Page 1

ζωντανός

Τριμηνιαία έκδοση του WWF Ελλάς

πλανήτης Σεπτέμβριος - Οκτώβριος - Νοέμβριος 2009

© Jon Aars / Norwegian Polar Institute / WWF-Canon

Τεύχος 16

Με 3 ευρώ μπορείτε να πιείτε έναν καφέ, να διαβάσετε μια κυριακάτικη εφημερίδα, να μιλήσετε 10 λεπτά στο κινητό σας, ή να βοηθήσετε ένα είδος που απειλείται, να επιβιώσει!

Ναι, θέλω κι εγώ να υιοθετήσω συμβολικά, ένα απειλούμενο είδος! Όνομα: ............................................................................. Επώνυμο: ........................................................................ Οδός: ................................................... Αριθ.: ....... Πόλη: .......................................................... Τ.Κ.: ................ Τηλ.: ............................. Έτος γέννησης: ................ Aριθ. υποστηρικτή (εάν είστε): ..........................................

Δελφίνι

Γιγάντιο πάντα

Πολική Αρκούδα

Κραυγαετό

Caretta caretta

Τίγρη

Γίνομαι Yποστηρικτής του WWF Ελλάς και Υιοθετώ:

Προσφέρω κάθε μήνα το ποσό: q€3 q€5 q€10 q€.................... (άλλο ποσό)

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και στείλτε το κουπόνι στο WWF Ελλάς, Φιλελλήνων 26, Αθήνα 105 58, ή με fax: 210-3247578

Νομική ομάδα υποστήριξης πολιτών Κοντά στον ενεργό πολίτη

Κωδ.: 7869


Δωρεές

Δωρεές εις μνήμην

Αγαπητοί φίλοι, Μέσα στο διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία μας επικοινωνία μέσω του Ζωντανού Πλανήτη, έχουν συμβεί πολλά στο δύσμοιρο περιβάλλον της χώρας μας. Ξαναζήσαμε τις τραγικές στιγμές του 2007, με τις πυρκαγιές να μαίνονται και πάλι ανεξέλεγκτες. Βρεθήκαμε θεατές στο ίδιο τραγικό έργο, με το σύστημα δασοπροστασίας της χώρας να φανερώνει για άλλη μια φορά τις προφανείς αδυναμίες του, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για ριζικές τομές στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η διαχείριση και προστασία των δασών. Προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, το WWF και πολλοί άλλοι φορείς έχουν καταθέσει σχετικές προτάσεις εδώ και καιρό – ελπίζουμε κάποτε να προκύψει η αναγκαία βούληση για την υιοθέτηση τους… Μιας και μιλάμε για βούληση, η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, καλείται να δείξει περιβαλλοντική πυγμή και βούληση για πολλά πιεστικά περιβαλλοντικά προβλήματα – δάση, απορρίμματα, χωρο(α)ταξία, απώλεια βιοποικιλότητας, κλιματική αλλαγή κοκ. Διατηρώντας πάντα την ανεξαρτησία του και τον επιστημονικά τεκμηριωμένο λόγο του, το WWF Ελλάς θα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, πρόθυμο πάντα να συνδράμει στην όποια θετική πρωτοβουλία αλλά και ικανό να ασκήσει κριτική στα κακώς κείμενα. Στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας, μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την κρίσιμη διάσκεψη της Κοπεγχάγης. Δουλεύουμε πυρετωδώς σε όλο τον κόσμο και μαζί με άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις προκειμένου να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα – μια δεσμευτική συμφωνία ικανή να ανατρέψει τα δυσοίωνα σενάρια της κλιματικής αλλαγής. Τέλος, το ειδικό θέμα αυτού του τεύχους είναι εξαιρετικά αφιερωμένο σε μια ομάδα ανθρώπων στους οποίους το WWF οφείλει πραγματικά πολλά. Τα μέλη της Νομικής Ομάδας Υποστήριξης Πολιτών, με την αφοσίωση και παρεμβατική δουλειά τους μας δείχνουν έμπρακτα και με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο την πεμπτουσία του εθελοντισμού. Γνωρίστε τους από κοντά και αντλήστε και εσείς λίγη από την αισιοδοξία τους και τον ενθουσιασμό τους. Θα μας χρειαστεί… Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Ευχαριστούμε θερμά: Τριμηνιαία έκδοση του WWF Ελλάς

Tεύχος 16, Σεπτέμβριος - Οκτώβριος - Νοέμβριος 2009

Εξωφύλλο: © Μάριος ΒΟΝΤΑΣ / WWF Ελλάς ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ WWF Ελλάς, Φιλελλήνων 26, 105 58 Αθήνα, τηλ.: 210 33 14 893, fax: 210 32 47 578 ΕΚΔΟΤΗΣ-ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Δημήτρης Καραβέλλας Φιλελλήνων 26, 105 58 Αθήνα, τηλ.: 210 33 14 893, fax: 210 32 47 578 ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ Γιώργος Βελλίδης ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Δημήτρης Καραβέλλας, Θεοδότα Νάντσου, Ιάσονας Κάντας, Άννα Κάββουρα, Γιώργος Βελλίδης, Μάριος Βόντας. Σ’ αυτό το τεύχος συνεργάστηκαν: Έμιλυ Κερν, Δέσποινα Τζιάλα, Νίκος Γεωργιάδης, Εύη Κορακάκη, Κώστας Ποϊραζίδης, Παναγιώτης Λατσούδης, Αντώνης Μαρτίνης. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ-ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ-ΣΚΙΤΣΑ Μάριος Βόντας ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΜΙΧΑΛΗΣ ΟΡΦΑΝΟΣ ΑΕΒΕ, Γραφικές Τέχνες, Έβδομη οδός 9, ΒΙΟ.ΠΑ. Άνω Λιοσίων 133 41 τηλ.: 210-2513308, fax.: 210-2532526

Ευχαριστούμε την εταιρεία Μιχάλης Ορφανός ΑΕΒΕ - Γραφικές Τέχνες για τη δωρεάν εκτύπωση του περιοδικού!

Η Ρουθ και ο Γιάννης είναι συνηθισμένοι άνθρωποι, αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς είναι η απόφασή τους, ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα, να αφήσουν το κτήμα τους στην Εύβοια, στο WWF Ελλάς μέσω της διαθήκης τους. Όπως χαρακτηριστικά μας έγραψε η ίδια η Ρουθ για την απόφασή της: «Το πιο καλό πράγμα που αγόρασα, είναι ένα κομμάτι γης. Το πιο ικανοποιητικό πράγμα που έκανα, ήταν που το δούλεψα. Το πιο σοφό πράγμα που έκανα, ήταν που το κληροδότησα στο WWF». Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα Κληροδοτημάτων του WWF Ελλάς, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την Κατερίνα Τριανταφύλλου στο τηλέφωνο: 210 - 3314893, ή την ηλεκτρονική διεύθυνση k.triantafillou@wwf.gr

Ευχαριστούμε... Την κυρία Καίτη Κυριακοπούλου για τη συνεχή και συνεπή υποστήριξή της και την απόφασή της να προσφέρει νέα δωρεά για το έργο μας, ποσού €10.000. Μας συγκίνησε ιδιαίτερα.

© Copyright WWF Greece, 2009.

Την κυρία Όλινκα Βαρβιτσιώτη. για την απόφασή της να προσφέρει στους μικρούς καλεσμένους στη βάφτιση της κόρης της, αντί για παιδικές μπομπονιέρες, υιοθεσίες απειλούμενων ειδών. Μια συμβολική κίνηση που ευελπιστούμε να αρέσει και να βρει πολλούς μιμητές.

Για αναδημοσίευση κειμένων από τον ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΛΑΝΗΤΗ απαιτείται προηγουμένως άδεια του εκδότη. Η αναδημοσίευση φωτογραφιών απαγορεύεται.

Την TETRA PAK South Eastern Europe και τον εργαζόμενο Βασίλη Ξενογιάννη, που κατά τη διάρκεια εσωτερικής συνάντησης όλων των εργαζομένων στο Ναύπλιο προσέφεραν το ποσό των €190 για την ενίσχυση του έργου μας.

SGS - COC - 2038

Δημήτρης Καραβέλλας

Κληροδοτήματα

Ο Ζωντανός Πλανήτης τυπώνεται σε 100% μη χλωριωμένο χαρτί Bianco Flash Master 110 gsm, που προέρχεται από χαρτοπολτό πιστοποιημένης ξυλείας FSC σε ποσοστό >30%.

Την Coca Cola Τρία Έψιλον, για τη δωρεά του ποσού των €3.300, για υλοποίηση έργων στα Σεκάνια Ζακύνθου: • συντήρηση δρόμου προς υδατοδεξαμενές • πλήρωση δεξαμενών με νερό • αγορά αντλίας για τις υδατοδεξαμενές, για την εύκολη αναρρόφηση νερού σε περίπτωση φωτιάς • εργασίες συντήρησης στο φυλάκιο του WWF

Φθινόπωρο 2009

για ένα ζωντανό πλανήτη

Διαβάστε ηλεκτρονικά τον Ζωντανό Πλανήτη στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της οργάνωσης: www.wwf.gr

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

25

Τον κύριο Νικόλαο και την κυρία Μαριλένα Στάη για τη δωρεά τους στο WWF Ελλάς, ποσού 200 ευρώ, στη μνήμη Γιάννη Γεωργακάκη. Την καλή φίλη της οργάνωσης (επιθυμεί να μην αναφερθεί το όνομά της), η οποία προσέφερε για το έργο του WWF Ελλάς, από 200 ευρώ στη μνήμη των: • Λουΐζας Γαβριήλογλου • Ελένης Κυριακοπούλου • Ηρώς Χριστοπούλου • Άγγελου Παπανικολάου • Κωνσταντίνου Παπαβασιλείου και • Βίλμας Παπαβασιλείου Την κυρία Κορονάκη Ελένη εκ μέρους των οικογενειών Νικόλαου Φουρναράκη, Ιωάννη Αντύπα & Παναγιώτη Σκαλτσά για τη δωρεά ποσού 150 ευρώ εις μνήμην Στέλιου Ξυδάκη. Την οικογένεια Φραγκίσκου & Έλενας Ξυδιανού για τη δωρεά τους €50,00 στη μνήμη Θανάση Βρυνιώτη. Στις αρχές του φθινοπώρου έφυγε από τη ζωή, ο καλός μας φίλος, οικονομολόγος Σπήλιος Παπασπηλιόπουλος. Κορυφαίος διανοούμενος του οικολογικού χώρου και βαθιά δημοκράτης, ο Σ. Παπασπηλιόπουλος ήταν ταυτόχρονα και σιωπηλός αγωνιστής για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Μετά από επιθυμία της οικογένειάς του, αντί στεφάνων στη μνήμη του, κατατέθηκαν υπέρ WWF Ελλάς οι κάτωθι δωρεές: • Κωνσταντίνος & Δάφνη Σημίτη €100,00 • Καραΐσκος €50,00 • Ιωάννης Μαρίνος €300,00 • Δημήτριος Αργυριάδης €200,00 • Ελένη Αργυριάδου €200,00 • Νίκος Μουζέλης & Θάλεια Δραγώνα €250,00 • Τζένη Σακελλαροπούλου €100,00 Ευχαριστούμε θερμά και εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας. Μπορείτε να καταθέσετε τη δωρεά σας στους παρακάτω λογαριασμούς του WWF Ελλάς: Εθνική Τράπεζα: Αρ. Λογαρ/μού:104/48044064 Alpha bank: Αρ. Λογαρ/μού:1010020020-21025 Eurobank: Αρ. Λογαρ/μού: 0026-0101-59-0100114688


νέα της οργάνωσης

Διακεκριμένοι Φίλοι

Ο Άγιος Πέτρος που αναδασώσαμε... ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θεοδότα Νάντσου / WWF Ελλάς

Την Τρίτη, 19 Μαΐου, έγινε η ετήσια εκδήλωση των Διακεκριμένων Φίλων μας στην ταράτσα του κτιρίου της οδού Φιλελλήνων όπου στεγάζονται τα γραφεία του WWF Ελλάς. Παρά τον κίνδυνο βροχής και άλλες δυσκολίες, όπως ο δυνατός αέρας και οι δύο πορείες στο κέντρο της Αθήνας, τελικά όλα κύλησαν ομαλά. Οι προσκεκλημένοι μας γνώρισαν από κοντά τους ανθρώπους της οργάνωσης, ενημερώθηκαν για την πλούσια δράση του WWF και απόλαυσαν την υπέροχη θέα.

Πριν από 10 περίπου χρόνια, έπειτα από την καταστροφική πυρκαγιά του 1998 στην Πεντέλη, 1000 εθελοντές έδιναν και πάλι ζωή σε μια έκταση 90 στρεμμάτων στην περιοχή Άγιος Πέτρος. Τότε, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Δάση για Πάντα» και με τη συνεργασία της Δ/νσης Αναδασώσεων, το WWF Ελλάς είχε υιοθετήσει τη συγκεκριμένη έκταση με στόχο την προστασία της φυσικής αναγέννησης, την αποκατάστασή της με αναδασώσεις και την ενημέρωση των πολιτών για την ιδιαίτερη σημασία του δάσους.

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί το ετήσιο ραντεβού μας με τους ανθρώπους που στηρίζουν σταθερά την οργάνωση μέσα από τον κύκλο των Διακεκριμένων Φίλων*, αλλά παράλληλα δίνει την ευκαιρία και σε ανθρώπους που δεν έχουν έρθει ακόμη κοντά μας, να μας γνωρίσουν καλύτερα.

επανειλημμένως ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό και ανιδιοτέλεια στα αιτήματά μας, όσο και εκείνους που αποφάσισαν να μας βοηθήσουν για πρώτη φορά.

Μέσα από τη δουλειά και τη φροντίδα όλων μας, η περιοχή άρχισε να αναγεννάται μέσα από τις στάχτες της. Οι αναδασώσεις που έγιναν, κατά τις περιόδους Νοέμβριος (1998) – Μάρτιος (1999) και Νοέμβριος (1999) - Απρίλιος (2000), είχαν 84% επιτυχία, ποσοστό θεαματικό. Αμέσως μετά εγκαταστάθηκε σύστημα αυτόματου ποτίσματος και οι περίπατοι αυτών που πραγματικά αγαπούν το δάσος, έγιναν ακόμη πιο ευχάριστοι, με τη συντήρηση των υπαρχόντων μονοπατιών και τη δημιουργία ενός νέου, μήκους 950 μέτρων.

Τα τελευταία 6 χρόνια, διοργανώνουμε την εκδήλωση των Διακεκριμένων Φίλων με ελάχιστο έως μηδενικό κόστος και νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι για αυτό. Όμως, τίποτε δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την αμέριστη υποστήριξη των εταιρειών που συνεισέφεραν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους αφιλοκερδώς.

ΑΡΜΑΟΣ – μεταφορική, την κα Άννα Τσουμάκου για τη μεταφορά των δέντρων και των φυτών από και προς το φυτώριο.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά, όχι μόνο τις εταιρείες που μας συμπαραστέκονται, αλλά και προσωπικά τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτές. Για τη φιλοξενία στην υπέροχη ταράτσα, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους κυρίους Μπαχά και Γραμματίδη του ομώνυμου δικηγορικού γραφείου, που όχι μόνο μας επέτρεψαν να χρησιμοποιήσουμε το χώρο, αλλά κινητοποίησαν και τους συνεργάτες τους να μας βοηθήσουν με κάθε τρόπο, από την καθαριότητα έως τη φύλαξη. Για τις προσφορές ειδών και υπηρεσιών ευχαριστούμε θερμά τόσο αυτούς που

ΑΛΦΑΒΗΤΟ, την κα Αμαλία Δάφνη για τη δωρεάν εκτύπωση του ετήσιου απολογισμού 2008.

BIOPAN Κουρέλλας Α.Ε., τον κ. Θεόδωρο Κουρέλλα για την προσφορά βιολογικών τυροκομικών προϊόντων. ΓΑΙΑ Τρόφιμα ΑΒΕΕ, την κα Δάφνη Κόλλα για την προσφορά εδεσμάτων και των βιολογικών λαδιών που προσφέραμε στο τέλος της εκδήλωσης, στους καλεσμένους μας.

προσκλήσεων και των φακέλων. ΚΙΤΑΝΤΖΗΣ Α.Ε. - φυτώρια, τον κ. John Κιτάντζη, που μας παραχώρησε δέντρα και φυτά για να ομορφύνουμε τον χώρο. ΚΤΗΜΑ ΠΑΤΕΡΙΑΝΑΚΗ – Οίνοι βιολογικής καλλιέργειας, την κα Εμμανουέλα Πατεριανάκη, για το ροζέ κρασί βιολογικής καλλιέργειας που προσέφερε.

Δυστυχώς, ο Άγιος Πέτρος δεν γλίτωσε από τη μήνη των φετινών πυρκαγιών. Η έκταση που είχε υιοθετήσει τότε το WWF κάηκε ολοσχερώς. Για όλους εμάς που είχαμε βοηθήσει τότε στις αναδασώσεις και τόσα χρόνια βλέπαμε την περιοχή να πρασινίζει και να ζωντανεύει, η καταστροφή φαντάζει απίστευτη.

Το σίγουρο είναι ότι αν χρειαστεί θα είμαστε και πάλι εκεί…

ΤΑΧΥΔΙΑΝΟΜΕΙΟΝ, τον κ. Νάσο Καρακίτσο για τη δωρεάν διανομή των προσκλήσεων. Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα, τον κ. Τάκη Χριστοφιλέα και όλη την ομάδα από το ΔΕΙΠΝΟΣΟΦΙΣΤΗΡΙΟ, που κάθε χρόνο ανταποκρίνονται στις δύσκολες αποστολές με χαμόγελο, προθυμία και με το ελάχιστο κόστος!

ΓΛΥΚΕΣ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ, τον κ. Στέλιο Παρλιάρο που προσέφερε τις γλυκές δημιουργίες του. Coca Cola Τρία Έψιλον, την κα Πόλυ Χιώτη που προσέφερε νερά, αναψυκτικά και χυμούς. ΕΝΤΥΠΩΣΙΣ – Γραφικές Τέχνες, τους κ.κ. Τάκη & Φύλλις Κυριακοπούλου, καθώς και τον κ. Κώστα Γώγο για την προσφορά πιστοποιημένου χαρτιού FSC και τη δωρεάν εκτύπωση των

Οικοσκόπιο: η βάση της ελληνικής φύσης Οι ηλεκτρονικές διαδικτυακές εφαρμογές που περιέχουν χάρτες πάσης φύσεως, ολοένα και πληθαίνουν στον παγκόσμιο ιστό. Τι ισχύει όμως με τους χάρτες για την ελληνική φύση; Με τη δημιουργία του Οικοσκοπίου, μιας φιλόδοξης χαρτογραφικής εφαρμογής, το WWF Ελλάς προσφέρει σε όλους μας τη δυνατότητα να περιηγηθούμε στον «περιβαλλοντικό χάρτη» της Ελλάδας. Πλήθος τοπογραφικών και υδρογραφικών στοιχείων αλλά και πληροφορίες για οικισμούς, προστατευόμενες περιοχές και φυτικά είδη, μας περιμένουν για πρώτη φορά συγκεντρωμένα σε μία ιστοσελίδα (http://www. oikoskopio.gr/), για ένα περιβαλλοντικό «διαδικτυακό ταξίδι». Η νέα αυτή διαδικτυακή εφαρμογή όμως, αποτελεί κι έναν πολύτιμο «σύμμαχο» όποιου πολίτη επιθυμεί να κινηθεί νομικά για περιπτώσεις περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Μέσω της συνοδευτικής φόρμας καταγγελίας και της δυνατότητας εκτύπωσης του χάρτη με τα πλήρη στοιχεία, οι πολίτες μπορούν πλέον να υποβάλλουν επαρκώς στοιχειοθετημένες και ακριβείς καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές. Η δημιουργία του Oικοσκόπιου εντάσσεται στις δράσεις του προγράμματος «Το Μέλλον των Δασών», το οποίο και συγχρηματοδοτείται από τα Ιδρύματα Ι.Σ. Λάτση, Α.Γ. Λεβέντη και Μποδοσάκη, καθώς και με την υποστήριξη ιδιωτών.

*Οι Διακεκριμένοι Φίλοι του WWF Ελλάς είναι ιδιώτες υποστηρικτές που ενισχύουν το έργο μας με τακτική ετήσια δωρεά από €480 και άνω. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον κύκλο των Διακεκριμένων Φίλων του WWF Ελλάς, παρακαλώ επικοινωνήστε με την Κατερίνα Τριανταφύλλου στο τηλέφωνο: 210 – 3314893, ή την ηλεκτρονική διεύθυνση: k.triantafillou@wwf.gr

24

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Διαβάστε ηλεκτρονικά τον Ζωντανό Πλανήτη στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της οργάνωσης: www.wwf.gr

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

1


νέα της οργάνωσης Οι περιοχές που κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή

Τα προϊόντα WWF είναι προϊόντα υψηλής ποιότητας φιλικά προς το περιβάλλον και προορίζονται για όλους όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θέλουν να είναι κοντά στο WWF, να γίνουν συμμέτοχοι στην παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και να υποστηρίξουν το έργο και τις δράσεις του.

Η Συνδιάσκεψη για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη πλησιάζει και η παγκόσμια κοινότητα διαμορφώνει προτάσεις που ίσως καθορίσουν το μέλλον του πλανήτη μας. Ποιο θα είναι όμως το άμεσο μέλλον της χώρας μας; Πώς θα επηρεάσει η κλιματική αλλαγή την καθημερινότητά μας αύριο; Τα συμπεράσματα της έκθεσης του WWF Ελλάς και του Εθνικού Αστεροσκοπείου, «Το αύριο της Ελλάδας: επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά το άμεσο μέλλον», δεν μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε. Ανυπόφορες πόλεις, απειλούμενος τουρισμός, δύσκολες μέρες για τη γεωργία, εθνικοί δρυμοί σε κίνδυνο. Αυτές είναι οι συνθήκες που μας περιμένουν κατά την περίοδο 2021 – 2050 και αναμένεται να επηρεάσουν ολόκληρο τον κοινωνικοοικονομικό και περιβαλλοντικό ιστό της χώρας μας.

Με την αγορά των προϊόντων WWF ενισχύετε οικονομικά το WWF Ελλάς, αφού μέρος των χρημάτων σας διατίθεται στο WWF για τα προγράμματα και τις δράσεις του.

Τσάντες αγορών και ομπρέλες Από τον Οκτώβριο όλοι οι φίλοι του WWF βρίσκουν πιο πράσινες λύσεις για να κάνουν τις αγορές τους... Επιλέγουν να κρατάνε τσάντες από οργανικό βαμβάκι ή jute σε διάφορα μεγέθη και μοναδικά σχέδια.

© Δημήτρης Λύκος

Περισσότερες πληροφορίες για τσάντες και ομπρέλες WWF στο 210 9586773 – Χάνος ΑΒΕΕ ή επισκεφθείτε το site της εταιρίας: www.chanos.gr

Άλμπουμ φωτογραφιών, Κορνίζες, Κάρτες Η εταιρία Αφοί Θεοδώρου ΑΕ – επίσημος αδειούχος προϊόντων WWF για την κατηγορία άλμπουμ – κορνίζες – κάρτες ετοιμάζει τη φετινή συλλογή με γρήγορους ρυθμούς για να δούμε τα πρώτα προϊόντα στην αγορά μέσα στο Φθινόπωρο!

Ντοκιμαντέρ για τα δάση

Στις 7 Σεπτεμβρίου, το WWF Ελλάς παρουσίασε, σε συνεργασία με την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, το ντοκιμαντέρ «Το Τρίγωνο της Φωτιάς», μια παραγωγή της εταιρείας ΑΝΕΜΟΝ. Μέσα σε 45 λεπτά, παρουσιάστηκαν μαρτυρίες όσων βρέθηκαν στο μέτωπο των καταστροφών, καθώς και απόψεις ειδικών και επιστημόνων για τον απολογισμό των πυρκαγιών που ποτέ δεν έγινε από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας. Το βασικό συμπέρασμα δεν ήταν άλλο από την άμεση ανάγκη συνολικής αναδιοργάνωσης του συστήματος δασοπροστασίας της χώρας, αλλά και

Μέσα από την πρόσφατη συνεργασία του WWF Ελλάς με την εταιρία Χάνος ΑΒΕΕ αυτό το μήνα θα είναι έτοιμη η πρώτη συλλογή σε τσάντες αγορών και ομπρέλες WWF. Με μοναδικά σχέδια και χρώματα που έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για τα προϊόντα WWF μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα σε τσάντες με το λογότυπο του WWF, με μηνύματα για την κλιματική αλλαγή, για δράση κλπ. Επιλέξτε μέσα από τη συλλογή σχεδίων της σειράς αυτά που σας ταιριάζουν κaι ενισχύστε το έργο του WWF Ελλάς, αφού μέρος των χρημάτων σας διατίθεται στην οργάνωση.

Τα αναλυτικά συμπεράσματα της έκθεσης παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου, στις 16 Σεπτεμβρίου και ανέδειξαν την ανάγκη επαγρύπνησης και δράσης. Ο Δημήτρης Καραβέλλας, το έθεσε ρητά: «Η Πολιτεία δεν μπορεί να ισχυριστεί πλέον ότι δεν γνωρίζει τι ενδέχεται να συμβεί στο μέλλον. Οι πολίτες οφείλουν να πιέσουν. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να θέσει τα ζητήματα της Κοπεγχάγης και της προσαρμογής της χώρας στις μελλοντικές κλιματικές συνθήκες, ως μέγιστες προτεραιότητες».

Οξυγόνο, καύσιμη ύλη και θερμότητα. Οι τρεις αυτοί παράγοντες είναι απαραίτητοι για την εμφάνιση μιας πυρκαγιάς, καθώς προκαλούν το περίφημο «Τρίγωνο της Φωτιάς». Ήταν όμως αρκετοί για να εξηγήσουν την καταστροφή του 2007 στην Πελοπόννησο; Τι ακριβώς συνέβη στις καταστροφικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου το 2007 και πώς έζησαν τη θλιβερή εκείνη πραγματικότητα, οι πρωταγωνιστές της;

Οικο-αγορά

την τεράστια ελπίδα που γεννιέται από τους χιλιάδες εθελοντές και την κοινωνία που ξυπνάει από τον μακρύ περιβαλλοντικό της λήθαργο. Δυστυχώς, η προβολή του ντοκιμαντέρ υπήρξε ιδιαίτερα επίκαιρη, λόγω των φετινών πυρκαγιών Αττικής. Τα ίδια λάθη και οι ίδιες παθογένειες συνεχίζουν να ταλανίζουν το σύστημα δασοπροστασίας της χώρας μας και να απειλούν τα δάση μας. Ελπίδα του WWF Ελλάς, όπως προκύπτει κι από τα λόγια του Δημήτρη Καραβέλλα: «είναι η εικόνα αυτού του «δυνατού» ντοκιμαντέρ να καταφέρει να αφυπνίσει κράτος και πολίτες». Η παραγωγή του εντάσσεται στις δράσεις του προγράμματος «Το Μέλλον των Δασών», το οποίο συγχρηματοδοτείται από τα Κοινωφελή Ιδρύματα Ι.Σ. Λάτση, Α.Γ. Λεβέντη, Μποδοσάκη καθώς και με την υποστήριξη ιδιωτών. Αν επιθυμείτε να αποκτήσετε αντίγραφο του ντοκιμαντέρ, απευθυνθείτε στο τμήμα επικοινωνίας του WWF Ελλάς, τηλ.: 210-3314893.

