Page 1

& EXPLORE

DISCOVER

Erica van Amerongen 3VB2


EXPLORE & DISCOVER

Erica van Amerongen

Gerhard Diepeveen

Henk v.d. Gronde

Stage periode: 30 maart | 6 juni

Ingeleverd: 6 juni 2011

3

4


INHOUD OPGAVE INHOUDSOPGAVE

7|8

Voorwoord

11|12

Geschiedenis typografie

13|14

Algemene informatie

15|16

Illustratie Vlakken

17|18

Illustratie Patroon

19|20

Illustratie Schets

21|22

Illustratie Mesh

23|24

Zelfreflectie

25|26

Zelfreflectie

27|28

Bijlage Ontwerpen

29|30

2e Stage

31|32

Toelichting

33|34

Bronnen

5

IN HO UDS OP GA VE 6


VOOR WOORD VOORWOORD

VO OR WO ORD 7

In mijn 2e stageverslag wil ik vooral gaan onderzoeken hoe je een stijl opzet. Mijn doelen voor dit verslag zijn om meer te weten te komen over illustratie stijlen en het gevoel dat daarbij komt kijken. En wat typografie nou eigenlijk is, hoe belangrijk typografie is en de oorspring hiervan. Ik ga dit bereiken door goed onderzoek te doen naar deze 2 onderwerpen en hierbij voorbeelden te geven zodat het niet alleen voor mij duidelijk is maar ook voor de lezer van dit verslag. Ik heb op mijn stageplek erg veel geleerd over ontwerpen maken en hoe belangrijk verschillende details kunnen zijn. Het is heel belangrijk dat in een goed ontwerp, het onderwerp en de typografie op elkaar aansluiten. Als je precies over kunt brengen wat je wilde is je ontwerp geslaagd. Verder wil ik in mijn hele verslag vooral bezig zijn met de typografie. Mijn verslag moet knallen en de typografie moet opvallen en verrassend zijn.

8


WHAT IS TYPOGRAPHY

TYPOGRAPHY WHAT IS

WHAT IS TYPOGRAPHY

what is typography

ty po gra phy

what is typography


GE SCHIE DENIS GESCHIEDENIS

Sinds het schrift werd uitgevonden hielen we ons al bezig met typografie. Het schrift moet leesbaar zijn en opvallen. De monniken waren al bezig met het bepalen van een bladspiegel en de regelafstand om de tekst duidelijk en goed over te brengen. Ze wisten toen als dat typografie erg belangrijk zou gaan worden en hielden zich hier dan ook al van begin af aan mee bezig. Er werden ligaturen bedacht om het schrijven te versnellen en ruimte te besparen.

11

JOHANNES

GUTENBERG

Johannes Gutenberg introduceerde de boekdrukkunst. Gutenberg gebruikte losse loden letterstaafjes. Het letter oppervlak werd ingesmeerd met inkt, daarna werd dit oppervlak tegen een vel papier of perkament gedrukt. Dit wordt hoogdruk of boekdruk genoemd. Deze termen worden nu nog altijd gebruikt in het Grafische vak. Maar dan met de moderne invulling van nu. Eind negentiende eeuw begin twintigste eeuw was er veel belangstelling voor goed drukwerk. De kwaliteit van veel drukwerk was namelijk sterk achteruit gegaan. Mensen wilden graag mooie lettertype zien uit de eeuwen hiervoor.

12


ALGE MEEN Er zijn onnoemelijk veel fonts over de hele wereld gemaakt die we kunnen gebruiken. Het grootste verschil tussen de verschillende fonts, zijn schreef en schreefloos lettertype. Schreef letters stralen vaak wat meer klasse en luxe uit. Ook heeft het een ouderwetse uitstraling. Schreefletters zijn vaak erg prettig om te lezen omdat de letters in elkaar overlopen. Zo kan je aan een stuk door lekker lezen. Schreefloos lettertypes hebben een modern karakter, stralen vaak frisheid uit en valt goed op. Deze letter is ook wel aardig leesbaar maar voor ouderen word het al moeilijker en zeker grote stukken tekst. De letters lopen niet in elkaar over, en het leest dus een stuk lastiger en vermoeiender.

