Page 1

be a smart spender

2013/01


Het idee van erbij horen ging wel eens door mijn hoofd

Zonnebril Lemon

4,99

Shirt Bershka

9,95

Colbert C&A

29,95

Broek Pull&Bear

19,95

Pantalon C&A

19,95

Schoenen Facebook

20,00

Schoenen Van Haren

17,95


ARTIKEL

4 6 12 18

EDITORIAL

Onze enige echte Lisa Verheul weet er weer een feestje van te maken met haar toffe editorial verhaal.

20

KOOPJES

Met deze maand de nieuwste, en natuurlijke de voordeligste, muts haves speciaal voor jou gekozen door onze redactie.

MODE

Na een lange zoektocht langs de Utrechtse grachten is het ons weer gelukt 4 streetstyle modellen te spotten.

MODE

De storegasm van deze maand krijg je in Marbles Vintage & Design. Dé modezaak met een collectie uit de jaren ’60 tot en met ’90 voor zowel mannen als vrouwen.

24

COVERSTORY

Voor onze eerste editie mochten Corienne Merkens en Jesse van Keken samen de cover in beslag nemen. Benieuwd naar hun mening over kleding en wat kleding voor hen betekent? Lees de rest van het verhaal in onze coverstory.

26 30 32 37 43

FOTOGRAFIE: IRMA VAN DER KUIJL COVERMODELLEN: CORIENNE MERKENS & JESSE VAN KEKEN

ETEN

Deze maand nemen we een kijkje in de pan van Maartje. De eerstejaars gezondheid en leven student haalt haar handen uit de mouwen om voor ons een lekkere en vooral voordelige maaltijd op tafel te zetten.

ETEN

We hebben de kookboeken weer uit de kast gehaald om voor jullie de 3 lekkerste en goedkoopste gerechten te presenteren. Veel plezier met koken en eetsmakelijk!

REIZEN

Lekker op vakantie gaan zonder er te veel voor hoeven uit te geven? Voor deze eerste editie zijn wij op zoek gegaan naar de meest vermakelijke, relaxte en goedkope manieren om op vakantie te gaan. Deze hebben wij kort en bondig op een rijtje gezet in onze vakantie rubriek.

LIFESTYLE

In ieder mens schuilt een binnenhuisarchitect die de magie beheerst om zijn of haar kamer zo creatief en voordelig mogelijk in te richten. Ook Senna beheerst deze magie en neemt ons mee om een kijkje te nemen in haar kamer.

TECHNOLOGIE

De technologie tip van deze maand is het beroemde online notitieblok Evernote. Dit super handige notitieblok is zowel te gebruiken is op de website, de desktop applicatie en de mobiele app. Het maakt het studentenleven niet alleen een stuk gemakkelijk maar ook voordeliger.

ETEN

Ga je op date of gewoon een avondje gezellig iets eten met je vriend of vriendin? THRIFT hebben de vier leukste en goedkoopste hotspots in Utrecht voor je uitgekozen. 3

TFIRHT


EDITORIAL

OPERATIE SPAAR DE STUDENT

De drukke student anno 2013 wil het liefst zoveel mogelijk leuke dingen kunnen doen. Ze willen bij de tijd blijven, laten zien wie ze zijn, maar er vooral ook niet te veel geld aan hoeven uitgeven. Dit klinkt als een typisch geval “mission impossible”, maar wij als THRIFT gaan de uitdaging aan om deze missie te vervullen. Wij zijn namelijk een groep studenten die net als de rest van onze studerende medemens te maken hebben met dit probleem. We hebben allemaal vele behoeftes die we willen vervullen met geld dat we nodig hebben, maar eigenlijk niet bezitten. De laatste paar jaren zijn we steeds meer waarde gaan hechten aan ons uiterlijk, status en uitstraling. We zijn bereid hiervoor veel geld uit te geven. Onderzoek heeft aangetoond dat jongeren zelfs hun gezondheid riskeren door ijdelheid. Daarnaast leven we nog steeds in het tijdperk van de economische crisis die onze superheld genaamd de Verenigde Staten in 2007 heeft veroorzaakt door het uitdelen van te veel hypotheken. Hierdoor hebben wij minder te besteden, toch worden producten nog steeds duurder. Zo kostte in het jaar 2000 een biertje nog gemiddeld 2,82 gulden (1,28 euro), vandaag de dag is dit al 2,50 euro. En neem nou een bezoekje aan het Lowlands festival , hier betalen we tegenwoordig maar liefst 185 euro voor. Daar kan ik als zuinige student gemiddeld 25 dagen mijn eten van kopen! Het liefst bouwen we een tijdmachine die ons terug kan brengen naar de mooie tijden vóór de crisis. Deze laten we dan financieren door de student zelf, hierbij leveren ze een kleine bijdrage aan giro 1000 ‘redt de student’. Helaas bestaat er niet iets zoals een tijdmachine, daarbij zijn wij studenten zelfs te arm om deze kleine bijdrage te leveren die we liever in onze eigen zak stoppen. Natuurlijk zijn de meeste paps en mams niet te beroerd om een soms een steentje bij te dragen aan de “studentenfoundation” en heeft DUO een paar jaar geleden de zogeheten studentenlening uitgevonden. Helaas zullen deze geldschieters niet alles financieren. Kortom, we zullen iets anders moeten bedenken om de student door deze dure tijden te helpen. En de oplossing? Die ligt hier in je handen. THRIFT geeft jou als student de juiste tips en tricks om een stijlvol maar toch zuinig studentenleven te leiden. We geven je advies voor de leukste en goedkoopste uitgaansgelegenheden, winkels en hotspots en je krijgt een kijkje in het leven van je medestudent. THRIFT is de speciaal voor jou ontworpen levensgids. Misschien moeten we onze superheld de Verenigde Staten toch maar een klein bedankje geven, want zonder hen was er geen THRIFT en zonder THRIFT blijft de mission: impossible.

