Page 1

www.celobert.com.es

del Baix Gaià

REVISTA COMERCIAL, DE SERVEIS, OCI I CULTURA

Núm.20 Tardor 2012

ESPECIAL:

BESTIARI

F E ST I U

ARRIBA LA TARDOR: * Consells * Festes * Idees

TORREDEMBARRA

FIRA D’INDIANS 29 i 30 de setembre

Piso en ALQUILER

360€

*Dos habitaciones dobles. *Amueblado.

T E l 977645832 info@tottorre.com


PRESENTACIÓ

del Baix Gaià

SUMARI 3- L’IMAGINARI POPULAR 4-BESTIARI FESTIU 5-HISTÒRIA DELS BESTIARIS 6-9 BESTIARI FESTIU AL BAIX GAIÀ. 10- CONSTRUCTORA D’IMATGERIA FESTIVA 11-12 ARRIBA LA TARDOR 13- 19-FIRA INDIANS 20- RETORNO AL INTERIOR 21- CUIDARNOS. 24- TENDENCIAS OTOÑO 25- HOGAR, DULCE HOGAR 26- 27-ESCAPADAS. MARRUECOS 28- TAULER D’ANUNCIS

www.celobert.com.es De nuevo aquí, tras tres calurosos meses de verano, con ganas de recogernos y reencontrarnos con todos vosotros. Ahora toca de nuevo volver a la cruda realidad y reencontrarnos con nosotros mismos. Con esos quilo de más que hemos conseguido con los excesos, nuestro cabello maltratado por el sol y todos los excesos de un largo verano Pero todo tiene arreglo en el otoño. Ahora comienza el tiempo de rencontrarnos con los amigos, con la escuela, el gimnasio, con nuestra casa, con nuestro entorno y volver a la rutina diaria que tanto nos gusta después del frenético verano. En este Cel Obert otoño, comenzamos hablando de las figuras de la Fiesta, del bestiari popular, de las fiesta de otoño . La primera que se celebrará en Torredembarra: la III Fira d’ndians los días 29 y 30 de septiembre. La I Fira medieval de la Riera de Gaià los días 6 y 7 de Octubre y la IV Fira de la cervesa artesana que será el sábado 13 de octubre en Torredembarra. Queremos comentaros también que el Baix Gaia cuenta con dos nuevos diarios digitales: http://baixgaia.elmonic.info y www.baixgaia.cat. Ellos nos ayudan a mantenerlos informados de cuanto pasa en nuestro entorno Además, en este especial Cel Obert encontraremos un espacio donde se habla de de moda, de las tendencias de este otoño en colores y líneas. Un apartado donde podremos tratar de solucionar nuestros problemas e incluso contamos en este número con un espacio para reír. ¿Te apuntas?

30-32-TOT TORRE Edició i redacció: Boulevard 9 C/Capella 8, local 9.Torredembarra (T) Imprimeix: Indugraf Offset S. A. Dipòsit legal:T-752-08 Cel OBERT no es fa responsable de la publicitat apareguda en aquesta revista, facilitada per empreses o particulars, així com, tampoc, d’errors tipogràfics involuntaris. Distribució: tot el Baix Gaià i Tamarit. Exemplar gratuït

Academia de idioma - Academias de repaso Administrador de fincas - Artículos de regalo y publicitarios - Arreglos de ropa - Agencia organización Celebraciones - Clases de pintura Cafetería - Inmobiliaria - Logopedia - Viajes Psicóloga y locales libres para poder poner su negocio C / C a p e l l a 8 , To r r e d e m b a r r a ( T )

Es pot escriure en qualsevol llengua. Els articles de Cel Obert es publicaran en la mateixa llengua en què arriben a la nostra redacció.

www.celobert.com.es e-mail: info@celobert.com.es C/Capella 8, local 9. Torredembarra (T) 2

www.torredembarradigital.com

Lo contamos TODO C/Capella 8, local 8. 43830 Torredembarra(T) Email: info@torredembarradigital.com Tel. 977645832


Núm.20 Tardor 2012

LES FIGURES DE LA FESTA.

GEGANTS, NANS,CAPGROSSOS I BESTIARI: L’IMAGINARI POPULAR. En aquest número 20 de Cel Obert, i seguint en la línia de conèixer i aprofundir més en la cultura catalana, parlarem de les figures de la festa, centrant-nos en el Bestiari popular. Primer fent una introducció generalitzada que és, i després coneixent més el bestiari del Baix Gaià. Una vegada més els protagonistes, gairebé en exclusivitat, seran els de Torredembarra. Encara que hem demanat informació a tots els pobles, solament dels quals publiquem hem rebut resposta.

Us animem a gaudir de la festa

LES FIGURES DE LA FESTA

Foto Portada de Ci7encies (Col•legi Moli de Vent)

Gegants, nans, capgrossos i bestiari: L’imaginari popular. Els mites de gegants i de besties fantàstiques son comunes a totes les cultures. Les civilitzacions antigues van farcir la imaginació d’esser fantàstic al qual atribuïen tot allò d’inexplicable que els envoltava. El seu univers estava poblat de follets, de fades, de déus, de gegants i dels personatges més diversos. La tradició oral i la manca d’imatges van alimentar la fantasia popular.

En una societat analfabeta i en què les imatges estaven limitades a les decoracions dels edificis, la perícia oral del narrador i la imaginació de l’oient exageraven els fets i els convertien en mites o llegendes. La necessitat de plasmar aquelles contalles va fer reproduir figures que les representessin de forma teatral. (Quaderns de cultura popular) La imatgeria festiva compren totes aquelles figures que participen a la festa,tant les que representen animals (bestiari) con las que representen a figures humanes, gegants i els capgrossos.

www.CEL OBERT.com.es A Cel Obert trobaràs:

*Una guia comercial i de Serveis del teu poble. *Una agenda cultural: tots els esdeveniments, per pasar-ho be. *Vals de descompte dels comerços de la zona,cada setmana... *Totes les noticies rellevants del Baix Gaià *Gent maca i artistes veïns teus *Rutes,cases rurals,hotel amb encant...

Tot, de Tot, i per tothom.

Gaudeix del Baix Gaià amb els cinc sentit.

Vols anunciar-te?Aquesta es la teva revista C/Capella 8, local 9.Torredembarra (T)

info@celobert.com.es Tel. 977645832 3


BESTIARI FESTIU

del Baix Gaià

BESTIARI FESTIU BÈSTIES Hi ha dos tipologies diferenciades, els animals inspirats per animals reals com l’àliga, el gall o el lleó i animals de tipus mitològic o fantàstic com el drac, grius, etc. Animals reals •Àliga: Considerada la senyora de totes les aus i associada pel cristianisme a sant Joan. •Bou •Camell •Gall •Lleó: Símbol de força i poder. •Mulassa •Porc •Xot, xut o mussol

¿QUE ES BESTIARI FESTIU? Conjunt de figures o elements corporis que representen uns animals reals o imaginaris, reproduïts de forma fidel o fantàstica i que tenen una funció representativa, lúdica o protocolària dins del context de la festa. Els seus orígens barregen conceptes llegendaris, històrics, religiosos, mitològics i fantàstics i està documentat des dels inicis de les processons de Corpus. El bestiari festiu es pot dividir en tres grups: bestiari fantàstic, bestiari quotidià lúdic i bestiari solemne, sense que aquesta diferenciació exclogui l’existència d’elements que puguin pertànyer a més d’un d’aquests grups per la seva funció, tradició o característiques concretes.

