Issuu on Google+

resultat EN KUNDTIDNING FRÅN RCB2 COMMUNICATION AB

VÄSTERÅS: 021-17 17 50

STOCKHOLM: 08-634 02 40

www.rcb2.se

ABB • ATLAS COPCO • BAHCO • BETONGFÖRENINGEN • BOULE MEDICAL • CRONIMET • FORSSELLSTRAPPAN • F S C • HALDEX • L I N D S T R O M • M Ä L A R E N E R G I • M U N T E R S NORMA GROUP • OUTOKUMPU • PAN ATLANTIC • PRESSMASTER • SAPA • SIB • VENTELO • SEK • SNA EUROPE • SNAP-ON • STORA ENSO • UPONOR • WOODSAFE

NORMA Group får ny profil

Björkarna sprider sig hos ABB i Ludvika Nytt formspråk med barnet i centrum Årsredovisning som företagspresentation Sätt fart på dina PDFer Kameran går hos Bodycote ABB marknadsför nya automationslösningar Stärk kundrelationerna med en kundtidning

Nu kommer Lindstrom närmare kunderna Med ny webbplattform med direkt publicering av Twitter-inlägg har verktygstillverkaren Lindstrom fått en bättre dialog med sina kunder.

Vem bygger ditt varumärke på Internet? Läs mer om hur B2B företag kan använda sig av sociala medier i praktiken för att stärka sitt varumärke.


2

Kommunikation med Resultat

Nu kommer Lindstrom närmare kunderna Med ny webbplattform med direkt publicering av Twitter-inlägg har verktygstillverkaren Lindstrom fått en bättre dialog med sina kunder i USA, Mexico och Kanada och kan numera snabbt ta reda på vad kunderna tycker om företaget i allmänhet och produkterna i synnerhet.

n Lindstrom tillverkar tänger, skruvmejslar, pincetter och momentmejslar. De används där det finns höga krav på precision, till exempel inom elektronikindustrin, vid tillverkning av medicinsk utrustning.

Segerström, projektledare på RCB2. Filmklipp från Lindstrom och användare läggs upp på YouTube och Facebook.

Lindstrom får i realtid reda på vad kunderna tycker

RCB2 har utvecklat hemsidan exklusivt för Nordamerika, Kanada och Mexiko. Den är indelad efter användargrupper, men har en gemensam produktvisningsfunktion. – På hemsidan ska kunder och presumtiva kunder kunna hitta den produktinformation de söker, fortsätter Martin Segerström. För varje användargrupp har vi skapat särskilda filmer och Flash-animationer med uttalanden från nöjda kunder.

Hemsidan www.lindstromtools.us är ett nav för de sociala medier som Lindstrom och kunderna använder med bland annat direktpublicering på hemsidan av Twitterinlägg och länkar till företagets Facebooksida och YouTube-kanal. – För att nå så många som möjligt publiceras nyheter samtidigt på hemsidan, Facebook och Twitter, berättar Martin

Hemsida anpassad efter användarnas behov www.lindstromtools.us

Vidare finns en funktion som hjälper kunden hitta sin lokala återförsäljare och tillverkningsenhet ner på delstatsnivå. – Hemsidan innehåller även en lösen­ ordsskyddad bildbank med högupplösta bilder för återförsäljare, distributörer och media. – Lindstrom kan nu via de sociala

­ edierna ta pulsen i realtid på vad kunderm na tycker om produkterna och företaget i stort och smått. Lindstrom kan via Twitter föra en dialog direkt med kunderna, erbjuda skräddarsydd service, ge kunderna möjligheten att testa nya prototyper och publicera nyheter.

Ansvarsfullt

skogsbruk för alla FSC, Forest Stewardship Council, är en oberoende internationell medlemsorganisation, som verkar för ett miljöanpassat, socialt ansvarstagande och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar.

Björkarna sprider sig hos ABB Hösten 2008 byggde RCB2 om ABB Transformers entré i Ludvika till en utställning med faluröd inramning och björkar som stämningsskapare. Utgångspunkten var att entrén ska kännas välkomnande, positiv och harmonisk. Entrén blev så lyckad att ABB Transformers nu har utvidgat konceptet till själva verkstaden.

n Vi är stolta över att Svenska FSC har valt att inleda ett samarbete med oss på RCB2, säger projektledare Ann-Sophie Sund. – I konkurrens med andra byråer har vi fått förtroendet att ta fram två informationsbroschyrer om de nya, förenklade regler som gäller för certifiering av skogsägare med mindre än 1 000 hektar produktiv skogsmark. FSC:s skogsbruksstandarder är nationellt och regionalt anpassade, men samma grundprinciper gäller för alla certifieringar i hela världen.

Märket för ansvarsfullt skogsbruk ® 1996 Forest Stewardship Council A. C

n Förutsättningarna var givna. Den nya flyttbara utställningsväggen skulle följa samma manér som entrén. Utställningsväggen ska bilda en mötesplats, där informationstavlor med nyckeltal visas. En LCD-skärm för dagsaktuell information kompletterar tavlorna. – Resultatet blev en faluröd panelad vägg i tre delar, där fönstren bildar ramar till informationstavlorna, berättar projektledaren Ann-Sophie Sund. Tavlorna belyses med spotlights och björkar är placerade på sidorna. – Stugkänslan och björkarna utgör nu en röd tråd mellan entréutställningen och den nya utställningsväggen inne i verkstan.


Kommunikation med Resultat

3

Omtyckta skogsmänniskor lyfts fram

År efter år får Stora Enso Skog mycket goda omdömen från sina leverantörer. Kurvan är dessutom stigande. Det vill man naturligtvis berätta för omvärlden.

rcb2.se

n Stora Enso Skog låter regelbundet undersöka vad leverantörerna tycker om företaget. Undersökningen NLI, Nöjd Leverantörs Index, omfattar bland annat kvalitet i utförda tjänster och bemötande. I undersökning efter undersökning ligger Stora Enso Skog i topp. Och tendensen pekar fortsatt uppåt.

Anna Byström Virkesköpare

Beröm ska man inte skämmas för

Tel: 01046-773 07 Håller på att ta jägarexamen. Läser annars gärna böcker.

Att Stora Enso Skog gång på gång placerar sig i täten vill man naturligtvis berätta för befintliga leverantörer och alla andra skogsägare i sitt verksamhetsområde. Men minst lika viktigt är att uppmärksamma detta internt. Virkesköparna gör ett bra jobb och är mycket uppskattade av sina leverantörer. Alla blir glada av positiva omdömen och gör därmed ett ännu bättre jobb.   – För att profilera Stora Enso Skog och stärka självförtroendet hos virkesköparna har vi tagit fram en kampanj som lyfter fram de enskilda virkesköparna, berättar Ann-Sophie Sund, projektledare på RCB2. – Kampanjen består av ett 30-tal lokala annonser där 65 virkesköpare presenteras. Alla virkesköpare har fotograferats i de grupper/team där de jobbar. I bildtexten finns namn, telefon och område/ort där de är verksamma. – Vi har även lagt in en mer personlig rad där ett intresse kan beskrivas för att få en personlig touch på annonsen. Man förstärker därmed bilden av att det här inte är ett anonymt företag, utan snarare vanliga, trevliga människor med roliga intressen som man kan tänka sig att kontakta, avslutar Ann-Sophie Sund.

rcb2.se

Människorna bakom företagsnamnet

Tomas Tjernell

Ulrika Forsman

Virkesköpare

Virkesköpare

Tel: 01046-778 54

Tel: 01046-778 65 åt familjen. Ägnar sig helst

a, Gillar att fjällvandr jaga fågel. fiska abborre och

Skogsägare ger o

ss högsta betyg!

Per Mellqvist Virkesköpare Tel: 01046-778 43 att Är en hejare på när laga mat och baka han inte är ute på ets. nnsp fi fågeljakt med

högsta betyg! s s o r e g re a g ä s g Sko

Vi är engagerade virkesköpare med lokal kännedom, kärlek till skogen. kunskap och en äkt Jag och mina kolleg a or vet hur en sko ge bästa avkastnin g ska skötas för att g. Det är antaglige n dä rfö r Stora Enso får så av skogsägare i un höga betyg dersökning efter undersökning. Fö att ni skogsägare r oss är det extra här i Västerdalarn roligt a ger oss högsta skoglig kompetens. betyg i bemötande Inte undra på att och vi blir glada!

Vill du också testa Stora Enso Skog? Ring oss direkt eller www.storaenso.c gå in på om/excellent

Vi och våra kärlek till skogen. skap och en äkta al kännedom, kun Stora Enso får så lok för d där me n re ige öpa agl ant virkesk astning. Det är Vi är engagerade att ni skogsägare för att ge bästa avk är det extra roligt skog ska skötas ersökning. För oss kollegor vet hur en und r efte att vi blir glada! ing på ra ökn . Inte und gsägare i unders skoglig kompetens höga betyg av sko yg i bemötande och bet sta hög oss ger här i Hälsingland o.com/excellent Vill du också testa

Stora Enso Skog,

ring oss direkt eller

RCB2 har tagit fram ett 30-tal lokala annonser där virkesköparna har lyfts fram.

aens gå in på www.stor

Nytt formspråk med barnen i centrum Solgårdens Montessoriförskola i Västerås är en förskola för 30 barn mellan ett och sju år. Verksamheten bygger på aktiviteter för att väcka nyfikenhet och
lust inom både kulturella, estetiska och miljömässiga områden.

n Solgården har bett RCB2 se över och utveckla förskolans informationsmaterial. Resultatet är en ny logotyp, en informationsfolder samt en hemsida med ny struktur och nytt formspråk – www.solgardenmontessori.se Montessoripedagogiken har fått sitt namn efter Italiens första kvinnliga läkare Maria Montessori (1870-1952), som tog fasta på att barn är nyfikna, fulla av upptäckarglädje, ivriga att prova på och att lära sig nya saker. Hon fann att utvecklingen följer ett givet mönster. Exempelvis är ett barn som mest intresserat av bokstäver i tre- till fyraårsåldern, inte vid skolstarten. Pedagogiken bygger på att ta vara på dessa intresseperioder. Ny hemsida utvecklad av RCB2.


4

Skapa bläddringsbara PDFer på webben

ÅRSRED OVISNI NG 2009

Opcon Magnetgatan 1 Box 30 662 21 Åmål Telefon: +46 (0)532 613 00 www.opcon.se

Top Tee Rumsättravägen 10 186 97 Brottby Telefon: +46 (0)8 22 95 00 www.toptee.se

Rapid Rissneleden 138 Box 2046 174 02 Sundbyberg Telefon: +46 (0)8 564 202 00 www.rapid.se

Opcon Rotorslingan (Värmdövägen 120) 131 60 Nacka Telefon: +46 (0)8 466 45 01 www.opcon.se

Tic Sverige AB Sveagatan 8 413 14 GÖTEBORG Telefon: +46 (0)73 937 00 37 www.ticbuttonlock.com

Bofast Bruksgatan 2 314 31 Hyltebruk Telefon: +46 (0)345 173 40 www.bofast.se

Borås Wäfveri Ebbe Lieberaathsgatan 18 B, 412 65 Göteborg Box 24 117, 400 22 Göteborg Telefon: +46 (0)31 83 61 00

Golden Cut Yachts AB Södra Varvsgatan 27 593 50 VÄSTERVIK Telefon: +46 (0)70 830 65 50

Regiator Ankdammsgatan 35 171 67 Solna Telefon: +46 (0)8 470 03 70 www.regiator.se

www.golden-cut.se

Salamino Ankdammsgatan 35 171 67 Solna Telefon: +46 (0)8 470 03 70 www.giab.se

City Dental Drottninggatan 27 110 05 Stockholm Telefon: +46 (0)8 20 06 80

www.boraswafveri.se Epito Ankdammsgatan 35 171 67 Solna Telefon: +46 (0)8 50 56 54 20 www.epito.se Relino Rör AB Rabyplan 216 13 LIMHAMN Telefon: +46 (0)40 616 09 90 www.relinoror.se

GIAB Eesti Tatari 64 101 34 Tallinn Estonia www.giab.se

TPC Components Brånstaleden 2, Box 517 734 32 Hallstahammar Telefon: +46 (0)220 219 00

Kommunikation med Resultat

GIABs årsredovisning skapar förtroende

GABRIELSSON INVEST AB

MNW Ankdammsgatan 35 171 67 Solna Telefon: +46 (0)8 470 03 70 www.mnw.se

GIAB Ankdammsgatan 35 171 67 Solna Telefon: +46 (0)8 470 03 70 www.giab.se

Go Enterprise AB Storgatan 90 Box 1012 851 11 SUNDSVALL Telefon: +46 (0)60 15 19 00 www.goenterprise.se

www.tpcab.se

Numera kan en PDF vara betydligt mer än ett praktiskt dokumentformat. Med utvecklad teknik kan de göras både uppseendeväckande, spännande och interaktiva.

