a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1


IN DEZE SCHOOT AAN:

Van de voorzitter

4

Zomeridylle

6

De Oostzeevaarders

7

Nieuwkomer bij de donderdagavond wedstrijden

9

Plantenregister

10

HĂŠ, dat wist ik niet

11

Varen doe je samen – Zuid Holland

12

Kort verslag MaasCup

14

Kombuiskoken

16

SOS-inhaalrace

17

Boeken Top 10

19

Mensen met een boot

23

Sluitingstocht naar Batenburg

24

Lieronderhoud

27

Wie is wie

29

Knutselen voor de feestdagen

33

Activiteitenkalender 2014-2015

34

Checklist en tips Boot winterklaar

36

2


3


VAN DE VOORZITTER Van de voorzitter, Wat gaat de tijd toch snel! Het seizoen is alweer voorbij en heel veel boten staan weer op de kant. Het jaar 2014 kan de boeken in als een heel goed vaarseizoen. Alleen de maand augustus was nat en koud. Het afgelopen jaar zijn weer een aantal voorzieningen op onze haven tot stand gekomen. Zo is er een mooie speeltuin voor de kleintjes met dank aan de senioren-“dagen” tot stand gekomen. Rondom de afspuitplaats is het terrein verhard, zodat het rond de afspuitplaats geen modderpoel meer wordt en waardoor er logistiek ook het een en ander verbeterd is. Ook het op een na laatste deel van de vernieuwing van de elektravoorziening op steiger C is gerealiseerd. Het laatste deel zal meegenomen worden met de vervanging(vernieuwing) van steiger A. Dit onderdeel heeft het laatste jaar veelvuldig op de agenda van het bestuur gestaan. We zijn nu zover dat we weten hoe het er allemaal uit moet komen te zien. De tekeningen daarvoor zijn gereed en we hebben overleg gehad met de gemeente West Maas en Waal, omdat we hiervoor een omgevingsvergunning nodig hebben. Echter, er ligt een uitspraak van de Raad van State dat de gemeente voor 25 juni 2015 een nieuw bestemmingsplan voor het gebied “De Gouden Ham” moet hebben, waarin goed geregeld is welke en zo ja hoeveel uitbreidingsmogelijkheden bestaande jachthavens bestemmingsplanmatig hebben c.q. krijgen.

We hebben met de gemeente afgesproken dat onze aanvraag voor vervanging en kleine aanpassing van steiger A mee zal liften met deze bestemmingsplanprocedure. Dit betekent wel dat we een jaar later deze steiger kunnen vervangen en aanpassen, maar het scheelt ons ook aanmerkelijk in de kosten, in ieder geval zodanig dat een jaar wachten de moeite loont. Dit bekent ook dat de uitgifte van obligaties ook een jaar op zal schuiven. We zijn wel zeer verheugd dat vele leden zich hebben aangemeld voor deze obligatielening en we gaan ervan uit dat een jaar uitstel daar geen invloed op heeft. We blijven de leden in ieder geval op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

4


In het jaar 2015, om precies te zijn op 27 juni 2015 bestaat de vereniging precies 40 jaar. We willen dit niet geheel onopgemerkt voorbij laten gaan. We zijn met de Activiteiten Commissie in overleg om hieraan een gepaste invulling te geven. Noteert u de 27e juni vast in uw agenda? De laatste jaren krijgen we steeds meer inschrijvingen tot lidmaatschap en de wachtlijst voor een ligplaats is daarmee dus groeiende. Het is natuurlijk fantastisch dat men graag lid wil worden van onze vereniging, maar er is nu al een wachttijd van ongeveer 6 à 7 jaar. Omdat we de wachtlijst niet onnodig willen laten groeien en dus mensen moeten teleurstellen, hebben we afgelopen jaar besloten een ledenstop in te voeren. Dat geldt overigens niet voor jeugdleden. De donkere dagen komen er weer aan en ik wens u allen een heel fijn en gezellig winterseizoen toe en kom een keer op een zondag een kopje koffie drinken ’ s middags in de kantine, ik weet zeker dat Adri dat bijzonder op prijs zal stellen. Leo van Beuningen, Voorzitter.

5


Wijzigingen zoals adres, telefoon, e-mail etc. graag bijtijds doorgeven bij het secretariaat info@wsvdegoudenham.nl

Zomer idylle Toen ik 14 jaar was leek het me helemaal geweldig om zelf een bootje te hebben. Ik dacht aan lekker met vriendinnen in de zomer op de plas rond dobberen, zwemmen, ankeren, een beetje zeilen, noem t maar op. De boot is er gekomen: een leuke Jouet Foxtrot van ongeveer 18 voet. Papa en ik hebben ’m mooi opgeknapt en als laatste is de naam Plan B erop gekomen. Dit was nog ff zoeken; ik dacht we noemen t bootje ‘Klutz’, mijn broer vond ‘Gunter’ het beste. Uiteindelijk is het dus Plan B geworden. Vorig jaar zomer ben ik er een aantal keren mee weggeweest, lekker gezeild vooral met papa. De vriendinnen vinden zeilen niet leuk. Maar toch ben ik wel een aantal keren met ze naar de boot geweest en hebben we lekker gezeten. Jammer genoeg is het er deze zomer niet meer van gekomen, ik moest veel werken, had geen vervoer of iemand die meeging. Als ik dan op de haven was, was het makkelijker om gewoon met papa en mama mee op de boot te gaan. Op dit moment moet ik nog meer tijd steken in mijn studie dus heb ik eigenlijk geen tijd meer voor Plan B. Hierdoor ligt Plan B er ook een beetje verwaarloosd bij. We zijn hierdoor tot de beslissing gekomen Plan B te verkopen …

6


De Oostzeevaarders! Hallo allemaal In V채stervik zijn we een dag blijven liggen i.v.m te harde wind en de dames gingen gezellig winkelen. We treffen het er is van alles te doen in de stad, braderie met stands van oude ambachten en er was muziek. Het was erg leuk en gezellig. Na de drukte van de stad hebben we de volgende dag weer een rotsje op gezocht. Heerlijk rustig. Op 19 juli hebben we afscheid genomen van het mooie Scherengebied met de vele rotsjes, en zijn naar Borgholm gegaan. Nu doen we iedere dag weer een haven aan, om de erge drukte te vermijden zoeken we als dat enigszins mogelijk is een klein en knus haventje op. Soms erg kneuterig maar dat heeft ook wel wat. Om echt in de drukte en in de massa te zitten kunnen we nog niet zo goed aan wennen. 27 juli zijn we naar Klintholm gegaan en zijn daar een dag blijven liggen om de wandeling bij de Klint te maken. Dit is erg mooi en je kunt er prachtig wandelen. De Klint is een hoge kust met krijtrotsen. Na heel veel mooie dingen gezien te hebben en een prachtige tijd gehad te hebben in Zweden zijn we weer op de terug weg. Vandaag 4 augustus zijn we aan gekomen in Rendsburg op het Kielerkanaal.