13

HELVETICA

Bij State of the Artwork gebruiken we ook wel eens een combinatie van schreefletters samen met schreefloos lettertypes. Dit om een spanning te creĂŤren in de kaart. Vaak wil je een eenheid houden in een typografisch project, maar niet het zelfde font gebruiken. In dit geval gebruiken we vaak een grote familie, zodat je meerdere kanten op kunt met het zelfde font. Een voorbeeld is Helvetica Neue. Deze font heeft een hele grote letterfamilie waar je dus veel kanten mee op kunt. De Helvetica is een veel gebruikte font door de grote familie en deze is goed leesbaar. Ook is Helvetica erg modern en fris. Je kunt deze font ook heel goed gebruiken in kapitalen.

14


VL AK KEN Voordelen:

Deze illustratie heb ik gemaakt met verschillende strakke vlakken. Het lijkt door de kleur, compositie en contrast toch alsof er diepte in zit. Bij deze vorm van illustreren kan je alles wat je ziet verbeteren en idealiseren door de minderen kanten op te vullen met een strakke kleur. Je geeft geen details of lichtval waardoor je niet weet hoe het echt is op die plek. Zo kan je er je eigen gevoel in leggen die je krijgt bij het zien van deze illustratie.

15

Geschikt voor meerdere onderwerpen. Iedereen heeft er een ander gevoel bij waardoor deze illustratie als het gebruikt word op een wenskaart, voor meerdere onderwerpen te gebruiken is. Deze illustratie is voor bijna alle doelgroepen gepast. Het straalt niet specifiek jong of oud uit.

Nadelen:

Juist omdat het niet veel gevoel uitstraalt kan het voor een hoop mensen onduidelijk zijn. Sommige klanten willen graag dat het duidelijk is waar een ontwerp over gaat. Je moet van deze stijl houden. Het is een hele specifieke stijl die niet voor iedereen evenveel waardering op kan brengen.

16


PAT RO ON Je kunt een illustratie levendig en schattig maken door er patronen in te verwerken. Deze invulling heeft een lieve uitstraling. Vaak denkt men meteen aan schattige lieve en leuke dingen. Ook bij deze vorm van illustreren maak je de wereld een stukje vrolijker en liever en laat je de vervelende en nare dingen weg. Deze stijl is erg leuk om toe te passen op je illustraties. Het is wel lastig om je juiste patronen te zoeken. Bij State of the Artwork hebben we heel veel patronen gemaakt om te kunnen gebruiken in kaarten. Er is wel een groot verschil in kwaliteit van patronen. Voor een bruiloft gebruik je geen dikke stippen op strepen maar eerder iets van bloemen of abstracte vormen. Voor een serie waar we momenteel aan werken hebben we heel veel patronen nodig. Deze hebben we van te voren dan ook al gemaakt zodat je lekker door kan werken. Ook kan je oude patronen of symbolen veranderen naar een nieuw patroon.

17

Voordelen:

Het uiterlijk waar een hoop vrouwen voor vallen. De illustratie ziet er speels uit en straalt meer karakter uit als de illustratie met alleen maar vlakken.

Nadelen:

Mannen houden niet van teveel detail. Geschikt voor een kleine doelgroep

18


SC HE TS Een schets effect in je illustratie geeft een kinderlijke uitstraling. Zo kan je een gemaakte afbeelding snel omzetten naar een soort kindertekening voor in bijvoorbeeld prentenboeken of wenskaarten voor jonge kinderen. Waarom denk je bij deze invulling aan kinderen? De hand oog coรถrdinatie van kinderen is lang niet zo uitgewerkt en ontwikkeld als dat van oudere kinderen of volwassenen. Daarom kleuren kinderen illustraties in, aan de hand van krassen, lijnen en strepen. Ook kunnen kinderen niet precies binnen de lijntjes tekenen. Er zijn verschillende soorten schets effecten. Zo zie je bijvoorbeeld een verschil tussen invulling van de vierkante vlakken en de bomen. Ook kan je ervoor kiezen alleen de lijnen een schetseffect te geven.

19

Voordelen:

Deze stijl maakt een hoop gevoel los bij mensen. Ze denken aan tekeningen van hun kinderen of die ze zelf vroeger gemaakt hebben. Het is erg herkenbaar voor iedereen.

Nadelen:

Juist doordat het kinderlijk over komt is dit niet gepast voor iedereen. Een illustratie in deze stijl kan rommelig ogen.