Animals fantàstics •Basilisc: Segons la creença neix d’un ou de gall. Té cap, coll i pit de gall i cos de serp. •Cucafera: Ésser amb closca de tortuga gegant, i cap semblant al cocodril a la punta d’un coll extensible. Peta les dents d’una manera seguida que fa esporuguir la mainada. També pot ser una mena de drac -segons com una processionària molt grossa- no alat que s’arrossega per terra amb un nombre indeterminat de potes. •Drac: Bèstia de terra, aigua i aire, a Occident és associat amb lo maligne. Pot tenir varis caps. •Griu o grifó: Au més gran que existeix, té cos de lleó i cap i ales d’àguila. •Víbria: Drac identificat habitualment com la femella del drac, s’explica que quan es troba amb un home ben vestit, l’ataca i procura donar-li mort, mentre que si el troba nu, fuig atemorida. Pot tenir varis caps i es diferència del drac per tenir mamelles.

http://www.enciclopedia.cat

http://www.enciclopedia.cat

FORMATGERIA LA POBLA FORMATGE FRESC MATÓ IOGURT NATURAL IOGURT DE LLIMONA IOGURT DE MADUIXA IOGURT DESNATAT BIFIDUS FLAM DE VAINILLA

4

C/Major, 39. La Pobla de Montornès Tel. 977 648 214


Núm.20 Tardor 2012

Els bestiaris van ser especialment populars a Anglaterra i França durant el segle XII, i consistien principalment en recopilacions de textos anteriors. El primer bestiari conegut era un antic volum grec anònim, aproximadament del segle II o III, anomenat “Physiologus” (el naturalista), que resumia coneixement i saviesa antics sobre animals. El “Physiologus” presentava un recull d’històries d’animals amb una interpretació moralitzant. Se suposa que es van aprofitar alguns escrits d’història natural per afegir-hi lliçons de moral cristiana i reunir-ho tot en un sol volum. En qualsevol cas, el “Physiologus” va arribar a ser tan popular que aviat es va traduir a l’etíop, l’armeni, el siríac i l’àrab, i més tard, al llatí i a les llengües romanç, al persa, l’anglosaxó, el germànic i l’islandès. Entrada l’Edat Mitjana, aproximadament al segle XI, es va redescobrir el “Physiologus” i es va revisar i ampliar amb noves incorporacions. Així, de la cinquantena d’animals que es tractaven al principi, es va passar als 150 que apareixen en els diversos bestiaris dels segles XII i XIII. A partir de llavors es van succeir una sèrie de bestiaris cada cop més complexos.

Més sobre bestiaris:

El 24 de novembre ha estat establert com a “Dia Europeu del Bestiari Festiu Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya (ABFPC) és una associació de l’àmbit catalanoparlant que agrupa 180 entitats de Catalunya, el País Valencià i la Catalunya Nord, incloent més de 300 figures del bestiari festiu popular. Té la seu a Vilafranca del Penedès (Alt Penedès). L’agrupació representa el “Món del Bestiari” i es va fundar el 24 de novembre de 1996 per proveir als grups d’ajuda tècnica i informació, com també de plataforma per la recerca i canal de comunicació del creadors, comissions i usuaris.

Piscina COMODORO CLUB *Aquagym *Cursillos de natación: Infantil y adultos. *Chi Kung.

L’entitat, conjuntament amb la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, va redactar un manifest en contra de la Directiva 2007/23/CE del Parlament Europeu que amenaçava el futur de la Cultura del Foc.

BESTIARI FESTIU

HISTÒRIA DELS BESTIARIS

ELS BESTIARIS CATALANS A Catalunya també hi havia una gran fascinació per les bèsties exòtiques; fins i tot, alguns nobles tenien animals estranys de terres llunyanes, que eren símbol de poder i de força, perquè els donaven un gran prestigi social. Es coneix que hi ha fins a sis exemplars de Bestiaris catalans d’entre els segles XIV i XV que han pervingut fins a nosaltres. Tots van adoptar el Bestiario toscano com a model i les originalitats que es van afegir a les versions catalanes tenien la funció d’ampliar i clarificar la part de la lliçó moral. La primera referència a un llibre que podríem identificar pròpiament com un Bestiari, la trobem el 1439 a la biblioteca d’en Mateu Novella, mercader de la ciutat de Cervera. La quantitat de còpies conservades de Bestiaris catalans fan pensar que va ser un llibre molt popular a Catalunya entre els segles XIV i XV. A part dels Bestiaris pròpiament dits, es coneixen diversos inventaris catalans de principis del segle XV on es fa referències a llibres de bèsties. No es coneixen bestiaris en castellà ni en cap altra llengua de la península. PÀGINES WEB VISITADES www.bestiari.cat www.festes.org www.wikipedia.com [ www.grec.cat [ www.festes.org/arxius/ponenciabestiari.pdf /www.festes.org/arxius/vibria.pdf www.lavondyss.net/biblioteca/bestiario-medieval Enciclopèdia catalana [en línia]:http://www.grec.cat.

C A S A S * X A L E T S * P I S O S * T E R R E N Y S

Avda. Mas Solé, 12, a. - Urb. Castell de Montornés (LA POBLA DE MONTORNÉS)

www.immocastell.es

Tel. 629 739 781 Tel/fax 977 648 941 pilar@immocastell.es

C/ Tarragona. Pasaje Inscripciones: Ana. Tel.695250450

CASAS Y PISOS Venta y Alquiler

(con opción compra) !!TENEMOS GRANDES OPORTUNIDADES!! “VISÍTENOS” 5


BESTIARI FESTIU AL BAIX GAIÀ.

ALTAFULLA

GAT DE FOC

www.canpistraques .com

CAN

c/Nou 12 Telf 977655102 La Riera de Gaià

basant-nos en els mètodes d’elaboració heretats generació rere generació, la finalitat sempre a estat conservar el sabor d’abans en tots els nostres embotits

Àlex i Sílvia

Altafulla:30 de juny de 2007 és presenta la seva primera bèstia: el Gat de Foc. El nou element estrenarà el seu ball propi “El Ball del Gat”, amb música del graller Joan Blanch Cañellas i coreografia de Margarida Aniorte i Josep Maria Ferré) La figura és de fibra de vidre, i la seva estructura metàl•lica interna ha estat elaborada per Alfer, de la Riera de Gaià. Els vestits, disseny, patró i decoració ha anat a càrrec de Marga Badia, i la costura per part de Lola Hernández Parra. La nova bèstia acompanyarà a partir d’ara al Ball de Diables d’Altafulla en totes les seves actuacions. Altres gats existents dins el panorama festiu català són el Gat del barri Sant Miquel d’Olot i la Martineta, el gat mesquer volador de Cerdanyola de Vallès.

http://www.festes.org

cuina d’autor

Sala privada per celebracions, reunions... Aforament: 50 pax. Terrassa oberta tot l ‘any. Celebració de la castanyada, nadal ... Menjat per emportar, per encàrrec. c.Sant Joan, 15.43762 La Riera de Gaià Tarragona

info@restaurantmulsum.com

www.restaurantmulsum.com tel.977655576

6

Gat de Foc. Foto: Aj.Altafulla


Núm.20 Tardor 2012

BESTIARI FESTIU AL BAIX GAIÀ. TORREDEMBARRA VIRGÍLIA

La Virgília, que participa al nostre seguici com una bèstia de foc, és un drac marí que forma part de la mitologia mediterrània i que apareix en bestiaris medievals. La seva creació va ser impulsada, conjuntament, pel Ball de Diables de Torredembarra i la colla castellera Nois de la Torre, per bé que en l’actualitat és una entitat autònoma. La seva construcció, en fibra de vidre, va ser encarregada a Pedro Rodríguez, de Saragossa, i va sortir per primer cop el 1998. Acompanyats per timbalers, els seus portants duen espardenyes, pantalons negres i cassaques blaves amb dibuixos.

