Page 1

sensefum

núm. 11

Juny 2012

Editorial Cada dia és un nou pas Aquestes darreres setmanes hem estat ultimant la Memòria d’Activitats del 2011 de la Xarxa. Com cada any, aquest exercici ens permet tenir una visió global i exhaustiva del nostre dia a dia. Aquest editorial no té com a finalitat fer un repàs d’aquestes activitats però sí que volem aprofitar per fer una petita mirada enrere i posar en perspectiva els avenços de la Xarxa – i així avançar encara molt més.

La Xarxa ha estat punta de llança per al control del tabac a Catalunya, i ha de continuar aquesta important missió. Entre tots hem aconseguit una Xarxa que ha donat resposta a les necessitats del control del tabaquisme als hospitals i en podem estar ben orgullosos. Moltes felicitats a tots i totes! Esteve Fernández Coordinador de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum

Amb uns pocs números s’entén molt bé com hem progressat. En els 14 anys de funcionament de la Xarxa hem passat de ser 13 a 69 hospitals, de tenir tots els hospitals amb el mínim nivell d’acreditació a tenir 14 hospitals argent, 2 hospitals amb menció d’or i 2 hospitals més reconeguts amb l’or internacional, i de no tenir programes de deshabituació reglats a tenir-ne en 46 hospitals per a treballadors i en 39 hospitals també per a pacients. Hem consolidat una oferta formativa amb diversos cursos pels que passen un centenar de professionals cada any, a banda del gairebé miler de professionals formats en intervenció breu en els propis hospitals gràcies al programa de formació de formadors. Hem posat en marxa dinàmiques participatives com ara els grups de treball, que per exemple ha permès fer un salt qualitatiu en l’abordatge del tabaquisme en l’àmbit de la salut mental. Hem passat de tenir sales de fumadors a hospitals completament lliures del fum del tabac, tant en l’interior com en els exteriors. Hem passat gairebé del no-res a una situació que ni podíem imaginar! Tot això està molt bé, però... “cap a on anem?” – segur que ens ho hem preguntat en més d’una ocasió. La Xarxa no ha tocat sostre, queden objectius a assolir: incloure els hospitals que encara no són de la Xarxa i també els centres sòcio-sanitaris del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (SISCAT), millorar l’oferta formativa amb cursos no presencials, aconseguir comitès promotors estables a tots els centres, estendre els programes d’abstinència i deshabituació a tots els hospitals i que siguin finançats pel CatSalut, promoure recerca coordinada en els nostres centres i mantenir el finançament de la Xarxa.

El butlletí de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum

La Memòria 2011 està disponible a www.xchsf.com

sensefum 1


Programes i activitats

Activitats del Dia Mundial sense Tabac Com cada any els hospitals adherits a la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum s’han sumat a la iniciativa de la OMS i han organitzat activitats per a celebrar el Dia Mundial sense Tabac (31 de maig). Les activitats estrelles han estat les proves de carboximetria i el repartiment d’informació sobre els efectes del tabac. Altres accions més lúdiques han estat curses, xocolatades i fins i tot espectacles de màgia. Qualsevol excusa és bona per a captar l’atenció dels usuaris del centre i tenir l’oportunitat de donar consell mínim i informació dels perills que comporta el tabac.

Cristina Martínez

El resum de totes les inicitatives estarà disponible en breu al web de la Xarxa. Foto: Hospital Universitari Dr. Josep Trueta

Recomanacions als centres En el darrer Acte d’Acreditació dels hospitals membres de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum es va avaluar els 68 centres adherits. Seguint els criteris de l’ENSH-Global Network for Tobacco Health Care Services 20 hospitals van assolir la certificació MEMBRE, 30 BRONZE, 14 ARGENT, 2 ARGENT AMB MENCIÓ i 2 han estat certificats amb el nivell OR. Des de la Coordinació de la Xarxa s’ha fet arribar a cada hospital les recomanacions de millora que destaquem en el quadre. Les recomanacions són propostes per fer avançar el projecte amb bona marxa i que us oferim per incloure dins del disseny d’un pla estratègic de millora del projecte pel 2012-2013. Aquests suggeriments us ajudaran a augmentar els indicadors de qualitat del projecte per a la propera acreditació que es durà a terme a finals de l’any 2013, per la qual cosa cal anar avançant des d’ara mateix. Pensem que les recomanacions poden ser una excel•lent guia per activar noves i més efectives mesures de control de tabaquisme als hospitals. Per tal de parlar més detalladament sobre aquestes recomanacions i planificar estratègies concretes podeu contactar amb la Coordinació de la Xarxa.

