a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

1


2


IN DEZE SCHOOT AAN:

Van de voorzitter: deel 1 reisverslag

4

Van het bestuur

10

Van de havencommissarissen

12

Langoor

13

Zeiljeugd actief

16

Leuke ankerplaatsen / aanlegplaatsen

17

Sfeer met ledstrips

20

Clubdagen 2012 - 2013

23

Reisverslag: Met de Argus naar Noorwegen deel 3 en 4

25

Redden van drenkeling

29

Varen doe je samen : VDJS praktijkdagen Tiel

30

Oproep ondersteuning Redactie

31

Kidspagina

32

Plantenregister

34

Adverteerders Havenweekend

35

Activiteitenkalender 2012

38

Kombuiskoken

39

Lentetocht

40

Colofon

45

3


VAN DE VOORZITTER

Van de Voorzitter

Onze voorzitter en zijn vrouw zijn lekker onderweg en bezig met hun vakantie.... in plaats van een voorwoord sturen zij ons een reisverslag van de eerste 18 dagen! In deze uitgave de eerste 8 dagen. De rest in de volgende editie. Vaarvakantie Frankrijk 2012 (14 mei 2012 tot

augustus 2012)

Maandag 14 mei 2012 (Maasbommel)

Dag 1

’s Morgens eerst het brandstoffilter vervangen en de V-snaren wat strakker gesteld. ’s Middags even naar huis om Bart te feliciteren met zijn 4de verjaardag en natuurlijk taart te eten. Het was Bart’s eerste schooldag en hij heeft die dag al meteen de polonaise gelopen. Alles goed gegaan dus. ’s Avonds Ria nog een keer oppassen bij Veron en Barbara en Leo nog een laatste repetitie bij de fanfare. ’s Avonds laat nog vlug even de watertank vullen. Pech dus. De aanvoerslag van de tank was los en daardoor kwam het drinkwater onder in de boot terecht i.p.v. in de watertank. Gelukkig ontdekten we dat snel, zodat er maar weinig water onder in de boot zat. Het euvel verholpen en vervolgens de tank gevuld. Daarna nog ’n borreltje gepakt en al met al was het al weer 01.30 uur, dus maar vlug naar bed, want we willen morgenvroeg bijtijds vertrekken, omdat de weerman later op de dag buien aangeeft. Het weer vandaag: Bewolkt, geen zon, temperatuur ongeveer 16 graden. Dinsdag 15 mei 2012 (Willemstad) (9 uren varen/90 km)

Dag 2/3

Om 08.45 uur vertrekken we vanuit onze haven, uitgezwaaid door Adri, Nolly en Wil. Het is droog maar wel koud met 10 tot 12 graden en tot 1 km. voor de sluis van Lith houden we het droog. We krijgen dan een flinke regenbui over ons heen, maar gelukkig duurde die maar kort en konden we droog de sluis in varen. Onderweg krijgen we af en toe een flinke bui over ons heen, met af en toe hagel en af en toe een onweersklap. Het is tijdens de buien erg koud, zodat we de tent van het achterdek helemaal dicht doen. Volgens de weerman op de radio kon het kwik tijdens de buien met hagel wel tot zo’n 5 tot 6 graden dalen, hetgeen wij konden beamen. Om precies 18.00 uur leggen we in het centrum van Willemstad aan en drinken ’n “oankommertje” en natuurlijk: “de kachel aan” We zijn van plan om morgen ook nog hier te blijven liggen, want morgen zal de temperatuur nog lager zijn volgens diezelfde weerman, die vandaag gelijk had. Dan gaan we donderdag(hemelvaartsdag) maar weer verder. Later blijkt dat de woensdag qua weer reuze mee valt, wel bewolkt maar met veel zon er staat wel een flinke wind (6Bft), maar uit de wind is het heerlijk. Donderdag 17 mei 2012 (Antwerpen)

( 9 ½ uren varen/80km)

Dag 4

’s Morgens om 08.00 de Daf tot leven gebracht en uit de stadshaven van Willemstad vertrokken. Het zonnetje schijnt lekker en bij de Volkeraksluis aangekomen vaart er net een beroepsschip in de jachtensluis(!?), we hebben pech want de deuren gaan vlak voor onze neus dicht. Dus maar aangelegd aan de steiger en via de intercom de sluismeester opgeroepen. Hij meldt dat ie een schip in de sluis naar buiten aan het schutten is (alsof we dat nog niet wisten) en dat ie zo meteen terugkomt met een paar jachtjes.

4


Gevolg is, dat we om 09.20 uur de sluis uit kunnen varen richting Volkerak en RijnSchelde-kanaal. Op het Rijn-Scheldekanaal hebben we bij de Kreekraksluizen meer geluk, we kunnen zo mee met 4 beroepsschepen en 5 jachtjes en we zijn om 13.30 uur alweer verder op weg naar Antwerpen. In de haven van Antwerpen wijken we uit voor een gigantisch containerschip en varen we tot aan de Siberia-brug die toegang geeft tot het Willemdok. Alweer pech, hoewel aangegeven staat dat de brug om 16.15 uur draait, is ie zojuist open geweest, waardoor we nog eens een ½ uur moeten wachten. Om kwart voor vijf draait de brug open en vervolgens moeten we nog eens ¾ uur wachten op de Londonbrug. We worden er wel een beetje moe van, want je kunt nergens aanleggen en ligt dus maar te draaien. Eindelijk draait de brug om 17.35 uur en in de haven van Antwerpen aangekomen is de havenmeester ook een beetje over de toeren, omdat het ontzettend druk is, er zijn nl. enkele watersportverenigingen die dit weekend een openingstocht organiseren en daarvoor als bestemming Antwerpen hadden uitgekozen. We vinden toch een leuk plaatsje en bij het afrekenen bij de havenmeester vertelde hij dat hij ons helemaal vergeten was. We hebben toch maar betaald en zijn vervolgens de stad in gewandeld en hebben natuurlijk meteen een Belgisch patatteke genomen. Bij terugkomst roken we een penetrante geur. Bleek er een binnenbrandje te zijn bij een speedkruiser waar we schuin achter lagen. Die had per ongeluk een kookplaat aangezet waarop een kussen lag. Kussen verbrand en de brandweer die gewaarschuwd was en met twee wagens en een bus vol brandweerlieden kwam opdagen, kon even later weer onverrichter zaken terug, want de eigenaar had met de waterslang de brand al geblust. Al met al een tocht gehad van meer dan 9½ uur en waren ’s avonds ook wel een beetje uitgeput en zijn maar vroeg voor onze doen(23.30 uur)in bed gekropen, ook al omdat we morgen vroeg om 05.45 uur (wat vakantie????) weer op moeten, omdat we morgen naar Gent willen varen en het tij natuurlijk een beetje mee moeten hebben. Het weer vandaag: Eerst zonnig, later wat sluierbewolking, weinig wind, temperatuur ongeveer 14-16 graden Vrijdag 18 mei 2012 (Gent) ( 9 ½ uren varen/90km)

Dag 5/6

’s Morgens om 05.45 uur de wekker gezet en opgestaan, we zijn tenslotte op vakantie en dan doe je dingen die je normaal thuis niet doet, toch? Koffie gezet en gedronken en om 06.15 uur de brugwachter van de Londonbrug opgeroepen voor een “draaitje”. Om 06.30 uur door de Londonbrug en om 06.45 uur door de Siberiabrug, dat ging voor Belgische begrippen behoorlijk vlot. Na de Siberiabrug de Royensluis opgeroepen en vriendelijk om een schutting richting Schelde gevraagd. We kregen een heel vriendelijk antwoord terug dat we over 1½ uur een schutting krijgen. We denken dat de sluismeester een grapje maakt en vragen het nog eens na, maar krijgen heel vriendelijk, alsof het de normaalste zaak van de wereld is, te horen dat het nog 1½ uur duurt voordat de sluis draait. Eigenlijk Syberiabrug 1 is het van de gekke en misschien wel onverantwoord dat men je met een plezierjachtje daar zomaar in het havengebied, waar het wemelt van de beroepsvaart, laat dobberen, want je kunt eigenlijk nergens aanleggen. We hebben natuurlijk toch maar even vastgelegd aan de kade, waar met grote letters stond “verboden aan te meren”, maar wij beschouwden ons oponthoud als even kort blijven liggen en niet echt om aan te meren.

