Issuu on Google+

www.worldofwildlife.nl

Afri Leo Foundation / Africat North (Namibië amibië)

Afri Leo Foundation / Africat North (leeuw)

0


www.worldofwildlife.nl

In 1989 namen Tammy en haar man Uwe Hoth de veehouderij over van Uwe’s vader. Hun land van ruim 10.000 hectare grenst aan de zuidwest kant van het nationale park Etosha. Hier zagen ze dat boeren vee verloren aan roofdieren en dat zij leeuwen en cheetah’s doden om hun vee te beschermen. Ze trokken zich dit probleem erg aan en richten in 1997 de Afri Leo foundation op. Ondanks dat het project al een aantal jaar bestaat is ze nog relatief klein. De oprichters Tammy en Uwe Hoth werken met een klein groepje mensen. Hun land is eveneens de basis van Afri-Leo Foundation. In 2010 zijn ze intensief gaan samenwerken met Africat, een grotere organisatie die zich inzet voor alle katachtigen in Namibië. Afri Leo gaat in de toekomst verder als Africat Noord. Door de samenwerking hopen ze meer te kunnen bereiken.

De doelstelling is om een werkbare oplossing te vinden voor het toenemende conflict tussen boeren en roofdieren. Afri Leo heeft al een veelomvattend programma opgezet voor de bescherming van leeuwen in Namibië. Zo is er een voorlichtingsprogramma voor boeren en een educatieprogramma voor schoolkinderen om meer begrip te krijgen voor de roofdieren. Ze doen wetenschappelijk onderzoek naar leeuwen en vangen daar waar nodig leeuwen op in hun opvangcentrum.

Afri Leo Foundation / Africat North (leeuw)

1


www.worldofwildlife.nl

De leeuwen van Afri Leo De Afri-Leo Foundation heeft op dit moment vijf leeuwen in haar bezit. Deze leeuwen kunnen niet terug in de vrije natuur, want de meeste zijn opgegroeid in gevangenschap met als doel om in te zetten voor de plezierjacht. Er zijn helaas mensen die er vele duizenden euro’s voor over hebben om een leeuw in een afgesloten ruimte dood te schieten. Deze leeuwen kunnen wel een belangrijke rol spelen als ambassadeur voor hun in het wild levende soortgenoten. Toeristen, kinderen en boeren worden regelmatig door Afri-Leo Foundation uitgenodigd waar ze de imponerende dieren van dichtbij kunnen ervaren. Tegelijkertijd kunnen ze alles horen over de problematiek van dit machtige dier.

Afri Leo Foundation / Africat North (leeuw)

2


www.worldofwildlife.nl

Educatieproject Afri-Leo foundation heeft een educatiecentrum welke vooral gebruikt wordt voor schoolkinderen. Kinderen worden daarnaast ook regelmatig uitgenodigd om een paar dagen te blijven op het terrein. Spelenderwijs wordt dan middels allerlei activiteiten, meer vertelt over de leeuw en de problemen die dit dier in hun land ondervindt. De achterliggende gedachte is natuurlijk dat de jeugd de toekomst van morgen is. Omdat steeds meer land wordt teruggegeven aan de zwarte bevolking, ontstaan er meer en meer communal farms. Als de het educatiecentrum van Afri-Leo waar regelmatig huidige generatie meer begrip schoolkinderen worden uitgenodigd. Hier wordt voor de leeuw krijgt, kan dit van alles vertelt over de problemen van de leeuw. leiden tot meer tolerantie.

Bedreigingen voor de leeuw Nationaal park Etosha is met een oppervlakte van 22.000 vierkante kilometer (zo groot als half Nederland) een van Afrika’s grootste parken is. Hier leven vele wilde dieren in vrijheid, waaronder ook diverse roofdieren zoals de leeuw en de cheetah. Door een gebrek aan prooien in het park, gaan deze roofdieren naar de randen van het park op zoek naar voedsel. Aan de randen van Etosha bevinden zich veel boerderijen. Dit betekent dat er ook op vee wordt gejaagd. Hierdoor is het conflict tussen de boeren die hun vee beschermen en de roofdieren ontstaan. Met als gevolg dat er veel leeuwen, cheetah’s en andere katachtigen worden doodgeschoten. Dit probleem wordt alleen maar groter, want door de toename van het aantal mensen is er ten eerste minder voedsel voor de roofdieren in de parken. Ten tweede komen er steeds meer mensen in de buurt van het park te wonen, waardoor er meer contact is tussen mens en dier.