GABRIELSSON INVEST AB

171 67 SOLNA, GIAB, ANKDAMMSGATAN 35, WWW.GIAB.SE TELEFON: +46 (0)8 470 03 70, 2010-05-18 13.42

1-2

Med verktyget Link Manager går det att skapa aktiva länkar i online-publikationerna. Publikationerna går att publicera på fler än ett ställe. Det finns ingen begränsning i sidantal, distribution eller sidvisningar. Språket på knapparna i broschyrerna utgår ifrån den webbläsare som öppnar publikationen. Om du till exempel öppnar en publikation i Norge står informationen på knapparna på norska.

Smarta funktioner med onlineverktyg

– Uppdraget innebar att göra årsredovisningen för 2009 varumärkesstärkande, redovisande och framåtblickande, berättar Ulf Casselgård, projektledare på RCB2. Årsredovisningen kommunicerar därför GIAB:s trovärdighet, långsiktighet och finansiella styrka. – Tanken är att främst dotterbolagen ska ha glädje av årsredovisningen vid upphandlingar och kontakter med såväl kunder som finansiärer. Som en extra krydda publiceras årsredovisningen även som bläddringsbar pdf – se artikeln här bredvid.

Fastigheter Regiator

Geografiskt ligger Norrköping nära mittpunkten av den tätast befolkade delen av Sverige. Den väl utbyggda infrastrukturen och det geografiska läget gör Norrköping till en intressant stad att förlägga verksamheter till. Den grundläggande infrastrukturen kommer dessutom att utvecklas och moderniseras i hela Sverige. Planerna på snabbare spårförbindelser från Stockholm och söderut kommer att vara positivt för lokala fastighetsmarknader och positivt för t.ex. Norrköping.

Planerad Planerad stadskärna stadskärna ii Narva Narva stad stad ii Estland. Estland.

GIABs fastigheter är belägna i Sverige, Estland samt ett mindre bestånd i Tyskland. Fastighetsmarknaderna har drabbats av de senaste årens lågkonjunktur. De svenska innehaven har klarat lågkonjunkturen relativt bra och det låga ränteläget har varit gynnsamt. I Estland har dock den ekonomiska nedgången varit kraftigare. Tillväxten har fallit de senaste åren med ökande arbetslöshet som följd.

Värdeförändring Bokfört värde

2009

2008

2007

293 100

266 100

116 101

Marknadsvärde

826 100

825 000

909 000

Uthyrningsbar yta i kvm

355 854

349 777

147 169

Värdet och transaktionerna på den estländska marknaden har till följd av den ekonomiska utvecklingen fallit kraftigt under de senaste åren. Den åtstramning som bankerna har genomfört av sin utlåning har givetvis påverkat denna utveckling.

21 %

25 %

Fördelning av ytor

32 % 46 %

Hyresintäkter 22 %

54 %

Bofast

Bofast AB är ett fastighetsbolag med säte och huvudkontor i Hyltebruk. Fastighetsbeståndet finns på ett 30-tal orter och är belägna i landskapen Halland, Småland och Västergötland. Under året har 107 bostadslägenheter i Svenljunga kommun förvärvats från det kommunala bolaget Svenljungabostäder.

Bostäder Kommersiella ytor Industriella ytor

Bostäder Kommersiella ytor Industriella ytor

I de nyckeltal som presenteras nedan ingår 50 % av ytan och hyresintäkterna i intressebolaget Narva Gate OÜ och 50 % av ytan och hyresintäkterna i kommanditbolaget KB Ringvägen 59.

Drake lyfter nya entreprenörer GIAB ägs av superentreprenören Mats Gabrielsson. Hans och GIAB:s speciali-

Den estländska regeringen har vidtagit åtgärder och genomfört en politik som i praktiken inneburit en ”intern” devalvering. I dagsläget föreligger enligt de flesta bedömare inget hot för devalvering av den estländska kronan.

Nyckeltal i KSEK

2009

2008

2007

Nettoomsättning

58 380

54 038

47 405

Resultat före skatt

12 902

7 551

10 956

16

15

15

Medeltal anställda GIAB ÄGER 100%

INNEHAV SEDAN 1999

VD

Sedan Bofast förvärvades av GIAB 1999 har bolaget visat en ökning av omsättningen med en stabil lönsamhet. Bofast har under de senaste åren bl.a. arbetat med att effektivisera och miljöanpassa energianvändningen i ett flertal fastigheter. Arbetet med att minska energikostnaderna har fortsatt under 2009 genom att ytterligare fastigheter har anslutits till fjärrvärmenätet. Bolaget har under 2009 påverkats negativt av en ökad vakansgrad. Den ökade vakansen beror på en sämre konjunktur och då framförallt nedgången inom fordonsindustrin i bl.a. Gislaveds kommun.

8

Trots minskning av driftsnettot gör bolaget sitt bästa resultat någonsin under 2009, vilket framförallt beror på lägre räntekostnader och även effektivisering av verksamheten. Under 2010 räknar bolaget med att vakansgraden kommer att minska i takt med att konjunkturen förbättras och att räntorna forstätter på en låg nivå med en viss höjning från nuvarande läge. Samtidigt fortsätter bolaget de kommande åren att utveckla och förädla sitt fastighetsbestånd. Framtiden ser därmed ut att vara positiv både för branschen och bolaget.

Staffan Brundin

Uthyrningsbar yta i kvm

92 500

86 423

71 700

22 %

46 %

Fördelning av ytor 32 %

Bostäder Kommersiella ytor Industriella ytor

6

Regiator Fastighets AB har varit ett dotterbolag till GIAB sedan 1994 när GIAB blev ägare till 50 % av fastigheten. 1996 blev bolaget ett helägt dotterbolag till GIAB då resterande 50 % av aktierna förvärvades. Regiator har varit en väldigt bra investering för GIAB över tiden. Vid årets början fanns det tolv hyresgäster och under året har en hyresgäst flyttat

GIAB Eesti

%

Hyresintäkter 84 % Bostäder Kommersiella ytor Industriella ytor

GIAB Brasilien är huvudägare i lägenhetshotellet Coral Plaza i Ponta Negra, i Natal, Brasilien. Hotellet har 107 lägenheter, och är beläget direkt vid strandpromenaden.

2008

12 601

13 018

9 612

-9 329

11 068

-12 451

De 26 st kvarvarande lägenheterna ingår i en hotellpool för uthyrning till researrangörer. Hotellverksamheten bedrivs i ett separat bolag som ägs av lägenhetsinnehavarna och avtal finns med flera stora researrangörer i Europa och Sydamerika. Med sitt förstklassiga läge och sin höga standard har hotellet sedan det invigdes blivit mycket populärt, och beläggningen har varit hög. En stor del av hotellets gäster är från Brasilien och övriga Sydamerika. Hotellet har av researrangörerna utsetts

2007

Medeltal anställda

0

GIAB ÄGER 100%

INNEHAV SEDAN 1999

0

VD

0

Kenneth Eriksson

Uthyrningsbar yta i kvm

42 500

42 500

42 500

3%

Hyresintäkter

Fördelning av ytor 94 %

97 % Bostäder Kommersiella ytor Industriella ytor

Bostäder Kommersiella ytor Industriella ytor

Nyckeltal i KSEK

2009

2008

3 529

40 720

1 600

-9 842

-7 689

-40 873

Medeltal anställda

9

11

10

GIAB ÄGER 100%

INNEHAV SEDAN 1999

Nettoomsättning Resultat före skatt

VD

2007

Jaanus Mikk

Uthyrningsbar yta i kvm

187 885

187 885

73 %

Hyresintäkter 73 %

Bostäder Kommersiella ytor Industriella ytor

Bostäder Kommersiella ytor Industriella ytor

Nyckeltal i KSEK Nettoomsättning Resultat före skatt

-

27 %

27 % Fördelning av ytor

2009 189 -1 132

2008

2007

7 840

2 494

-2 662

-69

0

0

Medeltal anställda

0

GIAB ÄGER 100%

INNEHAV SEDAN 1999

VD

Kenneth Eriksson

till regionens bästa hotell. Den vinst och det kassaflöde som har genererats av hotellrörelsen har delvis återinvesterats i verksamheten.

GIAB – FASTIGHETER

FASTIGHETER – GIAB

GIAB_2009 Årsredovisning.indd 8

Tillsammans med Narva stad projekterar bolaget en ny modern stadskärna. Utveckligen sker genom ny- till- och ombyggnad av det befintliga fastighetsbeståndet. Projekteringsarbetet och genomförandet av projektet beräknas att pågå under flera år. Narva är inte bara en gränsstad mellan Estland och Ryssland – det är också en gränsstad mellan EU och Ryssland. Sankt Petersburg som är Rysslands näst största stad med 4,5 miljoner invånare ligger endast 15 mil från Narva. Intresset från Ryssland är stort och ett flertal investeringar har redan genomförts av ryska investerare. Med tanke på den låga tillväxt regionen har haft bedöms potentialen sett över en längre tidsperiod vara mycket stor.

GIAB Brasilien

Lägenhetshotellet Coral Plaza färdigställdes och invigdes under 2008. GIAB Brasilien var från starten ägare till 35 lägenheter varav 9 stycken har sålts. Avsikten med bolagets lägenhetsinnehav är att samtliga lägenheter skall säljas. Den kvardröjande lågkonjunkturen och den rådande försiktigheten på finasmarknaderna gör det svårt att bedöma när de kvarvarande lägenheterna kommer att säljas. Vår bedömning är att efterfrågan på egna semesterbostäder kommer att öka i takt med att konjunkturen förbättras.

2009

Nettoomsättning Resultat före skatt

och tre har tillkommit. I dag finns således 14 hyresgäster från skilda branscher inhyrda i fastigheten. Under året har arbetet med att finna nya hyresgäster fortsatt och vid årsskiftet pågick förhandlingar med tre potentiella hyresgäster. En ny av- och påfart från E4 kommer att byggas i nära anslutning till fastigheten vilket borde medföra ökat intresse för fastigheten.

GIAB Eesti OÜ är ett helägt dotterbolag som bedriver långsiktiga fastighetsprojekt i Tallinn och Narva. I centrala Tallinn äger bolaget 45 % i ett markområde som omfattar ca 17 ha. På området finns idag Tallinns travbana med stallbyggnader. Enligt den nya detaljplanen som håller på att ändras skall det byggas bostäder, kontor och andra kommersiella lokaler på markområdet. För att bereda plats för en ny travbana har ett markområde i Saku, utanför Tallinn, förvärvats. Området är på ca 160 ha och ägs till 45 % av GIAB Eesti. På markområdet planeras det att uppföras en travbana och stallbyggnader men även bostäder. År 2007 förvärvade GIAB Eesti tillsammans med fastighetsbolaget CA Fastigheter ett stort markområde och ett antal fastigheter i Narva. Investeringen genomfördes av det estniska bolaget Narva Gate OÜ.

Nyckeltal i KSEK

6%

Anpassar sig efter landets lokala språk

Skapa rätt intryck av företaget

tet är att leta upp företag i kris, sätta dem på bana igen och få verksamheten att utvecklas. Under 2009 har GIAB kompletterat verksamheten med ett nytt affärsområde: Nyföretagande. Det är inte så konstigt. Mats Gabrielsson är ett välbekant ansikte i TVprogrammet Draknästet, där entreprenörer söker kapital och kompetens för att kunna utveckla sina idéer. Under 2009 har affärsområdet Nyföretagande fått fyra nya entreprenörsledda bolag tack vare Draknästet.