Φέτος λοιπόν στέλνουμε Χριστουγεννιάτικες κάρτες WWF και κρατάμε τις όμορφες αναμνήσεις μας σε άλμπουμ και κορνίζες WWF. Μέσα από ζωντανά χρώματα, σχέδια και φωτογραφίες από τη φύση τα προϊόντα μας θυμίζουν ότι πρέπει να δράσουμε για να κρατήσουμε ζωντανό τον πλανήτη μας. Γι’ αυτό και πρώτη επιλογή μας για αγορά είναι τα προϊόντα WWF αφού μέρος των χρημάτων διατίθενται για το έργο και τις δράσεις της οργάνωσης. Τα προϊόντα WWF μπορείτε να τα βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες για άλμπουμ, κορνίζες και κάρτες WWF στο 210 4209583 Αφοί Θεοδώρου ΑΕ, ή επισκεφθείτε το site της εταιρίας: www.theobros.gr

Καπέλα – Σκούφοι – Γάντια – Κασκόλ Η οικογένεια του WWF μεγαλώνει αφού την κατηγορία: καπέλα, σκούφοι, γάντια, κασκόλ ανέλαβε η εταιρία Σταμίων ΑΕ ως Επίσημος Αδειούχος προϊόντων WWF. Η εταιρία Σταμίων ΑΕ, η μεγαλύτερη πιλοποιεία στην Ελλάδα, έχει τη γνώση αλλά και την εμπειρία για να δημιουργήσει ποιοτικά προϊόντα με άριστο σχεδιασμό. Η συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού γεγονός που σημαίνει ότι θα δούμε τα πρώτα προϊόντα στην αγορά στις αρχές του 2010... τα οποία περιμένουμε με αγωνία! Περισσότερες πληροφορίες για καπέλα, σκούφους, γάντια, κασκόλ WWF στο 2310 537361 Σταμίων ΑΕ, ή επισκεφθείτε το site της εταιρίας: www.stamion.gr

2

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Διαβάστε ηλεκτρονικά τον Ζωντανό Πλανήτη στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της οργάνωσης: www.wwf.gr

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

23


Ο Τάσος δεν είναι ένας απλός φίλος. Είναι «συνεργάτης» της οργάνωσης. Οι μικροί και μεγάλοι φίλοι του φεστιβάλ Town for kids2, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εξαιρετικά εργαστήρια και υπέροχες παραστάσεις στο καταπράσινο Άλσος Στρατού, στο Γουδή. Τα παιδιά είχαν μια ιερή αποστολή: να παίξουν για να μαζέψουν Κοχλίνες, το μαγικό νόμισμα του βυθού. Οι Κοχλίνες παραδόθηκαν από τη Δήμαρχο της Βυθούπολης, τη Ζηνοβία τη Μουρμούρα στο φίλο της το Πάντα, εκπρόσωπο του WWF.

Μέσα από το περιοδικό του «Πράσινο Μπλε» αλλά και τις συνεχείς περιβαλλοντικές δράσεις που διοργανώνει στη Ναύπακτο, αγωνίζεται για τη προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου του.

Το WWF Ελλάς ευχαριστεί τους διοργανωτές, τους 753 εργαζόμενους του Town for kids 2 και όλα τα παιδιά που επισκέφθηκαν το φεστιβάλ. Ήταν ένα διήμερο ξεγνοιασιάς, διασκέδασης και ευαισθητοποίησης αφιερωμένο στο WWF και ειδικά στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

Θέλω!!!

ONOMA: ............................................................................................ ΕΠΩΝΥΜΟ: ....................................................................................... ΟΔΟΣ: ........................................................................ΑΡΙΘ.: ........... ΠΟΛΗ: ..................................................................Τ.Κ.: .................... ΗΛΙΚΙΑ: ..............ΤΗΛ.: ...................................................................... Αφού συμπληρώσετε τα στοιχεία σας, κόψτε και στείλτε μας το κουπόνι στη διεύθυνση: WWF-Ελλάς, Φιλελλήνων 26 Αθήνα 10558, με την ένδειξη ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΛΑΝΗΤΗ.

22

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Παιδιά, τα ανθρακούχα αναψυκτικά είναι γεμάτα ζάχαρη και μας έχουν γίνει συνήθεια. Κάτι με τη διαφήμιση κάτι με τους μεγάλους που μας παρασύρουν, τα έχουμε βάλει στην καθημερινότητά μας. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι: • ξεκινώντας από τα 2 τους χρόνια, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, πίνουν τη διπλάσια ποσότητα από την επιτρεπόμενη – κάτι που ισοδυναμεί με το 10% των θερμίδων που καταναλώνουν κάθε μέρα. • στα μεγαλύτερα παιδιά, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, αφού το 85% από αυτά παίρνουν 356 θερμίδες την ημέρα από τα αναψυκτικά και τα 7 στα 10 παιδιά πίνουν τα αναψυκτικά όταν είναι στο σπίτι τους. Όμως όλοι οι ειδικοί προειδοποιούν: το γάλα και το νερό πρέπει να γίνουν τα αγαπημένα μας ποτά. Τα αναψυκτικά, απλά δεν τα χρειαζόμαστε!

Τ ά σ ο ς

Ξύδης

φίλοι της οργάνωσης Τι ήταν αυτό που σας έφερε κοντά στο WWF; - Πώς νοιώθετε από τη σχέση σας με τους ανθρώπους της οργάνωσης; Είμαι υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού για το περιβάλλον «Πράσινο+Μπλε» το όποιο διανέμεται δωρεάν σε γυμνάσια, λύκεια και ΤΕΙ της Ναυπάκτου, Μεσολογγίου, Αντιρρίου και Ευπαλίου. Η έκδοσή μας έχει σαν στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους της ευρύτερης περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας σε θέματα περιβάλλοντος. Με αφορμή αυτή την προσπάθεια, ήρθα σε επαφή με περιβαλλοντικές οργανώσεις και φυσικά πρώτα με το WWF και τους ανθρώπους του, γιατί πιστεύω ότι ο τρόπος προσέγγισης και προσπάθειας επίλυσης περιβαλλοντικών θεμάτων του WWF είναι σοβαρός και έγκυρος. Οι άνθρωποι του με αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή και στέκονται δίπλα μας για κάθε περιβαλλοντικό θέμα που μας απασχολεί. Έχουν εθελοντικά συμμετάσχει

Επιμέλεια: Άννα ΚΑΒΒΟΥΡΑ

σε αρκετές δράσεις που έχουμε οργανώσει και γενικά τούς αισθάνομαι φίλους και συνεργάτες. Τι σας προσφέρει η συμμετοχή σας στις δράσεις του WWF σε σχέση και με την πολύπλευρη δράση που αναπτύσσετε για τα κοινά του τόπου σας, τη Ναύπακτο; Η εμπειρία του WWF μας είναι απαραίτητη. Μας προσφέρει γνώση που δεν έχουμε, εκπαίδευση για περιβαλλοντική συμπεριφορά, εμπειρία 30 και πλέον ετών. Είναι συνοδοιπόρος στην προσπάθειά μας να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τις τοπικές κοινωνίες, να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους για να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση. Στο «Πράσινο+Μπλε» με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενούμε, «τα νέα του WWF» σε μόνιμη στήλη κάθε μήνα. Σε αντίθεση με το υπέρμετρο ενδιαφέρον που δηλώνουμε σε σχετικές έρευνες, στην πλειοψηφία παραμένουμε «οικολόγοι του καναπέ»! Τι πιστεύετε για την περιβαλλοντική συνείδηση του Έλληνα;

Φωτογραφία: Πράσινο+Μπλε

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

3


φίλοι της οργάνωσης Ως λαός είμαστε πρόθυμοι και ενθουσιαζόμαστε εύκολα, όμως ο ενθουσιασμός μας δεν έχει διάρκεια. Πιστεύω ότι κατ’ ευφημισμό δηλώνουμε ευαισθητοποιημένοι. Η καθημερινή πρακτική μας αποδεικνύει το αντίθετο. Μόνο όταν το πρόβλημα χτυπήσει και τη δική μας πόρτα, αντιλαμβανόμαστε την σοβαρότητά του. Η περιβαλλοντική συνείδηση είναι θέμα παιδείας και πολιτισμού και δυστυχώς για τη χώρα μας, η μόνη ελπίδα δημιουργίας περιβαλλοντικής συνείδησης, εντοπίζεται στις νεότερες γενεές. Χρειαζόμαστε συνεχή ενημέρωση γιατί μόνο ο καλά ενημερωμένος πολίτης μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα την κατάσταση και να αποφασίσει εάν θα μείνει απαθής, ή θα αντιδράσει.

βαλλοντικών οργανώσεων, συνδέσμων, απλών πολιτών κ.ά. Το περιβάλλον είναι σαφώς πολιτικό θέμα.

Αγγέλικα Ριζοπούλου 7,5 ετών

Pandaμαζί!

Στις πυρκαγιές του καλοκαιριού, ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε και πάλι ασυντόνιστος και απροετοίμαστος. Από το 2007 που κάηκε η μισή Ελλάδα, ξέραμε τις αδυναμίες μας, όμως το μόνο που κάναμε ήταν να αφήσουμε να καεί και η άλλη μισή. Πρέπει λοιπόν η Πολιτεία να παραμερίσει μικροπολιτικές και συμφέροντα και να σχεδιάσει με σοβαρότητα το μέλλον των πολιτών της χώρας μας.

Ποιος οφείλει να είναι ο ρόλος της Πολιτείας στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων, όπως για παράδειγμα οι δασικές πυρκαγιές, που για ένα ακόμη «μαύρο» καλοκαίρι κατέκαψαν ότι είχε απομείνει από τα προηγούμενα; Παιδιά, για να φαίνονται καλύτερα, γράφετε τα γράμματά σας με στυλό και προσπαθήστε να μην γράφετε στις ζωγραφιές. Για να χωρέσουν όλα τα μικραίνω και δεν φαίνονται.

Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει τους πολίτες της και να σχεδιάζει βάσει των αναγκών τους, το μέλλον τους. Στην Ελλάδα ούτε το ένα γίνεται, ούτε το άλλο. Επί σειρά δεκαετιών ακούμε πολλά για το περιβάλλον, ελάχιστα όμως έχουν γίνει και αυτά κάτω από την πίεση περι-

Ευχαριστώ

Αντιγόνη Αθανασιάδου 10 ετών

Νέα από το πρόγραμμα Direct Dialogue

Παζάρι «Τρατολίμανο» στο Σούνιο! Για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα παιδιά του συγκροτήματος «Τρατολίμανο» στο Σούνιο, οργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία το καλοκαιρινό παζάρι τους, με χειροποίητα αντικείμενα που κατασκεύασαν τα ίδια: γλαστράκια, ζωγραφισμένα βότσαλα, κοσμήματα, διακοσμητικά, οριγκάμι και τρόφιμα (μαρμέλαδες, μπισκότα) κ.ά.

Εκτός των δύο ομάδων εκπροσώπων που έχουμε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, το καλοκαίρι αυτό δημιουργήσαμε και μια τρίτη ομάδα που τον Αύγουστο επισκέφτηκε την Κεφαλονιά. Συγκεκριμένα, τα παιδιά βρέθηκαν στο Αργοστόλι για μία εβδομάδα, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους ανθρώπους του νησιού, να τους ενημερώσουν για το έργο του WWF Ελλάς και να τους ζητήσουν να υποστηρίξουν τις δράσεις μας. Οι Κεφαλλονίτες αποδείχτηκαν ιδιαίτερα φιλόξενοι και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας με ενθουσιασμό. Τους ευχαριστούμε και επιφυλασσόμαστε για νέα επίσκεψη στο όμορφο νησί τους.

Κυριάκος Σηφάκης 7 ετών

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Direct Dialogue, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Αλέξανδρο Κανδαράκη, στο τηλέφωνο: 210 – 3314893, ή την ηλεκτρονική διεύθυνση a.kandarakis@wwf.gr

Η σούπερ ομάδα αποτελούμενη από τους: Ήβη, Ίωνα, Γιάννη, Μίνωα, Νεφέλη, Ιωάννα, Naomi, Elan, Oren, Noah, Δανάη, Μελίνα και Δαυίδ, μαζί με τον γείτονά τους Βασίλη και την έκτακτη συμμετοχή του Αλέξανδρου και του Οδυσσέα, έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, συγκεντρώνοντας το ποσό των €2.085, τα οποία και διέθεσαν για το έργο του WWF Ελλάς! Τους ευχαριστούμε ολόψυχα για τη βοήθειά τους. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλα τα παιδιά για την αξιέπαινη προσπάθειά τους. Δείτε περισσότερα για τη δράση των παιδιών στο site που έφτιαξαν μόνα τους: http://www.cbt-bazaar.piczo.com/?cr=2

Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου 12 ετών 4

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Διαβάστε ηλεκτρονικά τον Ζωντανό Πλανήτη στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της οργάνωσης: www.wwf.gr

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

21


Λιγότερο από 2 μήνες Ki ds

μέχρι την Κοπεγχάγη

©

wn To

4

Οι κυβερνήσεις έχουν λιγότερο από δύο μήνες για να σημειώσουν πραγματική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα, προκειμένου να επιτευχθεί μια ισχυρή νέα συμφωνία στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο του 2009

και μια φωτογραφία με το ποδήλατό σας...

Γειά σας παιδιά! Φθινόπωρο πλέον και σε λίγο θα πιάσουν και τα κρύα....

μηθώ Να θυ είλω να στ φιά ζωγρα

Το σχολείο ξεκίνησε και σίγουρα έχουμε πολλά να μάθουμε. Ειδικά αν είναι σχολείο όπως το 6ο δημοτικό Μοσχάτου, τότε σίγουρα είστε πολύ τυχεροί. Μπράβο στα παιδιά του Γ2΄ και στους υπεύθυνους δασκάλους που εμπνέουν τα παιδιά. Μπράβο σε όλα τα παιδιά που κάνουν ποδήλατο, που υιοθετούν τα ζωάκια που απειλούυται, που κάνουν ανακύκλωση και εξοικονομούν ενέργεια και νερό. Μπράβο και στα παιδιά του συγκροτήματος «Τρατολίμανο» στο Σούνιο για την δουλειά και την προσφορά τους. Παιδιά είστε απίστευτοι! Με κάνετε περήφανο!

Ο φίλος σας το Πάντα

20

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Δεν την ξέχασα...

ντας το Πρωτόκολλο του Κιότο και διαμορφώνοντας το νέο Πρωτόκολλο της Κοπεγχάγης.

Λάμπης Νιφόρος 6.5 ετών

• Να διασφαλίσουν ότι οι παγκόσμιες εκπομπές θα κορυφωθούν μέχρι το 2017 το αργότερο και μετά θα αρχίσουν γρήγορα να μειώνονται. Σκοπός είναι η μείωση των παγκόσμιων εκπομπών κατά 80% μέχρι το 2050 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

6ο Δημοτικό σχολείο Μοσχάτου Τάξη Γ2’

• Να συμφωνήσουν ότι το ισοζύγιο των εκπομπών των ανεπτυγμένων χωρών θα είναι μηδενικό μέχρι το 2050 και γι’ αυτό, ως πρώτο βήμα οι ανεπτυγμένες χώρες θα μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 40% μέχρι το 2020 σε σχέση με το 1990.

© Rosa Merk/ WWF-Germany

Το προσχέδιο των 170 σελίδων, όμως, βρίσκεται ακόμα μακριά από τη μορφή που πρέπει να έχει το τελικό κείμενο της συμφωνίας, πράγμα που καθιστά επιτακτική την επίδειξη πολιτικής βούλησης. Οι ηγέτες των χωρών πρέπει να τεθούν επικεφαλής της διαδικασίας, ώστε να γίνει αντιληπτό σε όλους ότι η κλιματική δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό θέμα, αλλά αφορά επίσης την οικονομία, την ανάπτυξη και την ασφάλεια. Το χρονικό περιθώριο στενεύει και η καταλυτική δύναμη που θα δώσει ώθηση στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων επί των βασικών ζητημάτων εξακολουθεί να λείπει. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία για αποτελεσματικές μειώσεις εκπομπών από τις πλούσιες χώρες, για χρηματοδότηση της δράσης αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες και για βοήθεια προς τις πιο ευάλωτες χώρες, οι οποίες συνεισφέρουν ελάχιστα στο πρόβλημα, αλλά υποφέρουν περισσότερο από τις επιπτώσεις. Πιο αναλυτικά, προκειμένου να υπάρξει μια επιτυχής συμφωνία για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, ικανή να σώσει τον πλανήτη από τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι χώρες πρέπει:

• Να διευκολύνουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να μεταβούν σε οικονομίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, παρέχοντας τους οικονομική υποστήριξη ύψους 160 δις δολαρίων το χρόνο για δράσεις μείωσης εκπομπών και προσαρμογής, καθώς και πρόσβαση σε τεχνογνωσία καθαρών τεχνολογιών. • Να υποστηρίξουν την προσαρμογή των αναπτυσσόμενων χωρών στην κλιματική αλλαγή. • Να υποστηρίξουν ως στόχο την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου δάσωσης και αποδάσωσης μέχρι το 2020. Το επόμενο χρονικό διάστημα το WWF, χτίζοντας πάνω στην ενθουσιώδη συμμετοχή του κόσμου στην Ώρα της Γης, θα εντείνει τις προσπάθειες για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος στην Κοπεγχάγη, στο τέλος του 2009. Στις 28 Μαρτίου 2009, σχεδόν 1 δισεκατομμύριο πολίτες, ανάμεσα τους και περίπου 2 εκατομμύρια Έλληνες, έσβησαν τα φώτα για μια ώρα, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς τους ηγέτες του κόσμου ότι η κλιματική αλλαγή πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί σοβαρά. Καθώς η Σύνοδος της Κοπεγχάγης πλησιάζει, ήρθε η ώρα αυτό το μήνυμα να ακουστεί πιο ξεκάθαρα και πιο δυναμικά από ποτέ, πιέζοντας για μια ισχυρή και δίκαιη συμφωνία για το κλίμα.

Επιμέλεια: Ντόρα Πετρουλά

• να επιτύχουν μια ισχυρή, νομικά δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα, για την περίοδο μετά το 2012, τροποποιώ-

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

5


τες παρεμβάσεις υποβάθμισης του εν λόγω έλους που έχει μάλιστα περιληφθεί στον κατάλογο των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά, ως εκ τούτου θα έπρεπε να προστατευθεί και νομικά. Είναι όμως και ιδιαίτερα περίπλοκη, αφού εμπεριέχει ζητήματα πολεοδομικά, περιβαλλοντικά, δασικά, αιγιαλού και παραλίας, ρεμάτων κ.α., και προϋποθέτει τη συνεργασία ειδικών από πολλούς επιστημονικούς τομείς.

Οι πρόσφατες πυρκαγιές της Β.Α. Αττικής μας βρήκαν για ακόμη μια φορά να αναρωτιόμαστε γιατί, δύο χρόνια μετά την καταστροφή του 2007, δεν άλλαξε τίποτα στο σύστημα δασοπροστασίας της χώρας μας. Για ακόμη μια φορά, ο κρατικός μηχανισμός απέδειξε ότι παραμένει απροετοίμαστος, ασυντόνιστος και εν τέλει ανίκανος να προστατεύσει το δασικό πλούτο της χώρας μας, όπως και τις περιουσίες πολλών συμπολιτών μας… Η ανταπόκριση του WWF Ελλάς απέναντι σε αυτήν την κρίση υπήρξε άμεση τόσο σε επιστημονικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Από τη στιγμή του ξεσπάσματος των πυρκαγιών, η οργάνωση προσπάθησε να αποκτήσει πλήρη εικόνα της κατάστασης, προκειμένου να ενημερώσει τόσο τους υποστηρικτές της όσο και τα ΜΜΕ. Το ενδιαφέρον των ελληνικών αλλά και η εντυπωσιακή κάλυψη των γεγονότων από τα διεθνή ΜΜΕ, καθιστούσε απαραίτητη τη συνεχή ροή ενημέρωσης από την οργάνωσή μας.

Η εξέλιξη της μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα θετική, αφού οι συνεχείς αναφορές μας στους αρμόδιους φορείς προκάλεσαν τη βεβαίωση σωρείας πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παραβάσεων, την επιβολή προστίμων, την άσκηση ποινικών διώξεων και την ενεργοποίηση της διαδικασίας διερεύνησης του δασικού και ιδιοκτησιακού χαρακτήρα της ευρύτερης έκτασης. Πάντως, οι παραπάνω σύντονες και συνολικές ενέργειες της Νομικής Ομάδας που πλαισίωσαν τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, καίτοι επέφεραν τα παραπάνω αποτελέσματα, καταδεικνύουν παράλληλα την ανυπαρξία κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών ταγμένων στην προστασία του περιβάλλοντος.

Όταν όμως οι φλόγες κόπασαν και το ενδιαφέρον των ΜΜΕ σταδιακά εξασθενούσε, το έργο της αποτίμησης των καταστροφικών πυρκαγιών πρόβαλλε ως επιτακτική ανάγκη. Άνθρωποι του WWF Ελλάς, βρέθηκαν στις πυρόπληκτες περιοχές της Β.Α. Αττικής, της Καρύστου, της Ζακύνθου και του Κιθαιρώνα, λίγες ώρες μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών. Η αφήγησή τους καθηλώνει και αποκαλύπτει το πριν, το μετά αλλά και το αύριο των δασών που επλήγησαν…

Βασίλης Γκοιμίσης, Αρχιτέκτονας

Κάρυστος

Κιθαιρώνας

Έξι μέρες μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς και όμως το έδαφος κάπνιζε ακόμα… Στην έντονη μυρωδιά του καμένου ξύλου προστίθετο κατά τόπους και η μυρωδιά καμένης σάρκας από άτυχα ζώα, άγρια και ήμερα, που δεν πρόλαβαν να δραπετεύσουν από τη μοίρα τους. Ο αέρας είχε πια κοπάσει και οι κάτοικοι της κωμόπολης της Καρύστου είχαν μπει ξανά στην καθημερινότητά τους, όχι όμως και οι κάτοικοι της καμένης περιοχής. Αυτοί μετρούσαν τις πληγές τους και προσπαθούσαν να συνηθίσουν την εικόνα ενός ξένου, για αυτούς, τοπίου.

Μέσα στο καλοκαίρι πέρασα αρκετές φορές από τους πρόποδες του Κιθαιρώνα. Λίγες μέρες πριν από την πυρκαγιά είχα θυμώσει με αυτούς που έκαψαν τις καλαμιές των χωραφιών τους μέσα στο κατακαλόκαιρο. Τώρα, και ενώ κάποιες εστίες σιγόκαιγαν ακόμη, μάλλον ανακουφίστηκα όταν είδα την περιοχή γύρω από το Πόρτο Γερμενό. Ένα μεγάλο μέρος της είχε γλυτώσει από τη φωτιά. Δυστυχώς, η συνέχεια ήταν απογοητευτική καθώς η, άλλοτε κατάφυτη, κοιλάδα στο διπλανό όρμο του Αγίου Βασιλείου ήταν τελείως αποτεφρωμένη.

Στη θέση της εύρωστης συστάδας πουρναριών υπήρχαν πια μόνο μαύρα κλωνάρια και πίσω από αυτά ένα πρωτόγνωρο κενό ανοιγόνταν. Το θέαμα στην Κάρυστο ήταν πρωτοφανές. Σε όσες πυρκαγιές και αν έχω βρεθεί, όσα και αν έχω δει στις απογραφές μου, πουθενά δεν είδα τη φωτιά να σταματάει σε τόσα πολλά σημεία μέσα στη θάλασσα, μέχρι να κάψει και το τελευταίο αλμυρίκι και το τελευταίο φύκι που παρασύρθηκε προς τη στεριά. Μέχρι να κάψει σε όλη της τη διαδρομή σχεδόν τα πάντα. Η φύση μετράει και αυτή, μαζί με τους κατοίκους, τις πληγές της. Είναι αλήθεια πως δεν είναι δυσβάσταχτες αφού τα περισσότερα από τα παιδιά της, είναι φυτά με αναπτυγμένους μηχανισμούς αναγέννησης μετά από πυρκαγιά. Όμως, δεν παύει να βλέπει και αυτή την απέραντη μαυρίλα και τους πιθανούς κινδύνους που προέρχονται, είτε από επίδοξους καταπατητές, είτε από την αλόγιστη βοσκή που θα ακολουθήσει. Τα μέτρα για την προστασία της είναι γνωστά. Το μόνο που δεν είναι γνωστό είναι το αν οι αρμόδιοι θα τα εφαρμόσουν….

Φθάνοντας στη συνέχεια στο σημείο που ξεκίνησε η φωτιά -στη Λιβαδόστρα- ένα καμένο θαμνοκυπάρισσο είχε κυλήσει στο δρόμο. Παρόλο που ο κορμός του είχε λιγότερο από 10 εκατοστά πάχος, μέτρησα στους ετήσιους δακτυλίους του περίπου έναν αιώνα ζωής! Αλήθεια, ποιος θα σκεφτεί πόσο δύσκολα θα αντικατασταθεί αυτό το «ταπεινό» δεντράκι; Ευτυχώς πάντως, το ιδιαίτερο άγχος μου για το ελατόδασος του Κιθαιρώνα αποδείχθηκε άσκοπο. Η φωτιά δεν το άγγιξε και σίγουρα σε αυτό έπαιξε ρόλο και η παραδοσιακή κτηνοτροφία που διατηρεί αραιή τη βλάστηση στη ζώνη μεταξύ ελατοδάσους - πευκοδάσους. Μα δεν μπορεί επιτέλους να βρεθεί ένα μέτρο μεταξύ των άκρων (υπερβόσκηση - απόλυτη έλλειψη βοσκής); Παναγιώτης Λατσούδης

Έχεις δυο χρόνια που ασχολείσαι πολύ ενεργά με τη Νομική Ομάδα. Παράλληλα, είσαι ένας πολυάσχολος αρχιτέκτονας. Γιατί ένας άνθρωπος με τόσο γεμάτο πρόγραμμα, αφιερώνει τον ήδη λίγο ελεύθερο χρόνο του για να ασχολείται εθελοντικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που συμβαίνουν κάπου μακριά από το σπίτι και τη δουλειά του; Καθοριστικό ρόλο στην ένταξη μου στη Νομική Ομάδα, έπαιξαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και η συνειδητοποίηση ότι πλέον το περιβαλλοντικό κεφάλαιο της χώρας μας υποβαθμίζεται με ρυθμό και ένταση που θέτει σε κίνδυνο, σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο, καίριες παραμέτρους του βιοτικού μας επιπέδου (ατμοσφαιρικές-κλιματικές συνθήκες, ποιότητα πόσιμων υδάτων και εδαφών κ.α.), γεγονός το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αποσπασματικά ή ατομικά. Έτσι, η ενασχόληση μου με τη Νομική Ομάδα μεταφράζεται σε ευθύνη αλλά και προνόμιο, να συμμετέχω σε μια ουσιαστική, συνολική και, κυρίως, συλλογική προσπάθεια αναστροφής αυτής της επικίνδυνης και κοινής για όλους μας πορείας.

