Page 1

NR 2. 2017 – SOMMARENS BYGGPROJEKT

RÄTT LIM OCH FOG?

Se upp MED TAKSTOLARNA HAN BRINNER FÖR BETONG

ÄR DITT

PRIS RIMLIGT? VÄGGAR AV GLAS


WOODY BYGGHANDEL PROFFSGUIDEN nr 1. 2017

VAD ÄR EGENTLIGEN RIMLIGT? Finns det en gräns för vad som är rimligt för ett projekt? Ja, det gör det faktiskt! Här berättar vi om ett fall där en byggare fick backa på sina krav. Vill du själv undvika att hamna i en liknande situation, så ska du läsa vad våra jurister rekommenderar dig.

En annan viktig fråga för alla byggare är valet av lim och fogmassa. Den som lär sig konsten att välja rätt har mycket att vinna, både i effektivitet och säkerhet. Givetvis hjälper vi dig alltid. En lika viktig fråga i byggprojektet är beställningen av takstolar. Många beställningar blir dessvärre fel och får göras om, vilket orsakar irritation och kanske kostsamma förseningar. Läs de enkla tipsen om hur du undviker det, och får ditt bygge att snurra. Trevlig läsning önskar vi på Woody Bygghandel

Sid 4

Sid 8

Gör jobbet både enklare och säkrare.

En gjuten pool är en riktig pool.

Sid 12

Sid 14

Tänk på detta när du beställer husets viktigaste del.

Nu blir det skillnad på målat och målat.

Välj rätt lim och fog

Se upp med takstolarna

Cool pool-inspiration

CMP-märkt panelvirke

1 miljon för en altan. det tycker jag låter rimligt...

Sid 22

Är ditt pris rimligt? Juristerna tipsar hur du undviker kostsamma processer. Observera att alla handlare i vår kedja har anpassat sig till den lokala efterfrågan och därför varierar vårt utbud av produkter och tjänster över hela landet.

Sommarbygget 2017 . Utgivningsdatum: Juni 2017 . Upplaga 32 000 . Ansvarig utgivare: Mikael Tykesson . Utgivare: Woody Bygghandel AB Kontaktinformation: Woody Bygghandel AB Mikael Tykesson 042-38 05 57 proffsguiden@woody.se . Idé, text och form: Falck & Co . Tryck: Åtta.45


Tränarna Jennie Axelsson från Stentorps IF och Lennie Håkansson från Näsums IF intervjuades tillsammans med Woodys marknadschef Mikael Tykesson på Friends Arena.

Våra hjältar står utanför planen VARE SIG DET REGNAR ELLER BLÅSER KALLT OCH ÄR EN TIDIG HELGMORGON ELLER EN SEN VARDAGSKVÄLL, SÅ STÅR UNGDOMSLEDARNA DÄR BREDVID FOTBOLLSPLANEN OCH MANAR PÅ. FÖR ATT KUNNA GE BARN OCH UNGDOMAR MENINGSFULL TID SOM BYGGER GLÄDJE, KAMRATSKAP OCH FOTBOLLSDRÖMMAR, SÅ BEHÖVS PERSONERNA SOM GÖR MER. WOODY UNGDOMSLEDARSTIPENDIET VILL UPPMÄRKSAMMA ALLA DE HJÄLTAR SOM STÅR UTANFÖR PLANEN. LEDARNA I STRÅLKASTARLJUSET Woody Ungdomsledarstipendiet är ett samarbete mellan Svenska Fotbollförbundet och Woody Bygghandel. Stipendiet premierar tränare och ledare som är aktiva inom breddfotbollen i Sverige. Alla de som lägger ner tid och engagemang i fotbollsspelande pojkar och flickor i åldrarna 12-15 år. 35 NYA FÖREBILDER Förra året fick 35 tränare stipendiet och de ingår nu i vår Hall of Fame, där närmare 200 ungdomsledare är med. Lennie Håkansson, tränare i Näsums IF, är en av dem. Han säger att det kändes kul att få uppskattning för tiden han lägger ner (närmare 15 timmar i veckan!). – Det är ett bevis på att det man gör är värdefullt. Man kan bli besviken på vissa personers engagemang. Jag har aldrig missat en match och tvättar spelarnas leriga kläder. Det är härligt att Woody visar att energin vi ger betyder någonting. En annan tränare som fick stipendiet 2016 var Jennie Axelsson från Stenstorps IF.