%

n Det finns många sätt att förädla en pdf. Lägg in ­beskrivande eller säljande filmer. Eller länka läsaren/ kunden vidare ifrån en annons i tidningen till annonsörens hemsida. Man kan också länka från en produkt direkt till en webbshop, ha alla broschyrer samlade i ett arkiv eller hjälpa kunden att komma i kontakt med företaget direkt då man bläddrar i publikationen.

n Resultat- och balansräkning säger visserligen en hel del om företaget, men man kan förstärka bilden genom att omvandla verksamhetsberättelsen till en informativ och intressant presentation av företaget.

10

GIAB_2009 A rsredovisning_sid36+1.indd

Uppdraget har inneburit att genomföra omfattande förändringar i såväl struktur och innehåll som i layout för att tydligare kommunicera GIABs affärsverksamhet, strategi och varumärke till marknaden.

2010-05-18 13.25

GIAB_2009 Årsredovisning.indd 9

9

2010-05-18 13.25

– Läsaren kan exempelvis klicka vidare till en beskrivning på avsändarens webbsida, berättar Ulf Casselgård, projektledare på RCB2. På det sättet ökar möjligheten att göra läsaren till kund. – Link Manager utnyttjar verkligen nätets fördelar till integration. Man väljer själv om länkarna ska guida läsaren till en webbsida, till en webbshop eller till en sida i publikationen. Sidorna kan även berikas med animationer, videoklipp eller bilder i själva länken. Därmed kan man skapa effekter när läsaren för muspekaren över länken, avslutar Ulf Casselgård.

21 01 ®

Med hjälp av RCB2 lanserade Outokumpu i april 2010 rörsystemet Duralite™ LDX 2101® på den stora Tube-mässan i Düsseldorf. Materialet i det nya rörsystemet är dubbelt så starkt som vanliga austenitiska stål, vilket gör att godstjockleken och vikten kan reduceras till hälften.

O

U TO

K

G

U ES

U TH M E P W PI U EI PI D GH N UR T G A O SY LI F ST TE ™ TH EM L E . DX

S

Outokumpu marknadsför ett nytt rörsystem

n RCB2 har tagit fram trycksaker och annonser på flera språk. Broschyren som omfattar åtta sidor ger en komplett information om rörsystemets alla fördelar. – Syftet är att den ska kunna sälja in budskapet utan backup från Outokumpus säljare, säger Martin Segerström, projektledare på RCB2. Tre olika annonser med olika budskap har tagits fram. Den första annonsen presenterar rörsystemet i stort och säljer in rörsystemets fördelar. Den andra visar hur Metso fram-

PRIZES DRAWN EACH DAY! GRAND PRIZE OF

400 €

IN TRAVELLERS CHEQUES! • Simply write your answer in kg on the back of your business card and hand it to an Outokumpu representative. • The closest answer drawn at the end of each day wins a prize. Winners will be notified later.

Poster_Duralite_Tävling_70x100.indd 1

2010-04-08 09.33

gångsrikt har använt sig av rörprodukterna vid konstruktion/ ombyggnad av en pappersmaskin. Den tredje annonsen riktar sig till installatörer och tar bland annat upp de hanteringsfördelar som den lägre vikten medför.

Kundtidningen är en viktig kanal för kommunikation med kunder och personal Det blir allt viktigare att jobba med riktad kommunikation till utvalda målgrupper. Därför jobbar Outokumpu aktivt med sin kundtidning Tubular News, som är en bra kanal för kommunikation med kunderna. Men det är viktigt att kunderna hela tiden upplever att det är en intressant och läsvärd tidning. Till mässan gjordes kundtidningen Tubular News för första gången på tyska för spridning bland de många tyska mässbesökarna i Düsseldorf. Men den fanns naturligtvis även i engelsk upplaga som vanligt. – Kundtidningen distribueras tre gånger om året i 46 länder, avslutar Martin Segerström, påtagligt nöjd med resultatet av Düsseldorf-lanseringen.


Kommunikation med Resultat

NORMA Group

Customer Va

lue through

får ny grafisk profil

5

Innovation.

Brand Identi

ty and Visua

l Guidelines.

Brand identity and Visual Guidelines

2.4 Posters

june 2010 version 1.0

Under ett år har RCB2 varit engagerad i att omprofilera NORMA Group. Koncernen ska gå från att vara en av världens största tillverkare av slang- och rörklämmor till att bli en strategisk och lösningsfokuserad samarbetspartner.

1

NORMA Group logo: width 122 mm 20 mm gap from the right-hand and upper edge

2

Customer Value through Innovation. 88 pt, Helvetica Neue 47 Light Condensed, black and blue

3

Bleed the photograph at the sides and lower edge and gradually tone it out at the top.

4

Technical lines: 1.2 pt, white

2

5

n Tyska NORMA och svenska ABA är sedan några år fusionerade i en stor koncern. Det har gjort NORMA Group till världens största tillverkare av slang- och rörklämmor och olika typer av snabbkopplingar i plast med många ­respekterade varumärken i portföljen.

Inga läckor Med den nya profilen vill NORMA ­Group lyfta fram att man är ett mer kunskapsorienterat företag – en strategisk partner för kunder som vill bli effektivare, mer produktiva och innovativa. Koncernen utvecklar och tillverkar innovativa, läckagefria lösningar för att säkert sammanfoga och hålla vätskesystem täta. NORMA Groups breda utbud av produkter används i många tillämpningar. Några exempel är rörsystem för vattentillförsel från industriell kylning till kylvätskesystem i till exempel hybridfordon. Andra användningsområden är flygplan, fartyg och vitvaror.

Nytt synsätt kräver nya budskap

Customer Value through Innovation.

1

Customer Value through Innovation. www.normagroup.com

Customer Value through Innovation.

www: 36 pt, Helvetica Neue 57 Condensed, white

3

Brand identity and Visual Guidelines

version 1.0

– Traditionellt har NORMAs målgrupp varit tekniker och inköpare, berättar Ulf Casselgård, projektledare på RCB2. De har främst nåtts av produktbudskap i fackpress och på mässor. – Det nya NORMA Groups primära målgrupp är koncernchefer och inköpsdirektörer, som både söker lösningar och en långsiktig samarbetspartner. Därför har vi skapat en helt ny tone of voice i marknadskommunikationen. – Nu handlar det mer om tillämpningar snarare än produkter. Vi visar upp ett företag som karakteriseras av dynamik och kreativt tänkande i kombination med en oslagbar portfölj världsledande varumärken.

Intern mental omställning Att genomföra en radikal ompositionering med uthållig marknadskommunikation kräver att hela organisationen börjar tänka i nya banor. – Med hjälp av ett enkelt och tydligt koncept vill vi få medarbetarna att inse att

www.normagroup.com

3.5 Posters

june 2010

Customer Value through Innovation.

Nice and simple design to attract the eye of the reader. 4 Customer Value through Innovation.

Use ‘people’ photos only. Crop them tightly to draw the reader into the discussion... ‘What are they talking about?’

Infrastructure

1

5

www.normagroup.com www.normagroup.com

1

NORMA Group logo: width 122 mm 20 mm gap from the edge

2

Customer Value through Innovation. 88 pt, Helvetica Neue 47 Light Condensed, black and blue

3

Headline: 100 pt, Helvetica Neue 57 Condensed, blue

4

Technical lines: 1,2 pt, white

2

Customer Value through Innovation. 3

31

Air Intake & Induction

www.normagroup.com

Customer Value through Innovation.

Cooling System

5 5

Bleed the photograph at the sides and lower edge and gradually tone it out at the top.

6

www: 36 pt, Helvetica Neue 57 Condensed, white

Bilderna visar sidor ur den nya ”Brand Identity and Visual Guidelines” som tagits fram.

www.normagroup.com

Customer Value through Innovation.

Ancillary System

4

6

www.normagroup.com www.normagroup.com

41

arbetsuppgifterna har ändrats. Målet är att kunderna ska börja fråga efter lösningar i stället för standardprodukter, säger Florent Pellissier, Director Corporate Marketing för NORMA Group. – Men attitydförändringar tar tid, något som kräver kontinuitet och uthållighet, säger Ulf Casselgård.

Komma in tidigare Norma Groups ambitioner med den nya grafiska proflen är att den ska tydliggöra skillnaden på produktförsäljning och

k­ undanpassade lösningar både internt och externt. – Vi arbetar nu långsiktigt och målmedvetet, för att stärka budskapet och bevisa för marknaden att Norma Group kan tillföra ovärderlig kompetens redan i utvecklingsstadiet genom optimala lösningar på varje tänkbart kopplings- och tätningsproblem inte enbart inom fordonsindustrin utan lika hög grad till övrig industri, avslutar Florent Pellissier.

Customer Value through Innovation.

Customer Value through Innovation.

Infrastructure

Air Intake & Induction

www.normagroup.com

www.normagroup.com

Customer Value through Innovation.

Cooling System

www.normagroup.com

Exempel på affischer från den nivå i strukturen som kommunicerar de nya fokusområdena.


6

Kameran går

Kommunikation med Resultat

Upphandlingar handlar inte längre bara om priset upphandlingar har blivit vardag för Västerås stads medarbetare. Den egna verksamheten konkurrensutsätts. Den som kan erbjuda varan eller tjänsten till bäst pris och kvalitet får uppdraget. För att upphandlingen ska bli rättvis finns det regler för hur den ska gå till. Det görs allt fler upphandlingar inom Västerås stad. Tidigare handlade det framför allt om inköp av varor som livsmedel, drivmedel, möbler eller kontorsmaterial. Nu är det också allt fler upphandlingar av tjänster som barnomsorg, äldreomsorg och skolor. Idag drivs stadens verksamheter i allt större utsträckning i konkurrens med alternativa utförare. Den nya situationen innebär att det regelverk som styr upphandlingar och konkurrensutsättning är mer omfattande. Och det var länge sedan som enbart priset var avgörande. Västerås stad tog redan i början av 1990-talet ett stort steg inom upp-

handlingsområdet när man införde beställar - utförarkonceptet. Det blev då inte självklart att kommunen skulle göra allt i egen regi. Istället skulle den egna verksamheten konkurrera med externa företag. Då skapades beställarnämnder och utförarorganisationen proAros som är Västerås stads utförare av tjänster inom skola, vård, omsorg, socialt stöd, kultur och fritid. Det här är ett koncept där nämnderna styr verksamheten genom att lägga beställningar till utföraren, som både kan vara intern och extern. De kommunala skolorna har under senare år blivit konkurrensutsatta genom systemet med friskolor. Det kan liknas vid en upp-

Fakta DET Här STYr UPPHANDLINgArNA: Lagen om offentlig upphandling är den lag som reglerar de upphandlingar som görs av Västerås stad. Lagen omfattar alla kommuner, landsting och myndigheter. Tillsynen att lagen efterlevs görs av Konkurrensverket.

Upphandlingspolicy För Västerås stad finns också en särskild upphandlingspolicy som bland annat uttrycker det förhållningssätt som ska prägla upphandlingar. Som ett stöd finns även särskild handlingsplan för upphandlingar som beskriver arbetssättet vid upphandlingar.

KVALITETSUPPHANDLINg Kvalitetsupphandling är ett relativt nytt sätt att upphandla tjänster och används bland annat när det gäller upphandlingar inom äldreomsorgen. Med kvalitetsupphandling menas att ersättningen för tjänsten, exempelvis hur mycket pengar det ska kosta att driva verk-

samheten vid ett gruppboende under en viss tid, är känd för alla anbudslämnare. Det är istället med kvalitetsnivån som man konkurrerar. Den anbudsgivare som får högst kvalitetspoäng vinner upphandlingen.

handling – men det är eleven som gör valet. – En valfrihetsmodell som nu sedan januari 2008 även finns inom hemtjänsten. Det innebär att en person som efter biståndsbedömning har fått hemtjänst har möjlighet att själv välja bland de hemtjänstutförare som är certifierade av Västerås stad, säger Thomas Energård, ekonomidirektör inom Västerås stad. Man kan kalla det för en form av kvalitetsupphandling där den som har beviljats hemtjänst kan göra ett val, på samma sätt som eleven. – Man kan enkelt uttrycka det så att man ”röstar med fötterna”, säger Thomas Energård.

