Page 1

Ετήσιος απολογισμός


Φωτογραφία εξωφύλλου

Αndrea Bonetti www.andreabonetti.com

http://www.youtube.com/wwfgrwebtv http://www.facebook.com/WWFGreece http://twitter.com/WWF_Greece

WWF Ελλάς Λεμπέση 21 117 43 Αθήνα Τηλ.: 210 3314893 Fax: 210 3247578

Φεβρουάριος 2011 © Τμήμα Επικοινωνίας WWF Ελλάς


Απέναντι στην κρίση Γιώργος Βλάχος

Να ’μαστε πάλι εδώ για τον ετήσιο απολογισμό μιας χρονιάς που μας έφερε μπροστά σε πρωτόγνωρες και απότομες αλλαγές στα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα. Ο καθένας από μας έχει τις δικές του εμπειρίες. Αλλά και όλοι μαζί κατανοούμε ότι τίποτα πια δεν μπορεί να είναι όπως παλιά. Το WWF Ελλάς κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία το έργο του για το 2011 και αυτό το κρατάμε σαν δείγμα αποφασιστικότητας και θέλησης να βγούμε ισχυροί από τις δοκιμασίες.

Δουλέψαμε με συστηματικότητα, προσοχή, υπομονή και επιμονή έτσι ώστε η δύσκολη συγκυρία να μην αλλοιώσει την ποιότητα κα την ένταση των δράσεών μας. Εργαστήκαμε και το 2011 εκεί «έξω» στην φύση, το «πεδίο» όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε, καταγράφοντας τις απειλές για το φυσικό περιβάλλον, βοηθώντας να αντιμετωπιστούν. Συνδυάσαμε την εμπειρία επιστημόνων με τον αυθορμητισμό και τη φρέσκια ματιά των εθελοντών, ενεργών πολιτών και ομάδων που συνεργάζονται μαζί μας. Σε δάση, θάλασσες, ποτάμια και υγρότοπους ήμασταν μια ομάδα που ερευνούσε, συζητούσε, πρότεινε και δρούσε. Υποστηρίξαμε τον καθημερινό αγώνα στο πεδίο, με ένα συνεχές «μείγμα» προτάσεων, ποικίλων παρεμβάσεων και κινητοποίησης σε πολιτικό επίπεδο. Συντάξαμε δεκάδες προτάσεις και ενημερώσαμε πολιτικά κόμματα και εμπλεκόμενους φορείς. Συντονίσαμε ομάδες διαβούλευσης, σχολιάσαμε ανακοινώσεις, ασκήσαμε έντονη κριτική, αλλά και επαινέσαμε όταν έπρεπε, μα πάνω απ’ όλα πιέσαμε για υλοποίηση αποφάσεων. Θέσαμε στο επίκεντρο της δράσης μας τον άνθρωπο και την κοινωνία. Με μια σειρά εργαλείων και πρακτικών δείξαμε ότι μπορούμε να μειώσουμε τα έξοδά μας, προστατεύοντας το περιβάλλον. Σε όλα αυτά δεν ήμασταν ποτέ μόνοι μας. Μέσα από την εθελοντική, οικονομική και πάνω από όλα την ηθική σας υποστήριξη, μας βοηθήσατε να κάνουμε το έργο μας πιο ουσιαστικό και αποτελεσματικό και σας ευχαριστούμε θερμά γι αυτό. Συνεργαστήκαμε λοιπόν με εσάς, αλλά και τον εκπαιδευτικό, την ακαδημαϊκή κοινότητα· συμπράξαμε με αρμόδιους φορείς, με την Πολιτεία, με επιχειρήσεις και με άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Επιδιώξαμε σε κάθε περίπτωση τον διάλογο και τη συνεργασία, διατηρώντας όμως παράλληλα την ανεξαρτησία μας, την ακεραιότητά μας και το δικαίωμα να ασκούμε κριτική. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε μπορούμε, με συνέπεια και διαφάνεια, να διαφυλάξουμε το περιβαλλοντικό κεκτημένο της χώρας μας. Αυτό είναι το μήνυμα και η υπόσχεσή μας για την επόμενη, εξίσου δύσκολη χρονιά. Γιώργος Βλάχος Πρόεδρος ΔΣ WWF Ελλάς


Με πλεονέκτημα το περιβάλλον Δημήτρης Καραβέλλας

Μετράμε άλλον έναν χρόνο ζωής, γεμάτο αγωνία, δράση, απογοητεύσεις αλλά και επιτυχίες. Μέσα στην πρωτόγνωρη αυτή κρίση, δοκιμάζονται όλοι. Στο WWF Ελλάς, αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη πραγματικότητα όπου ελέω κρίσης, το περιβάλλον αντιμετωπίζεται από πολλούς ως πολυτέλεια, ως εμπόδιο στην αναγκαία και πολλά υποσχόμενη «ανάπτυξη» του τόπου. Έτσι, μαζί με τις επώδυνες κοινωνικό-οικονομικές απώλειες που συνοδεύουν την κρίση, αγωνιζόμαστε να αντικρούσουμε την απώλεια σημαντικού περιβαλλοντικού κεκτημένου.

Καλούμαστε να αποδείξουμε έμπρακτα, μέσα από τις δράσεις και προτάσεις μας ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι η κύρια βάση για μία πραγματικά βιώσιμη και υγιή αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Τι πιο δυνατό συγκριτικό πλεονέκτημα από την πλούσια φύση και τα μοναδικά τοπία της χώρας μας; Το εγχείρημα διαφύλαξης περιβαλλοντικού κεκτημένου και προώθησης ενός εναλλακτικού μοντέλου ανάπτυξης είναι ομολογουμένως δύσκολο. Το διακύβευμα όμως της αποτυχίας είναι πολύ μεγαλύτερο και δεν μπορεί παρά να μας κρατάει σε συνεχή εγρήγορση και να μας πεισμώνει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, καλώντας σε συστράτευση όσους θέλουν και μπορούν να βάλουν πλάτη στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Μέσα στον απολογισμό του 2011, θα μπορέσετε συνοπτικά να ενημερωθείτε για τα όσα τρέξαμε μέσα στη χρονιά που πέρασε. Συντονισμένη δράση στο πεδίο, προτάσεις περιβαλλοντικής πολιτικής, επιστημονική έρευνα, δουλειά με μαθητές και σχολεία, κινητοποίηση πολιτών, διεθνή κινητοποίηση. Αυτά και άλλα πολλά συνέθεσαν τη δική μας εντατική καθημερινότητα. Μπορούμε και συνεχίζουμε την προσπάθεια αυτή επειδή υπάρχουν άνθρωποι που μας στηρίζουν, που πιστεύουν στους σκοπούς μας και συνεχίζουν να είναι κοντά μας. Στις δύσκολες αυτές εποχές, ειδικά σε όσους μας στηρίζετε λογοδοτούμε με ειλικρίνεια για τις δράσεις μας και είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε. Μαζί, μπορούμε να αισιοδοξούμε. Φιλικά, Δημήτρης Καραβέλλας Γενικός Διευθυντής WWF Ελλάς


© Αndrea Bonetti / WWF Ελλάς


Διεθνείς επιτυχίες

5

ΜΗΔΕΝ Οι δράσεις άσκησης πολιτικής πίεσης για την παράνομη αλιεία στη Βαλτική Θάλασσα οδήγησαν στην παύση αυτής της πρακτικής στην περιοχή.

5

500 5 Περίπου 500 οικογένειες συμμετείχαν στο «δίκτυο πιστοποιημένης γης» που υποστηρίζουμε στην προσπάθεια να σώσουμε ένα δισεκατομμύριο δέντρα στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

+26% Οι τελευταίες μετρήσεις πληθυσμού του γορίλα στο όρος Βιρούνγκα αποκαλύπτουν μια αύξηση 26%. Υπολογίζουμε ότι πλέον ζουν 786 άτομα στην άγρια φύση.


5

102

3.800 χλμ.

2

Πιέσαμε αποτελεσματικά για το διπλασιασμό της έκτασης του βιότοπου της Λεοπάρδαλης του Αμούρ στη Ρωσική Άπω Ανατολή, που αγγίζει πλέον τα 3.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η μεγαλύτερη επιτυχία του προγράμματος «Το Μέλλον των Δασών» ήταν η πρωτοφανής συνάντηση, συστράτευση και συνεργασία 102 διαφορετικών φορέων ανάμεσά τους ΜΚΟ, εθελοντές, ακαδημαϊκά ιδρύματα, τοπικοί φορείς, υπηρεσίες και ενεργοί πολίτες.

50

5

Υποστηρίξαμε την κυβέρνηση της Κίνας για την επανασύνδεση 50 λιμνών με τον ποταμό Γιάντσε με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας του νερού και των αντιπλημμυρικών μέτρων, αλλά και την αύξηση των ιχθυοαποθεμάτων.

534

5

Οι προσπάθειές μας να βελτιώσουμε την προστασία του μονόκερου ρινόκερου αποδίδουν: Ο πληθυσμός του στο Νεπάλ αυξήθηκε από τα 435 άτομα το 2008 στα 534.

5

1.700 5

Σύμφωνα με σχετική έρευνα που υποστηρίξαμε στην Ινδία, ο πληθυσμός της τίγρης αυξήθηκε κατά 20% από το 2006, μετρώντας πλέον 1.700 άτομα. Ωστόσο αυτό το νούμερο περιλαμβάνει άτομα σε περιοχές που δεν είχαμε δουλέψει στο παρελθόν.

