Page 1

ζωντανός

Τριμηνιαία έκδοση του WWF Ελλάς

πλανήτης

© Andrey Nekrasov / WWF-Canon

Τεύχος 15

Ιούνιος - Ιούλιος - Αύγουστος 2009

Κωδ.: 7869

Με €3 μπορείτε να πιείτε έναν καφέ, να διαβάσετε μια κυριακάτικη εφημερίδα, να μιλήσετε 10 λεπτά στο κινητό σας, ή να βοηθήσετε ένα είδος που απειλείται, να επιβιώσει!

Ναι, θέλω κι εγώ να υιοθετήσω ένα απειλούμενο είδος! Όνομα:.............................................................................. Επώνυμο: ........................................................................ Οδός: .................................................... Αριθ.: ........ Πόλη: . ......................................................... Τ.Κ.: ................ Tηλ.: ............................................. κιν.: . .................................................. επάγγελμα: ........................................... e-mail: .............................................................. έτος γέννησης: ............... Aριθ. υποστηρικτή (εάν είστε): . ..........

Δελφίνι

Γιγάντιο πάντα

Αργυροπελεκάνο

Κραυγαετό

Caretta caretta

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και στείλτε το κουπόνι στο WWF Ελλάς, Φιλελλήνων 26, Αθήνα 105 58, ή με fax: 210-3247578

© 1986, ® WWF Registered Trademark Owner

Τίγρη

Γίνομαι Υποστηρικτής του WWF και Υιοθετώ:

Η Ώρα της Γης ήταν μόνο η αρχή. Μπορούμε πιο πολλοί, μπορούμε περισσότερα!


Δωρεές

Δωρεές εις μνήμην

Αγαπητοί φίλοι, Μαζί με τις καλύτερες ευχές μας για δροσερό και ξένοιαστο καλοκαίρι, σας στέλνουμε ένα πολύ «ζεστό» τεύχος του Ζωντανού Πλανήτη, γεμάτο με ανθρώπους που δίνουν αγώνες για το περιβάλλον! Όπως θα δείτε, αυτό το τρίμηνο ήταν γεμάτο από δράση. Πρωταγωνιστές όμως αναδειχθήκατε εσείς! Διαβάστε λοιπόν τον απολογισμό για την άνευ προηγουμένου συμμετοχή στην πιο μαζική δράση περιβαλλοντικού ακτιβισμού, την Ώρα της Γης και μοιραστείτε τη δική μας περηφάνια και ελπίδα. Τα εκατοντάδες μηνύματα και οι φωτογραφίες που λάβαμε από κάθε γωνιά της Ελλάδας έχουν ουσία και δίνουν χρώμα και προσωπικό τόνο στο τεύχος μας αυτό. Διαβάστε επίσης και τον απολογισμό για τη μεγάλη συμμετοχή στην ηλεκτρονική συλλογική «ψήφο» για το περιβάλλον. Φιλοξενούμε επίσης και την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του φίλου Τζιμ Ληπ, Γενικού Διευθυντή του διεθνούς WWF, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος και κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Μιας και μιλάμε για το διεθνές WWF, σας καλούμε να μοιραστείτε τη χαρά μας για την απονομή στον δικό μας Θύμιο Παπαγιάννη του τίτλου του Επίτιμου Μέλους του Διεθνούς WWF! Δημήτρης Καραβέλλας

Τριμηνιαία έκδοση του WWF Ελλάς

Tεύχος 15, Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος 2009

Εξωφύλλο: © Μάριος ΒΟΝΤΑΣ / WWF Ελλάς ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ WWF Ελλάς, Φιλελλήνων 26, 105 58 Αθήνα, τηλ.: 210 33 14 893, fax: 210 32 47 578 ΕΚΔΟΤΗΣ-ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Δημήτρης Καραβέλλας Φιλελλήνων 26, 105 58 Αθήνα, τηλ.: 210 33 14 893, fax: 210 32 47 578 ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ Γιώργος Βελλίδης ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Δημήτρης Καραβέλλας, Θεοδότα Νάντσου, Άννα Κάββουρα, Γιώργος Βελλίδης, Μάριος Βόντας, Σ’ αυτό το τεύχος συνεργάστηκαν: Τάνια Γεωργιοπούλου, Ιάσονας Κάντας, Έμιλυ Κερν, Μαίρη Κορωναίου. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ-ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ-ΣΚΙΤΣΑ Μάριος Βόντας ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΜΙΧΑΛΗΣ ΟΡΦΑΝΟΣ ΑΕΒΕ, Γραφικές Τέχνες, Έβδομη οδός 9, ΒΙΟ.ΠΑ. Άνω Λιοσίων 133 41 τηλ.: 210-2513308, fax.: 210-2532526 © Copyright WWF Greece, 2009.

Νέο και ανανεωμένο www.wwf.gr Το www.wwf.gr, η ιστοσελίδα της οργάνωσης αποτελεί εδώ και χρόνια σημείο αναφοράς για τους ευαισθητοποιημένους πολίτες, τα ΜΜΕ και όσους έχουν ανάγκη να ενημερωθούν για τα κρίσιμα περιβαλλοντικά θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα και ο πλανήτης.

Για αναδημοσίευση κειμένων από τον ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΛΑΝΗΤΗ απαιτείται προηγουμένως άδεια του εκδότη. Η αναδημοσίευση φωτογραφιών απαγορεύεται.

Τώρα το wwf.gr ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση, δομή και εφαρμογές για ακόμη ευκολότερη πλοήγηση! Παρέχει όπως πάντα επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση, εργαλεία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωση για τη δράση του WWF Ελλάς.

Ο Ζωντανός Πλανήτης τυπώνεται σε 100% μη χλωριωμένο χαρτί Bianco Flash Master 110 gsm, που προέρχεται από χαρτοπολτό πιστοποιημένης ξυλείας FSC σε ποσοστό >30%.

Ο χρήστης μπορεί να πλοηγηθεί εύκολα και να αντλήσει τις πληροφορίες που αναζητά, τόσο μέσα από μια αναλυτική παρουσίαση των προγραμμάτων πεδίου, όσο και μέσα από ενότητες αφιερωμένες στην ενεργό δράση των πολιτών, μέσα από εκστρατείες και συμμετοχή στην άσκηση πολιτικής πίεσης. Ιδιαίτερη έμφαση στη νέα μας ιστοσελίδα έχουμε δώσει στο κομμάτι της δικής σας συμμετοχής στο έργο του WWF Ελλάς, ενώ μέσα από παράλληλες διαδικτυακές εφαρμογές όπως το Google earth, το Youtube και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουμε τη δυνατότητα στους επισκέπτες να μοιραστούν το περιεχόμενο της σελίδας και να διαδώσουν το μήνυμα του WWF.

SGS - COC - 2038

Καλοκαίρι 2009

Η ευεργεσία είναι παράδοση στη χώρα μας. Η κληροδοσία όμως είναι μια έννοια που δύσκολα αφομοιώνεται, ως ανάγκη και ως πρακτική. Ο επί χρόνια υποστηρικτής μας, Μενέλαος Κούσιος, άφησε την περιουσία του στο WWF Ελλάς, το 2005. Την απόφασή του αυτή είχε πάρει πολλά χρόνια πριν και την είχε κοινοποιήσει στους φίλους του. Η έκπληξή μας ήταν μεγάλη, η ευγνωμοσύνη μας ακόμη μεγαλύτερη! Ελπίζουμε και άλλοι να θελήσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα κληροδοτημάτων του WWF Ελλάς μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την κυρία Κατερίνα Τριανταφύλλου στο τηλ.: +30 210 33 14 893.

Τους ευχαριστούμε θερμά! για την προσφορά τους Την Οικογένεια Λεμονίδη για την απόφασή της να προσφέρει δωρεά €10.000 υπέρ του συνολικού έργου του WWF Ελλάς. την Γκαλερί Ζουμπουλάκη για την ευγενική χορηγία του πολλαπλού της φωτογράφου Δανάης Στράτου, —από τη σειρά Soul Forest— που προσφέρθηκε ως βραβείο στον σκηνοθέτη της ταινίας Crude (Αργό πετρέλαιο) Τζο Μπέρλιντζερ. Το βραβείο απένειμε για τρίτη χρονιά το WWF Ελλάς, για την κατηγορία Κοινωνία και Περιβάλλον στο 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Την κυρία Καίτη Κυριακοπούλου για την συνεχή υποστήριξη και την απόφασή της να προσφέρει δωρεά €10.000. Τα μέλη του συλλόγου Μελτέμι Ραφήνας για την απόφασή τους να συγκεντρώσουν το ποσό των €2.625 για την ενίσχυση του προγράμματος «Το Μέλλον των Δασών».

για τις υπηρεσίες και τα είδη τους • Την εταιρεία Pricewaterhouse Coopers που προσέφερε σε συνεργάτιδά μας από το Τμήμα Οικονομικών Υπηρεσιών, τη δυνατότητα να παρακολουθήσει δωρεάν σεμινάριο κατάρτισης με τίτλο: «Πιστοποιημένο Λογιστικό Σεμινάριο για μη ειδικούς στη Λογιστική».

• Την εταιρεία ΕΝΤΥΠΩΣΙΣ – Π. Κυριακόπουλος & Σία ΟΕ, για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας για δωρεάν εκτύπωση ενημερωτικού φυλλαδίου, για τις ανάγκες του τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF Ελλάς. • Την εταιρεία Pulse of Fashion για τη δωρεάν παραχώρηση και εκτύπωση των T-shirts για τις επικοινωνιακές ανάγκες της συμβολικής δράσης «Η Ώρα της Γης». • Την εταιρεία Intelli Solutions Α.Ε., για τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών, με προσαρμογές στο Σύστημα Βάσης Δεδομένων του WWF Ελλάς.

Ευχαριστούμε την εταιρεία Μιχάλης Ορφανός ΑΕΒΕ - Γραφικές Τέχνες για τη δωρεάν εκτύπωση του περιοδικού!

για ένα ζωντανό πλανήτη Επισκεφτείτε το ανανεωμένο site της οργάνωσης www.wwf.gr

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

25

Ο απρόσμενος θάνατος του Καθηγητή Γ. Παπαδημητρίου τον περασμένο Φεβρουάριο, άφησε μεγάλο κενό στο κοινωνικό σύνολο που έχασε έναν άνθρωπο με ιδιαίτερες ευαισθησίες και περιβαλλοντική συνείδηση. Εμείς, οι άνθρωποι του WWF Ελλάς, χάσαμε έναν στενό συνεργάτη, φίλο και υποστηρικτή. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στα μέλη της οικογένειάς του και τους ευχαριστούμε θερμά που σε αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή αποφάσισαν να συμπεριλάβουν το WWF Ελλάς μεταξύ των αποδεκτών των δωρεών στη μνήμη του. Ευχαριστούμε επίσης και όλους εκείνους που προσέφεραν δωρεά στη μνήμη του. • Ήβη Νανοπούλου & Θύμιος Παπαγιάννης • Θεόδωρος & Γιάννα Αγγελοπούλου • Βίλκα Αγουρίδη • Ματίνα Ασημακοπούλου • Αριστείδης Βέτσικας • Αγγελική Γιαννοπούλου • Ίδρυμα Κωνσταντίνου Σημίτη • Κωνσταντίνος & Δάφνη Σημίτη • Νίκη Καλτσόγια – Τουρναβίτη • Βιργινία Καραβά – Στάμου • Δ. Κατσούλης • Μιχάλη Πικραμένος • Παναγιώτης Πετρόπουλος & Ιάσονας Ινδαρές • Νικόλαος & Αλεξάνδρα Στασινοπούλου • Αθανάσιος Χατζηδημητρίου • Χρίστος Γεραρής • Αγγέλα Κοκκόλα • Κωνσταντίνος Βερροιόπουλος • Τάκης Βιδάλης – Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής • Ένωση Δικαστών Συμβουλίου Επικρατείας • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα ΠΑΣΟΚ • Ο κύριος Κώστας Ταμπουράκης προσέφερε δωρεά €150,00 εις μνήμη Γιώργου Θεοφάνους. Τον ευχαριστούμε θερμά. • Η κυρία Αγγέλα Κοκκόλα προσέφερε δωρεά €100,00 για το έργο του WWF Ελλάς, εις μνήμην Λένας Μπαντέκα. Ευχαριστούμε πολύ. • Ευχαριστούμε την οικογένεια Σαλτιέλ που προσέφερε δωρεά για το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF Ελλάς, στη μνήμη Κώστα Χάιτα, Καίτης Τσατσομοίρου και Μαρίκας Τσατσομοίρου. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια. Μπορείτε να καταθέσετε τη δωρεά σας στους παρακάτω λογαριασμούς του WWF Ελλάς: Εθνική Τράπεζα: Αρ. Λογαρ/μού:104/48044064 Alpha bank: Αρ. Λογαρ/μού:1010020020-21025 Eurobank: Αρ. Λογαρ/μού: 0026-0101-59-0100114688


νέα της οργάνωσης

φίλη της οργάνωσης Πώς αξιολογείς την εμπειρία σου να έχεις εργασθεί στην ομάδα της Ελληνικής Ώρας της Γης;

τογραφίες τους από τη δική τους Ώρα της Γης. Τι μηνύματα πήρες από την επαφή σου με σχεδόν τους μισούς δήμους και κοινότητες της χώρας; Ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρον, γιατί τα τηλεφωνήματα που δεχόμουν καθημερινά ήταν πάρα πολλά. Χάρηκα πολύ που είδα πως υπάρχουν άνθρωποι στους δήμους που έχουν όρεξη να κινητοποιηθούν και οι ίδιοι αλλά και να κινητοποιήσουν και άλλο κόσμο. Συνάντησα βέβαια και ανθρώπους που ήταν διστακτικοί και δεν πίστευαν και πολύ στην αποτελεσματικότητα της εκστρατείας της Ώρας της Γης. Η απάντησή μου ήταν κάτι που πιστεύω πολύ και μου δίνει δύναμη να συνεχίζω να ζω με τον τρόπο που ζω ως τώρα, πως τα πράγματα δεν αλλάζουν από μόνα τους και ότι ο καθένας από εμάς είτε ως άτομο είτε ως φορέας, εργάζεται για το καλύτερο και το συλλογικό συμφέρον για μια καλύτερη ζωή, μια καλύτερη κοινωνία, για το καλό του πλανήτη.

Όπως προανέφερα ήταν μια πολύ θετική και καλή εμπειρία. Με την ομάδα είχαμε πολύ καλή συνεργασία και κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι ένα καλό περιβάλλον, κάτι που σου δίνει το έναυσμα να δουλεύεις αποδοτικά και με κέφι, χωρίς κανέναν καταναγκασμό. Χαίρομαι που γνώρισα και συνεργάστηκα με τα παιδιά της ομάδας της Ελληνικής Ώρας της Γης, γιατί πέρα από το θετικό κλίμα είναι και καλοί επαγγελματίες. Τέλος, αυτή η εμπειρία μου, μου έδωσε να καταλάβω πόσο καλά και αποδοτικά μπορεί να λειτουργεί ένας οργανισμός όταν ο κόσμος που τον πλαισιώνει είναι άνθρωποι που αγαπάν αυτό που κάνουν και εμπνέονται μέσα από το χώρο και το αντικείμενο της εργασίας τους. Μου άρεσε πολύ που μου δόθηκε αυτή η δυνατότητα να εργαστώ έστω και εθελοντικά στο WWF Ελλάς, και αν με ρωτούσατε τώρα αν θα το ξανάκανα, η απάντηση θα ήταν ένα μεγάλο ΝΑΙ.

εν τάχει... Δεσμεύσεις χωρίς εφαρμογή: H περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα (Ιούνιος 2009) Διαβάστε την πέμπτη ετήσια επισκόπηση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής μας νομοθεσίας στην ιστοσελίδα http://politics.wwf.gr Πράσινες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη (Ιούνιος 2009) Τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξασφαλίζουν στους Ευρωπαίους οι δραστηριότητες της «πράσινης» οικονομίας, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Γραφείου του WWF. Διαβάστε την έκθεση (στα αγγλικά) στη διεύθυνση http://www.wwf.gr/images/pdfs/ low_carbon_jobs.pdf Νομική Ομάδα Υποστήριξης Πολιτών: 7 χρόνια, 500 υποθέσεις για το περιβάλλον (Ιούνιος 2009)

Η Νομική Ομάδα του WWF Ελλάς, η οποία λειτουργεί χάρις στον ενθουσιασμό και την αφοσίωση τουλάχιστον 100 ενεργών εθελοντών (κυρίως νομικών, μηχανικών και φυσικών επιστημόνων) «γιορτάζει» τις περισσότερες από 500 υποθέσεις περιβαλλοντικής υποβάθμισης που έχει διερευνήσει. Διαβάστε την «επετειακή» έκδοση για τη Νομική μας Ομάδα στη διεύθυνση http://www. wwf.gr/images/pdfs/EkdosiNOmadasMay2009.pdf Κοινή πρόταση στρατηγικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων (Απρίλιος 2009) Τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), η Greenpeace, το WWF και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS επεξεργάστηκαν και καταθέτουν μια ολοκληρωμένη πρόταση με τον τίτλο «Στρατηγικό

Μοντέλο Διαχείρισης των Απορριμμάτων». Η πρόταση έρχεται να απαντήσει αφενός στην απογοητευτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και αφετέρου στις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στη σχετική Κοινοτική νομοθεσία. Διαβάστε την στη διεύθυνση http://politics. wwf.gr/images/stories/commonngoproposal-wastemanagement-april2009.pdf Παρέμβαση για την προστασία του Υμηττού (Μάρτιος 2009) Διαβάστε το κείμενο παρέμβασης του WWF Ελλάς στην προσπάθεια τροποποίησης του καθεστώτος προστασίας του Υμηττού. Στη σελίδα http:// politics.wwf.gr/images/stories/docs/ positions/09mar_wwf_pdymittou.pdf

Η καρδιά των νησιωτικών υγροτόπων χτυπά στην Κρήτη με σεβασμό στο περιβάλλον Η εταιρία Vario Clean Α.Ε. είναι από τον Απρίλιο του 2009 ο αποκλειστικός προμηθευτής του WWF Ελλάς σε προϊόντα χάρτου, για τις ανάγκες των χώρων υγιεινής των γραφείων μας. Μια εύκολη επιλογή για εμάς, αφού η Vario Clean αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τα συστήματα επαγγελματικών χαρτικών με την επωνυμία TORK. Καινοτόμα προϊόντα, με κορυφαία ποιότητα. Η σχέση του WWF International με την εταιρία SCA, παραγωγό των προϊόντων TORK, δεν είναι καινούργια. Η SCA βρίσκεται επί σειρά ετών στην κορυφή της κατάταξης των βιομηχανιών χάρτου ως η πιο «πράσινη» εταιρία, βάση των κριτηρίων που έχει θέσει το WWF International. Αυτή ακριβώς η οικολογική ευαισθησία των προϊόντων TORK, οδήγησε στην συμμετοχή εκπροσώπου του WWF Ελλάς στις εργασίες του 2ου Πανελλαδικού Συνεδρίου Συνεργατών της Vario Clean. Ο κ. Μαλεγκάνος ενημέρωσε τους συνέδρους για τα κρίσιμα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ευχαριστούμε θερμά την εταιρία Vario Clean Α.Ε. για την υιοθέτηση και την μεταλαμπάδευση της φιλοσοφίας του «πράσινου επιχειρείν» και προσβλέπουμε σε περαιτέρω κοινές ενέργειες στο μέλλον. Η εταιρία Vario Clean Α.Ε. εδρεύει στην οδό Πειραιώς 205, στον Ταύρο και είναι χορηγός του συστήματος προϊόντων και υπηρεσιών για προσωπική υγιεινή στο γραφείο του WWF Ελλάς. Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον διαδικτυακό τόπο: www.varioclean.gr

24

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Επισκεφτείτε το ανανεωμένο site της οργάνωσης www.wwf.gr

Το έργο της απογραφής των υγροτόπων στην Κρήτη ολοκληρώνεται τον Μάιο. Τους τελευταίους μήνες απογράφηκαν συνολικά 170 φυσικοί και 60 τεχνητοί υγρότοποι. Από την έρευνα προκύπτει ότι πάνω από το 80% των φυσικών υγροτόπων -κυρίως των παράκτιων- υποβαθμίζονται συστηματικά λόγω εκχερσώσεων, επιχωματώσεων, μπαζωμάτων και δόμησης. Η υποβάθμιση των μισών από αυτούς είναι πλέον πολύ σοβαρή ή -σε αρκετές περιπτώσεις- μη αναστρέψιμη, ενώ καταγράφηκαν τουλάχιστον 15, οι οποίοι έχουν καταστραφεί πλήρως κατά τα τελευταία 15-20 χρόνια. Οι δράσεις του WWF Ελλάς για την προστασία των υγροτόπων του νησιού ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο και διαρκώς κλιμακώνονται. Εκτός από τις πολυάριθμες παρεμβάσεις μέσω των ΜΜΕ, των καταγγελιών και των επαφών με τους επιστημονικούς φορείς και τους ΟΤΑ, μεγάλο βάρος της προσπάθειας επικεντρώνεται και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών. Με ημερίδες, διαλέξεις αλλά και με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε υποβαθμισμένους υγροτόπους, το WWF Ελλάς έχει καταφέρει να κινητοποιήσει αρκετούς πολίτες, πολλοί εκ των οποίων θα στελεχώσουν το Δίκτυο Εθελοντών για την προστασία των νησιωτικών υγροτόπων το οποίο σύντομα θα επεκταθεί και στην Κρήτη. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί επιτυχημένες εκδηλώσεις για τους υγροτόπους του Αλμυρού Ηρακλείου και Αποσελέμης Γουβών, ενώ προγραμματίζονται και άλλες στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης.

