Λευκάδα περπατώντας

Page 1

περπατώντας Lida Out

30 διαδρομές για να ανακαλύψετε το νησί


Lida Out ΛΕΥΚΑΔΑ περπατώντας 30 διαδρομές για να ανακαλύψετε το νησί Κείμενα: Lida Out Φωτογραφίες: Lida Out & με συνδρομή φίλων Μετάφραση: Μαρία Πολίτη Χάρτες: Geomatics s.a. © 2013 Fagottobooks ISBN: 978-960-6685-53-8 Κεντρικό: Βαλτετσίου 15, 10680 Αθήνα τηλ. 210-3645147, fax: 210-3645149 Υποκατάστημα: Ζακύνθου 7, 31100 Λευκάδα τηλ./fax: 26450-21095 info@fagottobooks.gr www.fagottobooks.gr Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται απολύτως η άνευ γραπτής άδειας του εκδότη κατά οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο αντιγραφή, φωτοανατύπωση και εν γένει αναπαραγωγή, εκμίσθωση ή δανεισμός, μετάφραση, διασκευή, αναμετάδοση στο κοινό σε οποιαδήποτε μορφή (ηλεκτρονική, μηχανική ή άλλη) και η εν γένει εκμετάλλευση του συνόλου ή μέρους του έργου.


περιεχόμενα Εισαγωγή

5

1

Λευκάδα: Μύλος Ορλώφ Άγ. Ιωάννης

2

Απόλπαινα Μποτσάρες Φαράγγι Μέλισσας Απόλπαινα

Άγ. Ιωάννης Φρύνι Μοναστήρι Φανερωμένης

9

Τσουκαλάδες Φαράγγι Μέλισσας Κάβαλος Τσουκαλάδες

Τσουκαλάδες Φαράγγι Μέλισσας Τσουκαλάδες

12 16 20

4

Λαζαράτα Κάβαλος Φαράγγι Μέλισσας Σπανοχώρι Λαζαράτα

22

5

Λαζαράτα Σπανοχώρι Επισκοπή Προφήτης Ηλίας Άγ. Στέφανος Λαζαράτα

26

6

Λαζαράτα Φρυάς Κοντράτα Λαζαράτα Λαζαράτα Φρυάς Κάμπος Καρυάς Λαζαράτα

31 34

7

Καρυά Κάμπος Καρυάς Μοναστήρι Αγ. Ιωάννη Πινακοχώρι Καρυά

36

Σύντομος δρόμος από το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη για την Καρυά

41

8

Καρυά Άγιος Κωνσταντίνος Ρεκατσινάτα Καρυά

Καρυά Άγιος Κωνσταντίνος Ρεκατσινάτα Καρυά

42 45

9

Εγκλουβή Άγιος Δονάτος Λιβάδι Αλευρωτά Πηγαδάκια Παλαιοκατούνα Νυδρί

49

Βαυκερή Μοναστήρι Ασωμάτου Νεοχώρι Βαυκερή

54

Εγκλουβή Νεοχώρι Νυδρί Νυδρί Ράχη Καταρράκτης Νυδρί

60 62

12

Νυδρί Παλαιοκατούνα Νεοχώρι [Καταρράκτης] Ράχη Νυδρί

64

13

ολυβάτα Μονή Αγίου Γεωργίου Σκάροι Κόκκινη Εκκλησιά Πλατύστομα Κ Κολυβάτα

69

14

Κολυβάτα Μονή Αγίου Γεωργίου Σκάροι Κολυβάτα

73

15

Λυγιά Παλιοί Καρυώτες Λυγιά

76

16

Λυγιά Κατούνα Λυγιά

17

Λυγιά Κατούνα Καταρράκτης Επίσκοπου Λυγιά

18

Κατούνα, κυκλική διαδρομή κάτω από το χωριό

10 10Α 11

19

Βλυχό Κατωχώρι Φτερνό Χαραδιάτικα Βλυχό

78 81 85 89

20

Πόρος Δεσίμι Βλυχό

95

21

Βασιλική Κοντάραινα Λίμνη Μαραντοχωρίου Μαραντοχώρι Εύγηρος Σύβοτα

99

22

[Βασιλική] Κοντάραινα Αγία Σωτήρω Κοντάραινα [Βασιλική] Αρχή στη Βασιλική, με συνέχεια στη διαδρομή από την Κοντάραινα