20


ME SH In illustrator kan je diepte ook aantonen aan de hand van een Gradient. Dit heeft alleen zo z’n beperkte mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een radial Gradient of een linear Gradient. Het is al een mooi effect, maar je kunt het nog mooier en echter maken met een Mesh. Mesh is een soort gradient maar deze kan je bijvoorbeeld helemaal vormen naar de illustratie die je hebt. Je kunt zelf punten toevoegen en per punt een andere kleur toepassen. Zo kan je precies laten zien waar het heel licht is en waar heel donker. In de illustratie hiernaast kan je goed zien waar het water neervalt in de rivier. Door de witte kleur zie je een soort stoom van water dat naar beneden klettert. Je moet er wel veel mee oefenen en tijd hebben om het toe te passen. Het vraagt een hoop inzicht in lichtval en kleur. Je kunt met deze vorm van gradient heel gave dingen maken. De illustratie gaat veel meer leven door het gebruik van een mesh. Je ziet diepte tevoorschijn komen en lichtinval.

21

Voordelen:

Het lijkt alsof de illustratie hierdoor gaat leven. Dat er daadwerkelijk iets gebeurd. Straalt veel luxe uit en er zit een hoop gevoel en karakter in.

Nadeel:

Kost erg veel tijd om dit helemaal goed te maken. De afbeelding kan voor sommige onderwerpen te luxe en uitgewerkt zijn.

22


ZELF RE FLEC TIE

Product presenteren aan de klant.

Ik heb goed geleerd mijn ideeĂŤn, toepassingen en ontwerpen te onderbouwen. Het is erg belangrijk om zelf te weten maar vooral ook om een ander te laten weten waarom je voor een bepaalde keuze bent gegaan. Door deze keuze kan je de mening van de klant beĂŻnvloeden en dit kan erg belangrijk zijn als het concept de klant niet zo aanstaat. Voor jezelf is het goed om te weten waarom je iets hebt gedaan, omdat je dan kunt achterhalen of dit een goede keuze is geweest of dat er meerdere mogelijkheden waren die de moeite waar zijn om uit te werken. Je kunt niet achter je ontwerp staan als je deze niet kunt onderbouwen.

Gerhard stelt regelmatig vragen uit het niets en daar moet je dan meteen antwoord op kunnen geven. Ik werd hier in het begin erg zenuwachtig van, maar heb al goed geleerd over al je keuzes na te denken waardoor je onderbouwing een stuk gemakkelijker wordt. In mijn volgende stage wil ik mijn producten blijven onderbouwen en me zelf aan leren bij de keuzes na te denken die ik maak. Je kunt van de klant de meest verschillende vragen krijgen en deze moet je zonder twijfel kunnen beantwoorden.

Doelen: Ik heb aan het begin van mijn stage een aantal doelen opgesteld voor mezelf om aan te werken. Ik ga nu terug kijken in hoeverre ik deze doelen heb behaald en met welk doel of welke doelen ik de volgende stage nog verder mee moet gaan.

23

Ik ga binnenkort een aantal voorstellen van een nieuw concept presenteren. Gerhard is zo genaamd de klant aan wie ik deze serie moet gaan verkopen. Ik denk dat ik in het begin wel zenuwachtig zal zijn en een rood hoofd zal krijgen maar het is een vertrouwde en bekende omgeving dus dat zal al snel weer verdwijnen. Als ik dit heb gedaan hoop ik dat ik kan zeggen dat het me gelukt is en ik een aantal goede stappen heb gemaakt in het presenteren.