η ενασχόληση μου με τη Νομική Ομάδα μεταφράζεται σε ευθύνη αλλά και προνόμιο, να συμμετέχω σε μια ουσιαστική, συνολική και, κυρίως, συλλογική προσπάθεια αναστροφής αυτής της επικίνδυνης και κοινής για όλους μας πορείας. Μια από τις πολλές υποθέσεις της Νομικής Ομάδας που φέρει και τη δική σου «σφραγίδα» είναι η αυθαίρετη δόμηση και το μπάζωμα του έλους Παππά στην Ίο. Πόσο σημαντική θεωρείς ότι είναι η παρέμβαση του WWF για τη μέχρι στιγμής εξέλιξη της σημαντικής αυτής καταγγελίας; Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι μείζονος σημασίας, καθώς αφορά αυθαίρε-

Πώς συμμετέχει ένας αρχιτέκτονας σε μια νομική ομάδα που ασχολείται με καταγγελίες για το περιβάλλον; Οι αρχιτέκτονες, ως κύριοι μελετητές πλήθους έργων με σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, πολεοδομικών (ρυθμιστικών, χωροταξικών, και γενικών πολεοδομικών σχεδίων, πολεοδομικών μελετών κ.α.), κτιριολογικών (βιομηχανικών, τουριστικών, εμπορικών μελετών κ.α.), καθώς και ως σύμβουλοι έργων υποδομής (οδικών, λιμενικών, σιδηροδρομικών κ.α.) προσεγγίζουμε με ακρίβεια τις νομοθετημένες τεχνικές έννοιες. Πιστεύω λοιπόν, ότι η συνεργασία στο πλαίσιο της Νομικής Ομάδας αρχιτεκτόνων και μηχανικών εν γένει με νομικούς έχει ως αποτέλεσμα τη συνολική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων, από ουσιαστική και ταυτόχρονα τυπική σκοπιά. Περαιτέρω, μέσω της παραπάνω διαδικασίας καθίσταται ευχερέστερη η κατανόηση των κοινοτικών, συνταγματικών και νομοθετικών ρυθμίσεων, με αποτέλεσμα αυτές να αξιοποιούνται στο έπακρο για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και να ελέγχονται ως προς τυχόν παρανοήσεις και ελλείψεις τους. Εν κατακλείδι, η εν λόγω συνεργασία θεωρώ ότι διευκολύνει τη διατύπωση ολοκληρωμένων και υλοποιήσιμων προτάσεων δράσης προς τους ενδιαφερόμενους πολίτες και καθιστά τη Νομική Ομάδα ουσιαστικό αρωγό στον δύσκολο αγώνα τους.

Ν. Γεωργιάδης 6

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Διαβάστε ηλεκτρονικά τον Ζωντανό Πλανήτη στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της οργάνωσης: www.wwf.gr

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

19


στον Πόρο. Πιστεύεις ότι θα είχε αυτή η υπόθεση θετική έκβαση, αν δεν είχε εμπλακεί το WWF;

© Μαρίνα ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΟΥ / WWF Ελλάς

Ο ρόλος του WWF ήταν καθοριστικός γιατί με το κύρος και με τη συγκροτημένη και συστηματική προσπάθειά του κινητοποίησε τις αρμόδιες αρχές και άσκησε πίεση για ελέγχους. Αποδείξαμε ότι ο έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές ήταν ανεπαρκής και πιέσαμε ώστε να λειτουργεί η μονάδα με τον προβλεπόμενο στην άδειά της τρόπο και να αποφεύγονται οι βλαπτικές επιπτώσεις στο ήδη τόσο βεβαρημένο θαλάσσιο περιβάλλον της Αττικής. Ουδέποτε τεθήκαμε εναντίον της ίδιας της λειτουργίας της μονάδας, απλώς αναδείξαμε τη ζωτική σημασία της συστηματικής εποπτείας της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων για κάθε τέτοια μονάδα αλλά και της επιβολής ποινών για την παραβίασή τους. Τι σε κάνει να συμμετέχεις με τέτοια συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια στη Νομική Ομάδα;

Φαίη Ορφανού, δικηγόρος Ασχολείσαι πολλά χρόνια με τη Νομική Ομάδα. Παράλληλα, είσαι μια νέα, ωραία και επιτυχημένη δικηγόρος που σίγουρα δεν έχει καιρό για χάσιμο. Γιατί ένας άνθρωπος με τόσο γεμάτο πρόγραμμα, αφιερώνει τον ήδη λίγο ελεύθερο χρόνο του για να ασχολείται εθελοντικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που συμβαίνουν κάπου μακριά από το σπίτι και τη δουλειά του; Για μένα η ενασχόληση με τον εθελοντισμό αποτελεί έναν από τους πιο ενδιαφέροντες – και θα τολμούσα να πω απολαυστικούς - τρόπους για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, αποτελεί αναψυχή. Δίνεις ενέργεια, αξιοποιείς τις επιστημονικές σου γνώσεις και κερδίζεις πολλή ικανοποίηση. Για μένα είναι ζωτικό να συμμετέχω στην ανάδειξη και αντιμετώπιση κρίσιμων συλλογικών προβλημάτων και κυρίως στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, που με αγγίζουν ιδιαίτερα. Γιατί τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν συμβαίνουν κάπου «εκεί έξω». Ειλικρινά, αισθάνομαι ότι με αφορούν άμεσα, όχι μόνο για τον αντίχτυπό τους σε μένα ή τους δικούς μου, αλλά κυρίως γιατί η αντιμετώπιση πολλών από τα αίτιά τους είναι στο χέρι μας.

«η συμμετοχή μου στην Ομάδα αποτελεί δραστηριότητα αναντικατάστατη και εξακολουθεί κάθε φορά να με γεμίζει με ικανοποίηση και να με κάνει να αισθάνομαι δημιουργική και χρήσιμη.»

Μετά από πέντε χρόνια, η Νομική Ομάδα είναι κομμάτι της ζωής μου. Στην ουσία, ήρθα και συμπλήρωσα ένα κενό που είχα στη ζωή μου, κάλυψα την ανάγκη μου για εθελοντική δράση για το περιβάλλον, με την οποία θα αξιοποιούσα και τις επιστημονικές μου γνώσεις. Τώρα πλέον η συμμετοχή μου στην Ομάδα αποτελεί δραστηριότητα αναντικατάστατη και εξακολουθεί κάθε φορά να με γεμίζει με ικανοποίηση και να με κάνει να αισθάνομαι δημιουργική και χρήσιμη. Βλέπετε κανέναν λόγο να μη συνεχίσω για πολύ καιρό ακόμα;

Πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα συνδέονται άμεσα με τα κενά και τις δυσλειτουργίες εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου που ως νομικός αισθάνομαι ότι είναι στο χέρι μου να αναδείξω και να παλέψω για λύσεις, πιέζοντας συστηματικά και με συγκροτημένο και αποτελεσματικό τρόπο, όπως πχ μέσω της Νομικής Ομάδας.

Β. Α. Αττική

Ζάκυνθος

Επισκέφθηκα την περιοχή της Β.Α. Αττικής αμέσως μετά την κατάσβεση και των τελευταίων μεγάλων εστιών φωτιάς. Η όψη του τοπίου ήταν μελαγχολική, εικόνα την οποία ενίσχυε η έντονη οσμή στον αέρα που θύμιζε το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς.

Μία εβδομάδα μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην πληγείσα ορεινή περιοχή της Ζακύνθου, κάποια νεκρά κουφάρια δένδρων χαλεπίου πεύκης κάπνιζαν ακόμα…

Ξεκίνησα από την Πεντέλη και αφού πέρασα από τον Αγ. Πέτρο κατευθύνθηκα προς την Ανατολή Ν. Μάκρης, κάνοντας την τελευταία στάση στη λίμνη του Μαραθώνα. Ήταν μια διαδρομή που ακολουθούσα συχνά τα τελευταία χρόνια και κάθε φορά που αντίκριζα τα όμορφα πευκοδάση που είχαν απομείνει, σκεπτόμουν ότι είναι ίσως μία από τις ελάχιστες οάσεις της τσιμεντένιας πόλης που ζούμε. Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, θυμάμαι το βλέμμα μου προσκολλημένο στα δένδρα που κάηκαν, να προσπαθώ εναγωνίως να εντοπίσω κουκουνάρια πάνω σε αυτά. Όταν έβλεπα κάποια που είχαν ήδη ανοίξει για να σπείρουν τους σπόρους τους, ένιωθα ότι η φύση έχει προβλέψει την πιθανότητα μιας καταστροφής, εμείς άραγε γιατί δεν μπορούμε; Εύη Κορακάκη

Μια από τις πολλές υποθέσεις της Νομικής Ομάδας που φέρουν και τη δική σου «σφραγίδα» είναι η ρύπανση από μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας

Επισκεφτήκαμε τις πληγείσες περιοχές, από την Αγία Μαρίνα, το Καμπί, την Αναφωνήτρια, τις Βολίμες μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, σχεδόν το μισό νησί. Οι καταστροφές τεράστιες, όμως η μεσογειακή φύση, εκεί όπου αφήνεται, αρχίζει από την επομένη κιόλας να επουλώνει τις πληγές της. Τα κουκουνάρια ανοίγουν, ο σπόρος πέφτει στο έδαφος και περιμένει τα πρωτοβρόχια για να ξεκινήσει τη διαδικασία της αναγέννησης ενώ τα πλατύφυλλα παλεύουν για νέα ζωή με βλαστάρια από τις ρίζες τους. Όμως, παρά τη δυνατότητα της μεσογειακής φύσης για αυτοαποκατάσταση, τα βουνά της Ζακύνθου συνεχώς απογυμνώνονται, τα δάση και οι δασικές εκτάσεις μετά από πυρκαγιά αλλάζουν συχνά χρήση. Μέσα από την καταγραφή, παρατηρήσαμε δυστυχώς, επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές στα ίδια σημεία, πριν προλάβουν τα πεύκα να καρπίσουν. Την ίδια στιγμή, η υπερβόσκηση στερεί από τα εδάφη το προστατευτικό τους κάλυμμα. Στη δυτική Ζάκυνθο η απερήμωση άρχισε σιγά - σιγά να κάνει την εμφάνισή της. Οι νέες πυρκαγιές υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο τα ήδη άγονα και διαβρωμένα εδάφη. Και όλα αυτά σε μια περιοχή με υψηλό ποσοστό βροχόπτωσης, αλλά χωρίς πόσιμο νερό, με πλούσια μεσογειακή χλωρίδα, η οποία συνεχώς μειώνεται και φτωχαίνει, με πανέμορφα φυσικά τοπία και γεωθαύματα, τα οποία, απογυμνωμένα από τη μεσογειακή βλάστηση, χάνουν μεγάλο μέρος της ομορφιάς τους. Κώστας Ποϊραζίδης & Αριστοτέλης Μαρτίνης

18

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Διαβάστε ηλεκτρονικά τον Ζωντανό Πλανήτη στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της οργάνωσης: www.wwf.gr

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

7


Θ ε ρ ι ν ά

π ρ ο γ ρ ά μ μ α τ α

ε θ ε λ ο ν τ ι κ ή ς

ε ρ γ α σ ί α ς

2 0 0 9

κό πρόβλημα στην περιοχή του και έχει τη διάθεση να ασχοληθεί για την επίλυση του, να νιώσει πως δεν είναι μόνος του σε αυτόν τον αγώνα που ξεκινάει ενάντια σε έναν δαίδαλο διαδικασιών, γραφειοκρατίας, ασαφών και απροσδιόριστων αρμοδιοτήτων, νομοθεσίας κλπ. Θεωρώ ότι είναι βασικό να έχει κάπου να απευθυνθεί, να έχει μια υπεύθυνη βοήθεια, κάποιους που θα τον κατευθύνουν στις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες. Αυτός είναι ο στόχος της Νομικής Ομάδας και ο τρόπος χειρισμού των υποθέσεων, όπως αυτή που καταγγέλθηκε από κατοίκους της Νέας Μάκρης.

Φέτος οι εθελοντές μας φορτίζουν τον πλανήτη θετικά!

© Hλίας ΤΖΗΡΙΤΗΣ / WWF Ελλάς

Αλήθεια, πιστεύεις πως τελικά ο εθελοντισμός είναι μέρος της λύσης ή απλώς μια προσωπική διέξοδος και εφησυχασμός;

Το να σκάβεις, να συντηρείς μονοπάτια, να παρατηρείς με τις ώρες τον ορίζοντα για εντοπισμό πιθανής πυρκαγιάς, ή να παρακολουθείς πελεκάνους σε βουνοκορφές, μπορεί να μην φέρνει στο νου ειδυλλιακές διακοπές και να ακούγονται σαν καταναγκαστικά έργα, αλλά για τους 50 εθελοντές του WWF Ελλάς ήταν μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία.. Για ακόμα μια χρονιά, οι εθελοντές του WWF Ελλάς προσέφεραν την πολύτιμη βοήθειά τους σε τέσσερις από τις σημαντικότερες οικολογικές περιοχές της χώρας μας, έζησαν κοντά στη φύση, εργάστηκαν, έμαθαν αλλά και διασκέδασαν, γνώρισαν τους ανθρώπους του πεδίου και συναναστράφηκαν με τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών. Και μιας και «η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη», εθελοντική εργασία δεν είναι μονάχα σκάψιμο ή πυροφύλαξη! Η δουλειά διαρκεί μεν γύρω στις 5 ώρες την ημέρα αλλά τα καλύτερα έπονται. Οι εθελοντές έχουν ένα πλήρες πρόγραμμα γεμάτο δραστηριότητες που περιλαμβάνει από ξεναγήσεις και περιηγήσεις μέχρι βαρκάδες και συμμετοχή σε τοπικές γιορτές. Το πρόγραμμα των Πρεσπών απευθυνόταν σε εθελοντές με διάθεση για περιπέτεια. Το πρόγραμμα που πραγμα-

8

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

τοποιήθηκε ξανά ύστερα από 4 χρόνια, ενθουσίασε τους εθελοντές οι οποίοι μαγεύτηκαν τόσο από την σπάνια ομορφιά του τοπίου όσο και από την θερμή φιλοξενία των ντόπιων. Η δουλειά μπορεί να περιελάμβανε παρατήρηση αργυροπελεκάνων σε επιλεγμένα σημεία της περιοχής, αλλά οι εθελοντές είχαν την τύχη να συμμετέχουν επιπλέον σε έρευνες που αφορούσαν τις νυχτερίδες, σε σεμινάριο για τις καφέ αρκούδες, να κολυμπήσουν και να κάνουν βαρκάδα στη Μεγάλη Πρέσπα. Πέρα όμως από την εργασία και την επιμόρφωση, οι εθελοντές του WWF Ελλάς διακρίθηκαν επίσης για την κοινωνικότητά τους και τις αντοχές τους στη νυχτερινή ζωή, μιας και τίμησαν με την παρουσία τους όλα τα χωριά, δοκίμασαν τις χορευτικές τους ικανότητες στα τοπικά πανηγύρια, και γνωρίστηκαν με αρκετούς ντόπιους. Παρόμοιες συνθήκες αντιμετώπισαν και οι εθελοντές στη Βωβούσα και στο Δά-

σος της Δαδιάς. Τα δύο προγράμματα απευθύνονταν σε σκληροτράχηλους εθελοντές, με εμπειρία στο βουνό και με ανθεκτικό στο τσίπουρο στομάχι. Τα δύο προγράμματα είχαν ως αντικείμενο την πυροπροστασία που πρακτικά σήμαινε ότι οι εθελοντές θα έπρεπε να βρίσκονται σε επιλεγμένες θέσεις και να ατενίζουν με τα κυάλια τους τον ορίζοντα για αρκετές ώρες την ημέρα, προσπαθώντας να εντοπίσουν πιθανές εστίες πυρκαγιάς. Στο δε πρόγραμμα της Βωβούσας, οι εθελοντές συμμετείχαν και σε περιπολίες με αγροτικά οχήματα σε διάφορα χωριά του ανατολικού και κεντρικού Ζαγορίου οπότε είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την περιπέτεια της έρευνας και φύλαξης μέσα στο δάσος. Όσοι βρέθηκαν στη Βωβούσα, είχαν τη μοναδική ευκαιρία να βουτήξουν στα δροσερά και αναζωογονητικά νερά του Αώου, με το χαμόγελο να διαγράφεται παγωμένο στο πρόσωπό τους, επιβεβαιώνοντας τη φράση «κόβει την ανάσα».

Διαβάστε ηλεκτρονικά τον Ζωντανό Πλανήτη στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της οργάνωσης: www.wwf.gr

Βάλια Κουφοπούλου, Αρχιτέκτων Είσαι από τα πρώτα μέλη της Νομικής Ομάδας. Παράλληλα, είσαι μια πολυάσχολη αρχιτέκτονας που σίγουρα δεν έχει καιρό για χάσιμο. Γιατί ένας άνθρωπος με τόσο γεμάτο πρόγραμμα, αφιερώνει τον ήδη λίγο ελεύθερο χρόνο του για να ασχολείται εθελοντικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που συμβαίνουν κάπου μακριά από το σπίτι και τη δουλειά του; Όποτε μου γίνεται αυτή η ερώτηση, σκέφτομαι ότι όλοι σχεδόν γκρινιάζουν για όσα στραβά συμβαίνουν κοντά ή μακριά τους, λίγοι όμως είναι αυτοί που δεν θεωρούν αποκλειστικά υπεύθυνο για επίλυση τους το κράτος, τους υπεύθυνους/ανεύθυνους γενικά και αόριστα. Σε αυτήν την αντίληψη λοιπόν απαντάω το απλό και τετριμμένο.. το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας. Αφορά όχι μόνο τις τωρινές συνθήκες διαβίωσής μας, αλλά και τη μελλοντική μας επιβίωση γενικότερα. Το να αφιερώνει λοιπόν κανείς μικρό έστω μέρος του χρόνου και της ενέργειάς του προσπαθώντας να βοηθήσει στην επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων, θεωρώ ότι είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει. Και αλίμονο αν ταυτίζουμε την έννοια της ανταμοιβής με αυτή των χρηματικών απολαβών

«το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας. Αφορά όχι μόνο τις τωρινές συνθήκες διαβίωσης μας, αλλά και τη μελλοντική μας επιβίωση γενικότερα». και μόνο! Ειλικρινά δεν μπορώ να εκφράσω την αίσθηση της ικανοποίησης που νιώθουμε στη ΝΟ κάθε φορά που κάποιο ζήτημα έχει επιτυχή –προς το περιβάλλον- έκβαση.

Με δεδομένες τις συνθήκες ζωής μας στις μεγάλες πόλεις, ο εθελοντισμός είναι νομίζω μία από τις λίγες και «εύκολες» δυνατότητες προσφοράς και ενασχόλησης με τα περιβαλλοντικά θέματα. Εφόσον συνοδεύεται και από την ανάλογη στάση ζωής και από τις αντίστοιχες επιλογές σε καθημερινή βάση, η οποιαδήποτε μικρή συνεισφορά στην κοινή προσπάθεια είναι θεμιτή και απαραίτητη. Ευτυχώς όλο και πιο πολύς κόσμος αρχίζει να καταλαβαίνει ότι δεν θα υπάρξει καμιά βελτίωση αν δεν «ανακατευτούμε» όλοι μας και δεν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε κατεύθυνση με πράξεις και όχι με λόγια και γκρίνιες. Και μπορώ να πω ότι όσο περισσότερο ασχολείται κάποιος με τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τον εθελοντισμό, τόσο περισσότερο μαθαίνει, ευαισθητοποιείται και τόσο περισσότερο θέλει να συμμετέχει στη λύση τους. Πάντως δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω ότι εκτός των προαναφερόμενων λόγων, τα εθελοντικά προγράμματα του WWF είναι και μια μοναδική ευκαιρία ειδικά για τους νέους ανθρώπους, να γνωρίσουν νέο κόσμο με κοινά ενδιαφέροντα, να μοιραστούν τις ανησυχίες τους και να αποκτήσουν πολλούς και καλούς φίλους.

Μια από τις πολλές υποθέσεις της Νομικής Ομάδας που φέρουν και τη δική σου «σφραγίδα» είναι η καταγγελία πολιτών της Νέας Μάκρης για σκουπιδότοπο στην παλιά αμερικανική βάση, ενώ έχεις συμμετάσχει και σε ομάδες αυτοψιών. Πιστεύεις πως ήταν σημαντική η συνεισφορά μας στην προσπάθεια των κατοίκων; Είναι σημαντικό ο κόσμος που αντιμετωπίζει ένα σοβαρό περιβαλλοντι-

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

17


ειδικά σε σχέση με τις αναδασωτέες εκτάσεις και τις ζώνες προστασίας μετά την πυρκαγιά του 2007, αλλά και με μεταγενέστερες αφορμές. Προσωπικά έχω ιδιαίτερη ευαισθησία για την Πάρνηθα, γιατί συμμετέχω στην εθελοντική πυροπροστασία της μέσω του ΕΔΑΣΑ. Ο εθνικός δρυμός Πάρνηθας έχει πληγωθεί βαριά, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του διασώθηκε και πρέπει να προστατευτεί, ενώ και οι καμένες περιοχές πρέπει να τύχουν εξειδικευμένης αντιμετώπισης για να ξαναβλαστήσουν. Όλα αυτά απαιτούν επιστημονική γνώση, έρευνα, αφοσίωση και επαγρύπνηση απέναντι σε διάφορα συμφέροντα που καραδοκούν. Η δραστηριοποίηση περιβαλλοντικών οργανώσεων στην Πάρνηθα, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, συμβάλλει καθοριστικά στους τομείς αυτούς, και η πράξη το έχει αποδείξει. Τελικά, δίνει λύσεις η εθελοντική προσφορά για το περιβάλλον; Αξίζει την προσωπική δέσμευση; Μήπως είναι καλύτερα να καθίσεις ήσυχος στο σπίτι σου;

Σπύρος Κρεμεζής, δικηγόρος Έχεις δυο χρόνια που ασχολείσαι πολύ ενεργά με τη Νομική Ομάδα. Παράλληλα, είσαι ένας ενεργός και πολυάσχολος δικηγόρος, ενώ πρόσφατα έγινες και μπαμπάς (πολλά συγχαρητήρια!). Γιατί ένας άνθρωπος με τόσο γεμάτο πρόγραμμα, αφιερώνει τον ήδη λίγο ελεύθερο χρόνο του για να ασχολείται εθελοντικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που συμβαίνουν κάπου μακριά από το σπίτι και τη δουλειά του; Η προστασία του περιβάλλοντος μάς αφορά όλους, έστω κι αν κάποια επιμέρους υποβάθμισή του συμβαίνει μακριά μας. Το περιβάλλον είναι κοινωνικό αγαθό, και κάθε υποβάθμισή του επιδρά σε όλους μας. Οι ενεργοί πολίτες που ευαισθητοποιούνται για κάποιο περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής τους, χρειάζονται βοήθεια γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν οργανωμένα συμφέροντα, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, καθώς και ένα συχνά δυσνόητο νομικό πλαίσιο. Δουλειά της Νομικής Ομάδας είναι να τους υποστηρίζει με βασικές νομικές συμβουλές, υποβοηθώντας τη δική τους ενεργοποίηση . Κατά τα άλλα, ο χρόνος βρίσκεται - άλλωστε τα περισσότερα μέλη της νομικής ομάδας είναι ενεργοί επαγγελματίες και κάνουν κάποια θυσία χρόνου.

16

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Η προστασία του περιβάλλοντος μας αφορά όλους, έστω κι αν κάποια επιμέρους υποβάθμισή του συμβαίνει μακριά μας. Το περιβάλλον είναι κοινωνικό αγαθό, και κάθε υποβάθμισή του επιδρά σε όλους μας.

Το να καθίσω ήσυχος στο σπίτι μου το βρίσκω στάση παθητική και απολίτικη - ήθελα πάντα να είμαι ενεργός πολίτης . Το περιβαλλοντικό είναι το κρισιμότερο πρόβλημα της εποχής μας, και θα καθορίσει το μέλλον του πλανήτη - δε μπορώ να σκεφτώ τίποτα σημαντικότερο να ασχοληθεί κανείς. Η εθελοντική δράση για το περιβάλλον είναι συνειδητά πολιτική στάση και σαφώς αξίζει τον κόπο - όχι μόνο επειδή δίνει λύσεις (και πράγματι συχνά δίνει), αλλά και επειδή καλλιεργεί στην κοινωνία μια κουλτούρα συνειδητοποίησης του περιβαλλοντικού προβλήματος . Η οποία είναι προϋπόθεση για ένα καλύτερο αύριο.