104 107

23

Βασιλική Πηγή Κεφαλληνοί Μαύρη Βασιλική

110

24

Βασιλική Πηγή Άγιος Πέτρος Ρουπακιάς Βασιλική

113 113 120 122

22Α

24Α

Βασιλική Πηγή Άγιος Πέτρος Βασιλική

25

Άγιος Νικήτας, κυκλική διαδρομή πάνω από το χωριό

26

Άγιος Νικήτας Δρυμώνας Άγιος Νικήτας

27

Καλαμίτσι Εξάνθεια [Δρυμώνας] Άγιος Νικήτας

28

Καλαμίτσι Πρέντι Παναγιά στους κήπους Καλαμίτσι

127 131

29

Αθάνι Μέγα Βουνό προς Άγιο Πέτρο Αθάνι

137

30

Σπήλια Σπαρτοχώρι Γρίλια Μπάλoμα Σπαρτοχώρι Σπήλια

142

Συντεταγμένες

147


4


Εισαγωγή Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε τη Λευκάδα από την πεζοπορία απολαμβάνοντας την ευεργετική ηρεμία, την εντυπωσιακή φύση και τη μαγευτική θέα. Η επιθυμία μας να ανακαλύψουμε καινούρια πράγματα μάς οδήγησε σε πολλά εκπληκτικά μέρη, αλλά και πολλές φορές σε αδιέξοδα μονοπάτια. Αυτός ο περιπατητικός οδηγός σάς οδηγεί, συχνά από παλιά μονοπάτια, στα πιο όμορφα μέρη του νησιού και σας γνωρίζει παραδοσιακά χωριά και ρομαντικά χαλάσματα.

Λευκάδα Ένας πολύτιμος πράσινος βράχος στα τυρκουάζ νερά του Ιονίου, ένα νησί γεμάτο αντιθέσεις, άγριο και ειδυλλιακό, με απότομα βουνά και καταπράσινες κοιλάδες. Αιωνόβιες ελιές, ολόρθα κυπαρίσσια και υπέροχα πευκοδάση σάς χαρίζουν ένα πλούσιο φάσμα πράσινου. Μια ταιριαστή αντίθεση με τα γαλάζια χρώματα της γύρω θάλασσας. Γραφικά χωριά και λιτά εκκλησάκια είναι σκορπισμένα στην ορεινή ενδοχώρα. Στην άγρια δυτική ακτή, οι όμορφες κάτασπρες αμμουδιές εναλλάσσονται με απότομους γκρεμούς. Στα νότια, θα συναντήσετε γραφικούς κολπίσκους. Η ανατολική ακτή είναι ειδυλλιακή και προστατευμένη από τους ανέμους· είναι και η πιο αναπτυγμένη τουριστικά. Έχει υπέροχη θέα προς τα Πριγκηπονήσια, μια συστάδα μικρών νησιών. Στη βόρεια πλευρά βρίσκεται η πόλη της Λευκάδας, μια ζωντανή πόλη, γεμάτη λαβυρίνθους από σοκάκια, πολύχρωμα σπίτια και ενετικές εκκλησίες.

Μονοπάτια και καλντερίμια Η υποδομή του νησιού μεταβάλλεται συνεχώς. Φτιάχνονται νέοι δρόμοι και οι χωματόδρομοι ασφαλτοστρώνονται. Πολλοί από αυτούς τους δρόμους γίνονται για τη διευκόλυνση των αγροτών, έτσι φτάνουν ευκολότερα στα χωράφια τους. Το χτίσιμο νέων σπιτιών και ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων αλλάζει το τοπίο ριζικά. Στις διαδρομές μας προσπαθούμε να αποφεύγουμε τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους, αλλά αυτό, δυστυχώς, δεν είναι πάντοτε δυνατό. Είναι λυπηρό να βλέπεις τα παλιά μονοπάτια να χάνονται. Λογγώνουν, γιατί δε χρησιμοποιούνται πλέον, κι οι μπουλντόζες ανοίγουν πλατύτερους δρόμους. Οι τοπικές αρχές δεν κάνουν πολλά για να σταματήσουν την παρακμή. Το παλιό δίκτυο από μονοπάτια και καλντερίμια είναι μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και πρέπει να προστατευτεί και να αποκατασταθεί στην παλιά του μορφή. Η Δημοτική Ενότητα Σφακιωτών, πριν από λίγα χρόνια, καθάρισε και επισκεύασε κάποια από αυτά τα μονοπάτια. Ας ελπίσουμε ότι το παράδειγμά της θα ακολουθήσουν κι άλλες περιοχές.

