Page 1

hblad stadsmagazine Harelbeke • editie maart 2014

Premies Koers in Harelbeke Vrijwilligersfeest OCMW


OCMW Harelbeke

Vrijwilligersfeest Vrijwilligerswerking is een onmisbare pijler binnen de werking van het OCMW. Eind 2013 bereikten we de kaap van 200 vrijwilligers! Dankzij hun grote inzet bieden we een uitgebreid en gevarieerd aanbod aan diensten en activiteiten aan. Er zijn vrijwilligers actief in de woonzorgcentra De Ceder a/d Leie en De Ceder a/d Gavers met onder andere het animatieteam, het palliatief team, de medewerkers van het Rode Kruis en andere vriendenkringen en verenigingen. ­Zonder hun hulp zouden veel activiteiten voor en door de bewoners niet mogelijk zijn!

“Vrijwilligers vormen het ­perfecte antwoord op de verzuring en individualisering van onze huidige maatschappij”

Vzw De Oever rekent op de hulp van vrijwilligers voor het maken en bedelen van de ­voedselpakketten en het organiseren van het jaarlijkse sinterklaasgebeuren. Vzw HISE doet ook beroep op een vrijwilliger om mee te helpen in het atelier. In het Lokaal Dienstencentrum De Parette

2

Hilde Veldeman, vrijwilligerscoördinator

zorgen vrijwilligers mee voor de cafetaria, de redactie en het ronddelen van De Parettegazette. Zij rijden als chauffeur van de Minder Mobielen Centrale en vormen het telefoonteam van ‘Allo, allo, de Parette’. Ze helpen bij de talrijke kaart- en spelnamiddagen. Ze begeleiden de fietstochten, wandelingen, daguitstappen, petanque en de volkssportnamiddagen. Ze leren onze bezoekers een leuke hobby of de kneepjes van het internet aan. Ook in het nieuwe Dorpshuis De Rijstpekker in Hulste werden al vrijwilligers ingeschakeld. Om al deze vrijwilligers te bedanken voor weer een jaar van een grote belangeloze inzet zijn ze samen met hun partner van harte welkom op het jaarlijks vrijwilligersfeest dat plaats vindt op woensdag 5 maart vanaf 11 uur in CC het SPOOR. Na het welkomstwoord van de OCMW-voorzitter volgt de huldiging van de afscheidnemende vrijwilligers. ‘s Middags genieten ze van een heerlijke maaltijd. Met een optreden van A.L.L.O. en een gezellig samenzijn wordt deze namiddag afgesloten.

Programma

Lokale dienstencentra

Contactpersoon

11:00: deuren open 11:30: welkomstwoord van de voorzitter OCMW huldiging van de afscheidnemende vrijwilligers fotomoment 12:00: aperitief en maaltijd 14:30: optreden Ad Libitum Live Orchestra (A.L.L.O)

• Lokaal Dienstencentrum De Parette, Paretteplein 19, Harelbeke, 056 735 190, ine.dhaene@ocmwharelbeke.be

Malinka Loosvelt, vervanging coördinator vrijwilligerswerk Paretteplein 19, 8530 Harelbeke 056 735 224 malinka.loosvelt@ocmwharelbeke.be

• Dorpshuis De Rijstpekker, Kasteelstraat 13, Hulste, 056 735 270, lieze.bakelant@ocmwharelbeke.be


Colofon Redactieraad hblad: Céline Bleuzé, Frederik Bossuyt, Wouter Declerck, Frederic De Vos, Mieke Decabooter, Nathalia Desmet, Stijn Maselis, Céline Meheus, Luc Schietgat, Nathalie Vryghem

hblad

stadsmagazine Harelbeke • editie maart 2014

Eindredactie: Wouter Linseele Fotografie: Klaas Verdru, digifo Kurt, eigen foto’s en Thinkstock Lay-out: www.f-twee.be Verantwoordelijke uitgever: Carlo Daelman, secretaris stad Harelbeke

Openingstijden stadhuis Maandag: 09.00-12.00 uur Dinsdag: 09.00-12.00 uur Woensdag: 09.00-12.00 uur en 14.00-17.00 uur Donderdag: 09.00-12.00 uur en 16.00-19.00 uur Vrijdag: 09.00-14.00 uur Zaterdag: iedere tweede zaterdag van de maand van 9-12 uur, enkel onthaal en loket burger en welzijn, andere loketten op afspraak (eerstvolgende op zaterdag 8 maart) Elke namiddag van 14 tot 17 uur op afspraak De stadsdiensten zijn gesloten op vrijdag 28 maart (E3 Harelbeke).

08 Dubbelinterview

Katern Vakantiekriebels Pasen 2014

16 Stad Harelbeke

19 Uit in Harelbeke

Het startschot is gegeven

lanceert tijdelijke premies

een overzicht

Openingstijden containerpark Maandag tot vrijdag: 13-18.15 uur, zaterdag: 8-14 uur. Het containerpark is tijdens de werken te bereiken via de Elfde-Julistraat, de Hippodroomstraat en de Peter Pauwel Rubensstraat (het kruispunt met de ­Peter Pauwel Rubensstraat blijft voor­ lopig nog vrij). Het niet-betalend deel van het containerpark is gesloten op vrijdag 28 maart (E3 Harelbeke). Het betalend deel blijft open. De ophaling van huisvuil, pmd, papier en karton die dag wordt verschoven naar donderdag 27 maart.

Meer info www.harelbeke.be/info Het stadsmagazine van april verschijnt op donderdag 27 maart. Teksten indienen tegen 7 maart. Departement Communicatie: Tel. 056 733 310, Fax 056 733 319 of E-mail: mieke.decabooter@harelbeke.be

Wedstrijd 07

Verder 04 05 11 12

Steun Noord-Zuidprojecten Kortnieuws Koers in Harelbeke Jeugdboekenmaand 2014

Doe mee! en win 13 Kindervoorstelling 14 Kortnieuws 18 GAS in 2013 3


Welzijnsbeleid

Harelbeke steunt Noord-Zuidprojecten Via het subsidiereglement ontwikkelingssamenwerking krijgen individuen en verenigingen die werken rond Noord-Zuid een financieel duwtje in de rug. Op 20 januari 2014 keurde de gemeenteraad een hervaststelling van dit subsidiereglement goed. Er worden diverse soorten subsidies toegekend onder bepaalde voorwaarden. Vooreerst is er de basissubsidie voor lokale Noord-Zuidverenigingen. Zij krijgen een financiĂŤle ondersteuning van 300 euro per jaar voor hun reguliere werking. Zowel individuen als verenigingen die projecten organiseren, kunnen een projectsubsidie aanvragen. Voor projecten die plaats vinden in het Noorden, kan een tussenkomst gevraagd worden van maximum 300 euro. Voor projecten in het Zuiden is dit maximum 500 euro. Daarnaast is er een subsidie voor

4

noodhulp. De stad kan per ramp maximum 3 000 euro voorzien: maximum 1 500 euro voor erkende organisaties of samenwerkingsverbanden met expertise in snelle interventies en/ of maximum 1 500 euro toelage voor verenigingen of inwoners die actie ondernemen in het kader van die ramp.

Stad Harelbeke ondersteunt Haiyan 2121 De tyfoon die de inwoners van de Filipijnen trof, maakte vele slachtoffers. De overlevenden zijn op zoek naar water, onderdak, voedsel, zorg en bescherming. Hun toekomst is onzeker.

Hulp is nog altijd nodig. Het Belgisch Consortium voor Noodsituaties 12-12 richtte de actie Haiyan 2121 op om de nodige fondsen te verzamelen om humanitaire operaties te financieren. De stad Harelbeke stortte een bedrag van 1 500 euro voor actie Haiyan 2121 op basis van het subsidiereglement. Het Rode Kruis verkocht kerstrozen en de opbrengst van 1 300 euro werd gestort aan Haiyan 2121. Stad Harelbeke legde voor deze actie nog 325 euro bij op basis van het subsidiereglement.

­

Meer info Het volledige subsidiereglement gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking en bijhorende aanvraag- en evaluatieformulieren vind je op www. harelbeke.be/leven-en-welzijn/samenleving/ noord-zuid/subsidies. Verdere vragen of info: noordzuid@harelbeke.be of 056 733 356.


kortnieuws

1

Snelheidscontroles

2

Tijdens de maand januari controleerde de politie van PZ Gavers in Harelbeke 6 552 wagens op hun snelheid. 516 wagens reden te snel. 7,9 % van de gecontroleerde wagens beging dus een snelheidsovertreding.

Sportkampen Pasen

3

Zin om je tijdens de paasvakantie eens goed uit te leven? Op het programma staan vijf sportkampen waaronder één nieuw kamp! Bekijk het volledige aanbod in de Vakantiekriebels, middenin dit hblad.

Oppas+ zoekt vrijwilligers Oppas+ is een dienst van de christelijke mutualiteit die oppashulp biedt bij kinderen en jongeren tot en met 18 jaar met een handicap of langdurige ziekte. Interesse? Bel 056 266 409 of mail naar oppas+.wvl@cm.be.

Omruilen oude restafvalzakken Sinds 1 januari 2014 werd de oude restafvalzak met groene opdruk geruild voor een nieuwe met paarse opdruk. De oude restafvalzakken zijn geldig tot 31 maart 2014. Na deze datum worden de oude restafvalzakken door de ophalers niet meer meegenomen. Heb je dan nog altijd oude zakken over? Geen probleem: je kan ze altijd omruilen aan het loket van het containerpark van Imog in Harelbeke. Je betaalt een supplement van 0,30 euro voor een grote zak en oranje kmo-zak en 0,10 euro voor een kleine zak. De bestaande pmd-zakken kan je onbeperkt blijven gebruiken.

Wordt jouw straat een speelstraat? Sinds enkele jaren ondersteunt het departement vrije tijd, dienst jeugd, de organisatie van speelstraten. Onder het motto ‘Wordt jouw straat een speelstraat?’ willen we zoveel mogelijk mensen aanmoedigen om tijdens de zomervakantie kindvriendelijke en verkeersvrije straten te organiseren. Om een speelstraat in te richten, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet je straat in een woonbuurt liggen waar de maximum snelheid tot 50 km per uur beperkt is. Er mag geen doorgang zijn van bussen van De Lijn en er mogen geen handelszaken of parkings aanwezig zijn in de straat. Interesse? Neem contact op met het departement vrije tijd, dienst jeugd, via 056 733 480 of nathalia.desmet@harelbeke.be. Ook op www.harelbeke.be/speelstraten vind je heel wat meer informatie. Aarzel niet te lang, een speelstraat aanvragen is mogelijk tot 31 maart 2014.

Openingstijden containerpark Imog Harelbeke, Kortrijksesteenweg 264 • van maandag tot vrijdag van 7 tot 19 uur • op zaterdag van 8 tot 16.30 uur • gesloten op zon- en feestdagen Van Marcel I naar Marcel II Qua vorm wijzigt er niets aan de rest­ afvalzak. Het stevige ‘Marcelleke’-model blijft bestaan, maar krijgt vooraan de opdruk ‘Mijn nette regio’ en is geldig in Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kruishoutem, Kuurne, Spiere-Helkijn, Waregem, Wielsbeke en Zwevegem. De gekochte zakken in bijvoorbeeld Waregem, kan je dus gebruiken in Harelbeke. Nieuwe prijzen: • 16 euro per pak van tien grote zakken (80 liter) • 8,50 euro per pak van tien kleine zakken (40 liter)

5


kortnieuws

4

Wielergedichten

5

In de maand maart is Harelbeke ­opnieuw wielerhoofdstad van Vlaanderen. De bib selecteerde een aantal wielergedichten en hangt ze lukraak op in de bib. Je vindt er ook de uitgebreide collectie wielerboeken en wielerdvd’s.

6

Vrouwelijke componisten Alhoewel de lijst met vrouwelijke componisten op Wikipedia 18 pagina’s beslaat, zijn de meesten vergeten en nobele onbekenden geworden. De bib probeert hier in maart verandering in te brengen. Het belooft een boeiende muzikale ontdekkingsreis te worden.

En verder in de bib • Infostanden: Charles Bukowski, Bohumil Hrabal, spelotheek ‘het speelspook’ • Het Laatste Kabinet: Bernard Villers

Schrijver van de maand

© Wikipedia

Eduardo Mendoza

Eduardo Mendoza werd geboren in Barcelona op 11 januari 1943. Hij studeerde rechten, werkte als tolk voor de Verenigde Naties in New York en keerde in 1982 terug naar Spanje. Zijn eerste boek De zaak Savolta (1975) werd meteen een succes. Sindsdien schreef hij een twintigtal boeken. In november 2013 was Mendoza enkele dagen in ons land. Van die gelegenheid maakte een lezer gebruik om enkele romans door de auteur te laten signeren. Deze worden tentoongesteld.

‘Verhalen van hoop’ ook in Harelbeke!

We leven in een klimaat van grote onzekerheid over wat de toekomst brengt. We worden geteisterd door economische, politieke, ecologische en sociale crisissen. Meer en meer creatieve mensen en verenigingen blijven niet bij de pakken zitten. Ze zoeken naar duurzame alternatieven voor het milieu, wonen, produceren en consumeren, zorg en mobiliteit. Ze schrijven elk op hun manier een ‘verhaal van hoop’. Ben je ook met zo’n initiatief bezig? Laat je horen. Mail naar: celine.bleuze@harelbeke.be.

6

Jeugdauteur van de maand Karel Verleyen

De in 2006 overleden jeugdschrijver Karel Verleyen heeft de eer om de jeugdauteur van de maand te zijn tijdens de drukbezochte jeugdboekenmaart. Zijn boeken voor jongere lezers zitten vol avontuur en spanning, maar heel vaak werden detective- en griezelelementen met veel humor beschreven. Voor oudere tieners schreef hij vooral maatschappijkritische romans waarin jongeren worstelen met problemen en emoties. Hij bracht actuele thema’s aan de orde zoals incest, euthanasie, onmogelijke verliefdheid of machtsmisbruik. In die boeken verwerkte hij meer psychologische spanning. Zijn belangstelling voor geschiedenis verwerkte hij in enkele boeken waarin hij verhalen en informatie samen bracht. Zijn historische verhalen zijn beeldrijk. Hij schreef uiteindelijk meer dan honderd boeken, maar ook gedichten, theateren liedteksten behoren tot zijn oeuvre. Meer info, foto’s en boekomslagen vind je op www.karelverleyen.be.


7

Vrijwillig meewerken aan verkiezingen Wil je de verkiezingen van 25 mei eens van dichtbij meemaken? Stel je dan kandidaat om te zetelen in een stem- of telbureau (niet voor politieke kandidaten). Bezorg je gegevens tegen 12 maart via burgerzaken@harelbeke.be of 056 733 340.

Waar in Harelbeke?

Laat het zoemen met bloemen Onze bijen stellen het niet zo goed. Ze zijn nochtans erg nuttig en een onmisbare schakel in de natuur. De provincie ontwikkelde daarom twee bloemenmengsels die aantrekkelijk zijn voor bijen. Iedereen kan vanaf 15 maart gratis een pakje bloemenzaadmengsel aanvragen via www.west-vlaanderen.be/bijen of via het gratis nummer 0800 20 021 of in het 足bezoekerscentrum de Gavers.

Op zoek naar kinderopvang Het meldpunt kinderopvang is een gemakkelijke, toegankelijke website om vlug de geschikte opvang te vinden, via een uitgebreide zoekfunctie op basis van soort opvang, leeftijd en plaats. Het is een databank waar je het bestaande aanbod, de soorten opvang en de beschikbaarheid per regio vindt. www.meldpuntkinderopvang. be/meldpunt/harelbeke Info: welzijn@harelbeke.be of 056 733 356

Waar werd deze foto genomen? Stuur de oplossing voor 7 maart naar: Stadhuis, Wedstrijd, Marktstraat 29 in 8530 Harelbeke. Meespelen kan ook via info@harelbeke.be. De winnaar krijgt een Harelbeekse Kadobon van 10 euro.

Oplossing vorige maand: Oplossing vorige maand: De Mol (kruispunt Gulden-Sporenstraat - Stasegemsesteenweg - Heerbaan 足Stasegemsestraat) Aantal juiste inzendingen: 49 Winnaar: Etienne Coryn

Oplossing:

Naam: Adres: E-mail:

@

7


Het zijn opnieuw hoogdagen voor de wielerfans. In maart vinden zowel de Vlaamse Pijl – Stannah / Construkt Glas als E3 Harelbeke plaats in onze stad. De officiële koersen vormen natuurlijk het hoogtepunt, maar dat er daarnaast ook andere zaken te beleven zijn, hoorden we van Noël Ottevaere (de Vlaamse Pijl) en Marc Claerhout (E3 Harelbeke).

Het startschot is gegeven Zo’n 30 jaar terug was Noël Ottevaere al betrokken bij de organisatie van de koers op ’t Ooste ten tijde van Valère Vandenborre, maar omwille van een aantal redenen had hij een hele periode niets te maken met de koers. Pas een paar jaar voor zijn pensioen is hij door de organisatie aangesproken om mee te werken als veiligheidsverantwoordelijke van het plaatselijk parcours en voor het tweede jaar als organisator van de Kids Classics, een rit voor kinderen van zes tot twaalf jaar.

• Kids Classics op zaterdag 8 maart: verzamelen vanaf 14.30 uur aan de brandweerkazerne in de TweeBruggenstraat met start om 15 uur – inschrijven kan nog tot 5 maart via organisatie@devlaamsepijl.be • Sprint Challenge op vrijdag 28 maart: start om 13.45 in de Gentsestraat (parcours: Forestiersstraat, Noordstraat, Deerlijksestraat, Gentsestraat) met 12 reeksen van 930 meter. Einde voorzien rond 15.15 uur.

8

Marc Claerhout was vroeger betrokken bij voetbalclub KRC Harelbeke, maar stopte met dat engagement toen de ploeg ging samenwerken met Ingelmunster. Op dat moment startte een nieuw bestuur bij E3 Harelbeke en werd hij aangetrokken als voorzitter van de technische commissie. Sinds 1 januari dit jaar is hij manager van E3 Harelbeke en volgt hij in die hoedanigheid de dagelijkse werking van de organiserende club Hand in Hand op.

Noël Ottevaere: De Vlaamse Pijl maakt voor de tweede keer volwaardig deel uit van de Driedaagse van West-Vlaanderen als tweede van de drie ritten. Uiteraard is de wedstrijd voor de beroepsrenners nog altijd het belangrijkste onderdeel van de dag, maar naast het afwachtingscriterium voor juniores (Oostwijkprijs Valère Vandenborre), vormt de tweede Johan Museeuw Kids Classics een belangrijk onderdeel van het programma. Net als vorig jaar mikken we op kinderen tussen zes en twaalf jaar om een rondrit te maken op een deel van het parcours van de Vlaamse Pijl. We willen kinderen echt de koers laten beleven vanop de eerste rij en met publiek. Marc Claerhout: Ook wij zorgen ervoor dat er randanimatie is terwijl de beroepsrenners hun koers aan het rijden zijn. Op die manier is er tussen start en aankomst iets te beleven voor de mensen. Naast de niet-sportieve randanimatie, vindt dit jaar voor de eerste keer een Sprint


Challenge plaats waarbij 16 sprinters onder elkaar uitmaken wie van hen de snelste is. Daarmee hebben we met E3 Harelbeke een Europese primeur, want enkel in Canada vindt een gelijkaardige wedstrijd plaats. Via reeksen waarbij telkens vier sprinters aan de start komen, schuiven telkens de besten onder hen door tot de finale. De gesloten omloop is één kilometer lang en zowel start als aankomst liggen in de Gentsestraat. Zestien profploegen nemen één extra renner mee naar Harelbeke om de Sprint Challenge te rijden. Enkele namen van ingeschrevenen zijn: Rick Zabel, Danny van Poppel, Jasper de Buyst, Timothy Dupont en Denis Flahaut. We zijn er nu al zeker van dat dit voor spektakel zal zorgen. Noël Ottevaere: De Kids Classics zal niet zozeer voor spektakel zorgen, maar we willen de kinderen de sfeer van de koers laten opsnuiven. We rijden drie rondes op het parcours en we doen dat zonder effectief te koersen.

“De Kids Classics zal niet zozeer voor spektakel zorgen, maar we willen de kinderen de sfeer van de koers laten opsnuiven” Noël Ottevaere

We fietsen als groep en blijven dus bij elkaar. Langs het parcours staat publiek en er rijden wagens mee met een rode en groene vlag. Een motorrijder van de politie maakt het plaatje af. Kinderen kunnen tijdens de rit begeleid worden door ouders of grootouders. We hopen op een grote opkomst, want niet alleen zijn alle scholen aangeschreven, ook de verschillende jeugdbewegingen kregen een uitnodiging om deel te nemen. Ik ben zelfs naar de Kindergemeenteraad geweest om ons project voor te stellen. En zeg nu zelf, hoe lang is het geleden dat je nog eens in het centrum van de stad ongestoord in het midden van de weg en veilig kon fietsen? Elke deelnemer krijgt een rugnummer, wordt na afloop op het podium verwacht en gaat met een kleine attentie naar huis. Marc Claerhout: Van de UCI (Internationale Wielerbond) wordt verwacht dat we ons niet enkel toespitsen op de hoofdwedstrijd, maar dat we in de breedte gaan en serieus inzetten op randanimatie om zo ook de minder ge-

9


“Naast de nietsportieve randanimatie, vindt dit jaar voor de eerste keer een Sprint Challenge plaats” Marc Claerhout

ïnteresseerden te bereiken. Zo zorgen we ervoor dat er niet enkel op vrijdag (E3 Harelbeke en Sprint Challenge) iets te beleven valt, maar bieden we een volledig weekendprogramma aan. Momenteel zijn we bezig met een gezinsfietstocht op zaterdag en werken we samen met Velotour om op zondag de wielertoeristen aan het werk te zetten tijdens E3 Velo (www.velotour.be). We zijn de gezinsfietstocht nog volop aan het uitwerken, maar voor E3 Velo liggen de parcours (133 km, 83 km en 60 km) vast. Vorig jaar schreven 2 500 wielertoeristen zich in. Maar omwille van het slechte weer werd alles afgelast. We hopen dit jaar op beter fietsweer. Noël Ottevaere: Alles staat of valt met het weer, niet enkel de wedstrijd, maar ook de randanimatie. De kinderen kunnen zich natuurlijk wel kleden voor een rit in de regen, maar bij slecht weer bereik je sowieso minder mensen omdat velen dan hun huis niet meer verlaten. Ook wij hopen dus op goed weer, al was het maar om niet al het voorbereidingswerk letterlijk in het water te zien vallen. Heel veel mensen zijn voor een

10

lange tijd bezig om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Het zou jammer zijn als al die voorbereiding tot niets dient. Want, als ik op de dag van de koers zie dat alles goed verloopt dan voel ik me goed. Niets geeft meer voldoening dan te zien dat mensen kunnen genieten en plezier beleven aan hetgeen je met de volledige ploeg hebt voorbereid. Marc Claerhout: Ik kan me aansluiten bij die woorden. De dag van de koers is nogal hectisch, je hebt heel veel om handen en soms is het zenuwslopend, maar je hebt een enorme voldoening wanneer je ziet dat alles lukt. Als ik, tussen alle gekte door, vanop het podium kijk naar de massa mensen die zich amuseren en genieten van wat je hen voorschotelt, dan kan ik daar echt van genieten. En het moet zijn dat we dat als club niet slecht doen, want elk jaar trekken we meer toeschouwers aan. In de toekomst willen we E3 het gehele jaar in beeld houden en broeden we onder andere op een jaarlijkse activiteit in september. Je hoort er binnenkort meer over.


Wielrennen

Koers in Harelbeke

© digifo Kurt

Maart is koersmaand in Harelbeke met op zaterdag 8 maart De Vlaamse Pijl en op vrijdag 28 maart de E3 Harelbeke. Met de doortocht van Kuurne-Brussel-Kuurne op 2 maart kan elke wielerliefhebber terug genieten van deze voorjaarswedstrijden.

Deze evenementen brengen uiteraard verkeers- en parkeerhinder met zich mee voor de bewoners van het centrum en de naaste omgeving.

De Vlaamse Pijl – Stannah/ConstruktGlas – 8 maart Vanaf donderdag 6 maart (na de markt) wordt het Marktplein afgesloten voor het plaatsen van de tent. Op 8 maart wordt het Marktplein volledig ingenomen en geldt een parkeerverbod langs het parcours tussen 9.30 en 18 uur. Meer info vind je op www.3dwvl.be.

– Gentsestraat – Vrijdomkaai – ­Hospitaalstraat en Twee-Bruggenstraat verkeersvrij vanaf 9 tot 20 uur. • De ploegbussen komen aan in de Overleiestraat. De zone tussen de Leiebrug en café Molenhuis zal parkeer– en verkeersvrij zijn van 9 tot 12.30 uur. In de namiddag staan de bussen in de Marktstraat.

E3 Harelbeke – 28 maart • Vanaf donderdag 20 maart (na de markt) wordt een deel van het Marktplein afgesloten voor het aanleveren van materialen. • Vanaf maandag 24 tot en met donderdag 27 maart wordt vanaf 8 uur het Marktplein volledig afgesloten voor de opbouw. De marktdag van 27 maart vindt plaats aan het Forestiersstadion. • Op vrijdag 28 maart is de Marktstraat – Marktplein – Leiestraat

Kuurne-Brussel-Kuurne – 2 maart Voor de plaatselijke ronden op het grondgebied van Harelbeke worden geen omleidingen voorzien. Het verkeer volgt de richting van de renners of wordt tijdelijk opgehouden. Er is parkeerverbod in de Bavikhoofsestraat (tussen de rotonde ‘Koperen Ketel’ en ‘Molenhuis’) van 10 tot 18 uur. In de Vlas-, Hippodroom- en Elfde-Julistraat geldt een parkeerverbod van 12 tot 18 uur.

11


Jeugdboekenmaand

In het kader van de jeugdboekenmaand 2014 nodigden we terug een aantal jeugdauteurs uit om een lezing te geven in de bib. Dit jaar zijn dat Gerda Van Erkel, Pieter Gaudesaboos, Leo Timmers, Jan De Kinder, Evelien De Vlieger en Jonas Boets.

Naar aanleiding van de jeugdboekenmaand brengt theater Tieret de voorstelling ‘Het land van de grote woordfabriek’ in CC het SPOOR. Heel wat klassen bedienen we ook met ons eigen verteltheater KAMISHIBAI (Japanse manier van vertellen). Het volledige programma van de jeugdboekenmaand kan je bekijken op www.bibliotheekharelbeke.be. Tijdens de jeugdboekenmaand stelt Pieter Gaudesaboos tentoon in de exporuimte van de stedelijke open-

12

bare bibliotheek van 3 tot 29 maart met ‘Mijn allermooiste speelgoed op reis’. Voor Mijn allermooiste speelgoedwoordenboek selecteerde Pieter Gaudesaboos het mooiste speelgoed van vroeger en nu en gaf er zijn eigen interpretatie aan. Van een Playmobilmannetje tot een magnetisch alfabet, van steekparels tot Lego en van een pop tot een blokkendoos. Een dik boek waar ouders en kinderen uren in kunnen bladeren en dingen (her-) ontdekken.

Naar aanleiding van het boek ontwikkelden Pieter Gaudesaboos en Uitgeverij Lannoo de tentoonstelling ‘Mijn allermooiste speelgoed op reis’. Deze tentoonstelling is gedurende de maand maart te zien in de bib van Harelbeke. Naast de prenten van Pieter Gaudesaboos wordt er veel van het originele speelgoed tentoongesteld, speciaal bij mekaar gezocht door enkele bibmedewerkers. Dit geeft als resultaat een leuk gevulde exporuimte vol kleur en nostalgie voor jong en oud.


Kindervoorstelling

Joris en de geheimzinnige toverdrank In de krokusvakantie kan je in CC het SPOOR met de kinderen terecht voor een leuke kindervoorstelling. ‘Joris en de geheimzinnige toverdrank’ door Theater De Kreet is gebaseerd op het gelijknamige boek van Roald Dahl. Het ‘siroopje’ dat Joris klaarstoomt voor zijn ‘lieve’ oma is het begin van een fantastisch avontuur. Oma woont bij Joris’ ouders op de boerderij en is een humeurig oud vrouwtje dat Joris alleen maar bang maakt als zijn ouders er niet zijn. Ze zit altijd te vitten en te mopperen. Op een dag brouwt Joris een drankje dat hij verwisselt met haar medicijn. De ingrediënten haalt hij overal uit het huis vandaan: medicijnen, schoonmaakmiddelen, motorolie, bruine verf en nog veel meer. Het effect is verbazend: grootmoeder wordt zo groot als

een huis en steekt boven het dak uit. Zal dit wel goed aflopen? Roald Dahl staat bekend als een schrijver met een ongeëvenaarde fantasie. Maar als dromen zo sterk zijn dat je denkt dat ze echt gebeurd zijn, zijn ze dan ook niet een klein beetje echt gebeurd? Een te gekke voorstelling over een gekke jongen en zijn oma die gek van hem wordt. Voor gekke kinderen en hun nog gekkere ouders! ‘Joris en de geheimzinnige toverdrank’ is een wereldklassieker van Roald

Dahl over de kwajongensdroom van kleine Joris, gebracht door Roald Dahl-specialist Marc Reynaerts. Hij kende al grote successen met andere Roald Dahl-creaties. Nu maakt hij van ‘Joris en de geheimzinnige toverdrank’ een sterk gevisualiseerd verhaal met een spannende vormgeving die in januari nog de zevende editie van het Kindertheaterfestival ‘Spekken’ in Gent won!

­

Praktisch ‘Joris en de geheimzinnige toverdrank’ door Theater De Kreet Dinsdag 4 maart om 14.30 uur (krokusvakantie) in CC het SPOOR Tickets: 6 euro per persoon Meer info en reservatie: www.cchetspoor.be, 056 733 420, cchetspoor@harelbeke.be

13


kortnieuws

1

Marktdag 27 maart

2

Door de onbeschikbaarheid van het Marktplein op donderdag 27 maart (plaatsen tenten E3 Harelbeke) vindt de wekelijkse markt plaats op de parking van het Forestiersstadion in de Stasegemsesteenweg.

Lessenreeksen sport Harelbeke wil alle mensen aan het sporten krijgen en houden. Wil je kennismaken met een nieuwe sportinitiatie of ben je op zoek naar een leuke sportactiviteit? Neem een kijkje op www.harelbeke.be/sport (sport tijdens de week).

3

Palliatieve zorg Misschien is vrijwilligerswerk in de palliatieve zorg iets voor jou! Een vooropleiding heb je niet nodig, enkel een grote luisterbereidheid en een warm hart. Info? Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-WestVlaanderen vzw, Doorniksewijk 168, 8500 Kortrijk, 056 636 950, palnet.zwvl@yucom.be, www.pzwvl.be.

Werken Kortrijksesteenweg

Stand van zaken midden februari

Harelbeke Hartveilig In 2012 kochten de stad en het OCMW in samenwerking met het Rode Kruis Harelbeke drie automatische externe defibrillatoren (=AED-toestellen) in het kader van het project Hartveilig. De defibrillatoren bevinden zich aan het OCMW-gebouw op het Paretteplein, de sporthal De Dageraad Harelbeke en de sporthal De Vlasschaard Bavikhove. In 2014 worden opnieuw gratis ­opleidingen aangeboden op: • dinsdag 11 maart • woensdag 11 juni Het Rode Kruis Harelbeke staat in voor de opleidingen die plaats vinden in het lokaal van het Rode Kruis, Veldstraat 179, telkens van 19 tot 22 uur. Inschrijven is verplicht via het ­departement Burger en Welzijn, mieke.vandoorne@harelbeke.be, 056 733 356 of bij het onthaal van het OCMW, Paretteplein 19, 056 735 190. Meer info: www.harelbekehartveilig.be

14

De fase tussen de R8 en de Herdersstraat is afgewerkt. Enkel de toplaag en de groenvoorzieningen zijn nog tekort. De fase tussen de Groeningestraat en Nerva sleept langer aan door het aanhoudende regenweer en door de aard van de bovengrond. Er werden bijkomende maatregelen genomen om het water verder af te voeren. In de komende weken worden de huisaansluitingen uitgevoerd en als het weer het toelaat, worden eind maart de onderlagen van asfalt voorzien. De werken aan de riolering tussen de Herdersstraat en de P.P. Rubensstraat (80 werkdagen) zijn gestart. De onvermijdelijke hinder wordt door de aannemer zoveel als mogelijk beperkt. Voor de start van elke fase, worden de betrokken handelaars bezocht in verband met de bereikbaarheid van hun zaak. De bereikbaarheid wordt opgevolgd door de bereikbaarheidsadviseur (dhr. J. Goekint, 02 212 25 16). Waar mogelijk wordt slechts één wegdeel aangepakt zodat met enige hinder een deel van de weg bruikbaar blijft. Zolang de werken niet voorbij zijn, blijft de zone een werfzone. Waar mogelijk wordt de voorbereiding van de volgende fases versneld. In principe wordt de eindafwerking (toplaag en groenvoorzieningen) uitgevoerd na de afwerking van alle fases. Er wordt onderzocht of de eindafwerking van het gedeelte tussen de R8 en de Groeningestraat versneld kan worden.


4

Inzamelactie oude elektro

5

6

Verenigingenquiz

Van 21 tot 29 maart organiseert Recupel deze inzamelactie. Je vindt een overzicht van de afdankpunten in jouw buurt op www.samenrecycleren.be en via de ‘Recycle!’-app die sinds begin dit jaar gratis beschikbaar is voor Apple-iOS en Android-toestellen.

Op 26 april vindt in CC het SPOOR de 29ste verenigingenquiz plaats. Inschrijven kan tot en met 21 maart aan het vrijetijdsloket (stadhuis) of via het inschrijvings­formulier (www.harelbeke.be/quiz). Info: ann.matton@harelbeke.be – 056 733 470.

Wereldwaterdag Soms zijn kinderen dagelijks onderweg om drinkbaar water te halen. Wereldwaterdag (22 maart) toont solidariteit met deze kinderen uit het zuiden. In Harelbeke neemt een aantal basisscholen deel. Op vrijdag 21 maart gaan ze op weg met water.

Kippenactie De stedelijke milieu- en natuurraad van Harelbeke ondersteunt het regionaal project van Imog door het toekennen aan inwoners van Harelbeke van een toelage van twee euro per kip bij aankoop bij de pluimveehandelaar op de donderdagmarkt en bij dierencentrum Holvoet, Brugsesteenweg 24a in Hulste van minimum twee en maximum tien kippen. Info bij de milieudienst, 0800 212 02.

Zwerfvuilactie Vanaf 1 maart kan je op www.letsdoitindevuilbak.be een stuk grond in jouw buurt ‘opeisen’ dat je proper wil houden. Door dat stuk officieel te claimen, engageer je je openlijk om je eigen omgeving net te houden en roep je als het ware ook anderen op om dit stuk op te ruimen. Frederic Beyens uit Harelbeke (Bistierland) nam het initiatief om het zwerfvuil in zijn buurt op te ruimen. Ook zijn kinderen dragen graag hun steentje bij. In de lente verzamelden ze alleen al twee zakken vol met blikjes. Onze stad ruimt op in de week van 10 tot 14 maart. Wil je helpen? Laat dit weten tegen 6 maart op 0800 21 202 of milieu@harelbeke.be. Wie zich geroepen voelt om afvalmeester/glasbolmeter of –peter te worden, neemt contact op met Imog op 0800 99 827.

De kippenactie loopt vanaf 15 maart tot 31 mei. Om jouw kip te bestellen, vul je onderstaande bon in en duid je aan hoeveel kippen van welke soort je wenst. Vervolgens ga je op donderdag naar de wekelijkse markt bij de pluimveehandelaar Gerda en Patrick Moeyaert uit Menen of bij dierencentrum Holvoet, Brugsesteenweg 24a in Hulste. Zij vertellen je onmiddellijk wanneer je de kippen kan afhalen.

Door deze bon koop je je kip voor 6,50 euro (min. 2 stuks en max. 10 stuks) Naam: Straat: Gemeente: Telefoon: BESTELT UIT VOLGENDE RASSEN *: Redco’s (bruin met zwarte slagpennen)

aantal * :

x 6,50 euro

Harco’s (zwart met bruine slagpennen)

aantal * :

x 6,50 euro

Hubarts (bruin met witte slagpennen)

aantal * :

x 6,50 euro

Totaal =

(voor 1 kip of vanaf de 11de kip of zonder bon betaal je 8,50 euro) (*) Doorstreep wat niet van toepassing is en geef het aantal aan.

Handtekening

15


premies

Stad Harelbeke lanceert

‘Doe het nu duurzaam!’-premie en aangepaste gevelrenovatiepremie! De stad Harelbeke engageerde zich in haar meerjarenplanning om volop te werken aan de kwaliteit en duurzaamheid van de woningen. Tegelijk wenst de stad de betaalbaarheid van de huurwoningen te garanderen. Daarom wordt een tijdelijke en gebiedsgerichte premie gelanceerd, die zowel eigenaarsbewoners als eigenaars-verhuurders moet aanzetten tot renoveren en wordt de bestaande gevelrenovatiepremie aangepast. Belangrijk is dat beide premies worden aangevraagd vóór de start van de werken!

DOE HET NU DUURZAAM!-PREMIE Gebiedsgericht In de wijk ’t Ooste en een aantal straten ten zuiden ervan, staat een groot aantal oude, nog niet-gerenoveerde woningen. Dit gebied blijkt op het vlak van woningkwaliteit (vochtproblemen, verouderde elektriciteit, CO …) het minst te scoren. Harelbeke wil de eigenaars van deze woningen op korte termijn tot actie aanzetten en lanceert hiervoor een nieuwe renovatiepremie, specifiek voor deze zone. Het gaat om een tijdelijke premie, zodat het premiegebied later kan verlegd worden. Het gebied omvat volgende straten, waarbij het adres van de woning bepalend is: Deerlijksestraat, Noordstraat vanaf huisnummer 19, Peter De Coninck­ straat, Boterpotstraat, Fores­ tiersstraat, Malvertuitstraat, Kapittelstraat, Gentsestraat even huisnummers van huisnummer 36 tot en met

16

huisnummer 106 / oneven huisnummers van huisnummer 21 tot en met huisnummer 79, Ooststraat, Beversestraat oneven huisnummers tot en met huisnummer 131 / even huisnummers tot en met huisnummer 64, Graaf Boudewijn I-straat, Burgemeester Brabantstraat, Steenstraat, Forestier Liederikstraat en Toekomststraat. Tijdelijk De ‘Doe het nu duurzaam!’-premie is een tijdelijke premie, die aangevraagd wordt van 1 februari 2014 tot en met 31 december 2015. Op die manier wil de stad eigenaars aansporen om de werken niet langer uit te stellen. Renovatiewerken Een ruime waaier aan renovatiewerken in de woning komen in aanmerking: dakwerkzaamheden, buitenschrijnwerk, sanitair, elektriciteit, funderingen en muren. Daaraan zijn bepaalde voorwaarden gekoppeld om de woning op een duurzame manier te verbeteren.

Dit gaat concreet over isolatienormen bij dak- en/of gevelwerken, of hoogrendementsbeglazing bij buitenschrijnwerk. Wanneer de woning wordt uitgebreid in functie van de installatie van een badkamer / keuken of wanneer twee woningen tot één worden samengevoegd, kunnen de uitgevoerde werken ook ingebracht worden. Aangezien de nadruk ligt op renovatiewerken die de kwaliteit van de woning moeten verbeteren, worden verfraaiingswerken (behang, verf, wand en plafondpanelen, verlichtingsarmaturen …) uitgesloten. Losstaande gebouwen (garages, tuinhuizen …) en tuin- en of terrasaanleg komen eveneens niet in aanmerking. Aanvragen premie De premie moet aangevraagd worden voor de start van de renovatiewerken. In eerste instantie wordt er een vooronderzoek uitgevoerd door de technisch adviseur van de stad. Daarna verzamelt de aanvrager de nodige of-


fertes en brengt deze binnen op het stadhuis. Na goedkeuring door het schepencollege, kunnen de werken gestart worden. Na uitvoering van de werken komt de technisch adviseur opnieuw langs voor een controlebezoek. Vervolgens wordt de premie uitbetaald op basis van de ingediende facturen. Specifieke bepalingen voor eigenaars-verhuurders: De premie kan aangevraagd worden door eigenaars-verhuurders (natuurlijke personen), die vermeld staan op de huurovereenkomst. De woning moet ouder zijn dan 30 jaar en de premie kan slechts eenmalig per woning aangevraagd worden. Na de uitvoering van de werken moet de woning voldoen aan minimale normen op het vlak van veiligheid, gezondheid, stabiliteit, elektriciteit, isolatie, sanitair ‌ Dit wordt vastgelegd in het bindend advies. De eigenaar-verhuurder verbindt zich

om de woning, na uitvoering van de werken, minstens negen jaar lang te verhuren aan maximale huurprijzen zoals bepaald in het reglement.

een maximum van 4 000 euro. De totale kostprijs van de uitgevoerde werken moet per aanvraag minstens 2 000 euro (+ btw) bedragen.

Het premiebedrag bedraagt 30 % van de aanvaarde kostprijs (+ btw), met een maximum van 4 000 euro. De totale kostprijs van de uitgevoerde werken moet minstens 7 500 euro (+ btw) bedragen.

AANGEPASTE GEVELRENOVATIEPREMIE

Specifieke bepalingen voor eigenaars-bewoners: De premie kan aangevraagd worden door eigenaars, die de woning zelf bewonen. De woning moet ouder zijn dan 30 jaar en de eigenaar moet de woning gedurende vijf jaar lang zelf bewonen. De premie kan meermaals worden aangevraagd, maar slechts eenmalig per categorie werken, tot het maximum premiebedrag bereikt is. Het premiebedrag bedraagt 30 % van de aanvaarde kostprijs (+ btw), met

De gevelrenovatiepremie blijft voor heel Harelbeke (en deelgemeenten) gelden. Aangezien de stad Harelbeke duurzaamheid wil stimuleren, wordt een isolatieverplichting toegevoegd. Verder moet de woning minstens 30 jaar oud zijn. Aan het premiebedrag van 1 000 euro (maximum 50 % van de aanvaarde kostprijs) werd niets gewijzigd. Wie meer informatie wenst over de specifieke voorwaarden kan terecht op www.harelbeke.be, bij de dienst stedenbouw (Dominique Vandenbroele, 056 733 375) of bij Woonwijs (Kimberly Verstraete, 056 733 380).

17


GAS

Gemeentelijke Administratieve Sancties in 2013 Sedert 1 juli 2010 kunnen in Harelbeke en Deerlijk gemeentelijke administratieve sancties (GAS) worden opgelegd. Van bij de start werd er gekozen om met GAS door iedereen als lokale overlast aangevoelde feiten aan te pakken. Deze feiten worden in de onderstaande tabel aangegeven als prioritaire feiten. In december 2013 bevestigde de gemeenteraad om in de toekomst de nadruk te blijven leggen op deze fenomenen. Prioritair Wildplakken

Harelbeke 2

Deerlijk 0

totaal 2

Loslopende dieren

29

19

48

Sluikstorten

6

2

8

Niet bijhebben hondenpoepzakje

1

0

1

Totaal prioritair

59

Niet-prioritair Wildplassen

1

1

2

Nachtlawaai

1

0

1

Geluidsoverlast

2

0

2

Ongeoorloofd betreden domein met voertuig (enkel toepasselijk in Deerlijk) Inname openbaar domein

0

16

16

2

0

2

Gebrek hygiëne/onderhoud (huis, tuin)

1

0

1

Afsteken vuurwerk zonder vergunning

1

0

Totaal niet-prioritair TOTAAL

In 2013 werden in de zone PZ Gavers 48 sancties aan eigenaars of bewakers van loslopende dieren opgelegd. Meestal gaat het om op de openbare weg loslopende honden die door de lokale politie worden opgehaald. In twee gevallen werd een sanctie opgelegd voor wildplakken. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een vereniging bordjes aanbrengt op openbaar domein zonder toelating.

18

1 25

46

Tweemaal werd iemand beboet voor het innemen van een deel van het openbaar domein zonder toelating. Voor nachtlawaai, waarbij na zonsondergang gerucht of rumoer wordt gemaakt dat de rust verstoort, werd één sanctie opgelegd. Twee keer werd er gesanctioneerd voor geluidsoverlast. In dat geval ging het bijvoorbeeld om een constant blaffende hond. In Deerlijk werden 16 personen

38

84

gesanctioneerd voor het parkeren zonder toelating van een autovoertuig op het domein Gaverkasteel. Je kan de politieverordening van de stad Harelbeke vinden op www.harelbeke.be/leven-enwelzijn/hulpdiensten/politie/algemene-politieverordening-apv. Via deze link vind je ook een brochure ‘De gemeentelijke administratieve geldboete in vraag en antwoord’.


agenda

STASEGEMSE CONCERTEN: ST. GEORGE QUINTET

Zondag 30 maart Vijf jonge wolven bundelen hun krachten over de landsgrenzen heen om het zelden gehoorde doch magistrale repertoire te spelen voor strijkkwintet. De aanwezigheid van een contrabas geeft het kwintet een extra orkestrale dimensie. Musici: Liesbeth Baelus (viool), Annerien Stuker (viool), MarieLouise De Jong (altviool), Wouter Vercruysse (cello) en Bram Decroix (contrabas).

in Harelbeke Wil je dat jouw activiteit gratis wordt gepromoot via hblad, kranten, websites …? Surf naar UiTdatabank. be, maak een account aan en voer de activiteiten zelf in. Je activiteit verschijnt dan niet alleen hier, maar ook op UiTinVlaanderen.be en in tal van andere digitale en gedrukte agenda’s.

Programma: George Onslow, Erik Desimpelaere en Antonín Dvořák. Zondag 30 maart om 15 uur, Sint-Augustinuskerk Stasegem. Inkom: vvk 15 euro – add 18 euro - <18 jaar: 9 euro. Reservaties: 056 239 855, uit@kortrijk.be, www.stasegemseconcerten.tk.

WELZIJNSFEEST

Zaterdag 31 maart Op maandag 31 maart vindt, in een organisatie van de welzijnsraad, het welzijnsfeest plaats in CC het SPOOR vanaf 14 uur. Met koffie, gebak, tombola, uitreiking prijs van de vrijwilliger en optreden van de Gipsy’s Showband. Vvk 5 euro – add 7 euro. Kaarten in het stadhuis en CC het SPOOR. Info: mieke.vandoorne@harelbeke.be of 056 733 356.

NATHALIE DELCROIX & BJORN ERIKSSON

Vrijdag 14 maart Man en vrouw zingen samen countrytraditionals en eigen werk. Na hun debuut-cd The Partchesz uit 2007 werd het voor hen dringend tijd om terug samen te zingen. Het componeren van de filmmuziek voor The Broken Circle Breakdown was een pracht van een job voor Eriksson, maar nu wordt het zich concentreren op het echte werk, namelijk een opvolger voor The Partchesz. Onlangs werden ze gekroond tot het mooiste countrykoppel uit Vlaanderen.

Op vrijdag 14 maart om 20.30 uur in het zaaltje van café De Trukendoos, Stasegemdorp 96. Tickets: 10 euro, te verkrijgen in De Trukendoos of via de.trukendoos@telenet.be. www.trukendoos.be

19


agenda

1

2

Parascoopbeurs Op zondag 2 maart vindt deze publieksbeurs plaats in CC het SPOOR. Van 10 tot 18 uur kan je deelnemen aan verschillende lezingen, demonstraties en workshops. Toegang: 9 euro. Kinderen <12 jaar: gratis. Het volledige programma vind je op www.para-astro.be/events.

Boer Bavo’s Lentetocht Dinsdag 11 maart. Totaal nieuw parcours door ontluikende natuur. Je kan 6, 12, 20 of 25 km stappen. Start en inschrijvingen: SCC Torengalm Bavikhove tussen 7 en 15 uur. Deelname: 1,50 euro (1,10 euro voor leden).

Buitenspeeldag Schakel de televisie uit en doe je speelkleren aan, want op woensdag 2 april gaan we buiten spelen! Van 13 tot 17 uur kan je je uitleven in De Gavers. Je kan er fietsen, vlotten bouwen, deelnemen aan het laag touwenparcours … Kinderen van 3 tot 12 jaar kunnen, onder begeleiding van hun ouders, gratis deelnemen aan de activiteiten. Vooraf inschrijven is niet nodig. Meer info: 056 733 480, www.harelbeke.be/jeugd/vrije-tijd/jeugd/buitenspeeldag.

Earth Hour Zaterdag 29 maart organiseert WWF ‘Earth Hour’. Van 20.30 tot 21.30 uur doven meer dan 1 miljard mensen symbolisch de lichten om aandacht te vragen voor de klimaatverandering. WWF roept iedereen ook op om op 29 maart een feestje te bouwen voor de planeet: low impact style natuurlijk! Bestel gratis het Earth Hour Feestpakket op www.wwf. be/earthhour en maakt kans om één van de 40 muziek­ optredens te winnen. Deze wedstrijd wordt afgesloten op 21 maart om 12.00 uur. Ook wie geen feestje bouwt, kan zich registreren.

20

Prijs Beeldende Kunsten 2014 Dit jaar werd de discipline Hedendaagse Grafiek aangesneden. Hieronder verstaan we: de hoogdrukprent, de diepdrukprent, de vlakdrukprent, de doordrukprent en de computerprent. Het onderwerp was vrij. Een professionele jury kreeg de taak om een selectieve tentoonstelling samen te stellen uit de vele deelnemende kunstenaars en daarbovenop uit deze geselecteerde kunstenaars één laureaat en twee vermeldingen te kiezen die respectievelijk bekroond worden met een cheque ter waarde van 2 500 en 500 euro. De geselecteerde werken worden tentoongesteld in de Expo Prijs voor Beeldende Kunsten Hedendaagse Grafiek in CC het SPOOR van 15 tot en met 23 maart. De stad en de Stedelijke Academie voor Beeldende Vorming Harelbeke nodigen iedereen uit op de opening van dit kunstevenement op vrijdag 14 maart om 19.30 uur in CC het SPOOR, Eilandstraat 6.


3

50-jarigen Harelbeke

4

Enkele bewoners willen de 50-jarigen uit Harelbeke bijeen brengen en peilen via deze oproep naar mogelijke interesse van leeftijdsgenoten. Harelbekenaren geboren in 1964 kunnen hun naam doorgeven aan Franky Maertens (0492 755 116), Doris Daldini (0476 235 303) of Gerdi Goemaere (0474 311 432). Enkel bij genoeg interesse, vindt de activiteit plaats.

Activiteiten in De Gavers • 2 maart, 9 uur: wandeling ‘Ontluikende lente of slepende winter’ • 5 maart, 14 uur: workshop ‘De natuur in het vizier’ • 10 maart tot 6 juni: klimaattentoonstelling • 16 maart, 14 uur: een wandeling met toekomst • 19 maart, 19.30 uur: infoavond ‘Triatlon voor dummies’ • 30 maart, 15 tot 17 uur: opening nieuw watersportgebouw en avonturenparcours

ZATERDAG 1 MAART

WOENSDAG 5 MAART

• Kijk, ik fiets CC, 9u: Departement vrije tijd, dienst sport, 056 733 463 • Onthaal nieuwe inwoners CC, 14u30 - Stad Harelbeke • Zambians (the final edition) zie pag. 22

• Workshop CC, 9u: Dansgroep Edelweiss • Vrijwilligersfeest CC, 11u: OCMW Harelbeke • Workshop ‘De natuur in het vizier’ zie pag. 21 • Babymassage Jan Breydelstraat 14, 18u: Gezinsbond HarelbekeStasegem - leden gezinsbond: 7 euro niet-leden: 10 euro • Naailes OC Bavikhove, 19u30: Femma Bavikhove (ook op 12, 19 en 26 maart)

ZONDAG 2 MAART • Wandeling ‘Ontluikende lente of slepende winter’ zie pag. 21 • Parascoopbeurs zie pag. 20 • Vernissage schilderijen Isabel Ponseele VC De Geus, 11u: open elke zondag van 2 tot en met 30 maart van 10 tot 13u - Kunstkring De Geus Harelbeke

MAANDAG 3 MAART • Tentoonstelling ‘Mijn allermooiste speelgoed op reis’ zie pag. 12 • Clubkaarting CC, 14u: Gehandicapten­ zorg afdeling Harelbeke

DINSDAG 4 MAART • Hobby De Gilde Hulste, 14u: Ziekenzorg CM Hulste • Hobbynamiddag SCC Torengalm, 14u: Ziekenzorg CM Bavikhove • Onder Ons CC, 14u: Ziekenzorg CM Harelbeke (ook op 18 maart) • Joris en de geheimzinnige toverdrank Theater De Kreet zie pag. 13

DONDERDAG 6 MAART • Gratis kaarting Cafetaria CC, 13u30 (ook op 13, 20 en 27 maart)

VRIJDAG 7 MAART • Film - CC, 14u: Grabbelpas • Discofuif JH De Salamander, 19u: inkom gratis www.jhsalamander.be • AA vergadering Paretteplein 17, 20u (ook op 14, 21 en 28 maart)

ZATERDAG 8 MAART • Wielerwedstrijd De Vlaamse Pijl en Kids Classics - zie pag. 11 • Gezellig samenzijn VC De Geus, 19u

ZONDAG 9 MAART • Praktische les ‘Leren snoeien’ zie pag. 23

• Mijn zuster hangt in de luster - Echt Antwaarps Teater- CC, 15: reservatie op 056 733 420, cchetspoor@harelbeke.be

MAANDAG 10 MAART • Klimaattentoonsteling ‘Over the Top’- zie pag. 21 • Geschenkdoosjes maken OC Bavikhove, 13u30: Femma Bavikhove (ook om 20 uur)

DINSDAG 11 MAART • Boer Bavo’s vroege lentetocht SCC Torengalm, 7-15u: Bavostappers - 1,50 euro (leden 1,10 euro) • Opleiding Hartveilig zie pag. 14

WOENSDAG 12 MAART • Kleuterfestival, JC, 14u: Jeugddienst - 4 euro (drankje inbegrepen) - inschrijven via mia. degezelle@harelbeke.be, 056 733 480

VRIJDAG 14 MAART • Groentenkaarting, VC De Geus, 18u: ten voordele van vzw Ster(K), De Rijzende Ster Kuurne, (ook op 15 maart vanaf 18u en op 16 maart van 10 tot 13u) • Opening tentoonstelling Prijs voor Beeldende Kunsten van de stad Harelbeke - zie pag. 20 • Vormingsaanbod: Het geloofsleven in LatijnsAmerika door diaken Dominiek Gheysen PC De Bron, Marktstraat 88, 19u30: De Bron vzw - 7 euro ter plaatse te betalen vooraf inschrijven: 056 737 070, de.bron.har@telenet.be • 8PM - JH De Salamander, 20u: optredens van Black Tolex en Lightspeed Geezers - inkom gratis www.jhsalamander.be • Nathalie Delcroix & Bjorn Eriksson - zie pag. 19

ZATERDAG 15 MAART • Lezing - CC, 16u: De Roede van Harelbeke

DONDERDAG 13 MAART

ZONDAG 16 MAART

• Kwaadheid als bron van energie door Marina Osaer De Zuiderkouter Stasegem, 14u: KVLV Stasegem • Onder Ons kaarting De Gilde Hulste, 14u: Ziekenzorg CM Hulste • Balzaal der Gebroken Harten III CC, 20u: Guido Belcanto en Tine Embrechts met het magische Decaporgel reservatie op 056 733 420, cchetspoor@harelbeke.be

• Ruildag School Kameleon, Tientjesstraat 2, 8-11u30: Interclub Curiosa vzw • Eetfestijn CC, middag: ten voordele van Berne Vankeirsbilck • Wandel vooruit … een wandeling met toekomst zie pag. 21 • Ter Gavers got talent CC, 14u30: achteraf gezellig samenzijn - Basisschool Ter Gavers - vvk 2,50 euro - add 3 euro

21


agenda

5

Zambians (the final edition) Benefietavond ten voordele van het bouwproject in Zambia. Op zaterdag 1 maart in De Zuiderkouter in Stasegem. Tickets: 12 euro voor pasta (vanaf 18.30 uur) – 10 euro voor de optredens en de fuif (vanaf 20.30 uur) – 20 euro voor een combiticket. Optredens van Bottled in Belgium en Kate’s King (met Kathy van de Discobars). ZambiDANCE met DJ Bram. Meer info via www.zambians.be of info@zambians.be.

• Voetbalwedstrijd SW Harelbeke - RES Acrenoise Forestiersstadion, 15u

MAANDAG 17 MAART • Gemeenteraad CC, 19u30: Stad Harelbeke

DINSDAG 18 MAART • Kampioenenviering De Gilde Hulste, 12u: Ziekenzorg CM Hulste • Gezonde voeding 14u - PC Marktplein, 14u: werking en invloed van hormonen op uw lichaam - Markant Harelbeke - 10 euro - inschrijven bij Chris Taelman, 056 713 450, guido_denys@skynet.be • Onder Onsnamiddag SCC Torengalm, 14u:: kaarten, sjoelen, teerlingbak en scrabble - Ziekenzorg CM Bavikhove

DONDERDAG 27 MAART

MAANDAG 3 MAART

• TUMULT JH De Salamander, 19u: optredens van The Ignored, Murderhorn, For Sale en Dr. Schnabel – inkom gratis – www.jhsalamander.be • Boksgala - CC, 19u30: Boxingteam JP vzw

• Markante dialogen CC, 20u: professor Marc Hooghe - Markant Harelbeke - 12 euro voor leden en hun partner 18 euro voor niet-leden - inschrijven bij Kaatje Vereecke, 0476 724 341, louis.vereecke@skynet.be

• Elke stap telt Café De Ratte, 9u30: OKRA Harelbeke (ook op 10, 17, 24 en 31 maart

VRIJDAG 28 MAART

• Regiowandeling in Sint-Lodewijk Vertrek kerk Bavikhove, 13u30: OKRA Bavikhove

ZONDAG 23 MAART • Snoeidemonstratie van sierstruiken, potplanten, klein fruit Ommegangstraat 32, 10u: De Volkstuin afdeling Harelbeke-Stasegem • Bijeenkomst - CC, 11u: Gezinsbond Harelbeke

MAANDAG 24 MAART • Namiddagfietstocht Parking Bavikhovedorp, 13u30: Femma Bavikhove

• Wielerwedstrijd E3 Harelbeke en Sprint Challenge - zie pag. 11

ZATERDAG 29 MAART • Kindergemeenteraad CC, 10u: Stad Harelbeke, departement vrije tijd, dienst jeugd

ZONDAG 30 MAART

• Do-in relaxatieoefeningen OC Bavikhove, 20u: Femma Bavikhove

• Infonamiddag ‘De zwakke weggebruiker in Bavikhove’ SCC Torengalm, 14u: Ziekenzorg CM Bavikhove in samenwerking met ACW en OKRA Bavikhove inschrijven bij de kernleden tegen 18 maart • Lezing - CC, 19u: BBTKABVV Zuid-West-Vlaanderen • Infomoment met minister Hilde Crevits CC, 19u30: ACW Harelbeke

VRIJDAG 21 MAART

WOENSDAG 26 MAART

MAANDAG 31 MAART

• Streekbierkaarting Lokaal Duc de Brabant, Gentsestraat 1: Kaartersclub Hertogen van Brabant (ook op 22 en 23 maart)

• Bloemschikken het jaar rond: Lentestuk De Zuiderkouter Stasegem, 19u30: Femma Stasegem en Sint-Rita

• Welzijnsfeest zie pag. 19 • Kook-in OC Bavikhove, 19u30: Femma Bavikhove

• Infoavond: Triatlon voor dummies Bezoekerscentrum De Gavers, 19u30: Sport-PSNC De Gavers – prijs: 3 euro – inschrijven verplicht via gavers@west-vlaanderen.be of 056 234 010

DONDERDAG 20 MAART

22

ZATERDAG 22 MAART

• E3 Velo Cafetaria V.V.Rassing Harelbeke, 7u15-10u30: www.velotour.be inschrijven tot 21 maart aan 8 euro - de dag zelf 9 euro • Stasegemse concerten: St. George Quintet Sint-Augustinuskerk Stasegem, 15u: vvk 15 euro – add 18 euro - <18 jaar: 9 euro - reservaties: 056 239 855, uit@kortrijk.be, www. stasegemseconcerten.tk • Opening nieuw watersportgebouw en avonturenparcours zie pag. 21

WOENSDAG 19 MAART

agenda senioren

DINSDAG 25 MAART

DINSDAG 4 MAART • Fietsen - Marktplein, 13u30: S-Plus Harelbeke (ook op 11, 18 en 25 maart)

• Wandelen - CC, 13u30: S-Plus Harelbeke (ook op 11, 18 en 25 maart) • Wandelen - Vertrek kerk Stasegem, 14u: OKRA Stasegem (ook op 18 maart) • Hobby - Wijkhuisje Stasegem, 14u: Ziekenzorg Stasegem

WOENSDAG 5 MAART • Dans Sporthal Koning Leopold-III plein, 9u: OKRA Harelbeke (ook op 12, 19 en 26 maart) • Dansen VC De Geus, 14u: S-Plus Harelbeke (ook op 12, 19 en 26 maart) • Petanque - Wijkhuisje Stasegem, 14u: OKRA Stasegem (ook op 19 maart)

DONDERDAG 6 MAART • Kaarten en scrabbelen CC, 14u: OKRA Harelbeke • Kaarting, rummikub en uno Dorpshuis De Rijstpekker Hulste, 14u: NEOS Hulste • Wandeling De Gavers, parking West, 14u30: NEOS Harelbeke


6

wachtdiensten en zitdagen

Leren snoeien Velt Harelbeke-Kuurne-Waregem organiseert op zondag 9 maart om 9.30 uur een praktische snoeiles in de tuin van Willy Verstraete, Beversestraat 86 in Harelbeke. De snoeiles wordt begeleid door Jozef Vandierendonck. Tijdens deze praktische uiteenzetting is er kans om effectief kleinfruit en fruitbomen te snoeien. Inkom is gratis. Inschrijven bij Frans Descheemaeker (descheemaekerfrans@hotmail.com – 056 717 163) of Hilde Cottyn (hilde. cottyn@gmail.com – 056 714 844).

ZONDAG 9 MAART • Deelname beker sp.a CC, 9u: S-Plus Harelbeke

MAANDAG 10 MAART • Inhaalkaarting VC De Geus, 14u: S-Plus Harelbeke (ook op 24 maart)

DINSDAG 11 MAART • Ontspanningsnamiddag (kaarten, gezelschapsspelen, gezellig samenzijn) - PC De Bron, 14u: NEOS Harelbeke • Kaarten - Wijkhuisje Stasegem, 14u30: OKRA Stasegem (ook op 26 maart)

14u30: NEOS Harelbeke

WOENSDAG 19 MAART • Kaarttornooi HulsteBavikhove - De Gilde Hulste, 14u: OKRA Bavikhove

DONDERDAG 20 MAART • Infomoment: Erven en successie CC, 14u: ABVV Senioren Harelbeke • Kaarting - De Gilde Hulste, 14u: OKRA Hulste

MAANDAG 24 MAART

• Kaarten en wandelen OC Bavikhove, 14u: NEOS Bavikhove

• Op de koffie met ... senaatsvoorzitter Sabine de Bethune CC 14u - CD&V Senioren 4 euro - inschrijven voor 19 maart bij R. Mestdagh 0486 448 432

DONDERDAG 13 MAART

DINSDAG 25 MAART

• Petanque en kubb Wijkhuisje Bavikhove, 14u: OKRA Bavikhove

• Wandelen in De Gavers Café De Ratte, 14u: OKRA Harelbeke

• Koor - Wijkhuisje Zuidstraat, 14u30: OKRA Harelbeke (ook op 27 maart)

WOENSDAG 26 MAART

WOENSDAG 12 MAART

VRIJDAG 14 MAART • Quiz - CC, 14u: Seniorenraad

MAANDAG 17 MAART • Bowlen in Deerlijk Vertrek parking CC, 14u: OKRA Harelbeke

DINSDAG 18 MAART • Koffie- en kaartnamiddag CC, 14u30: LBG senioren Harelbeke • Voordracht ‘De magie van de wals’ door Michel Dutrieue - PC De Bron,

• Kaarting, teerling- en sjoelbak - SCC Torengalm, 14u: OKRA Bavikhove

DONDERDAG 27 MAART • Bijeenkomst 80+ jarigen OC Bavikhove, 11u30: OKRA Bavikhove • Fietstocht - Vertrek aan De Gilde Hulste, 14u: OKRA Hulste

MAANDAG 31 MAART • Filmnamiddag Lijnbus aan de kerk in Hulste, 12u58: NEOS Hulste

www.harelbeke.be/wachtdienst 056 733 310

MEDISCHE WACHTDIENSTEN

verkeer en mobiliteit, landbouw Op donderdag van 18 tot 20 uur – De Rijstpekker Hulste.

• Huisartsen Harelbeke, 056 722 354 (vrijdag 19 uur – maandag 8 uur)

• Schepen Filip Kets 0470 901 953 filip.kets@harelbeke.be Ruimtelijke ordening en planning, noord-zuid, woonbeleid. Enkel op afspraak.

• Ziekenhuis vanaf vrijdag 17 uur Ziekenhuis AZ Groeninge (campus Loofstraat), Loofstraat 43, Kortrijk, 056 636 112 • Tandartsen: weekend en feestdagen van 9 tot 18 uur: 0903 399 69 • Apotheek nodig tussen 22 en 9 uur? Bel 0903 922 48 (1,50 euro per minuut). Je vindt altijd een apotheek van wacht op www.geowacht.be.

ZITDAGEN • Burgemeester Alain Top 056 733 332 - 0479 632 608 alain.top@harelbeke.be Coördinatie veiligheidsdiensten, beleidsplanning, strategisch management, externe betrekkingen en regiobeleid, burgerzaken, communicatie, informatie, archief, ICT. Op donderdag van 16.30 tot 18 uur – stadhuis – ook op afspraak. • Schepen Annick Vandebuerie 0475 653 844 annick.vandebuerie@ harelbeke.be Cultuur, bibliotheek, erfgoed, toerisme, feestelijkheden. Enkel op afspraak. • Schepen David Vandekerckhove 0470 901 899 david.vandekerckhove@ harelbeke.be Personeel, interne organisatie, jeugd, sport. Enkel op afspraak. • Schepen Jacques Maelfait – 0470 900 833 jacques.maelfait@harelbeke.be Openbare werken, stadskernvernieuwing, patrimonium,

• Schepen Eddy Glorieux 0470 900 783 eddy.glorieux@harelbeke.be Werk, sociale economie, onderwijs, kunstonderwijs, economie, ondernemen, middenstand. Op donderdag van 17.30 tot 19 uur – stadhuis – bureel schepenen N-VA (+2). • Schepen Inge Bossuyt 0478 706 465 inge.bossuyt@harelbeke.be Financiën, kerkbesturen, natuur, milieu, groen, energie, duurzaamheid. Op donderdag van 17 tot 18 uur – stadhuis – bureel schepenen sp.a - Groen (+1). • Schepen Dominique Windels – 0470 902 434 dominique.windels@harelbeke Sociale zaken – Voorzitter OCMW Op donderdag van 11 tot 12 uur – bureel voorzitter OCMW (Paretteplein 19). Op donderdag van 17 tot 18 uur – stadhuis – bureel schepenen sp.a - Groen (+1). • Voorzitter gemeenteraad: Michael Vannieuwenhuyze 0497 132 330 vannieuwenhuyzemichael@ yahoo.com • Provincieraadslid: Marleen Rogiers marleen.rogiers@ west-vlaanderen.be

23


Parkfeest: schrijf je nu in Op zondag 13 juli vindt opnieuw het Parkfeest plaats, een zomers feest met veel muziek, straat足theater en ambiance naar aanleiding van 11 juli. Harelbeekse verenigingen krijgen een gratis 足standplaats. Inschrijven kan tot 1 juni via www.harelbeke.be/parkfeest.

hblad 2014.03  

Stadsmagazine Harelbeke maart 2014

hblad 2014.03  

Stadsmagazine Harelbeke maart 2014

Advertisement