Page 1

Ετήσιος απολογισμός


Φωτογραφία εξωφύλλου

Αndrea Bonetti www.andreabonetti.com

http://www.youtube.com/wwfgrwebtv http://www.facebook.com/WWFGreece http://twitter.com/WWF_Greece

WWF Ελλάς Φιλελλήνων 26 105 58 Αθήνα Τηλ.: 210 3314893 Fax: 210 3247578

Φεβρουάριος 2011 © Τμήμα Επικοινωνίας WWF Ελλάς


Απέναντι στην κρίση

Μέσα σε έναν ζοφερό παγκόσμιο περίγυρο, με τις πρώτες ορατές επιπτώσεις της αλλαγής κλίματος και με πολιτική αστάθεια σε μεγάλα τμήματα της Μεσογείου, η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη σοβαρής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Μιας κρίσης που δεν αφορά μόνο τις πολιτικές ηγεσίες, αλλά αγγίζει και τον κάθε πολίτη και κάτοικο.

Θύμιος Παπαγιάννης

Σε ένα τέτοιο δυσάρεστο κλίμα, ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων πρέπει να παραμείνει ενεργός και δυναμικός. Οι οργανώσεις μας –εθνικές ή τοπικές– πρέπει να καταδείξουν ότι μέρος της κρίσης οφείλεται στην περιβαλλοντική υποβάθμιση και στη ληστρική χρήση των πόρων αυτής της δύσμοιρης χώρας. Πρέπει να εξηγήσουν πως το περιβάλλον, η φύση, τα τοπία και τα πολιτιστικά κατάλοιπα αποτελούν πλούτο και συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας και όχι περιθωριακά στοιχεία, αδιάφορα μέσα στην κρίση. Πρέπει να πείσουν ότι η έξοδος από την κρίση μπορεί να προέλθει μόνο από την ‘πράσινη ανάπτυξη’, που ακριβώς αξιοποιεί τα στοιχεία του περιβάλλοντος και τους φυσικούς και ανθρωπογενείς πόρους στο πλαίσιο της αειφορίας. Παράλληλα, η έκταση και το βάθος της παρούσας κρίσης επιβάλλουν την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της ευρείας συνεργασίας των κοινωνικών ομάδων. Στον χώρο των περιβαλλοντικών οργανώσεων έχουν γίνει σοβαρά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, όπως καταδεικνύεται από χαρακτηριστικά παραδείγματα. Το 1991, επτά ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και τρεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ίδρυσαν την Εταιρία Προστασίας των Πρεσπών, με στόχο την αποκατάσταση της αρμονίας ανθρώπου και φύσης γύρω από τις λίμνες Μεγάλη και Μικρή Πρέσπα. Σε δυο δεκαετίες, με τη συμμετοχή και στήριξη του WWF Ελλάς, έγινε σημαντικότατο έργο, που οδήγησε και στην ίδρυση του διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών. Κατά τη δεκαετία του 2000, ενισχύθηκε η συνεργασία των κύριων περιβαλλοντικών οργανώσεων στον τόπο μας, είτε για να υποβάλουν θετικές προτάσεις (όπως το σχέδιο νόμου για τη βιοποικιλότητα), είτε για να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένες απειλές κατά του περιβάλλοντος. Έτσι τα δελτία τύπου για τα θέματα αυτά υπογράφονται πλέον από δέκα οργανώσεις και αποκτούν πολύ μεγαλύτερη κοινωνική απήχηση. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, το WWF Ελλάς έχει παίξει πολύ σημαντικό και θετικό ρόλο. Μετά το 2007 και τις δασικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Πάρνηθας, τα ιδρύματα I. Σ. Λάτση, Α. Γ. Λεβέντη και Μποδοσάκη αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να στηρίξουν ένα μακρόπνοο πρόγραμμα του WWF Ελλάς για την προστασία των ελληνικών δασών. Στο πρόγραμμα αυτό πήραν μέρος τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Aθηνών και Πάτρας, το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικών Ερευνών, δεκάδες ΜΚΟ και πολλοί επιστήμονες και εθελοντές, με πολύ θετικά αποτελέσματα. Καταδεικνύεται έτσι ότι η μέριμνα για το περιβάλλον και η διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς αποτελούν πλέον χώρους γόνιμων συνεργασιών και όχι στείρων συγκρούσεων. Θύμιος Παπαγιάννης Πρόεδρος ΔΣ WWF Ελλάς


Θα το παλέψουμε μαζί Δημήτρης Καραβέλλας

Άλλος ένας χρόνος με πολύ σημαντική δράση, απογοητεύσεις αλλά και επιτυχίες έκλεισε και ήδη άρχισε ένας νέος με πολλή αγωνία για το μέλλον. Στο μυαλό όλων κυριαρχεί η ανησυχία για την κρίση που μαστίζει τη χώρα μας. Στον οικονομικό τομέα, τα αίτια της κρίσης είναι μάλλον σαφή - δανειστήκαμε χρήματα από το μέλλον και τώρα τρέχουμε να διορθώσουμε επιλογές και λάθη του παρελθόντος. Όμως, με τον ίδιο ληστρικό τρόπο «δανειζόμαστε» φυσικούς πόρους από τις επόμενες γενιές. Ζητάμε πολύ περισσότερα απ’όσα τελικά ο τόπος μας, ο πλανήτης μας, διαθέτει.

Ήρθε η στιγμή να αντιληφθούμε επιτέλους το διακύβευμα και να αρχίσουμε εμείς οι ίδιοι να γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο. Αυτήν ακριβώς την σκέψη προσπαθεί με επιμονή και συνέπεια να καλλιεργήσει το WWF Ελλάς. Στον απολογισμό μας για το 2010 θα μπορέσετε να διαβάσετε σε συνοπτική μορφή όσα συνέβησαν μέσα στην χρονιά που πέρασε. Συντονισμένη δράση στο πεδίο, προτάσεις και παρεμβάσεις περιβαλλοντικής πολιτικής, επιστημονική έρευνα, δουλειά με χιλιάδες μαθητές και σχολεία, κινητοποίηση πολιτών και τοπικών ομάδων, ενθάρρυνση του πράσινου επιχειρείν, δραστηριοποίηση σε διεθνές επίπεδο και άλλα πολλά συνθέτουν το μωσαϊκό των δράσεων που αναπτύξαμε, επιδιώκοντας πάντα τις ευρύτερες δυνατές συνέργειες και συνεργασίες. Για πολλούς, η ενασχόληση με θέματα περιβάλλοντος σε μια τέτοια δύσκολη εποχή, φαντάζει ως περιττή πολυτέλεια. Όμως δεν είναι έτσι. Για μια χώρα ευλογημένη από την πλούσια φύση και τα μοναδικά τοπία της, το λιγότερο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να αντιληφθούμε την ευθύνη μας να διαφυλάξουμε τον πλούτο αυτό, να ελαφρύνουμε το αποτύπωμα μας και να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας τον ίδιο μαγευτικό τόπο. Μπορούμε να οραματιστούμε τη χώρα μας διαφορετικά, να αντιληφθούμε τα πραγματικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα και με τον κατάλληλο σχεδιασμό, σκληρή δουλειά και δυναμική συστράτευση των υγειών δυνάμεων της κοινωνίας, να πετύχουμε πολλά. Με τη δική σας συνεχιζόμενη βοήθεια και ενεργό συμμετοχή, εμείς θα το παλέψουμε και φέτος, όπως και κάθε χρόνο. Σας περιμένουμε στο πλευρό μας, συνοδοιπόρους σε δύσκολο αλλά και όμορφο αγώνα.

Δημήτρης Καραβέλλας Γενικός Διευθυντής WWF Ελλάς


© Αndrea Bonetti / WWF Ελλάς


50 χρόνια δράσης Όλα στον πλανήτη είναι αλληλένδετα. Χάνεται ένας βιότοπος και τα είδη που φιλοξενεί χάνονται κι αυτά. Αποψιλώνεται ένα δάσος και η απειλή της κλιματικής αλλαγής μεγαλώνει. Η πείνα μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο σε καταστροφή ολόκληρων περιοχών για να επιβιώσει. Σχεδόν το ένα τέταρτο των θηλαστικών και το ένα τρίτο των αμφίβιων όντων απειλείται με εξαφάνιση. Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Το περιβάλλον στον πλανήτη βρίσκεται υπό πίεση.

