__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Καταδύσεις Εξερευνήστε το απέραντο γαλάζιο της Ελλάδας

www.visitgreece.gr


Εξερευνήστε τις Ελληνικές θάλασσες Με στρατηγική θέση στη νοτιοανατολική Ευρώπη και απέχοντας αεροπορικώς το πολύ 3 ώρες από τις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, η Ελλάδα εξελίσσεται σε έναν από τους σημαντικότερους παγκόσμιους προορισμούς για καταδύσεις. Τούτο οφείλεται σε πολλούς και προφανείς λόγους: καθαρές γαλάζιες θάλασσες, απέραντες παραλίες, χιλιάδες νησιά και νησάκια, 2.000 ήδη χαρτογραφημένες τοποθεσίες καταδύσεων, 250 καταδυτικά κέντρα, 150 εύκολα προσβάσιμα ναυάγια, αμέτρητες θαλάσσιες σπηλιές και σπηλαιώματα, κρυστάλλινα και σχετικά ζεστά νερά καθιστούν την Ελλάδα μοναδικό προορισμό για αξέχαστες διακοπές για δύτες. Οι καταδύσεις – μέχρι το 2006 – περιορίζονταν σημαντικά από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Aρχαιολογική Yπηρεσία για να προστατευθεί η πλούσια κληρονομιά που υπάρχει στα βάθη της θάλασσας. Τώρα που η σχετική νομοθεσία άλλαξε, η Ελλάδα με τη μεγάλη εμπειρία και τις υποδομές του τουριστικού τομέα της, είναι αποφασισμένη να κερδίσει τη θέση που της αξίζει στον διεθνή χάρτη των καταδύσεων. Σε αυτό θα συνηγορήσουν οι συναρπαστικές εμπειρίες των δυτών που ανακαλύπτουν αρχαία τείχη, ναυάγια, σπήλαια και βυθισμένες πόλεις μέσα στα πεντακάθαρα νερά, οι ήρεμες θάλασσες και το περίφημο μεσογειακό κλίμα της χώρας, αλλά και η κρυφή ελπίδα κάθε δύτη ότι, αυτή τη φορά, η κατάδυση μπορεί να εξελιχθεί σε μία συναρπαστική αρχαιολογική περιπέτεια! Χιλιάδες χρόνια πολιτισμού, δημοκρατίας, Ολυμπιακών Αγώνων, φιλοσοφίας και λογοτεχνίας μαζί με κάποιους από τους γνωστότερους μύθους παγκοσμίως, ξεκίνησαν από την Ελλάδα. Από την Ελλάδα προέρχονται οι πρώτοι σημαντικοί ευρωπαϊκοί πολιτισμοί. Θεωρείται η κοιτίδα των μεγαλύτερων παγκόσμιων πολιτισμών, ξεκινώντας από τον Κυκλαδικό πολιτισμό στα νησιά του Αιγαίου (περί το 3.200 π.Χ.), τον Μινωικό πολιτισμό στην Κρήτη (2.700-1.500 π.Χ.) και τον Μυκηναϊκό πολιτισμό στην ηπειρωτική Ελλάδα (1.900-1.100 π.Χ.). Οι Έλληνες είχαν από παλιά μία μακρά θαλάσσια παράδοση που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα με το ίδιο πάθος. Είτε για σπογγαλιεία ή για να επιτεθούν σε εχθρικά πλοία ή για να ανασύρουν πολύτιμα αντικείμενα από εμπορικά πλοία που ναυάγησαν μετά από καταιγίδες, πάντα οι Έλληνες είχαν έναν καλό λόγο για να «βουτήξουν στη θάλασσα» και να δημιουργήσουν κάποιους από τους σημαντικότερους μύθους της Ιστορίας.

Σούνιο, Αττική


Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες ανέπτυξαν τεχνικές εξερεύνησης του βυθού και ήξεραν να κρατούν την αναπνοή τους μέσα στο νερό εδώ και χιλιάδες χρόνια. Υποβρύχια τεχνουργήματα ανακαλύφθηκαν στην ξηρά, καθώς και απεικονίσεις δυτών σε αρχαίες τοιχογραφίες. Στην αρχαία Ελλάδα, οι δύτες βουτούσαν, κρατώντας την αναπνοή τους, για να μαζέψουν σφουγγάρια. Επίσης, συμμετείχαν σε στρατιωτικούς άθλους όπως ο Έλληνας Σκυλλίας (περί το 500 π.Χ.) ο οποίος βούτηξε στη θάλασσα για να κατασκοπεύσει τον επιτιθέμενο Περσικό στόλο και κολύμπησε πολλές ώρες κάτω από το νερό χρησιμοποιώντας ένα καλάμι για αναπνευστήρα ώσπου έφθασε στους συμπατριώτες του και τους ενημέρωσε για τις δυνάμεις του εχθρού. Επίσης, ο Αριστοτέλης, ο διάσημος Έλληνας φιλόσοφος, διηγείται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος χρησιμοποίησε αναπνευστήρα στην πολιορκία της Τύρου το 332 π.Χ. όταν βυθίστηκε στη θάλασσα με καταδυτικό κώδωνα, «ένα βαρέλι φτιαγμένο από λευκό γυαλί», το οποίο ρυμουλκήθηκε μέχρι τη θάλασσα και βυθίστηκε στο νερό. • • • • • • • • • •

13.676 χλμ ακτογραμμής, η 11η σε μήκος παγκοσμίως 3.000 νησιά – 240 από τα οποία κατοικούνται 250 κέντρα καταδύσεων 2.000 χαρτογραφημένες τοποθεσίες καταδύσεων – ο συνολικός αριθμός αυξάνει ταχύτατα κάθε χρόνο 15.000 ναυάγια 1.500 καταγεγραμμένα ναυάγια 150 εύκολα προσβάσιμα ναυάγια Αμέτρητες θαλάσσιες σπηλιές Πεντακάθαρα και σχετικά ζεστά νερά (13 – 30°C όλο το χρόνο) Η ορατότητα κατά μέσον όρο υπερβαίνει τα 30 μέτρα.


