Page 1

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

© Αndrea Bonetti

WWF Ελλάς Στρατηγική 2013-2017


Tώρα ή ποτέ... Το WWF Ελλάς είναι μια περιβαλλοντική οργάνωση που τολμά να βλέπει μπροστά. Ακόμα και τώρα, σε αυτήν την τρομακτικά δύσκολη εποχή που όλοι και όλα δοκιμάζονται, εμείς επιμένουμε να κοιτάμε μπροστά. Αξιολογούμε το παρελθόν, μαθαίνουμε από τις επιτυχίες και τα λάθη μας και σχεδιάζουμε τους μελλοντικούς μας στόχους και δράσεις. Η νέα στρατηγική του WWF Ελλάς αφορά στη χρονική περίοδο 2013 – 2017 και αποτελεί ουσιαστικά τη βάση του προγραμματισμού και της αξιολόγησης του έργου της οργάνωσης. Είναι η δική μας δέσμευση για συνεισφορά στον αγώνα υπέρ της προστασίας του φυσικού μας πλούτου, μιας περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμης ανάπτυξης και της οικολογικής εγρήγορσης της κοινωνίας. Γιατί θεωρούμε αδιανόητη την αντίληψη ότι ο φυσικός πλούτος που μας περιβάλλει είναι πεδίο για εξαντλητική εκμετάλλευση με γνώμονα κάποιο άμεσο οικονομικό όφελος. Για το WWF, το περιβάλλον είναι ο μόνος αδιαμφισβήτητος πλούτος μας, το εθνικό μας κεφάλαιο, η επένδυσή μας για μακρόπνοα βιώσιμη ανάπτυξη, η ποιότητα ζωής όλων μας. Είμαστε μια ελληνική μη κυβερνητική οργάνωση που αποτελεί δραστήριο κομμάτι ενός διεθνούς δικτύου, με παρουσία σε 100 διαφορετικές χώρες και σχεδόν 5 εκατομμύρια υποστηρικτές. Κατά συνέπεια, τα σχέδια μας αφορούν αφενός στην Ελλάδα και αφετέρου στο παγκόσμιο πρόγραμμα και τις προτεραιότητες του WWF. Με τη στρατηγική μας, τοποθετούμε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οικολογικό χάρτη, βλέπουμε τη φυσική μας κληρονομιά ως θησαυροφυλάκιο οικολογικού πλούτου που έχει διεθνή αξία. H προστασία της βιοποικιλότητας, η μείωση του οικολογικού αποτυπώματος, η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κρίσης στην Ελλάδα και ευρύτερα στην ΕΕ και η διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πρότασης για μία περιβαλλοντικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη οικονομία αποτελούν τους κύριους άξονες δράσης μας για την επόμενη πενταετία. Φιλόδοξοι οι στόχοι, μεγάλο το πρόγραμμα δράσης, δύσκολοι οι καιροί. Διανύουμε όμως μια εποχή τόσο κρίσιμη, ώστε λέμε «ή τώρα ή ποτέ!» Στα είκοσι χρόνια δράσης μας, έχουμε αποδείξει ότι είμαστε μια οργάνωση φτιαγμένη για τα δύσκολα. Σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο, θέλουμε μαζί μας όλες τις θετικές δυνάμεις της κοινωνίας. Για συμπόρευση σε κοινά οράματα, γνώση, εμπειρία και αλληλεγγύη.

Δημήτρης Καραβέλλας


© Αntrea Bonetti / WWF-Greece

4

WWF Ελλάς - Στρατηγική 2013-2017


Ποιοι είμαστε; Για πάνω από μισό αιώνα προωθούμε υπεύθυνες λύσεις στα πιο κρίσιμα περιβαλλοντικά προβλήματα της Ελλάδας και του πλανήτη, μέσα από ολοκληρωμένη προσέγγιση, πνεύμα συνεργασίας και απόλυτη διαφάνεια. Έχοντας ήδη δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής εντός ελληνικών συνόρων από το 1969, με την αποκατάσταση του δάσους της Καισαριανής στον Υμηττό και στη συνέχεια με ενίσχυση των δράσεων προστασίας στις Πρέσπες και τη Δαδιά Έβρου, βρισκόμαστε εδώ και δεκαετίες στην πρώτη γραμμή των πιο κρίσιμων περιβαλλοντικών προκλήσεων της Ελλάδας και του πλανήτη. Αποστολή της παγκόσμιας περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, είναι η αναχαίτιση της υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος και η θεμελίωση ενός «αύριο», όπου οι άνθρωποι θα ζουν σε αρμονία με τη φύση, μέσα από:

• τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του πλανήτη • τη βιώσιμη χρήση ανανεώσιμων φυσικών πόρων • τη μείωση της ρύπανσης και της σπατάλης στην κατανάλωση Ως ενεργό μέλος του διεθνούς δικτύου του WWF εργαζόμαστε με γνώμονα την επίτευξη της παγκόσμιας αποστολής μας, κινούμενοι πάντα εντός του πλαισίου του παγκόσμιου προγράμματος (Global Programme Framework) της οργάνωσης.

© WWF Ελλάς

WWF Ελλάς - Στρατηγική 2013-2017

5


80% των περιβαλλοντικών δράσεων του WWF Ελλάς εντάσσεται στις παγκόσμιες προτεραιότητες του WWF.

Μας στηρίζουν περισσότεροι από 5.000.000 υποστηρικτές παγκοσμίως. Στην Ελλάδα οι υποστηρικτές μας ξεπερνούν τους 13.000.

6

WWF Ελλάς - Στρατηγική 2013-2017

Η οικονομική διαχείριση του WWF Ελλάς ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές σε ετήσια βάση από το 1995.


