Trendboek AMFI 2018

Page 1

T R E N DB

O

E

K
Xana Ferreira Chicano B1D


I

N

06 07 08 22 32 34

H

O

U

D

Inleiding Trends Trend 1 - Circulaire gewaarwording

Trend 2 - The future is now

Conclusie Bronnen


I N L E I D I N G De gehele samenleving en maatschappij heeft altijd met trends te maken. De naam trend kun je aan een gegeven koppelen als een ontwikkeling ontstaat op lange termijn en je het op meerdere vlakken terug ziet komen, bijvoorbeeld in boeken, tijdschriften, artikelen, online en op straat. Er zijn binnen trends verschillende niveaus te vinden. Ten eerste heb je microtrends, die duren maximaal vijf jaar. Verder heb je maxitrends, die duren vijf tot tien jaar. Ten slotte heb je megatrends, die duren tien tot dertig jaar. Je vindt trends op allerlei terreinen, van duurzaamheid tot sociologie, van design tot lifestyle. In de lessen van Trends & Trendwatching leerde ik dat je als trendforcaster veranderingen in de samenleving moet herkennen, dat je de impact van deze veranderingen moet kunnen analyseren en manifesteren en dat je daarna deze gegevens moet kunnen vertalen naar producten en services. Voor dit trendboek heb ik gekozen voor twee grote steden, namelijk Amsterdam en Rotterdam. Hier heb ik onderzoek gedaan naar opvallende trends en ontwikkelingen die ik steeds terug zag komen in beide steden. Uit al het onderzoek zijn er twee trends ontstaan die eruit springen in beide steden.

6


1 2

Ten eerste de trend Circulaire Gewaarwording, hierin wordt behandeld dat men zich bewust wordt van het feit dat er iets gedaan moet worden aan onze vervuilde planeet. Men vindt zichzelf weer door terug te gaan naar het natuurlijke en je ziet deze verandering op verschillende terreinen in de samenleving.

De trend The Future is Now, toont de hedendaagse innovativiteit van onze samenleving om onze wereld te verbeteren en te ontwikkelen. Dit slaat op de ontwikkelingen in de samenleving op gebied van technologie en architectuur en uit zich in gekke en ongebruikelijke producten die de toekomst zullen verbeteren.

7


CIRCULAIRE GEW

8

Eigen beeld, 2018, Circl Amsterdaam

Circulair denken is binnen de samenleving een trend die mij het meest opviel in de twee grote steden Amsterdam en Rotterdam. Men wordt zich bewust van het feit dat er iets gedaan moet worden aan onze vervuilde planeet. Men vindt zichzelf weer door terug te gaan naar het natuurlijke en je ziet deze verandering op verschillende terreinen in de samenleving.


WAARWORDING

9


V I N T A G E Steeds meer mensen worden zich bewust van de negatieve gevolgen die de mode-industrie heeft op allerlei terreinen. We gaan kleding hierdoor steeds meer hergebruiken en je ziet steeds meer vintage kledingwinkels. Circulair en natuurlijk denken binnen de modewereld is erg belangrijk om de mode-industrie te verbeteren. Imperfecties worden steeds vaker omarmt en zo ook in kleding. Hergebruik is een trend, men ziet het mooie van gebruikte kleding steeds meer in. In de Trouw van 1 februari 2018 staat bijvoorbeeld dat de H&M minder omzet behaald doordat steeds minder mensen bij de H&M kopen omdat zij over willen gaan op duurzaamheid, zij willen fast-fashion en de negatieve gevolgen voor de arbeiders in lagelonenlanden demotiveren. Ook zoekt men steeds meer naar zijn eigen identiteit. Door niet met fast-fashion mee te doen en niet op iedereen te lijken zoekt men steeds meer naar zichzelf. Vintage winkels zorgen voor unieke kledingverkoop. Deze twee factoren zorgen voor een toename aan vintagewinkels in Amsterdam en Rotterdam.