ROBA INFANTIL Fins a la talla 14

Antoni Roig, 35 Tel. 977 643 606 43830 Torredembarra

Sanación por Arquetipos, Sanación Magnificada, Sanación por el Sagrado Arte del Lavado de Pies Consultas Tarot, Apertura de Registros Akáshicos, Gran pirámide Numerológica, Meditaciones Guiadas, Velones preparados para peticiones, Salud, Dinero, C/ Antoni Roig, 63 Torredembarra Amor, Trabajo Tel. 977 64 20 87 Fax 977 64 64 99

“ La Bohème “ Boutique

7


del Baix Gaià

BESTIARI FESTIU AL BAIX GAIÀ. TORREDEMBARRA LA MULASSA Diferents autors relacionen les primitives mulasses amb danses de fecunditat. D'aquest supòsit, l'església podria haver estat la que li otorgà una significació negativa, relacionant-la amb dracs i diables, i fent-li llençar foc. Una altra hipòtesi defensa l'origen de la Mulassa, junt amb el bou, en l'entremès de la nativitat. Segons la llegenda, mentre el bou procurava donar escalfor al nen Jesús, la mula es menjava amb indiferència la palla de l'estable. Per aquest fet fou castigada pel nen Jesús amb la seva esterilitat i es reafirmà com a símbol d'un món negatiu. La Mulassa de Torredembarra sortí per primera vegada per la Festa Major de 1995. Aquesta es caracteritza pel seu aspecte burlesc i extravagant. Va ser construïda per Carles Cabús de Barcelona a partir d'un dibuix de Raül Flores. La Mulassa balla al so de la Jota del Coco Pere, tradicional del Masroig, i del Ball de la Mulassa, composada pels Grallers de la Torre.

SOMOS MAYORISTAS, LOS MEJORES PRECIOS

!!GARANTIZADO¡¡

KLADER T IE N DA D E 2 ª MA N O

C/ Indians nº 1-9 Local 7 Te.l. 626601677

www.klader.es

Grifería Grohe. Muebles de Baño. Electrodomésticos BALAY-BOSCH-SIEMENS

8

Cami de l’Era 37.43830 Torredembarra Tel.977643244 - boutique@gilsa.es

Consulta general 20 euros y dos preguntas gratis

dolors.tarot@gmail.com TEF.679

902 499

-


Núm.20 Tardor 2012

BESTIARI FESTIU AL BAIX GAIÀ. TORREDEMBARRA L’ÀLIGA Per la Festa Major de 1993 l'Àliga s'incorporà al seguici popular de la nostra vila. Donat que tradicionalment les Àligues són pròpies de les localitats amb categoria de ciutat, l'Àliga de Torredembarra n'és una excepció (junt amb les Àligues d'Olot, que no representen la ciutat, sinó el barri de Sant Ferriol), ja que a la nostra vila, fent cas a aquests cànons tradicionals, no li correspondria aquest privilegi perquè no té aquesta consideració de ciutat. No obstant, mostra fidel de la història local és la corona de baró que llueix, la mateixa que figura a l'escut de la vila i que correspon als senyors de la baronia de Torredembarra a la qual formen part els Icard, senyors que feren construir el castell de la població al començament del segle XVII. L'Àliga de Torredembarra segueix la línia de les Àligues tradicionals i va ser construïda per Carles Cabús de Barcelona. L'Àliga balla solemnement als compassos de la música composada el mateix any de l'estrena per Paquita Roig de Vilanova.

http://www.ballspopulars.org/

www.regalemus.com.es

C/Capella 8, local 16 Torredembarra(T)

Telf

977645832 DETALLES

CELEBRACIONES

REGALOS EMPRESA ARTÍCULOS PUBLICITARIOS

ROPA LABORAL Uniformes para todos los gremios

REGALOS DESPEDIDAS Disfraces REUNIONES TAPER SEX (Buscamos vendedoras) VISITAS CONCERTADAS Nos adaptamos a su horario. Llámenos Regalos originales para cualquier ocasión Artículos publicitarios Regalos eróticos. Reuniones Taper Sex

info@regalemus.com

9


BESTIARI FESTIU

del Baix Gaià

CONSTRUCTORA D’IMATGERIA FESTIVA En dic Angels Cantos Franqueza, nascuda el 1971 a Tarragona . Soc graduada a l’escola d’Arts i Oficis de Tarragona en l’especialitat d’escultura. El meu taller està al carrer de Mediona nº 22 de la Part Alta de Tarragona. email: angels_cantos@hotmail.com Carrera profesional: treballs d’escultura, creació i restauració d’imatgeria popular representats a Tarragona per : Drac de San Roc , Drac petit, cucafera petita , reproducció Gegants negritos grans i creació dels petits, Tecleta; actualment creació dels nanos petits , mascares dels 7 pecats capitals etc……. Restauració de gegants de diferents barris i pobles. Treballs de docent en l’INFE Mas Carandell, en l’àmbit de la restauració de monuments. Com a técnic especialitzat en l’ambit de restauració les obres a destacar són : restauración de l’Arc de Berà, Institut Pere Mata ( edifici dels nobles), Muralla de Tarragona, etc ….

Procés per la creació d’una nova figura d’imatgeria popular. Al tractar-se de peces esclusives el procés de creació és molt artesanal, on intervenen diferentses oficis escultor, perruquera, modista i podem diferenciar el següents passos: • Moldelatge: Encara que existeixen diferents malterials el més comú pel modelatge es el fang. Es modela la figura resultant amb les formes i textures desitjades. • Fabricació de motlles de guix: Un cop tenim el model , pasem a fer el motlles de guix. Segons la geometria podem fer 2 o més motlles. • Treure reproducció dels motlles : Actualment el material emprat per treure les reproduccions es la fibra de vidres i resina de poliester encara que antigament es feia en cartró-pedra • Ensamblatge i pintura: reajuntat de totes les peces , pulir i pintar • Complements : Es l’hora de muntar les perruques i els vestits

10

I AQUEST ES EL RESULTAT FINAL!!!!!


Núm.20 Tardor 2012

EL SAVI INTERN Avui tinc una bona notícia per a tu: Dins teu hi ha un savi intern (o una sàvia) que té totes les respostes i un neci (o nècia) que té totes les preguntes. Donar voltes amb la ment a preguntes que no es poden contestar en el aquí i en el ara equival a tenir tots els números per angoixar-se i fins i tot per acabar emmalaltint-se. I sobre tot quan aquestes preguntes no es poden contestar des de la ment i l’anàlisi racional, perquè són dilemes existencials que estan més enllà de la simple resposta analítica. O potser sí que tenen aquesta resposta analítica, però, per la raó que sigui, ara mateix és lluny de nosaltres, potser encara no estem preparats per entendre-la i aplicar-la a les nostres vides o fins i tot estem massa capficats per deixar lliure aquest espai energètic que necessita el nostre savi intern, connectat amb la saviesa universal, per establir aquesta connexió i enviarnos les respostes que necessitem i la comprensió profunda que cerquem. Quan hi ha quelcom que no entenguem, tinguem dubtes o ens amoïni, recordem-nos del nostre savi intern i confiem-li a ell la pregunta o el dubte, sense esperar-ne una resposta immediata. I sobre tot, quan haguem de prendre decisions, (a cada moment de la vida estem prenent decisions) mirem què hi diu el nostre savi, veureu com escull la decisió més justa i ètica per a nosaltres i pels que ens

envolten. Una decisió presa en una conversa interna amb el teu savi, durant un passeig per la natura i regulant la respiració, no té res a veure amb una decisió emocional, condicionada per sentiments com la ira, la frustració, el dolor i, sobre tot, la por, mare dels anteriors. Només les decisions i també les preguntes fetes des de l’amor a un mateix i als altres tenen una resposta positiva per a tothom. El savi intern sempre actua des de l’amor i el neci intern des de la por. Quan tingueu un dubte, pregunteu-vos si esteu en l’amor o en la por. I, si no ve la resposta de seguida, envieu la pregunta al vostre savi i deixeu que la resposta vingui seguint el ritme de l’univers, que moltes vegades no te res a veure amb el “per a ahir” que, malauradament, impera en el món real de l’actualitat. El camí a la comprensió, al despertar, és plegat de petites parades i fins i tot d’anades i tornades, cal paciència, respiració profunda, connexió amb la natura i convertir-se en un espectador dels processos mentals, més que en un esclau d’ells, tal com ens passa sovint.

