Page 1

WV\\ portfolio


____CURRICULUM VITAE_ 4

____PORTFOLIO_

TRANS(IT) AARHUS

2

6

NEW SPACES FOR DEMOCRACY

22

CUREGHEM CANAL

26

A(T)TRIBUTE TO HUMAN SPACE

31

A CHURCH, GALMAARDEN

32

A MOSQUE

34

MANIFEST

39

CO-HOUSING MOLENBEEK

40


W O U T E R V A N H E S T E _ PORTFOLIO afgestud. zkt. stage

Interested?

Contact: woutervanheste@outlook.com 0476 49 89 55

a fg e s t u d . z k t . s t a g e

3


CURRICULUM VITAE Personalia_

Name :

Wouter Vanheste

Adress: Rietstraat 32 9000 Gent Belgium Nationality:

Belgian

Oostende

Place of birth:

Date of birth:

14–05-1990

Email adress:

woutervanheste@outlook.com

Mobile number:

0476 49 89 55

Education_ ____Sint-Lucas School of Science and Arts - Ghent, International Master of Science in Architecture (adv. arch. design), 2011-2013 Magna cum laude Laureate of the master dissertation ’13

Project program: Designing a sailing hub for the harbor of Aarhus (Denmark): Sustainable approach of combining sailing club functions with a Viking ship museum.

____Sint-Lucas School of Science and Arts – Ghent, Bachelor of Science in Architecture, 2008-2011 ____Secondary grade: Sciences – Mathematics, 2006-2008 (Emmaüsinstituut Aalter) ____Secondary grade: Latin – Mathematics, 2002-2006 (Emmaüsinstituut Aalter) Knowledge of languages_ ____Dutch:

4

native language

____English:

spoken: very good / written: very good

____French:

spoken: good / written: good

____German:

basic knowledge


Technical skills_ ____Autodesk: Autocad (2012): ____Adobe:

Photoshop(CS5.5): Indesign(CS5.5): Illustrator(CS5.5):

very good

____Artlantis: Render&Studo (4.0): ____Google:

very good

Sketchup(Pro):

____Microsoft: MS Word: MS Excell: MS Powerpoint:

very good very good good basic knowledge

very good good very good

Working experience_ ____BSTK studiebureau-Ghent, student job (weekend/ summer holidays),2008-present Welfare sector; homes, hospitals, service flats...

____Gisèle Gantois; Architect and teacher at Sint-Lucas School of Architecture:

Collaboration in competition to renovate and rebuild the St.-Pieters church in Galmaarden

Educational experience_

___Schindler Award- International student competition, 2011-2012; reinvigoration of

the Schützenmatt area in Bern (urban planning and implementation of an architectural program) Nomination for the award prize ceremony in Bern ; second school prize – in collaboration with Lise De Pauw

___Accessibility workshop Ghent, 2011: workshop-week around accessibility of buildings and the public domain. Hosted by St.-Lucas, Blindenzorg Licht en Liefde and the city of Ghent

___Workshop ‘Informal Cycles’ Brussels, 2012: workshop-week for the international Master in Architecture of Ghent, study of the facilitation of societal systems in Kuregem, investigation of urban spaces and informal economies. Hosted by Brussels Cooperation office. Team selection for the ‘Made in Cureghem’-concept/ link: http://studies.bc-as.org/INFORMAL-CYCLES-WORKSHOP-2012

Other interests_ ____Travelling (backpacking), Art, Photography, Swimming, Theatre...

5


TRANS(IT) A A R HU S Master dissertation project - 2012-2013 Project theme: Sailing Culture in Aarhus, Denmark Professor: Klaas Goris

6


AARHUS, A CITY ON THE VERGE OF TRANSITION

A

arhus is a city on the verge of big-scale transformation. It’s the second biggest city of Denmark and is known for its important harbor economy. Aarhus is one of the commercial high-growth regions in Scandinavia and over the next 10-15 years, approximately 800 000m² of floorage will be constructed for residential and commercial purposes and for public institutions. In between the Baltic sea and the stoney city, huge flat artificial lobes provide space for industry. The Northern Docklands are now undergoing a major transformation. An ambitious masterplan provides a spatial frame for big-scale buildings of mixed use and the current industrial activities will seize and be relocated. The northern cove of the harbor lobe houses an important sailing harbor. The V-shaped bay has sailing (and on smaller scale fishing) functions. The sailingboat area can thus be seen as a visual connection between the natural border of the mainland and the to-be transformed docks. How will the harbor be able to remain its traditional dynamics and provide an effective working for its users? Can the implementation of a landmark sailing hub structure prevent the harbor from being displaced by the new city expansions?

