en zal bij veelvuldig gebruik het ooggebied verjongen en revitaliseren. Gebruik je liever een crème, dan zijn er voldoende mooie producten die zorgen voor een goede hydratatie. Oneffenheden en donkere kringen corrigeren? Kies dan voor een concealer met een zachte textuur, die goed mengbaar is met je oogproduct.

5. 6. 7.

8. C-Tetra Eye van Medik8 9. Natural Side Concealer van Pupa Milano 10. Camouflage+ matt concealer van essence

Biodroga Luxurious Grape vliesmasker Collistar Micro-Magnetic Mask Hyaluronic Acid Medik8 Ultimate Recovery Bio-Cellulose Mask

6.

9.

7. 8.

10.

31


Het is ‘tijd’ om op te laden met Cannabidiol CBD, vitamines en zink in een unieke zuigtablet.

Draagt bij aan de vermindering van vermoeidheid, helpt opnieuw fit te worden en het energieniveau op peil te houden. De unieke zuigtablet zorgt voor een constante dosering en heeft een aangename frisse smaak. Bevat naast de farmaceutisch gestandaardiseerde cannabidiol CBD: vitamine C vitamine B3 (niacine) vitamine B6 en B12 zink 20 zuigtabletten in blister a 30mg cannabidiol CBD

Consumentenprijs: €34,95 Detailhandel: €21,43 (ex. BTW) Meer informatie: T 0317-351838 www.poolplus.com

OTC CONSUMER HEALTH


Visual: @L.O.V | Fotograaf: Armin Morbach

Mooi // Color Stories

Kissable lips

Oogopslag

Dit najaar kleur jij je lippen mat met intens gepigmenteerde, waterproof liquid lipsticks, die niet afgeven en 24 uur lang blijven zitten. Een matte formule zorgt voor een gladde, matte finish met alle voordelen van een lang houdend, vloeibaar lipproduct én extra hydraterende ingrediënten. Kleur je lippen diep rood, nude of 70 procent dark-chocolate. Met een krachtige kleur op je lippen straal jij meer zelfvertrouwen uit!

Een beetje mascara op je wimpers doet wonderen voor je blik en geven je ogen een mooie oogopslag. Er zijn veel verschillende varianten die volume, verlenging of vollere en dikkere wimpers beloven. Ga jij dit najaar niet standaard voor zwart, maar wellicht voor een diepgroene of turquoise tint? Pupa Milano heeft in haar Retro Illusion-collectie de Vamp! Mascara Exceptional Volume in de kleur Green Illusion. Dr. Hauschka heeft in haar Limited Edition Deep Infinity de Volume Mascara in de kleur turquoise.

11. L’Oréal Paris Infallible ultra-matte liquid lipsticks: les chocolats 12. Lipfinity Velvet Matte Lipstick van Max Factor

13. Pupa Milano Vamp! Mascara Exceptional Volume 14. Volume Hero Mascara Waterproof van essence 15. Dr. Hauschka Deep Infinity Volume Mascara

15.

11. 13.

14.

12.

33


Groene cosmetica // Algemeen

Check altijd de ingrediĂŤntenlijst, voordat je een product koopt.

Thema:

Natuurlijke haarproducten 34


Groene cosmetica // ProductNieuws

ProductNieuws Mádara boosterampullen Nieuw van Mádara – in eco-chic design en Cosmos/Ecocert-gecertificeerd – zijn drie boosterampullen. Centraal staat de maximale hoeveelheid actieve ingrediënten, de effectiviteit en het gemak van een precieze dosering.

Krachtige aanvulling De Mádara boosterampullen zijn een krachtige aanvulling op je beautyroutine. Iedere booster past binnen een van de Mádara-skincarelijnen. De Antioxidant Energiser booster beschermt, verheldert en geeft een natuurlijke glow. De Hyaluronic Collagen booster geeft onmiddellijk vocht, collageen en comfort.

De Amino-Fill 3D Lifting booster biedt strakkere contouren, meer volume en een jeugdigere uitstraling. Start je beautyroutine met een van de boosters en breng daarna een moisturizer aan om je huid – extra – te hydrateren.

Advertentie

Specialist in de oorhygiëne PRODUCT 100% NATUURLIJK OP BASIS VAN ZEEWATER PREVENTIEVE BEHANDELING

Reinigt de oren en voorkomt overtollig oorsmeer Voor alle personen die op zoek zijn naar een product dat de oorhygiëne bevordert. Het beste alternatief voor wattenstaafjes

OORSPRAY ZONDER DRIJFGAS 25ml VERRIJKT MET GLYCEROL

(herkend voor zijn hydraterende en verzachtende eigenschappen)

NIEUWE FORMULE Verzacht en hydrateert de broze huid van het uitwendige oorkanaal. Voorkomt de verdere vorming van oorproppen. Voorkomt irritaties en accumulaties van afschilferingen.

40

miljoen eenheden verkocht gedurende 20 jaar in Europa Audispray 186x133mm Lijfblad.indd 1

Vanaf 3 jaar, 1 tot 2 verstuivingen 2 maal per week

22/04/2018 09:40

35


Groene cosmetica // Algemeen

Natuurlijke haarproducten Er zijn tegenwoordig ontzettend veel haarproducten verkrijgbaar in alle prijscategorieën. Van een antiroosshampoo tot een wax voor mannen en van een sea salt spray tot een volumemousse. Maar hoe natuurlijk en duurzaam zijn deze producten nu eigenlijk? En zorgen ze ook echt voor gezonde haren en een gezonde hoofdhuid? In deze editie vertel ik je graag wat meer over dit onderwerp! Shampoo en conditioner Wist je dat de term ‘shampoo’ is afgeleid van het Hindi-woord ‘chãmpo’? Dit staat voor masseren en dat is precies wat je met shampoo in je haren doet. Het woord is afgeleid van de bloemen van een plant die men eeuwen geleden al gebruikte voor het wassen van de haren. Vroeger waren er immers nog geen synthetische stoffen en dus gebruikte men al het goede dat de natuur te bieden heeft. Maar omdat de haren vaak wat droog werden van shampoo, gebruikte men naderhand kokosolie. Nu hebben we daar een heleboel soorten conditioners voor.