Morgen gaan we hoogstwaarschijnlijk naar Brunsbuttel om dan de dag erop door de sluis te gaan en te beginnen aan de Duitse bocht.

7


We denken om eind deze week weer in de Nederlandse wateren te zitten, en daar nog een paar weken rond zeilen. We denken zo rond de 26e of de 27e augustus weer thuis te zijn en zo nog even te kunnen wennen aan het gewone leven. We hebben met zijn alle een geweldige tijd samen gehad en erg genoten. Dit was het laatste reis verslag van de Oostzeevaarders. Allemaal de groetjes van ons 6.

8


Nieuwkomer bij de donderdagavondwedstrijden Zeg, zou jij ff een stukje willen schrijven in de “schoot aan”? Het moet gaan over hoe het is om als nieuwkomer mee te doen met de donderdagavond wedstrijden. Dat werd mij gevraagd door een niet nader te noemen persoon terwijl ik rustig op het terras een biertje zat te drinken al starend over de haven. “Tuurlijk joh, komt voor elkaar hoor, geen probleem!” antwoordde ik nonchalant. Maar eenmaal thuis gekomen dacht ik: dat is snel gevraagd maar nou alleen nog even doen. Bij deze dus. Even voorstellen: Jaap de Visser, bouwjaar 1963, ligachtig steiger B , plekje 125 . Vaart: zeilboot, type Dufour 29, genaamd Daddy Cool. Helemaal nieuwkomer ben ik niet. Na zo’n 8 jaar bij de buurhaven gelegen te hebben lig ik nu sinds 2 jaar bij w.s.v. de Gouden Ham en ik moet zeggen naar volle tevredenheid. Een leuke club mensen en een fantastische haven. In het begin wel even de kat uit de boom kijken natuurlijk maar na verloop van tijd meedoen aan activiteiten leer je steeds meer mensen kennen en wordt het steeds gezelliger. Een mooi clubhuis bovendien waar het goed toeven is. Een van die activiteiten zijn de donderdagavond wedstrijden. Voorheen vanuit de andere haven weleens een blauwe donderdagavond meegedaan maar zonder succes. Het eerste jaar door omstandigheden nogal wat wedstrijden gemist en ook dat werkt niet echt. Het tweede jaar dacht ik: nu ga ik eens proberen om iedere wedstrijd mee te doen en ziedaar: iedere keer meedoen loont! Ondanks veelvuldig eindigen in de achterhoede van de b-klasse toch een vijfde plaats. Het leuke aan de wedstrijden en het bestaan van klassen is, dat je toch je eigen wedstrijd kunt varen met een aantal aan elkaar gewaagde boten. Zo vaart iedereen zijn eigen wedstrijd en na verloop van tijd weet je wel zo ongeveer wie jouw mogelijk te kloppen tegenstanders zijn. Tja, en dan wordt je natuurlijk steeds competitiever en ga je je ineens afvragen waarom toch al die bootjes voorbij komen drijven terwijl jij stil ligt. En een zeiler weet dat op die ene vraag een heleboel antwoorden mogelijk zijn. Klapschroeven? Snelle zeiltjes? Een snel onderwaterschip? Kennis? Ervaring? Tactiek? Een mengelmoes van factoren die uiteraard allemaal hun invloed hebben op jouw snelheid. Het seizoen is helaas afgelopen en de winterstop komt er aan. Ik vond het zeer de moeite waard om mee te doen met de wedstrijden en natuurlijk niet in de laatste plaats vanwege de derde helft. De winterstop is voor mij een goed moment om eens met wat van die bovenstaande factoren aan de slag te gaan, want je wilt natuurlijk ooit wel een plekje opschuiven, en als het even kan niet omlaag! Allemaal een geduldige winter toegewenst en tot het volgende seizoen! 9


Druif Latijn: Vitis Vinifera familie: Vitaceae

Herkomst:. Deze niet inheemse plant komt van oorsprong uit het oude PerziĂŤ, het huidige Iran Bloeitijd: in het voorjaar kort nadat de bladeren zijn gezet vormen de trossen zich aan de ranken. Aan deze trossen komen kleine witte bloemetjes welke na bevruchting een druifje worden. Kleur: witte en blauwe druiven Geur: druiven zelf geven nauwelijks een geur met uitzondering van de muskaatdruif; zijn zacht zoete geur is typerend voor deze druif Smaak: sappig en zacht zoet. Consumptiedruiven worden tijdens hun groeiperiode heel anders behandeld dan wijndruiven.

Wijngaarden en Kastelen Als je met je boot, in dit geval een motorboot onze landsgrenzen verlaat voor een tocht richting Frankrijk of Duitsland, kom je langs de verschillende rivieren op de hellingen talrijke wijngaarden tegen. Een mooi voorbeeld is de Loire in Frankrijk. De rivier ontspringt in de Ardeche en volgt haar weg van 1012 km naar Saint Nazaire waar ze uitmondt in de Atlantische Oceaan. Tijdens haar tocht stroomt ze door verschillende wijnstreken. Denk aan de Bourgogne, met haar bekende wijnen Beaujolais, Beaune, Maçon, Chablis en Chalon. Rondom Saumur wordt een speciale druif geteeld, namelijk de Chenin Blanc. Van deze druif kan zowel zoete als droge witte wijnen worden geproduceerd. Langs de Loire vindt je maar liefst 140 kastelen. Maar mocht deze winter onder het genot van een wijntje een tocht voor volgend seizoen aan het uitstippelen zijn denk dan eens aan deze streek

Zelf wijn maken !!