5


Om 08.15 uur ging de sluisdeur open en een beroepsschip voer erin gevolgd door nog een brandstofbevoorradingsschip. Wij via de marifoon gevraagd of wij mee mochten en kregen als antwoord dat we achter het brandstofbevoorradingschip in mochten varen en maar moesten kijken waar we gingen liggen, afhankelijk van de ruimte die er nog over was. Gelukkig nam de schipper van het brandstofbevoorradingsschip via de marifoon contact met ons op en stelde voor bij hem langszij te gaan liggen, wat we ook gedaan hebben. De schutting duurde iets meer dan een half uur en om 08.50 uur konden we de sluis uit varen, de Schelde op weg naar Gent. In het begin hadden we stroom tegen en na ongeveer een dik uur keerde het tij en na twee uur hadden we een stroompje mee, die steeds aangenamer werd. Om 16.15 uur kwamen we aan bij de sluis van Merelbeke, alwaar we een Vlaams vignet ( € 25,00 geldig van 1 januari tot 1 juli 2012) gekocht hebben. Vervolgens weer doorgevaren naar de Coupure, waar we op ons vertrouwde plekje onder de bomen wilde liggen. Helaas alles was vol. We wisten nog van vorig jaar dat je een eindje verderop in de gracht kon liggen, dus eerst daar maar heen gevaren. We moesten een bruggetje onderdoor, waar we wat twijfels bij hadden of wij er wel onder door konden, maar dat ging wel. Ook qua diepgang was er geen probleem en om 18.45 uur leggen we op een prima plekje in de gracht vast. Er is zelfs elektra via een soort parkeermeter te verkrijgen. Na het eten wandelen we nog even door Gent en genieten opnieuw van de historische gebouwen die Gent rijk is en dat zijn er heel wat. Morgen willen we hier nog een dagje blijven liggen om wat te luieren, kuieren en boodschappen voor het weekend te doen en natuurlijk van een Gentse wafel en “Gentse neuzen” te genieten. Het weer vandaag: Eerst wat bewolkt, later regelmatig zon en na 17.00 uur opnieuw bewolkt en het dreigt te gaan regenen, wat niet gebeurt, temperatuur 16 graden, maar toen de zon scheen voelde het een stuk warmer aan en konden we in een T-shirt aan boord zitten. Zondag 20 mei 2012 (Kortrijk)

(6,2 uren varen/50km)

Dag 7

’s Morgens om 07.45 uur vertrokken uit Ketelhaven (mooi liggen in een gracht in Gent) eerst de Coupure door gevaren en vervolgens de Ringvaart overgestoken de Leie op. Het blijft een prachtig riviertje om te varen. Het lijkt een beetje op de Vecht in Nederland, maar dan nog smaller en bochtiger. Je vaart langs de “Jetset” van België, het ene huis is nog mooier en groter dan het andere en de meeste tuinen liggen er gelikt bij, soms zelfs met een gigantisch zwembad. Volgens het weerbericht wordt het vandaag tussen de 22 en 25 graden en dat is bij de meeste huizen langs de Leie te zien, want daar staan de barbecues klaar om aangestoken te worden. We varen met een rustig gangetje van gemiddeld zo’n 8½km per uur de Leie op en om kwart voor elf komen bij het eerste obstakel aan, nl. een openstaande sluis met een bruggetje van 2,50 meter hoogte, die voor ons dus omhoog moet. We weten nog van vorig jaar dat we 3 keer moeten toeteren, echter helaas, er is geen teken van leven te vinden. Nog geprobeerd via de marifoon op te roepen, maar ook dat leverde geen resultaat op. Wij dus maar het sluisje in gevaren en vastgelegd. Ik de sluiswand op geklommen en eens rond gaan neuzen. Bij een gebouwtje, waar de deur openstaat maar eens naar binnen gegaan en inderdaad daar zit iemand aan een bureau. Op de vraag of hij de bediener van de brug was, kregen we een kort “ja” en op mijn vriendelijke vraag of hij de brug voor ons omhoog wilde doen, werd het antwoord van “ja” gerepeteerd. Bij terugkomst weer terug aan boord gekropen en hoorden we een geweldige plons. Meteen dachten we: “oh, nee, hè, toch niet de portemonnee in het water gevallen!?” Nee dat was het niet, want die zat nog in de zak, “de telefoon misschien”, nee ook niet, die lag nog op de boot. Nog eens kijkend naar de sluiswand, konden we concluderen dat er

6


een steen uit was gevallen, die was natuurlijk eruit geraakt tijdens het aan boord klimmen. Even daarna ging het bruggetje omhoog en konden we weer verder varen, na nog eens 2 sluizen die vrij vlot gingen leggen we vervolgens om 15.35 uur in Kortrijk aan het steigertje aan. Ik probeer meteen de elektrakabel aan te sluiten, maar helaas geen stroom. Er waren nieuwe kasten geplaatst, dus ging Leo eens op de kant kijken en ja hoor, daar stond een soort meterkast waar je een pasje moest kopen à € 7,00 waar je een tegoed voor gebruik elektra op kon zetten. Tevens kon je bij deze kast het liggeld betalen (€ 11,00 wat voor elke boot, ongeacht welke lengte, geldt). Wij dus ook maar zo’n pasje aangeschaft en er ook maar meteen een tegoed opgezet. Denken we, zuinige Hollanders als we zijn, daar zo’n € 3,00 op te kunnen zetten, nee hoor, het minimumbedrag wat je moet opladen is € 10,00. Eigenlijk wel een beetje raar, als je bedenkt dat wij voor hooguit € 2,00 elektra zullen gebruiken, maar goed, toch maar € 10,00 erop gezet en vervolgens de kaart bij de elektrakast voor de kaartlezer gehouden. Wat denk je, al het geld er ineens af en nog steeds geen stroom. De buurman van een boot achter ons vertelde ons dat er al meer problemen met dit nieuwe systeem waren geweest, maar de havenmeester die straks beslist nog wel komt zal dit wel oplossen, zo vertelt hij. Om 16.30 uur steken we de Cobb aan met een lekker kippetje erop. Rond 17.30 uur komt de havenmeester langs en in vertel hem mijn ervaring met de elektrakast. Hij de kast opgemaakt en kwam tot de ontdekking dat de schakelknop niet goed zat, dus die maar op de goede stand gezet. Wat het meteen eraf halen van het geld betreft, dat heeft met het systeem te maken, wanneer je vertrekt moet je de kaart weer voor de lezer houden, dan krijg je het niet verbruikte deel weer terug. Nou ’t zal ons benieuwen morgen of dat lukt. Het weer vandaag: Bewolkt, met een aangename temperatuur van zo’n 22 graden. De wind is rustig. Later in de middag, zo rond 16.00 uur breekt heel even het zonnetje door, maar die is na een half uur weer achter een wolkendek verdwenen Op deze dag is het in Brussel noodweer geweest (onweer met zeer zware buien), daar heeft de brandweer de hele middag en avond straten moeten schoonspuiten vanwege modder en bomen moeten opruimen vanwege de en enorme wind die bij het onweer gewoed had. Maandag 21 mei 2012(Lille)

(5,4 vaaruren/45km)

Dag 8

’s Morgens eerst wat boodschappen gedaan bij de City-Carrefour. Eerst nog de stekker uit het stopcontact gehaald en het kaartje voor het restant elektrabedrag terug te laden, echter helaas, wat ik ook, telkens stond er in de display “verkeerde kaart”. Dus ongeveer € 8,00 geschonken aan de gemeente Kortrijk. We melden ons bij de passage Kortrijk en krijgen te horen dat we na 1 boot stroomopwaarts en 2 boten stroomafwaarts groen licht zouden krijgen, hetgeen ook klopte en we varen om 09.00 uur weg van het drijvende steigertje in Kortrijk. Na ongeveer 1½ uur varen komen we bij de sluis van Menen aan, die we vrij vlot passeren, vervolgens nog een uur verder bereiken we sluis Comines(Komen) vlak voor Warneton. Hier hebben we een beetje pech, want de deuren gaan net voor onze neus dicht, ondanks dat we er nog gemakkelijk bij hadden gekund. Een kwartier later was hij al weer terug en konden we invaren. Eenmaal naar boven geschud kwam de sluismeester met een papier met vragen erop wat ie allemaal van ons en onze boot moest weten, want tenslotte waren we nu weer in Wallonië (een gek land toch dat België). Gelukkig had ik nog een paar briefkes van eerdere tochten in Wallonië en toen hij dat onder ogen kreeg, werd hij zichtbaar gelukkiger. Toen hij het nummer wat boven aan het “briefke” staat op zijn computer intikte, kwamen meteen al onze gegevens voor de dag en even later kreeg ik weer een nieuwe uitdraai van een “briefke”. En dat allemaal voor een traject van nog geen 10 kilometer.