COLOFON Lisa Verheul Hoofdredacteur

Irma van der Kuijl Beeldredacteur

Aysha van Egmond

Fabian de Vries

Corienne Merkens

Ruben Stehouwer

Jesse van Keken

Wouter Blaas

Tekstredacteur

Tekstredacteur

Tekstredacteur

THRIFT THRIFT

4

Vormgever print

Vormgever print

Vormgever digitaal


ARTIKEL

5

TFIRHT


KOOPJES

Muts haves

Mutsen dienen niet meer alleen als warmte in de winter. Tegenwoordig gaan we het hele jaar goed gemutst door het leven. THRIFT zet dé muts haves voor jou op een rijtje. 1 3

2

1

4

Gevaarlijk grijs € 5,30

2

Think Pink € 4,95

3

5

Bad Hair Day € 9,95

4

Bere Warm € 9,99

5

Lemon On Top € 10,60

6 THRIFT

6

Hollandse Zomer € 7,95

6


7

TFIRHT


ARTIKEL KOOPJES Je hebt weer een flinke hoeveelheid onzinnige producten gekocht en bedenkt je dat je dit hoogstwaarschijnlijk nooit zal gaan gebruiken.

FOTOGRAFIE: IRMA VAN DER KUIJL

BUT SHIT, IT WAS 99 CENTS Deze maand: aankopen die je rijkdom vergroten

GOUDEERLIJK

magneetje voor op de koelkast 99 cent, TIGER DK

THRIFT

8


KOOP ARTIKEL JES

SHIT JUST GOT REAL

toiletpapier 99 cent, Xenos 99

TFIRHT


ARTIKEL KOOPJES

BANKNOTES

noteer je ideeĂŤn op deze bankbiljetten 99 cent, Blokker

THRIFT

10


ARTIKEL

11

TFIRHT


MODE

STRAATARM

TEKST: AYSHA VAN EGMOND \\ FOTOGRAFIE: AYSHA VAN EGMOND & IRMA VAN DER KUIJL

Cheap ass mode op straat Charmaine (19) Studente Social Studies aan Avans Hogeschool Tilburg

FOTOGRAFIE: AYSHA VAN EGMOND

€ 36,-

M

ijn moeder maakte vroeger vaak haar eigen kleding en bezit daarom de Porsche onder de naaimachines. Inmiddels heb ik deze naaimachines een soort van toegeëigend. In de winkels spot ik de nieuwste trends en op de lapjesmarkt in Utrecht zoek ik naar soortgelijke stoffen en prints. Zo kwam ook dit tijgerprint jasje tot leven. Het scheelt heel veel in de portemonnee en mijn kleding is altijd origineel! Het maken van mijn eigen kleding is een hobby geworden. Ik geef altijd een eigen draai aan de kledingstukken die ik maak. Want zoals mijn kapsel misschien al doet vermoeden hou ik ervan om anders te zijn. Of in ieder geval niet hetzelfde. Dat wil niet zeggen dat ik niets in de winkels koop hoor, maar ik hou gewoon niet zo van commerciële merken. Iemand tegenkomen in dezelfde outfit gebeurt daarom ook alleen in mijn nachtmerries.

THRIFT

12


MODE

Ingvar (22) Student Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit van Utrecht

FOTOGRAFIE: IRMA VAN DER KUIJL

â‚Ź 35,-

V

oor mijn opleiding ben ik veel bezig met de wereld om mij heen. Ik reis dan ook heel graag en ik ga het liefst naar Zuidoost-AziĂŤ. Dat ik veel reis zie je terug in mijn kledingkast. Het hangt vol met kledingstukken uit het buitenland met hier en daar wat noodzakelijke basics van de H&M en wat kwalitatief schoeisel. Ik geef dus weinig geld uit aan kleding maar met mijn schoenen compenseer ik dit weer. Ook ben ik gek op sieraden uit verre landen. Ik draag als het ware mijn herinneringen. Achter ieder kledingstuk of sieraad zit een verhaal. Het is misschien overdreven maar ik roep altijd dat ik pas thuiskom als ik in het buitenland ben. Oh, en mijn hoedje komt uit Spanje. Na een heuse reis op de stoomboot van Sinterklaas belandde hij op 5 december in mijn schoen. 13

TFIRHT


MODE

Rosa (21) Studente Gezondheid en Leven aan de Universiteit van Amsterdam

D

FOTOGRAFIE: IRMA VAN DER KUIJL

€ 40,-

eze canvas bag heb ik gekregen op Record Store Day 2013 in mijn favoriete platenzaak in Utrecht. Record Store Day is een (feest) dag waarop muziekliefhebbers bij elkaar komen in verschillende platenzaken in Europa, Amerika en Japan. Er worden exclusieve platen uitgebracht die alleen die dag verkrijgbaar zijn. Afgelopen 20 april was ik er weer bij. Ik heb die dag veel platen gekocht, vooral remixes, waarbij ik deze canvas bag gratis kreeg. De canvas bag gaat sindsdien overal mee naar toe, opgevouwen in m’n schooltas of zoals nu vol gepropt met boodschappen. Dit soort tassen schijnen helemaal in te zijn, maar het gaat mij vooral om het milieubewuste aspect. Weg met de overbodige en dure plastic tasjes. Mijn boodschappen zijn veel te vaak op de grond gevallen omdat het plastic tasje het weer eens begaf… Tegenwoordig geniet ik van appels zonder beurse plekken.

