Page 1

SU M M ER IO IT

ED

be a smart spender

N

‘IK LEEF VAN 4 EURO PER DAG’ JULIA DOET HAAR VERHAAL

ZORGELOZE ZOMER GENIETEN KOST GEEN GELD

SLAPEN OP EEN BOEKENKAST

IN DE KAMER VAN ANNE

Editie 3 // 2013


Aysha: ‘Mijn moeders kledingkast is een waar vintage walhalla’ - Pagina 33

Top van moeder 0,00

Shirt H&M 4,95

Broek J&J 25,00 BBQ set AH 4,95

Broek van moeder 0,00

Schoenen H&M 5,00

BBQ vlees AH 4,95


INHOUD ETEN 18 34

50

In de pan van Fieke Een echte ‘Limbo Bimbo’

Dish is f*cking awesome 3 zomerse maaltijden onder de 5 euro De kost die weinig kost Goedkoop uit eten in Amersfoort

ZOMER 8

Hij kan eindelijk weer aan BBQ-gerechten voor (op) een prikkie

46

Zomerse cocktails Do the cocktailshake

40

Waar is dat feestje? Dé gratis festivals van deze zomer

MODE 12 16

Storegasm Vintagestore Jutka & Riska Straatarm Cheap ass mode op straat

COVERSTORY

32 Ieder zijn eigen manier van besparen door Ruben & Aysha

LIFESTYLE 26

Kaas, ik mis je zo Julia ter Beek leeft van 4 euro per dag

52

Where the magic happens Slapen op een boekenkast

42

Liftend op vakantie Liftveteraan Renze geeft tips

KOOPJES

7 Vakantiespulletjes Handige hebbedingetjes voor op vakantie 22 But shit is was 99 cents Zen voor weinig zenten

TECHNOLOGIE

58 Webs & Apps Online besparen met Tweakers, MyOrder en meer

BEELD: FABIAN DE VRIES COVERMODELLEN: AYSHA VAN EGMOND & RUBEN STEHOUWER


TEKST: JESSE VAN KEKEN\\ BEELD: FABIAN DE VRIES

EDITORIAL

Eindelijk zomer Deze laatste editie van THRIFT staat volledig in het teken van de zomer en vakantie. De tijd dat studenten massaal richting het park en het strand trekken. Even weg uit de sleur van het dagelijks leven. Zonnebril, koelbox en kleed mee en genieten van de zonnestralen. En hoe kan dit nou nog leuker gemaakt worden? Natuurlijk, de zomer beleven volgens de THRIFT normen. Onze twee studenten die op de cover poseren, Ruben en Aysha, vertellen hun manier van besparen. Twee totaal verschillende manieren van besparen. Euroshopper voedsel en de oude kleding van je moeder kunnen ineens goed van pas komen. Zo zie je maar weer dat iedereen een andere manier van besparen heeft. De barbecue kan weer ontdaan worden van het stof en het vlees kan weer ingekocht worden. Met de zomer voor de deur kijken velen al weer uit naar de lange avonden met de barbecue aan. Met de gerechten die wij deze maand hebben uitgekozen gaat dit zeker goedkomen. In combinatie met lekkere cocktails wordt jij helemaal bijgespijkerd voor de zomer. Op vakantie gaan kan je natuurlijk zo goedkoop maken als jij wil. Een manier van op vakantie gaan is liftend. Niet iets waar je als eerste aan denkt als je het over vakantie hebt maar zeker de moeite waard om een keer te proberen. Renze, een ervaren lifter, vertelt zijn avonturen. “Een musthave-ervaring voor iedere student�.

COLOFON Jesse van Keken Hoofdredacteur

Aysha van Egmond Tekstredacteur

Corienne Merkens Vormgever print

Fabian de Vries Beeldredacteur

Irma van der Kuijl Tekstredacteur

Wouter Blaas Vormgever print

Ruben Stehouwer

Lisa Verheul Vormgever digitaal

Tekstredacteur

THRIFT

4


Dit is voor educatieve doeleinden


KOOPJES

VAKANTIEKOOPJES Je kent het wel: je gaat op vakantie en je hebt eigenlijk geen flauw idee wat je dit jaar allemaal weer mee moet sleuren. THRIFT geeft je en paar meeneem tips die je misschien wel zou kunnen gebruiken.

TEKST: IRMA VAN DER KUIJL \\ BEELD: FABIAN DE VRIES

• Magic towels 1,99 euro, Xenos

• Oordopjes 1,49 euro, Action

• Opblaasbaar reiskussentje 1,99 euro, Xenos

• Meeneembare bagageweegschaal 3,99 euro, Xenos

7

tFIRHT


ZOMER

TEK

ST:

IRM

AV AN

DER

KUI

JL

// B

EEL

D: J

ESS

EV AN

KEK

EN

ZOMER OP JE BBQ De warme en zonnige dagen breken eindelijk aan, maar er is natuurlijk geen zomer zonder een keertje te barbecueĂŤn. Daarom heeft THRIFT voor jou een selectie goedkope recepten voor op en bij de barbecue.

THRIFt

8


RQ

BANANENBOOTJES MET RUM

Benodigdheden: - 1 banaan - een scheut rum - basterdsuiker - aluminiumfolie

P

el de banaan en leg deze op een groot stuk aluminium folie. Vouw aan de uiteinden van de banaan de folie dicht en knijp dit samen zodat er niets meer via de zijkanten uit kan. Giet vervolgens een lekkere scheut rum in het aluminium ‘bootje’ en zoet het naar smaak met wat basterdsuiker. Vouw en knijp vervolgens ook de opening van het aluminium dicht en leg het op de barbecue. Wacht tot de banaan zacht aanvoelt. Smullen maar!

9

TFIRHT


Benodigdheden: - 1 voorgebakken stokbrood - 4 teentjes knoflook - 6 el olijfolie - 1 tl gedroogde oregano - 2 tl grof zeezout

THRIFT

10

KNOFLOOKBROOD

V

erwarm de oven op 200 graden. Doe de olijfolie in een schaaltje en pers hierboven de knoflook. Meng hier vervolgens de oregano doorheen en halveer het voorgebakken stokbrood overlangs. Bestrijk vervolgens het gesneden stokbrood met het knoflook-olie mengsel en bestrooi het vervolgens met het grove zeezout. Bak het brood +/- 8 minuten in de oven.


Benodigdheden: - 1 aardappel - kruidenboter - aluminiumfolie

GEPOFTE AARDAPPEL MET KRUIDENBOTER

S

top de aardappel in een foliepapiertje en wikkel deze er helemaal omheen. Leg vervolgens het pakketje op de barbecue en laat deze voor 10 minuten garen. Controleer of de aardappel goed gepoft is en haal hem uit het folie papier. Snij een kruis in de aardappel en vouw deze een beetje open. Smeer een klontje kruidenboter in de aardappel en vouw deze weer dicht om de kruidenboter goed in te laten trekken. Eventueel op smaak maken met zout en peper.

11 11

TFIRHT


MODE

STOREGASM TEKST: AYSHA VAN EGMOND \\ BEELD: AYSHA VAN EGMOND

JUTKA & RISKA Crisis in de portemonnee hoeft niet te resulteren in crisis in de kledingkast. Vintage is het nieuwe besparen. THRIFT behandelt iedere maand een hotspot om een storegasm van te krijgen. Zeven jaar geleden opende de zussen Jutka en Riska Volkerts hun eerste vintage winkel in de Negen Straatjes in Amsterdam. Ze verkochten uitsluitend vintage kleding voor vrouwen. Inmiddels hebben de zussen vijf vestigingen en is het assortiment flink uitgebreid. Anders als in de meeste vintagewinkels verkoopt JUTKA & RISKA enkel vintagekleding dat aansluit bij het seizoen. Zowel mannen als vrouwen kunnen hier terecht voor merkloze en designer items. Enerzijds kan je slagen voor een prikkie, anderzijds hangen er items waar je gehele spaarrekening naar toe kan.