7


We hadden vooraf afgesproken dat we oftewel in Quesnoy ofwel in Lille zouden gaan liggen. Quesnoy zag er niet echt uitnodigend uit, dus maar verder gevaren naar Lille.

De Sluis Quesnoy sur Deule is de eerste sluis in Frankrijk en de sluismeester vraagt ons te melden “pour les papiers”. Hij moet natuurlijk controleren of alles klopt met het vignet. Als de sluis boven is loop ik het kantoor binnen en laat het de rekening van het vignet en het vignet zien. Hij geeft me meteen een hand en wenst me “bonne journee et au revoir”. Ik wens hem vervolgens ook nog een hele fijne dag en tot ziens. Ongeveer 3 km. voor de sluis in Lille zien we ineens 2 rode verkeerslichten langs het water met daaronder een bord met de tekst “travaux”. We hebben inmiddels begrepen dat je in Frankrijk heel veel mag, alleen nooit een rood stoplicht negeren. Dus wij stoppen en wachten op groen. Aangezien we na ongeveer ¼ uur nog geen teken van leven rond het stoplicht zagen, heb ik de marifoon maar genomen en het kanaal van de sluis opgeroepen met de mededeling dat het stoplicht op rood staat. In het Nederlands is dat nog wel uit te leggen, maar hoe doe je dat op z’n Frans. Een verkeerslicht is feu en rouge is rood, dat wisten we wel, maar de rest?? Ik toch geprobeerd de sluismeester uit te leggen dat we voor een rood stoplicht lagen te wachten. Ook nog een keer in het Engels, wat de sluismeester ook een beetje sprak. En ja hoor, het werkte, want even later gingen de rode lichten uit en knipperde er alleen nog een geel licht, waarvan ik aannam dat dit het sein was dat we door mochten varen. Even later bleek dat de verkeerslichten er waren voor ongeveer 100 meter vaarwater, waarlangs nieuwe damwand was aangebracht. Deze verkeerslichten hebben er natuurlijk gestaan om tijdens de werkzaamheden van het slaan van die damwand, het scheepvaartverkeer via eenrichtingsverkeer te leiden. Dat de verkeerslichten er nog stonde n en zelfs ook nog werkten zal wel de Franse manier van werken betekenen. Met dit oponthoud en marifooncontact hadden we wel als voordeel dat de sluis openstond toen we aan kwamen varen, want toen we het sein kregen om verder te varen, vroeg even later de sluismeester of we de sluis door wilden, waarop we natuurlijk bevestigend antwoorden in ons Maasenwaals-Frans. Even later hoorden we hem tegen een beroepsschip die aan de andere kant van de sluis aan kwam varen, zeggen, dat ie montant(=opvaart) een bateau de plaissance had die geen Frans kon en wij maar denken dat we toch nog heel behoorlijk Frans kunnen praten. Hieruit blijkt maar weer dat wij Frans wel kennen, maar Frans ons niet. Het weer vandaag: Aanvankelijk mistig weer en bewolkt. Temperatuur ongeveer 16 graden, later iets helderder en iets warmer (19 graden). Behoorlijk veel wind (4-5) vanuit het noordwesten. Wordt vervolgd..... Leo van Beuningen, voorzitter

8


9


VAN HET BESTUUR Beste leden, Nu ik het artikel voor de Schootaan aan het schrijven ben is het 3 juni 2012 met maar liefst 9 graden op de thermometer en de gehele dag stromende regen. Ik hoorde vanmorgen op de radio dat dit het absolute diepte record is. Maar met het schitterende pinsterweekend nog in het geheugen nemen we maar zoals het is en zal er ongetwijfeld nog een betere periode aanbreken.

We willen vragen of er nog zaken zijn die men eventueel aangepast zou wil zien of aan te geven als er onduidelijkheden zijn. Als je een exemplaar wil ontvangen stuur dan even een berichtje naar het secretariaat. Wijzigingen zoals adres,telefoon, e-mail etc. graag bijtijds doorgeven bij het secretariaat info@wsvdegoudenham.nl

Vanuit het secretariaat is er niet echt veel te melden.Maar voor degene die het niet weten, wil ik nog melden dat het havenreglement al enige tijd op de website staat .Om het havenreglement nog eens extra aan de aandacht te brengen wil het bestuur alle leden vragen het eens goed door te lezen.

Met vriendelijke groet, Theo Roelofs Secretaris van ons mooie clubje

Hierbij de rechtstreekse link http://www.wsvdegoudenham.nl/Havenr egement%20vastgesteld%20in%20de% 20ledenvergadering%20van%2019%20 maart%202010.doc

10


11


VAN DE HAVENCOMMISSARISSEN

Wat kunnen wij jullie melden wat eigenlijk nog niet bekend is ?? Dat is niet zoveel maar hieronder dan wel een update van het een en ander. Volop activiteiten op het terrein. Sommige in voorbereiding maar andere in de afrondende fase. En dan denk ik maar aan het terras : flink vergroot en in een andere stijl aangelegd. Het talud in "plastic" verpakt. Maar nu ik het erover heb: over de invulling hiervan kunnen we wel een advies gebruiken. Dus mensen : WIE GEEFT ONS DE GOUDEN TIP VOOR : EEN FINANCIEEL AANTREKKELIJKE, SNELGROEIDENDE BEDEKKING, DIE WEINIG ONDERHOUD VERGT ??? suggesties zijn van harte welkom! De beloning ?? Eeuwige roem en glorieus gevoel ieder keer dat u het talud ziet. Verder zien jullie op het terrein al een stapel steltonplaten liggen. Na de vakantieperiode gaan we beginnen met het leggen van deze platen op het boventerrein. Later als eerder gemeld maar wij kiezen ervoor dingen zo goed mogelijk te doen en niet zo snel mogelijk ! Dan nog wel even aandacht voor de milieucontrole die we hebben gehad. Wij zullen hier strenger op moeten zijn en gaan letten op overtredingen. We zijn bezig de punten die zijn opgevallen bij de inspectie aan te pakken. Zoals daar zijn een vloeistof dichte vloer bij de afspuitplek met afvoer vuil water, een installatie voor het afzuigen van vuil bilgewater en mogelijkheid tot apart inzamelen van olieresten etc. Voor wat dat laatste punt betreft lijkt het ons dat een ieder dit mee naar huis neemt en aanlevert bij de gemeentelijk milieustraat. Namens de HC’s wens ik iedereen een zonnige en probleemloze vakantie. Iedereen gezond weer terug zodat we in het naseizoen de 2 resterende werkdagen weer “klusjes” kunnen doen. Henk van der Heide

12


Langoor Ja, beste mensen, daar ben ik weer. Het is ook qua weer een raar begin van het jaar. Heb de bootjes er weer allemaal in zien gaan. Ging allemaal goed, tot op een zeker moment, een heel harde knal, iedereen bukte,wat was dah? Enkelen dachten aan een blindganger van de 2e WO,moeten we de EOD bellen of was het wat anders. Het was wat anders, een stomme band van een trailer. Ja, beste mensen, onderhoud. Wat is dat toch een heiligwoord. We willen allemaal een bootje, besteden daar veel geld aan, in de winter op de kant, maar dat moet dan op een kar, waar na het winterseizoen helemaal niet naar wordt om gekeken. Als er maar geen ongelukken gebeuren,‌ Maar goed, alles het water in, op 1 na. De boot van de fam. De Waal. Die stond netjes, op een mooie trailer, met een goed disselslot,achter het gesloten hekwerk van de haven. De heren criminelen vonden het nodig om eerst het rolhek onklaar te maken door simpelweg de schakelkast open te breken en de poort op die manier te kunnen ontsluiten. Daarna naar de trailerwaar die mooie sloep op stond en mee nemen. Een zoontje van een van onze ledenvond later het afgebroken disselslot. Gewoon met bruut geweld kapot. Tja, hoe goed moet een slot zijn om dit brute geweld te kunnen weerstaan. De verzekering van de familie De Waal wil ook niet 1,2,3,over de brug komen. Fam De Waal heeft daarover een brief in het publicatiebord op gehangen. Ik zou zeggen, laat het er niet bij zitten, procederen. Nu maar hopen dat onze vereniging ook aangifte heeftgedaan. De openingstocht. Die ging naar Heerewaarden. Ik kon niet stiekem aanmonsteren. Een kleine 27 boten ging mee. Die 27 boten weg en boten van Kerkdriel kwamen voor hun in de plaats. Dat was toch gezellig, die avond. Eerst een BBQ-tje met een live zanger met gitaar. Die vent kon zingen wah. Gewoon supergoed en ’s-avonds jaren 60/70 muziek. Heb tot laat in de nacht genoten. Die kerel die kon zingen moeten ze maar eens een keertje bij ons haventje laten aanmonsteren. De volgende dag konden de bootjes niet weg. Computerstoring bij de sluis van Lith. Zij niet weg, onze 27 bootjes niet terug. En er kwam zwaar weer. Donder en bliksem. Rond kwart voor drie het bericht dat de sluis weer operationeel was. Maar hoeveel wachtende waren er nog voor?! Zij die voor de sluis lagen te wachten konden dat vertellen. Wat minder leuk was dat de vrouw van een van de mannen van de club van Kerkdriel zondagochtend rond 8.00 uur op de steiger ten val is gekomen. Dat vrouwke heeft daar dik 20 minuten gelegen voordat iemand haar hoorde. Er moest een ambulance aan te pas komen en dat vrouwke naar het ziekenhuis in Nijmegen. Gebroken elleboogschijf en pijn, heel veel pijn en overal beurs. Sterkte. Dan zagen onze kantinemensen er Paasbest uit. Helemaal in het geel gekleed. Jawel, den Adri, Anja en haar Robke, alledrie een geel shirt met naam erop. Het DuckTrio is geboren.

