Page 1

www.worldofwildlife.nl

Risso Dolfijnen Dolfijnen Project (Azoren) Risso Dolphin Project (dolfijn)

0


www.worldofwildlife.nl

Bij het Risso Project staat onderzoek naar het leven van de Risso’s dolfijn (ook wel grijze dolfijn of Gramper genoemd) centraal. Onder leiding van de Nederlandse Karin Hartman startte Nova Atlantis in 2000 het Risso Project op de Azoren, een eilandengroep in de Atlantische oceaan. Het Risso Project heeft drie doelstellingen: onderzoek, bescherming en educatie.

Nova Atlantis Nova Atlantis doet vanaf 2000 onderzoek naar het sociale gedrag van de Risso dolfijn langs de zuidkust van het eiland Pico, een van de 9 eilanden van de Azoren. De baai van Ribeiras, het werkgebied van Nova Atlantis, heeft de afgelopen tien jaar bewezen de ideale plaats te zijn voor het lange termijn onderzoek naar de Risso's dolfijn. In de loop der jaren zijn er door Nova Atlantis 1100 Risso’s dolfijnen in de ID fotocatalogus opgenomen. Met 200.000 foto’s vormt dit de grootste database van Risso's dolfijnen ter wereld. Het Risso’s Dolphin Research Center is een informatieve ontmoetingsplaats waar biologen en studenten werken om de natuur op en rond de Azoren te onderzoeken en te behouden.

Risso Dolphin Project (dolfijn)

1


www.worldofwildlife.nl

Locatie project

Risso Dolfijnen project

Risso Dolphin Project (dolfijn)

2


www.worldofwildlife.nl

De leefomgeving De Azoriaanse wateren vormen een habitat voor 10 dolfijnsoorten, waaronder de tuimelaar, de gewone dolfijn en de Risso’s dolfijn. Vooral in de zomermaanden komen deze schitterende dieren in groepen samen om te jagen, te paren en hun jongen groot te brengen. Vanaf het land zie je een speels spektakel als de dolfijnen hoog boven het water uitspringen. Walvistoerisme speelt een zeer belangrijke rol in de bescherming en het behoud van walvissen en dolfijnen. Veel mensen die deze bijzondere dieren in het wild hebben gezien, worden zich bewust van de noodzaak van goede beschermingsmaatregelen voor de walvisachtigen en hun habitat. Walvissen en dolfijnen zijn gevoelige dieren met een sterk ontwikkelde sociale organisatie en complexe gedragspatronen.

De Azoren Gelegen in de azuurblauwe Atlantische oceaan op 1500 km uit de kust van Portugal liggen 9 vulkanische eilanden die samen de Azoren vormen. Er hangt een mysterieuze waas rond deze eilandengroep met hun ontzagwekkende berglandschappen, een overvloed aan exotische bloemen, planten en bomen en betoverende kratermeren. Maar de zee rond de Azoren herbergt het grootste wonder: namelijk de verblijfplaats van ten minste 25 verschillende soorten dolfijnen en walvis-soorten. Ook zwaardvissen, barracuda’s, verschillende soorten haaien, morenen en tonijn komen hier

Risso Dolphin Project (dolfijn)

3


www.worldofwildlife.nl

veel voor. Dit komt door de opwelling van voedselrijke diepzee stromingen. Hierdoor vormt het gebied een rijke oase in de voedselarme open oceaan.

Bezoek het Risso Project Naast dat het Risso’s Dolphin Research Center open is voor bezoekers, organiseert Nova Atlantis 6 dagen durende expedities, waarbij de dagen in het teken staan van walvissen en dolfijnen. Tijdens de tochten per boot ontmoet je verschillende groepen dolfijnen en walvissen, waarbij er een goede kans is om bultruggen en zelfs de blauwe vinvis te zien. Een onvergetelijke ervaring.

Risso Dolphin Project (dolfijn)

