a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

1


IN DEZE SCHOOT AAN:

Van de voorzitter

4

Van het bestuur

5

Lentetocht

7

Renske & Tom en de wondere zeilwereld In de ban van de Compean

10

Nog even en dan………

11

De recreatievaart en natuur(vriende)lijke Maasoevers

12

Pieternel 115 jarige bezienswaardigheid

17

Wegwijs op natuurijs

19

Vastzitten

20

Kidspagina

22

Plantenregister

23

Activiteitenkalender 2014

25

Impressie kerstversiering

26

Kombuiskeuken

27

Colofon

28

2


3


VAN DE VOORZITTER Van de voorzitter Het jaar 2013 loopt al weer ten einde. De dagen zijn al weer flink aan het inkorten en de eerste koufronten dienen zich aan. Misschien ligt er wel sneeuw, ten tijde u dit leest. De meeste boten staan op de kant. Bij de twee hijsdagen is wel gebleken dat de uitbreiding van de verharding langs de afspuitplaats zijn dienst heeft bewezen. Iedereen zal de boot wel winterklaar hebben in afwachting van het nieuwe vaarseizoen. Alhoewel dat niet voor iedereen geldt, want er zijn een paar fanatici die de hele winter door meedoen aan zeilwedstrijden vanuit het in de Brabantse Biesbosch gelegen Drimmelen. Ria en ik houden meer van de warmte dus wij zoeken deze winter beslist een keertje de warme zon op. Dat doen er trouwens wel meer binnen onze vereniging, zo heb ik gehoord. In de winterperiode zijn er ook seniorendagen. Deze dagen zijn in principe elke 1e en 3e woensdag van de maand, gerekend van de 2e hijsdag in de herfst. Op seniorendagen is iedereen welkom, maar het woord zegt het al, het is een dag die voornamelijk ingevuld wordt door de 55-plussers binnen de vereniging. Tijdens de seniorendagen worden er van allerlei kleine klusjes gedaan die tijdens het seizoen zijn blijven liggen en af en toe wordt er ook een ontspannend uitstapje gemaakt en de dames zijn vaak creatief bezig met het maken van decoraties en elk jaar wordt ook de kantine in kerstsfeer gedompeld. Vanuit het bestuur kan ik melden dat we naast de lopende zaken de afgelopen periode druk doende zijn geweest met de renovatie van steiger A. Tijdens de afgelopen ledenvergadering hebben de leden aangegeven dat met verdere uitwerking kan worden doorgegaan, waarbij een kleine uitbreiding van ligplaatsen wordt meegenomen. Afgesproken is dat qua kosten er een scheiding zal worden gemaakt tussen noodzakelijk voor vervanging en vervanging met uitbreiding. Uitgangspunt is dat de uitbreiding geen verhoging van liggeld mag betekenen. Voor de uitbreiding zijn we ook nog afhankelijk van Rijkswaterstaat, zij moeten dit namelijk goedkeuren. Het afgelopen jaar overziend kunnen we concluderen dat het voorjaar wat minder was, maar daar stond tegenover dat we een geweldige watersportzomer hebben gehad. Voor ons als vereniging was het weer een goed jaar. We hebben veel tot stand kunnen brengen, mede door inzet van vele vrijwilligers, die ik daarvoor namens de hele vereniging hartelijk wil danken en financieel was het ook weer een goed jaar, we hebben namelijk alles kunnen betalen wat we van plan waren en hebben zelfs nog een klein beetje geld over. Ik wens u alle hele fijne feestdagen en een bijzonder goed begin van het nieuwe jaar en tot ziens ergens op de haven of anders op de nieuwjaarsreceptie die op zondag 5 januari 2014 in onze kantine wordt gehouden. Leo van Beuningen

4


VAN HET BESTUUR

De haven heeft een AED en we roepen u op om ook onze haven “HART-safe” te maken!!