Eigen beeld, 2018, Vintagewinkel Episode Amsterdam

10

Eigen beeld, 2018, Vintagewinkel Rotterdam


Eigen beeld, 2018, Fashion for good museum Amsterdam Eigen beeld, 2018, Zero waste store Bijlmer

De consument wordt ook geprikkeld door musea, documentaires en artikelen die de negatieve gevolgen van de mode-industrie laten zien. Zo kan men in de documentaire The True Cost zien dat het produceren van kleding wordt uitbesteed naar de lagelonenlanden. Je kunt zien dat de arbeiders in barre omstandigheden leven, ze moeten hard werken voor heel weinig geld. Deze documentaire activeert de kijker om beter na te denken voordat ze iets kopen en activeert modebedrijven om materialen en kleding te recyclen om de productie in lagelonenlanden te demotiveren. Ook zorgt een bezoek aan het museum ‘Fashion for Good’ in Amsterdam dat de kijker een beeld krijgt van de gevolgen van de mode-industrie en dat men gaat nadenken over oplossingen, zoals de C2C methode. Verder staat er in het vakblad Ecotextile dat steeds meer bedrijven letten op hergebruik, zo kwam Sympatex met een design dat gemaakt is van gerecycled materiaal en recyclebaar is, Co2 neutraal is en PFC vrij is.

‘‘Men zal mooiheid terugvinden in imperfecties door de Kintsugi theorie te volgen’’ - Lidewij edelkoort

11


THE

NEW

Natuurlijk denken wordt ook steeds meer toegepast op de gezondheid. Een sub trend is dat Welness ‘The New Welfare’ wordt, gezondheid staat bovenaan in de samenleving. Men wordt zich steeds meer bewust van de negatieve gevolgen voor het milieu, voor de mens zelf en voor de dieren, dit is te zien in de documentaire ‘what the health’, de kijker wordt aan het denken gezet en zij willen daardoor veranderen van lifestyle waardoor het veganisme wordt gestimuleerd. In Rotterdam en Amsterdam kan men dit terugzien door de toename van veganistische en organische eettenten en cafés. Alles wat in deze eettenten wordt verkocht is 100% organisch en zuivel vrij, verder vindt men in deze tentjes producten die te koop zijn om mee naar huis te nemen.

12

WELFARE Op AD.nl is te lezen dat Yvonne van Serk, mede-eigenaar van youngworks, bureau voor jongerencommunicatie, zegt dat je door social media makkelijker dan vroeger in aanraking komt met levensstijlen als veganisme. Volgens van Serk zijn het de millennials die maatschappelijk betrokken zijn, zij willen graag weten waar hun voedsel vandaan komt en welke gevolgen hun eetpatroon heeft op het gebied van dierenwelzijn, milieu en gezondheid. Op Nu.nl staat er dat er meer keuze is voor vegetariërs en veganisten in de supermarkt. Volgens Floris de Graad, directeur van de vegetarische bond, is er een groei in vegetarische en veganistische producten omdat er steeds meer vegetarisch en veganistisch wordt gegeten.


‘’Je komt door social media makkelijker dan vroeger in aanraking met levensstijlen als veganisme’’ - Yvonne van Serk

Eigen beeld, 2018, The Cold Pressed Juicery Amsterdam

13 Eigen beeld, 2018, CIRCL Amsterdam Zuid-As


G R O E N Tegenwoordig is overal groen te vinden: in etalages, in winkels, cafés en in bedrijven. Dit is een andere sub trend, men brengt de natuur weer naar binnen. De samenleving heeft door dat zij bezig is met het verpesten van haar planeet en wil terug naar het natuurlijke en pure van de aarde. Hierdoor ziet men steeds meer groen binnen. In zowel Amsterdam als Rotterdam vindt men overal planten binnen en vindt men veel groen, zo heeft ABN AMRO een concept ontwikkeld genaamd ‘CIRCL’, men gaat meer modulair denken. Met CIRCL willen zij de circulaire economie stimuleren en zij hebben een gebouw gebruikt in Amsterdam om dit te demonstreren. Alles wat erin staat aan mobilair is gerecycled en milieuvriendelijk, er staan verschillende prullenbakken om afval te scheiden, het voedsel in het restaurant is organisch en veganistisch, er staan overal planten en het is erg natuurlijk.