Π ρ έ σ π ε ς - Ζ ά κ υ ν θ ο ς - Δ ά σ ο ς Για ακόμα μια φορά, το πρόγραμμα της Δαδιάς αναδείχθηκε ως το πιο διαπολιτισμικό πρόγραμμα. Οι εθελοντές μας εκεί γνωρίσθηκαν με τους ευρωπαίους εθελοντές του Προγράμματος EVS (Ευρωπαϊκή Εθελοντική Εργασία) που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος της Δαδιάς. Στο πλαίσιο αυτής της διαπολιτισμικής αλληλεπίδρασης και ανταλλαγής απόψεων, αφιερώθηκαν αρκετές καλοκαιρινές βραδιές οινοποσίας και ανταλλαγής απόψεων στο θρυλικό πλέον Τσάμι. Την τετράδα των προγραμμάτων συμπλήρωσε η «κοσμοπολίτικη» Ζάκυνθος, όπου οι εθελοντές της διακρίθηκαν τόσο για τη νυχτερινή ζωή όσο και για τη σκληρή δουλειά σε αντίξοες συνθήκες. Βασικό χαρακτηριστικό των εθελοντών σε αυτό το πρόγραμμα ήταν οι μεγάλες αντοχές στις κακουχίες και στα ξενύχτια. Λόγω της αυξημένης ζέστης, τα εθελοντάκια ξυπνούσαν με το χάραμα του ήλιου και από τις επτά το πρωί ξεκινούσαν αγουροξυπνημένα για εργασία, τσάπισμα και χαρά στην περιοχή απολύτου προστασίας των Σεκανίων. Όσοι συμμετείχαν σε αυτό το πρόγραμμα εκτός από παρατήρηση και μπάνιο με θαλάσσιες χελώνες, είχαν τη μοναδική εμπειρία να περάσουν τρεις ημέρες στα απομονωμένα νησιά Στροφάδες που υπάγονται στη Μητρόπολη Ζακύνθου και περιλαμβάνονται στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου. Εκεί, μαζί με φοιτητές του

Δ α δ ι ά ς - Β ω β ο ύ σ α

«Είναι η δεύτερη χρονιά που έλαβα μέρος σε πρόγραμμα του WWF και ειλικρινά ευχαριστώ το WWF για τις μαγικές στιγμές και εμπειρίες που μου πρόσφερε. Και στα δύο προγράμματα, πέρσι στη Δαδιά και φέτος στη Ζάκυνθο, είδα και έζησα τόσο όμορφες και δυνατές καταστάσεις που πραγματικά εύχομαι και άλλοι άνθρωποι να είχαν την δική μου τύχη. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν ένα πολύ μικρό ποσοστό των αναμνήσεων μου, τις οποίες θα έχω για πάντα στην καρδιά και στο μυαλό μου. Να είστε πάντα καλά και δυνατοί!». Εθελόντρια στο πρόγραμμα της Ζακύνθου

άριστες εντυπώσεις με την εργατικότητα, την προθυμία, τη ζωντάνια και το κέφι της και ευελπιστούμε η φιλοξενία να επαναληφθεί από τη Μητρόπολη Ζακύνθου και την επόμενη χρονιά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές μας: Αναστασία, Μιχάλη, Λαμπρινή, Αργεντίνα, Πέννυ, Αιμιλία, Λίλλη, Βάσω, Γιώργο, Μπάμπη, Δέσποινα, Άννυ, Σάντρα, Λαμπρινή, Παναγιώτη, Νίκο, Ντίνα, Αλκμήνη, Τόνια, Δέσποινα, Εύη, Γιώργο, Βασιλική, Λουκά, Άλκηστη, Εύα, Κωνσταντίνα, Γαρυφαλλιά, Φρόσω, Γιώργο, Μανώλη, Κατερίνα, Μελίνα, Βασιλεία-Ισμήνη, Νίκο, Νικολέττα, Θωμά, Μαρία, Θύμιο, Μάρω, Σοφία, Κυριάκο, Έλσα, Χρυσούλα, Χρήστο, Ερμή, Χριστίνα, Δημήτρη, Λουκία, Κατερίνα, Μανώλη, Σταμάτη, Έφη, Βίκυ, Ιωάννα, Βίκυ, τους στωικούς ομαδάρχες μας Γιώργο Ζωίτσα και Εύη Πανταζή, τον Στέλιο Τσιάλικη και τον Δημήτρη Τσούμπαρη, τους συντονιστές των προγραμμάτων πυροπροστασίας, Βασίλη Χρήστου και Αλή Απτουραχμάν, τον Ηλία Τζηρίτη για την αμέριστη βοήθεια του στο σχεδιασμό και υλοποίηση των προγραμμάτων πυροπροστασίας και όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση των προγραμμάτων και στην ψυχή των προγραμμάτων και συντονίστρια των ομάδων, Τζένη Λαζάρου. Τα προγράμματα των Πρεσπών, Δαδιάς και Ζακύνθου πραγματοποιήθηκαν με την ευγενική χορηγία της Amita Motion.

ΤΕΙ Ζακύνθου μάζεψαν σωρούς σκουπιδιών που είχαν αφήσει στο πέρασμα τους, από προηγούμενα έτη, οι λαθροκυνηγοί που κυνηγούσαν παράνομα τρυγόνια (μεταναστευτικά πουλιά) και είχαν δημιουργήσει ολόκληρες εγκαταστάσεις μέσα στο πυκνό δάσος κέδρων που φύονται στο νησί. Η ομάδα των εθελοντών του WWF Ελλάς άφησε

© Τζένη ΛΑΖΑΡΟΥ / WWF Ελλάς

© Hλίας ΤΖΗΡΙΤΗΣ / WWF Ελλάς

© Hλίας ΤΖΗΡΙΤΗΣ / WWF Ελλάς

© Τζένη ΛΑΖΑΡΟΥ / WWF Ελλάς

Σπύρο, ασχολήθηκες πολύ με τις υποθέσεις που χειρίστηκε η Νομική Ομάδα σχετικά με την Πάρνηθα, όπου έχεις μάλιστα πραγματοποιήσει και αυτοψία. Πόσο σημαντική για τη σωτηρία του βουνού θεωρείς την παρέμβαση μιας οργάνωσης που συστηματικά παρακολουθεί όσα συμβαίνουν εκεί; Πράγματι ως Νομική Ομάδα ασχοληθήκαμε αρκετά με την Πάρνηθα,

Διαβάστε ηλεκτρονικά τον Ζωντανό Πλανήτη στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της οργάνωσης: www.wwf.gr

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

9


Το θέμα Επιμέλεια: Γιώργος ΒΕΛΛΙΔΗΣ

Ένας «ιπτάμενος βάτραχος» και εκατοντάδες ακόμα νέα είδη στα Ιμαλάια λύψεις στην περιοχή από επιστήμονες διάφορων οργανισμών κατά τα τελευταία δέκα χρόνια.

Περισσότερα από 350 νέα είδη, συμπεριλαμβανομένου του μικρότερου ελαφιού στον κόσμο, ενός «ιπτάμενου βατράχου» και ενός σαμιαμιδιού 100 εκατομμυρίων ετών ανακαλύφθηκαν στα Ανατολικά Ιμαλάϊα, μια περιοχήθησαυροφυλάκιο βιοποικιλότητας που δυστυχώς απειλείται άμεσα από την κλιματική αλλαγή. Η σπουδαία αυτή σειρά ανακαλύψεων είναι αποτέλεσμα μιας δεκαετίας επιστημονικών εργασιών σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές, οι οποίες απειλούνται από τη συνεχή άνοδο της θερμοκρασίας. Ανάμεσα στα συναρπαστικά νέα είδη που καταγράφηκαν είναι ο «ιπτάμενος» πράσινος βάτραχος (Rhacophorus suffry), ο οποίος χρησιμοποιεί τα κόκκινα μακριά του άκρα για να αιωρείται στον αέρα. Ένα άλλο σημαντικό είδος—δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «νέο» είδος— καθώς

«Αυτός ο εκπληκτικός πολιτιστικός και βιολογικός πλούτος σε μια τέτοια ευαίσθητη περιοχή μπορεί σύντομα να χαθεί για πάντα αν δεν δράσουμε τώρα ενάντια στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Ταρίκ Αζίζ, επικεφαλής της παγκόσμιας πρωτοβουλίας για τη διάσωση των Ιμαλαΐων. © Milivoje Krvavac / WWF Nepal

πρόκειται για μια μικροσκοπική σαύρα που υπάρχει εδώ και 100 εκατομμύρια έτη. Το αρχαιότερο είδος σαμιαμιδιού, το οποίο έχει καταγραφεί επιστημονικά, ανακαλύφθηκε σε ένα ορυχείο κεχριμπαριού στην κοιλάδα Χουκαούγκ της βόρειας Μιανμάρ. Το WWF σε λεπτομερή αναφορά με τίτλο «The Eastern Himalayas – Where Worlds Collide» παρουσιάζει τις ανακα© Murat Selam / WWF Nepal

ες. Κατάσταση που ήταν αδιανόητη πριν από μερικά χρόνια, καθώς οι υπηρεσίες συνήθως δεν απαντούσαν καν στις έγγραφες αναφορές της Νομικής Ομάδας. Δυστυχώς όμως αυτή η βελτίωση φαίνεται να αφορά την ανταπόκριση των υπηρεσιών μόνο στο WWF Ελλάς και τη Νομική του Ομάδα, αφού ακόμα λαμβάνουμε σοβαρές καταγγελίες πολιτών για αγνόηση των αιτημάτων τους, καταγγελίες που συνοδεύονται από εκκλήσεις για μεσολάβηση ώστε τελικά να λάβουν τις απαραίτητες πληροφορίες. Επιπλέον, η δράση της Νομικής Ομάδας συμβάλλει σημαντικά στην αφύπνιση και τη γενικότερη ευαισθητοποίηση των πολιτών, οι οποίοι μέσα από αυτή τη συνεργασία αποκτούν συναίσθηση των δικαιωμάτων τους, συνειδητοποιούν τον παράνομο χαρακτήρα επιζήμιων για το περιβάλλον πράξεων και ασκούν πιέσεις στις αρχές, αποδεχόμενοι ακόμα και την πιθανότητα να επωμιστούν προσωπικό κόστος. Επίσης σημαντική εξέλιξη είναι η ολοένα αυξανόμενη κατανόηση της ανάγκης σωστής τεκμηρίωσης των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων. Αυτό προκύπτει από τη διαρκώς βελτιωμένη ποιότητα και τεκμηρίωση των αναφορών – καταγγελιών που υποβάλλονται στο WWF Ελλάς, καθώς και από τη διάθεση των καταγγελόντων να «επενδύσουν» προσωπικό χρόνο, ακόμα και χρήματα,

ώστε να θωρακίσουν την υπόθεση με όσο το δυνατόν πληρέστερη επιστημονική και νομική τεκμηρίωση. Ο πολίτης που βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα περιβαλλοντικής υποβάθμισης προσπαθεί -συνήθως κάτω από έντονη συναισθηματική φόρτιση- να αντιδράσει, συναντά ποικίλα εμπόδια και δυσκολίες που ποτέ δεν είχε υποψιαστεί. Συχνά, οι καταστάσεις αυτές οδηγούν σε απογοήτευση, ακόμα και σε εγκατάλειψη της προσπάθειας. Από αυτήν την άποψη είναι πολύ σημαντική η κατευθυντήρια βοήθεια και η ηθική στήριξη που παρέχει η Νομική Ομάδα, ώστε να εξασφαλίζεται αποτελεσματικότερη δράση. Με τη σοβαρή και παρεμβατική δουλειά τους, τα μέλη της Νομικής Ομάδας Υποστήριξης Πολιτών αποδεικνύουν ότι ο εθελοντισμός δεν είναι μόνο διασκέδαση, αλλά απαιτεί σημαντική προσωπική δέσμευση και προσήλωση στο στόχο, που δεν είναι άλλος από την προστασία του περιβάλλοντος. Τα αποτελέσματα της δουλειάς της Νομικής Ομάδας αποδεικνύουν με τον πλέον θετικό τρόπο ότι η σωτηρία του πλανήτη είναι και στο χέρι μας!

Αναζητήστε την έκθεση «Νομική Ομάδα Υποστήριξης Πολιτών: 7 χρόνια, 500 υποθέσεις για το περιβάλλον» στην ιστοσελίδα μας www.wwf.gr

Τους είμαστε όλοι πραγματικά ευγνώμονες.

Η κρυφή ζωή των θαλάσσιων χελωνών Νέα δεδομένα για τις άγνωστες πτυχές της ζωής της θαλάσσιας χελώνας έρχονται στην επιφάνεια χάρη σε μια σειρά από χάρτες που παρήγαγε το WWF για τον πλέον απειλούμενο βιότοπο του είδους, το Κοραλλιογενές Τρίγωνο. Οι χάρτες για πρώτη φορά αναδεικνύουν τις δια βίου κινήσεις, τις μεταναστευτικές διαδρομές και τα μέρη που αναζητούν τροφή και αναπαράγονται οι πράσινες χελώνες (Chelonia mydas), οι κεραμοχελώνες (Eretmochelys imbricata) και οι δερματοχελώνες (Dermochelys coriacea). Οι χάρτες δημιουργήθηκαν με τη χρήση δορυφορικών πομπών και πέραν όλων των παραπάνω πληροφοριών αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την οριοθέτηση θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στο Κοραλλιογενές Τρίγωνο των έξι εθνών. Η πολύτιμη αυτή σειρά εργαλείων δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του Υπουργείου Δασών της Ινδονησίας και άλλων τοπικών φορέων.

10

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

© J¸rgen Freund / WWF-Canon

Διαβάστε ηλεκτρονικά τον Ζωντανό Πλανήτη στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της οργάνωσης: www.wwf.gr

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

15


Διαβάστε ηλεκτρονικά τον Ζωντανό Πλανήτη στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της οργάνωσης: www.wwf.gr

Φθάσαμε λοιπόν αισίως στο 2009, με μια πολύ δυναμική Νομική Ομάδα που συνεδριάζει δυο φορές το μήνα στα γραφεία της οργάνωσης και εξετάζει σε βάθος όλες τις δεκάδες καταγγελίες που φθάνουν στο WWF Ελλάς κάθε χρόνο. Καταγγελίες νομικά απλές, όπως η κοπή δέντρων, αλλά και υποθέσεις εξαιρετικά σύνθετες που απαιτούν πολύ και πολύτιμο από τον χρόνο των μελών της Νομικής Ομάδας, όπως τα μπαζώματα στη λιμνοθάλασσα Ωρωπού ή η ρύπανση από εγκαταλελειμμένο αμίαντο στο Ρίο. Ο στόχος της ομάδας δεν είναι να αναλάβει εκείνη να λύσει όλες τις υποθέσεις, αλλά να δώσει λύσεις στους πολίτες και να ενισχύσει τις προσπάθειές τους, ώστε τελικά να δυναμώσουν οι αντιστάσεις της ίδιας της κοινωνίας μας σε καθημερινές περιβαλλοντικές καταστροφές.

Οι άνθρωποι που δίνουν ζωή στη Νομική Ομάδα Όπως το έργο της Νομικής Ομάδας είναι πλέον πολυσύνθετο, έτσι σύνθετο είναι και το δυναμικό της. Είναι μάλλον φυσικό τα «πρωτεία συμμετοχής» να έχουν οι νομικοί, όπως ο Σπύρος Κρεμεζής, η Φαίη Ορφανού, ο Ιωνάθαν Κωνσταντίνου, η Κική Φακίνου, η Άλκηστη Μαυράκη και η Ανθή Γιαννούλου. Παρά τον τίτλο της όμως, η Νομική Ομάδα δεν αποτελείται μόνο από δικηγόρους, αλλά και από άλλους επιστήμονες, όπως ο αρχιτέκτονας Βασίλης Γκοιμίσης, οι περιβαλλοντολόγοι Μαριάννα Καρίβαλη και Νίκος Μοσχοφίδης και η βιολόγος Πηνελόπη Φούκα. Όλοι τους εξαιρετικοί επιστήμονες, ενθουσιώδεις και αφοσιωμένοι «στην υπηρεσία» μιας περιβαλλοντικά ταχέως αφυπνιζόμενης κοινωνίας που αγωνιά για το μέλλον του πλανήτη. Και όλοι τους αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο που άλλοι θα αποτιμούσαν μόνο σε χρήμα…

Οι 500 υποθέσεις της Νομικής Ομάδας Ο χρόνος και η γνώση που προσφέρουν τα μέλη της Νομικής Ομάδας για την εξέταση και τεκμηρίωση κάθε μιας από τις 500 μέχρι σήμερα υποθέσεις, αλλά και η εμπειρία από τη συνεργασία με τους περιβαλλοντικά ανήσυχους πολίτες που τις καταγγέλλουν, κάνουν την κάθε περίπτωση μοναδική. Τα πρωτεία ανάμεσα στις υποθέσεις που υποβάλλονται ως καταγγελίες στη Νομική Ομάδα είχαν τα διάφορα

14

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Η υπερθέρμανση κατά της πολικής αρκούδας. Κορυφαίοι επιστήμονες στον κόσμο επιβεβαίωσαν ότι η υπερθέρμανση στην Αρκτική συνεχίζει να καταστρέφει τους πληθυσμούς της πολικής αρκούδας. Σύμφωνα με τον Τζέφ Γιόρκ, συντονιστή του προγράμματος προστασίας της πολικής αρκούδας του WWF Αρκτικής, οι πληθυσμοί που βάλλονται από την κλιματική αλλαγή, αυξάνονται συνεχώς. Το 2005 υπήρχαν πέντε τέτοιοι καταγεγραμμένοι πληθυσμοί. Τώρα αυτοί οι πληθυσμοί έχουν αυξηθεί στους οκτώ. Οι ειδικοί φωτογραφίζουν την κλιματική αλλαγή ως την κύρια αιτία για τη μείωση των πληθυσμών της αρκούδας, υποστηρίζουν ωστόσο ότι αυτή η τάση μπορεί να αντιστραφεί με τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Η αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική προκαλεί σταδιακή εξασθένηση των θαλάσσιων πάγων, γεγονός το οποίο επηρεάζει δραματικά τον τρόπο που κυνηγάει η πολική αρκούδα, καθώς τα στρώματα πάγου αποτελούν την επιφάνεια πάνω στην οποία οι αρκούδες κυνηγούν τη βασική τους τροφή, τις φώκιες.

περιστατικά καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος. Έτσι από τις πεντακόσιες συνολικά υποθέσεις, οι 343 αφορούσαν υποβάθμιση υγροτόπων, δασικών εκτάσεων ή αιγιαλών από μικρά ή μεγάλα έργα και παράνομες χρήσεις, όπως χωματερές και έργα επεξεργασίας αποβλήτων (19%), έργα χρήσης ή κατάχρησης υδάτινων πόρων (15%), βιομηχανικές εγκαταστάσεις (12%), διάνοιξη δρόμων (10%), εξορύξεις (13%) και τουριστικές εγκαταστάσεις (6%). Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι σχεδόν οι μισές από τις καταγγελίες αυτής της κατηγορίας αφορούν υποβάθμιση υδάτινων οικοσυστημάτων, κυρίως μικρών μόνιμων ή εποχικών ελών και ποταμών. Οι υποθέσεις που αφορούν το ανθρωπογενές περιβάλλον ήταν 63. Συντριπτική πρωτιά σε αυτή την κατηγορία δυστυχώς κατέκτησαν οι διάφορες παρεμβάσεις υποβάθμισης του αστικού πρασίνου, της ανάσας δηλαδή των πόλεων. Κοπή δέντρων, καταπατήσεις δημόσιων χώρων πρασίνου από ιδιώτες και ελλιπής φροντίδα δημόσιων πάρκων ήταν οι κυριότεροι λόγοι κινητοποίησης πολιτών που κατέφυγαν στο WWF Ελλάς αναζητώντας στήριξη στον αγώνα τους. Η τρίτη κατηγορία καταγγελιών αφορούσε θέματα πανίδας. Λαθροθηρία, κακομεταχείριση ζώων (τα περισσότερα σε διάφορα τσίρκο), χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων σε φυσικό περιβάλλον και παράνομο εμπόριο απειλούμενων ειδών ήταν τα περιστατικά που αφορούσαν την πλειονότητα από τις 94 υποθέσεις. Ειδικά στις υποθέσεις που αφορούσαν κακομεταχείριση ζώων, έγινε από την

αρχή προσπάθεια αποσαφήνισης της ταυτότητας του WWF Ελλάς ως περιβαλλοντικής οργάνωσης που ασχολείται με την πανίδα ως μέρος του οικοσυστήματος. Η πλειονότητα λοιπόν των φιλοζωικού περιεχομένου καταγγελιών, όπως θέματα που αφορούσαν αδέσποτα ή κακομεταχείριση οικόσιτων ζώων, παραπέμπονταν απευθείας σε φιλοζωικές οργανώσεις. Με το πέρασμα του χρόνου και καθώς η συνειδητοποίηση του ρόλου του WWF Ελλάς αυξήθηκε, οι αναφορές αυτές μειώθηκαν δραστικά.

Αγώνες για το περιβάλλον, νίκες για την κοινωνία Οι έστω και λίγες νίκες όπως η αποκατάσταση της μπαζωμένης λιμνοθάλασσας του Ωρωπού, είναι αρκετές για να υποσκελίσουν τις απογοητεύσεις από περιβαλλοντικές καταστροφές που τελικά δεν αντιμετωπίζονται με επιτυχία. Ακόμα μεγαλύτερες νίκες όμως αποτελούν οι ίδιοι οι αγώνες για το περιβάλλον, είτε είναι προσωπικοί είτε, ακόμα καλύτερα, συλλογικοί. Στην επετειακή εκδήλωση που οργανώθηκε στις 2 Ιουνίου με την ευκαιρία των «πεντακοσιοστών γενεθλίων» της Νομικής Ομάδας, διατυπώθηκε η κοινή διαπίστωση όσων συμμετέχουν στο έργο της ότι μέσα στα επτά χρόνια λειτουργίας της η κατάσταση για το περιβάλλον έχει αλλάξει. Κατ’ αρχήν και μόνο λόγω της δραστηριοποίησης της ομάδας, έχει σε απίστευτο βαθμό βελτιωθεί η γενικότερη κινητοποίηση των αρμόδιων διοικητικών αρχών που είτε καλούνται να δώσουν λεπτομερείς πληροφορίες, είτε καλούνται να διενεργήσουν αυτοψί-

© Steve Morello / WWF-Canon

© Tanya Petersen / WWF-Canon © Tanya Petersen / WWF-Canon

Πόσο νερό πίνει η μπύρα σας; Υπερπολλαπλάσιο είναι το ποσοστό χρήσης νερού στο στάδιο της καλλιέργειας της πρώτης ύλης, παρά της επεξεργασίας και συσκευασίας της μπύρας. Αυτό ήταν το βασικό πόρισμα κοινής μελέτης της εταιρίας SAB Miller και του WWF. Η νέα αυτή αναφορά αποκαλύπτει ότι το συνολικό υδάτινο αποτύπωμα της Νότιας Αφρικής ισοδυναμεί με 115 λίτρα νερού για κάθε 1 λίτρο μπύρας. Το 98,3% της χρήσης νερού συνδέεται με την καλλιέργεια της πρώτης ύλης. Το υδάτινο αποτύπωμα της μπύρας είναι σχετικά μικρό σε σύγκριση με αυτό άλλων ποτών. Ο καφές, το κρασί και ο χυμός μήλου έχουν για παράδειγμα τριπλάσιο αποτύπωμα από τη μπύρα. «Η μέτρηση του υδάτινου αποτυπώματος της SABMiller στη Νότια Αφρική και στη Δημοκρατία της Τσεχίας είναι οι πρώτες σχετικές αναλυτικές μελέτες στο χώρο των επιχειρήσεων και δείχνουν ότι υπάρχει πρόοδος στον τρόπο διαχείρισης του νερού για την παραγωγή καταναλωτικών ειδών» δήλωσε ο Στιούαρντ Ορ, υπεύθυνος του WWF για τη διαχείριση υδάτινων πόρων, συμπληρώνοντας ότι «τέτοιες μελέτες μπορούν να οδηγήσουν σταδιακά σε μια ορθότερη διαχείριση του νερού στα στάδια της γεωργίας».

© Karol WISZNIEWSK (deSpool) / SXC photos

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

11


Το θέμα

Το θέμα είναι Νομική ομάδα Υποστήριξης Πολιτών Επιμέλεια:Θεοδότα Νάντσου

Φωτογραφίες: © Ιάσονας ΚΑΝΤΑΣ/ WWF Ελλάς

Νομική Ομάδα Υποστήριξης Πολιτών: οι άνθρωποι που κάνουν τη διαφορά Πρόκειται για την φιλόδοξη πρωτοβουλία του WWF Ελλάς που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2002, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια της οργάνωσης να ανταποκριθεί στα δεκάδες αιτήματα πολιτών για βοήθεια στον δικό τους καλό αγώνα για αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων.

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

12

Μια γενναία προσπάθεια ωριμάζει!

Αν είστε από εκείνους που πιστεύουν πως η κοινωνία μας διαφεντεύεται αποκλειστικά από το προσωπικό συμφέρον, πως η ανιδιοτελής προσφορά για την κοινωνία και το περιβάλλον είναι ισχνή ή τουλάχιστον ανεπαρκής, εμείς σας διαβεβαιώνουμε πως υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν τη διαφορά! Απόδειξη: η εθελοντική Νομική Ομάδα Υποστήριξης Πολιτών.

Όταν οι δικηγόροι Νίκος Τσιμπουκάκης και Ηλίας Κυριακόπουλος, η αρχιτέκτονας Βάλια Κουφοπούλου και ο χημικός Ηλίας Καλογεράκης εγγράφηκαν μεταξύ των πρώτων μελών της Νομικής Ομάδας, ίσως δεν φαντάστηκαν πόσο σημαντική θα ήταν η προσφορά τους σε εκατοντάδες πολίτες και συλλόγους που από κάθε γωνιά της Ελλάδας δίνουν το δικό τους αγώνα για ένα υγιές και αποτελεσματικά προστατευμένο περιβάλλον. Επτά όμως χρόνια μετά, οι τέσσερις αυτοί πρωτοπόροι εθελοντές γιόρτασαν, μαζί με άλλα 90 εγγεγραμμένα μέλη της ίδιας ομάδας, τον «μαγικό αριθμό» των 500 καταγγελιών για περιβαλλοντική υποβάθμιση που υποβλήθηκαν στην οργάνωσή μας από πολίτες και συλλόγους! Στην αρχή, τα περισσότερα προβλήματα που έφθαναν ως καταγγελίες στη Νομική μας Ομάδα προέρχονταν από πολίτες που ζητούσαν από τη «μεγάλη και δυνατή» οργάνωση, το WWF Ελλάς δηλαδή, να αναλάβει να λύσει το πρόβλημα. Δεν ήταν δηλαδή έτοιμοι να αναλάβουν εκείνοι δράση, ούτε καν με τη βοήθεια της Νομικής Ομάδας. Θεωρούσαν δεδομένο ότι το πρόβλημα πρέπει να το λύσει κάποιος άλλος, εκείνοι αρκεί να το εντοπίσουν. Υπήρχαν όμως και εκείνες οι

σπάνιες αλλά πολύ ελπιδοφόρες περιπτώσεις πολιτών που ήταν διατεθειμένοι να επωμιστούν ακόμα και προσωπικό κόστος και να υποστούν απειλές για να σώσουν μια περιοχή από την καταστροφή. Σε μια τέτοια υπόθεση που αφορούσε το μπάζωμα της λιμνοθάλασσας του Ωρωπού, πολίτες της περιοχής ζήτησαν τη συνεργασία της Νομικής μας Ομάδας, καθώς είχαν φτάσει σε απόγνωση: οι απειλές για τη ζωή τους είχαν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Η συνεργασία αυτή αποδείχθηκε σωτήρια για ένα από τα λίγα τελευταία υγροτοπικά συστήματα της πολύπαθης Αττικής, έναν βιότοπο που φιλοξενεί δεκάδες σημαντικά είδη πουλιών, όπως τα φοινικόπτερα, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Αθήνα! Τώρα η λιμνοθάλασσα έχει σε μεγάλο βαθμό καθαριστεί και έχει οριοθετηθεί, ενώ ο Δήμος επεξεργάζεται σχέδιο οικολογικής προστασίας της. Όλα αυτά χάρη σε ανθρώπους, όπως τα μέλη της Νομικής Ομάδας και φυσικά οι αγωνιστές πολίτες που ξεκίνησαν την προσπάθεια, οι οποίοι αφιέρωσαν προσωπικό χρόνο, γνώσεις, αγωνία και μεράκι για την προστασία της κοινής μας περιβαλλοντικής κληρονομιάς.