Een AED kan levens redden. Maar waar vind ik snel een AED in mijn buurt als dat nodig is? Op veel plekken in Nederland zijn AED's te vinden. In openbare gebouwen, sportverenigingen, winkelcentra of pretparken. U herkent een AED bij u in de buurt aan het groene AED-logo.

Er zijn veel initiatieven om locaties van AED’s in Nederland in kaart te brengen. Een goed landelijk registratiesysteem ontbreekt op dit moment echter nog.

Op onder andere www.aed4.eu vindt u locaties van AED's die aangemeld zijn in dit systeem. AED4.eu heeft een gratis App voor uw mobiele telefoon (iPhone of Android) of iPad. Hier kunt u zoeken naar de dichtstbijzijnde AED.

Reanimatieoproepsysteem Bij een 112-melding van een (mogelijke) hartstilstand stuurt de Meldkamer Ambulancezorg (MKA) volgens protocol altijd 2 ambulances naar het slachtoffer en wordt het oproepsysteem van HartslagNu of Hartveilig Wonen automatisch geactiveerd. Het doel is om op deze manier genoeg hulpverleners en AED's te vinden. Dit verloopt in een aantal stappen:

  

de meldkamer krijgt via 112 een oproep voor een reanimatie binnen het systeem zoekt naar hulpverleners die zich in een straal van 500 meter vanaf het slachtoffer bevinden. Indien nodig wordt de straal uitgebreid naar maximaal 1000 meter via een sms-bericht krijgen deze hulpverleners de locatie van een slachtoffer door

5


ONZE HAVEN “HART-SAFE “ Dat willen wij graag, maar…… Daarvoor hebben wij ook U nodig !!!!!!

Bent u in het bezit van een AED certificaat? Wilt U daarmee helpen onze haven “hartsafe” te maken? Meldt U dan aan als burger hulpverlener bij: Hartslagnu.nl.

U kunt zich registreren voor meerdere plaatsen.

Ons adres: wsv de Gouden Ham. Kreijendijk 2 Maas bommel.

Meer weten? mail; gm.van.elk@hetnet.nl

6


Noot redactie: het kan voorkomen dat de eigen bijdrage van ledenna sluitingsdatum copij aankomen. Omdat we de eigen bijdragen van leden zeer waarderen, kan het zijn dat deze stukken in een latere iutgave geplaatst.

De lentetocht. Op 4 en 5 mei was de lentetocht. We begonnen met een kopje koffie op het terras. Het AC vertelde wat we gingen doen. Na de koffie zijn we naar Kerkdriel gevaren. In Kerkdriel zijn we met de spelletjes begonnen. Ikzelf vond het gatenkaas spel heel leuk en ook het kruisboogschieten. Co, kun jij ook een gatenkaasspel maken? Voor het eten had het AC een frietkar geregeld. Je mocht ’s Avonds zoveel patat eten als je wou. Mijn papa heeft 5 frikadellen speciaal en twee puntzakken friet op. Maar het kan nog beter, JW had nog meer op. En dat allemaal gratis!!! was er nog een leuke quiz. 7

’s Avonds


Na de quiz zorgde Wim voor de muziek, van “Boer Harms uit Drenthe” tot “Old Dan Tucker”, alles kwam voorbij. Als lekkere afsluiting kregen iedereen nog één of meer lekkere broodjes met gebakken ei. En de volgende morgen hebben we lekker koffie gedronken en gebak gegeten. Daarna zijn de meesten naar huis gevaren en een paar zijn lekker met vakantie gegaan.

AC bedankt voor de organisatie het was weer ouderwets gezellig.

Siebe Hooghof

8


9


In de ban van de Compaen!

