Page 1

2011

MEMÒRIA RESUM


R

PRESENTACIÓ Benvolgut lector, Benvolguda lectora, En les pàgines següents trobaràs el resum dels resultats de l’intens treball de cooperació interuniversitària desenvolupat durant l’any 2011 per la Xarxa Vives. Els fruits de la suma de 21 universitats unides en una plataforma de serveis innovadors i amb valor afegit per a la societat dels territoris de parla catalana. A través de desenes de línies d’actuació concretes cada any, la Xarxa ha esdevingut el referent per a l’actuació comuna de les universitats de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i Sardenya. La nostra visió estratègica és ser la xarxa de referència per a l’acció conjunta de les universitats, i durant l’any 2011, malgrat la difícil conjuntura, vàrem avançar en la consolidació d’aquesta posició. La col·laboració interuniversitària és a l’ADN de la Xarxa, que aplega institucions públiques i privades en torn a iniciatives conjuntes que garanteixen millors resultats en cadascun dels àmbits de treball, que han permès generar sinergies amb la societat i en definitiva, han estat un excel·lent exemple d’optimizació de recursos. A les pàgines següents trobareu un resum de l’activitat, que podreu consultar en la memòria completa a www.vives.org.

2

Jordi Montaña President de la Xarxa Vives d’Universitats Rector de la Universitat de Vic

INSTITUCIONS I ENTITATS COL·LABORADORES SUPORT AL PLA D’ACTUACIÓ ANUAL • Generalitat de Catalunya • Govern de les Illes Balears

COL·LABORACIONS PER PROJECTES • Institut Ramon Llull • Generalitat de Catalunya. Departament d’Economia i Coneixement • Generalitat de Catalunya. Institut Català de les Dones • Conferència Regional d’Universitats de l’Oest d’Algèria • Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes • Institut Ramon Muntaner • Món Juïc. Institut d’Estudis • Universitat de València. Fundació Cañada Blanch. Càtedra de Divulgació de la Ciència • Acadèmia Valenciana de la Llengua • Ajuntament de Morella • Ajuntament de Torelló

• Ajuntament de Vinaròs • Euroregió Pirineus Mediterrània • Cooperación Territorial España-Francia-Andorra • Xarxa Universitària Pirineus Mediterrània • Premsa Comarcal • Termcat • Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya • Grup Enciclopèdia Catalana • Consorci de Normalització Lingüística • Acnv - Escola Valenciana Federació d’Associacions per la Llengua • OApee. Dg Educació i Cultura


RESULTATS 2011 RESULTATS 2011 RESULTATS 2011 RESULTATS 2011 INFORMACIÓ I DIVULGACIÓ DEL CONEIXEMENT

º Oferta formativa única º La Guia de cursos d’estiu, amb més de 750 cursos i 66.000 visites al web, és l’oferta agregada de referència a nivell europeu.

º Promoció cultural º  La llibreria electrònica de la Xarxa ofereix 9.500 títols i la revista BUC promou 240 novetats editorials de les universitats.

º Comunicació º  La Xarxa potencia el diàleg amb els públics a través de nous canals de comunicació 2.0 que sumen centenars de seguidors en pocs mesos.

LLENGUA

º Erasmus º  Gestió conjunta dels cursos intensius de català per a Erasmus (EILC), amb gairebé 1.200 sol·licituds d’estudiants de 24 països per a 340 places.

º Formació º  La Xarxa desenvolupa una experiència pilot d’aplicació de la versió electrònica del Portfolio Europeu de Llengües (e-PEL) amb els alumnes dels cursos EILC d’estiu.

º Normalització º La Xarxa Vives, l’Institut Ramon Llull i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua consoliden un curs conjunt de didàctica de la llengua a Vinaròs i Morella.

CULTURA

º Regió cultural º  Centenars d’estudiants i de professors participen en activitats culturals conjuntes: Lliga de debat, Circuit de Teatre Universitari...

º Patrimoni compartit º  La Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives, referent en línia de la literatura catalana, potencia el seu catàleg i comta amb més de 1.000 obres a l’abast dels usuaris.