ARRIBA LA TARDOR

ARRIBA LA TARDOR

Xavi Demelo, terapeuta essencial 626451920 info@xavidemelo.com www.xavidemelo.com

Plantes medicinals Productes dietètics Alimentació celíaca Productes biològics Cosmètica Llibres C/Lleida 10-C Tel. 977 644 974 43830 Torredembarra

Zona Fitness

11


www.faristol.extendnow.com

Faristol

RESTAURANT HABITACIONS BAR MUSICAL

Carrer Sant Martí 5 43893 Altafulla (T) Telf. 977650077 Fax. 977650770

www.eljardisalomo.com ESPECIALITAT EN CALÇOTADES RESERVA DE TAULES

Menú diari amb l’autèntica cuina casolana i a la brasa: 10 € c/Prat de la Riba, 9 43885 SALOMÓ (Tarragona) Tel. i Fax: 977 629 093

TARDOR Fruites:La tardor és una estació on la Granada, el Codony, la Xirimoia, i el Raïm són les fruites protagonistes. L’àcid cítric que conté la magrana exerceix una acció desinfectant, a més d’estimular l’acció de la vitamina C. Quant al raïm, es tracta d’una fruita amb moltes calories a causa de la seva alta quantitat de sucres. D’altra banda, presenta una acció antioxidant, i una gran quantitat de ferro. A més de la magrana i del raïm, també són fruites de temporada les taronges, peres, plàtans, mandarines i pomes, alvocats, aranges, a part de la fruita seca, les castanyes, etc. Verdures:Amb l’arribada de la tardor es rescaten una gran quantitat de verdures. Els bolets, les cols de Brussel·les, la carxofa, la coliflor, carabasses, el carbassó, i les albergínies, són les verdures protagonistes, mentre que les hortalisses com la ceba, l’enciam, les pastanagues i el porro, es poden trobar en la tardor així com en altres estacions. També arriben els *repollos i les *lombardas. El valor calòric dels bolets és baix. El bolet és un aliment ric en vitamines D, B, i en alguns minerals com el iode. Les albergínies també contenen molt poques calories. Exerceix una acció antioxidant i *tonificante. El seu consum estimula el bon funcionament del fetge i de la vesícula biliar, afavorint la digestió dels greixos. Les cols de Brussel·les així com la coliflor són riques en vitamina C i àcid cítric. Estimulen l’acció del sistema immunològic i prevenen algunes malalties degeneratives.

Cava Reverté “electe” Reserva Brut Nature 1er Premi al Concurs de vins i caves de Firagost 2012 tast acegues El Cava Reverte es un cava elaborat artesanalment amb una filosofia clara, elaborar un produte refinat per l’alta restauració i les enoteques selectes, sempre amb produccions limitades. Un valor artesà definit per la terra, utilitzant un most flor sense gens de licor d’expedició, cent per cent natural, amb tradició de viticultors centenaria. Cava REVERTÉ “electe” Reserva Brut Nature: El coupatge es del 40% de xarel.lo,20% deMacabeu,20% de parellada i 20% de chardonnay. Aquest cava té un procés d’envelliment en la penumbra de les caves d’entre 28 i 30 mesos, realitzant-se el seu remogut en pupitre de forma manual seleccionant i desgorjat just abans de la seva venda perquè arrivi al client en les millors condicions, aconseguint Aixa un perfecte equilibri i un gran bouquet a gust de boca. La part tècnica es a càrrec de la enóloga Marta Ferré. Nota de tast: La degustació d´aquest cava de tonalitats verdosas, de bombolla petita, elegant i persistent, recorden uns aromes a les seves varietats afruitades i florals, suaus i emmarades al vi i un equilibri en boca arrodonit per la seva criança en la cava.

http://www.cavareverte.com/ 12 12


Núm.20 Tardor 2012

FIRES TARDOR: FIRA INDIANS Aquest any celebrem, els dies

la

29 i 30 de Setembre,

III Fira d’Indians de Torredembarra.

L’horari d’activitats, ho trobaran en la pàg. 16. Aquí volem ampliar aquelles novetats que poden ser del seu interès. Durant els dos dies de la Fira, hi haurà concursos i Premis

Premio a la millor parada de la Fira:

Es valorarà la decoració, l’originalitat del producte, el tracte El votació la farà el públic assistent a la Fira Com? Totes les parades estaran identificades amb un nombre i disposaran de fulles on posar el nombre de parada que més li agrada (també podran disposar de fulles de concurs en la caseta institucional de *Turisme. (Vostè també guanya amb la seva participació: Posi el seu telèfon i nom, i si la seva fulla és la guanyadora, tindrà premi)

Premi a l’aparador més original:

Totes els establiments de Torredembarra que ho desitgi, podrà decorar el seu aparador i a ells mateix. Un jurat valorarà el millor.

Premi de dibuix Infantil:

Tindrem una zona on els nens podran dibuixar el que més li ha agradat de la Fira. (Tots els participants rebran un obsequi)

ACTIVITATS: ESCOLA DE PIRATES Diumenge 30.12h.Plaça del Castell El Capità Morgan, temible pirata, actualment en hores baixes per haver estat víctima de la bombolla naviera, desembarca en la Fira d'indians de la Torre per tal de cercar entre els nens i nenes torrenques possibles candidats a grumet de barco pirata, ja que ha demanat un crèdit al Capità Botín, propietari del Barco de Santander, amb el qual pensar comprar un vaixell i anar a fer pirateries per tota la Costa Daurada. Tots els pares i mares que estiguin tips de les rebequeries dels seus fills i/o filles sel's prega que els duguin a la Fira d'Indians el diumenge 30 de setembre a les 12 del migdia, a on tindran lloc els diferents càstigs (perdó, voliem dir "castings") per tal d'escollir els grumets que marxaran amb el vaixell. "

Al acabar: Passa barret

Concurs de Fotografia:

Fotografia l’esdeveniment i participa en l’I Concurs de fotografia Digital de la Fira d’Indians de Torredembarra. Les bases en la Web :www.firaindianstorredembarra.com i en facebook: http://www.facebook.com/fira.indians I a més,

si vas de blanc, et regalem un barret de la Fira.

Passa’t per la parada institucional (en les escales de l’ajuntament) per recollir-ho

TAULA RODONA

AMB PROJECCIÓ CURTMETRATGE

29 setembre. Dissabte. 19 H.Pati del Castell

Ponents: Martín Rodrigo Alharilla. Doctor en econòmiques.UPF Josep Fàbregas. Doctor en Història Moderna. URV Sílvia Grau - Responsable Xarxa municipis indians. Tate Cabré - Periodista especialista en Indians. Montse Sanesteban - Lic. Cinematografia a Cuba. Jordi Guasch. Investigador local. Modera: Albert Bonet. Periodista. President del Centre d'Estudis Sinibald de Mas.