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

13


Το θέμα

Το θέμα είναι Νομική ομάδα Υποστήριξης Πολιτών Επιμέλεια:Θεοδότα Νάντσου

Φωτογραφίες: © Ιάσονας ΚΑΝΤΑΣ/ WWF Ελλάς

Νομική Ομάδα Υποστήριξης Πολιτών: οι άνθρωποι που κάνουν τη διαφορά Πρόκειται για την φιλόδοξη πρωτοβουλία του WWF Ελλάς που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2002, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια της οργάνωσης να ανταποκριθεί στα δεκάδες αιτήματα πολιτών για βοήθεια στον δικό τους καλό αγώνα για αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων.

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

12

Μια γενναία προσπάθεια ωριμάζει!

Αν είστε από εκείνους που πιστεύουν πως η κοινωνία μας διαφεντεύεται αποκλειστικά από το προσωπικό συμφέρον, πως η ανιδιοτελής προσφορά για την κοινωνία και το περιβάλλον είναι ισχνή ή τουλάχιστον ανεπαρκής, εμείς σας διαβεβαιώνουμε πως υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν τη διαφορά! Απόδειξη: η εθελοντική Νομική Ομάδα Υποστήριξης Πολιτών.

Όταν οι δικηγόροι Νίκος Τσιμπουκάκης και Ηλίας Κυριακόπουλος, η αρχιτέκτονας Βάλια Κουφοπούλου και ο χημικός Ηλίας Καλογεράκης εγγράφηκαν μεταξύ των πρώτων μελών της Νομικής Ομάδας, ίσως δεν φαντάστηκαν πόσο σημαντική θα ήταν η προσφορά τους σε εκατοντάδες πολίτες και συλλόγους που από κάθε γωνιά της Ελλάδας δίνουν το δικό τους αγώνα για ένα υγιές και αποτελεσματικά προστατευμένο περιβάλλον. Επτά όμως χρόνια μετά, οι τέσσερις αυτοί πρωτοπόροι εθελοντές γιόρτασαν, μαζί με άλλα 90 εγγεγραμμένα μέλη της ίδιας ομάδας, τον «μαγικό αριθμό» των 500 καταγγελιών για περιβαλλοντική υποβάθμιση που υποβλήθηκαν στην οργάνωσή μας από πολίτες και συλλόγους! Στην αρχή, τα περισσότερα προβλήματα που έφθαναν ως καταγγελίες στη Νομική μας Ομάδα προέρχονταν από πολίτες που ζητούσαν από τη «μεγάλη και δυνατή» οργάνωση, το WWF Ελλάς δηλαδή, να αναλάβει να λύσει το πρόβλημα. Δεν ήταν δηλαδή έτοιμοι να αναλάβουν εκείνοι δράση, ούτε καν με τη βοήθεια της Νομικής Ομάδας. Θεωρούσαν δεδομένο ότι το πρόβλημα πρέπει να το λύσει κάποιος άλλος, εκείνοι αρκεί να το εντοπίσουν. Υπήρχαν όμως και εκείνες οι

σπάνιες αλλά πολύ ελπιδοφόρες περιπτώσεις πολιτών που ήταν διατεθειμένοι να επωμιστούν ακόμα και προσωπικό κόστος και να υποστούν απειλές για να σώσουν μια περιοχή από την καταστροφή. Σε μια τέτοια υπόθεση που αφορούσε το μπάζωμα της λιμνοθάλασσας του Ωρωπού, πολίτες της περιοχής ζήτησαν τη συνεργασία της Νομικής μας Ομάδας, καθώς είχαν φτάσει σε απόγνωση: οι απειλές για τη ζωή τους είχαν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Η συνεργασία αυτή αποδείχθηκε σωτήρια για ένα από τα λίγα τελευταία υγροτοπικά συστήματα της πολύπαθης Αττικής, έναν βιότοπο που φιλοξενεί δεκάδες σημαντικά είδη πουλιών, όπως τα φοινικόπτερα, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Αθήνα! Τώρα η λιμνοθάλασσα έχει σε μεγάλο βαθμό καθαριστεί και έχει οριοθετηθεί, ενώ ο Δήμος επεξεργάζεται σχέδιο οικολογικής προστασίας της. Όλα αυτά χάρη σε ανθρώπους, όπως τα μέλη της Νομικής Ομάδας και φυσικά οι αγωνιστές πολίτες που ξεκίνησαν την προσπάθεια, οι οποίοι αφιέρωσαν προσωπικό χρόνο, γνώσεις, αγωνία και μεράκι για την προστασία της κοινής μας περιβαλλοντικής κληρονομιάς.

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

13


Διαβάστε ηλεκτρονικά τον Ζωντανό Πλανήτη στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της οργάνωσης: www.wwf.gr

Φθάσαμε λοιπόν αισίως στο 2009, με μια πολύ δυναμική Νομική Ομάδα που συνεδριάζει δυο φορές το μήνα στα γραφεία της οργάνωσης και εξετάζει σε βάθος όλες τις δεκάδες καταγγελίες που φθάνουν στο WWF Ελλάς κάθε χρόνο. Καταγγελίες νομικά απλές, όπως η κοπή δέντρων, αλλά και υποθέσεις εξαιρετικά σύνθετες που απαιτούν πολύ και πολύτιμο από τον χρόνο των μελών της Νομικής Ομάδας, όπως τα μπαζώματα στη λιμνοθάλασσα Ωρωπού ή η ρύπανση από εγκαταλελειμμένο αμίαντο στο Ρίο. Ο στόχος της ομάδας δεν είναι να αναλάβει εκείνη να λύσει όλες τις υποθέσεις, αλλά να δώσει λύσεις στους πολίτες και να ενισχύσει τις προσπάθειές τους, ώστε τελικά να δυναμώσουν οι αντιστάσεις της ίδιας της κοινωνίας μας σε καθημερινές περιβαλλοντικές καταστροφές.

Οι άνθρωποι που δίνουν ζωή στη Νομική Ομάδα Όπως το έργο της Νομικής Ομάδας είναι πλέον πολυσύνθετο, έτσι σύνθετο είναι και το δυναμικό της. Είναι μάλλον φυσικό τα «πρωτεία συμμετοχής» να έχουν οι νομικοί, όπως ο Σπύρος Κρεμεζής, η Φαίη Ορφανού, ο Ιωνάθαν Κωνσταντίνου, η Κική Φακίνου, η Άλκηστη Μαυράκη και η Ανθή Γιαννούλου. Παρά τον τίτλο της όμως, η Νομική Ομάδα δεν αποτελείται μόνο από δικηγόρους, αλλά και από άλλους επιστήμονες, όπως ο αρχιτέκτονας Βασίλης Γκοιμίσης, οι περιβαλλοντολόγοι Μαριάννα Καρίβαλη και Νίκος Μοσχοφίδης και η βιολόγος Πηνελόπη Φούκα. Όλοι τους εξαιρετικοί επιστήμονες, ενθουσιώδεις και αφοσιωμένοι «στην υπηρεσία» μιας περιβαλλοντικά ταχέως αφυπνιζόμενης κοινωνίας που αγωνιά για το μέλλον του πλανήτη. Και όλοι τους αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο που άλλοι θα αποτιμούσαν μόνο σε χρήμα…

Οι 500 υποθέσεις της Νομικής Ομάδας Ο χρόνος και η γνώση που προσφέρουν τα μέλη της Νομικής Ομάδας για την εξέταση και τεκμηρίωση κάθε μιας από τις 500 μέχρι σήμερα υποθέσεις, αλλά και η εμπειρία από τη συνεργασία με τους περιβαλλοντικά ανήσυχους πολίτες που τις καταγγέλλουν, κάνουν την κάθε περίπτωση μοναδική. Τα πρωτεία ανάμεσα στις υποθέσεις που υποβάλλονται ως καταγγελίες στη Νομική Ομάδα είχαν τα διάφορα

14

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Η υπερθέρμανση κατά της πολικής αρκούδας. Κορυφαίοι επιστήμονες στον κόσμο επιβεβαίωσαν ότι η υπερθέρμανση στην Αρκτική συνεχίζει να καταστρέφει τους πληθυσμούς της πολικής αρκούδας. Σύμφωνα με τον Τζέφ Γιόρκ, συντονιστή του προγράμματος προστασίας της πολικής αρκούδας του WWF Αρκτικής, οι πληθυσμοί που βάλλονται από την κλιματική αλλαγή, αυξάνονται συνεχώς. Το 2005 υπήρχαν πέντε τέτοιοι καταγεγραμμένοι πληθυσμοί. Τώρα αυτοί οι πληθυσμοί έχουν αυξηθεί στους οκτώ. Οι ειδικοί φωτογραφίζουν την κλιματική αλλαγή ως την κύρια αιτία για τη μείωση των πληθυσμών της αρκούδας, υποστηρίζουν ωστόσο ότι αυτή η τάση μπορεί να αντιστραφεί με τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Η αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική προκαλεί σταδιακή εξασθένηση των θαλάσσιων πάγων, γεγονός το οποίο επηρεάζει δραματικά τον τρόπο που κυνηγάει η πολική αρκούδα, καθώς τα στρώματα πάγου αποτελούν την επιφάνεια πάνω στην οποία οι αρκούδες κυνηγούν τη βασική τους τροφή, τις φώκιες.

περιστατικά καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος. Έτσι από τις πεντακόσιες συνολικά υποθέσεις, οι 343 αφορούσαν υποβάθμιση υγροτόπων, δασικών εκτάσεων ή αιγιαλών από μικρά ή μεγάλα έργα και παράνομες χρήσεις, όπως χωματερές και έργα επεξεργασίας αποβλήτων (19%), έργα χρήσης ή κατάχρησης υδάτινων πόρων (15%), βιομηχανικές εγκαταστάσεις (12%), διάνοιξη δρόμων (10%), εξορύξεις (13%) και τουριστικές εγκαταστάσεις (6%). Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι σχεδόν οι μισές από τις καταγγελίες αυτής της κατηγορίας αφορούν υποβάθμιση υδάτινων οικοσυστημάτων, κυρίως μικρών μόνιμων ή εποχικών ελών και ποταμών. Οι υποθέσεις που αφορούν το ανθρωπογενές περιβάλλον ήταν 63. Συντριπτική πρωτιά σε αυτή την κατηγορία δυστυχώς κατέκτησαν οι διάφορες παρεμβάσεις υποβάθμισης του αστικού πρασίνου, της ανάσας δηλαδή των πόλεων. Κοπή δέντρων, καταπατήσεις δημόσιων χώρων πρασίνου από ιδιώτες και ελλιπής φροντίδα δημόσιων πάρκων ήταν οι κυριότεροι λόγοι κινητοποίησης πολιτών που κατέφυγαν στο WWF Ελλάς αναζητώντας στήριξη στον αγώνα τους. Η τρίτη κατηγορία καταγγελιών αφορούσε θέματα πανίδας. Λαθροθηρία, κακομεταχείριση ζώων (τα περισσότερα σε διάφορα τσίρκο), χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων σε φυσικό περιβάλλον και παράνομο εμπόριο απειλούμενων ειδών ήταν τα περιστατικά που αφορούσαν την πλειονότητα από τις 94 υποθέσεις. Ειδικά στις υποθέσεις που αφορούσαν κακομεταχείριση ζώων, έγινε από την

αρχή προσπάθεια αποσαφήνισης της ταυτότητας του WWF Ελλάς ως περιβαλλοντικής οργάνωσης που ασχολείται με την πανίδα ως μέρος του οικοσυστήματος. Η πλειονότητα λοιπόν των φιλοζωικού περιεχομένου καταγγελιών, όπως θέματα που αφορούσαν αδέσποτα ή κακομεταχείριση οικόσιτων ζώων, παραπέμπονταν απευθείας σε φιλοζωικές οργανώσεις. Με το πέρασμα του χρόνου και καθώς η συνειδητοποίηση του ρόλου του WWF Ελλάς αυξήθηκε, οι αναφορές αυτές μειώθηκαν δραστικά.

Αγώνες για το περιβάλλον, νίκες για την κοινωνία Οι έστω και λίγες νίκες όπως η αποκατάσταση της μπαζωμένης λιμνοθάλασσας του Ωρωπού, είναι αρκετές για να υποσκελίσουν τις απογοητεύσεις από περιβαλλοντικές καταστροφές που τελικά δεν αντιμετωπίζονται με επιτυχία. Ακόμα μεγαλύτερες νίκες όμως αποτελούν οι ίδιοι οι αγώνες για το περιβάλλον, είτε είναι προσωπικοί είτε, ακόμα καλύτερα, συλλογικοί. Στην επετειακή εκδήλωση που οργανώθηκε στις 2 Ιουνίου με την ευκαιρία των «πεντακοσιοστών γενεθλίων» της Νομικής Ομάδας, διατυπώθηκε η κοινή διαπίστωση όσων συμμετέχουν στο έργο της ότι μέσα στα επτά χρόνια λειτουργίας της η κατάσταση για το περιβάλλον έχει αλλάξει. Κατ’ αρχήν και μόνο λόγω της δραστηριοποίησης της ομάδας, έχει σε απίστευτο βαθμό βελτιωθεί η γενικότερη κινητοποίηση των αρμόδιων διοικητικών αρχών που είτε καλούνται να δώσουν λεπτομερείς πληροφορίες, είτε καλούνται να διενεργήσουν αυτοψί-

© Steve Morello / WWF-Canon

© Tanya Petersen / WWF-Canon © Tanya Petersen / WWF-Canon

Πόσο νερό πίνει η μπύρα σας; Υπερπολλαπλάσιο είναι το ποσοστό χρήσης νερού στο στάδιο της καλλιέργειας της πρώτης ύλης, παρά της επεξεργασίας και συσκευασίας της μπύρας. Αυτό ήταν το βασικό πόρισμα κοινής μελέτης της εταιρίας SAB Miller και του WWF. Η νέα αυτή αναφορά αποκαλύπτει ότι το συνολικό υδάτινο αποτύπωμα της Νότιας Αφρικής ισοδυναμεί με 115 λίτρα νερού για κάθε 1 λίτρο μπύρας. Το 98,3% της χρήσης νερού συνδέεται με την καλλιέργεια της πρώτης ύλης. Το υδάτινο αποτύπωμα της μπύρας είναι σχετικά μικρό σε σύγκριση με αυτό άλλων ποτών. Ο καφές, το κρασί και ο χυμός μήλου έχουν για παράδειγμα τριπλάσιο αποτύπωμα από τη μπύρα. «Η μέτρηση του υδάτινου αποτυπώματος της SABMiller στη Νότια Αφρική και στη Δημοκρατία της Τσεχίας είναι οι πρώτες σχετικές αναλυτικές μελέτες στο χώρο των επιχειρήσεων και δείχνουν ότι υπάρχει πρόοδος στον τρόπο διαχείρισης του νερού για την παραγωγή καταναλωτικών ειδών» δήλωσε ο Στιούαρντ Ορ, υπεύθυνος του WWF για τη διαχείριση υδάτινων πόρων, συμπληρώνοντας ότι «τέτοιες μελέτες μπορούν να οδηγήσουν σταδιακά σε μια ορθότερη διαχείριση του νερού στα στάδια της γεωργίας».

© Karol WISZNIEWSK (deSpool) / SXC photos

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

11


Το θέμα Επιμέλεια: Γιώργος ΒΕΛΛΙΔΗΣ

Ένας «ιπτάμενος βάτραχος» και εκατοντάδες ακόμα νέα είδη στα Ιμαλάια λύψεις στην περιοχή από επιστήμονες διάφορων οργανισμών κατά τα τελευταία δέκα χρόνια.

Περισσότερα από 350 νέα είδη, συμπεριλαμβανομένου του μικρότερου ελαφιού στον κόσμο, ενός «ιπτάμενου βατράχου» και ενός σαμιαμιδιού 100 εκατομμυρίων ετών ανακαλύφθηκαν στα Ανατολικά Ιμαλάϊα, μια περιοχήθησαυροφυλάκιο βιοποικιλότητας που δυστυχώς απειλείται άμεσα από την κλιματική αλλαγή. Η σπουδαία αυτή σειρά ανακαλύψεων είναι αποτέλεσμα μιας δεκαετίας επιστημονικών εργασιών σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές, οι οποίες απειλούνται από τη συνεχή άνοδο της θερμοκρασίας. Ανάμεσα στα συναρπαστικά νέα είδη που καταγράφηκαν είναι ο «ιπτάμενος» πράσινος βάτραχος (Rhacophorus suffry), ο οποίος χρησιμοποιεί τα κόκκινα μακριά του άκρα για να αιωρείται στον αέρα. Ένα άλλο σημαντικό είδος—δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «νέο» είδος— καθώς

«Αυτός ο εκπληκτικός πολιτιστικός και βιολογικός πλούτος σε μια τέτοια ευαίσθητη περιοχή μπορεί σύντομα να χαθεί για πάντα αν δεν δράσουμε τώρα ενάντια στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Ταρίκ Αζίζ, επικεφαλής της παγκόσμιας πρωτοβουλίας για τη διάσωση των Ιμαλαΐων. © Milivoje Krvavac / WWF Nepal

πρόκειται για μια μικροσκοπική σαύρα που υπάρχει εδώ και 100 εκατομμύρια έτη. Το αρχαιότερο είδος σαμιαμιδιού, το οποίο έχει καταγραφεί επιστημονικά, ανακαλύφθηκε σε ένα ορυχείο κεχριμπαριού στην κοιλάδα Χουκαούγκ της βόρειας Μιανμάρ. Το WWF σε λεπτομερή αναφορά με τίτλο «The Eastern Himalayas – Where Worlds Collide» παρουσιάζει τις ανακα© Murat Selam / WWF Nepal

ες. Κατάσταση που ήταν αδιανόητη πριν από μερικά χρόνια, καθώς οι υπηρεσίες συνήθως δεν απαντούσαν καν στις έγγραφες αναφορές της Νομικής Ομάδας. Δυστυχώς όμως αυτή η βελτίωση φαίνεται να αφορά την ανταπόκριση των υπηρεσιών μόνο στο WWF Ελλάς και τη Νομική του Ομάδα, αφού ακόμα λαμβάνουμε σοβαρές καταγγελίες πολιτών για αγνόηση των αιτημάτων τους, καταγγελίες που συνοδεύονται από εκκλήσεις για μεσολάβηση ώστε τελικά να λάβουν τις απαραίτητες πληροφορίες. Επιπλέον, η δράση της Νομικής Ομάδας συμβάλλει σημαντικά στην αφύπνιση και τη γενικότερη ευαισθητοποίηση των πολιτών, οι οποίοι μέσα από αυτή τη συνεργασία αποκτούν συναίσθηση των δικαιωμάτων τους, συνειδητοποιούν τον παράνομο χαρακτήρα επιζήμιων για το περιβάλλον πράξεων και ασκούν πιέσεις στις αρχές, αποδεχόμενοι ακόμα και την πιθανότητα να επωμιστούν προσωπικό κόστος. Επίσης σημαντική εξέλιξη είναι η ολοένα αυξανόμενη κατανόηση της ανάγκης σωστής τεκμηρίωσης των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων. Αυτό προκύπτει από τη διαρκώς βελτιωμένη ποιότητα και τεκμηρίωση των αναφορών – καταγγελιών που υποβάλλονται στο WWF Ελλάς, καθώς και από τη διάθεση των καταγγελόντων να «επενδύσουν» προσωπικό χρόνο, ακόμα και χρήματα,

ώστε να θωρακίσουν την υπόθεση με όσο το δυνατόν πληρέστερη επιστημονική και νομική τεκμηρίωση. Ο πολίτης που βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα περιβαλλοντικής υποβάθμισης προσπαθεί -συνήθως κάτω από έντονη συναισθηματική φόρτιση- να αντιδράσει, συναντά ποικίλα εμπόδια και δυσκολίες που ποτέ δεν είχε υποψιαστεί. Συχνά, οι καταστάσεις αυτές οδηγούν σε απογοήτευση, ακόμα και σε εγκατάλειψη της προσπάθειας. Από αυτήν την άποψη είναι πολύ σημαντική η κατευθυντήρια βοήθεια και η ηθική στήριξη που παρέχει η Νομική Ομάδα, ώστε να εξασφαλίζεται αποτελεσματικότερη δράση. Με τη σοβαρή και παρεμβατική δουλειά τους, τα μέλη της Νομικής Ομάδας Υποστήριξης Πολιτών αποδεικνύουν ότι ο εθελοντισμός δεν είναι μόνο διασκέδαση, αλλά απαιτεί σημαντική προσωπική δέσμευση και προσήλωση στο στόχο, που δεν είναι άλλος από την προστασία του περιβάλλοντος. Τα αποτελέσματα της δουλειάς της Νομικής Ομάδας αποδεικνύουν με τον πλέον θετικό τρόπο ότι η σωτηρία του πλανήτη είναι και στο χέρι μας!

Αναζητήστε την έκθεση «Νομική Ομάδα Υποστήριξης Πολιτών: 7 χρόνια, 500 υποθέσεις για το περιβάλλον» στην ιστοσελίδα μας www.wwf.gr

Τους είμαστε όλοι πραγματικά ευγνώμονες.

Η κρυφή ζωή των θαλάσσιων χελωνών Νέα δεδομένα για τις άγνωστες πτυχές της ζωής της θαλάσσιας χελώνας έρχονται στην επιφάνεια χάρη σε μια σειρά από χάρτες που παρήγαγε το WWF για τον πλέον απειλούμενο βιότοπο του είδους, το Κοραλλιογενές Τρίγωνο. Οι χάρτες για πρώτη φορά αναδεικνύουν τις δια βίου κινήσεις, τις μεταναστευτικές διαδρομές και τα μέρη που αναζητούν τροφή και αναπαράγονται οι πράσινες χελώνες (Chelonia mydas), οι κεραμοχελώνες (Eretmochelys imbricata) και οι δερματοχελώνες (Dermochelys coriacea). Οι χάρτες δημιουργήθηκαν με τη χρήση δορυφορικών πομπών και πέραν όλων των παραπάνω πληροφοριών αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την οριοθέτηση θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στο Κοραλλιογενές Τρίγωνο των έξι εθνών. Η πολύτιμη αυτή σειρά εργαλείων δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του Υπουργείου Δασών της Ινδονησίας και άλλων τοπικών φορέων.

10

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

© J¸rgen Freund / WWF-Canon

Διαβάστε ηλεκτρονικά τον Ζωντανό Πλανήτη στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της οργάνωσης: www.wwf.gr

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

15


ειδικά σε σχέση με τις αναδασωτέες εκτάσεις και τις ζώνες προστασίας μετά την πυρκαγιά του 2007, αλλά και με μεταγενέστερες αφορμές. Προσωπικά έχω ιδιαίτερη ευαισθησία για την Πάρνηθα, γιατί συμμετέχω στην εθελοντική πυροπροστασία της μέσω του ΕΔΑΣΑ. Ο εθνικός δρυμός Πάρνηθας έχει πληγωθεί βαριά, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του διασώθηκε και πρέπει να προστατευτεί, ενώ και οι καμένες περιοχές πρέπει να τύχουν εξειδικευμένης αντιμετώπισης για να ξαναβλαστήσουν. Όλα αυτά απαιτούν επιστημονική γνώση, έρευνα, αφοσίωση και επαγρύπνηση απέναντι σε διάφορα συμφέροντα που καραδοκούν. Η δραστηριοποίηση περιβαλλοντικών οργανώσεων στην Πάρνηθα, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, συμβάλλει καθοριστικά στους τομείς αυτούς, και η πράξη το έχει αποδείξει. Τελικά, δίνει λύσεις η εθελοντική προσφορά για το περιβάλλον; Αξίζει την προσωπική δέσμευση; Μήπως είναι καλύτερα να καθίσεις ήσυχος στο σπίτι σου;

Σπύρος Κρεμεζής, δικηγόρος Έχεις δυο χρόνια που ασχολείσαι πολύ ενεργά με τη Νομική Ομάδα. Παράλληλα, είσαι ένας ενεργός και πολυάσχολος δικηγόρος, ενώ πρόσφατα έγινες και μπαμπάς (πολλά συγχαρητήρια!). Γιατί ένας άνθρωπος με τόσο γεμάτο πρόγραμμα, αφιερώνει τον ήδη λίγο ελεύθερο χρόνο του για να ασχολείται εθελοντικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που συμβαίνουν κάπου μακριά από το σπίτι και τη δουλειά του; Η προστασία του περιβάλλοντος μάς αφορά όλους, έστω κι αν κάποια επιμέρους υποβάθμισή του συμβαίνει μακριά μας. Το περιβάλλον είναι κοινωνικό αγαθό, και κάθε υποβάθμισή του επιδρά σε όλους μας. Οι ενεργοί πολίτες που ευαισθητοποιούνται για κάποιο περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής τους, χρειάζονται βοήθεια γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν οργανωμένα συμφέροντα, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, καθώς και ένα συχνά δυσνόητο νομικό πλαίσιο. Δουλειά της Νομικής Ομάδας είναι να τους υποστηρίζει με βασικές νομικές συμβουλές, υποβοηθώντας τη δική τους ενεργοποίηση . Κατά τα άλλα, ο χρόνος βρίσκεται - άλλωστε τα περισσότερα μέλη της νομικής ομάδας είναι ενεργοί επαγγελματίες και κάνουν κάποια θυσία χρόνου.

16

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Η προστασία του περιβάλλοντος μας αφορά όλους, έστω κι αν κάποια επιμέρους υποβάθμισή του συμβαίνει μακριά μας. Το περιβάλλον είναι κοινωνικό αγαθό, και κάθε υποβάθμισή του επιδρά σε όλους μας.

Το να καθίσω ήσυχος στο σπίτι μου το βρίσκω στάση παθητική και απολίτικη - ήθελα πάντα να είμαι ενεργός πολίτης . Το περιβαλλοντικό είναι το κρισιμότερο πρόβλημα της εποχής μας, και θα καθορίσει το μέλλον του πλανήτη - δε μπορώ να σκεφτώ τίποτα σημαντικότερο να ασχοληθεί κανείς. Η εθελοντική δράση για το περιβάλλον είναι συνειδητά πολιτική στάση και σαφώς αξίζει τον κόπο - όχι μόνο επειδή δίνει λύσεις (και πράγματι συχνά δίνει), αλλά και επειδή καλλιεργεί στην κοινωνία μια κουλτούρα συνειδητοποίησης του περιβαλλοντικού προβλήματος . Η οποία είναι προϋπόθεση για ένα καλύτερο αύριο.