DESENVOLUPAMENT ACADÈMIC: DOCÈNCIA I RECERCA

º Més mobilitat º Ampliació del programa DRAC d’ajuts a la mobilitat amb la línia DRAC Màster per a promoure la mobiilltat dels estudiants de màsters universitaris arreu del territori.

º Suport als investigadors º Promoció del portal www.fonsxrecerca.com, amb tota la informació actualitzada de 90 programes de finançament de la recerca.

RELACIONS INTERNACIONALS

º Xarxa transfronterera º  El programa POCTEFA Cultur Pro aporta formació en llengua i cultura a més de 270 professionals catalans i francesos (de Lleida, Girona i Perpinyà).

º Desenvolupament º  El Programa Algèria Universitats avança cap al seu tancament amb noves accions de docència i recerca, amb vocació de continuïtat futura.

Trobareu la memòria completa d’actuació de 2011 de la Xarxa Vives al web www.vives.org

3


ACIÓ I DIVULGACIÓ DEL CONEIXEMENT INFORMACIÓ I DIVULGACIÓ D FÒRUM VIVES

jornada de formació: experiències dels cursos eilc

Trobada de síndics i defensors universitaris

L’1 de desembre , la Universitat de Barcelona va acollir una jornada de formació de formadors sobre les experiències dels cursos intensius de llengua Erasmus (EILC) organitzada per la Xarxa i la Comissió Interuniversitària de Formació en Llengua Catalana (CIFOLC). La projecció del català a l’actual escenari europeu d’aposta pel multilingüisme i la importància de la interculturalitat van ser alguns eixos de la jornada.

La Universitat d’Andorra va acollir el 8 de juliol la Trobada de síndics i defensors universitaris de la Xarxa Vives. El president de la Xarxa i rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Antoni Giró, va inaugurar la trobada juntament amb Daniel Bastida, rector de la UdA; Roser Suñé, ministra d’Educació i Cultura d’Andorra; Enric Naudi, conseller de Turisme i Comerç de Sant Julià de Lòria i Josep M. Goicoechea, mediador de la universitat amfitriona.

TROBADA DEL VOLUNTARIAT LINGÜÍSTIC UNIVERSITARI

4

Els dies 12, 13 i 14 de novembre va tenir lloc a Mequinensa (Saragossa) la trobada anual del voluntariat lingüístic de les universitats de la Xarxa. Al voltant de 60 assistents van reunir-se per analitzar junts les estratègies per afavorir l’aprenentatge i l’ús del català entre els nouvinguts, així com incrementar els capitals lingüístics de tota la comunitat universitària.

SEMINARI SOBRE ENSENYAMENT DE CLE A L’EXTERIOR La Universitat Jaume I va acollir el 30 de setembre el «Seminari sobre ensenyament de CLE a l’exterior: coordinació i formació», organitzat per l’Institut Ramon Llull i la Xarxa Vives, amb la col·laboració de la Coordinadora d’Estudis de Filologia Catalana i el Departament de Traducció i Comunicació de l’UJI.

taller universitari sobre cursos eilc i implementació de l’E-PEL El 8 de juny va tenir lloc a la Universitat de Barcelona un taller universitari amb participació de professors i tècnics universitaris de les universitats de Barcelona, Autònoma de Barcelona, València, Rovira i Virgili, Jaume I i Illes Balears, i de personal de l’Oficina de Política Lingüística de la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya.

la xarxa creix a internet El mes de novembre de 2010 va marcar un punt d’inflexió en l’estratègia de comunicació de la Xarxa Vives, amb l’estrena del nou web de l’associació, www.vives.org. Durant l’any 2012 s’ha reforçat aquesta estratègia amb nous canals de comunicació per potenciar la comunicació amb els públics de la institució. Al mes de juny es van obrir un perfil de Twitter (@xarxavives) i una pàgina a Facebook, que van assolir respectivament 700 i 300 seguidors abans d’acabar l’any. A més, la Xarxa va incorporar un canal audiovisual a Youtube, amb les novetats més interessants en docència, recerca i transferència de coneixement de les universitats de la regió universitària Vives.


DEL CONEIXEMENT INFORMACIÓ I DIVULGACIÓ DEL CONEIXEMENT BUC. Universitat. Cultura. Llibres.