2WWF Ελλάς - Στρατηγική 2013-2017

7


Τι πετύχαμε μέχρι σήμερα; Για περισσότερα από 20 χρόνια, δουλεύουμε τοπικά και εθνικά, εστιάζοντας σε ορισμένες από τις πλέον σημαντικές κοιτίδες βιοποικιλότητας της χώρας, προωθώντας λύσεις και παρεμβαίνοντας σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Το Εθνικό Πάρκο Λευκίμης-Δαδιάς-Σουφλίου συνεχίζει να φιλοξενεί 36 από τα 38 είδη αρπακτικών ολόκληρης της Ευρώπης, χάρη και στη δική μας 20ετή δραστηριοποίηση στην περιοχή. Tα Σεκάνια παραμένουν ασφαλές καταφύγιο για τις χελώνες Caretta caretta, ως η σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας στη Μεσόγειο. Εφαρμοσμένες έρευνες για το τσακάλι και το ελάφι που έχουμε ολοκληρώσει παρέχουν τεκμηριωμένα στοιχεία για την καλύτερη προστασία των απειλούμενων ειδών. Αντιμετωπίζουμε παγκόσμιες περιβαλλοντικές προκλήσεις από κοινού με άλλες εθνικές οργανώσεις και προγράμματα του WWF στην Ευρώπη κι όχι μόνο. Ιδιαίτερα στη Μεσόγειο, μέσα από την επιστημονική μας δουλειά για βιώσιμη αλιεία και τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης για αρμονική συνύπαρξη θαλάσσιων κητωδών με τον άνθρωπο, διαδραματίζουμε κομβικό ρόλο και θέτουμε τις βάσεις για συντονισμένη δράση, μέσα στα επόμενα χρόνια. Υπήρξαμε πρωτεργάτες και καταλύτες στη διαμόρφωση ενός εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα μια «πράσινη» ατζέντα στον δημόσιο διάλογο και την πολιτική σκηνή της χώρας. Η υπογραφή διεθνούς συμφωνίας συνεργασίας στις Πρέσπες και η ψήφιση ενός θετικού νόμου για την προστασία της βιοποικιλότητας, είναι μερικές μόνο από τις εξελίξεις, στις οποίες συμβάλαμε αποφασιστικά. Ανοίξαμε ουσιαστικά τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και την αναγκαία στροφή σε ένα βιώσιμο μοντέλο, ενώ οι πολίτες ενέταξαν την εξοικονόμηση στην καθημερινότητά τους, μέσα από δράσεις, όπως η Ώρα της Γης και το Π.ΕΞ.Ε (Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας). Παράλληλα, συνεχίζουμε αγώνες, όπως η αποτροπή της εκτροπής του Αχελώου, κερδίζοντας βήμα-βήμα μια μακρά μάχη. Ήμασταν από τους πρώτους που εφαρμόσαμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, προσεγγίζοντας χιλιάδες μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς σε ολόκληρη τη χώρα. Οι αξίες προστασίας του περιβάλλοντος μεταλαμπαδεύονται από τους πολίτες του αύριο, στους πολίτες του σήμερα, αλλάζοντας στάσεις και συμπεριφορές. Η υποστήριξη 13.000 ενεργών πολιτών, οι 2.500 εθελοντές αλλά και οι εκατοντάδες χιλιάδες φίλοι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδίκτυο, αποτέλεσαν κι αποτελούν την κινητήριο δύναμη του έργου μας και την απόδειξη των δεσμών μας με την κοινωνία. Με περηφάνια, αίσθηση ευθύνης αλλά και επίγνωση των δυσκολιών που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια, μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα, αλλά και ειδικότερα κατά την εφαρμογή της προηγούμενης στρατηγικής μας (2008-2012), μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι και για το μέλλον.

8

WWF Ελλάς - Στρατηγική 2013-2017


Η στρατηγική του WWF Ελλάς για το 2013-2017

7


Η νέα στρατηγική στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας οργάνωσης Η νέα στρατηγική του WWF Ελλάς αφορά συγκεκριμένα στην περίοδο 20132017. Παρόλα αυτά, ανταποκρίνεται τόσο στη σημερινή συγκυρία, όσο και στις παγκόσμιες προτεραιότητες του WWF διεθνώς, οι οποίες έχουν ως σημεία αναφοράς τα έτη 2020 και 2050. Συγκεκριμένα, το πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος του WWF (WWF Global Programme Framework), δηλαδή η παγκόσμια στρατηγική του WWF για την προστασία της φύσης, θέτει μακροπρόθεσμους στόχους για το 2050 που αφορούν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος. Οι στόχοι αυτοί εξειδικεύονται για το 2020 και θέτουν παγκόσμιες προτεραιότητες, στις οποίες συνδράμουν και οι δικές μας δράσεις.

Πλαίσιο παγκόσμιου προγράμματος WWF 2050: Στόχοι για τη Βιοποικιλότητα και το Αποτύπωμα 2020 Στόχος Βιοποικιλότητας – Περιοχές Προστασία και ορθή διαχείριση στις πιο σημαντικές οικολογικά περιοχές του κόσμου. 35 περιοχές προτεραιότητας

Μεσόγειος

2020 Στόχος Βιοποικιλότητας – Είδη

2020 Στόχος Αποτυπώματος

Οι πληθυσμοί των πιο σημαντικών ειδών έχουν αποκατασταθεί και ευημερούν στη φύση.

Μέχρι το 2020 το παγκόσμιο αποτύπωμα της ανθρωπότητας έχει πέσει στα επίπεδα του 2000 και βρίσκεται σε φθίνουσα τροχιά, ειδικά όσον αφορά:

13 είδη-σημαία & 23 είδη που επηρεάζονται από το αποτύπωμα

Ενέργεια / άνθρακας / προϊόντα / εμπορεύματα / νερό

Θαλάσσια θηλαστικά,θαλάσσιες χελώνες, πελαγικοί καρχαρίες, ξιφίας,τόνοι

Ενέργεια/ άνθρακας

Στρατηγική WWF Ελλάς 2013-2017 Η Στρατηγική του WWF Ελλάς για την περίοδο 2013-2017 συμβάλλει στους στόχους του παγκόσμιου προγράμματος του WWF. Στο παραπάνω διάγραμμα αναδεικνύονται οι διεθνείς προτεραιότητες με ορίζοντα το 2050 και το 2020, στις οποίες ανταποκρίνονται οι δικές μας δράσεις.

10

WWF Ελλάς - Στρατηγική 2013-2017


Η νέα στρατηγική στο πλαίσιο μιας νέας συγκυρίας Μια νέα πενταετής στρατηγική, εν μέσω μιας πρωτόγνωρης δημοσιονομικής, οικονομικής, κοινωνικής αλλά και περιβαλλοντικής κρίσης, στη δίνη της οποίας κινούνται τόσο η Ελλάδα όσο και η ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινότητα, θέτει νέες προκλήσεις και ερωτήματα προς απάντηση: • Πώς σχεδιάζεται μια στρατηγική, η οποία θα απαντά στις ανάγκες μιας κοινωνίας που πλήττεται από την οικονομική κρίση και διχάζεται μεταξύ της απαξίωσης καθετί πολιτικού και θεσμικού και της θεμελίωσης νέων και ενεργών κοινωνικών δομών και συλλογικοτήτων; • Πώς τοποθετείται μια περιβαλλοντική οργάνωση απέναντι σε μία άποψη που πρεσβεύει ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη, θέτοντας στο στόχαστρο την περιβαλλοντική νομοθεσία που η χώρα μας, ασθμαίνοντας και με μεγάλες καθυστερήσεις, είχε υιοθετήσει τα προηγούμενα χρόνια; • Πώς αναδεικνύεται η προστασία της ελληνικής φύσης ως βάση για μια περιβαλλοντικά βιώσιμη έξοδο από την κρίση; Επιδιώκοντας την προστασία της βιοποικιλότητας, τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος, την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κρίσης στην Ελλάδα και την προώθηση μιας πραγματικά πράσινης οικονομίας, μέσα από τη νέα στρατηγική για την περίοδο 2013-2017 απαντάμε στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο.

