Page 1

www.worldofwildlife.nl

Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary (Oeganda) Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary (chimpansee)

0


www.worldofwildlife.nl

In het oost Afrikaanse land Oeganda leven naar schatting zo’n 3.000 chimpansees onder strenge wettelijke bescherming. De betrokkenheid van de overheid is groot. In de afgelopen jaren werden door overheidsfunctiona-rissen zo’n 50 jonge chimpansees, vaak in erbarmelijke toestand, in beslag genomen. Het was echter moeilijk om deze chimpansees ergens op te vangen. Dankzij de inspanningen van Jane Goodall werd in 1994 het eerste beschermingsgebied ingericht, het “Chimpanzee Island one” op het eiland Isinga in het Edward meer. Dit eiland bleek al snel te klein voor het groeiend aantal chimpansees dat werd opgevangen. In 1997 werd na moeizame onderhandelingen het Ngamba Island aangekocht. Ngamba is een eiland dat ligt in het Victoriameer op ongeveer 25 kilometer van de plaats Entebbe. Het eiland is 40 hectare groot en voor 90% begroeid met bos, waardoor dit ideaal is om ongeveer 40 chimpansees op te vangen en in alle rust in hun natuurlijke omgeving te laten leven.

Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary (chimpansee)

1


www.worldofwildlife.nl

Locatie project

Ngamba Island

Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary (chimpansee)

2


www.worldofwildlife.nl

De bouw van het opvangcentrum Er werd een groot verblijf gebouwd met afzonderlijke slaapruimtes. De opgevangen chimpansees zijn vaak gewend aan kleine onderkomens en hebben dit dus gedurende hun gewenningsperiode nodig. Het 3 hectare grote kamp werd verder ingericht met onderkomens voor de medewerkers en een uitkijkpost en is met een hoog hek afgesloten van de rest van het eiland. In 1999 werd Ngamba Island officieel als natuurreservaat geopend. Inmiddels leven er 45 chimpansees op Ngamba Island. Het opvangcentrum zit eigenlijk vol. Er wordt gezocht naar een oplossing voor de chimpansees die in de toekomst opgevangen moeten worden.

Chimpanseeweesjes Op Ngamba Island komen chimpanseeweesjes terecht, die slachtoffer van de illegale handel zijn, maar ook volwassene dieren uit bijvoorbeeld circussen kunnen hier worden opgevangen. De chimpansees leven hier samen in groepen onder toezicht van ervaren en betrokken verzorgers. Doordat de apen vaak getraumatiseerd zijn en echt chimpanseegedrag nog maar moeilijk leren, zullen ze nooit meer volledig onafhankelijk van mensen kunnen leven. Daarom blijven de chimpansees ook als volwassenen op het opvangcentrum. Ze leven in zoveel mogelijk vrijheid in gebieden met natuurlijke grenzen.

Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary (chimpansee)

3


www.worldofwildlife.nl

De locale bevolking Ngamba Island Sanctuary probeert de lokale bevolking zoveel mogelijk bij het project te betrekken en voor te lichten. Binnen afzienbare tijd zal elk opvangcentrum beschikken over zijn eigen educatiecentrum voor behoud van chimpansees, zodat in het bijzonder de jeugd meer kan leren over deze wonderbaarlijke dieren. Daarnaast bieden de opvangcentra zoveel mogelijk werkgelegenheid voor de lokale bevolking als maar enigszins mogelijk is. Groente en fruit voor de chimpansees worden lokaal ingekocht, zodat de economie ter plaatse gesteund wordt. Ecotoerisme Ngamba Island is open voor bezoek. Het toerisme in Oeganda neemt gestaag toe. Als de politieke situatie rustig blijft zal dit een belangrijke inkomstenbron voor de lokale bevolking worden. Dit alternatief zal een belangrijke rol kunnen gaan spelen bij het voortbestaan van de chimpansee in Oeganda. In 2009 is er door Jane Goodall Instituut Nederland een bedrag van € 14.000 overgemaakt aan Ngamba Island. Dit bedrag is in zijn geheel door adoptieouders bij elkaar gebracht. Het bestaande hekwerk was hard aan versteviging toe, want het bleek niet bestand tegen de kracht en vindingrijkheid van chimpansees Mawa en Asega, die een aantal keer zijn uitgebroken. Het gaat om het hekwerk rondom de zogenaamde “outside enclosure”, het terrein tussen het bos en het nachtverblijf. De benodigde materialen moesten vanuit Kenia worden geïmporteerd en bouwspecialisten werden ingehuurd. Eind 2009 was het hekwerk klaar. Dusdanig verstevigd dat het nu veilig en stevig is. De ontsnappers Mawa en Asega kunnen nu niet meer zomaar van het terrein af, maar wel weer lekker naar buiten.

Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary (chimpansee)

4


5

www.worldofwildlife.nl

De Chimpansee De chimpansee is een Afrikaanse mensaap. Samen met zijn nauwe verwante, de Bonobo, wordt hij beschouwd als de nauwste nog levende verwante van de mens. Hun DNA komt voor 98% overeen met dat van ons. Ook het gedrag van een chimpansee lijkt zeer op die van een mens. Chimpansees zijn heel sociale dieren, die veel moeten leren en dus ook een lange opgroei periode hebben. Daarnaast vormen chimpansees coalities en vrienden. Een volwassen chimpansee heeft een lengte van 1,2 tot 1,7 meter cm en een lichaamsgewicht van ongeveer 35 tot 65 kg. Een chimpansee heeft lange armen met een spanwijdte van 2,7 m. De schouders en armen van een chimpansee zijn zeer gespierd. Met zijn krachtige armen kan hij in een boom van tak naar tak slingeren. Hij loopt meestal op handen en voeten, en gebruikt de voetzolen en de knokkels van de handen om zich voort te bewegen. Lopen op twee poten gebeurt alleen als de voorpoten al ergens anders voor worden gebruikt, bijvoorbeeld het dragen van voedsel of voorwerpen. De chimpansee komt voor in oerwouden in Centraal-, Oost- en WestAfrika. Hij leeft voornamelijk in open wouden en regenwouden, maar is ook te vinden in bergbossen en bossavannes. De schattingen over het aantal nog in het wild levende chimpansees lopen uiteen. Volgens sommige deskundigen zouden er nog 150.000 tot 200.000 over zijn, volgens andere nauwelijks 100.000. Een eeuw geleden waren er misschien nog 2 miljoen.

Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary (chimpansee)

5


www.worldofwildlife.nl

Factfile chimpansee (Pan Troglodytes) Indeling Klasse: Orde: Familie: Kenmerken Uiterlijk: Voedsel: Leeftijd: Lengte: Gewicht:

Zoogdieren (Mammalia) Primaten (Primates) Mensapen

Grote mensaap met lange gespierde armen en tenen Fruit, bladeren, noten, schors, insecten, vogeleieren, soms ook kleinere apen, vogels en zwijnen 45 jaar 120 tot 170 centimeter 35 tot 65 kilo

Leefgebied Verspreiding: West- en Centraal Afrika Leefomgeving: Bergbossen, dichte oerwouden en halfopen savannen Leefwijze: Leven in (familie)groepen van 15 tot 50 dieren Voortplanting Volwassen: Circa 12 jaar Nakomelingen: Elke 4 jaar 1 jong Draagtijd: 8,5 maand Zoogtijd: 3 jaar IUCN status: Bedreigd

Leefgebied chimpansee

Relatieve grootte

Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary (chimpansee)

6


www.worldofwildlife.nl

Hoe ziet de chimpansee eruit Chimpansees hebben net als de andere mensapen geen staart. De billen zijn helemaal bloot, dit is met name goed te zien bij vruchtbare vrouwtjes. Ze krijgen dan een roze zwelling op hun billen, waarmee ze een grote aantrekkingskracht hebben. Omdat chimpansees geen haar op hun gezicht hebben is duidelijk te zien dat er, net als bij de mens, verschillen in de huidskleur zitten. Zo zijn er zwarte, bruine en blanke chimpansees. De chimpansee loopt meestal op handen en voeten, en gebruikt de voetzolen en de knokkels van de handen om zich voort te bewegen. Lopen op twee poten gebeurt alleen als de voorpoten ergens anders voor worden gebruikt.

Beschrijving van de chimpansee De chimpansee is een dagdier. Hij is voornamelijk vroeg in de ochtend en in de namiddag actief, op het heetst van de dag rust hij. Hij brengt veel tijd op de grond door, maar klimt ook regelmatig in bomen om voedsel te zoeken en te slapen. Chimpansees vormen gemeenschappen die een gebied van vele vierkante kilometers doorkruisen. Binnen die gemeenschappen vormen zich kleinere groepen, die voortdurend van samenstelling wisselen. Mannetjes zijn groter en sterker dan de vrouwtjes en trekken het hele gemeenschapsgebied rond. Chimpansees zijn heel sociale dieren, die veel moeten leren en dus ook een lange opgroei periode hebben. Daarnaast vormen chimpansees coalities en vrienden.

Korte feiten − − − −

ze slapen in bomen en maken elke nacht een nest van bladeren hun DNA komt voor 98% overeen met dat van de mens om hun gevoelens te uiten gebruiken ze geluiden, lichaamstaal en kennen ze verschillende gezichtsuitdrukkingen een chimpansee is 7 keer zo sterk als een volwassen man chimpansees hebben een hekel aan water en kunnen niet zwemmen

Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary (chimpansee)

7

Projectinformatie Ngamba Island  
Projectinformatie Ngamba Island  

Projectinformatie Ngamba Island