4


www.worldofwildlife.nl

De dolfijn Er is geen in het wild levend dier dat meer geliefd is dan de dolfijn. Dankzij het speelse en zachtaardige karakter en de gekromde bek die lijkt op een glimlach, heeft de dolfijn grote aantrekkingskracht op mensen. Dolfijnen zijn erg sociale dieren die graag in elkaars gezelschap zijn. Ze leven in groepen van soms honderden dolfijnen. Het lichaam van de dolfijn is perfect om met hoge snelheid te zwemmen op zoek naar voedsel. Sommige soorten zijn zelfs zo snel dat ze daardoor nagenoeg geen natuurlijke vijanden hebben. Dolfijnen zijn zeer intelligent en sociaal en hebben grotere hersenen dan de mens. Ze eten 6 tot 8 kilo vis per dag. Omdat dolfijnen adem moeten halen komen ze naar de oppervlakte. Dolfijnen laten zich graag meevoeren op de golven van de branding of een boot. Ze springen vaak boven het water uit. Dit heeft diverse functies. Zo kunnen ze door naar vogels te kijken zien waar vis zit, is het een vorm van communiceren en kunnen ze extra vaart maken en vaak is het gewoon om te spelen. Er zijn 34 soorten dolfijnen. De bekendste zijn de tuimelaar, de gewone dolfijn en de grijze dolfijn. Maar ook de orka, ook wel zwaardwalvis genoemd, is een dolfijnensoort. De kleinste dolfijnensoort wordt 1,2 meter lang en weegt 40 kilo, terwijl de orka tot 9 meter lang kan worden en 4.500 kilo kan wegen. De bekendste dolfijnensoorten worden tussen de 1,5 en 4 meter lang en wegen tussen de 80 en 650 kilo. Dolfijnen komen in alle wereldzeeĂŤn voor, maar per soort kan het leefgebied erg verschillen. Sommige dolfijnen leven in een vast gebied, terwijl anderen door de zeeĂŤn trekken. Door lucht uit het spuitgat boven op zijn kop te persen maakt de dolfijn het herkenbare geluid. Deze klikjes werken onder water als sonar. Het geluid kaatst terug naar de dolfijn en wordt opgevangen in de karakteristieke bult op het voorhoofd. Dit bolle orgaan wordt ook wel de meloen genoemd en dient voor actieve echolocatie. Zo weet een dolfijn de exacte locatie van bijvoorbeeld een vis te vinden.

Risso Dolphin Project (dolfijn)

5


www.worldofwildlife.nl

Factfile tuimelaar dolfijn (Tursiops truncatus) Indeling Klasse: Orde: Familie:

Zoogdieren Walvissen (Cetacea) Dolfijnen (Delphinidae)

Kenmerken Uiterlijk: Voedsel: Leeftijd: Lengte: Gewicht: Mobiliteit:

Robuust gestroomlijnd lijf met borst-, rug- en staartvin Carnivoor. Vissoorten, inktvis, garnalen en krill 30 jaar 175 tot 400 centimeter 90 tot 650 kilo snelheid tot 30 km/u

Leefgebied Verspreiding: Alle koude, gematigde en tropische wateren Leefomgeving: Zowel in kustgebieden als op volle zee. Sommige vaste verblijfplaats anderen migreren Leefwijze: Groepen van 20 tot honderden groot Voortplanting Volwassen: Vrouwtjes 6 tot 10 jaar, mannetjes 9 tot 13 jaar Nakomelingen: Elke 2 tot 3 jaar ĂŠĂŠn kalf Draagtijd: 12 maanden Zoogtijd: 18 maanden IUCN status: Niet zorgelijk

Leefgebied

Relatieve grootte

Risso Dolphin Project (dolfijn)

6


www.worldofwildlife.nl

Hoe ziet de dolfijn eruit? De tuimelaar heeft een robuust gestroomlijnd lijf waardoor ze met een snelheid tot 30 km per uur kunnen zwemmen. Ze zijn zwart of donkerbruin op de rug en hebben een lichte buik. Ze hebben drie typen vinnen. De borstvinnen (flippers) om te sturen, de rugvin zorgt voor stabiliteit en de staartvin voor de voortbeweging. Ze ademen door het spuitgat boven op het hoofd. Deze wordt onder water afgesloten door een krachtige klep. Bij het uitademen lijkt het of de dolfijn water spuit. Dit wordt veroorzaakt door het temperatuurverschil tussen de uitgeademde lucht en de omgevingstemperatuur.

Beschrijving van de dolfijn De tuimelaar zwemt zo snel dat ze daardoor nagenoeg geen natuurlijke vijanden hebben. Door de gekromde bek lijkt het of ze altijd glimlachen, maar dit uiterlijk zegt niets over de gemoedstoestand. Dolfijnen zijn zeer intelligent en sociaal en hebben grotere hersenen dan de mens. Door lucht uit het spuitgat boven op zijn kop te persen krijg je het herkenbare geluid van een dolfijn. Deze klikjes werken onder water als sonar. Het geluid kaatst terug naar de dolfijn en wordt opgevangen in de karakteristieke bult op het voorhoofd. Dit bolle orgaan wordt ook wel de meloen genoemd en dient voor actieve echolocatie. Zo weet een dolfijn zelfs in het donker de exacte locatie van bijvoorbeeld een vis te vinden.

Korte feiten − − − −

Dolfijnen hebben grotere hersenen dan de mens Voor iedere dolfijn die ze roepen hebben ze een ander fluitgeluidje Dolfijnen gebruiken gereedschap, zoals sponzen om hun neus te beschermen bij het jagen Dolfijnen hebben een therapeutische werking op mensen Op een blikje tonijn kun je vaak zien of deze dolfijnvriendelijk is gevangen.

Risso Dolphin Project (dolfijn)

7

Projectinformatie Risso Dolphin Project  

Projectinformatie Risso Dolphin Project