Maig 2011 núm. 9

Resultats de l’enquesta de prevalença Evolució de la puntuació del qüestionari d’auto avaluació (Self-Audit) Mesura dels nivells de fum ambiental del tabac (FAT) Avaluació observacional del compliment del recinte sense fum Desenvolupament dels programes de deshabituació tabàquica (PDT) Activitats formatives realitzades Participació a les iniciatives de la XCHsF (grups de treball en salut mental i recintes sense fum)

sensefum 2


Notícies de la Xarxa Guia per al tractament del tabaquisme en pacients amb trastorns mentals El passat 27 de gener es va celebrar la segona jornada Tabac i Salut Mental organitzada per la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum i amb la col•laboració del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. El tabaquisme té un gran impacte en els pacients amb trastorns mentals. La prevalença de consum de tabac en aquests pacients és més elevada que en la població general i pot arribar al 80% en unitats d'hospitalització de salut mental i addiccions. A la vegada, també presenten una gravetat de la dependència major. Una conseqüència d'aquestes dades és que els pacients amb trastorns mentals greus moren uns 25-30 anys abans que la població general, habitualment per malalties provocades o empitjorades pel tabac. Malgrat tot, encara no és freqüent que s'intervingui sobre aquest consum. A la jornada, es van tractar i debatre diferents aspectes al voltant del tabaquisme en aquest àmbit. Després de descriure l’estat general del tabaquisme a Catalunya es va reflexionar sobre els mites i creences que envolten el tabaquisme i els pacients amb trastorns mentals, i es va abordar el tractament del consum de tabac en aquests pacients. També es va fer èmfasi en el control del fum ambiental en les unitats d’hospitalització dins aquest àmbit i a models d’èxit en l’aplicació de polítiques totalment sense fum.

Un dels objectius principals de la jornada va ser el de presentar la guia d’intervenció clínica en el consum de tabac en pacients amb trastorn mental. Aquest document ha estat elaborat per un grup de treball de 27 professionals de la salut mental de 17 hospitals catalans. En aquesta guia s'ofereixen pautes i orientacions per al tractament del tabaquisme dels pacients amb trastorns mentals i s’adrecen variables diferenciadores en l’abordatge d’aquests pacients que comporten una complexitat d’intervenció afegida.

Us podeu descarregar el document en aquest enllaç: http://xchsf.com/pdf/guia_intervencio_cat.pdf

L’ICO Hospitalet nivell OR de la ENSH L’ICO Hospitalet ha estat reconegut amb el ‘nivell OR’ de l’ENSH-Global Network for Tobacco Free Health Care Services. L’entrega del guardó es va celebrar dimecres 11 d’abril de 2012 a Taipei (Taiwan) en el marc del “ENSH Gold Forum”, durant la 20a Conferència Internacional de la Xarxa d’Hospitals Promotors de la Salut (HPH). A més de l’ICO, també van rebre la màxima distinció cinc hospitals taiwanesos. Només hi ha una desena d’hospitals arreu del món que han obtingut la màxima distinció; cinc hospitals taiwanesos, l’ICO l’Hospitalet i dos hospitals europeus més (el Reha-Zentrum Todtmoos d’Alemanya i el Centre Hospitalari St. Joan de Déu del consorci Althaia de Manresa).

Maig 2011 núm. 9

sensefum 3


Control del tabaquisme Les Xarxes Internacionals d’Hospitals sense Fum (ENSH) i d’Hospitals i Centres Promotors de la Salut (HPH) han endegat una campanya mundial amb l’objectiu de conscienciar els professionals que treballem en l’àmbit de la salut de l’important paper que tenim per reduir el consum de tabac de la població. Ens agradaria implicar-vos en aquesta missió i que tots demanem als governants una aplicació efectiva del Conveni Marc de la OMS per al Control del Tabaquisme. Aquesta campanya demana la vostra adhesió com a professionals sanitaris a un Pacte institucional [“Pact”], una Declaració [“charter”] individual i una Petició [“petition”] als governs.

En aquesta pàgina també trobareu la manera de compartir-ho en les xarxes socials i un comptador que us permetrà saber quants professionals han signat ja. (més de 37.000 sanitaris de 41 països fins ara!). A Espanya, amb motiu del Dia Mundial sense Tabac s’han recollit 400 signatures.

La manera d’adherir-se és simple: - Entreu a la pàgina: http://www.ensh.eu/tfu-form.php - Marqueu les 3 caselles [Pact, Charter i Petition] - Ompliu el formulari amb les vostres dades

Formació Bases motivacionals per ajudar a deixar de fumar Amb aquest curs estareu preparats per ajudar a les persones a incrementar la seva motivació i assolir canvis. Aprendreu a: • Valorar la motivació del fumador per deixar de fumar i l’autoeficàcia individual • Saber com ajudar a les persones a aconseguir reptes i mantenir-se Divendres 19 d’octubre 2012. Horari de 9:00h a 14:30 hores a l’ICO Hospitalet

Congressos El proper 5 de juliol de 2012 se celebrarà el primer “ICO-WHO Symposium on Tobacco Control”. Comptarà amb la participació d’una vintena d’experts internacionals en control del tabac per a abordar l’impacte i implicacions internacionals de la legislació espanyola. Les sessions es faran en anglès amb servei de traducció al castellà. El programa està disponible a: www.xurl.es/ICOWHOSymp

Maig 2011 núm. 9

Granvia de l’Hospitalet, 199-203 08908 L’Hospitalet de Llobregat (Barcelona) sensefum@iconcologia.net

sensefum #11  

Butlletí de la Xarxa Catalana d'Hospitals sense Fum [maig 2012]