7


THE NEW FACADE_

extending the border

I

n this specific environment, the preconditions are based on the relationship with the strongest presence, the water. A long stretch of buildings, situated along the waterline, earn as much devotion in crossing the stretch as walking parallel along it. The logical consequence of a building with intense water-related activities is that it’s positioning is close to the water itself. The building acts as a transit zone between land and water. Crossing a physical or symbolic border carries out a change in content once the border is in fact crossed. When conceiving the building itself as being an interspace, both borders of that building can be completely separating, connecting, revealing or accentuating.

I N

8


TRANSIT_

land -building - water

T

he building line and its climax end anchor point are positioned along the water line of the harbour. Different programmes are aligned within the building line, with several ‘passage vents’ integrated within the volume. The volume line acts a brick sculpture, the rhythm of the arches (openings) is fixed but they vary in purpose. Within the sculpture, interconnected volumes comprehend the different functions. According to the programme and the flows perpendicularly through the line, the openings serve as window openings, entrances or exterior passages/ spaces. The linear building has the advantage that it has an accessible radiation. Without one (or more) main entrance(s), the approachability of the hub is big.

9


The brick sculpture blends in with the stoney environment of the harbor/ cafetaria section.

10


The small tower at the end of the harbor/Danish landmark.

11


The harbor environment has clear, aligned borders, along the water line but at every part quite narrow.

From city center to outer corner, one can navigate along the water border, along the sailing boats. At the dilutation, the walk could be continued, however, in a slightly different angle. Between those two lines, there’s an interesting void inbetween that overlooks the inner sailing harbor.

1 The harbor surface has to be covered with impermeable surfaces in order to allow instense N movement of boats, vehicles... in and out of the water. The successful implantation of (new) buildings is in fact depending on the connection of the building and the exterior paving.

12

1

The border of the harbor shapes the environment and is based on the positioning of the boats and the necessity of seawalls.

1

N

1

N

N

While the stroll has an endpoint at the merging point of harbor, city and green, the most imortant interaction between the buildings and their environment is the activity on the water.

The small grain of buildings along the borders of the harbor provide a dynamic interaction with the users as well as providing a certain transparancy/accessibility from the surrounding areas.

1

N

1

N


Cultural (sailing) hub

combining functions

S

ailing club Aarhus, more than a club. By and large, the master dissertation project task is to design a : sailing club, Viking museum and additional boat repair spaces. In fact it’s more than merely designing autonomous functions on a specified location. The sustainable approach in this project task embraces the merging of (similar) functions into one cultural hub. It’s about the merging of functions with different scales, frequency in visits, maintenance, target audience… into a functioning new whole. A total that comprehends clusters of shared spaces, strengthening the functions’ existence by intelligent use of space. The aim of the design is to provide a structure that serves the whole sailing harbor. The building (cluster) acts as a motor and a shelter for the multiplicity of functions within the site. Beyond the programme of the museum and the sailing club, the new sailing hub provides outdoor infrastructure for public use. The hub is more than an actor for the harbor but invites all the people of Aarhus to enjoy the life by sailing bay.

hub (hb) n. 1. The center part of a wheel, fan, or propeller. 2. A center of activity or interest; a focal point.

13


The viking boat hall (museum), partly sunk in the ground. A buried viking ship.

14


The ante-chamber. The wood volume for temporary exhibitions inter-woven in the brick structure.

15


The shared cafetaria. Danish hygge.

16


Brick sculpture/Danish hygge_

combining Denmarks’ best

A

fter a long day at the sailing harbour, having endured the severe climate, the sun, water and the wind, the sailing hub provides a space to withdraw in the comfort of an indoor climate. Meeting up, sheltered from the heavy winds whilst having a drink and enjoying the lively view of the bay. The solid radiation of the brick sculpture outside is contrasted with the light volumes within, lined with warm wood planking. Imagining coming from the sea, being dried off and having a seat in the comfortable inner space, the contrast outside brick/ inside wood works as an invitation for the users of the infrastructure. Brick and wood are regional materials and often used in Danish architecture.

