Page 1

It’s All About You grafische instructie | niveau 3 | 2015/2016 | periode 1.3

GVI bestaat voor deze periode uit verschillende onderdelen. Dit omdat je deze periode werkt met een project. Je hebt hierdoor verschillende onderdelen die je op verschillende momenten uitvoert. Begint het je al te duizelen? Daarvoor dit document! Hier vind je de uitleg van ieder onderdeel voor GVI van deze periode.

Doel van deze periode Deze periode gaan we verder kijken dan GVI. Grafische instructie is eigenlijk 1 “vak” samen met GVO. Of eigenlijk; het volgt elkaar op maar staat ook naast elkaar. Je moet bijvoorbeeld een poster maken. Je ontwerpt dan eerst de poster (GVO). Je denkt na over tekst en beeld. Je maakt schetsen. Je komt tot een idee. Dit idee, deze schetsen, werk je uit op de computer (GVI) en verwerk je tot een drukklare poster. De samenhang tussen vakken dus. GVO/GVI zijn hier op school twee verschillende vakken maar in de praktijk 1 vak. Deze samenhang zal je dit project meer gaan merken. We gaan bij GVI meer kijken wat er voor het computerwerk gebeurd en we leren alles wat we moeten doen om ons werk geschikt te maken voor alles na GVI; het drukken van je werk.

GVI opdrachten van deze periode GVI zal deze periode bestaan uit de volgende onderdelen:

a.

Onderzoek (onderzoeksfase)

b.

Eigen Mini Magazine

c. Stijlboek Thema is het onderwerp van je project “It’s All About You”. Lestijd en projecttijd Je werkt voor GVI binnen lestijd maar ook werk je aan GVI binnen project tijd.

Grafische Instructie Copyright 2016 © Wytse Kloosterman Pagina | 1


GVI in de onderzoek-fase

Onderzoek Magazines Doel van de opdracht Je doet onderzoek naar magazines met als doel te leren hoe magazines leerbaar zijn gemaakt en wat voor “trucjes” zijn toegepast in de vormgeving.

Omschrijving van de opdracht Je doet een onderzoek naar 3 verschillende magazines. Je doet onderzoek naar de vormgeving en naar de inhoud van magazines.

De opdracht in detail STAP 1 Zoek 3 verschillende magazines uit (papieren magazines, niet digitaal!). Deze tijdschriften blader je door. Je bekijkt de cover van elk tijdschrift en je bekijkt in inhoud van elk tijdschrift. Geef voor elk tijdschrift antwoord op onderstaande vragen. (je beantwoord alle vragen dus drie keer).

Vragen 1. Schrijf vier verschillende onderwerpen op die te vinden zijn in het tijdschrift (bijvoorbeeld: een interview, een artikel over wandelen in Zwolle, enz.) 2. Bekijk de opmaak van het tijdschrift, hoeveel kolommen worden er (meestal) gebruikt? 3. Welke onderdelen staan er op de voorkant? (bijvoorbeeld: prijs, titel, nummer, afbeelding, enz.)

STAP 2 Voor ieder magazine doe je het volgende: Van de cover maak je een schets met omschreven wat waar staat. Van de spread doe je hetzelfde. Je maakt ook een schets met erin de omschrijving wat er in staat.

Grafische Instructie Copyright 2016 © Wytse Kloosterman Pagina | 2


nog even kort

InDesign

Tekstkaders verbinden Het is natuurlijk prettig als je een word document in een tekstvlak plakt het door kan lopen op een ander tekstvlak. Gelukkig kan dit met InDesign ook. Als een tekstvlak meer tekst bevat dan in het vlak past wordt dit weergegeven met een rode plus in de rechter onderhoek. Door op deze rode plus te klikken en daarna op een ander tekstvlak te klikken

Bestanden plaatsen We hebben geleerd dan InDesign een koppelingsprogramma is. Afbeeldingen plaatsen we in InDesign altijd als koppeling, zodat we de originele afbeelding aan kunnen blijven passen en dit automatisch (of met een muisklik) vernieuwd

wordt

in

InDesign.