© Θάνος ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ / WWF Ελλάς

© Θάνος ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ / WWF Ελλάς

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

1


νέα της οργάνωσης Το WWF στο Συνέδριο της Αθήνας για τη βιοποικιλότητα Ανησυχία, εγρήγορση αλλά και ελπίδα είναι τα βασικά μηνύματα από το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία της βιοποικιλότητας που πρόσφατα φιλοξένησε η Αθήνα. Κατά το διήμερο 27 – 28 Απριλίου, η ελληνική πρωτεύουσα απετέλεσε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας περιβαλλοντικής κοινότητας, καθώς συζητήθηκε η ευρωπαϊκή πολιτική για την προστασία της βιοποικιλότητας, για την κρίσιμη περίοδο μετά το 2010. Ο Γενικός Διευθυντής του διεθνούς WWF, κ. Τζιμ Ληπ, βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του συνεδρίου. Στην κεντρική του ομιλία, ο κ. Ληπ τόνισε ότι «ήρθε η στιγμή να φέρουμε την προστασία του βιολογικού μας πλούτου στο επίκεντρο της πολιτικής μας». Βήμα απαραίτητο, καθώς με τη βιοποικιλότητα να σημειώνει μείωση της τάξης του 30% από το 1970, είναι προφανές ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως σήμερα, παρά την όποια πρόοδο, δεν επαρκούν.

Ντοκιμαντέρ για την αλιεία με συμμετοχή του WWF Ελλάς Στην Κάλυμνο ταξίδεψε το WWF Ελλάς, 1 και 2 Απριλίου, στο πλαίσιο των δράσεών του σχετικά με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί, συμμετείχε στα γυρίσματα ντοκιμαντέρ με θέμα: «Επιτυχημένα Παραδείγματα Διαχείρισης Αλιείας σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο». Στα νερά του ακριτικού νησιού, μετά από αίτημα των ψαράδων, έχουν ληφθεί διαχειριστικά μέτρα που αφορούν στην λεκάνη Καλύμνου – Κω, περιορίζοντας την αλιευτική προσπάθεια και αυξάνοντας την επιλεκτικότητα των αλιευτικών εργαλείων. Η αποστολή του WWF διαπίστωσε στην πράξη την αποδοτικότητα αυτών των μέτρων, καθώς τα γυρίσματα έγιναν στην προστατευόμενη περιοχή. Οι αλιεύσεις που έγιναν μάλιστα με δύο είδη διχτυών, περιλάμβαναν άφθονες κουτσομούρες και σουπιές. Τα υπόλοιπα γυρίσματα έγιναν στη Σκωτία, την Ισπανία και τη Δανία. Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι η προώθηση διαχειριστικών μέτρων που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της αλιείας στην Ευρώπη.

Στο ξεκίνημα του διαλόγου για την Ευρωπαϊκή πολιτική, για τη βιοποικιλότητα μετά το 2010, το WWF κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δηλώσει ότι θα διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στις παγκόσμιες περιβαλλοντικές διαπραγματεύσεις.

Δαδιά: Έναρξη παρακολούθησης της αναπαραγωγικής επιτυχίας του Μαυρόγυπα Ξεκίνησε και φέτος η ετήσια παρακολούθηση της αναπαραγωγικής επιτυχίας του Μαυρόγυπα, του είδους «σημαία» της περιοχής, καθώς διατηρεί στη Δαδιά τη μοναδική αναπαραγωγική του αποικία στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Στο μικρό διάστημα λίγων εβδομάδων (τέλος Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου), το θηλυκό γεννά ένα μόνο αβγό. Το πολύτιμο αυτό αβγό θα επωάσουν στη συνέχεια σε φωλιές πάνω σε μαυρόπευκα και οι δύο γονείς για περίπου δύο μήνες. Η φωλιά μπορεί να παραμείνει η ίδια για χρόνια ή και να αλλάξει για διάφορους λόγους. Στο τέλος Αυγούστου, το νεογνό θα μεγαλώσει, θα αποκτήσει μέγεθος ίδιο με τους γονείς του και θα είναι έτοιμο να πετάξει και να αποχωριστεί την οικογένειά του.

2

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δήμοι και Κοινότητες που συμμετείχαν στην Ώρα της Γης ξεπέρασαν τις 500.

Σ ο φ ί α © Πέτρος ΜΠΑΜΠΑΚΑΣ

Το τελικό μήνυμα από την Αθήνα είναι ενθαρρυντικό καθώς τα συμπεράσματα του συνεδρίου λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τα ανησυχητικά επιστημονικά δεδομένα και τονίζουν την ανάγκη άμεσης δράσης για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Σε αυτό το τεύχος φιλοξενούμε τη Σοφία Πολυχρονοπούλου, μια φίλη της οργάνωσης που εργάστηκε εθελοντικά στο τμήμα επικοινωνίας για την προετοιμασία της Ώρας της Γης. Η Σοφία ανέλαβε με απόλυτη επιτυχία όλη την επικοινωνία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αυτή θα είναι η στιγμή που η διαδικασία της ετήσιας παρακολούθησης θα ολοκληρωθεί. Ωστόσο, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας διαχειριζόμαστε και απρόοπτα περιστατικά, όπως ανάγκη για ανακατασκευή κατεστραμμένης φωλιάς, ή περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένων ή ασθενών νεογνών, τα οποία μετά από την περίοδο ανάρρωσης απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Η παρακολούθηση της αναπαραγωγικής επιτυχίας του Μαυρόγυπα είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί το είδος αυτό είναι σπάνιο και πρέπει να γνωρίζουμε την εξέλιξη του πληθυσμού του. Τα περσινά αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά αφού καταγράφηκαν 28 επωάζοντα ζευγάρια που αποτελούν αριθμό ρεκόρ για την περιοχή.

φίλη της οργάνωσης Γιατί αποφάσισες να εργασθείς εθελοντικά στο WWF Ελλάς; Η λειτουργία των Μ.Κ.Ο στη χώρα μου, θεωρώ πως είναι πρωταρχικής σημασίας και η ύπαρξή τους είναι απαραίτητη. Ο θεσμός των Μ.Κ.Ο είναι για μένα μία ουσιαστική λύση στο να μπορεί ο καθένας να πάρει τα πράγματα στα χέρια του και να αρχίσει να είναι ενεργός πολίτης που θα έχει φωνή και θα είναι ο παίχτης και όχι ένας απλός θεατής. Γι’ αυτό το λόγο ήθελα να προσφέρω και εγώ την εθελοντική μου εργασία σε μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα. Η εμπειρία και η επαφή μου με ανθρώπους με τις ίδιες ευαισθησίες, με παρότρυναν να συνεχίζω να ασχολούμαι με ζητήματα περιβαλλοντικής σημασίας και ακτιβισμού. Είναι πολύ όμορφο να συναντάς κόσμο που πιστεύει σε αυτά που και εσύ πιστεύεις και προσπαθεί για τη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Επιμέλεια: Άννα ΚΑΒΒΟΥΡΑ

Επισκεφτείτε το ανανεωμένο site της οργάνωσης www.wwf.gr

Πολυχρονοπούλου

Ποιο ήταν το αντικείμενο με το οποίο ασχολήθηκες; Ασχολήθηκα με τον τομέα της επικοινωνίας και συγκεκριμένα με την επικοινωνία και την ενημέρωση των δήμων, άλλων φορέων και ιδιωτών που ενδιαφέρονταν να ενημερωθούν σχετικά με το τι είναι η Ώρα της Γης, και με ποιο τρόπο μπορούν να συμμετέχουν και να προσφέρουν οι ίδιοι. Επίσης, πολλές φορές επικοινωνούσαν μαζί μου οι δήμοι ή και απλοί πολίτες για να καταθέσουν τις ιδέες τους σχετικά με τη δική τους Ώρα της Γης που θα οργάνωναν αντιστοίχως στην πόλη τους, στο σχολείο τους, στο μαγαζί τους, στο σπίτι τους. Μετά από την μέρα της Ώρας της Γης, μας μεταφέρανε την εμπειρία τους και τις δράσεις τους τηλεφωνικά, διαδικτυακά και πολλοί μας έστειλαν και πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό από εκείνη την ημέρα, όπου είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του WWF Ελλάς και μπορούν να επισκεφθούν και να δουν τις φω-

Φωτογραφία: Μάριος ΒΟΝΤΑΣ

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

23


νέα της οργάνωσης

Οικο-αγορά Τα προϊόντα WWF είναι προϊόντα υψηλής ποιότητας φιλικά προς το περιβάλλον και προορίζονται για όλους όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θέλουν να είναι κοντά στο WWF, να γίνουν συμμέτοχοι στην παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και να υποστηρίξουν το έργο και τις δράσεις του. Με την αγορά των προϊόντων WWF ενισχύετε οικονομικά το WWF Ελλάς, αφού μέρος των χρημάτων σας διατίθεται στο WWF για τα προγράμματα και τις δράσεις του.

To Cyclist σε συνεργασία με το WWF και σε μια προσπάθεια να στηρίξει τους σκοπούς και το έργο της οργάνωσης, έφτιαξε φέτος το κλασικό πλέον, καλοκαιρινό ποδηλατικό μπλουζάκι με το λογότυπο του WWF. Η Οικολογία στο μαγνητικό τραπέζι Μαντλέν Ντενί Εκδόσεις Καστανιώτη Ο πλανήτης μας κινδυνεύει… Αναρωτιέσαι τι πρέπει να κάνεις για να τον προστατέψεις; Το βιβλίο που κρατάς θα σου δώσει μερικές χρήσιμες συμβουλές. Μέσα από 4 μαγνητικά παιχνίδια που μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας… μαθαίνετε χρήσιμες συμβουλές για την ανακύκλωση, τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, την ενέργεια, το κλίμα…!

Προστατεύω τον Πλανήτη Ζαν Μισέλ Μπιγιού Εκδόσεις Καστανιώτη • Tι είναι η ανακύκλωση; • Γιατί πρέπει να κάνουμε οικονομία στο νερό; • Ποια ζώα απειλούνται με εξαφάνιση; Τα έξυπνα βιβλία που «διαβάζονται» και με τα χέρια! Πολύπτυχα που ξεδιπλώνονται, δίσκοι που γυρνούν, θήκες που κάτι κρύβουν κι ένα σωρό άλλες εκπλήξεις, για να ανακαλύψεις τον κόσμο διασκεδάζοντας.

Σχεδιασμένο από ποδηλάτες για ποδηλάτες. Με κατασκευή από διαπνέον υλικό το οποίο κρατά το σώμα σας στεγνό και δροσερό, το ποδηλατικό μπλουζάκι του Cyclist.gr είναι σίγουρο πως θα κάνει την ποδηλατική σας εμπειρία πιο ευχάριστη. Με την αγορά σας, προσφέρετε 10 ευρώ από την αξία της μπλούζας προς την επίτευξη του έργου του WWF ως ελάχιστη υποστήριξη προς την οργάνωση. Την μπλούζα μπορείτε να την βρείτε στο www.cyclist.gr

Τα βιβλία των Εκδόσεων Καστανιώτη θα τα βρείτε σε όλα τα Βιβλιοπωλεία. Μικροί και μεγάλοι φίλοι μας… σπεύσατε!

Καρποί πλυσίματος από τα Ινδικά Ιμαλάϊα

Οι καρποί περιέχουν φυσικές σαπωνίνες, που διαλύουν τα λίπη όταν διαλυθούν σε νερό ζεστό. Όσο ζεστότερο είναι το νερό, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό από τις σαπωνίνες εκλύεται στην πλύση.

Ένα ζουζούνι παραπάνω... έρχεται τον Σεπτέμβριο από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Για περισσότερες και πιο δημιουργικές χρήσεις των soapnuts αλλά και για την αγορά τους επισκεφθείτε το www.ecofamily.gr Ένα ευρώ από την πώληση της κάθε συσκευασίας διατίθεται στο WWF για την ενίσχυση του έργου του.

Με την αγορά κάθε αντιτύπου ενισχύετε με €1 το έργο του WWF.

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Στους εκπαιδευτικούς μοιράστηκε επίσης το νέο εκπαιδευτικό CD-ROM για την κλιματική αλλαγή, που έχει δημιουργήσει το WWF Ελλάς στο πλαίσιο της εκστρατείας «Το Κλίμα είναι στο Χέρι σου» και έχει διανεμηθεί στους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα. Ο ενθουσιασμός με τον οποίο αντιμετώπισαν οι συμμετέχοντες το θέμα, αποτελεί ένδειξη ότι τέθηκαν οι βάσεις για μια δημιουργική συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής. Καταλυτικός βέβαια υπήρξε και ο ρόλος του πρωτοποριακού περιοδικού «Πράσινο+Μπλε», ενός περιβαλλοντικού περιοδικού που δίνει βήμα στους νέους της περιοχής και αναδεικνύει σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ΩτΓ «Συγχαρητήρια. Μας συμπαρασύρετε όλους. Κατεβάζουμε τα φώτα και στο Προεδρικό Μέγαρο» Με αυτά τα λόγια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, υποδέχθηκε τον Δημήτρη Καραβέλλα, γενικό διευθυντή και τον Γιώργο Βελλίδη, υπεύθυνο επικοινωνίας της οργάνωσης στο Προεδρικό Μέγαρο, επισημοποιώντας την υποστήριξή του στην Ώρα της Γης 2009.

«Όλοι συμμετέχουμε γιατί είμαστε όλοι συντοπίτες της ίδιας Γης».

Ένα βιβλίο απλά γραμμένο και όμορφα εικονογραφημένο, που βοηθά τον μικρό αναγνώστη να γνωρίσει τη σπουδαία προσωπικότητα του Δαρβίνου, να μάθει για τις έρευνες και τις μελέτες του, να συνειδητοποιήσει το θαύμα της φύσης γύρω του.

22

Η κλιματική αλλαγή «μπαίνει στην τάξη». Στις 6 Απριλίου 2009, το WWF Ελλάς, σε συνεργασία με το περιοδικό «Πράσινο+Μπλε», τους υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και τις αντίστοιχες διευθύνσεις του Ν. Αιτωλοακαρνανίας, διοργάνωσε σεμινάριο τεχνικών περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την κλιματική αλλαγή. Η παρουσία περίπου 70 εκπαιδευτικών ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή, ενώ οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε εκπαιδευτικά παιχνίδια και δραστηριότητες, απολαμβάνοντας έτσι τα οφέλη του βιωματικού χαρακτήρα του σεμιναρίου.

Η συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας και η συσκότιση του Προεδρικού Μεγάρου απέδειξαν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο ότι η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους και ότι η Πολιτεία οφείλει να αφουγκραστεί το μήνυμα της Κοινωνίας. Ο κ. Παπούλιας, το έθεσε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο:

Soapnuts Στην εξαιρετική συλλογή των προϊόντων της Ecofamily, βρίσκουμε σε ανανεωμένη συσκευασία, τους φυσικούς καρπούς από τα Ινδικά Ιμαλάϊα που χρησιμοποιούνται ως απορρυπαντικό για το πλυντήριο αλλά και για πολλές άλλες χρήσεις, βοηθώντας ακόμη περισσότερο τον πλανήτη!

Εκπαιδευτικό σεμινάριο στη Ναύπακτο

Επισκεφτείτε το ανανεωμένο site της οργάνωσης www.wwf.gr

Είναι γεγονός ότι στις 28 Μαρτίου 2009, το μήνυμα της Ώρας της Γης για την ανάγκη δράσης ενάντια στην κλιματική αλλαγή, συμπαρέσυρε ολόκληρο τον πλανήτη αλλά και τη χώρα μας. Στο μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη που διοργανώθηκε ποτέ, έλαβαν μέρος σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

3


Αθηνά Χαραλαμποπούλου 10 ετών

Ένας φίλος που χάσαμε πρόωρα Τον Φεβρουάριο του 2009, αποχαιρετήσαμε με πολύ μεγάλη θλίψη τον φίλο και εξαιρετικό συνεργάτη Γιώργο Παπαδημητρίου, Καθηγητή Πανεπιστημίου και Βουλευτή Επικρατείας. Ο απρόσμενος θάνατός του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στον χώρο του περιβαλλοντικού δικαίου και στερεί από την περιβαλλοντική κοινωνία πολιτών έναν εξαιρετικό επιστήμονα με ξεκάθαρο όραμα για μια περιβαλλοντικά βιώσιμη δημόσια διοίκηση και πολιτική.

© Μιχάλης ΜΠΙΝΙΧΑΚΗΣ

Με τον Γιώργο Παπαδημητρίου είχαμε την τιμή να συνεργαστούμε στενά σε πολλούς περιβαλλοντικούς αγώνες, όπως η εκτροπή του Αχελώου και η προστασία του βιοτόπου της θαλάσσιας χελώνας στη Ζάκυνθο. Μπήκαμε όμως μαζί του και σε πιο «βαθιά νερά», καθώς η συμβολή του στη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων για νέα περιβαλλοντική νομοθεσία και πολιτική ήταν ανεκτίμητη και ήδη μας λείπει.

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

4

Ευχόμαστε από καρδιάς συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους συνεργάτες του. Η εμπειρία από τη συνεργασία μας με τον Γιώργο Παπαδημητρίου και οι αναλύσεις και δημοσιεύσεις του για κρίσιμα θέματα περιβαλλοντικού δικαίου αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για το WWF Ελλάς.

διαγωνισμός Δώρο ένα ποδήλατο Orbea Lady Swan '09 από το

10 οδηγοί για το περιβάλλον Συνεχίζεται το φιλόδοξο πρόγραμμα του WWF Ελλάς, που υλοποιείται με την ευγενική χορηγία της τράπεζας EUROBANK EFG, με στόχο τη στήριξη δράσεων τοπικών περιβαλλοντικών ΜΚΟ και κινήσεων πολιτών. Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η καταγραφή και διάχυση τεχνογνωσίας που αφορά στην αντιμετώπιση τοπικών περιβαλλοντικών προβλημάτων καθώς και στη λειτουργία των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Εργαλείο για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης αποτελούν δέκα εγχειρίδια με γενικό τίτλο: «Οδηγός για το Περιβάλλον», καθώς και η οργάνωση παρουσιάσεων και σεμιναρίων σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών μεταξύ των περιβαλλοντικών ΜΚΟ αποτελεί άλλωστε απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματικότερη προάσπιση του περιβάλλοντος. Το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο αυτό, θα ταξιδέψει στην Ελλάδα προκειμένου να συναντηθεί με τις κατά τόπους οργανώσεις και να οργανώσει τα αντίστοιχα σεμινάρια. Πρώτος σταθμός αυτού του ταξιδιού ήταν η Πάτρα, στις 16 Μαΐου, ενώ θα ακολουθήσουν η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα και το Ηράκλειο Κρήτης.

Η φίλη μας Αθηνά Χαραλαμποπούλου είναι η νικήτρια του «ποδηλατικού μας» διαγωνισμού. Όλες οι συμμετοχές ήταν πραγματικά αξιόλογες και η επιλογή ήταν δύσκολη.

Μπράβο Αθηνά! Το ποδήλατο σου αξίζει και εύχομαστε να το ευχαριστηθείς. Να κάνεις πολλές και ασφαλείς βόλτες. Μην ξεχνάς να φοράς πάντα το κράνος σου!

Η έκθεση της Αθηνάς ήταν η πιο απλή και η πιο περιεκτική, καθώς περιγράφονται εύστοχα όλα τα θετικά στοιχεία που μπορεί να προσφέρει η χρήση του ποδηλάτου σ’ εμάς και στο περιβάλλον.

Παιδιά, να είστε έτοιμοι, γιατί στους διαγωνισμούς που θα ακολουθήσουν μπορεί εσείς να είστε οι νικητές.