© Anton VORAUER / WWF Canon

WWF Ελλάς - Στρατηγική 2013-2017

11


© Edward Parker / WWF-Canon

Η στρατηγική του WWF Ελλάς για την περίοδο 2013–2017


Σε αντιστοιχία με την παγκόσμια στρατηγική του WWF, η στρατηγική του WWF Ελλάς για την περίοδο 2013-2017 έχει δομηθεί γύρω από δύο βασικές θεματικές προτεραιότητες: τη διαφύλαξη της φύσης και τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος. Έχοντας το 2025 ως απώτερο ορίζοντα για τις δράσεις μας, η κάθε θεματική προτεραιότητα εξειδικεύεται σε δύο ειδικότερους, μεσοπρόθεσμους στόχους για το 2017 που αποτελούν τα κεντρικά ζητούμενα της νέας στρατηγικής. Τους τέσσερις μεσοπρόθεσμους στόχους συμπληρώνει «οριζόντια» ένας πέμπτος που αφορά στη διαφύλαξη των περιβαλλοντικών κατακτήσεων και την ανάσχεση της οπισθοδρόμησης της περιβαλλοντικής πολιτικής και νομοθεσίας, η οποία αναδύεται ως σοβαρή απειλή λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.

Στρατηγική WWF Ελλάς 2013-2017 Η επίτευξη των στόχων της στρατηγικής 20132017 περνάει μέσα από τέσσερις στρατηγικές προσεγγίσεις, οι οποίες καθορίζουν τον τρόπο δουλειάς μας.

• Επιδιώκουμε την αλλαγή στην πολιτική • Ερευνούμε, επικοινωνούμε, αλλάζουμε • Αναζητούμε και επικοινωνούμε λύσεις • Δημιουργούμε παραδείγματα και καλές πρακτικές

Διαφύλαξη της φύσης

Μείωση οικολογικού αποτυπώματος

Το WWF Ελλάς συμβάλλει αποτελεσματικά στην υιοθέτηση ζωτικών μέτρων για τη διατήρηση σημαντικών οικοσυστημάτων και ειδών, καθώς και για τη βελτίωση της διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, με ορίζοντα το 2025.

To WWF Ελλάς προωθεί βιώσιμες λύσεις για τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος της Ελλάδας, δίνοντας έμφαση στην κλιματική αλλαγή, τον τρόπο ζωής και σε μια ισόρροπη σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης, με ορίζοντα το 2025.

1ος στόχος για το 2017:

3ος στόχος για το 2017:

Διαφύλαξη περιοχών προτεραιότητας

Βελτίωση τρόπου ζωής

Προώθηση της διατήρησης και προστασίας των περιοχών με εξέχουσα σημασία εντός της Μεσογείου.

Μείωση του οικολογικού αποτυπώματος του τρόπου ζωής μας, θέτοντας στο στόχαστρο τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την υπερεκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων, παράλληλα με την προώθηση και εφαρμογή πρότυπων συμμετοχικών διαδικασιών και υποδειγματικών περιβαλλοντικών πρακτικών.

2ος στόχος για το 2017:

4ος στόχος για το 2017:

Διατήρηση ειδών προτεραιότητας

Προώθηση μιας πράσινης οικονομίας

Εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων μέτρων που συμβάλλουν στην προστασία των πιο σημαντικών ειδών της Ελλάδας, εστιάζοντας στα είδη που αποτελούν προτεραιότητα για το WWF.

Προώθηση της πράσινης οικονομίας ως μοναδικής επιλογής για μία πραγματικά βιώσιμη έξοδο από την κρίση, επικεντρώνοντας σε κομβικούς κλάδους της οικονομίας, όπως η ενέργεια και η πρωτογενής παραγωγή.

5ος στόχος για το 2017: Περιβαλλοντικός «θεματοφύλακας» Στοχεύουμε στη διαφύλαξη των περιβαλλοντικών κατακτήσεων και τη θωράκιση της περιβαλλοντικής πολιτικής και νομοθεσίας. Παράλληλα, προωθούμε την αξία της φύσης ως συγκριτικό πλεονέκτημα και πυλώνα αειφορίας της Ελλάδας.

WWF Ελλάς - Στρατηγική 2013-2017

13


© Αndrea Bonetti

14

WWF Ελλάς - Στρατηγική 2013-2017


Διαφύλαξη της φύσης Συμβάλλουμε αποτελεσματικά στην υιοθέτηση ζωτικών μέτρων για τη διατήρηση σημαντικών οικοσυστημάτων και ειδών, καθώς και για τη βελτίωση της διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, με ορίζοντα το 2025. Το WWF Ελλάς έχει συνδέσει την 20ετή του παρουσία στην Ελλάδα με την προστασία της φυσικής κληρονομιάς της χώρας μας. Η δράση μας για τη διατήρηση της ελληνικής φύσης ως μέρους της Μεσογείου στηρίζεται σε γερές βάσεις: τα πλούσια επιστημονικά δεδομένα που έχουν προκύψει από την έρευνα των προηγούμενων ετών, την εμπειρία μας από τα προγράμματα που έχουμε υλοποιήσει, τις δράσεις πεδίου και τις πολιτικές παρεμβάσεις σε νομικό, θεσμικό και διοικητικό επίπεδο. Η πλούσια αυτή κληρονομιά, μάς παρέχει την απαραίτητη βάση, προκειμένου να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το έργο μας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα έρθει μέσα από τρεις κατευθύνσεις: • την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος προστατευόμενων περιοχών • την έρευνα ώστε να καλυφθούν σημαντικά κενά γνώσης για την ελληνική φύση • την προώθηση μέτρων προστασίας ορισμένων εκ των σημαντικότερων οικοσυστημάτων και απειλούμενων ειδών της Ελλάδας. Επιδιώκουμε να αναδείξουμε την οικολογική αξία σημαντικών στοιχείων της βιοποικιλότητας, να αλλάξουμε πολιτικές και διοικητικές διαδικασίες, να κινητοποιήσουμε την κοινωνία των πολιτών και να προωθήσουμε λύσεις απέναντι στις καίριες απειλές που αντιμετωπίζει η βιοποικιλότητα. Η δουλειά μας για τη διαφύλαξη της φύσης επιμερίζεται σε δύο μεσοπρόθεσμους στόχους για το 2017: ο πρώτος εστιάζει σε περιοχές προτεραιότητας ενώ ο δεύτερος σε σημαντικά είδη.