Κάθε χρόνο η Ελλάδα υποδέχεται πάνω από 25 εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Ιδανικός προορισμός, ειδικά για καταδύσεις αλλά και για οικογενειακές διακοπές. 250 κέντρα καταδύσεων στην Ελλάδα προσφέρουν άπειρες επιλογές για αξέχαστες υποβρύχιες εμπειρίες σε δύτες και κολυμβητές οποιασδήποτε ηλικίας που χρησιμοποιούν αναπνευστήρα. Εκατοντάδες απομονωμένα έρημα νησιά και απέραντες ακτές διαμορφώνουν έναν τεράστιο χώρο αναψυχής που θα εξερευνήσουν οι δύτες και οι κολυμβητές. Αφενός, οι έμπειροι δύτες μπορούν να οργανώσουν και να απολαύσουν μία εβδομάδα καταδύσεων με 2-3 καταδύσεις ημερησίως, αφετέρου, οι αρχάριοι μπορούν να λάβουν το βάπτισμα στις καταδύσεις σε τέλειες συνθήκες και να αγαπήσουν τον υποβρύχιο κόσμο. Πάνω από 2.000 τοποθεσίες καταδύσεων έχουν ήδη χαρτογραφηθεί, ενώ άλλες περιμένουν να εξερευνηθούν. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολυάριθμοι προορισμοί ειδικά για δύτες οι οποίοι, ως επί το πλείστον, μπορούν να βουτήξουν παντού στις δαντελωτές ακτές και τα υπέροχα νησιά της χώρας. 250 κέντρα καταδύσεων λειτουργούν επισήμως, παρέχοντας εκπαίδευση, συντήρηση, επισκευή και ενοικίαση εξοπλισμού, καθώς και καθοδηγούμενη κατάδυση σε δύτες, αλλά και σε κολυμβητές που χρησιμοποιούν αναπνευστήρα, χρησιμοποιώντας σκάφη ειδικά σχεδιασμένα για καταδύσεις. Τα νησιά του Ιονίου είναι διάσημα για τις συναρπαστικές υποβρύχιες διαδρομές τους, με ναυάγια διαφόρων τύπων – ειδικά από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σπηλιές και σπηλαιώματα και πολλά είδη ψαριών, ενώ οι δύτες μπορεί να συναντήσουν και τις διάσημες χελώνες Καρέτα Καρέτα. Σε Κέρκυρα, Παξούς, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο υπάρχουν 25 κέντρα κατάδυσης τα οποία παρέχουν οργανωμένες καταδύσεις και εκπαιδευτικά μαθήματα από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο.


Πιο νότια, στην Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της χώρας, υπάρχουν τα πάντα. Η Κρήτη χωρίζει το Αιγαίο Πέλαγος από το Λιβυκό Πέλαγος, ενώ αποτελεί την καρδιά του Μινωικού πολιτισμού. Εκεί, οι δύτες απολαμβάνουν τα λαμπερά χρώματα του βυθού, την ποικιλία της θαλάσσιας ζωής και εκπληκτικά υποβρύχια σκηνικά που τους καλούν να τα εξερευνήσουν. Πάνω από 30 κέντρα σε όλο το νησί προσφέρουν αμέτρητα σημεία κατάδυσης, ενώ ο ζεστός καιρός επιτρέπει τις καταδύσεις με φιάλες οξυγόνου όλο το χρόνο. Το Αιγαίο είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για δύτες. Έχει πεντακάθαρα νερά, μια εξαιρετική επιλογή υπέροχων σημείων κατάδυσης, πολύχρωμη θαλάσσια ζωή, παντός είδους ναυάγια από διαφορετικές εποχές, σπηλιές και σπηλαιώματα. Η πλειοψηφία των 3.000 Ελληνικών νησιών βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος. Ξεκινώντας από τα βορειοανατολικά, τα μεγαλύτερα νησιά είναι: Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος και Ικαρία. Σε αυτά τα νησιά, περίπου 20 κέντρα κατάδυσης προσφέρουν εκπαίδευση, ενοικίαση εξοπλισμού και καθοδηγούμενη κατάδυση, καθώς και ημερήσιες κρουαζιέρες για έμπειρους δύτες και κολυμβητές που χρησιμοποιούν αναπνευστήρα, κυρίως στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Δυτικά, το σύμπλεγμα των Σποράδων το οποίο χαρακτηρίζεται κυρίως από πευκοδάση που απλώνονται μέχρι τις παραλίες, περιλαμβάνει την Αλόννησο, Σκιάθο, Σκόπελο και Σκύρο. Εκεί, 10 κέντρα κατάδυσης προσφέρουν μοναδικές επιλογές για καταδύσεις ανάμεσα σε μεγάλα ψάρια, δελφίνια και αρχαία ναυάγια, μέσα σε πεντακάθαρα γαλανά νερά. Στην ίδια περιοχή λειτουργεί το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου και Βορείων Σποράδων, το πρώτο θαλάσσιο πάρκο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές της Ευρώπης. Τα νησιά των Βορείων Σποράδων είναι ο παράδεισος των δυτών που γοητεύονται από τον υπέροχο βυθό, τα ζωηρά χρώματα και τα πεντακάθαρα νερά.