138 κρισίμως κινδυνεύοντα είδη κροκοδείλου, τα οποία είχαμε απελευθερώσει στον ποταμό Γάγγη το 2009 εντοπίστηκαν ξανά αυτό το χρόνο. Μια επιτυχία που δίνει πραγματική ελπίδα επιβίωσης γι’ αυτά τα είδη…

5

2 –10 Υποστηρίξαμε δράσεις εντοπισμού βιότοπων της θαλάσσιας χελώνας στα νησιά Φίτζι που χρειάζονται άμεση προστασία. Μέσα από αυτή τη δράση ο αριθμός των προγραμμάτων παρακολούθησης από τις τοπικές κοινωνίες αυξήθηκε από 2 σε 10 σε μια σημαντική περιοχή ωοτοκίας.


Πεδίο Στο βουνό, στα ποτάμια, στους υγρότοπους, στα δάση: όλα ξεκινάνε και επιστρέφουν στο πεδίο, γιατί εκεί βρίσκεται το βιολογικό μας θησαυροφυλάκιο, εκεί δυναμώνουν οι δεσμοί αλληλεγγύης, εκεί αλλάζουν οι νοοτροπίες και οι άνθρωποι, εκεί κάνουμε πράξη την αγάπη μας για τη φύση. Αυτοί άλλωστε δεν είναι και οι βασικοί συντελεστές κάθε δημιουργικής ανατροπής;

© Catherine Sauvage / WWF-ΕλλάςΔουλεύουμε στη φύση 51

Υγρότοποι στην Κρήτη βρήκαν τον δικό τους προστάτη

Οι προστάτες των υγρότοπων της Κρήτης Το 2011 δημιουργήσαμε το «Δίκτυο για την παρακολούθηση της κατάστασης των υγροτόπων της Κρήτης» με τη συνεργασία και συμμετοχή ενεργών πολιτών του νησιού.

Έτσι, με την υποστήριξη της επιστημονικής και νομικής μας ομάδας, περίπου οι μισοί φυσικοί υγρότοποι της Κρήτης (51 υγροτοπικές περιοχές) παρακολουθούνται σε μηνιαία βάση, ενώ με τη χρήση ενός απλού εξοπλισμού ελέγχεται και η ποιότητα του νερού από 50 εθελοντές. Το 2011 είχαμε πολλή και έντονη δουλειά! Στοιχειοθετήσαμε 22 αναφορές σχετικά με περιπτώσεις υποβάθμισης υγρότοπων οι οποίες στάλθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες. Διοργανώσαμε περισσότερες από 30 παρουσιάσεις, κάποιες από τις οποίες σε συνεργασία με τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις του νησιού και οργανώσαμε δράσεις σε υγρότοπους (καθαρισμούς, συντήρηση κατασκευών, προστασία αμμοθινών με ξύλινους πασσάλους και τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων). Δουλέψαμε και για τις λύσεις στα προβλήματα των υγροτόπων. Διαμορφώσαμε προτάσεις προστασίας και ανάδειξης, τις στείλαμε σε τοπικούς αρμόδιους φορείς και καταφέραμε να υιοθετηθούν οι προτάσεις που αφορούσαν την αποκατάσταση του Μορώνη, της Αλατσολίμνης, των Μαλίων και του Αλμυρού. Το πρόγραμμα του WWF Ελλάς «Δίκτυο για την Παρακολούθηση Υγρότοπων της Κρήτης» υλοποιείται με την υποστήριξη του Συστήματος της Coca Cola στην Ελλάδα (CocaCola Τρία Εψιλον και Coca-Cola Hellas), στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Αποστολή Νερό».

Πρόγραμμα ζωής για τον Ασπροπάρη Το 2011 ξεκινήσαμε το νέο, πενταετούς διάρκειας πρόγραμμα LIFE-Φύση «Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη Neophron percnopterus στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα», με βασικό στόχο την ανάσχεση της μείωσης του πληθυσμού του Ασπροπάρη στις δύο αυτές χώρες.

Ο Ασπροπάρης είναι το μικρότερο από τα τέσσερα είδη γύπα που αναπαράγονται στην Ελλάδα

Ο Ασπροπάρης είναι το μικρότερο από τα τέσσερα είδη γύπα που αναπαράγονται στην Ελλάδα. Απαντάται κυρίως στη Θράκη, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο, ενώ τρέφεται κατά κύριο λόγο με ψοφίμια. Η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι οι δύο χώρες που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο πληθυσμό του είδους στα Βαλκάνια. Ωστόσο, ο πληθυσμός του Ασπροπάρη έχει υποστεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες δραματική μείωση. Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα εκπονείται σε 15 Ζώνες Ειδικής Προστασίας (πέντε στη Θράκη και οι υπόλοιπες στην Κεντρική και Δυτική Ελλάδα) που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αναπαραγόμενο πληθυσμό του είδους. Το Πρόγραμμα υλοποιείται από τη Βουλγαρική Ορνιθολογική Εταιρεία (BSPB), σε συ-

10 WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2011


νεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το WWF Ελλάς και τη Βρετανική Ορνιθολογική Εταιρεία (RSPB). Η υλοποίηση του Προγράμματος γίνεται με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.

62.000

στρέμματα καμένης γης στον Κεντρικό Έβρο

Η πυρκαγιά στον Κεντρικό Έβρο H φωτιά στον Κεντρικό Έβρο, τον Αύγουστο του 2011, άφησε πίσω της συνολικά 62.000 στρέμματα καμένης γης, εκ των οποίων τα 39.200 βρίσκονται εντός του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου. Βρεθήκαμε στην περιοχή από την πρώτη μέρα, παρακολουθώντας την εξέλιξη της πυρκαγιάς και συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση και καταστολή της. Ξεκινήσαμε εργασία πεδίου για την αναγνώριση και σήμανση ομάδων δέντρων για τις οποίες προτείναμε στη Δασική Υπηρεσία να παραμείνουν ανυλοτόμητες βάσει κάποιων οικολογικών κριτηρίων. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης προσημάναμε 20 περιοχές συνολικής έκτασης 340 στρεμμάτων και κατόπιν παραδώσαμε τα αποτελέσματα στο αρμόδιο δασαρχείο, για να συντονιστούν αποτελεσματικότερα τα συνεργεία των υλοτόμων και οι επεμβάσεις στις καμένες συστάδες.

Ζάκυνθος - Μια ασυνήθιστη απειλή για τις χελώνες Στη Ζάκυνθο χρειάστηκε να οργανώσουμε ειδικό πρόγραμμα μελέτης της αλληλεπίδρασης μεσογειακής φώκιας και θαλάσσιας χελώνας. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το WWF Ελλάς σε συνεργασία με ΕΘΠΖ, ΜΟm και Αρχέλωνα και είχε ως αντικείμενο έρευνας τα αυξημένα περιστατικά εκβρασμών θηρευμένων χελωνών που καταγράφηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.

Φώκια εναντίον χελώνας

Βάσει των καταγραφών των περιστατικών και των πρώτων επιστημονικών παρατηρήσεων και αναλύσεων υπήρξαν ενδείξεις ότι η θήρευση των θαλασσίων χελωνών έγινε από φώκιες. Γι’ αυτό το λόγο δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης της συνύπαρξης των δύο ειδών που βρίσκονται στην περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου με έμφαση στις περιοχές όπου παρατηρούνται τα φαινόμενα θήρευσης. Λόγω της αύξησης των περιστατικών εκτιμάται ότι η ετήσια μείωση του πληθυσμού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά στα επόμενα δέκα χρόνια το συνολικό πληθυσμό των θαλάσσιων χελωνών που επισκέπτονται τη Ζάκυνθο για να αναπαραχθούν.

Το μέλλον των δασών

Συμμαχήσαμε με 102 φορείς

Το 2011 και ύστερα από έναν επιπλέον χρόνο παράτασης, ολοκληρώσαμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα στην ιστορία μας: «Το Μέλλον των Δασών». Οι επιτυχίες του προγράμματος «Το Μέλλον των Δασών» ήταν πολλές. Άλλες μικρές και σημειακές, άλλες μεγαλύτερες και πιο σύνθετες, στο σύνολό τους πήγαν το πολυσύνθετο θέμα της δασοπροστασίας αρκετά βήματα μπροστά. Ωστόσο, η μεγαλύτερη επιτυχία

WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2011 11


του προγράμματος ήταν η πρωτοφανής συνάντηση, συστράτευση και συνεργασία μη κυβερνητικών οργανώσεων, εθελοντών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, τοπικών φορέων, υπηρεσιών και ενεργών πολιτών. Όλες αυτές οι δυνάμεις που ξεπέρασαν σε αριθμό τις 100, δούλεψαν με έναν κοινό στόχο και όραμα: την προστασία των δασών της χώρας. Αξίζει λοιπόν ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους συμπαραστάθηκαν, εργάστηκαν και ενίσχυσαν το «Μέλλον των Δασών». Κυρίως όμως θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα Κοινωφελή Ιδρύματα Ι.Σ. Λάτση, Α.Γ. Λεβέντη και Μποδοσάκη για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο όραμα και στο έργο του WWF Ελλάς και τη συνεχή συμπαράστασή τους στο έργο μας. Eνημερωθείτε αναλυτικά για τα αποτελέσματα του προγράμματος στο www.wwf.gr/forests

Στην Πρέσπα Συνεχίσαμε και φέτος να δουλεύουμε με την Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών στον υγρότοπο της Μικρής Πρέσπας σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης και τους κατοίκους. Η νέα χαρτογράφηση οικοτόπων του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών το Νοέμβριο του 2011 έφερε την Πρέσπα στις πρώτες θέσεις από άποψη πλούτου και ποικιλίας οικοτόπων στην Ευρώπη με περισσότερα από 2000 είδη και υποείδη φυτών και 49 είδη οικοτόπων! Αλλά και οι αριθμοί των υδρόβιων πουλιών κρατήθηκαν σε καλά επίπεδα, ενώ οι Αργυροπελεκάνοι και οι Ροδοπελέκανοι επέστρεψαν την Άνοιξη στην Πρέσπα να φωλιάσουν. Παράλληλα, στο πλαίσιο του Διασυνοριακού Συστήματος Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης που σχεδιάζουμε σε συνεργασία με επιστήμονες και φορείς και από τις τρεις χώρες που μοιράζονται την Πρέσπα, πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά διασυνοριακές πιλοτικές δράσεις παρακολούθησης πουλιών, ψαριών, και βλάστησης.