Ingrediënten in haarproducten

bijvoorbeeld heel aantrekkelijk, maar van de niet zo milde ingrediënten in deze shampoos kun je juist roos krijgen.

Het aanbod verandert… Omdat steeds meer consumenten op de hoogte zijn van de bekendste ingrediënten, verandert de vraag en dus ook het aanbod. Steeds meer reguliere merken bieden nu shampoo zonder SLS en conditioner zonder siliconen. Maar check toch altijd even de ingrediëntenlijst, voordat je een product koopt, om te voorkomen dat er alsnog stoffen inzitten die je liever wilt vermijden!

De consument wordt zich steeds bewuster van wat hij eet en gebruikt. We gaan bijvoorbeeld niet alleen minder vlees eten, maar checken voortaan ook de ingrediëntenlijst van onze producten. En wat vind je zoal terug op de ingrediëntenlijsten van reguliere haarproducten? De bekendste - of beruchtste - ingrediënten zijn SLS, sulfaten, siliconen en parabenen. SLS wordt bijvoorbeeld gebruikt om shampoo te laten schuimen, van siliconen worden je haren gladder en parabenen zorgen ervoor dat de producten langer houdbaar blijven.

Keerzijde Dat klinkt allemaal heel fijn, want veel consumenten denken bijvoorbeeld dat hun shampoo moet schuimen om schone haren te krijgen. Ook zijn er een heleboel vrouwen die maar al te graag lekker zachte haren willen en wie wil er nu niet lang met een product kunnen doen? Maar deze stoffen brengen helaas een aantal nadelen met zich Mariëlle mee. Zo is SLS een behoorlijk agressief ingrediënt, dat Markgraaff kan zorgen voor een droge, jeukende en schilferende schrijft op haar blog The hoofdhuid. Siliconen kunnen je haren verzwaren, Green Guide over natuurlijke waardoor ze alles behalve volume zullen hebben. en dierproefvrije beauty, fair fashion, travel, een vegan lifestyle, Ik gebruik nu al een aantal jaren natuurlijke minimalisme en duurzaamheid. shampoo en in de periode dat ik hiernaar overstapte, Kijk voor haar artikelen op verbaasde ik me enorm over de ingrediënten in thegreenguide.nl  bepaalde haarproducten. Een antiroosshampoo klinkt

36


Groene cosmetica // Algemeen

Gezonde hoofdhuid We willen allemaal graag een mooie bos haar, maar we focussen ons nog al te vaak op het haar zelf in plaats van op onze hoofdhuid. En dat terwijl goed zorgen voor je hoofdhuid ontzettend belangrijk is voor gezonde en dus mooie haren. Daarom kun je beter kiezen voor milde ingrediënten. Maar dat is niet het enige dat er toe doet om gezonde haren te krijgen. Er zijn meer stappen die je kunt ondernemen voor een gezonde bos haar. Denk aan minder vaak je haren wassen, je haren laten drogen aan de lucht, niet te vaak naar de stijl- of krultang grijpen en een goede borstel gebruiken.

Natuurlijke haarproducten Maak je geen zorgen: als je kiest voor natuurlijke producten, is er alsnog genoeg keus. De natuur heeft tenslotte genoeg te bieden voor bijvoorbeeld een droge hoofdhuid, dunner wordend haar of voor kroeshaar. Geef de nieuwe producten wel even de kans, want je haren moeten even wennen. Enkele natuurlijke - en dierproefvrije - merken die het overwegen waard

zijn: Benecos, Dr. Organic, Yes To, Surya Brasil, John Masters Organics, Green People, Logona, Sante, Inecto, Zarqa, Sukin, Alba Botanica en Jasön. De prijzen variëren van betaalbaar tot luxe én er zijn veel vegan friendly opties.

Zijn haarproducten duurzaam? We gebruiken in ons leven heel wat flessen shampoo en conditioner. En dan heb ik het nog niet eens over de flacons van de stylingproducten die veel mensen daarnaast nog gebruiken. Dat komt de enorme ‘plastic soup’ helaas niet ten goede, want al dat plastic vergaat niet. Gelukkig denken steeds meer merken ook aan dit aspect en zijn er nu producten in bijvoorbeeld flessen van gerecycled plastic of in grote bulkverpakkingen verkrijgbaar. Zelfs haarborstels zijn nu duurzaam te krijgen. Wil je helemaal zero waste gaan? Verdiep je dan eens in shampoo bars.

Have a great hair day!

37


Groene cosmetica // ProductNieuws

ProductNieuws De natuurlijke formule voor mooie haarlokken

Haarverzorging van lavera lavera heeft natuurlijke en effectieve producten voor haarverzorging met heerlijke geuren en afgestemd op ieder haartype.

Voor gezond haar Gezond, glanzend haar is altijd een essentieel aspect geweest van schoonheid en aantrekkelijkheid. Het benadrukt je natuurlijke uitstraling en verhoogt je zelfvertrouwen. Mooi haar is vaak meer dan alleen een wonder van de natuur, het is het resultaat van goede zorg. Zachte, milde reiniging en diepe conditionering vormen de basis van ons dagelijks haarverzorgingsritueel.

Voor elk haartype Ben je op zoek naar fantastische glans, krachtig haar of een geweldig volume? Geen probleem! lavera biedt op maat gemaakte haarverzorgingsoplossingen die precies geschikt zijn voor elk haartype, zoals gekleurd, beschadigd of fijn haar. Het eiwitrijke plantencomplex dat door het ontwikkelingsteam van lavera zelf werd ontwikkeld, versterkt en voedt je haar, waardoor het zijdezacht en glanzend is en gemakkelijk is te kammen. De gespecialiseerde haarverzorgingsproducten worden aangevuld met unieke combinaties van

hoogwaardige biologische ingrediënten. De producten bevatten milde oppervlakteactieve stoffen die veilig zijn voor je haar en onze omgeving. Onze op kokosolie en suiker gebaseerde reinigingsmiddelen zijn bijzonder zacht voor je haar.

100 procent natuurlijk, vrij van siliconen en minerale olie! Milde reiniging, zorgt voor glans en vitaliteit!