Νοτιότερα, στο κέντρο του Αιγαίου Πελάγους, υπάρχει το σύμπλεγμα των Κυκλάδων το οποίο περιέχει περίπου 220 νησιά. Τα σημαντικότερα είναι: Αμοργός, Ανάφη, Άνδρος, Αντίπαρος, Δήλος, Ίος, Κέα, Κίμωλος, Κύθνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Φολέγανδρος, Σέριφος, Σίφνος, Σίκινος, Σύρος, Τήνος και Θήρα ή Σαντορίνη. Οι επισκέπτες απολαμβάνουν τη μοναδική ατμόσφαιρα και τις συναρπαστικές εικόνες που προσφέρουν τα λευκά αιγαιοπελαγίτικα σπιτάκια με τα γαλάζια παράθυρά τους, κάτω από τον ελληνικό ήλιο. Στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων υπάρχουν περίπου 50 κέντρα κατάδυσης και κάθε νησί προσφέρει αναρίθμητες επιλογές για καταδύσεις. Εδώ είναι πραγματικά ο παράδεισος των δυτών. Ένας δύτης χρειάζεται πολλά χρόνια καταδύσεων, για να καταφέρει να βουτήξει σε όλα τα σημεία κατάδυσης κάθε νησιού. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν τουλάχιστον 600 χαρτογραφημένα καταδυτικά σημεία τα οποία μπορούν να καλύψουν όλα τα είδη κατάδυσης για όλα τα επίπεδα των δυτών. Βουτήξτε σε πραγματικά εντυπωσιακά ηφαιστειακά τοπία, μέσα σε καθαρά βαθυγάλαζα νερά, υπέροχους σχηματισμούς τοιχωμάτων, άπειρες σπηλιές και σπηλαιώματα και ναυάγια παντός είδους και όλων των εποχών. Καταδυθείτε και κολυμπήστε πάνω από αρχαίες βυθισμένες πόλεις και εξερευνήστε απομακρυσμένα νησάκια με απομονωμένους ζωηρόχρωμους βυθούς και καθαρές αμμουδιές.

Paxoi

Πάρος


Κινούμενοι νοτιοανατολικά, συναντάτε άλλο ένα σύμπλεγμα περισσότερων από 160 νησιών (τα Δωδεκάνησα), 26 από τα οποία είναι κατοικημένα. Το σημαντικότερο ιστορικά και πιο γνωστό νησί είναι η Ρόδος, η οποία κυριαρχούσε στην περιοχή από την αρχαιότητα. Άλλα νησιά του συμπλέγματος είναι: Κως, Πάτμος, Αγαθονήσι, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Λειψοί, Λέρος, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος και Καστελόριζο. Στα Δωδεκάνησα, οι δύτες έχουν τη δυνατότητα να βουτούν σχεδόν όλο το χρόνο, απολαμβάνοντας τα σχετικά ζεστά νερά. Πάνω από 20 κέντρα καταδύσεων παρέχουν εκπαίδευση, ενοικίαση εξοπλισμού και οργανωμένες καταδύσεις σε έμπειρους δύτες προς τις θεαματικότερες υποβρύχιες τοποθεσίες, ενώ το πεπειραμένο προσωπικό τους υλοποιεί το όνειρο των αρχάριων δυτών που επιθυμούν να απολαύσουν μοναδικές και αξέχαστες στιγμές. Όσον αφορά στις απέραντες ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας, ξεκινώντας από τον Βορρά και τις περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας, σε όλες τις παραλιακές πόλεις υπάρχουν 25 κέντρα καταδύσεων τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στη Χαλκιδική και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε δύτες που επιλέγουν να συνδυάσουν οικογενειακές διακοπές με κατάδυση.

Kefalonia


Συνεχίζοντας προς το νότο, οι δύτες μπορούν να βουτήξουν στο Λιτόχωρο, ακριβώς κάτω από τον Όλυμπο, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας ή να κατευθυνθούν νοτιότερα, κάτω από το Πήλιο – το βουνό όπου κατοικούσαν οι Κένταυροι – στον Παγασητικό Κόλπο όπου τους αναμένουν ιστορικά ναυάγια της Ρωμαϊκής και της Βυζαντινής περιόδου. Στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής λειτουργούν πάνω από 40 κέντρα καταδύσεων, κάτι που διευκολύνει ειδικά τους έμπειρους δύτες που επιλέγουν την Αθήνα και μπορούν να καταδυθούν σε αμέτρητα σημεία, όλο το χρόνο, στον Σαρωνικό Κόλπο και στα νησιά του, στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στο Ακρωτήριο Σούνιο και στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Αυτή η περιοχή είναι η δημοφιλέστερη από όλες γιατί συγκεντρώνει πάνω από 200 διαφορετικές τοποθεσίες καταδύσεων, μόλις μια ώρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας. Ναυάγια όλων των ειδών και όλων των εποχών, θεαματικές σπηλιές και σπηλαιώματα, αποτελούν μόνο ένα μικρό δείγμα από τις αμέτρητες επιλογές που έχουν οι δύτες και ικανοποιούν τις πιο απαιτητικές επιθυμίες ακόμα και των εμπειρότερων από αυτούς. Η Πελοπόννησος, κοιτίδα του Μυκηναϊκού πολιτισμού ο οποίος ήκμασε στην Εποχή του Χαλκού, τόπος γέννησης των ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ το 776 π.Χ., αν και βρίσκεται στο νότιο τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας, θυμίζει μεγάλο νησί αφού χωρίζεται από την Κεντρική Ελλάδα με τον Ισθμό της Κορίνθου – μία τεχνητή διώρυγα που ολοκληρώθηκε το 1893 και ενώνει το Αιγαίο με το Ιόνιο πέλαγος.