Enkelen van jullie hebben ons inmiddels wel eens voorbij zien komen, die jongen met pet & dat meisje die er telkens met de boot van Wim van Zwam vandoor gaan. Ik kan u hierbij mededelen, wij hebben met liefde de Compaen geadopteerd. Ons co-ouderschap met Wim en Ilona (mijn moeder) bevalt ons uitstekend! Onze zeilexpeditie was zonder dit dynamische duo absoluut niet mogelijk geweest, iets waarvoor we ze ook enorm dankbaar zijn! Daarnaast was het nooit iets geworden zonder de enorm liefdevolle begeleiding van Hennie & zijn José. Dankzij het vele kitesurfen hebben we wel een idee van hoe de wind werkt en wat dit met grote oppervlakken doek doet, maar de logica van een boot is dan toch weer iets anders. Vooral Tom blijkt een natuurtalent te zijn – al ben ik natuurlijk niet geheel objectief – wat de goedkeuring van Hennie kan verdragen, met zelfs wat wedstrijdactiviteiten tot gevolg. Hoorden wij wel eens spannende verhalen over afgunst binnen havens, in de verenigingshaven van Maasbommel is alles pais en vree. Echt heel leuk om het enthousiasme voor het zeilen bij elk persoon op de haven te zien. Of het nu een passant is, de grote baas Meneer De Havenmeester of je buurboot, altijd een vriendelijk woord of hulp met zeilzaken. Het kloppende hart van de haven is natuurlijk de bar, waar menig drankje genuttigd wordt tegen tarieven die alleen mogelijk zijn door een actief verenigingshart. De dagen waarop de boten erin of eruit gaan bewijzen wederom de mogelijkheden die een groot draagvlak biedt. Van het uittillen tot het wegrijden, het schoonspuiten tot het inparkeren, aan alles is gedacht en iedereen helpt elkaar. En voordat u denkt dat wij alleen maar mensen met aureooltjes voorbij hebben zien komen – de duidelijke taal die erbij gesproken wordt laat zien dat het ook niet allemaal engeltjes zijn. Men schroomt in Maasbommel niet om de eerlijke mening te delen met de rest maar let’s face it, deze eerlijkheid is juist wel te waarderen. De afgelopen zomer hebben we alle hoeken van de Ham verkend omdat we zonder strijkinstallatie (nog) niet zo ver komen. Ondanks de beperkte beweegruimte zijn de zonsopkomsten & -ondergangen niet minder prachtig! En de avonden waarop we besloten dat je ook midden in je werkweek op de Ham vakantie kunt vieren - met een wijntje en sushi op het dek, gevolgd een vroege morgensessie om tot slot via de douche thuis gewoon op tijd op je kantoor te zijn – zijn niet minder memorabel dan wilde zeilavonturen ergens midden op een grote oceaan. Al liggen die laatsten vast ook ergens voor ons in het verschiet.

Terwijl ik dit voor u typ, rijden we door Australië in onze camper, ondertussen genietend van een prachtige zonsondergang in een klimaatje waar onze bootjes in de haven erg vrolijk van zouden worden. Het is hier dat we met een grote glimlach denken aan ‘onze’ Compaen, die goed ingepakt ligt te wachten op de dag dat ze weer klaargemaakt wordt voor een nieuw seizoen op de Ham vol gezelligheid, waterpret én… het verenigingsleven!

10


Nog even en dan… liggen. Daarentegen werd er wel weer druk gezeild tijdens de donderdagavondcompetitie. Er waren veel deelnemers en vele successen werden behaald.

Net voor ik dit stukje ga schrijven, rijd ik nog even naar de boot. Sinds een goede maand staat hij op de wal en ik slaap rustiger als ik met enige regelmaat controleer of alles in orde is. Zeker nu we begin november werden geconfronteerd met de eerste herfststorm, leek me een nieuwe periodieke controle gewenst. Alles blijkt in orde, dus geen reden tot ongerustheid. Wel moet ik bekennen dat ik altijd een beetje depressief wordt van zo’n botenbergplaats in de winter. Alles is koud, nat en grauw en dergelijke omstandigheden zijn ook weinig aantrekkelijk voor het uitvoeren van de nodige klussen. In het najaar, als de boot de kant op gaat, neem ik mij voor het nodige te doen. En elk jaar wordt het weer een race tegen de klok om alles voor elkaar te krijgen. Maar vanwege de korte dagen en de lage temperaturen kan ik mij er niet toe zetten aan de slag te gaan. Met een blik over de dicht opeen gepakte boten laat ik het afgelopen jaar de revue passeren.