WWF Ελλάς - Στρατηγική 2013-2017

15


1ος στόχος για το 2017 Διαφύλαξη περιοχών προτεραιότητας Στοχεύουμε στην προώθηση της διατήρησης και προστασίας των περιοχών με εξέχουσα σημασία εντός της Μεσογείου.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ

32 200 ΑΠΟ ΤΑ

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολύτιμη φυσική κληρονομιά και σημαντική βιοποικιλότητα, μεγάλη πυκνότητα ειδών και ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό χερσαίων, υγροτοπικών και θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Χαρακτηριστικά, στην Ελλάδα συναντάμε 32 από τα 200 σημαντικότερα δάση της Μεσογείου. Η κληρονομιά μας όμως αυτή δεν είναι δεδομένη. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την εικοσαετία 1987-2007 έχουν χαθεί 6,3 εκατομμύρια στρέμματα φυσικών εκτάσεων*. Με τη Μεσόγειο να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες κοιτίδες βιοποικιλότητας του πλανήτη, γεγονός που αναγνωρίζει και το WWF διεθνώς, εντάσσοντάς την στις 35 περιοχές προτεραιότητας παγκοσμίως, στην Ελλάδα έχουμε το προνόμιο αλλά και τη βαριά ευθύνη να προστατέψουμε αυτόν τον μοναδικό πλούτο που βρίσκεται υπό απειλή. Στα επόμενα πέντε χρόνια αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και εντείνουμε την προσπάθειά μας για τη διατήρηση των οικολογικά πιο σημαντικών περιοχών της χώρας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

* Η Ελλάδα τότε και τώρα:

Διαχρονική Χαρτογράφηση των Καλύψεων Γης 19872007, WWF Ελλάς 2012. © Αndrea Bonetti

16

WWF Ελλάς - Στρατηγική 2013-2017


Οι δράσεις μας • Η διαφύλαξη των πλέον πολύτιμων στοιχείων της ελληνικής φύσης απαιτεί την αποτελεσματική λειτουργία του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών, στο πλαίσιο πάντα ενός συνεκτικού συστήματος προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας. Το WWF Ελλάς επιδιώκει εκείνες τις θεσμικές και διοικητικές αλλαγές που θα εξασφαλίσουν τόσο την ουσιαστική - κι όχι μόνο τυπική - διαφύλαξη των προστατευόμενων περιοχών όσο και την ανάδειξή τους σε έναν βιώσιμο πόλο ανάπτυξης. Εξάλλου, η υγεία των οικοσυστημάτων αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την ευημερία των ανθρώπων και την εξέλιξη της οικονομίας. • Από το 2004, το WWF Ελλάς, μέσα από επιστημονική έρευνα, χαρτογραφική αποτύπωση, επιτόπια παρακολούθηση, άσκηση πίεσης σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο και ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών αλλά και των πολιτών, ολοκλήρωσε την απογραφή 803 μικρών νησιωτικών υγρότοπων σε 75 ελληνικά νησιά και ανέδειξε την εξαιρετικά κρίσιμη οικολογική τους αξία ως προς την ποικιλία και τη συντήρηση της ζωής. Μια πρώτη νίκη στον αγώνα για τη διατήρηση αυτών των μικρών φυσικών θησαυρών ήρθε το 2012 με την υιοθέτηση σχετικού προεδρικού διατάγματος που διασφαλίζει τη θεσμική προστασία περίπου των μισών εξ αυτών. Όμως, το έργο μας δεν έχει τελειώσει. Τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εφαρμογή των διατάξεων και θα επιδιώκουμε την υιοθέτηση μέτρων που θα διασφαλίζουν την προστασία των υγρότοπων. Επίσης, θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς μας σε άλλες μεσογειακές χώρες. Στόχος μας, η αναγνώριση του νησιωτικού υγροτοπικού πλούτου της Μεσογείου σε παγκόσμιο επίπεδο. • Οι δασικές πυρκαγιές και οι αλλαγές κάλυψης γης είναι απειλές που μπορούν να υποβαθμίσουν ξαφνικά ή σταδιακά σημαντικές περιοχές της χώρας. Το τριετές πρόγραμμα «Το Μέλλον των Δασών» που ολοκληρώθηκε το 2012, μας δίνει όλα τα εφόδια για να αποτυπώνουμε τις επιπτώσεις μιας πυρκαγιάς, να προτείνουμε μέτρα αποκατάστασης και να ενημερώνουμε τους πολίτες για το μέγεθος μιας καταστροφής. Παράλληλα, μέσα από την εθνική απογραφή των αλλαγών στις καλύψεις γης για την εικοσαετία 1987-2007, μπορούμε να εντοπίσουμε περιοχές που είναι πιο ευάλωτες και να παρέμβουμε ώστε να αντιμετωπιστεί η υποβάθμισή τους. Κι όλα αυτά, ενώ εξακολουθούμε να επιδιώκουμε ένα αποτελεσματικό και ολοκληρωμένο εθνικό σύστημα δασοπροστασίας, καθώς και την ουσιαστική ευαισθητοποίηση των πολιτών.

WWF Ελλάς - Στρατηγική 2013-2017

17


2ος στόχος για το 2017 Διαφύλαξη ειδών προτεραιότητας Στοχεύουμε στην εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων μέτρων που συμβάλλουν στην προστασία των πιο σημαντικών ειδών της Ελλάδας, εστιάζοντας στα είδη που αποτελούν προτεραιότητα για το WWF.