14


15

Eigen beeld, 2018, Bellamy Rotterdam


16


17

Eigen beeld, 2018, CIRCL Amsterdam


18


19

Eigen beeld, 2018, CIRCL Amsterdam


GROENE MOBILITEIT Op het gebied van mobiliteit binnen de maatschappij worden we in Amsterdam en in Rotterdam steeds groener. Men wil de beweeglijkheid binnen de samenleving op een duurzame manier veranderen. Op metropolregioamsterdam.nl vindt men dat elektrisch vervoer in Amsterdam wordt gestimuleerd door het project MRA-E. Het project bestaat uit het plaatsen van meer elektrische oplaadpunten, het elektrisch vervoer te bevorderen bij bedrijven en overheden en het delen van kennis. In zowel Amsterdam als Rotterdam vindt men veel elektrisch vervoer, bijvoorbeeld auto’s, fietsen en brommers. Ook zijn er apps om elektrische voertuigen te lenen. Volgens Olaf de Bruijn, directeur van mobiliteitsbrancheverneniging RAI, zullen er in 2020 vijf keer meer laadpalen nodig zijn voor elektrische auto’s.

20


21

Eigen beeld, 2018, Elektrische oplaadpaal Rotterdam

Eigen beeld, 2018, E-Bike Amsterdam


THE FUTURE IS Als reactie op circulaire gewaarwording ontstaan er innovatieve ideeĂŤn waarmee we de samenleving kunnen veranderen, ontwikkelen en verbeteren. In Rotterdam en Amsterdam was dit te zien op gebied van architectuur en vernieuwde technologie. De mens is nu al bezig met de toekomst door deze ontwikkelingen, the future is now.

22


Eigen beeld, Collage, 2018

NOW

23


3D-PRINTING Innovatie begint al bij de vernieuwde 3d wereld. Zo zien we overal 3d-printing in terug. In Amsterdam stond in het Stedelijk museum een collectie van Janne Kyttanen wat bestond uit 3d-geprinte schoenen, sieraden en tassen. Verder hebben ze in de haven van Rotterdam een fieldlab additive manufacturing met 3d metaalprinters waar men kennis kan ontwikkelen over 3d-printing. Bovendien kan men in veel artikelen lezen dat 3d-printing op verschillende terreinen wordt gebruikt.

24

Eigen beeld, 2017, 3D-Printing Iris van Herpen, Utrecht

In het artikel ‘Architecttonisch 3D printen krijgt vleugels door kapitaalinjectie’ op de website van Cobouw staat dat Aectual de vraag naar massa geconsumeerde gebouwen zal vervaardigen door grootschalige 3dprinttechnieken te ontwikkelen. Zo is Aectual al bezig geweest op Schiphol met het plaatsen van een 3dvloer. Op de website van TU Delft staat er dat Iris van Herpen samenwerkt met de TU Delft om 3d materialen te ontwikkelen om een duurzame kledingcollectie te ontwerpen. Ook kan men 3d printing zien in de auto-industrie, zo blijkt uit het artikel van Autobahn.nl dat Mini’s nieuwste accesoires uit de 3d printer komen. Ten slotte staat er in de 3d printmagazine dat 3d-printing zelfs wordt gebruikt in de geneeskunde, zo heeft een 3d-geprint hart het leven gered van een kind.


25


MIXED-REALITY Technologische ontwikkelingen zorgen voor een mixed reality. Men wil fantasie en virtualiteit opwekken, dit uit zich al in virtual reality en augmented reality. Virtual reality spiegelt een hele andere werkelijkheid voor, bij augmented reality wordt de werkelijkheid aangevuld met extra informatie. In Amsterdam kan men in het museum Huis Marseille een virtual reality bril opzetten en dan kom je terecht in een trein in Korea, je beleeft een hele andere werkelijkheid. In Zowel Amsterdam als in Rotterdam vindt men een VR Room waar men Virtual reality spelletjes kan spelen. Verder is er in Amsterdam een Virtual Reality bioscoop. Uit de colleges van Trend&Trendwatching merkt men op dat steeds meer merken ook gebruik maken van virtual reality, zo heeft Nike een concept bedacht waardoor men Nike sneakers kan ontwerpen door een virtual reality bril op te zetten. Verder heeft Microsoft bedacht om augmented reality te gebruiken om een (kleding)winkel in te richten, zodat men een voorproefje krijgt van hoe een ruimte ingericht zou kunnen worden. Ten slotte maakt IKEA gebruik van augmented reality zodat men kan zien hoe hun kamer ingericht zal zijn met de meubels van IKEA.