De maanden juli en augustus waren daarentegen wel prachtig. Dus, diegenen die nog op zomervakantie zijn gegaan met de boot, hebben toch nog kunnen genieten in Nederland. Het havenweekend was weer geweldig. Er werd op het feest volop gedanst en iedereen genoot ervan. En weet u nog… De Maascup en de SOS race. Wat een geweldige mooie dagen. Wie kan zich nog de sluitingstocht herinneren? Deze toch moest namelijk worden geannuleerd. Wat een noodweer. Iedereen bleef heerlijk keuvelen in de kantine onder het genot van een kop erwtensoep. Dat dan weer wel. Als we onze kantine toch niet hadden, wat moesten we dan? Er zijn maar weinig watersportverenigingen die zo’n mooi clubhuis hebben…..

Het voorjaar van 2013 is superslecht geweest. Vanaf maart tot en met juni is er weinig gezeild op de Gouden Ham, gebarbecued of overnacht op de boot. Wel hebben we veel bij Adri in de kantine gezeten. Adri, Anja en Robbie deden er alles aan om het toch nog gezellig te maken, tijdens het slechte weer. Het was te merken aan de voorraden op de boten. Veel bier, wijn en nootjes zijn blijven

Ik sluit de boot af, kijk nog een keer rond of ook bij de buren alles in orde is en haast mij dan naar huis. Nog even en dan kunnen we ons geliefde jacht weer gereed maken voor een nieuw seizoen. Het zal ongetwijfeld weer een jaar vol afwisseling worden; een seizoen dat veel te snel voorbij gaat.

11


De recreatievaart en natuur(vriende)lijke Maasoevers Water. Wegen. Werken. Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat legt langs de Maas in Limburg, Gelderland en Noord-Brabant vele kilometers natuurlijke en natuurvriendelijke oevers aan. Daarmee herstelt het leefgebied van planten en dieren bij de rivier en verbetert de waterkwaliteit. Ook heeft de rivier bij hoogwater meer ruimte om het water af te voeren. Met de nieuwe oevers verdwijnt de harde, rechte oeverlijn. Daarvoor in de plaats komt een geleidelijke overgang van water naar land met een grilliger oeverlijn. Wat betekent dit voor u als recreatievaarder? Bakens of tonnen begrenzen het vaarwater Belangrijk om te weten is dat het vaarwater niet smaller of breder wordt door het aanleggen van natuurlijke en natuurvriendelijke oevers. Met andere woorden: er is nog net zoveel plaats om te varen als voorheen. Dat neemt niet weg dat het voor schippers lastiger kan zijn om zich te oriĂŤnteren nu die rechte oeverlijn wegvalt. Om ook in de nieuwe situatie de weg te wijzen, markeert Rijkswaterstaat waar nodig de grens van het vaarwater. Dat gebeurt door op regelmatige afstand van 12