Hon tycker om att följa ungdomarnas personliga utveckling. – En bra ledare ger av sin tid och är delaktig. Det handlar om att utmana alla på lagom nivå så att alla har chans att utvecklas, oavsett förutsättningar, säger hon. LEDARUTBILDNING I VÄRLDSKLASS De tränare som tilldelas Woody Ungdomsledarstipendiet föräras två fullspäckade kunskapsdagar signerade Svenska Fotbollförbundet. Där leder förbundets profiler övningar och håller föreläsningar i internationell toppklass. – Den här utbildningen har utvecklat mig som ledare. Extra bra var Rasmus Tornberg (riksinstruktör i beteendevetenskap). Han hade bra tänk kring hur mina spelare kan tänka för att inte grotta ner sig i motgångar, säger Jennie Axelsson. NOMINERING PÅGÅR Just nu är nomineringen öppen till Woody Ungdomsledarstipendiet 2017. Du nominerar enkelt din kandidat på svenskfotboll.se

Woody Ungdomsledarstipendiet fokuserar på Sveriges breddfotboll, vilket engagerar lokalt och passar perfekt in i vår kedja med starka lokala bygghandlare. Hela 192 ungdomsledare och tränare har fått stipendiet som består av en utbildning, vilken ger inspiration och ett nätverk för livet.


WOODY BYGGHANDEL PROFFSGUIDEN nr 2. 2017

FELVAL DUGER INTE! VI LÄR DIG KONSTEN ATT VÄLJA RÄTT LIM OCH FOG!

EN AV DE SVÅRASTE UPPGIFTERNA SOM BYGGARE ÄR ATT HITTA RÄTT LIM- OCH FOGMASSA FÖR VARJE JOBB. UTBUDET IDAG ÄR SÅ FÖRVIRRANDE STORT OCH MÅNGA GÅNGER EXTREMT SPECIALISERAT. DESSUTOM HAR ALLA TILLVERKARE SINA EGNA ”SMARTA” NAMN PÅ PRODUKTERNA. DET HÄR HAR GJORT HELA SORTIMENTET TILL EN RIKTIG DJUNGEL. DESSUTOM ÄR DET OCKSÅ OFTA STOR PRISSKILLNAD.

4.


WOODY BYGGHANDEL PROFFSGUIDEN nr 2. 2017

12 TIPS... desto större elasticitet (utan att förlora i vidhäftning). Är fogen mer än 20 mm, välj en massa bland de elastiska.

kan man täckmåla fogen redan efter något dygn, även om härdningstiden är mycket längre.

Här följer några tips som förhoppningsvis hjälper dig i fortsättningen. Givetvis finns vi alltid till hands för att råda dig också. En viss nytta har du av det informationsmaterial och de guider som finns i butiken. Information är som alltid nyckeln till ökad träffsäkerhet i produktvalet.

#4 – UTE ELLER INNE? Temperaturkänslighet och vattentåligt är två saker som påverkar valet. De flesta massorna är känsliga för kyla och då försämras egenskaperna. Det finns många specialprodukter, t ex allvädersfog för tätning av tak. Det finns t o m lim som funkar i minusgrader. En grundregel är att innemassor inte kan användas ute, men utemassor kan däremot användas även inomhus.

#8 – PROVA ETT SUPERSTARKT LIM Limmerna har bara blivit bättre och starkare. Nu finns det de med slutlaster på många ton per m2 . Du kan t ex limma sten och skivor och ersätta konventionell infästning i många fall.

#1 – HÖG VÄRME? Ska du jobba med öppna spisar, kaminer m m, då måste du välja en brandfogmassa som tål mycket höga temperaturer. Den blir hård som sten.

#5 – LIM ELLER FOGMASSA? Gränserna är inte tydliga och det finns många kombiprodukter. Här gäller det att läsa noga på produkterna. Lim har inte samma elasticitet som byggfogmassa.

