Magasinet NB Efterår 2019

Page 1

1

efterår 2019

Efterårets kunstnere Henriette Hellstern Vilmantas Sabine Beyerle Henrik Kleppe GRATIS MAGASIN


2

galleri NB

Liu Wei - Kina


galleri NB

I de seneste år er det blevet stadig tydeligere, at de store internationale udstillinger, herunder Venedig Biennalen, har flyttet sig længere væk fra det traditionelle maleri, skulptur og video. Efter sigende skyldes det ikke, at de kendte udtryksformer bliver udfaset, men fordi man hele tiden leder efter nye muligheder for at lave spektakulære og publikums venlige oplevelser. Alle former for materialer kan anvendes til kunst. Ikke forstået, som om alt er kunst, men at alt kan anvendes til at skabe et kunstværk. Blot skal kunstværket være båret af en fortælling og helst være stort. Det lyder umiddelbart som om, kunstnerne dermed har fået det lettere, når de arbejder med kunsten, men i stadig højere grad skal de, ud over at være kreative, også være programmører og iscenesættere. Der er ingen tvivl om, at den udvikling vil fortsætte. Og hvordan udvikler udstillingerne sig så i de kommende år? Jeg tror, at X-Reality og animation bliver det næste, som i endnu højere grad kommer til at præge udstillingerne. Men på linie med billedkunsten er det langt fra alt, som i den nye virkelighed, har kvalitet til at kunne sætte sig i erindringen med prædikatet kunstnerisk superkvalitet. Selv om kunsten selvfølgelig fortsat udvikler sig, venter vi stadig på den eller de mirakelmagere, som med et nyskabende kunstneriske udtryk kan bevæge os mod nye højder.

Alexandre Bircken - Ducati

Russisk installation

Indtil da er det interessant, at billedkunsten, når den er bedst, stadig er det medie, som flest finder inspiration i at opleve. Og heldigvis er der stadig kunstnere, som har teknisk dygtighed og kunstnerisk personlighed til, at vi kan blive beriget med store oplevelser. Det mener vi, at kunstnerne kan præstere i galleri NB!

Med venlig hilsen Thorkild NB Nielsen

Sun at Sea-Litauen-Guldvinder

3


4

galleri NB


galleri NB

Henriette Hellstern 25.08 - 22.09 Das Narrenhaus Henriette Hellstern er stor fan af tematiske udstillinger. De holder fokus og skaber en interessant og intens oplevelse for publikum. Derfor er det med store forventninger, at vi ser frem til den kommende udstilling. Henriette Hellstern er bemærkelsesværdig stærk, dynamisk og meget personlig i sit udtryk og profil. Selv siger hun: Jeg tror, jeg blev ekspressionist, da det at arbejde med ægte sande følelser hver dag, er et nødvendigt onde for mig. Det var et tabu som barn, men i dag kan jeg fortælle nærværende og indgående fortællinger via denne teknik, siger Henriette Hellstern og tilføjer: netop dette at tale om tingene via kunst er vigtigt for mig. Jeg tror, at vi kan mødes på tværs af forskelligheder, hvis vi kan kommunikere, og hvad er bedre end kunst til at sætte billeder på de ord, vi ikke kan få sagt? Derfor glæder vi os til temaudstillingen Das Narrenhaus, som tager et kærligt afsæt i lægernes praksis over for

patienterne på Sindssyge Hospitalet i Viborg i 1877. Das Narrenhaus er også fortællingen om at være udenfor og misforstået. I Henriette Hellsterns barndom i Østjylland følte kunstnere sig også anderledes. Det, at have brug for en psykolog, var aldeles forbudt, og man så ned på dem i lokalsamfundet, der havde brug for hjælp. Noget kunstneren fik at føle på egen krop, da hun gik ned med social fobi og sidenhen svær depression. Forståelsen udeblev….. Udstillingen er derfor en todelt oplevelse, hvor man kan vælge sit fokus i forhold til en personlig interesse for enten den faglige side af psykiatrien, som den udspillede sig for 142 år siden, eller som et indblik i kunstnerens, på linje med så mange andres, udfordringer med livets store spørgsmål.