12 WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2011


© Αndrea Bonetti / WWF Ελλάς


Πολιτική και περιβάλλον Το «πεδίο» δράσης της ομάδας πολιτικής είναι τα υπουργεία και η Βουλή. Υποβάλλουμε προτάσεις, διαβάζουμε τα ψιλά γράμματα στα σχέδια νομοθεσίας και ενημερώνουμε βουλευτές και υπουργούς για φλέγοντα περιβαλλοντικά θέματα. Δεν διστάζουμε όμως να δώσουμε μάχη και εκτός συνόρων, όπως, για παράδειγμα, για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο περιβάλλον.

© Μάριος Βόντας / WWF-ΕλλάςΠροτείνουμε πιέζουμε κινητοποιούμε

Επιτυχία ο νόμος για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας Ο νόμος για τη βιοποικιλότητα που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2011 συγκαταλέγεται στις καλές στιγμές της ελληνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Παρά τα εμπόδια που συνήθως προκύπτουν στην εφαρμογή, πρόκειται για αναμφισβήτητη επιτυχία των οργανώσεων που κυνήγησαν την υπόθεση με κάθε τρόπο, και κυρίως του WWF Ελλάς. Η ένταξη όλων των κατηγοριών προστατευόμενων περιοχών σε ενιαίο σύστημα, η θέσπιση περιορισμών για την εκτέλεση έργων σε προστατευόμενες περιοχές και η θέσπιση ποινών για περιβαλλοντική υποβάθμιση είναι λίγα μόνο από τα σημεία εξαιρετικής σημασίας του νόμου.

Προτάσεις για ένα καλύτερο σύστημα προστασίας της φύσης

Για ένα αποτελεσματικό Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών

18

είναι οι πιο ευάλωτες περιοχές του πλανήτη σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, μέσα σε αυτές και η Ελλάδα

Αναγνωρίζοντας σοβαρά κενά στο σύστημα διοίκησης και προστασίας του φυσικού μας περιβάλλοντος, αλλά και νέα προβλήματα που προέκυψαν από την οικονομική κρίση, συντάξαμε και δώσαμε στη δημοσιότητα στα τέλη Οκτωβρίου του 2011 την «Πρόταση για ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό σύστημα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος» − ουσιαστικά ένα κείμενο διαλόγου με φυσικούς αποδέκτες το ΥΠΕΚΑ και όλα τα συμβουλευτικά σώματα, καθώς και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Στο κείμενο αποτυπώσαμε σειρά προτάσεων που περιγράφουν τη δημιουργία ενός συνεκτικού και αποτελεσματικού Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών, προσαρμοσμένου κατά το δυνατόν στις σημερινές έκτακτες οικονομικές συνθήκες. Βασικά δομικά στοιχεία του συστήματος, ο κεντρικός συντονισμός, η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, η έρευνα και παρακολούθηση, η φύλαξη και η χρηματοδότηση.

«Οδικός χάρτης» προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή Με αφορμή τη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στο Ντέρμπαν της Ν. Αφρικής, που εξελίχθηκε τελικά σε συνάντηση ρουτίνας, συντάξαμε σε συνεργασία με το ΤΕΕ, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και τη ΓΣΕΕ τον «οδικό χάρτη προσαρμογής της Ελλάδας στην κλιματική αλλαγή», τον οποίο αποστείλαμε στο ΥΠΕΚΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, «η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται στις 18 πιο ευάλωτες περιοχές του πλανήτη σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών». Οι προτάσεις μας αφορούν τη διαχείριση υδάτινων πόρων και παράκτιων περιοχών, τη βιοποικιλότητα, το θαλάσσιο περιβάλλον, τα δάση, το έδαφος, τη γεωργία, τον τουρισμό, την ενέργεια, την υγεία και το αστικό περιβάλλον.

16 WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2011


15

σχέδια νόμων και υπουργικών αποφάσεων αναλύθηκαν από το WWF Ελλάς

Περιβαλλοντικά εγκληματικά και σκανδαλώδη νομοσχεδία Επειδή το μέλλον της φυσικής μας κληρονομιάς δεν βρίσκεται μόνο στα χέρια των πολιτών, αλλά παίζεται κυρίως σε υπουργικά γραφεία και στη Βουλή, στο WWF Ελλάς έχουμε αναπτύξει μια δυναμική ομάδα η οποία παρακολουθεί και παρεμβαίνει σε κάθε σημείο της νομοθετικής διαδικασίας που περιέχει περιβαλλοντικές διαστάσεις. Αναμενόμενη εξέλιξη λόγω της κρίσης ήταν η μαζική, αλλά χωρίς κανένα συντονισμό, επιχείρηση διαφορετικών υπουργείων για απλοποιήσεις της νομοθεσίας σε αντίστοιχες δραστηριότητες και κατηγορίες έργων, με ειδικές αναφορές και απόπειρες εκπτώσεων σε σημαντικές διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Αφιερώσαμε σημαντικό χρόνο και ανθρώπινο δυναμικό στη διατύπωση σχολίων και προτάσεων στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τα συγκεκριμένα νομοσχέδια, πάντα με στόχο την επίτευξη μιας απλής μεν, αλλά συνάμα αποτελεσματικής και συνεκτικής διαδικασίας περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων και ελέγχων. Το 2011, αναλύσαμε περισσότερα από 15 σχέδια νόμων και υπουργικών αποφάσεων που είτε κατατέθηκαν με διαδικασία κατεπείγοντος στη Βουλή είτε τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση. Τα σχόλια στάλθηκαν κατ’ επανάληψη με επείγουσες ανοιχτές επιστολές προς όλους τους βουλευτές (για τα σχέδια νόμου που έχουν κατατεθεί στη Βουλή) ή αναρτήθηκαν στους ιστότοπους διαβουλεύσεων και στη συνέχεια δημοσιοποιήθηκαν. Κάποια από τα σχέδια νόμων και αποφάσεων που βάλαμε στο «πράσινο μικροσκόπιο» ήταν ο νόμος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και έλεγχο δραστηριοτήτων και έργων (καλοκαίρι 2011), ο νόμος για τα αυθαίρετα (Αύγουστος 2011), ο εφαρμοστικός νόμος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος οικονομικής πολιτικής (Ιούνιος 2011), ο νόμος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση (Νοέμβριος 2011), η υπουργική απόφαση για τις υδατοκαλλιέργειες (Νοέμβριος 2011) και ο κανονισμός μεταλλευτικών και λατομικών εργασιών (Οκτώβριος 2011).

7η ετήσια έκθεση για την ελληνική περιβαλλοντική νομοθεσία Ανησυχητικά σημάδια υπήρχαν από νωρίς και έδειχναν ότι η φύση ίσως πληρώσει μέρος της κρίσης, αν δεν υπάρξει άμεση και καθολική οικολογική συστράτευση για την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας. Τουλάχιστον σε αυτό το συμπέρασμα κατέληγε η έβδομη ετήσια έκθεση «Δεσμεύσεις για εφαρμογή: Η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα», που δώσαμε στη δημοσιότητα τον Ιούνιο του 2011. Το πρώτο σημαντικό πλήγμα στο περιβάλλον έφερε ο νόμος για την επιτάχυνση των επενδύσεων, που πέρασε στην καθομιλουμένη ως «fast track», ενώ περιβαλλοντικές εκπτώσεις στην αδειοδότηση επιχειρήσεων περιλαμβάνει και νέος νόμος που πέρασε από τη Βουλή. Μέσα στη χρονιά που πέρασε καταγράφηκαν και πολλές ιδιαίτερα θετικές νομοθετικές εξελίξεις. Σημαντικότερη όλων η ψήφιση του ν. 3937/2011 για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Θετικές εξελίξεις σημειώθηκαν και στις πολιτικές για την εφαρμογή φωτοβολταϊκών σε κατοικίες και την ενεργειακή εξοικονόμηση. Ως πολύ σημαντική εξέλιξη αναφέρεται και η ίδρυση του Πράσινου Ταμείου (2010) το οποίο όμως πρόσφατα απορροφήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στην έκθεση εκφράσαμε ανησυχία για τη διαρκή αποδυνάμωση σημαντικών περιβαλλοντικών υπηρεσιών, κυρίως των δασικών. Επίσης, στιγματίσαμε τον κατακερματισμό της δικαιοδοσίας για το θαλάσσιο περιβάλλον σε τρία υπουργεία και τη διαφαινόμενη αδυναμία συντονισμού μεταξύ τους.

WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2011 17


Κινητοποίηση πολιτών Με ποιους τρόπους μπορεί ο πολίτης να ενημερωθεί και να αντιμετωπίσει ένα ή περισσότερα περιβαλλοντικά ζητήματα; Πως μπορεί η κοινωνία πολιτών να καταθέσει τις απόψεις και επιθυμίες της για το μέλλον του τόπου, την ποιότητα ζωής, το φυσικό και δομημένο περιβάλλον και την ανάπτυξη;

© Μάριος Βόντας / WWF-Ελλάς


Το WWF Eλλάς πιστεύει στην ενίσχυση της Κοινωνίας Πολιτών και μοιράζεται την εμπειρία του σε συμμετοχικές διαδικασίες με τοπικές κοινωνίες που επιθυμούν να βαδίσουν στο δρόμο της αειφορίας μέσα από τη συνεργασία και τον διάλογο.


Διαμορφώνουμε πολίτες για το περιβάλλον

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας Τον Απρίλιο του 2011 φέραμε στη χώρα το Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας (Π.ΕΞ.Ε), ένα διαγωνισμό μεταξύ νοικοκυριών από 10 χώρες της Ευρώπης, για την ανάδειξη της «πρωταθλήτριας» εθνικής ομάδας που θα πετύχει τη μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση ενέργειας και παράλληλα σε εκπομπές CO2.

Εκτός όμως από την ανάδειξη της καλύτερης εθνικής ομάδας, σε εθνικό επίπεδο, θα διακριθούν τα νοικοκυριά που θα πετύχουν τα υψηλότερα ποσοστά σε ό,τι αφορά στους στόχους που προαναφέρθηκαν, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις αλλαγές συμπεριφοράς σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ενέργειας, όσο και τα μέτρα που υιοθετήθηκαν προκειμένου να επιτευχθούν δομικές αλλαγές μέσα στο οικιακό περιβάλλον. Την ευθύνη της διοργάνωσης του Π.ΕΞ.Ε στην Ελλάδα μοιράστηκαν το WWF Ελλάς και η Helesco, ενώ η χρηματοδότηση προήλθε από την Intelligent Energy Europe και την Eurobank EFG.

«ΠΕΞΕ» - κέρδισε!

571

προϊόντα χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας παρουσιάζονται στο Ecotopten.

Ενημερωμένο και ανανεωμένο EcoTopten Το EcoTopten είναι μια ιστοσελίδα αναζήτησης και παρουσίασης των καλύτερων συσκευών και προϊόντων από πλευράς κατανάλωσης ενέργειας. Στόχος του είναι να παρουσιάσει τις ενεργειακά αποδοτικότερες συσκευές, τόσο σε καταναλωτές όσο και σε εμπόρους λιανικών πωλήσεων, εισαγωγείς και κατασκευαστές. Στις σελίδες του καλύπτονται διάφορες κατηγορίες προϊόντων, όπως «λευκές συσκευές», συσκευές γραφείου κ.ά. Στην πρώτη φάση λειτουργίας του, το EcoTopten παρουσίασε τις κατηγορίες ψυγείων, πλυντηρίων, αυτοκίνητων, συσκευών γραφείου και κλιματιστικών, ενώ στη συνέχεια, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις της αγοράς, εμπλουτίστηκε με οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα. Στην ιστοσελίδα σήμερα παρουσιάζονται 571 προϊόντα χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, σύμφωνα με την ενεργειακή τους σήμανση, όπως αυτή καθιερώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την έκδοση της οδηγίας 92/75/ΕΚ, χωρίς να προωθούνται κατασκευαστές και εμπορικοί διανομείς. Η σελίδα, που παρέχει υποδείξεις και συμβουλές ορθής χρήσης για αρκετές κατηγορίες προϊόντων, δέχθηκε 23.924 επισκέψεις μέσα στο 2011.

ΗΛΙΟΣ («Ηλιακές Οικολογικές Στέγες») Με την πρωτότυπη διαδικτυακή εφαρμογή www.wwf.gr/ilios, δώσαμε τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να μάθει εύκολα, γρήγορα και με εξαιρετική ακρίβεια το κόστος κτήσης και τα μεγάλα οικονομικά οφέλη που μπορεί να έχει από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην κατοικία του.

20 WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2011


3.322

άτομα υπολόγισαν τα οφέλη από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις οροφές των σπιτιών τους.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ιστοσελίδας, 3.322 άτομα υπολόγισαν τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις οροφές των σπιτιών τους.

Χρησιμοποιώ υπεύθυνα Το 2011 δημιουργήσαμε ένα νέο πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης καθημερινής χρήσης. Και αυτό γιατί εστιάσαμε στις καθημερινές καταναλωτικές συνήθειές μας και στην επίδραση που έχουν αυτές στο περιβάλλον. Το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε υπό τη μορφή διαδραστικής ιστορίας - παιχνιδιού για μικρούς και μεγάλους, μας καλεί να απαντήσουμε σε ερωτήσεις σχετικά με καθημερινές αγοραστικές συνήθειές μας, τη χρήση νερού, ηλεκτρικής ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών, τη συσκευασία προϊόντων κ.α. Η ιστορία-παιχνίδι «Χρησιμοποιώ υπεύθυνα», η οποία δημιουργήθηκε με την ευγενική χορηγία του Βιτάμ (Unilever), παρουσιάστηκε σε σεμινάρια εκπαιδευτικών και ενηλίκων και χρησιμοποιείται ευρέως σε σχολεία όλης της χώρας.

5 90

περιοχές

εθελοντές

Εργασία και χαρά στις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις του WWF Για άλλη μια χρονιά, το περασμένο καλοκαίρι οργανώσαμε με επιτυχία τις εθελοντικές μας κατασκηνώσεις. Δεκάδες νέοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της οργάνωσης και γνώρισαν όμορφες περιοχές της πατρίδας μας, βοηθώντας παράλληλα εθελοντικά στις αναγκαίες εργασίες περιβαλλοντικής συντήρησης και αποκατάστασης των περιοχών αυτών. Στην Κρήτη, στον Αλμυρό Ηρακλείου και στο Έλος Ποταμού Μαλίων, οι εθελοντές ασχολήθηκαν με καθαρισμούς και οριοθετήσεις υγρότοπων, αλλά και με την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για την αξία των υγροτόπων. Στη Λίμνη Κερκίνη, δεκατρείς εθελοντές πήραν μέρος στην κατασκευή σταθμών ανάπαυσης πουλιών, στη συντήρηση και περίφραξη του παραλίμνιου δάσους και σε άλλες εργασίες. Στη Ζάκυνθο, δεκαπέντε εθελοντές συμμετείχαν σε εργασίες συντήρησης της περιοχής των Σεκανίων και συνέβαλαν στην οργάνωση εκδήλωσης ευαισθητοποίησης του κοινού στην οποία συμμετείχαν λιλιπούτειοι επισκέπτες από διάφορες περιοχές της Ευρώπης. Τέλος, στη Βωβούσα στο ανατολικό Ζαγόρι, τριανταδύο εθελοντές μας συμμετείχαν σε δράσεις πυροπροστασίας και πιο συγκεκριμένα σε πυροφυλάξεις, περιπολίες και συντήρηση ορεινών πεζοπορικών διαδροµών.

Νομική ομάδα Το έτος 2011, η νομική ομάδα επεξεργάστηκε περίπου 80 αναφορές, για τις οποίες, είτε ετοίμασε ενημερωτικά υπομνήματα ως απάντηση σε αιτήματα πληροφόρησης πολιτών, είτε ξεκίνησε αλληλογραφία για το θέμα με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2011 21


80

Νέες αναφορές

Περίπου το 1/3 των αναφορών, αφορούσαν καταγγελίες για υποβάθμιση νησιωτικών υγρότοπων, οι οποίες αναδείχθηκαν από το «δικτύο παρακολούθησης υγρότοπων Κρήτης» του προγράμματος «Καταγραφή και προστασία των νησιωτικών υγρότοπων». Η πλειοψηφία των υπόλοιπων αναφορών προέρχεται από την Αττική. Σε 7 περιπτώσεις υποθέσεων υποβάθμισης νησιωτικών υγρότοπων πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες από τις δημόσιες υπηρεσίες, και ειδικά στην περίπτωση του έλους Ακόνι στο Μεγανήσι Λευκάδας επιβλήθηκε πρόστιμο 1.500 ευρώ για την επιχωμάτωση του έλους. Δέκα περιπτώσεις αφορούσαν θεσμικά ζητήματα (πολεοδομικό καθεστώς περιοχής, καθεστώς προστασίας). Μάλιστα, σε 4 από τις παραπάνω περιπτώσεις, πολίτες ζήτησαν πληροφορίες για την κήρυξη της περιοχής τους ως προστατευόμενης, με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου για τη βιοποικιλότητα.