Δυσκολία διαδρομών Η δυσκολία των περιπάτων υποδεικνύεται με το σκίτσο του παπουτσιού: 1 = εύκολο, 2 = μέτριας δυσκολίας, 3 = αρκετά δύσκολο, 4 = δύσκολο. Ο βαθμός δυσκολίας εξαρτάται από το μήκος της δια-

5


δρομής, τις υψομετρικές διαφορές και την προσβασιμότητα των μονοπατιών. Δεν συμπεριλάβαμε επικίνδυνες διαδρομές, π.χ. κατά μήκος φαραγγιών. Σας συνιστούμε να φοράτε καλά παπούτσια πεζοπορίας και μακριά παντελόνια. Με την υγρασία τα μονοπάτια μπορεί να είναι ολισθηρά, ειδικά τα καλντερίμια. Φροντίστε να έχετε μαζί σας αντιηλιακό, νερό και φαγητό. Το πιο πιθανό είναι να μη συναντήσετε στο δρόμο σας εστιατόρια ή καφετέριες. Επειδή οι διαδρομές έχουν χρονομετρημένες πληροφορίες, θα σας συνιστούσαμε να φοράτε ρολόι.

Χρόνος διαδρομών Η διάρκεια, όπως δίνεται στην περιγραφή κάθε περιπάτου, είναι η καθαρή διάρκεια, δηλαδή χωρίς στάσεις. Περπατάμε με σταθερό βήμα και, επειδή κάνουμε τις διαδρομές το χειμώνα, δε μας καθυστερεί η ζέστη. Μπορείτε εύκολα να προσθέσετε ένα ή δύο τρίτα στον προτεινόμενο χρόνο, για να υπολογίσετε πόσο χρόνο θα χρειαστείτε για κάθε περίπατο. Ξεκινήστε νωρίς για να έχετε όλη την ημέρα μπροστά σας.

Ο καιρός Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι οι ιδανικότερες εποχές για περπάτημα. Το καλοκαίρι, από τα μέσα Ιουνίου ώς τα μέσα Σεπτεμβρίου, μπορεί να έχει πολλή ζέστη.

Η φύση Την άνοιξη η φύση είναι στα καλύτερά της. Οι κουτσουπιές και τα σπάρτα ανθίζουν και το νησί καλύπτεται από ένα στρώμα αγριολούλουδων. Στους περιπάτους σας μπορείτε να ανακαλύψετε και σπάνιες ορχιδέες. Οι πολύχρωμες πεταλούδες είναι χάρμα οφθαλμών και οι μυρωδιές των βοτάνων, όπως ρίγανη, θυμάρι και φασκόμηλο, είναι διάχυτες στην ατμόσφαιρα. Το καλοκαίρι υπάρχει ξηρασία, αλλά το φθινόπωρο τα ανθισμένα λιβάδια και τα φθινοπωρινά χρώματα δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο.

Σκυλιά Αν συναντήσετε επιθετικά σκυλιά, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να φωνάξετε απειλώντας τα με το μπαστούνι περιπάτου, ή να σηκώσετε μια πέτρα μιμούμενοι πως την πετάτε προς το μέρος τους. Τα τσοπανόσκυλα, απλώς, κάνουν τη δουλειά τους και προστατεύουν το κοπάδι, γι’ αυτό γαβγίζουν με μανία όταν κάποιος τα πλησιάσει.

Φίδια Υπάρχουν διάφορα είδη φιδιών στη Λευκάδα, ένα από τα οποία είναι επικίνδυνο. Αυτό είναι η οχιά, ένας δηλητηριώδης τύπος έχιδνας, και μπορεί να αναγνωριστεί από το κέρας στη μύτη και το ζιγκ-ζαγκ ή ρομβοειδές μοτίβο στη ράχη της. Εμφανίζονται το Μάιο και τον Ιούνιο. Να είστε προσεκτικοί σε πηγές και δίπλα σε λιθιές. Επίσης μη σηκώνετε πέτρες, καθώς είναι πιθανό να κρύβονται σκορπιοί. Όταν περπατάτε ανάμεσα σε ψηλά χορτάρια, χρησιμοποιείστε ένα ξύλο για να τα παραμερίσετε.

6


Μετακίνηση Το λεωφορείο είναι ένας καλός τρόπος να μετακινηθείτε στο νησί, αν και οι ώρες των δρομολογίων μπορεί να σας δημιουργήσουν κάποια προβλήματα. Τα δρομολόγια για τα χωριά είναι συνήθως δύο φορές την ημέρα, νωρίς το πρωί και το μεσημέρι. Τα μεγαλύτερα χωριά, όπως η Καρυά, το Νυδρί και η Βασιλική, έχουν πιο συχνά δρομολόγια. Δεν είναι δυνατόν να προσθέσουμε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα δρομολογίων σ’ αυτό το βιβλίο, καθώς τα δρομολόγια αλλάζουν ανά εποχή. Μπορείτε να πάρετε πληροφορίες από τους σταθμούς των λεωφορείων [τηλ. ΚΤΕΛ Λευκάδας: 2645022364]. Μια καλή λύση είναι και το ταξί. Φροντίστε να συμφωνήσετε για την τιμή πριν ξεκινήσετε, μιας και τα ταξί δε χρησιμοποιούν ταξίμετρο [τηλ. ταξί Λευκάδας: 2645024600, τηλ. ταξί Νυδριού: 2645092000].