Parnassos

Λίμνη Καραβόμυλου


25 κέντρα καταδύσεων θα σας κατευθύνουν σε θεαματικά σημεία κατάδυσης όπου θα συναντήσετε στοιχεία της αρχαίας και της σύγχρονης ιστορίας. Θα νιώσετε συγκινήσεις που μόνο οι αρχαιολόγοι μπορούν να αισθανθούν. Οι ακτές της Πελοποννήσου προσφέρουν άπειρες ευκαιρίες για καταδύσεις με αναπνευστήρα πάνω από διάσημα βυθισμένα απομεινάρια αρχαίων πολιτισμών: πόλεις, λιμάνια, ερείπια αρχαίων μνημείων και τειχών, όπως στα Αντικύθηρα, το Παυλοπέτρι και το Λέχαιο. Οι δύτες μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα με πολλούς τρόπους: οδικώς, αεροπορικώς, με τρένο ή με πλοίο. Το εκτεταμένο εγχώριο δίκτυο αερομεταφορών αποτελείται από 67 αεροδρόμια τα οποία προσφέρουν πρώτης τάξεως υπηρεσίες, όλο το χρόνο. Εξάλλου, συνήθως, από τον Απρίλιο ως τον Νοέμβριο, οι δημοφιλέστεροι προορισμοί της Ελλάδας συνδέονται με τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές πόλεις με απευθείας πτήσεις. Τοπικά, είναι εύκολο να περιηγηθεί κανείς στη χώρα χάρη στο εκτεταμένο σύστημα μαζικής μεταφοράς. Για τους περισσότερους επισκέπτες, ταξίδι στην Ελλάδα σημαίνει μετακίνηση από νησί σε νησί με τα πολλά φέρυ μποτ που διασχίζουν το Ιόνιο και το Αιγαίο. Αντίστοιχα, στην ηπειρωτική χώρα, ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο εξυπηρετεί κάθε προορισμό. Επισκεφθείτε την Ελλάδα, απολαύστε ένα υπέροχο ταξίδι και ανακαλύψτε γιατί η χώρα θεωρείται ο ιδανικός προορισμός για εκπληκτικές καταδυτικές εμπειρίες. Εκεί, θα γνωρίσετε πλούσια στοιχεία πολιτισμού και αρχαίας ιστορίας ενώ, στον ελεύθερο χρόνο σας, θα απολαύσετε τη γευστική ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά ποτά.

Nafpaktos


Οι περισσότεροι άνθρωποι, παγκοσμίως, γνωρίζουν πολύ καλά το μοναδικό κλίμα, τη γεωγραφική θέση, την ιστορία και τη φιλοξενία της Ελλάδας. Όμως, πολύ λίγοι γνωρίζουν τις ασύγκριτες και αμέτρητες τοποθεσίες καταδύσεών της – πάνω από 2.000 έχουν ήδη καταγραφεί και αναρίθμητες άλλες πρόκειται να χαρτογραφηθούν στο μέλλον . Τα τελευταία χρόνια, η νομοθεσία που αφορά στις καταδύσεις έχει αλλάξει κι έτσι, σήμερα, μπορεί να είστε ένας από τους πρωτοπόρους που θα εξερευνήσουν τον υποβρύχιο κόσμο της Ελλάδας είτε απλώς δοκιμάζετε να κάνετε καταδύσεις ή είστε ήδη ένας έμπειρος δύτης με πάρα πολλές γνώσεις. Υπάρχουν σημεία κατάδυσης τα οποία θα καταπλήξουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς και πολυταξιδεμένους δύτες. Οι καταδύσεις στην Ελλάδα μοιάζουν σαν να γίνονται με μηχανή του χρόνου ή μέσα σε ένα ανοιχτό μουσείο αφού, χάρη στη γεωπολιτική θέση της χώρας, τα νερά της κρύβουν πολλά αρχαία ναυάγια από πολλές χρονικές περιόδους, καθώς και ναυάγια από τον Πρώτο και το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εξαιρετική υποβρύχια ορατότητα δίνει την ευκαιρία στον δύτη να τα θαυμάσει εύκολα και με ασφάλεια. Επιπλέον, υπάρχουν αναρίθμητα σπήλαια με εύκολη πρόσβαση είτε από την ακτή είτε από σκάφος. Επισκεφθείτε ένα από τα 250 κέντρα καταδύσεων και αφήστε το πεπειραμένο και φιλικό προσωπικό να σας ξεναγήσει και να σας αποκαλύψει όλα τα υποβρύχια μυστικά της περιοχής.

Lesvos Σαντορίνη


Επιβιβαστείτε στο ειδικά διαμορφωμένο σκάφος, περιπλανηθείτε σε όρμους και ακτές, καταδυθείτε ή κολυμπήστε με αναπνευστήρα πάνω από συναρπαστικά τείχη, περάστε μέσα από σκοτεινά κάθετα ρήγματα και απολαύστε την καταπληκτική θέα των βαθυγάλαζων βράχων. Πριν από κάθε κατάδυση θα ενημερωθείτε λεπτομερώς από τους έμπειρους οδηγούς-δύτες. Στη συνέχεια, βουτήξτε και απολαύστε το δυνατό συναίσθημα που θα νιώσετε τη στιγμή της ανακάλυψης, όταν θα φθάσετε στο ναυάγιο που κείτεται στο βυθό τόσα πολλά χρόνια. Κολυμπήστε πάνω από τα συντρίμμια, τους σπασμένους αμφορείς και τα άλλα απομεινάρια αρχαίων πολιτισμών. Νιώστε ότι είστε μέλος μιας αποστολής αρχαιολόγων. Η φαντασία σας θα οργιάσει και το μυαλό σας θα ταξιδέψει χιλιάδες χρόνια πριν. Αναδυθείτε στο σκάφος και κάντε ένα μικρό διάλειμμα απολαμβάνοντας τον ζεστό ελληνικό ήλιο, ενώ ταξιδεύετε μέχρι το επόμενο σημείο κατάδυσης. Αλλάξτε τη φιάλη σας, ελέγξτε ξανά τον εξοπλισμό σας και αρχίστε να εξερευνάτε ένα συγκρότημα υποβρύχιων σπηλαίων με τοίχους σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Το φυσικό φως δίνει μια διαφορετική διάσταση στους σχηματισμούς των βράχων. Μπείτε στον τεράστιο θάλαμο με τους ζωηρόχρωμους τοίχους που είναι γεμάτοι πολύχρωμα σφουγγάρια, πλησιάστε για να δείτε τα γυμνοβράγχια, και τις θαλάσσιες ανεμώνες με τα έξοχα χρώματά τους και βγάλτε υπέροχες φωτογραφίες. Τέλος, μετά από μια δυο ευχάριστες καταδύσεις, απολαύστε μια δροσιστική ελληνική σαλάτα ώσπου να στεγνώσουν οι βρεγμένες στολές για την επόμενη κατάδυση.