elkaar aan weerszijden van de Maas extra bakens en/of tonnen te plaatsen, in stroomafwaartse richting aan de rechterzijde rood en aan de linkerzijde groen. Afhankelijk van de situatie staat deze markering op de wal of in het water ter hoogte van de oude oever. Vaar zoveel mogelijk stuurboordwal Recreatievaart wordt verzocht bij drukte op de Maas niet onnodig in het midden te varen, maar in het vaarwater zoveel als mogelijk aan stuurboordwal te varen en zo beroepsvaart de ruimte te geven. Let op: onder water kunnen stenen liggen Ook al is boven water geen steen meer te zien en heeft zich een zandstrandje gevormd, onder water kunnen wel degelijk nog verdedigingsstenen liggen. Daarnaast zijn er locaties waar onder water, parallel aan de rivier, een zogenoemde vooroever of langsdam van steen is aangelegd. Ook deze is bij normale of hoge waterstanden niet te zien. Waar nodig markeert Rijkswaterstaat het bevaarbare gedeelte van de rivier met bakens en/of tonnen. De zone tussen land en de markering is dus niet bevaarbaar. Tips voor de recreatievaart • Geef beroepsvaart de ruimte door niet onnodig in het midden te varen: vaar zoveel als mogelijk stuurboordwal in het vaarwater. Vaar binnen de bakens en tonnen. Daar is de diepgang gegarandeerd voldoende. • De zone tussen land en baken/ton is niet bevaarbaar; het is er ondiep of er liggen oeververdedigingsstenen onder water. Waterkwaliteit In 2000 zijn in de Europese Unie onder de noemer Kaderrichtlijn Water (KRW) bindende afspraken gemaakt om de waterkwaliteit in chemisch en ecologisch goede toestand terug te brengen. In dat verband heeft Nederland besloten een groot deel van de Maasoevers her in te richten. Dat gebeurt zodanig dat andere hoofdfuncties van de rivier, zoals een veilige vaarweg voor de scheepvaart, niet in het gedrang komen. Natuurlijke oevers Rijkswaterstaat probeert zoveel mogelijk natuurlijke oevers langs de Maas te realiseren. Op die locaties mogen natuurlijke rivierprocessen als erosie en sedimentatie de oeverzone weer zoveel mogelijk vormgeven. Een natuurlijke oever is erop gericht de waterkwaliteit te verbeteren door het leefgebied van plant en dier te herstellen. Door de stenen oeverbekleding weg te halen wordt een minder steile overgang gevormd en kunnen er water- en oeverplanten groeien. Tussen de planten kunnen dieren (vis en kleine waterdiertjes) opgroeien, naar voedsel zoeken en schuilen. Ook ontstaan waardevolle steilranden waar vogelsoorten die van nature in dit rivierengebied 13


thuishoren kunnen broeden, zoals de ijsvogel en oeverzwaluw. Onverdedigde oevers dragen vanwege hun rivierverruimende werking tevens bij aan het verbeteren van de hoogwaterveiligheid; doordat de Maas minder strak in haar jasje komt te zitten, heeft de rivier meer ruimte om het water bij hoogwater af te voeren. In de loop van de tijd neemt de intensiteit van de erosie af en bereikt de oever geleidelijk een evenwichtstoestand. Op sommige locaties is teveel erosie echter ongewenst. Omdat zich bijvoorbeeld op korte afstand een dijk of weg bevindt, of omdat de vaarweg door inwerking van stroming van plaats zou kunnen veranderen. In dat geval laat Rijkswaterstaat vaak de stenen onder water liggen om de erosie te beheersen. Dit gebeurt onder meer bij risicovolle buitenbochten. Natuurvriendelijke oevers Waar het aanleggen van een natuurlijke oever niet mogelijk is, probeert Rijkswaterstaat toch ecologisch gunstige condities te creĂŤren om aan de doelen van de Kaderrichtlijn Water te voldoen. Dan spreken we over een natuurvriendelijke oever, die niet door de rivier, maar door Rijkswaterstaat wordt vormgegeven en in stand wordt gehouden. In deze gevallen zal vrijwel altijd de volledige 25 tot 75 meter beschikbare strook grond machinaal flauw afgegraven worden, zodat een geleidelijke overgang van water naar land ontstaat. Ook oevers met een

geul en/of vooroever (stenen dammetje parallel aan de rivier dat als golfbreker fungeert) rekenen we tot de natuurvriendelijke oevers.