NATRUE-gecertificeerd De innovatieve, natuurlijke haarverzorgingsproducten van lavera zijn gecertificeerd volgens de strikte richtlijnen van de internationale NATRUE-normen. Dit kwaliteitszegel maakt het gemakkelijk om echte natuurlijke producten voor persoonlijke verzorging in één oogopslag te identificeren. De plantenextracten die worden gebruikt om de haarverzorgingslijn voor lavera te creëren, zijn afkomstig van de eigen productie van lavera.

Weer naar school… met Bach Rescue De scholen zijn weer begonnen! Of het nu gaat om de peuterspeelzaal, lagere school of de middelbare school, voor de meeste kinderen zijn de eerste dagen, weken of zelfs maanden best lastig. Bach Rescue® is vaak verrassend behulpzaam in perioden waarin kinderen geplaagd worden door allerlei uitdagingen op en rondom school. Bij moeilijk gedrag, zenuwachtig zijn, minder goed kunnen slapen of bij de omgang met andere kinderen.

Mentale ondersteuning Bach Rescue ondersteunt kinderen mentaal in belangrijke fasen van hun leven. De harmoniserende eigenschappen van de bloesems in Bach Rescue zorgen voor balans tussen lichaam en geest. En die support kunnen alle kids - en hun ouders! - wel gebruiken.

Bach Rescue

38

De middelen van Bach Rescue zijn een eerste keus voor de dagelijkse uitdagingen in het leven. Ze zijn verkrijgbaar in druppels (pipetflesje), als spray, als pastilles, bonbons, crème en als gel. Rescue is een combinatie van vijf specifieke bloesems, die balans brengt wanneer een emotionele of onrustige gebeurtenis iemand uit evenwicht heeft gebracht. Ook biedt Rescue hulp bij examens, boekbesprekingen en spreekbeurten. Rescue is samengesteld

uit de bloesems Impatiens, Cherry Plum, Clematis, Rock Rose en Star of Bethlehem. ■ Cherry Plum (kerspruim): controleverlies, verlies van zelfbeheersing, irrationele gedachten; ■ Impatiens (reuzenbalsemien): ongeduld, irritatie, prikkelbaar, gejaagdheid, hoog levenstempo; ■ Star of Bethlehem (vogelmelk): nare ervaringen, hulp bij verwerkingsproces, troost, hulp bij droevig nieuws; ■ Rock Rose (zonneroosje): ergens zó tegen opzien dat het je verstijft, het niet in actie kunnen komen, geeft moed en tegenwoordigheid van geest, waardoor je kunt handelen, indien nodig; ■ Clematis (bosrank): helpt je geest er bewust bij te blijven, zorgt voor een goed bewustzijn in een moeilijke situatie.

Voor meer informatie: TS Health Products, Harderwijk, T: 0341-462121, E: info@tshealthproducts.nl www.bachrescue.nl


// Huidfonds

Hardlopen in het donker Tijdens de Damloop by night op zaterdagavond 22 september 2018 in Zaandam, organiseert het Huidfonds de No Sun Run. Dit is een hardloopevent in het donker om aandacht te vragen voor huidkanker. – tot 15 jaar – verhoogt de kans om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Iedere keer dat iemand in zijn leven verbrandt door de zon, neemt de kans op huidkanker toe. Het is dus belangrijk om niet te verbranden! Vooral op jongere leeftijd.

No Sun Run

Huidkanker Op dit moment is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt hiermee te maken. De oorzaak van huidkanker is bijna altijd een teveel aan uv-straling uit zonlicht. Blootstelling aan zonlicht tijdens de kindertijd

Met de No Sun Run wil het Huidfonds geld ophalen voor het project ‘Betere uv-bescherming bij kinderen om huidkanker te voorkomen’. Met dit project bereikt het Huidfonds de allerkleinsten – kinderen van 0-4 jaar – om hen al van jongs af aan op een positieve en speelse manier te leren hoe belangrijk goede zonbescherming is. Op kinderdagverblijven geeft het Huidfonds voorlichting aan zowel kinderen, hun ouders en verzorgers als medewerkers. Het uiteindelijke doel van het project is een huidkankervrije generatie. Dit is alleen te bereiken als genoeg kinderen en hun ouders

weten hoe ze zich kunnen beschermen tegen de zon en dit ook daadwerkelijk doen.

Steun de renners! Op zaterdagavond 22 september gaan de renners van start. Ruim honderd deelnemers rennen de 8 kilometer van de Damloop by night om hiermee geld op te halen voor een huidkankervrije generatie. Steun dit mooie project door te doneren via www.nosunrun.nl Iedere donatie draagt bij aan een huidkankervrije generatie! Alle opbrengsten gaan naar dit project gericht op kinderen. Het Huidfonds is een Erkend Goed Doel. Dat betekent dat het voldoet aan de strenge kwaliteitseisen die hieraan zijn gesteld. De toezichthouder CBF controleert dit.

39


//Lieke geeft advies

Weerstand

In de winterperiode zijn veel mensen wel eens verkouden. Door de koude lucht kunnen virussen namelijk makkelijker overleven. Bovendien is onze weerstand tegen die virussen in de winter vaak lager. Door de kou verkleinen onze bloedvaatjes zich, waardoor er minder bloed naar de slijmvliezen toestroomt. De slijmvliezen zijn belangrijk in het opvangen van virussen en bacteriën om ons zo te behoeden voor een infectie. Zorg dus dat je je weerstand op peil houdt. Verkoudheidsvirus

Weerstand opbouwen

Een verkoudheidsvirus wordt het makkelijkst via de handen doorgegeven. Was dus regelmatig je handen, zeker als verkoudheid weer heerst. Mocht je een verkoudheid hebben, nies en hoest dan in de kom van je elleboog en was ook dan je handen regelmatig.

Om een verkoudheid te voorkomen is het belangrijk om extra aandacht aan je weerstand te besteden. Je weerstand kun je opbouwen. Wist je dat kinderen tot 6 jaar regelmatig - vijf tot acht keer per jaar - verkouden zijn? Het regelmatig verkouden zijn is juist een natuurlijk proces om het afweersysteem te ontwikkelen.