Εκστρατεία ενημέρωσης για τα θαλάσσια θηλαστικά Το 2011 επιστρέψαμε δυναμικά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος με το πρόγραμμα «Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε/Ενημερωτική, Εκπαιδευτική, Συμμετοχική εκστρατεία για τα θαλάσσια θηλαστικά στην Ελλάδα» το οποίο εντάσσεται στα προγράμματα LIFE+ Information & Communication της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μοιραζόμαστε το ίδιο σπίτι!

Το πρόγραμμα «Θάλασσα» το οποίο θα διαρκέσει 40 μήνες, επικεντρώνεται στα θαλάσσια θηλαστικά (δελφίνια, φυσσητήρες, φάλαινες, φώκιες) που φιλοξενούν οι ελληνικές θάλασσες, τα περισσότερα από τα οποία κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Το σύνολο των δράσεών του διαμορφώνει μια συνεκτική και ολοκληρωμένη καμπάνια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και συμμετοχής του κοινού για την ύπαρξη και τη σπουδαιότητα των θαλάσσιων θηλαστικών, τη σημασία τους ως αναπόσπαστο μέρος της βιοποικιλότητας, τις ανθρωπογενείς απειλές που αντιμετωπίζουν και τις λύσεις για την προστασία τους. Το 2011 λοιπόν παρουσιάσαμε δημόσια το πρόγραμμα και δημιουργήσαμε εργαλεία επικοινωνίας χρησιμοποιώντας παραδοσιακά και νέα μέσα. Ανάμεσα σε άλλες δράσεις, δημιουργήσαμε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ, έντυπες καταχωρίσεις και ενημερωτικά φυλλάδια, καθώς και ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 30 λεπτών. Την ίδια στιγμή σχεδιάσαμε την ιστοσελίδα του προγράμματος και χρησιμοποιήσαμε τις διαθέσιμες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για την περαιτέρω διάχυση της επικοινωνίας μας. (www.thalassa-project.gr) Το πρόγραμμα «Θάλασσα», το οποίο θα διαρκέσει έως το τέλος του 2013, υλοποιείται από τη MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη & Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και το WWF Ελλάς, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το Tethys Research Institute.

Πράσινο κατοικείν Στο πλαίσιο του κύκλου εκπαιδευτικών προγραμμάτων με θέμα την καθημερινή ζωή, τις καταναλωτικές μας συνήθειες και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, το 2011 εστιάσαμε στο θέμα του κατοικείν. Το σχετικό υλικό, που απευθύνεται σε παιδιά από 9 ετών και άνω, καλεί τους μαθη-

22 WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2011


τές να διερευνήσουν το πώς κατοικώ (το σπίτι, το σχολείο, τη γειτονιά, την πόλη, τον πλανήτη) μειώνοντας το οικολογικό μου αποτύπωμα και αυξάνοντας την απόλαυση της εστίας. Γύρω από μια κεντρική δραστηριότητα αρθρώνεται η έρευνα και οι δραστηριότητες που καλούνται να κάνουν οι μαθητές σε ομάδες, αξιοποιώντας το υλικό της οργάνωσης, αλλά και άλλο υλικό που συλλέγουν οι ίδιοι. Τελικός στόχος είναι μια νέα ματιά στο «κατοικείν», μια ματιά που συμπεριλαμβάνει στο οπτικό πεδίο το φυσικό περιβάλλον και οδηγεί σε μια νέα σχέση με τον εαυτό μας. Γιατί τελικά η μόνιμη και αδιαμφισβήτητη κατοικία μας είναι η Γη. Το νέο αυτό υλικό για τα σχολεία, το δεύτερο μέρος της τετραλογίας «οικολογικό αποτύπωμα και καθημερινή ζωή», δημιουργήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της HSBC.

1ο

Βραβείο από την Ε.Ε. για την κατηγορία “Global Society” στο πρόγραμμα εθελοντών της Δαδιάς

Οι «χρυσοί» εθελοντές της Δαδιάς Ακόμη μια διάκριση αποσπάσαμε για τις δράσεις αναφορικά με την αποτελεσματική προστασία και διαχείριση του Δάσους της Δαδιάς και των πληθυσμών των γυπών της περιοχής. Αυτή τη φορά όμως, το βραβείο αφορούσε τη σημαντική δουλειά των εθελοντών που έρχονται στην Ελλάδα μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εθελοντικής Εργασίας (EVS). Το βραβευμένο πρόγραμμά μας έχει τίτλο: «Προστασία και Παρακολούθηση των Γυπών στο Eθνικό Πάρκο του Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου». Από το 2003 μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα 52 εθελοντές. Στις 17 Μαΐου του 2011, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νέων στην Αμβέρσα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, απένειμε το πρώτο βραβείο για την κατηγορία Global Society (προγράμματα με αποκλειστικό αντικείμενο το περιβάλλον) στο WWF Ελλάς για το πολύτιμο έργο τόσο των εθελοντών όσο και της οργάνωσης. Οι Ευρωπαίοι εθελοντές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, «Προστασία και Παρακολούθηση των Γυπών στο Eθνικό Πάρκο του Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης – Σουφλίου», απασχολούνται στην παρακολούθηση και τις καταμετρήσεις των αρπακτικών πουλιών και στη διαχείριση των επιστημονικών δεδομένων. Η παρουσία τους είναι ιδιαίτερα τονωτική για την τοπική κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζουν και ισχυρά εφόδια για την περαιτέρω επαγγελματική σταδιοδρομία τους.

WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2011 23


Επιστημονική τεκμηρίωση Υποστηρίζουμε τη δράσης της οργάνωσης με κρίσιμη και έγκυρη επιστημονική τεκμηρίωση. Συμβάλλουμε στον εμπλουτισμό του επιστημονικού υλικού για τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας. Μεταδίδουμε «εκλαϊκευμένη» επιστημονική γνώση στην κοινωνία.

© WWF-ΕλλάςΤεκμηριώνουμε τη δράση μας

Νέο, ενημερωμένο και εύχρηστο Οικοσκόπιο (oikoskopio.gr) Μετά από δυόμισι χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας, το Οικοσκόπιο, η ανοιχτή βάση δεδομένων για το ελληνικό περιβάλλον, άλλαξε εμφάνιση, βελτιώθηκε λειτουργικά και εμπλουτίστηκε με νέα εργαλεία! Ακολουθώντας τις εξελίξεις, το Οικοσκόπιο μπορεί πλέον να δώσει απεικονισμένη τη διαθέσιμη πληροφορία σε βασικά υπόβαθρα με τα οποία όλοι μας είμαστε λίγο ή πολύ εξοικειωμένοι (Google, Bing, Open Street Map).

Τι πληροφορία δίνει το Οικοσκόπιο; Σχεδόν κάθε διαθέσιμη και χωρικά απεικονίσιμη πληροφορία για τον ελληνικό φυσικό χώρο! Όρια και ζώνες προστατευόμενων περιοχών, όρια υγρότοπων, είδη χλωρίδας και πανίδας ανά προστατευόμενη περιοχή, καλύψεις γης και αλλαγές μέσα στα τελευταία είκοσι χρόνια, υδρογραφικά και τοπογραφικά στοιχεία.

Η ελληνική φύση στο μικροσκόπιο

Το 2011, το Οικοσκόπιο εμπλουτίστηκε με το Πυροσκόπιο. Μέσα από αυτή την εξαιρετικά χρήσιμη για όλους εφαρμογή που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το δασικό ινστιτούτο του ΕΘΙΑΓΕ, ξέρουμε πόσες πυρκαγιές έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα από το 1983 έως το 2008, σε ποιες περιοχές και τα χαρακτηριστικά τους. Η πληροφορία που δίνει το Πυροσκόπιο δεν υπήρχε διαθέσιμη μέχρι σήμερα και είναι εξαιρετικά σημαντική για τον σχεδιασμό μέτρων και πολιτικών προστασίας των πιο ευάλωτων περιοχών. Η απλοποιημένη πλοήγηση στον χάρτη, τα μετρητικά εργαλεία απόστασης και επιφάνειας, αλλά και επιπλέον δυνατότητες όπως η μετακίνηση των επιπέδων σύμφωνα με τις ανάγκες του χρήστη και η ρύθμιση της αντίθεσης στον τρόπο εμφάνισης των επιλεγμένων πληροφοριών, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που βοηθούν στη σύγκριση και συλλογή της διαθέσιμης γεωγραφικής και περιγραφικής πληροφορίας. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών με άλλους χρήστες καθώς μπορεί κανείς να μοιραστεί τον χάρτη που έχει ήδη διαμορφώσει στην οθόνη του υπολογιστή του. Η δημιουργία του Οικοσκοπίου αποτέλεσε μια από τις δράσεις του προγράμματος το Μέλλον των Δασών, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από τα Ιδρύματα Ι.Σ. Λάτση, Α.Γ. Λεβέντη και Μποδοσάκη, καθώς και από τις εισφορές των υποστηρικτών της οργάνωσης.

