Page 1

Informatiu

del permís de conduir per punts 2º. SEMESTRE 2011

El trànsit en xifres Accidents i motos En els últims 5 anys,

532 motoristes han resultat ferits greus en accidents a la xarxa interurbana de Catalunya. El perfil orientatiu del motorista accidentat és un home d’entre 31 i 40 anys. En un 53% dels accidents mortals de motoristes a Catalunya no hi ha cap altre vehicle implicat en l’accident.

WWW.MOTOAMBSENY.CAT

Moto amb Seny, la nova campanya de conscienciació del Servei Català de Trànsit ls usuaris de motocicletes i ciclomotors al nostre país no han registrat en els últims anys la davallada d’accidentalitat que si han obtingut els conductors d’altres tipus de vehicles. Per això el Servei Català de Trànsit ha posat en marxa la campanya “Moto amb seny”. L’objectiu és que els usuaris d’aquests vehicles prenguin consciència de l’actitud cívica i res-

E

ponsable que han d’adoptar quan realitzen els seus desplaçaments. La campanya es realitza des del juny fins al novembre mitjançant el web motoambseny.cat, a través de les policies de trànsit i també en accions especials.

RISCOS AMB LES MOTOS El risc de patir un accident és molt superior per a un conductor de moto

o ciclomotor que per a un conductor d’automòbil. Aquest fet s’explica per les característiques dels vehicles. La inestabilitat. Els motoristes aconsegueixen l’equilibri del vehicle fent servir el seu propi cos com a contrapès. Això és un factor més de dificultat, ja que l’usuari ha d’estar concentrat no només en la carretera o l’estat del trànsit, sinó també a l’estabilitat sobre el vehicle. ∞

Segons el cens de vehicles de l’Ajuntament l’any 2010 hi havia 294.096

motos i ciclomotors a la ciutat de Barcelona. El cens de motocicletes a tot Catalunya ascendia a 645.749 el 2009. Al conjunt d’Espanya, la xifra de motocicletes censades és de 2.630.000 per la qual cosa significa que 1 de cada 4 motocicletes d’Espanya es troben a territori català.

L’ABS, UNA EINA MOLT ÚTIL PER REDUIR ELS ACCIDENTS DE MOTOS La introducció de sèrie del sistema electrònic antiblocatge de frens a les motocicletes seria un avenç força important a l’hora d’evitar accidents, morts i lesions greus de motoristes. L’ús d’ABS dóna estabilitat a les motos en cas de frenades d’emergència, estalvia moltes caigudes i permet guanyar eficàcia en la frenada. Segons proves de

l’Automòbil Club alemany, ADAC, amb ABS la distància necessària per aturar una moto a 100 km/h es redueix, de promig, un 25 %. Amb l’ABS, el conductor de moto ha de concentrar-se només en frenar fort, ja que el sistema impedeix que la roda del darrera s’aixequi i la moto es fa molt més dominable, fins i tot sobre paviment mullat.

2

1

3


INFORMATIU DEL PERMÍS DE CONDUIR PER PUNTS

Conductes inadequades Al conduir una motocicleta o ciclomotor hi ha determinades conductes que suposen un perill afegit al risc elevat que té tot conductor d’aquests vehicles. ● La conducció amb aparells reproductors de so a l’orella, que impedeixen sentir els senyals acústics d’altres vehicles o dels agents de trànsit. ● El transport d’equipatges i objectes pesats o voluminosos que poden provocar la desestabilització del vehicle i afectar l’adherència de la frenada. ● Apurar el semàfor en àmbar o posar-se en marxa abans d’hora (quan el semàfor de vianants és vermell però el de cotxes encara no és verd) són pràctiques habituals a les ciutats que suposen un risc elevat de xoc. ● Circular en ziga-zaga o en paral·lel amb altres motos.

CATALUNYA, ACCIDENTS DE MOTOS* FINS EL 31 DE MAIG 2007 2008 2009 2010 2011

NOMBRE D’ACCIDENTS 520 483 505 481 530

NOMBRE DE MORTS 23 21 21 6 19

NOMBRE DE FERITS GREUS 117 100 107 104 104

* a la xarxa interurbana

La xifra es manté estable en el últims cinc anys –amb l’excepció de 2010– en contrast amb la davallada d’altres tipus de víctimes, la qual cosa ha portat al SCT a endegar la campanya Moto amb seny.

MORTS PER TIPUS D’ACCIDENTS (2007-2009) TIPUS D’ACCIDENTS (MOTOS) EN SOLITARI XOC LATERAL MÉS D’UN VEHICLE IMPLICAT ALTRES TOTAL

MORTS 84 40 33 3 160

% 53 25 20 2 100

Més de la meitat de víctimes mortals entre els motoristes es produeixen en accidents que tenen lloc sense que cap altre vehicle estigui implicat, la qual cosa suggereix, entre altres tipologies, la intervenció de factors com la velocitat inadequada, la manca d’experiència en el control de la màquina o les distraccions.