Men hur har då den relativt långa period av konkurrensutsättning av kommunala verksamheter påverkat Västerås stads ekonomi? Har modellen varit lönsam? – De utredningar som har gjorts visar att vi i förhållande till andra kommuner av liknande storlek har haft lägre kostnader inom de ”mjuka” delarna av verksamheten. Det är nog också en förklaring till att vi sedan 2007 även fått ett beställar - utförarkoncept och konkurrensutsättning inom den tekniska sidan. Här är Tekniska nämnden beställare och Teknik- och idrottsförvaltningen utförarorganisationen. Men valfriheten är inte problemfri. Ett exempel finns inom skolans område och handlar om gymnasierna. Efter en stadig ökning av antalet gymnasieelever under flera år blir det under de kommande åren betydligt färre elever som gör sitt gym-

rg

Äldreomsorg

nasieval. Årskullarna är mindre och det kommer att ställa till problem, både för Västerås stads gymnasieskolor och för gymnasiefriskolorna. – De stora årskullarna under senare år har fyllt både de kommunala gymnasieskolorna och det ökande antalet friskolor. Men när elevantalet nu minskar så kommer många av Västerås stads skolor att ha för stor kostym, säger Thomas Energård. – Det blir en överkapacitet och till skillnad mot många friskolor äger vi våra egna lokaler och driver även exempelvis skolornas idrottshallar och serveringar i egen regi. Det kommer att innebära att kostnaderna för våra skolor kommer att öka betydligt.

Att se västeråsaren som en kund underlättar vårt arbete att förändra

Teknik- och idrottsförvaltningen vann nyligen upphandlingen om skötseln av Mimers grönytor i centrum, på Skallberget och Önsta-Gryta. – Det är jättekul. Det visar att vi kan vara med och konkurrera och nu gäller det att

Beställar - utförarmodellen infördes i början av 1990-talet inom Västerås stad. Modellen bygger på att det inom kommunen finns ett antal beställarnämnder för tjänster inom skola, vård, omsorg, socialt stöd, kultur och fritid och interna (och externa) utförare av de beställningar som dessa beställarnämnder fattar beslut om. Den helt dominerande utförarorganisationen är proAros som är Västerås stads utförare av tjänster inom skola, vård, omsorg, socialt stöd, kultur och fritid. Sedan 2007 finns en beställar - utförarmodell även inom det tekniska området. Här är det

Det nya uppdraget gäller från den första november i år och tre år framåt med möjlighet till förlängning. Och för arbetslaget på norr så har det inneburit en fördubbling av personalstyrkan. – När vi enbart arbetade med Västerås stad så var vi tre personer här ute, men nu har vi vuxit och är sex medarbetare som tillsammans jobbar för både Västerås stad och Mimer. Vi är tillbaka till den personalstyrka vi hade för några år sedan. Tidigare var det en privat entreprenör som skötte Mimers grönytor på Önsta-Gryta. – Vi arbetar nu i en konkurrensutsatt verksamhet och måste anpassa oss till de nya tiderna. Det gäl-

Tekniska nämnden som ansvarar för beställningar inom områdena gator, parker, vägar, renhållning, trafikfrågor, avfall och återvinning. Teknik- och idrottsförvaltningen är Västerås stads utförare av tekniska tjänster och arbetar, i konkurrens med andra utförare, med uppdrag från Västerås stads beställarstaber, förvaltningar och bolag. Konsult och Service är Västerås stads interna konsultbyrå. Förvaltningens huvudsakliga uppgift är att serva stadens förvaltningar och bolag med stödtjänster inom områdena personal, ekonomi, kontor, löner, IT och information.

ler att tänka i nya banor och våga prova nya arbetssätt så att vi hela tiden kan bli effektivare. Det är ekonomin som styr och det gäller att vara föreberedd på förändringar. I framtiden kommer nya upphandlingar och då krävs att vi är konkurrenskraftiga. Eilen tycker också att det är nyttigt att få arbeta med en ny uppdragsgivare. – Vi lär oss nu att arbeta för olika beställare och att man kan ställa olika krav. När det gäller Mimer så jobbar vi också nära kvartersvärdarna som kan komma att lägga ut en hel del specialuppdrag på oss. Uppdragen för Tif-gänget på Önsta-Gryta handlar under sommarhalvåret bland annat om gräs-

trevligt bemötande, ett bra sortiment och vettiga priser. Självklara krav på den butik som du väljer att handla i. Vad händer då om vi översätter situationen till vår egen arbetsplats? om vi ser på västeråsare och företagare som kunder som

klippning och renhållning. Under vintern är det snöröjning och sandning som dominerar. Den här dagen i slutet av november har snön ännu inte kommit på allvar men det har frusit till på gång- och cykelbanor och sandning är en av dagens uppgifter. Dessutom ska ett antal träd planteras. – Jag har ett roligt och omväxlande jobb. Och jag ser vårt uppdrag för Mimer som en stor utmaning, säger Eilen samtidigt som hon hjälper till att lyfta ner en av pelarekarna som ska i marken innan tjälen slår till.

kliver in vår butik? Vad blir de erbjudna och vad får de för bemötande? Vi har precis påbörjat en resa. En resa som handlar om utveckling, ett nytt sätt att tänka och arbeta. Vi kan börja med att ställa oss frågan: Vilka finns vi till för? Svaret är givet, vi finns till för dem som behöver våra tjänster. Man kan också säga att vår organisation är ett medel för västeråsaren, att via politiska beslut, kunna förverkliga sina mål. Det kan till exempel vara att få bättre service. – En stor del av våra åtaganden bygger på lagkrav, men där utöver är det västeråsarens och företagarens behov som styr vad vi ska ägna oss åt, säger Siw Adolfson, kommunikationschef i Västerås stad. – Oavsett vad som är bakgrunden till att vi utför en tjänst, så är

TEXT: Lars-Göran Dybeck BILD: Clifford Shirley

Nu enen upphandling. Här planteras ettett träd av av Sören Nilsson, Eilen Stavås ochoch Jörgen Hovander (i traktorn bakom). Nuär ärdet detTeknik Teknikoch ochIdrott Idrottsom somsköter sköterMimers Mimersgrönytor grönytorpåpåÖnsta-Gryta. Önsta-Gryta.DeDevann vann upphandling. Här planteras träd Sören Nilsson, Eilen Stavås Jörgen Hovander (i traktorn bakom).

6

Stadsperspektiv

a

Skol

Teknik och idrott vann upphandling hos Mimer leverera, säger Eilen Stavås, arbetsledare för Tif på Önsta-Gryta.

Fritid Kultur

Barnomsorg

TEXT: Lars-Göran Dybeck

BESTäLLAr – UTFörArMODELLEN

om

Social Vägar omsorg

Stadsperspektiv

7

6

det samma servicenivå vi ska erbjuda. Och vad är nytt i det här? Har vi inte alltid jobbat för att ge västeråsaren bra service och trevligt bemötande? – Visst har vi gjort det, konstaterar Siw Adolfson. – Men omvärlden förändras. Ny teknik och nya verktyg skapar möjligheter att ytterligare förbättra och förändra vår verksamhet. Det ska vi utnyttja! Det gäller alltså att hitta nya sätt att samordna och koppla samman våra olika arbetsuppgifter, så att det blir billigare och bättre både för organisationen och för västeråsaren. Det handlar helt enkelt om

att se hela processen, från behov till färdig tjänst. Man kan säga att en tjänst består av ett antal delar eller komponenter. Hur vi plockar samman olika komponenter är avgörande för vad tjänsten kostar att tillverka, hur snabbt det går och vilken kvalitet den får. Det som vi brukar kalla effektivitet och kundnytta. Kommande generationers behov gör att vi inte kan fortsätta att göra saker på samma sätt som vi alltid har gjort. Det handlar både om ökade krav på att vi förvaltar stadens pengar på ett klokt sätt (effektivitet) och att vi levererar de tjänster, som den som använder tjänsterna, har behov av (kundnytta).

– Att se medborgaren som en kund gör det alltså enklare för oss att veta hur vi ska agera, menar Siw och fortsätter. – En kund kan kräva något. En

kund kan ställa krav på bemötande och på att bli behandlad med respekt. En kund ställer också krav på vilket sortiment vi ska erbjuda, alltså vilka tjänster som finns att tillgå. Västerås stad är en demokratiskt styrd organisation, där delar av tjänsteutbudet är reglerat av lagar och förordningar. Där handlar det inte om att anpassa utbudet efter kunden, utan där är det landets styrande som ålägger politiker och tjänstemän att erbjuda tjänsten.

Men kundbegreppet håller oavsett vilken tjänst som nyttjas. – Bemötandet ska alltid vara detsamma, säger Siw. Om vi vill verka i en expansiv organisation där arbetsglädje och utveckling går hand i hand, så behöver vi tänka nytt både när det gäller vårt eget agerande och när det gäller organisationen i stort. Någon klok har sagt ”Det är bättre att agera sig in i ett nytt tänkande, än att tänka sig in i ett nytt agerande” Varje handling föregås visserligen av en tanke, men det är först när vi genomför handlingen som vi vet vad den innebär och om förändringen verkligen innebar en förbättring.

Om vi låter vårt arbete genomsyras av frågor som: Varför gör jag det här, vem gör jag det för och hur kan jag genomföra det här med bästa möjliga kundnytta, så har vi kommit långt på vår resa. Svaren kommer förmodligen också att ge oss en insikt om att vi inte kan dela upp vår verksamhet och jobba isolerat i olika stuprör. Det är inte alls säkert, och inte ens troligt, att de olika komponenter som vi behöver för att ta fram en tjänst, finns inom en och samma organisationsruta. Utan samordning kommer vi inte att kunna leva upp till de krav på service, som västeråsaren ställer på oss. – Vi måste sakta men säkert utveckla verksamheten och anpassa

vår organisation efter morgondagens krav, menar Siw. – Men det hindrar oss inte från att starta redan idag. Ett första steg kan vara att samordna vårt arbete mellan olika verksamheter och därigenom bli mer effektiva och skapa kundnytta. Nu är det dags att starta dialogen. Vi har som sagt redan påbörjat vår resa. Det är bara att hoppa på tåget! TexT: Susanne Ovmark

Stadsperspektiv

Ny kund!

Westin Buss vill växa med Ventelo Roger Mathiasson, vice VD Westin buss Stockholm AB.

För 70 år sedan köpte bensinmacksägaren Werner Westin sin första buss i lilla Docksta i Ångermanland. Han fick snabbt namnet ”Buss-Werner” och hade som ambition att bryta de avlägsna byarnas isolering. Idag är företaget ett högteknologiskt bussbolag med ett 60-tal fullstora bussar. Nu vill Westin Buss växa och tar då Ventelo till hjälp. INNE PÅ KONTORET, som sedan många

år ligger i Stockholm, råder febril aktivitet. Härifrån sköts inte bara bokningar och annan administration, utan också trafikledning. För Westin Buss är extern och intern kommunikation ryggraden i hela verksamheten. Därför har man nu valt Ventelo som sin helhetsleverantör av data- och telekomtjänster. - För oss handlar allt om tillgänglighet, säger Roger Mathiasson som är vice VD på Westin Buss AB. Det måste alltid gå att nå oss på ett enkelt sätt, vad som än händer. VENTELO CONNECT AVGJORDE I samband med detta har man också sett över sina data- och telekomlösningar och kommit fram till att Ventelo är det självklara valet.

- Ja, vi har hunnit prova nästan alla på marknaden.Ventelo har haft hand om vår fasta telefoni under flera år, och vi har varit jättenöjda. Så valet var inte svårt när vi skulle lägga alla våra abonnemang på ett ställe. En tjänst som imponerade var Ventelo Connect - verktyget som gör att man kan administrera sina abonnemang och tjänster själv. Med ett hundratal mobiltelefoner, Internet, fast telefoni och mobilt bredband är det en välkommen tjänst. - Ja, det är helt oslagbart. Nu får vi full kontroll över våra abonnemang. I Ventelo Connect kan man ju göra förfrågningar och utdrag i Excel och exportera och bolla hur som helst. Vi har inte tid att sitta och bläddra i papper hela dagarna, så för oss är det jättebra.