Γιατί μ'αρέσει να κάνω ποδήλατο Σήμερα όλο και πιο πολλοί άνθρωποι ευαισθητοποιούνται και χρησιμοποιούν το ποδήλατο. Κι εγώ ξέρω να κάνω ποδήλατο και το αγαπώ πολύ. Αυτό που μου αρέσει πιο πολύ στο ποδήλατο είναι ότι πηγαίνω πιο γρήγορα από ότι περπατώντας. Επίσης μπορούμε να κάνουμε αγώνες με τους φίλους μου και να περνάμε καλά. Πιο πολύ μου αρέσει να κάνω ποδήλατο στην άσφαλτο γιατί είναι πιο εύκολο αλλά και στο χώμα είναι τέλεια. Εκτός από όλα αυτά, μας κάνει καλό, μας γυμνάζει. Επίσης είναι οικολογικό. Δεν βγάζει καυσαέρια και είναι οικονομικό. Πιάνει λιγότερο χώρο και είναι πιο όμορφο. Πιστεύω πως αν χρησιμοποιούσαν όλοι το ποδήλατο για μικρές μετακινήσεις, θα λύνοταν το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Ακόμα αν υπήρχαν λωρίδες για ποδήλατα θα ήταν πιο εύκολες και πιο γρήγορες οι μετακινήσεις. Αθηνά χαραλαμποπούλου

Το προγράμμα «Οδηγοί για το περιβάλλον: 10 εγχειρίδια για την ενδυνάμωση περιβαλλοντικών ΜΚΟ και εθελοντικών ομάδων» πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Eurobank EFG.

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

21


Ιουλία Κομπίνου 7 ετών http://www.wwf.gr/earthour

Το θέμα είστε εσείς!

Παιδιά οι ζωγραφιές σας είναι καταπληκτικές! Στείλτε μου όσες θέλετε. Δίνουν χρώμα και στολίζουν το περιοδικό μας!

© Βασιλική ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ / Leica Academy

Δήμητρα Αγραφιώτη 10 ετών Γιώργος Λεντάκης 11 ετών

© Αντρέας ΣΠΙΝΟΣ / Leica Academy

Γιάννης Ηλιάδης 8 ετών

20

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Επισκεφτείτε το ανανεωμένο site της οργάνωσης www.wwf.gr

28 Μαρτίου, 8:30 μ.μ. Τα φώτα στα σπίτια, στις πόλεις, σε μνημεία άρχισαν διαδοχικά να σβήνουν. Η Ώρα της Γης είχε ξεκινήσει. Η Ελλάδα ένωσε τη φωνή της με τον υπόλοιπο κόσμο και δήλωσε ένα δυναμικό «παρών» στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Οι εθελοντές φωτογράφοι, σπουδαστές της Leica Academy, απαθανάτισαν με το φακό τους την Ώρα της Γης σε όλη την Ελλάδα.

Όλοι εσείς που συμμετείχατε, μας στείλατε την εμπειρία σας από αυτή την συμβολική ώρα. Επιλέξαμε τα καλύτερα ως επίλογο της φετινής διοργάνωσης και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την Ώρα της Γης 2010.

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

5


Pandaμαζί!

http://www.wwf.gr/earthour

Την ώρα της γης την πέρασα σπίτι, με τον μικρό μου γιό και πολλά αναμμένα κεριά για ατμόσφαιρα.. είχα φωνάξει και δυο τρεις γειτόνισσες για παρέα, οι οποίες είχαν κλείσει και αυτές τα φώτα τους. Μείναμε υπό το φως των κεριών για τουλάχιστον δύο ώρες μιλώντας και παίζοντας. Ο άνδρας μου έλειπε ταξίδι. Στο καράβι που υπηρετεί, συμβολικά έκλεισαν και αυτοί, μόνο για 15 λεπτά, το ρεύμα των θαλάμων τους. Στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μου μοίραζαν κεριά ενημερώνοντας τον κόσμο για την Ώρα της Γης. Όλοι αισθανθήκαμε σύμμαχοι για ένα καλύτερο μέλλον. Σας παρακαλώ, για το καλύτερο μέλλον του γιου μου, αλλά και όλων των παιδιών, ας συντονιστούμε και να το επαναλαμβάνουμε μια φορά τον μήνα, δεν είναι τίποτα. Στην αρχή 1 φορά το 6μηνο και σιγά-σιγά να καθιερωθεί.... Μακάρι... Ευχαριστώ για τον πολύτιμο χρόνο σας, Ανθούλα Κουτσιαύτη § Χάρηκα πάρα πολύ για τη συμμετοχή του κόσμου στην Ώρα της Γης. Θα ήθελα όμως αυτό να γίνεται πιο συχνά. Αν κλείναμε όλοι τα φώτα, έστω για μισή ώρα, μια φορά την εβδομάδα, νομίζω πως θα κάναμε μεγάλη χάρη στον εαυτό μας. Και ξέρω ότι όλοι αγαπάμε τον εαυτό μας πολύ. Αυτό είναι μια πρόταση από εμένα, μία μαμά που θέλω η κόρη μου να έχει ποιότητα στη ζωή της στο θέμα του περιβάλλοντος και αν είναι καλά το περιβάλλον θα είναι και το παιδί μου καλά, και όλα τα παιδιά του κόσμου. Εσείς, μπορείτε να κάνετε κάτι παραπάνω ως προς την προώθηση του να γινόταν αυτό αρκετά πιο τακτικά και εμείς οι υπόλοιποι θα πρέπει να βοηθήσουμε για να μπορέσουμε να απολαύσουμε αυτά που μας χαρίζει η γη. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο που μου αφιερώσατε να διαβάσατε το μήνυμά μου. Με εκτίμηση Κοριατοπούλου Φωτεινή § Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας πώς πέρασα την Ώρα της Γης, το Σάββατο 28 Μαρτίου. Η οικογένειά μου κι εγώ αφήσαμε τα σπίτια μας στην Αθήνα και πήγαμε ένα διήμερο στον Παρνασσό. Ώρα 8 το βράδυ ήμασταν στο βουνό, όπου πολλοί θαρραλέοι κάνανε σκι με λίγους

6

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

προβολείς και 9 η ώρα έκλεισαν τα φώτα στο βουνό και στις πίστες μέχρι τις 9:30. Οπότε κάναμε διπλή εξοικονόμηση. Και τα φώτα στο σπίτι και στο ξενοδοχείο!!

Ιωάννα Στρατιώτη 7 ετών

Ελπίζω όσοι μοιράστηκαν αυτό το βράδυ μαζί μας, να καταλάβουν πως δεν αρκούν λίγες ρομαντικές και ευχάριστες ώρες για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας, αλλά μια διαρκής και συλλογική προσπάθεια, που στην τελική, δεν μας στερεί τίποτα! Ίσως λίγα παραπάνω χρήματα για περισσότερα κεράκια! Σας συγχαίρω για τη φετινή σας επιτυχία και σας εύχομαι καλή συνέχεια!

Νικόλας Ζαρκάδας 7 ετών

Αλεξάνδρα § Γεια σας. Συγχαρητήρια για ό,τι κάνετε. Μπράβο σε όλους! Τη νύχτα εκείνη ήταν όμορφα και διαφορετικά με τα φώτα σβηστά. Πρέπει όμως να γίνεται πιο συχνά, να βλέπουμε και τα πράγματα με άλλο μάτι. Και βέβαια, να μην μείνουμε εκεί, αλλά ο καθένας μας να νιώσει μέσα του υπεύθυνος για την καταστροφή που θα αφήσει φεύγοντας από αυτή την όμορφη ζωή, στην όμορφη, ακόμη και τώρα γη μας..... Έ και να κάνει κάτι -όλοι μας ξέρουμε ...

Μάρκος Γκιώνης 6 ετών

Αντωνία § 28 Μαρτίου 2009, ...Τα φώτα έκλεισαν και όλα γύρω μου φάνηκαν πιο γαλήνια, πιο ήρεμα. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή δυσκολεύτηκα να βρω κάτι να κάνω χωρίς να καταναλώσω ρεύμα. Τελικά, κατέληξα να διαβάζω τα μαθήματά μου με ένα κεράκι. Ένιωσα μία ηρεμία στην ατμόσφαιρα του σπιτιού, κάτι που με έκανε να χαλαρώσω, και πραγματικά....να απολαύσω την Ώρα της Γης. Ήταν μία αξέχαστη εμπειρία γιατί με έκανε να καταλάβω πώς επιβαρύνω κάθε μέρα, με κάθε μου σχεδόν ενέργεια, το περιβάλλον... Συνειδητοποίησα επίσης, ότι η εξάρτησή μας από το ηλεκτρικό ρεύμα είναι τεράστια και ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Έτσι αποφάσισα, πως μπορούμε να κλείνουμε πιο συχνά όλα τα φώτα στο σπίτι, να πραγματοποιούμε τη δική μας Ώρα της Γης…

Γιώργος Παπαντής 8 ετών Φαίδρα Πότσικα 10 ετών

Ελπίζω, όλοι οι άνθρωποι από δω και πέρα να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος, να κάνουν ό,τι μπορούν για την προστασία του περιβάλλοντος και ίσως να αφιερώνουν περισσότερες ώρες στη γη... Ευχαριστώ πολύ για την εμπειρία, Ελένη Παπαιωάννου, 16 χρονών

Επισκεφτείτε το ανανεωμένο site της οργάνωσης www.wwf.gr

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

19


F

λλ

άς

Το θέμα

ΓΙ νος © Θά

ΝΑ ΑΝ

W Σ/ ΚΗ ΚΑ

W

Κωνσταντίνα Αγραφιώτη 11 ετών

Γειά σας παιδιά! Όταν σας λέω πως το περιβάλλον και η φύση στηρίζονται σε εσάς, δεν σας κάνω πλάκα. Οι μικροί μας φίλοι στο Ηράκλειο της Κρήτης, ύψωσαν το ανάστημά τους και ζήτησαν να σταματήσει η υποβάθμιση του υγρότοπου στον Αλμυρό. Να ξέρετε λοιπόν πως η φωνή σας ακούγεται δυνατά και μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Εγώ υπολογίζω και βασίζομαι σ’εσάς, γιατί αν περιμένω από τους μεγάλους.... σώθηκα! Έχουν πολλές δουλειές, δεν προλαβαίνουν.... Κάντε τώρα τα μπανάκια σας, ξεκουραστείτε και τα λέμε τον Σεπτέμβριο.

Ο φίλος σας το Πάντα

18

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Είμαστε μια 4μελής οικογένεια και ζούμε στη Ρόδο εδώ και 2 χρόνια. Είμαστε μέλη οικολογικών οργανώσεων και αρκετά ευαίσθητοι σε θέματα περιβάλλοντος. Στην Ώρα της Γης, συμμετείχαμε σε μια πορεία ειρηνική που έγινε στη Ρόδο. Ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στις 8:00 και κατέληξε στο Δημαρχείο, οπού έγιναν εκδηλώσεις με τραγούδια υπό το φως των κεριών. Μια εξαιρετική βραδιά, πολύ φιλική, ευχάριστη και προπαντός ελπιδοφόρα. Τα περισσότερα άτομα στην πορεία ήταν μαθητές και φοιτητές και αυτό έκανε την όλη βραδιά ακόμα πιο όμορφη και φωτεινή, παρόλο που ήταν σκοτάδι. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι, η Ελλάδα ήταν πρώτη παγκοσμίως σε αριθμό συμμετοχών. Τελικά, εμείς οι Έλληνες ενωνόμαστε στον πόνο, στην καταστροφή και νιώθουμε έντονα την ανάγκη να συμπαρασταθούμε σε ό,τι καλό γίνεται! Συγχαρητήρια στη WWF για την ενημέρωση και την κινητοποίηση τόσου κόσμου. Nα ‘στε πάντα καλά και πάντα στο πλευρό του… περιβάλλοντος. Χαιρετισμούς από την ωραία Ρόδο. Σας ευχαριστούμε για την προσφορά, την κινητοποίηση και την ευαισθητοποίηση που δείχνετε σ' ένα τέτοιο φλέγον θέμα, όπως η προστασία του πλανήτη μας, από εμάς τους ίδιους! § Σβήσαμε όλα τα φώτα, ανάψαμε κεριά και νοερά γίναμε μια μεγάλη παρέα, γνωστοί και άγνωστοι, ενωμένοι σ' έναν κοινό σκοπό.

Γεια σας, Φέτος συμμετείχα για πρώτη φορά στην "Ώρα της Γης". Κατά τις 20:00 το Σάββατο 28/3, βρέθηκα στην Πνύκα και παρακολούθησα τη συναυλία με τον Μ. Φραγκούλη. Ήταν μια πολύ ευχάριστη συγκέντρωση-συναυλία. Θα ενημερωθήκατε ότι είχε πάρα πολύ κόσμο, ανθρώπους κάθε ηλικίας. Σας χαιρετώ και εύχομαι να συνεχίσουμε όλοι μαζί την προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής. Μαρία Ζ. § Δεν είχαμε κάνει καμιά ιδιαίτερη προετοιμασία, απλά κλείσαμε το γενικό και απολαύσαμε το σκοτάδι... Και κάπου στην πορεία, μάς προέκυψε το τραγουδάκι... Είπαμε: Θα γράψουμε ένα τραγούδι για τη Γη! Ήταν μια υπέροχη εμπειρία!!! Εύχομαι κάποια μέρα, όλοι οι άνθρωποι της γης να μείνουν για μια ώρα στο σκοτάδι, όχι σαν αποτέλεσμα καταστροφής, αλλά επειδή οι ίδιοι το επέλεξαν, συνειδητά. Και αντί για φόβο, να αισθανθούν όλοι την αγαλλίαση, ακούγοντας την καρδιά του πλανήτη να χτυπά. Και του χρόνου!

Αυτή η σκέψη «φώτιζε» κάθε λεπτό που περνούσε, διατηρώντας αναμμένη τη φλόγα της ελπίδας, ότι, ίσως, δεν έχουν όλα ακόμα χαθεί.

Εβίτα Τσίχλη

Για εμένα, κάθε μέρα είναι η Ώρα της Γης, στο γραφείο μου, στο σπίτι μου, παντού. Έτσι πρέπει να είναι για όλους μας.

Έχουμε αντιληφθεί από καιρό ότι κάτι δεν πάει καλά!!!.

Αυτό πρέπει να είναι ίσως το επόμενο μήνυμα! Σας ευχαριστούμε για όλα όσα κάνετε. Σοφία Νικολοπούλου § Ήταν συγκινητικό να είσαι στο δρόμο και να βλέπεις την πλατεία Ελευθερίας (Κορυδαλλός) που σφύζει από ζωή να συνεχίζει μες στο σκοτάδι, όπως και η Βενιζέλου... μόνο που νομίζαμε ότι θα έσβηναν και τα φώτα των δρόμων ...σαν ένα μπλακ άουτ της ΔΕΗ... Δεν πειράζει όμως, ήταν καλή αρχή! Ας γίνει για όλους συνήθεια, τουλάχιστον η εξοικονόμηση ενέργειας..... Σόφη Κετέογλου

§ Κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε.

Ζούμε σε έναν κόσμο υπερκατανάλωσης και σπατάλης. Δεχτείτε τα συγχαρητήριά μας για την προσπάθεια που κάνετε και σας διαβεβαιώνουμε πως κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Την Ώρα της ΓΗΣ μείναμε στο σπίτι. Σας στέλνω και μία φωτογραφία. Γιώργος Γιαννούλης § Είμαι η Ειρήνη και είμαι 15 χρονών. Αυτό που έκανα λοιπόν τη Μέρα της Γης, ήταν να κλείσω τα φώτα και ό,τι υπήρχε στο σπίτι που σπαταλούσε ηλεκτρική ενέργεια. Κάθισα στο σαλόνι μαζί με τους γονείς μου και τη μικρή μου αδερφή, με κεράκια αναμμένα και μιλούσαμε για διάφορα θέματα...αρχικά γι' αυτή τη

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

7


http://www.wwf.gr/earthour

δράση ευαισθητοποίησης των πολιτών, αλλά και εξοικονόμησης ενέργειας και μετά λέγαμε αστεία και διάφορες ιστορίες...δε χάσαμε και τίποτα που για μια ώρα κλείσαμε τα φώτα...με λίγη καλή θέληση μπορείς να περάσεις καλά βοηθώντας και τη Γη να ανασάνει...!!! § Η θετική διάθεση και η λογική δεν συνάδουν πάντα με τις τρέχουσες υποχρεώσεις και τις ανάγκες. Η προσωπική μου συμβολή, συνοψίζεται στα εξής: Έστειλα ένα δεκάλεπτο νωρίτερα, μηνύματα στα παιδιά μου και σε φίλους, να τους θυμίσω να ελαχιστοποιήσουν την κατανάλωση ενέργειας. Παρέτεινα τη δική μου συμμετοχή, για αρκετή ώρα, αφήνοντας μόνο ένα μικρό φωτιστικό διαδρόμου που βοηθούσε τις κινήσεις σε όλα τα σημεία του σπιτιού. Είχαμε οργανωθεί με συγκατοίκους, να συγκεντρωθούμε σε ένα διαμέρισμα για ποτάκι και παρέα, οπότε οι υπόλοιποι δεν θα χρειάζονταν φωτισμό στο χώρο τους. Αυτά! § Στις 28/3/2009 κατά την Ώρα της Γης βρισκόμουν στην Πάτρα. Έσβησα τα φώτα του σπιτιού και ανέβηκα στην ταράτσα του κτιρίου για να δω τη γέφυρα Ρίου-Αντίρριου, η οποία βρισκόταν σε συσκότιση χάριν της συμμετοχής του δήμου Πατρών στο οικουμενικό αυτό γεγονός. Έμαθα, ότι στο κέντρο της πόλης επικρατούσε επίσης σκοτάδι και πραγματοποιήθηκαν και διάφορες εκδηλώσεις. Μαρία Χ. § Αγαπητοί κύριοι/ες, Από τις 8.00 το βράδυ ήμουν στην Πνύκα, στην συναυλία του Μάριου Φραγκούλη για την ώρα της Γης. Είδα το σταδιακό κλείσιμο του φωτισμού της Ακρόπολης. ΤΟ ΦΩΣ που δόθηκε τα παλιά χρόνια από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης στον κόσμο, σκοτείνιασε. Η ένδειξη πένθους για ό,τι συμβαίνει σήμερα στον πλανήτη μας από ανθρώπους που τους κατέχει η κακή χρήση εξουσίας, ο φόβος, ο φθόνος, η απληστία και η απιστία… Είθε η αγάπη, η δημιουργικότητα, η χαρά και το φως να πλημμυρίσουν την καρδιά και το μυαλό όλων αυτών που κρατούν τις τύχες των απλών λαών στα χέρια τους.

Μια χαρά περάσαμε. Μια ώρα χωρίς φώτα δεν ήταν και τίποτα. Εδώ, τόσες και τόσες διακοπές ρεύματος έχουν γίνει. Ίσα – ίσα, όταν έχουμε την τηλεόραση ανοιχτή δεν θα έπρεπε να έχουμε και φως. Μερικά πράγματα πρέπει να τα σκεφτούμε για να τα κάνουμε. Δεν έρχονται από μόνα τους. Όπως και με τις συσκευές όταν μένουν σε κατάσταση αναμονής. Εγώ δεν ήξερα ότι καίνε ρεύμα, τώρα τις κλείνω όλες, ή τουλάχιστον προσπαθώ. Η τηλεόραση έχει μεγάλη δύναμη, γι’ αυτό συνέχεια πρέπει να ακούμε τι πρέπει να κάνει ο καθένας μας για εξοικονόμηση ενέργειας. Μόνο λίγα λεπτά κάθε μέρα χρειάζεται και θα μπει στο μυαλό για τα καλά! Και το πιο ευχάριστο ήταν ότι όχι μόνον εγώ έκλεισα το φως, αλλά και τόσοι πολλοί ακόμη Έλληνες, ώστε ήμασταν οι πρώτοι σε συμμετοχή! Μακάρι σε όλα να είμαστε έτσι. Σε όλα τα καλά! § Ανάψαμε με το σύζυγό μου όσα κεριά υπήρχαν στο σπίτι, καθίσαμε αναπαυτικά στους καναπέδες και αντί να παρακολουθούμε το «χαζοκούτι», χαζεύαμε με τις σκανταλιές και τα παιχνιδίσματα του δίχρονου γιου μας. Νομίζω πως ήταν (ντρέπομαι που το λέω), μία από τις πολύ λίγες στιγμές που είχε την προσοχή και το ενδιαφέρον μας στραμμένο όλο πάνω του. Τζένη § Εμείς, σβήσαμε τα φώτα και πήγαμε στην Πνύκα όπου παρακολουθήσαμε τη συναυλία του Μάριου Φραγκούλη. Κάναμε και μια νυχτερινή βόλτα στο Μοναστηράκι, φάγαμε έξω και γυρίσαμε αργά στο σπίτι. Συνεχίζουμε να κάνουμε οικονομία ενέργειας και αυτό θα διδάξουμε και αύριο στους μαθητές μας, στο σχολείο, για να βοηθήσουμε στη σωτηρία του Πλανήτη. Αυτό πρέπει να κάνουν όλοι καθημερινά και όχι μόνο για μια μέρα. Αντωνακάκης Στέφανος, Δ/ντής 42ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών.

Τα πάντα αναστρέψιμα....