14


Uitvoering in etappes Dit project wordt niet in ĂŠĂŠn keer, maar in verschillende fasen uitgevoerd. De eerste fase van ruim 36 km, verdeeld over verschillende kleine trajecten in Limburg, Gelderland en NoordBrabant, is klaar. Een tweede pakket aan oevertrajecten in deze provincies is in uitvoering en begin 2014 zal naar verwachting bekend zijn welke aannemer de derde fase gaat realiseren. Op sommige plaatsen is de Maasoever overigens van oorsprong al natuurlijk, zoals delen van de Grensmaas in Limburg en bij Empel in Noord-Brabant. Deze oevers zijn nooit met steen versterkt en hebben daardoor altijd een natuurlijk karakter gehad. Daarnaast heeft Rijkswaterstaat op een aantal locaties eerder al de oever opnieuw ingericht, zoals bij Paaldere-Het Wild in de gemeente Oss. Kijk voor meer informatie op www.rijkswaterstaat.nl/maasoevers en www.varendoejesamen.nl of bel 0800-8002 (zeven dagen per week, gratis) Aan ze informatie kunnen geen rechten worden ontleend

15


16


17


18


Binnen onze watersportvereniging is een groep die ook in de winter graag het water op gaat .. maar dan wel het bevroren water . Het is nog niet mogelijk om een top tien te maken van leuke toertochten want die zijn nu nog niet bekend. Maar als voorbereiding de twintig veiligheidsregels (verkort weergegeven) . Deze staan vermeld op de site van de KNSB . Wij hopen dat er veel toertochten gereden kunnen worden.

Twintig gouden veiligheidsregels Iedereen moet plezier kunnen beleven aan schaatsen op natuurijs. Veiligheid speelt hierbij een belangrijke en cruciale rol. Ieder jaar vallen er op natuurijs gewonden, soms met ernstige afloop. Neem daarom de onderstaande 20 ’gouden’ regels in acht. Lees ze goed door als je van plan bent om op natuurijs te schaatsen.

Voorbereiding 1. Ga er nooit alleen op uit op natuurijs 2. Stel je op de hoogte van de locale ijssituatie 3. Neem touw, ijspriem, ijsstok en een fluitje mee 4. Neem een voldoende uitgeruste EHBO-set mee 5. Draag hoofdbescherming 6. Zorg bij felle kou voor extra bescherming 7. Zorg voor goed passende en scherpe schaatsen 8. Neem een mobiele telefoon en reserve kleding mee Op het ijs 9. Zorg dat je op ’goedgekeurd’ ijs schaatst 10. Let op kleurveranderingen, randen en scheuren in het ijs 11. Let extra op bij bruggen, vogels, riet, waterplanten en overhangende takken 12. Houd voldoende afstand van elkaar 13. IJs aan de walkant, vooral de kant waar de zon op schijnt, is altijd zwakker 14. Wees altijd op je hoede voor windwakken 15. Pas op bij lozingsplaatsen, plekken waar waterwegen op elkaar uitkomen en bij vaargeulen. 16. Pas op bij kistwerken 17. Wees extra waakzaam bij mist 18. Zorg dat je voor het donker thuis bent 19. Ga nooit schaatsen op ijs waar sneeuw op ligt 20. Ga bij twijfel altijd terug

19


Vastzitten

Niet alleen de huizenmarkt, ook de botenmarkt zit muurvast. Iedereen blijft op zijn geld zitten. Afgezien van de mensen die op zwart zaad zitten dan. Gevolg is dat iedereen zijn eigen boot houdt. Als je hem zou willen verkopen, raak je hem niet kwijt en een boot kopen doe je in deze barre tijden niet, want je zit op je geld, dan wel zwarte zaad. En op je eigen boot dus, met je eigen partner, want scheiden doen we ook niet meer. Ik durf te beweren dat de op slot zittende huizen- en botenmarkt ertoe heeft geleid dat ook de relatiemarkt verziekt is. Er komen geen vers gescheiden mannen of vrouwen meer bij. Wie kan het zich nog veroorloven om uit elkaar te gaan? “Cd voor jou cd voor mij” is nog niet zo ingewikkeld, maar hoe doe je dat met een huis en een boot als je ze niet te gelde kunt maken? Schrijnende gevallen. De vrouw (of man) die het altijd had over “jouw boot”, denkt daar bij een op handen zijnde scheiding opeens heel anders over: “Ik heb recht op de helft van de waarde van onze boot.” Bleven mensen met een uitgeblust huwelijk vroeger vooral voor de kinderen bij elkaar, diezelfde mensen kunnen nu, ondanks dat die kinderen allang de deur uit zijn, nog steeds geen kant