Water en wijn Wat is er nou heerlijker dan genieten van een lekker glas wijn in de kuip en een beetje mijmeren over de tocht van morgen. Maar duurt dat nog even. Ik wens jullie onder het genot van een wijntje bij de kachel veel alvast vakantie voorpret voor de zomer van 2015

10


11


Hé dat wist ik niet….. Maritieme gezegden/wetenswaardigheden "Als het getij verloopt moet men de bakens verzetten" of "Als het getij verloopt verzet men de bakens". Getijstromen veroorzaken geulen en ondieptes. De geulen worden gemarkeerd door bakens of takken. Door sterke stroming en stormen is de situatie steeds aan verandering onderhevig. Geulen verlopen en de bebakening dient regelmatig aangepast te worden. Wordt nu gebruikt in de betekenis van: Zich aanpassen aan een veranderde situatie. “De mast overboord zeilen” Als je te veel zeil zet zal de mast het niet kunnen houden en gaat overboord. Wordt nu gebruikt in de betekenis van: Over de kop gaan ten gevolge van een te weelderige levenswijze

12


Havenbedrijf Rotterdam  14 oktober 2014 | 12:41 Het Havenbedrijf Rotterdam heeft specifieke informatie beschikbaar voor de vaarweggebruiker op hun website. Zo is er onlangs een snelheidsbeperking ingevoerd, waar u daar meer over kunt lezen. Bereid uw reis goed voor als u door de Haven van Rotterdam gaat varen, zie ook Tips en voorbereidingen op de website van het havenbedrijf Rotterdam. Op vrijdag 10 oktober 2014 heeft een bijeenkomst plaatsgevonden voor de “key players” uit o.a. de recreatie- en binnenvaart. Hier is gesproken over het thema Veiligheid op de vaarweg, met name specifieke knooppunten. Afgelopen jaar is door het Havenbedrijf divisie Havenmeester een aantal “Port Risk Assessment” sessies met aantal stakeholders gehouden. Daarbij kwam een aantal risicogebieden aan de orde, waaronder Oude Maas / Nieuwe Waterweg. Ook bleek dat het vaargedrag van recreatievaarders soms een verhoogd risico met zich meebrengt, niet alleen voor de recreant, maar ook voor de andere vaarweggebruikers. Het gaat dan met namen om de kwetsbaarheid van de recreatievaart. Daarnaast is het Havenbedrijf partner in de voorlichtingscampagne en het project Varen doe je Samen (VDJS). Varen doe je samen richt zich tot alle vaarweggebruikers, die regelmatig letterlijk bij elkaar in het vaarwater zitten. VDJS streeft er naar om door informatiedeling en voorlichting een bijdrage te leveren om de veiligheid op het vaarwater te verhogen. Helaas gebeuren er op de Nederlandse vaarwegen nog steeds ongelukken, waarbij recreatie- en binnenvaart betrokken zijn. Deze thema's waren aanleiding voor deze bijeenkomst, georganiseerd door de Divisie Havenmeester van het Havenbedrijf Rotterdam NV. Hier zal zeker nog een vervolg op komen.

13


Film Varen in Zuid Holland online  3 oktober 2014 | 09:30 Elk vaargebied heeft zijn specifieke kenmerken. Zuid Holland zuid heeft een grote variatie aan verschillende vaarweggebruikers, van coaster tot kano. Al deze vaarweggebruikers hebben hun eigen kenmerken, zowel mogelijkheden als beperkingen. Ook Zuid Holland zuid heeft specifieke omgevingsfactoren die een rol spelen voor de bevaarbaarheid van de wateren. Deze film geeft een beeld van situaties voor dit specifieke gebied. Als u in dit gebied gaat varen is het goed deze 12 minuten durende film te bekijken, zodat u goed voorbereid bent op wat u op het water te wachten staat. Varen doe je Samen! Zuid Holland zuid - YouTube

14


Kort verslag van de 13e MaasCup Tekenend voor deze MaasCup was – jammer genoeg – dat we het met weinig wind moesten doen. De eerste wedstrijd in Maasbommel hebben we nog even uitgesteld tot de vlaggen op de steiger weer gingen bewegen. Maar het werd een 2 uur durende drijfpartij. In de sportboten klasse liet Roland Uijen met zijn nieuwe J-80 gelijk weten dat ie meetelt. Knap hoor als je die boot net een paar weken hebt. Cees en Annuska deden het in de A klasse ook goed en gingen met hun nieuwe Dehler 31 direct aan de leiding. En in de B klasse even geen verrassingen en ging de winnaar van 2013 – Mark ter Horst – aan de leiding gevolgd door de twee waarschepen (of is het waarschippen in meervoud ? ). Na een rustig feestavondje bij de Gouden Ham en stevig ham-and-eggs ontbijt waren we klaar voor wedstrijd nr. 2 en 3. En wat zei de WindGuru : windkracht 1. We gingen van start. Sommige zeilers hebben hun slag geslagen door tussen de Ruige Plaat en het Groene Eiland te varen in plaats van de keuze voor meer open water, maar dan moest je ruim om de Ruige Plaat heen. De kortste weg was uiteindelijk de winnende koers. En de nummers één van de 2e wedstrijd waren dezelfde als van de 1e wedstrijd! Nog een korte 3e wedstrijd die middag, hebben we de volgende uitslag van het eerste weekend :

Ook het tweede weekend was de WindGuru ons niet goed gezind : windkracht 1 à 2. Zaterdag gingen alle klassen van start met een lange baan(!) naar het Gat van Alphen. Een tocht die 15


3 uur duurde. Nieuwkomer Dirk Olieslager pakte bij de sportboten de 1e plaats. KantjeBoord en de Djips E deden hetzelfde in de kajuitklasse A en B. Het was wederom een mooie namiddag en het was goed vertoeven op het terras. En de avond werd afgesloten met een spetterende discoparty met fraaie lasershow. Na het traditionele ham-and-eggs ontbijt – de plakkende vloer in het clubhuis bood goede grip aan sommige nog slaapwandelende zeilers – begonnen we aan wedstrijd nr. 5 en 6 . Jeroen van Dijk met de MaxFun 25 pakte bij de sportboten twee keer de 1e plaats. Bij de Kajuitklasse A pakte KantjeBoord in wedstrijd 5 de 1e plaats. En stond toen met Cees Wiersma op een gedeelde overall 1e plaats met nog één wedstrijd te gaan. In de B klasse pakte Mark met de Djips E weer de 1e plaats. De 6e en laatste wedstrijd kwamen Cees en Annuska vast te zitten en was de kans op de 1e plaats verkeken en finishte Gert de Jong als 1e. En Mark sloot zijn serie in de kajuitboot B af met 6 maal een 1e plaats. MaasCup 2014 eindresultaat :

We hebben weer een geslaagd MaasCup evenement gehad met 34 schepen aan de start. Volgend jaar weer. Noteer vast in de agenda voor 2015 de 14e MaasCup op 12-13 en 2627 september. Tot volgend jaar. Met zeilersgroet Silvester de Bruin, Namens de MaasCup organisatie Met dank aan onze sponsoren: Volvo Dealer Oss en Kluytmans Drukwinkel