© Gerald S. Cubitt / WWF-Canon


Για 50 χρόνια, δίνουμε μάχη ενάντια στο μοντέλο της υποβάθμισης και της καταστροφής. Και συνεχίζουμε! Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι ο άνθρωπος και η φύση μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά – και να δημιουργούν θαύματα! Πώς τα καταφέρνουμε; Βρισκόμαστε «στο πεδίο», στις πιο οικολογικά ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη, δίνοντας πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Βρισκόμαστε όμως και στα κέντρα λήψης αποφάσεων, όταν η εξειδίκευση και τεχνογνωσία μας απαιτείται.


2010:

Διεθνείς επιτυχίες

1η Για πρώτη φορά στην ιστορία, μια κοινωνία ιθαγενών στην Κολομβία ζήτησε τη βοήθειά μας, ώστε η γη τους να ενταχθεί σε δίκτυο προστατευόμενων περιοχών. Μετά από παρέμβασή μας, η Κολομβία απέκτησε το εθνικό πάρκο Γιαγκόγε Απαπόρις, την τρίτη μεγαλύτερη προστατευόμενη περιοχή στον πλανήτη.

500-600 Οργανώσαμε εκστρατεία ευαισθητοποίησης και παρείχαμε πολύτιμη τεχνική υποστήριξη για το εθνικού πάρκο στον κόλπο της Μαλάγκα στην Κολομβία, το οποίο παρέχει προστασία σε θαλάσσιες χελώνες, δελφίνια και 500-600 άτομα μεγάπτερης φάλαινας.

+10% Εξασφαλίσαμε την προστασία και ενοποίηση σημαντικών οικοτόπων και προωθήσαμε την αειφορική ανθρώπινη δραστηριότητα στις περιοχές αυτές, με στόχο την εξάπλωση του Ιβηρικού Λίγκα. Τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών ήταν η αύξηση του πληθυσμού του Λίγκα κατά 10% σε ένα χρόνο.

94.000 τ.χλμ

90% Η δράση μας στην Παραγουάη συντέλεσε στη μείωση της αποψίλωσης των ατλαντικών δασών της κατά 90%

Οι δικές μας πρωταρχικές προσπάθειες οδήγησαν στη προστασία μιας θαλάσσιας έκτασης 94.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η περιοχή αυτή είναι σημαντική για την αναπαραγωγή του πιγκουΐνου Αντέλιε.


39

3 χώρες

Ελλάδα, Αλβανία και ΠΓΔΜ δεσμεύονται πλέον και νομικά για την προστασία και αειφόρο ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών. Δικαιώνεται η πολύχρονη επιμονή μας, μαζί με την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, για μια διακρατική συνεργασία, η οποία αποτελεί μονόδρομο για την ολοκληρωμένη προστασία της περιοχής.

Αυξήθηκε ο πληθυσμός 39 απειλούμενων ειδών που απαντώνται κατά μήκος του ποταμού Γιάνγκτσε, μετά από δικές μας ενέργειες για τη δημιουργία προστατευόμενων περιοχών.

2 χώρες Παίξαμε βασικό ρόλο στην υπογραφή διασυνοριακής συμφωνίας που θα βελτιώσει την προστασία του περιβάλλοντος στα σύνορα Νεπάλ και Κίνας.

5.000 Συμβάλλουμε στην αποκατάσταση αποψιλωμένων δασών για 5.000 ουραγκοτάγκους. Αυτή η δράση είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση ενός υγιούς πληθυσμού πρωτευόντων στο Σάμπα του Μπόρνεο.

14 χρόνια Πετύχαμε τον στόχο του 2010 για την αποκατάσταση της ετήσιας ροής του ποταμού Ρουάχα στη Τανζανία. Για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, ο ποταμός κυλάει και κατά τους μήνες της ξηρασίας.


Πεδίο Μέτρηση, καταγραφή, τηλεπισκόπηση, δορυφορική απεικόνιση, δακτυλίωση: λέξεις που μπορεί να ηχούν ακατανόητες για τους μη μυημένους, συνθέτουν όμως την καθημερινότητα των ανθρώπων μας που δουλεύουν στη φύση, ή όπως εμείς συνηθίζουμε να λέμε «στο πεδίο».

© Catherine Sauvage / WWF-Ελλάς


Δουλεύουμε στη φύση

Ρεκόρ για τους νησιωτικούς υγροτόπους 807 νησιωτικοί υγρότοποι μεγαλύτεροι από ένα στρέμμα σε 75 νησιά! Αυτός είναι ο απολογισμός ενός εντατικού προγράμματος καταγραφής των υγροτόπων στα νησιά της χώρας μας, μιας φιλόδοξης προσπάθειας που ξεκίνησε πριν 6 χρόνια.

Ζωή ξανά στον Μορώνη

800

νησιωτικούς υγρότοπους απογράψαμε σε 6 χρόνια

2010

η πρώτη επίσημη διεθνής συμφωνία προστασίας προστατευόμενης περιοχής στα Βαλκάνια που συνάπτει η χώρα μας

29.000

ώρες εργασίας στα ελληνικά δάση

Μέσα στο 2010 πετύχαμε μια μεγάλη νίκη για το περιβάλλον: την αποκατάσταση της εκβολής του Μορώνη, του μοναδικού φυσικού υγροτόπου του Δήμου Σούδας στην Κρήτη. Με την καθοριστική κινητοποίηση πολιτών και αρχών, ξεμπαζώσαμε 8 στρέμματα απομακρύνοντας από την περιοχή 12.000 κ.μ. μπάζων. Ωστόσο, αυτή η συμβολική ενέργεια ήταν μόνο η αρχή. Στόχος μας είναι να ανακτηθούν επιπλέον 40 στρέμματα υγροτοπικών εκτάσεων. Με τη συνεργασία του Δήμου Σούδας και της Περιφέρειας Κρήτης, προγραμματίζουμε την περίφραξη και την αυστηρή προστασία των 95 από τα 145 στρέμματα του υγροτόπου. Η υποδομή που προβλέπεται να αναπτυχθεί θα επιτρέπει στους επισκέπτες να περιηγούνται σε ένα μικρό τμήμα τού υγροτόπου και να παρατηρούν την πανίδα χωρίς να γίνονται αντιληπτοί. Διεθνής συμφωνία για την προστασία του Πάρκου Πρεσπών Το 2010 σηματοδοτείται η πρώτη επίσημη διεθνής συμφωνία προστασίας προστατευόμενης περιοχής στα Βαλκάνια που συνάπτει η χώρα μας. Ελλάδα, Αλβανία, ΠΓΔΜ και Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύονται πλέον και νομικά για την προστασία και αειφόρο ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών. Η σημαντική αυτή ενέργεια δικαίωσε την πολύχρονη επιμονή μας, μαζί με την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, για μια διακρατική συνεργασία, η οποία αποτελεί μονόδρομο για την ολοκληρωμένη προστασία της περιοχής. Η διεθνής συμφωνία συνεπάγεται συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αλλά και ευκαιρίες για το φυσικό περιβάλλον και τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή. Κυρίως όμως, θεσπίζει μόνιμες δομές συνεργασίας, στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αποτελεσματική προστασία και αειφόρο ανάπτυξη της Πρέσπας. Το μέλλον των δασών σε αριθμούς Το 2010 ολοκληρώσαμε το δασικό μας πρόγραμμα με τίτλο «Το μέλλον των δασών», το οποίο ξεκίνησε αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 με την ευγενική υποστήριξη των κοινωφελών ιδρυμάτων Ι.Σ. Λάτση, Α.Γ. Λεβέντη, Μποδοσάκη καθώς και από τις εισφορές των υποστηρικτών της οργάνωσης. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια «Το μέλλον των δασών» μπορεί να αποτιμηθεί ενδεικτικά με τους παρακάτω αριθμούς:

12 WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010


• 19.800 ώρες καταγραφών πεδίου από ανθρώπους του WWF Ελλάς - 9.100 ώρες καταγραφών πεδίου από συνεργαζόμενους επιστήμονες • 1.500 αυτοψίες και επισκέψεις σε περιοχές με περιβαλλοντικά προβλήματα • Συμμετοχή 8.649 μαθητών και 1.000 περίπου εκπαιδευτικών σε δράσεις και σεμινάρια για δάση και πυρκαγιές • Οργάνωση υποδειγματικών εθελοντικών σχημάτων δασοπροστασίας σε Πίνδο, Γράμμο, Ρόδο και Ταΰγετο, με συμμετοχή 160 περίπου εθελοντών • Σύνταξη και υποβολή στις αρμόδιες αρχές 100 περίπου καταγγελιών για δάση, δασικές εκτάσεις και αναδασωτέες περιοχές • Περισσότερες από 75 παρουσιάσεις από στελέχη του WWF Ελλάς σχετικά με τη δασοπροστασία • Κατάρτιση 43 αναφορών και προτάσεων • Διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου με τίτλο «Adaptation to Climate Change in Mediterranean Forests Conservation and Management» σε συνεργασία με την IUCN • Έκδοση 23 δελτίων τύπου σχετικά με αποτελέσματα των δράσεων του προγράμματος «Το Μέλλον των Δασών» • Δημοσίευση 326 άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά • Περισσότερες από 160 συνεντεύξεις σε ραδιόφωνο και τηλεόραση • Ενδυνάμωση 44 εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας και ενίσχυσή τους με υλικοτεχνικό εξοπλισμό

108-119 Τσακάλια ζουν σήμερα στον νομό Έβρου

Τσακάλι και ελάφι Το 2010 συνεχίσαμε την έρευνα για το τσακάλι και πιο συγκεκριμένα στον νομό Έβρου. Η πρώτη επίσκεψή μας στην περιοχή (Ιανουάριος 2010) απέτυχε λόγω σφοδρής κακοκαιρίας και χιονόπτωσης και χρειάστηκε να επαναληφθεί το φθινόπωρο. Μετά από 42 ημέρες έρευνας στο πεδίο υπολογίσαμε τον ελάχιστο πληθυσμό των τσακαλιών στον νομό Έβρου σε 108-119 άτομα. Τα περισσότερα (77-85) εντοπίζονται στο Δέλτα Έβρου, ενώ τα υπόλοιπα είναι άτομα που κινούνται στα σύνορα με την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Άλλη δική μας επιστημονική ομάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα παρακολούθησης του κόκκινου ελαφιού και διερεύνησης των επιπτώσεων της βόσκησής του στην αναγέννηση του καμένου δάσους της Πάρνηθας. Σύμφωνα µε τα αποτελέσματα της έρευνας, ο αριθμός των ελαφιών της Πάρνηθας είναι τουλάχιστον 600 άτομα. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού συντάξαμε ένα σχέδιο επιστημονικής παρακολούθησης του πληθυσμού του Κόκκινου Ελαφιού στην Πάρνηθα και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την προστασία του. Τις προτάσεις αυτές τις υποβάλαμε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010 13


Πολιτική και περιβάλλον Μπορεί η πολιτική να ασχοληθεί με το περιβάλλον και να γίνει πιο ουσιαστική και κατανοητή από όλους; Ναι, μπορεί! Αν μέχρι σήμερα ήταν κοινό μυστικό ότι η περιβαλλοντική καταστροφή δεν έχει πολιτικό κόστος, εμείς αντιτείνουμε, προτείνουμε, πιέζουμε και κινητοποιούμε, με στόχο να αποδείξουμε ότι το περιβάλλον είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό ζήτημα και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.

www.papandreou.gr


Προτείνουμε πιέζουμε κινητοποιούμε

2010: Διεθνές έτος για τη βιοποικιλότητα Σε μια σημαντική χρονιά για την παγκόσμια βιοποικιλότητα, συμμετείχαμε ενεργά στις δράσεις του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικτύου του WWF για την προώθηση φιλόδοξων αλλά και μετρήσιμων στόχων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στις επόμενες δεκαετίες.

Ένας νέος νόμος για τη βιοποικιλότητα

Ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της βιοποικιλότητας είναι έτοιμο να γίνει πραγματικότητα.

Κατά τη διάρκεια του 2010, συμμετείχαμε σε ομάδα συνεργασίας με εννέα «αδελφές» περιβαλλοντικές οργανώσεις για την επεξεργασία πρότασης για ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της βιοποικιλότητας, το οποίο επιδώσαμε στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τον Νοέμβριο του 2009. Στη συνέχεια, συμμετείχαμε σε ειδική ομάδα εργασίας, στην οποία συμμετείχαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), με στόχο την περαιτέρω επεξεργασία αυτού του κειμένου και τη διαμόρφωση ενός σχεδίου νόμου. Το νέο κείμενο υποβλήθηκε στην Υπουργό Περιβάλλοντος τον Μάιο του 2010 και αποτέλεσε βάση για το σχέδιο νόμου που βγήκε σε δημόσια διαβούλευση και κατατέθηκε στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση στις αρχές του 2011. Παράλληλα, συμμετείχαμε ενεργά στην ομάδα εργασίας που σύστησε το ΥΠΕΚΑ για τη διαμόρφωση μιας Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα. Το κείμενο της Στρατηγικής βρίσκεται στην τελική φάση διαμόρφωσης και ελπίζουμε να υιοθετηθεί το 2011. Σημείωση: Ενώ ο «Ετήσιος απολογισμός 2010» όδευε προς το τυπογραφείο, το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και πλέον αποτελεί νόμο του κράτους!

Κλιματική αλλαγή και ενέργεια Αγώνας για καθαρότερο μέλλον Από τις αρχές του 2010 συμμετέχουμε και παρεμβαίνουμε στη διαμάχη που έχει πρόσφατα δημιουργηθεί γύρω από την υποχρέωση της χώρας -στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας- για διάνοιξη και εκμετάλλευση νέων ορυχείων λιγνίτη σε Ελασσόνα, Δράμα και Βεγόρα Φλώρινας. Σε μια στρατηγικής σημασίας κίνηση, καταφέραμε και αναπτύξαμε συμμαχία με 21 οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και 40 φορείς από τους τρεις νομούς, καταλήγοντας στην έκδοση κοινού ψηφίσματος με το οποίο τασσόμαστε ενάντια σε αυτό το ενδεχόμενο, προτείνοντας άλλες βιώσιμες λύσεις.

16 WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010


Φωτοβολταϊκά στη στέγη Το 2010 καταθέσαμε σχόλια και προτάσεις για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), επιτυγχάνοντας την εξαίρεση οικολογικά ευαίσθητων περιοχών από την χωροθέτηση έργων ΑΠΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, καταφέραμε, με συντονισμένες ενέργειες, να πείσουμε την ελληνική πολιτεία για την ανάγκη έμφασης στην εγκατάσταση φ/β στις στέγες κτιρίων.

Ενέργεια από τον ήλιο για όλους

Ανανεώσιμες πηγές…εσόδων Εστιάζοντας πάντα στη λογική της διατύπωσης λύσεων και ρεαλιστικών προτάσεων, υλοποιήσαμε και εκδώσαμε μια πρωτοποριακή έκθεση με τίτλο «Πράσινα μέτρα στην Ελλάδα», σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η έκθεση αναλύει τα μεγάλα οφέλη για την εθνική οικονομία από την προώθηση των ΑΠΕ και από μία σειρά μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα προτάσσει τις πολιτικές για τη μεγιστοποίηση των κερδών και την ελαχιστοποίηση των όποιων αντιδράσεων και επιπτώσεων.

Συμμετοχή σε επιτροπές Συμμετέχουμε! Είμαστε πάντα διαθέσιμοι για διάλογο και συνεργασίες, στο πλαίσιο συλλογικών οργάνων και σχημάτων διαβούλευσης για ζητήματα στα οποία έχουμε γνώση και εμπειρία.