26


27

VR Room Amsterdam, 2018, thevrcinema.com/nl

Eigen beeld, 2018, VR bioscoop Amsterdam

Eigen beeld, 2018, Virtual reality Korea, Huis Marseille


‘‘We zijn opweg naar een toekomst waarin drones op de catwalks de collecties showen, robots modellen vervangen en instagram feeds vol staan met hyper-real avatars, maar deze realiteit zou aantrekkelijker kunnen zijn dan de realiteit waarin we nu leven.’’ - Jake Hall, Dazed

28


29

virtualrealityreporter.com, 2018


Futuristische Architectuur

30

Eigen beeld, 2018, Rotterdam Architectuur

Zowel in Amsterdam als in Rotterdam zijn er futuristische gebouwen te vinden. Vaak zijn het hybride gebouwen die bestaan uit verschillende soorten materialen om een bepaalde uitstraling te geven. Architect Paul de ruiter, heeft het over hybriditeit binnen de architectuur. Hybriditeit in architectuur laat de hedendaagse tijdsgeest zien waarin mensen een beetje van alles willen zijn. Degene die ze online zijn en degene die ze in real life zijn. Architecten gebruiken maatschappelijke opvattingen voor hun werken zoals modebedrijven dat ook doen. De gebouwen stralen de toekomst uit, zo zal de toekomst er ook uit zien, met veel van dit soort gebouwen. In de toekomst wordt alles technologischer en zal het een mixed reality worden wat ook uitgedrukt wordt in de architectuur.


The Rock uit Amsterdam, zie afbeelding hieronder, bestaat uit onregelmatige elementen. Het bovenste gedeelte is een ander materiaal dan het onderste waardoor de hybriditeit en het futuristische naar voren komt.

31


C O N C L U S I E Al met al hebben trends erg met elkaar te maken, uit de ene trend ontstaat de andere trend en door de ene trend ontwikkeld een andere trend zich. Zo hebben de trends Circulaire gewaarwording en The future is now erg veel met elkaar te maken. Binnen de samenleving ontstaat een gewaarwording over circulair denken. Op allerlei vlakken zal deze verandering leiden tot een positievere en betere toekomst. Mensen beseffen zich steeds meer wat de negatieve gevolgen zijn van niet circulair denken en veranderen in hun denkvermogen en in hun levensstijl. De wereld wordt steeds groener en we zijn goed opweg naar een circulaire economie. Binnen de modewereld begrijpt men steeds beter dat er een verandering moet komen om de mode-industrie te verbeteren. Het stimuleren van vintage, hergebruik en het aanpassen van kleding zal leiden tot een verbetering. Kledingmerken zouden verschillende kanten opkunnen met circulair denken. Een merk zou bijvoorbeeld met ingezamelde oude kleding van mensen nieuwe stoffen kunnen maken en daarvan een collectie kunnen maken die ook weer recyclebaar is. Ook zou een merk kunnen denken aan limited editon kleding, waarbij je het productieproces van een bepaalde collectie verkort en maar een bepaald aantal stuks maakt en als het op is op is, waardoor het duurzamer wordt. Verder zou je door de technologische ontwikkelingen de online-wereld goed kunnen gebruiken om de klanten bewust te maken van duurzamer en slimmer kopen om de mode-industrie te verbeteren.