#10 – VÄLJ RÄTT PISTOL Många lim och massor kan vara väldigt sega och då behöver du en sprutpistol med extra hög utväxling. Det finns också batteridrivna pistoler, vilket är bra vid extra stora jobb.

#2 – SÄRSKILDA EGENSKAPER? Ska massan vara slipbar? Övermålningsbar och tåla väta? Allt det här påverkar valet. Utgå ifrån om fogen blir inbyggd eller synlig. Fogmassor som inte är övermålningsbara finns å andra sidan ofta i flera kulörer.

#6 – VILKET UNDERLAG? Underlaget är helt avgörande för valet av massa. Vissa fogmassor biter inte på metall, andra inte på trä osv. Ta reda på var du ska använda det och välj rätt. Glas är speciellt och kräver en specialfogmassa. Den innehåller ättika, är frätande och har en frän lukt. Den ska inte användas till något annat än glas.

Visst finns det fortfarande universalprodukter med ett bredare användningsområde, men de är inte alls lika effektiva och pålitliga som de specialiserade. Så vill du förenkla ditt arbete och förbättra slutresultatet så har du med andra ord mycket att vinna på att lära dig mer om sortimentet.

#3 – VÄLJ RÄTT ELASTICITET Det här är mycket viktigt när man väljer fogmassa. Man skiljer på elastiska och plastiska (statiska) fogmassor. Fogmassans följsamhet mäts i procent. Ju högre,

#7 – KONTROLLERA HÄRDNINGSTIDEN Härdningstiden kan variera från några timmar till flera veckor. Men ibland

...OCH 2 VARNINGAR! VARNING #1 FARLIGA ÄMNEN Akta dig för produkter som innehåller farliga ämnen. Det som ansågs bra för bara några år sedan kan idag klassas som direkt farligt. Idag finns bra alternativ som inte klassas som farliga eller miljöskadliga. Det viktiga är att produkten är kontrollerad. Den får inte vara farlig, vare sig att jobba med eller i monterat skikt. Som enda bygghandelskedja i landet, så kräver vi av våra leverantörer att deras produkter ska vara med i BASTA-registret, som ställer högre krav på det kemiska innehållet.

#9 – LIMMA I STÄLLET FÖR ATT SKRUVA Det finns mycket arbetstid att spara med de nya skivlimmen. Då slipper du i många fall både skruva och spackla.

#11 – TEJP PÅ TUB Det finns lim och specialfog som gör att du slipper tejpa. Med dem kan du täta ojämnheter och glipor, limma plastduk m m. #12 – VIKTIGA TILLBEHÖR För att få ut maximal effekt är det ibland viktigt med rätt tillbehör. Vid fogning på vissa underlag behöver man t ex bottningslist och primer, likaså är förarbetet helt avgörande när man använder ankarmassa och samma sak gäller för fogskumspistol och rengöringsvätska vid fogskumsarbeten.

VARNING #2 UNDVIK LÅGPRISPRODUKTER Lim och fog är ett typiskt område där man ska akta sig för billiga kopior från lågprisbutikerna och på nätet. Det visar sig alltid med tiden varför de är så billiga. Det kan handla om allt från skadligt innehåll till dålig elasticitet, utgångna produkter, dålig vidhäftning etc. En målarfog för 9 kr/tub kan rimligtvis inte uppfylla de krav man borde ställa på den.

!

.5


WOODY BYGGHANDEL PROFFSGUIDEN nr 2. 2017

VARFÖR ÄR BETONG SÅ HETT JUST NU? ALLA VERKAR VILJA HA INREDNING I BETONG. EN SOM VET MER OM DET OCH FAKTISKT OCKSÅ BIDRAGIT TILL DEN STARKA BETONGTRENDEN, ÄR MARCUS FORNBORN PÅ SVENSK BETONGDESIGN. – Efter att ha varit anställd betongarbetare i tolv år, så startade jag eget för tre år sedan, berättar Marcus. Allt började med att tjejen ville ha en bänkskiva i betong. Det ena ledde till det andra och snart stod jag i farsans garage och gjöt bänk­ skivor på kvällar och helger. Med tiden blev det så mycket att jag sa upp mig och startade Svensk Betongdesign.

