Page 1

12 14 17

Ministerie van Veiligheid en Justitie

Douane Belastingdienst

Dienst JustitiĂŤle Inrichtingen Ministerie van Veiligheid en Justitie


Voor het eerst in de geschiedenis komen de World Police & Fire Games naar Nederland en vinden plaats van vrijdag 30 juli tot en met zondag 8 augustus 2021. Rotterdam heeft de eer om dit grootste breedtesport evenement ter wereld te mogen organiseren. De spelen bestaan al meer dan 35 jaar en worden elke twee jaar gehouden. Ze hebben als doel de onderlinge contacten tussen de organisaties van politie, brandweer, Douane en Dienst Justitiële Inrichtingen wereldwijd te bevorderen. Iedereen die werkt bij een van de hiervoor genoemde organisaties kan mee doen aan de WPFG. Er zijn geen limieten of kwalificatie-eisen. De organisatie van deze spelen is in handen van stichting WPFG Rotterdam 2021.

De stichting heeft de ambitie om de beste World Police & Fire Games, ooit gehouden, neer te zetten. Die droom willen zij samen met betrokken partijen - stakeholders, partners, subsidiënten, sponsoren, diensten en deelnemers - laten uitkomen. Wil je meer informatie over de spelen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief op www.wpfgrotterdam2021.com De Stichting WPFG Nederland verzorgt altijd de Nederlandse deelname aan de spelen zoals in 2019 in het Chinese Chengdu. Aanmelden voor deze WPFG verloopt via de Stichting WPFG Nederland, www.wpfg.nl

colofon contact Stichting Wpfg rotterdam 2021 POSTBus 5106 3008 ac rotterdam info@wpfgrotterdam2021.com Deze uitgave kwam tot stand in opdracht van: Stichting WPFG Rotterdam 2021 vormgeving the creative lane

redactie trichis

Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder schriftelijke toestemming van de organisatie. Slechts een niet commercieel privé gebruik is toegestaan in het kader van de wetgeving op auteursrecht. De informatie in dit magazine is door de organisatie met voortdurende zorg en aandacht samengesteld. Fouten kunnen echter niet altijd worden voorkomen. De informatie in dit magazine is uitsluitend bedoeld als algemene informatie, gebaseerd op de huidige situatie (voorjaar 2018). Er kunnen op geenenkele wijze rechten aan de informatie in dit magazine worden ontleend.

www.wpfgrotterdam2021.com

/WorldPoliceFireGamesRotterdam

@WPFGRtd


5

De burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb

8

de geschiedenis van de world police & fire games

11

WPFG Chengdu 2019 stad van de Chinese superlatieven

12 Bob wint Wildcard voor Chengdu 2019

20 Wout Roos ‘Ik sta straks graag op het podium in Rotterdam’

24

stephan wevers ‘SAMEN DE KLUS KLAREN’

14

Rotterdam 2021: meer dan 60 sporten

17

Frank paauw: ‘trots dat we over 3 jaar gastheer mogen zijn’

18

Rotterdam 2021: openings- en sluitingsceremonie

19

robin burgering: ‘voor wie werkt bij douane, is geen dag hetzelfde’

22

Erkenning en waardering is belangrijkste motivatie voor hoofdsponsorschap vfonds

23

Ab Warffemius: ‘respect voor onze hulpverleners’

26

sports & cultural host area Het Schouwburgplein in Rotterdam is de plek om elkaar te ontmoeten!

28

6

Harry Versteeg: ‘Het imago van het gevangeniswezen versterken’

Anja leemans ‘De interactie tussen burger en overheid versterken’

30

john van der zwan: ‘Samen sporten is zó mooi’


4 | WPFG Rotterdam 2021


De burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb Rotterdam is niet alleen een stad om te bezoeken maar veel meer een stad om te ontdekken, een prikkeling voor de zintuigen, een onvergetelijke ervaring. Dat decor biedt Rotterdam de World Police & Fire Games in 2021. Op mondiaal niveau is Rotterdam een betrekkelijk kleine wereldstad, zowel qua oppervlakte als in aantal inwoners. Dat is juist een voordeel: het is daardoor mogelijk zeer compacte spelen te organiseren met minimale afstanden en reistijden met de nadruk op ontmoetingen en interactie. De WPFG is overal in de hele stad zichtbaar en voelbaar. Iedereen (deelnemers, inwoners en bezoekers) kan op elke hoek van de straat duidelijk zien dat de WPFG in Rotterdam wordt gehouden. Rotterdam is een jonge, veelzijdige, dynamische stad met meer dan 187 nationaliteiten. Een broedplaats voor creativiteit. Rotterdam is ook de “mainport to Europe” en één van de grootste havens wereldwijd. Trendsetter op vele vlakken. Het is een stad die boeit, bruist en bloeit. Waar plek is voor iedereen. En waar ‘the sky’ letterlijk ‘the limit’ is. Kortom: in Rotterdam is altijd wel iets te beleven! Rotterdammers en Rotterdamse bedrijven zijn eraan gewend om overal op de wereld zaken te doen. Dankzij die wereldbrede oriëntatie voelt iedereen zich hier onmiddellijk thuis, ongeacht ras, geloof of huidskleur. Sport speelt daarin een belangrijke rol.

De WPFG draagt bij aan motivatie, trots en respect voor alle deelnemende diensten. Het zorgt ook voor een beter begrip onder de bevolking en leidt tot erkenning, waardering en dankbaarheid voor het werk dat de bewakers van de openbare orde in vaak moeilijke omstandigheden verrichten. Daarom is het zo belangrijk dat politiemensen, brandweerlieden, douanebeambten en gevangenisbewaarders elkaar ontmoeten in een sportieve en sociale omgeving. Dat is ook het doel dat we met de WPFG nastreven: een onvergetelijk evenement waarin naast erkenning, waardering en dankbaarheid ook plaats is voor sport, beleving en entertainment. De WPFG is ook de motor die aanzet tot sporten: zien sporten is doen sporten. Zeker voor mensen werkzaam in de hulpdiensten is een goede conditie en een gezonde levensstijl van groot belang; een actief en gezond leven is voor iedereen goed. Om die reden hebben we in Rotterdam speciale programma’s om mensen in beweging te krijgen. Zo’n groots sportevenement als de WPFG draagt daaraan bij en houdt onze diensten fit en gezond. Het strekt tot grote eer om de WPFG aan onze lijst met grootschalige sportevenementen toe te mogen voegen. Samen met alle betrokkenen bij en deelnemers aan de WPFG zijn we als Rotterdam in staat om van de 2021 editie een ongelooflijke en onvergetelijke ervaring te maken. Make it happen!

5 | WPFG Rotterdam 2021


de geschiedenis van de world police & fire games In het begin van de jaren ’60 ontwikkelde politieluitenant Dyke Nyhus uit San Diego een idee ter promotie van de bevordering van de lichamelijke conditie en het welzijn van de wetshandhavers in Californië. De ‘California Police Atletic Federation’ is begin 1967 opgericht met als eerste doel de politie aan te moedigen om de lichamelijke conditie op peil te houden en deel te nemen aan verschillende vormen van sportcompetitie. In de zomer van 1967 werd in San Diego, met 504 deelnemers verdeeld over zestien sporten, in twee dagen de eerste ‘California Police Olympics’ georganiseerd. Met het voortdurende succes van de California Games ontstonden in de vroege jaren ’80 de plannen voor de eerste World Police & Fire Games (WPFG). Hulpverleners ontmoeten elkaar Normaliter komen politie- en brandweermensen elkaar alleen maar tegen bij incidenten en wordt er zij aan zij gewerkt om slachtoffers te redden en het incident onder controle te krijgen. Daarna gaat ieder zijn eigen weg weer, tot de volgende samenwerking. De California Police Athletic Federation (CPAF) wilde een sportmogelijkheid organiseren waar deze hulpverleners elkaar buiten de dagelijkse werkzaamheden zouden ontmoeten. Daarmee was de WPFG geboren. Inmiddels is dit uitgegroeid tot één van de grootste sportevenementen ter wereld.

De eerste WPFG werd georganiseerd in San Jose, California, USA in 1985. Het internationale sportprogramma voor politie en brandweer trok deze eerste editie 4713 atleten. Het bescheiden idee van luitenant Dyke Nyhus heeft zijn fantasie overtroffen. Sinds de eerste editie zijn de spelen wereldwijd op diverse plekken georganiseerd. Sinds de start van de WPFG is de omvang en reikwijdte van de spelen blijven groeien, zowel in deelnemers als in deelnemende landen. Iedere editie heeft zo’n 10.000 deelnemers uit 60 tot 70 verschillende landen in circa 60 verschillende sporten. Nederlandse deelname De Nederlandse deelname aan de WPFG kent inmiddels een lange geschiedenis. Sinds 1989 doet Nederland al georganiseerd mee aan dit wereldwijde sportevenement. De Rotterdamse brandweerman Bertus Budde was de eerste Nederlandse deelnemer. Hij deed voor het eerst mee in 1985. Door de loop der jaren zijn er ‘friends all over the world’ gemaakt en hebben de deelnemende hulpverleners veel mooie, gekke en minder mooie momenten meegemaakt. Op www.wpfg.nl staat van alle spelen waar Nederland aan meedeed een uitgebreid verslag. Van 1989 bijvoorbeeld, toen de terugreis een ‘bijna ramp’ was en voorpaginanieuws werd in de landelijke dagbladen, of van 1991 dat een bijzonder jaar was omdat toen een heel opvallend huwelijk werd voltrokken.

Openingsceremonie in Memphis (1991) 6 | WPFG Rotterdam 2021


1 9 san diego 87 Californië, USA

vancouver Brits-Columbia, canada

Nederland doet voor de eerste keer georganiseerd mee aan de WPFG.

19 89

Het begon allemaal in 1985. Vanuit de California Police Athletic Federation (CPAF) werd een sportevenement georganiseerd waar politie- en brandweermensen elkaar buiten de dagelijkse werkzaamheden konden ontmoeten.

1 9 Memphis 91 Tennessee, USA

colorado springs Colorado, USA

Sporten in een zeer fraaie omgeving. Het was voor de meeste sporters wel even wennen aan de hoogte en de ijle lucht. Nederland eindigde op de derde plaats in het landenklassement.

calgary

alberta, canada

De Nederlandse ploeg, die op de campus van de universiteit van Calgary verbleef, zette wederom prima prestaties neer. Ook het politievoetbalteam behaalde een gouden medaille.

Indianapolis indiana, usa

Vertegenwoordigers van de Rotterdamse korpsleidingen van de politie en brandweer en de directeur Sport en Recreatie kwamen kijken bij de WPFG. Met als resultaat dat Rotterdam zich mogelijk kandidaat zou stellen om de WPFG te mogen organiseren.

quebec city quebec, canada

Opvallend in de Nederlandse delegatie was het boksteam van de politie Haaglanden onder aanvoering van Arnold van der Lyde. Enthousiast als hij was, bracht hij het beste uit de boksers naar boven en werden de nodige medailles gehaald.

vancouver Brits-Columbia, canada

Voor de tweede keer vonden de WPFG Vancouver plaats. Voor sommigen na twintig jaar een mooi weerzien. Op hoog gekwalificeerde banen werd er gesport. De sporters hebben genoten van hun verblijf in Canada.

Belfast

noord ierland

Meer dan 7000 sporters uit 67 landen namen deel aan de WPFG in Belfast. Er werden 56 sporten beoefend op 41 locaties verdeeld over Noord-Ierland. De Nederlandse deelnemers veroverden maar liefst 66 medailles.

los angeles Californië, USA

Voor het eerst in de geschiedenis deed Nederland mee met de Drakenbootrace. Winst zat er nog niet in maar het was een mooie promotie voor WPFG 2021 Rotterdam. Triatleet Henk zette een uitstekende presentatie neer. Na een zware wedstrijd, het was namelijk bloedheet, won hij goud.

rotterdam nederland

Nog minder dan drie jaar en dan zijn de WPFG in Rotterdam. In 2021 zullen naar verwachting tienduizend sporters meedoen aan de spelen, waaronder duizend Nederlanders.

19 93

De volleyballers deden het uitstekend en het voetbalteam eindigde op een eerste plaats.

1 9 Melbourne 95 Victoria, Australia

19 97

De WPFG in Melbourne waren geweldig. Honderdvijftig sporters en supporters vertrokken naar de andere kant van de wereld.

1 9 stockholm 99 zweden

20 01

De belangstelling voor de WPFG 1999 was al vrij snel erg groot. De spelen vonden voor het eerst plaats in Europa. De Zweedse hoofdstad had haar nek uitgestoken om politie- en brandweersporters uit de hele wereld bij elkaar te brengen. Nederland wat met een behoorlijke delegatie vertegenwoordigd.

20 barcelona 03 spanje

20 05

En weer was Europa aan de beurt. In het stadion van FC Barcelona was een prachtige openingsceremonie met de Spaanse koning en Johan Cruyff als toeschouwers op de tribune. Helaas verliep de organisatie van de rest van de WPFG iets minder perfect.

20 Adelaide 07

zuid australië, australië

20 09

De delegatie met 75 deelnemers was ondanks de verre reis toch nog van een redelijke grootte. En natuurlijk ontbraken enkele vaste sporters niet, zoals Dick Kuyper, die al heel wat edities van de WPFG heeft meegedaan.

20 New York City 11 New York, USA

20 13

The best games ever. Althans dat was de bedoeling. Helaas gooide orkaan ‘Katrina’ roet in het eten. Sommige deelnemers gingen zonder te sporten naar huis. Voor de Nederlanders gaf de storm ook problemen, maar een aantal sporters kwam pas na de storm in actie.

20 fairfax 15 washington, USA

20 17

Op de laatste dag van het atletiek sleepte Sonja Oost haar derde gouden medaille in de wacht op de 200 meter. Daarmee kwam het totaal op 38 medailles voor Nederland. Nederland eindigde op een keurige 20e plaats in het landenklassement.

20 chengdu 19 china

20 21

De voorbereidingen zijn begonnen. Op de website van Chengdu staan de sporten vermeld. Hou de site in de gaten voor meer informatie.

20 Winnipeg 23 Manitoba, Canada

7 | WPFG Rotterdam 2021

Tijdens WPFG Los Angeles is bekend gemaakt dat WPFG 2023 worden gehost door Winnipeg.


WPFG Chengdu 2019 stad van de Chinese superlatieven

In 2019 is Chengdu het decor van de World Police & Fire Games. WPFG Nederland organiseert de Nederlandse deelname aan de WPFG. De organisatie informeert deelnemers, beantwoordt allerlei vragen en zorgt voor een uniform tenue. En zij organiseert ook de altijd gezellige Hollandse avond tijdens het evenement. In 2021 zijn de games in Nederland. Maar voordat Nederland het stokje overneemt van de Chinezen, kijken we eerst naar WPFG Chengdu 2019. Paradijs op aarde Chengdu, de hoofdstad van de provincie Sichuan, is een sub-provinciestad met twintig districten (provinciesteden of provincies), een High-tech Industrial Development Zone en de Chengdu Direct Administrative Area van Tianfu New Area. De stad heeft een oppervlakte van 14.600 km2 en heeft meer dan 16 miljoen inwoners. Chengdu is meer dan 2.300 jaar geleden ontstaan en wordt geëerd als ‘paradijs

op aarde’. Het is ook de thuisbasis van verschillende natuurlijke en culturele erfgoederen in de wereld zoals Mount Qingcheng, het Duijangyan irrigatiesysteem en de Chengdu Panda Breeding en Research Base, met 40 nationale natuurlandschappen en meerdere immateriële culturele erfgoederen, zoals Sichuan Opera en Sichuan Brocade. Als een van de oudste steden van China, dat beroemd is om zijn lange geschiedenis en diepgaande cultuur, is Chengdu ook China’s ‘Best Tourist Destination’, een eretitel die gezamenlijk is toegekend door The World Tourism Organization en The Chinese National Tourism Administration. Derde Chinese stad De stad heeft zich aangesloten bij internationale samenwerkingsparken met Duitsland, Frankrijk, Cuba en Singapore. De Chengdu-Europe Express Rail beschikt over goederentreinen met de kortste reistijd en de hoogste bezettingsfrequentie van de China-Europe Block trein. Momenteel biedt de stad Shuangliu International Airport bijna 100 internationale

8 | WPFG Rotterdam 2021


Aanmelden WPFG Chengdu 2019 Werk jij bij de politie, brandweer, Douane of Dienst JustitiĂŤle Inrichtingen en wil je meedoen aan de WPFG in Chengdu 2019? Vanaf oktober 2018 kun je je aanmelden via de website chengdu2019wpfg.com. Deelnemers aan eerdere WPFG hebben al een account en kunnen zich hier mee inschrijven. Aan de administratie van de Stichting WPFG Nederland stuur je een bewijs van inschrijving.

9 | WPFG Rotterdam 2021


vluchtroutes die Chengdu verbinden met meerdere internationale en regionale steden, waaronder Parijs, Tokio, Amsterdam, Abu Dhabi, Frankfurt, Doha en San Francisco. Chengdu is ook de vierde 72-urige Visa-vrije stad in China. De bouw van het Tianfu International Airport is in volle gang en de stad wordt de derde Chinese stad die na Shanghai en Beijing twee internationale luchthavens bezit. Zestien landen hebben goedkeuring gekregen om er consulaten op te zetten en 34 provincies of steden hebben zusterovereenkomsten getekend met Chengdu. Aan het begin van dit millennium is Chengdu lid geworden van de League of Historical Cities, World Technopolis Association, Pacific Asia Travel Association, World Organization of United Cities etc. Verder groeit het aantal buitenlandse banken, dat zich in Chengdu heeft gevestigd. Daaronder zijn Standard en Chartered vanuit het Verenigd Koninkrijk, Citi Bank uit de VS, ANZ

Bank uit AustraliĂŤ en wereldberoemde bedrijven zoals Intel, Motorola, Toyota, Ericsson, Nokia, IBM, Ikea en andere retailer-giganten. Op dit moment hebben in totaal 278 ondernemingen van de Fortune Global 500 vestigingen in de stad. Het is een succesvolle gaststad voor o.a. Fortune Global Forum en de G20-ministers van FinanciĂŤn en de Central Bank Governors Meeting. De stad is door Fortune uitgeroepen tot een van de best opkomende steden voor bedrijven. Het werd ook door de Wereldbank uitgeroepen tot Benchmark City for Investment Environment in het binnenland van China. Chengdu is met een groene stadsdekkingsratio van 40,9% in de binnenstad en een percentage van bosbedekking van 38,7% in de hele gemeente de groenste stad van China en door de Aziatische Ontwikkelingsbank bestempeld als de meest leefbare stad van China.

10 | WPFG Rotterdam 2021


stephan wevers Voorzitter van Brandweer Nederland, voorzitter van de Raad van Brandweercommandanten en commandant van Brandweer Twente Sport: ‘Hardlopen, golfen en zeilen.’ Vraag aan Stephan Wevers wat nu precies de definitie is van een brandweerman- of vrouw en het antwoord rolt als vanzelfsprekend uit zijn mond. “Iemand die fysiek in orde is, die samenwerkt met zijn of haar collega’s en die er alles aan doet om de samenleving veiliger te maken”, zegt de Tukker resoluut. Wevers, onder meer voorzitter van Brandweer Nederland, heeft dan ook nogal wat ervaring in en expertise op zijn vakgebied. Zo gaf hij onder meer leiding tijdens diverse grootschalige incidenten, waaronder de vuurwerkramp in zijn woonplaats Enschede. Tevens is hij instructeur bij realistische trainingen voor manschappen, bevelvoerders en officieren. Met de campagne ‘Laat je ouders niet stikken’ won Wevers drie jaar terug bovendien de Don Berghuijs Award, een innovatieprijs voor programma’s die de samenleving veiliger maken. Uit hetzelfde hout gesneden “Brandweerman- of vrouw bén je”, stelt Wevers. “En dat is nu juist één van de mooie aspecten van de WPFG. Waar de brandweermannen- of vrouwen ook vandaan komen; in wezen zijn ze allemaal uit hetzelfde hout gesneden. Met hun conditie, kracht en souplesse zijn ze mensen die er zíjn voor de maatschappij. Het anderen willen helpen tekent elke brandweerman- en vrouw.” En die aspecten zullen tijdens de WPFG onmiskenbaar tot wasdom komen, verwacht Wevers. Juist omdat de tweejaarlijkse happening van de verschillende hulpdiensten vele raakvlakken vertoont met het reguliere vak van brandweerman. “Net zoals in het gewone werk, zullen de collega’s de klus samen moeten klaren. Ze zullen moeten laten zien hoezeer ze getraind zijn. En er komt een stukje spanning en avontuur bij kijken. In feite zijn de WPFG dus in lijn met het dagelijkse leven van de collega’s. Ik weet zeker dat de brandweermensen goed voor de dag zullen komen. Daar trainen ze ook voor.”

Wevers noemt het ‘mooi’ dat de games in 2021 Rotterdam aandoen. Desondanks hoopt de Tukker dat het evenement ‘iets van heel Brandweer Nederland wordt’. Wevers: “We zijn weliswaar met 25 korpsen, maar uiteindelijk doen we het natuurlijk allemaal samen. Of het nu de regio Twente is of de regio Rijnmond; we zijn één brandweer met elkaar. Ik vind dat we dat moeten uitstralen in Rotterdam.”

Ik weet zeker dat de brandweermensen goed voor de dag zullen komen bij de WPFG

Een geweldige belevenis Tijdens de WPFG in Los Angeles (2017) was Wevers ook van de partij met vele collega’s van de Nederlandse brandweer. “Een geweldige belevenis”, vond hij. “Hoe graag iedereen ook aan sport doet; de Olympische gedachte staat natuurlijk centraal tijdens dit soort dagen. Het mooie is dat brandweermannen- en vrouwen uit alle continenten erheen komen. Dat maakt de WPFG zo bijzonder. Niet alleen voor de collega’s die elkaar ook eens op een andere manier ontmoeten, vooral ook als uithangbord van de organisatie. In LA stonden op elke hoek van de straat bijvoorbeeld brandweerlieden om informatie aan burgers te verschaffen. Dat zal in Rotterdam niet anders zijn in 2021. We laten ons als hulpdienst, in alle opzichten zien aan de samenleving.”

11 | WPFG Rotterdam 2021


Bob wint Wildcard voor Chengdu 2019 Bob uit den Boogaart , brandweerman bij korps Haaglanden Sport: ‘Ik vind het belangrijk om als brandweerman fit te zijn. Ik train thuis veel maar ook op de kazerne wordt veel getraind. Ik ga vier keer per week crossfitten en ik lig een keer per week in het zwembad om baantjes te trekken.’ “Het hoort natuurlijk bij je vak als brandweerman, een rokende flat in rennen wanneer de nood aan de man is. Of een rivier induiken wanneer iemand te water is geraakt. In dat soort situaties is het belangrijk om fit te zijn. En ik durf wel te stellen dat die eigenschap op de mensen in ons brandweerkorps van toepassing is. Op mij dus ook. Simpelweg omdat we op onze kazerne in Scheveningen dagelijks met ons lijf bezig zijn, wanneer er gelegenheid voor is. Rondom elke dienst proberen we ons lichaam te trainen. Dat kan via een potje voetbal zijn, een stukje hardlopen of een uurtje op de crosstrainer fietsen; van alles eigenlijk. Gewoon omdat je lijf ervan in vorm blijft.” Een eerste plek “Vandaar dat ik niet aarzelde om vorig jaar met de Dutch Ultimate Fire Fighter mee te doen in Rotterdam, tijdens de Wereldhavendagen. Ik zie me nog bezig daar: brandslang trekken, klimmen, hijsen. Loodzwaar was het, maar het eindresultaat mocht er zijn: een eerste plek! Vandaar mijn wildcard voor de World Police & Fire Games in Chengdu voor komend jaar. Een geweldig vooruitzicht. Net als in Rotterdam, streef ik dan natuurlijk weer naar de eerste plaats. Al is voor mij een ander doel nog belangrijker: aan toeschouwers laten zien wat voor gaaf beroep we hebben en hoe fit we moeten zijn om dat beroep te kunnen uitoefenen.”

Echt een aanrader “Het vak van brandweerman is zo onvoorspelbaar, zo divers; ik vind het prachtig om dat ambt uit te dragen naar mensen die straks misschien ook wel voor hetzelfde beroep gaan kiezen. Heus, het is echt een aanrader om dit werk te gaan doen. Simpelweg omdat je een dienst kunt bewijzen aan de samenleving, echt het verschil kan maken. Brandweerman zijn is elke dag weer een avontuur.” Wedstrijdelement “En precies daarom vind ik het zo mooi dat we volgend jaar met de collega’s naar China gaan in het kader van de WPFG. Al is het alleen maar omdat de meesten van ons nog nooit in dat land zijn geweest. Ik in elk geval niet. Vandaar dat het mij een geweldige ervaring lijkt. Ook om met de collega’s uit andere landen de strijd aan te gaan. Ik hoorde dat onze vakgenoten uit Amerika en China net zo fanatiek zijn op sportgebied als wij. Dat klinkt goed. Want zo’n wedstrijdelement hoort er natuurlijk bij tijdens de ‘Olympische Spelen’, zoals het evenement door ons toch wel wordt genoemd.” ,,Ik kan in elk geval niet wachten om ook in 2019 te laten zien hoe fit we zijn, te laten zien hoe hard we dagelijks trainen om in vorm te blijven als brandweerman. Het mooiste is natuurlijk als ik daar in China uiteindelijk weer op dat podium mag staan. Alle reden dus om de komende maanden lekker door te gaan met sporten. Die eerste plaats in Rotterdam smaakt namelijk naar meer.”

12 | WPFG Rotterdam 2021


13 | WPFG Rotterdam 2021


meer dan 60 sporten Tijdens de WPFG in Nederland worden straks circa 60 sporten georganiseerd, 45 van deze sporten zijn verplicht, de overige sporten zijn keuzesporten. Bij de keuzesporten is rekening gehouden met sporten die populair zijn in Nederland én binnen de vier deelnemende diensten, zoals kitesurfen. Vanuit de wereldfederatie moeten minimaal 55 sporten en maximaal 65 sporten worden georganiseerd. De sporten worden gehouden in ruim dertig venues. Bij de indeling van de sporten is geprobeerd om

zoveel mogelijk sporten te combineren op één venue, waardoor het voor deelnemers eenvoudig is om bij elkaar te kijken en elkaar te ontmoeten. De grootste venue is Rotterdam Ahoy waar in totaal vijftien sporten worden georganiseerd. Door een goede combinatie van sporten, compacte opzet van venues en centrale ontmoetingsmogelijkheden is de organisatie ervan overtuigd dat de WPFG in Nederland voor de deelnemers en het publiek een onvergetelijke ervaring wordt. Kijk voor een overzicht van alle sporten op: www.wpfgrotterdam2021.com

Een typisch Nederlandse sport op de lijst is kitesurfen. Eerder werd wel golfsurfen georganiseerd, maar het kitesurfen is nooit eerder georganiseerd tijdens de WPFG. Door de wind en de zee is Nederland een ideaal land om te kitesurfen. Nederland doet al jaren, zowel in surfspots als in deelnemers, mee met de wereldtop als het gaat om kitesurfen.

14 | WPFG Rotterdam 2021


Bij de schietsport Police Action Pistol (PAP) en Police Pistol Combat (PPC) gaat het om schieten met een dienstwapen. De schietsport is al jaren een onderdeel van onder andere de Politie Sport Bond. Op zich niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat de omgang met een vuurwapen dichtbij de uitoefening van het politievak ligt. Om sportschieten te beoefenen moet je lid zijn van een burgerschietvereniging, waar je de gelegenheid hebt om wekelijks te trainen. Op deze manier kun je, volgens de Wet Wapens en Munitie, in het bezit komen van een vuurwapen. Met je eigen sportwapen, geweer of pistool/revolver, luchtwapen of vuurwapen, staat de weg vrij om deel te nemen aan de schietsporten. Uiteraard kan dat ook met je dienstwapen en daarbij behorende munitie.

15 | WPFG Rotterdam 2021


Een typische brandweersport die wordt georganiseerd is de Ultimate Fire Fighter competitie. Dit toernooi bestaat uit meerdere brandweerbehendigheidsoefeningen, zoals brandslang rollen en klim- en krachtoefeningen. In 2017 is tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam voor het eerst een Dutch Ultimate Fire Fighter competitie georganiseerd door de WPFG Rotterdam 2021 in samenwerking met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Bob uit den Boogaart, werkzaam bij brandweer Haaglanden, heeft de eerste editie van 2017 gewonnen en mag deelnemen aan de wereldcompetitie tijdens de WPFG in Chengdu in 2019. Op pagina 12 lees je zijn verhaal.

De vaardigheden van de brandweermannen en -vrouwen worden op de proef gesteld bij Muster. Alles draait om snelheid en goed samenwerken. Een team bestaat uit zes deelnemers. Muster bestaat uit twee losse onderdelen. Bij het onderdeel ‘Hose Cart’ trekken de deelnemers een slangenkar zo snel mogelijk vooruit. Daarna worden de slangen afgerold en aan elkaar gekoppeld. Vervolgens kan de waterkraan worden opengedraaid. Het team dat als eerste het brandje blust wint. Bij het onderdeel ‘Bucket Brigade’ rent het team met een ladder naar een ijzeren stelling verderop op het parcours. Bovenop de stelling staat een grote lege ton. De deelnemers geven emmers water aan elkaar door om de lege ton zo snel mogelijk te vullen.

16 | WPFG Rotterdam 2021


Frank Paauw Eenheidschef Politie Rotterdam Sport: ‘In mijn vrije tijd speel ik voetbal.’ De betrokkenheid van Frank Paauw bij de World Police & Fire Games is tweeledig. Enerzijds is hij als Eenheidschef verantwoordelijk voor de openbare orde, wanneer het evenement in 2021 zijn politieregio en centrumstad Rotterdam aandoet. Aan de andere kant maakt Paauw ook deel uit van het bestuur van de stichting WPFG 2021. “Het is natuurlijk heel erg mooi dat een evenement van deze omvang naar Nederland komt”, zegt Paauw, politieman in hart en nieren. “Het is een stukje Nederland-promotie.” Met de nadruk dus op ‘Nederland’, beklemtoont Paauw. “Voor Rotterdam is het uiteraard geweldige exposure. Er komen straks misschien wel zo’n 10.000 sporters naar de regio Rotterdam, passend bij de vele evenementen die er toch al georganiseerd worden. Dat is goed voor de hotels, de winkels, de restaurants en voor de verschillende toeristische attracties. Maar feitelijk lift de gehele regio mee op de WPFG. Ik kan me zo voorstellen dat mensen, behalve een dagje Rotterdam, ook een dagje Amsterdam meepakken. Het is in vele opzichten mooi dat we het evenement in 2021 mogen organiseren. Want dat is goed voor de uitstraling van heel Nederland.”

Binnen de politie wordt sporten hartstochtelijk gestimuleerd

Eerbetoon Vooral ook voor de deelnemers zelf, zoals die van de politie. Daarmee wordt volgens Paauw ‘recht gedaan aan wat de hulpverleners voor het land betekenen.’

“Een van de uitgangspunten van de WPFG is het geven van een eerbetoon aan al die hulpverleners die dagelijks, soms met gevaar voor hun eigen leven, de maatschappij veiliger proberen te maken. Die bij gevaarlijke situaties consequent in de eerste linie staan. Dan is het terecht dat ze daarvoor eens per twee jaar in het zonnetje worden gezet. Daarnaast komt nog een ander belangrijk element tot uitdrukking tijdens de WPFG. En dat is de fitheid van onze mensen. Binnen de politie wordt sporten hartstochtelijk gestimuleerd. Juist omdat je er in je werk profijt van hebt. Je bent scherper en alerter.” Het goede voorbeeld Paauw zelf geeft daarin ontegenzeggelijk het goede voorbeeld. Ondanks de respectabele leeftijd van 58 jaar, voetbalt hij nog vrijwel elke week. In het veteranenteam van Graaf Willem II VAC, een amateurclub op de grens van Den Haag en Wassenaar, is de Eenheidschef een zekerheidje op het middenveld. Hij staat te boek als technisch begaafde speler. Al heeft Paauw nog geen idee of hij, met die voetbalbagage op zak, zelf actief deel zal nemen aan de WPFG in Rotterdam. Veel collega’s in elk geval wel. “Gezondheid staat hoog in het vaandel bij de politie. En daar is de deelname van veel van onze mensen aan de WPFG weer een voorbeeld van.” Wat vaststaat: voor Paauw kunnen de WPFG in Rotterdam niet snel genoeg beginnen. “Juist omdat ik er op twee manieren bij betrokken ben, maakt het me dubbel zo trots dat we hier over drie jaar gastheer mogen zijn van deze grootse happening. Ik kijk er met heel veel optimisme en enthousiasme naar uit. En ik heb er alle vertrouwen in dat iedereen heel veel plezier gaat beleven aan de WPFG in Rotterdam.”

17 | WPFG Rotterdam 2021


OPENINGS- EN SLUITINGSCEREMONIE Belangrijke evenementen tijdens de WPFG zijn de openings- en sluitingsceremonie. De openingsceremonie is op 30 juli 2021 in Stadion Feijenoord. De sluitingsceremonie vindt plaats in Rotterdam Ahoy op 8 augustus 2021.

stadion feijenoord is een uniek stadion waar muziek, cultuur en sport al jaren samen komen

Stadion Feijenoord De start van WPFG vindt plaats in het Feijenoord Stadion in Rotterdam. Tijdens de openingsceremonie staan de sporters van de deelnemende landenteams centraal. In de programmering is aandacht voor vaste onderdelen van de openingsceremonie, zoals het

afleggen van de eed. Onderdelen van de Nederlandse cultuur alsmede van internationale allure komen aan bod in de programmering. De organisatie zal samen met erkende leveranciers en programmeurs de openingsceremonie verder gaan vormgeven.

In Rotterdam Ahoy blikken we terug op de spelen van 2021

Rotterdam Ahoy De sluitingsceremonie vindt plaats in de Ahoy Arena van Rotterdam Ahoy en staat vooral in het teken van het overdragen van de vlag aan Winnipeg 2023. Uiteraard wordt er middels een spectaculaire film

teruggeblikt op de spelen van 2021 om met elkaar de resultaten te vieren. Daarnaast is het belangrijk dat er ruimte wordt gecreĂŤerd om met elkaar te praten, kleding te ruilen en afscheid van elkaar te nemen.

18 | WPFG Rotterdam 2021


Robin Burgering Plaatsvervangend directeur afdeling Douane Schiphol passagiers Sport: ‘Sporten is belangrijk voor mij. Ik fiets, ik tennis en ik speel voetbal.’ Zorgen voor een gezonde geest in een gezond lichaam. Dat is voor Robin Burgering, plaatsvervangend directeur afdeling Douane Schiphol Passagiers, een belangrijke reden om zelf aan sport te doen en dat ook te bevorderen bij de collega’s op ’s lands grootste vliegveld. Vandaar ook dat hij zich namens de Douane pal achter het initiatief van de World Police & Fire Games schaart. “Want een mooie gelegenheid om met elkaar de strijd aan te gaan”, zegt Burgering. “Competitie hoort erbij.” Maar, net als voor de andere diensten, zijn de WPFG voor de Douane meer dan alleen een sportieve aangelegenheid. Door de Brexit is grote vraag ontstaan naar nieuw douanepersoneel. Om de toekomstige nieuwe buitengrens van Nederland te beveiligen moeten naar verwachting zo’n negenhonderd extra mensen worden aangenomen bij de Douane. Nederland grenst straks, als de Britten uit de Europese Unie zijn gestapt, immers weer aan een buitenland. “We zijn al begonnen met het zoeken naar versterking van de organisatie, de eerste wervingsprocedure is opengezet”, vertelt Burgering. “Elke aandacht die we genereren helpt daarbij, zo ook deelname aan de WPFG. In Rotterdam hebben we straks dé kans om uit te dragen hoe mooi en belangrijk ons werk is. We geven er een goed signaal mee af naar de maatschappij.” Extra impuls Ofwel: de deelname van Douane aan het evenement kan het imago van de beroepsgroep een extra impuls geven. Temeer omdat de aard van de werkzaamheden van de dienst, in tegenstelling tot politie en brandweer, wat moeilijker in één term te vatten is. “Er wil nog weleens het beeld bestaan dat we als Douane alleen maar op het vliegveld, in de haven of bij de grens staan”,

zegt Burgering. “Maar we zijn overal in het land om de BV Nederland veiliger te maken. Drugstransporten onderscheppen, accijnzen innen. En wij zien toe op het afdragen en innen van invoerrechten door bedrijven. Het is heel veel omvattend. Voor wie werkt bij Douane, is geen dag hetzelfde. Tijdens de WPFG zullen belangstellenden zien hoe fysiek weerbaar onze mensen zijn.”

In Rotterdam hebben we straks dé kans om uit te dragen hoe mooi en belangrijk ons werk is

Informeel contact Daarbij zijn de games in het Chinese Chengdu en Rotterdam voor de douaniers een mooie aanleiding om met collega’s uit andere landen het vak te bespreken. “Doorgaans gebeurt dat met name via de bestuurlijke lijn”, weet Burgering. “Zo’n mooi sportevenement als de WPFG biedt, naast de onderlinge competitie, de gelegenheid om als collega’s ook eens op informele wijze van gedachten te wisselen met elkaar. Dat hoeft niet per se over hele zwaarwegende zaken te gaan, dat kunnen ook hele basale dingen zijn. Dat zijn prettige bijkomstigheden van zo’n evenement. Zeker omdat in Rotterdam ook veel collega’s uit Europese landen van de partij zijn. Hun aanwezigheid bevordert het internationale netwerk van ons allemaal.” Voor Burgering en zijn collega’s zijn de WPFG al met al iets om naar uit te kijken. “Het is voor ons als Douane een prachtige kans om ons van onze beste kant te laten zien. En dat zullen we doen ook.”

19 | WPFG Rotterdam 2021


‘Ik sta straks graag op het podium in Rotterdam’ Wout Roos beroepsbrandweerman Gezamenlijke Brandweer (GB), vrijwilliger Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) Sport: ‘Ik ben al 26 jaar verslaafd aan het wielrennen.’

“Het is misschien nog wat vroeg”, zegt Wout Roos. “Maar eigenlijk kan ik nu al niet wachten totdat de WPFG gaan beginnen.” En als iemand recht van spreken heeft, is hij het wel. Tijdens de recente games in Los Angeles stond de brandweerman liefst viermaal op het podium bij de verschillende onderdelen van het wielrennen: eenmaal als nummer één, tweemaal als nummer twee, en een keer als derde. “Dat smaakt natuurlijk naar meer.” Vandaar dat Roos er de komende twee edities, in Chengdu (2019) en Rotterdam (2021), weer bij zal zijn als actief deelnemer. “De WPFG zijn zo verschrikkelijk mooi om mee te maken”, vertelt hij. “Niet alleen de sportieve strijd tussen de verschillende hulpdiensten is prachtig om te ervaren, vooral ook de contacten die je opbouwt met collega’s uit andere landen. Met hen praat je uren over het vak. Wat dan opvalt? Dat zij dezelfde passie voor het vak koesteren als jijzelf. In LA ben ik door een collega bijvoorbeeld rondgeleid door een van de kazernes in de stad. Dan merk je dat er in wezen geen verschil is tussen brandweerman zijn in Amerika of in Nederland: de bevlogenheid is hetzelfde.” Ook op sportief vlak Reden voor Roos om nu al te trainen voor de komende edities in Chengdu en Rotterdam. En dat doet hij dan ook volop. Er zijn dagen bij dat de brandweerman op de fiets naar de kazerne gaat. En dat is in zijn geval allerminst een rondje om de kerk. Nee, Roos moet twee uur fietsen om zijn werkplek te bereiken. En dan moet

hij nog terug ook. Dat zegt wat over zijn mentaliteit en over hoe fit hij is. “In die zin ben ik niet bang dat ik er niet klaar voor ben straks”, klinkt het met een lach. “Conditioneel sta ik er wel behoorlijk op, denk ik.” Naar de games in Chengdu kijkt Roos met name uit omdat het land nieuw voor hem is. Het is tenslotte niet niks, fietsen in China. Langs de zesduizend kilometer lange Chinese Muur en over straten waar hij nog nooit overheen is gereden. “Een prachtige belevenis”, lijkt hem dat. Op sportief vlak trekken de WPFG van 2021 hem nóg meer. Juist omdat het dan voor hem zo bekende Rotterdam het decor vormt. “Omdat er meer Europeanen meedoen dan in China, zal het deelnemersveld er nog sterker zijn”, vermoedt Roos, wiens broer John ook van de partij is tijdens de WPFG, maar dan in de hoedanigheid van politieman. Toekomst “Voor de uitstraling van onze beroepen is het goed dat we aan dit soort evenementen deelnemen”, vindt Roos. “Daarom is het zo fijn dat de GB en VRR dit ook faciliteren voor hun medewerkers. Potentiële collega’s van de toekomst zien dan ook wat voor een mooi beroep we uitoefenen en hoe fijn het is om gezond en fit te zijn.” Of er straks weer een paar medailles voor hem in zitten? “Dat zou natuurlijk geweldig zijn”, droomt Wout Roos hardop. “Zeker in Rotterdam, de stad die ik zo goed ken. Daar zou ik graag eens op het podium staan.”

20 | WPFG Rotterdam 2021


21 | WPFG Rotterdam 2021


Erkenning en waardering is belangrijkste motivatie voor hoofdsponsorschap vfonds Het vfonds (het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) richt zich op het vergroten van de erkenning en waardering voor veteranen en andere geüniformeerden in dienst van het koninkrijk. Daarnaast richt zij zich op het herinneren van oorlogen, herdenken van slachtoffers en het vieren van bevrijding met als ultieme doel het behouden van vrede, democratie en de rechtsstaat. Vrijheid en vrede moeten niet alleen herdacht en gevierd worden maar ook gewaarborgd blijven. Daarom ondersteunt het vfonds al jaren de stichting ‘Waardering en Erkenning Politie’ (WEP) en de stichting ‘Waardering en Erkenning Brandweer’ (WEB). Ook ontfermt het vfonds zich over innovatieve projecten die de vrede, democratie en de rechtsstaat stimuleren. Door bijvoorbeeld story telling, theater, serious gaming of participatietrajecten houden we het maatschappelijk debat over vrede en vrijheid levend. Michiel van Hattem, directeur vfonds: “De waardering voor veteranen en militairen van alle leeftijden hebben wij een aantal jaren geleden uitgebreid naar waardering en erkenning voor politie en brandweer. Ook zij zetten zich in voor onze vrede en veiligheid. Zij verdienen maatschappelijke waardering en erkenning.

Dan is geweld tegen hulpverleners niet te begrijpen en vooral niet te tolereren.” Het vfonds gaat de World Police & Fire Games met in totaal één miljoen euro steunen omdat het project alles in zich heeft om de erkenning en waardering voor geüniformeerden te vergroten en daarmee naadloos aansluit op de visie van het vfonds. De training voor de WPFG en de publieksprojecten vooruitlopend op de games zullen veel saamhorigheid en positieve aandacht voor zowel politie als brandweer genereren. Het project start in Rotterdam rond de viering van 75 jaar vrijheid, waarbij de games zelf vlak na de festiviteiten, in 2021 plaatsvinden. De professionele opzet en uitvoering van het project en de nationale en internationale samenwerking staan garant voor een spectaculair evenement. Het vfonds wenst u veel succes met de voorbereidingen! Het vfonds investeert in vrede met geld van o.a. de Nationale Postcodeloterij. Wilt u ook investeren in vrede? Word dan gratis vriend van het vfonds. Wij laten u dan kennis maken met de projecten die wij steunen zodat nog meer volwassenen en kinderen leren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Op www.vfonds.nl/word-vriend vindt u onze aanbiedingen voor vrienden.

De Nationale Postcode Loterij, de BankGiro en de Nederlandse Loterij ondersteunen het vfonds.

22 | WPFG Rotterdam 2021


Ab Warffemius divisiedirecteur Individuele Zaken Dienst Justitiële Inrichtingen van het Ministerie van Justitie en Veiligheid Sport: ‘Nu wandel en fiets ik graag en in mijn jeugd heb ik fanatiek gehandbald.’

“Deelname aan de World Police & Fire Games is voor ons om meerdere redenen belangrijk. Een daarvan is natuurlijk het feit dat je je mensen ermee eert. Dat verdienen diegenen namelijk die er in hun dagelijkse werk, soms met gevaar voor hun eigen leven, alles aan doen om Nederland veiliger te maken.” “Zij krijgen hiermee een mooi eerbetoon op een internationaal podium. Want het respect voor onze hulpverleners is in ons land helaas niet altijd vanzelfsprekend. Dit platform biedt hen de gelegenheid om te laten zien waarom we als samenleving zo trots op onze gevangenisbewaarders, brandweermensen en politieagenten kunnen zijn. Hoe goed ze als hulpdiensten met elkaar samenwerken. En hoe fit en getraind ze zijn, juist in het belang van de samenleving waarvoor ze zich dagelijks inzetten. In die zin zijn de WPFG lang niet alleen een sportief uithangbord; het is voor de hulpdiensten vooral ook een gelegenheid om aan te tonen dat de organisatie als geheel van kwalitatief hoogstaand niveau is.” Sport verbroedert “Daarbij is het voor de deelnemers natuurlijk een fijne bijkomstigheid om collega’s uit andere landen tegen te komen. Tijdens de recente Olympische Spelen in Pyeongchang is weer eens gebleken dat sport verbroedert, een verbindingselement is. Dat is tijdens de WPFG niet anders. Het is daarom hartstikke mooi om straks in Rotterdam vakgenoten uit andere landen te

treffen. Om met hen sportief de strijd aan te gaan. Want uiteraard zullen onze mensen tijdens de onderlinge wedstrijden voor het hoogst haalbare gaan. Maar de games zijn tevens een ideaal moment om met elkaar van gedachten te wisselen over de passie die zij koesteren voor het vak. Die is bij gevangenisbewaarders, agenten of brandweerlieden in China namelijk net zo nadrukkelijk aanwezig als bij onze mensen.” Mentaliteit “Bijkomend voordeel is dat de toeschouwers van het evenement die mentaliteit, dat alles willen geven om een samenleving veiliger te maken, eveneens van dichtbij zullen zien. Juist omdat zij misschien wel de collega’s van de toekomst zijn. Zij zullen straks in Rotterdam ervaren hoe goed onze brandweer-, politie- en justitiemensen mentaal en fysiek in elkaar steken. En, vooral ook, hoe geweldig mooi het vak is. En dat is goede reclame voor de verschillende veiligheidsdiensten. Vandaar dat wij er nu al naar uitkijken. Het kan niet anders dan dat het in 2021 tien mooie dagen worden in Rotterdam.”

Deelnemers krijgen een mooi eerbetoon op een internationaal podium

23 | WPFG Rotterdam 2021


24 | WPFG Rotterdam 2021


Sports & cultural host area Alle activiteiten van de WPFG Rotterdam 2021 vinden plaats in twee areas: de sports & cultural host area. De sports host area is, zoals de naam al doet vermoeden, hét gebied waar men terecht kan voor de sporten en alles wat daarmee te maken heeft. De cultural host area is gecreëerd voor ontspanning na het sporten. Schouwburgplein Rotterdam Het Schouwburgplein is straks het hart van de cultural host area gedurende de gehele periode van de WPFG Rotterdam. Hier kan men elkaar ontmoeten om onder het genot van een drankje en een hapje ervaringen uit te wisselen. Omdat deze area dicht bij hotels, restaurants, kroegen en het uitgaansleven van Rotterdam ligt, is het dé plek om nog even te bezoeken voor het slapen gaan. In het gebied bevinden zich: • • • • • •

Rotterdam Centraal Station (trein, metro, tram, bus en taxi); Marriot Hotel Rotterdam (Host Hotel); De Doelen, venue voor bid presentaties kandidaat steden 2027; Hilton Hotel; NH Atlanta Hotel; De Coolsingel is de start en finish voor de halve marathon. Ook zijn hier diverse wielrenwedstrijden;

De cultural host area wordt het bruisende uitgaansgebied voor zowel deelnemers, hun familie en vrienden als voor de inwoners van Rotterdam. Het gebied wordt toegankelijk voor iedereen, maar het is tevens mogelijk om besloten bijeenkomsten en avonden te organiseren, bijvoorbeeld bepaalde ceremonies en huldigingen of thema-avonden. De cultural host area is dagelijks geopend van 12:00 tot 23:00 uur. Rotterdam Ahoy Met Rotterdam Ahoy en het gloednieuwe 50 meter zwembad bij het winkelcentrum Zuidplein is dit gebied als sports host area éen van de belangrijkste locaties voor de WPFG. Deelnemers en hun supporters moeten zich vanuit het oogpunt van veiligheid steeds kunnen legitimeren. Ook tijdens de WPFG in Rotterdam zal er uiteraard geaccrediteerd worden en Rotterdam Ahoy zal hierin het centrale punt zijn. Rotterdam Ahoy heeft

tijdens vele (inter)nationale sportevenementen ervaring opgedaan met het accrediteren van grote groepen deelnemers en supporters. Naast de accreditatie worden er in Rotterdam Ahoy vijftien sporten georganiseerd en tevens de slotceremonie. Vanaf Rotterdam Ahoy vertrekken bussen naar sportlocaties die minder goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. De organisatie en de informatiebalie zijn eveneens te vinden in Rotterdam Ahoy. Rotterdam Ahoy zal gedurende tien dagen in het teken staan van de WPFG, waar deelnemers kunnen sporten, waar bezoekers sporten kunnen bekijken en kunnen genieten van een drankje en een hapje. Bereikbaarheid Rotterdam Ahoy is een van de grootste overdekte evenementenhallen van Nederland en geschikt voor beurzen, (sport)evenementen, concerten, congressen en vergaderingen. Het ligt nabij het overdekte winkelcentrum Zuidplein met het grootste openbaar vervoerstation van Rotterdam, waarmee een goede bereikbaarheid is gegarandeerd. Een rit met de metro vanaf de cultural host area (halte Centraal Station of halte Stadhuis) is 6 of 7 haltes en duurt ongeveer 20 minuten. Programma voor vrienden & familie Naast het bekijken van alle sporten en het bijwonen van diverse evenementen en ceremonies is er nog voldoende te doen voor zowel de sporter als voor vrienden & familie. Natuurlijk is het mogelijk om zelfstandig de prachtige stad Rotterdam te ontdekken of dieper Nederland in te trekken. Maar de organisatie van de WPFG in Rotterdam is ook voornemens om diverse trips te organiseren. De aanbiedingen zullen in het zogenaamde entry book worden opgenomen, zodat deelnemers en hun supporters zich van tevoren al kunnen oriënteren. Op deze manier ontmoeten de familie en vrienden van deelnemers elkaar ook gemakkelijker. Ook wordt er aandacht besteed aan de kinderen. Er worden diverse uitstapjes voor mensen met (kleine) kinderen georganiseerd; aan het programma van de sports & cultural host area worden onderdelen toegevoegd die kinderen aanspreken, zoals doe-activiteiten en workshops.

25 | WPFG Rotterdam 2021


Anja leemans Plaatsvervangend Politiechef Oost-Brabant voorzitter stichting Nederlandse Politie Sport Bond (NPSB) Sport: ‘Ik doe aan fitness en squash’

26 | WPFG Rotterdam 2021


De interactie tussen burger en overheid versterken “Elke politieman- of vrouw is, net als de collega’s van de Koninklijke Marechaussee, automatisch lid van de Nederlandse Politie Sport Bond”, vertelt Anja Leemans, voorzitter van laatstgenoemd orgaan. En daaraan liggen grofweg drie doelstellingen ten grondslag: het bevorderen van de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de collega’s, het bevorderen van sociale en collegiale contacten onderling en het versterken van de verbinding met de burger. “Zo kun je agenten of leden van de Koninklijke Marechaussee bijvoorbeeld actief mee zien lopen tijdens de marathons van Eindhoven of Rotterdam”, doelt Leemans op dat laatste punt. “En dat vinden we belangrijk. Juist om de interactie tussen burger en overheid te versterken is het van belang om aan dit soort evenementen deel te nemen. In onze outfits vanzelfsprekend, zodat we als politie herkenbaar zijn. Daarmee laten we zien dat de politie in Nederland dichtbij de burger staat. Dat is een groot goed. Dat is tenslotte niet overal in de wereld zo.” In dat licht moet volgens Leemans ook de deelname van de politie aan de WPFG worden gezien. Juist omdat het aansluit op de drie doelstellingen van de sportbond, waarin het fitheidsaspect een belangrijke pijler is. “We willen graag laten zien dat politiemensen fysiek en mentaal gezond zijn. En daar krijgen ze via onze sportbond ook alle kansen toe. In totaal zijn er 28 sporten waaraan politiemensen kunnen deelnemen, variërend van hardlopen tot voetballen en van zwemmen tot handbal. De een doet dat in de breedtesport, de ander is zo ambitieus dat hij of zij namens de politie of Koninklijke Marechaussee ook aan politie EK’s deelneemt. Maar het belangrijkste is dát er gesport wordt. In het zware werk

dat politiemensen beoefenen, is het van groot belang om lichamelijk en geestelijk gezond te zijn. En daar kan sporten een belangrijke bijdrage aan leveren.” Visitekaartje afgeven Vandaar ook de Nationale Politie Sportdag die jaarlijks georganiseerd wordt door de Nederlandse Politie Sport Bond en waar doorgaans honderden collega’s aan meedoen. In 2018 vindt het evenement plaats op 14 juni, in Biddinghuizen. Op die dag zal de organisatie van de WPFG eveneens aanwezig zijn met een stand om op die manier nog meer politiemensen enthousiast te maken voor de edities van 2019 in Chengdu en die van 2021 in Rotterdam. Hoewel de Nederlandse Politie Sport Bond niet gelieerd is aan de WPFG, sluit het evenement volgens Leemans wel aan op de doelstellingen van de bond. De games zijn volgens haar een middel om als één van de hulpdiensten een visitekaartje af te geven aan de samenleving, zoals deelname aan een schietwedstrijd of een wielerwedstrijd dit ook is. Winnen is niet allesbepalend “Het sportieve element is vanzelfsprekend heel belangrijk”, stelt Leemans. “Als een politieman of -vrouw meedoet aan zo’n uitdaging, zal hij of zij alles uit zichzelf halen en natuurlijk ook het liefst winnen. Alleen: winnen is niet allesbepalend. Het recreatieve, het onderling met de hulpdiensten in de weer zijn, en het naar buiten toe uitdragen van ons mooie beroep zijn minstens zo belangrijk. En die aspecten komen tijdens dit soort evenementen allemaal samen. Tijdens de WPFG zal dit niet anders zijn. Elke vorm van sporten juichen wij als sportbond van harte toe.”

27 | WPFG Rotterdam 2021


Het imago van het gevangeniswezen sterker maken

“De mensen in ons werk, en dan doel ik vooral op degenen op de werkvloer, krijgen soms te maken met fysieke aangelegenheden”, aldus Harry Versteeg. “Het is echt een zware job die ze uitoefenen. Vandaar dat het heel belangrijk is dat onze mensen weerbaar zijn.” Een groot aantal gevangenissen is de laatste jaren gesloten vanwege bezuinigingen. Het personeel kampt met een toenemende werkdruk en een veranderende gedetineerdenpopulatie die steeds problematischer wordt. Het wil nog weleens voorkomen dat de gedetineerden hun frustratie afreageren op het personeel. Fitheidstest Dat gevangenisbewaarders op regelmatige basis worden onderworpen aan een fitheidstest, spreekt voor zich. Domweg omdat zij niet alleen weerbaar moeten zijn, maar dat in de toekomst vooral ook moeten blijven. “Daarom doen wij er alles aan om het sporten buiten werktijd te faciliteren en te subsidiëren”, zegt Versteeg. “Denk bijvoorbeeld aan een tweedaags voetbal- en volleybalevenement dat we jaarlijks organiseren. Of wat andere, kleinere activiteiten op dit vlak. In ons werk draait het om vitaliteit en fitheid. Dat beeld moeten we in stand houden.” Toen Gerard Bakx (bestuurslid van Stichting WPFG 2021) hem enkele jaren terug benaderde met de vraag of hij namens de Dienst Justitiële Inrichtingen een rol wilde vervullen bij de World Police & Fire Games, aarzelde Versteeg dan ook geen moment. Simpelweg omdat hij het evenement bij uitstek een podium vindt om het imago van de Dienst Justitiële Inrichtingen te versterken.

“Ik vind het echt een prachtig initiatief”, zegt Versteeg. “Dat was ook de reden dat ik in het verleden een brief heb geschreven naar de organisatie van de WPFG waarin ik aangaf hoe mooi het zou zijn als de stad Rotterdam het decor zou vormen voor de WPFG. Vooral ook als signaal naar al die mannen en vrouwen die zich dagelijks vol bezieling inzetten voor de Dienst Justitiële Inrichtingen. Fijn dat het daadwerkelijk plaats gaat vinden in 2021. Zij krijgen hiermee de aandacht die ze verdienen. En het is bovendien een mooie gelegenheid om nieuwe mensen binnen te halen.” WPFG geweldig uithangbord Dat laatste is nu een actueel thema. Mede door de sterk aantrekkende economie van de laatste jaren verloopt het werven van nieuw personeel voor de Dienst Justitiële Inrichtingen een behoorlijk stuk moeizamer dan in het verleden. De WPFG in Chengdu (2019) en met name die in Rotterdam (2021) kunnen daarin weer een zetje de goede kant op geven, hoopt Versteeg. “De games zijn een geweldig uithangbord voor het werk dat onze mensen doen. Als bond zullen we er daarom ook alles aan doen om de mannen en vrouwen die graag willen meedoen te ondersteunen. Hoe dit exact vorm gegeven gaat worden, is nu nog lastig te zeggen. Daarover worden nog gesprekken gevoerd. Maar voor ons staat vast dat we een positieve bijdrage zullen leveren. Wij kijken nu al erg uit naar de WPFG. En persoonlijk ben ik blij dat mijn brief de gehoopte uitwerking heeft gehad. Ik ben er trots op dat onze mensen in Rotterdam straks kunnen laten zien waartoe ze in staat zijn.”

28 | WPFG Rotterdam 2021


Harry Versteeg Gevangenisdirecteur, voorzitter van de Nederlandse Sport bond voor het Gevangeniswezen (NSG sport) Sport: ‘Ik houd van hardlopen’

In ons werk draait het om vitaliteit en fitheid

29 | WPFG Rotterdam 2021


John van der Zwan Commandant brandweer Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek Sport: ‘hardlopen, tennis en fietsen afgelopen jaar ben ik naar Rome gefietst’

De WPFG zijn natuurlijk een prachtig platform om iets moois neer te zetten 30 | WPFG Rotterdam 2021


‘Samen sporten is zó mooi’

Het is een teken des tijds, weet John van der Zwan, voorzitter van de brandweersportbond. Daarnaast werkzaam als Commandant brandweer Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek. Met elkaar sporten als collega’s is niet meer zo vanzelfsprekend als dat dit in het verleden was, ver voor de geboorte van Facebook, Twitter en Instagram. Bij medewerkers van de brandweer is het niet anders. “Iedereen is druk met werk, iedereen heeft een gezin, en iedereen zit op social media; dan wil dat potje voetbal in het weekend er nog weleens bij inschieten”, ervaart Van der Zwan bij de Brandweer Sport Bond. “En dat is zonde, want samen sporten is zó mooi.” Dat Van der Zwan de deelname van zijn manschappen aan de WPFG van harte toejuicht, lijdt dan ook geen twijfel. Sterker: Van der Zwan ziet de ‘Olympische Spelen’ tussen de verschillende hulpdiensten als dé kapstok om het met elkaar sporten nog eens nadrukkelijk onder de aandacht te brengen. “Als brandweerman moet je kunnen vertrouwen op je maatje. Anders kan het letterlijk je dood betekenen. Die eigenschappen komen, zij het op een iets ander niveau natuurlijk, terug in de games. Je moet samen naar een prestatie toewerken. Dat maakt de WPFG zo mooi en uitdagend. En ik hoop dat het evenement de aanleiding is tot meer. Ofwel: dat het sporten onder de collega’s weer meer gaat bloeien. Dat we met elkaar vaker deelnemen aan toernooien. Of dat dan een tafeltennistoernooi of een voetbaltoernooi is, maakt niet zoveel uit.”

Sportatmosfeer In aanloop naar de games werkt Van der Zwan aan een programma om zijn ambitie te verwezenlijken en er zo voor te zorgen dat meer van zijn collega’s buiten werktijd gaan sporten met elkaar. Juist omdat het ‘de teambuilding bevordert’. “Mijn doel is dat in elke regio twee ambassadeurs van de brandweer aan de slag gaan, die het sporten onder medewerkers nog meer gaan bevorderen. Precies zoals dit bij de politie al het geval is. Natuurlijk hebben we de PPMO fitheidstest, waarmee op regelmatige basis de conditie van de collega’s wordt gemeten, maar wat mij betreft mag de sportatmosfeer nog verder omhoog bij de brandweer. Daar gaan we de komende tijd mee aan de slag.” Krachten bundelen Hoewel bij de WPFG het sociale aspect en het eerbetoon aan de collega’s een belangrijke rol spelen, hoopt Van der Zwan tijdens het evenement op sportief vlak eveneens goed te presteren namens de Nederlandse hulpdiensten. “Ik ben ervan overtuigd dat we een heel hoog niveau kunnen halen”, stelt hij. “Misschien wel door de krachten te bundelen. Bijvoorbeeld door met de beste brandweeren beste politiemensen één sterk voetbalteam te vormen.” Domweg omdat Van der Zwan niet alleen als voorzitter van de brandweersportbond, maar ook als sporter voor de ultieme prestatie wil gaan. “En de WPFG zijn natuurlijk een prachtig platform om iets moois neer te zetten. Laten we snel tot een goed plan komen om met elkaar succesvol te zijn in Rotterdam. Het is tenslotte zo 2021.”

31 | WPFG Rotterdam 2021


World Police & Fire Games Rotterdam 2021 - Magazine (zomer 2018)  
World Police & Fire Games Rotterdam 2021 - Magazine (zomer 2018)  
Advertisement