THRIFT

12

Mocht je zelf een overload aan vintage kleding hebben, dan kan je dit hier doorverkopen. De prijs van het item wordt samen met jou bepaald en de helft van de opbrengst kan je in je eigen zak steken. Naast vintagekleding bestaat een kwart van het assortiment in de winkel uit een eigen label van de zussen. “De collectie is gemaakt voor vrouwen die zich kunnen identificeren met de stijl van Georgia May Jagger, Kate Moss of Poppy Delevingne.� aldus verkoopmedewerker Ron.


De collectie is festival proof en betaalbaar. Denk aan parkajassen met stukken tapijt en de geliefde croptops. De winkels op zich zijn een snoepje voor het netvlies. Je inner Barbie girl of Ken men wordt er opgeroepen. De winkels bevatten namelijk een grote collectie aan barbiepoppen die de nieuwste accessoires presenteren, bungelen uit een vintagetas of simpelweg dienen als decoratie.

Naast barbiepoppen barst de winkel van glitters, vintage posters en woonaccessoires. De winkels zijn dus alleen al vanwege de aankleding een bezoekje waard. Mocht je toch geen tijd hebben om ĂŠĂŠn van de winkels te bezoeken, dan is er ook een webshop. Hier vind je een uitgebreider assortiment en een lookbook voor het combineren van verschillende items.

Gegevens JUTKA & RISKA Bilderdijkstraat 194, Amsterdam Haarlemmerdijk 143, Amsterdam Keizersgracht 127, Amsterdam Kruisstraat 15, Haarlem Nationalestraat 87, Antwerpen

Tel. +31 (0)6 246 685 93 E-mail: info@jutkaenriska.com Facebook: JUTKA & RISKA Webshop: www.jutkaenriskashop.nl

13

tFIRHT


Dit is voor educatieve doeleinden


MODE MODE STRAATARM TEKST: AYSHA VAN EGMOND \\ BEELD: FABIAN DE VRIES

Cheap ass mode

€ 40,-

D

Frank (21) Student Life Sciences and Chemistry aan de Hogeschool Utrecht

it is mijn favoriete park outfit. Het is luchtig en het zit lekker...op de grond. Ik draag als het ware mijn eigen picknickkleed. Mijn gitaar is de eyecatcher, zoals meisjes dat zouden zeggen. Dit is één van mijn acht gitaren. Deze gitaar heb ik gekregen voor mijn havo diploma. Na maanden van hielen likken heb ik mijn moeder zo ver gekregen om de gitaar voor me te kopen. Sindsdien is het mijn lievelingsgitaar. Hij gaat overal mee naar toe. Als ik ergens moet spelen probeer ik daar altijd een sticker te scoren. Zoals je ziet heb ik dus nog weinig betaald mogen spelen. De stickers zijn van mijn studentenvereniging, een band die ik support en een tattooshop waar ik ooit heb gespeeld. Ik hoop dat het hout van deze gitaar in de toekomst steeds meer verdwijnt onder de stickers.

THRIFt

16

€ 35,-

M

Marco (25) Student Sociaal Cultureel Werk op ROC Hilversum

ijn gitaar is belangrijker voor me dan kleding. Muziek houdt mij warmer dan een lapje katoen. Met mijn gitaar hangend over mijn schouder vind ik iedere outfit tof. Deze gitaar komt uit een tweedehandswinkel. Ik liep de winkel binnen en hoorde een man discussiëren met een medewerker. De man wilde zijn gitaar verkopen aan de winkel. Hij wilde er honderd euro voor, maar de medewerker vond dit te veel. De medewerker begon af te dingen en heftig te googelen om haar argumenten te versterken. Ik vatte de discussie op en wenkte de man om naar mij toe te komen. Ik bood de man honderd euro en samen vertrokken we uit de tweedehandswinkel. Ik zielsgelukkig met de gitaar, de man met zijn honderd euro. Wat deze man denk ik niet weet is dat deze gitaren ruim achthonderd euro waard zijn.


MODE MODE

op straat

€ 55,-

D

Vita (21) Studente Biotechnologie aan Hogeschool InHolland in Haarlem

e legging die ik aan heb is van mijn tante geweest. In haar wilde flower power tijd droeg zij alleen maar leggings met bloemen print. Ze heeft een heuse legging verzameling en ze besloot ze vorig jaar allemaal aan mij te geven. Haar zoons zouden er niet zo blij mee zijn. Daar kan ik me wel in vinden. De leggings variëren van een subtiele rozenprint tot een heuse moestuin. Als bedankje voor de leggings gaf ik haar een bloemschik cursus cadeau. De bloemenleggings zijn sindsdien een terugkomend grapje geworden in de familie. Een cadeautip hoef ik niet meer te geven voor mijn verjaardag. Inmiddels kan ik een tuincentrum beginnen met de hoeveelheid bloemen leggings die ik bezit. De bloemenlegging schijnt in te zijn want de winkels hangen er vol mee. De meesten liggen ongebruikt in mijn kast, maar deze vind ik wel wearable.

€ 42,-

Sarina (19) Studente Human Resource Management aan de Hogeschool Rotterdam

A

fgelopen zomer heb ik Californië bezocht met mijn beste vriendin. Tijdens onze overstap ging er iets fout met de bagage waardoor we twee dagen zonder koffers in Californië zaten. Geld om nieuwe outfits te scoren hadden we niet, dus we doken de eerste beste tweedehands winkel in. Deze broek is van Levi’s en heb ik voor 23 dollar gescoord in zo’n winkel. In diezelfde winkel vond ik ook deze schoenen van Urban Outfitters, ze kostten me maar 15 dollar. Ik kon niet begrijpen waarom iemand ze weg zou doen. Ik ben na de reis gaan inzien dat het onzin is om kleding weg te gooien. Waarom zou je kleding weggooien als het nog in goede staat is? Ik ben mijn eigen oude kleding naar tweedehandswinkels gaan brengen. Ik verdien er aan en ik ruim sindsdien veel vaker mijn uitpuilende kledingkast op. 17

tFIRHT


ETEN

n de pan van

HA

N GMO NE VA

D // BE

ELD: AYSHA VAN EGMOND

I

18

THRIFt

S

TEKS T: A Y


ETEN

Elke maand krijg jij de mogelijkheid om jouw kookkunsten te laten zien aan THRIFT en je mede studenten. Deze week duikt THRIFT in de pan van Fieke.

19

tFIRHT


Naam: Fieke Dickhaut Leeftijd: 19 Woonplaats: Utrecht Huisgenoten: 3 Studie: Sociaal Pedagogische Hulpverlening Studiejaar:1 Besteding/maand: 200 euro

Wat eten we vandaag? “Vandaag eten we Beef Shanghai. Dit is een Thaise recept met mie, gehakt, taugé en prei. Het is goedkoop, lekker en snel te bereiden. Maar veel belangrijker is het toetje: ik heb een appelkruimelvlaai gemaakt. Het toetje past totaal niet bij Beef Shanghai, maar wel bij mij. Ik ben namelijk gek op vlaaien en bak ze vaak zelf. Mijn huisgenoten eten vrolijk mee. Ze vinden dat ik een eigen bedrijfje moet beginnen: ‘uw vlaai in een handomdraai’. Normaal gesproken wordt een vlaai gemaakt van brooddeeg, maar ik heb kruimeldeeg gebruikt. Mijn familie komt uit Limburg, vandaar mijn kennis over vlaaien. Ik ben een echte ‘Limbo bimbo’. De een gaat op donderdagavond laaien, de ander bakt vlaaien.” Hoe betaal jij je studentenleven? “Ik werk in een lunchroom in IJsselstein. Jong en oud komt hier om een bakkie te doen, te lunchen of voor een uitgebreide high tea. Ik verzorg deze high tea. Ik bak taarten, maak scones en sandwiches en ik serveer deze. Die bakkennis van me komt dus goed van pas. Het is zelfs een reden van mijn contractverlenging geweest. Het verdient niet geweldig maar ik vind het erg leuk om te doen.”