Chios


Καταδύσεις σε ναυάγια Η θαλάσσια ιστορία της Ελλάδας είναι η πλουσιότερη στον κόσμο. Η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα ναυτικά ναυάγια από οποιαδήποτε άλλη χώρα, παγκοσμίως! Υπάρχουν πάνω από 1.500 καταγεγραμμένα ναυάγια των σύγχρονων χρόνων, πλοία και αεροσκάφη, αλλά και πολλά ναυάγια από διάφορες περιόδους σε όλα τα πιθανά βάθη τη θάλασσας που θα ικανοποιήσουν τους εμπειρότερους και απαιτητικότερους δύτες που επιδίδονται σε βαθιές τεχνικές καταδύσεις. Όλα αυτά αποτελούν ένα ολοκληρωμένο τμήμα της ιστορίας της εξέλιξης του εμπορικού ναυτικού της Ελλάδας. Καμία άλλη χώρα δεν θα μπορούσε να έχει διατηρήσει όλα τα είδη πλοίων, από όλες τις περιόδους της Ιστορίας της, ως υποβρύχια μουσεία εκθέτοντας δείγματα σχεδόν όλων των τύπων σκαφών που κάποτε έπλεαν στις θάλασσές της. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τεχνητά ναυάγια. Η πρόσθετη συναισθηματική αξία των ναυαγίων οφείλεται στο γεγονός ότι καθένα τους είναι μοναδικό και εκπροσωπεί ένα τμήμα της μακράς ναυτικής ιστορίας και παράδοσης της χώρας. Οι γενικές συνθήκες και η εκπληκτική ορατότητα των ελληνικών θαλασσών αποτελούν ένα πρόσθετο δώρο και για τους ερασιτέχνες δύτες.

Beaufighter Β΄ Π.Π.


Το « HMHS Βρετανικός», αδελφό πλοίο του «Τιτανικού», λειτουργούσε ως πλωτό νοσοκομείο κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο όταν χτύπησε σε μια γερμανική νάρκη 5 χιλιόμετρα μακριά από τη νήσο Κέα, 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας, την 21η Νοεμβρίου 1916 και βυθίστηκε ύστερα από μόλις 55 λεπτά. Τώρα προσελκύει μόνο πολύ έμπειρους και γενναίους δύτες, εκπαιδευμένους ειδικά για βαθιές τεχνικές καταδύσεις, αφού κείτεται σε βάθος 80 -120 μέτρων. Είναι ο παράδεισος των δυτών! Το φορτηγό πλοίο «M/S Κυρά Ελένη» που βυθίστηκε το 1978 από κακοκαιρία, αναπαύεται στον αμμώδη βυθό του Σαρωνικού Κόλπου, ακριβώς απέναντι από το Σούνιο, στη νότια πλευρά της νήσου Πάτροκλος. Το φορτηγό προσελκύει δύτες κάθε επιπέδου, αφού το μέσο βάθος του είναι 22 μέτρα. Η ορατότητα είναι καλή και μπορούν να τραβηχτούν πολύ ωραίες φωτογραφίες κατά την εξερεύνηση της πλώρης (17 μέτρα) ή της πρύμνης (32 μέτρα). Το Bristol Beaufighter, βομβαρδιστικό αεροσκάφος μεγάλης εμβέλειας του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, κείτεται στον επίπεδο αμμώδη βυθό τελείως άθικτο, μισό μίλι έξω από το Ακρωτήριο Κούρουπας των Κυκλάδων, ανάμεσα στην Πάρο και τη Νάξο. Πιθανώς η έλικά του περιστρεφόταν ακόμη όταν βυθίστηκε. Το αεροσκάφος αυτό είναι ο τοπικός πόλος έλξης για δύτες κάθε επιπέδου, ενώ το μέσο βάθος της κατάδυσης είναι τα 30 μέτρα.

Hydra


Το Βρετανικό υποβρύχιο «HMS Περσέας» κατασκευάστηκε το 1929 και χάθηκε το 1941 στην Κεφαλονιά κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1997 ανακαλύφθηκε και επιθεωρήθηκε. Είναι ένα διάσημο ναυάγιο σε εξαιρετική κατάσταση, σε μέγιστο βάθος 52 μέτρων. Οι δύτες που θα κατορθώσουν να φθάσουν εκεί θα θαυμάσουν την πλώρη και τις τορπίλες του. Οι έλικες και τα όργανα ελέγχου είναι άθικτα και έχουν διατηρηθεί ακριβώς όπως ήταν το 1941, ενώ η γέφυρα δίνει τη δυνατότητα για πολύ ωραίες φωτογραφίες. Το Αντιτορπιλικό Βασίλισσα Όλγα D-15, ένα από τα ενδοξότερα πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, βυθίστηκε στον όρμο Λακκί της Λέρου το 1943 μετά από επίθεση γερμανικών βομβαρδιστικών Junkers JU-88. Σήμερα κείτεται σε μέγιστο βάθος 32 μέτρων, πλάι σε άλλα βυθισμένα πλοία και αεροπλάνα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και σε ανθυποβρυχιακά αμυντικά δίχτυα που χρησιμοποιούνταν για την ασφάλεια του λιμανιού στη διάρκεια του πολέμου, δημιουργώντας έτσι ένα τεράστιο υποβρύχιο μουσείο. Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων χρονολογείται από τη Ρωμαϊκή εποχή και συγκεκριμένα από το 2ο τέταρτο του πρώτου αιώνα π.Χ. Ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα από σφουγγαράδες έξω από το Σημείο Γλυφαδιά του νησιού των Αντικυθήρων, το 1900. Η πρώτη αποστολή εξερεύνησης του ναυαγίου πραγματοποιήθηκε από τον Ζακ-Υβ Κουστώ το 1953. Από το 2012, η Αρχαιολογική Υπηρεσία της Ελλάδος συνέχισε την ανασκαφή και εξακολουθεί να φέρνει στην επιφάνεια πολύτιμα αντικείμενα και νέες πληροφορίες. Ανάμεσα στα εκατοντάδες ευρήματα, το σπουδαιότερο μέχρι σήμερα είναι ο διάσημος μηχανισμός των Αντικυθήρων.