Plaatsen we een bestand dan doen we dit altijd door in het menu “bestand”

[ cmd+d ]

naar “plaatsen te gaan”. Je plaatst dan het bestand en ziet het ook in het pallet koppelingen weer terug. Indesign zal altijd op zoek gaan naar het geplaatste bestand. Tekst omloop Als je in je opmaak een afbeelding of kleurvlak plaatst, kan je de tekst eromheen laten lopen. De mogelijkheden om tekst te laten omlopen zijn niet alleen beperkt tot rechthoekige kaders. Je kan complexe vormen gebruiken voor tekstomloop. Zo kan je bijvoorbeeld een in Photoshop vrijstaand gemaakt object in InDesign plaatsen en de tekst er zo omheen laten lopen, dat deze de contouren van het photoshop-bestand volgt. Dit alles kan je doen met het pallet tekst omloop.

Et ide nihic totatet ut accus aut quidunt aut as dolum volut de verchilit et autem eaturitis eum et am dentios maximAcest es simintem. Ad quis alitatur, nulliqu ibustem quam, nam, sum rem. Itati testiis ut aut unt por modi Moluptam volest, sit pos aut quid quos rem simaio et officabo. Ita con consequia am velignam asin por modic to beatam r e p e r nam harumque sus, con nest mo millorum videlicae apitiatio be Ipsundignim est aut in nos is aut occupta ssitatur aruptat aut el explis quam voloriam is eum quo volenis a t q u e ist,Equae doluptures ad quidero omnienis dolo tem quibus aut qui que listo L e s sim lamenihilit aut ut offictate verum explab imporit eatis magniminist imet ea ne que volupit quam dunducias dolo in reprepe rnatis eos a quis quias v o l e n t plitate aut am undaessitas atus. Vel eum ipsapera comnihilibus de volupta spicimil molupit asperum, ius maiost vit labo. Nam, as dolorio quo odi dolupta tempele cuptat inimenihic to ilibus cum res maximus as que pra sed et officilitiis modicia consequam eaque volo de ex et eostem quia voluptassime volupta ssunti sectus. Tatenes quae. Obis dolorio rectet et inctum ipic totas doluptatibus abor molupta tioressunti odissed exceperchil eum faccae provide porepra cus as apelitatur

Grafische Instructie Copyright 2016 © Wytse Kloosterman Pagina | 3


InDesign

Werken met lijnen om vorm te geven

Basislijnen Door tekst die over twee of meer kolommen loopt netjes op één en dezelfde hoogte te laten lopen krijg je meer overzicht op je pagina en doet deze dus minder rommelig aan. Hiervoor bestaat er in InDesign een basislijnraster. Dit is een raster met horizontale lijnen met een vooraf opgegeven afstand waarop de tekst staat. Door de tekst vast te zetten op het basislijnraster kan de tekst alleen daar staan waar basislijnen staan. De instellingen van het raster zijn in InDesign een beetje verstopt. Je vindt ze onder de menuoptie: “InDesign-Voorkeuren-Rasters...” De optie “tekst uitlijnen op basislijnraster” vind je in het regelpaneel bij de alineaopties helemaal rechts of in het palet “Alinea” (cmd+alt+T ) onderaan. A-Stramien In het palet “meerdere pagina’s” zie je in je pagina’s een “A” staan. Dit betekend dat de vormgeving gebaseerd is op je A-stramien welke je helemaal bovenaan datzelfde pallet ziet. Wat je op de stramien pagina zet zal op iedere pagina terug komen. Handig dus voor vaste elementen als een logo of kleurvlak maar ook voor bijvoorbeeld een pagina nummering. Je komt in je A-stramien door te dubbelklikken hierop. Je komt weer terug in een gewone pagina door weer op een pagina te klikken in je palet. Bij een dubbelzijdig document (“Pagina’s naast elkaar” aangevinkt) Bestaat het “A-Stramien” uit twee pagina’s. Je kan nu voor de linker en de rechter pagina afwijkende gegevens op het stramien vastleggen. Raster en hulplijnen Handig is om je document op te maken via een raster. Veel magazine’s en boeken gebruiken een raster om zo door het hele document een vormgeving te hebben die bij elkaar past. Ook kranten werken hiermee. Meestal is dit een raster die uit kolommen bestaat. Hierbij zet je al je kaders binnen deze kolommen maar kies je er zelf voor of dit 1 of meerdere kolommen zijn. Dit voorkomt dat je meerpagina document rommelig gaat worden en, als je bladert, je het gevoel hebt dat je tekst gaat springen. Als je een nieuw document aanmaakt kan je gelijk al het stramien aangeven (bij kolommen).