24


DOELEN

ZIJN ER

Technische vakkennis

OM TE

BEREIKEN Mappenstructuur en coderen van documenten

De technische vakkennis is door het vele werken met de programma’s een stuk vooruit gegaan. Een hoop leer je jezelf aan door dingen op te zoeken. Ik probeer het liefst zelf dingen uit te vinden voordat ik iets ga vragen. Dit omdat het erg vervelend is om iemand te storen. Wel is het zo dat wanneer het te lang duurt en ik niks kan vinden ik het ga vragen. Het kost anders een hoop tijd en dit is dan weer zonde. We hebben een paar keer de opdracht gekregen een wenskaart drukklaar te maken. Niet omdat dit echt moest maar gewoon om het te leren en dat je inziet waar je allemaal op moet letten. Het is erg belangrijk je gedachten erbij te houden en je op elke kaart te focussen. Bij iedereen op z’n bureau liggen een aantal readers om bestanden drukklaar te maken. Hierin staan belangrijke specificaties en punten waar je op moet letten. Je kunt dus nog altijd hierin kijken als je het even niet meer weet. De technische vakkennis blijf ik als doel behouden. Ik denk dat er op dit gebied nog steeds een hoop te ontdekken en te leren valt. Ik kom in een heel ander bedrijf terecht die met andere producten werkt. Hier zal dus het opleveren van bestanden weer anders in zijn werk gaan en er zitten hier dan ook weer andere risico’s aan vast.

Het onderhouden en behouden van bestanden gaat al erg goed. Doordat je met meerdere mensen op een server werkt is het van belang dat je bestanden een duidelijke naam hebben zodat je je eigen werk snel en gemakkelijk terug kunt vinden. Ook kan je aan anderen snel doorgeven waar je mee bezig bent als zij dit op hun eigen computer willen bekijken. Al het werk dat we maken staat nog steeds netjes in duidelijke mappen waar we zo bij kunnen. Wanneer je meerdere ontwerpen of schetsen hebt van 1 wenskaart kan je deze beter allemaal opslaan met een nummer. Zo weet je altijd dat het laatste nummer ook de laatste kaart was waaraan je hebt gewerkt. Voordat we met een nieuwe serie kaarten beginnen spreken we eerst een codenaam af zodat iedereen weet hoe we de kaarten moet noemen. Ik merk dat ik thuis mijn bestanden en foto’s ook al beter codeer en orden omdat het zo veel makkelijker is als je ergens naar opzoek bent en het een hoop tijd bespaard. Van dit doel kan ik zeker zeggen dat ik daarin vooruit ben gegaan. Op mijn volgende stage zal ik te maken krijgen met een andere mappen structuur maar het idee blijft hetzelfde. Ik zal mezelf ook bij dit doel aan moeten leren of mezelf er aan te laten wennen alle bestanden een duidelijke naam te geven en plek op de server of computer.

25

26


Dit zijn een paar ontwerpen voor de serie Think Shape waar ik mee bezig ben. Ik kan hier verder geen informatie over geven i.v.m. de geheimhouding.

BABY

EEN FIJNE DAG

ZO 27

28


2E STAGE Halverwege April moest de brief met informatie voor mijn 2e stage alweer opgestuurd worden naar school. Met hierin een bedrijf waar je voorkeur naar uit ging, en of je stagebedrijf waar je momenteel stage loopt opnieuw stagiairs wilde hebben. Toen ik met deze brief naar Gerhard mijn praktijk begeleider ging kreeg ik het voorstel om te blijven. Mijn inzet, motivatie en snelle ontwikkelingen spraken hem wel aan. Ik heb een week de tijd genomen om over dit aanbod na te denken.

Voordelen:

Ik heb het heel erg naar me zin en ik werk in een prettige omgeving. Ik krijg de kans mezelf te ontwikkelen en te verbeteren. Ik kan al me creativiteit en ideeĂŤn kwijt. Na aanleiding van je prestatie en kwaliteiten mag je werk doen. Wat ik maak zal ook daadwerkelijk gebruikt gaan worden. Ik word behandeld als iemand die daar vast werkt. Je werkt in je eigen tempo met af en toe een uitdaging er tussendoor.

Nadelen:

Er zijn meer voordelen als nadelen maar toch heb ik bedacht dat het belangrijk is dat je de kans nu aangrijpt om op 2 verschillende bedrijven te gaan kijken. Daarom heb ik besloten om toch te gaan voor een andere stageplek. Het bedrijf waar ik ging solliciteren was erg lastig te bereiken. Na een hoop telefoontjes heb k besloten maar een mailtje te sturen. Hierop kreeg ik als antwoord dat er geen plek was voor een stagiair. Na deze afwijzing heeft school me aan een ander bedrijf gekoppeld en dit was toevallig bij het bedrijf in het zelfde pand als waar ik nu stage loop. Ik heb er nooit aan gedacht om hier een stage te doen, omdat ik eigenlijk opzoek was naar een iets groter bedrijf. Toch heb ik een paar dagen nadat ik gekoppeld ben even een gesprek gehad met Artuur. Hij is de baas van Aristo Design. Ik heb hem wat vragen gesteld over het bedrijf en wat ik daar zoal kon gaan leren. Ook heb ik gevraagd of er veel te doen is met opdrachten. Ik kreeg een hoop positieve antwoorden en heb besloten mijn stage dan ook bij Aristo Design te gaan doen. Aristo Design is een heel ander bedrijf als State of the Artwork. Aristo is veel uitgebreider en heeft meer verschillende kanten.