THRIFT

20

Een vlaaienbedrijfje erbij kan dus geen kwaad? “Haha, alle inkomsten zijn welkom. Echter sluit het niet aan bij mijn opleiding. Ik studeer Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan de Hogeschool Utrecht. De link tussen vlaaien en probleemjeugd is ver te zoeken. Alhoewel, met het oog op de emotie eters dezer dagen…”

‘De een gaat laaien, de ander zit tussen de vlaaien’ Hoeveel geld besteed jij in de maand aan eten? “Als ik zuinig leef ben ik voor honderd euro klaar. Ik woon in Lombok dus mijn groente haal ik bij de groenteboer en het halfje dubbel donker is vervangen door Turks brood van een euro. Dit scheelt heel erg in de portemonnee. Verder eet ik ieder weekend bij mijn ouders of bij mijn vriend. Naast de gezelligheid is dit financieel gezien ook een goede uitkomst.” En hoe zit dat doordeweeks? “Het komt maar zelden voor dat ik alleen eet. De tafel is altijd gedekt voor vier personen. Ook doordeweeks speelt


ETEN

zowel de gezelligheid als de portemonnee een rol. Koken voor een groter aantal is veel goedkoper dan voor één persoon.” Houden jullie vaak kliekjes over? “Ik woon samen met twee jongens. Dan hou je niets over. Daarbij komt dat we altijd heel lang natafelen. Tegen de tijd dat we gaan afruimen kan er wel weer een hapje bij.” Wat is je favoriete gerecht? “Afgelopen mei was ik bij mijn broer op bezoek in Berlijn. We zijn van de 7 avonden 4 keer naar hetzelfde Thaise restaurant geweest. Sindsdien ben ik gek op gerechten met noodles. Daarom eten we vanavond Beef Shanghai.”

Vloog je toevallig met Schiphol? See, Buy… “Vlaai!” Keukenblunder? “Ik was deeg aan het maken voor een vlaai. Ik had er te veel water bij gedaan waardoor het heel plakkerig werd. Op een gegeven moment had ik een handschoen van deeg. Met geen mogelijkheid kreeg ik het deeg van mijn vingers. Wanneer ik mijn vingers spreidde ontstonden er heuse vliezen van deeg. Ik was het zo zat dat ik een zwaai maakte met mijn hand waardoor het deeg met een noodgang op de muur vloog. En daar vervolgens aan bleef plakken.”

Benodigdheden Beef Shanghai: - 350 gram (runder)gehakt - 1 prei - 350 milliliter water - 100 gram taugé - mie - olie

Benodigdheden appelkruimelvlaai: - 1 pak kruimeldeeg - 100 gram roomboter - 1 ei - 5 zure appels - 50 gram rozijnen - 50 gram suiker - 2-3 theelepels kaneel

4,50 p.p. Kan jij dit goedkoper en wil je dat THRIFT bij jou langskomt? Ga dan naar de THRIFT app 21

TFIRHT


KOOPJES

Je hebt weer een flinke hoeveelheid onzinnige producten gekocht die je hoogstwaarschijnlijk nooit zal gaan gebruiken. Deze maand: zen voor 99 cent

TEKST: AYSHA VAN EGMOND \\ BEELD: FABIAN DE VRIES

BUT

SHIT IT WAS 99 CENTS

THRIFt

22


T

T

KOOP JES BUDGET

JE ZORGEN GAAN IN ROOK OP Wierook met vanille geur 99 cent Xenos


KOOPJES

OOGVERBLINDEND Slaapmasker 99 cent Xenos

THRIFt

24


KOOPJES

’M KNIJPEN Stressbal 99 cent Flying Tiger

25

tFIRHT


LIFESTYLE

Kaas, ik mis je zo

TEKST: RUBEN STEHOUWER \\ BEELD: FABIAN DE VRIES

THRIFt

26

“Week 1: Zo! Nu begint de boel dan echt allemaal. Lekker op een houtje bijten.” Zo begint het blog ‘4 schrale ekkies’ van Julia ter Beek, 20 jaar oud en journalistiekstudent op de Hogeschool Utrecht. Drie weken lang leefde ze voor vier euro per dag en documenteerde al haar ervaringen en hersenspinsels voor wie het wilde lezen. We ontmoeten elkaar in het gebouw van de hogeschool.


LIFESTYLE


LIFESTYLE

Waarom besloot je om een paar weken voor maar vier euro per dag te leven? “Voorafgaand aan deze opdracht was er een schoolopdracht, namelijk: schrijf een blog, 3 weken lang met één post per dag. Hartstikke leuk natuurlijk, en heel veel mensen gingen een fashion blog schrijven. Ik heb altijd al een beetje het gevoel gehad dat ik iets aan de wereld moet veranderen, dus ik denk op zo’n moment: ik ga een heel maatschappelijk thema kiezen. Daar heb ik toen lang over nagedacht en dat is uiteindelijk ‘armoede’ geworden.” Waarom heb je specifiek voor dit onderwerp gekozen? “Armoede grijpt mij heel erg aan. Soms lijkt het net alsof de waarde van geld voor mensen weg is, weet je wel. Hier op school ook. Hier wordt gewoon gezegd: ‘Schaf even een externe harde schijf van 80 euro aan’, waarvan ik dan denk ‘What the fuck?! 80 euro? Een gemiddelde bijstandsmoeder kan daar twee hele weken van leven.’ Het slaat gewoon helemaal nergens op. Dat stoorde me enorm en toen bedacht ik me dat ik daar een blog over kon gaan schrijven, zodat mensen weer iets meer besef krijgen van de waarde van geld. Niet alleen relativerend, maar ook dat je gewoon even met je neus op de feiten wordt gedrukt. We doen hier altijd maar zielig en denken dat we geen geld hebben, maar het kan altijd nog veel erger. Daarnaast ook om te laten zien dat hier in Nederland ook gewoon écht armoede is en dat er écht mensen zijn die dagen niet eten om daar gewoon geen geld voor is.”

Ik heb met haar gepraat en zij was heel arm in de tijd dat de voedselbank nog een beetje op z’n gat lag, omdat armoede in Nederland gewoon nog helemaal niet zo aan de orde was. Ze zei dat ze soms dagen aaneen niet had gegeten. Ze heeft ook nooit de verwarming aan. Er zit ijs aan de binnenkant van haar ramen en ze heeft honderdduizend dekens door haar hele huis heen om het een beetje warm te houden en kaarsen om de stookkosten zo laag mogelijk te krijgen. Ze had ook niets of niemand die even geld aan haar kon geven om die schulden af te betalen. Ik vond het compleet bizar, het was tot toen gewoon een ver-vanmijn-bed-show.” Heb je ook dingen uit die ontmoetingen gehaald die je nu nog steeds gebruikt, of is het iets wat je nu vooral achter je hebt gelaten nu je blog af is? “Natuurlijk neem je je altijd voor om dat soort dingen altijd te blijven gebruiken en denk je ‘Wauw, dit ga ik nooit meer vergeten.’, maar het sluipt er gewoon terug in. Kijk, mijn vakantiegeld is ook net gestort en dan zeg ik altijd

‘Het heeft me alleen maar blijer gemaakt met de situatie waar in ik nu zit’ Je hebt voor je blog veel mensen ontmoet die ook in zulke armoede leven. Zou je een voorbeeld willen geven van een ontmoeting die veel indruk op je heeft gemaakt? “Ik heb een keer afgesproken met Lidie in AmsterdamNoord en die zat vanaf haar negentiende in de schulden. Ze kwam toen uit een psychiatrische inrichting en heeft toen een uitkering gekregen. Op basis van die uitkering kreeg ze een onwijs hoge hypotheek. Die hypotheek was zo hoog dat ze op haar 21e met een schuld zat van bijna tachtigduizend euro. Toen ik dat hoorde dacht ik echt ‘Pff, ik zou echt van een flat afspringen.’ Het is zó een uitzichtloze situatie, echt niet normaal.