32


We zijn nu al opweg naar de toekomst, The future is now, er zijn veel technologische ontwikkelingen en de wereld om ons heen ziet er steeds futuristischer uit. In onze maatschappij wordt er nu algebruik gemaakt van innovaties binnen de technologie als 3d-printing, virtual reality, augmented reality en de online-wereld. De wereld is opweg naar de toekomst en de veranderingen zullen steeds gekker en beter worden. Men kan van alles bedenken voor de toekomst, we zullen verbaast staan over wat we in de toekomst allemaal zullen kunnen doen. De modewereld kan de toekomstgerichte technologie goed gebruiken. Door Virtual reality en augemented reality zou een modemerk bijvoorbeeld kunnen zien hoe een collectie eruit zal zien zodat er een vermindering ontstaat van prototypes en dat duurzamer is. Verder zou een merk door augmented reality kunnen spelen met de inrichting van een kledingzaak voordat men alles koopt. Door met 3d-technieken te spelen zouden merken veel meer duurzame en recyclebare stoffen en kleding kunnen produceren wat zou kunnen leiden tot vernieuwende collecties. Concluderend ontstaat er een circulaire gewaarwording in de samenleving die door toekomstige innovaties en technologische ontwikkelingen beter kan worden nagestreefd. Er ontstaat actie-reactie.

33


B R O N N E N Afbeeldingen CIRCULAIRE GEWAARWORDING Pagina 8-9 Eigen beeld, Circl Amsterdam Zuid-as, [datum van raadpleging: 21 februari 2018] Pagina 10-11 Eigen beeld, Episode Amsterdam, [datum van raadpleging: 13 februari 2018] Eigen beeld, Vintage Rotterdam, [datum van raadpleging: 16 februari 2018] Eigen beeld, Fashion for good museum Amsterdam centrum, [datum van raadpleging: 18 februari 2018] Eigen beeld, Zero Waste Store Bijlmer, [datum van raadpleging: 21 februari 2018] Pagina 12-13 Eigen beeld, The Cold Pressed Juicery Amsterdam, [datum van raadpleging: 18 februari 2018] Eigen beeld, Circl Amsterdam Zuid-as, [datum van raadpleging: 21 februari 2018] Pagina 14-15 Eigen beeld, Belamy Rotterdam, [datum van raadpleging: 16 februari 2018] pagina 16-17 Eigen beeld, Circl Amsterdam Zuid-as, [datum van raadpleging: 21 februari 2018] Pagina 18-19 Eigen beeld, Circl Amsterdam Zuid-as, [datum van raadpleging: 21 februari 2018] Pagina 20-21 Eigen beeld, Elektrische paal Rotterdam, [datum van raadpleging: 24 februari 2018] Eigen beeld, E-bike Amsterdam, [datum van raadpleging: 23 februari 2018]

THE FUTURE IS NOW Pagina 22-23 Eigen beeld, Collage indesign, [datum van raadpleging: 1 maart 2018] Pagina 24-25 Eigen beeld, 3D-Printing Escapisme Iris van Herpen, Centraal museum Utrecht, [datum van raadpleging: 10 oktober 2017] Pagina 26-27 Eigen beeld, Virtual reality Noord-Korea, Huis Marseille, [datum van raadpleging: 9 februari 2018] Eigen beeld, Virtual reality bioscoop Amsterdam, [datum van raadpleging: 21 februari 2018] VR Room Amsterdam, From: https://thevrcinema.com/nl, [datum van raadpleging: 18 februari 2018] pagina 28-29 Virtual Reality, From: https://virtualrealityreporter.com, [datum van raadpleging: 18 februari 2018] Pagina 30-31 Eigen beeld, Rotterdam Architectuur, [datum van raadpleging: 16 februari 2018] Eigen beeld, The Rock Amsterdam, [datum van raadpleging: 21 februari 2018]