117

ΕΙΔΗ

ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ 15% ΤΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ ΖΩΩΝ (ΨΑΡΙΑ, ΑΜΦΙΒΙΑ, ΕΡΠΕΤΑ, ΠΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ) ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΙΑΤΡΕΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ

Η Ελλάδα φιλοξενεί ορισμένα από τα σημαντικότερα είδη του πλανήτη. Οι θαλάσσιες χελώνες και τα θαλάσσια κητώδη που κατοικούν στη χώρα μας αποτελούν παγκόσμια προτεραιότητα του WWF, ενώ στη Μεσόγειο βρίσκουμε κι άλλα ιδιαίτερα σημαντικά είδη, όπως η καφέ αρκούδα, ο αργυροπελεκάνος, ο λύκος και ο μαυρόγυπας. Μόνο στη Δαδιά έχουν παρατηρηθεί 36 από τα 38 είδη ημερόβιων αρπακτικών της Ευρώπης. Παρόλα αυτά, ο μοναδικός φυσικός πλούτος της Ελλάδας απειλείται. Ενδεικτικό είναι ότι 171 είδη, το 15% δηλαδή των σπονδυλωτών ζώων (ψάρια, αμφίβια, ερπετά, πουλιά και θηλαστικά) της χώρας διατρέχουν κίνδυνο εξαφάνισης*. Στα επόμενα πέντε χρόνια, η αρμονική συνύπαρξη με αυτούς τους μοναδικούς «συγκάτοικους» και η προστασία τους, αποτελούν ύψιστη προτεραιότητά μας.

* Το Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (Αθήνα, 2009). © Αndrea Bonetti

18

WWF Ελλάς - Στρατηγική 2013-2017


Οι δράσεις μας • Η εφαρμογή μέτρων για τη διατήρηση της παραλίας των Σεκανίων, της πιο σημαντικής παραλίας ωοτοκίας για τη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, στην καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, παραμένει στο επίκεντρο της δράσης μας. • 14 είδη θαλάσσιων θηλαστικών παγκόσμιας σημασίας ζουν μόνιμα ή περιστασιακά στις ελληνικές θάλασσες. Μέσα από την εκστρατεία «Θάλασσα», ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε κοινή γνώμη και αρμόδιες αρχές ως προς τα μοναδικά αυτά είδη, τις απειλές που αντιμετωπίζουν και την ανάγκη προστασίας τους. • Έχοντας ως γερό θεμέλιο τη συνεχή παρουσία μας στη Δαδιά για περισσότερα από 20 χρόνια, διευρύνουμε το φάσμα της δουλειάς μας για τα αρπακτικά της περιοχής. Πέρα από τον μαυρόγυπα, για τον οποίο η Δαδιά αποτελεί τον τελευταίο χώρο αναπαραγωγής στα Βαλκάνια, η προσοχή μας στρέφεται στον παγκόσμια απειλούμενο ασπροπάρη, ο οποίος χρησιμοποιεί τη Δαδιά ως το καλοκαιρινό του καταφύγιο, έχοντας ταξιδέψει από την Αφρική, όπου και ξεχειμωνιάζει. • Παράλληλα, εστιάζουμε στην αντιμετώπιση έντονων και άμεσων απειλών που επηρεάζουν τα είδη προτεραιότητας. Επικεντρωνόμαστε στις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στην ορνιθοπανίδα της Θράκης, αναζητούμε τις βέλτιστες πρακτικές και προωθούμε ολοκληρωμένες προτάσεις, στηριζόμενοι στα αποτελέσματα της πλέον μεθοδικής έρευνας που έχει εκπονηθεί σχετικά με το θέμα στην Ελλάδα. • Αναζητούμε τη χρυσή τομή και προωθούμε ουσιαστικές λύσεις ανάμεσα στην προστασία της μεσογειακής φώκιας, ενός εκ των πλέον απειλούμενων ειδών παγκοσμίως, και τη βιωσιμότητα της αλιείας, ως στοιχείου της θαλάσσιας παράδοσής μας.

WWF Ελλάς - Στρατηγική 2013-2017

19


© Chris Martin BAHR / WWF-Canon

20

WWF Ελλάς - Στρατηγική 2013-2017


Μείωση του οικολογικού αποτυπώματος Προωθούμε βιώσιμες λύσεις για τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος της Ελλάδας, δίνοντας έμφαση στην κλιματική αλλαγή, τον τρόπο ζωής και σε μια ισόρροπη σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης, με ορίζοντα το 2025.

ΓΙΑ ΤΟ 2017 ΕΣΤΙΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ

ΤΡΌΠΟ ΖΩΉΣ ΚΑΙ ΤΗΝ

ΠΡΆΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΊΑ

Αν η διατήρηση της βιοποικιλότητας αποτελεί τον βασικό άξονα της δράσης μας, η προσπάθεια για μείωση του οικολογικού αποτυπώματος συνιστά ίσως την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, καθώς με αυτόν τον τρόπο μειώνονται οι πιέσεις στους φυσικούς πόρους. Ενδεικτικό της άρρηκτης σχέσης μεταξύ βιοποικιλότητας και αποτυπώματος άλλωστε είναι ότι στις ελληνικές θάλασσες μόνο, απαντώνται 3 είδη παγκόσμιας προτεραιότητας για το WWF που επηρεάζονται άμεσα από το αποτύπωμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων: πελαγικοί καρχαρίες, ξιφίας και τόνοι. Στο επίπεδο του αποτυπώματος, οι στόχοι μας για τα επόμενα πέντε χρόνια αφορούν στην αλλαγή τρόπου ζωής και τη μεταβολή της δομής και λειτουργίας της οικονομίας και των παραγωγικών δραστηριοτήτων. Επιδιώκουμε την υιοθέτηση ενός λιγότερο σπάταλου και πραγματικά βιώσιμου τρόπου ζωής, δημιουργώντας το απαραίτητο πλαίσιο μέσα από θεσμικές παρεμβάσεις. Παράλληλα, ευαισθητοποιούμε την κοινή γνώμη και ενεργοποιούμε την κοινωνία των πολιτών, μέσω συμμετοχικών διαδικασιών και υποδειγματικών πρακτικών. Παρά την εξαιρετικά κρίσιμη για την εθνική οικονομία συγκυρία και τον πολιτικό και κοινωνικό αναβρασμό που αυτή συνεπάγεται, βλέπουμε την παρούσα κρίση και ως ευκαιρία που μπορεί να σηματοδοτήσει μια πορεία προς ένα ουσιαστικά βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, προς μια πράσινη οικονομία Αξιοποιούμε το σημαντικό έργο που έχει εκτελεστεί μέχρι σήμερα, βασιζόμαστε σε μια πληθώρα προγραμμάτων που ήδη υλοποιούνται (περιβαλλοντική εκπαίδευση, αλιεία, δράσεις για τον πρωτογενή τομέα κ.ο.κ.) και αναπτύσσουμε νέες δράσεις για τα επόμενα χρόνια. Η δουλειά μας για τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος επιμερίζεται σε δύο μεσοπρόθεσμους στόχους για το 2017: ο πρώτος εστιάζει στον τρόπο ζωής και ο δεύτερος στην πράσινη οικονομία.