Ένα μωρό φαλαινοκαρχαρίας αποκαλύπτει τα μυστικά του είδους H ανακάλυψη-σοκ ενός μικροσκοπικού φαλαινοκαρχαρία στις Φιλιππίνες, ίσως του μικρότερου του είδους που έχει έως τώρα καταγραφεί, άνοιξε στην επιστημονική κοινότητα νέους ορίζοντες για την αναπαραγωγική συμπεριφορά αυτού του μυστηριώδους ψαριού. Η επιστημονική ομάδα του WWF Φιλιππίνων, σε συνεργασία με την τοπική αστυνομία και κυβερνητικούς αξιωματούχους απελευθέρωσε τον 38 εκατοστών φαλαινοκαρχαρία, ο οποίος είχε πιαστεί στα δίκτυα ψαράδων από τη Σορσογκόν, περιοχή κοντά στη πόλη Ντονσόλ. Ο φαλαινοκαρχαρίας είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος ψάρι στον πλανήτη. Το μήκος του μπορεί να φτάσει τα δώδεκα μέτρα και το βάρος του τους δεκατέσσερις τόνους. Ωστόσο, παρ’ όλη την συνεχή έρευνα στο ιδιαίτερο αυτό είδος, γνωρίζουμε λίγα για το που αναπαράγονται και γεννούν οι φαλαινοκαρχαρίες.

© Jurgen Freund / WWF-Canon

Το μικρό μέγεθος του φαλαινοκαρχαρία που βρέθηκε στη περιοχή της Σορσογκόν, ενδεχομένως να υποδηλώνει ότι γεννήθηκε στη περιοχή και ως εκ τούτου να καθιστά τις Φιλιππίνες ως ένα από τις περιοχές που οι θαλάσσιοι αυτοί γίγαντες αναπαράγονται και γεννιούνται.

Το WWF στην κορυφή του κόσμου για την Κοπεγχάγη Τον Μάιο που μας πέρασε, ο διάσημος Νεπαλέζος ορειβάτης Άπα Σέρπα, κατέκτησε το παγκόσμιο ρεκόρ στην ορειβασία φτάνοντας για 19η φορά στην κορυφή του Έβερεστ. Ο Άπα ωστόσο θέλησε να δώσει και ένα διαφορετικό χαρακτήρα σε αυτή του την επιτυχία, μεταφέροντας μαζί του ένα πανό του WWF το οποίο έφερε το μήνυμα «Σταματήστε την κλιματική αλλαγή! Αφήστε τα Ιμαλάια να ζήσουν!» Ο Άπα μετέφερε μαζί του το πανό του WWF στο πλαίσιο της οικο-αποστολής των Ιμαλαΐων, με αρχηγό τον Ντάουα Στήβεν Σέρπα. Ο Ντάουα έχει και αυτός κατακτήσει το Έβερεστ και αγωνίζεται στο πλευρό του WWF ενάντια στην αλλαγή του κλίματος. Σε όλα αυτά τα χρόνια δράσης στην υψηλότερη οροσειρά του κόσμου, ο Άπα έχει βιώσει τις αλλαγές στο τοπίο και έχει κινδυνέψει επανειλημμένα λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Η κλιματική αλλαγή πληγώνει συνεχώς τα Ιμαλάια καθώς οι παγετώνες υποχωρούν όλο και περισσότερο» δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του διεθνούς WWF κ. Τζιμ Ληπ. Η αποστολή αυτή είχε στόχο να φέρει τους ηγέτες του κόσμου προ των ευθυνών τους για τη διάσωση της παγκόσμιας κληρονομιάς των Ιμαλαΐων και να τους καλέσει να αναλάβουν γενναίες δεσμεύσεις στη συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή τον ερχόμενο Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη.

Με εκτίμηση © NEYRET & BENASTAR / WWF-Canon

Νικολέττα Καπογιάννη

8

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Επισκεφτείτε το ανανεωμένο site της οργάνωσης www.wwf.gr

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

17


Το θέμα Επιμέλεια: Γιώργος ΒΕΛΛΙΔΗΣ

Ο τόνος της Μεσογείου κινδυνεύει άμεσα

«Ο Κυανόπτερος Τόνος της Μεσογείου βρίσκεται ένα βήμα πριν τον αφανισμό» δήλωσε ο Δρ. Σέρτζι Τουντέλα, επικεφαλής του Μεσογειακού γραφείου του WWF, συμπληρώνοντας: «Όπως και να το δει κανείς, αυτό το είδος τείνει να εξαφανιστεί και αυτό είναι μια θλιβερή πραγματικότητα και συμβαίνει τώρα». Ο πληθυσμός των ικανών για αναπαραγωγή τόνων, ψάρια δηλαδή τεσσάρων χρόνων και άνω τα οποία ζυγίζουν τουλάχιστον 35 κιλά έχουν αφανιστεί. Το 2007 το ποσοστό των ικανών για αναπαραγωγή τόνων μειώθηκε κατά το ένα τέταρτο από αυτό που είχε καταγραφεί πριν 50 χρόνια. Πριν τη βιομηχανοποίηση της αλίευσης του τόνου, η Μεσόγειος φιλοξενούσε

είδη που έφταναν τα 900 κιλά βάρος. Η εξαφάνιση αυτών των γιγάντιων τόνων, οι οποίοι ήταν ικανοί για εντονότερη αναπαραγωγή από άτομα μεσαίου μεγέθους, έχει επηρεάσει σημαντικά τους ρυθμούς και τα μεγέθη αναπαραγωγής του τόνου. Παράλληλα, ο υπεράριθμος αλιευτικός στόλος, η υπέρβαση στο επιτρεπόμενο όριο αλίευσης, η πειρατική αλίευση, η χρήση παράνομων ανιχνευτικών αεροσκαφών και οι ψευδείς δηλώσεις αλιεύματος είναι μερικοί ακόμα από τους βασικούς παράγοντες που το είδος τείνει να εξαφανιστεί. Στο πλαίσιο αυτό το WWF καλεί τις κυβερνήσεις για άμεση παύση της αλίευσης του κυανόπυερου τόνου στη Μεσόγειο, έτσι ώστε να δοθεί στο είδος ο απαραίτητος χρόνος για να ανακάμψει ο πληθυσμός του και παροτρύνει τους καταναλωτές να μειώσουν ή και να αποφεύγουν την κατανάλωση του υπό εξαφάνιση αυτού είδους.

© Jorge BARTOLOME / WWF-Canon

© Τάνια ΣΤΕΡΓΙΑΝΑΚΟΥ / Leica Academy

Tο WWF προειδοποιεί με σχετική έκθεση ότι αν δεν αλλάξουν άμεσα οι αλιευτικές πρακτικές στην περιοχή, το απειλούμενο αυτό είδος θα εξαφανιστεί έως το 2012.

Παρακολουθώντας τη Σιβηρική Τίγρη

Η Τίγρης της Σιβηρίας που μπορεί να ξεπεράσει τα 300 κιλά βάρος και τα 3 μέτρα μήκος έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο του αφανισμού τα τελευταία 100 χρόνια. Το 1950 είχαν καταγραφεί μόνο 40 άτομα, ενώ στις μέρες μας ο παγκόσμιος πληθυσμός μετράει περίπου 450 άτομα και καθιστά την Τίγρη της Σιβηρίας ένα από τα πολυπληθή είδη τίγρης στον κόσμο. Στο πλαίσιο του φετινού ερευνητικού προγράμματος, οι ερευνητές θα καλύψουν μια περιοχή 23.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων που αντιστοιχεί στο ένα έκτο του βιοτόπου της τίγρης και θα συλλέξουν πολύτιμες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά των φύλων και ηλικιών, αλλά και για τη συμπεριφορά και τη θνησιμότητα του είδους.

16

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

© Vladimir FILONOV / WWF-Canon

Επισκεφτείτε το ανανεωμένο site της οργάνωσης www.wwf.gr

© Χριστίνα ΒΟΥΤΟΥ / Leica Academy

Το WWF Ρωσίας σε συνεργασία με διεθνείς και εθνικές οργανώσεις και ερευνητικούς φορείς ξεκίνησε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης της σπάνιας τίγρης του Αμούρ. Οι ερευνητές ακολουθούν τα ίχνη της τίγρης με κάθε δυνατό μέσο: με τα πόδια, με σκι και με σνόουμομπιλς στις απομακρυσμένες περιοχές του Πριμόρσκι και Καμπαρόβσκι.

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

9


Μετά την Ώρα της Γης: η Ώρα της Ψήφου Το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009, σχεδόν 1 δισεκατομμύριο πολίτες σε πάνω από 90 χώρες, έσβησαν τα φώτα για μία ώρα, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς τους ηγέτες του κόσμου ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουν σοβαρά την κλιματική αλλαγή, ότι ήρθε η ώρα για φιλόδοξα μέτρα περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

πολίτες να μην αφήσουν την ψήφο τους να πάει χαμένη και να στηρίξουν τους πολιτικούς που αντιλαμβάνονται ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί το καλύτερο αντίδοτο στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Αυτό ήταν το δεύτερο μεγάλο μήνυμα προς τους πολιτικούς μας, και σίγουρα όχι το τελευταίο. Εξάλλου, στόχος μας δεν είναι άλλος από την έμπρακτη ανάδειξη του κεντρικού μηνύματος της εκστρατείας του WWF Ελλάς για την κλιματική αλλαγή, που τονίζει ότι «Το κλίμα είναι στο χέρι μας».

Η πάνδημη συμμετοχή των πολιτών ήρθε σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, όπου οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα βαδίζουν ασθμαίνοντας, όπου η κλιματική κρίση τείνει να αγνοηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Η Ώρα της Γης, όμως, αποτέλεσε το μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός που έχει διοργανωθεί ποτέ για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον γενικότερα. Αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί από τους ισχυρούς της γης, που τον προσεχή Δεκέμβριο θα συναντηθούν στην Κοπεγχάγη προκειμένου να συζητήσουν για τη μείωση των εκπομπών στην μετά-Κιότο εποχή, να συμφωνήσουν δηλαδή σε μια νέα συνθήκη που θα αποτελέσει τη διάδοχο του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Ολα τα παραπάνω, σαφώς βοηθούν τον πλανήτη. Η πρόκληση είναι να μετατρέψουμε αυτές τις επιτυχίες σε μια ευρύτερη αλλαγή.

Στην παγκόσμια πρωτοβουλία του WWF, οι Έλληνες ανταποκρίθηκαν πρώτοι και καλύτεροι. Αν και τα νούμερα έχουν μικρή σημασία, υπολογίζεται ότι πάνω από 1.000.000 ελληνικά νοικοκυριά, 489 δήμοι και κοινότητες, 1.649 επιχειρήσεις, 845 σχολεία και 325 φορείς ένωσαν τη φωνή τους με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, συμμετέχοντας στο κάλεσμα του WWF.

Στην Ελλάδα πολλοί πολίτες συμμετείχαν στην «Ωρα της γης». Ωστόσο η χώρα μας δεν φημίζεται για το περιβαλλοντικό της προφίλ. Τι θα προτείνατε να γίνει;

Το επόμενο διάστημα θα εντείνουμε την άσκηση πίεσης προς τους πολιτικούς, ώστε να βεβαιωθούμε πως πήραν το μήνυμα. Ήδη, στις ευρωεκλογές ζητήσαμε από τους πολίτες να μην αδιαφορήσουν, αλλά να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα ψηφίζοντας υπέρ όσων πολιτικών σχηματισμών δεσμεύονται ότι θα ακούσουν τους επιστήμονες και την «κοινωνία των πολιτών», που καλούν για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 45% στην ΕΕ έως το 2020, για παροχή κινήτρων υπέρ της εξοικονόμησης ενέργειας, για ουσιαστική προώθηση των ανανεώσιμων πηγών. Ζητήσαμε από τους

10

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

©Μάριος ΒΟΝΤΑΣ / WWF Ελλάς

Επιμέλεια: Αχιλλέας ΠΛΗΘΑΡΑΣ

Η Ελλάδα αποτέλεσε μία ξεχωριστή συμμετοχή στην «‘Ωρα της Γης». Οι πολίτες μπορούν να καταφέρουν πολλά, όμως, εν τέλει, χρειαζόμαστε και πολιτική ηγεσία με όραμα και πολιτικές δεσμεύσεις. Για παράδειγμα, είναι καιρός η Ελλάδα να αποκτήσει ένα λειτουργικό, ισχυρό και ανεξάρτητο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις πόσο μπορούν να βοηθήσουν όταν δεν υπάρχει πολιτική βούληση;

© Elma Okic / WWF-Canon

Η πολιτική βούληση δεν διαμορφώνεται εκ του μηδενός. Μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες των οργανώσεων είναι να τη δημιουργούν και να τη διατηρούν. Ενας από τους τομείς στους οποίους συνδράμουμε είναι η εξασφάλιση ή η δημιουργία μηχανισμών ούτως ώστε οι τοπικές κοινωνίες και η κοινωνία των πολιτών να μπορούν να συμμετάσχουν αποτελεσματικά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν στο περιβάλλον.

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

15


© Klaus-Henning GROTH / WWF-Canon

Θα μας βρείτε να δουλεύουμε σε απομακρυσμένα χωριά, να ασκούμε πίεση σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων, σε κυβερνητικά γραφεία και στις αίθουσες διεθνών οργανισμών. 27 Μαΐου 2009, Κοπεγχάγη Η ικανότητα της Γης να υποστηρίζει μία ακμάζουσα ποικιλία ειδών, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου, είναι μεν μεγάλη αλλά πεπερασμένη. Οταν η ανθρώπινη ζήτηση υπερβαίνει τα όρια της διαθεσιμότητας πλήττεται η υγεία των ζωντανών συστημάτων. Είμαστε μέρος του ιστού της ζωής που αυτή τη στιγμή καταστρέφεται και υποβαθμίζεται με ρυθμούς πιο ταχείς από ποτέ. Τελικά, αυτή η απώλεια απειλεί την ανθρώπινη ευημερία. Αρχικά αποτελέσματα του πρώτου σημαντικού «τεστ υγείας» των Ευρωπαϊκών ειδών και οικοτόπων δείχνουν ότι για το 50% των ειδών και περισσότερα από τα 75% των οικοτόπων που προστατεύονται, η κατάσταση διατήρησής τους είναι «μη ικανοποιητική». Η Ευρώπη έχει ένα σημαντικό -αν και ακόμα ανεπαρκές- 20% της χερσαίας της έκτασης χαρακτηρισμένο ως προστατευόμενο (Natura

2000). Η πρόκληση είναι η προστασία και διαχείριση των περιοχών αυτών να βρεθούν στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος. «Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς WWF». Αισθάνεστε ότι μπορείτε να κάνετε πράγματα για να βοηθήσετε τον πλανήτη ή συχνότερα απογοητεύεστε από όσα συμβαίνουν; Το WWF, θα κλείσει τα 50 το 2010. Ως Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Γραμματείας του WWF, έχω την τιμή να ηγούμαι ενός παγκόσμιου δικτύου με παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες που καθοδηγείται από τα καλύτερα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, αναζητώντας ενεργά λύσεις. Θα μας βρείτε να δουλεύουμε σε απομακρυσμένα χωριά, να ασκούμε πίεση σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων, σε κυβερνητικά γραφεία και στις αίθουσες διεθνών οργανισμών.

Κατά τη διάρκεια του φετινού ετήσιου συνεδρίου του WWF και σε ειδική τελετή, ο Θύμιος Παπαγιάννης, συνιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του WWF Ελλάς, βραβεύτηκε με τον ιδιαίτερα σημαντικό τίτλο του Επιτίμου Μέλους του WWF. Το βραβείο αυτό απονέμεται σε προσωπικότητες που έχουν διακριθεί για την εξαιρετική και μακρόχρονη συνεισφορά τους στο έργο του WWF. H συμβολή του στην προστασία των υγροτόπων της Μεσογείου, οι προσπάθειές του να συνειδητοποιήσουμε την αλληλοσυσχέτιση ανθρώπου και φύσης, καθώς και η συνολική του προσφορά στο WWF, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που ανέδειξαν τον Θύμιο Παπαγιάννη ως τον ιδανικό υποψήφιο γι ’αυτή την εξαιρετικά σημαντική διάκριση.

Θύμιος Παπαγιάννης Επίτιμο Μέλος του Διεθνούς WWF

2009 Θύμιο, θερμά συγχαρητήρια και ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για την αμέριστη προσφορά σου στο WWF Ελλάς!

Επιμέλεια: Γιώργος ΒΕΛΛΙΔΗΣ

14

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Επισκεφτείτε το ανανεωμένο site της οργάνωσης www.wwf.gr

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

11


«είναι καιρός η Ελλάδα να αποκτήσει ένα λειτουργικό, ισχυρό και ανεξάρτητο Υπουργείο Περιβάλλοντος»

Τζιμ Ληπ Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς WWF Ποιο είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα; Χωρίς αμφιβολία, η κλιματική αλλαγή. Δεν πρόκειται απλώς για ένα «περιβαλλοντικό πρόβλημα». Αποτελεί επίσης το σημαντικότερο πρόβλημα στον τομέα της οικονομίας, των κοινωνικών θεμάτων, της ανάπτυξης και της υγείας. Η κλιματική αλλαγή, θα επιφέρει μαζικές αλλαγές στον πλανήτη. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, θα αισθανθείτε πιο έντονα τις συνέπειες μιας γενικότερης ξηρασίας που

12

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

παρατηρείται στη Μεσόγειο, η οποία επηρεάζει την επάρκεια των υδάτινων πόρων και απειλεί τη γεωργία, τα αστικά κέντρα και τις βασικές σας βιομηχανίες, όπως ο τουρισμός. Θα αυξηθεί η συχνότητα των δασικών πυρκαγιών. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να χαθεί το 30% των ειδών. Είστε αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων στην Κοπεγχάγη; Η οικονομική κρίση θα αποβεί υπέρ ή κατά του περιβάλλοντος; Η Κοπεγχάγη αποτελεί το επιστέγασμα μιας διαδικασίας που ξεκίνησε

πριν από ενάμιση χρόνο στο Μπαλί για να αντικαταστήσει το – ανεπαρκές - Πρωτόκολλο του Κιότο που λήγει. Το τελικό αποτέλεσμα της Συνδιάσκεψης του Μπαλί ήταν πολύ καλύτερο από το αναμενόμενο. Αυτή τη στιγμή η Κοπεγχάγη δεν εμφανίζεται πολλά υποσχόμενη, όμως με σκληρή δουλειά και καλή πρόθεση μπορεί να τα καταφέρουμε. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ο κόσμος δεν εστιάζει πλέον τόσο πολύ στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα. Παρόλα αυτά, τα οικονομικά δεδομένα είναι ξεκάθαρα - το κόστος της κλιματικής

Επισκεφτείτε το ανανεωμένο site της οργάνωσης www.wwf.gr

«Η κλιματική αλλαγή είναι κυρίως οικονομικό, κοινωνικό και μετά περιβαλλοντικό πρόβλημα» δηλώνει στην «Κ» ο Tζιμ Ληπ, Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς WWF που εμφανίζεται αισιόδοξος όσον αφορά στην έκβαση των διαπραγματεύσεων στην Κοπεγχάγη, το Δεκέμβριο.