op. Al die stellen die liever elkaars ex zouden zijn, moeten zien dat ze er toch nog wat van maken op hun te kleine bootje. Dat doen ze om te beginnen door de schijn op te houden en allebei in dezelfde Helly Hansenjas te gaan lopen. Uniseks gekleed gaan ze vervolgens het dorp in. Hij naar de watersportwinkel om overbodige elektronica en glimmende dingetjes te kopen, zij naar de supermarkt om wijn, kruidenbitter en lekkere hapjes in te slaan. Dan lopen ze weer uniseks terug naar hun boot en nodigen de buren uit voor een borrel, want die hebben hopelijk wel wat gespreksstof. Veel drinken en dan wordt het vanzelf gezellig. “Leuk stel”, zeggen ze naderhand tegen elkaar over hun buren. Terwijl ook daar de vaart er allang uit is. Natuurlijk zijn er ook legio gevallen waarbij hij en zij nog steeds dolgelukkig met elkaar en hun boot zijn, maar daar wil ik het niet over hebben. Die mensen vind ik saai, of nee… ik bedoel… daar ben ik een beetje jaloers op. (Uit: Waterkampioen, geschreven door publiciste Pam van Vliet.)

20


21


KIDSPAGINA

KNUTSELEN IN DE KERSTVAKANTIE

Een kerstengel maken van wit papier...

Maak een kerstslinger !!! Gebruik hiervoor crepepapier , kerstpapier of of gewoon gekleurd papier. Vouw het papier om en om (als een harmonica) en teken op een kan het patroon. Knip netjes langs de randjes en klaar is je kerstslinger...... Een kerstslinger van eierdozen.

Pak wat groen papier, knip een hoge driehoek en vouw een kerstboom. Steek er een cocktailprikkerdoor en zet het op een kurk.

22


Grote kattenstaart Latijnse naam : Lythrum salicaria Familie: Lytthaceae

Herkomst: De plant komt algemeen voor in de ruigtes (plaats met wild door elkaar groeiend gewas) op het noordelijk halfrond. In Noord Amerika is de soortt ingevoerd. Bloeitijd : De bloeiperiode loopt van eind juni tot begin september. De grote kattenstaart is een 0,5-1 m hoge vaste plant. De soortaanduiding salicaria betekent: met blad dat lijkt op een wilgenblad. De lange rechtopstaande, vierkante stengels zijn meestal onvertakt en hebben vier in de lengte verlopende strepen. De 1-1,6 cm grote bloemen groeien in schrijnkransen uit de oksels van de bovenste bladen, elk heeft vier tot meestal zes kroonbladen en twaalf meeldraden Kleur : Paarsrode bloemen. Geur : geen Smaak : onbekend De soortaanduiding salicaria betekent: met blad dat lijkt op een wilgenblad.

Gebruik vroeger: Doordat de stengel en de bladeren tanine bevatten, werd het vroeger in de leerlooierij gebruikt. Het wortelsap levert een rode kleurstof voor het verven van wol.

In het medicijnkastje Vroeger werd de plant ingezet voor haar bloedstelpende werking, tegen diarree, dysenterie, maagslijmvliesontsteking en vlektyfus.