6.

rätt bra timing att starta eget i den här branschen. Nu har vi vuxit till sju man med en egen verkstad på 300 m2 .

TRENDIG KROG – Rätt snart fick jag också kontakt med en ung och hungrig arkitekt som i sin tur fått i uppdrag att inreda en trendig lägenhet. Det jobbet ledde sedan till nästa - att inreda en helt ny tuff krog i industriell stil med mycket betong och stål.

SKITSNYGGA GOLV – Vi har idag en bra blandning av vanliga betongjobb och inredningsdetaljer. Sånt är ju lite roligare. Då får man en chans att träffa slutkunden och höra deras uppskatt­ ning. Synliga betonggolv är fortfarande mycket efterfrågat. Vi pigmenterar dem ljust, glättar och polerar dem. Det blir skit­­ snyggt! Något annat som blir alltmer populär är markbetong, dvs gjutna betong­ plattor med struktur och mönster. Det är stort i USA och nu på väg in på den svenska marknaden. Jag har en man som jobbar enbart med det och han har fullt upp.

– Betongtrenden bara växte och vi med den. Plötsligt ville alla ha slipade betong­ golv och bänkskivor, handfat och t o m badkar i betong. Det var med andra ord

– Många jobb får vi via vår betongleve­ rantör, via Woody Bygghandel Orminge Trä och andra byggkontakter, men in­ tresset har också spridits via Instagram.

Svensk Betongdesign har faktiskt 3800 följare där! Framtiden ser ju väldigt ljus ut för oss och vi fortsätter gärna att expandera, men det svåra är att hitta rätt folk. Betong är inte så populärt på byggtekniska nuförtiden. Alla verkar vilja bli snickare. Jag får ta in lärlingar och träna upp dem själv. De får hänga med oss runt och lära sig varje grej efter hand. Det är mycket att ta in och det tar rätt lång tid.

Marcus Fornborn, betongarbetare och trendsetter på Svensk Betongdesign.


WOODY BYGGHANDEL PROFFSGUIDEN nr 2. 2017

.7


l o o pinspiration

WOODY BYGGHANDEL PROFFSGUIDEN nr 2. 2017

COOL POOL LÄTTARE

Inget går upp emot en riktigt stabil och bra pool, och inget sätt är förmodligen enklare och säkrare än att gjuta den med Sundolitt Kub - färdiga block i EPS. Det är ett fantastiskt material för just sådana här ändamål. Väggar av EPS-block är lättarbetade, säkra och isolerar väldigt väl. De är också lika enkla att jobba med, vare sig det ska vara en markplatta, pool eller väggar till ett hus. Sundolitt är en av Europas ledande tillverkare av EPS-isolering för grunder , väggar och tak. Tack vare en ny enkel monteringsanvisning kan du lättare bygga en pool.

DET IDEALISKA POOLDÄCKET Den som satsat pengar på en fin pool är säkert också intresserad av ett snyggt och exklusivt pooldäck. Varför inte rekommendera ett solitt däck av träkomposit med ett minimum av underhåll. Det behöver aldrig oljas och man slipper synliga skruvskallar. Den mjuka, behagliga ytan är snäll mot fötterna och garanterat fri från flisor. Ett bra exempel på det är gop Woodlon, solida boards av hög kvalitet. De är tåligare än andra och kan läggas

8.

med glesare regelavstånd än för hålade boards. Ändå ger det ett stabilt däck med lång hållbarhet. Det finns i två utföranden, med en rillad yta eller en yta med vacker trästruktur. Det finns också i flera naturliga färger. Woodlon Elegance har ett unikt ytskick som kapslar in boarden och gör den extra motståndskraftig mot repor och fukt - idealisk runt poolen med andra ord. Därför erbjuder de också upp till 25 års garanti.


WOODY BYGGHANDEL PROFFSGUIDEN nr 2. 2017

HETARE BASTUBYGGEN

Att bygga bastu är lite av en konst. Särskilt nu när det blivit så mycket mer komplext med så mycket större möjligheter för inredning, träslag, aggregat, fönster, ventilation, belysning etc. Då kan det vara skönt att ha att göra med någon som verkligen kan det här och som ger dig professionell hjälp och råd. Exacta i Eskilstuna är specialisten just på bastubyggen. De har inte bara ett brett och komplett produktutbud, de kan dessutom hjälpa dig med allt ifrån planeringen till ritningen och tekniken, och faktiskt med hela projekteringen. Utnyttja det nästa gång du får ett bastujobb.