BREDBAND I BUSSARNA Westin Buss var först i Sverige med att storskaligt installera mobilt bredband i sina bussar. Nu lägger man även det abonnemanget hos Ventelo, vilket innebär flera fördelar. - De andra operatörerna har ofta bra täckning i storstäderna, men vi måste ha ett nät som fungerar med samma hastighet i hela Sverige. Så det blir mycket bättre nu.

6

Ventelo_Kundtidning_Nr1-09).indd 6

2010-08-26 14.20

STÄRK KUNDRE Fördelar med en kundtidning

Hur förklarar man en kvalificerad tillverkningsprocess snabbt, pedagogiskt och intressant? Bodycote valde filmen som medium. n Bodycote är världsledande inom värmebehandling, ytbehandling och het­ isostatisk pressning (HIP). Företaget har de senaste åren investerat mycket i Surahammar, där man 2007 byggde en helt ny svetsverkstad och pulverfyllning. Den senaste investeringen är en ny hetisostatpress.   Nu har man bildat en internationell grupp, som ska marknadsföra och sälja ståldetaljer tillverkade genom pulvermetallteknik (PM) och hetistostatisk pressning.

Film har många fördelar RCB2 har tillsammans med videoproduktionsbolaget ProLounge tagit fram en film om tekniken och produktionsprocessen. Filmen visar vilka möjligheter som finns när man tillverkar med PM HIP istället för med traditionella metoder som gjutning och smide.

– Film är ett mycket bra medium när man vill visa tekniken och produktionsprocessen, berättar Ulf Casselgård, projektledare på RCB2. Men i Bodycotes fall fanns det fler fördelar. – Med en film kan man hålla ner antalet besökare i anläggningen, vilket är bra av säkerhetsskäl. Dessutom kan man visa tekniken utan att behöva avslöja några företagshemligheter.

Snabb inspelning Den tre minuter långa filmen är i första hand tänkt att visas på Bodycotes kundcenter. – Filmen visar tillverkning av en exempelprodukt, och vi har för ändamålet tagit fram två 15-sekundersanimationer för att förtydliga vissa moment i processen. – Trots den avancerade processen och de stundtals hemliga tillverkningsmetoderna, kunde hela inspelningen klaras av på endast en dag, avslutar Ulf Casselgård.

n Stärker relationen med dina kunder n Höjer medvetenheten om ditt varumärke n Driver försäljning och når nya prospekt med viktigt information n Ökar kunskapen om företagets tjänster n Det redaktionella innehållet har en hög trovärdighet n Ett bra sätt att informera journalister och opinionsbildare om nyheter n Utbildar marknaden i viktiga frågor n Ökar möjligheten att bli top-of-the mind hos kunderna

ABB är först i världen med att integrera kraft- och processautomationssystem

Med gemensam styrning av processutrustning och kraftförsörjning i energikrävande industrier uppnås både högre driftsäkerhet och lägre livscykelkostnader. n ABB är ett världsledande företag inom kraft- och automationsteknik. Inom området processautomation har ABB genom sitt System 800xA möjliggjort produktivitetshöjningar och ökad lönsamhet inom de flesta industrigrenar, som till exempel olje- och gasindustri, petrokemisk industri, pappersindustri, gruvindustri, energi- och vattenverk.

För alla dessa industrier är det absolut nödvändigt att ha en tillförlitlig och driftsäker energiförsörjning. Kraftautomationen är därför lika viktig att övervaka och kontrollera som processautomationen. Vanligtvis är dock systemen för processautomation och kraftautomation inom samma anläggning separerade från varandra.

Ve


Kommunikation med Resultat

7

ProjektNyheter

Vad är egentligen en e-kommun och för vem ska den finnas? när blir Västerås stad en e-kommun? är det när vi lanserat ett antal kvalificerade

UPPSALA koNSErT & koNGrESS: SSC HAr LEVErErAT VÄGGPANELErNA TILL ALLA TrE SALArNA SAMT DÄrUTöVEr BLAND ANNAT INNErDörrAr oCH rÄCkEN.

e-tjänster? Det kanske är ett enkelt sätt att beskriva en e-kommun, men det är en beskrivning som varken är komplett eller korrekt. E-kommunprogrammet är den sammanhållande organisation som ska bidra till att Västerås stad, också på lång sikt, ska kunna utveckla produktionen av sina tjänster på ett effektivt sätt. En viktig uppgift är att hitta forum och arbetssätt där verksamheten kan arbeta tillsammans med programmet för att komma framåt i utvecklingen mot en e-kommun. När vi säger att vi är på väg att bli en e-kommun menar vi att Västerås stads hela tjänsteproduktion utvecklas med stöd av modern teknik som i sin tur ger möjlighet att kommunicera med användarna på nya sätt. Vi ska göra det så enkelt som möjligt, för så många som möjligt. – Vi har idag helt nya möjligheter att till exempel erbjuda medborgarna e-tjänster via Internet. Det gör oss mindre beroende av bland annat personliga möten och öppettider, menar Lars Törnblom som leder e-kommunprogrammet. Det gäller att utnyttja detta klokt, så att vi kan förbättra servicen och samtidigt effektivisera vårt eget arbete. Om vi utvecklar e-tjänster, men fortsätter att jobba på precis samma sätt som tidigare, då blir det svårt att leva upp till kraven på ökad effektivitet och tillgänglighet. Det arbete som läggs ned på att bli en e-kommun är ingen isolerad företeelse. Det måste ske samordnat med andra förändringsinsatser som syftar till att utveckla stadens tjänster. – Verksamheten kan sedan avgöra, bland annat utifrån medborgarnas krav och önskemål, hur tjänsterna ska produceras och levereras. Det är också i samband med det som vi avgör om en del av tjänsten ska erbjudas som en e-tjänst eller ej. Det är en lång resa som ska göras och den ska ytterst leda till att vi ska kunna erbjuda medborgare och företag bättre tillgänglighet och ökad service. Det förutsätter också att vi är beredda att förändra vårt arbetssätt och samverka över organisationsgränserna. – Oavsett vem som utför en tjänst måste vi jobba tillsammans över organisationsgränserna för att bli ännu bättre för dem som vi finns till för, menar Lars. Ofta kan vi se att en tjänst är beroende av insatser från flera förvaltningar och

allt oftare också av externa utförare. Där kan e-kommunprogrammet vara med och driva frågor som gagnar helheten, allt för att göra det så enkelt som möjligt för användaren, avslutar Lars.

Genom samarbete med Färnqvists Inredning AB i Sala och Woodsafe Timber Protection AB i Västerås har SSC Skellefteå utvecklat SSC-panelen som är ett koncept för brandskyddsimpregnerat trä. SSC-panelen ger arkitekter och byggkonsulter helt nya möjligheter att använda trä som inredningsmaterial i en mängd olika sammanhang, främst i offentliga miljöer.

TexT: Susanne Ovmark

Användarna styr när Västerås stads webbplatser tar form Arbetet med Västerås stads externa webbplats är ett bra exempel på ett projekt som handlar om utveckling med sikte på framtiden. Att vi dessutom bygger helt och hållet utifrån användarnas behov, är ett helt nytt sätt att jobba. Den plattform som valts är anpassad för att förmedla både information och interaktiva tjänster såsom e-tjänster. De är nödvändigt, inte minst nu när vi börjat resan mot en e-kommun.

Satsning på Fiskartorgsentrén för bättre service

Färnqvists Inredningar är ett familjeföretaget som gått från möbelfabrik till att bli specialist på inredningssnickerier. Från att ha varit en lokal leverantör till närmarknaden på 40- och 50-talet arbetar man nu med uppdrag åt byggentreprenörer, byggföretag, arkitekter och inredningsföretag över hela landet. Yrkesskickliga snickare utgör grunden för verksamheten och man arbetar med mottot ”Ingenting är omöjligt för oss”. Samarbetet med Woodsafe har nu vidareutvecklats under cirka 5 års tid. – Den geografiska närheten är en stor fördel, men är naturligtvis inte den enda anledningen till ett väl fungerande samarbete,

Ett viktigt steg för att öka tillgängligheten till våra tjänster är omdaningen av entrén vid Fiskartorget. En e-kommun med en modern förvaltning måste också kunna erbjuda västeråsaren personlig service. Medarbetaren i Fiskartorgsentrén kommer i sin tur bland annat att använda sig av webbplatsen och kommande e-tjänster för att hjälpa till med ärendet. Bortsett från själva ombyggnaden, så arbetar projektet mycket med att utveckla organisationen bakom. Allt för att kunna erbjuda så snabb och proffsig hantering som möjligt.

Du kan läs mer om arbetet med den nya Fiskartorgsentrén på sidan 10.

Stadsperspektiv

säger VD Claes-Göran Färnqvist. Under åren som gått har vi tillsammans utvecklat en stabil kund-leverantörsrelation som bygger på ömsesidigt förtroende, en gemensam kvalitetssyn och en genuin övertygelse om träets stora fördelar som inredningsmaterial. – I våra kontakter med arkitekter och byggkonsulter märker vi att det finns en tydlig trend som talar för ökad användning av trä som inredningsmaterial. Trä är en förnyelsebar och miljövänlig råvara, och med modern impregneringsteknik uppfylls alla gällande regler för brandskydd, säger Thomas Bengtsson, VD på Woodsafe.

Väggarna i Nya Sollentuna centrum har fått en exklusiv känsla med körspärspanel.

Hayrie Ergül tar cykeln till jobbet, trots att en tunn frosthinna gör asfalten hal denna klara novembermorgon. Hon är van att cykla i alla väder. Nästan jämt är det med glädje hon trampar iväg mot Kristinagården där hon arbetar som förskollärare sedan nio år. Idag har hon en lång dag. Från nio till 18, då hon ska stänga.

TUrNING TorSo: SSC HAr LEVErErAT BLAND ANNAT ALL SPECIALINrEDNING PÅ rECEPTIoNSPLANET SAMT SPECIALINrEDNING PÅ PLAN 53 oCH 54 LÄNGT UPP, VILkA UTGör BYGGNADENS MYCkET ExkLUSIVA koNfErENSDEL TUrNING TorSo MEETINGS.

SSC-panelen öppnar nya möjligheter för kreativ inredningsdesign

Du kan läsa mer om arbetet med våra nya webbplatser på sidan 8-9 .

Sollentuna Centrum

SSC-panelen brandskyddsimpregneras med den patenterade Dricon®-metoden utvecklad av Arch Timber Protection. Panelen kan utföras i valfria träslag, massiv eller fanerad. Alla leveranser kan skräddarsys på ett kostnadseffektivt sätt efter kundens önskemål. – Vi ser inga begränsningar när det gäller kreativ design, säger Claes-Göran Färnqvist. Bland de mest uppmärksammade projekten där inredningen levererats av SSC Skellefteå i samarbete med Färnqvists och Woodsafe kan nämnas Kulturens Hus Luleå, Turning Torso, Uppsala Konsert & Kongress samt Sollentuna Centrum.

kULTUrENS HUS I LULEÅ MED BrANDSkYDDAD ASkfANErAD PLYWooD LEVErErAD I SAMArBETE MED SSC SkELLEfTEÅ.

En förskollärare på på Kristinagården Kristinagården En dag med Hayrie Ergül, förskollärare

Kielder Observatory, England en fantastisk utsiktsplats klädd i lärk, gran och furu som brandskyddats med Non-com® och dricon®.

8.50

Emma står i kapprummet när Hayrie kommer. Hon har mycket på hjärtat. I eftermiddag ska hon hem till en kompis och sen ska hon sova över där. Det är första gången och Emma är både förväntansfull och lite nervös. Nu ska hon packa ryggsäcken för att ha den klar till eftermiddagen. Klockan närmar sig nio, men alla barn har inte kommit ännu. Tre ”gnuttabarn” är på plats. Axel, Jessie och Alice. Gnuttabarnen är de mellanstora barnen. De ska ha samling med Hayrie på den runda mattan om en liten stund, när kompisarna har kommit. Det är den grupp Hayrie och hennes kollega, Gurli Westerberg, har huvudansvaret för. Totalt finns 33 barn på Kristinagården, indelade i tre grupper. De allra minsta – Hassebarnen – är under två år, Gnuttabarnen är mellan två och tre och de största – Luddebarnen – är från fyra år och uppåt. Gruppernas namn är hämtade från figurerna i Ulf Löfgrens böcker om Ludde.