Διάλογος και συνεργασία

Εκπροσωπώντας 10 «αδελφές» περιβαλλοντικές οργανώσεις , συμμετέχουμε ως τακτικό μέλος στην Επιτροπή «Φύση», η οποία επανασυστάθηκε και άρχισε από τον Μάιο του 2010 να λειτουργεί ως το βασικό θεσμικό όργανο διαβούλευσης της πολιτείας για τις προστατευόμενες περιοχές και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της χώρας. Συμμετέχουμε επίσης και στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, ως αναπληρωματικό μέλος, εκπροσωπώντας και εδώ τις 10 περιβαλλοντικές οργανώσεις. Λάβαμε επίσης πρόσκληση και συμμετέχουμε στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, η οποία συνεδριάζει μια φορά τον χρόνο και αποτιμά την πορεία εφαρμογής του προγράμματος. Σε τοπικό επίπεδο, συμμετέχουμε σε διοικητικά συμβούλια φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Αυτές οι περιοχές, στις οποίες έχουμε παρουσία και δράση, είναι οι εξής: - Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας (μαζί με την Φιλοδασική Ένωση Αθηνών, συνεκπροσωπώντας και την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης) - Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (μαζί με τον Αρχέλωνα, συνεκπροσωπώντας και τη MOm) - Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου (μαζί με την Καλλιστώ, συνεκπροσωπώντας τον Αρκτούρο, την Πίνδος Περιβαλλοντική και την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης) - Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου (εκπροσωπώντας και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία) - Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου (συνεκπροσωπώντας την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης)

WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010 17


Άσκηση πολιτικής πίεσης

Lobbying

Μια από τις μεγάλες επιτυχίες μας στον τομέα της άσκησης πολιτικής πίεσης ήταν η ακύρωση της δημιουργίας μεγάλου ταμιευτήρα νερού στα όρια του Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς, στο όρος Ομαλός της Κρήτης. Η απόφαση έγκρισης του έργου που είχε υπογραφεί από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ το 2006, ακυρώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής μετά από έντονες πιέσεις, τόσο από την οργάνωσή μας, όσο και από τοπικούς φορείς και υπηρεσίες περιβάλλοντος.

Δικαίωση για τον Αχελώο Με μεγάλη ικανοποίηση, αλλά συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίσαμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή των έργων εκτροπής του Αχελώου. Στο ίδιο πλαίσιο, το ΣτΕ απεύθυνε προς το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων μια σειρά από προδικαστικά ερωτήματα που αφορούν την πιθανή παραβίαση περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ. Αυτή ήταν η σημαντικότερη εξέλιξη στον μακρόχρονο αγώνα μας ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό ορόσημο στην προστασία των ποταμών για όλη την Ευρώπη.

Νέοι δρόμοι για το νερό Το 2010 έγινε ένα σημαντικό βήμα για την ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων, με την κύρωση από την Ελλάδα της παγκόσμιας Σύμβασης του ΟΗΕ για τα υδατορεύματα (UN Watercourses Convention).

Διαχείριση νερού

Η κύρωση είναι αποτέλεσµα και των δικών μας πιέσεων, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας με επικεφαλής το WWF και άλλες διεθνείς οργανώσεις. Αυτή η θετική εξέλιξη ανοίγει δρόμους για τη μείωση των συγκρούσεων και την προώθηση της κοινής διαχείρισης ποταμών και λιμνών που σχηματίζουν ή διασχίζουν διεθνή σύνορα.

Θαλάσσιες περιοχές NATURA Συντονίσαμε σε συνεργασία με τη Greenpeace, τη συλλογή και αποστολή στο ΥΠΕΚΑ προτάσεων για τη δημιουργία θαλάσσιων περιοχών Natura, κοινοποιώντας τις προτάσεις μας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σήμερα συνεργαζόμαστε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να καταρτιστεί ένας πλήρης κατάλογος περιοχών που θα περιληφθούν στο οικολογικό δίκτυο Natura.

18 WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010


Παρατηρητήριο νομοθεσίας Το Παρατηρητήριο Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας αποτιμά την κατάσταση και το καθεστώς εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα, ως βασικού εργαλείου προστασίας του περιβάλλοντος. Και φέτος δημοσιεύσαμε την ετήσια έκθεση στην οποία συγκεντρώσαμε τις σημαντικότερες εξελίξεις στην περιβαλλοντική νομοθεσία και νομολογία, εντοπίσαμε προβλήματα εφαρμογής και αναδείξαμε ενδεδειγμένες λύσεις. Επίσης, στην ιστοσελίδα μας, αναρτάμε κάθε δίμηνο ειδικούς πίνακες εφαρμογής από την Ελλάδα της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον.

Αλιεία

Δύσκολοι καιροί για τον Τόνο

Στόχος μας είναι η απαγόρευση της βιομηχανικής αλιείας ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο και η δημιουργία προστατευόμενων περιοχών αναπαραγωγής, έως ότου ανακάµψει ο πληθυσµός του. Δυστυχώς, στη συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής για την Προστασία των Τονοειδών του Ατλαντικού (ICCAT) που έγινε τον Νοέμβριο στο Παρίσι, δεν καταφέραμε να επιτευχθεί μείωση της επιτρεπόμενης ποσότητας αλίευσης στο επίπεδο που προβλέπει η οδηγία Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική, λόγω της αρνητικής στάσης χωρών μελών της ΕΕ.

Ανοικτός διάλογος

Συμμετοχή σε δημόσιες διαβουλεύσεις

Πιστεύουμε στον ανοικτό διάλογο και τη συμμετοχή σε οργανωμένες διαδικασίες διαβούλευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρουμε ενδεικτικά μερικές από τις διαβουλεύσεις στις οποίες συμμετείχαμε: • Σχέδιο νόμου «Θαλάσσια στρατηγική για την προστασία και διαχείριση των θαλάσσιων υδάτων – Εναρμόνιση με την οδηγία 2008/56/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Ιουνίου 2008» • Σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης «Καθορισμός Μέτρων Ειδικής Προστασίας, Διατήρησης και Αποκατάστασης των Ειδών και των Ενδιαιτημάτων/ Οικοτόπων της Άγριας Ορνιθοπανίδας στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)» • Σχέδιο νόμου «Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις» • Σχέδιο νόμου «Προστασία της βιοποικιλότητας» • Σχέδιο προεδρικού διατάγματος «Προστασία ορεινού όγκου Υμηττού» • Κοινή υπουργική απόφαση για τον «Κανονισµό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων» και π.δ. για τους «Ενεργειακούς επιθεωρητές κτιρίων, λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρµανσης και εγκαταστάσεων κλιµατισµού»

WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010 19


Κινητοποίηση πολιτών Όσο εύκολο είναι να υποστηρίζει κανείς θεωρητικά την «αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης» και την «αειφόρο» ή «ήπια» ανάπτυξη, άλλο τόσο είναι δύσκολο να βρει τρόπους εφαρμογής τους στην καθημερινή του πρακτική. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η ανάγκη για μια ευαισθητοποιημένη κοινωνία σε ζητήματα περιβάλλοντος κρίνεται επιτακτική…

© Δημήτρης Πουρσανίδης / WWF-Ελλάς


Διαμορφώνουμε πολίτες για το περιβάλλον 10

Φέτος ολοκληρώσαμε τη συγγραφή και παραγωγή δέκα εγχειρίδιων για το περιβάλλον

Οδηγοί για το περιβάλλον Στην προσπάθειά μας για στήριξη της δουλειάς των 300 και πλέον ελληνικών περιβαλλοντικών ΜΚΟ, αλλά και κάθε ενεργού πολίτη, ολοκληρώσαμε την έκδοση και δωρεάν διάθεση δέκα εγχειριδίων με γενικό τίτλο «Οδηγός για το Περιβάλλον». Οι οδηγοί, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι και σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα μας, είναι οι παρακάτω: 1. Δασοπροστασία & δασοπυρόσβεση 2. Περιβαλλοντικό δίκαιο 3. Οργάνωση και λειτουργία περιβαλλοντικών οργανώσεων 4. Εξεύρεση πόρων 5. Διαχείριση απορριμμάτων 6. Νερό 7. Πράσινο & ελεύθεροι χώροι στη πόλη 8. Αέρας και ατμοσφαιρική ρύπανση 9. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 10. Τουρισμός & περιβάλλον

Οι οδηγοί περιλαμβάνουν την απαραίτητη έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση, δοσμένη απλά και κατανοητά, καθώς και συγκεκριμένα παραδείγματα καλής και κακής πρακτικής. Παράλληλα με την έκδοση των παραπάνω οδηγών, πραγματοποιήθηκαν 12 ανάλογα εργαστήρια σε 5 πόλεις με την συμμετοχή παραπάνω από 50 τοπικών περιβαλλοντικών ΜΚΟ. Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε με την ευγενική χορηγία της τράπεζας Eurobank EFG.