“I work a little bit like a sculptor. When I start, my first idea for a buildign is the material. I believe architecture is about that. It’s not about paper, it’s not about forms. It’s about space and material.” - Peter Zumthor

17


Cafetaria overlooking the busy harbor life. Sheltered within the brick shell.

18


Sailing (club) studio, gr. floor. The sliding doors of the wood boxes ensure maximum flexibility.

19


Isometric view/ constructive build-up 20


model on carved wood base; left side = facade/right side =longitudinal section through the ground model/+base 21


2

5

4

New spaces for democracy_ 2011-2012 Project theme: Schindler Award Competition Europe, Universal design

nominated for the Award ceremony in Bern, 2nd school prize

in collaboration with Lise De Pauw - Teacher: Tomas Ooms

22


T

he process of urban repair in the Schßtzenmatt area has given the perfect opportunity to link the surrounding features (Museum, Social house, Riverbank‌) and reinforcing a social-democratic dwelling, housing a new function: a new place for democracy. A building, symbolically conceived as a pnyx, an ancient Greek gathering place. No better location for a place where you can enter freely, without any social barrier of prejudice than in this midst of cultural centers. The pnyx clings on the slope of the riverbank, acting as a new gateway building for the city of Bern. More so, it also provides a new place for the students to gather, have a meeting, organize, perform and elaborate on their ideas. The pnyx is especially organized in a way that it is accessible for bikes with a double layered entrance, promoting easy acess for every environment-friendly visitor as well. The workplaces at the base are transparent and welcoming. The upper rooms provide spaces to inform, express and demonstrate. The pnyx is a place that is accessible, in every sense of the word. A space for democracy.

23


Presentation at the Paul Klee Zentrum, Bern - 05.12.2012 24


Workspaces. Clear and bright layout, accent on Swiss stone wall. 25


H E M /CANAL/ C U R E CG U H RE EMG/CANAL/

C U R E G H E M /CANAL/

connections_new places new connections_newnew places

new connections_new places

scale 1 : 200

scale 1 : 200

elevation_

elevation_

Cureghem Canal_ 2012-2013 Project theme: Reinforcing deserted harbor tissue in Brussels, implementing an appartment building and local sports hall Teacher: Livia de Béthune restaurant ‘de kaai’

co housing shared space + terrace

restaurant ‘de kaai’

co housing shared space + terrace section BB’ 1:200

section BB’ 1:200

level +2

level +2

level +1

level +1

level +2

level +4

level +4

B

level +3

B

level +3

C U R E G H E M /CANAL/ level +1

Wouter Vanheste/ 2MA AR (int)/ Sint-Lucas School of Architecture / GHENT / 2012-2013 Wouter Vanheste/ 2MA AR (int)/ Sint-Lucas School of Architecture / GHENT / 2012-2013

26

B’

B’

level 0

level 0


T

he project theme of the design studio was divided into two chapters; an input through urban (large scale) planning and a second stage of implementation of smaller scale architecture. The project site is situated around the Brussels’ canal, at the southern region; Cureghem. In order to cope with the growing demand of comfortable housing, the abandoned space around the canal forms a great opportunity to reinvigorate. With a first stage of investigating in proper connections across and aside the canal, the site and the canal region in its broader context regains accessibility from the different city centers. The macro scale of the project consisted in implementing architecture of an urban scale that could help set the first base of reinvigorating the neighborhood. The abandoned industrial buildings are proposed to be renovated and rehabilitated. In order to align a public ‘square’ that borders along the canal, a second ‘wall’ is constructed with an apartment building. Hinged at two industrial buildings, the new apartment block, with public functions at the ground floor, forms a corner and defines the public space. In the center of the square, an old industrial hall is reallocated to a marked hall/sports hall for the youth in the area. An engine building is constructed beside the renovated hall, housing a cafeteria, administration, changing rooms etc.

27


New urban square at the water side. The left apartment block is a new addition to the other two renovated buildings. The architecture aligns with the former industry buildings.