MöBELfINISH PÅ BrANDSkYDDAD Ek.

Laan van Orden, Holland Över 100 kbm brandskyddsimpregnerad red western ceder har använts till denna storslagna byggnad.

8

7 4

WoodSafe NeWS 1/09

WoodSafe NeWS 1/09

9.10

När Hayrie samlar sin lilla grupp på den runda mattan har de större barnen gått på utflykt till Djäkneberget och det är ganska tyst i rummet. Sju gnuttabarn är på plats nu. Egentligen ska de vara nio. Men idag är någon sjuk och en annan på utflykt till Stockholm med sin farmor. Hayrie fångar uppmärksamheten med en trollstav – ett genomskinligt rör fyllt av glitter och små stjärnor i olika färger. I tur och ordning får barnen titta nära och säga vad de ser där inne. Stjärnor, månen, en regnbåge, färger de tycker om ... Sedan är det dags för saga – ”Ludde och vagnen”. Hayrie gör en lek av berättelsen om alla djur som vill åka i Luddes vagn. En docksäng får vara vagnen. Alla djuren ligger i en tygkasse. Ett efter ett kommer de fram och alla har de med sig något. Hunden har ett grönt äpple, katten en gul banan. Barnen kan berättelsen. De är hela tiden med och gissar vilket djur som ska komma ur påsen nästa gång. Jacob, som

är yngst och nyss har börjat i gruppen, är så ivrig att han hoppar där han sitter. Nästa gång ska det komma ...en anka! tror Jacob. Det var fel. Det var en ekorre. Men det gör ingenting. Jacob ler med hela ansiktet och laddar för nästa gissning. Att så mycket handlar om Luddeböckerna beror på att Kristinagården var med i ett projekt, 20062007, i samarbete med bland annat Mälardalens Högskola och Länsbiblioteket. Det hette ”Leka – språka – lära” och Hayrie och Gurli var Kristinagårdens representanter. – Det finns så mycket att jobba med utifrån Luddeböckerna. Det är språkutveckling men också teman som vänskap och empati, berättar Hayrie. Hela huset arbetade med det under ett år. Nu har de andra grupperna släppt det, men Gurli och jag fortsätter med vår grupp. Just denna dag är Hayries kollega Gurli ledig. Annars håller hon i torsdagssamlingarna och då brukar Hayrie dokumentera. Hon iakttar barnen, antecknar och ibland fotograferar hon. Varje barn på hela förskolan har sin egen pärm – port-

folio – där det bland annat finns anteckningar, barnens egna teckningar och foton. – Jag försöker få med alla barn, fånga det spontana samtalet och ta bilder. Målet är att se alla barnens utveckling. Och när föräldrarna kommer för att hämta vill jag kunna berätta något som just deras barn har sagt eller gjort, säger hon.

11.15

Vid lunch är det fullt hus igen. Och efter maten är det inomhusaktiviteter för de stora som varit ute, sömn för de minsta och lek ute på gården för gnuttabarnen. På gården tar Alice plats i sandlådan och formar sandkaka på sandkaka. Jacob går ensam lite fram och tillbaka, men ser rätt nöjd ut. De lite större flickorna leker en bit bort. Plötsligt är det konflikt mellan två av dem. – Hon sa att jag var dum! – Jag har sagt förlåt! – Ja, försöker Hayrie. Lyssna in det nu! Hon har sagt förlåt. Men snart sitter hon med en

gråtande Saga i knät. Hon hade sagt förlåt, och nu är hon ledsen för att det inte godtogs. – Egentligen är de bästa kompisar, säger Hayrie när Saga gått tillbaka till de andra. Jag försöker att de ska få en chans att reda ut saker själva, men när det blir konflikter måste man gå in. Jacob närmar sig med ett betydligt ledsnare ansikte än han hade nyss. – Men hur är det Jacob?, säger Hayrie och sätter sig på huk framför honom. Fryser du? Vill du gå in? Han nickar och de går mot dörren. Hayrie ropar inåt för att höra om en kollega kan ta hand om Jacob och hjälpa honom av med kläderna, eftersom hon är ensam vuxen på gården. Hon tar med en kaffekopp ut och dricker på stående fot. Kafferaster finns inte under hennes dag. Det blir så här – en kopp i förbifarten ibland.

14.00

När det egentligen är dags att gå in har två av flick-

orna på gården just kommit igång med en bra lek. Hayrie springer in till kollegan Ulrika Hedlund som har alla luddebarn omkring sig därinne. – Klarar du dig? De leker så bra därute nu så jag vill inte bryta. Det går bra, tycker Ulrika och Hayrie går ut igen. Hela eftermiddagen är tempot betydligt högre än under förmiddagen. Det är fler barn i lokalen. Föräldrar börjar komma för att hämta. Andra föräldrar ringer och meddelar att de är lite sena. Saga blir hämtad av sin mamma och vill säga hej då en extra gång när hon kommit ut på gatan. Hon knackar ivrigt på fönsterrutan mot kapprummet och vinkar. Hayrie vinkar tillbaka och formar ett tydligt ”Hej då Saga” med munnen. Kollegan Ulrika ska också gå hem och meddelar att hon ska på ett möte i morgon. I samma stund kommer hon på; hon skulle ju öppna i morgon! Kan någon annan göra det? Ska hon ringa någon? – Jag tar det, säger Hayrie. Det

går bra. Jag kan öppna i morgon.

17.00

Vid femtiden är det bara Hayrie och lilla Vince från småbarnsgruppen kvar på Kristinagården. Han visar tydligt vad han vill – lyssna på musik – genom att gå fram till cd-spelaren som står i fönstret. Hayrie sätter på den och Vince guppar blöjbaken i takt med musiken. När han också har hämtats blir det väldigt tyst. Hayrie plockar ihop lite utspridda saker. Känner på dörrar och fönster. Släcker ned. Går runt och funderar på hur de skulle kunna disponera lokalerna bättre. Det är en diskussion de har i personalgruppen. Det finns många idéer, men ingen tid att genomföra dem. – Tiden när vi är här är vi ju med barnen. Men man vill så mycket! Tänk om vi kunde ha en vecka att bara göra i ordning i lokalerna, säger Hayrie. Hon funderar mycket på jobbet, även när hon är ledig. Oftast

är det positiva tankar. Hon gillar verkligen sitt jobb. Och det är ganska uppenbart vad hon tycker är allra bäst. – Barnen, förstås! Jag belönas ofta med glada hej och stora bamsekramar. Det sämsta med jobbet är att det värderas så lite, trots att det är så viktigt. Det har ingen status och dålig lön.

fria leken fungerade bra på förmiddagen och vi hade en bra utevistelse på gården på eftermiddagen. Jag tycker att jag har hunnit se alla barn idag och prata med föräldrar-

na. Och jag har fått många kramar och skratt från barnen! TEXT: Yvonne Busk BILD: Magnus Aronsson

18.00

När hon låser dörren för dagen ska hon cykla hem till sin mamma. Hennes syster från Jönköping är på besök med sina barn och Hayrie ser fram mot att träffa dem allihop, äta gott tillsammans och prata. I morgon ska hon låsa upp här igen, klockan 6.30, fast hon egentligen hade ett annat pass. Men det var bra att problemet gick att lösa så enkelt, tycker hon. Hela jobbet kräver flexibilitet och ingen dag är den andra lik. Många är betydligt rörigare än den här. När Hayrie summerar just den här dagen är hon ganska nöjd. – Den planerade sagoleken och

Stadsperspektiv

Stadsperspektiv

9

5

[ market ]

[ product highlight ]

Succé för Ventelo Mobilt Bredband

MATTIAS WILLERSJÖ, CHEF för kundtjänst på Ventelo, är nöjd. Lanseringen av mobilt bredband har gått långt över förväntan. Detta trots att man hade högt ställda förväntningar. - Det här är tjänst som allt oftare efterfrågas av kunderna, så visst trodde vi att lanseringen skulle falla väl ut. Men att det skulle gå så här bra hade ingen kunnat ana. - Vi har haft en god tillströmning av kunder och många positiva reaktioner. De som vi pratat med säger att de är jättenöjda med tjänsten och att de är positivt överraskade av hur smidigt det fungerat. På Ventelo ser man det som positivt att det är företag inom olika branscher och med olika storlek som valt Ventelos mobila bredband. - De svenska företagen blir alltmer rörliga, oavsett vilken bransch de verkar i. Idag vill man kunna arbeta hemifrån, på affärsresan eller från sommarstugan. Det här är ett kvitto på att våra helhetslösningar är attraktiva för alla möjliga typer av företag.

INGA PROBLEM ATT KOMMA IGÅNG Produktlanseringar brukar normalt innebära att supportavdelningen belastas lite högre under en tid, men

inte den här gången. - Nej, vi har inte märkt av någonting, säger Mattias. Modemet vi använder är en typisk s.k. plug-andplay-produkt. Det är bara att koppla in och fungerar då direkt. Några kunder har ringt för att fråga om täckningen, eller för att höra när deras modem levereras. Men för övrigt har folk kommit igång bra. På Ventelo gläds man åt ett lyckat projekt men fortsätter arbetet med att bredda sitt utbud och ytterligare förbättra servicen. - Vi är alltid lyhörda för åsikter och slår oss inte till ro bara för att denna satsning gått hem, avslutar Mattias Willersjö.

NYHET!

Ventelo har bytt leverantör för sin mobila bredbandstjänst. Numera är det Telias nät vi erbjuder. För kunderna kommer det att innebära högre surfhastighet, men också att de får ta del av Sveriges bästa täckning. Dessutom kan de dra fördelar av att Telia kontinuerligt bygger ut sitt mobila nät både geografiskt och kapacitetsmässigt. – För våra kunder som ofta är på resande fot eller som rör sig mellan olika kontor är det här väldigt goda nyheter, säger Mattias Willersjö som är Director of Customer Operations på Ventelo. Hör av dig till oss om du vill beställa mobilt bredband eller bara veta mer!

MELKER ÄR FÖRVÅNANSVÄRT lugn. Hans krog Grill ska strax öppna för lunch och de sista förberedelserna pågår. Han böjer sig ner mot golvet och fiskar upp en kvarglömd servett. En suck hörs. - Att det ska vara så svårt. Sedan Melker startade Fredsgatan 12 för femton år sedan har karriären gått spikrakt uppåt. Han har vunnit alla priser man kan vinna och hans verksamhet har sakta men säkert expanderat. Nu driver han sju krogar, varav sex ligger i Stockholms innerstad och en i Åre. Ändå ser han sig inte gärna som en företagare eller entreprenör. - Nej, den dag jag gör det är det dags att lägga av. Jag är kock och jag ska vara med på golvet och slita. Jag kan inte springa runt och vara företagare på dagarna. Det funkar inte i

Mattias Willersjö, Chef för Kundtjänst på Ventelo

den här branschen. Melker är övertygad om att en viktig framgångsfaktor är just detta, och att fler branscher borde ta efter. - Jag tror att det är jätteviktigt att man behåller närheten till kärnverksamheten. Att man så långt det går är med och jobbar efter samma förutsättningar som de anställda. De måste ju se att jag är engagerad och att jag brinner för det här.Varför ska de annars göra det? HÖGA KRAV PÅ SIG SJÄLV Vi talar om ledarskap och Melker berättar att han inte har något emot att vara ett föredöme för personalen. - Alltså, min pappa var rektor och farfar polis så jag har nog lite av det där i mig. Jag skulle aldrig sitta och tjoa och tjimma eller vara berusad på min egen krog.Visst ställer jag

just dig. Och det räcker inte med vad som helst, det måste vara något riktigt starkt. - Det finns så många som är duktiga på det de håller på med. De har glöd och de har kunskap, men de lyckas inte förtydliga för kunderna vad som är speciellt med just dem. Så det blir lite av varje. Det är sorgligt att se, tycker jag.