Neusverkoudheid Voor snelle verlichting tijdens de neusverkoudheid kan er eerst een neusspray met zoutoplossing gebruikt worden, direct nadat je je neus - niet te hard - hebt gesnoten. Door eerst de neus te snuiten, of bij baby’s eerst een afzuigpompje te gebruiken, komt de spray beter terecht bij de slijmvliezen. Snuit je te hard, dan wordt de kans op een bijholteontsteking groter.

Sterkere neussprays Mocht een zoutoplossing niet voldoende werken of mocht je klant aangeven wat sterkers te willen, dan kun je een neusspray met xylometazoline adviseren. Deze neusspray mag je niet te lang achter elkaar gebruiken. Meestal is een week voldoende. De xylometazoline zorgt er niet alleen voor dat je vrijer kunt ademen, maar zorgt ook voor minder druk op de buis van Eustachius. Dit kan helpen bij lichte oorpijn die door verkoudheid kan optreden. Neussprays die behalve xylometazoline ook ipratropium bevatten, werken vooral goed bij een loopneus. Bedenk wel dat neussprays met ipratropium vaak meer bijwerkingen kunnen geven, zoals een bloedneus.

Stomen Soms wil stomen, al dan niet met menthol of eucalyptus, verlichting geven. Ook kun je voor het slapen gaan het hoofdeind van het matras wat hoger maken door bijvoorbeeld een kussen onder het matras te leggen. Dit zorgt er niet voor dat de verkoudheid sneller over is, maar kan wel verlichting van de klachten geven.

40

Weerstand verhogen Hoe zorg je er zelf voor dat je je weerstand op peil houdt? Een gezonde levensstijl is het belangrijkste voor een goede weerstand. Er spelen namelijk meerdere factoren een rol die invloed hebben op de weerstand. De bekendste is wel een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Eet voldoende groente en fruit, zodat je genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Drink voldoende water, zodat je lichaam afvalstoffen goed kan afvoeren. De belangrijkste vitaminen voor een goede weerstand die je eventueel naast gezonde voeding erbij kan slikken in een supplement zijn vitamine C en vitamine D. Ook een complete multivitamine kan ondersteunend werken voor de weerstand. Er zijn zelfs vitaminecomplexen speciaal om de weerstand te verhogen. Deze bevatten naast vitaminen vaak ook Echinacea en zink.

voldoende. Maar ook buiten de slaap om naar ontspanning zoeken heeft een positieve invloed op je weerstand. Denk hierbij aan een lekkere massage of een bezoekje aan de sauna. Wat ook erg belangrijk is om je weerstand op peil te houden, is het vermijden van stress.

Beweging Zorg ook dat je minimaal 30 minuten per dag actief beweegt. Neem een keer de trap in plaats van de lift, of ga eens op de fiets naar je werk. Een wandeling buiten in de frisse lucht kan ook wonderen doen.

Gezonde mond Wat niet iedereen weet, is dat een gezonde mond ook invloed heeft op je weerstand. Een goede mondhygiëne voorkomt infecties in de mond. Een infectie in de mond kan ervoor zorgen dat je weerstand tegen virussen minder is, omdat je lichaam al hard bezig is om de infectie in de mond te bestrijden.

Slaap Voor de weerstand is het belangrijk om je lichaam en geest voldoende rust te gunnen. Je lichaam herstelt zich tijdens de slaap. Zorg er dus voor Lieke Melis is dat je een regelmatig apothekersassistent slaappatroon hebt en werkt bij het team waarbij je voldoende Klinisch Farmaceutische slaap krijgt. Gemiddeld Dienstverlening in het is een nachtrust Medisch Centrum van zes à acht uren Leeuwarden.


//Lieke geeft advies

Gezonde darmflora Wat ook nog wel eens vergeten wordt, is dat een gezonde darmflora genoeg goede bacteriën hoort te hebben om de slechte bacteriën aan te pakken. Wanneer de darmflora gezond is, kan het ook beter voedingsstoffen opnemen, waaronder vitaminen en mineralen. Heb je een antibioticakuur gehad of wil je extra zekerheid voor een gezonde darmflora, dan kun je probiotica overwegen.

Verminderde weerstand: seintjes Een verminderde weerstand merk je vaak aan: een koortslip die ineens weer opspeelt, aften in de mond, vermoeidheid, irritatie van neus en keel of een combinatie hiervan. Het is verstandig om dan extra goed op de tips hierboven te letten.

Goed advies Uiteraard moet je de wham-vragen gebruiken voor een goed advies aan je klant. Denk erom dat patiënten die bepaalde medicijnen gebruiken die zorgen voor een verminderde afweer, zoals oncolytica, hiv-remmers of immunosuppressiva, altijd doorverwezen moeten worden.

41


// Opleidingen

DrogiWeb opleidingen DrogiWeb is een branche-erkende opleider voor Verkoop in de Drogisterij, Assistent-drogist of Drogist. We bereiden je voor op het Pharmacon-examen. Je diploma is CBD-erkend voor het keurmerk Zelfzorgspecialist.

Start opleidingen

Regulier traject

Niet alleen de scholen starten weer, dit is ook hét moment om je vakdiploma Assistent-drogist of Drogist te starten.

Je kunt ook kiezen om het wat rustiger aan te doen. Bestel hiervoor de reguliere variant. Je hebt dan twaalf maanden online toegang om te leren voor je diploma, dat doe je op je eigen tempo wanneer het jou uitkomt. Natuurlijk zijn we ook dan bereikbaar voor vragen en voor overleg.

Sneltraject Het is even stevig studeren, maar hoe gaaf is het als jij binnen een paar maanden je diploma haalt?! Van 1 oktober tot 1 februari kun je meedoen aan ons speciale programma, waarbij we je intensief begeleiden via mail en telefoon, op afspraak kan dit zelfs ’s avonds of in het weekeind!

Kosten regulier traject: ■ Verkoop in de Drogisterij: 200 euro; ■ Assistent-drogist: 425 euro; ■ Drogist: 575 euro.

Inschrijven is mogelijk tot en met vrijdag 28 september 2018.

In vier maanden je diploma halen? Bestel nu jouw DrogiWeb-sneltraject, we starten 1 oktober! Wat krijg je in deze opleiding?* ■ toegang tot de online-opleiding van je keuze; ■ leermap met geprinte leerkaarten en uittreksels; ■ gratis DrogiWeb-proefexamens; ■ gratis officiële Pharmacon-proefexamens; ■ persoonlijke studiebegeleiding; ■ diplomagarantie, slaag je niet in één keer? Dan betalen wij de tweede poging!

