Issuu on Google+

Getroffen landen door de tsunami

Indonesiè

Sri Lanka

India

Thailand

Myanmar

Maldiven

Maleisië

Somalië

237.000 slachtoffers

38.000 slachtoffers

16.000 slachtoffers

5395 slachtoffers

Officieel 59 slachtoffers

82 slachtoffers

officieel 75 slachtoffers

Onbekend aantal slachtoffers

“De wereld is oneerlijk verdeeld” Juan Ramos, een tienjarige jongen uit Thailand en voormalig inwoner van de plaats Khao Lak, heeft twee maanden geleden de basisschool afgerond. Zoals het een gewoonte is in Thailand begon ook Juan na zijn basisschoolperiode op een bananenplantage.

Naam: Juan Ramos Geboortedatum: 11 oktober 1994

Door: Wouter Vollenbroek

Vierkante bananenplantage Een hele vreemde bananenplantage wel te verstaan. Het bedrijf Kaska Pun, waar Juan werkt, heeft de enige bananenplantage waar vierkante bananen groeien. De reden hiervan is onbekend, maar men gaat er vanuit dat de grond onder de plantage zorgt voor een dermate hoge UV-B straling dat de bananen plots vergroeien tot vierkante bananen. De eigenaar is er echter maar wat content mee, want de zaken lopen goed. Zeker nu de kleine Juan Ramos is toegevoegd aan het bananenplukkersgilde. Iedere morgen ziet Josef Gartner de kleine jongen met zijn grote rieten mand de plantage binnenlopen. Iedere keer denkt hij hetzelfde: “Waarom is de wereld zo oneerlijk verdeeld. Deze jongen moet de kans krijgen om iets te doen met zijn intelligentie”. Juan heeft namelijk de beschikking over een goed stel hersenen. In de bananenplukkerij krijgt hij echter geen enkele kans zich te ontplooien. Tweede kerstdag 2004 Tot die bewuste dag, die voor hem een openbaring is. Een tsunami in de Indische oceaan eiste 228.000 slachtoffers. Juan wist echter op het nippertje te ontkomen aan deze alles verwoestende vloedgolf. In een ogenblik van enkele seconden wist de slimme Juan van de bananenplantage naar een dichtbijgelegen camping te rennen. Een totaal verlaten camping wel te verstaan. De campinggasten hadden namelijk allemaal weet gekregen van een grote tsunami dat het land rondom hen bereikt had. Ze waren allemaal naar hoger gelegen delen van het land gevlucht. Juan kreeg echter pas in de gaten dat er iets aan de hand was toen hij in de verte veel kabaal hoorde. Zijn collega’s op de plantage stoven in allerlei richtingen uiteen. Juan had echter het idee dat hij hoger moest komen. Hoger om te zien wat er aan de hand was. Het probleem was echter dat er geen enkele hoge toppen in de wijde omgeving te vinden waren. De jongen ging daarom de camping op en sprong bovenop een caravan. Van waaruit hij kon zien dat er een grote vloedgolf het land had bereikt en op dat moment over de plantage raasde. Juan zag steeds meer water op zich af komen. Het water kwam rondom de caravan te staan. Hierdoor kwam de caravan een klein beetje van de grond, de caravan werd echter dermate hoog opgetild dat deze wegstroomde. ‘Vasthouden en overleven’ was het enige waar hij aan dacht bovenop die caravan. Na enkele uren plofte de caravan stil tegen een boom. De uitgeputte Juan zag rondom hem allerlei dood en verderf. Verder wist hij niet waar

Geboorteplaats: Khao Lak (Thailand) Woonplaats: Genemuiden (Nederland) Interesses: Zwemmen en Taekwondo Droom: Directeur van een bananenplantage worden

Naam: Robert Nederveen

Naam: Liesbeth Nederveen/Bosch

Geboortedatum: 15 september 1960

Geboortedatum: 26 juli 1962

Woonplaats: Almere (Nederland)

Woonplaats: Almere (Nederland)

Waarom een adoptie? Wij wilden al jaren een kind, helaas is mijn vrouw onvruchtbaar. Een adoptie is het enige serieuze alternatief.

Waarom een adoptie? Vijf jaar geleden ontstond bij ons een kinderwens. Door onvruchtbaarheid kon ik echter geen kinderen krijgen. Hierdoor was onze enige goede mogelijkheid een adoptie.

Waarom werd het Juan? Veel kinderen uit Thailand zijn tijdens de tsunami hun ouders kwijtgeraakt. Hierdoor werden ze ingeschreven bij adoptiebureaus.Wij hebben toen weloverwogen gekozen voor Juan Ramos.

Waarom werd het Juan? Juan is ons opgevallen tijdens de eerste consultatie. We zeiden destijds tegen elkaar: “dat wordt ons kind”. Dat was een prachtig moment.

hij op dat moment was en waar zijn ouders waren. Die informatie kreeg hij vier dagen later, toen hoorde hij namelijk dat zijn ouders en drie broers meegesleurd waren door de stromen en twee dagen nadien gevonden waren drie meter bij elkaar vandaan. Alleen Juan had de enorme ramp overleeft. Dit omdat hij op het verkeerde moment op de goede plaats was. Wat zou de toekomst echter brengen? Hij had geen werk, geen geld, geen eten en bovenal geen onderdak. Drie maanden in enorme spanningen zorgden voor een verlossend antwoord, Juan werd op het vliegtuig gezet naar Nederland. Een land waar hij nog nooit van gehoord had. “Waar ligt Nederland”, vroeg hij zich af. Tot hij vier dagen later in het vliegtuig naar Nederland zat. In Nederland wachten er eindelijk mensen op hem die hem lief zouden hebben. Dat had hij immers maandenlang niet gehad, hij had geen

familie meer. Geen vader, geen moeder, geen broers waarop hij terug kon vallen. Maar ook geen ooms, tantes, neven of nichten. Iedereen was weg! Adoptie In Nederland wachtten de 42-jarige Liesbeth Nederveen/ Bosch en haar 44-jarige man Robert Nederveen hem op. Zij hadden hem geadopteerd. Aan het begin van zijn leven in Nederland keek Juan zijn ogen uit, hij had een nieuwe vader en moeder. Hij was geen gewoon kind meer, maar een adoptiekind. Maar bovenal hij kreeg een kans op een toekomst, een toekomst die Josef Gartner hem zò had gegund. Zijn droom was een terugkeer naar Khao Lak, hier zou hij dan een bananenplantage oprichten. Hij had immers in de drie jaar in Nederland nog nooit één enkele vierkante banaan gezien.


Juan Ramos: "de wereld is oneerlijk verdeeld"