Page 29

RIFABU

Idræt For Anbragte Børn og Unge

leder af en idrætsfritidsforening, undervist pædagoger i rummelig idræt og arbejder på et opholdssted, så hendes kvalifikationer til stillingen er optimale. Der bliver oprettet hold i foreninger kun til anbragte børn og nogle steder får børnene lov til at deltage på eksisterende hold på specielle vilkår. »Jeg skal hjælpe med at få foreningen og ikke mindst trænerne gjort klar til at modtage de udsatte børn, så de føler sig trygge i det nye fællesskab,« fortæller Heidi Aasborg. Gennem projektet får børnene mulighed for, at indgå i det fællesskab der opstår i sammenhæng med organiseret idræt. Det er vigtigt, at pleje disse oplevelser, da det for de udsatte kan være afgørende for, at de bliver ved med at komme i foreningen. I projektet er der lagt op til, at deltagerne bl.a. også skal deltage i idrætsstævner, hvor de dels kan få afprøvet forskellige idrætter, de ikke tidligere har stiftet bekendtskab med og dels kan indgå i sociale fællesskaber og evt. stifte nye venskaber.

Leder efter børn »Jeg ser RIFABU som et spændende projekt med masser af aktive muligheder og perspektiver for de børn og unge, som normalt ikke har overskud

til at benytte sig af idrætstilbud«, siger Heidi Aasborg, der glæder sig til at få kontakt med bosteder og foreninger. Projektet arbejder for at de forskellige aktiviteter er gratis eller meget billige og har i opstartsperioden haft 50 børn igennem 10 forskellige idrætter. Heraf har ca. 40 har valgt at fortsætte med deres valgte aktivitet, hvilket er et resultat, vi slet ikke turde håbe på. Der er pt. 23 forskellige idrætsaktiviteter, der spænder lige fra Zumba og motocross til dykning med flasker. Alle aktiviteterne kan findes på hjemmesiden www.rifabu. dk, der løbende opdateres, når nye tilbud kommer til. I den kommende tid vil hun bruge tid på at få opsporet alle bostederne i Hedensted, Horsens, Vejle, Fredericia og Kolding, som kunne have interesse i at få mere idræt ind i hverdagen hos deres unge beboere. Vil børnene fra jeres institution gerne gå til noget på aktivitetslisten, kan tilmelding ske til Heidi.aasborg@dgi. dk eller via tlf.: 24 96 47 77 Børnene og de unge fra anbringelsesstederne udvælges i samarbejde med de voksne, der arbejder på stedet. »Deltagelsen skal være frivillig, men da anbragte børn og unge ofte har et lavt selvværd, kan de være bange for nye og ukendte områder.

Personalet på opholdsstederne skal derfor være godt klædt på, til at motivere børnene til deltagelse og fastholdelse i projektet.

Det giver et boost Det enkelte hold er ikke ladt alene, for der vil være en pædagog med fra bostedet, når der trænes. Og hvis der alligevel opstår gnidninger eller problemer, står RIFABU klar med gode råd og vejledning med det samme. Med i projektet er der også afsat en pose penge, hvor foreningerne kan søge støtte til f.eks. nye redskaber – som alle i foreningen kan have glæde af – ikke kun de udsatte børn og unge. Denne type projekt er den første af sin art, og der er ikke nogen erfaring at trække på fra tidligere. Men gruppen bag RIFABU tror på, at bevægelse og fællesskabet på holdet, vil styrke de børn og unge, som går med på ideen. »Jeg ved fra mig selv, at en løbetur i skoven, eller en tur i fitnesscenter giver et boost helt ind i sjælen, og dermed energi og overskud til livets udfordringer«, siger Heidi Aasborg, som håber, at de hårdt ramte børn og unge fra landsdelens bosteder vil få samme oplevelse. De trænger i den grad til succeser.

Gi’ LOS • 3-2010

29

Gi' LOS Sept. 2010  
Gi' LOS Sept. 2010  

Medlemsblad Nr. 3 - 17. årgang - september 2010

Advertisement