Presenta i organitza la Secció d’Arts Visuals del Centre d'Estudis Sinibald de Mas

Exposició: 29 i 30 de Setembre:

Sala Icard.Ayuntament de Torredembarra. Més Información Pag.18

13


PUBLIRREPORTAJE

del Baix Gaià

PUBLIRREPORTAJE. LA FLOTACIÓN Y SUS BENEFICIOS

EL FLOTARIO El habitáculo de flotación es esencialmente una gran bañera que contiene una solución altamente concentrada de agua y sales de Epsom. Cuando el doctor John C. Lilly desarrolló el habitáculo de flotación en 1954 con el fin de explorar los efectos de la supresión sensorial en la mente, no tenía idea de los beneficios para la salud que seguirían. Al flotar sobre la espalda, desprovisto de los estímulos sensoriales usuales que constantemente nos bombardean (no hay luz, sonido, ni gravedad; incluso la percepción del agua, a la temperatura corporal exacta, desaparece), uno queda suspendido en un estado de relajación profunda. Al no tener que lidiar con esta barrera usual, el cuerpo y la mente tienen la oportunidad de permitirse relajarse completamente para realinear, reabastecer y restaurar sus sistemas. Se estima que los efectos de la gravedad ocupan hasta un 90% de toda la actividad del sistema nervioso central, siendo la causa más importante de muchas dolencias, incluyendo

problemas de espalda, dolor en articulaciones y tensiones musculares. Al flotar, el cuerpo experimenta una total carencia de peso. Teóricamente, esto significa que el cerebro y el sistema musculo-óseo, al no tener que hacerse cargo de los efectos de la gravedad, ahora cuentan con inmensas cantidades de energía; grandes áreas del cerebro se liberan para experimentar otros asuntos de la mente, el espíritu y la conciencia. La acción benéfica de las sales Epsom El factor importante en la acción de las sales Epsom es que, al ser una sal compuesta

LOS BENEFICIOS En zona fitness hemos instalado el primer flotario de Tarragona donde se puede experimentar la sensación de gravedad cero. Combinamos la terapia de la flotación con tratamientos de osteopatía y masaje terapéutico, rehabilitaciones, corrección postural, masaje relajante, tratamientos corporales como peelings m tratamientos reductores, chocolaterapia y muchas más terapias que te ayudarán a sentirte como nuevo .

14

C. INDIANS, 21 • 43830 TORREDEMBARRA • TEL. 977645626 • FAX 977 645626 E-mail: info@zonafitness.cat • http://www.zonafitness.cat


Núm.20 Tardor 2012

PINTA LA FIRA

Los días 29 y 30 de Septiembre en la Fira d’Indians tienes un espacio para que

pintes LA FIRA.

FENOMEN INDIANS

PATRIMONI INDIANS A LA TORRE

Te obsequiaremos

con un regalo

Tendremos una zona donde los niños podrán dibujar lo que más le ha gustado de la Feria y hojas para pintar el patrimoni. (Todos los participantes recibirán un obsequio).

Además, talleres de cerámica, jabón, pan, y muchas cosas más. Recuerda, los días 29 y 30 de septiembre tienes una cita en Torredembarra.

Para niños desde 2 a 99 años.

Regalo SEGURO.

www.firaindianstorredembarra.com

HAGO RETRATOS

a acuarela

de tus FOTOS FAVORITAS y MASCOTAS

C/Capella 8, local 9 Torredembarra (T) Telf. 977645832 www.boulevard9.com info@boulevard9.com

Fleca i Pastisseria Artesana des de 1920 “ESPECIALITATS EN PA I COQUES CUITS AL FORN DE LLENYA”

MATRÍCULA OBERTA TOT L’ANY C/ Joaquim Torrens Iben, 7 Loc. 1 Torredembarra

Tel. 977130810

www.lacasadelesfades.com

15 15


HORARI FIRA D’INDIANS 2012

del Baix Gaià

HORARI FIRA INDIANS 2012 DISSABTE 29 A les 10.00 h. / Obertura de la fira i exposició de productes

d’ultramar A les 12.00 h. / Cercavila, arribada d’indians i inauguració oficial de la fira. A les 12.30 h. / Visita guiada gratuïta al patrimoni indià. Punt de trobada a la carpa del Patronat de Turisme (Davant l’Ajuntament) A les 12.30 h. / Obertura zona infantil: tallers, contacontes, jocs, animació... A les 18.00 h. / Vistia guiada gratuïta al patrimoni indià (cementiri). Punt de trobada a la carpa del Patronat de Turisme (Davant l’Ajuntament) A les 18.30 h. / Acció teatral per la fira. A les 19.00 h. / Projecció del curtmetratge: El Patrimoni dels Indians a Catalunya i taula rodona Modera: Albert Bonet, Periodista i President del Centre d’Estudis Sinibald de Mas. Organitza: Secció d’Arts Visuals del Centre d’Estudis Sinibald de Mas A les 20.15 h. / Taller de salsa, obert a tothom. A les 21.00 h. / Monòleg, a càrrec de Xavi Demelo (en acabar passarà el barret) A les 22.00 h. / Música i ball cubà, a càrrec del grup Havana. A les 24.00 h. / Tancament fira

DIUMENGE 30 A les 11.00 h. / Obertura de la fira i exposició de productes d’ultramar.

A les 12.00 h. / Obertura zona infantil: tallers, contacontes, jocs, animació...

A les 12.00 h. / Escola de pirates, a càrrec de Xavi De melo (en acabar passarà el barret)

A les 12.30 h. / Visita guiada gratuïta al patrimoni indià.

Punt de trobada a la carpa del Patronat de Turisme (Davant l’Ajuntament) A les 13.00 h. / Tast de xocolata (a la parada de xocolata) A les 13.30 h. / Cercavila A les 17.30 h. / Cercavila d’època A les 17,30 h. / Habaneres de mi Habana.* A les 18.00 h. / Vista guiada gratuïta al patrimoni indià. Punt de trobada a la carpa del Patronat de Turisme (Davant l’Ajuntament) A les 18.30 h. / Acció teatral per la fira A les 19.00 h. / Taller de salsa, obert a tothom. A les 19.30 h. / Exhibició de ball a càrrec de l’Escola i sala de ball Dansclass, Altafulla. A les 21.00 h. / Tancament de la fira * Desde Cuba "Havaneres de mi Habana“ Presentado por: PASIÓN HABANA Una hora y media de intensas vivencias emotivas, de música inolvidable, de HABANERAS… (Escenografía) A les 17,30 h. / Habaneres de mi Habana. Una gran pantalla donde se proyectan imágenes de la Habana antigua son el telón de fondo perfecto para que 5 extraordinarios músicos cubanos y una pareja de baile tradicional con vestidos típicos de la época colonial de la isla nos transporten a la época que dio nacimiento a uno de los mas bellos y emotivos géneros que ha dado la historia de la música. Las más representativas Habaneras de uno y otro lado del atlántico, distintos sabores; distintos estilos; diferentes maneras de ver y entender la vida , pero una única fuente común.

UN CANTO A LA NOSTALGIA……

Un viaje en tiempo y espacio hacia las raíces culturales que nos hermanan. Pasión Habana Alfredo Panebianco Guitarra clásica y acústica, Trés y Laud cubano, Mandolina y dirección musical Diamela del Pozo Voz solista; Percusión menor Federico Mazzanti Piano, Teclados, guitarra y Voz Ignacio Mazzanti Batería y percusión

16


FENOMEN INDIANS

del Baix Gaià

EXPOSICIÒ FIRA INDIANS Antonio Miras Pérez Maquinista naval, profesión que desempeñó durante muchos años. Nació en Barcelona el 30 de abril de 1943 y es marino desde los 16 años en pesqueros. Reside actualmente en Ripollet. Lo hemos conocida a través de su hija Marta, de la tienda en Torredembarra (SCRATCH) Antonio es una persona muy sencilla y amable. Fabrica maquetas de barcos. Esta vocación la mantiene desde que tenía unos 13 años. Es nieto de pescadores de la Barceloneta. Hacer maquetas es, junto a la pintura, una de sus pasiones. Los materiales los recoge de restos de madera (hace un gran favor al medio ambiente, ya que la recicla y realiza estas auténticas joyas de artesanía, cuyo precio actual es incalculable). Su casa la ha transformado en un auténtico museo naval, ya que cuenta con un gran número de bellos veleros, pero no solo están en su casa, sino que están esparcidas en todo el mundo. A estos barcos no les falta ningún detalle, manteniendo la estructura y los elementos de cada tipología. Una particularidad de estos barcos es que hasta el más mínimo detalle está elaborado artesanalmente por Antonio. Se trata de auténticas joyas que pueden ocupar uno de los lugares más nobles de la casa. Podremos visitar su exposición los días 29 y 30 de septiembre dentro de los actos de la III Fira de Indians de Torredembarra.