THRIFT

14


MODE

Henrianne (20) Studente Product Design aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

D

FOTOGRAFIE: IRMA VAN DER KUIJL

€ 17,-

e tijd van veel geld uitgeven aan mijn kleding heb ik gehad. Op de middelbare school droeg ik alleen maar merkkleding. Bang om buitengesloten te worden negeerde ik mijn moeders breikunsten. Ik ging vaak in het diepste geheim naar outlets om daar zo min mogelijk uit te geven aan zo duur mogelijke kleding. Ik kon al die dure kleding namelijk niet betalen. Hoe de rest van mijn klasgenootjes dit deden is mij nog steeds een raadsel. Tegenwoordig heb ik veel meer te besteden maar is mijn merkwoede over. Mijn moeder breit er inmiddels dankbaar op los voor me. Ik bezoek graag tweedehands winkeltjes voor unieke items uit de jaren 90. Dat geldt ook voor deze blouse. Of eigenlijk, niet helemaal… Deze heb ik namelijk voor een euro gekocht in een winkel voor asielzoekers. Erg hè? Het geeft wel aan hoe ik ben veranderd.

15

TFIRHT


ARTIKEL

THRIFT

16


ARTIKEL

17

TFIRHT


MODE

STOREGASM

TEKST: AYSHA VAN EGMOND \\ FOTOGRAFIE: AYSHA VAN EGMOND

Marbles Vintage & Design

Where the real peeps buy the real stuff

Crisis in de portemonnee hoeft niet te resulteren in crisis in de kledingkast. Vintage is het nieuwe besparen! THRIFT behandelt iedere maand een hotspot om een storegasm van te krijgen. Op zo’n tien minuten loopafstand van Amsterdam Centraal ligt Marbles Vintage & Design. Drie jaar na de opening van deze vintage store aan de Haarlemmerdijk in 2010 opende Marbles Vintage & Design een tweede filiaal in de Nieuwe Hoogstraat in Amsterdam. En deze uitbreiding is met een reden. Marbles Vintage & Design levert vintage kleding voor zowel mannen als vrouwen. De collectie varieert van de jaren ’60 tot en met ’90 en wordt in goede staat verkocht voor een redelijke prijs. Je wordt geholpen door enthousiaste en geïnteresseerde vintage liefhebbers waarmee je vaak samen tot een mooi prijsje kan komen.

Ook verkoopt de store zogenaamde ‘restyle’ producten. Denk hierbij aan vintage Levi’s broeken waarvan de pijpen zijn afgeknipt tot shortjes en de kontzakken een azteken printje hebben gekregen.

Vintage kleding voor zowel mannen als vrouwen Ten slotte verkoopt Marbles Vintage & Design ook nieuwe producten zoals de kleding van het Madrileense merk Kling.

Een leuke bijkomstigheid is dat de store haar klanten en hun aankopen graag fotografeert en deze foto’s deelt op Facebook. Een leuke manier om marketing en bonding te combineren! Op deze Facebook pagina worden tevens regelmatig nieuwe voorraden gepost. Mocht het love at first sight zijn tussen jou en dat ene unieke vintage item, dan kan je het item reserveren door simpelweg onder de foto te reageren. Je kan dit item later ophalen in de winkel of laten verzenden naar je eigen adres.

Anders dan bij veel vintage stores ruikt Marbles Vintage & Design wél fris. De neus wilt immers ook wat.

Van jumpsuits tot leather jackets en van dr. Martens tot festival laarzen; Marbles Vintage & Design verkoopt het allemaal.

Haarlemmerdk 64, Amsterdam Tel. 020 626 2044

E-mail: marblesvintage@gmail.com Facebook: Marbles Vintage & Design

Gegevens Marbles Vintage & Design Nieuwe Hoogstraat 12, Amsterdam

THRIFT

18


19

tFIRHT


ETEN

IN

DE

VAN

PAN

TEKST: CORIENNE MERKENS\\ FOTOGRAFIE: IRMA VAN DER KUIJL

Maartje

THRIFT

20


ETEN

Wat eten we vandaag? Gevulde paprika! Het is echt heerlijk! Dus ik maak er niet te veel woorden aan vuil en zou zeggen: SMULLEN MAAR! Waar betaal jij je kosten van? Ik wil heel graag in Artis werken. Het lijkt me geweldig om elke ochtend een zeeleeuw een highfive te geven, omdat je zijn beste vriend bent. Ik sprong dan ook een gat in de lucht toen er een vacature open kwam. Helaas was het sollicitatiegesprek tijdens een van mijn tentamens. Omdat ik naar mijn tentamen ben gegaan, concludeerden ze bij Artis dat mijn motivatie te laag was. Ze moesten eens weten! Maar om op de vraag terug te komen: tot die tijd betalen pap en mam. Hoeveel besteed jij aan eten in de maand? Zo’n 8 euro per dag, dat komt dus neer op 240 euro in de maand. Dat is eigenlijk best veel als ik er zo over nadenk. Vooral als je bedenkt hoeveel leuke dingen ik met dit geld kan doen! Kon een mens maar zonder eten, dan had ik heel wat euro’s over!

Dus jij hebt nooit over ‘besparen op eten’ nagedacht? Nee, maar als ik bedenk dat ik 240 euro aan eten uitgeef, dan zou ik dat wel eens moeten doen. Misschien moet ik dat maar eens gaan proberen, jullie brengen mij nog is op ideeën!