La revista semestral de la Xarxa s’orienta a la divulgació de la producció cultural i científica de les universitats a través de la promoció de les novetats editorials de les universitats i de reportatges i anàlisis dels principals temes d’actualitat des de la perspectiva universitària. Durant l’any 2010 es van publicar els números 7 (primavera) i 8 (tardor), amb informació sobre més de 240 novetats editorials de les universitats, adreçades al professorat i l’estudiantat. El número 7 va comptar amb un tiratge de 10.000 exemplars, i el número 8 es va publicar exclusivament en línia. A més, la versió digital de la revista es troba al portal de la llibreria electrònica www.e-buc.com, on pot hom adquirir els llibres editats per les universitats, amb un fons que al final de l’any comptava amb 9.500 exemplars.

5

Guia de cursos d’estiu

Des de 1995, la Xarxa Vives publica una guia que incorpora la major oferta agregada de cursos i activitats d’estiu d’Europa. Estructurada per àrees temàtiques, localitats, dates i marcs organitzatius, aquest catàleg aplega tots els cursos que realitzen les universitats de la Xarxa i altres entitats vinculades a les universitats entre el 15 de maig i el 15 d’octubre. A la Guia de 2011 s’aplegaren 752 cursos que es van realitzar en 73 localitats diferents dels territoris de parla catalana. Els cursos van comptar amb uns 25.000 alumnes.

La Guia de cursos d’estiu 2010 es va editar en format electrònic a www.estiu.info, amb més de 66.000 visites durant l’estiu. Un bon grapat de cursos són reconeguts com a crèdits per part de les universitats, i el programa d’ajuts DRAC Estiu en facilita la mobilitat de l’alumnat universitari.


LLENGUA LLENGUA LLENGUA LLENGUA LLENGUA LLENGUA LLENGU CURS D’INTRODUCCIÓ A LA DIDÀCTICA DE LA LLENGUA COM A IDIOMA ESTRANGER

L’Institut Ramon Llull, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Xarxa Vives van organitzar, entre els dies 14 i 16 d’octubre, la segona edició del curs d’introducció a la didàctica de la llengua com a idioma estranger, que va tenir lloc a Vinaròs i Morella.

El curs, adreçat als llicenciats i graduats, preferentment en filologia catalana, i a estudiants del darrer any de grau de llicenciatura, té com a objectiu contribuir a la formació de futurs professors per a l’exercici de la docència de la llengua en universitats de l’exterior. En aquesta segona edició del curs es van omplir totes les places ofertades amb 40 inscrits i altres persones interessades que van quedar en llista d’espera.

6

L’acte inaugural va tenir lloc divendres 14 d’octubre a la Biblioteca Municipal de Vinaròs i va comptar amb la participació de Juan Bautista Juan, alcalde de Vinaròs; Vicenç Villatoro, director de l’Institut Ramon Llull; Manuel Pérez Saldanya, president en funcions de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, i Vicent Climent, president de la Xarxa Vives d’Universitats i rector de la Universitat Jaume I.

EXPOLANGUES 2011

Un any més i per tercera edició consecutiva, la Xarxa Vives va estar present a la fira de les llengües i de les cultures Expolangues, a París, en el marc de la participació de la Xarxa als òrgans de govern de l’Institut Ramon Llull.

Del 2 al 5 de febrer de 2011 va tenir lloc a París la 29a edició de la fira internacional d’idiomes i cultures Expolangues. La fira va acollir més de 22.700 visitants, dels quals uns 6.500 eren professors de llengua, i va comptar amb 180 estands, en què van estar representats més de 30 països i 80 llengües. La Xarxa Vives, a través de l’estand conjunt de la llengua catalana, va difondre informació sobre els programes EILC perquè els estudiants estrangers Erasmus pogueren estudiar català durant la seua estada a les universitats de la regió Vives. L’associació va participar a aquest certamen internacional través de l’estand compartit amb l’Institut Ramon Llull.