5


6

galleri NB


galleri NB

Vilmantas 29.09 - 27.10 Together 20 års intenst samarbejde og Vilmantas kommende 50 års fødselsdag er anledningen til at præsentere en udstilling med det ypperste fra denne unikke kunstner og personlighed. Udstillingen vil fylde såvel Main gallery som NBeX project med malerier, grafiske arbejder, glasmosaikker, bemalede keramiske fade og unika krukker. For dem, der endnu ikke kender Vilmantas, er det værd at nævne, at han siden akademitiden i Vilnius, Litauen, har haft en bemærkelsesværdig karriere, som er i fortsat udvikling. På foranledning af Elisabeth og Dennis Nande i Herning, mødte vi første gang Vilmantas og hans hustru Indra i 1997. Dette møde og de efterfølgende to år fik store konsekvenser for såvel Vilmantas karriere som galleri NB’s profil. Således har kunstneren og galleriet siden år 2000 fulgt hinanden i tykt og tyndt.

Vilmantas er en meget teknisk dygtig og samtidig kreativ kunstner med holdninger. Eksempelvis udviklede han under akademitiden sin egen farveskala og et holistisk tankesæt for sine ekspressive værker. Historisk set, vil der være belæg for at beskrive Vilmantas med sin særdeles unikke tilgang til farver og det ægte personlige kunstneriske udtryk, som en stor kunstnerisk personlighed med geniale træk. Han har ved siden af sit normale arbejde i atelieret udført omfattende udsmykninger og portrætopgaver, primært i Danmark. Desuden er han et forbillede for mange litauiske kunstnere, blandt andet som initiativtager og stifter af den årlige Young Painters Price, der finder sted i Vilnius, og tiltrækker unge kunstnere fra alle tre baltiske lande.

7


8

galleri NB


galleri NB

Sabine Beyerle 03.11 - 24.11 Cloud milking Trees Sabine Beyerle er verdenskunstner, idet hun rejser jorden rundt og samler inspiration til sin kunst. Inspirationen hentes ikke i storladne landskaber eller monumenter. I stedet er det oplevelsen af et særligt lys, et gulv eller den falmede farve på en væg, som fanger opmærksomheden. Sabine Beyerle har givet udstillingen titlen Cloud milking Trees - skyer, der malker træerne. Titlen er inspireret af en rejse til De Kanariske Øer, hvor hun oplevede, hvordan de meget høje fyrretræer af og til kunne nå op til skyerne, hvor fyrrenålene, som en redekam kunne samle vanddråber på spidserne ud af skyerne. De lokale kalder det ”Skyerne malker træerne”. Sabine Beyerle fortæller, at hun i overført betydning kan lide ideen om at indsamle og absorbere fra naturen, og overføre en immateriel stemning til noget konkret. Hun ønsker ikke alene at male, det hun har set, hun vil samtidig bringe den stemning, som hun har oplevet, med over i maleriet.

Det er ikke første gang, at Sabine Beyerle udstiller solo i galleri NB. Hendes specielle malerier er til stadig inspiration for mange og vi glæder os til at endnu flere får mulighed for at opleve hendes værker.

9


10


11

Henrik Kleppe 03.11 – 24.11 I hope This is real Hvem får mulighed for at udstille på et kunstmuseum i Beijing sammen med Edward Munch? Det gør Henrik Kleppe! For lang tid siden blev det besluttet, at Henrik Kleppe, sammen med Edward Much, skal udstille 40 malerier i Beijing i november måned 2019; altså samtidig med vores udstilling i NBeX project. Udstillingen i Beijing er naturligvis et scoop, som de færreste kunstnere får mulighed for at prøve. Malerierne til Kina er for længst udvalgt. Derfor ser vi frem til, at Henrik Kleppe udstiller ca. 8 nye malerier i NBeX project. Henrik Kleppe udstillede senest i galleri NB i 2011 med udstillingen Blue Nostalgia. Dengang udstillede han tegninger, som var så naturtro, at man var i tvivl om værkerne i virkeligheden var fotografier. Den nye udstilling i NBeX project præsenterer en kunstner, som har udviklet og ændret sit udtryk, så det fremstår med mere personlighed.