‘Op de een of andere manier heb ik nooit kiekjes’ Eet je vaak alleen? Nee, dat probeer ik te voorkomen. Ik ben van mening dat je onder het eten met je tafelgenoten je dag bespreekt. Ik vind het altijd heerlijk om verhalen met elkaar uit te wisselen. Iedereen beleeft zijn dag zo anders! En als ik dan alleen eet, voelt dat altijd een beetje sneu zoals jullie misschien wel begrijpen.

Naam: Leeftijd: Woonplaats: Huisgenoten: Studie/jaar:

Maartje 20 jaar Amsterdam 2 jongens Gezondheid en leven, 1e jaar in Amsterdam Maandbesteding: 400 euro

Wat doe jij met kliekjes? Op de een of andere manier heb ik nooit kliekjes. Of ik kook heel lekker, of mijn vrienden zijn een soort vuilnisbakjes. Als er wel iets overblijft, bewaar ik dat. Maar dat ligt er dan ook weer aan of het lekker was. « Dankzij de pittige gehakt in de paprika komen je smaakpapillen weer helemaal tot leven. Probeer voor de frisheid ook eens wat feta kaas toe te voegen.

21

TFIRHT


ARTIKEL

THRIFT

22


ETEN

Favoriete gerecht? Vorig jaar ben ik op reis geweest naar Costa Rica. Daar ontmoette ik een jongen uit Israel die zei dat hij heel lekker kon koken. 10 minuten later stond er een heerlijke maaltijd op tafel. Ik weet niet meer precies hoe het heette, dus dat is een beetje vaag, maar het is een prutje van tomatensaus, spekjes en courgette. Dat breng je aan de kook en dan gooi je er nog 4 eieren doorheen zodat het een beetje hard wordt. Op het einde gooi je er een berg kaas overheen en dan begint het smulfestijn. Misschien is het eigenlijk heel vies, maar elke keer als ik het eet word ik ontzettend vrolijk omdat ik continue terug denk aan die reis.

Ondanks dat hij het naar mijn zeggen alleen heeft aangeraakt met zijn tong, heeft hij de hele dag op de wc door moeten brengen. Schuldig dat ik me voelde!

‘Elke keer als ik het eet word ik ontzettend vrolijk omdat ik dan terug denk aan mijn reis’

BENODIGDHEDEN

(4 personen) - Zakje geraspte kaas - Aardappelpuree - Gehakt (500 gram) - Zongedroogde tomaatjes - 4 paprika’s - Gemixte salade - Cherrytomaatjes - Feta kaas - Magnum brownie toetje

Keukenblunder? Haha, mijn huisgenoot is lactose intolerant. Eigenlijk is dit helemaal niet grappig, maar elke keer als ik het zeg zie ik hem weer die ene wrap naar binnen schranzen, omdat hij zo’n honger had… Direct daarna zie ik hem dezelfde wrap weer uitspugen. Ja, ik had een keer lekker voor hem gekookt en in al mijn enthousiasme had ik een bakje crème freche door de vulling gegooid.

23

TFIRHT


‘HOREN ERBIJ COVERSTORY

HET IDEE VAN

HOOFD

GING WEL EENS

DOOR MIJN THRIFT

24


N

COVERSTORY

H

et was precies 8 jaar gelden op de middelbare school. Ik had een grote zware schooltas op m’n rug die bijna de grond raakte. Ik viel nog net niet om. Tijdens deze periode was het enige wat ik wilde dragen merkkleding. Ik weet niet of dit kwam doordat al het andere lelijk was of omdat andere mensen het ook droegen? Het idee van ‘erbij’ horen ging wel eens door mijn hoofd. Ben je ineens stoer als je merkkleding draagt?

M

et je uiterlijk bepaal je tegenwoordig de indruk die je bij anderen achter laat. Je koopt kleding omdat je het leuk vindt, het lekker zit of omdat je het gewoon wilt hebben. Bij mij verschilt het heel erg wanneer ik om een merk geef of niet. Ik koop namelijk liever 5 shirtjes van 10 euro dan ééntje van 50 euro. Daarentegen zie je mij echt niet in nep Vans lopen en gaan G-star broeken nou eenmaal jaren langer mee.

‘Met de kleding die je draagt straal je uit wie je bent’ De periode van kijken en bekeken worden. Nu, 8 jaar later, denk ik hier niet meer aan. Nouja ik denk er anders over. Het gaat nu bij mij meer om dat het gewoon mooi is, lekker zit en dat kwaliteit van de kleding goed is. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat je met een nieuwe broek je fiets op springt en dat je broek scheurt op plekken waar je het liever niet zou willen. Bij broeken vind ik het belangrijk dat de kwaliteit goed is. Daar mag best wat extra’s voor betaald worden. Bij andere kledingstukken vind ik het belangrijk dat het er gewoon goed uit ziet. Of een shirt nou €5 euro kost of €30 dat maakt mij niet bijzonder veel uit. Al is het natuurlijk altijd fijn als een tof shirt weinig geld kost. Het gaat er niet om hoeveel geld kleding kost, als ik me er maar lekker in voel.

Dit betekent niet dat ik hier niet op probeer te besparen. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn vans via een Facebookpagina (Uitverkoop (NL)) over gekocht van een meisje die ze maar twee keer gedragen had. Ik had weer een paar nieuwe Vans en zij had €20,- om van te eten, zo hadden we er beiden profijt van! Dus merkkleding hoeft niet per se duur te zijn. Zelf ben ik een echte koopjesjager. Ik probeer zoveel mogelijk te kopen voor zo weinig mogelijk geld. Met de kleding die je draagt straal je uit wie je bent. En als je veel kleding hebt, kun je dit zelf leuk met elkaar combineren. Zo kun je er voor zorgen dat je kleding echt bij jou past, je geeft er gewoon je eigen draai aan.