16


Kombuiskoken

Pizza Di Pasta

HOOFDGERECHT (4 personen) Bereiden ongeveer 30 minuten 400gr pasta (spaghetti of penne)* 400gr sperziebonen 1-2 teentjes knoflook, fijngesneden olijfolie 1 blik gepelde tomaten รก 400gr 3 eetl basilcum, fijngesneden 3 eieren 150gr geraspte Parmazaanse kaas 1 eetl citroensap 3 eetl fijngesneden bladpeterselie Kook de pasta in water met zout volgens aanwijzingen op de verpakking net beetgaar. Giet af. Kook de sperzibonen in water met zout in 7 min beetgaar. Giet af en laat uitlekken. Bak intussen de knoflook zachtjes 2 min in 1 eetl olijfolie, Voeg de tommat met sap toe en laat 5 min zachtjes koken. Voeg 2 eetl basilicum toe en breng royaal op smaak met zout en peper. Schep 2/3 van de saus door de pasta, bewaar de rest. Klop in een kom de eieren met de parmazaan, voeg de pasta met saus toe en schep door elkaar. Verhit 2 eetl olie in een grote koekepan met antiaanbaklaag, voeg het pastamengsel toe, druk een beetje aan en bak met een deksel op de pan op matig vuur 8 min. Keer de "pizza" en bak nog 5 min. Hij moet lekkerkrokant en goudbuin zijn. Meng de sperziebonen met het citroensap, 3 eetl olijfolie, peterselie, zout en peper en evt wat fijn gesneden knoflook. Bestrooi de "pizza" met de rest van de basilicum, snijd hem in punten en serveer met de sperziebonen-salada en de rest van de tomatensaus. *De paastapizza maakt u nog gemakkelijker met wat u over hebt van de vorige dag. Het kan met allerlei soorten pasta: spaghetti, maar ook met macaroni of penne.

Suc6 & Smakelijk eten

17


18


SOS Inhaalrace zondag 21 september De leukste zeilwedstrijd van het jaar! Dit predicaat heeft de SOS race al velen jaren bij een groot aantal zeilers, maar ook bij een aantal motor-boot-vaarders. Wat is er dan zo leuk aan de SOS race? -De eerste zullen de laatste zijn: hoe sneller de boot, hoe later je moet starten. De wedstrijd eindigt nl. niet op de finishlijn maar op de wedstrijdbaan. Om 15.30 uur is de wedstrijd afgelopen en de boot die vooraan op de wedstrijd baan ligt, heeft gewonnen. -hoe zit het dan met de motor-boot-vaarders? Voor iedere motor-boot-vaarder aan boort krijg je 1 minuut extra zeiltijd waardoor de kans op een betere klassering toeneemt. Dit even over het principe van de SOS race. Zondag 21 september was het weer zover. Schitterend zeilweer: 20 graden, zonnetje erbij en windkracht 4. Mooier kan gewoon niet. Bij windkracht 4 varen namelijk bijna alle boten op hun rompsnelheid, dus je mag geen steken laten vallen. Voordat wij het water op gingen hebben we nog even het grootzeil met wat Ducktape gerepareerd. Mijn zoon Joost en ik moesten als een van de laatste starten. Voor ons was het dus een echte inhaal race. Het eerste rondje ging lekker tot dat we achter de Bierhunter kwamen te liggen. Zijn enorme zeil maakt het onmogelijk om onderlangs te varen en zijn massa zorgt ervoor dat bij het wegvallen van de wind hij rustig door blijft gaan. In dit laatste geval valt de Bella Ragazza gelijk stil. Ik denk dat we hierdoor zeker zo 15 minuten om elkaar heen hebben gedraaid en iedere keer stuivertje hebben gewisseld. Tot het moment dat we van de Ham het kanaaltje richting haven in gingen wist ik los te komen van Ivo. We gaan de tweede ronde in met nog ca. tien boten voor ons. Met een beetje geluk trokken we in een keer de Bella Ragazza langs de lage wal naar de boei bij het natuurgebied. Hier moeste de andere deelnemers bijna allemaal een slag maken, waardoor we in eens vijf boten achter ons lieten. Langzaam begon het ook wat harder te waaien waardoor we soms licht gingen planeren. Dat is wat een sportboot zo leuk maakt. Het lijkt dan alsof de turbo erop gaat.

19


Opeens is het tien over drie. Er liggen nog twee Maxi’s voor ons. De theo’s. Het mooie van twee boten voor je te hebben, is dat je kunt anticiperen op hetgeen zij doen. Theo van Dinteren lag het verst voor ons en stuurde zijn Maxi boven de Ruige Plaat langs naar de boei bij de Bovendijk. Omdat bij hem de snelheid eruit ging en er aan de ander kant van de Ruige Plaat veel wind zat besloten wij, evenals Theo Roelofs onder de Ruige Plaat door te gaan. Bij de boei aan de Bovendijk aangekomen bleek dat we goed gegokt hadden en ronde we als eerste de boei. Soms moet je ook wat geluk hebben. Vervolgens richting de haven en na 5 minuten was het 15.30 uur en hadden we iedereen ingehaald. Het was nog steeds stralend weer waardoor het biertje in het clubhuis nog lekkerder smaakte. Deze heerlijke zeilmiddag werd afgesloten met een heerlijke BBQ. Ik denk dat ik namens alle deelnemers kan stellen dat we een heerlijke zeilmiddag hebben gehad en wil de zeilcommissie, met name de familie Roelofs die het wedstrijdschip bemande, bedanken voor de fantastische organisatie. Frank van Lunen

20


Boot uit het water…. Tijd om te lezen. En uit de bergen kwam de echo | Khaled Hosseini Voor de driejarige Pari is haar grote broer Abdullah meer een moeder dan een broer. Voor de tienjarige Abdullah is zijn zusje alles. Wat er met hen gebeurt – het zusje wordt noodgedwongen verkocht aan een rijk maar kinderloos echtpaar in Kabul – zet een reeks ingrijpende gebeurtenissen over tientallen jaren in gang, die een indringend beeld geven van de morele complexiteit van het leven.

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween | Jonas Jonasson Allan wordt honderd en dat wordt groots gevierd in het bejaardentehuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en kort voordat het feest losbarst, vertrekt. De tijd die hem rest kan hij beter besteden, vindt hij, en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Pers en burgemeester hebben het nakijken. .

Flessenpost | Wim Kruiswijk De Zee Als Postbezorger Het vinden van flessenpost is telkens weer als het krijgen van een cadeautje. Je moet het openmaken, en vaak langdurig peuteren om uit te vinden van wie het cadeautje komt. En, is het een leuk, of minder leuk exemplaar. Maar spannend blijft het!