Περιγραφές Κάποιες φορές δύσκολα σημεία σημειώνονται με μπλε ή κόκκινα σημάδια, αλλά η περιγραφή πρέπει να είναι αρκετή. Οι φωτογραφίες μπορεί να είναι ένα σημείο αναγνώρισης. Στη διάρκεια των περιπάτων δημιουργήσαμε σημεία αναφοράς, τα οποία μπορείτε να βρείτε τόσο στην περιγραφή όσο και στους σχετικούς χάρτες. Στο τέλος του βιβλίου βρίσκονται οι συντεταγμένες και τα υψόμετρα των σημείων αναφοράς. Οι περιγραφές των διαδρομών βασίζονται στην κατάσταση που συναντήσαμε το χειμώνα του 2009/2010. Για οποιαδήποτε αλλαγή δε φέρουμε ευθύνη. Θα το εκτιμούσαμε πολύ, αν μας ενημερώνατε για οποιεσδήποτε αλλαγές και παρατηρήσεις. Μπορείτε να μας στείλετε τις παρατηρήσεις σας στο info@fagottobooks.gr, ενώ προσθήκες θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.fagottobooks.gr. Είσαστε υπεύθυνοι για την ασφάλειά σας κατά τη διάρκεια των περιπάτων και δε φέρουμε καμία ευθύνη για πιθανά ατυχήματα. Παρόλο που κανένας ειδικός χάρτης πεζοπορίας δεν είναι διαθέσιμος, θα ήταν χρήσιμο να έχετε ένα γενικό χάρτη της Λευκάδας, ώστε να τον χρησιμοποιήσετε μαζί με τους εξειδικευμένους χάρτες του βιβλίου. Προτείνουμε τον παρακάτω: Λευκάδα 1:40.000, Anavasi [συμβατός με GPS] Πολλά ευχαριστώ στους Σπύρο, Tina, Mario, Rikie, Jacqueline, Rozemarijn, Lesley και Julie καθώς και σε όλους όσοι βοήθησαν με κάθε τρόπο. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στη Μαρία και το Μάνο από την εταιρία Geomatics για την υπομονή τους και την προσεκτική δουλειά τους, έτσι ώστε να φτιάξουν τους χάρτες όσο γίνεται πιο ακριβείς. Επίσης ευχαριστούμε όλους τους βοσκούς και τους αγρότες που μας κατηύθυναν σωστά. Ευχόμαστε να μοιραστούμε μαζί σας την αγάπη μας για το νησί και τον ενθουσιασμό μας για την πεζοπορία. Απολαύστε τη Λευκάδα περπατώντας!

7


8


7 χλμ. 1 ώρα και 3/4

Λευκάδα: Μύλος Ορλώφ Άγ. Ιωάννης Φρύνι Μοναστήρι Φανερωμένης Άγ. Ιωάννης

Ένας εύκολος περίπατος που ξεκινάει από την παραλία της πόλης της Λευκάδας ακολουθώντας, κυρίως, ασφαλτοστρωμένους δρόμους ανάμεσα στους ελαιώνες στα δυτικά της πόλης. Περνάτε από το ασβεστωμένο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Αντζούση, την παλαιότερη εκκλησία της Λευκάδας, και επισκέπτεστε το σημαντικό μοναστήρι της Φανερωμένης απ’ όπου έχετε φανταστική θέα προς την πόλη, τη Γύρα και την ηπειρωτική Ελλάδα. Για να φτάσετε στο μοναστήρι, θα πρέπει να περπατήσετε για ένα περίπου τέταρτο μια μεγάλη ανηφόρα. Ο περίπατος ξεκινάει από τον ανακαινισμένο μύλο του Ορλώφ, τώρα μπαρ, στην παραλία του Αγίου Ιωάννη στα δυτικά της πόλης [LE1]. Ο μύλος του Ορλώφ είναι ένας από τους 12 μύλους που βρίσκονταν εδώ, στην παραλία των Μύλων. Μέχρι τη δεκαετία του ’50 του προηγούμενου αιώνα ήταν ακόμη σε λειτουργία. Το σιτάρι που χρησιμοποιούνταν ερχόταν, κυρίως, από τη Ρωσία, γι’ αυτό και οι περισσότεροι μύλοι είχαν ρωσικό όνομα. Από το μύλο ακολουθείτε το δρόμο δίπλα στην αμμουδιά με νότια κατεύθυνση, προς ένα σπίτι χτισμένο πάνω σ’ ένα βράχο που προεξέχει από τη θάλασσα. Μετά από ένα τέταρτο η άσφαλτος σταματάει,

Οικία Σταύρου 9