UA LLENGUA LLENGUA LLENGUA LLENGUA LLENGUA LLENGUA LLENG Cursos intensius de llengua erasmus (EILC)

La Xarxa Vives va presentar el 7 de juliol a Barcelona els resultats de mobilitat d’estudiants internacionals Erasmus a la regió universitària Vives del curs 20102011, en un acte organitzat conjuntament amb la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya i Òmnium Cultural. A més, es va presentar el balanç del primer curs dels cursos intensius de català pe a Erasmus (EILC). A l’acte, el president de la Xarxa i rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Antoni Giró, va remarcar l’aposta per l’atracció d’estudiants internacionals per part de les universitats. En aquest sentit, va destacar la gestió conjunta dels cursos intensius EILC cofinançats per la Unió Europea, com una de les darreres iniciatives de la Xarxa Vives. Antoni Castellà, secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat, va felicitar la Xarxa pel seu treball pioner en el treball conjunt a tots els territoris de parla catalana, així com en l’àmbit de la mobilitat, i en la coordinació i optimització de recursos. Al seu torn, el secretari executiu de la Xarxa, Ignasi Casadesús, va explicar que al curs 2010-2011 es van rebre 900 sol·licituds d’alumnes de 24 estats diferents per als 10.000 estudiants Erasmus que van fer estades a les universitats de la regió Vives.

Només es van poder atendre el 22% de sol·licituds, per la limitació de places. Per al curs 2011-2012, la Xarxa Vives va sol·licitar cofinançament per a 21 cursos i finalment, la Unió Europea va elevar a un total de 17 el nombre de cursos de català, 3 més que el curs anterior. No obstant això, la demanda va continuar superant amb escreix l’oferta de places. Durant el curs 2011-2012, a través dels cursos EILC, les unviersitats de la Xarxa van impartir docència de català per a un total de 324 alumnes matriculats, 277 dels quals van finalitzar els cursos corresponents. En total, es van rebre 1.188 sol·licituds per a cobrir les 340 places ofertades.

experiència pilot d’aplicació del portfolio electrònic de llengües La Universitat de Múrcia va acollir, els dies 20 i 21 d’octubre, les jornades «Portfolio europeo de las lenguas. Jornadas de formación e-PEL+14 para Universidades», organitzades per l’Organisme Autònom de Programes Educatius Europeus (OAPEE) del Ministeri d’Educació espanyol. La Xarxa Vives hi va participar amb la presentació de la seua experiència en l’aplicació de la versió electrònica del Portafolis Europeu de les Llengües als cursos EILC.

7


docència i recerca Desenvolupament acadèmic: docència DICCIONARI BIOGRÀFIC DE DONES

premi de comunicació científica

El Diccionari Biogràfic de Dones (www.dbd.cat) és el resultat d’un projecte de recerca concebut per donar relleu a la contribució històrica de 655 dones als territoris de parla catalana, en un arc cronològic del segle I al segle XXI. Durant l’any 2011, la Xarxa Vives d’Universitats ha potenciat la difusió del Diccionari als territoris de parla catalana, a través dels seus canals de comunicació.

El premi de comunicació científica va nàixer amb l’objectiu de fomentar les habilitats comunicatives dels estudiants de doctorat de les universitats de la Xarxa. La convocatòria compta amb el suport de la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València i la CAM.

El jurat de la dotzena edició del premi va triar l’article de Joana Serra Un trauma col·lectiu? com a guanyador en la modalitat A (Ciències socials i de l’educació, i humanitats), entre els 24 treballs presentats. Quant a la modalitat B (Ciències bàsiques, ciències de la salut, enginyeries i arquitectures), el premi va correspondre a Marta Melé Messeguer, de la Universitat Pompeu Fabra, per l’article Genoma i recombinació, triat pel jurat entre les 13 propostes presentades.

8

fonsxrecerca FonsxRecerca és una publicació electrònica que recull els principals programes de finançament de la recerca a l’abast dels investigadors. La subscripció per a tota la comunitat científica de la Xarxa, a iniciativa de la Universitat Autònoma de Barcelona, va engegar-se l’any 2009 i va finalitzar el 31 de desembre de 2011.

Fonsxrecerca permet consultar informació dels 90 principals programes de finançament de la recerca a l’abast dels investigadors de les universitats de la Xarxa. Per a cada programa hi ha una fitxa amb tres apartats principals (Què finança?, A qui va adreçat? i Aspectes per destacar).

Premi de recerca Premsa Comarcal

Premi Cum Laude de l’Institut d’Estudis Món Juïc

La Xarxa va donar suport a la convocatòria de la sisena edició del Premi de Recerca Premsa Comarcal organitzat per l’ACPC i que compta amb el patrocini de la Generalitat de Catalunya i de l’Agència Catalana de Notícies.