Soms een beetje eentonig. Het kan erg frustrerend zijn als je een keer niet zo veel inspiratie hebt. Het maken van wenskaarten is heel specifiek. Je hebt niet te maken met klanten. Geen stagevergoeding.

Aristo doet huisstijlen, posters, borden voor aan gevels van bedrijven, auto’s bestikkeren etc. Ook drukt Artuur T-shirts, posters, spandoeken. Ik heb heel veel zin om te zien hoe het hele proces in zijn werk gaat, van klanten gesprek tot het opleveren van het product.

29

30


TOE LICHTING Concept: Mijn concept heet explore & Discover. Ik heb mijn concept en stageverslag zo genoemd omdat ik dieper in ga op de 2 belangrijkste elementen van mijn stage bedrijf en van het hele Grafisch vak, namelijk illustratie en typografie. Ik ga dingen verkennen en ontdekken. Om een goeie keuze te maken moet je de verschillende mogelijkheden eerst leren kennen. Op mijn stageplek ben ik elke dag bezig met illustratie en typografie omdat dit de onderdelen zijn waaruit een kaart meestal bestaat. We hebben een ook serie gemaakt met fotografie maar dit is in aantal niet te vergelijken met illustratie. De typografie is ook in combinatie met fotografie altijd belangrijk. Ik ga onderzoeken wat een illustratie uitstraalt wanneer je deze omzet in verschillende illustratie stijlen. En ik ga de geschiedenis van typografie onderzoeken. Verder wil ik in mijn hele verslag vooral bezig zijn met de typografie. Mijn verslag moet knallen en de typografie moet opvallen en verrassend zijn.

31

Formaatkeuze: Ik heb gekozen voor een formaat dat niet vaak voorkomt. Ik heb mijn verslag gemaakt op een half A4. Ik wil dat de typografie goed opvalt en dit kan goed door ook met het formaat van me verslag te spelen. Zo heb ik een vreemde ruimte waarin je tekst en beeld moet plaatsen waardoor je soms wel met een bijzonder idee moet komen om alles te laten passen.

Typografie:

De typografie is in dit verslag een belangrijk punt geworden. Typografie is iets wat in het dagelijks leven een grote rol speelt zonder dat je er misschien erg in hebt. Alles wat je leest is typografie. Over alle teksten is na gedacht hoe je het de mensen laat lezen en het laat opvallen tussen alles dat er al bestaat.

Bindwijze:

Ik heb mijn verslag laten lijmen zodat het netjes bij elkaar blijft. Mijn verslag is zo goed gebundeld.

Materiaal keuze:

Ik heb gekozen voor gewoon papier, omdat het belangrijk is dat typografie op papier opvalt. Dit is waar de typografie zich afspeelt en zichzelf dus moet bewijzen naar de klant.

Indeling:

Ik heb gekozen om mijn verslag in 2 delen te verdelen, in typografie en illustratie. Eerst een deel over de typografie om de gedachten achter typografie beter te begrijpen en vervolgens waarom illustraties wel of niet kunnen werken.

Keuze beeldmateriaal:

Mijn beeldmateriaal is zelf gemaakt. Alleen de foto van Johannes Gutenberg komt van internet af. Ik vind dit een passend beeld bij de typografie en de tekst die ik wilde gebruiken op deze pagina’s. Verder probeer ik een beeld te creÍren aan de hand van typografie.

32


BRON NEN Bronnen:

State of the Artwork Gerhard Diepeveen www.google.nl www.wikipedia.nl Boek: Grafisch Ontwerpen | David Dabner

33

34


& EXPLORE

DISCOVER

2e stageverslag  

Verslag 2 stageperiode 1

2e stageverslag  

Verslag 2 stageperiode 1

Advertisement