Tot allò necessari pels seus animals de companyia

Ocells i Plantes

Ropa y complementos C/Pompeu Fabra, 4 TORREDEMBARRA(T) C/Major,347.VALLIRANA (BCN) Tlf:936830142 18

Celebrem el 37 aniversari. Vine a celebrar-ho amb nosatres i emporta’t un regal

C, Pere Badia, 15-19, 43830 Torredembarra Tel.-Fax 977 64 30 58


Vístete de blanco Este año, ir de blanco en la Fira d’indians, tiene

PREMIO:

Pasa por el estand de la Fira y recibirás un sombrero .

Es un re galo

Patronat de Turisme de Tor redembar ra del

Agraïments: Volem donar el nostre agraïment a tots els que han fet possible que la III Fira d'Indiasn es dugui a terme:Ajuntament de Torredembarra. Patronat de Turisme i Promoció Econòmica. Patronat de Cultura i patrimoni. Obres i Serveis. Ensenyament. Paradistas. Zona Fitness. La Quilla. Ass. de Bars i Restaurants del Nucli Antic. Animadors. Antoni. No Se. Grup de Dones. Eco Jardines (Oriol). Selina. Empreses i botigues de la Torre.Ona La Torre. Sinibald de Mas. Nidra. El Monic. UCEP. EC. Figurants, amics i tots els que sense voler, oblidarem, perquè sense tots ells no hagués estat possible

Gràcies CENTRE DE SALUT INTEGRAL Ioga ,Dansa Oriental Meditació.Dietètica i Nutrició

NIDRA

C/Onze de Setembre,1 43830 Torredembarra

19


II FIRA D’INDIANS 2011

del Baix Gaià

20


Núm.20 Tardor 2012

Ya estamos de vuelta, ya volvemos de la energía del verano, de estar todo el tiempo hacia afuera, con familia, con amigos , calor , de vacaciones , de viajes. Una de las características del verano es que hace fácil el salir y el estar con gente, es fácil distraerse con las fiestas, las celebraciones, en definitiva, somos más propensos a dedicarnos a todo lo externo y nos olvidamos un poco de mirar hacia adentro, y ahora con el otoño y el invierno, con el comienzo del nuevo curso, con la venida de nuevos proyectos, empezamos un poco a la fuerza a volver la mirada a lo próximo, a lo cercano, y que más cercano que nuestra familia, nuestro trabajo, y nosotros mismos, y empezar otra vez a ver cómo nos sentimos en lo cercano, cómo con ese trabajo ( si lo retomamos con ganas o lo mandaríamos a tomar viento ), cómo nos

sentimos con nuestros hijos o nuestra pareja, cómo con nosotros mismos , y propongo, ya que estamos echando una mirada así de soslayo, que tomemos un compromiso con nosotros y decidamos que si no nos gusta lo que vemos, empezar a hacer algún cambio que nos lleven hacia donde queramos estar, porque los grandes cambios se empiezan con un pequeño paso y caminando, poco a poco. Y si al mirar te gusta todo lo que ves: enhorabuena, eres una persona muy afortunada porque te has construido la vida que quieres vivir y supongo que eso hace que la disfrutes y la agradezcas día a día. Carmen Torrella

RETORNO AL INTERIOR

RETORNO AL INTERIOR

Torredembarra. Reus. Barcelona

ETS ASESORES ASESORÍA FISCAL – CONTABLE MERCANTIL Y LABORAL CONSTITUCIÓN DE SOCIEDADES GESTIÓN DE AUTÓNOMOS C/Capella 8,local 9 43830- Torredembarra VISITAS CONCERTADAS e-mail: ets.villan@telefonica.net Tel: 977 641116 Mv: 686 220 466

OFERTA ESPECIAL: PER CADA 5 TALLS DE PÈL O BANY EL 6é GRATIS

* PERRUQUERÍA CANINA * ALIMENTACIÓ I COMPLEMENTS PER A MASCOTES * VENDA PETITS ANIMALS * REPARTIMENT DE MENJAR A DOMICILI

C/ Forn, 6 - Torredembarra Tel. 678 929 767

21


CUIDARNOS

del Baix Gaià

CUIDARNOS ESTE OTOÑO LUCE UN PELO PERFECTO Con el otoño, muchas personas sufren pérdida importante del cabello. El pelo es uno de los grandes espejos de nuestro estado físico y psíquico. El sol, el agua del mar y de la piscina le han dejado debilitado. Se suma, además, la vuelta a la rutina y con ella del estrés. No te preocupes. Esta temporada podrás lucir un pelo fuerte y sano con los tratamientos adecuados. El cabello hay que cuidarlo durante todo el año, durante el que se cae de media entre 50 y 100 pelos al día. En otoño, sin embargo, la caída se multiplica, haciéndose más intensa y alarmante. Recupéralo mímandolo con productos de calidad y adecuados a tu tipo de cabello. Para empezar debes utilizar un buen champú reparador, nutritivo e hidratante, para cabellos quebradizos, secos y castigados. A la hora de aplicar el champú hazlo en dos tiempos: una primera vez teniendo especial cuidado en masajear el cuero cabelludo. Busca productos nutritivos que limpien, nutran y aporten vitalidad al cabello.

Uno de tus grandes aliados este otoño será una buena mascarilla, dándole un extra de hidratación a tu cabello y recuperando, así, el brillo y el color perdidos. Elige la más adecuada a tu cabello. Aliméntate por dentro y por fuera A la hora de mimar tu cabello, consume alimentos ricos en zinc, como cacahuetes, ostras y carnes rojas, y en vitamina A, como hígado, huevos y perejil. No te olvides, además, de beber mucha agua.

REFLEXOLOGÍA O TERAPIA ZONAL Reflexología o terapia zonal es la práctica de estimular puntos sobre los pies, manos, nariz u orejas (llamados zonas de reflejo), basada en la creencia pseudocientífica de que tendría un efecto benéfico sobre otras partes del cuerpo, o de que mejorará la salud general. La forma más común es la reflexología del pie. El reflexólogo podal aplica presiones sobre el pie de una persona, el cuál presuntamente está dividido en un cierto número de zonas reflejas correspondiendo a todas las partes del cuerpo. Facilita la

obtención de energía vital, ayuda a estimular el sistema inmunológico y crea un cuerpo más fuerte y una mente más tranquila.Según algunos, la reflexología surge hace poco más de 4000 años, en culturas antiguas, hay evidencias que, por ejemplo, pueden encontrarse en los jeroglíficos egipcios

Massatge descontracturant, relaxant, cervical, reflexologia podall Torredembarra: C/ Filadors, 20 baixos Tel:977644708 Reus: Avda. Doctor Vilaseca, 14 Tel: 977333375 www.facebook.com/asimetricestilistes 22

de 60’ cada un a 38€ , 2+1 amb pagues dos i te portes tres.

TEl. 9 7 7 6 4 8 8 2 1 6 5 4 7 5 1 7 0 3 Pasg d’Estació 27-29 1º 4º La Pobla de Montornés Visites concertades


Calidad y ser vicio a tu alcance Ven a la Quilla Nueva carta de tapas.