Η καρδιά του WWF Οι εθελοντές μας, με την πολύτιμη προσφορά τους, στήριξαν τις συνεχείς ανάγκες της οργάνωσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τόσο στο γραφείο της Αθήνας, όσο και κοντά στις τοπικές ομάδες μας στο πεδίο.

Εθελοντές WWF

60

νέες «κλειστές» υποθέσεις

Ωστόσο και φέτος, η καρδιά του περιβαλλοντικού εθελοντισμού χτύπησε στα καλοκαιρινά προγράμματα εθελοντικής εργασίας. Το καλοκαίρι του 2010 διοργανώσαμε 7 κατασκηνώσεις (Πρέσπα, Κερκίνη, Ρόδος, Πίνδος, Κρήτη, Ταΰγετος, Ζάκυνθος), με την ευγενική υποστήριξη της Αmita Motion. Τα προγράμματα διάρκειας 15 ημέρων εστίασαν στην πυροπροστασία, την αποκατάσταση νησιωτικών υγροτόπων και τη συμμετοχή εθελοντών σε καθημερινές εργασίες και ανάγκες των τοπικών ομάδων μας.

Νομική Ομάδα Υποστήριξης Πολιτών Μετά το 2009, οπότε γιορτάσαμε τις πρώτες 500 υποθέσεις, η Νομική Ομάδα Υποστήριξης Πολιτών στελεχωμένη από εθελοντές της οργάνωσης, συνέχισε το νευραλγικό της έργο και το 2010, ολοκληρώνοντας την εξέταση περισσότερων από 60 νέων υποθέσεων. Κύριο αντικείμενο και αυτή τη χρονιά υπήρξαν οι καταγγελίες πολιτών για θέματα που αφορούν δάση και υγροτόπους, αλλά και γενικότερα θέματα περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

22 WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010


8.000 2.000 μαθητές

εκπαιδευτικοί

Περιβαλλοντική εκπαίδευση και κατάρτιση Για ακόμα μια χρονιά συνεχίσαμε να στηρίζουμε την εκπαιδευτική κοινότητα που ασχολείται με προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για την αειφορία. Με συνεχή ανανέωση του εκπαιδευτικού μας υλικού, το 2010 συνεργαστήκαμε με περισσότερα από 2.000 σχολεία, 8.000 μαθητές και 2.000 εκπαιδευτικούς. Οι κύριοι άξονες των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές, ήταν και φέτος η προστασία των δασών και της βιοποικιλότητας, η κλιματική αλλαγή και το οικολογικό αποτύπωμα.

EcoTopten To EcoTopten, το διαδικτυακό εργαλείο αναζήτησης των ενεργειακά αποδοτικότερων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών (www.ecotopten.gr), εμπλουτίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2010 με την προσθήκη των πιο αποδοτικών εκτυπωτών laser που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Πράσινες αγορές

Παράλληλα με την προσθήκη των εκτυπωτών, πραγματοποιήθηκε και η ανανέωση των συσκευών ψύξης (ψυγεία και ψυγειοκαταψύκτες), έτσι ώστε το καταναλωτικό κοινό με ένα «κλικ» να μπορεί να βρίσκει όλα τα καινούρια μοντέλα με τη μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση

Με τη δύναμη του Ήλιου Με την πρωτότυπη διαδικτυακή εφαρμογή «Ηλιακές Οικολογικές Στέγες (ΗΛΙ.Ο.Σ.)» δώσαμε τη δυνατότητα σε περισσότερους από 10.000 επισκέπτες να μάθουν εύκολα, γρήγορα και με εξαιρετική ακρίβεια το κόστος κτήσης και τα μεγάλα οικονομικά οφέλη που μπορεί να έχουν από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην κατοικία τους. Μέσα από απλά βήματα, ο κάθε επισκέπτης του ΗΛ.Ι.ΟΣ υπολογίζει την καταλληλότητα ενός κτηρίου για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, το κόστος της επένδυσης, καθώς και τον χρόνο αποπληρωμής της. Στο ίδιο πλαίσιο, ενημερώνεται για τον όγκο παραγωγής ηλεκτρικής ενάργειας και το οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος στο οποίο αυτή αντιστοιχεί. (www.wwf.gr/ilios)

Η Ώρα της Γης Η Ώρα της Γης 2010 αποτέλεσε για μια ακόμη χρονιά ένα ισχυρό μήνυμα της ελληνικής κοινωνίας ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα κατέλαβε την 4η θέση ανάμεσα στις 126 χώρες που έσβησαν τα φώτα, με τη συμμετοχή 251 δήμων και κοινοτήτων, 334 σχολείων και εκπαιδευτικών οργανισμών, 1180 φορέων και επιχειρήσεων και περισσότερων του ενός εκατομμυρίου πολιτών.

Αναδασώσεις στην Πάρνηθα Tο Νοέμβριο του 2010 ξεκινήσαμε μαζί με τον Φορέα Διαχείρισης και το Δασαρχείο Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, τη Δ/νση Αναδασώσεων Αττικής και τον ΣΚΑΙ, ένα πρότυπο πρόγραμμα εθελοντικών αναδασωτικών εργασιών στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας. Για τις εθελοντικές αναδασωτικές εργασίες που ολοκληρώνονται τον Απρίλιο του 2011 ξεπερνώντας σε διάρκεια τις 30 ημέρες, σχεδιάσαμε πρόγραμμα θεωρητικής εκπαίδευσης (e-learning) και πρακτικής εξάσκησης, σεβόμενοι την ιδιαιτερότητα του βουνού και τον κανονισμό λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού.

WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010 23


Επιστημονική τεκμηρίωση Η μετάδοση κατανοητής και άμεσα αξιοποιήσιμης οικολογικής γνώσης προς την κοινωνία, αλλά και η παροχή έγκαιρης επιστημονικής υποστήριξης στο έργο μας, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ανάληψη κάθε νέας δράσης.

© Δημήτρης Πουρσανίδης / WWF-Ελλάς


Τεκμηριώνουμε τη δράση μας 2.000.000

στρέμματα δάσους χάσαμε τα τελευταία 20 χρόνια

Τα δάση που χάνουμε Η επιστημονική τεκμηρίωση των επιμέρους δράσεων του προγράμματος «Το μέλλον των δασών» ήταν απαραίτητη για τη διάχυση έγκυρης και απτής επιστημονικής γνώσης προς την κοινωνία. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύσαμε το καλοκαίρι του 2010 ήταν συγκλονιστικά: Η χώρα μας, κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει χάσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων.

Η απώλεια αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία της δασικής χαρτογράφησης που πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οφείλεται κυρίως σε δασικές πυρκαγιές, ενώ λόγω επέκτασης της γεωργίας, των οικισμών και άλλων υποδομών υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί σχεδόν 4 εκατομμύρια στρέμματα φυσικών εκτάσεων χαμηλής βλάστησης.

Η Βίβλος της Δαδιάς 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα υγιούς πευκοδάσους που όμοιό του δεν υπάρχει στην υπόλοιπη Ελλάδα… Μοναδικό σπίτι του μαυρόγυπα σε ολόκληρη την ΝΑ Ευρώπη… Τοπίο φιλόξενο για τα 36 από τα 39 είδη ημερόβιων αρπακτικών πουλιών της ηπείρου μας… Περίπου 400 είδη φυτών και περισσότερα από 60 θηλαστικά… 25 είδη νυχτερίδων, ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός στην Ελλάδα… Η συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία μας για το εθνικό πάρκο της Δαδιάς συγκεντρώθηκε στον επιστημονικό τόμο «Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου. Η έκδοση αυτή αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο, στο οποίο αποτυπώνεται με λεπτομέρεια ένας τεράστιος όγκος πληροφορίας για τα τοπία, τη χλωρίδα και τη βλάστηση, το δάσος και τη διαχείρισή του, τα ψάρια, τα ασπόνδυλα, τα αμφίβια και τα ερπετά. Ωστόσο, το βιβλίο επικεντρώνεται και στον ανθρώπινο παράγοντα, με ανάλογα κεφάλαια για την απασχόληση και την οικονομία, την αντίληψη της τοπικής κοινωνίας για το εθνικό πάρκο και την προστασία του, τη σχέση του με τις γειτονικές περιοχές και τέλος, τα βασικά ζητήματα προστασίας και διαχείρισης.