13


Tja, die verrekte sluis, Wat een problemen. Vele tientallen boten lagen te wachten. Nu hoorde ik bij toeval ook een ander verhaal. Er zijn toch ook altijd weer pechvogels. Nu was zo’n pechvogel een lid die tijdens het schutten meende dat de sterkte van de meerlijn dan wel de draagkracht van zijn boot, met gebruikmaking van de bolders van de sluis in combinatie met het zakkende water,moest testen. Welnu, die test is geslaagd. Zo ook het gebruik van een mes. Jammer genoeg is de originele belijning van het RVS qua vormgeving veranderd. Dat moet dus gecorrigeerd worden. En, neen, ik noem geen namen. Pffff, het zal je maar gebeuren, tjonge tjonge. Overigens, jullie mogen maar trots zijn op onze haven. De haven waar ze tijdens het openingsweekend waren, daar zou menig denktanker van onze vereniging zijn hart qua steigers, elektra, verlichting etc op kunnen halen om een stukje vernieuwing toe te gaan passen.

Dan schrok ik mij laatst een hoedje. Lag ik daar laatst aan de wal rustig te genieten van de zon, komt daar ineens een eivormig voiture (Frans merk, gelijkend op de naam van een gele vrucht) over de graskant gereden. Nota bene een bestuurslid, jawel mensen, u leest het goed, een bestuurslid. Een kruiwagen was te moeilijk. Dit bestuurslid was te lui om een aantal keren met kussens naar zijn boot te lopen. In plaats daarvan reed hij vanaf de benedenplaats met zijn auto over de graskant, helemaal naar achter. Als dit voorbeeld maar niet doet volgen,‌. Dan hadden we daar het Pinksterweekend. Gezellig, mooi weer,warm. Onder het genot van een drankje, hapje en wat rookpotten (lees BBQ) zaten enkele tientallen leden met aanhang op de vaste wal. Het was een waar eetfestijn. Voor menig een stond de wind gunstig, voor de ander weer niet. Er waren enkele rookpluimen, sommige nieuwe BBQtjes wilde niet 1,2,3 warm worden maar daar had de zoon van een van de leden tegen het eind van de late avond weer voordeel bij. Wat een gemis was tijdens deze eerste grote BBQ a la wal, waren de presentaties van de nieuwtjes op het gebied van camping. Onze welgewaardeerde H.van H. had niets nieuws uit diens tovertas mogen halen. Dat is nou jammer, alle aanwezigen verheugden zich daar enorm op. Feit was wel dat H. V. H. met toepassing van een tweetal ronde koolfiguren diens BBQ binnen no-time op warmte had en als een van de eersten zijn maag kon vullen met het nodige aan gebakken vlees etc. Hij vond het lekker. Geef H.V.H. wat te eten en met volle mond worden de stembanden enigszins geluwd. Wat opviel was dat tijdens de avond een scheiding ontstond bij de aanwezigen. U wilt het niet geloven, er was een groepje ex-bestuursleden en een groepje bestuursleden. De een probeerde bij de ander goodwill te kweken. Na 22:00 uur hoop je op rust. Enkele aanwezige bestuursleden waren die regel even vergeten. Ze vergaderde, inclusief aanhang, er vol op los. Die drukte werd veroorzaakt doordat de maag gevuld was met het nodige gebakken vlees. Dat alles moest weer afgeblust worden met vocht. Dergelijk vocht bestond uit blonde rakkers of de inhoud van een heerlijk neutje. Nou, die neutjes waren lekker. Er werd ook genoten van irisch coffee. Eigen makelaardij. Er verscheen een nieuwe nog niet aangebroken fles whisky op den tafel. Een van de vrouwen had deze onder het ruim van hun boot vandaan getoverd. Weer een van de andere vrouwen was

14


druk doende geweest met het maken van een grote pot koffie. Weer een andere vrouw, pff al die vrouwen toch, waar moesten we zijn zonder hun, had uit de koeling een bus slagroom gehaald. Men neme twee delen whisky, een deel koffie, en een spuit slagroom. Heerlijk. Vooral na 2 van zulke bakken. Het zakt lekker door je slokdarm naar binnen en de uitwerking is, met een dergelijk recept, genuttigd binnen een tijdsbestek van nog geen half uur, fenomenaal. Tja, en toen begon het gedonder tussen de twee groepen. De een na de ander begon met afluisteren, omkopen middels toelevering van een lekkere neut, het uitwisselen van flessen met drank. Den avond werd grimgezellig en eindigde in een verzoening. Het was nog lang gezellig. Ik weet niet of het u al was opgevallen. Het duurde even maar dan heb je ook wat. Een nieuw terras wel te verstaan. Stukje groter. Als je nu met een licht hoofd de kantine uit komt rollen loop je minder risico in het struikgewas te belanden. Dat is er niet meer. Neen, de landing zal iets harder zijn. Eenmaal geland zult u het mooie straatwerk ervaren. Mooie nieuwe klinkers met af en toe een vierkant vak van plavuizen. Het struikgewas is grotendeels weggehaald. We gaan ervan uit dat ook hier over nagedacht is wat er moet komen. Het is gezegd, zo halverwege het seizoen dit allemaal op je nek halen,‌‌ er is in de haven wat gebromd hierover. Maar goed, er zijn ook goede kanten en dat is de ontstane oppervlakte. Groot, groter, grootst. De oude klinkers zijn gerecycled richting een van onze leden uit Beneden Leeuwen. En dan was daar het voetbal, EK voor de kenners. De voorbereidingen waren uitgevoerd door het alom bekende DuckTeam. Nu gehuld in een niet bij veel passende kleur. Oranje wel te verstaan. Geen naam, maar nummers en een Vdressing. Wat wordt er allemaal niet uit de kast gehaald, terwijl we net de carnaval achter de rug hadden. Die jurkjes, toch wel interessant voor menig mannenoog. Al die vormen die daarmee ten tonele verschijnen. Brrr, geweldig toch, ha ha. Maar goed, dat voetballen, niets als voetballen, teleurstellingen etc. Kan het niet meer aanzien. We hadden nog wat. De Paracruise, niet te vergeten. Een jaarlijks terugkerend feest voor de gehandicapte medemens onder ons. Leden van onze vereniging zijn wederom druk geweest om verschillende gehandicapten met hun boot een onvergetelijke dag te geven. Geweldig zo'n actie. Goed, beste mensen, een goed vaarseizoen voor deze zomer. Mag het begin van de zomer beter worden dan die @#%%^%&*^^ wedstrijd van Nederland-Denemarken. De groetjes, LANGOOR

15


ZEILJEUGD ACTIEF !!! De cursus ZEILEN IN DE OPTIMIST is gestart bij W.S.V. De Gouden Ham met een aantal enthousiaste deelnemers. dit is te lezen in onderstaande reactie :

Hallo wij zijn Jelle en Imke Wiersma en willen graag wat vertellen over het zeilen in onze Optimistjes. We zijn op zeilen gegaan omdat we het leuk vinden en daar kwamen we achter toen we met onze vader mee mochten zeilen. We hebben nu vijf hele leuke zeillessen gehad van Tommi. We kunnen nu al gijpen en overstag gaan. Met een hard windje vind ik het nog best wel spannend,Jelle vind het wel hartstikke leuk als de wind hard waait. Voor de les begint gaan we eerst onze bootjes optuigen. De mast vind ik best wel moeilijk omdat hij best wel zwaar is maar als je het vaker hebt gedaan gaat het al beter,want ik kan mijn bootje al bijna helemaal optuigen. Toen we de eerste keer gingen gijpen was dat best spannend. Gijpen is,dat je voor de wind vaart,de giek staat dus aan een kant en als je dan een beetje stuurt gaat de giek heel snel naar de andere kant toe. Ik heb de giek nog niet tegen mijn hoofd gehad maar Jelle wel een keer. groetjes en nog veel vaarplezier, Jelle en Imke Wiersma.