EN POOL FÖR GENERATIONER En murad pool med gjuten grund blir både stabil och hållbar. Vanligtvis kommer trycket på en murad vägg från utsidan, men när det gäller en poolvägg kommer trycket istället inifrån varför hela konstruktionen behöver hänga ihop. Armeringen måste sträcka sig från plattan och upp i väggarna. Utförs arbetet korrekt med beprövat material

kan poolen komma till glädje för ett flertal generationer, vilket givetvis är ett bra säljargument. Ett smidigt och tillförlitligt sätt att mura en pool på, är med Finjas Murblock Fördel. Det är marknadens lättaste block och dessutom både greppvänligt och ihåligt, vilket gör att poolen byggs både snabbt och säkert. .9


WOODY BYGGHANDEL PROFFSGUIDEN nr 2. 2017

SKÖNARE UTERUM Uterumslösningarna blir bara mer och mer energieffektiva. Senast i raden är svenska Santex med sina värmeisolerade och kvalitetssäkrade system för uterum: vikdörrar, skjutdörrar och tak. De har inte bara energieffektiva 2- och 3-glasfönster utan också aluminiumprofiler med isolatorer som förhindrar köldbryggor. Det minskar värmeläckaget dramatiskt. Dessutom kan

MAXA UTSIKTEN FRÅN UTERUMMET

Vill du få full frihet att skapa ljusa uterum åt dina kunder, så ska du kika närmare på VPP System. Deras måttanpassade skjutoch vikbara helglasluckor ger dig full frihet att skapa skräddarsydda lösningar för så gott som alla behov. Med deras helglassystem slipper dina kunder vertikala ramprofiler, vilket ger dem maximala möjligheter att ta tillvara på sin utsikt. Överlag har VPP ett av marknadens största utbud för att bygga alltifrån enkla glasverandor, till hela isolerade vinterträdgårdar. Allt kommer från deras fabrik i Vetlanda. 10 .

man välja till s k energiglas med en beläggning som får värmen att ”studsa tillbaka” in i rummet och som gör att man behåller värmen längre. Allt för att kunna förlänga utesäsongen ytterligare. SANTEX SÄTTER P Numera är Santex alla produkter för uterum P-märkta, vilket säkerställer att alla

led från råvara till färdigt uterum uppfyller de höga kvalitetskrav som ställs på bl a vatten-, luft- och vindtäthet. P-märkningen är en trygghet för både dig och dina kunder, och dessutom ett kvitto på att Santex levererar en genomgående hög kvalitet.

SKA VI ÄTA UTE IKVÄLL?

Frasen, äta ute ikväll, har fått en helt ny innebörd. Nu lanseras JABO Horizont utekök som lätt skapar en både inspirerande och praktisk plats för sommarens kulinariska eskapader. Ute har man ju allt inom räckhåll: kryddträdgård, grönsaker och grill. Passa på att tipsa dina kunder om hur lätt det är att ta tillvara på möjligheterna som deras trädgård erbjuder. Köket har en 80 cm rostfri bänkskiva och finns i såväl tryckimpregnerat som färdigmålat, i vitt eller svart. Det kan med fördel kompletteras med en matchande skärm för att skapa en snygg helhet.


WOODY BYGGHANDEL PROFFSGUIDEN nr 2. 2017

HAR DU NÅGRA

LJUSA IDÉER? MÅNGA LÄGGER STOR MÖDA PÅ SINA TRÄDGÅRDAR OCH UTEPLATSER, MEN GLÖMMER OFTA LJUSSÄTTNINGEN. GENOM ATT LJUSSÄTTA TRÄDGÅRDEN, SÅ KAN MAN GE HELA HUSET ETT LYFT OCH SKAPA EN TRYGGARE PLATS MED BÄTTRE UPPSIKT, VILKET GÖR DEN MINDRE ATTRAKTIV FÖR OVÄLKOMNA GÄSTER. Med dagens smidiga 12-volts system har du själv möjlighet att skapa vackra och praktiska ljussättningar åt dina kunder, utan att anlita en behörig elektriker. Med Gelias stora utbud av trädgårdsbelysning är det lätt att lysa upp platser och objekt som man vill framhäva, eller gångar.