THRIFt

28

Julia’s weblog, www.juliaterbeek.wordpress.com


LIFESTYLE

‘Op een gegeven moment word je een zorgkindje’ tegen mezelf dat ik het moet sparen, maar ik kan er net zo goed die externe harde schijf mee gaan kopen, snap je? Die ontmoetingen zullen me natuurlijk altijd bijblijven en ik zal me altijd beseffen dat er mensen zijn die in armoede leven, maar ik heb ook wel weer het gevoel dat je het heel erg zelf in de hand hebt wat dat betreft. Ik ben absoluut blij dat ik het heb gedaan, omdat ik denk wel dat het me alleen maar blijer heeft gemaakt met de situatie waar ik nu in zit. “

In je blog schrijf je dat een onderdeel wat heel moeilijk was aan het weinig geld kunnen uitgeven het sociale aspect is. Vind je dat lastiger dan het simpele feit dat je bijvoorbeeld niet alles kan kopen wat je wil? “Ja, het sociale aspect vind ik veel lastiger dan het gedeelte met de levensbehoefte. Kijk, als je arm bent en je komt uit een arme omgeving, dan is dat niet zo’n issue, want dan weten mensen helemaal hoe het zit. Bij mij is dat niet zo. Ik ben student en woon in een studentenstad met vrienden en als ik telkens van anderen moest bietsen of als anderen mij steeds moesten trakteren, dan voelde ik me enorm lastig. Je wordt een last en op een gegeven moment zei ik ook gewoon ‘Nee, ik ga niet mee. Ik blijf wel thuis’, terwijl ik eigenlijk wel heel graag mee had willen gaan. Als ik dan geld had gehad was ik ook absoluut mee gegaan. Dus ja, het sociale aspect was eigenlijk veel lastiger dan al het andere. Heb je het gevoel dat andere mensen dat ook lastig vonden of zat jij daar zelf vooral mee? “Mijn ouders staan altijd voor me klaar en daar kan ik wat hun betreft elke avond komen eten. Dat is natuurlijk niet echt de bedoeling, maar het zou gewoon kunnen. Maar vrienden, tsja. Uiteindelijk zijn we natuurlijk allemaal studenten en is het moeilijk om altijd voor iedereen klaar te staan, financieel. Ze hebben het nooit gezegd, maar ik denk wel dat ze het lastig hebben gevonden om altijd rekening met mij te moeten houden en dat vond ik eigenlijk wel heel erg vervelend. Ik vraag echt niet van iedereen dat ze telkens voor mij betalen, maar ‘er moet wel rekening met Julia gehouden worden’. “ Vind je het dan vervelend om als speciaal gevalletje gezien te worden? “Ja, precies. Op een gegeven moment word je een zorgkindje, en dat vind ik vreselijk irritant.“ >>

29

tFIRHT


LIFESTYLE

Zijn er momenten geweest waarop je dacht: “Ik wil niet meer, ik stop.”? “Ja, maar weinig. Niet alles kunnen kopen wat je wil is natuurlijk ook gewoon niet leuk. Simpele dingen als broodbeleg worden ineens echt een soort luxe. Ik had op een gegeven moment een bizar grote behoefte aan een simpel broodje met kaas. Ik betrapte mezelf erop dat ik na een week dingen begon te denken als ‘Kaas, ik mis je zo.’ Zulke simpele dingen krijgen plotseling bijna iets heiligs.“ Heb je aan die paar weken nog tips overgehouden waarvan je denkt dat je die nu nog steeds wel zou kunnen of willen gebruiken? “Wat ik een hele goede tip vond en waar ik nog steeds wat mee zou doen als ik er genoeg tijd voor zou hebben is: heel veel koken in een keer. Dus dat je bijvoorbeeld altijd kookt voor twee mensen. Voor jezelf boodschappen doen en koken is het duurste wat je je kunt bedenken en als je al voor twee personen kookt is het al goedkoper. Als je daarvan de helft eet en de andere helft invriest, kun je al gelijk goedkoper en vaker eten. Dat vond ik een hele goede tip. Wat je altijd kunt doen: brieven sturen naar fabrikanten met klachten over de producten. Ik heb eigenlijk alleen antwoord gekregen van Pickwick, nadat ik had een brief had gestuurd om te vertellen dat de touwtjes van de

theezakjes kapot waren gegaan. Kort daarop kreeg ik een heel pakket met allemaal soorten thee toegestuurd. Thee is best wel duur, dus dat was mooi meegenomen, en daarnaast was het natuurlijk weer een leuke post voor op mijn blog. En als laatste is dit ook echt een hele goede tip. Als je de hele tijd bezig bent met schraal en goedkoop leven dan ben je daar constant in je hoofd druk mee. Ook dat je denkt ‘Oh, ik had nu zo veel geld uit kunnen geven, maar dat mag ik niet’, dan wordt je daar helemaal gek van. Dus dan moet je afleiding zoeken, maar heel veel afleiding kost geld. Van sporten tot niets doen en naar de televisie kijken terwijl je koekjes eet, alles kost geld. Behalve dingen als hardlopen. Dus op een gegeven moment moet je gewoon afleiding voor jezelf gaan zoeken, omdat als je er de hele tijd mee bezig bent het net een soort fetisch wordt.“ Laatste vraag: diepvriesgroente of verse groente? “Diepvriesgroente. Goedkoper en net zo vers.” •

Interessante koppen zorgen voor interessante reacties

THRIFt

30


Dit is voor educatieve doeleinden


COVERSTORY TEKST: RUBEN STEHOUWER EN AYSHA VAN EGMOND \\ BEELD: FABIAN DE VRIES

Euroshopper en high fashion


COVERSTORY

Naam: Leeftijd: Woonplaats: Huisgenoten: Studie: Studiejaar: Besteding/maand:

Ruben Stehouwer 20 Utrecht 3 Communication and Media Design 2 200 euro

O

p zich ben ik nooit zo bezig met het kopen van zo goedkoop mogelijke kleding. Als ik een broek zie die ik wil hebben, dan koop ik hem gewoon. Dan geef ik de komende maand toch gewoon minder uit aan kleding? Ik ben sinds ik op kamers woon wel wat bewuster omgegaan met hoeveel

‘Euroshopper, een koningsmerk’ geld ik uitgeef aan eten. Euroshopper vind ik nu – in tegenstelling tot toen ik nog bij mijn ouders woonde – echt een koningsmerk. Ik eet ook minder vlees, want het is eigenlijk heel duur als je er goed over nadenkt. Ik vind het raar dat het voor ons zo normaal is geworden om iedere dag vlees eten. Het is duur en – laten we wel wezen – vreselijk slecht voor het milieu. Het liefst eet ik daarom één dag of meer in de week geen vlees. Als iedereen dat zou doen zou dat denk ik best een verschil kunnen maken. Om me niet een al te grote hippie te voelen maak ik dat in de zomer wel weer goed door eens in de zoveel tijd flink te barbecueën. Maar dan wel met schaal waar 35% korting overheen zit.

Naam: Leeftijd: Woonplaats: Huisgenoten: Studie: Studiejaar: Besteding/maand:

Aysha van Egmond 18 Utrecht 2 Communication and Media Design 2 250 euro

D

e liefde voor mode heb ik van mijn moeder. Voordat zij kinderen kreeg besteedde ze haar volledige salaris aan kleding. Inmiddels weet ze uiteraard beter en probeert ze mij hier ook voor te behoeden. En hier heeft ze een hele handige manier op gevonden. Mijn moeders kledingkast is een waar vintage walhalla. Het hangt vol met designer items die weer helemaal terug in de mode zijn. Mijn moeders normaal zo gehate opruim- en bewaarwoede werpt haar vruchten af. Sommige sets heeft mijn oma nog voor mijn moeder gekocht. We hebben het hier over zo’n 30 jaar terug. Even een wasverzachtertje er tegenaan en het is weer zo goed als nieuw. Het scheelt mij heel veel geld en mijn moeder schittert van oor tot oor als ze mij in

‘High fashion voor low prices’ haar Kenzo pakje ziet rond paraderen. Zo kom ik aan high fashion voor low prices. Sterker nog, ik betaal in natura. Als ik weer eens een kleding crisis heb vlak voor een feest dan weet mijn moeder altijd wel een setje te liggen. “Maar dan doe jij wel de vaat!” Prima hoor, mam.