Vlinders De grote kattenstaart is waardplant oftewel gastheer voor de kattenstaartdikpootbij. Het boomblauwtje gebruikt onder meer de grote kattenstaart voor haar tweede generatie eitjes. De plant is nectarplant voor de grote honingbij Kattenstaartdikpootbij

Boomblauwtje

23

Honingbij


24


Activiteitenkalender 2014 5 januari

Nieuwjaarsborrel

1 maart

aanvullend vaarbewijs

21 maart

Jaarvergadering

22 maart

1ste hijsdag

23 maart

jeugdfestijn (tot 12 jaar)

5 april

2de hijsdag

12 april

1ste werkdag

12 april

start donderdagavond wedstrijden

3 & 4 mei

lentetocht

10 mei

2de werkdag

15 juni

paracruise

21 juni

3de werkdag

3 juli wedstrijden

afsluiting donderdagavond

30 & 31 augustus

havenweekend

13 september

4de werkdag

28 septemvber

SOS tocht

4 oktober

5de werkdag

12 oktober

sluitingstocht

24 oktober

algemene ledenvergadering

25 oktober

1ste hijsdag

1 november

2de hijsdag

29 november

gouden casino

9 december

kerstdecoraties maken

4 januari 2015

nieuwjaarsborrel 2015

25


Foto impressie Kerstdecoraties 2013

26


Kombuiskoken FRANSE ZUURKOOLSCHOTEL IngediĂŤnten (4 personen)

250 gr. Lamsboutjes ĂĄ la minute 4 eetlepels olijfolie 1 zak krielaardappels 2 teentje knoflook Zout/peper 1 pak wijnzuurkool 100gr. Magere spekreepjes

Bereiden: Lamsboutlapjes in reepjes snijden. In wok of braadpan 2 eetlepels olie verhitten. Aardappels in ca. 8 minuten bruin bvakken, af en toe omscheppen. Knoflook pellen en in plakjes snijden. 1 eetlepel olie toevoegen. Reepjes vlees en knoflook ca. 3 minuten meebakken. Op smaak brengen met zout en peper. Intussen in pan 1 eetlepel olie verhitten. Spekreepjes ca. 2 minuten bakken. Zuurkool erdoor scheppenen ca. 4 minuten meewarmen. Zuurtkool eventueel afgieten en op smaak brengen met peper. Zuurkool over 4 borden verdelen, aardappelschotrel eromheen scheppen.

Bereidinigstijd : ca. 30 min.

Smakelijk eten!!

27


28


Colofon Bestuur voorzitter: Leo van Beuningen, T 0487-522471 vice voorzitter: Jan-Willem van Zwam, T 0487-594462 secretariaat: Theo Roelofs, T 0487-522950 Luit 15, 664DS Ewijk secretaris@wsvdegoudenham.nl penningmeester: Sjoerd Hooghof bestuursleden: Hans Aarntzen, T 06-29514720 Henk van der Heide, T 0487-595959 Gerard van Elk

Havencommissie/ Beheer loods: Co Loeffen, T 06-16366917 havencommissaris@wsvdegoudenham.nl Havenmeester: Adri van Uden, T 0487-562364 Beheerders clubhuis: Anja en Rob Activiteitencommissie: Chris Rengers Ans van Heese Jos茅 van Oosteren Joost van Heck Lilian Berends AC@wsvdegoudenham.nl Zeilcommissie: Theo van Dinteren Erik van de Berg Roland Verploegen Jeugdzeilcommissie: Beata Neerhoff Twan Vogel Erik van de Berg Tommie Meulemans Redactie: Ilona van Gelder, penningmeester T 06-22230848 Diny van Rossum Jos茅 Kooymans Bregje Raap van Sleuwen Annuska Wiersma Nieuwe kopij v贸贸r: 15 juni 2014 schootaan@wsvdegoudenham.nl

29

Profile for WSV Gouden Ham

Schoot Aan Winter 2013  

Uitgave voor leden en belangstellenden van Watersportvereniging De Gouden Ham

Schoot Aan Winter 2013  

Uitgave voor leden en belangstellenden van Watersportvereniging De Gouden Ham

Advertisement