höga krav på min personal, men jag ställer samma höga krav på mig själv. Då är det lättare för min personal att acceptera kraven. Att restaurangmiljön är hård är inget han håller med om. - Visst, kockkulturen är lite speciell. Det är rakt, tufft och ofta hjärtligt. Det är snabba puckar och man ger feedback direkt. Men jag tror att många skulle vinna på att ha mer av den tydligheten i sitt ledarskap. - Just det här att man snabbt kan fatta beslut och byta riktning direkt om det behövs. Det skulle vara bra för många företag, oavsett vilken bransch de verkar i. Men enligt Melker är den viktigaste nyckeln till framgång att man har en tydlig produkt. - Man måste ha någonting särskilt. Något som gör att kunderna väljer

HALVA PRISET PÅ MAT Melker menar att krogbranschen är en svår bransch att lyckas i, men att det går om man tror på sin idé. - Det finns hur mycket som helst att göra med mat, dryck och miljöer. Det finns faktiskt ingen gräns. När man kommer in på någon av mina krogar så ska man känna att ”det här företaget lever, det finns en nerv här”. Den dan gästerna inte känner det är det kört. Men trots att hans restauranger än så länge går som tåget så har de börjat ana de bistrare ekonomiska tiderna.

and innovative – and > Inspiring available from stock

- Ja, hela branschen har drabbats hårt. var det absolut inte. Trots detta tycker Mycket hårdare än under dotcomMelker att det var värt varenda krona. krisen i början av 2000-talet. Tack och - Man måste ju ha kul också. Under lov har våra restauranger sluppit ta de rean hade vi fyllda krogar varenda värsta smällarna. kväll. Det var helt hysteriskt. När det såg som Och har man kul så smittar mörkast ut i vintras det av sig på både persoVinn kom Melker på en nalen och gästerna. Det Melkers tre idé. Under den förra blir så tråkigt om man bara fantastiska krisen hade vännen tänker ekonomiskt och och galleristen Björn taktiskt hela tiden. Egentkokböcker! Wetterling reat ut ligen skulle jag vilja göra Se baksidan sin konst. Och för att fler konstiga saker. muntra upp i börsI branschen är Melker känd mörkret bestämde sig inte bara för sin matlagning, Melker för att göra detsamma, fast utan även för sina djärva grepp med gourmetmat. Han erbjöd halva som företagare. Det är nog ingen vild priset på all mat under februari. gissning att han fortsätter att överraska - Vi ville få fart på krogarna och oss även i framtiden. Och mycket visa för våra gäster att vi gör någonriktigt: ting. Men vi hade aldrig kunnat - Nu vill jag öppna en riktigt bra föreställa oss att vi skulle få så mycket snabbmatsrestaurang. Det måste gå att press på det. Och det var ju tur det, göra nyttig, fräsch och god mat på ett eftersom rean kostade oss en slant. snabbt och billigt sätt. För mig får den Tidningarna slogs om att skriva om gärna gå i förlust ett tag, bara jag får tilltaget, men någon ekonomisk succé igång den. Det bara måste gå.

Outokumpu Duralite™ LDX 2101® Piping System is both inspiring and innovative. It challenges traditional system designs and materials at the same time as it reduces costs. Technically speaking, Outokumpu Duralite™ LDX 2101® Piping System offers users a light-weight, thin-wall pressure piping solution generally ranging from DN 15 to DN 600 with a minimum 16-bar operating pressure capability (according to EN 13480-3) at 50°C operating temperature, for all stock standard products. (see Table 1). Table 1. Outokumpu Duralite™ LDX 2101® standard stock product range includes: • Pipes DN 15 to DN 600 • 90 degree elbows 1.5D DN 15 to DN 600 • Equal tees DN 15 to DN 400 • Eccentric and concentric reducers DN 15 to DN 400 • Pressed collars DN 15 to DN 200 • Welding rings with necks DN 250 to DN 600

Quick availability is assured both from Central OSTP Stocks and via a growing 5

2010-08-26 14.20

Ventelo_Kundtidning_Nr1-09).indd 5

2010-08-26 14.20

4

network of specially selected Independent Partner Distributors for Outokumpu Duralite™ LDX 2101® Piping System covering specific territorial areas. Other dimensions and products for tailor-made applications are available via fast-track production as required. They are specifically dimensioned to meet defined operating conditions whilst minimizing material thicknesses and thereby costs. Table 2. Key user benefits of Outokumpu Duralite™ LDX 2101® Piping System: • Greater price stability than austenitics 304L/1.4307 to 316L/1.4404 • High strength allows thinner wall thickness than austenitic grades, giving real potential for weight and cost savings • Good resistance to uniform, pitting and crevice corrosion (PRE 26) – equivalent to 316L/1.4404 in many cases. • High resistance to stress corrosion cracking (SCC) • Excellent abrasive and erosion resistance • Low thermal expansion (similar to carbon steel) • Higher thermal conductivity – an advantage in heat exchanger applications • Very good machining performance • Very good weldability • Operating range -40 to +250°C

User benefits include weight and cost savings The end-user benefits of Outokumpu Duralite™ LDX 2101® Piping System are many. Table 2 highlights a number of this steel grade’s most important advantages. Interchangeable with ANSI based systems Outokumpu Duralite™ LDX 2101® Piping System kept as standard stock is dimensioned according to one of the most common of all European piping systems – ISO. This gives the system the added advantage of being virtually totally interchangeable with ANSI-based systems (except DN 65 and DN 125). Standard stock products have been precalculated with a minimum practical wall thickness (1.5 mm or thicker as required) to meet minimum 16-bar operating pressure at 50°C for the full standard stock dimensional range. In general, sizes up to DN 200 will satisfy 40-bar minimum operating conditions at 50°C. Smaller sizes will naturally meet significantly higher values.

part of Metso’s strategy for achieving > Assustainable and profitable long-term OSTP Application Engineers at your service OSTP Application Engineers are available to assist end-users of Outokumpu Duralite™ LDX 2101® Piping System. They can advise on the design and dimensioning of systems and products, and their in-depth know-how will ensure the best use of this innovative system. Together with our Specialist Sales Staff, we are ready to help you develop solutions in Outokumpu Duralite™ LDX 2101® for your application. Alternatively, you can contact one of our Partner Distributors. Note: To support the full adoption of this grade throughout your project or installation, LDX 2101® is also available in all other product forms, e.g. plates, sheets, coils, billets, bars and rods. Welding consumables can also be supplied.

Further information Product Data Sheets and the Stock Program Range can be downloaded from the Outokumpu website, as can other information including access to on-line services such as pipe and fittings pressure calculation tools.

growth, the company recently rebuilt its PM1 pilot paper machine at the Rautpohja Paper Technology Center in Jyväskylä, Finland. Outokumpu launched its Duralite™ LDX 2101® Piping System products program at the same time as the rebuild, and a range of products from the program was immediately adopted by Metso for the project. – PM1 is used to develop new papermaking technologies and to test the products of Metso’s customers, says Jari Mäntynen, Metso Paper’s Procurement Manager at Rautpohja. It’s where we show our customers what we’re made of, so it’s vital that it makes a good impression. – Pipes are my home ground, he continues, so the discussions with Outokumpu were especially interesting. Their representatives came to the plant itself and brought all the information we needed with them. Their support was first-class – from presenting the new material, through how to weld and handle it, all the way to commissioning. Furthermore, Outokumpu produced some special dimensions for us, on a fast-track basis, that they did not have in their standard stock program. – Outokumpu Duralite™ LDX 2101®

Tubular News 1 | 10

- Många kunder upplever att det är ett problem att den fasta telefonin och mobiltelefonin inte hänger ihop, säger Henrik Broström, produktchef Mobilt på Ventelo. Det är två parallella världar som inte kommunicerar med varann. Nu löser vi det en gång för alla. Mobile Extension innebär bland annat att alla samtal som kommer in till växeln kan kopplas antingen till den fasta telefonen eller till mobilen.

2010-03-31 11.47

TubularNews 1 2010_Eng.indd 5

TILLGÄNGLIGHET OFTA AFFÄRSKRITISKT Idag är det viktigare än någonsin att, som företag, enkelt kunna bli nådd. I praktiken blir det den som är tillgäng-

Piping System products have been in use for two months now, and we have met nothing unexpected, adds a satisfied Jari. It’s a good product. Its light weight translates into a lower price, plus it offers erosion resistant benefits and corrosion resistance comparing favorably with 1.4404 grade, for example. Do Outokumpu Duralite™ LDX 2101® Piping System products have a future in the paper industry? – Definitely, says Jari Mäntynen. It’s a competitive product and thanks to its strength, erosion resistant benefits and corrosion resistance, it will find a sure demand in this type of application.

lig som får slutkundernas förtroende. Därför bygger många företag in kommunikationen som en del av sin strategi. - Om man inte hanterar sin externa och interna kommunikation på ett smart sätt så får man en konkurrensnackdel jämfört med dem som har förstått vikten av de här sakerna, säger Henrik Broström och fortsätter: - Som jag ser det finns det två stora fördelar med Mobile Extension, ökad tillgänglighet och enkelhet. Du blir nåbar på ett helt nytt sätt och eftersom det sker med viss automatik så slipper du tänka på det.

ENKELHET BLIR VIKT På många företag upple tekniken blir ett hinder komplicerad. Så när Ven sin tjänst för Mobile Ex

Henrik Broström, produktchef mobilt.

Mobil Anknyt

Mobil Anknytning, MEX - Trafik till mobil Separat anslutning för Mobil anknytning. Ursprungligt uppringande nummer följer med för att kunna visas för mobil MEX anknytning.

Mobil Direct Access

Metso Paper

VENTELO FAST NÄT VÄXEL

FÖRETAGETS VÄXEL

Metso is a global supplier of sustainable technology and services for the mining, construction, energy, metal recycling and pulp and paper industries. Of the corporation's 2009 net sales of EUR 5,016 million, its Paper and Fiber Technology business contributed approximately 28%. Specific products and services provided by Metso for the pulp and paper industry include process solutions as well as machinery and services for the production of pulp, paper, tissue and board, including energy and chemical recovery solutions.

Tubular News 1 | 10

TubularNews 1 2010_Eng.indd 4

2010-08-26 14.21

• På visitkortet behöve ha ett nummer - det behöver alltså inte lä mobilnummer och r uppringd på sin fritid telefonnumret är ock syns när man ringer om man ringer från • Medarbetarna kan sp tid ute på fältet utan att förlora i tillgängli • Växeltelefonisten får möjligheter att sorter prioritera inkomman Utan Mobile Extens mobilsamtal rakt igen • Man upplevs som ett och nåbart företag.

Nu lanserar Ventelo sin nya tjänst Mobile Extension. Det innebär att två världar som tidigare varit separerade slås ihop: den fasta telefonin och den mobila. Under våren blir tjänsten successivt tillgänglig för kunderna. För Ventelos del stärker tjänsten deras erbjudande som leverantör av helhetslösningar inom data och telekom.

Metso is currently evaluating Outokumpu Duralite™ LDX 2101® Piping System products in its Paper Technology Center in Jyväskylä, Finland. LDX 2101®’s high strength has the potential to save Metso weight and thereby costs. After just two months of trials, the initial results already look very promising.

Outokumpu now brings the process piping industry a superior alternative to standard grade austenitic pipework installations. Its new Duralite™ LDX 2101® Piping System is durable, corrosion-resistant and costeffective. There are few limitations to what you can construct and achieve with this new material. What’s more, OSTP central stocks carry a complete standard product range.

MOBILE EXTENSION I När man väl vant sig vi Extension är det svårt a tjänsten. Saker som tidi och energi löser sig nu Skaffar man tjänsten til kan man räkna med fle

NYHET!

Metso is now testing Outokumpu Duralite™ LDX 2101® Piping System products in its rebuilt PM1 pilot paper machine at the Rautpohja Paper Technology Center in Jyväskylä, Finland. (The image shows part of another machine.)

Ålder: 46 år Familj: Fru och två barn Antal anställda: 240 heltidsanställda samt drygt 100 deltidare Omsätter: ca 220 MSEK

4

Ventelo_Kundtidning_Nr1-09).indd 4

Ventelo lanserar ny tjänst: Mobile Extension

FAKTA

7

entelo_Kundtidning_Nr1-09).indd 7

Outokumpu Duralite™ LDX 2101® Piping System shows its strengths at Metso

– the new challenge to standard grade austenitic pipework

Du har säkert hört honom prata råvaror, koktider och matlagning. Kanske har du sett honom domdera i ett skolkök eller på en krog. Men faktum är att Melker Andersson är en av Sveriges mest nyskapande företagare. Nyligen vann han utmärkelsen Årets Innovatör och hans krogimperium växer för var dag. Här delar han med sig av sitt framgångsrecept.