Van jou wordt natuurlijk ook wat gevraagd! ■ tien studieuren per week; ■ het opvolgen van onze tips en adviezen.

Kosten versneld traject: ■ Assistent-drogist: 799 euro; ■ Drogist: 998 euro.

42

Informatie

Informatie ov er inschrijven en de leerovereenkomst met alle benodigde in fo over boven staande opleidingen vi nd je op www.drogiweb -opleidingen .nl

* Alle vernoem de pr en exclusief Ph ijzen zijn exclusief 21% btw armacon-exam engeld.


// Opleidingen

43


Gezond // Uitgelicht

Stoppen met Roken Tijdens de viering van het 25-jarig jubileum van Neprofarm – die op 6 juni plaatsvond in de Koninklijke Industrieele Groote Club te Amsterdam – bracht Ernst van der Pasch het stoppen met roken ter sprake. Ernst is cabaretier én huisarts in opleiding en heeft tijdens zijn coschappen heel wat voorbij zien komen. In zijn verhaal haakte hij in op de vraag: ‘Hoe benader je een roker die zich tijdens het spreekuur meldt?’ En op de vraag: ‘Hoe motiveer je een roker om te stoppen?’ Als huisarts of zorgverlener wil je rokende patiënten helpen om te stoppen en gestopte patiënten ondersteunen, zodat ze niet opnieuw beginnen.

Bespreekbaar maken

De zorg rookvrij

Advies zorgverlener

De afgelopen periode is er in de media veel aandacht geweest voor roken en de tabaksindustrie. Zo tekende Jacobine Geel – samen met negen andere zorgpartijen – namens GGZ Nederland eind mei 2017 al een intentieverklaring om de zorg rookvrij te maken. Dit initiatief was een onderdeel van een breed maatschappelijk tabaksontmoedigingsbeleid. Een intentieverklaring is een goede start, maar daar moet het niet bij blijven. Goede voorbeelden en blijvende aandacht voor het onderwerp kunnen zorgen voor een schonere werk- en leefomgeving voor cliënten en personeel. Stoppen met roken is moeilijk zonder steun van de omgeving en van professionals. Stoptober – een jaarlijks terugkerend gezamenlijk stopmoment van 28 dagen in oktober – is een van de initiatieven om rokers te laten stoppen.

Bij een bezoek van een patiënt aan de huisarts of de praktijkondersteuner komt het onderwerp roken geregeld aan bod. Stoppen is voor mensen vaak aannemelijker dan nog een pil slikken. Voor een patiënt met de longaandoening COPD, of met een zwangerschapswens, hartklachten, kortademigheid of diabetes heeft het weinig zin de medicatie te verhogen als hij of zij direct na het artsbezoek een sigaret opsteekt. De rokers die een stopadvies kregen van de zorgverlener, kregen in 37 procent van de gevallen het advies om een hulpmiddel als een nicotinevervanger of elektronische sigaret te gebruiken, professionele begeleiding te zoeken of onlinehulpprogramma’s of – mobiele – apps te gebruiken.

Stoppoging In 2016 deed een derde van de rokende Nederlanders van 18 jaar of ouder een serieuze stoppoging. Bij de stoppoging was een advies van een huisarts, medisch specialist of tandarts de reden om de laatste sigaret te doven. Naast redenen als bezorgdheid om de gezondheid van kinderen en de eigen gezondheid van rokers spelen artsen een grotere rol dan voorheen in het terugdringen van het aantal rokers. Dat blijkt uit de aanvullende module Middelen van de Leefstijlmonitor – LSM-A Middelen – die het Trimbos-instituut tweejaarlijks afneemt in samenwerking met het CBS en het RIVM.¹

44

Stoppen loont altijd Op alle leeftijden heeft stoppen met roken een positief effect. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS en het Trimbos-instituut in 2017. Van rokers die rond hun vijftigste stoppen, halveert het sterfterisico. Uit het onderzoek blijkt dat een op de vier zware rokers voor zijn of haar vijfenzestigste verjaardag overlijdt. Van zware rokers – meer dan twintig sigaretten per dag – is de levensverwachting gemiddeld dertien jaar korter dan van nooitrokers.

Vergoeding² De basisverzekering vergoedt ook in 2018 weer stoppen-metrokenprogramma’s. Het gaat dan om begeleiding die aantoonbaar werkt.


Gezond // Uitgelicht De verzekering vergoedt medicatie alleen in combinatie met een stoppen-met-rokenprogramma, zoals persoonlijke begeleiding. Onder de geneesmiddelen vallen: ■n  icotinevervangende middelen als pleisters, smelttabletten, zuigtabletten, inhalator en kauwgom; deze zijn verkrijgbaar bij apotheek en drogisterij; ■m  edicijnen als bupropion (Zyban), varenicline (Champix) en nortriptyline (Nortrilen); deze medicijnen moeten worden voorgeschreven door een arts.

2017 mee. Vanaf nu kun je je inschrijven voor Stoptober 2018 en gebruikmaken van alle gratis steun die Stoptober te bieden heeft.

28 dagen

De basisverzekering vergoedt een stoppen-metrokenprogramma, maar bij sommige verzekeraars gaat dit eerst van het eigen risico af. Dit verschilt per zorgverzekeraar.

Stoptober stimuleert mensen om in oktober 28 dagen te stoppen. Als jij je inschrijft en 28 dagen niet rookt, ben je succesvol. Dat is de boodschap van Stoptober. Waarom 28 dagen? Die periode blijkt nét lang genoeg te zijn om te ervaren wat de positieve effecten zijn van stoppen met roken. Bovendien zijn de ergste ontwenningsverschijnselen dan achter de rug. Als je 28 dagen niet rookt, is de kans om blijvend te stoppen met roken maar liefst vijf keer groter dan als je die 28 dagen niet haalt.

Nicotinevervangende middelen

Massale steun

Nicotinevervangende middelen kunnen helpen met het langzaam afbouwen van de nicotinebehoefte, zodat het stoppen daarna gemakkelijker wordt. Ondertussen kan iemand zich alvast andere gewoonten aanwennen. Zo komen niet alle problemen tegelijkertijd.