Tänk också på det indirekta ljuset som skapas av riktade ljuskällor mot objekt och fasader. Dammar är särskilt tacksamma att belysa, både med lampor nere i vattnet som lyser uppåt, och armaturer från sidorna som belyser ytan och området runt omkring.

PLANERA LJUSSÄTTNINGEN Börja med att gå igenom vilka platser och objekt din kund vill framhäva och välj sedan lämplig belysning. Ljussätt gångvägar och terrasser med ljuspunkter längs sidorna som orienteringsljus.

Ett bra tips inför installationen är att provbelysa först, för att se om din kund blir nöjd. Sätt ut armaturerna, lägg ut kablarna och invänta mörkret. Är kunden nöjd, så gräver du ned kablar och installerar färdigt.

”Välj armatur efter önskad effekt, till exempel riktat ljus, större spridning, ljus uppåt, ljus nedåt, starkare ljus eller svagare ljus. På flera armaturer kan man byta ljuskälla om man vill skapa effekter med till exempel ett kallare ljus som kontrast mot varmvitt ljus.”

VAR ÄR SKRUVEN? Efterfrågan på trädäck med dold infästning ökar för varje år. Kunderna uppskattar det stilrena utseendet och att slippa stickor och sprickor runt skruvhålen. Det har kommit en ny typ av trädäck med dolt montage från Södra som heter ZENSE™ *. Det är tjocka och breda plankor (34 x 145 mm) med en helt egen konstruktion och en unik profil. Den monteras med alumininiumclips och rostfri skruv. Resultatet blir ett vackert och funktionellt trädäck. En finess är också att profilen faktiskt gör brädorna vändbara, vilket kan komma till nytta i framtiden. Trädäcket är av impregnerad furu och tillverkas i Sverige. Profilen skruvas fast i ena brädan, men låser även fast nästa bräda. Glipan blir alltid exakt 2,5 mm. *) Varumärket ZENSE™ innehas av Välinge Innovation AB. All användning av varumärket sker under licensiering.

VARFÖR ÄR ALLA BETONGGOLV GRÅ? Visst kan slitstarka betonggolv också vara vackra och färgglada. Nu är det lätt gjort att sätta färg på betonggolvet. Finjas golvavjämning 540 Top Färgad är en genomfärgad massa som bildar ett slitstarkt och färdigt ytskikt på utsatta golv i t ex butiker och entréer, eller varför inte i uterummet? Massan är cementbaserad, snabbhärdad och pumpbar. Den finns i färgerna vit, gul, grön, blå, röd…och grå (för den som fortfarande föredrar det!). . 11


WOODY BYGGHANDEL PROFFSGUIDEN nr 2. 2017

HUSETS VIKTIGASTE DEL -

BESTÄLL DEN RÄTT

TAKSTOLAR ÄR EN OERHÖRT KRITISK DEL AV HUSBYGGET. DET FINNS INGEN ANLEDNING ATT CHANSA MED BESTÄLLNINGEN GENOM ATT T EX ANLITA EN ICKE-CERTIFIERAD TILLVERKARE ELLER ATT SLARVA MED UPPGIFTERNA. SÄRSKILT SOM DE INTE ENS ÄR SÄRSKILT DYRA. Sverige har idag 80-100 takstolstillverkare och av dem är ca 70 certifierade. Om du anlitar en icke-certifierad tillverkare tar du en onödigt stor risk, särskilt med tanke på att det är obligatoriskt med CE-märkta takstolar. CE-märkningen är en garanti för att de klarar den belastning som utlovas. Takstolar måste projekteras och tillverkas på ett fackmannamässigt sätt för att klara takets tyngd. 12 .