16


LEUKE ANKERPLAATSEN / AANLEGPLAATSEN. Aan een eiland of een in het water drijvende steiger Wij hebben de volgende reacties ontvangen op onze oproep : van Guus (en Carel) vanaf de Veenjol:

Onze mooiste ankerplaats is op het Wad 53.27gr N en 6.09 gr E. We liggen dan onder Schiermonnikoog op de grens van de Oude Wal en de Siege Wal. Sensatie vind ik het als we droog liggen en de wind door de stagen begint te gieren. De plaat is vrij hard en we kunnen gemakkelijk met eb naar Schier lopen. van Twan, Jessica en de rest van het Vogelnest :

Onze favoriete ankerplaats is achter het eiland ' Dwars in de weg ' tegenover Brouwershaven. Je ligt daar lekker vrij en hebt een mooi uitzicht over een groot deel van de Grevelingen.

het eiland dwars in de weg

van Erik en Regina Prudon : Hallo, vorig jaar zijn wij voor het eerst op vakantie geweest met onze motorboot. We hebben Limburg aan gedaan. Een mooie ankerplaats is het Leukermeer. Je hebt daar verschillende locaties waar je gratis aan de wal kunt liggen. Mooi natuurgebied. Je kunt helemaal om de plas heen lopen. In de nabijheid een camping met supermarkt en als je een keer lekker wilt douchen, mooie douchegelegenheden bij die camping. Wat ook zeker mooi is, korter bij huis, de Mookerplas. Daar kun je niet gratis liggen, maar, het gebied is mooi, mooie wandelgebieden, restaurantjes en een watersportwinkel in de buurt. van Joke (Rien van Eck) een tip voor hetzelfde gebied: De mooiste plek bij ons in de buurt vinden wij nog steeds het Leukermeer,je kan er wandelen fietsen zwemmen ,en gratis liggen

Dank jullie wel voor deze reacties !! 17


De redactie heeft toen nog de volgende plekjes gevonden: Veerse meer: Zandkreeksluis Ca. 4,5 km van Kortgene Drijvende steiger ten zuiden van de Zandkreeksluis. Deze steiger wordt ’s winters verwijderd. Speelplaat Ca. 1 km van Kortgene

Sabbingeplaat en Schelphoekplaat Ca. 2,5 km van Kortgene Zandkreekplaat en Bastiaan de Langeplaat Ca. 8 km van Kortgene Goudplaat Ca. 11,5 km van Kortgene Arneplaat Ca. 11,5 km van Kortgene Haringvreter Ca 14 km van Kortgene Mosselplaat en Schutteplaat Ca. 16 km van Kortgene Friesland Marrekrite aanlegplaatsen De Marrekrite is een recreatieschap voor het Friese water en land. In Fryslân vindt u midden in de natuur en op de meest bijzondere plekjes meer dan 3.500 Marrekrite-aanlegplaatsen. Hier mag u maximaal drie dagen gratis blijven liggen en kunt u genieten van de prachtige Friese natuur Ijsselmeer Het baaitje in het IJsseloog in het Ketelmeer. Je ligt hier zelden alleen (wat voor onze kinderen nu niet direct een nadeel is), maar wel lekker beschut. Er is een klein strandje waar de kinderen naar toe kunnen zwemmen of roeien en met elkaar kunnen spelen

18


Voor Staveren en tussen Staveren en Hindeloopen achter de dijk van Staveren, bij Hindeloopen en Workum en vlak voor Kornwerderzand ankerplaats genoeg bij de juiste wind. Hoofdzakelijk zand maar alleen op hoge wal benutten. Strandjes op redelijk tot korte afstand eigenlijk overal met een bijbootje te bereiken. Eilandjes tussen Muiderberg en Almere, schelp en huizerhoef op het Gooimeer en eiland dodehond in Eemmeer. Havenkom onder tegen Lelystad Haven, tussen de dijkjes is een ankerplek. Geen strand, klimrek, McDrijf of andere activiteiten, maar wel HEEL erg rustig en dubbel beschut voor alle windrichtingen. Je ligt alleen even te wiebelen als er een binnenvaartschip of ander groot ding een gat te vroeg pakt, op weg naar de sluis, maar dat gebeurt niet zo vaak (zeker niet 's nachts). Tip: www.beleeffriesland.nl watersport/vaarroutes Gouden Ham Op onze eigen plas is de mooringenwaard de leukste ankerplaats

Veel plezier allemaal !

WIST U DAT ........ Deze Schootaan ook op de site staat in pdf formaat?? Makkelijk om over te zetten / op te halen via telefoon, tablet of laptop. Makkelijk te lezen onderweg /op vakantie ! Redactie Schootaan

19


SFEER MET LEDSTRIPS Niet iedereen is bekend met Zilt een digitaal magazine voor zeilers. In nummer 74 van 31 mei 2012 was een bekroonde tip van een Zilt-lezer opgenomen die we jullie niet willen onthouden. Daarom met dank aan Ben Larkens, de schrijver en fotograaf van dit stuk, onderstaand zijn tips over het aanleggen van led-verlichting waarin zijn eigen schip een Compromis 999 tot voorbeeld heeft gediend.

Bron : Zilt Magazine nr. 74 d.d. 31 mei 2012 Auteur en fotograaf : Ben Larkens

20


21


22


CLUBDAGEN 2012 – 2013 (Voor wie het even vergeten was………………. de clubdagen zijn de vroegere seniorendagen/vrije woensdagen) Over de clubdagen valt even niks nieuws te melden. Maar het is goed te weten dat voor de komende periode de volgende data zijn gepland 14 12 9 6 6

en 28 november 2012 december 2012 en 23 januari 2013 en 20 februari 2013 en 20 maart 2013

23


---------------------------------------------------------------------------------------------------

24


Reisverslag: Met de Argus naar Noorwegen deel 3 en 4 (door Uge en Lien Deen) Deel 3 Lieve familie, vrienden en bekenden, Donderdag 16 juni haalden we om 8 uur het anker weer op. Varen via enkele nauwe en erg mooie vaarwatertjes goed voor de stroom dus oppassen want de rotsen zijn hard. Nadat we Lysekil gepasseerd waren zagen we een klein haventje op het eiland Stora Kornö . Hier gemeerd en het eilandje rond gewandeld. Het is bewoond sinds 1600. Na een praatje gemaakt te hebben met achteraf gezien een van de eigenaren van het eiland bleek het volgende: 1 april 1734 kochten vier families het halve eiland,en in 1830 de andere helft.in 1960 werd het zuidelijk deel aan de staat verkocht voor defensie. Er staan nog 52 woningen, nu als zomerhuis waarvan de laatste in 1940 gebouwd is. In 1907 kwam er telefoon en in 1946 elektra. Het eilandje was self-supporting maar de school sloot in 1955 en het laatste winkeltje in 1960, en in 1970 waren er nog 63 vaste bewoners. Nu is het alleen nog in de zomer bewoond. Van visser ging men in de 19e eeuw ook over naar de vrachtvaart, en in 1920 waren er nog +/- 10 “skutor” die ook gemotoriseerd waren. Vrijdag 17e zijn we er nog blijven liggen want de wind neemt toe tot nw 7. Nog even op het “leugenbankje “met een bewoner zitten praten : goede oefening voor het zweeds. De volgende dag zijn we verder gevaren. In de wat meer open stukken was het nog wat slingeren, maar hebben een mooie tocht via Kungshamm, het Sotenkanaal en Hamburgsund. Om kwart voor drie meren we in Fjällbacka, bekend door de vroegere filmster Ingrid Bergman. Als we terugkomen van het boodschappen doen varen Henk en Dicky de haven binnen . Zondag 19 juni zijn we gezamenlijk naar Resö fiskerhamn gevaren een tochtje van 3 uur.