Γεωγραφία των αλλαγών στις χρήσεις γης (case studies) Σκοπός του έργου «Χαρτογράφηση των αλλαγών σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας» ήταν η καταγραφή των αλλαγών κάλυψης γης σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας τα τελευταία 50 χρόνια. Η εργασία βασίστηκε στις διαθέσιμες αεροφωτογραφίες από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (Γ.Υ.Σ.) και την τεχνική ανάλυση και φωτοερμηνεία ανέλαβε το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης της Σχολής Δασολογίας του Α.Π.Θ. Η επιλογή των περιοχών βασίστηκε στα αποτελέσματα της πανελλαδικής χαρτογράφησης των καλύψεων γης που προηγήθηκε. (Τα αποτελέσματα αυτά είναι διαθέσιμα στο Οικοσκόπιο.) Η πανελλαδική χαρτογράφηση έγινε με τη χρήση δορυφορικών εικόνων

26 WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2011


Landsat για δύο χρονιές και πιο συγκεκριμένα για το 1987 και το 2007. Η σύγκριση των δύο αποτυπώσεων είχε ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό των αλλαγών στην κάλυψη γης ανάμεσα στις δύο χρονιές. Οι περιοχές που επιλέχτηκαν ήταν: Ο Υμηττός (Αττική) λόγω της έντονης αστικοποίησης και οικοπεδοποίησης, η Κασσάνδρα (Χαλκιδική) λόγω της επέκτασης της παράκτιας δόμησης, το Ξυλόκαστρο (Κορινθία), από τη μία λόγω της μείωσης των αγροτικών εκτάσεων που μετατράπηκαν κυρίως σε θαμνώνες εξαιτίας της εγκατάλειψης των αγρών και από την άλλη λόγω της υποβάθμισης των δασών από την βόσκηση, η Τριχωνίδα (Αιτωλοακαρνανία), λόγω του κατακερματισμού των θαμνωδών εκτάσεων που διαχρονικά μετατράπηκαν σε αγροτικές, το Λιβάδι Παρνασσού (Βοιωτία), λόγω της επέκτασης των δομημένων εκτάσεων (αλλαγές που προήλθαν κυρίως από τη λειτουργία του χιονοδρομικού), η περιοχή Δαδιά - Πομακοχώρια (Έβρος), λόγω της μετατροπής (διαχρονικά) των εκτάσεων χαμηλής βλάστησης σε δάση, τα Ζαγοροχώρια (Ιωάννινα), λόγω της κατά τόπους δάσωσης των αγρών, αλλά και της επέκτασης των οικισμών εις βάρος των λιβαδικών εκτάσεων της περιοχής. Τα Case studies αποτέλεσαν μια από τις δράσεις του προγράμματος το Μέλλον των Δασών, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από τα Ιδρύματα Ι.Σ. Λάτση, Α.Γ. Λεβέντη και Μποδοσάκη, καθώς και από τις εισφορές των υποστηρικτών της οργάνωσης.

Σεμινάριο για τις προστατευόμενες περιοχές σε μεταπτυχιακούς φοιτητές

4

χρόνια «Οικολογικός Σχεδιασμός, Βιώσιμη Ανάπτυξη και Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών»

Τι σημαίνει «διαχείριση» μιας προστατευόμενης περιοχής; Πώς συνδέεται η θεωρία με την πράξη; Σε αυτά τα ερωτήματα έδωσαν απαντήσεις καθηγητές, φοιτητές και στελέχη του WWF Ελλάς που συμμετείχαν για τέταρτη και τελευταία χρονιά στο διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Οικολογικός Σχεδιασμός, Βιώσιμη Ανάπτυξη και Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών» του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στόχος της τετραήμερης ενότητας με θέμα «Σχέδια Διαχείρισης» που ετοίμασαν οι συνεργάτες του WWF ήταν η παρουσίαση των θεωρητικών προσεγγίσεων για την εκπόνηση σχεδίων διαχείρισης μιας προστατευόμενης περιοχής με παράδειγμα τη δράση του WWF Ελλάς στη Δαδιά. Όλα αυτά μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία παρουσιάσεων και ασκήσεων, καθώς και γνωριμίας με τα πολύτιμα χαρακτηριστικά της Δαδιάς, τα αρπακτικά, το μωσαϊκό της βλάστησης και το ώριμο δάσος. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν δέκα φοιτητές του προγράμματος καθώς και στελέχη από τους φορείς διαχείρισης της περιοχής (δάσους Δαδιάς και Δέλτα Έβρου) ως παρατηρητές.

Τα ακατεδάφιστα αυθαίρετα του νομού Αττικής H αδυναμία καταγραφής των αυθαιρέτων στην οικολογικά πολύτιμη δασική γη και η επιβολή των απαραίτητων κυρώσεων είναι προφανής και δυστυχώς αγνοείται σκανδαλωδώς από την κυβέρνηση. Αυτό είναι και το συμπέρασμα της έκθεσης «Αυθαίρετα στη δασική γη της Αττικής», την οποία συνάξαμε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας. Στην Ανατολική Αττική που αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα παράνομων χρήσεων γης, έχουν εκδοθεί μόνο 1.050 αποφάσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων από το 1991 μέχρι το 2010. Από τα δεδομένα, δεν προκύπτουν στοιχεία για εφαρμογή καμίας από αυτές.

WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2011 27


Ο μεγαλύτερος όγκος των αποφάσεων κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων αφορά τους παλαιούς Δήμους Κερατέας (60 αποφάσεις), Ραφήνας (60 αποφάσεις), Αχαρνών (40 αποφάσεις), Μαρκόπουλου Μεσογαίας (39 αποφάσεις) και Λαυρεωτικής (36 αποφάσεις). Αν και γίνεται σαφές ότι η έκδοση αποφάσεων κατεδάφισης για τα αυθαίρετα σε δασική γη είναι ελλιπέστατη και δεν αντικατοπτρίζει επαρκώς την έκταση και ένταση του φαινομένου, εντούτοις η σύγκριση με τα δεδομένα που έχουν προκύψει από το πρόγραμμα χαρτογράφησης των αλλαγών καλύψεων γης, το οποίο πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δείχνει σαφείς τάσεις οικιστικής επέκτασης στις περιοχές όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη ένταση καταγεγραμμένων αυθαιρεσιών. Η έκθεση εντοπίζει τις μεγάλες ελλείψεις της μέχρι σήμερα πολιτικής αντιμετώπισης της αυθαιρεσίας εις βάρος του δασικού πλούτου της Αττικής, την ελλιπέστατη καταγραφή των αυθαιρέτων και την απουσία συνολικής εικόνας του προβλήματος. Επισημαίνει επίσης το προβληματικό παρόν και το αβέβαιο μέλλον των διοικητικών μηχανισμών δασικής διαχείρισης και προστασίας.

28 WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2011


© Αndrea Bonetti / WWF Ελλάς


Επιχειρήσεις Όραμά μας είναι ο επιχειρηματικός κόσμος να προχωρήσει ενεργά στην αποτελεσματική αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, να βοηθήσει την παγκόσμια κοινωνία να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή προστατεύοντας παράλληλα την περιβαλλοντική και επιχειρηματική βιωσιμότητα των ίδιων των επιχειρήσεων.

© WWF Ελλάς


Ενθαρρύνουμε το πράσινο επιχειρείν

H περιβαλλοντική διαφάνεια των ελληνικών επιχειρήσεων και οργανισμών (EMDI) Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αξιολόγησης της ποιότητας και της πληρότητας των περιβαλλοντικών πληροφοριών που δημοσιοποιούν επιλεγμένες ελληνικές επιχειρήσεις κι οργανισμοί, συνεχίσαμε και το 2011 τις αξιολογήσεις των σχετικών περιβαλλοντικών απολογισμών και των λοιπών πληροφοριών, τα συμπεράσματα των οποίων θα συνθέσουμε στο τελικό παραδοτέο που θα δημοσιοποιηθεί μέσα στο 2012. Η διαδικασία διενεργείται στη βάση μεθοδολογίας που αναπτύχθηκε εθελοντικά από την εταιρία Stream.

Βασικό συμπέρασμα της νέας αξιολόγησης παραμένει το ότι οι περιβαλλοντικές δράσεις αποτελούν περισσότερο εργαλείο επικοινωνίας, παρά μια στρατηγική διαδικασία έμπρακτου περιορισμού του περιβαλλοντικού αντίκτυπου. Παρ’ όλ’ αυτά, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τόσο ο γενικός δείκτης EMDI, όσο και οι επιμέρους δείκτες, εμφανίζουν αυξητική τάση κατά την τελευταία διετία, γεγονός που υποδεικνύει ότι παρά την πρωτοφανή οικονομική κρίση, το περιβάλλον παραμένει ψηλά στην ατζέντα της εταιρικής υπευθυνότητας για αρκετές σημαντικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, τουλάχιστον σε επίπεδο περιβαλλοντικής διαφάνειας και λογοδοσίας. Η έκθεση EMDI για τα έτη 2010-2011 θα δημοσιοποιηθεί τους επόμενους μήνες.