Wil jij jouw verhaal delen en op de cover komen? Ga dan naar de THRIFT app 33

TFIRHT


DISH

IS F CKING AWESOME TEKST: IRMA VAN DER KUIJL \\ BEELD: FABIAN DE VRIES & IRMA VAN DER KUIJL

ETEN

Maaltijden onder de vijf euro

THRIFT

34


H GEITENKAAS SALADE MET HONINGDRESSING

N

eem voor de dressing een diepe kom en doe hier vier eetlepels olijfolie in. Voeg hier vervolgens een eetlepel balsamico azijn aan toe en maal er daarna wat peper en zout doorheen. Doe dan een flinke eetlepel honing en mosterd bij de dressing en roer alle ingrediĂŤnten door elkaar. Pak vervolgens een tweede kom en doe hier de gewassen sla in. Leg de walnoten in een theedoek, vouw deze dubbel en Mep er op met een deegroller. Voeg vervolgens deze kleine stukjes walnoot toe aan de salade. Snipper de rode ui en strooi deze over de salade. Brokkel tenslotte de geitenkaas over de salade en roer de ingrediĂŤnten goed door en schenk als laatst de dressing over de geitenkaassalade.

FOTO: FABIAN DE VRIES

Benodigdheden: - 100 g geitenkaas - 2 zakjes sla naar eigen keuze - 1 rode ui - Balsamico-azijn - Mosterd - Walnoten - Honing - Peper en zout - Olijfolie


FOTO: IRMA VAN DER KUIJL

Benodigdheden: - 500 g macaroni/penne - 3 el olijfolie - 1 ui (fijngesnipperd) - 2 rode paprika’s - 1 groene paprika - 1 blikje geconcentreerde tomatenpuree (70gr) - 1 rookworst in plakjes van 1cm - peper - 1 teentje knoflook

THRIFT

36

PASTA MET ROOKWORST EN GROENTE VOOR 4 PERSONEN

K

ook de pasta gaar volgens de instructies op de verpakking. Verhit de olie en fruit de uiten samen met de paprika voor ongeveer 10 minuten. Voeg vervolgens de plakjes rookworst toe en bak deze 5 minuten. Kruid dit met peper en knoflook. Voeg daarna de tomatenpuree met een half glas water toe en laat dit nog vijf minuten stoven. Voeg de pasta en rookworst prutje samen.


GEBAKKEN RIJST MET GROENTEN 4 PERSONEN

K

ook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en kook vervolgens de erwten gaar. Snipper vervolgens de ui en snij de bacon in kleine reepjes en bak deze in olie. Kruid de uien en bacon met knoflook en peper. Meng vervolgens de gare rijst samen met de bacon en ui voor engelen minuten en voeg daarna de erwten toe. Verhit daarna een klontje boter in een braadpan en roerbak de losgeklopte eieren tot ze net gestold zijn. Voeg tenslotte het ei toe aan de gebakken rijst.

Deel jouw favoriete gerechten in de THRIFT app, misschien staat jouw gerecht volgende maand wel hier. 37

FOTO: IRMA VAN DER KUIJL

Benodigdheden: - 300 g witte rijst - 6 eetlepels maisolie - 2 uien - 200 g diepvrieserwten - 3 eieren - klontje boter - 8 sneetjes bacon - 2 teentjes knoflook - peper

TFIRHT


Dit is voor educatieve doeleinden


FESTIVALAGENDA TEKST: RUBEN STEHOUWER // BEELD: FABIAN DE VRIES

Waar is dat

FEESTJE?


ZOMER Zomer. Het woord dat me meeneemt naar herinneringen van warm weer, een biertje in het gras, liggen aan het strand, en‌ festivals. Mijn zomerkriebels lopen altijd synchroon met de festivalkriebels. Maar dan kijk je naar beneden, je portemonnee in, en zucht. Lowlands en Rock Werchter zitten er dit jaar niet in, tenzij je die met 3 euro en een paar verdwaalde stukjes snoepverpakking kunt betalen. Maar niet getreurd, want er zijn helden die aan de armeren in onze samenleving hebben gedacht. Gratis festivals schieten als paddenstoelen uit de grond, en wij hebben de koren van het kaf voor je gescheiden. Hier zijn drie pareltjes voor de aankomende zomer. Metropolis Festival 7 juli, Rotterdam Het Metropolis Festival wordt al sinds 1988 jaarlijks gehouden in het Zuiderpark in Rotterdam. Dit festival is perfect voor liefhebbers van rock tot hiphop, van singer-songwriters tot experimentele elektronische geluiden. Ook dit festival staat bekend om de grote line-up met veel nog onbekende bands waarvan er vaak een paar een korte tijd later doorbreken bij het grote publiek. Zo stonden hier eerder onder andere The Black Keys, Interpol en The Roots, stuk voor stuk artiesten die zijn doorgegroeid tot een wereldniveau. Dit jaar is het de beurt aan onder andere John Coffey, Jacco Gardner, Mozes and the Firstborn, Rats on Rafts en andere toekomstige wellicht arenavullende artiesten om zichzelf te bewijzen in Rotterdam. Na afloop van het festival volgt traditiegetrouw de gratis afterparty in Rotown, waar intieme optredens plaatsvinden van bands die eerder in het Zuiderpark te zien waren. Misschien een goede kans om een handtekening te vragen die je over 20 jaar voor 1000 euro kunt verkopen op eBay. Valkhof Festival 13-19 juli, Nijmegen Valkhof Festival stond tot vorig jaar nog bekend als De Affaire, een zevendaags festival dat onderdeel is van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten. Ieder jaar spelen er veel onbekende bandjes die vechten voor hun internationale doorbraak in het Valkhofpark in Nijmegen. Headliners dit jaar zijn Kensington, Jacco Gardner, Beach House en Midnight Juggernauts. Mocht dat niet je smaak zijn, dan zijn er nog meer dan tachtig andere artiesten die je de hele week lang kunt checken. Zomerparkfeest 1-4 augustus, Venlo In het Julianapark in Venlo komen jaarlijks 80.000 bezoekers samen om te genieten van een van de grootste Nederlandse festivals in zijn soort. Verspreid over vier dagen komen er meer dan honderd verschillende acts langs, waarvan het zwaartepunt van de programmering op muziek in alle genres ligt. Mijn tip: ga zeker kijken bij Mozes and the Firtborn en Mister & Mississippi. Daarnaast zijn er voorstellingen op het gebied van dans, (straat)theater, mode, film, literatuur, beeldende kunst en wetenschap. Voor iedereen wat te doen, en makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Geen gigantisch grote artiesten, wel gigantisch leuke dagen. 41

tFIRHT


DUIMEN VOOR EEN TEKST: RUBEN STEHOUWER \\ BEELD: FABIAN DE VRIES

RITJE Renze van Abbema (21) studeert Bestuurs- en Organisatiewetenschappen in Utrecht en is een echte liftveteraan. Hij liftte naar Taizé (Midden-Frankrijk), Praag, Berlijn, Frankfürt, Brugge, Gent en nog meer plaatsen waar hij een grote reistas met goede verhalen aan over heeft gehouden.

THRIFt

42


NN

E


LIFESTYLE

“Liften is eigenlijk voor iedere student wel een ‘must-haveervaring’. Het kan je leven namelijk behoorlijk verrijken en verbreden. Dat klinkt bijna onzinnig, maar in liften zitten veel dingen waar je denk ik als mens beter van wordt. Om te beginnen ga je bij liften af op een soort van vertrouwen in andere mensen die je helemaal niet kent. Dit is in Nederland zeker een ongewone houding omdat we in ons dichtbevolkte landje best wel individualistisch leven. Je hoort niet voor niets als je gaat liften in Nederland ‘Lifters, die zie je niet zoveel meer’ of ‘Liften, ik wist niet dat dat nog gebeurde in Nederland’. Zeker Nederlanders zijn het openstaan voor anderen wel een beetje verleerd. Daarom is het leuk om als lifter in Nederland daar weer even doorheen te prikken. Liften kan ervoor zorgen dat mensen meer open gaan staan voor anderen. Tegelijkertijd is liften ook heel goed om over je eigen vooroordelen heen te stappen. Als je gaat liften heb je onbewust wel voorkeuren bij welk type mensen je graag in de auto wil zitten en vooral ook welke mensen niet. Het grappige is, dat is althans mijn eigen ervaring, dat je bij liften vaak wordt geholpen door de mensen waarvan je in eerste instantie niet zou verwachten dat je ze zouden helpen. Dus wanneer je bij het liften een open houding