CATALUNYA, SINISTRALITAT MOTORISTES 2005-2010 (ZONA URBANA) NOMBRE DE MORTS

NOMBRE FERITS GREUS

2005

34

338

2006

36

360

2007

41

336

2008

35

294

2009

27

322

2010

25

301

FONT: SCT

∞ No ser vistos. Les motocicletes, per les seves dimensions reduïdes i la seva capacitat de moviment, poden passar desapercebudes per als conductors d’automòbils o de vehicles pesats. Per això les motos han de portar els llums encesos i en bon estat tant de dia com de nit. . Moviments imprevistos per a altres usuaris. Les motocicletes permeten moviments ràpids laterals i en zigazaga, conductes molt perilloses que cal evitar. Al pilotar una moto, cal avisar sempre els altres usuaris amb els intermitents, amb suficient antelació i no fer cap maniobra brusca. La distància de seguretat. Cal conduir la moto a una distància de separació suficient amb el vehicle precedent per tal de poder aturar-la en cas d’emergència sense risc de col·lisió, sobretot amb el paviment mullat La vista. Cal dur ulleres o viseres al casc per protegir els ulls i evitar riscos en la conducció i lesions oculars.

La velocitat. Pel seu pes reduït, les motos en general, i les de gran cilindrada i potència en particular, tenen una gran capacitat d’acceleració i poden assolir velocitats molt elevades. Cal prendre especial precaució a l’estat de la via i a les circumstàncies de la circulació, de forma que es pugui controlar o aturar la motocicleta davant de qualsevol imprevist.

ELEMENTS DE SEGURETAT Les motocicletes s’han de mantenir en bon estat, verificant periòdicament els llums, el mirall, la senyalització, els frens i els pneumàtics i fent com a mínim una revisió anual completa en el taller. A part d’això, hi ha altres elements de seguretat passiva que cal tenir en compte: El casc constitueix, amb la vestimenta, l’element primordial en la seguretat. Molt més recomanable l’integral, que a més protegeix la cara i la barbeta. Ha de ser homologat, si pot ser


2º. SEMESTRE 2010

Seguretat vial en marxa Radars que funcionen amb energia alternativa Per tal d’arribar a punts de la xarxa viària secundària amb problemes de subministrament elèctric, el SCT ha instal·lat de forma experimental un parells de radars, a L’Arboç i a Biosca, que s’alimenten amb un sistema combinat d’energia solar i eòlica.

El mòbil al volant, un factor creixent de distracció

La sinistralitat en vehicles de dues rodes, en particular en l’àmbit de les interseccions, és una de les prioritats que el SCT s’ha marcat en el nou Pla de Seguretat Viària 2011-2013 de color clar, amb dispositius reflectors, i que s’ajusti bé al cap, amb una bona tanca. Deixar-lo lligat amb el vehicle no resulta recomanable, perquè la calor i la pluja l’afecten. Si el casc ha patit un impacte violent –per exemple, en cas d’accident– cal substituir-lo, ja que se n’hauran vist alterades les funcionalitats. Pel que fa al vestuari, les granotes són els elements ideals a bord de les motocicletes: protegeixen el cos i les articulacions i redueixen les lesions i cremades amb el paviment en cas

de caiguda. També calen botes i guants. En el cas dels ciclomotors, es pot substituir per uns pantalons llargs, jaqueta de màniga llarga, calçat que tapi els turmells, i uns guants. Mai s’ha de conduir una moto amb pantalons curts, xancletes o sandàlies, màniga curta i sense guants, perquè en cas d’accident l’erosió de la pell sobre l’asfalt pot generar ferides molt greus fins i tot a baixa velocitat. ● www.motoambseny.cat

Segons l’Organització Mundial de la Salut, el percentatge de persones que utilitzen el mòbil mentre condueixen ha crescut de forma preocupant en la ultima dècada de l’1% fins a l’11%. Aquest comportament eleva fins a quatre vegades el risc de patir un accident.

possibles en la protecció d’ocupants adults, un 83 % en la protecció de nens, un 65 % en la protecció de vianants i un 84 % en l’eficàcia dels sistemes d’assistència a la conducció.

Controls de velocitat a les pistes de Barajas La Guàrdia Civil realitza de forma periòdica controls de velocitat i alcoholèmia per als conductors dels 5.000 vehicles –catering, neteja, transport de tripulació i passatgers, auxiliars...– que circulen diàriament pels vials de servei a les pistes de Madrid-Barajas, segons el diari El País. Les infraccions impliquen pèrdua de punts en el permís de conducció intern de l’aeroport i poden dur a la suspensió de feina i sou per als casos més greus.

El consum d’alcohol entre els conductors es duplica en el trajectes curts

Nissan Leaf, primer elèctric amb 5 estrelles Euro NCAP

L’utilitari de Nissan s’ha convertir en el primer cotxe 100 % elèctric que obté 5 estrelles al test de xoc Euro NCAP. El model ha obtingut un 89 % del màxim de punts

Un 15% dels conductors afirma que condueix en trajectes curts desprès de prendre begudes amb alt contingut alcohòlic, segons dades difoses a la presentació de la campanya 2011 “La carretera te pide Sin”. En els trajectes llargs, encara un 6% afirma consumir begudes amb contingut alcohòlic abans de conduir.


