Issuu on Google+

William Rohde wrohde@gmail.com (647) 985-3558

Education

The Cooper Union - Irwin S. Chanin School of Architecture Bachelor of Architecture, May 2001

Rhode Island School of Design Landscape Architecture, 1995 - 1996

Experience 2010 – present

Kuwabara Payne McKenna Blumberg Architects Architect McMaster University – Centre for Primary Care Concept Design for mixed-use Health Education and Public Clinic - 88,000 sf George Brown College – Waterfont Health Sciences Campus Design Development though Construction Administration - Health Sciences Education - 370,000 sf

2009

Independent Design Consultant Leary House – Single-family Residence, Towson, MD - 3400 sf + basement Jup She – Restaurant Interior Renovation, Manhattan - 1000 sf

2005 - 2009

Gensler Project Architect New Museum of Contemporary Art Design Development and Construction Documents with Sejima + Nishizawa (SANAA) - 56,346 sf The Sterling and Francine Clark Art Institute Visitor, Exhibition and Conference Center - Concept Design with Tadao Ando Architect and Associates - 76,000 sf Renovations and Addition to 1955 Museum Building - Design Development with Selldorf Architects - 32,000 sf Goldman Sachs Headquarters – 200 West Street Dining & Servery with Office DA Conference and Fitness Center with Architecture Research Office (ARO) - 80,000 sf Jackie Robinson Museum + Jackie Robinson Foundation Museum - Schematic Design and Design Development with Ralph Appelbaum Associates - 22,000 sf Foundation - Schematic Design, Design Development, Construction Documents, and CA - 14,000 sf Children’s Museum of Manhattan – “Playworks” early childhood learning center Schematic Design, Design Development, Construction Documents, and Construction Administration - 10,000 sf Baron Capital – 767 Fifth Avenue – 48th and 49th Floor Offices Schematic Design, Design Development, Construction Documents, and Construction Administration - 51,000 sf Gensler – Rockefeller Center office Construction Administration – 66,000 sf

2002 - 2005

Cho Benn Holback + Associates Staff Architect Watkins Mill Elementary School – Addition to Watkins Mill Elementary School Schematic Design, Design Development, Construction Documents - 36,000 sf Hampstead Senior Housing – Renovation and addition to 1940’s Elementary School for senior living Design Development and Construction Documents -74,000 sf Glen Echo Park Rehabilitation – Renovation of Historic Amusement Park for National Park Service Construction Documents - 30,000 sf built + campus

1998 - 2001

Irwin S. Chanin School of Architecture Teaching assistant to Professor Sue Gussow: First Year Drawing

Awards

The George Ledlie Fund Annual Prize Construction Management Association of America Merit Prize

Publications

Architects Draw: Freehand Fundamentals by Sue Ferguson Gussow

Skills

Revit, AutoCAD (2D & 3D), 3ds max, Vray 1.5, Adobe Creative Suite

Accreditations

Registered Architect – New York State, NCARB Certified, LEED AP BD+C


The Sterling and Francine Clark Art Institute

6.1

2008 Gensler with Tadao Ando Architect + Associates Williamstown, MA

Lower Level Plan

Entry Level Plan

As part of the Sterling and Francine Clark’s expansion, Tadao Ando designed a new entry pavilion overlooking a one-and-a-half acre reflecting pool. This Exhibition, Visitor, and Conference Center building, houses special exhibition galleries, conference space, auditorium, shop, restaurant, and cafe. Back of house services include a truck ramp for artwork delivery. As part of Gensler’s executive architect team, I worked as a conduit between Ando’s office and the local client. For instance, the diagram below was presented to the client for their approval of the circulation sequences. So in this way, we helped to communicate how the Ando design would function for the client. In addition, the study on the opposite page exemplifies how I worked to advance the development of the design. Above the main subterranean gallery is a ground level outdoor plaza. These studies document the required floor to floor height as impacted by two sets of factors. Factor one: Is the outdoor plaza a hard or softscape? Factor two: Can gallery space be lost to accommodate a mechanical duct run, or are transfer ducts required. The spacial implications of decisions such as these would then be relayed to Ando’s office for comment and opinion.

Circulation Study


6.2

Reflected Structural and Mechanical Plan

No Wall Scheme - Transfer Beams Required

Wall Scheme w/ Hard Surface - No Transfer Beams

Lower Level Framing Plan Study


New Museum of Contemporary Art

7.1

2007 Gensler with Sejima and Nishizawa (SANAA) New York, NY

East

North

South

West


7.2

The work of the Japanese firm, SANAA, is a diagram made real. In this work, six boxes are shifted, allowing light into the gallery spaces. It was the task and responsibility of the executive architect team to preserve the purity of this SANAA design as it is taken from 50% Design Development through construction. While the construction systems and materials are fairly ordinary, it is the preservation of the carefully calculated form that was the challenge. As an example of the level of precision achieved, in the entire building facade, only one sheet of expanded aluminum mesh is cut off module. To further illustrate, the design allowed me only 18� for the development of the skylight detail shown. Elements required to fit within that tight space allowance include a walkable grating, the skylight, sprinklers, lighting, and polycarbonate laylight.


7.3


7.4

Additionally, I was responsible for the reflected ceiling plans and associated mechanical, structural, and electrical coordination. This coordination task was unusually involved, as the ductwork and plumbing was run in-plane with structure on every floor. The steel penetrations on two of the more intricately coordinated floors are shown here to illustrate the complexity of this task.


McMaster University - Centre for Primary Care

8.1

2010 Kuwabara Payne McKenna Blumberg Architects Hamilton, ON

McMaster University Health Sciences Centre Craig, Zeidler & Strong Architects, 1972

McMaster Innovation Park

McMaster University

Site

Niagara Escarpment

Long wood Road South

Road 'B'

True North

Scale: 1: 2000

Aberd een A venu e


8.2


8.3


8.4


8.5

View to the Escarpment from the Event Space

Adolfe Appia Set Design

View of Atrium from P1 Entry


8.6

View from Road B

Lower Arrival Court and Parking

View Looking West from Aberdeen Underpass


8.7

S

R

Q

P

N

M

L

K

J

H

G

F

E

D

C

B

A

A A

S

R

Q

P

N

M

L

K

J

H

G

F

E

D

C

B

A

True North

1

1

2

2 3

3

4

4

5

5

6

UP

7

7 8 8 9 9 10 11

11

12

12

13

13

14 15 15

16 17

P1

S

R

Q

P

N

M

L

K

J

H

G

F

E

D

C

B

G

S

A

R

Q

P

N

M

L

K

J

H

G

F

E

D

C

B

A

1

1

2

2 3

3

5

5

6

6 7

7

9

9 10

11

11

12

12

13

13

14

14

15

15

16

17

17

2

S

R

Q

P

N

M

L

K

J

H

G

F

E

D

C

B

3

A

S

1

1

2

2

R

Q

P

N

M

L

K

J

H

G

F

E

D

C

B

A

3

3 4 5

5

6

6 7

7

9

9 10

11

11

12

12

13

13

14

14

15

4

R

Scale: 1: 2000

B


8.8

McMaster Innovation Park Entry View

A

McMaster University is a leader of a new interdisciplinary, holistic approach to Healthcare and Health Education. Medical Students, Doctors, Nurses, Researchers, and Practitioners are encouraged to interact and learn from each other. This Centre for Primary Care takes this philosophy on as a clear, programatic goal. To facilitate interaction, circulation is funneled through a central Atrium. All spaces, including Staff Lounge, Retail, Special Event space, Public Clinic, Research Lab, Conference Center, Education Floors, and Cafe, adjoin the central atrium, creating a vibrant and charged vertical circulation spine.

B

Centre for Primary Care Entry View

The ground plane of this Suburban Brownfield Site is unfriendly. Traffic along Aberdeen is loud and fast. The surrounding research park sites are still to be developed, sodded even. In reaction to this given condition, the first building gesture, as exemplified by the Vertical Atrium circulation spine, is up. It is a gesture that elevates visitors and staff above this harsh environment. The second building gesture is out. Once at the second story, a southern view to the beautiful Niagara escarpment opens up. The building is terraced and program components slip beneath each other, creating roof top terraces with spectacular views to the south. The building reorients us to a new, elevated landscape. The polluted Suburban one left behind.


George Brown College - Waterfront Campus 2012 Kuwabara Payne McKenna Blumberg Architects Toronto, ON

11.1


11.2


11.3

View from George Brown Waterfront Campus looking east over Sherbourne Commons towards the Portlands

UP

Dockside Drive

Lower S

DN

herbourn

Block 4 future campus expansion

e Street

Queen’s Quay Blvd East

Corus Building

Promenade

Lake Ontario

Sherbourne Commons


11.4

North - View from Queen’s Quay Blvd West

Southwest - View from Dockside Drive

Southeast - View from the Promenade

East - View from Sherbourne Commons

East - View over Sherbourne Commons

NorthEast - View from Lower Sherbourne Street


11.5

ACADEMIC LOFT

LOFT

STUDENT/SEMI PUBLIC LINK RECREATION EVENT SPACE DOCKSIDE DR COMMUNITY

PODIUM/PUBLIC

QQ

PARKING Programmatic Diagram

Future Construction

Longitudual Section through the vertically integrated campus

Sectional Perspective through the Learning Landscapes


11.6


11.7

Cloud Light Fixture #4

1B

1Z

2

H

&/

&

&

&/

& &

Cloud Light Fixture #4

J

Reflected Ceiling Plan of Servery

Cloud Light Fixture mock-up

Plan Detail of Cloud Light Fixture #4

Section through Cloud Light Fixture #4


11.8

Library Learning Resource Commons 3a1



4a1

/HYHO



/HYHO



/HYHO /HYHO

Library Learning Resource Commons - Level 6 Perimeter


Panel House

First Year The Cooper Union Professor: Diane Lewis

Landscapes

Landscapes are translated into a language of panels and attachment methods. They rest, hang, and clip in various ways onto a structural frame. A cube of space is defined by the six panels. The space is charged with the tension between gravity’s pull and the attachment method that defies it.

12


Portfolio