Nestos

Μηχανισμός των Αντικυθήρων


Ο Mηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής, παγκοσμίως. Τον χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες για να απεικονίζουν τις κινήσεις του ήλιου, της σελήνης και των πλανητών, να προβλέπουν τις εκλείψεις σελήνης και ηλίου, αλλά και να προσδιορίζουν ημερολογιακά τον τετραετή κύκλο των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο ηλικίας 2000 ετών αστρονομικός υπολογιστής μπορούσε να ευθυγραμμίσει τον αριθμό των σεληνιακών μηνών με τα έτη και να εμφανίσει τη θέση του ήλιου και της σελήνης στο ζωδιακό κύκλο. Η συσκευή αποτελείται από ένα πολυσύνθετο σύστημα περισσότερων από 30 περίπλοκων μπρούντζινων οδοντωτών γραναζιών μέσα σε ένα ξύλινο και μπρούντζινο κιβώτιο, στο μέγεθος ενός κουτιού παπουτσιών. Η μηχανική λειτουργία του τον αναδεικνύει ως τον αρχαιότερο υπολογιστή παγκοσμίως, ενώ το σύστημα των οδοντωτών γραναζιών του θυμίζει ελάχιστα τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του 20ου αιώνα. Ορισμένοι επιστήμονες υπολογίζουν το έτος κατασκευής του οργάνου περίπου στο 85 π.Χ., αλλά πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να είναι ακόμα παλαιότερο. Δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο χάθηκε η συγκεκριμένη τεχνολογία. Η μηχανική της πολυπλοκότητα θα ήταν ασυναγώνιστη τουλάχιστον για άλλα 1.000 χρόνια, μέχρι την εμφάνιση των μεσαιωνικών ρολογιών στους ευρωπαϊκούς ναούς.

Porto Lagos

HMS Περσέας


Καταδύσεις σε σπήλαια Στην Ελλάδα θα βρείτε πάνω από 8.500 φυσικές σπηλιές και σπηλαιώματα, υπόγεια και υποβρύχια, που δημιουργήθηκαν από την πλούσια γεωλογική δομή και ιστορία της χώρας. Στα περισσότερα κέντρα καταδύσεων της Ελλάδας, οι δύτες έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν καταπληκτικές σπηλιές, σπήλαια, φαράγγια και σήραγγες. Υπάρχουν τοποθεσίες για όλα τα επίπεδα κατάδυσης, ακόμα και για τους πιο έμπειρους τεχνικά σπηλαιοδύτες. Η χώρα προσφέρει πολλές δυνατότητες κατάδυσης σε σπήλαια στην Αθήνα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Καλαμάτα, Κύθηρα, Αλόννησο, Κρήτη και αλλού. Κάποια από τα γνωστότερα σπήλαια της Ελλάδας είναι τα εξής: Το σπήλαιο των Ελεφάντων βρίσκεται στην Κρήτη, στα Χανιά. Η θέα μέσα στο σπήλαιο είναι εκπληκτική, με τεράστιους σταλαγμίτες και σταλακτίτες πάνω και κάτω από την επιφάνεια του νερού. Η κεντρική αίθουσα, 50 μέτρα μακριά από την είσοδο του σπηλαίου, έχει πρόσβαση στην επιφάνεια και το φως που διεισδύει από την οροφή δίνει τη δυνατότητα λήψης μοναδικών φωτογραφιών. Η κατάδυση είναι εύκολη για όλους τους δύτες αφού είναι μέχρι τα 9 μέτρα βάθος. Η λίμνη της Βουλιαγμένης είναι ένας σπάνιος γεωλογικός σχηματισμός, μια μικρή λίμνη με γλυφό νερό στα νότια του προαστίου της Βουλιαγμένης, μόλις 45 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας με το αυτοκίνητο. Μπορούν να γίνουν τέσσερις διαφορετικές υπέροχες καταδύσεις μέσα στο εντυπωσιακό σύνολο των σπηλαίων. Η θερμοκρασία είναι 24°C όλο το χρόνο.

Thessaloniki

Σπήλαιο Καραβόμυλου


Το σπήλαιο Σίντζι στην Κανδήλα Αρκαδίας, σε υψόμετρο 650 μέτρων (πάνω από τη στάθμη της θάλασσας) με βάθος 153,50 μέτρα, είναι ένα από τα ωραιότερα σπήλαια της Ελλάδας όπου μόνο λίγοι μπορούν να καταδυθούν διότι απαιτείται πολύ καλή προετοιμασία, δεξιότητες και εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας. Δεν είναι μια απλή κατάδυση, είναι μια πραγματική αποστολή και εντάσσεται ανάμεσα στις 30 βαθύτερες εξερευνηθείσες υποβρύχιες φυσικές κοιλότητες παγκοσμίως. Η θερμοκρασία είναι 10°C όλο το χρόνο. Το σπήλαιο του Καραβόμυλου στη Μελισσάνη της Κεφαλονιάς περιέχει μία μικρή στρογγυλή λίμνη με πλούσια βλάστηση και γλυκό νερό που χύνεται στη θάλασσα. Μέσα στο σπήλαιο, οι έμπειροι δύτες αντικρίζουν ένα εκπληκτικό σκηνικό με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Το μέσο βάθος του είναι 9 μέτρα, με ανώτατο βάθος τα 17 μέτρα. Η θερμοκρασία είναι 14°C όλο το χρόνο. Τα περισσότερα σπήλαια έχουν εξαιρετική ορατότητα η οποία υπερβαίνει τα 50 μέτρα ενώ, στις περισσότερες περιπτώσεις, η θερμοκρασία του νερού παραμένει σταθερή όλο το χρόνο.