INFORMATIU DEL PERMÍS DE CONDUIR PER PUNTS

2º. SEMESTRE 2011

FOTO JAUME COSIALLS

és bo ressaltar-ho, no tenen una alta accidentalitat, superen el risc francament bé. I a la gent de mitjana edat perquè és la franja amb més accidents.

Consells de conducció Conducció responsable a l’estiu 1. Begudes sense alcohol i

Hi ha algun motiu que ho expliqui? Estem vivint el desplaçament generacional d’un grup de gent que són els mateixos que quan eren joves tenien una alta sinistralitat, crec que és tan senzill com això. En els joves d’ara l’educació viària, el permís per punts, les campanyes a les escoles... han tingut un efecte molt positiu. En canvi, i ara simplifico molt, gent que es va treure el carnet fa 30, 35 anys tot això no ha viscut.

àpats lleugers: els àpats copiosos provoquen fatiga i somnolència. L’alcohol, completament descartat.

2. Descansar. No agafem el cotxe si la nit anterior no hem descansat bé. Durant el viatge hem de parar cada dues hores o abans si notem símptomes de cansament.

El permís per punts acaba de complir cinc anys. Quin balanç en fa? Positiu. És bo que ningú pensi que té el permís de conduir de per vida, en especial si no acompleix les normes. No s’entendria el descens d’aquests 10 anys en la sinistralitat viària sense el carnet per punts. És un sistema que funciona força bé.

3. Conducció tranquil·la. Cal estar alerta, evitant les distraccions o les situacions d’impacte emocional (discussions, estrès, impaciència...).

4. Evitar les hores de més calor. Les temperatures més altes poden produir deshidratació i augmenten la fatiga. Cal ventilar periòdicament el vehicle.

5. Cinturons i cadiretes infantils. Tant si es tracta d’un viatge llarg com un de desplaçament curt.

JOAN AREGIO, DIRECTOR DEL SERVEI CATALÀ DE TRÀNSIT

“Els accidents de trànsit han deixat de ser un drama individual per convertir-se en un problema col·lectiu”

6. Posar el vehicle a punt. A més de les revisions obligatòries, un cop al mes cal comprovar pneumàtics, oli, líquid refrigerador, líquid de frens, l’estat de la roda de recanvi, etc.

8. Element de seguretat obligatoris. Una armilla reflectant per a cada usuari i dos triangles de senyalització.

9. Full de rescat. En cas d’accident, dur a l’interior del cotxe un full amb informació que faciliti el rescat als bombers pot fer guanyar molt temps. www.fullderescat.cat

a lluita contra els accidents de trànsit genera un gran consens en la classe política. Joan Aregio, nou director del SCT, aposta per una línia de treball que permeti mantenir la davallada en la xifra de víctimes.

L

bot d’aquests accidents, parlem de motos grans, potents, amb persones de mitjana edat. Si no tens prou tècnica de conducció, et pots trobar en situacions de les que no saps sortir.

El SCT ha posat en marxa la campanya Moto amb seny. Quin és l’objectiu? En els darrers anys les motos no han tingut un comportament tan bo com el d’altres vehicles quan al descens de sinistralitat. El missatge és que sempre cal posar molt de seny al conduir, però especialment en moto, perquè no perdona els errors.

“Pots evitar un accident però no el seu record” és l’altra campanya... La filosofia que hi ha al darrere és la que explica la pròpia frase: per una acció que moltes vegades es podria evitar i succeeix en un moment pots quedar hipotecat per tota la vida, com una cadena perpètua. L’excés de confiança quan es condueix pot ser molt perillós.

Més del 50 % d’accidents mortals en moto es produeixin en solitari... I sovint en cap de setmana, en una conducció més lúdica. Pel retrat ro-

La campanya es dirigeix a adolescents i gent de mitjana edat... Anem als joves perquè són un col·lectiu de risc, tot i que després, i

Queda marge de millora en la sinistralitat viària? Hi ha marge, tant des del punt de vista de la seguretat dels vehicles com de les infrastructures... La conscienciació de la gent va millorant i en el combat contra les indisciplines es pot seguir insistint... Tenim un objectiu ambiciós que es baixar la sinistralitat un 20 %. Com aconseguir-ho? Necessitem la col·laboració ciutadana, al final és una persona la que porta el vehicle, no l’administració. Com a país hem d’estar orgullosos de la feina dels 10 últims anys. El descens de sinistralitat entre el 2000 i el 2010 fa que hi hagi més de 2.800 conciutadans que avui són vius i que d’haver seguit el ritme de l’any 2000 ara serien morts. És un èxit social i col·lectiu molt important. Els accidents es veien fa anys com a quelcom inevitable i ara no… I com un drama individual i avui es veuen com un problema col·lectiu. Ara tots assumim que una societat no es pot permetre perdre tantes vides amb el trànsit. I ho vivim com un problema social, no un drama individual. Això ha estat un gran avenç. ●

Permis per punts Catalunya 2011(2)  

Butlletí Permis per punts Catalunya 2011(2)

Permis per punts Catalunya 2011(2)  

Butlletí Permis per punts Catalunya 2011(2)

Advertisement