Deelnemers aan Stoptober krijgen op allerlei manieren steun en aanmoediging om 28 dagen niet te roken: via radio, televisie, e-mail, Facebook en Twitter en via de gratis app. Die massale steun werkt.

Medicijnen op voorschrift

Zie verder www.stoptober.nl.

De medicijnen op voorschrift kunnen helpen om ontwenningsverschijnselen te verminderen en ze zorgen dat je minder behoefte hebt aan roken. Ze kunnen ook bijwerkingen hebben, zoals misselijkheid, een droge mond, hoofdpijn, duizeligheid en slaapstoornissen. Bupropion wordt overigens afgeraden voor zwangeren en patiënten met ernstige leverstoornissen, epilepsie of eetstoornissen. Nortriptyline is eigenlijk een antidepressivum en helpt dan ook vooral mensen die willen stoppen met roken en die somber of depressief zijn. Nortriptyline mag niet worden voorgeschreven aan mensen met een hartaandoening.

Andere methoden Er zijn nog vele andere methoden die kunnen helpen bij stoppen met roken. Cursussen, trainingen, boeken, kruidenmiddelen die claimen de lichamelijke en geestelijke behoefte aan nicotine te onderdrukken, hypnose, acupunctuur, lasertherapie, infraroodlicht – ook wel luxopunctuur genoemd – of de e-sigaret waarmee je nog ‘iets in je hand houdt’. Als een methode de ene persoon helpt, is dat absoluut geen garantie dat het bij een ander ook werkt. Maar verzekeraars kijken wel of een methode bij veel mensen effectief is, voordat ze die vergoeden. Medicijnen of nicotinevervanging in combinatie met een goed ondersteunend programma heeft over het algemeen de beste kans van slagen.

Stoptober Stoptober is een jaarlijks terugkerend, gezamenlijk stopmoment van 28 dagen in oktober. Stoptober helpt rokers 28 dagen lang niet te roken. De nationale initiatiefnemers zijn het ministerie van VWS, KWF Kankerbestrijding, Longfonds, Hartstichting, Trimbosinstituut, GGD GHOR en de Alliantie Nederland Rookvrij (ANR). In 2017 deden 57.255 stoppers aan Stoptober

¹ Bron: Trimbos-instituut, www.rokeninfo.nl ² Bron: CBS, www.cbs.nl

45


SM AA K NI EU W E

Help uw klanten stoppen met roken.

N°1 stoppen met roken merk ter wereld***

Verlicht de trek in een sigaret na 30 seconden** nicorette menthol mint mondspray* uw vertrouwde smaak nog steeds beschikbaar ®

* 1 mg/spray, spray voor oromucosaal gebruik. **2 verstuivingen 1mg/spray. *** IQVIA (OTCims), Values (MNF €) & Units, MAT Dec ’17 aantal verkopen.

46

nicorette® moet bij voorkeur worden gebruikt in combinatie met een gedragsondersteunend programma. Lees voor gebruik de bijsluiter. Werkzaam bestanddeel: nicotine. nicorette® niet gebruiken wanneer u een ernstige hartaandoening heeft of recent een beroerte heeft gehad. nicorette® menthol mint mondspray en nicorette® fruit & mint mondspray niet gebruiken indien u jonger bent dan 18 jaar of indien u nog nooit gerookt hebt. nicorette® niet gebruiken tijdens de borstvoeding. Raadpleeg uw arts voordat u nicorette® gebruikt tijdens de zwangerschap. © 2018 Johnson & Johnson Consumer B.V. NE/NI/18-0736, KOAG nr.: 33-0718-0973

overwin jezelf


// Feiten en fabels

Feiten en fabels over

anticonceptie Bij het kiezen van een anticonceptiemethode weegt een vrouw natuurlijk goed af wat voor haar de voor- en nadelen zijn. Maar helaas spelen er vaak ‘fabels’ mee. Verhalen die de ronde doen, maar die niet kloppen. Wat is waar en wat is niet waar? Hormonale anticonceptiemethoden

Je moet elke maand een bloeding hebben om het opgebouwde slijmvlies af te stoten. Niet waar. Als je de pil of een andere hormonale anticonceptiemethode gebruikt, bouw je geen baarmoederslijmvlies op. De progestageenspiegel blijft namelijk stabiel. De zogeheten stopweek is juist ‘ontworpen’, omdat vrouwen dachten dat ze een maandelijkse bloeding moeten hebben. De maandelijkse bloeding bij de pil, de pleister of de ring is dan ook geen natuurlijke doorbraakbloeding, maar een kunstmatig opgewekte bloeding.

‘De pil’

Als je de pil slikt, moet je om de paar jaar een ‘pilpauze’ nemen. Niet waar. Je kunt de pil jarenlang gebruiken, zo lang als je wilt. Redenen om te stoppen zijn: als je een kind wilt, als je kiest voor een andere anticonceptiemethode, als je zeker weet dat je geen seks zult hebben, of als je in de overgang komt. De pil verhoogt het risico op trombose. Dat klopt, en dat geldt ook voor andere hormonale combinatiemethoden: de vaginale ring en de anticonceptiepleister. De risico’s zijn echter aanzienlijk lager dan bij zwangerschap.

Implanteerbaar hormoonstaafje

Een hormoonimplantaat geeft drie jaar bescherming. Dat klopt. Het wordt onderhuids ingebracht in de bovenarm en kan dan drie jaar blijven zitten, waarna je een nieuw staafje laat inbrengen.

Anticonceptiepleister

Als de pleister binnen een week zou loslaten, kun je hem vastplakken met hechtpleister. Nee, dat kan niet. De hechting met de huid is dan onvoldoende voor een goede opname van de hormonen. Als de pleister loslaat, moet je een nieuwe opplakken. Voor een goede betrouwbaarheid moet dit gebeuren binnen 24 uur na het loslaten.

Anticonceptiering

De anticonceptiering is lastig in te brengen. Dat valt mee, het is te vergelijken met het inbrengen van tampons. Je kunt de anticonceptiering inbrengen met de bijgeleverde applicator.

