Page 1

SLOVENIJA

www.fizio-trgovina.si


Vam je znana ostra bolečina, ki se v mišicah običajno pojavi po vadbi oziroma treningu? Bolečina je lahko tako močna, da premikanje telesa brez bolečin praktično ni mogoče, kaj šele nadaljevanje z vadbo. Še huje, bolečina lahko traja več dni, tednov ali mesecev. Gre za mišične vozličke-trigger točke, ki povzročajo to ostro, kljuvajočo bolečino v vaših mišicah. Kaj jih povzroča?

Padci, športne poškodbe, ki povzročajo mišične natege. Statično sedenje. Intenzivnejša vadba in športne aktivnosti, še posebej dvigovanje uteži. Kako jih razrešimo? Za to ne potrebujete dragih naprav ali posebnega znanja. Pomemben je daljši mehanski pritisk na trigger točko, ki pa jo je potrebno poiskati. To "skeniranje" telesa oz. mišic in pritisk na trigger točko, odlično opravi RumbleRoller. Ta učinkovit in kvaliteten masažni valj najdete na www.fizio-trgovina.si


Opis izdelka RumbleRoller, ima posebej zasnovano obliko s čepki, ki so trdi a hkrati prilagodljivi in učinkujejo podobno kot palci maserja. Pri uporabi čepki pritiskajo na telo in masirajo mehko tkivo. Na ta način se hitreje povrne fleksibilnost in olajša bolečina v mišicah. Neporozna površina RumbleRollerja odbija večino umazanije. Prav tako je vodotesen, brez lateksa, materialu pa so dodani antibakterijski aditivi. RumbleRoller se preprosto čisti – obriše se s krpo, lahko se tudi umije z vodo in milom.

Zakaj RumbleRoller in ne podobni izdelki na trgu? V izdelavo RumbleRoller masažnih valjev, je bilo vloženo veliko truda in za razvojem stoji ogromno študij. Po številnih testiranjih se je izkazalo, da je naš RumbleRoller bistveno boljši od podobnih izdelkov na trgu. Uporabljeni materiali so izredno močni in obstojni, prijetni na odtip, po uporabi obdržijo obliko in preverjeno prekašajo podobne izdelke na trgu.


Dve trdoti: RumbleRoller original density (modre barve)

RumbleRoller extra firm (črne barve, 36% trši od modela original density)

Dve velikosti: RumbleRoller Compact – 30cm x 12,5cm

RumbleRoller Full Size


Navodila & Varnost Self-Myofascial Release (odprava miofascialne bolečine) Poškodbe, stereotipno delo ali daljša neaktivnost, lahko oslabi delovanje vaših mišic in mišične ovojnice. To se kaže predvsem v obliki mišičnih vozlov (trigger points) – zadebelitve v mišicah, ki jih lahko otipamo. Bolečine zaradi mišičnih vozlov lahko odpravimo z globokimi pritiski oz. globoko masažo tkiva. Nekaj sekundni pritisk na trigger točko pomaga sprostiti napetost in pospešuje okrevanje.

Nasveti za izvajanje samomasaže (Rolling Tips) Čeprav govorimo o »vadbi« z RumbleRollerjem, se morate osredotočiti na sproščanje mišic in ne na »zategovanje«. Najboljši način za izvajanje masaže je, da jo izvajate počasi, nadzorovano in premišljeno, tako boste tudi učinkovito našli vse trigger točke katere želite zmasirati. Pri valjanju bodite pozorni na predele ali točke, ki so otrdeli ali drugače občutljivi. Na točkah naredite krajši premor zato, da lahko čepki RumbleRollerja prodrejo globje. Postopma se bodo mišice sprostile in bolečina bo izginila. Ni pomembno, da izvajate vse vaje, ki so v priročniku. Za optimalne rezultate se osredotočite na vaje, ki vam prinašajo ugodje in vas popeljejo do boljšega počutja. Če npr. veliko časa presedite za pisalno mizo, računalnikom, je mogoče za vas bolj primerno, da pogosteje izvajate masažo hrbta. Če ste npr. tekač, pa pogosteje izvajajte masažo nog. Nikoli ni pravi ali napačen čas za izvajanje masaže z RumbleRollerjem. Mnogi športniki uporabljajo valj za masažo pred ali po vadbi. Drugi pa se npr. masirajo med tem, ko gledajo TV.

Preden pričnete (Before you begin) Spodaj je navedenih nekaj pogostih vaj, ki jih lahko izvajate z RumbleRollerjem. Za izvajanje naprednejših vaj, pa se posvetujte z izkušenim terapevtom. Vse vaje lahko izvajate tako s klasičnim, kot tudi s kompaktnim RumbleRollerjem. Začnite počasi! Ni pomembno, koliko časa porabite za vadbo, prav tako ni potrebno šteti ponovitev. Vaš cilj je izboljšati prožnost mišic. Nekatere vaje bodo prvič presenetljivo boleče, kar pa pomeni, da boste z vajo pridobili toliko več. Po nekaj tednih uporabe, se bo kakovost vašega mišičnega tkiva izboljšala, vaje pa bodo postale bolj prijetne.