Της Τάνιας Γεωργιοπούλου από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αλλαγής θα είναι πολύ μεγάλο, ενώ το κόστος της έγκαιρης δράσης, σημαντικά μικρότερο. Επιπλέον, τα κονδύλια που δίδονται για την οικονομική ανάκαμψη παρέχουν μία άνευ προηγουμένου ευκαιρία για την αναδιάρθρωση των οικονομιών προς μία πιο αειφόρο κατεύθυνση. Ποιες είναι οι χώρες που «φοβάστε» περισσότερο στη διαπραγμάτευση και γιατί; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι σημαντικότερες δεσμεύσεις πρέπει να

Φωτογραφία: © Jean-Luc RAY / WWF-Canon

Φέτος, έχουμε μία απίστευτη ευκαιρία να αρχίσουμε να φτιάχνουμε έναν πιο δίκαιο κόσμο για εμάς και για τα παιδιά μας. προέλθουν ράγουν τις Υπάρχουν από τους

από τις χώρες που παπερισσότερες εκπομπές. ενθαρρυντικά μηνύματα μεγαλύτερους ρυπαντές

όπως οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα. Πολύ ενθαρρυντική ήταν και η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την οριστική παύση των σχεδίων ανάπτυξης μονάδων λιθάνθρακα, κάτι που και το WWF Ελλάς επεδίωκε. Η Ε. Ε. έχει θέσει ως έναν από τους βασικούς της στόχους την προστασία της βιοποικιλότητας. Υπάρχουν στοιχεία, επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι «χάνουμε» είδη και τι σημαίνει αυτό;

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

13


«είναι καιρός η Ελλάδα να αποκτήσει ένα λειτουργικό, ισχυρό και ανεξάρτητο Υπουργείο Περιβάλλοντος»

Τζιμ Ληπ Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς WWF Ποιο είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα; Χωρίς αμφιβολία, η κλιματική αλλαγή. Δεν πρόκειται απλώς για ένα «περιβαλλοντικό πρόβλημα». Αποτελεί επίσης το σημαντικότερο πρόβλημα στον τομέα της οικονομίας, των κοινωνικών θεμάτων, της ανάπτυξης και της υγείας. Η κλιματική αλλαγή, θα επιφέρει μαζικές αλλαγές στον πλανήτη. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, θα αισθανθείτε πιο έντονα τις συνέπειες μιας γενικότερης ξηρασίας που

12

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

παρατηρείται στη Μεσόγειο, η οποία επηρεάζει την επάρκεια των υδάτινων πόρων και απειλεί τη γεωργία, τα αστικά κέντρα και τις βασικές σας βιομηχανίες, όπως ο τουρισμός. Θα αυξηθεί η συχνότητα των δασικών πυρκαγιών. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να χαθεί το 30% των ειδών. Είστε αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων στην Κοπεγχάγη; Η οικονομική κρίση θα αποβεί υπέρ ή κατά του περιβάλλοντος; Η Κοπεγχάγη αποτελεί το επιστέγασμα μιας διαδικασίας που ξεκίνησε

πριν από ενάμιση χρόνο στο Μπαλί για να αντικαταστήσει το – ανεπαρκές - Πρωτόκολλο του Κιότο που λήγει. Το τελικό αποτέλεσμα της Συνδιάσκεψης του Μπαλί ήταν πολύ καλύτερο από το αναμενόμενο. Αυτή τη στιγμή η Κοπεγχάγη δεν εμφανίζεται πολλά υποσχόμενη, όμως με σκληρή δουλειά και καλή πρόθεση μπορεί να τα καταφέρουμε. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ο κόσμος δεν εστιάζει πλέον τόσο πολύ στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα. Παρόλα αυτά, τα οικονομικά δεδομένα είναι ξεκάθαρα - το κόστος της κλιματικής

Επισκεφτείτε το ανανεωμένο site της οργάνωσης www.wwf.gr

«Η κλιματική αλλαγή είναι κυρίως οικονομικό, κοινωνικό και μετά περιβαλλοντικό πρόβλημα» δηλώνει στην «Κ» ο Tζιμ Ληπ, Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς WWF που εμφανίζεται αισιόδοξος όσον αφορά στην έκβαση των διαπραγματεύσεων στην Κοπεγχάγη, το Δεκέμβριο.

Της Τάνιας Γεωργιοπούλου από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αλλαγής θα είναι πολύ μεγάλο, ενώ το κόστος της έγκαιρης δράσης, σημαντικά μικρότερο. Επιπλέον, τα κονδύλια που δίδονται για την οικονομική ανάκαμψη παρέχουν μία άνευ προηγουμένου ευκαιρία για την αναδιάρθρωση των οικονομιών προς μία πιο αειφόρο κατεύθυνση. Ποιες είναι οι χώρες που «φοβάστε» περισσότερο στη διαπραγμάτευση και γιατί; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι σημαντικότερες δεσμεύσεις πρέπει να

Φωτογραφία: © Jean-Luc RAY / WWF-Canon

Φέτος, έχουμε μία απίστευτη ευκαιρία να αρχίσουμε να φτιάχνουμε έναν πιο δίκαιο κόσμο για εμάς και για τα παιδιά μας. προέλθουν ράγουν τις Υπάρχουν από τους

από τις χώρες που παπερισσότερες εκπομπές. ενθαρρυντικά μηνύματα μεγαλύτερους ρυπαντές

όπως οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα. Πολύ ενθαρρυντική ήταν και η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την οριστική παύση των σχεδίων ανάπτυξης μονάδων λιθάνθρακα, κάτι που και το WWF Ελλάς επεδίωκε. Η Ε. Ε. έχει θέσει ως έναν από τους βασικούς της στόχους την προστασία της βιοποικιλότητας. Υπάρχουν στοιχεία, επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι «χάνουμε» είδη και τι σημαίνει αυτό;

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

13


© Klaus-Henning GROTH / WWF-Canon

Θα μας βρείτε να δουλεύουμε σε απομακρυσμένα χωριά, να ασκούμε πίεση σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων, σε κυβερνητικά γραφεία και στις αίθουσες διεθνών οργανισμών. 27 Μαΐου 2009, Κοπεγχάγη Η ικανότητα της Γης να υποστηρίζει μία ακμάζουσα ποικιλία ειδών, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου, είναι μεν μεγάλη αλλά πεπερασμένη. Οταν η ανθρώπινη ζήτηση υπερβαίνει τα όρια της διαθεσιμότητας πλήττεται η υγεία των ζωντανών συστημάτων. Είμαστε μέρος του ιστού της ζωής που αυτή τη στιγμή καταστρέφεται και υποβαθμίζεται με ρυθμούς πιο ταχείς από ποτέ. Τελικά, αυτή η απώλεια απειλεί την ανθρώπινη ευημερία. Αρχικά αποτελέσματα του πρώτου σημαντικού «τεστ υγείας» των Ευρωπαϊκών ειδών και οικοτόπων δείχνουν ότι για το 50% των ειδών και περισσότερα από τα 75% των οικοτόπων που προστατεύονται, η κατάσταση διατήρησής τους είναι «μη ικανοποιητική». Η Ευρώπη έχει ένα σημαντικό -αν και ακόμα ανεπαρκές- 20% της χερσαίας της έκτασης χαρακτηρισμένο ως προστατευόμενο (Natura

2000). Η πρόκληση είναι η προστασία και διαχείριση των περιοχών αυτών να βρεθούν στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος. «Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς WWF». Αισθάνεστε ότι μπορείτε να κάνετε πράγματα για να βοηθήσετε τον πλανήτη ή συχνότερα απογοητεύεστε από όσα συμβαίνουν; Το WWF, θα κλείσει τα 50 το 2010. Ως Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Γραμματείας του WWF, έχω την τιμή να ηγούμαι ενός παγκόσμιου δικτύου με παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες που καθοδηγείται από τα καλύτερα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, αναζητώντας ενεργά λύσεις. Θα μας βρείτε να δουλεύουμε σε απομακρυσμένα χωριά, να ασκούμε πίεση σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων, σε κυβερνητικά γραφεία και στις αίθουσες διεθνών οργανισμών.

Κατά τη διάρκεια του φετινού ετήσιου συνεδρίου του WWF και σε ειδική τελετή, ο Θύμιος Παπαγιάννης, συνιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του WWF Ελλάς, βραβεύτηκε με τον ιδιαίτερα σημαντικό τίτλο του Επιτίμου Μέλους του WWF. Το βραβείο αυτό απονέμεται σε προσωπικότητες που έχουν διακριθεί για την εξαιρετική και μακρόχρονη συνεισφορά τους στο έργο του WWF. H συμβολή του στην προστασία των υγροτόπων της Μεσογείου, οι προσπάθειές του να συνειδητοποιήσουμε την αλληλοσυσχέτιση ανθρώπου και φύσης, καθώς και η συνολική του προσφορά στο WWF, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που ανέδειξαν τον Θύμιο Παπαγιάννη ως τον ιδανικό υποψήφιο γι ’αυτή την εξαιρετικά σημαντική διάκριση.

Θύμιος Παπαγιάννης Επίτιμο Μέλος του Διεθνούς WWF

2009 Θύμιο, θερμά συγχαρητήρια και ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για την αμέριστη προσφορά σου στο WWF Ελλάς!

Επιμέλεια: Γιώργος ΒΕΛΛΙΔΗΣ

14

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Επισκεφτείτε το ανανεωμένο site της οργάνωσης www.wwf.gr

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

11


Μετά την Ώρα της Γης: η Ώρα της Ψήφου Το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009, σχεδόν 1 δισεκατομμύριο πολίτες σε πάνω από 90 χώρες, έσβησαν τα φώτα για μία ώρα, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς τους ηγέτες του κόσμου ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουν σοβαρά την κλιματική αλλαγή, ότι ήρθε η ώρα για φιλόδοξα μέτρα περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

πολίτες να μην αφήσουν την ψήφο τους να πάει χαμένη και να στηρίξουν τους πολιτικούς που αντιλαμβάνονται ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί το καλύτερο αντίδοτο στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Αυτό ήταν το δεύτερο μεγάλο μήνυμα προς τους πολιτικούς μας, και σίγουρα όχι το τελευταίο. Εξάλλου, στόχος μας δεν είναι άλλος από την έμπρακτη ανάδειξη του κεντρικού μηνύματος της εκστρατείας του WWF Ελλάς για την κλιματική αλλαγή, που τονίζει ότι «Το κλίμα είναι στο χέρι μας».

Η πάνδημη συμμετοχή των πολιτών ήρθε σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, όπου οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα βαδίζουν ασθμαίνοντας, όπου η κλιματική κρίση τείνει να αγνοηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Η Ώρα της Γης, όμως, αποτέλεσε το μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός που έχει διοργανωθεί ποτέ για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον γενικότερα. Αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί από τους ισχυρούς της γης, που τον προσεχή Δεκέμβριο θα συναντηθούν στην Κοπεγχάγη προκειμένου να συζητήσουν για τη μείωση των εκπομπών στην μετά-Κιότο εποχή, να συμφωνήσουν δηλαδή σε μια νέα συνθήκη που θα αποτελέσει τη διάδοχο του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Ολα τα παραπάνω, σαφώς βοηθούν τον πλανήτη. Η πρόκληση είναι να μετατρέψουμε αυτές τις επιτυχίες σε μια ευρύτερη αλλαγή.

Στην παγκόσμια πρωτοβουλία του WWF, οι Έλληνες ανταποκρίθηκαν πρώτοι και καλύτεροι. Αν και τα νούμερα έχουν μικρή σημασία, υπολογίζεται ότι πάνω από 1.000.000 ελληνικά νοικοκυριά, 489 δήμοι και κοινότητες, 1.649 επιχειρήσεις, 845 σχολεία και 325 φορείς ένωσαν τη φωνή τους με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, συμμετέχοντας στο κάλεσμα του WWF.

Στην Ελλάδα πολλοί πολίτες συμμετείχαν στην «Ωρα της γης». Ωστόσο η χώρα μας δεν φημίζεται για το περιβαλλοντικό της προφίλ. Τι θα προτείνατε να γίνει;

Το επόμενο διάστημα θα εντείνουμε την άσκηση πίεσης προς τους πολιτικούς, ώστε να βεβαιωθούμε πως πήραν το μήνυμα. Ήδη, στις ευρωεκλογές ζητήσαμε από τους πολίτες να μην αδιαφορήσουν, αλλά να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα ψηφίζοντας υπέρ όσων πολιτικών σχηματισμών δεσμεύονται ότι θα ακούσουν τους επιστήμονες και την «κοινωνία των πολιτών», που καλούν για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 45% στην ΕΕ έως το 2020, για παροχή κινήτρων υπέρ της εξοικονόμησης ενέργειας, για ουσιαστική προώθηση των ανανεώσιμων πηγών. Ζητήσαμε από τους

10

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

©Μάριος ΒΟΝΤΑΣ / WWF Ελλάς

Επιμέλεια: Αχιλλέας ΠΛΗΘΑΡΑΣ

Η Ελλάδα αποτέλεσε μία ξεχωριστή συμμετοχή στην «‘Ωρα της Γης». Οι πολίτες μπορούν να καταφέρουν πολλά, όμως, εν τέλει, χρειαζόμαστε και πολιτική ηγεσία με όραμα και πολιτικές δεσμεύσεις. Για παράδειγμα, είναι καιρός η Ελλάδα να αποκτήσει ένα λειτουργικό, ισχυρό και ανεξάρτητο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις πόσο μπορούν να βοηθήσουν όταν δεν υπάρχει πολιτική βούληση;

© Elma Okic / WWF-Canon

Η πολιτική βούληση δεν διαμορφώνεται εκ του μηδενός. Μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες των οργανώσεων είναι να τη δημιουργούν και να τη διατηρούν. Ενας από τους τομείς στους οποίους συνδράμουμε είναι η εξασφάλιση ή η δημιουργία μηχανισμών ούτως ώστε οι τοπικές κοινωνίες και η κοινωνία των πολιτών να μπορούν να συμμετάσχουν αποτελεσματικά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν στο περιβάλλον.

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

15


Το θέμα Επιμέλεια: Γιώργος ΒΕΛΛΙΔΗΣ

Ο τόνος της Μεσογείου κινδυνεύει άμεσα

«Ο Κυανόπτερος Τόνος της Μεσογείου βρίσκεται ένα βήμα πριν τον αφανισμό» δήλωσε ο Δρ. Σέρτζι Τουντέλα, επικεφαλής του Μεσογειακού γραφείου του WWF, συμπληρώνοντας: «Όπως και να το δει κανείς, αυτό το είδος τείνει να εξαφανιστεί και αυτό είναι μια θλιβερή πραγματικότητα και συμβαίνει τώρα». Ο πληθυσμός των ικανών για αναπαραγωγή τόνων, ψάρια δηλαδή τεσσάρων χρόνων και άνω τα οποία ζυγίζουν τουλάχιστον 35 κιλά έχουν αφανιστεί. Το 2007 το ποσοστό των ικανών για αναπαραγωγή τόνων μειώθηκε κατά το ένα τέταρτο από αυτό που είχε καταγραφεί πριν 50 χρόνια. Πριν τη βιομηχανοποίηση της αλίευσης του τόνου, η Μεσόγειος φιλοξενούσε

είδη που έφταναν τα 900 κιλά βάρος. Η εξαφάνιση αυτών των γιγάντιων τόνων, οι οποίοι ήταν ικανοί για εντονότερη αναπαραγωγή από άτομα μεσαίου μεγέθους, έχει επηρεάσει σημαντικά τους ρυθμούς και τα μεγέθη αναπαραγωγής του τόνου. Παράλληλα, ο υπεράριθμος αλιευτικός στόλος, η υπέρβαση στο επιτρεπόμενο όριο αλίευσης, η πειρατική αλίευση, η χρήση παράνομων ανιχνευτικών αεροσκαφών και οι ψευδείς δηλώσεις αλιεύματος είναι μερικοί ακόμα από τους βασικούς παράγοντες που το είδος τείνει να εξαφανιστεί. Στο πλαίσιο αυτό το WWF καλεί τις κυβερνήσεις για άμεση παύση της αλίευσης του κυανόπυερου τόνου στη Μεσόγειο, έτσι ώστε να δοθεί στο είδος ο απαραίτητος χρόνος για να ανακάμψει ο πληθυσμός του και παροτρύνει τους καταναλωτές να μειώσουν ή και να αποφεύγουν την κατανάλωση του υπό εξαφάνιση αυτού είδους.

© Jorge BARTOLOME / WWF-Canon

© Τάνια ΣΤΕΡΓΙΑΝΑΚΟΥ / Leica Academy

Tο WWF προειδοποιεί με σχετική έκθεση ότι αν δεν αλλάξουν άμεσα οι αλιευτικές πρακτικές στην περιοχή, το απειλούμενο αυτό είδος θα εξαφανιστεί έως το 2012.

Παρακολουθώντας τη Σιβηρική Τίγρη

Η Τίγρης της Σιβηρίας που μπορεί να ξεπεράσει τα 300 κιλά βάρος και τα 3 μέτρα μήκος έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο του αφανισμού τα τελευταία 100 χρόνια. Το 1950 είχαν καταγραφεί μόνο 40 άτομα, ενώ στις μέρες μας ο παγκόσμιος πληθυσμός μετράει περίπου 450 άτομα και καθιστά την Τίγρη της Σιβηρίας ένα από τα πολυπληθή είδη τίγρης στον κόσμο. Στο πλαίσιο του φετινού ερευνητικού προγράμματος, οι ερευνητές θα καλύψουν μια περιοχή 23.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων που αντιστοιχεί στο ένα έκτο του βιοτόπου της τίγρης και θα συλλέξουν πολύτιμες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά των φύλων και ηλικιών, αλλά και για τη συμπεριφορά και τη θνησιμότητα του είδους.

16

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

© Vladimir FILONOV / WWF-Canon

Επισκεφτείτε το ανανεωμένο site της οργάνωσης www.wwf.gr

© Χριστίνα ΒΟΥΤΟΥ / Leica Academy

Το WWF Ρωσίας σε συνεργασία με διεθνείς και εθνικές οργανώσεις και ερευνητικούς φορείς ξεκίνησε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης της σπάνιας τίγρης του Αμούρ. Οι ερευνητές ακολουθούν τα ίχνη της τίγρης με κάθε δυνατό μέσο: με τα πόδια, με σκι και με σνόουμομπιλς στις απομακρυσμένες περιοχές του Πριμόρσκι και Καμπαρόβσκι.

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

9


http://www.wwf.gr/earthour

δράση ευαισθητοποίησης των πολιτών, αλλά και εξοικονόμησης ενέργειας και μετά λέγαμε αστεία και διάφορες ιστορίες...δε χάσαμε και τίποτα που για μια ώρα κλείσαμε τα φώτα...με λίγη καλή θέληση μπορείς να περάσεις καλά βοηθώντας και τη Γη να ανασάνει...!!! § Η θετική διάθεση και η λογική δεν συνάδουν πάντα με τις τρέχουσες υποχρεώσεις και τις ανάγκες. Η προσωπική μου συμβολή, συνοψίζεται στα εξής: Έστειλα ένα δεκάλεπτο νωρίτερα, μηνύματα στα παιδιά μου και σε φίλους, να τους θυμίσω να ελαχιστοποιήσουν την κατανάλωση ενέργειας. Παρέτεινα τη δική μου συμμετοχή, για αρκετή ώρα, αφήνοντας μόνο ένα μικρό φωτιστικό διαδρόμου που βοηθούσε τις κινήσεις σε όλα τα σημεία του σπιτιού. Είχαμε οργανωθεί με συγκατοίκους, να συγκεντρωθούμε σε ένα διαμέρισμα για ποτάκι και παρέα, οπότε οι υπόλοιποι δεν θα χρειάζονταν φωτισμό στο χώρο τους. Αυτά! § Στις 28/3/2009 κατά την Ώρα της Γης βρισκόμουν στην Πάτρα. Έσβησα τα φώτα του σπιτιού και ανέβηκα στην ταράτσα του κτιρίου για να δω τη γέφυρα Ρίου-Αντίρριου, η οποία βρισκόταν σε συσκότιση χάριν της συμμετοχής του δήμου Πατρών στο οικουμενικό αυτό γεγονός. Έμαθα, ότι στο κέντρο της πόλης επικρατούσε επίσης σκοτάδι και πραγματοποιήθηκαν και διάφορες εκδηλώσεις. Μαρία Χ. § Αγαπητοί κύριοι/ες, Από τις 8.00 το βράδυ ήμουν στην Πνύκα, στην συναυλία του Μάριου Φραγκούλη για την ώρα της Γης. Είδα το σταδιακό κλείσιμο του φωτισμού της Ακρόπολης. ΤΟ ΦΩΣ που δόθηκε τα παλιά χρόνια από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης στον κόσμο, σκοτείνιασε. Η ένδειξη πένθους για ό,τι συμβαίνει σήμερα στον πλανήτη μας από ανθρώπους που τους κατέχει η κακή χρήση εξουσίας, ο φόβος, ο φθόνος, η απληστία και η απιστία… Είθε η αγάπη, η δημιουργικότητα, η χαρά και το φως να πλημμυρίσουν την καρδιά και το μυαλό όλων αυτών που κρατούν τις τύχες των απλών λαών στα χέρια τους.

Μια χαρά περάσαμε. Μια ώρα χωρίς φώτα δεν ήταν και τίποτα. Εδώ, τόσες και τόσες διακοπές ρεύματος έχουν γίνει. Ίσα – ίσα, όταν έχουμε την τηλεόραση ανοιχτή δεν θα έπρεπε να έχουμε και φως. Μερικά πράγματα πρέπει να τα σκεφτούμε για να τα κάνουμε. Δεν έρχονται από μόνα τους. Όπως και με τις συσκευές όταν μένουν σε κατάσταση αναμονής. Εγώ δεν ήξερα ότι καίνε ρεύμα, τώρα τις κλείνω όλες, ή τουλάχιστον προσπαθώ. Η τηλεόραση έχει μεγάλη δύναμη, γι’ αυτό συνέχεια πρέπει να ακούμε τι πρέπει να κάνει ο καθένας μας για εξοικονόμηση ενέργειας. Μόνο λίγα λεπτά κάθε μέρα χρειάζεται και θα μπει στο μυαλό για τα καλά! Και το πιο ευχάριστο ήταν ότι όχι μόνον εγώ έκλεισα το φως, αλλά και τόσοι πολλοί ακόμη Έλληνες, ώστε ήμασταν οι πρώτοι σε συμμετοχή! Μακάρι σε όλα να είμαστε έτσι. Σε όλα τα καλά! § Ανάψαμε με το σύζυγό μου όσα κεριά υπήρχαν στο σπίτι, καθίσαμε αναπαυτικά στους καναπέδες και αντί να παρακολουθούμε το «χαζοκούτι», χαζεύαμε με τις σκανταλιές και τα παιχνιδίσματα του δίχρονου γιου μας. Νομίζω πως ήταν (ντρέπομαι που το λέω), μία από τις πολύ λίγες στιγμές που είχε την προσοχή και το ενδιαφέρον μας στραμμένο όλο πάνω του. Τζένη § Εμείς, σβήσαμε τα φώτα και πήγαμε στην Πνύκα όπου παρακολουθήσαμε τη συναυλία του Μάριου Φραγκούλη. Κάναμε και μια νυχτερινή βόλτα στο Μοναστηράκι, φάγαμε έξω και γυρίσαμε αργά στο σπίτι. Συνεχίζουμε να κάνουμε οικονομία ενέργειας και αυτό θα διδάξουμε και αύριο στους μαθητές μας, στο σχολείο, για να βοηθήσουμε στη σωτηρία του Πλανήτη. Αυτό πρέπει να κάνουν όλοι καθημερινά και όχι μόνο για μια μέρα. Αντωνακάκης Στέφανος, Δ/ντής 42ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών.