Spiralen – IUD’s

Een spiraaltje kan leiden tot een baarmoederinfectie. Niet waar. Als het eenmaal geplaatst is, kan het geen infectie veroorzaken. Incidenteel komen wel infecties voor vlak na het plaatsen, als er

een infectie is ‘meegenomen’. Daarom is het belangrijk dat de arts of verloskundige die de spiraal plaatst, netjes steriel werkt en goed controleert of er bij de vrouw geen sprake is van een soa of een andere vaginale ontsteking. Van een spiraaltje kun je onvruchtbaar worden. Niet waar. Wel kun je onvruchtbaar worden van een ‘opstijgende’ chlamydia-infectie. Daarom moet het voor het plaatsen van een spiraaltje zeker zijn dat er geen sprake is van een chlamydia-infectie. Bij goede controle vooraf is er geen kans op onvruchtbaarheid als gevolg van een spiraaltje. Een spiraaltje is minder betrouwbaar dan de pil. Niet waar. Zowel de koperhoudende spiralen als de hormoonhoudende spiralen zijn zeer effectief in het voorkomen van zwangerschap – 99 procent. Dat is even effectief of betrouwbaar als de pil, als je die goed gebruikt. De pil kun je echter vergeten, maar het spiraaltje kan vijf jaar blijven zitten. De T-safe zelfs tien jaar; van de andere spiraaltjes zijn geen onderzoeksgegevens over een langere verblijfsduur dan vijf jaar. Spiraaltjes zijn alleen voor vrouwen die al kinderen hebben gehad. Niet waar. Ook ‘nulliparae’ – vrouwen die nul kinderen hebben gebaard – kunnen een spiraaltje laten plaatsen. Bij deze vrouwen ligt een kleiner spiraaltje dan meestal meer voor de hand. Bron: UA – Uitsluitend voor apothekersassistenten

47


Branchenieuws // NPN vertelt

Extra vitaminen voor kinderen Kinderen hebben de juiste voedingstoffen nodig om te groeien en goed te presteren op school. Ze kunnen echter lastige eters zijn, waardoor ze soms niet alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat de inname van vitamine D en E, foliumzuur en ijzer bij kinderen aan de lage kant is. Extra inname via bijvoorbeeld een voedingssupplement kan dan nuttig zijn. Maar wat zijn de belangrijkste adviezen en welke inname is veilig? Deze tekst is mogelijk gemaakt door Rinske van den Barg – NPN Supplementen voor kinderen Natuurlijk is een gezonde en gevarieerde voeding het belangrijkste. Maar soms lukt het niet om kinderen gezond te laten eten. Er zijn voedingssupplementen verkrijgbaar speciaal voor kinderen. Supplementen met vitamine K voor baby’s en vitamine D voor kinderen tot 4 jaar zijn in ieder geval goed om te gebruiken. Dit advies geeft ook de Nederlandse Gezondheidsraad.

Vitamine K voor baby’s Vitamine K voor baby’s is belangrijk voor een goede bloedstolling. Borstgevoede baby’s kunnen een tekort aan vitamine K krijgen. Zij hebben vitamine K-druppels - 150 microgram per dag - nodig in de eerste drie maanden. Aan flesvoeding zijn al de nodige vitaminen en mineralen toegevoegd. Controleer wel het etiket van de flesvoeding of er daadwerkelijk 150 microgram in een dagelijkse dosering zit.

Vitamine D voor kinderen Voor de opbouw van botten en tanden hebben borstgevoede baby’s én kinderen tot 4 jaar een vitamine D-supplement nodig, 10 microgram per dag. Er zijn supplementen met alleen vitamine D, maar ook een multivitamine speciaal voor kinderen bevat vitamine D.

Tabel 1: Veilige bovengrenzen voor kinderen

0-1 jaar

Vitamine A (microgram)

Vitamine D (microgram)

Vitamine E (microgram)

Vitamine K (microgram)

Foliumzuur (microgram)

-

25

-

-

-

1-3 jaar

800

50

100

-

200

4-6 jaar

1100

50

120

-

300

7-10 jaar

1500

50

160

-

400

11-14 jaar

2000

100

220

-

600

15-17 jaar

2600

100

260

-

800

>17 jaar

3000

100

300

-

1000

Bron: EFSA opinies met upper limits

Multi

Verwarring over RI

Een multi met onder andere ijzer en foliumzuur kan voor kinderen een zinvolle aanvulling zijn, bijvoorbeeld voor slechte eters. Maar een multi kan meer doen dan de voeding aanvullen. Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van een multi de weerstand van kinderen kan verhogen. Wel is het verstandig de doseringen van de verschillende vitaminen in een multi te controleren. De aanvaardbare bovengrens ligt bij kinderen namelijk vaak lager dan bij volwassenen. Kijk voor een overzicht van veilige bovengrenzen voor veel gebruikte vitaminen, in tabel 1.

Op etiketten van kindersupplementen staat de Referentie Inname (RI) voor volwassenen. Dit is verwarrend. De wet stelt dit verplicht, maar het zou voor ouders en voor u als drogisterijmedewerker duidelijker zijn wanneer op producten voor kinderen daadwerkelijk de RI voor kinderen zou staan. Er zijn op dit moment nog geen RI’s voor kinderen in de wet vastgelegd. Wel zijn er aanbevelingen van bijvoorbeeld de Gezondheidsraad. Deze zijn in dit artikel voor vitamine K en vitamine D al benoemd.

Over NPN NPN, de branchevereniging voor gezondheidsproducten, zet zich ervoor in dat de consument kan beschikken over een verantwoord aanbod van veilige, werkzame voedingssupplementen, voorzien van adequate informatie.

48


Branchenieuws // NPN vertelt

49


// Column

De luis op school E en van de leukste onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen, is wel hoofdluis. Zodra alleen al de titel op de pagina verschijnt, beginnen diverse mensen te krabben op hun hoofd. (Herkenbaar? Doe je het nu ook?) Alleen al de gedachte aan het hebben van hoofdluis is voldoende om jeuk te geven, dus laat staan als iemand ook echt hoofdluis heeft. Dan heb je pas echt jeuk!