LÖNSAMT ATT BESTÄLLA – Trots att det egentligen handlar om en rätt komplex produkt med mycket kunskap bakom, så är beställda takstolar relativt billigt, hävdar Björn Wessman och Fernando Gutiérrez på Varberg Timber. Hur man än räknar, så blir det alltid billigare att beställa än att försöka tillverka dem själv, särskilt med tanke på alla regler som omgärdar tillverkningen. Det är också

betydligt mer praktiskt. Sett ur ett byggarperspektiv är ett tätt tak ett av husbyggets allra mest kritiska moment. Det gäller att skapa skydd mot väder och vind så snabbt som möjligt. Därför blir en korrekt leverans av takstolar extra viktig. För att undvika missförstånd och se till att din beställning blir så smidigt som möjligt, så är det fyra steg som du bör tänka på.


WOODY BYGGHANDEL PROFFSGUIDEN nr 2. 2017

TAKSTOLSBESTÄLLNINGEN I FYRA VIKTIGA STEG: 1. FRAMFÖRHÅLLNING Planera in din beställning av takstolar tidigt i processen. Det finns inga standardprodukter som ligger och väntar på lager, utan allt måste projekteras och tillverkas efter beställning och det kräver tid. Dimensionering och konstruktion avgörs från fall till fall. Normalt tar hela tillverkningen 3 - 4 veckor, men det kan bli betydligt längre vid högsäsong.

” Trots att det handlar om en komplex produkt med mycket kunskap bakom så är beställda takstolar relativt billigt.”

2. UNDERLAG Om det ska bli rätt från början så krävs ett bra och komplett underlag för projekteringen. Skisser och uppskattningar duger inte. Tillverkarna behöver bygglovsritningarna, inget annat. Det är inte bara för att se måtten, utan även för att få veta vilket typ av tak som ska ligga på och vilken snözon det handlar om. Ett korrekt underlag är det säkraste sättet att skynda på produktionen och leveransen. Lika viktigt är förstås att man också följer ritningen när bygget sätter igång, d v s att bottenplattan inte gjuts på en höft och att väggarna är resta exakt enligt ritningen. Noggrannhet är a och o för ett lyckat resultat. 3. BEKRÄFTELSE När beställningen är mottagen får du tillbaka en orderbekräftelse med bland annat mått och antal. Kontrollera att allt stämmer och återbekräfta så snart som möjligt. Är allt rätt så startar produktionen omgående. Observera att minsta lilla ändring efter detta kräver en ny projektering, nya beräkningar och ny produktionsstart. Sånt drar ut på tiden. 4. LEVERANS Takstolarna levereras ut till bygget med kranbil på överenskommen dag och tid. I nio fall av tio vill byggare också att takstolarna lyfts på plats under monteringen. Det är en liten extra kostnad i sammanhanget, som sparar väldigt mycket arbetstid och ansträngning. För en vanlig villa kräver takstolsresningen kanske ett par timmars arbete för två snickare. Vid leveransen överlämnas också all dokumentation.

Många av de certifierade tillverkarna hittar du via Svenska Takstolsföreningens hemsida: stak.org

LÖJLIGT ENKEL TAKTÄTNING!

Enklare än så här kan det knappast bli att täta mellan övergångarna på taket, runt skorstenar, genomföringar, kupor och takfönster. Wakaflex från Monier är ett självhäftande, elastiskt och formbart material, som du applicerar snabbt och enkelt med bara en sax och en tumstock som verktyg. Den är dessutom miljövänlig och så långt ifrån de gamla blyplåtarna man kan komma. Finns i flera olika färger för att matcha övrigt takmaterial. . 13


WOODY BYGGHANDEL PROFFSGUIDEN nr 2. 2017

HELT RÄTT FRÅN BÖRJAN

NU BLIR DET LÄTT ATT HITTA RÄTT MÅLAD FASADPANEL LÄGRE TOTALKOSTNADER Allt fler snickare inser att totalekonomin blir så mycket bättre med industriellt målade panelbrädor, trots att de kostar mer i inköp. Man sparar tid både vid projektering och montering. Industriellt målade panelbrädor betyder också ett förbättrat väderskydd vid monteringen, vilket ökar tryggheten och flexibiliteten. Ett problem har dock varit att det inte funnits ett enhetligt system för kvalitetssäkringen av målningen. Men det är numera historia. Svenskt Trä lanserar nu CMP, Certifierad Målad Panel. CMP säkerställer höga krav på såväl panelvirket som färgen, fuktkvoten och målningen. Tillverkningen av certifierade produkter är dessutom väl dokumenterad och spårbar. Virket till CMP-panelbrädor är av högre kvalitet än vanliga utvändiga panelbrädor. Likaså är