Afri Leo Foundation / Africat North (leeuw)

3


www.worldofwildlife.nl

De Afri Leo foundation (Africat North) zet zich actief in om werkbare oplossingen te zoeken voor deze conflictsituatie. Vermoedelijk zijn er nog slechts 600 tot 1.000 volwassen leeuwen in NamibiĂŤ, dus er is haast geboden om deze prachtige dieren te behouden. Educatie van kinderen speelt hier een belangrijke rol in.

Leefgebied leeuw

Afri Leo Foundation / Africat North (leeuw)

4


www.worldofwildlife.nl

De leeuw De leeuw is de op één na grootste katachtige. Alleen de tijger is groter. Net als andere katachtigen heeft de leeuw een ruwe tong, goede oren, grote snorharen en ze kunnen hun nagels intrekken. De leeuw heeft een brede kop, een korte snuit en relatief kleine, ronde oren. Hij heeft een kortharige asgrijze of zandgele vacht. De vacht kan echter variëren van okerbruin tot bijna wit. Aan de punt van de staart zit een donker kwastje. Over de vacht verspreid liggen vage vlekken, die vooral bij jonge dieren goed te zien zijn. De meeste mannetjes hebben dichte zwarte, bruine of gele manen met een variërende lengte op de kop, hals en schouders. Leeuwen leven in groepsverband en is daarmee de enige katachtige die voornamelijk in sociale groepen leeft. Hij leeft gewoonlijk in groepen met een variërende samenstelling, maar bestaat meestal uit gemiddeld vijf volwassen vrouwtjes, één of twee volwassen mannetjes en hun jongen en onvolwassen nakomelingen. Soms bestaat een groep uit meer dan 30 leeuwen. Vaak bewegen de dieren zich los van elkaar of in kleinere groepen.

Jagen Hoewel het mannetje er met zijn manen heel indrukwekkend uitziet doen de vrouwtjes het meeste werk bij de jacht. De leeuw jaagt alleen, in paartjes of in grotere groepen. Ze lokken de prooi in een val door deze op te jagen naar een plek waar een aantal andere leeuwinnen klaar staan om de prooi te vangen. De prooi wordt eerst beslopen, waarna het dier met een snelle sprint aanvalt. Bij de aanval kan de leeuw snelheden bereiken van 60 km/u. Grotere prooidieren worden gewurgd, terwijl kleinere dieren worden gedood door te bijten in de kop, nek of borst.

Afri Leo Foundation / Africat North (leeuw)

5


www.worldofwildlife.nl

Menu Leeuwen jagen voornamelijk op antilopen, zebra's, kafferbuffels, herten (in India) en andere grote herbivoren. Hoe groter de jachtgroep, hoe groter het gevangen dier. De leeuw voedt zich voornamelijk met prooidieren tussen de 50 en 300 kg.

Voortplanting Als de leider(s) van een groep wordt uitgedaagd door een of meerdere rondzwervend mannetjes, gaat hij het gevecht aan om de leider te blijven. Dominante leeuwen en uitdagers zijn meestal tussen de vijf en tien jaar oud. Als er een nieuwe leider is, zal deze eerst alle welpen die op dat moment leven, doden. Zo zorgt hij ervoor dat de vrouwtjes weer vruchtbaar worden en kan hij zich voortplanten. Na een draagtijd van honderd dagen worden twee tot zes jongen geboren op een schuilplaats tussen lang gras, in dicht struikgewas of tussen rotsen. De welpen zijn bij de geboorte blind. Hun ogen gaan na drie tot elf dagen open. Na een maand gaan ze zich meer bewegen en na twee maanden vergezellen ze volwassen dieren tijdens de jacht.

Afri Leo Foundation / Africat North (leeuw)

6


www.worldofwildlife.nl

Factfile leeuw

Afri Leo Foundation / Africat North (leeuw)

7


Projectinformatie Afri Leo foundation