WWF Ελλάς - Στρατηγική 2013-2017

21


3ος στόχος για το 2017 Βελτίωση τρόπου ζωής

ΑΝ ΌΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ ΤΟΥ ΚΌΣΜΟΥ ΚΑΤΑΝΆΛΩΝΑΝ ΌΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ, ΤΌΤΕ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΌΜΑΣΤΑΝ ΣΧΕΔΌΝ

3 πλανήτες ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΎΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΆΓΚΕΣ ΜΑΣ.

22

Στοχεύουμε στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος του τρόπου ζωής μας, θέτοντας στο στόχαστρο τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την υπερεκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων, παράλληλα με την προώθηση και εφαρμογή πρότυπων συμμετοχικών διαδικασιών και υποδειγματικών περιβαλλοντικών πρακτικών. Ζούμε σε μια πλούσια χώρα, με σπάταλο τρόπο. Σύμφωνα με την έκθεση του WWF, «Ζωντανός Πλανήτης» (2012), αν όλοι οι πολίτες του κόσμου κατανάλωναν όπως στην Ελλάδα, τότε θα χρειαζόμασταν σχεδόν 3 πλανήτες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Αν συνεχίσουμε την πορεία κατασπατάλησης των φυσικών μας πόρων θα στερήσουμε από τον εαυτό μας και τις μελλοντικές γενιές, όσα μας προσφέρει απλόχερα η φύση της χώρας μας. Στα επόμενα πέντε χρόνια επιδιώκουμε την προώθηση ενός άλλου μοντέλου ζωής, το οποίο θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την ευημερία της κοινωνίας μας, σήμερα αλλά και στο μέλλον.

WWF Ελλάς - Στρατηγική 2013-2017


Οι δράσεις μας • Καταγράφουμε και αποκωδικοποιούμε το οικολογικό αποτύπωμα της Ελλάδας και του τρόπου ζωής των Ελλήνων. • Στο πλαίσιο της δουλειάς μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, συνεχίζουμε την επιτυχημένη μας εκστρατεία για την ενεργειακή αποδοτικότητα, αλλάζοντας στάσεις, νοοτροπίες και καθημερινές συνήθειες. • Επιδιώκουμε την προώθηση πρότυπων συμμετοχικών διαδικασιών και την υιοθέτηση υποδειγματικών περιβαλλοντικών πρακτικών (π.χ. στις μετακινήσεις και τη διατροφή) που βοηθούν στην εξοικονόμηση φυσικών και οικονομικών πόρων. • Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του WWF Ελλάς αποτελεί τη στέρεα βάση για ευαισθητοποίηση της επόμενης γενιάς. Την περίοδο 2008 - 2012 προσεγγίσαμε περισσότερους από 45.000 μαθητές, 900 σχολεία και 3.000 δασκάλους και καθηγητές. Στηριζόμενοι στην πολυετή μας πείρα και τις ολοένα αυξανόμενες δυνατότητες των νέων μέσων της ψηφιακής εποχής, εμπλουτίζουμε το υλικό που ήδη έχουμε στη διάθεσή μας και συμβάλλουμε στη διαμόρφωση των πολιτών του αύριο. Πέρα από την ανανέωση των εκπαιδευτικών μας πακέτων, αναπτύσσουμε ένα νέο πλαίσιο δράσεων ώστε οι αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες να μεταλαμπαδεύονται από το σχολείο και τους μαθητές, στο σπίτι και τη γειτονιά τους. • Επιδιώκουμε την ενσωμάτωση της έννοιας του οικολογικού αποτυπώματος σε ρυθμιστικά και χωροταξικά σχέδια, τα οποία ρυθμίζουν τις δυνατότητες των πολιτών και των νοικοκυριών να περιορίσουν το αποτύπωμά τους.

WWF Ελλάς - Στρατηγική 2013-2017

23


4ος στόχος για το 2017 Προώθηση μιας πράσινης οικονομίας

55%

ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΜΑΣ

ΓΙΑ ΤΟ 2009, ΠΡΟΗΛΘΕ

ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΕΟΝ “ΒΡΩΜΙΚΟ” ΚΑΥΣΙΜΟ, ΤΟΝ ΛΙΓΝΙΤΗ

Στοχεύουμε στην προώθηση της πράσινης οικονομίας ως μοναδικής επιλογής για μία πραγματικά βιώσιμη έξοδο από την κρίση, επικεντρώνοντας σε κομβικούς κλάδους, όπως η ενέργεια και η πρωτογενής παραγωγή. Κοιτάμε μπροστά, σε μία χώρα που δεν μπορεί να μένει πίσω και οφείλει να αποδεσμευτεί από παρωχημένα αναπτυξιακά μοντέλα. Η Ελλάδα εξακολουθεί να επιμένει στον λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Το 2009, πάνω από το 55% του ηλεκτρισμού μας προήλθε από το συγκεκριμένο καύσιμο, το οποίο θεωρείται ως το πλέον «βρώμικο» αναφορικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Με δεδομένες τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, το ενεργειακό πρότυπο της χώρας πρέπει να αλλάξει ώστε να υπάρξει ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε αντίθεση με τις εώς σήμερα επιλογές της χώρας, η πράσινη οικονομία δεν είναι για εμάς ένα ευχολόγιο αλλά ένα ρεαλιστικό όραμα, το οποίο μπορεί να αποκτήσει πραγματική υπόσταση. Στα επόμενα πέντε χρόνια οι δράσεις μας κινούνται σε αυτό το πλαίσιο, προωθώντας καινοτομίες και πνεύμα συνεργασίας για μια βιώσιμη οικονομία.

© Μάριος Βόντας / WWF Ελλάς

24

WWF Ελλάς - Στρατηγική 2013-2017


Οι δράσεις μας • Προσδιορίζουμε τον όρο «πράσινη οικονομία» και διαμορφώνουμε ένα όραμα για τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας προς μία βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης. Απευθυνόμαστε τόσο στα κέντρα αποφάσεων, όσο και στους πολίτες, θέτοντας το όραμα σε δημόσιο διάλογο. • Επιδιώκουμε τον μετασχηματισμό κομβικών κλάδων προς ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, μέσα από θεσμικές παρεμβάσεις στο επίπεδο του σχεδιασμού των σχετικών πολιτικών, αλλά και καλές πρακτικές και πιλοτικές εφαρμογές. Εστιάζουμε στους κλάδους της ενέργειας, της αλιείας και της δασοπονίας. • Εφαρμόζουμε πιλοτικές εφαρμογές μέσα από στρατηγικές συμμαχίες και συνεργασίες με παραγωγούς και άλλους εμπλεκόμενους φορείς σε τομείς, όπως η αλιεία.