21


Koken op de golven | Claudia Seifert recepten voor elke windkracht Koken op de golven' laat zien hoe je aan boord de smakelijkste gerechten kunt bereiden. Weinig kookboeken combineren de specifieke behoeften en beperkingen van het leven aan boord met heerlijke, eigentijdse recepten. 'Koken op de golven' is speciaal voor de watersporter geschreven.

Een meisje, een droom | Laura Dekker 'Als je graag de andere kant van de wereld wilt zien, kun je twee dingen doen. Je kunt de wereld op zijn kop zetten of zelf naar de andere kant gaan.

Rendez Vous | Esther Verhoef

Wie heeft niet de droom te emigreren naar het zuiden van Frankrijk waar het klimaat beter, de mensen minder gehaast, de omgeving weidser, de natuur meer aanwezig, en de algehele stemming vrolijker is?

1953 De Storm | Rik Launspach in een donkere nacht, in een door God verlaten provincie, tijdens de grootste ramp die naoorlogs Nederland trof, zijn twee zoekende zielen door het noodlot aan elkaar verbonden De watersnood van 1953 is een van de grootste natuurrampen die Nederland ooit heeft meegemaakt. In een paar dagen tijd werd het leven van een groot aantal Zeeuwen, Brabanders en ZuidHollanders getroffen: er vielen 1835 dodelijke slachtoffers!

22


Dorsvloer vol confetti | Franca Treur De 12-jarige Katelijne groeit op als het enige meisje tussen zes broers in een streng (bevindelijk) gereformeerd Zeeuws boerengezin eind jaren tachtig, begin jaren negentig. Het intelligente, fantasievolle kind voelt zich een buitenbeentje, als meisje wordt ze nauwelijks betrokken bij het boerenwerk, en omdat het in het gezin over weinig anders gaat, wordt ze vaak buitengesloten.

Zadelpijn en ander damesleed | Liza van Sambeek Zeven eigenzinnige vrouwen van rond de vijftig gaan elk jaar een week fietsen in Frankrijk. Voor de meesten van hen ziet het leven er anders uit dan ze het zich hadden voorgesteld. Bij sommigen is dat te wijten aan de keuzen die ze zelf maakten, bij anderen heeft het noodlot toegeslagen. Zadelpijn en ander damesleed verhaalt op komische en onthutsende wijze over vrouwen en over de soms wrange vruchten van de feministische en seksuele revolutie, en is een boek vol herkenning voor de hedendaagse babyboomer.

23


24


Mensen met een boot “Hee collega, leuk je weer te zien! Hoe was je vakantie?” “Heerlijk. Drie weken met de boot weggeweest, prima weer gehad, heel gezellig.” “Oh Ja, dat is waar ook, jij bent zo’n rijke stinkerd door wie ik altijd voor de brug moet wachten.” Weet je dat ik dat dus echt niet leuk vind, dat je dat zo zegt? Waarom ben ik per se een rijke stinkerd omdat ik een boot heb? Wij doen exact hetzelfde werk en ik mag er dus vanuit gaan dat we ook ongeveer hetzelfde verdienen. Waarom ben ik dan een rijke stinkerd en jij niet?” “Ik ben zeker geen rijke stinkerd. Dus ja, nou je het zegt, jij waarschijnlijk ook niet. Maar geef nou toe, de meeste mensen met boten hebben geld.” “Dat hoeft helemaal niet hoor. Het zijn gewoon keuzes die je maakt. Jij hebt toch een camper met seizoenplaats?” “Gewoon een camper met voortent hoor, niets bijzonders.” “Daar heb je het dus al. Ik klaag toch ook niet dat ik voor de brug moet wachten tot al die campers er over zijn?” “Een camper is ook duur.” “Daar gaat het mij helemaal niet om. Ik word af en toe zo moe van het vooroordeel dat mensen met boten rijk zijn. Zullen we even vergelijken? Mijn boot is uit 1978, dus 36 jaar. Dat haalt een camper niet. Nu is het wel zo dat een camper misschien minder onderhoud nodig heeft dan een boot. Poetsen en in de was zetten doe jij echter ook, jij hebt ook een kachel op diesel, een gasslang die elke drie jaar moet worden vervangen en elektra. Dus, aanschaf, afschrijving, onderhoud en reparatie. Ik denk dat we per saldo ongeveer even duur uit zijn. Jouw ligplaats heet camping en jouw winterberging is de schuur van boer Jansen. Dus, we zijn weer ongeveer even duur uit. Jij laat af en toe een stiksel van je voortent nalopen, ik die van de zeilen. We moeten er allebei voor sparen als we iets nieuws willen, of het nou een buiskap is of een nieuwe vlonder. Het zijn allebei dure hobby’s, jouw camper, mijn boot. Hobby’s die de prijs waard zijn. Je komt nergens zo tot rust op een zaterdag na een drukke werkweek als zittend voor je voortent of op je achterdekje.’

25


“We zijn dus allebei rijke stinkerds?” “Nee, ik ben in ieder geval geen rijke stinkers. Jij misschien?” “Hoezo nou, ik wel en jij niet?“ Ik stink niet. Het tocht lekker door hoor, op dat water!”

26


Sluitingstocht 2014 Dit jaar zijn we tijdens de sluitingstocht niet bezig om onze boot vanuit het Zeelandse naar Maasbommel te varen. Een unieke mogelijkheid om weer eens op te stappen tijdens de sluitingstocht. Hiervoor zijn we uitgenodigd door de schipper en zijn scheepsmaatje van de M@X. Zoals het gezegde luidt: hoe meer zielen hoe meer vreugd. De crew werd met onze komst aangevuld tot acht personen. Gepakt en gezakt vertrekken we richting Batenburg. Onderweg doen we ons te goed aan koffie met appelgebak welke we broederlijk delen met de bemanning van de Boeienloeier. Een van de laatste sluitingstochten die wij mee gemaakt hebben, stamt al uit 2001. Ook al verandert alles om ons heen, de afsluiting van het vaarseizoen binnen onze watersportvereniging blijft onveranderd. Traditiegetrouw blijft dit een bezoek aan de Kermis van Batenburg met een afsluiting in het eigen clubhuis onder het genot van een warme kop erwtensoep. Omdat de wind niet echt spectaculair is en koffie met appeltaart niet zo lekker weg eet onder helling, varen we op de motor richting Batenburg. Nadat alle watersporters hun dierbare jachten afgemeerd en hun eerste oorlam hebben, neemt de AC het woord. De opkomst is groot +/- 60 watersporters, die nu kunnen uitwaaieren naar de botsauto’s, oliebollenkraam of een dansje willen wagen in de danstent. De diehards zijn te vinden in de botsauto’s of de gokkast. Het moderne hoge en snelle schip associeer ik niet met kermis in Batenburg. Het poedersuiker van de kleding kloppend vertrekken we rond 16.00 uur weer naar de boten. Gezamenlijk gaan we op pad naar het clubhuis op de Gouden Ham. De wind is inmiddels opgestoken dus de zeilers kunnen zich weer meten. In het clubhuis hebben Adri en de ACleden het weer prima voor elkaar. Soep en een nieuwe aanwinst namelijk broodje met zuurkool en worst. Overal zie je keuvelende leden, aan de tap bij de openhaard aan de stamtafel, weer ouderwets/nieuwerwets gezellig! Terugkijkend is toch niet alles hetzelfde gebleven tussen 2001 en 2014:

27


In Batenburg staan we niet meer op het grasveld maar staan we voor een heus clubhuis, liggen de schepen in een mooi haventje en worden we welkom geheten door een havenmeester. Op de kermis zien ik een moderne attractie staan. Het luchtschip. De boten zijn gegroeid, evenals hun bemanning. De erwtensoep is aangevuld met “hotdog”. De kern is gelukkig gelijk gebleven, de eensgezinde gezamenlijkheid, de grote inzet van de AC, de kermis, de vele leden die deelnemen aan de activiteit en niet te vergeten de erwtensoep als afsluiting. José Kooijmans

28


29


30


31


Wie is Wie Al enige jaren heeft onze haven een Maxi –kolonie. Neergestreken aan de vaste wal (na een avond clubhuis ook erg plezierig dat het daar niet wiebelt of glad is) zien we daar een hechte club fanatieke zeilers. Gelukkig met een ruim hart voor degenen die zich een ander schip hebben veroorloofd. Degenen die er al bijna vanaf het eerste uur bij zijn in onze haven, zijn Ad en Diny van Rossum. Eerst zonder kinderen, toen met kinderen en nu weer (meestal) zonder kinderen, brengen ze heel wat tijd door op hun Maxi 1000, de M@x. Ja, die naam. Ik merkte aan mezelf dat ik hem dus altijd verkeerd had uitgesproken. Als je het goed wilt doen, dan zeg je ‘Meddex’. Dat staat er ook, maar of het nou zo lekker ‘bekt’? De meningen verschillen, maar zelf doen ze daar niet moeilijk over. Zolang al in de haven (vanaf 1983), maar hoe zijn ze eigenlijk bij De Gouden Ham terecht gekomen? Hoewel Diny altijd al veel met water had gehad (zwemclub, waterpolo) waren ze van huis uit nu niet echt watersporters. De vlam werd ontstoken binnen de vriendengroep van Ad. Een aantal daarvan had namelijk al een boot en daarop zeilde Ad vanaf 1981 regelmatig mee. In ieder geval in de vakantietijd 2 weken. De namen van die vrienden van toen, zullen de meeste lezers niet onbekend in de oren klinken. Bijna allemaal liggen ze nog steeds met hun schip in onze haven: Tonny van den Berg (indertijd met een Ocean 22), Jan Willem van Zwam (indertijd met een Kolibri), Erik Bouwman (open boot) en Derek Oosterhof.

32


In 1983 kwam de eerste eigen (open) boot. En meteen dat jaar gingen ze met de boot achter de auto voor 3 weken naar Friesland om daar vakantie te houden. Al die tijd hadden ze mooi weer, dus dat maakte hun enthousiasme alleen maar groter. Het voordeel van een kajuitjacht werd, zeker na de lange, gezellige avonden na het varen, in de daaropvolgende jaren wel steeds duidelijker. In 1986 werd de open boot daarom verwisseld voor een Windroos, een scheepje van 6.60 meter, onder de welluidende naam ‘Marie Claire’. Het vaarbereik werd ook groter, vakanties naar het IJsselmeer, de Waddenzee en Zeeland volgden. Wat meer comfort kwam er in 1989 toen ze overstapten op een Kelt van 7.60, de ‘Idee Fixe’. Het gezin werd groter. In 1993 werd voor de eerste keer met baby aan boord de zeiltochten ondernomen. In 1994 werd de familie opnieuw uitgebreid en het schip was de daaropvolgende jaren volgestouwd met alles wat een jong gezin maar nodig had. Luiers, speelgoed, buggy, noem maar op. De kinderen wisten zich aan boord altijd wel te vermaken, zeker als de kinderen van de andere zeilers ook mee waren, dan was er onderling veel vertier. Krabbetjes zoeken in Zeeland, gezamenlijk zwemmen, spelletjes doen. En voor de ouders waren er dan de gezellige avonden met koffie en een borreltje. De herinneringen aan die gezellige vakanties worden elk jaar nog opgehaald. De Waddenzee en Zeeland bleven geliefde bestemmingen. Met name Zeeland omdat je daar toch wat sneller en makkelijker naar toe gaat dan naar het Noorden. “En dat Zeeland gevoel, als je dat moet omschrijven”, zegt Diny, “dan gaat dat samen met het altijd wel kunnen zeilen, de beschutte plekjes die er te vinden zijn achter de eilandjes op de Grevelingen en de vele anker- en aanlegmogelijkheden. Elk keer als in het voorjaar de boten het water weer in gaan, wordt gevraagd ‘wanneer gaan we weer?’ Wel vinden Diny en Ad de uitstraling van de noordelijke stadjes een stuk gezelliger. In 2000 werd de Kelt ingeruild voor een Maxi 909 Maximum. De Kelt was te klein geworden en met dit schip kwam er wat meer luxe met eigen slaapplekken. Diny en Ad achterin en de kinderen voor in de punt. Die punt werd afgescheiden door een gordijntje en dat zorgde voor veel hilariteit.