OPOZORILO: Prekinite vse vaje, ki povečujejo bolečino!


Kvadriceps (Quadriceps)

S sprednjim delom stegen se uležite na masažni valj (kot kaže slika). Oprite se na komolce in podlakti, ter imejte trebušne in hrbtne mišice rahlo napete - za stabilizacijo hrbtenice. Počasi se valjajte v smeri naprej in nazaj, od vrha kolen do predela rahlo pod boki. Če začutite občutljiv predel, se tam za nekaj trenutkov ustavite. Kvadricepsi (sprednji del stegen) naj bodo ves čas sproščeni, prsti na nogah pa naj se rahlo dotikajo tal. Za intenzivnejšo in globjo masažo se lahko nagnete v levo ali desno stran in povečate pritisk na valj.

Primikalke stegna (Adductor)

Razširite noge in se s trebuhom proti tlom uležite na valj (kot kaže slika). Oprite se na komolce in podlakti, ter imejte trebušne in hrbtne mišice rahlo napete – za stabilizacijo hrbtenice. 1 koleno naj počiva na tleh. Valjajte se počasi v smeri naprej-nazaj ter rahlo rotirajte z boki v levo in desno smer.

Iliotibialni trakt (IT band) Postavite se na stran (kot kaže slika). Spodnjo nogo iztegnite, zgornjo pa rahlo pokrčite in se uprite na tla. Zgornji del telesa potprite na komolec in podlaket. Trebušne in hrbtne mišice rahlo napnite za stabilizacijo hrbtenice. Valjajte se v predelu od malo pod kolčnim sklepom do tik nad kolenom. Če je izvajanje zelo boleče, prenesite več teže na zgornjo nogo s katero se upirate na tla.

Zadnjične mišice / sindrom piriformisa (Glute/Piriformis)

Sedite na sredino valja in eno nogo prekrižajte na drugo (kot kaže slika). Z eno ali obema rokama pa se oprite na tla. Počasi in nadzorovano se valjajte naprej in nazaj. Zamenjajte nogi.


Zadnje stegenske mišice (Hamstring) Sedite na valj in se oprite za obema rokama na tla za vami (kot kaže slika). Mišice nog naj bodo sproščene, pete pa naj rahlo vlečejo po tleh. Valjajte se v predelu od tik nad kolenom do tik pod medenico. Če želite povečati intenziteto in masirati globje prekrižajte noge in prenesite težo na eno nogo.

Meča (Calves) Položaj je podoben kot pri masaži zadnjih stegenskih mišic, s tem, da valj namestite pod meča. Valjajte v predelu od tik nad gležnji do rahlo pod koleni. Prekrižajte noge, če želite intenzivnejšo in globjo masažo.

Spodnji del hrbta (lower back) OPOZORILO: Ta vaja ni priporočljiva za tiste s poškodbami hrbtenice! S spodnjim delom hrbta in s pokrčenimi koleni in stopali trdno na tleh, se previdno uležite na valj (kot kaže slika). Rahlo napnite trebušne mišice, da obdržite hrbtenico v naravnem, nevtralnem položaju. Usmerite pogled naravnost naprej in obdržite glavo in vrat v nevtralnem položaju (glava naj ne pade nazaj). Če je potrebno, se lahko oprete s komolci na tla za vami. Valjajte se v predelu od tik nad boki do rahlo pod rebrami. Če čutite, da čepki pritiskajo na vašo hrbtenico, s telesom rahlo rotirajte v levo in desno smer in preusmerite pritisk na mišice.

Zgornji del hrbta (upper back) OPOZORILO: Ta vaja ni priporočljiva za tiste s poškodbami hrbtenice! Z zgornjim delom hrbtain s pokrčenimi koleni ter stopali trdno na tleh, se previdno uležite na valj (kot kaže slika). Rahlo napnite trebušne mišice, da obdržite hrbtenico v naravnem, nevtralnem položaju. Usmerite pogled naravnost naprej in obdržite glavo in vrat v nevtralnem položaju (glava naj ne »pade« nazaj). Valjajte se počasi, od spodnjega dela trapezoidnih mišic do vrha romboidnih mišic. NE VALJAJTE SE PO VRATU! Za povečanje intenzivnosti in globjo masažo, prekrižajte roke in s telesom rotirajte v levo in desno smer.


Široka hrbtna mišica (Latissimus) Uležite se na bok in valj namesite pod iztegnjeno roko (kot kaže slika). Počasi in previdno se valjajte in rotirajte s telesom v vse smeri.

Vrat (Neck) OPOZORILO: Vaja ni primerna za tiste s poškodbami vratu ali hrbtenice! Uležite se na tla in namestite valj pod vrat (kot kaže slika). Previdno in počasi zibajte glavo iz ene v drugo stran. Telo naj bo sproščeno. Teža glave naj bo edina sila, ki pritiska na valj.

RumbleRoller je vaš osebni terapevt, ki je vedno na voljo!

www.fizio-trgovina.si

e-katalog RumbleRoller Slovenija  

RumbleRoller e-katalog.

e-katalog RumbleRoller Slovenija  

RumbleRoller e-katalog.

Advertisement