Τα πάντα αναστρέψιμα....

Ένα μωρό φαλαινοκαρχαρίας αποκαλύπτει τα μυστικά του είδους H ανακάλυψη-σοκ ενός μικροσκοπικού φαλαινοκαρχαρία στις Φιλιππίνες, ίσως του μικρότερου του είδους που έχει έως τώρα καταγραφεί, άνοιξε στην επιστημονική κοινότητα νέους ορίζοντες για την αναπαραγωγική συμπεριφορά αυτού του μυστηριώδους ψαριού. Η επιστημονική ομάδα του WWF Φιλιππίνων, σε συνεργασία με την τοπική αστυνομία και κυβερνητικούς αξιωματούχους απελευθέρωσε τον 38 εκατοστών φαλαινοκαρχαρία, ο οποίος είχε πιαστεί στα δίκτυα ψαράδων από τη Σορσογκόν, περιοχή κοντά στη πόλη Ντονσόλ. Ο φαλαινοκαρχαρίας είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος ψάρι στον πλανήτη. Το μήκος του μπορεί να φτάσει τα δώδεκα μέτρα και το βάρος του τους δεκατέσσερις τόνους. Ωστόσο, παρ’ όλη την συνεχή έρευνα στο ιδιαίτερο αυτό είδος, γνωρίζουμε λίγα για το που αναπαράγονται και γεννούν οι φαλαινοκαρχαρίες.

© Jurgen Freund / WWF-Canon

Το μικρό μέγεθος του φαλαινοκαρχαρία που βρέθηκε στη περιοχή της Σορσογκόν, ενδεχομένως να υποδηλώνει ότι γεννήθηκε στη περιοχή και ως εκ τούτου να καθιστά τις Φιλιππίνες ως ένα από τις περιοχές που οι θαλάσσιοι αυτοί γίγαντες αναπαράγονται και γεννιούνται.

Το WWF στην κορυφή του κόσμου για την Κοπεγχάγη Τον Μάιο που μας πέρασε, ο διάσημος Νεπαλέζος ορειβάτης Άπα Σέρπα, κατέκτησε το παγκόσμιο ρεκόρ στην ορειβασία φτάνοντας για 19η φορά στην κορυφή του Έβερεστ. Ο Άπα ωστόσο θέλησε να δώσει και ένα διαφορετικό χαρακτήρα σε αυτή του την επιτυχία, μεταφέροντας μαζί του ένα πανό του WWF το οποίο έφερε το μήνυμα «Σταματήστε την κλιματική αλλαγή! Αφήστε τα Ιμαλάια να ζήσουν!» Ο Άπα μετέφερε μαζί του το πανό του WWF στο πλαίσιο της οικο-αποστολής των Ιμαλαΐων, με αρχηγό τον Ντάουα Στήβεν Σέρπα. Ο Ντάουα έχει και αυτός κατακτήσει το Έβερεστ και αγωνίζεται στο πλευρό του WWF ενάντια στην αλλαγή του κλίματος. Σε όλα αυτά τα χρόνια δράσης στην υψηλότερη οροσειρά του κόσμου, ο Άπα έχει βιώσει τις αλλαγές στο τοπίο και έχει κινδυνέψει επανειλημμένα λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Η κλιματική αλλαγή πληγώνει συνεχώς τα Ιμαλάια καθώς οι παγετώνες υποχωρούν όλο και περισσότερο» δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του διεθνούς WWF κ. Τζιμ Ληπ. Η αποστολή αυτή είχε στόχο να φέρει τους ηγέτες του κόσμου προ των ευθυνών τους για τη διάσωση της παγκόσμιας κληρονομιάς των Ιμαλαΐων και να τους καλέσει να αναλάβουν γενναίες δεσμεύσεις στη συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή τον ερχόμενο Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη.

Με εκτίμηση © NEYRET & BENASTAR / WWF-Canon

Νικολέττα Καπογιάννη

8

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Επισκεφτείτε το ανανεωμένο site της οργάνωσης www.wwf.gr

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

17


F

λλ

άς

Το θέμα

ΓΙ νος © Θά

ΝΑ ΑΝ

W Σ/ ΚΗ ΚΑ

W

Κωνσταντίνα Αγραφιώτη 11 ετών

Γειά σας παιδιά! Όταν σας λέω πως το περιβάλλον και η φύση στηρίζονται σε εσάς, δεν σας κάνω πλάκα. Οι μικροί μας φίλοι στο Ηράκλειο της Κρήτης, ύψωσαν το ανάστημά τους και ζήτησαν να σταματήσει η υποβάθμιση του υγρότοπου στον Αλμυρό. Να ξέρετε λοιπόν πως η φωνή σας ακούγεται δυνατά και μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Εγώ υπολογίζω και βασίζομαι σ’εσάς, γιατί αν περιμένω από τους μεγάλους.... σώθηκα! Έχουν πολλές δουλειές, δεν προλαβαίνουν.... Κάντε τώρα τα μπανάκια σας, ξεκουραστείτε και τα λέμε τον Σεπτέμβριο.

Ο φίλος σας το Πάντα

18

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Είμαστε μια 4μελής οικογένεια και ζούμε στη Ρόδο εδώ και 2 χρόνια. Είμαστε μέλη οικολογικών οργανώσεων και αρκετά ευαίσθητοι σε θέματα περιβάλλοντος. Στην Ώρα της Γης, συμμετείχαμε σε μια πορεία ειρηνική που έγινε στη Ρόδο. Ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στις 8:00 και κατέληξε στο Δημαρχείο, οπού έγιναν εκδηλώσεις με τραγούδια υπό το φως των κεριών. Μια εξαιρετική βραδιά, πολύ φιλική, ευχάριστη και προπαντός ελπιδοφόρα. Τα περισσότερα άτομα στην πορεία ήταν μαθητές και φοιτητές και αυτό έκανε την όλη βραδιά ακόμα πιο όμορφη και φωτεινή, παρόλο που ήταν σκοτάδι. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι, η Ελλάδα ήταν πρώτη παγκοσμίως σε αριθμό συμμετοχών. Τελικά, εμείς οι Έλληνες ενωνόμαστε στον πόνο, στην καταστροφή και νιώθουμε έντονα την ανάγκη να συμπαρασταθούμε σε ό,τι καλό γίνεται! Συγχαρητήρια στη WWF για την ενημέρωση και την κινητοποίηση τόσου κόσμου. Nα ‘στε πάντα καλά και πάντα στο πλευρό του… περιβάλλοντος. Χαιρετισμούς από την ωραία Ρόδο. Σας ευχαριστούμε για την προσφορά, την κινητοποίηση και την ευαισθητοποίηση που δείχνετε σ' ένα τέτοιο φλέγον θέμα, όπως η προστασία του πλανήτη μας, από εμάς τους ίδιους! § Σβήσαμε όλα τα φώτα, ανάψαμε κεριά και νοερά γίναμε μια μεγάλη παρέα, γνωστοί και άγνωστοι, ενωμένοι σ' έναν κοινό σκοπό.

Γεια σας, Φέτος συμμετείχα για πρώτη φορά στην "Ώρα της Γης". Κατά τις 20:00 το Σάββατο 28/3, βρέθηκα στην Πνύκα και παρακολούθησα τη συναυλία με τον Μ. Φραγκούλη. Ήταν μια πολύ ευχάριστη συγκέντρωση-συναυλία. Θα ενημερωθήκατε ότι είχε πάρα πολύ κόσμο, ανθρώπους κάθε ηλικίας. Σας χαιρετώ και εύχομαι να συνεχίσουμε όλοι μαζί την προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής. Μαρία Ζ. § Δεν είχαμε κάνει καμιά ιδιαίτερη προετοιμασία, απλά κλείσαμε το γενικό και απολαύσαμε το σκοτάδι... Και κάπου στην πορεία, μάς προέκυψε το τραγουδάκι... Είπαμε: Θα γράψουμε ένα τραγούδι για τη Γη! Ήταν μια υπέροχη εμπειρία!!! Εύχομαι κάποια μέρα, όλοι οι άνθρωποι της γης να μείνουν για μια ώρα στο σκοτάδι, όχι σαν αποτέλεσμα καταστροφής, αλλά επειδή οι ίδιοι το επέλεξαν, συνειδητά. Και αντί για φόβο, να αισθανθούν όλοι την αγαλλίαση, ακούγοντας την καρδιά του πλανήτη να χτυπά. Και του χρόνου!

Αυτή η σκέψη «φώτιζε» κάθε λεπτό που περνούσε, διατηρώντας αναμμένη τη φλόγα της ελπίδας, ότι, ίσως, δεν έχουν όλα ακόμα χαθεί.

Εβίτα Τσίχλη

Για εμένα, κάθε μέρα είναι η Ώρα της Γης, στο γραφείο μου, στο σπίτι μου, παντού. Έτσι πρέπει να είναι για όλους μας.

Έχουμε αντιληφθεί από καιρό ότι κάτι δεν πάει καλά!!!.

Αυτό πρέπει να είναι ίσως το επόμενο μήνυμα! Σας ευχαριστούμε για όλα όσα κάνετε. Σοφία Νικολοπούλου § Ήταν συγκινητικό να είσαι στο δρόμο και να βλέπεις την πλατεία Ελευθερίας (Κορυδαλλός) που σφύζει από ζωή να συνεχίζει μες στο σκοτάδι, όπως και η Βενιζέλου... μόνο που νομίζαμε ότι θα έσβηναν και τα φώτα των δρόμων ...σαν ένα μπλακ άουτ της ΔΕΗ... Δεν πειράζει όμως, ήταν καλή αρχή! Ας γίνει για όλους συνήθεια, τουλάχιστον η εξοικονόμηση ενέργειας..... Σόφη Κετέογλου

§ Κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε.

Ζούμε σε έναν κόσμο υπερκατανάλωσης και σπατάλης. Δεχτείτε τα συγχαρητήριά μας για την προσπάθεια που κάνετε και σας διαβεβαιώνουμε πως κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Την Ώρα της ΓΗΣ μείναμε στο σπίτι. Σας στέλνω και μία φωτογραφία. Γιώργος Γιαννούλης § Είμαι η Ειρήνη και είμαι 15 χρονών. Αυτό που έκανα λοιπόν τη Μέρα της Γης, ήταν να κλείσω τα φώτα και ό,τι υπήρχε στο σπίτι που σπαταλούσε ηλεκτρική ενέργεια. Κάθισα στο σαλόνι μαζί με τους γονείς μου και τη μικρή μου αδερφή, με κεράκια αναμμένα και μιλούσαμε για διάφορα θέματα...αρχικά γι' αυτή τη

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

7


Pandaμαζί!

http://www.wwf.gr/earthour

Την ώρα της γης την πέρασα σπίτι, με τον μικρό μου γιό και πολλά αναμμένα κεριά για ατμόσφαιρα.. είχα φωνάξει και δυο τρεις γειτόνισσες για παρέα, οι οποίες είχαν κλείσει και αυτές τα φώτα τους. Μείναμε υπό το φως των κεριών για τουλάχιστον δύο ώρες μιλώντας και παίζοντας. Ο άνδρας μου έλειπε ταξίδι. Στο καράβι που υπηρετεί, συμβολικά έκλεισαν και αυτοί, μόνο για 15 λεπτά, το ρεύμα των θαλάμων τους. Στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μου μοίραζαν κεριά ενημερώνοντας τον κόσμο για την Ώρα της Γης. Όλοι αισθανθήκαμε σύμμαχοι για ένα καλύτερο μέλλον. Σας παρακαλώ, για το καλύτερο μέλλον του γιου μου, αλλά και όλων των παιδιών, ας συντονιστούμε και να το επαναλαμβάνουμε μια φορά τον μήνα, δεν είναι τίποτα. Στην αρχή 1 φορά το 6μηνο και σιγά-σιγά να καθιερωθεί.... Μακάρι... Ευχαριστώ για τον πολύτιμο χρόνο σας, Ανθούλα Κουτσιαύτη § Χάρηκα πάρα πολύ για τη συμμετοχή του κόσμου στην Ώρα της Γης. Θα ήθελα όμως αυτό να γίνεται πιο συχνά. Αν κλείναμε όλοι τα φώτα, έστω για μισή ώρα, μια φορά την εβδομάδα, νομίζω πως θα κάναμε μεγάλη χάρη στον εαυτό μας. Και ξέρω ότι όλοι αγαπάμε τον εαυτό μας πολύ. Αυτό είναι μια πρόταση από εμένα, μία μαμά που θέλω η κόρη μου να έχει ποιότητα στη ζωή της στο θέμα του περιβάλλοντος και αν είναι καλά το περιβάλλον θα είναι και το παιδί μου καλά, και όλα τα παιδιά του κόσμου. Εσείς, μπορείτε να κάνετε κάτι παραπάνω ως προς την προώθηση του να γινόταν αυτό αρκετά πιο τακτικά και εμείς οι υπόλοιποι θα πρέπει να βοηθήσουμε για να μπορέσουμε να απολαύσουμε αυτά που μας χαρίζει η γη. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο που μου αφιερώσατε να διαβάσατε το μήνυμά μου. Με εκτίμηση Κοριατοπούλου Φωτεινή § Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας πώς πέρασα την Ώρα της Γης, το Σάββατο 28 Μαρτίου. Η οικογένειά μου κι εγώ αφήσαμε τα σπίτια μας στην Αθήνα και πήγαμε ένα διήμερο στον Παρνασσό. Ώρα 8 το βράδυ ήμασταν στο βουνό, όπου πολλοί θαρραλέοι κάνανε σκι με λίγους

6

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

προβολείς και 9 η ώρα έκλεισαν τα φώτα στο βουνό και στις πίστες μέχρι τις 9:30. Οπότε κάναμε διπλή εξοικονόμηση. Και τα φώτα στο σπίτι και στο ξενοδοχείο!!

Ιωάννα Στρατιώτη 7 ετών

Ελπίζω όσοι μοιράστηκαν αυτό το βράδυ μαζί μας, να καταλάβουν πως δεν αρκούν λίγες ρομαντικές και ευχάριστες ώρες για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας, αλλά μια διαρκής και συλλογική προσπάθεια, που στην τελική, δεν μας στερεί τίποτα! Ίσως λίγα παραπάνω χρήματα για περισσότερα κεράκια! Σας συγχαίρω για τη φετινή σας επιτυχία και σας εύχομαι καλή συνέχεια!

Νικόλας Ζαρκάδας 7 ετών

Αλεξάνδρα § Γεια σας. Συγχαρητήρια για ό,τι κάνετε. Μπράβο σε όλους! Τη νύχτα εκείνη ήταν όμορφα και διαφορετικά με τα φώτα σβηστά. Πρέπει όμως να γίνεται πιο συχνά, να βλέπουμε και τα πράγματα με άλλο μάτι. Και βέβαια, να μην μείνουμε εκεί, αλλά ο καθένας μας να νιώσει μέσα του υπεύθυνος για την καταστροφή που θα αφήσει φεύγοντας από αυτή την όμορφη ζωή, στην όμορφη, ακόμη και τώρα γη μας..... Έ και να κάνει κάτι -όλοι μας ξέρουμε ...

Μάρκος Γκιώνης 6 ετών

Αντωνία § 28 Μαρτίου 2009, ...Τα φώτα έκλεισαν και όλα γύρω μου φάνηκαν πιο γαλήνια, πιο ήρεμα. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή δυσκολεύτηκα να βρω κάτι να κάνω χωρίς να καταναλώσω ρεύμα. Τελικά, κατέληξα να διαβάζω τα μαθήματά μου με ένα κεράκι. Ένιωσα μία ηρεμία στην ατμόσφαιρα του σπιτιού, κάτι που με έκανε να χαλαρώσω, και πραγματικά....να απολαύσω την Ώρα της Γης. Ήταν μία αξέχαστη εμπειρία γιατί με έκανε να καταλάβω πώς επιβαρύνω κάθε μέρα, με κάθε μου σχεδόν ενέργεια, το περιβάλλον... Συνειδητοποίησα επίσης, ότι η εξάρτησή μας από το ηλεκτρικό ρεύμα είναι τεράστια και ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Έτσι αποφάσισα, πως μπορούμε να κλείνουμε πιο συχνά όλα τα φώτα στο σπίτι, να πραγματοποιούμε τη δική μας Ώρα της Γης…

Γιώργος Παπαντής 8 ετών Φαίδρα Πότσικα 10 ετών

Ελπίζω, όλοι οι άνθρωποι από δω και πέρα να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος, να κάνουν ό,τι μπορούν για την προστασία του περιβάλλοντος και ίσως να αφιερώνουν περισσότερες ώρες στη γη... Ευχαριστώ πολύ για την εμπειρία, Ελένη Παπαιωάννου, 16 χρονών

Επισκεφτείτε το ανανεωμένο site της οργάνωσης www.wwf.gr

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

19


Ιουλία Κομπίνου 7 ετών http://www.wwf.gr/earthour

Το θέμα είστε εσείς!

Παιδιά οι ζωγραφιές σας είναι καταπληκτικές! Στείλτε μου όσες θέλετε. Δίνουν χρώμα και στολίζουν το περιοδικό μας!

© Βασιλική ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ / Leica Academy

Δήμητρα Αγραφιώτη 10 ετών Γιώργος Λεντάκης 11 ετών

© Αντρέας ΣΠΙΝΟΣ / Leica Academy

Γιάννης Ηλιάδης 8 ετών

20

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Επισκεφτείτε το ανανεωμένο site της οργάνωσης www.wwf.gr

28 Μαρτίου, 8:30 μ.μ. Τα φώτα στα σπίτια, στις πόλεις, σε μνημεία άρχισαν διαδοχικά να σβήνουν. Η Ώρα της Γης είχε ξεκινήσει. Η Ελλάδα ένωσε τη φωνή της με τον υπόλοιπο κόσμο και δήλωσε ένα δυναμικό «παρών» στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Οι εθελοντές φωτογράφοι, σπουδαστές της Leica Academy, απαθανάτισαν με το φακό τους την Ώρα της Γης σε όλη την Ελλάδα.

Όλοι εσείς που συμμετείχατε, μας στείλατε την εμπειρία σας από αυτή την συμβολική ώρα. Επιλέξαμε τα καλύτερα ως επίλογο της φετινής διοργάνωσης και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την Ώρα της Γης 2010.

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

5


Αθηνά Χαραλαμποπούλου 10 ετών

Ένας φίλος που χάσαμε πρόωρα Τον Φεβρουάριο του 2009, αποχαιρετήσαμε με πολύ μεγάλη θλίψη τον φίλο και εξαιρετικό συνεργάτη Γιώργο Παπαδημητρίου, Καθηγητή Πανεπιστημίου και Βουλευτή Επικρατείας. Ο απρόσμενος θάνατός του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στον χώρο του περιβαλλοντικού δικαίου και στερεί από την περιβαλλοντική κοινωνία πολιτών έναν εξαιρετικό επιστήμονα με ξεκάθαρο όραμα για μια περιβαλλοντικά βιώσιμη δημόσια διοίκηση και πολιτική.

© Μιχάλης ΜΠΙΝΙΧΑΚΗΣ

Με τον Γιώργο Παπαδημητρίου είχαμε την τιμή να συνεργαστούμε στενά σε πολλούς περιβαλλοντικούς αγώνες, όπως η εκτροπή του Αχελώου και η προστασία του βιοτόπου της θαλάσσιας χελώνας στη Ζάκυνθο. Μπήκαμε όμως μαζί του και σε πιο «βαθιά νερά», καθώς η συμβολή του στη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων για νέα περιβαλλοντική νομοθεσία και πολιτική ήταν ανεκτίμητη και ήδη μας λείπει.