hebt en op iedereen afstapt dan kun je aan alle kanten blij verrast worden door mensen die zich heel behulpzaam opstellen terwijl het in eerste instantie stugge of gesloten mensen leken. Ook heb ik gemerkt dat allochtone Nederlanders ontzettend open en behulpzaam zijn en er heel vaak voor open staan je te helpen. Ten derde zorgt liften voor een bepaalde mate van afhankelijkheid van andere mensen. Dat zorgt voor een stukje geduld, want je hebt zelf de controle niet meer in handen. Soms heb je pech en sta je lang te wachten op een lift, soms heb je mazzel en ben je gelijk weg. Het leert je geduldig te zijn. Last but not least: tijdens het liften kom je een enorme diversiteit aan mensen tegen, ieder mens met een eigen verhaal. Dat is enorm inspirerend. Of het nou de gekste banen zijn die mensen hebben of mensen die hele persoonlijke verhalen vertellen, of juist mensen die vertellen over hun eigen lift- en reiservaringen in het verleden: je wereld wordt er enorm door verbreed. Wat ook niet onbelangrijk is, is dat je af en toe wel mazzel kan hebben en in een gruwelijk vette auto kan zitten. Zeker voor mannen is dat wel even genieten. Tijdens het liften is het zeker de moeite waard om een gesprek met een automobilist aan te knopen. Mensen zijn – aangezien je ze toch nooit meer gaat zien – snel bereid

‘We pakten onze slaapzakken en zijn naast een McDrive gaan liggen, tussen de bosjes’

Kijk voor meer informatie op www.mambo.nl www.x-travel.nl www.gofun.nl

THRIFt

44


LIFESTYLE

hun leven met je te delen. Dat viel me de eerste keer al op. Daarnaast kweek je een soort ‘goodwill’ bij de mensen met wie je meerijdt, waardoor het nog wel eens voor kan komen dat ze wel een stukje om willen rijden om je op een goede plek af te zetten. Er is wel eens iemand voor mij en een vriendin 200kilometer omgereden, alleen maar omdat hij het gezellig vond. Mijn mooiste liftverhaal is het liftavontuur naar Tsjechië. Dit was bijna 1100 kilometer liften naar de plek van bestemming en zou in theorie in één dag te doen zijn. Ik moest nog 400 kilometer en zat prima op schema maar toen kwam ik in een file vlak voor Dresden terecht waar een flinke kettingbotsing had plaatsgevonden. Na drie uur vaststaan werd ik nogal gespannen, want ik wist niet of het nog ging lukken om op tijd bij de plaats van bestemming aan te komen. Hierdoor maakte ik de keuze om bij een rustige parkeerplek een lift te vragen van een Poolse vrachtwagenchauffeur die totaal geen Engels of Duits sprak. Het enige wat ik wist was dat hij naar Praag moest en dat ik daar ook heen moest. Omdat ik graag weg wilde heb ik toegestemd om mee te gaan met hem. Het nadeel was dat die vrachtwagen tergend langzaam reed, en omdat we in bergachtige gebied reden deed ik er ruim twee keer zo lang over als wanneer ik met een auto was meegereden. Ik was dus al erg laat in de buurt van Praag en ik vroeg de Pool – zover dat mogelijk was – of hij me bij een

benzinestation aan de snelweg af wilde zetten. Maar toen ik uitstapte zag het er na lang vragen – bij mensen die nauwelijks Duits of Engels konden – naar uit dat ik 20 kilometer ten noordwesten van Praag zat op een afgelegen benzinestation dat helemaal niet bij de snelweg lag. Daar stond ik dus, compleet van mijn route af en ik kon onmogelijk duidelijk maken wat ik wilde. Toen heeft een koppel me door Praag gereden in de hoop iemand te vinden die goed Engels sprak. Eindelijk konden we een beetje met elkaar communiceren en hebben we afgesproken dat ze me bij een bepaald tankstation af zouden zetten. Het was half twaalf ‘s avonds toen ik daar aankwam. Er stonden twee andere lifters die inmiddels ook al drie uur aan het wachten waren op een lift en met hen heb ik besloten te gaan overnachten op het benzinestation. We hebben bier gedronken tot halverwege de nacht, waarna we onze slaapzak pakten en naast een McDrive zijn gaan liggen, tussen de bosjes. Na een behoorlijk onrustige nacht werd ik vroeg in de ochtend wakker, en ben weer verder gaan liften totdat ik rond 11 uur in de ochtend op bestemming aankwam. Uiteindelijk natuurlijk alles helemaal veilig en wel, maar toch een hoop spanning doorstaan met een hoop Tsjechen die je taal niet spreken en allemaal eerst geld willen voordat ze je meenemen. Dit is natuurlijk maar een voorbeeld van alles wat je kunt meemaken als je gaat liften. Zo is elke keer liften weer een andere ervaring, maar altijd een vet avontuur.”

Kaarten in de file richting Tsjechië

Tips van Renze 1

Bereid je goed voor, zorg dat je de route vooraf uitgestippeld hebt.

2

Zorg dat je er verzorgd uitziet, dan wordt je sneller meegenomen.

3 4

Zorg dat je bij benzinestations wordt afgezet aan de snelweg, ga niet bij een vluchtstrook of een snelwegoprit liften. Spreek automobilisten persoonlijk aan in plaats van met een bordje of een duim te vragen, persoonlijk vragen komt veel sympathieker over. 45

tFIRHT


ZOMER

2

1

Cocktails Shake je zomer met lekkere frisse cocktails en creĂŤer jouw vakantie in huis.

TEKST: IRMA VAN DER KUIJL // BEELD: FABIAN DE VRIES

THRIFt

46

3


ZOMER 1 Mojito Benodigdheden: - 10 verse muntblaadjes - halve limoen, in vier partjes gesneden - 2 eetlepels witte suiker - 1 kopje ijsblokjes - 30 ml rum - 1,5 kopje sodawater Pak een groot whisky of longdrink glas doe er één limoenpartje in. Gebruik een muddler om de munt en de limoen te pletten. Voeg er vervolgens nog twee limoenpartjes en het suiker aan toe en plet deze mee. Vul vervolgens het glas tot de nok toe vol met ijs en schenk daar de rum bij. Voeg er tot slot nog het sodawater toe en begin te roeren. Stem de smaak af door extra suiker toe te voegen. Steek het overige limoenpartje op de rand van het glas.

4

2 Sex on the Beach Benodigdheden: - 30 ml vodka - 10 ml perzik schnapps - 60 ml cranberrysap - 60 ml sinaasappelsap Voeg de vodka en de schnapps samen in een longdrink glas. Vul het op met een gelijke hoeveelheid cranberry en sinaasappelsap en roer het door.

3 Pina Colada Benodigdheden: - 90 ml lichte rum - 1 el kokosnoot crème - 3 el geplette ananas Stop de ingrediënten in een elektronische blender samen met twee kopjes verpulverd ijs. Blend het voor een korte tijd op hoge snelheid. Schenk het vervolgens in een longdrinkglas en serveer het met een rietje.

4 Caipirninha Benodigdheden: - halve limoen, in partjes - 2 eetlepels suiker - 60 ml Cachaça (pinga) Stop de suiker en een limoen partje in een tumbler glas. Gebruik daarna een muddler om het te stampen. Vul vervolgens het glas met ijs en cachaça. Roer het vervolgens kort door en steek een limoenpartje op de rand van het glas.

47

tFIRHT


Dit is voor educatieve doeleinden


ETEN

DE KOST DIE WEINIG KOST TEKST: RUBEN STEHOUWER \\ BEELD: FABIAN DE VRIES

Eten in Amersfoort Elke maand zoekt THRIFT de leukste en goedkoopste restaurants in een stad. Deze maand is Amersfoort aan de beurt. Deze stad, die bekend staat om haar Koppelpoort en gezellige grachten, zit vol met sfeervolle plekken waar goedkoop en lekker gegeten kan worden. Wij hebben vier hotspots voor je uitgekozen.