33


De eerste Maxi was een feit. En waarom nu speciaal voor dit schip werd gekozen? Zoals altijd wanneer je gaat kiezen moet een schip aan een aantal eisen voldoen. In dit geval speelden naast het grotere comfort ook de zeileigenschappen en de prijs/kwaliteitverhouding een grote rol. Nog meer comfort kwam met de laatste aankoop, de M@x in 2007. Dit schip is gekocht in NoordDuitsland. De vorige eigenaar moest er met pijn in zijn hart afscheid van nemen na een hersenbloeding. Het schip dat daar nog ‘Kniep Ut’ heette, werd door Ad en Diny omgedoopt in M@x. Met Ad’s ict achtergrond een originele vondst. Dat de Maxi’s goed zeilen blijkt wel uit de resultaten bij de onderlinge wedstrijden. Alhoewel de bemanning daarop natuurlijk ook van invloed is. Met de M@x wordt nu ook steeds vaker een uitstapje naar de Belgische kust gemaakt. Nieuwpoort is dan zo’n haven waar het gezellig toeven is. Zelfs zijn ze al een keer in Frankrijk geweest …… vanuit de boot op de fiets naar Duinkerken … maar toch … Dat het ‘watersport-gen’ niet erfelijk door te geven is, is wel gebleken. Daar waar de ene zoon het water altijd fantastisch is blijven vinden en nu zelfs een eigen boot heeft (Ocean 18), is de ander meer op het land georiënteerd geraakt. Ad en Diny genieten nog altijd van het zeilen en alles daarom heen. Diny zegt zelf hierover ‘Al dertig jaar zeilen we nu. De wind is er al langer dan de mensen er zijn, al zolang de zonnestralen dit bolletje verwarmen. Het zou toch zonde zijn als we dat niet ten volle zouden gebruiken. ‘

34


Nu gaan de boten weer de wal op en wordt het tijd om zich voor te bereiden op een andere sportieve bezigheid ‌ de skivakantie. Maar dat is met de mooie nazomer die we gehad hebben, nog even ver weg.

35


36


KERSTKNUTSELACTIE

37


ACTIVITEITEN KALENDER 2014/2015 29 november

gouden casino

9 december

kerstdecoraties maken

4 januari 2015

Nieuwjaarsborrel 2015

27 maart 2015

Jaarvergadering

28 maart 2015

1e Hijsdag Voorjaar

11 april 2015

2e Hijsdag Voorjaar

18 april 2015

1e Werkdag

?? april 2015

Start donderdagavond zeilcompetitie

10 mei 2015

Lentetocht

?? mei/juni

*

Jeugdfestijn

16 mei 2015

2e Werkdag

20 juni 2015

3e Werkdag

21 juni 2015

Paracruise

27 juni 2015

Jubileum weekend

?? juli 2015

Afsluiting donderdagavond zeilcompetitie

?? september 2015

*

Workshop Schilderen

12 september 2015

4e Werkdag

12/13 september 2015

Maascup Lithoijen

?? september 2015

SOS-tocht

26/27 september 2015

Maascup Maasbommel

3 oktober 2015

5e Werkdag

11 oktober 2015

Sluitingstocht

13 oktober 2015

Algemene Ledenvergadering

24 oktober 2015

1e Hijsdag Najaar

31 oktober 2015

2e Hijsdag Najaar

28 november 2015

Gouden Casino

8 december 2015

Kerstdecoraties maken

3 januari 2016

Nieuwjaarsborrel 2016

* en ?? : datum volgt nog via de mail en/of via het voorjaarnummer van de Schoot Aan

38


39


Checklist & tips boot winterklaar De wintermaanden zijn een zware aanslag op ieder vaartuig. Door uw boot en de systemen aan boord goed winterklaar te maken, beperkt u de gevolgen tot een minimum. We hopen dat deze checklist die u wordt aangeboden door Scheepsvakman.nl u daarbij helpt. Deze digitale marktplaats voor werk aan uw boot brengt booteigenaren en vakspecialisten bij elkaar. Wanneer u gratis een zoekopdracht plaatst, ontvangt u snel reacties van de aangesloten professionals. Handig wanneer er deze winter misschien dingen aan uw boot moeten gebeuren die u niet zelf kunt. Het winterklaar maken van uw boot begint met het afstemmen van onderstaande algemene checklist op uw eigen boot. Het zorgvuldig nalopen van uw eigen gepersonaliseerde checklist bespaart u een hoop werk komend voorjaar. Deze checklist is gebaseerd op het werk van Don Casey, die vele boeken heeft geschreven over bootonderhoud. Hoewel er alles aan gedaan is om zeker te stellen dat bovenstaande informatie juist is, kunnen er geen rechten ontleend worden aan de tekst. Vraag bij twijfel advies aan leverancier of installateur.

Checklist en tips Winterklaar 1: Haal alle bederfelijke waren uit de kastjes Neem ook blikken of flessen mee van boord voor zover er vloeistof inzit. Winterklaar 2: Het toilet Het droogpompen van uw toilet is vaak niet voldoende. Er blijft altijd restwater instaan. Koppel de inkomende waterslang van de dichte afsluiter en hang het in een mix van 50% water en 50% propyleen glycol antivries. Spoel het toilet door tot u zeker weet dat de antivries overal (toilet en leidingen) doorgedrongen is. Wanneer u aan boord een ander soort toilet volg dan de handleiding van de fabrikant. Belangrijk: gebruik voor het winterklaar maken van alle pompen, tanks en leidingen een niet giftige antivries met propyleen glycol. Gebruik NOOIT een het giftige soort met ethyleen glycol wat doorgaans gebruikt wordt voor auto’s. Winterklaar 3: Maak alle zoetwatertanks leeg Antivries in de tanks is geen optie vanwege de benodigde hoeveelheid En de tanks moeten in het voorjaar toch leeg en schoon. Het aanzuigmoment van de pomp zit een stukje boven de bodem dus de tank raakt op die manier nooit helemaal leeg. Het laatste beetje moet er dus met een spons of handpompje uit via de schoonmaak opening. Dit is ook een goed moment om de binnenkant van de tank schoon te maken met een lichte chlooroplossing. Winterklaar 4: Laat de waterboiler leeglopen Wanneer het om een elektrische boiler gaat, haal dan eerst de stroom eraf. Bevestig een label aan de waterslang als herinnering om de boiler weer te vullen in de lente. Het verwarmingselement gaat kapot wanneer je het gebruikt zonder dat er water in de boiler staat. Winterklaar 5: Laat waterslangen leeglopen of bescherm ze Zelfs wanneer u de waterslangen leeg laat lopen, is het een goed idee er eerst een antivries oplossing (50-50%) doorheen te spoelen. Op die manier kan het restwater in hoeken en gaten niet bevriezen. Sla de boiler over (als uw boot een warmwatersysteem heeft). Door de invoerslang van de boiler los te koppelen en tijdelijk aan te sluiten op de uitgaande slang, komt de antivries ook in uw warmwaterleidingen. Opmerking: wanneer u boot een eenvoudig watersysteem heeft, is leeg laten lopen (zonder de antivriesbehandeling) vaak voldoende. Zorg er dan wel voor dat er geen water blijft staan in de pompen of op lage stukken van de slangen. Winterklaar 6: Laat het reservoir van de waterpomp leeglopen. Water stroomt niet makkelijk het reservoir van de waterpomp in, dus de antivries oplossing heeft weinig effect.Net als wanneer u water in een al volle jerrycan probeert te gieten. Als het reservoir niet vanzelf leegloopt wanneer u de slangen ontkoppelt, blaas dan door het T-vormige verbindingsstuk. Of schud de tank leeg. Winterklaar 7: Bescherm koelkast en airco Laat zoetwater systemen leeglopen. Wanneer bochten in het systeem dit lastig maken pomp dan een antivriesmix door het systeem: Ontkoppel de koelwaterslang van de dichte afsluiter en dompel die vervolgens de antivriesoplossing. Draai koelkast of airco zodat de antivries via de pomp en alle leidingen stroomt. Laat het systeem daarna weer leeglopen. Winterklaar 8: Laat de tuinslang en bijbehorende pompen leeglopen Controleer aansluitingen die kunnen verhinderen dat de slang volledig leegloopt. Slang in dat geval aan alle einden loskoppelen. Winterklaar 9: Maak het douchereservoir in de bilge leeg Verwacht niet dat de pomp het douchereservoir volledig droog houdt. U moet het bakje waarschijnlijkdroogmaken met een spons, of ontkoppelen en leeggieten. Winterklaar 10: Laat de propaanslang leeglopen