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

4

Ευχόμαστε από καρδιάς συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους συνεργάτες του. Η εμπειρία από τη συνεργασία μας με τον Γιώργο Παπαδημητρίου και οι αναλύσεις και δημοσιεύσεις του για κρίσιμα θέματα περιβαλλοντικού δικαίου αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για το WWF Ελλάς.

διαγωνισμός Δώρο ένα ποδήλατο Orbea Lady Swan '09 από το

10 οδηγοί για το περιβάλλον Συνεχίζεται το φιλόδοξο πρόγραμμα του WWF Ελλάς, που υλοποιείται με την ευγενική χορηγία της τράπεζας EUROBANK EFG, με στόχο τη στήριξη δράσεων τοπικών περιβαλλοντικών ΜΚΟ και κινήσεων πολιτών. Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η καταγραφή και διάχυση τεχνογνωσίας που αφορά στην αντιμετώπιση τοπικών περιβαλλοντικών προβλημάτων καθώς και στη λειτουργία των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Εργαλείο για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης αποτελούν δέκα εγχειρίδια με γενικό τίτλο: «Οδηγός για το Περιβάλλον», καθώς και η οργάνωση παρουσιάσεων και σεμιναρίων σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών μεταξύ των περιβαλλοντικών ΜΚΟ αποτελεί άλλωστε απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματικότερη προάσπιση του περιβάλλοντος. Το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο αυτό, θα ταξιδέψει στην Ελλάδα προκειμένου να συναντηθεί με τις κατά τόπους οργανώσεις και να οργανώσει τα αντίστοιχα σεμινάρια. Πρώτος σταθμός αυτού του ταξιδιού ήταν η Πάτρα, στις 16 Μαΐου, ενώ θα ακολουθήσουν η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα και το Ηράκλειο Κρήτης.

Η φίλη μας Αθηνά Χαραλαμποπούλου είναι η νικήτρια του «ποδηλατικού μας» διαγωνισμού. Όλες οι συμμετοχές ήταν πραγματικά αξιόλογες και η επιλογή ήταν δύσκολη.

Μπράβο Αθηνά! Το ποδήλατο σου αξίζει και εύχομαστε να το ευχαριστηθείς. Να κάνεις πολλές και ασφαλείς βόλτες. Μην ξεχνάς να φοράς πάντα το κράνος σου!

Η έκθεση της Αθηνάς ήταν η πιο απλή και η πιο περιεκτική, καθώς περιγράφονται εύστοχα όλα τα θετικά στοιχεία που μπορεί να προσφέρει η χρήση του ποδηλάτου σ’ εμάς και στο περιβάλλον.

Παιδιά, να είστε έτοιμοι, γιατί στους διαγωνισμούς που θα ακολουθήσουν μπορεί εσείς να είστε οι νικητές.

Γιατί μ'αρέσει να κάνω ποδήλατο Σήμερα όλο και πιο πολλοί άνθρωποι ευαισθητοποιούνται και χρησιμοποιούν το ποδήλατο. Κι εγώ ξέρω να κάνω ποδήλατο και το αγαπώ πολύ. Αυτό που μου αρέσει πιο πολύ στο ποδήλατο είναι ότι πηγαίνω πιο γρήγορα από ότι περπατώντας. Επίσης μπορούμε να κάνουμε αγώνες με τους φίλους μου και να περνάμε καλά. Πιο πολύ μου αρέσει να κάνω ποδήλατο στην άσφαλτο γιατί είναι πιο εύκολο αλλά και στο χώμα είναι τέλεια. Εκτός από όλα αυτά, μας κάνει καλό, μας γυμνάζει. Επίσης είναι οικολογικό. Δεν βγάζει καυσαέρια και είναι οικονομικό. Πιάνει λιγότερο χώρο και είναι πιο όμορφο. Πιστεύω πως αν χρησιμοποιούσαν όλοι το ποδήλατο για μικρές μετακινήσεις, θα λύνοταν το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Ακόμα αν υπήρχαν λωρίδες για ποδήλατα θα ήταν πιο εύκολες και πιο γρήγορες οι μετακινήσεις. Αθηνά χαραλαμποπούλου

Το προγράμμα «Οδηγοί για το περιβάλλον: 10 εγχειρίδια για την ενδυνάμωση περιβαλλοντικών ΜΚΟ και εθελοντικών ομάδων» πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Eurobank EFG.

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

21


νέα της οργάνωσης

Οικο-αγορά Τα προϊόντα WWF είναι προϊόντα υψηλής ποιότητας φιλικά προς το περιβάλλον και προορίζονται για όλους όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θέλουν να είναι κοντά στο WWF, να γίνουν συμμέτοχοι στην παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και να υποστηρίξουν το έργο και τις δράσεις του. Με την αγορά των προϊόντων WWF ενισχύετε οικονομικά το WWF Ελλάς, αφού μέρος των χρημάτων σας διατίθεται στο WWF για τα προγράμματα και τις δράσεις του.

To Cyclist σε συνεργασία με το WWF και σε μια προσπάθεια να στηρίξει τους σκοπούς και το έργο της οργάνωσης, έφτιαξε φέτος το κλασικό πλέον, καλοκαιρινό ποδηλατικό μπλουζάκι με το λογότυπο του WWF. Η Οικολογία στο μαγνητικό τραπέζι Μαντλέν Ντενί Εκδόσεις Καστανιώτη Ο πλανήτης μας κινδυνεύει… Αναρωτιέσαι τι πρέπει να κάνεις για να τον προστατέψεις; Το βιβλίο που κρατάς θα σου δώσει μερικές χρήσιμες συμβουλές. Μέσα από 4 μαγνητικά παιχνίδια που μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας… μαθαίνετε χρήσιμες συμβουλές για την ανακύκλωση, τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, την ενέργεια, το κλίμα…!

Προστατεύω τον Πλανήτη Ζαν Μισέλ Μπιγιού Εκδόσεις Καστανιώτη • Tι είναι η ανακύκλωση; • Γιατί πρέπει να κάνουμε οικονομία στο νερό; • Ποια ζώα απειλούνται με εξαφάνιση; Τα έξυπνα βιβλία που «διαβάζονται» και με τα χέρια! Πολύπτυχα που ξεδιπλώνονται, δίσκοι που γυρνούν, θήκες που κάτι κρύβουν κι ένα σωρό άλλες εκπλήξεις, για να ανακαλύψεις τον κόσμο διασκεδάζοντας.

Σχεδιασμένο από ποδηλάτες για ποδηλάτες. Με κατασκευή από διαπνέον υλικό το οποίο κρατά το σώμα σας στεγνό και δροσερό, το ποδηλατικό μπλουζάκι του Cyclist.gr είναι σίγουρο πως θα κάνει την ποδηλατική σας εμπειρία πιο ευχάριστη. Με την αγορά σας, προσφέρετε 10 ευρώ από την αξία της μπλούζας προς την επίτευξη του έργου του WWF ως ελάχιστη υποστήριξη προς την οργάνωση. Την μπλούζα μπορείτε να την βρείτε στο www.cyclist.gr

Τα βιβλία των Εκδόσεων Καστανιώτη θα τα βρείτε σε όλα τα Βιβλιοπωλεία. Μικροί και μεγάλοι φίλοι μας… σπεύσατε!

Καρποί πλυσίματος από τα Ινδικά Ιμαλάϊα

Οι καρποί περιέχουν φυσικές σαπωνίνες, που διαλύουν τα λίπη όταν διαλυθούν σε νερό ζεστό. Όσο ζεστότερο είναι το νερό, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό από τις σαπωνίνες εκλύεται στην πλύση.

Ένα ζουζούνι παραπάνω... έρχεται τον Σεπτέμβριο από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Για περισσότερες και πιο δημιουργικές χρήσεις των soapnuts αλλά και για την αγορά τους επισκεφθείτε το www.ecofamily.gr Ένα ευρώ από την πώληση της κάθε συσκευασίας διατίθεται στο WWF για την ενίσχυση του έργου του.

Με την αγορά κάθε αντιτύπου ενισχύετε με €1 το έργο του WWF.

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Στους εκπαιδευτικούς μοιράστηκε επίσης το νέο εκπαιδευτικό CD-ROM για την κλιματική αλλαγή, που έχει δημιουργήσει το WWF Ελλάς στο πλαίσιο της εκστρατείας «Το Κλίμα είναι στο Χέρι σου» και έχει διανεμηθεί στους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα. Ο ενθουσιασμός με τον οποίο αντιμετώπισαν οι συμμετέχοντες το θέμα, αποτελεί ένδειξη ότι τέθηκαν οι βάσεις για μια δημιουργική συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής. Καταλυτικός βέβαια υπήρξε και ο ρόλος του πρωτοποριακού περιοδικού «Πράσινο+Μπλε», ενός περιβαλλοντικού περιοδικού που δίνει βήμα στους νέους της περιοχής και αναδεικνύει σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ΩτΓ «Συγχαρητήρια. Μας συμπαρασύρετε όλους. Κατεβάζουμε τα φώτα και στο Προεδρικό Μέγαρο» Με αυτά τα λόγια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, υποδέχθηκε τον Δημήτρη Καραβέλλα, γενικό διευθυντή και τον Γιώργο Βελλίδη, υπεύθυνο επικοινωνίας της οργάνωσης στο Προεδρικό Μέγαρο, επισημοποιώντας την υποστήριξή του στην Ώρα της Γης 2009.

«Όλοι συμμετέχουμε γιατί είμαστε όλοι συντοπίτες της ίδιας Γης».

Ένα βιβλίο απλά γραμμένο και όμορφα εικονογραφημένο, που βοηθά τον μικρό αναγνώστη να γνωρίσει τη σπουδαία προσωπικότητα του Δαρβίνου, να μάθει για τις έρευνες και τις μελέτες του, να συνειδητοποιήσει το θαύμα της φύσης γύρω του.

22

Η κλιματική αλλαγή «μπαίνει στην τάξη». Στις 6 Απριλίου 2009, το WWF Ελλάς, σε συνεργασία με το περιοδικό «Πράσινο+Μπλε», τους υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και τις αντίστοιχες διευθύνσεις του Ν. Αιτωλοακαρνανίας, διοργάνωσε σεμινάριο τεχνικών περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την κλιματική αλλαγή. Η παρουσία περίπου 70 εκπαιδευτικών ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή, ενώ οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε εκπαιδευτικά παιχνίδια και δραστηριότητες, απολαμβάνοντας έτσι τα οφέλη του βιωματικού χαρακτήρα του σεμιναρίου.

Η συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας και η συσκότιση του Προεδρικού Μεγάρου απέδειξαν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο ότι η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους και ότι η Πολιτεία οφείλει να αφουγκραστεί το μήνυμα της Κοινωνίας. Ο κ. Παπούλιας, το έθεσε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο:

Soapnuts Στην εξαιρετική συλλογή των προϊόντων της Ecofamily, βρίσκουμε σε ανανεωμένη συσκευασία, τους φυσικούς καρπούς από τα Ινδικά Ιμαλάϊα που χρησιμοποιούνται ως απορρυπαντικό για το πλυντήριο αλλά και για πολλές άλλες χρήσεις, βοηθώντας ακόμη περισσότερο τον πλανήτη!

Εκπαιδευτικό σεμινάριο στη Ναύπακτο

Επισκεφτείτε το ανανεωμένο site της οργάνωσης www.wwf.gr

Είναι γεγονός ότι στις 28 Μαρτίου 2009, το μήνυμα της Ώρας της Γης για την ανάγκη δράσης ενάντια στην κλιματική αλλαγή, συμπαρέσυρε ολόκληρο τον πλανήτη αλλά και τη χώρα μας. Στο μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη που διοργανώθηκε ποτέ, έλαβαν μέρος σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

3


νέα της οργάνωσης Το WWF στο Συνέδριο της Αθήνας για τη βιοποικιλότητα Ανησυχία, εγρήγορση αλλά και ελπίδα είναι τα βασικά μηνύματα από το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία της βιοποικιλότητας που πρόσφατα φιλοξένησε η Αθήνα. Κατά το διήμερο 27 – 28 Απριλίου, η ελληνική πρωτεύουσα απετέλεσε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας περιβαλλοντικής κοινότητας, καθώς συζητήθηκε η ευρωπαϊκή πολιτική για την προστασία της βιοποικιλότητας, για την κρίσιμη περίοδο μετά το 2010. Ο Γενικός Διευθυντής του διεθνούς WWF, κ. Τζιμ Ληπ, βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του συνεδρίου. Στην κεντρική του ομιλία, ο κ. Ληπ τόνισε ότι «ήρθε η στιγμή να φέρουμε την προστασία του βιολογικού μας πλούτου στο επίκεντρο της πολιτικής μας». Βήμα απαραίτητο, καθώς με τη βιοποικιλότητα να σημειώνει μείωση της τάξης του 30% από το 1970, είναι προφανές ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως σήμερα, παρά την όποια πρόοδο, δεν επαρκούν.

Ντοκιμαντέρ για την αλιεία με συμμετοχή του WWF Ελλάς Στην Κάλυμνο ταξίδεψε το WWF Ελλάς, 1 και 2 Απριλίου, στο πλαίσιο των δράσεών του σχετικά με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί, συμμετείχε στα γυρίσματα ντοκιμαντέρ με θέμα: «Επιτυχημένα Παραδείγματα Διαχείρισης Αλιείας σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο». Στα νερά του ακριτικού νησιού, μετά από αίτημα των ψαράδων, έχουν ληφθεί διαχειριστικά μέτρα που αφορούν στην λεκάνη Καλύμνου – Κω, περιορίζοντας την αλιευτική προσπάθεια και αυξάνοντας την επιλεκτικότητα των αλιευτικών εργαλείων. Η αποστολή του WWF διαπίστωσε στην πράξη την αποδοτικότητα αυτών των μέτρων, καθώς τα γυρίσματα έγιναν στην προστατευόμενη περιοχή. Οι αλιεύσεις που έγιναν μάλιστα με δύο είδη διχτυών, περιλάμβαναν άφθονες κουτσομούρες και σουπιές. Τα υπόλοιπα γυρίσματα έγιναν στη Σκωτία, την Ισπανία και τη Δανία. Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι η προώθηση διαχειριστικών μέτρων που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της αλιείας στην Ευρώπη.

Στο ξεκίνημα του διαλόγου για την Ευρωπαϊκή πολιτική, για τη βιοποικιλότητα μετά το 2010, το WWF κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δηλώσει ότι θα διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στις παγκόσμιες περιβαλλοντικές διαπραγματεύσεις.

Δαδιά: Έναρξη παρακολούθησης της αναπαραγωγικής επιτυχίας του Μαυρόγυπα Ξεκίνησε και φέτος η ετήσια παρακολούθηση της αναπαραγωγικής επιτυχίας του Μαυρόγυπα, του είδους «σημαία» της περιοχής, καθώς διατηρεί στη Δαδιά τη μοναδική αναπαραγωγική του αποικία στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Στο μικρό διάστημα λίγων εβδομάδων (τέλος Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου), το θηλυκό γεννά ένα μόνο αβγό. Το πολύτιμο αυτό αβγό θα επωάσουν στη συνέχεια σε φωλιές πάνω σε μαυρόπευκα και οι δύο γονείς για περίπου δύο μήνες. Η φωλιά μπορεί να παραμείνει η ίδια για χρόνια ή και να αλλάξει για διάφορους λόγους. Στο τέλος Αυγούστου, το νεογνό θα μεγαλώσει, θα αποκτήσει μέγεθος ίδιο με τους γονείς του και θα είναι έτοιμο να πετάξει και να αποχωριστεί την οικογένειά του.

2

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δήμοι και Κοινότητες που συμμετείχαν στην Ώρα της Γης ξεπέρασαν τις 500.

Σ ο φ ί α © Πέτρος ΜΠΑΜΠΑΚΑΣ

Το τελικό μήνυμα από την Αθήνα είναι ενθαρρυντικό καθώς τα συμπεράσματα του συνεδρίου λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τα ανησυχητικά επιστημονικά δεδομένα και τονίζουν την ανάγκη άμεσης δράσης για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Σε αυτό το τεύχος φιλοξενούμε τη Σοφία Πολυχρονοπούλου, μια φίλη της οργάνωσης που εργάστηκε εθελοντικά στο τμήμα επικοινωνίας για την προετοιμασία της Ώρας της Γης. Η Σοφία ανέλαβε με απόλυτη επιτυχία όλη την επικοινωνία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αυτή θα είναι η στιγμή που η διαδικασία της ετήσιας παρακολούθησης θα ολοκληρωθεί. Ωστόσο, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας διαχειριζόμαστε και απρόοπτα περιστατικά, όπως ανάγκη για ανακατασκευή κατεστραμμένης φωλιάς, ή περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένων ή ασθενών νεογνών, τα οποία μετά από την περίοδο ανάρρωσης απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Η παρακολούθηση της αναπαραγωγικής επιτυχίας του Μαυρόγυπα είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί το είδος αυτό είναι σπάνιο και πρέπει να γνωρίζουμε την εξέλιξη του πληθυσμού του. Τα περσινά αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά αφού καταγράφηκαν 28 επωάζοντα ζευγάρια που αποτελούν αριθμό ρεκόρ για την περιοχή.

φίλη της οργάνωσης Γιατί αποφάσισες να εργασθείς εθελοντικά στο WWF Ελλάς; Η λειτουργία των Μ.Κ.Ο στη χώρα μου, θεωρώ πως είναι πρωταρχικής σημασίας και η ύπαρξή τους είναι απαραίτητη. Ο θεσμός των Μ.Κ.Ο είναι για μένα μία ουσιαστική λύση στο να μπορεί ο καθένας να πάρει τα πράγματα στα χέρια του και να αρχίσει να είναι ενεργός πολίτης που θα έχει φωνή και θα είναι ο παίχτης και όχι ένας απλός θεατής. Γι’ αυτό το λόγο ήθελα να προσφέρω και εγώ την εθελοντική μου εργασία σε μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα. Η εμπειρία και η επαφή μου με ανθρώπους με τις ίδιες ευαισθησίες, με παρότρυναν να συνεχίζω να ασχολούμαι με ζητήματα περιβαλλοντικής σημασίας και ακτιβισμού. Είναι πολύ όμορφο να συναντάς κόσμο που πιστεύει σε αυτά που και εσύ πιστεύεις και προσπαθεί για τη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Επιμέλεια: Άννα ΚΑΒΒΟΥΡΑ

Επισκεφτείτε το ανανεωμένο site της οργάνωσης www.wwf.gr

Πολυχρονοπούλου

Ποιο ήταν το αντικείμενο με το οποίο ασχολήθηκες; Ασχολήθηκα με τον τομέα της επικοινωνίας και συγκεκριμένα με την επικοινωνία και την ενημέρωση των δήμων, άλλων φορέων και ιδιωτών που ενδιαφέρονταν να ενημερωθούν σχετικά με το τι είναι η Ώρα της Γης, και με ποιο τρόπο μπορούν να συμμετέχουν και να προσφέρουν οι ίδιοι. Επίσης, πολλές φορές επικοινωνούσαν μαζί μου οι δήμοι ή και απλοί πολίτες για να καταθέσουν τις ιδέες τους σχετικά με τη δική τους Ώρα της Γης που θα οργάνωναν αντιστοίχως στην πόλη τους, στο σχολείο τους, στο μαγαζί τους, στο σπίτι τους. Μετά από την μέρα της Ώρας της Γης, μας μεταφέρανε την εμπειρία τους και τις δράσεις τους τηλεφωνικά, διαδικτυακά και πολλοί μας έστειλαν και πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό από εκείνη την ημέρα, όπου είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του WWF Ελλάς και μπορούν να επισκεφθούν και να δουν τις φω-

Φωτογραφία: Μάριος ΒΟΝΤΑΣ

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

23


νέα της οργάνωσης

φίλη της οργάνωσης Πώς αξιολογείς την εμπειρία σου να έχεις εργασθεί στην ομάδα της Ελληνικής Ώρας της Γης;

τογραφίες τους από τη δική τους Ώρα της Γης. Τι μηνύματα πήρες από την επαφή σου με σχεδόν τους μισούς δήμους και κοινότητες της χώρας; Ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρον, γιατί τα τηλεφωνήματα που δεχόμουν καθημερινά ήταν πάρα πολλά. Χάρηκα πολύ που είδα πως υπάρχουν άνθρωποι στους δήμους που έχουν όρεξη να κινητοποιηθούν και οι ίδιοι αλλά και να κινητοποιήσουν και άλλο κόσμο. Συνάντησα βέβαια και ανθρώπους που ήταν διστακτικοί και δεν πίστευαν και πολύ στην αποτελεσματικότητα της εκστρατείας της Ώρας της Γης. Η απάντησή μου ήταν κάτι που πιστεύω πολύ και μου δίνει δύναμη να συνεχίζω να ζω με τον τρόπο που ζω ως τώρα, πως τα πράγματα δεν αλλάζουν από μόνα τους και ότι ο καθένας από εμάς είτε ως άτομο είτε ως φορέας, εργάζεται για το καλύτερο και το συλλογικό συμφέρον για μια καλύτερη ζωή, μια καλύτερη κοινωνία, για το καλό του πλανήτη.