Π ρ έ σ π ε ς - Ζ ά κ υ ν θ ο ς - Δ ά σ ο ς Για ακόμα μια φορά, το πρόγραμμα της Δαδιάς αναδείχθηκε ως το πιο διαπολιτισμικό πρόγραμμα. Οι εθελοντές μας εκεί γνωρίσθηκαν με τους ευρωπαίους εθελοντές του Προγράμματος EVS (Ευρωπαϊκή Εθελοντική Εργασία) που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος της Δαδιάς. Στο πλαίσιο αυτής της διαπολιτισμικής αλληλεπίδρασης και ανταλλαγής απόψεων, αφιερώθηκαν αρκετές καλοκαιρινές βραδιές οινοποσίας και ανταλλαγής απόψεων στο θρυλικό πλέον Τσάμι. Την τετράδα των προγραμμάτων συμπλήρωσε η «κοσμοπολίτικη» Ζάκυνθος, όπου οι εθελοντές της διακρίθηκαν τόσο για τη νυχτερινή ζωή όσο και για τη σκληρή δουλειά σε αντίξοες συνθήκες. Βασικό χαρακτηριστικό των εθελοντών σε αυτό το πρόγραμμα ήταν οι μεγάλες αντοχές στις κακουχίες και στα ξενύχτια. Λόγω της αυξημένης ζέστης, τα εθελοντάκια ξυπνούσαν με το χάραμα του ήλιου και από τις επτά το πρωί ξεκινούσαν αγουροξυπνημένα για εργασία, τσάπισμα και χαρά στην περιοχή απολύτου προστασίας των Σεκανίων. Όσοι συμμετείχαν σε αυτό το πρόγραμμα εκτός από παρατήρηση και μπάνιο με θαλάσσιες χελώνες, είχαν τη μοναδική εμπειρία να περάσουν τρεις ημέρες στα απομονωμένα νησιά Στροφάδες που υπάγονται στη Μητρόπολη Ζακύνθου και περιλαμβάνονται στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου. Εκεί, μαζί με φοιτητές του

Δ α δ ι ά ς - Β ω β ο ύ σ α

«Είναι η δεύτερη χρονιά που έλαβα μέρος σε πρόγραμμα του WWF και ειλικρινά ευχαριστώ το WWF για τις μαγικές στιγμές και εμπειρίες που μου πρόσφερε. Και στα δύο προγράμματα, πέρσι στη Δαδιά και φέτος στη Ζάκυνθο, είδα και έζησα τόσο όμορφες και δυνατές καταστάσεις που πραγματικά εύχομαι και άλλοι άνθρωποι να είχαν την δική μου τύχη. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν ένα πολύ μικρό ποσοστό των αναμνήσεων μου, τις οποίες θα έχω για πάντα στην καρδιά και στο μυαλό μου. Να είστε πάντα καλά και δυνατοί!». Εθελόντρια στο πρόγραμμα της Ζακύνθου

άριστες εντυπώσεις με την εργατικότητα, την προθυμία, τη ζωντάνια και το κέφι της και ευελπιστούμε η φιλοξενία να επαναληφθεί από τη Μητρόπολη Ζακύνθου και την επόμενη χρονιά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές μας: Αναστασία, Μιχάλη, Λαμπρινή, Αργεντίνα, Πέννυ, Αιμιλία, Λίλλη, Βάσω, Γιώργο, Μπάμπη, Δέσποινα, Άννυ, Σάντρα, Λαμπρινή, Παναγιώτη, Νίκο, Ντίνα, Αλκμήνη, Τόνια, Δέσποινα, Εύη, Γιώργο, Βασιλική, Λουκά, Άλκηστη, Εύα, Κωνσταντίνα, Γαρυφαλλιά, Φρόσω, Γιώργο, Μανώλη, Κατερίνα, Μελίνα, Βασιλεία-Ισμήνη, Νίκο, Νικολέττα, Θωμά, Μαρία, Θύμιο, Μάρω, Σοφία, Κυριάκο, Έλσα, Χρυσούλα, Χρήστο, Ερμή, Χριστίνα, Δημήτρη, Λουκία, Κατερίνα, Μανώλη, Σταμάτη, Έφη, Βίκυ, Ιωάννα, Βίκυ, τους στωικούς ομαδάρχες μας Γιώργο Ζωίτσα και Εύη Πανταζή, τον Στέλιο Τσιάλικη και τον Δημήτρη Τσούμπαρη, τους συντονιστές των προγραμμάτων πυροπροστασίας, Βασίλη Χρήστου και Αλή Απτουραχμάν, τον Ηλία Τζηρίτη για την αμέριστη βοήθεια του στο σχεδιασμό και υλοποίηση των προγραμμάτων πυροπροστασίας και όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση των προγραμμάτων και στην ψυχή των προγραμμάτων και συντονίστρια των ομάδων, Τζένη Λαζάρου. Τα προγράμματα των Πρεσπών, Δαδιάς και Ζακύνθου πραγματοποιήθηκαν με την ευγενική χορηγία της Amita Motion.

ΤΕΙ Ζακύνθου μάζεψαν σωρούς σκουπιδιών που είχαν αφήσει στο πέρασμα τους, από προηγούμενα έτη, οι λαθροκυνηγοί που κυνηγούσαν παράνομα τρυγόνια (μεταναστευτικά πουλιά) και είχαν δημιουργήσει ολόκληρες εγκαταστάσεις μέσα στο πυκνό δάσος κέδρων που φύονται στο νησί. Η ομάδα των εθελοντών του WWF Ελλάς άφησε

© Τζένη ΛΑΖΑΡΟΥ / WWF Ελλάς

© Hλίας ΤΖΗΡΙΤΗΣ / WWF Ελλάς

© Hλίας ΤΖΗΡΙΤΗΣ / WWF Ελλάς

© Τζένη ΛΑΖΑΡΟΥ / WWF Ελλάς

Σπύρο, ασχολήθηκες πολύ με τις υποθέσεις που χειρίστηκε η Νομική Ομάδα σχετικά με την Πάρνηθα, όπου έχεις μάλιστα πραγματοποιήσει και αυτοψία. Πόσο σημαντική για τη σωτηρία του βουνού θεωρείς την παρέμβαση μιας οργάνωσης που συστηματικά παρακολουθεί όσα συμβαίνουν εκεί; Πράγματι ως Νομική Ομάδα ασχοληθήκαμε αρκετά με την Πάρνηθα,

Διαβάστε ηλεκτρονικά τον Ζωντανό Πλανήτη στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της οργάνωσης: www.wwf.gr

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

9


Θ ε ρ ι ν ά

π ρ ο γ ρ ά μ μ α τ α

ε θ ε λ ο ν τ ι κ ή ς

ε ρ γ α σ ί α ς

2 0 0 9

κό πρόβλημα στην περιοχή του και έχει τη διάθεση να ασχοληθεί για την επίλυση του, να νιώσει πως δεν είναι μόνος του σε αυτόν τον αγώνα που ξεκινάει ενάντια σε έναν δαίδαλο διαδικασιών, γραφειοκρατίας, ασαφών και απροσδιόριστων αρμοδιοτήτων, νομοθεσίας κλπ. Θεωρώ ότι είναι βασικό να έχει κάπου να απευθυνθεί, να έχει μια υπεύθυνη βοήθεια, κάποιους που θα τον κατευθύνουν στις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες. Αυτός είναι ο στόχος της Νομικής Ομάδας και ο τρόπος χειρισμού των υποθέσεων, όπως αυτή που καταγγέλθηκε από κατοίκους της Νέας Μάκρης.

Φέτος οι εθελοντές μας φορτίζουν τον πλανήτη θετικά!

© Hλίας ΤΖΗΡΙΤΗΣ / WWF Ελλάς

Αλήθεια, πιστεύεις πως τελικά ο εθελοντισμός είναι μέρος της λύσης ή απλώς μια προσωπική διέξοδος και εφησυχασμός;

Το να σκάβεις, να συντηρείς μονοπάτια, να παρατηρείς με τις ώρες τον ορίζοντα για εντοπισμό πιθανής πυρκαγιάς, ή να παρακολουθείς πελεκάνους σε βουνοκορφές, μπορεί να μην φέρνει στο νου ειδυλλιακές διακοπές και να ακούγονται σαν καταναγκαστικά έργα, αλλά για τους 50 εθελοντές του WWF Ελλάς ήταν μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία.. Για ακόμα μια χρονιά, οι εθελοντές του WWF Ελλάς προσέφεραν την πολύτιμη βοήθειά τους σε τέσσερις από τις σημαντικότερες οικολογικές περιοχές της χώρας μας, έζησαν κοντά στη φύση, εργάστηκαν, έμαθαν αλλά και διασκέδασαν, γνώρισαν τους ανθρώπους του πεδίου και συναναστράφηκαν με τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών. Και μιας και «η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη», εθελοντική εργασία δεν είναι μονάχα σκάψιμο ή πυροφύλαξη! Η δουλειά διαρκεί μεν γύρω στις 5 ώρες την ημέρα αλλά τα καλύτερα έπονται. Οι εθελοντές έχουν ένα πλήρες πρόγραμμα γεμάτο δραστηριότητες που περιλαμβάνει από ξεναγήσεις και περιηγήσεις μέχρι βαρκάδες και συμμετοχή σε τοπικές γιορτές. Το πρόγραμμα των Πρεσπών απευθυνόταν σε εθελοντές με διάθεση για περιπέτεια. Το πρόγραμμα που πραγμα-

8

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

τοποιήθηκε ξανά ύστερα από 4 χρόνια, ενθουσίασε τους εθελοντές οι οποίοι μαγεύτηκαν τόσο από την σπάνια ομορφιά του τοπίου όσο και από την θερμή φιλοξενία των ντόπιων. Η δουλειά μπορεί να περιελάμβανε παρατήρηση αργυροπελεκάνων σε επιλεγμένα σημεία της περιοχής, αλλά οι εθελοντές είχαν την τύχη να συμμετέχουν επιπλέον σε έρευνες που αφορούσαν τις νυχτερίδες, σε σεμινάριο για τις καφέ αρκούδες, να κολυμπήσουν και να κάνουν βαρκάδα στη Μεγάλη Πρέσπα. Πέρα όμως από την εργασία και την επιμόρφωση, οι εθελοντές του WWF Ελλάς διακρίθηκαν επίσης για την κοινωνικότητά τους και τις αντοχές τους στη νυχτερινή ζωή, μιας και τίμησαν με την παρουσία τους όλα τα χωριά, δοκίμασαν τις χορευτικές τους ικανότητες στα τοπικά πανηγύρια, και γνωρίστηκαν με αρκετούς ντόπιους. Παρόμοιες συνθήκες αντιμετώπισαν και οι εθελοντές στη Βωβούσα και στο Δά-

σος της Δαδιάς. Τα δύο προγράμματα απευθύνονταν σε σκληροτράχηλους εθελοντές, με εμπειρία στο βουνό και με ανθεκτικό στο τσίπουρο στομάχι. Τα δύο προγράμματα είχαν ως αντικείμενο την πυροπροστασία που πρακτικά σήμαινε ότι οι εθελοντές θα έπρεπε να βρίσκονται σε επιλεγμένες θέσεις και να ατενίζουν με τα κυάλια τους τον ορίζοντα για αρκετές ώρες την ημέρα, προσπαθώντας να εντοπίσουν πιθανές εστίες πυρκαγιάς. Στο δε πρόγραμμα της Βωβούσας, οι εθελοντές συμμετείχαν και σε περιπολίες με αγροτικά οχήματα σε διάφορα χωριά του ανατολικού και κεντρικού Ζαγορίου οπότε είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την περιπέτεια της έρευνας και φύλαξης μέσα στο δάσος. Όσοι βρέθηκαν στη Βωβούσα, είχαν τη μοναδική ευκαιρία να βουτήξουν στα δροσερά και αναζωογονητικά νερά του Αώου, με το χαμόγελο να διαγράφεται παγωμένο στο πρόσωπό τους, επιβεβαιώνοντας τη φράση «κόβει την ανάσα».

Διαβάστε ηλεκτρονικά τον Ζωντανό Πλανήτη στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της οργάνωσης: www.wwf.gr

Βάλια Κουφοπούλου, Αρχιτέκτων Είσαι από τα πρώτα μέλη της Νομικής Ομάδας. Παράλληλα, είσαι μια πολυάσχολη αρχιτέκτονας που σίγουρα δεν έχει καιρό για χάσιμο. Γιατί ένας άνθρωπος με τόσο γεμάτο πρόγραμμα, αφιερώνει τον ήδη λίγο ελεύθερο χρόνο του για να ασχολείται εθελοντικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που συμβαίνουν κάπου μακριά από το σπίτι και τη δουλειά του; Όποτε μου γίνεται αυτή η ερώτηση, σκέφτομαι ότι όλοι σχεδόν γκρινιάζουν για όσα στραβά συμβαίνουν κοντά ή μακριά τους, λίγοι όμως είναι αυτοί που δεν θεωρούν αποκλειστικά υπεύθυνο για επίλυση τους το κράτος, τους υπεύθυνους/ανεύθυνους γενικά και αόριστα. Σε αυτήν την αντίληψη λοιπόν απαντάω το απλό και τετριμμένο.. το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας. Αφορά όχι μόνο τις τωρινές συνθήκες διαβίωσής μας, αλλά και τη μελλοντική μας επιβίωση γενικότερα. Το να αφιερώνει λοιπόν κανείς μικρό έστω μέρος του χρόνου και της ενέργειάς του προσπαθώντας να βοηθήσει στην επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων, θεωρώ ότι είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει. Και αλίμονο αν ταυτίζουμε την έννοια της ανταμοιβής με αυτή των χρηματικών απολαβών

«το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας. Αφορά όχι μόνο τις τωρινές συνθήκες διαβίωσης μας, αλλά και τη μελλοντική μας επιβίωση γενικότερα». και μόνο! Ειλικρινά δεν μπορώ να εκφράσω την αίσθηση της ικανοποίησης που νιώθουμε στη ΝΟ κάθε φορά που κάποιο ζήτημα έχει επιτυχή –προς το περιβάλλον- έκβαση.

Με δεδομένες τις συνθήκες ζωής μας στις μεγάλες πόλεις, ο εθελοντισμός είναι νομίζω μία από τις λίγες και «εύκολες» δυνατότητες προσφοράς και ενασχόλησης με τα περιβαλλοντικά θέματα. Εφόσον συνοδεύεται και από την ανάλογη στάση ζωής και από τις αντίστοιχες επιλογές σε καθημερινή βάση, η οποιαδήποτε μικρή συνεισφορά στην κοινή προσπάθεια είναι θεμιτή και απαραίτητη. Ευτυχώς όλο και πιο πολύς κόσμος αρχίζει να καταλαβαίνει ότι δεν θα υπάρξει καμιά βελτίωση αν δεν «ανακατευτούμε» όλοι μας και δεν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε κατεύθυνση με πράξεις και όχι με λόγια και γκρίνιες. Και μπορώ να πω ότι όσο περισσότερο ασχολείται κάποιος με τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τον εθελοντισμό, τόσο περισσότερο μαθαίνει, ευαισθητοποιείται και τόσο περισσότερο θέλει να συμμετέχει στη λύση τους. Πάντως δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω ότι εκτός των προαναφερόμενων λόγων, τα εθελοντικά προγράμματα του WWF είναι και μια μοναδική ευκαιρία ειδικά για τους νέους ανθρώπους, να γνωρίσουν νέο κόσμο με κοινά ενδιαφέροντα, να μοιραστούν τις ανησυχίες τους και να αποκτήσουν πολλούς και καλούς φίλους.

Μια από τις πολλές υποθέσεις της Νομικής Ομάδας που φέρουν και τη δική σου «σφραγίδα» είναι η καταγγελία πολιτών της Νέας Μάκρης για σκουπιδότοπο στην παλιά αμερικανική βάση, ενώ έχεις συμμετάσχει και σε ομάδες αυτοψιών. Πιστεύεις πως ήταν σημαντική η συνεισφορά μας στην προσπάθεια των κατοίκων; Είναι σημαντικό ο κόσμος που αντιμετωπίζει ένα σοβαρό περιβαλλοντι-

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

17


στον Πόρο. Πιστεύεις ότι θα είχε αυτή η υπόθεση θετική έκβαση, αν δεν είχε εμπλακεί το WWF;

© Μαρίνα ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΟΥ / WWF Ελλάς

Ο ρόλος του WWF ήταν καθοριστικός γιατί με το κύρος και με τη συγκροτημένη και συστηματική προσπάθειά του κινητοποίησε τις αρμόδιες αρχές και άσκησε πίεση για ελέγχους. Αποδείξαμε ότι ο έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές ήταν ανεπαρκής και πιέσαμε ώστε να λειτουργεί η μονάδα με τον προβλεπόμενο στην άδειά της τρόπο και να αποφεύγονται οι βλαπτικές επιπτώσεις στο ήδη τόσο βεβαρημένο θαλάσσιο περιβάλλον της Αττικής. Ουδέποτε τεθήκαμε εναντίον της ίδιας της λειτουργίας της μονάδας, απλώς αναδείξαμε τη ζωτική σημασία της συστηματικής εποπτείας της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων για κάθε τέτοια μονάδα αλλά και της επιβολής ποινών για την παραβίασή τους. Τι σε κάνει να συμμετέχεις με τέτοια συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια στη Νομική Ομάδα;

Φαίη Ορφανού, δικηγόρος Ασχολείσαι πολλά χρόνια με τη Νομική Ομάδα. Παράλληλα, είσαι μια νέα, ωραία και επιτυχημένη δικηγόρος που σίγουρα δεν έχει καιρό για χάσιμο. Γιατί ένας άνθρωπος με τόσο γεμάτο πρόγραμμα, αφιερώνει τον ήδη λίγο ελεύθερο χρόνο του για να ασχολείται εθελοντικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που συμβαίνουν κάπου μακριά από το σπίτι και τη δουλειά του; Για μένα η ενασχόληση με τον εθελοντισμό αποτελεί έναν από τους πιο ενδιαφέροντες – και θα τολμούσα να πω απολαυστικούς - τρόπους για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, αποτελεί αναψυχή. Δίνεις ενέργεια, αξιοποιείς τις επιστημονικές σου γνώσεις και κερδίζεις πολλή ικανοποίηση. Για μένα είναι ζωτικό να συμμετέχω στην ανάδειξη και αντιμετώπιση κρίσιμων συλλογικών προβλημάτων και κυρίως στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, που με αγγίζουν ιδιαίτερα. Γιατί τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν συμβαίνουν κάπου «εκεί έξω». Ειλικρινά, αισθάνομαι ότι με αφορούν άμεσα, όχι μόνο για τον αντίχτυπό τους σε μένα ή τους δικούς μου, αλλά κυρίως γιατί η αντιμετώπιση πολλών από τα αίτιά τους είναι στο χέρι μας.

«η συμμετοχή μου στην Ομάδα αποτελεί δραστηριότητα αναντικατάστατη και εξακολουθεί κάθε φορά να με γεμίζει με ικανοποίηση και να με κάνει να αισθάνομαι δημιουργική και χρήσιμη.»

Μετά από πέντε χρόνια, η Νομική Ομάδα είναι κομμάτι της ζωής μου. Στην ουσία, ήρθα και συμπλήρωσα ένα κενό που είχα στη ζωή μου, κάλυψα την ανάγκη μου για εθελοντική δράση για το περιβάλλον, με την οποία θα αξιοποιούσα και τις επιστημονικές μου γνώσεις. Τώρα πλέον η συμμετοχή μου στην Ομάδα αποτελεί δραστηριότητα αναντικατάστατη και εξακολουθεί κάθε φορά να με γεμίζει με ικανοποίηση και να με κάνει να αισθάνομαι δημιουργική και χρήσιμη. Βλέπετε κανέναν λόγο να μη συνεχίσω για πολύ καιρό ακόμα;

Πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα συνδέονται άμεσα με τα κενά και τις δυσλειτουργίες εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου που ως νομικός αισθάνομαι ότι είναι στο χέρι μου να αναδείξω και να παλέψω για λύσεις, πιέζοντας συστηματικά και με συγκροτημένο και αποτελεσματικό τρόπο, όπως πχ μέσω της Νομικής Ομάδας.

Β. Α. Αττική

Ζάκυνθος

Επισκέφθηκα την περιοχή της Β.Α. Αττικής αμέσως μετά την κατάσβεση και των τελευταίων μεγάλων εστιών φωτιάς. Η όψη του τοπίου ήταν μελαγχολική, εικόνα την οποία ενίσχυε η έντονη οσμή στον αέρα που θύμιζε το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς.

Μία εβδομάδα μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην πληγείσα ορεινή περιοχή της Ζακύνθου, κάποια νεκρά κουφάρια δένδρων χαλεπίου πεύκης κάπνιζαν ακόμα…

Ξεκίνησα από την Πεντέλη και αφού πέρασα από τον Αγ. Πέτρο κατευθύνθηκα προς την Ανατολή Ν. Μάκρης, κάνοντας την τελευταία στάση στη λίμνη του Μαραθώνα. Ήταν μια διαδρομή που ακολουθούσα συχνά τα τελευταία χρόνια και κάθε φορά που αντίκριζα τα όμορφα πευκοδάση που είχαν απομείνει, σκεπτόμουν ότι είναι ίσως μία από τις ελάχιστες οάσεις της τσιμεντένιας πόλης που ζούμε. Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, θυμάμαι το βλέμμα μου προσκολλημένο στα δένδρα που κάηκαν, να προσπαθώ εναγωνίως να εντοπίσω κουκουνάρια πάνω σε αυτά. Όταν έβλεπα κάποια που είχαν ήδη ανοίξει για να σπείρουν τους σπόρους τους, ένιωθα ότι η φύση έχει προβλέψει την πιθανότητα μιας καταστροφής, εμείς άραγε γιατί δεν μπορούμε; Εύη Κορακάκη

Μια από τις πολλές υποθέσεις της Νομικής Ομάδας που φέρουν και τη δική σου «σφραγίδα» είναι η ρύπανση από μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας

Επισκεφτήκαμε τις πληγείσες περιοχές, από την Αγία Μαρίνα, το Καμπί, την Αναφωνήτρια, τις Βολίμες μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, σχεδόν το μισό νησί. Οι καταστροφές τεράστιες, όμως η μεσογειακή φύση, εκεί όπου αφήνεται, αρχίζει από την επομένη κιόλας να επουλώνει τις πληγές της. Τα κουκουνάρια ανοίγουν, ο σπόρος πέφτει στο έδαφος και περιμένει τα πρωτοβρόχια για να ξεκινήσει τη διαδικασία της αναγέννησης ενώ τα πλατύφυλλα παλεύουν για νέα ζωή με βλαστάρια από τις ρίζες τους. Όμως, παρά τη δυνατότητα της μεσογειακής φύσης για αυτοαποκατάσταση, τα βουνά της Ζακύνθου συνεχώς απογυμνώνονται, τα δάση και οι δασικές εκτάσεις μετά από πυρκαγιά αλλάζουν συχνά χρήση. Μέσα από την καταγραφή, παρατηρήσαμε δυστυχώς, επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές στα ίδια σημεία, πριν προλάβουν τα πεύκα να καρπίσουν. Την ίδια στιγμή, η υπερβόσκηση στερεί από τα εδάφη το προστατευτικό τους κάλυμμα. Στη δυτική Ζάκυνθο η απερήμωση άρχισε σιγά - σιγά να κάνει την εμφάνισή της. Οι νέες πυρκαγιές υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο τα ήδη άγονα και διαβρωμένα εδάφη. Και όλα αυτά σε μια περιοχή με υψηλό ποσοστό βροχόπτωσης, αλλά χωρίς πόσιμο νερό, με πλούσια μεσογειακή χλωρίδα, η οποία συνεχώς μειώνεται και φτωχαίνει, με πανέμορφα φυσικά τοπία και γεωθαύματα, τα οποία, απογυμνωμένα από τη μεσογειακή βλάστηση, χάνουν μεγάλο μέρος της ομορφιάς τους. Κώστας Ποϊραζίδης & Αριστοτέλης Μαρτίνης

18

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Διαβάστε ηλεκτρονικά τον Ζωντανό Πλανήτη στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της οργάνωσης: www.wwf.gr

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

7


τες παρεμβάσεις υποβάθμισης του εν λόγω έλους που έχει μάλιστα περιληφθεί στον κατάλογο των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά, ως εκ τούτου θα έπρεπε να προστατευθεί και νομικά. Είναι όμως και ιδιαίτερα περίπλοκη, αφού εμπεριέχει ζητήματα πολεοδομικά, περιβαλλοντικά, δασικά, αιγιαλού και παραλίας, ρεμάτων κ.α., και προϋποθέτει τη συνεργασία ειδικών από πολλούς επιστημονικούς τομείς.

Οι πρόσφατες πυρκαγιές της Β.Α. Αττικής μας βρήκαν για ακόμη μια φορά να αναρωτιόμαστε γιατί, δύο χρόνια μετά την καταστροφή του 2007, δεν άλλαξε τίποτα στο σύστημα δασοπροστασίας της χώρας μας. Για ακόμη μια φορά, ο κρατικός μηχανισμός απέδειξε ότι παραμένει απροετοίμαστος, ασυντόνιστος και εν τέλει ανίκανος να προστατεύσει το δασικό πλούτο της χώρας μας, όπως και τις περιουσίες πολλών συμπολιτών μας… Η ανταπόκριση του WWF Ελλάς απέναντι σε αυτήν την κρίση υπήρξε άμεση τόσο σε επιστημονικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Από τη στιγμή του ξεσπάσματος των πυρκαγιών, η οργάνωση προσπάθησε να αποκτήσει πλήρη εικόνα της κατάστασης, προκειμένου να ενημερώσει τόσο τους υποστηρικτές της όσο και τα ΜΜΕ. Το ενδιαφέρον των ελληνικών αλλά και η εντυπωσιακή κάλυψη των γεγονότων από τα διεθνή ΜΜΕ, καθιστούσε απαραίτητη τη συνεχή ροή ενημέρωσης από την οργάνωσή μας.

Η εξέλιξη της μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα θετική, αφού οι συνεχείς αναφορές μας στους αρμόδιους φορείς προκάλεσαν τη βεβαίωση σωρείας πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παραβάσεων, την επιβολή προστίμων, την άσκηση ποινικών διώξεων και την ενεργοποίηση της διαδικασίας διερεύνησης του δασικού και ιδιοκτησιακού χαρακτήρα της ευρύτερης έκτασης. Πάντως, οι παραπάνω σύντονες και συνολικές ενέργειες της Νομικής Ομάδας που πλαισίωσαν τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, καίτοι επέφεραν τα παραπάνω αποτελέσματα, καταδεικνύουν παράλληλα την ανυπαρξία κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών ταγμένων στην προστασία του περιβάλλοντος.

Όταν όμως οι φλόγες κόπασαν και το ενδιαφέρον των ΜΜΕ σταδιακά εξασθενούσε, το έργο της αποτίμησης των καταστροφικών πυρκαγιών πρόβαλλε ως επιτακτική ανάγκη. Άνθρωποι του WWF Ελλάς, βρέθηκαν στις πυρόπληκτες περιοχές της Β.Α. Αττικής, της Καρύστου, της Ζακύνθου και του Κιθαιρώνα, λίγες ώρες μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών. Η αφήγησή τους καθηλώνει και αποκαλύπτει το πριν, το μετά αλλά και το αύριο των δασών που επλήγησαν…

Βασίλης Γκοιμίσης, Αρχιτέκτονας

Κάρυστος

Κιθαιρώνας

Έξι μέρες μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς και όμως το έδαφος κάπνιζε ακόμα… Στην έντονη μυρωδιά του καμένου ξύλου προστίθετο κατά τόπους και η μυρωδιά καμένης σάρκας από άτυχα ζώα, άγρια και ήμερα, που δεν πρόλαβαν να δραπετεύσουν από τη μοίρα τους. Ο αέρας είχε πια κοπάσει και οι κάτοικοι της κωμόπολης της Καρύστου είχαν μπει ξανά στην καθημερινότητά τους, όχι όμως και οι κάτοικοι της καμένης περιοχής. Αυτοί μετρούσαν τις πληγές τους και προσπαθούσαν να συνηθίσουν την εικόνα ενός ξένου, για αυτούς, τοπίου.