Ventelo erbjuder mobilt bredband i Telias nät

Outokumpu Duralite™ LDX 2101® Piping System

MELKER ANDERSSON

Courtesy of Metso.

I höstas lanserade Ventelo sin tjänst för mobilt bredband. Och när man idag utvärderar lanseringen är resultatet tydligt: gensvaret blev bättre än någon vågat hoppats på.

Melkers hemliga recept

Nu kan vi även erbjuda Mobilt bredband i Telias nät!

Mobile extension via Befintlig/normal via

VENTELO MOBIL VÄXEL

FÖRETA VÄXE

Direct Access

Samtalet kommer utifrån och ringer till mobil MEX anknytning.

5

2010-03-31 11.47

Samtalet skicka till företagets växel och levereras till slu kund med visnin

FAST OCH MOBILT TELEFONINÄT

8

Ventelo_Kundtidning_Nr1-09).indd 8

2010-08-26 14.21

LATIONERNA MED EN KUNDTIDNING Allt fler företag startar egna kundtidningar för att bygga relationer och skapa lojalitet, eftersom de inser nyttan med relationsskapande marknadsföring. Fördelen med en egen tidning är att den inte störs av konkurrerande budskap. Där går det att kombinera säljerbjudanden med redaktionellt innehåll i en optimal mix.

n Det blir allt svårare att märkas i reklambruset. Därför blir det allt viktigare att jobba med riktad kommunikation till utvalda målgrupper.   En kundtidning är ett bra sätt att förbättra dialogen med kunderna. Men det förutsätter att tidningen är intressant och läsvärd. Kundtidningar, som skickas till de mest trogna kunderna med erbjudanden kombinerade med redaktionellt innehåll, ger ett mervärde och skapar lojalitet. Resultatet blir nöjda ambassadörer.

– Företagens satsning på kundtidningar växer för varje år, inte minst inom business-tobusiness, säger Ulf Casselgård, VD på RCB2. För oss är det därför viktigt att kunna erbjuda våra kunder bra redaktionella kunskaper och resurser.

Med ABB:s System 800xA är det nu möjligt för energikrävande industrier att integrera process- och kraftautomationen och därigenom spara in kostnader för dubbla system samtidigt som driftsäkerheten förbättras och konstruktion, utbildning, ­administration och underhåll förenklas. Elektrisk integration med IEC 61850 i System 800xA innebär att processautomationslösningar sammanförs med automationslösningar för kraftanläggningen i ett och samma system. Det skapar en enhetlig och gemensam miljö för styrning och övervakning av processrelaterad utrustning såväl som skydds-, ställverks-, transmissionsoch distributionsutrustningar i ställverket. Resultatet är sänkta kapital- och livscykelkostnader samt ökad produktivitet och energieffektivitet.

Kommunikation på rätt nivå

Redaktionell kommunikation når fram – Kundtidningar och Internet är idag de snabbast växande medierna för marknadskommunikation, berättar Ulf Casselgård.

För att marknadsföra och sälja System 800xA till krävande industrikunder har ABB en kvalificerad yrkeskår av säljare och teknikspecialister. Försäljningen stöds av ett väl genomarbetat marknadsföringsmaterial. Att skriva säljande texter om avancerad teknik som ska läsas av en professionell målgrupp är inte alltid så lätt. Det gäller att lägga budskapet på rätt nivå för att passa den aktuella målgruppen, säger projektledare Ann-Sophie Sund. Skribenterna på RCB2 har stor erfarenhet av detta, både när det gäller att skriva på engelska och svenska. Därför var det med stor tillfredsställelse som RCB2 tog hand om uppdraget att göra broschyren om ”Elektrisk Integration med System 800xA”.

Men i den elektroniska värld vi lever i med Internet och e-postutskick, är det trevligt att se att även pappersmedia har sitt berättigande.   – En kundtidning är inte bara ett effektivt verktyg för att stärka relationerna utan också ett bra sätt att öka försäljningen till både gamla och nya kunder.

– Det redaktionella materialet i en egen tidning är unikt genom sin kraft att med trovärdighet förmedla känslor, kunskap och inspiration på ett sätt som är svårt att uppnå genom andra medier. Kommunikationen får därmed större möjligheter att nå fram utan missförstånd hos mottagaren.

I en egen tidning får du tala till punkt

För alla tidningsuppdrag har vi egna anställda projektledare och formgivare, men förstärker med olika journalister och skribenter beroende på vilken kompetens som krävs. Varje uppdrag genomförs med höga krav på journalistisk och grafisk kvalitet.   – Utgångspunkten är alltid att kundtidningen ska hålla hög klass och bidra till att skapa ett positivt resultat för våra kunder, avslutar Ulf Casselgård.

– En kundtidning behöver inte bara innehålla nyheter, påpekar Ulf Casselgård. Den kan också fungera som ett livsstilsmagasin med reportage och annat läsvärt som intresserar företagets kunder. Det handlar då om att bygga lojalitet med varumärket och skapa gemensamma band med andra kunder och varumärken som delar de värderingar som ditt varumärke står för.

Broschyren har fått bra respons vid bland annat Hannovermässan i Tyskland och Automation World mässan i Texas, USA avslutar Ann-Sophie Sund.

r Automation cess and Powe Integrated Pro ration with System 800xA eg Electrical Int

2010-04-12

ndd 1

Electrical integration.i

12.46

Från idé till färdig tidning

IEC 61850 Electrical integration based on open standards

Integrated Process and Power Automation Full plant integration with System 800xA

Ventelo_Kundtidning_Nr1-09).indd 9


8

Kommunikation med Resultat

Facebook

Blogg

Youtube

”Frågan är inte om du ska använda sociala medier. Frågan är hur du ska använda dem och vad du har för målsättningar.”

Twitter

Vem bygger ditt varumärke på Internet? Många frågar sig varför man som B2B-företag ska använda sig av sociala medier. Frågan är snarare varför inte? För vad händer om du inte är med och påverkar vad som sägs om ditt företag på världens största kommunikationsplats? n Internet är ett stort, levande, kommunicerande uppslagsverk för både privat och professionellt bruk. Djupt, brett och världsomspännande. Det är här vi söker information, debatterar, kommenterar, recenserar och jämför produkter, tjänster och företag. Med en social webb är ditt företag aktivt på arenan, du kan kommunicera direkt med målgrupper, påverka debatten, lyssna på omvärlden och skapa trafik till företagets webbplats. – Ta de sociala medierna på allvar, integrera dem i den befintliga marknadsföringen och skapa nya direkta sätt att kommunicera med dina externa och interna målgrupper, menar Olle Ljungdahl, en av RCB2s specialister inom webb och kommunikation i sociala medier.

Hur talar du med dina kunder? Precis som med alla medier handlar det om hur du använder Social Media Marketing (SMM) och vad du vill uppnå. Först att hoppa på tåget var B2C-företagen, men nu rör sig B2B-företagen allt snabbare framåt. B2B-företag känner sina målgrupper bättre än konsumentföretagen. Målgrupperna är ofta mindre och mer avgränsade, vilket gör det enklare att rikta aktiviteterna rätt. – Antagligen har ni redan digitala kontaktvägar till era kunder. Men många gånger är det envägskommunikation som e-nyhetsbrev, förklarar Olle. Eller så är det mail som fyller mailboxen. Se hur du kommunicerar med kunder, prospects och omvärlden idag. Sedan kan du utveckla det till tvåvägskommunikation med sociala medier. Då skapar du en levande,

snabb dialog som blir intressant och engagerande för båda parter. De frågor som intresserar engagerar.

Lyssna först och agera sedan Och vad sägs av andra? Vem och vilka är aktiva i debatten, var ställs frågorna, vad sägs om ditt företag? – När du tänker sociala medier handlar det mycket om att lyssna, att bevaka vad som sägs på Internet idag. Det finns effektiva verktyg som scannar av och samlar information kring ditt företag, produkter, tjänster och konkurrenter dygnet runt, förklarar Olle. Genom att välja ut ett antal nyckelord ser du vad och var det diskuteras, och vilka aktörer eller grupper som är mest aktiva. – Det blir ofta rätt överraskande resultat, det sägs mycket du inte visste – eller saker du kunde ana men inte haft insyn i. Det finns forum med många debattörer, som har makt att förstärka eller försvaga ditt varumärke. Därför är det viktigt att själv vara aktiv och påverka via en aktiv social webb.

Långsiktig digital kommunikationsplan När du kartlagt trafiken, tar du till dig det som är bra och fungerar. Sedan är det dags att tänka ut vad som kan göras ännu bättre. Här finns möjlighet att skapa nya kreativa aktiviteter och vägar som passar ditt företags idéer, verksamhet, mål och målgrupper. – Precis som du gör kommunikationsplaner för övrig marknadsföring behöver du göra en för den sociala webben. Sociala medier behöver en tydlig plats i den över-

gripande kommunikationen. Vad vill ni uppnå, hur ska den stärka och komplettera andra marknadsaktiviteter, hur ska den byggas, tidsplaner, vilka ska arbeta med den etc. – Genom att integrera och bygga broar mellan webbplatsen, övrig marknadsföring och sociala medier får du en större närvaro, vilket ger dig kunskap och möjlighet att påverka. När du är aktiv – vilket är A och O för sociala medier – ökar trafiken till din hemsida och därmed hamnar du även högre på Google, förklarar Olle. Därmed har du skapat en plattform för företagets närvaro på världens största kommunikationsplats. Utifrån den kan du aktivt påverka och bygga ditt varumärke på Internet. Du kan mäta och följa upp aktiviteter och resultat. Du kan aktivt göra skillnad.

Några exempel på aktiviteter Vem säger vad var? Ta reda på vad som skrivs om dina produkter, tjänster och intresseområden på Internet. Se vem och var de diskuterar och delta aktivt i diskussionen. Byt envägskommunikation mot dialog Utveckla era befintliga aktiviteter. Ett e-nyhetsbrev kan exempelvis omformas till en blogg eller ett diskussionsforum. Mässor och andra event Skapa en community kring nästa mässa – extern och/eller intern – med information inför, under och efter mässan. Toppa med blogg och twitter, foton, aktiviteter, lägg ut filmade föredrag med mera. Trainees och utbildning Skapa grupper kring trainees och utbildningsprogram för att visa att ni är en attraktiv arbetsgivare. Länka till intressanta utbildningar och skolor. Be trainees blogga så att ni når ut till deras nätverk. Sponsring Skapa ett forum där aktörerna i projektet kan mötas, diskutera och informera. Externt och/eller internt. Hjärtefrågor Gör en social aktivitet kring en hjärtefråga som engagerar, eller var aktiv på andras forum. Komplexa ämnen Bilda forum kring komplexa produkter och tjänster. Även om målgruppen är liten kan diskussionen bli intressant och djuplodande.

6 steg till en social webb a Specificera dina målgrupper. Hur kommunicerar ni idag? a Kartlägg vad som sägs på Internet – Var, hur och av vem. a Ta tillvara det som är bra, utveckla det du kan göra bättre. a Gör en långsiktig kommunikationsplan för den sociala webben. a Sätt upp din sociala webb. Följ upp, mät trafiken och lyssna. a Var aktiv!

R C B 2 A B V Ä S T E R Å S : S l å n b ä r s g a t a n 1 2 , 7 2 2 2 3 Vä s t e r å s , Te l : 0 2 1- 17 17 5 0 ,

Debatt Vara aktiv i den aktuella debatten genom bloggar och twitter och visa företagets ståndpunkt. Även frågor nära knutna till verksamheten, som miljö och kultur, ger tillfälle att visa att man är med. Kampanjsajter, mikrosajter och Communitys Skapa kampanjsajter eller mikrosajter där kan du fokusera kommunikationen kring en nyhet, fråga eller erbjudande som intresserar din målgrupp eller affärsområde.

S TO C K H O L M : S v e t s a r v ä g e n 15 17 1 4 1 S o l n a , Te l : 0 8 - 6 3 4 0 2 4 0


RCB2