Ik weet natuurlijk van te voren dat dit een hilarisch onderwerp gaat worden, er wordt veel met elkaar gepraat en gelachen. Met andere woorden, het is eigenlijk even een rommeltje in de klas. Maar ook dat mag, scholing hoeft niet altijd streng te zijn. Leren moet ook leuk zijn. Nou ben ik zelf ook wel een beetje verantwoordelijk voor die chaos hoor. Bij mijn diapresentatie laat ik natuurlijk de prachtigste close-ups zien van de luis, hoe deze in het haar zit en vooral hoeveel je er wel niet kunt hebben. Dat is voldoende om de cursisten nog meer jeuk te geven. Kijk, daar moet ik dan weer erg hard om lachen. Maar het blijft natuurlijk een serieus onderwerp waar we toch echt de nodige aandacht aan dienen te besteden. Hoe werkt dat nou allemaal precies met die hoofdluis en nog veel belangrijker… hoe kom je er vanaf ? Dus wordt niet alleen de oorzaak besproken, maar ook de behandeling en dat is dan weer even serieus aan de slag. Alhoewel.

Dan is drogist en e-docent bij IM KO Vakopleidingen . Hij vindt verantwoorde zorg het allerbelangrijk ste, daarom ben je nooit kl aar met leren.

Bij de producten aangekomen, behandel ik de lotions, de crèmespoeling en sprays en overige producten die beschikbaar zijn. De chemische (bestrijdings)middelen doden de luis, maar kunnen hem mogelijk ook resistent maken. Tegenwoordig maken we meer gebruik van siliconen die een laagje om de luis heen leggen, waardoor hij in feite stikt, geen houvast meer heeft in het haar en makkelijker verwijderd kan worden. Ook geeft dit geen resistentie, is het geen gif en (misschien wel) veiliger in gebruik.

misschien moet je je afvragen of… Dat maakt het verhaal nog mooier en de chaos is compleet.

Behalve producten die de luis op het hoofd bestrijden, zijn er ook producten die tevens tegen schaamluis werken. Ja, dan worden de ogen van de cursisten opeens weer groter en zitten ze vol aandacht te luisteren. Dan vertel ik dat er misschien wel een hele leuke jongen (als je daar op valt natuurlijk) in de winkel komt die iets vraagt tegen hoofdluis. Maar pubers en volwassenen hebben veel minder vaak last van hoofdluis, dus

Hou het gezond!

Natuurlijk is (hoofd)luis een serieus probleem en dienen we alle informatie goed te leren voor het examen en voor de klanten. Maar leren kan ook heel leuk zijn en dat moet ook. Je moet ook lachen en plezier maken, dat leert ook makkelijker. Geloof mij maar, de hoofdluis met bijbehorende producten wordt niet snel vergeten!!

Dan

Gezond // Dossier

Volgende keer in:

Brandend maagzuur

Mooi // Dossier Gezonde teint Thema:

Weerstand 50

Groene Cosmetica // Algemeen Ayurvedische geneeskunde


NEUTRALISEERT JE SLECHTE ADEM 12 UUR LANG

NEUTRALISEERT JE SLECHTE ADEM 12 UUR LANG

NIEUW CB12 white met Whitening effect na 2 weken

Volg de CB12 e-learning op

CB12-34-13082018

51

Meda Pharma B.V., een Mylan organisatie, Krijgsman 20, 1186 DM Amstelveen


Handig: in de verp akki ng is een mete n nete nkam met lange tanden bijge slote n.

De hoofdluis gaat weer naar school! Wat adviseer jij? Ruim een derde van de Nederlandse gezinnen krijgt jaarlijks tenminste één keer te maken met een hoofdluisbesmetting binnen het gezin. Een kwart van de ouders geeft aan zich voor de besmetting te schamen.** En dat terwijl het iedereen kan overkomen, schamen is dus nergens voor nodig! Het is een vervelend probleem, maar het kan gelukkig snel en effectief verholpen worden.

Behandelen met dimeticon

Prioderm heeft een uitgebreid assortiment met effectieve producten om hoofdluis te behandelen. Een middel op basis van dimeticon heeft de voorkeur. Prioderm Dimeticon bevat meer dan 95% dimeticon. De lotion doodt hoofdluizen en neten in 15 minuten. Prioderm Dimeticon Lotion is ook te gebruiken tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode.

geeft aan dat klanten graag advies willen over hoofdluismiddelen

De hoo fdl uis: op wa re gro otte is deze circ a 3 mm gro ot.

Bron: Onderzoek onder 200 drogisterijmedewekers, augustus 2017.

Hoofdluis behandelen

Hoofdluis ontdekt? Er zijn twee manieren om hoofdluis te behandelen:

Handig hulpje bij het kammen Prioderm is het enige merk dat een luizenen netenkam met een 2-in-1-functie heeft.

Methode 1: Twee weken dagelijks kammen met een netenkam. Methode 2: Kammen in combinatie met gebruik van een hoofdluismiddel.

Plastic kamtanden voor de hoofdluiscontrole.

+Metalen kamtanden

2-in-1 shampoo

Prioderm Shampoo Plus (100 ml en 250 ml) heeft een 2-in-1-functie; de shampoo doodt hoofdluizen en neten en beschermt bovendien tegen een nieuwe besmetting. De shampoo bevat geen siliconen, waardoor er geen vettig laagje op het haar achterblijft. De inwerktijd bedraagt 15 minuten.

Voor 90% van de drogisterijmedewerkers is Prioderm eerste keus Bron: Onderzoek onder 200 drogisterijmedewekers, augustus 2017.

52

voor het verwijderen van hoofdluizen en neten.

Al vaker last?

Adviseer bij hardnekkige gevallen Prioderm Malathion Lotion. Juist vanwege de lange inwerktijd (12 uur) en de nawerking van enkele weken. Vaak volstaat één behandeling met dit geneesmiddel.

Meda Pharma B.V., een Mylan organisatie, Krijgsman 20, 1186 DM Amstelveen, PRD-26-19072018. *Nielsen, verkoop in aantallen, april 2018, **Onderzoek onder 230 respondenten, uitgevoerd door Luizenradar (Meda Pharma BV, een Mylan organisatie) april 2018.

95% van de drogisterijmedewerkers

Profile for H&B Multimedia

Lijfblad 6 2018  

Lijfblad 6 2018  

Profile for xciting