Μέσα στο καλοκαίρι πέρασα αρκετές φορές από τους πρόποδες του Κιθαιρώνα. Λίγες μέρες πριν από την πυρκαγιά είχα θυμώσει με αυτούς που έκαψαν τις καλαμιές των χωραφιών τους μέσα στο κατακαλόκαιρο. Τώρα, και ενώ κάποιες εστίες σιγόκαιγαν ακόμη, μάλλον ανακουφίστηκα όταν είδα την περιοχή γύρω από το Πόρτο Γερμενό. Ένα μεγάλο μέρος της είχε γλυτώσει από τη φωτιά. Δυστυχώς, η συνέχεια ήταν απογοητευτική καθώς η, άλλοτε κατάφυτη, κοιλάδα στο διπλανό όρμο του Αγίου Βασιλείου ήταν τελείως αποτεφρωμένη.

Στη θέση της εύρωστης συστάδας πουρναριών υπήρχαν πια μόνο μαύρα κλωνάρια και πίσω από αυτά ένα πρωτόγνωρο κενό ανοιγόνταν. Το θέαμα στην Κάρυστο ήταν πρωτοφανές. Σε όσες πυρκαγιές και αν έχω βρεθεί, όσα και αν έχω δει στις απογραφές μου, πουθενά δεν είδα τη φωτιά να σταματάει σε τόσα πολλά σημεία μέσα στη θάλασσα, μέχρι να κάψει και το τελευταίο αλμυρίκι και το τελευταίο φύκι που παρασύρθηκε προς τη στεριά. Μέχρι να κάψει σε όλη της τη διαδρομή σχεδόν τα πάντα. Η φύση μετράει και αυτή, μαζί με τους κατοίκους, τις πληγές της. Είναι αλήθεια πως δεν είναι δυσβάσταχτες αφού τα περισσότερα από τα παιδιά της, είναι φυτά με αναπτυγμένους μηχανισμούς αναγέννησης μετά από πυρκαγιά. Όμως, δεν παύει να βλέπει και αυτή την απέραντη μαυρίλα και τους πιθανούς κινδύνους που προέρχονται, είτε από επίδοξους καταπατητές, είτε από την αλόγιστη βοσκή που θα ακολουθήσει. Τα μέτρα για την προστασία της είναι γνωστά. Το μόνο που δεν είναι γνωστό είναι το αν οι αρμόδιοι θα τα εφαρμόσουν….

Φθάνοντας στη συνέχεια στο σημείο που ξεκίνησε η φωτιά -στη Λιβαδόστρα- ένα καμένο θαμνοκυπάρισσο είχε κυλήσει στο δρόμο. Παρόλο που ο κορμός του είχε λιγότερο από 10 εκατοστά πάχος, μέτρησα στους ετήσιους δακτυλίους του περίπου έναν αιώνα ζωής! Αλήθεια, ποιος θα σκεφτεί πόσο δύσκολα θα αντικατασταθεί αυτό το «ταπεινό» δεντράκι; Ευτυχώς πάντως, το ιδιαίτερο άγχος μου για το ελατόδασος του Κιθαιρώνα αποδείχθηκε άσκοπο. Η φωτιά δεν το άγγιξε και σίγουρα σε αυτό έπαιξε ρόλο και η παραδοσιακή κτηνοτροφία που διατηρεί αραιή τη βλάστηση στη ζώνη μεταξύ ελατοδάσους - πευκοδάσους. Μα δεν μπορεί επιτέλους να βρεθεί ένα μέτρο μεταξύ των άκρων (υπερβόσκηση - απόλυτη έλλειψη βοσκής); Παναγιώτης Λατσούδης

Έχεις δυο χρόνια που ασχολείσαι πολύ ενεργά με τη Νομική Ομάδα. Παράλληλα, είσαι ένας πολυάσχολος αρχιτέκτονας. Γιατί ένας άνθρωπος με τόσο γεμάτο πρόγραμμα, αφιερώνει τον ήδη λίγο ελεύθερο χρόνο του για να ασχολείται εθελοντικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που συμβαίνουν κάπου μακριά από το σπίτι και τη δουλειά του; Καθοριστικό ρόλο στην ένταξη μου στη Νομική Ομάδα, έπαιξαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και η συνειδητοποίηση ότι πλέον το περιβαλλοντικό κεφάλαιο της χώρας μας υποβαθμίζεται με ρυθμό και ένταση που θέτει σε κίνδυνο, σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο, καίριες παραμέτρους του βιοτικού μας επιπέδου (ατμοσφαιρικές-κλιματικές συνθήκες, ποιότητα πόσιμων υδάτων και εδαφών κ.α.), γεγονός το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αποσπασματικά ή ατομικά. Έτσι, η ενασχόληση μου με τη Νομική Ομάδα μεταφράζεται σε ευθύνη αλλά και προνόμιο, να συμμετέχω σε μια ουσιαστική, συνολική και, κυρίως, συλλογική προσπάθεια αναστροφής αυτής της επικίνδυνης και κοινής για όλους μας πορείας.

η ενασχόληση μου με τη Νομική Ομάδα μεταφράζεται σε ευθύνη αλλά και προνόμιο, να συμμετέχω σε μια ουσιαστική, συνολική και, κυρίως, συλλογική προσπάθεια αναστροφής αυτής της επικίνδυνης και κοινής για όλους μας πορείας. Μια από τις πολλές υποθέσεις της Νομικής Ομάδας που φέρει και τη δική σου «σφραγίδα» είναι η αυθαίρετη δόμηση και το μπάζωμα του έλους Παππά στην Ίο. Πόσο σημαντική θεωρείς ότι είναι η παρέμβαση του WWF για τη μέχρι στιγμής εξέλιξη της σημαντικής αυτής καταγγελίας; Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι μείζονος σημασίας, καθώς αφορά αυθαίρε-

Πώς συμμετέχει ένας αρχιτέκτονας σε μια νομική ομάδα που ασχολείται με καταγγελίες για το περιβάλλον; Οι αρχιτέκτονες, ως κύριοι μελετητές πλήθους έργων με σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, πολεοδομικών (ρυθμιστικών, χωροταξικών, και γενικών πολεοδομικών σχεδίων, πολεοδομικών μελετών κ.α.), κτιριολογικών (βιομηχανικών, τουριστικών, εμπορικών μελετών κ.α.), καθώς και ως σύμβουλοι έργων υποδομής (οδικών, λιμενικών, σιδηροδρομικών κ.α.) προσεγγίζουμε με ακρίβεια τις νομοθετημένες τεχνικές έννοιες. Πιστεύω λοιπόν, ότι η συνεργασία στο πλαίσιο της Νομικής Ομάδας αρχιτεκτόνων και μηχανικών εν γένει με νομικούς έχει ως αποτέλεσμα τη συνολική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων, από ουσιαστική και ταυτόχρονα τυπική σκοπιά. Περαιτέρω, μέσω της παραπάνω διαδικασίας καθίσταται ευχερέστερη η κατανόηση των κοινοτικών, συνταγματικών και νομοθετικών ρυθμίσεων, με αποτέλεσμα αυτές να αξιοποιούνται στο έπακρο για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και να ελέγχονται ως προς τυχόν παρανοήσεις και ελλείψεις τους. Εν κατακλείδι, η εν λόγω συνεργασία θεωρώ ότι διευκολύνει τη διατύπωση ολοκληρωμένων και υλοποιήσιμων προτάσεων δράσης προς τους ενδιαφερόμενους πολίτες και καθιστά τη Νομική Ομάδα ουσιαστικό αρωγό στον δύσκολο αγώνα τους.

Ν. Γεωργιάδης 6

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Διαβάστε ηλεκτρονικά τον Ζωντανό Πλανήτη στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της οργάνωσης: www.wwf.gr

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

19


Λιγότερο από 2 μήνες Ki ds

μέχρι την Κοπεγχάγη

©

wn To

4

Οι κυβερνήσεις έχουν λιγότερο από δύο μήνες για να σημειώσουν πραγματική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα, προκειμένου να επιτευχθεί μια ισχυρή νέα συμφωνία στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο του 2009

και μια φωτογραφία με το ποδήλατό σας...

Γειά σας παιδιά! Φθινόπωρο πλέον και σε λίγο θα πιάσουν και τα κρύα....

μηθώ Να θυ είλω να στ φιά ζωγρα

Το σχολείο ξεκίνησε και σίγουρα έχουμε πολλά να μάθουμε. Ειδικά αν είναι σχολείο όπως το 6ο δημοτικό Μοσχάτου, τότε σίγουρα είστε πολύ τυχεροί. Μπράβο στα παιδιά του Γ2΄ και στους υπεύθυνους δασκάλους που εμπνέουν τα παιδιά. Μπράβο σε όλα τα παιδιά που κάνουν ποδήλατο, που υιοθετούν τα ζωάκια που απειλούυται, που κάνουν ανακύκλωση και εξοικονομούν ενέργεια και νερό. Μπράβο και στα παιδιά του συγκροτήματος «Τρατολίμανο» στο Σούνιο για την δουλειά και την προσφορά τους. Παιδιά είστε απίστευτοι! Με κάνετε περήφανο!

Ο φίλος σας το Πάντα

20

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Δεν την ξέχασα...

ντας το Πρωτόκολλο του Κιότο και διαμορφώνοντας το νέο Πρωτόκολλο της Κοπεγχάγης.

Λάμπης Νιφόρος 6.5 ετών

• Να διασφαλίσουν ότι οι παγκόσμιες εκπομπές θα κορυφωθούν μέχρι το 2017 το αργότερο και μετά θα αρχίσουν γρήγορα να μειώνονται. Σκοπός είναι η μείωση των παγκόσμιων εκπομπών κατά 80% μέχρι το 2050 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

6ο Δημοτικό σχολείο Μοσχάτου Τάξη Γ2’

• Να συμφωνήσουν ότι το ισοζύγιο των εκπομπών των ανεπτυγμένων χωρών θα είναι μηδενικό μέχρι το 2050 και γι’ αυτό, ως πρώτο βήμα οι ανεπτυγμένες χώρες θα μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 40% μέχρι το 2020 σε σχέση με το 1990.

© Rosa Merk/ WWF-Germany

Το προσχέδιο των 170 σελίδων, όμως, βρίσκεται ακόμα μακριά από τη μορφή που πρέπει να έχει το τελικό κείμενο της συμφωνίας, πράγμα που καθιστά επιτακτική την επίδειξη πολιτικής βούλησης. Οι ηγέτες των χωρών πρέπει να τεθούν επικεφαλής της διαδικασίας, ώστε να γίνει αντιληπτό σε όλους ότι η κλιματική δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό θέμα, αλλά αφορά επίσης την οικονομία, την ανάπτυξη και την ασφάλεια. Το χρονικό περιθώριο στενεύει και η καταλυτική δύναμη που θα δώσει ώθηση στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων επί των βασικών ζητημάτων εξακολουθεί να λείπει. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία για αποτελεσματικές μειώσεις εκπομπών από τις πλούσιες χώρες, για χρηματοδότηση της δράσης αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες και για βοήθεια προς τις πιο ευάλωτες χώρες, οι οποίες συνεισφέρουν ελάχιστα στο πρόβλημα, αλλά υποφέρουν περισσότερο από τις επιπτώσεις. Πιο αναλυτικά, προκειμένου να υπάρξει μια επιτυχής συμφωνία για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, ικανή να σώσει τον πλανήτη από τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι χώρες πρέπει:

• Να διευκολύνουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να μεταβούν σε οικονομίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, παρέχοντας τους οικονομική υποστήριξη ύψους 160 δις δολαρίων το χρόνο για δράσεις μείωσης εκπομπών και προσαρμογής, καθώς και πρόσβαση σε τεχνογνωσία καθαρών τεχνολογιών. • Να υποστηρίξουν την προσαρμογή των αναπτυσσόμενων χωρών στην κλιματική αλλαγή. • Να υποστηρίξουν ως στόχο την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου δάσωσης και αποδάσωσης μέχρι το 2020. Το επόμενο χρονικό διάστημα το WWF, χτίζοντας πάνω στην ενθουσιώδη συμμετοχή του κόσμου στην Ώρα της Γης, θα εντείνει τις προσπάθειες για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος στην Κοπεγχάγη, στο τέλος του 2009. Στις 28 Μαρτίου 2009, σχεδόν 1 δισεκατομμύριο πολίτες, ανάμεσα τους και περίπου 2 εκατομμύρια Έλληνες, έσβησαν τα φώτα για μια ώρα, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς τους ηγέτες του κόσμου ότι η κλιματική αλλαγή πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί σοβαρά. Καθώς η Σύνοδος της Κοπεγχάγης πλησιάζει, ήρθε η ώρα αυτό το μήνυμα να ακουστεί πιο ξεκάθαρα και πιο δυναμικά από ποτέ, πιέζοντας για μια ισχυρή και δίκαιη συμφωνία για το κλίμα.

Επιμέλεια: Ντόρα Πετρουλά

• να επιτύχουν μια ισχυρή, νομικά δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα, για την περίοδο μετά το 2012, τροποποιώ-

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

5


φίλοι της οργάνωσης Ως λαός είμαστε πρόθυμοι και ενθουσιαζόμαστε εύκολα, όμως ο ενθουσιασμός μας δεν έχει διάρκεια. Πιστεύω ότι κατ’ ευφημισμό δηλώνουμε ευαισθητοποιημένοι. Η καθημερινή πρακτική μας αποδεικνύει το αντίθετο. Μόνο όταν το πρόβλημα χτυπήσει και τη δική μας πόρτα, αντιλαμβανόμαστε την σοβαρότητά του. Η περιβαλλοντική συνείδηση είναι θέμα παιδείας και πολιτισμού και δυστυχώς για τη χώρα μας, η μόνη ελπίδα δημιουργίας περιβαλλοντικής συνείδησης, εντοπίζεται στις νεότερες γενεές. Χρειαζόμαστε συνεχή ενημέρωση γιατί μόνο ο καλά ενημερωμένος πολίτης μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα την κατάσταση και να αποφασίσει εάν θα μείνει απαθής, ή θα αντιδράσει.

βαλλοντικών οργανώσεων, συνδέσμων, απλών πολιτών κ.ά. Το περιβάλλον είναι σαφώς πολιτικό θέμα.

Αγγέλικα Ριζοπούλου 7,5 ετών

Pandaμαζί!

Στις πυρκαγιές του καλοκαιριού, ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε και πάλι ασυντόνιστος και απροετοίμαστος. Από το 2007 που κάηκε η μισή Ελλάδα, ξέραμε τις αδυναμίες μας, όμως το μόνο που κάναμε ήταν να αφήσουμε να καεί και η άλλη μισή. Πρέπει λοιπόν η Πολιτεία να παραμερίσει μικροπολιτικές και συμφέροντα και να σχεδιάσει με σοβαρότητα το μέλλον των πολιτών της χώρας μας.

Ποιος οφείλει να είναι ο ρόλος της Πολιτείας στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων, όπως για παράδειγμα οι δασικές πυρκαγιές, που για ένα ακόμη «μαύρο» καλοκαίρι κατέκαψαν ότι είχε απομείνει από τα προηγούμενα; Παιδιά, για να φαίνονται καλύτερα, γράφετε τα γράμματά σας με στυλό και προσπαθήστε να μην γράφετε στις ζωγραφιές. Για να χωρέσουν όλα τα μικραίνω και δεν φαίνονται.

Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει τους πολίτες της και να σχεδιάζει βάσει των αναγκών τους, το μέλλον τους. Στην Ελλάδα ούτε το ένα γίνεται, ούτε το άλλο. Επί σειρά δεκαετιών ακούμε πολλά για το περιβάλλον, ελάχιστα όμως έχουν γίνει και αυτά κάτω από την πίεση περι-

Ευχαριστώ

Αντιγόνη Αθανασιάδου 10 ετών

Νέα από το πρόγραμμα Direct Dialogue

Παζάρι «Τρατολίμανο» στο Σούνιο! Για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα παιδιά του συγκροτήματος «Τρατολίμανο» στο Σούνιο, οργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία το καλοκαιρινό παζάρι τους, με χειροποίητα αντικείμενα που κατασκεύασαν τα ίδια: γλαστράκια, ζωγραφισμένα βότσαλα, κοσμήματα, διακοσμητικά, οριγκάμι και τρόφιμα (μαρμέλαδες, μπισκότα) κ.ά.

Εκτός των δύο ομάδων εκπροσώπων που έχουμε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, το καλοκαίρι αυτό δημιουργήσαμε και μια τρίτη ομάδα που τον Αύγουστο επισκέφτηκε την Κεφαλονιά. Συγκεκριμένα, τα παιδιά βρέθηκαν στο Αργοστόλι για μία εβδομάδα, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους ανθρώπους του νησιού, να τους ενημερώσουν για το έργο του WWF Ελλάς και να τους ζητήσουν να υποστηρίξουν τις δράσεις μας. Οι Κεφαλλονίτες αποδείχτηκαν ιδιαίτερα φιλόξενοι και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας με ενθουσιασμό. Τους ευχαριστούμε και επιφυλασσόμαστε για νέα επίσκεψη στο όμορφο νησί τους.

Κυριάκος Σηφάκης 7 ετών

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Direct Dialogue, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Αλέξανδρο Κανδαράκη, στο τηλέφωνο: 210 – 3314893, ή την ηλεκτρονική διεύθυνση a.kandarakis@wwf.gr

Η σούπερ ομάδα αποτελούμενη από τους: Ήβη, Ίωνα, Γιάννη, Μίνωα, Νεφέλη, Ιωάννα, Naomi, Elan, Oren, Noah, Δανάη, Μελίνα και Δαυίδ, μαζί με τον γείτονά τους Βασίλη και την έκτακτη συμμετοχή του Αλέξανδρου και του Οδυσσέα, έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, συγκεντρώνοντας το ποσό των €2.085, τα οποία και διέθεσαν για το έργο του WWF Ελλάς! Τους ευχαριστούμε ολόψυχα για τη βοήθειά τους. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλα τα παιδιά για την αξιέπαινη προσπάθειά τους. Δείτε περισσότερα για τη δράση των παιδιών στο site που έφτιαξαν μόνα τους: http://www.cbt-bazaar.piczo.com/?cr=2

Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου 12 ετών 4

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Διαβάστε ηλεκτρονικά τον Ζωντανό Πλανήτη στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της οργάνωσης: www.wwf.gr

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

21


Ο Τάσος δεν είναι ένας απλός φίλος. Είναι «συνεργάτης» της οργάνωσης. Οι μικροί και μεγάλοι φίλοι του φεστιβάλ Town for kids2, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εξαιρετικά εργαστήρια και υπέροχες παραστάσεις στο καταπράσινο Άλσος Στρατού, στο Γουδή. Τα παιδιά είχαν μια ιερή αποστολή: να παίξουν για να μαζέψουν Κοχλίνες, το μαγικό νόμισμα του βυθού. Οι Κοχλίνες παραδόθηκαν από τη Δήμαρχο της Βυθούπολης, τη Ζηνοβία τη Μουρμούρα στο φίλο της το Πάντα, εκπρόσωπο του WWF.

Μέσα από το περιοδικό του «Πράσινο Μπλε» αλλά και τις συνεχείς περιβαλλοντικές δράσεις που διοργανώνει στη Ναύπακτο, αγωνίζεται για τη προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου του.

Το WWF Ελλάς ευχαριστεί τους διοργανωτές, τους 753 εργαζόμενους του Town for kids 2 και όλα τα παιδιά που επισκέφθηκαν το φεστιβάλ. Ήταν ένα διήμερο ξεγνοιασιάς, διασκέδασης και ευαισθητοποίησης αφιερωμένο στο WWF και ειδικά στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

Θέλω!!!

ONOMA: ............................................................................................ ΕΠΩΝΥΜΟ: ....................................................................................... ΟΔΟΣ: ........................................................................ΑΡΙΘ.: ........... ΠΟΛΗ: ..................................................................Τ.Κ.: .................... ΗΛΙΚΙΑ: ..............ΤΗΛ.: ...................................................................... Αφού συμπληρώσετε τα στοιχεία σας, κόψτε και στείλτε μας το κουπόνι στη διεύθυνση: WWF-Ελλάς, Φιλελλήνων 26 Αθήνα 10558, με την ένδειξη ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΛΑΝΗΤΗ.

22

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Παιδιά, τα ανθρακούχα αναψυκτικά είναι γεμάτα ζάχαρη και μας έχουν γίνει συνήθεια. Κάτι με τη διαφήμιση κάτι με τους μεγάλους που μας παρασύρουν, τα έχουμε βάλει στην καθημερινότητά μας. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι: • ξεκινώντας από τα 2 τους χρόνια, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, πίνουν τη διπλάσια ποσότητα από την επιτρεπόμενη – κάτι που ισοδυναμεί με το 10% των θερμίδων που καταναλώνουν κάθε μέρα. • στα μεγαλύτερα παιδιά, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, αφού το 85% από αυτά παίρνουν 356 θερμίδες την ημέρα από τα αναψυκτικά και τα 7 στα 10 παιδιά πίνουν τα αναψυκτικά όταν είναι στο σπίτι τους. Όμως όλοι οι ειδικοί προειδοποιούν: το γάλα και το νερό πρέπει να γίνουν τα αγαπημένα μας ποτά. Τα αναψυκτικά, απλά δεν τα χρειαζόμαστε!

Τ ά σ ο ς

Ξύδης

φίλοι της οργάνωσης Τι ήταν αυτό που σας έφερε κοντά στο WWF; - Πώς νοιώθετε από τη σχέση σας με τους ανθρώπους της οργάνωσης; Είμαι υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού για το περιβάλλον «Πράσινο+Μπλε» το όποιο διανέμεται δωρεάν σε γυμνάσια, λύκεια και ΤΕΙ της Ναυπάκτου, Μεσολογγίου, Αντιρρίου και Ευπαλίου. Η έκδοσή μας έχει σαν στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους της ευρύτερης περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας σε θέματα περιβάλλοντος. Με αφορμή αυτή την προσπάθεια, ήρθα σε επαφή με περιβαλλοντικές οργανώσεις και φυσικά πρώτα με το WWF και τους ανθρώπους του, γιατί πιστεύω ότι ο τρόπος προσέγγισης και προσπάθειας επίλυσης περιβαλλοντικών θεμάτων του WWF είναι σοβαρός και έγκυρος. Οι άνθρωποι του με αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή και στέκονται δίπλα μας για κάθε περιβαλλοντικό θέμα που μας απασχολεί. Έχουν εθελοντικά συμμετάσχει

Επιμέλεια: Άννα ΚΑΒΒΟΥΡΑ

σε αρκετές δράσεις που έχουμε οργανώσει και γενικά τούς αισθάνομαι φίλους και συνεργάτες. Τι σας προσφέρει η συμμετοχή σας στις δράσεις του WWF σε σχέση και με την πολύπλευρη δράση που αναπτύσσετε για τα κοινά του τόπου σας, τη Ναύπακτο; Η εμπειρία του WWF μας είναι απαραίτητη. Μας προσφέρει γνώση που δεν έχουμε, εκπαίδευση για περιβαλλοντική συμπεριφορά, εμπειρία 30 και πλέον ετών. Είναι συνοδοιπόρος στην προσπάθειά μας να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τις τοπικές κοινωνίες, να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους για να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση. Στο «Πράσινο+Μπλε» με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενούμε, «τα νέα του WWF» σε μόνιμη στήλη κάθε μήνα. Σε αντίθεση με το υπέρμετρο ενδιαφέρον που δηλώνουμε σε σχετικές έρευνες, στην πλειοψηφία παραμένουμε «οικολόγοι του καναπέ»! Τι πιστεύετε για την περιβαλλοντική συνείδηση του Έλληνα;

Φωτογραφία: Πράσινο+Μπλε

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

3


νέα της οργάνωσης Οι περιοχές που κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή

Τα προϊόντα WWF είναι προϊόντα υψηλής ποιότητας φιλικά προς το περιβάλλον και προορίζονται για όλους όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θέλουν να είναι κοντά στο WWF, να γίνουν συμμέτοχοι στην παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και να υποστηρίξουν το έργο και τις δράσεις του.

Η Συνδιάσκεψη για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη πλησιάζει και η παγκόσμια κοινότητα διαμορφώνει προτάσεις που ίσως καθορίσουν το μέλλον του πλανήτη μας. Ποιο θα είναι όμως το άμεσο μέλλον της χώρας μας; Πώς θα επηρεάσει η κλιματική αλλαγή την καθημερινότητά μας αύριο; Τα συμπεράσματα της έκθεσης του WWF Ελλάς και του Εθνικού Αστεροσκοπείου, «Το αύριο της Ελλάδας: επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά το άμεσο μέλλον», δεν μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε. Ανυπόφορες πόλεις, απειλούμενος τουρισμός, δύσκολες μέρες για τη γεωργία, εθνικοί δρυμοί σε κίνδυνο. Αυτές είναι οι συνθήκες που μας περιμένουν κατά την περίοδο 2021 – 2050 και αναμένεται να επηρεάσουν ολόκληρο τον κοινωνικοοικονομικό και περιβαλλοντικό ιστό της χώρας μας.

Με την αγορά των προϊόντων WWF ενισχύετε οικονομικά το WWF Ελλάς, αφού μέρος των χρημάτων σας διατίθεται στο WWF για τα προγράμματα και τις δράσεις του.

Τσάντες αγορών και ομπρέλες Από τον Οκτώβριο όλοι οι φίλοι του WWF βρίσκουν πιο πράσινες λύσεις για να κάνουν τις αγορές τους... Επιλέγουν να κρατάνε τσάντες από οργανικό βαμβάκι ή jute σε διάφορα μεγέθη και μοναδικά σχέδια.

© Δημήτρης Λύκος

Περισσότερες πληροφορίες για τσάντες και ομπρέλες WWF στο 210 9586773 – Χάνος ΑΒΕΕ ή επισκεφθείτε το site της εταιρίας: www.chanos.gr

Άλμπουμ φωτογραφιών, Κορνίζες, Κάρτες Η εταιρία Αφοί Θεοδώρου ΑΕ – επίσημος αδειούχος προϊόντων WWF για την κατηγορία άλμπουμ – κορνίζες – κάρτες ετοιμάζει τη φετινή συλλογή με γρήγορους ρυθμούς για να δούμε τα πρώτα προϊόντα στην αγορά μέσα στο Φθινόπωρο!