Halkidiki


Κατάδυση στη Ιστορία Κατάδυση στο Παρελθόν: Αρχαία ναυάγια και το φορτίο τους, αρχαία λιμάνια, πολύτιμα γλυπτά και χιλιάδες έργα τέχνης είναι μόνο μερικοί από τους θησαυρούς παγκόσμιας σπουδαιότητας που έχουν ήδη ανακαλυφθεί, στους οποίους έχουν πρόσβαση ακόμα και οι ερασιτέχνες δύτες. Είναι βέβαιο ότι στο μέλλον θα υπάρξουν κι άλλες συναρπαστικές ανακαλύψεις. Βυθισμένες πόλεις: κάποιες φορές, οι έντονες γεωλογικές αλλαγές στην Ελλάδα και σε όλη τη Μεσόγειο κατέληξαν στη βύθιση ολόκληρων χερσαίων οικισμών. Σήμερα, πάνω από 29 βυθισμένες αρχαίες τοποθεσίες από την προϊστορική μέχρι την πρώιμη βυζαντινή περίοδο κείτονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το Παυλοπετρί, βυθισμένη πόλη εδώ και 5.000 χρόνια στα ανοιχτά της ακτής της Νότιας Λακωνίας, στην Πελοπόννησο, είναι μία από τις αρχαιότερες βυθισμένες χαμένες πόλεις παγκοσμίως – και η αρχαιότερη στη Μεσόγειο. Τα αρχαιολογικά ερείπια της πόλης από την Εποχή του Χαλκού βρίσκονται λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και περιλαμβάνουν απομεινάρια κτιρίων, αυλές, δρόμους και νεκροταφεία. Είναι ένας ιδανικός τόπος για δύτες. Το λιμάνι του Λεχαίου ήταν ένα από τα δύο πολυσύχναστα λιμάνια της αρχαίας πόλης της Κορίνθου με ζωηρή κίνηση για περισσότερο από 1.000 χρόνια, από τον 6ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 6ο αιώνα μ.Χ. Ολόκληροι στόλοι απέπλεαν φορτωμένοι με εμπορεύματα, αποίκους και στρατεύματα, κατευθυνόμενοι προς διάφορα λιμάνια σε όλη τη Μεσόγειο και ακόμα πιο μακριά. Σήμερα, οι δύτες περιπλανώνται ανάμεσα στα πέτρινα ερείπια και αποκαλύπτουν κρυμμένα κτίρια, τεράστιες οικοδομές και ναούς.


Οι Φούρνοι είναι ένα σύμπλεγμα 13 νησιών και νησίδων στο Αιγαίο, μεταξύ Σάμου και Ικαρίας. Σε αυτή τη μικρή έκταση, μετά από μόνο τρεις φάσεις υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας, ανακαλύφθηκαν 53 ναυάγια συνολικά. Είναι απομεινάρια από την Κλασική Εποχή της Αρχαίας Ελλάδας μέχρι το πρώτο μισό του 20ου αιώνα και περιλαμβάνουν ένα πλοίο του 4ου αιώνα π.Χ. από τη Χίο, ένα ρωμαϊκό ναυάγιο φορτωμένο με αμφορείς για παστά ψάρια από την Ισπανία, δύο ναυάγια από την Ύστερη Ρωμαϊκή Περίοδο, του 6ου και 7ου μ.Χ. αιώνα, γεμάτα κι αυτά με αμφορείς και ένα ξύλινο σκάφος της περιόδου του μεσοπολέμου που βυθίστηκε μετά το 1929. Το πλήθος και η ποικιλία των φορτίων που ανακαλύφθηκαν – πολλά από τα οποία ήταν ξένης προέλευσης – δείχνουν ότι, στην αρχαιότητα, οι Φούρνοι αποτελούσαν σημαντικό κόμβο και συνέδεαν ένα ευρύ δίκτυο θαλασσίων διαδρομών. Η Δήλος βρίσκεται στις Κυκλάδες, στο Αιγαίο πέλαγος, κοντά στη Μύκονο. Σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν η γενέτειρα του Απόλλωνα, αλλά και μια σπουδαία εμπορική βάση και μια σημαντική θαλάσσια εμπορική οδός στην πρώτη χιλιετία π.Χ. Τα ερείπια του νησιού περιλαμβάνουν Δωρικούς ναούς, αγορές και ένα υπαίθριο θέατρο. Υποβρύχια ερείπια, αρχαία παραλιακά κτίρια, το λιμάνι και ένας μεγάλος αριθμός ναυαγίων βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η Δήλος δεν κατοικείται και οι δύτες πηγαίνουν εκεί με σκάφη που αποπλέουν από τη Μύκονο για οργανωμένες ημερήσιες εκδρομές. Μπορούν επίσης να επισκεφθούν το μουσείο και τον υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο. Η Δήλος είναι ο ιδανικός τόπος για καταδύσεις πάνω από όλα αυτά τα άπειρα ευρήματα μέσα στα γαλάζια κρυστάλλινα νερά, που συγκαταλέγονται ανάμεσα στα μεγαλύτερα πολιτιστικά μνημεία του κόσμου.