L’Institut Món Juïc va convocar l’any 2011 el premi Cum Laude, que per segon any consecutiu va comptar amb la col·laboració de la Xarxa Vives. L’objectiu de la convocatòria és premiar les obres de recerca d’alt nivell de l’àmbit d’humanitats escrites en català.

El treball guanyador va ser La premsa comarcal i el consum de noves pantalles, a càrrec dels professors de la Universitat de Vic Héctor Navarro (responsable del projecte), Ruth Contreras, Irene Garcia, Zahaira González i Eulàlia Massana.

Carles Múrcia, doctor en Filologia Clàssica per la Universitat de Barcelona (UB), va ser el guanyador de la quarta edició del Premi «Cum Laude» amb la tesi «La llengua amaziga a l’antiguitat a partir de les fonts gregues i llatines».


i recerca Desenvolupament acadèmic: docència i recerca PROGRAMA DRAC D’AJUTS A LA MOBILITAT

El programa d’ajuts DRAC a la mobilitat de la Xarxa Vives va ser engegat l’any 1999 i està orientat a impulsar, mitjançant l’atorgament d’ajuts, l’intercanvi d’estudiantat, personal docent i investigador i personal d’administració de serveis, entre les universitats de la Xarxa Vives. Aquest intercanvi es promou a través de les accions Estiu, Hivern, Formació Avançada, PDI, PAS i Màster.

L’any 2010, a banda de consolidar les accions ja existents, es va crear una nova acció destinada a promoure la mobilitat per als estudiants de màsters universitaris. L’objectiu d’aquest ajut és promoure la mobilitat dels estudiants de la Xarxa Vives, per cursar ensenyaments universitaris oficials de màster en una universitat de la Xarxa. Durant el curs acadèmic 2010/2011 els estudiants de la Xarxa Vives van poder optar per primera vegada a aquests ajuts..

Les universitats participants a les accions Estiu, Hivern, Formació Avançada, PDI i PAS són: Universitat d’Alacant Universitat d’Andorra Universitat Autònoma de Barcelona Universitat de Barcelona Universitat de Girona Universitat de les Illes Balears Universitat Jaume I Universitat de Lleida Universitat de Perpinyà Via Domitia Universitat Politècnica de València Universitat Pompeu Fabra Universitat Rovira i Virgili Universitat de València Universitat de Vic Les universitats de la Xarxa Vives que participen al DRAC Màster són: Universitat de Barcelona Universitat de les Illes Balears Universitat de Lleida Universitat Pompeu Fabra Universitat Rovira i Virgili Universitat de València

9


ULTURA CULTURA CULTURA CULTURA CULTURA CULTURA CULTURA Nou circuit de teatre universitari Les universitats Miguel Hernández, Politècnica de València, Alacant, València, Illes Balears i Vic van participar durant el curs 2010-2011 en un total de 4 intercanvis en la primera edició del Circuit de Teatre de la Xarxa Vives, que va substituir la Mostra de Teatre Universitari després de 15 edicions consecutives.

VI Lliga de Debat Universitari La setena edició de la Lliga de Debat Universitari de la Xarxa va tenir lloc a la Universitat Politècnica de Catalunya, del 21 al 25 de març. La competició té l’objectiu de fomentar l’ús de la paraula entre l’estudiantat sota el format d’un enfrontament dialèctic entre diversos equips d’alumnes. Amb 12 universitats participants, la Lliga va analitzar un tema polèmic i d’actualitat: «Lideratge i emprenedoria: qualitats principalment masculines?» L’equip guanyador va ser el de la Universitat Ramon Llull, que es va imposar en la final al de la Universitat Autònoma de Barcelona. La competició es va poder seguir en directe des del portal corporatiu de la Xarxa (www.vives.org).

10

Els equips de la Universitat Ramon Llull i de la Universitat Autònoma de Barcelona, juntament amb el jurat de la final de la setena edició de la competició.

Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives La creació de la Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives (www.lluisvives.com) va ser possible arran de la signatura d’un conveni l’any 1999 per la Universitat d’Alacant i la Xarxa Vives. Amb més de 1.000 registres, durant 2011 es va incorporar un espai dedicat al grup Al Tall.