© Βαγγέλης Παράβας

WWF Ελλάς - Στρατηγική 2013-2017

25


Μέλη της νομικής ομάδας υποστήριξης πολιτών του WWF Ελλάς

26

WWF Ελλάς - Στρατηγική 2013-2017

© Ιάσονας Κάντας / WWF Ελλάς


5ος στόχος για το 2017 Περιβαλλοντικός θεματοφύλακας Στοχεύουμε στη διαφύλαξη των περιβαλλοντικών κατακτήσεων και τη θωράκιση της περιβαλλοντικής πολιτικής και νομοθεσίας. Παράλληλα, προωθούμε την αξία της φύσης ως συγκριτικό πλεονέκτημα και πυλώνα αειφορίας της Ελλάδας. ΙΟΎΝΙΟΣ 2011 -ΙΟΎΛΙΟΣ 2012: ΣΤΟΧΕΎΣΑΜΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΕΣ ΑΠΌ

25

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΈΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΈΡΑΜΕ ΝΑ ΑΝΑΤΡΈΨΟΥΜΕ ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ 5 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΆ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΈΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΈΣ ΠΡΟΤΆΣΕΙΣ.

Ουσιαστικά, μέσα από αυτόν τον στόχο που διατρέχει το σύνολο του έργου μας, υψώνουμε ένα ανάχωμα απέναντι στις πιέσεις περιβαλλοντικής απορρύθμισης και υποβάθμισης που γεννά η οικονομική ύφεση. Προασπιζόμαστε τις κατακτήσεις του παρελθόντος στην προστασία του περιβάλλοντος, μέσω θεσμικών παρεμβάσεων για την αποτροπή της επιδείνωσης του θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου που σχετίζεται με την περιβαλλοντική προστασία και διαχείριση. Τα πεπραγμένα μας άλλωστε αποδεικνύουν ότι είμαστε ικανοί να διαδραματίσουμε τον κομβικό αυτό ρόλο. Κατά την περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2011 και Ιουλίου 2012, στοχεύσαμε περισσότερες από 25 νομοθετικές πρωτοβουλίες και καταφέραμε να ανατρέψουμε τουλάχιστον 5 περιβαλλοντικά καταστροφικές νομοθετικές προτάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, το WWF Ελλάς έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο διεθνές δίκτυο του WWF, λειτουργώντας ως παρατηρητήριο της κρίσης και προβάλλοντας σε παγκόσμιο επίπεδο τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις. Παράλληλα, στηρίζουμε και ενδυναμώνουμε τοπικές πρωτοβουλίες που αγωνίζονται για τη διατήρηση της ελληνικής φύσης. Η επιτυχημένη λειτουργία της νομικής ομάδας υποστήριξης πολιτών αλλά και η ενδυνάμωση τοπικών περιβαλλοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, αποτελούν ήδη τη μαγιά για τα επόμενα βήματα.

WWF Ελλάς - Στρατηγική 2013-2017

27


Πώς θα πετύχουμε τους στόχους μας; Χτίζοντας πάνω σε σταθερές αξίες και αρχές Στηριζόμαστε σε σταθερές και διαχρονικές αξίες, οι οποίες βασίζονται στις αρχές λειτουργίας του διεθνούς δικτύου του WWF και καθορίζουν τον τρόπο δουλειάς μας. Συγκεκριμένα, το WWF: • Είναι διεθνές, ανεξάρτητο, πολυπολιτισμικό και όχι κομματικό. • Αξιοποιεί την καλύτερη διαθέσιμη επιστημονική γνώση και αξιολογεί κριτικά όλες του τις δραστηριότητες. • Αποζητά τον διάλογο και αποφεύγει τις περιττές συγκρούσεις. • Προάγει ουσιαστικές λύσεις, μέσα από συνδυασμό εργασίας στη φύση, πολιτικής δράσης, κατάρτισης και εκπαίδευσης. • Εμπλέκει και συνεργάζεται με τις τοπικές κοινωνίες και τους κατοίκους των περιοχών στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων του, σεβόμενο τις πολιτισμικές και οικονομικές τους ανάγκες. • Επιδιώκει τη συνεργασία με τις άλλες οργανώσεις, τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις, με στόχο την αποτελεσματικότητα και την παροχή λύσεων. • Αξιοποιεί τους πόρους του με τον πλέον αποδοτικό τρόπο και διαχειρίζεται τα χρήματα των δωρητών με διαφάνεια και υπό καθεστώς απόλυτης λογοδοσίας.