Grafische Instructie Copyright 2016 © Wytse Kloosterman Pagina | 4


gebruik maken van een

stramien vormgeving in je

Als je een document vorm geeft met meerdere pagina’s, is het lastig om vormgeving spannend te houden. En er toch met je hele document er 1 beeld in te houden. Hiervoor werken we vaak met een stramien. Een stramien is niets anders dan een rij lijnen in een document. Je houdt je vormgeving altijd binnen deze lijnen, maar kiest er zelf voor 1 of meerdere kolommen te gebruiken.

Hieronder zie je twee keer dezelfde spread. Bij A zie je het zonder hulplijnen, bij B zie je het met hulplijnen.

A

B

Je ziet bij B dat het stramien bestaat uit 5 kolommen. De vormgeving wordt altijd uitgelijnd op die kolommen, maar de ene keer is het drie, de andere keer 1. Dit wisselt dus per pagina, maar zorgt er wel voor dat je vormgeving door het hele document heen 1 beeld krijgt.

Hiernaast zie je vormgeving in 2 kolommen, twee in 3 kolommen en een van 6 kolommen

Grafische Instructie Copyright 2016 Š Wytse Kloosterman Pagina | 5


InDesign

En nu goed opslaan... Pakketmap Om te zorgen dat je geen afbeeldingen vergeet op te slaan bestaat er de functie “Pakket maken” (cmd+alt+shift+P). Je vindt deze functie onder de menuoptie “Bestand-Pakket...” Voordat je alles verzamelt kan je in het overzicht nog controleren of alle koppelingen zijn bijgewerkt en er geen RGB-beelden zijn gebruikt. Dit krijg je ook te zien in het venster van pakketmap maken. Ook zie je hier of alle gebruikte lettertypes aanwezig zijn. Deze kunnen namelijk ook worden verzamelt in het pakket, echter is het verzamelen van lettertypes via het pakket maken geen garantie, dat alle lettertypes op andere computers op een juiste wijze geladen en gebruikt kunnen worden. Als je, nadat je in het venster hebt gecontroleerd of alles aanwezig is, klikt op “Pakket...” kan je kiezen waar de map met alle bestanden komt te staan en is er een aantal aanvinkopties waarmee je bepaalde onderdelen wel en niet kan mee verzamelen. De map, die wordt aangemaakt bevat nu een alle gebruikte onderdelen uit je document én het InDesign-document. Daarbij wordt altijd een verzamelrapport (Instructies.txt) bewaart, waarin de gegevens, die je in het overzicht hebt gezien worden omschreven. PDF bestand maken Wanneer je document klaar is, is het tijd om er een pdf-bestand van te maken. Dat kan als proef, dat je via e-mail wil versturen, of een drukklaar pdf-bestand dat je wilt aanleveren aan een drukker. De makkelijkste manier een pdf te maken is d.m.v. exporteren (cmd+E). Je vindt dit onder de menuoptie “Bestand-Exporteren...” Je

ziet,

dat

je

je

document

naar

allerlei

verschillende

bestandsformaten kan exporteren. Je kiest voor “Adobe PDF”, geeft het document een naam en klikt op “Bewaar”. Nu verschijnt een venster waar je alle instellingen voor het pdf bestand kan instellen afhankelijk van waarvoor je het pdf-bestand wil gebruiken.

Grafische Instructie Copyright 2016 © Wytse Kloosterman Pagina | 6


Oefenopdracht Stramien Doel van de opdracht Bij het vormgeven van tijdschriften, kranten, folders en flyers (en ook websites!) maken we meestal gebruik van een stramien. Met deze opdracht leer je wat dat is.

De opdracht STAP 1 Je krijgt uitleg over A-stramien, basislijnraster en vormgeven met een stramien. STAP 2 Met deze uitleg ga je aan de slag. Je maakt een pagina op met de hulpmiddelen die je net geleerd hebt. STAP 3 Je werkt deze opdracht met echte tekst. Je bedenkt een onderwerp en zoekt daar een tekst bij. Ook zoek je afbeeldingen die daar bij passen. Let op dat dit grote afbeeldingen zijn!