RELACIONS INTERNACIONALS RELACIONS INTERNACIONALS RELACIO Actuació amb l’Institut Ramon Llull

Programa Algèria Universitats

Fruit de la col·laboració de la Xarxa amb l’Institut Ramon Llull, durant l’any 2011 es van desenvolupar diverses iniciatives organitzades conjuntament per ambdues institucions.

La tercera fase del Programa Algèria Universitats, engegada a principis de 2011, ha estat centrada en tres accions: un projecte per a la gestió integrada de les biblioteques universitàries de la Conferència Regional d’Universitats de l’Oest (CRUO) d’Algèria, un projecte per a l’establiment d’una plataforma virtual per a la CRUO i, finalment, la preparació de la I Trobada HispanoAlgeriana d’Universitats, a celebrar durant l’any 2012. El PAU està impulsat per les 21 universitats de la Xarxa i les 16 de la CRUO.

Inauguració del curs acadèmic dels estudis catalans a l’exterior Roger Friedlein, professor de la Universitat de Bochum, va llegir la lliçó inaugural, titulada «Figuracions del jo en Jaume I i en la literatura medieval» en l’acte d’inauguració dels estudis catalans a l’exterior, que va tenir lloc el 30 de setembre a la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques de la Universitat Jaume I.

Programa de Qualificació Complementària a Alemanya El programa de Qualificació Complementària en llengua i cultura catalanes és organitzat per l’Institut Ramon Llull i es basa en un Mòdul bàsic de llengua i cultura catalanes (150 hores) i un Mòdul especialitzat (40 hores). L’any 2011 hi van participar 8 professors de les especialitats següents: Patrimoni i gestió cultural; Periodisme i mitjans de comunicació, i Política i dret. Els cursos es van realitzar a les universitats de Tubinga, Hamburg, Saarland, Rur de Bochum i Heidelberg.

Programa POCTEFA Cultur Pro El programa POCTEFA Cultur Pro és un projecte de formació concebut per reforçar la integració transfronterera, en el marc de la política regional comunitària de la Unió Europea. Impulsat per la Universitat de Girona (cap de files), la Universitat de Perpinyà Via Domitia, la Universitat de Lleida i la Xarxa Vives d’Universitats, el projecte s’inicia el 2009 i finalitzarà l’any 2012. Durant l’any 2011, s’han dut a terme cursos de francès i català i d’habilitats professionals per a vora 300 professionals a ambdós costats de la frontera, així com trobades transfrontereres, i s’han consolidat parelles i trios lingüístics per afavorir l’aprenentatge.

XXV Jornades Internacionals de Professors de Català Organitzades per la Xarxa Vives i l’Institut Ramon Llull per segon any consecutiu, les XXV Jornades Internacionals de Professorat de Català van tenir lloc a la Universitat de Girona entre el 18 i el 21 de juliol, amb l’assistència de 120 professors.

Participants de les I Trobades Transfrontereres del Cultur Pro a Palafrugell (Baix Empordà) els dies 12 i 13 de febrer de 2011.

11


Secretaria executiva Universitat Jaume I Edifici Àgora, local 10 12006 Castelló de la Plana Tel. +34 964 72 89 93 Fax +34 964 72 89 92

Punt de suport Catalunya Universitat de Vic Rectorat Sagrada Família, 7 08500 Vic Tel. +34 938 861 855 Fax +34 938 891 063

Punt de suport Illes Balears Universitat de les Illes Balears Edifici Son Lledó Ctra. de Valldemossa, km. 7,5 07122 Palma Tel. +34 964 72 89 93 Fax +34 964 72 89 92

xarxa@vives.org www.vives.org

Resum de la Memòria 2011 de la Xarxa Vives  

Resum de la memòria anual de la Xarxa Vives d'Universitats, corresponent a l'exercici de 2011. La Xarxa és una plataforma única de serveis i...

Resum de la Memòria 2011 de la Xarxa Vives  

Resum de la memòria anual de la Xarxa Vives d'Universitats, corresponent a l'exercici de 2011. La Xarxa és una plataforma única de serveis i...

Advertisement