Τσακάλι Δημοσιεύσαμε επίσης τα αποτελέσματα της έρευνας για το τσακάλι στην Πελοπόννησο και τη Χαλκιδική (2007-2009) και τα δημοσιοποιήσαμε στέλνοντάς τα σε όλους τους αρμόδιους φορείς και παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία σε ανοιχτή εκδήλωση του Παν. Δυτικής Ελλάδας, Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (Αγρίνιο, Μάιος 2010) αλλά και στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας - «Οικολογικές διεργασίες στο χώρο και το χρόνο». (Πάτρα, Οκτώβριος 2010). Τέλος συνεχίσουμε να δεχόμαστε και να αντιδρούμε σε καταγγελίες για δηλητηριάσεις ζώων, επικοινωνώντας με τις αρμόδιες αρχές.

26 WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010


Κόκκινο Ελάφι Δημοσιοποιήσαμε και αποστείλαμε σε όλους τους σχετικούς αρμόδιους δημόσιους φορείς τις 7 επιστημονικές αναφορές, 2 σχέδια δράσης και 1 ειδικό ενημερωτικό που προέκυψαν από την ολοκλήρωση του προγράμματος. Διατηρήσαμε επίσης διαρκή επικοινωνία και εξαιρετική συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού ∆ρυμού Πάρνηθας, προκειμένου να διοργανώσουμε σεμινάρια εκπαίδευσης του προσωπικού του Φορέα, με στόχο την εφαρμογή των μεθόδων απογραφής των ελαφιών, αλλά και για τη διατύπωση συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία και διατήρησή του. Η παρουσίαση των μεθόδων απογραφής των ελαφιών στους εργαζόμενους δασολόγους και δασοπόνους του Φορέα Διαχείρισης Πάρνηθας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010 και η εκπαιδευτική εφαρμογή της μεθόδου «απογραφής ελαφιών από εποπτικές θέσεις» έγινε την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010.

Κόκκινο Βιβλίο Συμβάλλαμε στη συγγραφή του Κόκκινου Βιβλίου των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, το οποίο εκδόθηκε από την Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία (ΕΖΕ). Το Κόκκινο Βιβλίο αποτελλεί συλλογική προσπάθεια άνω των 100 ζωολόγων και οργανώσεων όπως η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία και το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας. Σε μια ενδελεχή καταγραφή παρουσιάζει τον «κόκκινο κατάλογο» των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση στη χώρα μας: σπονδυλόζωα (ψάρια, αμφίβια, ερπετά, πουλιά και θηλαστικά) αλλά και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ασπόνδυλα είδη (σαλιγκάρια, λεπιδόπτερα, ορθόπετρα, αράχνες, καρκινοειδή κ.ά). Η αξιολόγηση των ειδών βασίστηκε στο σύστημα της IUCN, όπως έχει προσαρμοστεί για περιφερειακό/εθνικό επίπεδο. Πρόκειται για μια διαδικασία τεκμηρίωσης της κατάστασης των ειδών, με βάση καθορισμένα κριτήρια, που καταλήγει στην κατάταξή τους ανάλογα με τον κίνδυνο εξαφάνισής τους στο φυσικό τους περιβάλλον.

WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010 27


Επιχειρήσεις Συνειδητά επιδιώκουμε τον διάλογο με τις επιχειρήσεις και εστιάζουμε στη δημιουργία πρωτοπόρων και εποικοδομητικών συνεργασιών, διατηρώντας παράλληλα την ανεξαρτησία, την ακεραιότητα και το δικαίωμά μας να ασκούμε ανοιχτή κριτική.

© WWF Ελλάς


Ενθαρρύνουμε το πράσινο επιχειρείν

H περιβαλλοντική διαφάνεια των ελληνικών επιχειρήσεων και οργανισμών (EMDI) Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια πολλές ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμοί έχουν αρχίσει να δίνουν προσοχή στη διαχείριση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων, εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές ελλείψεις σε θέματα περιβαλλοντικής διαφάνειας και λογοδοσίας, καθώς και ανεπάρκειες όσον αφορά στην έμπρακτη διαχείριση και μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από την αξιολόγηση «Δείκτης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Διαφάνειας» (Environmental Management & Disclosure Index – ΕMDI), μέσω της οποίας αναλύσαμε την ποιότητα και την πληρότητα της περιβαλλοντικής διαφάνειας επιλεγμένων επιχειρήσεων και οργανισμών, ενώ παράλληλα αξιολογήσαμε τα δημοσιευμένα περιβαλλοντικά τους αποτελέσματα.

Μέσω του EMDI, παρατηρήσαμε ότι για πολλούς οργανισμούς και επιχειρήσεις, η περιβαλλοντική ευθύνη αποτελεί περισσότερο όχημα επικοινωνιακής στρατηγικής, παρά εργαλείο φιλόδοξης, έμπρακτης μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλες του τις μορφές.

Συνεργασίες με επιχειρήσεις Carrefour Μαρινόπουλος Δουλεύουμε μαζί εδώ και ένα χρόνο για την καταγραφή του ενεργειακού και κλιματικού αποτυπώματος αντιπροσωπευτικών καταστημάτων και θέτουμε στόχους μείωσης του αποτυπώματος ολόκληρου του δικτύου λιανικής. Ηλεκτρονική Kαταγράψαμε το ενεργειακό προφίλ ενός καταστήματος, θέσαμε σχετικούς στόχους βελτίωσής του και συμφωνήσαμε στη σταδιακή υλοποίησή τους στο δίκτυο καταστημάτων της εταιρίας. Εκπαιδεύσαμε περίπου το 10% του προσωπικού σε θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, ενισχύοντας την επίγνωση και την ευαισθητοποίησή τους. Τράπεζα Πειραιώς Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Life+ Climabiz-Preparing the market for adaptation to climate change, χαρτογραφήσαμε τους κίνδυνους και τις ευκαιρίες που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή και σχεδιάσαμε τους τρόπους με τους οποίους θα διαχύσουμε την πληροφορία αυτή στο δίκτυο πελατών και συνεργατών της τράπεζας, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010 29


Διαφάνεια και λογοδοσία Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα διαφάνειας και λογοδοσίας, τα οποία διαχειριζόμαστε με ιδιαίτερη μεθοδικότητα. Για αυτόν τον λόγο, έχουμε θεσπίσει μια σειρά ελεγκτικών ενεργειών και οργάνων που μας βοηθούν να είμαστε αποτελεσματικοί προς τους στόχους μας, αλλά και διαφανείς και υπόλογοι προς κάθε ενδιαφερόμενο.