Broodje Hadi ‘Altijd lekker als je lam bent’ is een gevleugelde uitdrukking geworden in mijn vriendenkring. Het werd overal voor gebruikt: slappe patat, broodjes kebab, tosti’s en alles met een vetgehalte waar een pakje boter jaloers van zou worden. Maar de oorsprong van deze uitspraak

‘Broodje Hadi, altijd lekker als je lam bent’ was hier, bij Broodje Hadi, het perfecte broodje na het uitgaan. In deze hotspot bij een vrolijke Turkse meneer (vermoedelijk meneer Hadi) verkopen ze uitsluitend een heerlijk broodje lamsvlees dat altijd naar meer smaakt. Elke zelfrespecterende Amersfoorter kent het kleine witte gebouwtje aan de Hof en menig feestbeest is hier om vier uur ’s ochtends naar binnen gestrompeld om zijn zaterdagnacht af te sluiten. Broodje Hadi, altijd lekker als je lam bent.

THRIFt

50


ETEN Restaurant De Ondeugd In een pittoresk pandje aan de Langegracht in Amersfoort zit Restaurant De Ondeugd. Voor wie van huiselijke sferen en een driegangenmenu voor 18 euro houdt is dit restaurant perfect. Wat het nog beter maakt is dat wanneer je je buik rond hebt gegeten, de avond nog lang niet voorbij hoeft te zijn. Loop het hekje uit en drie meter later sta je alweer voor de trap van Het Zoldertje, waar je een lekker biertje kan drinken terwijl je je vrienden alle hoeken van de tafel laat zien in een potje poolen.

Den Potsenmaeker Het is natuurlijk ‘maar’ een pannenkoekenrestaurant, maar in dit genre spant Den Potsenmaeker de kroon. En geloof me, in Amersfoort heb ik ze al-le-maal geprobeerd. Als echte pannenkoekenfanaat weet ik wat ik wil. Groot, goed gevuld en handgebakken in boerderijsferen, gewoon zoals het hoort. Als je na het eten nog een terrasje wilt pakken kan dat, Den Potsenmaeker ligt in het centrum van Amersfoort. De inrichting is knus tot aan het krappe toe en op je pannenkoek moet je even wachten, maar dat vergeet je zodra die op je bord ligt. Persoonlijke tip: probeer eens een de kipkerrie pannenkoek met een flinke dosis stroop en beslis voor jezelf!

Vlaams friethuis ‘Van Gogh’ Hou je van verse frites, handgesneden en met een niet te zuinig hoopje mayo wat als een wit eilandje op een zee van goud ligt? Natuurlijk. Ik ook. Niet voor niets heeft Van Gogh in 2012 de friettest van het AD gewonnen. In mijn ogen waren ze natuurlijk altijd al de beste, niet in het minst door de ‘happy hour’ op vrijdagmiddag, waardoor ik het weekend altijd perfect kon beginnen met een echt Amersfoorts patatje. Dus, ben je ooit in Amersfoort op een vrijdagmiddag tussen 3 en 4, kom dan voor een euro genieten van de lekkerste friet van Nederland. Coupons voor deze restaurants vind je in de THRIFT app 51

tFIRHT


TEKST: IRMA VAN DER KUIJL \\ BEELD: FABIAN DE VRIES

Where the

MAGIC happens De magie van het inrichten. THRIFT neemt een kijkje in de kamer van Anne.

THRIFt

52


53

tFIRHT


TEKST: IRMA VAN DER KUIJL \\ BEELD: FABIAN DE VRIES

Anne

Zeegers Leeftijd: 21 jaar Woonplaats: Utrecht Huisgenoten: 3 Studie/jaar: Communication and Media Design jaar 2 Te besteden p/m: 250 euro Baan: Banden oppompen Pinterest: theannyone

“Ruim een half jaar geleden ben ik in deze kamer terecht gekomen. Voordat ik in deze kamer kwam heb ik eerst een tijd samen gewoond. Als je samenwoont moet je eigenlijk bij alles wat je wilt veranderen eerst samen overleggen over hoe en wat. Dus zodra ik echt mijn eigen kamer had ben ik er helemaal op los gegaan. Ik ben heel Pinterest afgegaan om inspiratie te zoeken en de dingen te gebruiken die ik écht leuk vind. Pinterest is echt je vriend als je een beetje houdt van zelfkunst. Een hele fijne inspiratiebron. Ik heb echt super veel dingen in mijn kamer zelf gemaakt. Schilderijtjes, de kapstok, mijn

bed, de patronen op mijn muur en deur, het doek op de achterkant van mijn kast, de kussenslopen op de bank, de chores list, een ringhouder en nog veel meer. Ik woon al ongeveer 3 tot 4 jaar op kamers, dus de dingen die ik van thuis heb meegenomen heb ik met de tijd mee omgeruild voor andere voorwerpen die ik mooier vind. Daarom heb ik weinig spullen over die van thuis af komen. Wel heb ik de tafel van mijn ouders gehad en een stoel die van mijn opa en oma is geweest. Die stoel was eerst echt ‘dé stoel van opa en oma’ maar ik heb hem uiteindelijk toch wit geverfd omdat ik dat toch ook wel heel erg mooi vind.”

‘Bij brand red ik als eerst mijn scrapbooks’

THRIFt

54


LIFESTYLE

Creatief en effectief omgaan met ruimte

3

Bed “Mijn bed is opgebouwd uit vijf pallets die ik op marktplaats heb gekocht voor 3 euro per stuk. Het ideale van de pallets is dat ze natuurlijk niet zo duur zijn, maar er zit ook best veel ruimte in. Dus naast mijn bed is het eigenlijk ook een boekenkast geworden, aangezien mijn normale kast vol zit met andere spullen.”

Ringhouder “Deze ringhouder heb ik gemaakt van een negerzoenverpakking. Het idee om dit te doen heb ik ook ergens op internet gevonden. Ik heb gewoon een bak met negerzoenen gekocht en ben ermee aan de gang gegaan. Het is heel simpel om te maken. Je spuit de verpakking zwart, dan doe je er aan de onderkant wat watjes in en een kartonnetje daar weer tegen aan om het steviger te maken. Het is stiekem ook wel een excuus geworden om meer ringen te kopen.”

55

tFIRHT


LIFESTYLE

Deur

“Het ontwerp van de deur heb ik ook zelf gemaakt aan de hand van de inspiratie die ik vind op internet. Ik heb heel simpel de deur met duct tape beplakt. Het was echt heel fijn dat die tape zo recht is, daardoor was het heel makkelijk om van die strakke lijnen te maken.”

THRIFt

56

Kapstok

“De kapstok bestaat uit wasknijpers die ik aan de muur heb vastgemaakt. Wederom heb ik ook dit idee op Pinterest gevonden. Het staat leuk bij de rest van mijn kamer en het is ook heel goedkoop en functioneel.”


Muur “Voor mijn muur heb ik mij laten inspireren door de Dutch Game Garden in Utrecht. Die hebben een soortgelijk patroon in het gebouw en dat heb ik een omgevormd tot wat het nu is. Het schilderen zelf was meer werk dan ik had verwacht, maar ik vond het wel erg leuk om te doen. Eerst heb ik alles moeten witten en vervolgens zorgvuldig moeten kijken naar de manier waarop het afplak tape op de muur geplakt moest worden. Voor de rest was het gewoon verven met een roller, maar daar moet je wel mee oppassen, omdat je daar best snel mee uit kan schieten. Ik ben er nog steeds super blij met hoe mijn muur er uit ziet, dus die vlakken zijn mij na een half jaar nog niet gaan vervelen.”

Droogrek “Het droogrek heb ik gekregen voor mijn verjaardag. Ik had dit idee gezien op Pinterest en dat vond ik er heel erg leuk uit zien. Mijn broer houdt er van om te klussen, alleen heeft hij dit nog niet zo veel gedaan. Omdat dat heel moeilijk zou zijn heb ik hem toen gevraagd of dit niet een leuk klusje voor hem zou zijn. Zo is dit eigenlijk ontstaan. Het is echt heel goed gelukt, en ik vind het echt cool dat mijn broer de originele houtkleur heeft gehouden, want dat past heel goed bij de rest van mijn kamer aangezien die kleur er veel terug komt.”