Ντοκιμαντέρ για τα δάση

Στις 7 Σεπτεμβρίου, το WWF Ελλάς παρουσίασε, σε συνεργασία με την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, το ντοκιμαντέρ «Το Τρίγωνο της Φωτιάς», μια παραγωγή της εταιρείας ΑΝΕΜΟΝ. Μέσα σε 45 λεπτά, παρουσιάστηκαν μαρτυρίες όσων βρέθηκαν στο μέτωπο των καταστροφών, καθώς και απόψεις ειδικών και επιστημόνων για τον απολογισμό των πυρκαγιών που ποτέ δεν έγινε από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας. Το βασικό συμπέρασμα δεν ήταν άλλο από την άμεση ανάγκη συνολικής αναδιοργάνωσης του συστήματος δασοπροστασίας της χώρας, αλλά και

Μέσα από την πρόσφατη συνεργασία του WWF Ελλάς με την εταιρία Χάνος ΑΒΕΕ αυτό το μήνα θα είναι έτοιμη η πρώτη συλλογή σε τσάντες αγορών και ομπρέλες WWF. Με μοναδικά σχέδια και χρώματα που έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για τα προϊόντα WWF μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα σε τσάντες με το λογότυπο του WWF, με μηνύματα για την κλιματική αλλαγή, για δράση κλπ. Επιλέξτε μέσα από τη συλλογή σχεδίων της σειράς αυτά που σας ταιριάζουν κaι ενισχύστε το έργο του WWF Ελλάς, αφού μέρος των χρημάτων σας διατίθεται στην οργάνωση.

Τα αναλυτικά συμπεράσματα της έκθεσης παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου, στις 16 Σεπτεμβρίου και ανέδειξαν την ανάγκη επαγρύπνησης και δράσης. Ο Δημήτρης Καραβέλλας, το έθεσε ρητά: «Η Πολιτεία δεν μπορεί να ισχυριστεί πλέον ότι δεν γνωρίζει τι ενδέχεται να συμβεί στο μέλλον. Οι πολίτες οφείλουν να πιέσουν. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να θέσει τα ζητήματα της Κοπεγχάγης και της προσαρμογής της χώρας στις μελλοντικές κλιματικές συνθήκες, ως μέγιστες προτεραιότητες».

Οξυγόνο, καύσιμη ύλη και θερμότητα. Οι τρεις αυτοί παράγοντες είναι απαραίτητοι για την εμφάνιση μιας πυρκαγιάς, καθώς προκαλούν το περίφημο «Τρίγωνο της Φωτιάς». Ήταν όμως αρκετοί για να εξηγήσουν την καταστροφή του 2007 στην Πελοπόννησο; Τι ακριβώς συνέβη στις καταστροφικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου το 2007 και πώς έζησαν τη θλιβερή εκείνη πραγματικότητα, οι πρωταγωνιστές της;

Οικο-αγορά

την τεράστια ελπίδα που γεννιέται από τους χιλιάδες εθελοντές και την κοινωνία που ξυπνάει από τον μακρύ περιβαλλοντικό της λήθαργο. Δυστυχώς, η προβολή του ντοκιμαντέρ υπήρξε ιδιαίτερα επίκαιρη, λόγω των φετινών πυρκαγιών Αττικής. Τα ίδια λάθη και οι ίδιες παθογένειες συνεχίζουν να ταλανίζουν το σύστημα δασοπροστασίας της χώρας μας και να απειλούν τα δάση μας. Ελπίδα του WWF Ελλάς, όπως προκύπτει κι από τα λόγια του Δημήτρη Καραβέλλα: «είναι η εικόνα αυτού του «δυνατού» ντοκιμαντέρ να καταφέρει να αφυπνίσει κράτος και πολίτες». Η παραγωγή του εντάσσεται στις δράσεις του προγράμματος «Το Μέλλον των Δασών», το οποίο συγχρηματοδοτείται από τα Κοινωφελή Ιδρύματα Ι.Σ. Λάτση, Α.Γ. Λεβέντη, Μποδοσάκη καθώς και με την υποστήριξη ιδιωτών. Αν επιθυμείτε να αποκτήσετε αντίγραφο του ντοκιμαντέρ, απευθυνθείτε στο τμήμα επικοινωνίας του WWF Ελλάς, τηλ.: 210-3314893.

Φέτος λοιπόν στέλνουμε Χριστουγεννιάτικες κάρτες WWF και κρατάμε τις όμορφες αναμνήσεις μας σε άλμπουμ και κορνίζες WWF. Μέσα από ζωντανά χρώματα, σχέδια και φωτογραφίες από τη φύση τα προϊόντα μας θυμίζουν ότι πρέπει να δράσουμε για να κρατήσουμε ζωντανό τον πλανήτη μας. Γι’ αυτό και πρώτη επιλογή μας για αγορά είναι τα προϊόντα WWF αφού μέρος των χρημάτων διατίθενται για το έργο και τις δράσεις της οργάνωσης. Τα προϊόντα WWF μπορείτε να τα βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες για άλμπουμ, κορνίζες και κάρτες WWF στο 210 4209583 Αφοί Θεοδώρου ΑΕ, ή επισκεφθείτε το site της εταιρίας: www.theobros.gr

Καπέλα – Σκούφοι – Γάντια – Κασκόλ Η οικογένεια του WWF μεγαλώνει αφού την κατηγορία: καπέλα, σκούφοι, γάντια, κασκόλ ανέλαβε η εταιρία Σταμίων ΑΕ ως Επίσημος Αδειούχος προϊόντων WWF. Η εταιρία Σταμίων ΑΕ, η μεγαλύτερη πιλοποιεία στην Ελλάδα, έχει τη γνώση αλλά και την εμπειρία για να δημιουργήσει ποιοτικά προϊόντα με άριστο σχεδιασμό. Η συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού γεγονός που σημαίνει ότι θα δούμε τα πρώτα προϊόντα στην αγορά στις αρχές του 2010... τα οποία περιμένουμε με αγωνία! Περισσότερες πληροφορίες για καπέλα, σκούφους, γάντια, κασκόλ WWF στο 2310 537361 Σταμίων ΑΕ, ή επισκεφθείτε το site της εταιρίας: www.stamion.gr

2

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Διαβάστε ηλεκτρονικά τον Ζωντανό Πλανήτη στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της οργάνωσης: www.wwf.gr

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

23


νέα της οργάνωσης

Διακεκριμένοι Φίλοι

Ο Άγιος Πέτρος που αναδασώσαμε... ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θεοδότα Νάντσου / WWF Ελλάς

Την Τρίτη, 19 Μαΐου, έγινε η ετήσια εκδήλωση των Διακεκριμένων Φίλων μας στην ταράτσα του κτιρίου της οδού Φιλελλήνων όπου στεγάζονται τα γραφεία του WWF Ελλάς. Παρά τον κίνδυνο βροχής και άλλες δυσκολίες, όπως ο δυνατός αέρας και οι δύο πορείες στο κέντρο της Αθήνας, τελικά όλα κύλησαν ομαλά. Οι προσκεκλημένοι μας γνώρισαν από κοντά τους ανθρώπους της οργάνωσης, ενημερώθηκαν για την πλούσια δράση του WWF και απόλαυσαν την υπέροχη θέα.

Πριν από 10 περίπου χρόνια, έπειτα από την καταστροφική πυρκαγιά του 1998 στην Πεντέλη, 1000 εθελοντές έδιναν και πάλι ζωή σε μια έκταση 90 στρεμμάτων στην περιοχή Άγιος Πέτρος. Τότε, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Δάση για Πάντα» και με τη συνεργασία της Δ/νσης Αναδασώσεων, το WWF Ελλάς είχε υιοθετήσει τη συγκεκριμένη έκταση με στόχο την προστασία της φυσικής αναγέννησης, την αποκατάστασή της με αναδασώσεις και την ενημέρωση των πολιτών για την ιδιαίτερη σημασία του δάσους.

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί το ετήσιο ραντεβού μας με τους ανθρώπους που στηρίζουν σταθερά την οργάνωση μέσα από τον κύκλο των Διακεκριμένων Φίλων*, αλλά παράλληλα δίνει την ευκαιρία και σε ανθρώπους που δεν έχουν έρθει ακόμη κοντά μας, να μας γνωρίσουν καλύτερα.

επανειλημμένως ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό και ανιδιοτέλεια στα αιτήματά μας, όσο και εκείνους που αποφάσισαν να μας βοηθήσουν για πρώτη φορά.

Μέσα από τη δουλειά και τη φροντίδα όλων μας, η περιοχή άρχισε να αναγεννάται μέσα από τις στάχτες της. Οι αναδασώσεις που έγιναν, κατά τις περιόδους Νοέμβριος (1998) – Μάρτιος (1999) και Νοέμβριος (1999) - Απρίλιος (2000), είχαν 84% επιτυχία, ποσοστό θεαματικό. Αμέσως μετά εγκαταστάθηκε σύστημα αυτόματου ποτίσματος και οι περίπατοι αυτών που πραγματικά αγαπούν το δάσος, έγιναν ακόμη πιο ευχάριστοι, με τη συντήρηση των υπαρχόντων μονοπατιών και τη δημιουργία ενός νέου, μήκους 950 μέτρων.

Τα τελευταία 6 χρόνια, διοργανώνουμε την εκδήλωση των Διακεκριμένων Φίλων με ελάχιστο έως μηδενικό κόστος και νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι για αυτό. Όμως, τίποτε δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την αμέριστη υποστήριξη των εταιρειών που συνεισέφεραν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους αφιλοκερδώς.

ΑΡΜΑΟΣ – μεταφορική, την κα Άννα Τσουμάκου για τη μεταφορά των δέντρων και των φυτών από και προς το φυτώριο.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά, όχι μόνο τις εταιρείες που μας συμπαραστέκονται, αλλά και προσωπικά τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτές. Για τη φιλοξενία στην υπέροχη ταράτσα, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους κυρίους Μπαχά και Γραμματίδη του ομώνυμου δικηγορικού γραφείου, που όχι μόνο μας επέτρεψαν να χρησιμοποιήσουμε το χώρο, αλλά κινητοποίησαν και τους συνεργάτες τους να μας βοηθήσουν με κάθε τρόπο, από την καθαριότητα έως τη φύλαξη. Για τις προσφορές ειδών και υπηρεσιών ευχαριστούμε θερμά τόσο αυτούς που

ΑΛΦΑΒΗΤΟ, την κα Αμαλία Δάφνη για τη δωρεάν εκτύπωση του ετήσιου απολογισμού 2008.

BIOPAN Κουρέλλας Α.Ε., τον κ. Θεόδωρο Κουρέλλα για την προσφορά βιολογικών τυροκομικών προϊόντων. ΓΑΙΑ Τρόφιμα ΑΒΕΕ, την κα Δάφνη Κόλλα για την προσφορά εδεσμάτων και των βιολογικών λαδιών που προσφέραμε στο τέλος της εκδήλωσης, στους καλεσμένους μας.

προσκλήσεων και των φακέλων. ΚΙΤΑΝΤΖΗΣ Α.Ε. - φυτώρια, τον κ. John Κιτάντζη, που μας παραχώρησε δέντρα και φυτά για να ομορφύνουμε τον χώρο. ΚΤΗΜΑ ΠΑΤΕΡΙΑΝΑΚΗ – Οίνοι βιολογικής καλλιέργειας, την κα Εμμανουέλα Πατεριανάκη, για το ροζέ κρασί βιολογικής καλλιέργειας που προσέφερε.

Δυστυχώς, ο Άγιος Πέτρος δεν γλίτωσε από τη μήνη των φετινών πυρκαγιών. Η έκταση που είχε υιοθετήσει τότε το WWF κάηκε ολοσχερώς. Για όλους εμάς που είχαμε βοηθήσει τότε στις αναδασώσεις και τόσα χρόνια βλέπαμε την περιοχή να πρασινίζει και να ζωντανεύει, η καταστροφή φαντάζει απίστευτη.

Το σίγουρο είναι ότι αν χρειαστεί θα είμαστε και πάλι εκεί…

ΤΑΧΥΔΙΑΝΟΜΕΙΟΝ, τον κ. Νάσο Καρακίτσο για τη δωρεάν διανομή των προσκλήσεων. Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα, τον κ. Τάκη Χριστοφιλέα και όλη την ομάδα από το ΔΕΙΠΝΟΣΟΦΙΣΤΗΡΙΟ, που κάθε χρόνο ανταποκρίνονται στις δύσκολες αποστολές με χαμόγελο, προθυμία και με το ελάχιστο κόστος!

ΓΛΥΚΕΣ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ, τον κ. Στέλιο Παρλιάρο που προσέφερε τις γλυκές δημιουργίες του. Coca Cola Τρία Έψιλον, την κα Πόλυ Χιώτη που προσέφερε νερά, αναψυκτικά και χυμούς. ΕΝΤΥΠΩΣΙΣ – Γραφικές Τέχνες, τους κ.κ. Τάκη & Φύλλις Κυριακοπούλου, καθώς και τον κ. Κώστα Γώγο για την προσφορά πιστοποιημένου χαρτιού FSC και τη δωρεάν εκτύπωση των

Οικοσκόπιο: η βάση της ελληνικής φύσης Οι ηλεκτρονικές διαδικτυακές εφαρμογές που περιέχουν χάρτες πάσης φύσεως, ολοένα και πληθαίνουν στον παγκόσμιο ιστό. Τι ισχύει όμως με τους χάρτες για την ελληνική φύση; Με τη δημιουργία του Οικοσκοπίου, μιας φιλόδοξης χαρτογραφικής εφαρμογής, το WWF Ελλάς προσφέρει σε όλους μας τη δυνατότητα να περιηγηθούμε στον «περιβαλλοντικό χάρτη» της Ελλάδας. Πλήθος τοπογραφικών και υδρογραφικών στοιχείων αλλά και πληροφορίες για οικισμούς, προστατευόμενες περιοχές και φυτικά είδη, μας περιμένουν για πρώτη φορά συγκεντρωμένα σε μία ιστοσελίδα (http://www. oikoskopio.gr/), για ένα περιβαλλοντικό «διαδικτυακό ταξίδι». Η νέα αυτή διαδικτυακή εφαρμογή όμως, αποτελεί κι έναν πολύτιμο «σύμμαχο» όποιου πολίτη επιθυμεί να κινηθεί νομικά για περιπτώσεις περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Μέσω της συνοδευτικής φόρμας καταγγελίας και της δυνατότητας εκτύπωσης του χάρτη με τα πλήρη στοιχεία, οι πολίτες μπορούν πλέον να υποβάλλουν επαρκώς στοιχειοθετημένες και ακριβείς καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές. Η δημιουργία του Oικοσκόπιου εντάσσεται στις δράσεις του προγράμματος «Το Μέλλον των Δασών», το οποίο και συγχρηματοδοτείται από τα Ιδρύματα Ι.Σ. Λάτση, Α.Γ. Λεβέντη και Μποδοσάκη, καθώς και με την υποστήριξη ιδιωτών.

*Οι Διακεκριμένοι Φίλοι του WWF Ελλάς είναι ιδιώτες υποστηρικτές που ενισχύουν το έργο μας με τακτική ετήσια δωρεά από €480 και άνω. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον κύκλο των Διακεκριμένων Φίλων του WWF Ελλάς, παρακαλώ επικοινωνήστε με την Κατερίνα Τριανταφύλλου στο τηλέφωνο: 210 – 3314893, ή την ηλεκτρονική διεύθυνση: k.triantafillou@wwf.gr

24

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Διαβάστε ηλεκτρονικά τον Ζωντανό Πλανήτη στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της οργάνωσης: www.wwf.gr

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

1


Δωρεές

Δωρεές εις μνήμην

Αγαπητοί φίλοι, Μέσα στο διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία μας επικοινωνία μέσω του Ζωντανού Πλανήτη, έχουν συμβεί πολλά στο δύσμοιρο περιβάλλον της χώρας μας. Ξαναζήσαμε τις τραγικές στιγμές του 2007, με τις πυρκαγιές να μαίνονται και πάλι ανεξέλεγκτες. Βρεθήκαμε θεατές στο ίδιο τραγικό έργο, με το σύστημα δασοπροστασίας της χώρας να φανερώνει για άλλη μια φορά τις προφανείς αδυναμίες του, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για ριζικές τομές στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η διαχείριση και προστασία των δασών. Προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, το WWF και πολλοί άλλοι φορείς έχουν καταθέσει σχετικές προτάσεις εδώ και καιρό – ελπίζουμε κάποτε να προκύψει η αναγκαία βούληση για την υιοθέτηση τους… Μιας και μιλάμε για βούληση, η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, καλείται να δείξει περιβαλλοντική πυγμή και βούληση για πολλά πιεστικά περιβαλλοντικά προβλήματα – δάση, απορρίμματα, χωρο(α)ταξία, απώλεια βιοποικιλότητας, κλιματική αλλαγή κοκ. Διατηρώντας πάντα την ανεξαρτησία του και τον επιστημονικά τεκμηριωμένο λόγο του, το WWF Ελλάς θα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, πρόθυμο πάντα να συνδράμει στην όποια θετική πρωτοβουλία αλλά και ικανό να ασκήσει κριτική στα κακώς κείμενα. Στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας, μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την κρίσιμη διάσκεψη της Κοπεγχάγης. Δουλεύουμε πυρετωδώς σε όλο τον κόσμο και μαζί με άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις προκειμένου να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα – μια δεσμευτική συμφωνία ικανή να ανατρέψει τα δυσοίωνα σενάρια της κλιματικής αλλαγής. Τέλος, το ειδικό θέμα αυτού του τεύχους είναι εξαιρετικά αφιερωμένο σε μια ομάδα ανθρώπων στους οποίους το WWF οφείλει πραγματικά πολλά. Τα μέλη της Νομικής Ομάδας Υποστήριξης Πολιτών, με την αφοσίωση και παρεμβατική δουλειά τους μας δείχνουν έμπρακτα και με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο την πεμπτουσία του εθελοντισμού. Γνωρίστε τους από κοντά και αντλήστε και εσείς λίγη από την αισιοδοξία τους και τον ενθουσιασμό τους. Θα μας χρειαστεί… Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Ευχαριστούμε θερμά: Τριμηνιαία έκδοση του WWF Ελλάς

Tεύχος 16, Σεπτέμβριος - Οκτώβριος - Νοέμβριος 2009

Εξωφύλλο: © Μάριος ΒΟΝΤΑΣ / WWF Ελλάς ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ WWF Ελλάς, Φιλελλήνων 26, 105 58 Αθήνα, τηλ.: 210 33 14 893, fax: 210 32 47 578 ΕΚΔΟΤΗΣ-ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Δημήτρης Καραβέλλας Φιλελλήνων 26, 105 58 Αθήνα, τηλ.: 210 33 14 893, fax: 210 32 47 578 ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ Γιώργος Βελλίδης ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Δημήτρης Καραβέλλας, Θεοδότα Νάντσου, Ιάσονας Κάντας, Άννα Κάββουρα, Γιώργος Βελλίδης, Μάριος Βόντας. Σ’ αυτό το τεύχος συνεργάστηκαν: Έμιλυ Κερν, Δέσποινα Τζιάλα, Νίκος Γεωργιάδης, Εύη Κορακάκη, Κώστας Ποϊραζίδης, Παναγιώτης Λατσούδης, Αντώνης Μαρτίνης. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ-ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ-ΣΚΙΤΣΑ Μάριος Βόντας ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΜΙΧΑΛΗΣ ΟΡΦΑΝΟΣ ΑΕΒΕ, Γραφικές Τέχνες, Έβδομη οδός 9, ΒΙΟ.ΠΑ. Άνω Λιοσίων 133 41 τηλ.: 210-2513308, fax.: 210-2532526

Ευχαριστούμε την εταιρεία Μιχάλης Ορφανός ΑΕΒΕ - Γραφικές Τέχνες για τη δωρεάν εκτύπωση του περιοδικού!

Η Ρουθ και ο Γιάννης είναι συνηθισμένοι άνθρωποι, αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς είναι η απόφασή τους, ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα, να αφήσουν το κτήμα τους στην Εύβοια, στο WWF Ελλάς μέσω της διαθήκης τους. Όπως χαρακτηριστικά μας έγραψε η ίδια η Ρουθ για την απόφασή της: «Το πιο καλό πράγμα που αγόρασα, είναι ένα κομμάτι γης. Το πιο ικανοποιητικό πράγμα που έκανα, ήταν που το δούλεψα. Το πιο σοφό πράγμα που έκανα, ήταν που το κληροδότησα στο WWF». Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα Κληροδοτημάτων του WWF Ελλάς, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την Κατερίνα Τριανταφύλλου στο τηλέφωνο: 210 - 3314893, ή την ηλεκτρονική διεύθυνση k.triantafillou@wwf.gr

Ευχαριστούμε... Την κυρία Καίτη Κυριακοπούλου για τη συνεχή και συνεπή υποστήριξή της και την απόφασή της να προσφέρει νέα δωρεά για το έργο μας, ποσού €10.000. Μας συγκίνησε ιδιαίτερα.

© Copyright WWF Greece, 2009.

Την κυρία Όλινκα Βαρβιτσιώτη. για την απόφασή της να προσφέρει στους μικρούς καλεσμένους στη βάφτιση της κόρης της, αντί για παιδικές μπομπονιέρες, υιοθεσίες απειλούμενων ειδών. Μια συμβολική κίνηση που ευελπιστούμε να αρέσει και να βρει πολλούς μιμητές.

Για αναδημοσίευση κειμένων από τον ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΛΑΝΗΤΗ απαιτείται προηγουμένως άδεια του εκδότη. Η αναδημοσίευση φωτογραφιών απαγορεύεται.

Την TETRA PAK South Eastern Europe και τον εργαζόμενο Βασίλη Ξενογιάννη, που κατά τη διάρκεια εσωτερικής συνάντησης όλων των εργαζομένων στο Ναύπλιο προσέφεραν το ποσό των €190 για την ενίσχυση του έργου μας.

SGS - COC - 2038

Δημήτρης Καραβέλλας

Κληροδοτήματα

Ο Ζωντανός Πλανήτης τυπώνεται σε 100% μη χλωριωμένο χαρτί Bianco Flash Master 110 gsm, που προέρχεται από χαρτοπολτό πιστοποιημένης ξυλείας FSC σε ποσοστό >30%.

Την Coca Cola Τρία Έψιλον, για τη δωρεά του ποσού των €3.300, για υλοποίηση έργων στα Σεκάνια Ζακύνθου: • συντήρηση δρόμου προς υδατοδεξαμενές • πλήρωση δεξαμενών με νερό • αγορά αντλίας για τις υδατοδεξαμενές, για την εύκολη αναρρόφηση νερού σε περίπτωση φωτιάς • εργασίες συντήρησης στο φυλάκιο του WWF

Φθινόπωρο 2009

για ένα ζωντανό πλανήτη

Διαβάστε ηλεκτρονικά τον Ζωντανό Πλανήτη στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της οργάνωσης: www.wwf.gr

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

25

Τον κύριο Νικόλαο και την κυρία Μαριλένα Στάη για τη δωρεά τους στο WWF Ελλάς, ποσού 200 ευρώ, στη μνήμη Γιάννη Γεωργακάκη. Την καλή φίλη της οργάνωσης (επιθυμεί να μην αναφερθεί το όνομά της), η οποία προσέφερε για το έργο του WWF Ελλάς, από 200 ευρώ στη μνήμη των: • Λουΐζας Γαβριήλογλου • Ελένης Κυριακοπούλου • Ηρώς Χριστοπούλου • Άγγελου Παπανικολάου • Κωνσταντίνου Παπαβασιλείου και • Βίλμας Παπαβασιλείου Την κυρία Κορονάκη Ελένη εκ μέρους των οικογενειών Νικόλαου Φουρναράκη, Ιωάννη Αντύπα & Παναγιώτη Σκαλτσά για τη δωρεά ποσού 150 ευρώ εις μνήμην Στέλιου Ξυδάκη. Την οικογένεια Φραγκίσκου & Έλενας Ξυδιανού για τη δωρεά τους €50,00 στη μνήμη Θανάση Βρυνιώτη. Στις αρχές του φθινοπώρου έφυγε από τη ζωή, ο καλός μας φίλος, οικονομολόγος Σπήλιος Παπασπηλιόπουλος. Κορυφαίος διανοούμενος του οικολογικού χώρου και βαθιά δημοκράτης, ο Σ. Παπασπηλιόπουλος ήταν ταυτόχρονα και σιωπηλός αγωνιστής για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Μετά από επιθυμία της οικογένειάς του, αντί στεφάνων στη μνήμη του, κατατέθηκαν υπέρ WWF Ελλάς οι κάτωθι δωρεές: • Κωνσταντίνος & Δάφνη Σημίτη €100,00 • Καραΐσκος €50,00 • Ιωάννης Μαρίνος €300,00 • Δημήτριος Αργυριάδης €200,00 • Ελένη Αργυριάδου €200,00 • Νίκος Μουζέλης & Θάλεια Δραγώνα €250,00 • Τζένη Σακελλαροπούλου €100,00 Ευχαριστούμε θερμά και εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας. Μπορείτε να καταθέσετε τη δωρεά σας στους παρακάτω λογαριασμούς του WWF Ελλάς: Εθνική Τράπεζα: Αρ. Λογαρ/μού:104/48044064 Alpha bank: Αρ. Λογαρ/μού:1010020020-21025 Eurobank: Αρ. Λογαρ/μού: 0026-0101-59-0100114688


ζωντανός

Τριμηνιαία έκδοση του WWF Ελλάς

πλανήτης Σεπτέμβριος - Οκτώβριος - Νοέμβριος 2009

© Jon Aars / Norwegian Polar Institute / WWF-Canon

Τεύχος 16

Με 3 ευρώ μπορείτε να πιείτε έναν καφέ, να διαβάσετε μια κυριακάτικη εφημερίδα, να μιλήσετε 10 λεπτά στο κινητό σας, ή να βοηθήσετε ένα είδος που απειλείται, να επιβιώσει!

Ναι, θέλω κι εγώ να υιοθετήσω συμβολικά, ένα απειλούμενο είδος! Όνομα: ............................................................................. Επώνυμο: ........................................................................ Οδός: ................................................... Αριθ.: ....... Πόλη: .......................................................... Τ.Κ.: ................ Τηλ.: ............................. Έτος γέννησης: ................ Aριθ. υποστηρικτή (εάν είστε): ..........................................

Δελφίνι

Γιγάντιο πάντα

Πολική Αρκούδα

Κραυγαετό

Caretta caretta

Τίγρη

Γίνομαι Yποστηρικτής του WWF Ελλάς και Υιοθετώ:

Προσφέρω κάθε μήνα το ποσό: q€3 q€5 q€10 q€.................... (άλλο ποσό)

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και στείλτε το κουπόνι στο WWF Ελλάς, Φιλελλήνων 26, Αθήνα 105 58, ή με fax: 210-3247578

Νομική ομάδα υποστήριξης πολιτών Κοντά στον ενεργό πολίτη

Κωδ.: 7869

Ζωντανος πλανήτης - τεύχος 16  

Το τριμηνιαίο περιοδικό του WWF σε ηλεκτρονική μορφή

Ζωντανος πλανήτης - τεύχος 16  

Το τριμηνιαίο περιοδικό του WWF σε ηλεκτρονική μορφή

Advertisement