© Chris Martin Bahr / WWF-Canon


Ανοίγουμε τα «χαρτιά» μας

Δράσεις διαφάνειας και λογοδοσίας Κατά το 2010 ακολουθήσαμε τις παρακάτω πρακτικές που ενισχύουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της οργάνωσης: • Έκδοση και δημοσιοποίηση απολογισμού έτους 2009, σχετικών οικονομικών δεδομένων και έκθεσης ορκωτών λογιστών. • Πιστοποίηση της διαχείρισης της οργάνωσης κατά ISO 9001 από την TUV Hellas. • Σύνταξη και δημοσιοποίηση περιβαλλοντικού απολογισμού και συναξιολόγηση αυτού στo πλαίσιo της αναφοράς του WWF Ελλάς για την περιβαλλοντική διαφάνεια και διαχείριση (δείκτης EMDI) των ελληνικών επιχειρήσεων και οργανισμών. • Περαιτέρω ανάπτυξη του ιστολογίου http://wwfaction. wordpress.com/, μέσω του οποίου δημοσιοποιούνται άμεσα πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με τις δράσεις προστασίας της φύσης που υλοποιούμε. • Ολοκλήρωση της ενδιάμεσης αξιολόγησης του έργου μας, τα συμπεράσματα της οποίας είναι διαθέσιμα προς κοινοποίηση σε κάθε ενδιαφερόμενο. • Ολοκλήρωση της τρίτης ετήσιας αναφοράς για την υλοποίηση της στρατηγικής μας, η οποία είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Πιστοποίηση ISO Το 2010 η οργάνωσή μας πιστοποιήθηκε από τον Οργανισμό Επιθεώρησης και πιστοποίησης TÜV Hellas με βάση το πρότυπο ISO 9001:2008 με αντικείμενο τα έργα και τις δραστηριότητες της για την προστασία του περιβάλλοντος και της φυσικής κληρονομιάς και τη διαχείριση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Η TÜV Hellas παρείχε δωρεάν τις υπηρεσίες της συμβάλλοντας έτσι με τις δυνάμεις της στα πλαίσια υλοποίησης του κοινωνικού της προγράμματος «πράξεις ποιότητας» που υποστηρίζει προσπάθειες που προάγουν την ποιότητα στην παιδεία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Με την πιστοποίηση αυτή επιδιώκουμε την τεκμηρίωση και επαναληψιμότητα των δράσεών μας που αφορούν στη λειτουργία της οργάνωσης και στην εν γένει προστασία του περιβάλλοντος.

32 WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010


Οικονομικά στοιχεία Κατά το οικονομικό έτος 2010 (1 Ιουλίου 2009 – 30 Ιουνίου 2010), τα έσοδά μας σημείωσαν αύξηση κατά €86.000 φτάνοντας τα 3.870.000,00 Ευρώ σε σχέση με το 2009 που ανήλθαν σε 3.784.000,00 Ευρώ. Τα έσοδα από θεσμικούς φορείς μειώθηκαν κατά 32,92%, ενώ τα έσοδα από ιδρύματα αυξήθηκαν κατά 1,63% και τα έσοδα από εταιρείες και ιδιώτες αυξήθηκαν κατά 43,59% και 11,59% αντίστοιχα. Ειδικότερα για το οικονομικό έτος 2010, το 64% των εσόδων προήλθε από ιδρύματα, το 17% από εταιρείες, το 14% από ιδιώτες, το 3% από θεσμικούς φορείς και το 2% από λοιπές πηγές. Σύνολο εσόδων: €3.870.000

Οικονομικό έτος 01/07/2009 - 30/06/2010

2% 3% 14%

64% 17%

Ιδρύματα

Εταιρίες

Θεσμικοί Φορείς 2010

Λοιπά 2009

2.497

2.457

Εταιρίες

639

445

Ιδιώτες

549

492

Θεσμικοί φορείς

108

161

Λοιπά

77

229

Σύνολα

3.870

3.784

Έσοδα σε χιλιάδες ευρώ Ιδρύματα

Ιδιώτες

WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010 33


Σε ότι αφορά τα έξοδά μας, στοχεύουμε πάντα στην επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος στον αγώνα για την προστασία της ελληνικής φύσης, με το χαμηλότερο δυνατό λειτουργικό κόστος. Όπως φαίνεται και από το διάγραμμα εξόδων κατά το οικονομικό έτος 2010 (1 Ιουλίου 2009 – 30 Ιουνίου 2010), τα διοικητικά έξοδα της οργάνωσης αποτέλεσαν το 4% των συνολικών δαπανών, ενώ το 84% αφορούσε προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος και το 12% επενδύθηκε στον τομέα της ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από περιβαλλοντικά θέματα και για τις ενέργειες εξεύρεσης πόρων. Σύνολο εξόδων: €3.860.000

Οικονομικό έτος: 01/07/2009 - 30/06/2010

4% 12%

84%

Πρόγραμμα Προστασίας

Έξοδα σε χιλιάδες ευρώ

Έξοδα εξεύρεσης πόρων

Διοικητικά έξοδα

2010

2009

Διοικητικά έξοδα

161

174

Έξοδα εξεύρεσης πόρων

480

493

3.219

3.112

3.860

3.779

Προγράμματα προστασίας Σύνολα

34 WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010


Ανάλυση προγράμματος προστασίας

152

57

184 245 1,738 258

265

320

Προγράμματα Πεδίου Συμμετοχή σε Δράσεις Διεθνούς Δικτύου Δράσεις Επικοινωνίας Προγράμματα πεδίου Επιστημονική Τεκμηρίωση

Περιβαλλοντική Πολιτική Περιβαλλοντική Εκπαίδευση 2009 2010 Κοινωνία των Πολιτών και Εθελοντισμός 1.818 1.738 Κινητοποίηση Επιχειρήσεων

Περιβαλλοντική πολιτική

320

297

Δράσεις επικοινωνίας

245

181

Επιστημονική τεκμηρίωση

152

246

Κοινωνία των πολιτών και εθελοντισμός

184

165

Περιβαλλοντική εκπαίδευση

258

221

Κινητοποίηση επιχειρήσεων

57

35

265

149

3.219

3.112

Συμμετοχή σε δράσεις διεθνούς δικτύου Σύνολο προγράμματος προστασίας

WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010 35


Ισολογισμός Χρήσης 01.07.2009 - 30.06.2010 30-06-2010

30-06-2009

ΠΑΓΙΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ

2.019.681

2.029.956

Γήπεδα-οικόπεδα

1.920.216

1.920.216

89.945

95.203

Λοιπός εξοπλισμός & ασώμ. ακινητοποιήσεις

46,07

47

Εγγυήσεις

9.473

14.490

1.772.069

1.603.901

38.246

37.185

181.452

150.139

1.552.370

1.416.577

Έσοδα χρήσεως εισπρακτέα

12.051

127.012

ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ

3.803.802

3.760.869

30-06-2010

30-06-2009

3.667.475

3.657.673

332.930

332.930

3.334.545

3.324.743

135.228

100.816

54.712

19.277

Φόροι-τέλη

40.621

43.973

Ασφαλιστικοί οργανισμοί

39.894

37.566

1.098

2.380

3.803.802

3.760.869

ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ

Κτίρια-εγκαταστάσεις κτιρίων

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ Αποθέματα Χρεωστές διάφοροι Ταμείο και καταθέσεις όψεως & προθεσμίας ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΙ ΛΟΓ/ΜΟΙ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ

ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ Κεφάλαιο Αποθεματικά ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ Προμηθευτές & πιστωτές διάφοροι Γραμμάτια πληρωτέα

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΙ ΛΟΓ/ΜΟΙ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ Έξοδα χρήσης δεδουλευμένα ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ

Το WWF Ελλάς ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές. Οι ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις είναι διαθέσιμες και στην ιστοσελίδα μας αλλά μπορείτε να τις προμηθευτείτε και από τα γραφεία μας.

36 WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010


Βασικοί δείκτες απόδοσης Δείκτες

Οικ. έτος 2010

Οικ. έτος 2009

Ποσοστό διοικητικών εξόδων επί συνολικών εξόδων

4,2%

4,6%

Ποσοστό του κόστους προγράμματος προστασίας της φύσης επί συνολικών εξόδων

83%

82%

€ 1.588.667

€ 1.600.805

52

50

Αναλογία εσόδων προς έξοδα τμήματος εξεύρεσης πόρων

4,28

3,81

Ποσοστό αδέσμευτων εσόδων

36%

35%

Κάλυψη στον τύπο (αριθμός αναφορών)

2.429

2.365

Μηνιαίος αριθμός μοναδικών επισκεπτών στην ιστοσελίδα του WWF Ελλάς

12.443

--*

Ετήσιο κόστος μισθοδοσίας Aριθμός εργαζομένων την 30-06 σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης

* Ο τρόπος μέτρησης επισκεψιμότητας με το Google Analytics ξεκίνησε το 2010.

WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010 37


Ευχαριστούμε Οι άνθρωποι που μας στηρίζουν, συμπορεύονται μαζί μας με συγκινητική αφοσίωση και μοιράζονται τις προσπάθειες, τις αγωνίες, τα αδιέξοδα, τις επιτυχίες μας… Αποτελούν ένα ενεργό κομμάτι της κοινωνίας μας και ταυτόχρονα πηγή ελπίδας και αισιοδοξίας για το μέλλον του πλανήτη. Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε πραγματικά την ευγνωμοσύνη μας.