Δήλος


Ποιότητα και Ασφάλεια 250 κέντρα καταδύσεων σε όλη τη χώρα, με επίσημη άδεια, ακολουθούν τις αυστηρότερες προδιαγραφές της ελληνικής και της διεθνούς νομοθεσίας που αφορούν στην ασφάλεια των καταδύσεων. Οι εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση αυτών των κέντρων έχουν πιστοποιηθεί από εγκεκριμένους οργανισμούς ποιοτικών προτύπων. Τα κέντρα αυτά προσφέρουν υψηλής ποιότητας καταδύσεις με φιάλες οξυγόνου ή με αναπνευστήρα. Είναι πολύ καλά εξοπλισμένα και οργανωμένα, ενώ το προσωπικό τους είναι πολύ εξυπηρετικό και παρέχει λεπτομερή ενημέρωση που αφορά στην άνεση και στην ασφάλεια των δυτών. Όλα τα κέντρα απασχολούν επαγγελματίες που μιλούν τουλάχιστον αγγλικά, ενώ πολλά από αυτά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και στη γερμανική, γαλλική ή ρωσική γλώσσα. • • • • • • •

Ειδικά διαμορφωμένα σκάφη για γρήγορες και ασφαλείς διαδρομές Φιάλες οξυγόνου – πρώτων βοηθειών σε όλα τα σκάφη Επαρκής εκπαίδευση και προετοιμασία Πρόσθετος εξοπλισμός διαθέσιμος Λεπτομερής ενημέρωση με χάρτες, διαγράμματα, φωτογραφίες και βίντεο Καθοδήγηση στους δύτες από έμπειρους επαγγελματίες Μικρές ομάδες δυτών που εξασφαλίζουν όχι μόνο ασφάλεια, αλλά και καλύτερη ποιότητα

Meteora


Ανακαλύψτε τις καταδύσεις με φιάλες οξυγόνου ή με αναπνευστήρα Η Ελλάδα είναι ο ιδανικός τόπος για να αγαπήσετε τη θάλασσα και να ανακαλύψετε τον υπέροχο υποβρύχιο κόσμο. Η μεγάλη πλειοψηφία των 250 κέντρων καταδύσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα προσφέρει μαθήματα σε αρχάριους ώστε να πάρουν το βάπτισμα στις καταδύσεις, καθώς και οδηγίες για τη χρήση αναπνευστήρα. Κάθε χρόνο, στην Ελλάδα, χιλιάδες επισκέπτες ανακαλύπτουν τις καταδύσεις με φιάλες οξυγόνου και, χρόνο με χρόνο, οι βουτιές με αναπνευστήρα γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς αφού δίνουν τη δυνατότητα στο δύτη να δει και να εξερευνήσει όμορφα μέρη, ενώ ταυτόχρονα γυμνάζεται, να νιώσει ελεύθερος και χαλαρός και να βγάλει υπέροχες φωτογραφίες. Τα περισσότερα κέντρα καταδύσεων διοργανώνουν ημερήσιες οικογενειακές εκδρομές σε νησιά όπου οι δύτες ανακαλύπτουν θεαματικά ευρήματα και έχουν αξέχαστες υποβρύχιες εμπειρίες. Αυτές οι ημερήσιες εκδρομές δίνουν την ευκαιρία στους δύτες να εξερευνήσουν πολύχρωμους υφάλους, βραχώδη ακρωτήρια, μακρινά μέρη και να κολυμπήσουν σε απομονωμένες παραλίες.

Skiathos

Κρήτη


Εμπειρία που θα αλλάξει τη ζωή σας Ανακαλύψτε πόσο όμορφες και συναρπαστικές είναι οι καταδύσεις και απολαύστε μία απίστευτη υποβρύχια περιπέτεια! Επιλέξτε μερικά από τα 2.000 ήδη χαρτογραφημένα καταδυτικά σημεία και απολαύστε μία εβδομάδα γεμάτη δράση. Χιλιάδες ναυάγια από όλες τις περιόδους είναι πλέον προσβάσιμα για εξερεύνηση. Οι δύτες έχουν την ευκαιρία να συνδυάσουν πολιτισμό, ιστορία και τέχνη. Κάντε ένα διάλειμμα ανάμεσα στις καταδύσεις. Επισκεφθείτε διάσημους αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους και χαρείτε τον φημισμένο ελληνικό τρόπο ζωής. Απολαύστε την ελληνική κουζίνα. Αρχίστε με ένα συνδυασμό παραδοσιακών γευστικών θαλασσινών μεζέδων και συνεχίστε με ψάρια υψηλής ποιότητας, ενώ ταυτόχρονα γεύεστε ένα εξαιρετικό τοπικό κρασί. Αποκαλύψτε τα μυστήρια των ελληνικών θαλασσών. Εξερευνήστε το απέραντο γαλάζιο. Αρχίστε την περιπέτεια!

Υπεύθυνος έκδοσης: ΠΕΤΡΟΣ ΣΑΓΑΝΑΣ

Προϊστάμενος Διεύθυνσης Έρευνας Αγοράς και Διαφήμισης

Συντονίστρια: EΛΕΥΘΕΡΙΑ ΦΙΛΗ

Προϊσταμένη Τμήματος Εκδόσεων και Οπτικοακουστικών Μέσων

Κείμενα - Μεταφράσεις: AΥΓΕΡΙΝΟΣ ΒΡΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, R2 DIGITAL

HARALD MIELKE AQUANAUT

Φωτογραφίες: Γ.Ρηγούτσος, M. Strmiska, A.Βραζόπουλος, K.Balabuch, αρχείο ΕΟΤ, Shutterstock. Copyright: ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΚΔΟΣΗ ΔΕΝ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ GREEK NATIONAL TOURISM ORGANISATION www.visitgreece.gr

Λίμνη Καραβόμυλου


" It is actually not easy to find a pleasing green color underwater. Whether it is algea, plants.. etc. But this place in Greece blowed my mind. " Martin Strmiska


Follow Greece Everywhere

www.visitgreece.gr Discover the fascination of Greece through our website! www.facebook.com/visitgreecegr Let’s talk about Greece! www.twitter.com/visitgreecegr Follow us on Twitter! www.youtube.com/visitgreecegr Watch our latest videos! www.flickr.com/visitgreecegr Can you see me? I was in Greece too! https://plus.google.com/+greece Find out what Greece is all about! http://pinterest.com/visitgreecegr Let’s pin the beauties of Greece! http://instagram.com/visitgreecegr Capture & Share your moments in Greece!

Greek National Tourism Organisation

www.visitgreece.gr

Profile for Visit Greece

Diving GR  

Diving GR  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded