Page 1

hblad stadsmagazine Harelbeke • editie mei 2013

Lenteactie Spring eens binnen Boterhammen in het Park


cultuur

International Belgian Brass Academy IBBA (International Belgian Brass Academy) is een internationaal festival voor koperblaasmuziek dat loopt van 4 tot 10 mei in Harelbeke en Kortrijk. Het festival bestaat uit een concertluik en een educatief luik, met masterclasses door internationale docenten voor studenten van koperblaasmuziek. IBBA is een festival dat al enkele jaren loopt en waarvan de organisatie in handen ligt van het ensemble Belgian Brass. Belgian Brass is in Harelbeke geen onbekende, want heel wat leden zijn oud-leerlingen of leerkrachten van het SAMWD. Na enkele edities op het BClassic­festival in Tongeren, wijkt IBBA nu uit naar West-Vlaanderen. Het kruim van de (inter)nationale koperblaasmuzikanten passeert in mei de revue. Stad Harelbeke is als hoofdpartner trots om als gaststad van dit internationale festival te mogen optreden. Het programma beperkt zich niet tot brass en hoopt een breed publiek van muziekliefhebbers aan te spreken.

2

Een kort overzicht van het concertprogramma: Zat 4 mei 20.15 u.

“Harelbeke is gaststad van dit internationale festival”

Geert Verschaeve, dirigent Koninklijk Harmonieorkest Vooruit

Miners’ Hymns Jóhann Jóhannsson (IS) & Belgian Brass Percussion Night met Bart Quartier, Bart Van Caenegem, Johan De Baedts & Friends Otrabanda - Sam Vloemans & band

SintMaartenskerk Kortrijk CC het SPOOR Harelbeke

Bones Apart Trombone Quartet (UK) Woe 8 mei Piazzolla Forever 20.15 u. Richard Galliano (FR), Thierry Caens (FR) & Belgian Brass Don 9 mei Koninklijk 20.15 u. Harmonieorkest Vooruit o.l.v. Geert Verschaeve met als solisten Allen Vizzutti (USA), Oystein Baadsvik (N), Zoltan Imre Kiss (H) & Rex Richardson (USA) Vrij 10 mei The Legends of Gypsy Brass – 21 u. Fanfare Ciocarlia + afterparty IBBA 2013

CC het SPOOR Harelbeke

Zon 5 mei 20.15 u.

Ma 6 mei 20.15 u. Din 7 mei 20.15 u.

Concertstudio Kortrijk

CC het SPOOR Harelbeke CC het SPOOR Harelbeke

CC het SPOOR Harelbeke

Rode draad

Educatieve luik

Meer info

De rode draad doorheen het festival is de link tussen het volkse en koperblaasmuziek, meer bepaald de muziek die haar ontstaan te danken heeft aan ‘het volk’.

Het educatieve luik van het IBBA-festival voor koperblaasmuziekstudenten vind je terug op www.ibba.be. Neem zeker een kijkje, want de kans om een masterclass van deze topmuzikanten bij te wonen, laat je niet gauw liggen!

Meer informatie, prijzen en reservatie­ voorwaarden vind je op de website www.ibba.be. Voor de concerten in Harelbeke kan je tickets bekomen in CC het SPOOR via cchetspoor@harelbeke.be of 056 733 420.


Colofon Redactieraad hblad: Céline Bleuzé, Frederik Bossuyt, Wouter Declerck, Frederic De Vos, Mieke Decabooter, Nathalia Desmet, Delphine Mailliard, Stijn Maselis, Céline Meheus, Luc Schietgat, Nathalie Vryghem Eindredactie: Wouter Linseele Fotografie: Klaas Verdru, digifo Kurt, eigen foto’s en Istock Lay-out: www.f-twee.be Verantwoordelijke uitgever: Carlo Daelman, secretaris stad Harelbeke

hblad stadsmagazine Harelbeke • editie mei 2013

Maandag: 09.00-12.00 uur Dinsdag: 09.00-12.00 uur Woensdag: 09.00-12.00 uur en 14.00-17.00 uur Donderdag: 09.00-12.00 uur en 16.00-19.00 uur Vrijdag: 09.00-14.00 uur Zaterdag: iedere tweede zaterdag van de maand van 09.00-12.00 uur, enkel onthaal en loket burger en welzijn, andere loketten op afspraak (opgelet: nu derde zaterdag, dus op 18 mei) Elke namiddag van 14 tot 17 uur op afspraak Het stadhuis is gesloten op woensdag 1 mei (Feest van de Arbeid), donderdag 9 mei (OLH Hemelvaart), vrijdag 10 mei (brugdag) en 20 mei (pinkstermaandag). Opgelet: de zaterdagopening is verplaatst van zaterdag 11 mei naar zaterdag 18 mei.

© Klaas Verdru

Openingstijden stadhuis

08 Dubbelinterview 12 Te voet of per fiets

Politie in de wijk

Toerisme

16 Spring eens binnen 19 Uit in Harelbeke

Vrijwilligersproject OCMW

Een overzicht

Openingstijden containerpark Maandag tot vrijdag: 13-18.15 uur, zaterdag: 8-14 uur. Op 1, 9 en 20 mei is het containerpark volledig gesloten. Op 10 mei (brugdag) is enkel het niet-betalend gedeelte van het containerpark gesloten. Voor huisvuilophaling zie pag. 5.

Wedstrijd

Meer info

07

www.harelbeke.be/info Het stadsmagazine van juni verschijnt op donderdag 30 mei. Teksten indienen tegen 7 mei. Dienst Communicatie: Tel. 056 733 310, Fax 056 733 319 of E-mail: mieke.decabooter@harelbeke.be

Verder 04 Speelruimte in Harelbeke 05 Kortnieuws

Doe mee! en win 11 Onze wijkinspecteurs 13 Kortnieuws 3


Speelruimte in Harelbeke Jeugd

Spelen is voor kinderen zeer belangrijk. Stad Harelbeke wil dan ook de nodige inspanningen doen om er voor te zorgen dat kinderen plaats hebben om buiten te spelen. Buitenspelen? Kinderen en jongeren moeten de kans krijgen om buiten te spelen. Buitenspelen is de ideale gelegenheid om te spelen in de natuur, andere kinderen te ontmoeten, zich volop uit te leven, onbekommerd samen te komen in de openbare ruimte. Ook binnen Harelbeke leeft de visie dat buitenspelen nodig, wenselijk en leuk is. Op woensdag 27 maart werd de Buitenspeeldag georganiseerd. Tijdens deze namiddag werden alle Harelbeekse kinderen uitgenodigd om buiten te spelen aan sporthal De Dageraad. Maar buitenspelen beperkt zich niet alleen tot de Buitenspeeldag.

4

Speelpleintjes Voor kinderen is het altijd leuk als er dicht bij huis een plaats is waar er buiten gespeeld kan worden. Deze plaatsen kunnen zeer divers zijn: een speelbos, een veldje, een zandbak, een speelpleintje. Zo werden er de laatste jaren heel wat speelpleintjes ingericht, om het voor de kinderen zo aangenaam mogelijk te maken. Momenteel heeft Harelbeke 15 speelpleintjes (stadspark, het SPOOR, Ter Coutere, Ruddershove, Zandberg, Evangeliestraat, Collegewijk, Arendswijk, Eiland, Rode Kruisplein, Reinaertstraat, Bavikhove, Hulste, Maste­luinstraat, sporthal De Dageraad). Daarnaast kunnen kinderen zich ook in de Gavers uitleven op speeltoestellen.

Overlast? Spelen is een basisrecht van kinderen en dat brengt sowieso wat geluid (‘lawaai’) met zich mee. We kunnen toch niet verwachten dat kinderen in volledige stilte gaan spelen? Kinderen krijgen in Harelbeke de nodige ruimte om voluit te spelen. Het speelgeluid, dat nemen we er graag bij.

­

Vragen of ideeën? Heb je vragen of ideeën rond speelruimte in Harelbeke? Wens je meer informatie rond speelruimte of speelpleintjes? Merk je schade op aan één van de speelpleintjes? Neem contact op met de jeugddienst, 056 733 480, jeugd@harelbeke.be, www.harelbeke.be/vrije-tijd/jeugd/jeugdruimte/speelpleintjes.


kortnieuws

1

Markt op 9 mei

2

Omwille van de kermis op het Marktplein vindt de marktdag van donderdag 9 mei plaats in de Marktstraat en de Gentsestraat (vanaf rotonde Brouwputje tot aan de Toekomststraat).

Zaterdagopening mei Door het verlengde weekend van OLH Hemelvaart is het stadhuis niet open op zaterdag 11 mei, maar wel op zaterdag 18 mei. Van 9 tot 12 uur kan je terecht bij het onthaal en de dienst burger & welzijn.

3

Snelheidscontroles Tijdens de maand maart controleerde de politie van PZ Gavers in Harelbeke 3 067 wagens op hun snelheid. 396 wagens reden te snel. 13 % van de gecontroleerde wagens beging dus een snelheidsovertreding.

Lolo van het Natte Weidenland De provincie West-Vlaanderen bracht recent het kinderboek ‘Lolo van het Natte Weidenland’ uit. Dit prentenboek over het ontstaan van het provinciedomein De Gavers is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf 6 jaar of om door kinderen zelf te lezen vanaf 8 jaar. Het verhaal werd geschreven door milieuambtenaar Yves De Bosscher. Geert Gerard zorgde voor de ondersteunende illustraties. Het boek is te koop aan 10 euro aan het vrijetijdsloket in het stadhuis van Harelbeke.

Sluitingsdagen containerpark Het containerpark is volledig gesloten op: • woensdag 1 mei (Feest van de Arbeid) de huisvuilophaling (zone 3) verschuift naar dinsdag 30 april. • donderdag 9 mei (OLH Hemelvaart), de ophaling huisvuil, PMD en papier & karton (zone 4) verschuift naar woensdag 8 mei. • maandag 20 mei (pinkstermaandag) de ophaling huisvuil, PMD en papier & karton (zone 1) verschuift naar dinsdag 21 mei. Het niet-betalend gedeelte van het containerpark is gesloten op vrijdag 10 mei (brugdag OLH Hemelvaart).

Vooronderzoek

huurwoning

De intergemeentelijke samenwerking Woonwijs ondersteunt sinds eind 2011 jouw gemeente op gebied van woonbeleid. Je wil een woning verhuren en je wil zeker zijn dat alles in orde is voordat iemand de woning betrekt? Vraag dan een preventief woononderzoek aan in het woonloket van jouw gemeente. De technische adviseurs van Woonwijs komen, samen met jou, de woning bekijken en geven advies daar waar de woning aanpassingen kan gebruiken. Ze wijzen jou de weg naar de juiste premies en vertellen waaraan je als verhuurder moet voldoen. Op die manier ben je zeker dat jouw huurder in een goede woning terecht komt. Kom op dinsdag 28 mei om 20 uur naar de verhuurdersvergadering in CC het SPOOR, ­Eilandstraat 6 in Harelbeke. Vooraf inschrijven via info@woonwijs.be of op het gratis nummer 0800 212 02.

5


kortnieuws

4

Euthanasie Het debat over euthanasie komt af en toe aan de oppervlakte. De bib stelde een keuzelijst samen met informatieve boeken, (jeugd)romans en dvd’s, waaronder twee dvd’s van huisarts Marc Cosyns: End credits en De kunst van het loslaten.

5

Lezingen over Panamarenko Jo Coucke en Brigitte Minne geven respectievelijk op 13 en 18 mei een lezing over Panamarenko in de bib. De lezingen worden georganiseerd in samenwerking met de Stedelijke Academie voor Beeldende Vorming (zie pag. 22).

6

En verder in de bib • Muzaïek: Richard Wagner • Het Laatste Kabinet: Panamarenko • Bundels van Geert De Kockere • Infostand: Russische literatuur

Jeugdschrijver van de maand Joke Van Leeuwen werd in 1952 geboren in het Nederlandse Den Haag. Ze studeerde in Antwerpen grafische technieken aan de kunstacademie en geschiedenis aan de universiteit van Brussel. Ze ontving voor haar werk al veel prijzen. In de bundel Hoe is ‘t staan de gedichten uit haar tijd als stadsdichter van Antwerpen verzameld. In 2010 ontving ze de prestigieuze Gouden Ganzenveer. Iep, Kukel en Waarom lig jij in mijn bedje? zijn pareltjes die je moet (voor)gelezen hebben.

Schrijver

van de maand Siegfried Lenz werd op 17 maart 1926 geboren in Lyck, Oost-Pruisen. Op 13-jarige leeftijd kwam hij bij de Hitlerjugend terecht. Na de Tweede Wereldoorlog studeerde Lenz Engels, literatuurwetenschap en filosofie in Hamburg. Vervolgens werd hij journalist en na het succes van enkele romans voltijds schrijver. In zijn werk stelt hij verantwoordelijkheid en schuld centraal. Enkele titels: Het begin van iets, Duitse les, Het lichtschip, Een minuut stilte en Schitterlicht.

6

Tentoonstelling

Panamarenko Panamarenko is het pseudoniem van Henri Van Herwegen. Hij werd geboren in Antwerpen op 5 februari 1940. Als kunstenaar, ingenieur, fysicus, uitvinder en visionair heeft Panamarenko gedurende zijn hele leven onderzoek gevoerd naar begrippen als ruimte, beweging, vlucht, energie en zwaartekracht. Zijn werk is een combinatie van artistiek talent en technologisch experiment en neemt verschillende vormen aan: vliegtuigen, duikboten, auto’s, robots, vliegende tapijten, vogels. Het zijn telkens spectaculaire constructies van een bizarre schoonheid, tegelijk inventief, speels en indrukwekkend. In juni 2013 wordt zijn geboortehuis opengesteld voor het publiek. Panamarenko zelf heeft zich zowat uit het artistieke leven teruggetrokken. Na zijn huwelijk met Evelien Hoorens heeft hij zijn geboortestad definitief verruild voor een verblijf in de Vlaamse Ardennen. Bron: www.panamarenko.be Vernissage: vrijdag 10 mei om 19.30 uur in de openbare bibliotheek. Te bezichtigen van 8 mei tot en met 26 juni.


7

PMD-zak goed gesorteerd? In week 19 (6-10 mei) wordt gecontroleerd op fout gesorteerd afval in de blauwe PMD-zakken. De ophalers voorzien de geweigerde zakken met een opvallende sticker met een herhaling van de sorteerregels.

Waar in Harelbeke?

Huisnummers Waar zijn de huisnummers? De hulpdiensten dringen er nogmaals op aan om de huizen te voorzien van hun huisnummer. Dit kan veel problemen vermijden. De eigenaars en bewoners van gebouwen zijn verplicht het huis­nummer dat hen door de bevoegde overheid is toegewezen aan te brengen en ervoor te zorgen dat het goed zichtbaar én leesbaar blijft.

In welke straat werd deze foto genomen? Stuur de oplossing voor 7 mei naar: Stadhuis, Wedstrijd, Marktstraat 29 in 8530 Harelbeke. Meespelen kan ook via info@harelbeke.be. De winnaar krijgt een Harelbeekse Kadobon van 10 euro.

Oplossing vorige maand: Oplossing vorige maand: Oorlogsmonument Deprez – Schaepdryver, hoek Gentsestraat / Toekomststraat. Aantal juiste inzendingen: 24 Winnaar: Nancy Coussens

Milieuklachten Vaak is het niet duidelijk waar je terecht kan met klachten, problemen of vragen over het milieu. Voor geur-, licht- en geluidshinder, overlast door afval, enz. neem je contact op met de milieudienst op het gratis nummer 0800 21 202 of ­ milieu@harelbeke.be. Buiten de kantooruren contacteer je de politie op het nummer 056 733 511.

Oplossing:

Naam: Adres: E-mail:

@

7


Politiezone Gavers telt elf wijkinspecteurs waarvan er acht werkzaam zijn op het grondgebied van Harelbeke en drie op het grondgebied van Deerlijk. Meer dan vroeger zijn wijkinspecteurs vooral aanwezig in ‘hun’ wijk en worden ze minder ingeschakeld voor algemene opdrachten. Maar, wat doen wijkinspecteurs? Hoe vullen ze hun dagen? We vroegen het aan Evi Goethals en Hein Allegaert.

Politie in de wijk

Contactgegevens: Commissariaat, Deerlijksesteenweg 43, Harelbeke, 056 733 511, fax 056 733 529, politie@pzgavers.be, www.pzgavers.be. Openingstijden: • Administratieve dienstverlening: op weekdagen van 8 tot 12 en van 13 tot 17 uur. • Loket aangiften: op weekdagen van 8 tot 19.30 uur. • Op zaterdag en brugdagen: van 9 tot 12 en van 13 tot 17 uur. • Geen aangiften op zon- en feestdagen. Noodhulp buiten de diensturen: 101 (Europees nummer: 112)

8

Evi Goethals: Ik startte onmiddellijk na mijn middelbaar onderwijs bij de politie. Ik had daar al langer mijn zinnen op gezet. De job sprak me aan omdat het een zeer sociale en afwisselende job is. Je komt dagelijks in contact met mensen in zeer diverse situaties. Ik wou vanuit een soort idealisme altijd al ‘de mensen helpen’. Hein Allegaert: Ik werkte drie jaar ‘in de privé’ vooraleer ik bij de politie van start ging. Het afwisselende in de job was voor mij doorslaggevend, maar het feit dat je veel buiten bent is ook mooi meegenomen. Ik ben niet echt een bureautype. Ik ben pas sinds oktober 2012 als wijkinspecteur benoemd voor de wijk het Eiland en de Collegewijk. Daarvoor zat ik achttien jaar in de interventieploeg, de agenten die je altijd in de combi ziet voorbij komen en die altijd zeer snel ter plaatse zijn wanneer zich iets voordoet. Evi Goethals: Ook ik startte bij de interventieploeg. Dat deed ik ongeveer zeven jaar vooraleer ik in 2007 wijkinspecteur in Bavikhove werd. Bij de inter-

ventie leer je het klappen van de zweep en bouw je genoeg maturiteit op om de functie van wijkinspecteur goed in te vullen. Wijkwerking is compleet anders dan interventie. Een wijkinspecteur kan meer de tijd nemen om dossiers op te volgen en in te staan voor de nazorg, terwijl de interventieploeg zich vooral richt op crisissituaties en deze onmiddellijk afhandelt. Hein Allegaert: Als wijkinspecteur regel je meer je eigen werk, terwijl de interventieploeg meer gestuurd wordt. Dat betekent niet dat wij alles op het gemak doen, integendeel. Onze dagen zijn te kort als we onze kerntaken volledig willen opnemen. In een notendop zijn die taken: aanwezig zijn in het straatbeeld, signaleren, informatiegaring en -verstrekking, doorverwijzen, bemiddelen, criminaliteitspreventie en nazorg. Een hele boterham dus. Evi Goethals: In de regel werken wij overdag, maar we kunnen onze uren een stuk vrij invullen. Die flexibiliteit is nodig om op de juiste momenten in de wijk aanwezig te zijn. Die aanwezig-


heid is heel belangrijk en wordt door de inwoners van de wijk enorm geapprecieerd. Mensen willen een aanspreekbare wijkinspecteur en dat is een van de redenen waarom wij ons per fiets verplaatsen. Je stopt gemakkelijker om met mensen te praten dan wanneer je in een combi zit. In de praktijk hebben we soms tijd te kort om dat te doen. In de wijk is er altijd wel iets te beleven of te doen en dat maakt het net zo boeiend. Het is constant zoeken naar een evenwicht tussen een babbel doen met wijkbewoners en het afhandelen van je taken. Hein Allegaert: We hebben naast die kerntaken nog andere taken, zoals schooltoezicht ’s morgens of toezicht op een aandachtspunt, zoals de rotonde aan de Mol. Het opvolgen van gerechtelijke dossiers, het langsgaan bij mensen met onbetaalde boetes of het controleren van inschrijvingen (wonen de mensen wel op het aangegeven adres?) neemt ook een deel van onze tijd in beslag. We noteren zaken zoals wegverzakkingen, putten in de straat of achtergelaten vuilzakken. Geregeld

worden we ingeschakeld in ordediensten naar aanleiding van evenementen.

“Je komt dagelijks in contact met mensen in zeer diverse situaties” Evi Goethals

Evi Goethals: Door de intense samenwerking tussen de verschillende diensten in onze politiezone worden we een stuk gestuurd. Zo krijgen we elke morgen – via onze pc – te lezen wat er in de nacht daarvoor is voorgevallen in onze wijk. Als er gevraagd wordt om iets verder op te volgen of meer informatie over iets te verzamelen, dan rapporteren we op het eind van de dag, nadat we terug zijn uit de wijk en onze administratie afhandelen. Niettegenstaande het feit dat we zoveel als mogelijk in onze wijk aanwezig zijn, moeten nog administratieve zaken afgehandeld worden. Ik schat dat we daar toch zo’n twee uur per dag mee bezig zijn. Hein Allegaert: Terwijl vroeger interventieploegen werden gestuurd, worden nu veel van de nazorg- en opvolgingstaken toevertrouwd aan de wijkinspecteurs. Dat is een goede zaak, want wij kunnen dat diepgaander doen en tijd nemen, want het behoort tot onze kerntaken. Daarvoor moet je natuurlijk wel een zicht

9


hebben op je wijk en op de mensen die er wonen. Ik heb het geluk dat ik van het Eiland afkomstig ben en op die manier vertrouwd ben met een groot deel van mijn werkgebied. Om me in te werken in het gehele gebied, ben ik er zoveel als mogelijk aanwezig en spreek ik bijvoorbeeld winkeliers aan of mensen die toevallig buiten staan aan hun voordeur. Daarnaast is er natuurlijk heel wat info aanwezig op het politiekantoor.

“We proberen in conflictsituaties in de eerste plaats te bemiddelen en niet repressief op te treden”

Evi Goethals: Overhangende takken of lawaaierige honden bij de buren zijn altijd terugkerende klachten waarbij we onze bemiddelingsvaardigheden nodig hebben. Mensen spreken soms eerder de wijkinspecteur aan dan hun eigen buren. Moest iedereen meer met elkaar spreken of een beetje meer verdraagzaam zijn, zou er al veel opgelost geraken zonder onze tussenkomst. Maar, daarmee wil ik niet zeggen dat de mensen ons niet meer mogen aanspreken, integendeel!

Evi Goethals: Je krijgt natuurlijk veel info van je voorganger en meer algemeen via de opleiding van drie weken die je moet volgen wanneer je als wijkinspecteur start. Die opleiding wordt afgesloten met examens en een stage waarvoor je uiteraard moet slagen. Voorafgaandelijk daaraan is er intern een selectieprocedure waar je doorheen moet. Wijkinspecteur word je niet zomaar.

Hein Allegaert: Om onze bereikbaarheid te verhogen, zijn we niet enkel persoonlijk te spreken tijdens onze rondes in de wijk, maar zijn we ook telefonisch en via de mail te bereiken. Onze nummers en mailadressen worden op strategische plaatsen uitgehangen en zijn uiteraard te raadplegen op de website van de zone. Tijdens ons verlof of wanneer we ziek zijn, is er permanentie in de wijk. Alle wijkinspecteurs zitten in clusters waarbinnen collega’s werk kunnen overnemen van elkaar.

Hein Allegaert: Het is vooral belangrijk dat je met iedereen een praatje kan maken en dat je in verschillende situaties kalm blijft. Zoals Evi aangaf, legden we daarvoor een goede basis tijdens onze interventiejaren. We proberen in con-

Evi Goethals: Ik denk dat ik mag spreken voor alle wijkinspecteurs als ik zeg dat we elke dag opnieuw met veel zin onze wijk intrekken en open staan voor elke situatie waarin we kunnen terecht komen.

Hein Allegaert

10

flictsituaties in de eerste plaats te bemiddelen en niet repressief op te treden.


veiligheid

Onze wijkinspecteurs Waar kan je de wijkinspecteur bereiken? Ofwel op de wijk zelf, ofwel via het centraal telefoonnummer van de politie 056 733 511. Harelbeke werd ingedeeld in acht wijken. Harelbeke Centrum-Oost

Arendswijk en Bistierland

Frank Mailliard frank.mailliard@pzgavers.be 0478 962 842

Geert Evens geert.evens@pzgavers.be 0478 962 827

Stasegem

Hulste

Christ Claerhout christ.claerhout@pzgavers.be 0478 564 322

Yvan Behaeghe yvan.behaeghe@pzgavers.be 0478 962 836

Overleie en Harelbeke Centrum-West

Drieke Blondelle drieke.blondelle@pzgavers.be 0478 564 583

Zandberg

Bavikhove

Evi Goethals evi.goethals@pzgavers.be 0478 565 173

Collegewijk en Eiland

Ellen Muylle ellen.muylle@pzgavers.be 0478 962 810

Hein Allegaert hein.allegaert@pzgavers.be 0470 880 972

Verantwoordelijke wijkwerking: commissaris Kris Crepel, 056 733 555, kris.crepel@pzgavers.be

11


Š B.ad

Š David Samyn en Toerisme Leiestreek

toerisme

Te voet of per fiets Aan fiets- en wandelroutes geen gebrek in Harelbeke. De Peter Benoit- en de Kapellekesfietsroute laten je de mooiste hoekjes van Harelbeke, Bavikhove en Hulste zien. Wandelaars kunnen terecht op de erfgoedwandeling in het centrum, de Oude Leieroute in Bavikhove of op de wandelpaden in De Gavers. Met het fiets- en wandelnetwerk kan je zelf je eigen route uitstippelen.

Fietsen Peter Benoitfietsroute Vanaf het Peter Benoitstandbeeld in het stadspark verken je de oevers van de Leie en trek je langs smalle weggetjes door Bavikhove en Hulste. Ongeveer 25 km. De folder met beschrijving van de route is gratis te verkrijgen. Kapellekes De Kapellekesroute telt twee lussen van respectievelijke 20 km (Harelbeke-Stasegem) en 25 km (Bavikhove-Hulste). Starten kan aan het Marktplein.

12

Fietsnetwerk Leiestreek Het fietsnetwerk Leiestreek is een bewegwijzerd, recreatief netwerk van knooppunten. De meerwaarde van een knooppuntennetwerk is dat elke fietser op maat kan fietsen, of hij van korte, gezapige tochtjes houdt of eerder lastige kuitenbijters prefereert. Het volledige fietsnetwerk is goed voor meer dan 900 km fietsplezier. Deze fietskaarten zijn te koop voor 6 euro per kaart. Ook de Leievalleifietsroute, de Gaverbeekroute en de Goedendagroute zijn net als de Leie-Schelderoute provinciale fietsroutes die door Harelbeke passeren. Kostprijs: 2 euro per kaart.


© Leiestreek © Klaas Verdru

Wandelen Met de Erfgoedwandeling wandel je door het centrum van Harelbeke. Je komt voorbij onvermoede pareltjes. Achter poorten ontdek je fraaie koeren en binnenwegjes. In de SintSalvatorskerk kan je je verder verdiepen in het verleden van de stad met het tijdsvenster, een digitale toepassing waarmee je kan zappen door de fascinerende geschiedenis van Harelbeke. De infoborden op de wandeling vertellen meer over de merkwaardige gebouwen in Harelbeke. De wandeling is ongeveer vier kilometer lang. Een gedetailleerd plannetje kan je gratis verkrijgen. De Oude Leieroute (10,8 km) start aan het beeld ‘Zaaiers en Wiedsters’ op het dorpsplein van Bavikhove. Ze gaat doorheen de vallei van de Plaatsebeek richting een eerste oude Leiearm. Onderweg herinneren schuren en roterijen aan het rijke vlasverleden van de streek. Via weidedoorsteken, knuppel- en graspaden kom je in meer bosrijk gebied. Het jaagpad langs de Leie leidt daarna tot aan de drietrapssluis van Ooigem. Een tweede oude Leiearm leidt je langs het kasteel van Ooigem en de historische hofstede Munkenhof. De Oude Leieroute biedt een gevarieerd landschap in combinatie van historisch patrimonium. De wandeling is volledig bewegwijzerd. Een wandelkaart kost 2 euro. Met de Mauruswandeling wandel je voorbij Bavikhoves mooiste hoeven en kapellen, langs oude herbergen en over smalle veldwegen. Dit is een wandeling van Vakantiegenoegens van

8,5 of 10 km. De wandeling start aan de Sint-Amanduskerk in Bavikhove. De beschrijvende brochure kost 1,50 euro. De Muizelmolenwandeling is een wandeling met unieke vergezichten door het landelijke Hulste. Een wandeling in de schaduw van de prestigieuze Muizelmolen aangeboden door Vakantiegenoegens. De wandeling is ongeveer tien kilometer lang. Vertrekpunt is de Muizelmolen in Hulste. Een brochure kost 1,50 euro. Het natuur- en recreatiedomein De Gavers is met 179 ha het grootste natuurgebied van de regio. In de Gavers vind je verschillende bewegwijzerde wandelroutes: Oeverpad (2,4 km), Molenpad (1,6 km), Gaverputwandeling (5 km) en Meersenpad (2,1 km).

Alle brochures, fiets- en wandelroutes vind je bij de dienst Toerisme in het stadhuis, Marktstraat 29, ­Harelbeke, 056 733 470, toerisme@harelbeke.be, www.harelbeke.be/toerisme. Openingstijden Maandag van 9 tot 12 uur Dinsdag van 9 tot 12 uur Woensdag van 9 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur Donderdag van 9 tot 12 uur en van 16 tot 19 uur Vrijdag van 9 tot 14 uur

13


kortnieuws

1

Vinkenzettingen

2

De verschillende vinkenmaatschappijen van Harelbeke zijn terug gestart met hun vinkenzettingen. Het seizoen loopt tot zaterdag 24 augustus. Alle vinkenzettingen vind je op www.suskenieuws.be.

Sport zomerkampen De paasvakantie is nog maar net achter de rug, maar we zitten niet stil. De Dienst Vrije Tijd - Sport biedt opnieuw sportkampen aan tijdens de zomer. Het volledig aanbod vind je op www.harelbeke.be/vrije-tijd/sport/ sport-tijdens-de-vakantie.

3

Gezondheidswandeling De dienst Vrije Tijd - Sport organiseert op donderdag 6 juni een quizwandeling (5 km) voor 50 plussers over de actieve voedingsdriehoek. Afspraak om 14 uur aan de sporthal, Stasegemsesteenweg. Gratis deelname. Vooraf inschrijven: 056 733 460, luc.schietgat@harelbeke.be.

Autoloze Marktstraat In een organisatie van de Harelbeekse jeugdraad wordt de Marktstraat op zondag 12 mei een autoloze straat. We bieden verschillende activiteiten aan voor alle Harelbeekse jeugdbewegingen, maar evenzeer voor kinderen en jongeren die niet bij een jeugdbeweging zijn aangesloten. Op een speelse manier maken we kennis met verkeers(on)veiligheid. De Autoloze Marktstraat start om 14 uur en eindigt om 17 uur. Breng zeker je fiets mee. De jeugdraad wil graag het wereldrecord fluokledijketting vestigen. Kom dus allemaal met fluokledij naar de autoloze Marktstraat en help mee dit record te vestigen.

Meldpunt verkeersveilig Harelbeke 2013 staat voor de Harelbeekse jeugdraad volledig in het teken van verkeersveiligheid. Hun recentste initiatief is een meldpunt rond verkeersonveilige situaties in Harelbeke. Je meldt gebreken op het vlak van verkeersveiligheid via de website www.verkeersveiligharelbeke.be. Het uiteindelijke doel is elke melding te bezorgen aan het Harelbeekse stadsbestuur. Om de nodige aandacht te vestigen op de dringende onveilige situaties wordt op een ludieke manier de melding in het straatbeeld aangeduid. Meer info bij de jeugddienst, Robbe BleuzĂŠ, 056 733 485.

Sporteldag 2013 De jaarlijkse West-Vlaamse Sporteldag vindt plaats op donderdag 16 mei in Tielt. Op het programma staan elf activiteiten waaronder fietsen, wandelen, petanque, curling, golf, fitness, volkssporten, dansen, schietlapschieten. De opstapplaatsen zijn: sporthal De Dageraad (Stasegemsesteenweg), De Ceder a/d Leie (Vrijdomkaai), Marktstraat 47, parking kerk Bavikhove, hoek Absultstraat-Brugsestraat en Huis Maria (Hulste). Met eigen vervoer kan ook. Het totale programma (vervoer inbegrepen) kost 17,60 euro. 55 plussers betalen 15,84 euro. Schrijf je in na 3 mei dan betaal je 5 euro meer. Inschrijven bij de dienst Vrije Tijd – Sport, sporthal De Dageraad, Stasegemsesteenweg, 056 733 460 of ga naar www.harelbeke.be/vrije-tijd/sport/ sportaanbod/inschrijven. Bij inschrijving vermeld je het nummer 12SD80. Meer info bij Luc Schietgat, 056 733 463. In samenwerking met het dienstencentrum De Parette.

14


4

5

Dag van de Fair Trade Naar aanleiding van deze dag op zaterdag 11 mei biedt Oxfam Wereldwinkel Harelbeke een Fair Trade ontbijt-geschenkpakket aan tegen een promotieprijs van 15 euro. Meer info en bestellen voor 6 mei bij Katrien Veys, 056 700 288, katrien.veys@telenet.be.

Meldpunt misbruik Het meldpunt ‘misbruik, geweld en kinder­ mishandeling’ is gratis bereikbaar op het nummer 1712. Je kan er terecht met vragen en meldingen over partnergeweld, kindermishandeling, ouderenmisbehandeling, pesten, geweld in relaties, misdrijven met geweld, enz.

6

Gauwdiefstallen op de markt Gauwdiefstallen komen helaas nog al te vaak voor. De politie houdt toezicht, maar vraagt ook jouw medewerking. De daders viseren mogelijk mensen die tijdens de markt geld afhalen van bankautomaten. Vermijd dit en wees alert voor gauwdieven.

Oproep deskundige GECORO De GECORO is een adviesraad voor ruimtelijke ordening. Ze bespreken en adviseren onder andere het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan, de ruimtelijke uitvoeringsplannen, stedenbouwkundige verordeningen en belangrijke bouwprojecten. Heb je interesse om te zetelen als deskundige in deze commissie? Stel je kandidaat tegen uiterlijk 16 mei 2013 via het invuldocument verkrijgbaar bij david.debosschere@harelbeke.be, 056 733 372. In jouw kandidatuur wordt je deskundigheid gemotiveerd.

Surface tafel testen in de bib De Surface is een computertafel te bedienen door een aanraakscherm. Met de eerste applicatie ‘Aan Tafel’ wordt gefocust op de kennismaking met de nieuwe technologie. Op elke tafel vind je voorwerpen. Raak ze aan en laat je verrassen. Test de Surface van 16 mei tot 14 juni in de bib, Eilandstraat, Harelbeke.

Meldpunt kinderopvang Op zoek naar kinderopvang? Raadpleeg het meldpunt kinderopvang! Het meldpunt kinderopvang is een gemakkelijke, toegankelijke website om vlug de meest geschikte opvang te vinden. Dit kan via een uitgebreide zoekfunctie op basis van soort opvang, leeftijd en plaats. In de databank vind je het bestaande aanbod per regio terug (de soorten opvang en de beschikbaarheid ervan). Bij vragen kan je terecht bij: mieke.vandoorne@harelbeke.be, 056 733 356 - elbatoul.abihi@harelbeke.be. www.meldpuntkinderopvang.be/ meldpunt/harelbeke.

Lenteactie Van 4 mei tot 15 juni 2013 vindt – in een organisatie van stad Harelbeke en het Handelscomité Harelbeke voor het eerst een Lenteactie plaats. De campagne spoort inwoners aan om zoveel mogelijk in eigen stad te winkelen. Alle deelnemende handelaars verspreiden spaarkaarten onder hun klanten. Bij elke aankoop krijg je een stempel. Volle spaarkaarten kan je kwijt in de verzameldozen bij de deelnemende handelaars. Op het einde van de campagne worden tal van Harelbeke kadobonnen van 25 euro verloot onder de deelnemers. De stad roept nog enthousiaste handelaars op om deel te nemen aan deze lenteactie. Je kan inschrijven via wol@harelbeke.be of bij de dienst werken, ondernemen en leren, Marleen Vercruysse, Marktstraat 74, Harelbeke, 056 653 687. De lijst van de deelnemende ­handelaars vind je op www.harelbeke.be/economie/ ondernemen.

15


We volgen Christine, een vrijwilliger van het project ’Spring eens Binnen’, die op bezoek gaat bij Albert. Albert is 94 jaar en een gekend figuur in Harelbeke. Hij is zeer sociaal aangelegd, maar door zijn leeftijd is het niet altijd gemakkelijk om nog onder de mensen te komen. Om met Christine te praten, hoeft hij zelf niet naar buiten te komen want zij gaat altijd bij hem langs.

Spring eens Binnen

Wil je je engageren als vrijwilliger? Wil je zelf graag bezoek krijgen van onze vrijwilligers? Contacteer dan het: • OCMW dienstencentrum ‘de Parette’, Tim Debaene, 056 735 190, tim.debaene@ocmwharelbeke.be • Rode kruis Harelbeke, afdeling sociale hulpverlening, Luc Bekaert, 056 718 492, socialehulpverlening@rodekruisharelbeke.be

16

Albert Ryssaert: Heel mijn leven ben ik melkboer in Harelbeke geweest. Mijn ronde begon klein, maar door de jaren heen ging ik bijna overal rond met mijn kar. Ik moet je dus niet vertellen dat ik zeer veel volk uit Harelbeke heb gekend. Nu ben ik 94 en wat minder goed te been. Ik heb het geluk dat ik op veel mensen uit mijn omgeving kan rekenen. Elke week word ik naar de mis gebracht, men gaat met mij naar de winkel. En overal waar ik kom, word ik wel herkend door een van mijn vroegere klanten of hun kinderen. Voor mij is dit aangenaam, want ik kom graag onder de mensen. Helaas is het niet altijd mogelijk om overal naartoe te gaan. Ik zit ook vaak thuis. Enkele maanden geleden vertelde mijn poetsvrouw over een nieuw project, Spring eens Binnen. Het leek me wel wat, dat zo nu en dan iemand zou langskomen waarmee ik wat kon praten. Nu is het al meer dan een half jaar dat Christine mij een keer per week enkele uren komt vergezellen.

Christine Derycke: De ene week bezoek ik Albert in de voormiddag. Dan praten we wat bij. De andere week ga ik ’s namiddags langs om te kaarten. Zowel Albert als ik manillen graag. We zijn aan elkaar gewaagd, maar meestal trekt Albert toch aan het langste eind. Hij speelde vroeger vooral in de oorlog en later af en toe bij OKRA. Hij is geen fanatieke kaarter, maar toch een te duchten tegenstander. Albert is een geboren verteller. Aan één woord heeft hij genoeg om een heel verhaal te vertellen. Daar geniet ik echt van, het is een plezier om naar hem te luisteren. We hebben ook veel gemeenschappelijk. Hij kent mijn schoonfamilie minstens even goed als ik en zo kennen we veel dezelfde mensen. We weten altijd waarover gesproken. Albert Ryssaert: We zijn allebei vaak naar Lourdes geweest. Dat schept een band.


Christine Derycke: Albert vertelt niet alleen, hij is altijd geïnteresseerd in mij. Hij vraagt hoe het met mij gaat, wat me zoal bezighoudt, wat ik tijdens de voorbije week gedaan heb. Dat vind ik leuk aan onze ontmoetingsmomenten. Albert Ryssaert: Dat klopt. Als ik iemand leer kennen, wil ik de verhalen achter de mens te weten komen. Het gaat er mij niet alleen om zelf mijn hart te kunnen luchten, ik ben een goede luisteraar. Christine Derycke: Het is echt bewonderenswaardig hoe Albert zijn plan trekt. Hij snijdt zijn eigen groenten, kookt zelf. Zo wisselen we vaak receptjes uit, dat komt goed van pas. Vorige week gaf hij me een recept van een lekker soepje. Albert vertelt ook graag mopjes. Hij weet wanneer hij een mopje kan vertellen en wanneer niet. Dat zorgt voor een leuke afwisseling.

“Als Christine langskomt, gaan de dagen een stuk sneller voorbij” Albert Ryssaert

Albert Ryssaert: Eigenlijk is het voor mij zeer aangenaam dat Christine geregeld langskomt. Anders zit ik in mijn veranda een pijp te roken. Daar ben ik mee begonnen in mijn rebelse periode tegenover mijn ouders, en nog altijd kan ik daarvan genieten. Toch is het leuker als ik iemand heb om tegen te praten. Op de momenten dat Christine langskomt, gaan de dagen een stuk sneller voorbij. Ik zou het iedereen aanraden om iemand te laten binnenspringen! Christine Derycke: Ook voor mij is het leuk om te doen. Ik ben al vrijwilliger in het rusthuis, maar huisbezoeken doen is iets helemaal anders. Ik merk echt dat Albert content is als hij me ziet. Daarvoor doe je het tenslotte hé. Tim Debaene, verantwoordelijke binnen het OCMW: Het ‘Spring eens Binnen’ project is een deel van de vrijwilligerswerking van Rode Kruis-Vlaanderen waarbij op zoek

17


gegaan wordt naar samenwerkingsverbanden met externe organisaties om zo kwetsbare en eenzame ouderen ondersteuning te bieden in thuissituaties. Het dienstencentrum ‘de Parette’ beschikt al een aantal jaar over een tele-

“Albert kookt nog alles zelf, zo wisselen we vaak receptjes uit” Christine Derycke

foonteam, waarbij vrijwilligers op regelmatige basis vanuit de dienstencentra telefoneren naar senioren die nood hebben aan sociaal contact. Er kwam geregeld de vraag om eens echt bezoek te krijgen in plaats van een telefoontje. Een samenwerking met de dienst sociale hulpverlening van het Rode Kruis was de logische volgende stap. Bij de opstart van Spring eens Binnen merkten we dat heel wat mensen op eigen initiatief al dit soort bezoekjes doen.

18

Er bestaan hechte sociale contacten tussen de inwoners van Harelbeke. Toch blijft ‘eenzaamheid’ op oudere leeftijd een niet te onderschatten probleem. Velen hebben weinig sociale contacten en geraken in een sociaal isolement. Het spreekt voor zich dat de vrijwilligers die zich voor dit project engageren voldoende ondersteund moeten worden. Om de twee maanden komen we met alle vrijwilligers samen om de ervaringen te delen en eventuele moeilijkheden die ze ervaren te bespreken. Tijdens deze momenten organiseren we een vorming met een theoretische achtergrond rond het voeren van gesprekken of het omgaan met dementie. De vrijwilligers zijn altijd verzekerd als ze op huisbezoek gaan. Na een jaar merken we dat Spring eens Binnen bekend in de oren begint te klinken. Meer en meer senioren vinden hun weg naar ons project. We krijgen geregeld nieuwe vrijwilligers, waar we zeer tevreden mee zijn.


agenda

Joggingcriterium

mei Het joggingcriterium is een organisatie van de sportraad, sportdienst, stad Harelbeke en de joggingorganisatoren. Er zijn drie wedstrijden tijdens de maand mei: • vrijdag 3 mei: KWB-Run for Fun, Bavikhove • vrijdag 17 mei: Sinksenjogging, Eiland • zaterdag 25 mei: Allaert Aluminium Loop, De Gavers Hoofdverantwoordelijken: - Luc Dewaele, 0478 196 869 - Joost Vinckier, 0471 485 750 De tussenstand vind je na elke jogging op www. harelbeke.be/vrije-tijd/sport/ sportraad/joggingcriterium.

in Harelbeke

Lezing Peter Verlinden

Donderdag 23 mei

Harelbeke Zingt & Swingt Zaterdag 11 mei om 20 uur Het stedelijk feestcomité organiseert voor de elfde keer Harelbeke Zingt & Swingt op het Marktplein met de ­Rockabillies. De Rockabillies bouwen samen met frontman en ambiancemaker Wim Leys (zie foto) een stevig feestje met een show boordevol swingende oldies en dansbare rock ‘n roll-covers. En ze doen dat volledig in het Nederlands. Ze brengen ook een acrobatisch danskoppeltje mee dat het publiek een rock ‘n roll dans aanleert die meteen in de praktijk wordt omgezet. Geen sterren op de dansvloer, maar wel een publiek dat de tijd van zijn leven heeft.

Boterhammen in het Park

Zondag 26 mei Vanaf 8 uur geniet je van een royaal en (h)eerlijk Fair Trade ontbijt in het stadspark Harelbeke, georganiseerd door de MINA-raad in samenwerking met de Noord-Zuidraad. Gratis wandeling met natuurgids om 9 uur. Afspraak tent stadspark. Inschrijving vooraf is verplicht: - aan het onthaal van het stadhuis of in de milieudienst; - door overschrijving op ­rekeningnummer BE07 7380 0791 9666 van de stedelijke MINA-raad, in mededeling ‘heerlijk ontbijt’. Je betaalt twee euro per persoon. Uiterste inschrijvingsdatum: 21 mei.

Boterhammen in het Park Naam:

Omwille van de weersomstandigheden werd de lezing ‘Hoe Congolees zijn de Congolezen’ verplaatst van 12 maart naar donderdag 23 mei om 20 uur in CC het SPOOR. Vvk: 2 euro + gratis drankje – add: 4 euro. Kaarten in CC het SPOOR of aan het vrijetijdsloket in het stadhuis.

Adres:

Schrijft zich in voor het ontbijt op 26 mei in het stadspark in Harelbeke. We nemen deel met personen en betalen hierbij euro (2 euro/ pers). Inlichtingen: milieudienst, tel. 0800 21 202 (gratis). Zie ook www.dagvanhetpark.be

19


agenda

1

Workshop energie besparen

2

De gratis workshop is bedoeld om het dagelijkse leven wat energievriendelijker te maken. Op woensdag 15 mei om 20 uur in het Dorpshuis De Rijstpekker, Kasteelstraat, Hulste. Inschrijven via milieu@harelbeke.be of lieze.bakelant@ocmwharelbeke.be of 0800 21 202.

Benefiet Delphine Deboeuf Frietkaarting met streekbierenbar op vrijdag 3 mei vanaf 18.30 uur en op zaterdag 4 mei vanaf 14 uur in het dorpshuis De Rijstpekker, Hulste. Delphine onderging een beenamputatie en hiermee steun je haar bij de aankoop van een lift.

Activiteiten De Gavers

Eiland kerremesse

• Vroegochtendwandeling met ontbijt: zondag 5 mei om 5.30 uur – 2 euro – inschrijven voor 3 mei via gavers@west-vlaanderen.be – afspraak parking Eikenstraat • Vogels te kijk: zondag 5 mei van 10 tot 12 uur: verschillende activiteiten en workshops – raadpleeg het programma op de website www.west-vlaanderen.be/gavers • Watersportdag: zeil-, surf-, kajak- en kanosessies: zaterdag 18 en zondag 19 mei om 13 uur Info: Bezoekerscentrum De Gavers, Eikenstraat 131. Info: 056 234 010.

Portret in aquarel Op vrijdag 24 en zaterdag 25 mei vindt er een tweedaagse masterclass ‘Portret in aquarel’ plaats in CC het SPOOR. Docent Christine Dupon is altijd gepassioneerd geweest door het schilderen van koppen en figuren. De lessen gaan door van 10 tot 13 uur en van 14 tot 17 uur. De prijs voor de twee dagen bedraagt 60 euro. Inschrijven via cchetspoor@harelbeke.be of 056 733 420. Het aantal deelnemers is beperkt.

20

Op vrijdag 17, zaterdag 18, zondag 19 en maandag 20 mei. De inkom in de feesttent op het Plein Eiland is gratis. Meer info op 0477 591 212 of feestcomite.eiland@skynet.be. Programma: • Vrijdag 17 mei Vanaf 18 uur: jeugdjogging, grote Sinksenjogging, travestieshow Les Folles De Gand en dansballet, prijsuitreiking joggings, verloting vol winkelwagentje. • Zaterdag 18 mei Vanaf 19 uur: aperitief, warme beenhesp met groentjes (inschrijven verplicht, 12,50/7 euro) en t-dansant met DJ Poll Van Gent. Hij brengt voor jong en oud swingende liedjes en mooie melodietjes. • Zondag 19 mei Vanaf 12 uur: aperitiefparade ‘De Menties’, kermismenu (inschrijven verplicht, 20 euro). Vanaf 18 uur: schlagerparade met De Romeo’s, Tricha, Willy Sommers, Luc Steeno en after party met DJ Poll Van Gent. • Maandag 20 mei Vanaf 14 uur: koffietafel en happy afternoon party met Frank Valentino.


3

4

5de Duc de Brabantrally Op zaterdag 4 en zondag 5 mei. Telkens start vanaf 7 uur aan café Duc de Brabant, Gentsestraat 1 in Harelbeke. Keuze uit 60, 80 of 130 km (op zondag geen 130 km). Inlichtingen bij yvan.vandeputte@skynet.be, 0477 201 474. Deelname: 3 euro. Kleedkamers in sporthal De Dageraad, Stasegemsesteenweg.

DONDERDAG 2 MEI

ZONDAG 5 MEI

• Gratis kaarting Cafetaria CC, 13u30 (ook op 9, 16, 23 en 30 mei)

• Activiteiten en workshops ‘Vogels te kijk’ De Gavers, 10-12u: Provinciedienst NME (PSNC De Gavers, zie pag. 20)

VRIJDAG 3 MEI • Benefine: Benefiet voor Delphine Deboeuf uit Hulste: frietkaarting met streekbierenbar Dorpshuis De Rijstpekker Hulste, 18u30: org. Liesbet Dobbels (ook op 4 mei vanaf 14u, zie pag. 20) • AA vergadering Paretteplein 17, 20u (ook op 10, 17, 24 en 31 mei)

ZATERDAG 4 MEI • - 5de Duc de Brabantrally (60, 80 of 130 km) Café Duc de Brabant, Gentsestraat 1: yvan.vandeputte@skynet.be, 0477 201 474 - 3 euro, wafel en belegde boterham inbegrepen (ook op 5 mei de 60 en 80 km, zie pag. 21) • Demo composteren Demoplaats containerpark, 10-12u: Harelbeekse ­Compostmeesters • ‘t Centrum gaat goed fout Stedelijke basisschool Centrum, 14u: optredens + opendeurdag van 16 tot 18 uur • Eetfestijn De Zuiderkouter Stasegem, 19u: Vriendenkring 5458

• Vernissage tentoonstelling SABV - VC De Geus, 11u: Kunstkring De Geus ­Harelbeke maesjohn29@hotmail.com, 056 728 172 • Percussion Night in het kader van IBBA CC, 20u15: CC het SPOOR (zie pag. 2) • Vroegochtendwandeling met ontbijt De Gavers, parking ­Eikenstraat, 5u30: Provinciedienst NME (PSNC De ­Gavers) ism Natuurwerkgroep De Gavers - 2 euro voor ontbijt - inschrijven via gavers@west-vlaanderen.be voor 3 mei (zie pag. 20)

MAANDAG 6 MEI • Clubkaarting CC, 14: Gehandicaptenzorg afdeling Harelbeke • Vorming: Spiritualiteit van de bedevaart door Luc Van Hilst PC De Bron, 14u30: De Bron - 6 euro - 056 737 070 • Cursus bloemschikken – CC, 19u: EVA

DINSDAG 7 MEI

• Eetfestijn CC, 19u: KOG Stasegem

• Hobby – De Gilde Hulste, 14u: Ziekenzorg CM Hulste

• Bijeenkomst SCC Torengalm, 20u: AVC Jeugd

• Hobby – Wijkhuisje ­Stasegem, 14u: Ziekenzorg Stasegem

Your Freetime MTB Challenge Mountainbikewedstrijd voor recreanten en wedstrijdrijders op zaterdag 11 mei. Afspraak aan het Forestiersstadion, Harelbeke. Het parcours bevindt zich in en rond De Gavers. De challenge is ingedeeld in vier categorieën: kidsrace, bedrijvenchallenge, solorace en duorace. Inschrijven is verplicht. Organisatie: MTBteam de Bike@holics uit Harelbeke. Meer info op www.yourfreetimemtbchallenge.be. • Onder Ons CC, 14u: Ziekenzorg CM Harelbeke • Meifeest De Gilde Bavikhove, 20u: Femma Bavikhove • Bones Apart Trombone Quartet in het kader van IBBA CC, 20u15: CC het SPOOR (zie pag. 2)

WOENSDAG 8 MEI • Kleuterfestival: BekpopPMD JC, 14u: Jeugddienst 4 euro (drankje inbegrepen) 056 733 480, mia.degezelle@harelbeke.be • Onder Ons kaarting De Gilde Hulste, 14u: Ziekenzorg CM Hulste • Piazzolla Forever in het ­kader van IBBA CC, 20u15: CC het SPOOR (zie pag. 2)

DONDERDAG 9 MEI • Concert met Koninklijk Harmonieorkest Vooruit in het kader van IBBA CC, 20u15: CC het SPOOR (zie pag. 2)

VRIJDAG 10 MEI • Vernissage tentoonstelling Panamarenko Sted. Openbare Bib, 19u30: gratis te bezichtigen tot en met 26 juni (zie pag. 6) • The Legends of Gypsy Brass Fanfare Ciocarlia en afterparty IBBA – CC, 20u15: CC het SPOOR (zie pag. 2)

ZATERDAG 11 MEI • Your Freetime MTB ­Challenge: Mountainbike wedstrijd voor recreanten en wedstrijdrijders Afspraak Forestiersstadion, Harelbeke: MTBteam de Bike@holics Harelbeke inschrijven is verplicht op www.yourfreetimemtbchal lenge.be (zie pag. 21) • Harelbeke Zingt & Swingt Marktplein, 20u: Stedelijk Feestcomité (zie pag. 19)

MAANDAG 13 MEI • Lezing over het werk van Panamarenko door Jo Coucke - Glazen rotonde Bib, 19u: Sted. Openbare Bib – gratis (zie pag. 22)

DINSDAG 14 MEI • Voordracht ‘Siergrassen’ door Luc Verplaetse Cafetaria CC, 19u: De Volkstuin afdeling Harelbeke-Stasegem

WOENSDAG 15 MEI • Schoolvoorstelling ‘Sorry voor alles’ - CC, 10u: CC het SPOOR • Cursus ‘Kleding voor starters’ - OC Bavikhove, 19u30: Femma Bavikhove (ook op 29 mei) • Workshop energiebesparen Dorpshuis De Rijstpekker Hulste, 20u: Milieudienst gratis (zie pag. 20)

DONDERDAG 16 MEI • Zonder zorgen in de zon door Charlotte Callens - De Zuiderkouter Stasegem, 14u: KVLV Harelbeke-Stasegem

21


agenda

5

Lezingen over het werk van Panamarenko • Maandag 13 mei: lezing om 19 uur voor volwassenen door Jo Coucke, kunsthistoricus en medewerker van Galerie Deweer in Otegem. • Zaterdag 18 mei: lezing voor de jeugd door Brigitte Minne, jeugdschrijfster. Van 9 tot 10 uur voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar en van 10.30 tot 11.30 uur voor het 1ste en 2de middelbaar. Telkens in de bib met gratis toegang.

VRIJDAG 17 MEI • Eiland kerremesse 2013 Feesttent op het Eiland: Feestcomité Eiland vzw (ook op 18, 19 en 20 mei, zie pag. 20)

ZATERDAG 18 MEI • Lezing over het werk van Panamarenko door Brigitte Minne voor 5de en 6de leerjaar Sted. Openbare Bib, 9-10u: gratis (ook van 10u30-11u30 voor 1ste en 2de middelbaar, zie pag. 22) • Watersportdag De Gavers, Gavermeer, parking Eikenstraat, 13u: Bloso, zeilclub en windsurfing Gavermeer, PSNC De Gavers (ook op 19 mei, zie pag. 20) • Gouden bruiloft van ­Jacques Gheysens en Agnes Maes Stadhuis, 15u30

ZONDAG 19 MEI • Ruildag School Kameleon, Tientjesstraat 2, 8-11u30: Interclub Curiosa vzw

WOENSDAG 22 MEI • Infomoment CC, 20u: Curieus

DONDERDAG 23 MEI • Opleiding reanimeren en defibrilleren - Rode Kruis lokaal, sted. speelplein, Veldstraat 179, 19u: Harelbeke Hartveilig - gratis Onthaal OCMW,

22

056 735 190 - Stadhuis, 056 733 356 • Kruidenwandeling Vertrek aan kerk Bavikhove, 19u30: Femma Bavikhove • Lezing Peter Verlinden ‘Hoe Congolees zijn de Congolezen?’ CC, 20u: Noord-Zuid Raad Harelbeke (zie pag. 19)

VRIJDAG 24 MEI • Tweedaagse masterclass ‘Portret in aquarel’ CC, 10-13 en van 14-17u: CC het SPOOR - 60 euro voor de twee dagen (ook op 25 mei, zie pag. 20)

ZATERDAG 25 MEI

• Aankomst delegatie Eenhana Town Council voor werkbezoek aan Harelbeke: www.harelbeke.be/ stedenband.

MAANDAG 27 MEI • Bezoek aan de moskee in Desselgem Vertrek aan kerk Bavikhove, 13u15: Femma Bavikhove (ook om 19u45) • Gemeenteraad CC, 19u30: Stad Harelbeke

DINSDAG 28 MEI • Bedevaart Vertrek op Marktplein, 12u30: Ziekenzorg CM Harelbeke

• 15 jaar STAP! met Willem Vermandere De Zuiderkouter Stasegem, 20u30: STAP! - 15 euro (zie pag. 23)

• Fietstocht Vertrek aan kerk Bavikhove, 13u30: Femma Bavikhove

ZONDAG 26 MEI

• Infoavond: Verhuurdersvergadering CC, 20u: Intergemeentelijke samenwerking Woonwijs gratis (zie pag. 5)

• Beurs CC, 10u: vzw De Nieuwe Mens • Boterhammen in het Park Stadspark, 8u: Minaraad ontbijt kost 2 euro inschrijven bij de ­milieudienst, 0800 21 202 (gratis nummer, zie pag. 19) • Biobabbel: groenten- en siertuinbezoek Tweede Aardstraat 22, 9u30: VELT HarelbekeKuurne-­Waregem - gratis, vooraf inschrijven bij descheemaekerfrans@ hotmail.com, 056 717 163

• Bijeenkomst CC, 16u: Intercommunale Leiedal

• West-Vlaamse driedaagse aangepast sporten voor personen met een beperking Sportcentrum De Mol en provinciedomein de G ­ avers, 9u30: Provinciale dienst West-Vlaanderen ism sportdienst Harelbeke - ­enkel voor scholen en instellingen (ook op 29 en 30 mei)

VRIJDAG 31 MEI • Workshop CC, 8u: Groep Ubuntu

agenda senioren DONDERDAG 2 MEI • Start bedevaart - Parking kerk Bavikhove, 13u15: NEOS Bavikhove • Kaarting - Dorpshuis De Rijstpekker Hulste, 14u: NEOS Hulste • Wandelen - Parking West De Gavers, 14u: NEOS ­Harelbeke • Bijeenkomst – CC, 14u30: OCMW Dienstencentrum

MAANDAG 6 MEI • Elke stap telt - Café De Ratte, 9u30: OKRA Harelbeke (ook op 13, 20 en 27 mei) • Start fietsnamiddag naar Meulebeke – Kerk Bavik­ hove, 14u: OKRA Bavikhove

DINSDAG 7 MEI • Wandelen – CC, 13u30: S-Plus Harelbeke (ook op 14, 21 en 28 mei) • Fietsen – Marktplein, 13u30: S-Plus Harelbeke (ook op 14, 21 en 28 mei) • Petanque – Wijkhuisje Hulste, 14u: OKRA Hulste • Fietsen – Kerk Stasegem, 14u: OKRA Stasegem (ook op 15 mei om 13u30 en op 21 mei om 14u)

WOENSDAG 8 MEI • Dans - Sporthal campus Ter Gavers, 9u: OKRA Harelbeke (ook op 15, 22 en 29 mei) • Selenjo dag, seniorensportdag – De Gavers, 13u • Dansen – VC De Geus, 14u: S-Plus Harelbeke (ook op 15, 22 en 29 mei)


6

15 jaar STAP! met Willem Vermandere

wachtdiensten en zitdagen

Het optreden van Willem Vermandere meer dan 15 jaar geleden, in een organisatie van een aantal Stasegemse verenigingen, lag mee aan de basis van het ontstaan van STAP! Voor de viering van het 15-jarig bestaan van STAP! nodigen we graag Willem opnieuw uit. Op zaterdag 25 mei om 20.30 uur in De Zuiderkouter in Stasegem, Speltstraat. Inkom: 15 euro. de.trukendoos@telenet.be – www.trukendoos.be – 056 326 223.

www.harelbeke.be/wachtdienst 056 733 310

DONDERDAG 9 MEI

DINSDAG 21 MEI

• Koor - Wijkhuisje Zuidstraat, 14u30: OKRA Harelbeke (ook op 30 mei)

• Daguitstap ‘De streek van den anderen oorlog’ ­Stationsparking Zuidstraat, 8u15: NEOS Harelbeke

MAANDAG 13 MEI • Start regiowandeling naar Sint-Denijs - Kerk Bavikhove, 13u30: OKRA Bavikhove

• Fietsen met Theo Defoor Vertrek aan Dorpshuis De Rijstpekker Hulste, 14u: NEOS Hulste

• Kaarten – VC De Geus, 14u: S-Plus Harelbeke (ook op 27 mei)

WOENSDAG 22 MEI

• Petanque - Wijkhuisje Tieltse­ straat Hulste, 14u: NEOS Hulste (ook op 27 mei)

DINSDAG 14 MEI • Ontspanningsnamiddag PC De Bron, 14u: NEOS Harelbeke • Kaarten of fietsen SCC Torengalm, 14u: NEOS Bavikhove • Kaarten - Wijkhuisje Stasegem, 14u30: OKRA Stasegem (ook op 29 mei) • Koffie-keuzekaartnamiddag CC, 14u30: LBG Senioren Harelbeke

WOENSDAG 15 MEI • Petanque - Wijkhuisje ­Stasegem, 14u: OKRA Stasegem

DONDERDAG 16 MEI • Kaarten en scrabbelen – CC, 14u: OKRA Harelbeke • Kaarting – De Gilde Hulste, 14u: OKRA Hulste

MAANDAG 20 MEI • Fietsen naar Oostrozebeke – Marktplein, 14u: OKRA Harelbeke

• Kaarting en teerlingbak – SCC Torengalm, 14u: OKRA Bavikhove

DONDERDAG 23 MEI • Infonamiddag: Mens erger je niet – CC, 14u: OKRA Harelbeke • Fietstocht - Vertrek aan De Gilde in Hulste, 14u: OKRA Hulste • Petanque – Wijkhuisje Bavikhove, 14u: NEOS Bavikhove

DINSDAG 28 MEI • Start fietshappening in ­Deerlijk - Kerk Bavikhove, 13u30: OKRA Bavikhove • Wandelen in Stasegem Café De Ratte, 14u: OKRA Harelbeke

WOENSDAG 29 MEI • Koffienamiddag - CC, 14u30: Bewoners Ceder a/d Gavers

DONDERDAG 30 MEI • Start dagfietstocht naar Tielt - Kerk Bavikhove: OKRA Bavikhove • Bedevaart - Vertrek aan kerk in Hulste: OKRA Hulste

MEDISCHE WACHTDIENSTEN • Huisartsen Harelbeke, 056 722 354 (vrijdag 19u – maandag 8u) • Ziekenhuis vanaf vrijdag 17u Ziekenhuis AZ Groeninge (campus Loofstraat), Loofstraat 43, Kortrijk, 056 636 112 • Tandartsen: weekend en feestdagen van 9 tot 18u: 0903 399 69 • Apotheek vanaf vrijdag 8u30 www.apotheek.be of 0900 10 500 (0,45 euro/min) 26/04: Verhoest-Vervaet, Marktstraat 72, Harelbeke, 056 711 318 03/05: Callewaert-Vera, Bavikhoofsestraat 118, Bavikhove, 056 710 530 10/05: Arendsapotheek, Arendsstraat 84, Harelbeke, 056 712 657 17/05: Gaverapotheek, Stasegemdorp 36, Harelbeke, 056 210 961 24/05: Colpaert-Vandendriessche, Hippodroomstraat 3, Harelbeke, 056 713 697 31/05: De Geyter, Stationsstraat 32, Harelbeke, 056 712 676

ZITDAGEN • Burgemeester Alain Top 056 733 332 - 0479 632 608 alain.top@harelbeke.be Coördinatie veiligheidsdiensten, beleidsplanning, strategisch management, externe betrekkingen en regiobeleid, burgerzaken, communicatie, informatie, archief, ICT. Op donderdag van 16.30 tot 18 uur – stadhuis – ook op afspraak. • Schepen Annick Vandebuerie 0475 653 844 annick.vandebuerie@harelbeke.be Cultuur, bibliotheek, erfgoed, toerisme, feestelijkheden. Enkel op afspraak. • Schepen David Vandekerckhove 0470 901 899

david.vandekerckhove@­ harelbeke.be Personeel, interne organisatie, jeugd, sport. Enkel op afspraak. • Schepen Jacques Maelfait 0470 900 833 jacques.maelfait@harelbeke.be Openbare werken, stadskernvernieuwing, patrimonium, verkeer en mobiliteit, landbouw Op donderdag van 18 tot 20 uur – De Rijstpekker Hulste. • Schepen Filip Kets 0470 901 953 filip.kets@harelbeke.be Ruimtelijke ordening en planning, noord-zuid, woonbeleid. Enkel op afspraak. • Schepen Eddy Glorieux 0470 900 783 eddy.glorieux@harelbeke.be Werk, sociale economie, onderwijs, kunstonderwijs, economie, ondernemen, middenstand. Op donderdag van 17.30 tot 19 uur – stadhuis – bureel schepenen N-VA (+2). • Schepen Inge Bossuyt 0478 706 465 inge.bossuyt@harelbeke.be Financiën, kerkbesturen, natuur, milieu, groen, energie, duurzaamheid. Op donderdag van 17 tot 18 uur – stadhuis – bureel schepenen sp.a - Groen (+1). • Schepen Dominique Windels 0470 902 434 dominique.windels@harelbeke Sociale zaken – Voorzitter OCMW Op donderdag van 9.30 tot 11 uur – bureel voorzitter OCMW (Paretteplein 19). Op donderdag van 17 tot 18 uur – stadhuis – bureel schepenen sp.a - Groen (+1). • Voorzitter gemeenteraad: Michael Vannieuwenhuyze 0497 132 330 vannieuwenhuyzemichael@ yahoo.com • Provincieraadslid: Marleen Rogiers, marleen. rogiers@west-vlaanderen.be

23


Boottochten op de Leie • Harelbeke-Rijsel, dinsdag 3 juli • Harelbeke-Wambrechies, woensdag 4 juli • Pannenkoekenboot Harelbeke, donderdag 18 juli • Nocturne, zaterdag 17 augustus • Harelbeke-Deinze: dinsdag 27 augustus Vertrek- en aankomsttijden, tarieven en animatie vind je in het volgende hblad. Meer info bij dienst Toerisme, 056 733 470.

hblad 2013.05  

stadsmagazine Harelbeke mei 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you