Het weer wordt wat minder mooi en de temperatuur komt niet boven 15 graden. Op maandg 20 juni om 9 uur weer vertrokken en via Kosterfjorden naar Frederikstad in Noorwegen. Gelukkig weer mooi weer (19 graden en zon) maar het laatste stuk zware stroom tegen. Om tien over drie gemeerd en meteen de wal op gegaan om een Noorse dongel te bemachtigen,deze kon door storing niet geactiveerd worden . Dus stonden we de volgende ochtend om 10.00 uur in de winkel en om 11.15 uur was het rond. We verlaten Frederikstad via de westkant en hebben helaas minder stroom mee dan dat we gisteren tegen hadden. We varen de Oslo fjord in met mooi weer en om 16.00 uur ten anker in Evjessundert een mooie beschutte ankerplaats aan de oostkant van de Oslofjord. Woensdag 22 juni om 10.00 uur anker op en via Moss en Dröbak naar Kjelholmen gevaren. Dit is een klein eilandje in de buurt van Oslo. Achteranker gezet en voor aan een rots vast gemaakt, op sommige plaatsen zijn hiervoor pennen in de rotsen. Donderdag 23 juni om 9.40 uur ontmeerd en na wel 9 km werden we een uur later in de Jachthaven Aker Brygge opgevaren door …. Henk en Dicky die waren gisteren al aangekomen. ‘s Middags bezichtigen we de Domkerk en het Koninklijkpaleis. Je kon gewoon met de wachten praten en op de foto. Het weer is nog redelijk alleen nog een paar spetters regen. 's-Avonds nog even buurten en het is druk vanwege de midsomerfeesten en men maakt overal vreugdevuren ook drijvend in de haven.

25


Deel 4 Lieve familie, vrienden en bekenden,

ergens in de Baksboord helft van zijn lichaam wat erg veel pijn deed ( moet hij het maar elektrische maken ). Maar goed na een mooie tocht 's-middags naar Tonsberg gevaren. De dag erop klein stukje gevaren en weer gemeerd aan een eilandje wegens slechte weersverwachting. Maar ook in Noorwegen is niets veranderlijker dan het weer dus na een half uur en nieuwe berichten toch maar weer vertrokken : morgen wordt het nog slechter. Na enkele uren stampen en slingeren wegens zuidwesterlijke swell 1.2 meter waren we om 18.30 uur te Helgeroa. Nu kan het weer geen kwaad meer want we kunnen verder beschut varen. Dinsdag naar 4.5 uur varen voor de middag in Skien gemeerd,alvast een ticket en kaart voor het Telemark kanaal gekocht en 's-middags nog even stad en kerk bekeken. De kerk was nog niet zo oud 1894, want in 1886 was bij de laatste stadsbrand op 3 a 4 huizen na de hele stad verwoest. Woensdag 29 juni. Na eerst nog boodschappen gedaan te hebben, zijn we om 10.15 uur ontmeerd. Direct de 1e sluis en rond 12.00 uur de 2e sluis met 3 kamers te Löveid en om half 3 gemeerd te Ulafoss. Het schutten gaat hier op de zelfde manier als vorig jaar in het Gotakanaal maar dan wat rustiger je krijgt de meertrossen vanaf de wal . Ook achter dit kanaal zit weer een hele geschiedenis, het bestaat uit 2 kanalen die meren verbinden van meer dan 200 meter diep. Het 1e meer geheten Norsjö ( drinkwater wingebied )werd met Skien verbonden tussen 1854 en 1864. Skien was al eerder met zee verbonden, en al een fabrieksstad. Er werd veel cellulose gemaakt en hout export. Aangezien er al redelijk veel industrie in het Telemark gebied was, was het maken van waterweg verbindingen van groot belang, over de meren werd al per roeiboot getransporteerd en dan verder over land met

Oslo vrijdag 24 juni, de dag begint met regen en de temperatuur schiet ook niet op. We wachten de dikste buien af en gaan rond de middag op de fiets naar Brugdö, Het museum eiland. Hier bezoeken we het openluchtmuseum waar huisjes en opslagschuren enz. staan vanaf ongeveer 1100 tot een stadwoning uit 1850. Aansluitend het scheepvaart museum en last but not least: het Fram museum. In dit gebouw ligt het complete schip van de beroemde Noorse Poolreiziger Fridtjof Nansen. De Fram is 39 meter lang en 11 meter breedt en circa 5 meter diepgang. Gebouwd door Colin Archer was het schip op 3 juni 1893 zee klaar. Het schip is gebruikt voor 3 poolexpedities tussen 1893 – 1912. De laatste expeditie ging onder leiding van Roald Amendsen naar de Antartica. De Fram heeft een speciale vorm en is speciaal versterkt om de ijsdruk te weer staan en heeft dit ook bewezen. Opmerkelijk is het ophaalbaar roer en schroef die werd aangedreven door een stoommachine van 50 pk. Erg mooi om te zien. Aansluitend wilde we naar het Vigeland park, maar de batterij van het fototoestel is leeg. Dus dit doen we de volgende dag bij heel wat beter weer. De beelden zijn erg indrukwekkend. Om 12.00 uur trossen los en passeren in de loop van de middag de vesting bij Dröbak (Carlsborg), beroemd door het tot zinken brengen van de Duitse Slagkruizer Blücher. In begin van de avond geankerd in mooi beschutte baai bij Horten. Zondag 26 juni met het mooiste weer van de wereld tegen tienen anker op.Dit ging niet zo lekker want bij het krachtzetten bij het anker opdraaien heeft Uge een spier verrekt

26


paard en wagen of slede. Zo treffen we hier in Ulafoss een ijzerwaren ( tegenwoordig staal) fabriek aan, gevestigd in 1657, ijzererts werd hier in de buurt gedolven. Tot 1927 was dit ook een hoogoven. We zijn nu dus 15 meter boven zeenivo middels sluis Skien ( 1 traps) en Lรถveid (3 traps) Doordat het de hele dag regent,en we geen zin in een nat pak hebben, blijven we donderdag over liggen. Vrijdag 1 juli er op tijd weer tegenaan! Als eerste ,en enigste, op begintijd voor de sluis. Kort voor elven gemeerd beneden sluis Eidsfoss , en daar moesten we wachten op twee ons inhalende passagier bootjes. Dat duurde even, want ze moeten apart schutten De maximale afmeting van wat er geschut kan worden is 30.5 x 6.4 x2.4 meter . Masthoogte 12.8 meter. Voor eind 1800 geen slechte afmetingen. Vervolgens schutten we in Vrangfoss 5 trappen omhoog om 23 meter te overbruggen. Hier werden we veel gefotografeerd en troffen we verschillende Nederlanders. Om drie uur in de middag hebben we dan maar gemeerd net boven de sluis van Lunde op een mooi plekje, we hebben deze dag 14 km afgelegd. Daar ligt ook een stoom baggerbakje uit 1898 en een stukje stuw met piketpaaltjes. Zaterdag om 8.30 uur de motor weer aan en schutten vlot in Kjeldal en in Hogga een 2 traps Dit was de laatste sluis, en hebben nog 64 km voor de boeg naar Dalen. We zijn nu 72 meter boven zee nivo en bij Dalen steekt de hoogste berg er nog eens 800 meter bovenuit. Dit laatste meer is de Bandak en is op sommige plaatsen meer dan 200 meter diep. We passeren nog mooie engtes en meren dan om 16.30 uur in Dalen.