28


29 public transport spot, connecting with station


30


A(T)TRIBUTE TO HUMAN SPACE

Publication link: http://www.mmblog.be/attribute-to-human-space/

31


St-Pieters church, Galmaarden_ 2011-2012 Competition; reallocation of a church, small church within+market space In collaboration with Gisèle Gantois

32


A

fter being completely burned out, the St.-Pieters church in Galmaarden was in need of rebuilding and reallocation. Over the years, the church had gotten too big for its ecclesiastic purpose. The concept of the renovation aimed at a better use of space. The roof of the church is foreseen as going to be rebuilt but only serving as a water/wind-proof layer, sheltering smaller box-in-box volumes within. At the side of the market, parking space makes way for a new square. The windows of the church are elongated till the ground, creating a series of openings from the church-hall to the outside. The building gains in transparency and actively participates in the public domain.

3D-animation of the rebuilt church 33


A Mosque_ 2011-2012 Project theme: choose and analyse a site, implement its demands; a mosque in the Rabot quarter in collaboration with Katarina Bergarova Teachers: Gisèle Gantois, Wim Goes

34


T

he scope of the project was the analysis of a certain area, site by mapping different parameters on site and through databases. The analysis conclusion results in a greater insight of what that specific place really needs, in an economical, social and environmental matter. The aim is to carefully dismantle the site in different layers and alter each of them in order to reinvigorate it. The chosen site was a park and an empty electrical substation (architect Jan-Albert De Bondt), in the middle of the Rabot quarter. Rabot is known for its multicultural character as well as for being one of the poorest neighborhoods in Ghent. The site currently lacks accessibility for the neighborhood and the deserted building in the middle of the park is very secluded from its surroundings. By opening up certain walls and stripping certain infrastructure in the park, the site regains potential use for the surrounding inhabitants. Surely, in this dense quarter a green spot is much appreciated. The ongoing quest from the Turkish community to build a suiting mosque led to implement this demand near/ in the abandoned building. The current walls of the former electrical substation form a courtyard for the new mosque. The building itself will partly serve as a market space and neighborhood center. The mosque building itself seamlessly blends with the electrical substation in material and proportion. The mosque is conceived as a modern interpretation of religious architecture. It’s an introvert building, positioned aligned with the walls of the park. The direction of Mecca is indicated by the floor tiling (positioned in an angle).

A SERENE AND INTROVERT WASHING SPACE FOR MEN AND WOMEN.

THE BIGGEST VOLUME ACTS AS AN COVERED COURTYARD FOR THE MSQUE

35


The brown elements = new interventions

36


The mosque acts as an introvert box, enclosed by the existing building walls that form the surrounding courtyard.

37


38


Manifest_ET MOI JE TE VOIS

2010-2011, concrete & steel installation, height: 80cm

39


Co-housing Molenbeek_ Bachelor dissertation - 2010-2011 Project theme: building block consisting of 35+ units of different typologies with co-housing functions Teacher: Stijn Leemans

DUPLEXWONING_ Leefruimtes oost-west geรถrienteerd, de sokkel waarborgt de privacy aan de tuin en de straat. De zones zijn opgesplitst in een ruime zithoek aan het westen en een gecombineerde kook- en eetruimte aan de tuinzijde.

De vide in de eetruimte vergroot het ruimtegevoel en voorziet de badkamer van het nodige daglicht. De grootste slaapkamer kijkt tevens uit op de vide maar staat ook in verbinding met de buitenruimte.

WONING MET DRIE SLAAPKAMERS

40

GEDEELDE BUITENRUIMTE NIVEAU 1_


T

he bachelor dissertation project is situated in Molenbeek, Brussels. The design task consisted in transforming a given building block in the quarter and design a co-housing cluster of minimum 35 units of different sizes (apartments, houses, studios‌) and an underground parking garage. The inhabitants share a garden, laundry salon, garage, big kitchen (for private events). Starting from a monolithic building block, a garden is subtracted in the middle/ edge of the volume. Secondly, parallel strips on different heights are subtracted, providing informal circulation for the different units. The mix of town houses, apartments and studios ensures a level of social equality and prevents the building block from becoming a gated community within the neighborhood.

Nieuw gemeenschappelijk groen_

41


42

WouterVanheste_PORTFOLIO_  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you