34


Teksten CIRCULAIRE GEWAARWORDING Pagina 10-11 Julen, J. 2018, H&M kan het niet meer bijbenen. Trouw, januari 1. Van: https://www.trouw.nl/home/h-m-kan-het-nietmeer-bijbenen~a86e7698/ [datum van raadpleging: 17 februari 2018] Morgan, A., 2015, The true cost. Documentaire, Bullfrog Films, United States Mowbray, J., 2017, Sustainability takes centre-stage at OutDoor. Ecotextile, issue 80, pp. 14. Ley, K., 2017, Fashion for good Museum. Museum, The core of Fashion, Amsterdam. Men zal mooiheid terugvinden in imperfecties door de Kintsugi theorie te volgen, van: http://www.trendtablet.com, geciteerd door Lidewij Edelkoort 2017. Pagina 12-13 Dokter, T., 2018, Trends & Trendwatching. Lecture, 22 februari. Andersen, K., 2017, What the health. Documentaire, A.U.M Films&Media, United States Kolk, M., 2017, Zo leeft de groene generatie. AD, februari 18. Van: https://www.ad.nl/nieuws/zo-leeft-de-groene-generatie~a2608fc9/ [datum van raadpleging: 18 februari 2018] Graad, F., 2018, Meer keuze voor vegetariërs en veganisten. NU, januari 4. Van: https://www.nu.nl/eten-en-drinken/5073443/meer-keuze-vegetariers-en-veganisten-in-supermarktschap.html [datum van raadpleging: 18 februari 2018] Je komt door social media makkelijker dan vroeger in aanraking met levensstijlen als veganisme, Van: https://www.nu.nl/eten-en-drinken/5073443/meer-keuze-vegetariers-en-veganisten-in-supermarktschap.html, geciteerd door Yvonne van Serk. 2018. Pagina 14-15 Circl Abn-Amro, Van: https://circl.nl [datum van raadpleging: 21 februari 2018] Pagina 20-21 Metropool Amsterdam, Van: metropolregioamsterdam.nl [datum van raadpleging: 22 februari 2018] De Bruijn, O., 2018, In 2020 vijf keer meer laadpalen nodig voor elektrische auto’s, NRC Handelsblad, Februari 13, p. 8.

THE FUTURE IS NOW Pagina 24-25 Kyttanen, J., 2018, 3-D printing, StedelijkMuseum, 6 Februari. Tissink, A., 2018, Architectonisch 3D printen krijgt vleugels door kapitaal-injectie. Van: https://www.cobouw.nl/bouwbreed/ nieuws/2018/02/architectonisch-3d-printen-krijgt-vleugels-door-kapitaal-injectie-101257957 [datum van raadpleging: 18 februari 2018] Tu Delft, Van: https://TUDelft.nl [datum van raadpleging: 18 februari 2018] Feitsma, H., MINI’s nieuwste accessoires komen uit de 3D-printer. Van: https://www.autobahn.eu/6926/mini-s-nieuwste-accessoires-komen-uit-de-3d-printer/ [datum van raadpleging: 18 februari 2018] Veger, J., 3D-Geprint model van hart redt leven van 2 weken oude baby, Van: https://3d-printmagazine.com/3d-geprint-model-van-hart-redt-leven-van-2-weken-oude-baby/ [datum van raadpleging: 19 februari 2018] Pagina 26-27 Hartmann, E., 2018, Setting the Stage: Pyongyang, North Korea, Huis Marseille, Amsterdam. Dokter, T., 2018, Trends & Trendwatching. Lecture, 22 februari. Nike, Van: https://Nike.com [datum van raadpleging: 20 februari 2018] Microsoft, Van: https://Microsoft.com [datum van raadpleging: 20 februari 2018] Ikea, Van: https://Ikea.com [datum van raadpleging: 20 februari 2018] pagina 28-29 Hall, J., 2018, Why are aliens, drones, and cyborgs invading the runway? Van:http://www.dazeddigital.com/fashion/article/39207/1/aliens-drones-and-cyborgs-invading-the-runway-alexander-wang-prada-moschino-aw18 [datum van raadpleging: 1 maart 2018] Pagina 30-31 De Ruiter, P., 2018, Hybride gevel, Van: http://de-architect.instantmagazine.com/de-architect-digimagazine/de-architect-digimagazine-1-2018#!/trends-in-de-wereld-van-gevels [datum van raadpleging: 1 maart 2018]

35
w

Trendboek Xana Ferreira Chicano