Selv siger Henrik Kleppe om sin kunst: Min hensigt med malerierne er at male dem, så de opleves drømmende, med en snært af realisme. Jeg maler det, som jeg er bange for skal forsvinde. Blandt andet min familie, der ofte står som modeller i værkerne. Nina Sørlie, kunstekspert I SEB art Advisory beskriver Henrik Kleppe sådan: Henrik Kleppe er en moderne romantiker og hans tætte forhold til naturen, og dens kompleksitet er altid til stede i hans billeder. Kleppe ønsker, at se verden som et harmonisk sted, men han gør det med komplekse følelser og forskellige måder at fortolke verden på, idet han aldrig ophører med at give beskuerne små overraskelser og udfordringer. Hans billeder opleves forskellige i løbet af dagen og året rundt. Lys og skygger er vigtige. Han låner fra impressionisterne, og på samme måde, som de udfordrede deres tid, så udfordrer Henrik Kleppe det 21. århundrede, hvor cyberspace og miljøhensyn dominerer vores dagsorden.


12

Julestjerner 01.12 - 31.12 Kunst som julegaven til dig selv eller andre. Hvert år i december åbner vi for årets Julestjerner. En udstilling hvor galleriet fyldes med et overflødighedshorn af kunst udvalgt blandt samtlige af galleriets kunstnere.


13

Vi ønsker at dele glæden ved værdifuld kunst med så mange som muligt. Galleri NB salgsteam Susanne Fossgreen Thorkild Norup Bundgaard Nielsen Morten Fragtrup


14

galleri NB

Galleri NB TV på YouTube En video om en kunstner, en udsmykning eller en begivenhed er en glimrende måde for mange mennesker at få indsigt i galleriets hverdag. Vi har allerede en del videoer uploadet til vores egen YouTube kanal, som vi givet navnet Galleri NB TV. For at få den bedste kvalitet i videoerne har vi en aftale med Abdul Hawani om at producere filmene til YouTube. Sammen med Kurt Nielsen, som laver fotos af alle nye kunstværker, danner de to professionelle fotografer grundlaget for at det visuelle udtryk på hjemmesider og de Sociale Medier er i top.


15

Kunst og Mad - hver onsdag kl. 17 Et tilbud om en anderledes oplevelse med kunst og mad. Det er uhøjtideligt, uforpligtende, enkelt, afgrænset og billigt. Oftest fortæller Thorkild NB om kunsten, og alt det som i øvrigt måtte ligge ham på hjerte. To gange er aldrig ens. Primært fordi der hele tiden sker nyt i galleriet. Nye kunstværker, nye aktiviteter og aktuelle begivenheder og ikke mindst deltagernes inspiration er medvirkende til at definerere indholdet af arrangementet. Kunst og Mad regler: Tilmelding: Senest tirsdag kl. 16 til galleri NB på nbgal@nbgal.dk med navn og telefonnummer samt antal deltagere. Skriv venligst Kunst og Mad i emnefeltet.

Kunst: Onsdag kl. 17 møder de tilmeldte deltagere op i galleri NB. Mad: Kl. 18 fortsætter deltagerne på Restaurant For Enden af Gaden for at nyde et udsøgt måltid mad bestående af en kulinarisk hovedret baseret på lokale råvarer og et godt glas rødvin dertil. I reglen forlader de fleste Kunst og Mad deltagere restauranten ca. 19.30, og en god aften kan fortsætte ude eller hjemme. Pris: Prisen på kr. 200,- pr. deltager betales i restauranten.


16

Udstillinger efterår 2019 MAIN gallery

NBeX project

25.08 - 22.09

Henriette Hellstern Das Narrenhaus

NBeX kunstnere

29.09 - 27.10

Vilmantas Together

Vilmantas

03.11 - 24.11

Sabine Beyerle Clouds milking Trees

Henrik Kleppe I Hope This is Real

01.12 - 31.12

Julestjerner

06.09 - 08.09

Galleri NB udstiller på kunstmessen North, Ålborg

Åbningstider: mandag - fredag 12:00 - 17:00. Søndage 12:00 - 16:00.

Sct. Mathias Gade 14 - DK-8800 Viborg Tlf (+45) 8662 8224 · nbgal@nbgal.dk · www.gallerinb.com www.kunstunder10000.dk · www.indramning-nb.dk · www.kunstforeningennb.dk www.facebook.com/galleriNB · www.instagram.com/nbgalleri


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.