Op de kaart leek het wat op een stadje, maar het is in werkelijkheid een klein dorp met een paar winkels. Ze hebben hier wel een mooi oud hotel. Dit laatste gedeelde van Ulefoss tot Dalen was gereed in 1892. De sluizen hebben nog houten Deuren en worden nog met de hand bediend ( behalve Skien). De afstand Skien- Dalen bedraagt 105 km en door deze verbindingen werd het land transport ook naar Bergen behoorlijk bekort. Regelmatig zie je langs de kant dukdalven met geleide balken in de bochten . Dit stampt nog uit de tijd van het houtvlotten transport naar Skien. In de zijtak van Nododden aan het eerste gedeelte is in 1905 Norsk Hydra gestart en hun produkten werden via deze waterweg naar zee getransporteerd. De fabriek heeft daar tot 1987 gedraaid, en heeft nu een grote en bekende chemische fabriek in Herรถya hier kunnen grote zeeschepen komen. Nadat het kanaal gereed was heeft men ook +/- 22 zeilende zeeschepen gebouwd in dit gebied. want er was veel hou en de arbeidskrachten waren goedkoop. Wordt vervolgt. Groetjes, Uge en Lien

27


28


29


VDJS praktijkdagen 2012 TIEL Na praktijkdagen in Amsterdam in 2011 wordt op zaterdag 9 juni 2012 (en op 29 september 2012 bij voldoende deelname) bij de Tielse Watersportvereniging “De Waal” een VDJS praktijkdag georganiseerd. Na een blokje theorie wordt met twee motorboten een interessante route gevaren op de Waal. Ook de kruising met het Amsterdam-Rijnkanaal, de sluis naar de Maas te Sint Andries en de verkeerspost van Rijkswaterstaat in Tiel worden meegenomen. Bovendien wordt een tochtje met een patrouillevaartuig van Rijkswaterstaat gemaakt. Het programma is toegespitst op de combinatie beroeps- en recreatievaart. Onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn: Varen doe je samen (beperkingen beroepsvaart, anticiperen op vaargedrag beroepsvaart, gewenst vaargedrag recreatievaart), het blauwe bord, onderlinge communicatie (praktisch marifoongebruik), verkeersbegeleiding van de RWS verkeerspost (het is de bedoeling dat de verkeerspost in Tiel wordt bezocht), reglementen, reisvoorbereiding en tochtplanning, sluizen en beweegbare bruggen, plaats op de vaarweg, vaarsnelheid en hinderlijke golfslag of zuiging. De dag duurt van 9.00 uur tot en met 15.00 uur. De kosten voor de dag bedragen € 45 per persoon inclusief koffie, thee, lunch en een ervaren begeleider. U kunt zich aanmelden via info@varendoejesamen.nl* onder vermelding van naam, adres en contactgegevens. Let op: aan boord is plaats voor circa 16 deelnemers (2 x 8). Na uw aanmelding ontvangt u praktische informatie zoals route, parkeren, kleding en het rekeningnummer voor de betaling. * Red: het e-mailadres kan nog problemen geven is onze ervaring

VDJS praktijkdagen 2012 AMSTERDAM In samenwerking met Nautiek Vaaropleidingen worden op zondag 17 juni en zaterdag 7 juli wederom VDJS praktijkdagen in Amsterdam georganiseerd. Net als in 2011 worden in Amsterdam ochtend- en middagsessie georganiseerd. Na een blokje theorie wordt met de motorboot van de vaarschool een interessante route gevaren op onder andere het IJ, het IJmeer en langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Indien mogelijk worden ook de Oranjesluizen gepasseerd. Let op: aan boord is per sessie plaats voor circa 12 deelnemers. Meer informatie is verkrijgbaar via ondergetekende. Deelname aan de VDJS praktijkdagen geschiedt geheel op eigen risico. De organisatie accepteert geen enkele aansprakelijkheid voor materiële schade of persoonlijk letsel veroorzaakt in samenhang met of voor, gedurende of na de VDJS praktijkdag.

VDJS op Facebook De voorlichtingscampagne heeft op Facebook twee profielen. Het persoonlijke profiel 'Veilig Varen' en de fanpage Varen doe je samen! Het persoonlijke profiel wordt binnenkort opgeheven, VDJS is tenslotte geen persoon. Als u zelf een Facebook account hebt, geïnteresseerd bent in 'veilig varen' en de campagne waardeert kunt u de fanpage 'liken'. Dat vinden wij ook leuk ;-)

30


OPROEP REDACTIE

WIE KOMT ONS HELPEN MET HET MAKEN VAN DE SCHOOTAAN ?? Redactie Schoot Aan schootaan@wsvdegoudenham.nl

Je bent van harte welkom !!

31


KIDSP

Wij wensen je een ..... zomer. 1

Welk liedje wordt hier gezongen?? 1

32


Sudoku

Voor het oplossen van de Sudoku gelden de volgende twee regels: * In elke rij (horizontaal) en elke kolom (verticaal) van het totale vierkant mag een gekozen getal (1 tot en met 6) telkens maar één keer voorkomen. * Binnen één mini-vierkant mag een getal (1 tot en met 6) ook maar één keer voorkomen

doolhof

Zoek de verschillen..

33


PLANTENREGISTER door SIA RUTJES

Grote Engelwortel Latijnse naam: Angelica Archangelica Familie: Apiaceae Familie van: Zeeuwsknoopje en Selderij

Herkomst: Oorspronkelijk uit Oost – Europa. Voor het eerst is de plant 1934 in Nederland gezien. Wordt regelmatig beschreven als zeldzaam maar in onze omgeving is dat zeker niet het geval. Als je met je bootje de maas afzakt richting de Biesbosch zie hem regelmatig met zijn grote bollen regelmatig langs de waterkant boven het andere groen uitkomen. Hij kan wel 2,5 meter hoog worden . Bloeitijd: van Mei tot Juli. Daarna droog hij mooi bruin op daarna zijn de bollen nog steeds zeer decoratief Bloeiwijze:Vanuit de stengel vormen tientallen kleine steeltjes samen een grote ronde bol. Aan het einde van elk steeltje zitten heel veel nog kleinere steeltjes, op elk steeltje zit een bloemetje. We noemen dit schermbloemen, honderden kleine bloemen vormen samen een grote bloem Kleur lichtgroen Geur: citroenachtig. Smaak: anijsachtig De plant is absoluut niet giftig

In de keuken

In het medicijnkastje

Gekonfijte stengels: onze voorouders aten gekonfijte stengels en geloofde dat ze energieverhogend waren. De stengels worden ook in likeur verwerkt. Blad stoven: lekker bij vis of je kunt er een bouillon van trekken. Wel even fijnsnijden voor gebruik. de Zaden: worden gedroogd en geperst. De olie verwerkt men in absint en gin.

tegen de pest: al in de middeleeuwen werd deze plant hiervoor gebruikt. Volgens een legende heeft aardsengel RafaĂŤl deze plant aangewezen als genezende plant. Daarom draagt hij ook de naam Engelwortel verder tegen Nervositeit, maagklachten, chronische verkoudheid en voorhoofdsholteontsteking

In eigen tuin Zaaien: is makkelijk uit het zaad te kweken. De plant is tweejarig. Het ene jaar stop je de zaadjes in een pot en verscheijn er een pluk groen wat op de selderij lijkt. In het tweede jaar komt er een bloem in de plant. Deze sierlijke Engelwortel houd niet van te droge grond. Het is een flinke plant en zaait zich makkelijk uit.

Sia Rutjes

34


ADVERTEERDERS HAVENWEEKEND ACTIVITEITENCOMMISSIE

35


36


HAVENWEEKEND ACTIVITEITENCOMMISSIE 25 EN 26 AUGUSTUS zie onze site voor programma

37


Activiteitenkalender 2012 28 juni

Laatste Donderdagavondwedstrijd, afsluitend barbecue

25 en 26 augustus

Havenweekend

1 en 2 september

Oetel Challenge

8 en 9 september

Maascup 2012 Maasbommel

15 september

4e werkdag (9:00 – 16 :00 uur)

16 september

‘De zomer voorbij’ vaartocht, kermis in Lith

22 en 23 september

Maascup 2012 Lithoijen

25 september

Introductie workshop schilderen

30 september

SOS-race afsluitende zeilwedstrijd

6 oktober

5e werkdag (9:00 – 16:00 uur)

13 oktober

Zuipschuitensluitingskroegentocht

26 oktober

Algemene Ledenvergadering

27 oktober

1e hijsdag najaar

3 november

2e hijsdag najaar

17 november

Gouden Casino

11 december

Kerstdecoraties maken

6 januari 2013

Nieuwjaarsborrel 2013

38


Kombuiskoken

Zomerstoofpotje van kip Alvast een voorproefje voor de zomer Bereidingstijd: 30-60 minuten

IngrediÍnten voor 4 personen 400 gram stukjes gemarineerde kipfilet 3 eetlepel olijfolie 250 gram wortelballetjes 100 gram peultjes 1 bosje gesneden lente-uitjes 450 gram voorgekookte krieltjes 2 eetlepels Provençaalse kruiden 2 dl witte wijn