25

TFIRHT


ARTIKEL ETEN

TEKST: CORIENNE MERKENS \\ FOTOGRAFIE: IRMA VAN DER KUIJL

Maaltijden onder de vijf euro

THRIFT

26


ARTIKEL ETEN

Benodigdheden: - 375 gram kipfilet - 1 (+- 750 gram) zak Oosterse wokmix - 1 pot (535 ml) milde tandoorisaus - 1 pak shoarmabroodjes - 125 ml crème fraîche - 30 gram peterselie - 3 eetlepels olie

OOSTERSE KIP TANDOORI

S

nijd de kip in reepjes, wok deze vervolgens in de olie in een wokpan. Verwarm de shoarmabroodjes volgens de gebruiksaanwijzing. Voeg de wokgroenten aan de kip toe en bak deze 5 minuten mee. Voeg de tandoorisaus toe. Zet het vuur uit en voeg de crème fraîche toe . Serveer het gerecht met fijngeknipte peterselie.

27 27

TFIRHT


ARTIKEL ETEN

Benodigdheden - 375 gram kipfilet - 300 gram penne - 1 courgette - 1 potje pesto (90 gram) - 125 ml crème fraîche

THRIFT

28

PASTA PESTO

B

ereid de pasta volgens gebruiksaanwijzing. Bak vervolgens de kip bruin en gaar. Snijd de courgette en bak deze 3 minuten mee. Voeg vervolgens de pesto toe. Zet het vuur uit en voeg de crème fraîche toe. Giet de pasta af en voeg de groente toe. Voeg zout/ peper naar smaak toe.


ARTIKEL ETEN

Benodigdheden: - 1200 gram kleine aardappeltjes (krieltjes) - 3 uien - 1 rode paprika - 10 zongedroogde tomaten - 2 eetlepels ontpitte groene olijven - 1 eetlepel kappertjes - 1 groentebouillonblokje - Olijfolie

AARDAPPELSALADE

W

as de aardappeltjes en kook ze in schil net niet gaar. Bak de 3 uien fijngesnipperd in een pan met olijfolie. Voeg hieraan de blokjes paprika toe. Kruid dit met peper en een verkruimeld groentebouillonblokje. Laat dit samen 10 minuten sudderen. Zet vervolgens het vuur uit en voeg de aardappeltjes eraan toe. Wanneer dit lauw geworden is, voeg je de zongedroogde tomaten, olijven en kappertjes toe. 29 29

TFIRHT


REIZEN

HELEMAAL NAAR DEN KLOTEN

TEKST: JESSE VAN KEKEN \\ FOTOGRAFIE: IRMA VAN DER KUIJL

Hè hè eindelijk vakantie! De zomer staat weer voor de deur, alhoewel er nog weinig van te merken is. De korte broeken kunnen weer bijna de kast uit getrokken worden. Voor de meeste is het bijna zomervakantie. Eindelijk vrije tijd en weg van het drukke schoolleven. Tijdens deze vrije periode is het natuurlijk heerlijk om even weg te gaan naar een andere land, lekker op vakantie. Voor studenten met niet al te veel geld kan dit nog wel eens wat problemen opleveren. Dit is nergens voor nodig, want er zijn genoeg goedkope vakantie bestemmingen. Denk hierbij aan vakantie in eigen land, studentenvakanties en een vakantie in een all-inclusive resort.

THRIFT

30


REIZEN

Uit een enquête van NBTC-NIPO blijkt dat in 2013, 27% van de Nederlanders, verwacht thuis te blijven tijdens de zomervakantie. Door de crisis zijn mensen genoodzaakt om minder geld aan vakanties uit te geven of helemaal niet te gaan. Maar een vakantie hoeft helemaal niet duur te zijn. Om een zo goedkoop mogelijke vakantie te boeken kun je het best of helemaal in het begin van de zomervakantie te gaan óf helemaal aan het eind. Dit kan soms wel honderden euro’s schelen.

«

Studenten vakanties Iedereen kent de reisorganisaties GOGO, X-travel en Husk. Deze organisaties organiseren speciaal vakanties voor de studenten. Ze gaan allemaal naar bekende vakantie bestemmingen zoals Albufeira,

te rekenen is toch heerlijk. Dit zijn echt vakanties om lekker te relaxen en bij te komen van het drukke leven. Het grote voordeel van op vakantie gaat naar een allinclusive park, is dat je van tevoren weet hoeveel geld je kwijt bent. Je komt achteraf nooit voor verrassingen te staan. Kamperen Niet zoveel luxe nodig? Een goedkope manier van op vakantie gaan is kamperen. Schaamteloos met je toiletrol onder je arm over de camping lopen. De mensen zijn meestal erg behulpzaam. Ze lenen je spullen die je vergeten bent en helpen je met je tent opzetten. Contacten leggen op de camping is erg gemakkelijk, hierdoor is er altijd veel gezelligheid. Een echte studenten bezigheid in de zomer is natuurlijk