Συνεργασίες με επιχειρήσεις Τράπεζα Πειραιώς Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Life+ Climabiz: Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα - Προετοιμάζοντας την Αγορά για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, ολοκληρώσαμε την αναλυτική χαρτογράφηση των επιχειρηματικών κινδύνων και ευκαιριών που αναδύονται από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, την οποία και δημοσιοποιήσαμε μέσα από την σχετική έκθεση «Κλιματική Αλλαγή και ελληνικές επιχειρήσεις: κίνδυνοι και ευκαιρίες. Ένας πρακτικός οδηγός για ελληνικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις». Η έκθεση αυτή διανεμήθηκε σε πληθώρα οργανισμών, επιχειρήσεων κι εν γένει φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή και τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους επηρεάζει την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας. Δημιουργήθηκε επίσης και σχετικό portal στο Διαδίκτυο, το οποίο θα αποτελέσει βασικό εργαλείο διάχυσης των παραγόμενων πληροφοριών του προγράμματος, επικεντρώνοντας στο επιχειρηματικό πελατολόγιο της τράπεζας και δη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τον πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

Lafarge Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων που έχουμε αναπτύξει από κοινού με την εταιρία, οργανώσαμε σεμινάριο και σχετική ομάδα εργασίας με στελέχη των εργοστασίων παραγωγής τσιμέντου, με σκοπό να ενημερώσουμε για το νερό ως περιβαλλοντικό ζήτημα, να ανοίξουμε την κουβέντα για το ρόλο της τσιμεντοβιομηχανίας στη διαχείριση και διατήρηση των υδάτινων πόρων και να ανταλλάξουμε απόψεις για τη διασύνδεση της βαριάς βιομηχανίας με την εταιρική περιβαλλοντική υπευθυνότητα.

WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2011 31


Διαφάνεια και λογοδοσία Δεν κρατάμε τίποτα στα συρτάρια μας. Ο στρατηγικός σχεδιασμός, τα επιστημονικά δεδομένα της δουλειάς μας, η ίδια η αλληλογραφία μας, είναι στη διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου. Όσο για την οικονομική διαχείριση του WWF Ελλάς, ορκωτοί ελεγκτές διενεργούν σε τακτά διαστήματα ελέγχους στα οικονομικά στοιχεία, οι εκθέσεις τους δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο όπως επίσης και ο ετήσιος οικονομικός προγραμματισμός και απολογισμός.

© Andrea Bonetti / WWF-ΕλλάςΑνοίγουμε τα «χαρτιά» μας

Δράσεις διαφάνειας και λογοδοσίας Κατά το 2011 ακολουθήσαμε τις παρακάτω πρακτικές που ενισχύουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της οργάνωσης: • Έκδοση και δημοσιοποίηση απολογισμού έτους 2010, σχετικών οικονομικών δεδομένων και έκθεσης ορκωτών λογιστών. • Πιστοποίηση της διαχείρισης της οργάνωσης κατά ISO 9001 από την TUV Hellas. • Σύνταξη και δημοσιοποίηση περιβαλλοντικού απολογισμού. • Ολοκλήρωση της τέταρτης ετήσιας αναφοράς για την υλοποίηση της στρατηγικής μας, η οποία είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Πιστοποίηση ISO Το 2010 η οργάνωσή μας πιστοποιήθηκε από τον Οργανισμό Επιθεώρησης και πιστοποίησης TÜV Hellas με βάση το πρότυπο ISO 9001:2008 με αντικείμενο τα έργα και τις δραστηριότητες της για την προστασία του περιβάλλοντος και της φυσικής κληρονομιάς και τη διαχείριση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Η TÜV Hellas παρείχε δωρεάν τις υπηρεσίες της συμβάλλοντας έτσι με τις δυνάμεις της στα πλαίσια υλοποίησης του κοινωνικού της προγράμματος «πράξεις ποιότητας» που υποστηρίζει προσπάθειες που προάγουν την ποιότητα στην παιδεία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Με την πιστοποίηση αυτή επιδιώκουμε την τεκμηρίωση και επαναληψιμότητα των δράσεών μας που αφορούν στη λειτουργία της οργάνωσης και στην εν γένει προστασία του περιβάλλοντος.

34 WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2011


Οικονομικά στοιχεία Κατά το οικονομικό έτος 2011 (1 Ιουλίου 2010 – 30 Ιουνίου 2011) τα έσοδα του WWF Ελλάς σημείωσαν μείωση κατά 269 χιλιάδες Ευρώ φτάνοντας τα 3.601.000,00 Ευρώ σε σχέση με το 2010 που ανήλθαν σε 3.870.000,00 Ευρώ. Όπως φαίνεται και από τους επισυναπτόμενους πίνακες, τα έσοδα από θεσμικούς φορείς αυξήθηκαν κατά 137,9% ενώ τα έσοδα από τα Ιδρύματα και τα έσοδα από τις Εταιρείες μειώθηκαν κατά 14,77% και 15,02% αντίστοιχα. Τα έσοδα από τους Ιδιώτες σημείωσαν μικρή άνοδο της τάξης του 3,46%. Ειδικότερα για το οικονομικό έτος 2011 το 59,09% των εσόδων προήλθε από τα Ιδρύματα, το 15,08% από τις Εταιρείες, το 15,77% από τους Ιδιώτες, το 7,14% από Θεσμικούς φορείς και το 2,92% από λοιπές πηγές. Σύνολο εσόδων: €3.601.000

Οικονομικό έτος 01/07/2010 - 30/06/2011

257 543 105

568

Έσοδα σε χιλιάδες ευρώ

2.128

2011

2010

2.128

2.497

Ιδιώτες

568

639

Εταιρίες

543

549

Θεσμικοί φορείς

257

108

Λοιπά

105

77

Σύνολα

3.601

3.870

Ιδρύματα

WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2011 35


Σε ότι αφορά τα έξοδα το WWF Ελλάς, στοχεύει πάντα στην επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος στον αγώνα για την προστασία της ελληνικής φύσης, με το χαμηλότερο δυνατό λειτουργικό κόστος. Όπως φαίνεται και από το διάγραμμα εξόδων κατά το οικονομικό έτος 2011 (1 Ιουλίου 2010 – 30 Ιουνίου 2011), τα διοικητικά έξοδα της οργάνωσης αποτέλεσαν το 5,1% των συνολικών δαπανών, ενώ το 81,3% αφορούσε προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος και το 13,6% επενδύθηκε στον τομέα της ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από περιβαλλοντικά θέματα και για τις ενέργειες εξεύρεσης πόρων. Σύνολο εξόδων: €3.671.000

Οικονομικό έτος: 01/07/2010 - 30/06/2011

187 499

2.985

Έξοδα σε χιλιάδες ευρώ

2011

2010

2.985

3.219

Έξοδα εξεύρεσης πόρων

499

480

Διοικητικά έξοδα

187

161

3.671

3.860

Προγράμματα προστασίας

Σύνολα

36 WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2011


Ανάλυση προγράμματος προστασίας

145

95

167 216 267

1.464

277 354

Έξοδα προγραμμάτων προστασίας

2011

2010

1.464

1.738

Κοινωνία των πολιτών και εθελοντισμός

354

184

Συμμετοχή σε δράσεις διεθνούς δικτύου

277

265

Περιβαλλοντική πολιτική

267

320

Επιστημονική τεκμηρίωση

216

152

Δράσεις επικοινωνίας

167

245

Περιβαλλοντική εκπαίδευση

145

258

Κινητοποίηση επιχειρήσεων

95

57

2.985

3.219

Προγράμματα πεδίου

Σύνολο

WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2011 37


Ισολογισμός Χρήσης 01.07.2010 - 30.06.2011 30-06-2011

30-06-2010

ΠΑΓΙΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ

2.015.024

2.019.681

Γήπεδα-οικόπεδα

1.920.216

1.920.216

84.688

89.945

46,28

46.07

10.073

9.473

1.562.011

1.772.069

40.857

38.246

134.921

181.452

1.386.233

1552.370

Έσοδα χρήσεως εισπρακτέα

104.930

12.051

ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ

3.681.966

3.803.802

30-06-2011

30-06-2010

3.597.493

3.667.475

332.930

332.930

3.264.563

3.334.545

ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

83.752

135.228

Προμηθευτές & πιστωτές διάφοροι

24.371

54.712

Φόροι-τέλη

27.932

40.621

Ασφαλιστικοί οργανισμοί

31.448

39.894

720

1.098

3.681.966

3.803.802

ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ

Κτίρια-εγκαταστάσεις κτιρίων Λοιπός εξοπλισμός & ασώμ. ακινητοποιήσεις Εγγυήσεις ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ Αποθέματα Χρεωστές διάφοροι Ταμείο και καταθέσεις όψεως & προθεσμίας ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΙ ΛΟΓ/ΜΟΙ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ

ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ Κεφάλαιο Αποθεματικά

Γραμμάτια πληρωτέα

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΙ ΛΟΓ/ΜΟΙ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ Έξοδα χρήσης δεδουλευμένα ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ

38 WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2011


Βασικοί δείκτες απόδοσης Δείκτες

Οικ. έτος 2011

Οικ. έτος 2010

5,1%

4,2%

81,3%

83,4%

€ 1.688.549

€ 1.588.677

Aριθμός εργαζομένων την 30-06 σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης

48

52

Αναλογία εσόδων προς έξοδα τμήματος εξεύρεσης πόρων

3,5

4,28

50%

36%

Κάλυψη στον τύπο (αριθμός αναφορών)

1.608

2.429

Μηνιαίος αριθμός μοναδικών επισκεπτών στην ιστοσελίδα του WWF Ελλάς

18.603

12.443

Ποσοστό διοικητικών εξόδων επί συνολικών εξόδων Ποσοστό του κόστους προγράμματος προστασίας της φύσης επί συνολικών εξόδων Ετήσιο κόστος μισθοδοσίας

Ποσοστό αδέσμευτων εσόδων

Το WWF Ελλάς ελέγχθηκε για την χρήση 01.07.2010 – 30.06.2011 από την ελεγκτική εταιρεία PricewaterhouseCoopers αφιλοκερδώς. Οι οικονομικές καταστάσεις είναι διαθέσιμες και στην ιστοσελίδα μας αλλά μπορείτε να τις προμηθευτείτε και από τα γραφεία μας.

WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2011 39


Ευχαριστούμε Όλους όσους βρέθηκαν κοντά στο WWF Ελλάς και αυτή τη χρονιά: Ιδρύματα, Εταιρίες, άλλες ΜΚΟ, Φορείς, Συνεργάτες, Εθελοντές, Μεγάλους Δωρητές, Διακεκριμένους Φίλους, Υποστηρικτές. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που με τον τρόπο τους διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν αυτό που ονομάζεται WWF Ελλάς... Η δική σας στήριξη μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε!

© Βασίλης Χρήστου / WWF-ΕλλάςH δύναμή μας είστε εσείς!

ΙΔΙΩΤΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ Σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τη χώρα μας, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται τόσο γύρω από την οικονομική όσο και την κοινωνική κρίση, το WWF Ελλάς δούλεψε σκληρά για να αναδείξει το περιβάλλον και τον φυσικό πλούτο μας ως συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας, στο οποίοι θα πρέπει επιτέλους να προσδώσουμε την αξία που πρέπει.

Παρά τις ιδιαίτερα άσχημες συγκυρίες, οι συμπολίτες μας στάθηκαν για άλλη μια φορά πλάι μας, πολλοί δε ήταν αυτοί που εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους υποστηρίζοντας οικονομικά το WWF Ελλάς. Πιο συγκεκριμένα, στο διάστημα 01/07/10 – 30/06/11, οι ιδιώτες που υποστήριξαν οικονομικά το έργο του WWF Ελλάς ανήλθαν σε 13.000 άτομα, ανάμεσά τους 2.300 νέοι υποστηρικτές. Οι Διακεκριμένοι Φίλοι μας που έχουν επιλέξει να συνεισφέρουν ετησίως με ποσά από €480 και άνω, αριθμούν τους 143, ανάμεσά τους 15 νέοι. Δύο άτομα επέλεξαν να μας ενισχύσουν με μεγαλύτερα ποσά συμβάλλοντας ως Υψηλοί Δωρητές. Τέλος, τη δουλειά μας ενίσχυσαν και άλλοι ιδιώτες με τη μορφή δωρεών εις μνήμη, ή συγκέντρωσης χρημάτων από κάποια εκδήλωση (γάμο, βάφτιση, γενέθλια) ή εταιρικής εγγραφής εργαζομένων ή μέσω κληροδοτημάτων κτλ. Υποστηρικτές Διακεκριμένοι φίλοι Υψηλοί δωρητές Άλλες δωρεές Σύνολο:

€ 401.500 € 100.000 € 50.000 € 16.500 € 568.000*

* Ευχαριστούμε θερμά τις εταιρίες που επέλεξαν να ενισχύσουν τη δράση μας εγγράφοντας εργαζόμενούς τους ως υποστηρικτές και διακεκριμένους φίλους. ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ € 4.265 Price Waterhouse Coopers € 5.000 S&B € 1.350

Επίσης, σημαντική βοήθεια μας προσέφεραν όλοι όσοι ανταποκρίθηκαν σε ακτιβιστικές ενέργειες – δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν ενεργά στις διαδικτυακές εκκλήσεις μας για συλλογή υπογραφών, αλλά και σε κινητοποιήσεις.

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΙΔΡΥΜΑΤΑ Καταλυτική ήταν για το διάστημα 01/07/10 – 30/06/11 η συμβολή Κοινωφελών Ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού στη δράση μας. Συγκεκριμένα, μας υποστήριξαν: Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, σύνολο του προγράμματος του WWF Ελλάς € 250.000 Ίδρυμα Ι. Σ. Λάτση, για το πρόγραμμα «Το Μέλλον των Δασών» € 150.000 Ίδρυμα Μποδοσάκη, για το πρόγραμμα «Το Μέλλον των Δασών» € 122.000 Ίδρυμα MAVA, για το σύνολο του προγράμματος του WWF Ελλάς € 500.000 Ίδρυμα MAVA, για το πρόγραμμα της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών € 910.600 Ίδρυμα MAVA, για το πρόγραμμα «Νησιωτικοί Υγρότοποι» € 192.150 Άλλα Ιδρύματα € 3.100

Σύνολο:

€ 2.127.850

Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τα Διοικητικά Συμβούλια των Ιδρυμάτων που ανταποκρίθηκαν στα αιτήματά μας και στηρίζουν αδιάκοπα το έργο μας.

42 WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2011


ΕΤΑΙΡΙΕΣ Το χρόνο που μας πέρασε, συμπαραστάτης στο έργο μας ήταν και ο χώρος των επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα τη δουλειά μας υποστήριξαν οι εξής εταιρείες: Αυγά Βλαχάκη Cannon Carrefour Coca-Cola Τρία Έψιλον Eurobank Cards Eurobank EFG Eurobank EFG Frigoglass Minerva Marine Sappi Τράπεζα Πειραιώς Revive Retail Link ΑΛΛΑ Ανταποδοτική ανακύκλωση Σύνολο:

Χρήση λογοτύπου Φωτοθήκη προγράμματος υγροτόπων Κινητοποίηση επιχειρήσεων Δίκτυο προστασίας υγροτόπων Κρήτης Κάρτα WWF Eurobank Visa Οδηγοί για το περιβάλλον Πρόγραμμα εξοικονόμησης Εco2nomy Δωρεά Δωρεά Δωρεά Δωρεά Δωρεά Δωρεά Δωρεές Συγκέντρωση κοινωνικού κεφαλαίου

€ 10.000 € 7.500 € 130.000 € 40.300 € 143.750 € 45.000 € 20.000 € 5.000 € 5.000 € 3.000 € 20.000 € 300 € 300 € 200 € 58.763* € 489.113

ΠΡΟΪΟΝΤΑ Η επίσημη σειρά προϊόντων με το λογότυπο του WWF, στην Ελλάδα είναι πια πραγματικότητα, εμπλουτίζεται συνεχώς και όλο και περισσότεροι επιλέγουν τα είδη μας τόσο για τις προσωπικές τους αγορές όσο και για δώρα. Εκτός από τα σημεία πώλησης των εταιρειών, προϊόντα WWF Ελλάς μπορεί να βρει κανείς στο πωλητήριο του Κέντρου Ενημέρωσης στο Μικρό Πάπιγκο, στο νέο μικρό πωλητήριο στη Δαδιά, στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στην Αθήνα και στο site www.ecofamily.gr Επίσημοι Αδειούχοι COSMOSLAC ΑΕ PAXOS SA ΑΦΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΕ ΧΑΝΟΣ ΑΕ Σταμάτης Ιωαννίδης και Υιός ΑΕ Σταμίων ΑΕ Sony Pictures Home Entertainment ΕΠΕ CYCLIST ECOFAMILY Συνεργασίες δικτύου WWF Σύνολο: Γενικό σύνολο από εταιρίες:

€ 6.000 € 5.000 € 5.100 € 3.500 € 15.000 € 6.000 € 3.000 € 850 € 610 € 9.170 € 54.230 € 543.343

WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2011 43


ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΟΑΕΔ 12μηνη επιδότηση εργοδοτικών εισφορών € 69.000 ΟΑΕΔ επιδότηση για πρακτική φοιτητή € 1.000 Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Life Thalassa σε συνεργασία με τη Mom € 108.000 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας, Εκστρατεία πολιτικής € 23.000 Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Top Ten € 14.500 Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς , Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθελοντών € 33.500 Δήμος Πάρου-Μελέτη Υγροτόπων Πάρου € 6.000* Γεωπονικό Πανεπιστήμιο / Μελέτη Πυρκαγιάς Ρόδου € 2.000 Σύνολο: € 257.000

ΛΟΙΠΑ ΕΣΟΔΑ Δίκτυο WWF Ευρωπαϊκή Εκστρατεία για την Κοινή Αλιευτική Πολιτική Τόκοι Πωλήσεις ειδών WWF Έκτακτα & Ανόργανα έσοδα Σύνολο: * Ληξιπρόθεσμα ποσά που δεν έχουν καταβληθεί

44 WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2011

€ 35.180 € 50.960 € 17.225 € 1.800 € 105.165


WWF Ελλάς - Ετήσιος απολογισμός 2011 45


Το WWF Eλλάς σε αριθμούς +300

20+ 20+ χρόνια παρουσίας και συνεχούς δράσης του WWF στην Ελλάδα

Το WWF Ελλάς έχει υλοποιήσει περισσότερες από 300 δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος

3.700.000 Ο ετήσιος προϋπολογισμός του WWF Ελλάς για το έτος 2011 άγγιξε τα 3,7 εκ. ευρώ.

13.000 Το WWF Ελλάς ενισχύεται σημαντικά από τους 13.000 ιδιώτες υποστηρικτές του.

Η αποστολή του WWF Ελλάς είναι να διατηρήσει την πλούσια βιοποικιλότητα της Ελλάδας ως αναπόσπαστο στοιχείο της Μεσογείου και να παρεμποδίσει – και μακροπρόθεσμα να αντιστρέψει – την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με στόχο την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης. www.wwf.gr


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.