Menús diarios · Servicio mediodía y noche Aniversarios · Bodas · Eventos especiales

Abierto todo el año RESTAURANT LA QUILLA. PORT TORREDEMBARRA Local 1 restaurantelaquilla@hotmail.com Tel.977 64 50 91

www.restaurantelaquilla.com


MODA

del Baix Gaià

TENDENCIAS OTOÑO

El otoño se declina en clave años cuarenta y sesenta:Trajes de chaqueta lady con toreras y faldas de línea trapecio, abriguitos cortos, mangas al codo, capas, botas con puntera y tacón cuadrado, escamas de plástico, mocasines, colores empolvados y vibranteso. sastres ultra-slim, estolas de piel, guantes, sombreros de ala ancha, faldas midi y sofisticados trajes de noche de satén. Casi todos los diseñadores se han hecho eco de esta tendencias. Olvídate del gris invierno ya que esta temporada brillarás más que nunca gracias a los tejidos con destellos de oro, plata, bronce... que llevarás por el día o por la noche en total look. También llevarás lentejuelas de todos los colores e incluso grandes escamas de plástico. La consigna es brillar como una estrella. Serpiente, pasley, cuadros, motivos geométricos... .Los abrigos se alargan hasta los pies, al igual que el pelo que los cubre y los que se quedan cortos, adquieren más volumen con superposición de pieles.

Prendas clave Las imprescindibles de la temporada Una americana XL, un abrigo de pelo, una falda de vuelo, una capa...si quieres saber qué prendas no puedes dejar de tener en tu armario esta nueva temporada, sigue leyendo y toma nota. El sastre:Dos piezas masculinos ideales para ir a la oficina, o en versión lady, con faldas tubo..sea como sea, estamos segura de que te enfundarás en uno este invierno. Elígelo con raya diplomática y en tonos neutros como el gris El abrigo patchwork Los que mezclan distintos materiales y texturas triunfan con su aire encantadoramente artesanal. Retales de piel, tela escocesa, lúrex..de lo más lujoso a lo más hippy. La falda de vuelo Acampanada, evasé de tablas o con costuras estratégicas. Haz de ella tu mejor compañera para los looks de inspiración rockabilly o dale un aire grunge acompañándola de botas y jersey. Falda pantalón Pantalón parece y falda tampoco es, pero sí está en el medio. Piernas tan anchas que a veces parece una falda. Cómodos, fáciles de llevar y orginales. Elígelos de talle alto, al más puro estilo años 70. ¿Una de las combinaciones ganadoras del otoño-invierno? Rojo + azul. (Foto Pinterest) FuentesGlamour.eshttp:// www.elle.es.mujer.es

Construcciones Metálicas en hierro y acero inoxidable Cerrajería

C/Antoni Roig, 40 Torredembarra 24

Pol Industrial La Riera c/. de la Via,nave 9

Móvil 620672277 43762 La Riera de Gaià .Tarragona


Núm.16 Tardor 2011 ESPAI GRAN - ESPAI PETIT

HOGAR, DULCE HOGAR

No hay ningun color de moda para pintar tu hogar. El más acertado es aquel con el que tu te sientas identificada. Pero dejame aconsejarte que un dormitorio es aconsejable pintar de colores claro: aportan luz, y además, los colores oscuros son peores a la hora de conciliar el sueño. Una buena opcion sería solo pintar una de las paredes de un color (del color que tengas los muebles o decoracion del dormitorio) y el resto pintarlo en blanco o algun color mas claro.

Administración de Fincas Seguros en General Alquileres - Tramitaciones Cédulas de Habitabilidad

c/Capella, 8 - 10 Grand Boulevard local 24/25 43830 TORREDEMBARRA

Tel. 977 64 17 34 Fax 977 64 59 15 e-mail: afys@afys.es

L I C I DA D E S ! ! ! F EMarc Ramon 02/9/2012 4 años

28/8/2012 5 años

25 25


del Baix Gaià

ESCAPADAS. MARRUECOS

Marruecos, tierra musulmana llena de misticismos, que parece desplazarse como una alfombra mágica por algún lugar entre el mito y la realidad. Tánger, Casablanca, Marrakech; bastan los nombres de estas tres ciudades para evocar el aroma de especias en el olfato de los viajeros más experimentados. Muchos destinos marroquíes han sido mitifi cados, con razón; pero el visitante puede que lamente la pérdida de esa imagen. Sin embargo, otros exaltarán la singular historia viva del país, su deslumbrante luz, su arte. La realidad yace en algún punto intermedio. Marruecos es el punto de partida idóneo para quien viaja a África. Está a un salto de Europa y puede resultar un lugar acogedor, bullicioso y estimulante. En los mercados al aire libre de todo el país se encuentran innumerables alfombras, artículos de madera y joyas. La principal materia prima del país es el cuero, considerado uno de los más suaves del mundo. SUPERFICIE: 447.000 km² POBLACIÓN: 33.000.000 hab. CAPITAL: Rabat NACIONALIDADES Y ETNIAS: 55% árabes, 44% bereberes, 1% extranjeros. IDIOMA: árabe (ofi cial), bereber, además de francés, español e inglés RELIGIÓN: 98% musulmanes, 1% cristianos, 1% judíos RÉGIMEN POLÍTICO: Monarquía constitucional

26

Marruecos ha estado bajo el poder de los romanos, de los vándalos, de los griegos bizantinos y, a fi nales del siglo VII, fue ocupado por los árabes que se habían extendido por todo el norte de África. Desde el año 1912 (Tratado de Protectorado entre Francia y España), el imperio marroquí quedó dividido en tres zonas: la zona francesa, la zona española y la zona internacional. En 1956, a consecuencia de un movimiento nacionalista en la zona francesa de Marruecos, Francia se vio obligada a reconocer la independencia del Imperio jerifi ano, ejerciéndose el poder legislativo soberanamente por el sultán, con diplomacia y ejército propios; y manteniendo Francia allí transitoriamente un representante. En abril de ese mismo año, el gobierno español reconoció la independencia de la zona del protectorado español en Marruecos con plena soberanía. En octubre siguiente la ciudad de Tánger se integró en el nuevo Estado de Marruecos. En agosto de 1957 se substituyó su antigua denominación de imperio jerifi ano por reino de Marruecos y el sultán pasó a ocupar el trono con el nombre de Mohamed V. En 1961 murió Mohamed V y le sucedió en el trono su hijo Hassan II. En enero de 1969 España restituyó a Marruecos el territorio de Ifni, y entre 1976 y 1979 se anexionó la totalidad del Sáhara Occidental (ant. Sáhara español), donde mantiene combates contra el Frente Polisario saharaui. Marruecos está formado por un elaborado mosaico de tradiciones artísticas. El nexo de unión del arte marroquí es la música, desde el estilo clásico que se desarrolló en la España musulmana y las tradiciones musicales narrativas de los beréberes, hasta la fusión contemporánea de música


Núm.20 Tardor 2012

y combina una serie de instrumentos electrónicos para crear un efecto hipnótico. En Marruecos la danza es una disciplina que se desarrolla más bien con discreción (teóricamente las mujeres marroquíes no deben bailar). La más interesante es la danza circular, conocida como ahidous y proveniente de una tradición antigua y simbólica de los beréberes. La artesanía es otro elemento básico del país. Una herencia igualmente rica y que se mantiene en auge es la producción de alfombras, cerámica, joyería, artículos de bronce y tallas de madera. También son muy típicos los paneles pintados y tallados para la decoración. Los azulejos con elaboradas cenefas embellecen el interior de muchas madrasas y otros edifi cios religiosos, además de algunas mansiones. Las mashrabiyya, celosías que permiten a las mujeres musulmanas ver lo que ocurre en la calle sin ser vistas, todavía se construyen. (Guía de Travelplan)

TE LLEVAMOS DE VIAJE Canarias Baleares Rumbo a Baleares Caribe Brasil y Argentina USA Circuitos por América Circuitos por Europa Europa Francia

ESCAPADAS

africana, canción francesa, pop y rock. La música rai, más identifi cada con Argelia, es una tendencia emergente que, a pesar de sus ritmos claramente afroárabes (es una corriente inspirada en la música de los beduinos), es probablemente el estilo más occidentalizado

Disneyland®Resort Paris Italia Rusia Escandinavia y Báltico Mediterráneo Túnez Marruecos Egipto y Oriente Próximo Senegal Asia y África Islas Exóticas y muchos sitios más.