57

tFIRHT


Chores list

“De chores list heb ik ook zelf gemaakt. Ik heb de opzet heel simpel gemaakt in photoshop en dat vervolgens op papier uitgeprint en in een lijstje gedaan. Ik heb er mijn dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse taken op staan en dan kan ik het heel makkelijk af vinken met een watervaste stift. Het is ook heel makkelijk om het weer weg te halen als ik weer opnieuw moet beginnen. Zo hou ik alles lekker schoon.”

Scrapbook “Ik heb echt ontzettend veel scrapboeken hier liggen. Ik maar overal een scrapbook van en daar haal ik ook heel vaak mijn inspiratie uit. Als mijn kamer ooit in de brand zou staan en ik zou maar een minuut hebben om de dingen te pakken die ik niet kwijt wil, dan zou ik in een wilde rits alle scrapboeken onder mijn bed vandaan halen. Mijn scrapboeken staan wel los van mijn Pinterest. Alles wat daar vandaan komt staat gewoon op mijn Pinterest boards, en alles wat ik ergens anders vandaan haal komt in mijn scrapbook. Ook maak ik vaak scrapboeken van vakanties en dergelijke.” •

Wil jij jouw kamer delen? Ga dan naar de THRIFT app

THRIFT

58

Dit


t is voor educatieve doeleinden


TECHNOLOGIE Web & Apps TEKST: IRMA VAN DER KUIJL \\ BEELD: FABIAN DE VRIES

Online besparen Een portie digitaal voer speciaal voor de student

Tweakers.net (gratis) Ben jij op zoek naar elektronica, maar vind je het vervelend om steeds maar te switchen tussen verschillende sites voor reviews en vergelijkingen? Dan is tweakers de ideale website voor jou. Daar staat namelijk van alles netjes op een rijtje. Van specificaties tot reviews en prijsvergelijkingen. Er wordt netjes gerefereerd naar waar het voor welke prijs wordt verkocht en daarnaast kom je ook nog eens te weten hoe de winkel op zijn service beoordeeld is. Je hoeft alleen maar het type van jouw product op te zoeken en alle informatie staat netjes voor je klaar. En met technologie bedoelen we natuurlijk niet alleen computers, laptops of beeld en geluid, maar ook telefoons, tablets, kabels, games, camera’s en nog veel meer. Alles binnen handbereik.

THRIFt

60

Voucher vandaag (gratis) Vind je het leuk om aanbiedingen te scoren? Neem dan eens een kijkje op vouchervandaag.nl. Hier vind je dagelijkse aanbiedingen voor fijne tarieven. Daarnaast is het assortiment niet beperkt, maar gaat het van verzorgingsproducten naar horloges naar elektronica en sieraden. Altijd handig als je nog een cadeau voor iemand moet kopen maar je niet te veel geld uit wilt geven. Houd er wel rekening mee dat gratis niet altijd gratis is, omdat je dan nog wel voor de verzendkosten moet betalen. Let wel op de teller van de vouchers, want als de tijd op is, kan je het niet meer kopen. Wel kan je kijken bij de vouchers die geweest zijn, wie weet komen ze weer terug. Neem dagelijks eens een kijkje want de kortingen zouden je nog eens kunnen verrassen.

Trivago (gratis) Ben je op zoek naar een vakantie die qua prijs en comfort het beste bij jou past? Kijk dan eens rond op trivago.nl of download gratis de Trivago app. Trivago is een hotelzoekmachine en een grote hotelvergelijker met meer dan 600.000 hotels op 100 verschillende boekingssites. Op Trivago vind je makkelijk de voordeligste prijs voor jouw vakantie en de beoordelingen van hotels. Zo betaal je nooit te veel. Kies waar je heen wil, met hoe veel mensen je wilt gaan en ga op zoek naar het hotel dat bij jou past. Trivago geeft een prijslijst met organisaties waar je kan boeken. Je vindt altijd de goedkoopste prijs en de site waar je het beste kan boeken. Eindelijk een handige manier om niet te duur op reis te gaan.


TECHNOLOGIE

Nike+ Running (gratis) Wil je graag hardlopen maar heb je niet altijd de motivatie? Nike heeft een app gemaakt die je beloont als jij goed werk hebt verricht, de Nike+ Running app. Deze app registreert je routes en het aantal kilometers die je hebt hardgelopen. Ook kan je in de app doelen instellen die je graag wil behalen en wordt het aantal verbrande calorieĂŤn weergegeven in het scherm. Nice+ Running geeft je ook de mogelijkheid om je prestaties te delen op verschillende social media. Vind je dat je een grote vooruitgang boekt? Deel het met je vrienden of kijk hoe hoog je staat op de ranglijst van je vriendengroep. Je kunt natuurlijk ook jouw vrienden uitdagen om jou prestaties te verbeteren. Zo blijft je work-out actief en gezellig.

Waze (gratis) Word jij ook altijd zo moe van de files die je onderweg tegenkomt? Ga dan eens de weg op met de Waze social GPS&Traffic app. Waze is een applicatie die je kan gebruiken als een sociaal navigatiesysteem. Omzeil samen met anderen de files om zo tijd en geld te besparen. Waze maakt gebruik van user made kaarten en realtime verkeersinformatie en geeft jou daardoor altijd de beste route. Deze routes veranderen mee zodra het verkeer verandert. Ook kun je makkelijk de goedkoopste brandstof vinden door de gebruikers gedeelde prijzen. Naast het omzeilen van files, maakt Waze het ook makkelijker om elkaar onderweg ontmoeten en met elkaar te communiceren. Je kan vertellen of je onderweg bent en wanneer je aan zal komen.

MyOrder (gratis) Heb je zin om een avondje er op uit te gaan? Een keertje lekker uit eten of naar de film maar weet je niet waar of vind je dat soms te duur? Probeer dan eens de MyOrder app. Met MyOrder kan je verschillende activiteiten vinden in je omgeving met vaak voordelige prijzen. Wil je bijvoorbeeld naar een 3D film die net is uitgekomen, dan ben je al snel rond de 11 euro kwijt. Met MyOrder is dat niet zo, dan betaal je maar 8,50 voor een kaartje. MyOrder limiteert zich daarnaast niet alleen in restaurants en bioscopen maar heeft ook aanbiedingen voor geschenken, evenementen, carwash, tankstations, themaparken, bloemisten, wellness gelegenheden, horeca, parkeren en thuisbezorgd.nl. Genoeg om even rond te kijken.

61

tFIRHT


A THRIFTY THANKS Bij THRIFT staat zuinigheid centraal. Zuinig omgaan met geld, maar ook met elkaar. Terugkijkend op drie edities kunnen we echter constateren dat de redactie van THRIFT niet altijd even zuinig is geweest… Wij hebben geprobeerd ons steentje bij te dragen. Hierdoor belandden wij echter zelf onder een steen. Voor nu is het tijd om onder deze steen vandaan te komen en de zomer in te luiden. Niet op elkaar. Van de eerste tot de laatste editie zijn we eerlijk tegen elkaar geweest. Heel eerlijk. Pittige discussies van een half uur werden een gewenning. Om nog maar te zwijgen over de ’10 hours challenges’ van de meest gehate filmpjes op YouTube. En dan te bedenken dat we dit deden om de sfeer er in te houden…

Niet op onze nachtrust. Strakke planningen die op mysterieuze wijze toch verwaterden op de belangrijkste dagen. In de laatste bus naar huis werd de inhoudsopgave nog in elkaar geknutseld. Om half vier ’s nachts werden er nog bestanden gestuurd naar de drukker. Om de volgende dag weer om half tien aanwezig te zijn voor de coverfoto. Maar wel op geld. Want wat zijn we wijzer geworden door jullie. We willen jullie bedanken voor jullie input en voor het lezen van de THRIFT. Met deze giveaway hopen wij dat je bij iedere aankoop terugdenkt aan THRIFT. Want ook al was dit de laatste uitgave, wij hopen dat jullie zuinig blijven omgaan met geld.

STAY A SMART SPENDER. De THRIFT redactie.

TEKST: AYSHA VAN EGMOND \\ BEELD: RINUS BIJ

Dit


JKERK

t is voor educatieve doeleinden


Dit is voor educatieve doeleinden

Thrift Magazine - 3  
Advertisement