28

WWF Ελλάς - Στρατηγική 2013-2017


Κοιτώντας τα επόμενα πέντε χρόνια… Σφυρηλατούμε συνεργασίες Η προστασία του περιβάλλοντος και η επιτυχία της νέας μας στρατηγικής απαιτούν ουσιαστικές συνεργασίες με ένα ευρύ φάσμα φορέων, επιστημονικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και επιχειρήσεων. Στηριζόμενοι στην κουλτούρα της συνεργασίας που μας χαρακτηρίζει ως οργάνωση και στην πληθώρα των συνεργασιών που έχουμε ήδη αναπτύξει, συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά σε αυτόν τον δρόμο, τηρώντας πάντοτε αυστηρά κριτήρια επιλογής. Επικοινωνούμε τη δράση μας Αξιοποιούμε τη μοναδικότητα της ελληνικής φύσης ως συγκριτικό επικοινωνιακό πλεονέκτημα και αναδεικνύουμε την άρρηκτη σχέση μεταξύ βιοποικιλότητας και οικολογικού αποτυπώματος, προβάλλοντας ταυτόχρονα το εύρος της δράσης μας και κινητοποιώντας ολοένα και ευρύτερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Χρησιμοποιούμε τα νέα μέσα και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να έρθουμε σε άμεση επαφή με τους πολίτες και να τους κάνουμε συμμέτοχους στις προσπάθειές μας. Οι περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι που είναι ήδη «συντονισμένοι» μαζί μας, μέσω των πλέον διαδεδομένων μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Youtube, Wordpress κ.ο.κ.) αποτελούν μια εξαιρετική βάση. Βελτιώνουμε την επιχειρησιακή αποδοτικότητα και διαχείριση Οι επιχειρησιακές λειτουργίες του WWF Ελλάς διέπονται εδώ και χρόνια από συγκεκριμένες άρτιες διαδικασίες που έχουν πιστοποιηθεί κατά ISO 9001:2008. Ωστόσο, για την επίτευξη των στόχων της επόμενης πενταετίας, επιδιώκουμε ακόμη μεγαλύτερη επιχειρησιακή αποδοτικότητα και πιο αποτελεσματική διαχείριση: • Αναβαθμίζουμε το λογιστικό σύστημα αλλά και όλο το σύστημα οικονομικής διαχείρισης της οργάνωσης. Εισάγουμε ηλεκτρονικά συστήματα έγκρισης δαπανών και πληρωμών. • Βελτιστοποιούμε τα συστήματα διαχείρισης έργων και προγραμμάτων και διαχείρισης της εσωτερικής πληροφορίας. • Υιοθετούμε απαραίτητες αλλαγές στη δομή της οργάνωσης ώστε να ανταποκρίνεται στη στοχοθέτηση της νέας στρατηγικής, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού μας. Επιμένουμε στη διαφάνεια και τη λογοδοσία Το WWF Ελλάς διαχειρίζεται τους πόρους του σύμφωνα με τα αυστηρότερα εθνικά και διεθνή πρότυπα, με απόλυτη διαφάνεια και υπό τον ετήσιο οικονομικό έλεγχο ορκωτών λογιστών και του Υπουργείου Οικονομικών. Στο επόμενο διάστημα θα εφαρμόσουμε τα νέα πρότυπα του διεθνούς WWF σχετικά με την πρόληψη της απάτης και της διαφθοράς. Επιπλέον, η οργάνωση έχει συνυπογράψει τη «χάρτα αυτοδέσμευσης για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία», ενώ εδώ και χρόνια έχει αναρτημένα όλα τα οικονομικά της δεδομένα στο διαδίκτυο και εκδίδει ετήσιες αναφορές για όλα τα σκέλη της δράσης και της διαχείρισής της. Πιστεύοντας στην εύκολα προσβάσιμη πληροφορία ως βασικού στοιχείου διαφάνειας, βελτιώνουμε την παρουσίαση της δουλειάς μας και επιδιώκουμε την επικοινωνία των αποτελεσμάτων της.

WWF Ελλάς - Στρατηγική 2013-2017

29


Κατανομή εσόδων για την πενταετία 1 Ιουλίου 2008 – 1 Ιουνίου 2012

Κατανομή εξόδων για την πενταετία 1 Ιουλίου 2008 – 1 Ιουνίου 2012

5%

3% 15%

16%

13%

5% 82% 61%

Ιδρύματα

Εταιρίες

Ιδιώτες

Θεσμικοί φορείς

Λοιπά

Πρόγραμμα προστασίας

Εξεύρεση πόρων

Διοικητικά έξοδα

Κατανομή πόρων για την υλοποίηση της Στρατηγικής του WWF Ελλάς ανά στόχο για την περίοδο 2013-2017 Ο ετήσιος προϋπολογισμός της οργάνωσης εκτιμάται σε 3.500.000 ευρώ.

5%

21% 36%

15% 23%

30

Διαφύλαξη περιοχών προτεραιότητας

Βελτίωση τρόπου ζωής

Διατήρηση ειδών προτεραιότητας

Προώθηση μιας πράσινης οικονομίας

WWF Ελλάς - Στρατηγική 2013-2017

Περιβαλλοντικός θεματοφύλακας


Εξασφαλίζουμε τους απαραίτητους πόρους Το εύρος της δράσης μας και η αποτελεσματικότητα του έργου μας προϋποθέτουν την απαραίτητη επάρκεια σε οικονομικούς πόρους. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στους υποστηρικτές και δωρητές μας, οι οποίοι με τη γενναιοδωρία τους και την προσωπική τους συμμετοχή αποτελούν ένα πολύτιμο κεφάλαιο της οργάνωσης, επεκτείνοντας τους τρόπους που μπορούμε να συνδεθούμε μαζί τους. Προσαρμοζόμαστε στα δεδομένα της οικονομικής κρίσης με δυναμικό τρόπο, διατηρώντας πάντα την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία μας. Χαρτογραφούμε τους εν δυνάμει συνεργάτες μας εντός και εκτός Ελλάδας, προσεγγίζοντας τα ιδρύματα, τις επιχειρήσεις και τους θεσμικούς φορείς που ταιριάζουν στην υλοποίηση της κάθε πτυχής της στρατηγικής μας. Στόχος μας είναι να είμαστε εταίρος που προσφέρει προστιθέμενη αξία στη συνεργασία, αποτελεσματική διαχείριση στο έργο και απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία στη διάθεση των πόρων. Μειώνουμε το δικό μας αποτύπωμα Στο WWF Ελλάς κάνουμε πράξη τα λόγια μας και επιδιώκουμε να καταγράψουμε και να μειώσουμε και το δικό μας περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μειώνουμε σταθερά τις εκπομπές των μετακινήσεών μας και έχουμε υιοθετήσει περιβαλλοντικά πρότυπα στις εκδόσεις και τις προμήθειές μας. Μέσα στην επόμενη πενταετία, αξιοποιούμε τον Δείκτη Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Διαφάνειας που έχουμε αναπτύξει, προκειμένου να εντοπίσουμε τους επόμενους τομείς στους οποίους μπορούμε να παρέμβουμε. Ήδη τα νέα γραφεία της οργάνωσης στην Αθήνα, παρέχουν περισσότερες δυνατότητες ελέγχου και περιορισμού του αποτυπώματός μας.

WWF Ελλάς - Στρατηγική 2013-2017

31


«Δεν θα διασώσουμε όλα όσα θα θέλαμε,αλλά θα διασώσουμε πολύ περισσότερα από όλα αυτά που θα είχαν χαθεί εάν δεν προσπαθούσαμε ποτέ»

Sir Peter Scott (1909-1989), Ιδρυτής του WWF

http://www.youtube.com/wwfgrwebtv http://www.facebook.com/WWFGreece http://twitter.com/WWF_Greece

WWF Ελλάς

To παρόν έντυπο τυπώθηκε σε πιστοποιημένο FSC χαρτί

Λεμπέση 21 117 43 Aθήνα

Φωτογραφία εξωφύλλου:

Τηλ.: 210 3314893 Fax: 210 3247578

Απρίλιος 2013

Αndrea Bonetti / www.andreabonetti.com

Στρατηγική 2013-2017  

Η στρατηγική του WWF Ελλάς για την πενταετία 2013-2017

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you