40


Steek een van de gaspitten aan – en eventueel ander apparaten die op gas werken en draai de kraan op de propaantank dicht. Wanneer de branders doven, sluit u ze. Gevolgd door veiligheidsschakelaar. Winterklaar 11: Verwijder canvas overkappingen en zeilen. Canvas producten en zeilen zijn niet gemaakt om een stevige winterstorm te doorstaan. Zelfs niet in opgevouwen toestand. Winterklaar 12: Smeer eventuele rolsystemen Winterklaar 13: Servicebeurt voor de lieren Wanneer u de lieren aanpakt in de herfst weet u zeker dat de onderdelen niet te lijden hebben van corrosie. Bovendien zijn ze dan aan het begin van de lente direct klaar voor gebruik. Winterklaar 14: Haal elektronica van boord. Elektronica vindt het ’s winters prettiger in de warme omgeving van uw huis dan aan boord. Spuit de open verbindingen in met vochtwerende spray om de contacten te beschermen tegen corrosie. Vervang het log zelf door de meegeleverde schroefdop. Winterklaar 15: Bescherm uw accu’s Wanneer natte accu’s ontladen, verandert de elektrolyt in water, wat dan kan bevriezen. Op kleinere boten kunt u de batterijen het beste helemaal opladen en vervolgens opslaan op een droge, niet te koude plek. Maak de accupunten goed schoon en droog om ontlading te voorkomen. Laat opgeslagen batterijen niet langer dan nodig aan een draagbare oplader hangen om schade te voorkomen. U moet opgeslagen batterijen ongeveer eens in de maand opladen. Zet dus een alarm in uw telefoon. Wanneer de accu’s aan boord blijven omdat ze te zwaar zijn om te verwijderen, moeten ze gedurende de hele periode netjes geladen worden. Daarvoor moet u beschikken over elektriciteit op de kant en een oplader met ‘float’ fase aan boord. Winterklaar16: Winterklaar maken van de motor Zie hiervoor de afzonderlijke checklist over scheepsdiesels en buitenboord motoren op www.scheepsvakman.nl. Winterklaar 17: Maak de boot goed schoon aan de buitenkant Spoel zout van de romp en het dekbeslag om corrosie te voorkomen. Vuiligheid op de romp is na een lange winter veel moeilijker te verwijderen. Winterklaar 18: Werk verf en lak bij Laat beschadigde plekjes niet open gedurende de winter Winterklaar 19: Zet romp en polyester in de was Een lichte waslaag beschermt polyester tegen vuil en vocht. U hoeft de was niet op te poetsen tot de lente begint. Winterklaar 20: Maak de bilge helemaal droog Lenspompen laten altijd een beetje water staan in de bilge. Spons al het water weg om bevriezing te voorkomen. Winterklaar 21: Haal de waterstops uit kleine bootjes Dinghy’s of andere kleine bootjes kunnen het beste opgeborgen worden met de boeg iets hoger dan de spiegel. Haal de stop eruit zodat vocht weer uit de boot kan lopen. Zorg dat u het volgende seizoen nog weet waar u de stop opgeborgen heeft. Winterklaar 22: Afsluiters dicht Sluit alle afsluiters behalve die van de zelflozing in de kuip. Doe dit ook wanneer u de boot op de kant in winterstalling zet. Open afsluiters laten ook op de kant vocht, koude lucht en ongedierte binnen. Smeer in dat geval de afsluiters goed voor u ze dicht draait. Winterklaar 23: Stofzuigen, schoonmaken en poetsen Vuil en vet zijn een goede voedingsbodem voor schimmels en weer. Stofzuig kussens, maak de binnenkant van de kastjes schoon en neem het hele interieur af met een vochtige doek. Reinig de binnenkant van de koelkast en vriezer met een lichte chlooroplossing en laat na drogen de deur of klep open. Winterklaar 24: Zet kussens rechtop Luchtcirculatie aan alle kanten van de kussens is belangrijke. Het is nog beter om losse kussen mee van boord te nemen en op te slaan in een droge warme ruimte. Dit geldt trouwens voor alle stoffen accessoires aan boord. Winterklaar 25: Zet bakskisten, lades en interne luiken open Voldoende luchtcirculatie helpt schimmel te voorkomen. Gebruik haakjes om deuren van hutten en kasten open te houden. Zet luiken en planken naar de bilges omhoog. Winterklaar 26: Dek uw boot af Een canvas of schrink-wrap winter cover houdt niet alleen de regen buiten de boot. Ook het dek blijft op deze manier beschermd. Gedurende de winter kan vocht tussen dekbeslag en dek steeds opnieuw bevriezen. Hetzelfde geldt voor het vocht in de haarscheurtjes van de gelcoat die telkens wat groter worden. Winterklaar 27: Op zoek naar de juiste vakman voor groter onderhoud? Deze checklist werd u aangeboden door Scheepsvakman.nl – professionele marktplaats voor werk aan uw boot. De site brengt booteigenaren en vakspecialisten bij elkaar. Wanneer u gratis een zoekopdracht online plaatst, ontvangt u snel reacties van de aangesloten werven en professionals. Handig misschien wanneer er deze winter dingen aan uw boot moeten gebeuren die u niet zelf kunt.

41


42


Nieuwe kopij v贸贸r: 15 maart 2015 schootaan@wsvdegoudenham.nl

43

Profile for WSV Gouden Ham

Schoot Aan Najaar 2014  

Schoot Aan Najaar 2014  

Advertisement