© Βασίλης Χρήστου / WWF-Ελλάς


H δύναμή μας είστε εσείς! Χρηματοδότες Ιδιώτες Το σύνολο των υποστηρικτών μας φτάνει τον αριθμό των 22.075 ενεργών πολιτών που ήρθαν κοντά μας είτε προσφέροντας εθελοντική εργασία, είτε αγοράζοντας προϊόντα με το λογότυπό μας, καταβάλλοντας ετήσια συνδρομή, υιοθετώντας συμβολικά ένα απειλούμενο είδος, κάνοντας μια δωρεά εις μνήμην κάποιου αγαπημένου τους προσώπου, διοργανώνοντας εκδηλώσεις με σκοπό την ενίσχυση του έργου μας, είτε ανταποκρινόμενοι σε δράσεις ακτιβισμού. Πραγματικά ήταν μια ιδιαίτερα δυναμική χρονιά και ευελπιστούμε να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στο μέλλον. Το πολυτιμότερο όμως κεφάλαιο του WWF Ελλάς είναι οι Υποστηρικτές της οργάνωσης, που στηρίζουν ηθικά και οικονομικά το έργο μας. Το 2010, αποκτήσαμε συνολικά 2.300 νέους υποστηρικτές, διαμορφώνοντας το σύνολο των ιδιωτών οικονομικών υποστηρικτών, στους 12.200. Ανάμεσά τους και 18 νέοι «Διακεκριμένοι Φίλοι», οι οποίοι συνεισφέρουν οικονομικά κάθε χρόνο στο έργο της οργάνωσης με ποσά άνω των €500 και δύο υψηλοί δωρητές οι οποίοι ενισχύουν το WWF Ελλάς με € 40.000 Ιδιώτες υποστηρικτές

Σύνολο: 549.000

Υποστηρικτές: € 382.000 Διακεκριμένοι Φίλοι: € 127.000 Υψηλοί Δωρητές: € 40.000 Κοινωφελή ιδρύματα Ίδρυμα MAVA: € 1.644.474 Ίδρυμα Α.Γ.Λεβέντη: € 511.000 Ίδρυμα Ι.Σ.Λάτση: € 161.000 Ίδρυμα Μποδοσάκη: € 115.500 European Climate Foundation: € 50.829 Ίδρυμα Νιάρχου: € 10.000 Ίδρυμα Σαμούρκα: € 3.000 Ίδρυμα Λέων & Ασπασία Λεμού: € 1.500

40 WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010

Σύνολο: 2.497.303


Εταιρείες

Σύνολο: 595.667

Eurobank Cards: €164.507 Eurobank EFG: €150.000 Carrefour Μαρινόπουλος: €130.000 Ηλεκτρονική: €60.000 Cοca-Cola 3 Έψιλον: €33.300 ΤetraPak: €15.000 Aυγά Βλαχάκη: €10.000 Intralot: €5.000 Frigoglass: €5.000 Price Waterhouse Coopers: €3500 Price Waterhouse Coopers (εγγραφή εργαζομένων ως υποστηρικτές): €1.500 ΑΓΕΤ Ηρακλής (εγγραφή εργαζομένων ως υποστηρικτές): €4.310 HSBC: €3.500 Roche Diagnostics: €2.000 Cinegram: €2.000 Ibis El Greco (εγγραφή εργαζομένων ως υποστηρικτές): €2.000 Johnson Diversey: €1.500 S&B Βιομηχανικά Ορυκτά (εγγραφή εργαζομένων ως υποστηρικτές): €1.350 Ευρωπαϊκή Δυναμική (εγγραφή εργαζομένων ως υποστηρικτές): €1.000 Revive: €200 Δωρεές σε είδη & υπηρεσίες

Σύνολο: €1.149.000

Το 2010, οι προσφορές που αφορούν δωρεάν εκτυπώσεις, προσφορά υπηρεσιών και ειδών για εκδηλώσεις, δημιουργία επικοινωνιακών δράσεων, φιλοξενία ραδιοτηλεοπτικών μηνυμάτων και καταχωρίσεων από τα Μ.Μ.Ε διαμορφώθηκαν ως εξής: • Δωρεάν φιλοξενία ραδιοτηλεοπτικών μηνυμάτων και καταχωρίσεων από τα Μ.Μ.Ε.: € 1.047.800 • Δωρεάν εκτυπώσεις & αποστολές εντύπων: €35.400 • Προσφορά υπηρεσιών και ειδών για εκδηλώσεις: €65.800 Προϊόντα -Επίσημοι αδειούχοι: • • • • • • • • • • • •

Σύνολο: €53.956

Cosmolac: €5.000 Cyclist: €800 Ecofamily: €805 Paxos: €5.000 Αφοί Θεοδώρου: €3.825 Εκδόσεις Καστανιώτη: €6.003,36 Εκδόσεις Μεταίχμιο: €1.401 Εκδόσεις Ψυχογιός: €261,50 Σταμάτης Ιωαννίδης & Σία: €7.500 Σταμίων: €4.500 Χάνος: €4.500 Συνεργασίες δiκτύου WWF: €14.360,14

WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010 41


Συνεργάτες Φορείς • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης • Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς • Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών • ΓΣΕΕ • Δασαρχείο Πάρνηθας • Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης • Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας • Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής • Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών • Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικών Ερευνών (ΕΘΙΑΓΕ) • Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών • Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο • ΕΚΕΠΕΚ Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (Ε.ΚΕ.Π.Ε.Κ.) του Πάντειου Πανεπιστημίου • Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία • Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) • Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) • ΕΡΤ • Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών (ΙΝΑΛΕ) • Ινστιτούτο Goethe • ΚΕΔΚΕ • Κτηματολόγιο Α.Ε. • Μουσείο Ηρακλειδών • Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης • Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο • Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών • Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (ΟΚΧΕ) • Πανεπιστήμιο Πατρών • Συνήγορος του Πολίτη • Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης • Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής • Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας • Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

42 WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010


Εταιρίες • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

Bonair Explore Nature GetMap ΕΠΕ Great Place to Work Institute Hellas Helesco Intrasoft Newsphone Stream Management TUV Hellas Αλφαβητο ΑΕ ΕΞΥΠΠ ΕΛΚΕΔΕ ΕΠΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Μ. Ορφανός ΑΒΕΕ ΜΥΛΟΣ Γεωτρόπιο/Ελευθεροτυπία Εxplore nature/ΕΘΝΟΣ ΣΚΑΪ Τηλεόραση/Ραδιόφωνο Σχήμα & Χρώμα ΚΕΘΕΑ «Εντύπωσις» Αλφάβητο Sappi Eλλάς ΕΠΕ Ελληνικό διαδίκτυο infinity FUNKEY studios ΑNEMON Productions eurokinissi photopress ΒΗΜΑ fm/ Ραδιόφωνο International Publications LTd c/o Greek Travel Pages

M.K.O. • • • • • • • • • • • • •

Greenpeace MoM Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας Tethys Research Institute Αρκτούρος Αρχέλων Δίκτυο Μεσόγειος SOS Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και του Πολιτισμού Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία Εταιρία Προστασίας Πρεσπών Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος Καλλιστώ Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης

WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2010 43


Το WWF Eλλάς σε αριθμούς +300

20 20 Χρόνια παρουσίας και συνεχούς δράσης του WWF στην Ελλάδα

Το WWF Ελλάς έχει υλοποιήσει περισσότερες από 300 δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος

4.000.000 Ο ετήσιος προϋπολογισμός του WWF Ελλάς για το έτος 2010 άγγιξε τα 4 εκ ευρώ.

12.000 Το WWF Ελλάς αντλεί σημαντικό μέρος των δυνάμεών του από τους 12.000 ιδιώτες υποστηρικτές του.

Η αποστολή του WWF Ελλάς είναι να διατηρήσει την πλούσια βιοποικιλότητα της Ελλάδας ως αναπόσπαστο στοιχείο της Μεσογείου και να παρεμποδίσει – και μακροπρόθεσμα να αντιστρέψει – την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με στόχο την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης. www.wwf.gr

WWF - Ετήσιος Απολογισμός 2010  

Διαβάστε τα πεπραγμένα του WWF Ελλάς για το 2010.