Eisen van de opdracht • Aantal pagina’s 4 (2 spreads) • Formaat 200 mm x 200 mm • Je bedenkt het onderwerp en zoekt bijpassende tekst en afbeeldingen • Aantal Stramien: 6 (per pagina) • Je maakt gebruik van je A-stramien voor de paginanummering • Je maakt gebruik van het basislijnraster, A-stramien en het stramien Heb je de opdracht af? Dan laat je deze aftekenen

Grafische Instructie Copyright 2016 © Wytse Kloosterman Pagina | 7


GVI in het basisdeel

MiniMeMagazine Omschrijving van de opdracht Deze periode ga je opzoek naar je eigen stijl en wie je zelf bent. Daarnaast ga je bezig voor je portfolio. In de eerste GVI opdracht van deze periode ga je met beiden aan de slag. Je maakt een magazine over jezelf!

Onderdelen Belangrijk is dat je alle onderdelen doet en dat je dit in de juiste volgorde doet. Je houd je dus aan de volgorde van de opdracht. 1. Onderzoek | 1 les Je hebt onderzoek gedaan naar magazines en hebt hierbij een cover-schets en

je an h i e r k n a ls j z ett e ed a a g

e e en v n h d ez e s i n kj e e b t! t a p

spread-schets gemaakt. Van deze cover-schets en spread-schets kies je er 1 uit. Dit wordt de basis voor je eigen magazine. Je neemt dus het stramien van deze pagina over. 2. Verzamelen onderwerpen Verzint je onderwerpen voor je magazine (denk aan: hobby’s, sport, favoriete film, kledingrubriek, enz.) dit moeten minimaal 3 verschillende onderwerpen zijn. Hieronder kan je de onderwerpen opschrijven: .............................................................................................................................................................................. .............................................................................................................................................................................. ..............................................................................................................................................................................

3. Verzamelen materiaal Voor je onderwerpen verzin je materiaal; je zoekt afbeeldingen en je schrijft kopjes voor je teksten. (De teksten zelf hoef je niet te schrijven) Verzamel alles in 1 map die in je eigen studentenmap staat. 4. InDesign Je hebt alles compleet verzameld? Dan kan je beginnen in InDesign. Je begint het het opzetten van je stramien in het A-stramien.

Let op! De eisen van deze opdracht staan op de volgende pagina!

Als je het stramien hebt opgemaakt kan je er in de inhoud in zetten.

Grafische Instructie

Copyright 2016 Š Wytse Kloosterman Pagina | 8


GVI in het basisdeel

MiniMeMagazine Eisen van je MiniMeMagazine De eisen hieronder zijn verplicht. Je magazine… - bestaat uit een cover en 2x een binnenspread (6 pagina’s) - Je cover bestaat minimaal uit een afbeelding en titel - bestaat uit 3 verschillende onderwerpen, deze bepaal je zelf. (denk aan: hobby’s, sport, favoriete film, kledingrubriek, enz.) - Formaat is groter dan een A4 maar kleiner dan een A3 - Je maakt gebruik van:

A-stramien, stramien, automatische paginanummering, stalen, basislijnraster

- Je let op de vormgeving, werkt met titels en kopjes, alinea’s en kolommen, ook zorg je dat je tekst leesbaar wordt (interlinie, kleuren enz.) - Titels schrijf je zelf, broodtekst mag plaatsaanduidingstekst zijn

+

- Afbeeldingen zijn van groot formaat

Extra Eisen van je MiniMeMagazine Deze eisen zijn voor als je tijd over hebt en dienen als verdieping van de opdracht. Het goed uitvoeren van deze eisen wordt beloont met extra punten! + Je voegt extra spreads toe met extra eigen onderwerpen + Je maakt gebruik van teken-, alinea- en objectstijlen + Je voegt op je cover toe: streepjescode, prijs en nummer

Uitleg bij de opdracht De uitleg over de volgende onderwerpen krijg je bij deze lessen: - A-stramien - Stramien

-

Automatische paginanummering

- Stalen

+

Drukklaar maken

-

Basislijnraster

+

Stijlen

Grafische Instructie Copyright 2016 © Wytse Kloosterman Pagina | 9

GVI - MV15/16 periode 3 - Niveau 3 Reader  
GVI - MV15/16 periode 3 - Niveau 3 Reader  
Advertisement