‘Een goedkope manier van op vakantie gaan is kamperen. Schaamteloos met je toiletrol onder je arm over de camping lopen.’ Chersonissos, Lloret de Mar etc.. Ze spelen direct in op de behoeften van de jongeren. Kroegentochten, partyboot tochten en korting op discotheken en drank zijn enkele voorbeelden. Het leuke van deze georganiseerde reizen is dat je samen met leeftijdsgenoten daar bent. De hele dag op het strand uitbrakken en s’ avonds weer de discotheek in is wat deze jongeren willen en wat ze hier krijgen. De prijs-kwaliteitverhouding is prima en er zijn veel mogelijkheden voor leuke groepsactiviteiten. All inclusive vakanties Kolossale parken in ‘the middle of nowhere’ vol met tennisbanen, meerdere zwembaden, volledige waterparken, pretparken en eten overal waar je kijkt. Hotels die lijken op de Titanic, je kan het zo gek niet bedenken. Eten en drinken zoveel je wilt zonder af

barbecueën. Op campings is dit meestal wel mogelijk. Gezellig samen met z’n allen om de bbq heen. Voor studenten is kamperen een goedkope en leuke vakantie. Vakantie in eigen land Maakt het voor jou niet zoveel uit waar je heen gaat, als je maar gezellig met je vrienden kan zijn? Ga dan lekker op vakantie in eigen land. Een huisje huren op een bungalowpark, appartement aan het strand, lekker naar de schiereilanden of op stedentrip in eigen land. Ook in eigen land is er genoeg te doen. De voordelen van in eigen land op vakantie gaan zijn dat je bijvoorbeeld gratis of met 40% korting kan reizen met het ov. Je hoeft geen geld om te wisselen en je kan lekker in je eigen taal praten. Het enige waar je nooit verzekerd van bent in Nederland is natuurlijk het weer.

31

TFIRHT


ARTIKEL

Where the MAGIC happens

De magie van het inrichten. THRIFT neemt een kijkje in de kamer van Senna. TEKST: AYSHA VAN EGMOND \\ FOTOGRAFIE: IRMA VAN DER KUIJL

THRIFT 32 THRIFT 32


ARTIKEL

33 33

TFIRHT TFIRHT


LIFESTYLE

1

THRIFT

34


LIFESTYLE 3

2

1 2 3

“Deze stoel heb ik van mijn oma gekregen. En mijn oma heeft ‘m weer gekregen van haar moeder. Bij ontvangst werd mij nadrukkelijk verteld dat het de bedoeling is dat ook ik deze stoel doorgeef aan mijn eventuele kroost. De stoel zwerft al jaren door de familie en dit wilt mijn oma graag zo houden. Mijn oma zei tegen me dat als er ooit brand zou uitbreken in mijn kamer ik alleen die stoel moest meenemen. Want het is zo’n lekker handzaam ding…” “Toen ik net in mijn kamer kwam was deze nog heel leeg. Ik wilde iets leuks doen met de muur, dus besloot ik kaarten op te hangen. Het is een goedkope manier van versiering want kaarten kosten weinig tot niets. Steeds meer mensen gingen kaarten voor mij verzamelen of ze naar me opsturen. Ik kreeg zelfs een penvriend! Zo blijft mijn muur op een hele persoonlijke manier in beweging. En als m’n muur vol raakt ga ik gewoon verder op het plafond.” “Ik, als drukke student, zet graag op een rijtje wat ik allemaal nog moet doen. Want meestal is dit veel. Te veel om te onthouden. En als ik eenmaal een taak heb voltooid hou ik ervan om het af te strepen. Zowel in m’n hoofd als op papier. Maar toen ik schoolbordverf tegenkwam bedacht ik me dat ik dit ook wat groter kan afbeelden. En wel op m’n muur! Zodra ik mijn kamer in kom of wakker word zie ik gelijk wat ik nog moet doen of wat ik absoluut niet mag vergeten. Ik kan er onmogelijk omheen. Het is een geweldig geheugensteuntje voor de drukke student!” 35

TFIRHT


ARTIKEL

THRIFT

36


TECHNOLOGIE

TECHNOLOGISCH

TEKST: JESSE VAN KEKEN

Evernote: online post-its

BRON: Evernote website

Heb jij ook nooit de juiste benodigdheden bij je om goede ideeën vast te leggen, te bewaren of te delen met anderen? Dan kan « Evernote wel eens de ideale oplossing zijn voor jou.

37

TFIRHT


TECHNOLOGIE

Evernote is een online cloud service waarmee je via een website, een desktop applicatie en een mobiele applicatie je notities, documenten, audiofragmenten en foto’s overzichtelijk kan opslaan en overal kan bekijken. HOE WERKT HET Evernote werkt met het zogeheten notitieboek, vergelijkbaar met foto albums. Zo kan je opgeslagen notities goed ordenen en gemakkelijk terug vinden. Doordat je tags toe kan voegen aan je notities wordt het nog overzichtelijker. Berichten met deze tags worden aan elkaar verbonden en zijn hierdoor gemakkelijk terug te vinden. Bij het maken van een notitie zijn ook een aantal extra opties. Zo kan je checkboxes toevoegen en deze aanvinken zodra je bijvoorbeeld iets hebt gevonden van je boodschappenlijstje. In de notities is het ook mogelijk om een foto toe te voegen. Om de zoek ervaring te verbeteren heeft Evernote tekstherkenning in plaatjes. Evernote herkent de teksten en hier kan ook op gezocht worden. Aan de notities kan ook een plaats worden gekoppeld. Via een wereldkaart kan je zien welke notities aan welke plaats zijn gekoppeld. Alle notities zijn te delen via de bekende social media Facebook, Twitter, LinkedIn en zijn te versturen via de email. DE VERSCHILLENDE APPARATEN De gemaakte notities zijn via verschillende manieren te bereiken. Via de website, de desktop applicatie en via de mobiele app. Voor Windows en Mac OS X zijn desktop applicaties beschikbaar. Dit programma synchroniseert met de online cloud van Evernote. Het verschil tussen de desktop versie en de online versie is duidelijk te merken in de snelheid. De online software moet iedere keer de notities ophalen uit de cloud waar de desktop applicatie de notities synchroniseert en opslaat. De grotere notities met foto’s worden veel sneller geladen en de zoekfunctie werkt in vergelijking met de online software sneller. De mobiele applicatie is beschikbaar voor Iphone, Ipad, Ipod Touch, Android, Blackberry en de Windows Phone. De mobiele applicatie werkt hetzelfde als de desktop versie. De notities worden gesynchroniseerd met de telefoon en zijn snel te openen en op te zoeken.