Bereidingswijze Bak op hoog vuur de kipfilet in de olie. Voeg de wortel, peultjes, lente-uitjes en krieltjes toe. Bestrooi met de kruiden en blus af met de witte wijn. Laat nog 5 minuten pruttelen

39


LENTETOCHT (EXTRALARGE) We hadden er naar uitgekeken. Eindelijk het vooruitzicht van een paar dagen mooi weer. En laten we dat nou net treffen met Hemelvaart. Een klein briesje, een zonnetje en zo vertrokken op die donderdagochtend zes zeiljachten richting Empel. De families van Dinteren, Wijnands en Hooghof en de stellen Roelofs, Aarntzen en Wiersma. Een hoog Maxi-gehalte dus, maar onze Loper laat zich niet kennen en zo trekken we aardig gelijk op. In Empel is ruimte genoeg om allemaal een plekje te vinden. Even de benen strekken met de honden en genieten van het prachtige zicht op de uitgestrekte weide waar een heel kudde paarden door het gras galoppeert. Met weemoed werd nog even gekeken naar de plek waar vorig jaar onze barbecue aan een triest einde kwam na te zijn overreden door een niet al te stuurvaste Bossche dame. Nadat we allemaal ons prutje hebben gekookt (en gegeten natuurlijk, wordt er overal zoals gewoonlijk nog volop gebuurt. De nacht is na de mooie dag nog koud en echt buiten zitten wordt het die avond niet. Menig kachel wordt zelfs nog aangestookt. De volgende dag gaat het naar Den Bosch. Theo en Anita pakken de fiets, maar de rest loopt naar de bushalte een km of 2 verderop. Hier komen we natuurlijk net te laat en moeten we bijna een uur wachten. Maar ach, het is mooi weer, we hoeven en we moeten niets dus ook dat komen we wel weer te boven. Eigenlijk was de bedoeling om in Den Bosch te beginnen met koffie en een Bosche Bol bij Jan de Groot, maar we stappen al een halte eerder uit dan

gepland. Het is even opnieuw oriĂŤnteren maar de groep is gewoonweg te groot om samen op te trekken. De wegen splitsen zich en uiteindelijk zijn alleen Cees en ik bij Jan de Groot beland. Gigadruk daar. Dus maar goed dat we niet en masse daar naar toe gegaan zijn.

40


Ieder doet zijn ding, maar om vier uur treffen groepjes elkaar weer op de terrassen op de markt. De wind is fris, maar met een beetje goed positioneren zitten we toch lekker buiten. Het eten bij de Griek was vorig jaar goed bevallen en voor herhaling vatbaar. Door de drukte van het publiek dat in de omgeving van het restaurant overal buiten op straat aan de bartafels staat, komen we met vier gezinnen/stellen bij de Griek aan. Gelukkig is er nog plaats voor 13 personen. Het eten is nog net zo lekker als we ons herinnerden. We hadden goed gekeken wanneer de bus weer terugging dus we zijn bijtijds bij de opstaphalte bij het station. Het programma voor ons zeilrondje dat ons normaliter na Empel langs Kerkdriel en/of Alem voert was dit jaar aangepast. De Lentetocht was ook in het Hemelvaartsweekend gepland. Dus zaterdagmorgen werd koers gezet naar de bestemming die de Activiteitencommissie voor ons had geregeld: de haven van Heerewaarden. De vereniging daar had een openingstocht naar De Gouden Ham georganiseerd en er was dus genoeg plek voor de vele boten van De Gouden Ham die deelnamen aan deze lentetocht. Als we ons het goed herinneren waren er 71 deelnemers met 26 boten . De haven en het haventerrein zijn eigenlijk een klein onderdeel van een hele grote camping en hebben een wat andere uitstraling dan wij gewend zijn. Ook omdat de accommodatie daar commercieel wordt geexploiteerd. Gelukkig had de AC kunnen regelen dat we buiten op het terras mochten barbecueĂŤn. Dat was een succes. Voor de karaoke die was geregeld was helaas voor de organisatoren wat minder belangstelling. Maar ja, eindelijk mooi weer, dus wel te begrijpen dat de voorkeur van velen uitging naar gezellig buurten in de buitenlucht. De volgende ochtend had de AC geregeld dat we in 3 groepen een bezoek konden brengen aan Bezoekerscentrum De Grote Rivieren onder leiding van een 3-tal gidsen. We kregen een rondleiding door het oude dorp met een verhaal over de ontstaansgeschiedenis en wat het heeft betekend voor het dorp om eigenlijk een eiland te zijn tussen twee grote rivieren. Vervolgens een uiteenzetting over de rol van de steenfabrieken en wat er allemaal komt kijken bij het maken van een bak- of straatsteen en hoeveel verschillen er wel niet zijn. Allemaal afhankelijk van de soort klei en de wijze waarop deze werd gedroogd. Tenslotte werd over de rol en betekenis van de zalmvisserij voor het dorp verteld. Binnen in het bezoekerscentrum was van alles te zien met 41


ook veel actieve kijk- en doedingen voor de kinderen. En buiten in de tuin natuurlijk de oude schokker, met de nog ingerichte woonruimte die ons een kijkje geeft in het leven van de vissers die vroeger met deze schepen de Rijn opvoeren en dan maanden van huis waren om daar op zalm te vissen. Maar aan alles komt een eind dus rond een uur of twee wilden we weer vertrekken om weer bijtijds bij de sluis van Lith te zijn. Maar we hoefden ons niet te haasten. De sluis bleek al vanaf de vorige dag te kampen met problemen en er werd niet geschut. Gelukkig voor ons was het oponthoud maar van korte duur. Anderen, zo hoorden we later hadden anderhalve dag bij de sluis liggen wachten. Toen we dan ook uiteindelijk bij de sluis arriveerden leek het daar wel een topdag in de zomer. Het was er een drukte van belang. De langparkeerders kregen al het angstzweet dat al die nieuwkomers nu de sluis zouden laten dichtslibben waardoor ze nog een schutting zouden moeten wachten. Gelukkig viel dat allemaal mee. Het was een beetje passen en meten, maar volgens mij heeft iedereen die dat wilde mee kunnen schutten. Zon volop, maar wind ho-maar. Op de motor ging het daarom huiswaarts, waar we moe (waarvan eigenlijk?) maar voldaan (dat zeker!) tegen het eind van de middag weer aankwamen. En dan is het natuurlijk afkicken geblazen want de dag daarna was er voor de meesten van ons toch gewoon weer die wekker die ’s morgens aangeeft dat je bij je baas wordt verwacht. Maar het was een heerlijk weekend. Met dank ook aan de AC die er een zeer leuk programma van heeft weten te maken. Het valt ook niet mee om elk jaar weer iets origineels te bedenken. Ze zijn er in ieder geval dit jaar weer in geslaagd om de Lentetocht op de kaart te zetten. Bedankt ! Annuska en Cees Wiersma Loper ‘Windbreker’

42


43


44


Colofon Bestuur voorzitter: Leo van Beuningen, T 0487-522471 vice voorzitter: Jan-Willem van Zwam, T 0487-594462 secretariaat: Theo Roelofs, T 0487-522950 Luit 15, 664DS Ewijk secretaris@wsvdegoudenham.nl penningmeester: Sjoerd Hooghof bestuursleden: Hans Aarntzen, T 06-29514720 Henk van der Heide, T 0487-595959 Gerard van Elk

Havencommissie/ Beheer loods: Co Loeffen, T 06-16366917 havencommissaris@wsvdegoudenham.nl Havenmeester: Fons van Raak, T 0487-562364 Beheerder clubhuis: Adri van Uden Activiteitencommissie: Chris Rengers Ans van Heese Jos茅 Heimans Joost van Heck Karel Terlinge Lilian Berends AC@wsvdegoudenham.nl Zeilcommissie: Theo van Dinteren Erik van de Berg Roland Verploegen Jeugdzeilcommissie: Beata Neerhoff Twan Vogel Erik van de Berg Tommie Meulemans Redactie: Ilona van Gelder, penningmeester T 06-22230848 Diny van Rossum Jos茅 Kooymans Bregje Raap van Sleuwen Annuska Wiersma Nieuwe kopij v贸贸r: 8 oktober 2012 schootaan@wsvdegoudenham.nl

45

Profile for WSV Gouden Ham

Schootaan Zomer 2012  

Schootaan zomer 2012

Schootaan Zomer 2012  

Schootaan zomer 2012

Advertisement