Όπως προανέφερα ήταν μια πολύ θετική και καλή εμπειρία. Με την ομάδα είχαμε πολύ καλή συνεργασία και κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι ένα καλό περιβάλλον, κάτι που σου δίνει το έναυσμα να δουλεύεις αποδοτικά και με κέφι, χωρίς κανέναν καταναγκασμό. Χαίρομαι που γνώρισα και συνεργάστηκα με τα παιδιά της ομάδας της Ελληνικής Ώρας της Γης, γιατί πέρα από το θετικό κλίμα είναι και καλοί επαγγελματίες. Τέλος, αυτή η εμπειρία μου, μου έδωσε να καταλάβω πόσο καλά και αποδοτικά μπορεί να λειτουργεί ένας οργανισμός όταν ο κόσμος που τον πλαισιώνει είναι άνθρωποι που αγαπάν αυτό που κάνουν και εμπνέονται μέσα από το χώρο και το αντικείμενο της εργασίας τους. Μου άρεσε πολύ που μου δόθηκε αυτή η δυνατότητα να εργαστώ έστω και εθελοντικά στο WWF Ελλάς, και αν με ρωτούσατε τώρα αν θα το ξανάκανα, η απάντηση θα ήταν ένα μεγάλο ΝΑΙ.

εν τάχει... Δεσμεύσεις χωρίς εφαρμογή: H περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα (Ιούνιος 2009) Διαβάστε την πέμπτη ετήσια επισκόπηση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής μας νομοθεσίας στην ιστοσελίδα http://politics.wwf.gr Πράσινες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη (Ιούνιος 2009) Τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξασφαλίζουν στους Ευρωπαίους οι δραστηριότητες της «πράσινης» οικονομίας, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Γραφείου του WWF. Διαβάστε την έκθεση (στα αγγλικά) στη διεύθυνση http://www.wwf.gr/images/pdfs/ low_carbon_jobs.pdf Νομική Ομάδα Υποστήριξης Πολιτών: 7 χρόνια, 500 υποθέσεις για το περιβάλλον (Ιούνιος 2009)

Η Νομική Ομάδα του WWF Ελλάς, η οποία λειτουργεί χάρις στον ενθουσιασμό και την αφοσίωση τουλάχιστον 100 ενεργών εθελοντών (κυρίως νομικών, μηχανικών και φυσικών επιστημόνων) «γιορτάζει» τις περισσότερες από 500 υποθέσεις περιβαλλοντικής υποβάθμισης που έχει διερευνήσει. Διαβάστε την «επετειακή» έκδοση για τη Νομική μας Ομάδα στη διεύθυνση http://www. wwf.gr/images/pdfs/EkdosiNOmadasMay2009.pdf Κοινή πρόταση στρατηγικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων (Απρίλιος 2009) Τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), η Greenpeace, το WWF και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS επεξεργάστηκαν και καταθέτουν μια ολοκληρωμένη πρόταση με τον τίτλο «Στρατηγικό

Μοντέλο Διαχείρισης των Απορριμμάτων». Η πρόταση έρχεται να απαντήσει αφενός στην απογοητευτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και αφετέρου στις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στη σχετική Κοινοτική νομοθεσία. Διαβάστε την στη διεύθυνση http://politics. wwf.gr/images/stories/commonngoproposal-wastemanagement-april2009.pdf Παρέμβαση για την προστασία του Υμηττού (Μάρτιος 2009) Διαβάστε το κείμενο παρέμβασης του WWF Ελλάς στην προσπάθεια τροποποίησης του καθεστώτος προστασίας του Υμηττού. Στη σελίδα http:// politics.wwf.gr/images/stories/docs/ positions/09mar_wwf_pdymittou.pdf

Η καρδιά των νησιωτικών υγροτόπων χτυπά στην Κρήτη με σεβασμό στο περιβάλλον Η εταιρία Vario Clean Α.Ε. είναι από τον Απρίλιο του 2009 ο αποκλειστικός προμηθευτής του WWF Ελλάς σε προϊόντα χάρτου, για τις ανάγκες των χώρων υγιεινής των γραφείων μας. Μια εύκολη επιλογή για εμάς, αφού η Vario Clean αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τα συστήματα επαγγελματικών χαρτικών με την επωνυμία TORK. Καινοτόμα προϊόντα, με κορυφαία ποιότητα. Η σχέση του WWF International με την εταιρία SCA, παραγωγό των προϊόντων TORK, δεν είναι καινούργια. Η SCA βρίσκεται επί σειρά ετών στην κορυφή της κατάταξης των βιομηχανιών χάρτου ως η πιο «πράσινη» εταιρία, βάση των κριτηρίων που έχει θέσει το WWF International. Αυτή ακριβώς η οικολογική ευαισθησία των προϊόντων TORK, οδήγησε στην συμμετοχή εκπροσώπου του WWF Ελλάς στις εργασίες του 2ου Πανελλαδικού Συνεδρίου Συνεργατών της Vario Clean. Ο κ. Μαλεγκάνος ενημέρωσε τους συνέδρους για τα κρίσιμα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ευχαριστούμε θερμά την εταιρία Vario Clean Α.Ε. για την υιοθέτηση και την μεταλαμπάδευση της φιλοσοφίας του «πράσινου επιχειρείν» και προσβλέπουμε σε περαιτέρω κοινές ενέργειες στο μέλλον. Η εταιρία Vario Clean Α.Ε. εδρεύει στην οδό Πειραιώς 205, στον Ταύρο και είναι χορηγός του συστήματος προϊόντων και υπηρεσιών για προσωπική υγιεινή στο γραφείο του WWF Ελλάς. Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον διαδικτυακό τόπο: www.varioclean.gr

24

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Επισκεφτείτε το ανανεωμένο site της οργάνωσης www.wwf.gr

Το έργο της απογραφής των υγροτόπων στην Κρήτη ολοκληρώνεται τον Μάιο. Τους τελευταίους μήνες απογράφηκαν συνολικά 170 φυσικοί και 60 τεχνητοί υγρότοποι. Από την έρευνα προκύπτει ότι πάνω από το 80% των φυσικών υγροτόπων -κυρίως των παράκτιων- υποβαθμίζονται συστηματικά λόγω εκχερσώσεων, επιχωματώσεων, μπαζωμάτων και δόμησης. Η υποβάθμιση των μισών από αυτούς είναι πλέον πολύ σοβαρή ή -σε αρκετές περιπτώσεις- μη αναστρέψιμη, ενώ καταγράφηκαν τουλάχιστον 15, οι οποίοι έχουν καταστραφεί πλήρως κατά τα τελευταία 15-20 χρόνια. Οι δράσεις του WWF Ελλάς για την προστασία των υγροτόπων του νησιού ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο και διαρκώς κλιμακώνονται. Εκτός από τις πολυάριθμες παρεμβάσεις μέσω των ΜΜΕ, των καταγγελιών και των επαφών με τους επιστημονικούς φορείς και τους ΟΤΑ, μεγάλο βάρος της προσπάθειας επικεντρώνεται και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών. Με ημερίδες, διαλέξεις αλλά και με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε υποβαθμισμένους υγροτόπους, το WWF Ελλάς έχει καταφέρει να κινητοποιήσει αρκετούς πολίτες, πολλοί εκ των οποίων θα στελεχώσουν το Δίκτυο Εθελοντών για την προστασία των νησιωτικών υγροτόπων το οποίο σύντομα θα επεκταθεί και στην Κρήτη. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί επιτυχημένες εκδηλώσεις για τους υγροτόπους του Αλμυρού Ηρακλείου και Αποσελέμης Γουβών, ενώ προγραμματίζονται και άλλες στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης.

© Θάνος ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ / WWF Ελλάς

© Θάνος ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ / WWF Ελλάς

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

1


Δωρεές

Δωρεές εις μνήμην

Αγαπητοί φίλοι, Μαζί με τις καλύτερες ευχές μας για δροσερό και ξένοιαστο καλοκαίρι, σας στέλνουμε ένα πολύ «ζεστό» τεύχος του Ζωντανού Πλανήτη, γεμάτο με ανθρώπους που δίνουν αγώνες για το περιβάλλον! Όπως θα δείτε, αυτό το τρίμηνο ήταν γεμάτο από δράση. Πρωταγωνιστές όμως αναδειχθήκατε εσείς! Διαβάστε λοιπόν τον απολογισμό για την άνευ προηγουμένου συμμετοχή στην πιο μαζική δράση περιβαλλοντικού ακτιβισμού, την Ώρα της Γης και μοιραστείτε τη δική μας περηφάνια και ελπίδα. Τα εκατοντάδες μηνύματα και οι φωτογραφίες που λάβαμε από κάθε γωνιά της Ελλάδας έχουν ουσία και δίνουν χρώμα και προσωπικό τόνο στο τεύχος μας αυτό. Διαβάστε επίσης και τον απολογισμό για τη μεγάλη συμμετοχή στην ηλεκτρονική συλλογική «ψήφο» για το περιβάλλον. Φιλοξενούμε επίσης και την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του φίλου Τζιμ Ληπ, Γενικού Διευθυντή του διεθνούς WWF, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος και κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Μιας και μιλάμε για το διεθνές WWF, σας καλούμε να μοιραστείτε τη χαρά μας για την απονομή στον δικό μας Θύμιο Παπαγιάννη του τίτλου του Επίτιμου Μέλους του Διεθνούς WWF! Δημήτρης Καραβέλλας

Τριμηνιαία έκδοση του WWF Ελλάς

Tεύχος 15, Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος 2009

Εξωφύλλο: © Μάριος ΒΟΝΤΑΣ / WWF Ελλάς ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ WWF Ελλάς, Φιλελλήνων 26, 105 58 Αθήνα, τηλ.: 210 33 14 893, fax: 210 32 47 578 ΕΚΔΟΤΗΣ-ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Δημήτρης Καραβέλλας Φιλελλήνων 26, 105 58 Αθήνα, τηλ.: 210 33 14 893, fax: 210 32 47 578 ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ Γιώργος Βελλίδης ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Δημήτρης Καραβέλλας, Θεοδότα Νάντσου, Άννα Κάββουρα, Γιώργος Βελλίδης, Μάριος Βόντας, Σ’ αυτό το τεύχος συνεργάστηκαν: Τάνια Γεωργιοπούλου, Ιάσονας Κάντας, Έμιλυ Κερν, Μαίρη Κορωναίου. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ-ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ-ΣΚΙΤΣΑ Μάριος Βόντας ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΜΙΧΑΛΗΣ ΟΡΦΑΝΟΣ ΑΕΒΕ, Γραφικές Τέχνες, Έβδομη οδός 9, ΒΙΟ.ΠΑ. Άνω Λιοσίων 133 41 τηλ.: 210-2513308, fax.: 210-2532526 © Copyright WWF Greece, 2009.

Νέο και ανανεωμένο www.wwf.gr Το www.wwf.gr, η ιστοσελίδα της οργάνωσης αποτελεί εδώ και χρόνια σημείο αναφοράς για τους ευαισθητοποιημένους πολίτες, τα ΜΜΕ και όσους έχουν ανάγκη να ενημερωθούν για τα κρίσιμα περιβαλλοντικά θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα και ο πλανήτης.

Για αναδημοσίευση κειμένων από τον ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΛΑΝΗΤΗ απαιτείται προηγουμένως άδεια του εκδότη. Η αναδημοσίευση φωτογραφιών απαγορεύεται.

Τώρα το wwf.gr ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση, δομή και εφαρμογές για ακόμη ευκολότερη πλοήγηση! Παρέχει όπως πάντα επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση, εργαλεία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωση για τη δράση του WWF Ελλάς.

Ο Ζωντανός Πλανήτης τυπώνεται σε 100% μη χλωριωμένο χαρτί Bianco Flash Master 110 gsm, που προέρχεται από χαρτοπολτό πιστοποιημένης ξυλείας FSC σε ποσοστό >30%.

Ο χρήστης μπορεί να πλοηγηθεί εύκολα και να αντλήσει τις πληροφορίες που αναζητά, τόσο μέσα από μια αναλυτική παρουσίαση των προγραμμάτων πεδίου, όσο και μέσα από ενότητες αφιερωμένες στην ενεργό δράση των πολιτών, μέσα από εκστρατείες και συμμετοχή στην άσκηση πολιτικής πίεσης. Ιδιαίτερη έμφαση στη νέα μας ιστοσελίδα έχουμε δώσει στο κομμάτι της δικής σας συμμετοχής στο έργο του WWF Ελλάς, ενώ μέσα από παράλληλες διαδικτυακές εφαρμογές όπως το Google earth, το Youtube και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουμε τη δυνατότητα στους επισκέπτες να μοιραστούν το περιεχόμενο της σελίδας και να διαδώσουν το μήνυμα του WWF.

SGS - COC - 2038

Καλοκαίρι 2009

Η ευεργεσία είναι παράδοση στη χώρα μας. Η κληροδοσία όμως είναι μια έννοια που δύσκολα αφομοιώνεται, ως ανάγκη και ως πρακτική. Ο επί χρόνια υποστηρικτής μας, Μενέλαος Κούσιος, άφησε την περιουσία του στο WWF Ελλάς, το 2005. Την απόφασή του αυτή είχε πάρει πολλά χρόνια πριν και την είχε κοινοποιήσει στους φίλους του. Η έκπληξή μας ήταν μεγάλη, η ευγνωμοσύνη μας ακόμη μεγαλύτερη! Ελπίζουμε και άλλοι να θελήσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα κληροδοτημάτων του WWF Ελλάς μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την κυρία Κατερίνα Τριανταφύλλου στο τηλ.: +30 210 33 14 893.

Τους ευχαριστούμε θερμά! για την προσφορά τους Την Οικογένεια Λεμονίδη για την απόφασή της να προσφέρει δωρεά €10.000 υπέρ του συνολικού έργου του WWF Ελλάς. την Γκαλερί Ζουμπουλάκη για την ευγενική χορηγία του πολλαπλού της φωτογράφου Δανάης Στράτου, —από τη σειρά Soul Forest— που προσφέρθηκε ως βραβείο στον σκηνοθέτη της ταινίας Crude (Αργό πετρέλαιο) Τζο Μπέρλιντζερ. Το βραβείο απένειμε για τρίτη χρονιά το WWF Ελλάς, για την κατηγορία Κοινωνία και Περιβάλλον στο 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Την κυρία Καίτη Κυριακοπούλου για την συνεχή υποστήριξη και την απόφασή της να προσφέρει δωρεά €10.000. Τα μέλη του συλλόγου Μελτέμι Ραφήνας για την απόφασή τους να συγκεντρώσουν το ποσό των €2.625 για την ενίσχυση του προγράμματος «Το Μέλλον των Δασών».

για τις υπηρεσίες και τα είδη τους • Την εταιρεία Pricewaterhouse Coopers που προσέφερε σε συνεργάτιδά μας από το Τμήμα Οικονομικών Υπηρεσιών, τη δυνατότητα να παρακολουθήσει δωρεάν σεμινάριο κατάρτισης με τίτλο: «Πιστοποιημένο Λογιστικό Σεμινάριο για μη ειδικούς στη Λογιστική».

• Την εταιρεία ΕΝΤΥΠΩΣΙΣ – Π. Κυριακόπουλος & Σία ΟΕ, για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας για δωρεάν εκτύπωση ενημερωτικού φυλλαδίου, για τις ανάγκες του τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF Ελλάς. • Την εταιρεία Pulse of Fashion για τη δωρεάν παραχώρηση και εκτύπωση των T-shirts για τις επικοινωνιακές ανάγκες της συμβολικής δράσης «Η Ώρα της Γης». • Την εταιρεία Intelli Solutions Α.Ε., για τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών, με προσαρμογές στο Σύστημα Βάσης Δεδομένων του WWF Ελλάς.

Ευχαριστούμε την εταιρεία Μιχάλης Ορφανός ΑΕΒΕ - Γραφικές Τέχνες για τη δωρεάν εκτύπωση του περιοδικού!

για ένα ζωντανό πλανήτη Επισκεφτείτε το ανανεωμένο site της οργάνωσης www.wwf.gr

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

25

Ο απρόσμενος θάνατος του Καθηγητή Γ. Παπαδημητρίου τον περασμένο Φεβρουάριο, άφησε μεγάλο κενό στο κοινωνικό σύνολο που έχασε έναν άνθρωπο με ιδιαίτερες ευαισθησίες και περιβαλλοντική συνείδηση. Εμείς, οι άνθρωποι του WWF Ελλάς, χάσαμε έναν στενό συνεργάτη, φίλο και υποστηρικτή. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στα μέλη της οικογένειάς του και τους ευχαριστούμε θερμά που σε αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή αποφάσισαν να συμπεριλάβουν το WWF Ελλάς μεταξύ των αποδεκτών των δωρεών στη μνήμη του. Ευχαριστούμε επίσης και όλους εκείνους που προσέφεραν δωρεά στη μνήμη του. • Ήβη Νανοπούλου & Θύμιος Παπαγιάννης • Θεόδωρος & Γιάννα Αγγελοπούλου • Βίλκα Αγουρίδη • Ματίνα Ασημακοπούλου • Αριστείδης Βέτσικας • Αγγελική Γιαννοπούλου • Ίδρυμα Κωνσταντίνου Σημίτη • Κωνσταντίνος & Δάφνη Σημίτη • Νίκη Καλτσόγια – Τουρναβίτη • Βιργινία Καραβά – Στάμου • Δ. Κατσούλης • Μιχάλη Πικραμένος • Παναγιώτης Πετρόπουλος & Ιάσονας Ινδαρές • Νικόλαος & Αλεξάνδρα Στασινοπούλου • Αθανάσιος Χατζηδημητρίου • Χρίστος Γεραρής • Αγγέλα Κοκκόλα • Κωνσταντίνος Βερροιόπουλος • Τάκης Βιδάλης – Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής • Ένωση Δικαστών Συμβουλίου Επικρατείας • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα ΠΑΣΟΚ • Ο κύριος Κώστας Ταμπουράκης προσέφερε δωρεά €150,00 εις μνήμη Γιώργου Θεοφάνους. Τον ευχαριστούμε θερμά. • Η κυρία Αγγέλα Κοκκόλα προσέφερε δωρεά €100,00 για το έργο του WWF Ελλάς, εις μνήμην Λένας Μπαντέκα. Ευχαριστούμε πολύ. • Ευχαριστούμε την οικογένεια Σαλτιέλ που προσέφερε δωρεά για το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF Ελλάς, στη μνήμη Κώστα Χάιτα, Καίτης Τσατσομοίρου και Μαρίκας Τσατσομοίρου. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια. Μπορείτε να καταθέσετε τη δωρεά σας στους παρακάτω λογαριασμούς του WWF Ελλάς: Εθνική Τράπεζα: Αρ. Λογαρ/μού:104/48044064 Alpha bank: Αρ. Λογαρ/μού:1010020020-21025 Eurobank: Αρ. Λογαρ/μού: 0026-0101-59-0100114688


ζωντανός

Τριμηνιαία έκδοση του WWF Ελλάς

πλανήτης

© Andrey Nekrasov / WWF-Canon

Τεύχος 15

Ιούνιος - Ιούλιος - Αύγουστος 2009

Κωδ.: 7869

Με €3 μπορείτε να πιείτε έναν καφέ, να διαβάσετε μια κυριακάτικη εφημερίδα, να μιλήσετε 10 λεπτά στο κινητό σας, ή να βοηθήσετε ένα είδος που απειλείται, να επιβιώσει!

Ναι, θέλω κι εγώ να υιοθετήσω ένα απειλούμενο είδος! Όνομα:.............................................................................. Επώνυμο: ........................................................................ Οδός: .................................................... Αριθ.: ........ Πόλη: . ......................................................... Τ.Κ.: ................ Tηλ.: ............................................. κιν.: . .................................................. επάγγελμα: ........................................... e-mail: .............................................................. έτος γέννησης: ............... Aριθ. υποστηρικτή (εάν είστε): . ..........

Δελφίνι

Γιγάντιο πάντα

Αργυροπελεκάνο

Κραυγαετό

Caretta caretta

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και στείλτε το κουπόνι στο WWF Ελλάς, Φιλελλήνων 26, Αθήνα 105 58, ή με fax: 210-3247578

© 1986, ® WWF Registered Trademark Owner

Τίγρη

Γίνομαι Υποστηρικτής του WWF και Υιοθετώ:

Η Ώρα της Γης ήταν μόνο η αρχή. Μπορούμε πιο πολλοί, μπορούμε περισσότερα!

Ζωντανος πλανήτης - τεύχος 15  

Το τριμηνιαίο περιοδικό του WWF σε ηλεκτρονική μορφή

Ζωντανος πλανήτης - τεύχος 15  

Το τριμηνιαίο περιοδικό του WWF σε ηλεκτρονική μορφή

Advertisement