THRIFT

38

EVERNOTE APPS In combinatie met Evernote notities heeft Evernote een aantal applicaties die allemaal gekoppeld kunnen worden aan de cloud. Evernote Food, Hello en Peek zijn een aantal voorbeelden. Met Evernote Food kan je recepten en restaurants zoeken. Restaurants kan je zoeken op soort eten en in welke plaats. De restaurants kunnen opgeslagen worden en deze zullen automatisch bij jouw notities verschijnen. Ben je op zoek naar een speciaal gerecht dan kan je zoeken in het receptenboek. Heb je een lekker recept gevonden dan kan je deze opslaan in je persoonlijke kookboek. Zodra er een recept in het kookboek aanwezig is synchroniseert Evernote Food direct met de cloud. Het recept is nu zichtbaar bij alle andere notities. GRATIS VS. PREMIUM Met de gratis versie beschik je over 60 MB wat je per maand kan uploaden. Dit is goed voor bijvoorbeeld zo’n 30000 tekst notities of 60 audio notities of 400 foto’s, gemaakt met een telefoon. Ruim voldoende om kennis te maken met Evernote. Ben je een actief gebruiker van Evernote en heb je maandelijks niet genoeg aan 60 mb dan kan je premium gebruiker worden. Om premium gebruiker te worden betaal je USD 5,00 per maand of USD 45,00 per jaar. Het upload limit van 60 MB zal naar 1 GB gaan. Andere handige voordelen van een premium gebruiker zijn offline notitieboeken, snellere ondersteuning bij vragen, 100 mb per notitie ( bij gratis gebruikers is dat 25 mb per notitie), zoeken naar tekst in PDF bestanden en andere premium gebruikers de toegang geven tot jouw notities en aanpassingen kunnen doen. Ideaal voor projectgroepen. EINDOORDEEL Evernote maakt post-its en aantekenblokken volledig overbodig. Met Evernote kan je alles overzichtelijk opslaan en gemakkelijk terug vinden. De uitstekend werkende zoekfunctie in combinatie met de tags en de automatische tekstherkenning in foto’s zijn gemakkelijk in gebruik. De mogelijkheid om Evernote te gebruiken op verschillende apparaten maakt het erg aantrekkelijk. Met Evernote kan je overal gebruik kunnen maken van jouw persoonlijke notities. En door de verschillende aansluitende Evernote apps wordt het erg divers. Altijd en overal jouw notities vastleggen, opnemen en bekijken!


ARTIKEL

39

TFIRHT


TECHNOLOGIE

Web&Apps

TEKST: JESSE VAN KEKEN

Online besparen Een portie digitaal voer speciaal voor de student

Scoupy Flink wat geld besparen op je dagelijkse activiteiten? Scoupy kan jou hier mee helpen! De leukste kortingsbonnen bij jou in de buurt. Denk hierbij aan kortingen op kleding, meubels, drankjes en knipbeurten. Dit is allemaal ondergebracht in een frisse en gratis applicatie. Je kan coupons selecteren die bij jou in de buurt zijn, in specifieke plaatsen, online en je kan zoeken op trefwoorden. Coupons zoeken op de website, facebook of op je smartphone. Met een account kan je coupons vanaf je computer doorsturen naar je applicatie. Zo kan je hem gelijk gebruiken zodra je in de winkel staat. Als je een leuke actie gevonden op je smartphone, bijvoorbeeld gratis red bull bij wodka, dan kan je hem scoren door middel van een slider. Direct verschijnt er een kortingscode die je bij de kassa kan laten zien. Zo kan je direct gebruik maken van jouw geclaimde coupon. Slide en scoor korting!

THRIFT

40

Groupon Het wereldwijde bekende Groupon, heeft een groot scala aan aanbiedingen. Van etentjes tot Spaanse cursus in Spanje en van tandheelkunde tot rijlessen. Groupon heeft het allemaal. Doordat het bereikbaar is via de website en de gratis applicatie zijn de acties erg toegankelijk. De aanbiedingen zijn maar tijdelijk beschikbaar. Of er is maar een beperkt aanbod of hij loopt voor een bepaalde tijd. Je moet er dus snel bij zijn. Met kortingen die kunnen oplopen tot wel 70%. Groupon biedt in vele grote Nederlandse steden zoals, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, acties aan die erg aantrekkelijk zijn voor studenten die wel eens wat leuks met hun vrienden willen doen. Voor een fractie van de normale prijs kan er volop genoten worden van het ruime aanbod van de Groupon acties.

Daghap.nl Ben jij het ook wel eens zat om elke keer maar van die karige maaltijden te eten? En toch niet veel willen uitgeven aan een lekkere maaltijd? Check dan eens Daghap.nl. Hoewel de website niet erg gelikt is, is hij erg handig voor het vinden van goedkope maaltijden bij jou in de buurt. Hoofdgerechten kosten maximaal €10 en meer gangen menu’s kosten maximaal €12,50. Zo weet je altijd waar je aan toe bent. De website werkt erg gemakkelijk. Selecteer de stad waar je wilt eten, kies een datum en je krijgt direct een waslijst aan restaurants. Met informatie over de actie, de prijs, telefoonnummer en het adres ben je direct goed geïnformeerd. Een kwestie van een restaurant uitzoeken, de fiets op en genieten van een goedkope, voedzame en lekkere maaltijd. «


TECHNOLOGIE

Ikgeefweg.nl Een arme student een plezier doen met jouw spullen die je toch nooit meer gebruikt. Helemaal gratis. Beter kan toch niet? Een initiatief dat ongeveer een half jaar geleden gestart is, ikgeefweg.nl. Banken, fietsen, bureaus, bedden en kleding zijn al enkele producten die zijn aangeboden onder het mom van #meestsocialeappvannederland. Producten kunnen nu alleen nog maar aangeboden worden via de facebook pagina van ikgeefweg. De initiatiefnemers van dit concept zijn momenteel druk bezig met het ontwikkelen van een applicatie voor Iphone, Android en Windows Phone. Hou de facebook pagina goed in de gaten en misschien vindt jij iets waar je geen geld voor hebt en nu gratis kan krijgen. Faith in humanity has been restored.