VIAJES

GC002152

C/Capella 8,local 9.Torredembarra (T)

Tel .977645832-659784935

info@torre-tur.com

w w w. t o r r e - t u r. c o m *Viajes a medida *Parques temáticos. *Escapadas fin de semana. *Cruceros. *Paquetes Turísticos.

*Trenes turísticos de lujo. *Viajes a cualquier parte del mundo. *Mercadillos Navideños. *Viajes grupos y colectivos. *Ofertas de última hora, etc ..

Ponemos alas a sus sueños

27


TAULER D’ANUNCIS

del Baix Gaià

SERVICIOS REPARACIONES de todo tipo y mantenimiento Rapidez y seriedad: Telf. 666127640

Peluquera profesional a domicilio Precios económicos Precios especiales jubilados

Mayte 686081444

.......................... Informático. Clases y repación de ordenadores a domicilio. Toni:877051594

ATENCIÓN

Su caldera Junker Estanca de 24KW por tan solo 1050€ Totalmente instalada y funcionando MURAL GAS. Instalador autorizado y colaborador de Gas Natural.

Tel: 660921052¿?

E-mail:miguels879@gmail.com

TAULER D’ANUNCIS Paseador de perros | Desde 5€

Si quieres

que te informe de como alcanzar un Bienestar en tu Hogar con Gas Natural o bien, cambiar tu caldera, con mucho gusto te lo explicaré. Mi teléfono es 673254512 o bien, mi e-mail

juanjocfirmax@gmail.com

ROVIRA .Pintor Profesionalidad y calidad garantizada, al mejor precio Tel.977645832

.............................

Chica de 38 años, catalana, responsable y con ganas de trabajar se ofrece para cuidar a señora mayor, acompañarla al médico, ayudarla en las tareas de casa, ayudarla en la compra del super, salir a pasear con ella y hablar. Incorporación inmediata. Zona de Torredembarra, Altafulla, la Riera de Gaià, Salomó, Creixell y Vendrell. Contactar por teléfono.

649291684 Sandra

............................. Se ofrece guardería y mantenimiento de plantas; si ya no puedes cuidarlas, si te vas de vacaciones, si ya es algo que te agobia, llámame,

Carmen, 665021199

Paseo y cuido perros a domicilio (y otros animales), también los llevo al veterinario, a la peluquería etc... Soy amante de los animales. Tengo disponibilidad completa y mi numero de mobil es el

627612118.

............................. Busco trabajo. Tienda. Soy muy buena vendedora. He tenido tienda. Ely: 68822376

............................. VENTAS Vendo un super trastero por 9.000 euros.son dos plazas de garaje cerradas, o sea que es un almacén, en un garaje subterráneo 977645832.

info@tottorrre.com ..................................

¿Quieres trabajar con nosotros? Buscamos comerciales Enviar curriculum a : info@celobert.com.es

Per insertar anuncis per paraules diriguir-se a : Comercial: info@celobert.com.es Telf 977645832

TA P E R S E X En cualquiera de tus celebraciones:

Despedidas, reuniones de amig@s...

Una reunión tuppersex

os hará pasar un rato divertido info@regalemus.com Tel.

28

977645832

Buscamos vendedoras


Num.4 Octubre 2008

La teva agència de festes temàtiques. Us volem solucionar el problema de trobar productes i serveis Hinchables

adequats,perque la vostre feste sigui inoblidable

Regalos personalizados

Ens ocupem de tot: Payasos

Pintura y grafica

Camisetas personalizadas

*Catering.*Decoració. *Invitacions. *Contractacions.*Regals i detalls *Animació.etc I posada en marxa de qualsevol festa o celebració

(Particulars o empreses) I, l’amfitrió A GAUDIR.

Fiestas

Magos

Familiars

Noces. Batejos. Comunions. Aniversaris. Sweet16. Posades de llarg. Aniversaris de noces. Festes de jubilació. Nadals a casa. Cap d’any...

Pintacaras

Empreses

Espais. Mobiliari. Allotjament. Catering. Espectacles musicals. Animació... Música

Visitas mágicas

Tot de forma original i tematitzat!! Dóna’t l’excusa per la teva festa!! El que vulguis www.boulevard9.com info@boulevard9.com TEL 977645832

C/Capella 8, local 9 Torredembarra (Tarragona)


El portal inmobiliario del Baix Gaià La mayor oferta de viviendas del Baix Gaià a solo un click:

www.tottorre.com info@tottor re.com

tel 977645832

Eres pintor,fontanero, electricista...

Anúnciate con nosotros por un coste simbólico de tan solo 3 € mes.

Buscamos

Pisos en alquiler pisos y casas, en alquiler o venta. TRanquilidad al asegurar: www.tottorre.com Te ofrecemos tranquilidad: La mejor herramienta para promocionar tus Mapfre servicios de proximidad. Seguro de alquiler Arag El mejor escaparate para promocionar tu mutua de propietarios. empresa. TE ayudamos a buscar la mejro opciñon para Disponemos de locales para Abrimos las 24 h del día para que tu empresa o servicio esté organizar tus eventos: info@tottorre.com Tel. 977645832 siempre promocionándose.

OCASIÓN: Obra Nueva Vendrell: Urb. Les Pedreres (Santa Oliva)

A cinco minutos del centro de Vendrell. Zona muy tranquila.Jardín delante y detras. Desde 102 m2.Tres habitaciones. Dos baños.Con o sin cochera. Acabados de primera calidad. Aire acondicionado y placas solares. Se admiten ofertas 30

Desde 230.000€

Buscamos por USTED. ¿qué necesita?


El portal inmobiliario del Baix Gaià La mayor oferta de viviendas del Baix Gaià a solo un click:

www.tottorre.com info@tottor re.com

tel 977645832

OCASIÓN: Vespella

Casa con encanto.3 habitaciones. 1 baño con ducha de hidromasaje. Amplio comedor con bar.Garaje para dos coches. Piscina.Calefacción.

SOLO 196.000€

Pisos en alquiler TRanquilidad al asegurar: Mapfre Arag mutua de propietarios. TE ayudamos a buscar la mejro opciñon para

OCASIÓN: Torredembarra

Piso de 40 m2. 1 habitación doble, con balcón. Salón comedor. Cocina americana. Calefacción y aire acondicionada. Ventanas con doble cristal Tranquilo y soleado. En el centro del pueblo.

SOLO 85.000€ Buscamos por USTED. ¿qué necesita?

31


El portal inmobiliario del Baix Gaià La mayor oferta de viviendas del Baix Gaià a solo un click:

www.tottorre.com info@tottor re.com

tel 977645832

ALQUILER Anual TORREDEMBARRA PISO

1 habitacion. Amueblado. Cerca del CAP. Piscina comunitaria

350 € Ref.B9.PA

OCASIÓN VENTA PISO 3 habitaciones. Centro del pueblo. Semi nuevo.

126.000€

Con plazas de parquing y trastero. Piscina comunitaria Ref.B9.PB

Nos encontrará en Torredembarra C/Capella 8,local 9. TEl 977645832-659784935

Buscamos por usted

Si vende, llámenos. Si compra, VISITENOS

Cel Obert 20  

Especial Bestiari Festiu i Fira d'Indians

Cel Obert 20  

Especial Bestiari Festiu i Fira d'Indians