Aktiefonline.nl Shit, weer alleen maar meuk bij de kringloopwinkel. Herkenbaar? Met de website aktiefonline.nl hoef je de deur niet meer uit om 2e hands spullen te kopen. Aktiefonline is met 4 vestigingen, hĂŠt kringloopbedrijf in de Achterhoek. Wat handig is, is de online web shop. Zie je bijvoorbeeld een leuk servies, dan is het enige wat je hoeft te doen een email sturen dat je hem graag wilt kopen. De mensen van Aktiefonline kijken dan of het product nog beschikbaar is. Is het product nog leverbaar dan ontvang je per email een factuur en na betaling wordt het artikel geleverd aan huis. Ook is het mogelijk om het product te reserveren. Zo kan je naar de desbetreffende winkel gaan, het product bekijken en voldoet het aan jouw eisen, het product kopen.

ABN Amro City Guide Je staat in een voor jou onbekende stad en je bent op zoek naar een lekker restaurant en een leuke kroeg om de avond door te komen. Je weet niet waar je moet zoeken. Dan kan de gratis ABN Amro City Guide app jou hier mee helpen. De app heeft een 12 steden in zijn assortiment waaronder Utrecht, Amsterdam en Delft. Zodra je een stad heb gekozen kom je in een overzichtelijke digitale omgeving. Direct zichtbaar is de agenda voor speciale feestjes. Verder heb je de keuze om leuke kroegen, daghappen, drankwinkels en bioscopen op te zoeken. Heb je een leuk restaurant gevonden dan kan je er wat meer informatie over lezen en de recensies van andere bezoekers bekijken. Ook heb je direct toegang tot een kaart, routebeschrijving, website en de mogelijkheid om direct te bellen. Heb je er een leuke avond gehad dan kan je naderhand de kroeg beoordelen en een recensie schrijven. Nooit meer een saaie avond in een onbekende stad met de ABN Amro City Guide app.

41

TFIRHT


ARTIKEL

THRIFT

42


ARTIKEL ETEN

DE KOST DIE WEINIG KOST

TEKST: JESSE VAN KEKEN \\ FOTOGRAFIE: IRMA VAN KUIJL

Eten in Utrecht Elke maand zoekt THRIFT de leukste en goedkoopste restaurants in een stad. Deze maand is Utrecht aan de beurt. In deze stad met ruim 64.000 studenten zijn vele leuke eetgelegenheden. Wij hebben deze vier restaurants uitgekozen waar lekker en goedkoop gegeten kan worden. Florin Op maandag en dinsdag zijn de studentenmenu’s bij Florin maar €6. Denk hierbij aan luxe hamburgers, lasagne en saté. Er is voldoende keuze tussen vlees, vis en vegetarisch. Prijzen van andere hoofgerechten komen niet boven de €15. Dit restaurant wordt druk bezocht door studenten voor zowel de lunch als het diner. Het is dus altijd gezellig. De prijs-kwaliteitverhouding is zeer goed. Voor een simpele en niet al te dure hap ben je hier aan het goede adres.

Gras van de buren Bij Gras van de buren houden ze niet van ingewikkelde prijzen. Je hebt de €5 lunch en €15 drie gangen diner. Daarnaast zijn er nog wat andere combinaties mogelijk voor de lunch, hier betaal je maximaal €7 voor. De verschillende lunches bestaan uit wat eten en wat drinken. Denk hierbij aan carpaccio in combinatie met koffie, thee of fris voor maar €5. Ook volop keuze bij het drie gangen diners. Met vijf voorgerechten, negen hoofdgerechten en vier toetjes is er voor ieder wat wils.

De oude Muntkelder Een oer-Hollands pannenkoek op zijn tijd is natuurlijk heerlijk. Bij De Oude Muntkelder ben je dan aan het goede adres. Ze hebben goed ingespeeld op de behoeften van de student, veel eten voor weinig geld. Zo kan je op maandag en dinsdag voor slechts €10,50 onbeperkt pannenkoeken eten. Naast de meer dan verschillende 80 pannenkoeken worden er ook omeletten geserveerd. Als de zon schijnt worden de tafels buiten gezet en kan er lekker gegeten worden aan de oude gracht.

Mick O’Connell ...If you’re looking for great fun, tasty food and friendly service... You’ve found the right place! Zo luidt de slogan van Mick O’Connell Irish Pub And Reasaurant. Op maandag, dinsdag en woensdag heb je hier de Meal Deal voor €6,50. De andere gerechten zijn niet duur, vanaf €5 heb je al een hoofdgerecht. Met vlees, vis, en vegetarisch is er voldoende variatie. Wat deze pub zo leuk maakt is dat je er ook kan darten, poolen en genieten van een Guinness biertje.

43

TFIRHT


ARTIKEL

THRIFT

44

Thrift Magazine - 1  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you