färgerna testade och godkända av tredje part. De är specialanpassade för utvändig målning och appliceras alltid i exakt rätt mängd. Tack vare de höga kvalitetskraven på CMP-godkända panelbrädor förlängs också underhållsintervallen på träfasaden, vilket givetvis också bidrar till en bättre totalekonomi. GRUNDMÅLAD ELLER MELLANSTRUKEN? Använder du CMP-godkända panelbrädor, så är du garanterad att den industriella målningen är optimal och gjord på torra, rena ytor. CMP-panelbrädorna är sedan förpackade och skyddade från vädrets makter ända fram till bygghandeln och dig. CMP-panelbrädorna finns idag i två ytbehandlingsklasser, en grundmålad, CMP-G samt en grundmålad och mellanstruken, CMP-GM.

TVÅ YTBEHANDLINGSKLASSER CMP-godkända panelbrädor märks individuellt för att informera om vilket ytterligare arbete som behöver göras. Varje bräda märks med ytbehandlingsklass, certifikatsnummer och spårbarhetsnummer.

14 .

CMP-G

CMP- GM

Grundmålade panelbrädor, skyddar träet mot fukt och säkerställer god vidhäftning för nästa färgskikt. Ska målas färdigt med två skikt täckfärg inom 12 månader.

Grundmålade och mellanstrukna panelbrädor. Täckfärgen skyddar träytan effektivt mot vädret och mögel- och algpåväxt. Ska slutstrykas med täckfärg en gång inom 12 månader.


WOODY BYGGHANDEL PROFFSGUIDEN nr 2. 2017

DEN VACKRA MIRAKELPANELEN Det händer fantastiskt mycket inom trä- och virkesområdet just nu. Man forskar fram och utvecklar nya produkter och material med förbättrade egenskaper. Ett bra exempel är OrganoWood®, ett miljöklassat och modifierat panelvirke med egenskaper utöver det vanliga.

BONJOUR LE BALCON!

MOTSTÅNDSKRAFT OrganoWood® är ett naturfärgat virke som blir vackert silvergrått i samklang med naturen. Panelen har hög motståndskraft mot rötangrepp, ett förstklassigt flamskydd och förbättrad formstabilitet. Råmaterialet är nordisk gran som modifierats med den prisbelönta och patenterade OrganoClick®teknologin för modifiering av biofibrer.

Med teknikens hjälp binds kiselämnen med kemiska bindningar till vedfibrerna och skapar en miljö där rötsvamparna inte trivs. Dessutom är kiselämnena obrännbara, vilket ger virket dess flamskydd. Virket har även djupbehandlats med ett träskydd som minskar risken för ytlig påväxt och ger en yta som med tiden blir vackert silvergrå.

Moelven

VÄRMEBEHANDLAT UPPÅT VÄGGARNA

Nu finns värmebehandlad ask, s k TermoAsk, även som ytterpanel från Moelven. Brädorna är ändspontade så du på ett snyggt sätt skarvar ihop dem löpande. Panelen har ett bra rötskydd, är miljövänlig och vacker. Utan behandling blir TermoAsk vackert grå med tiden, men med olja behåller du den mörkbruna nyansen. TermoAsk finns även att få med andra behandlingar.

Franska balkonger är en ovanligt charmig företeelse med växande popularitet. Allt fler uppskattar att det är så lätt att öppna en glasdörr för att vädra eller känna naturens dofter och ljud. En fransk balkong är egentligen en fönsterdörr med ett skyddsräcke utanför. Den tar väldigt liten plats, men ger en stor frihetskänsla. Dessutom passar den på alla typer av hus: moderna och gamla, lägenheter och villor. T-Emballages franska balkonger är tillverkade i aluminium. De liknar de klassiska smidesbalkongerna, men har aluminiumets alla fördelar. Vikten är en tredjedel av stålets, vilket givetvis gör montering enklare. Med ytbehandlingen är balkongerna underhållsfria. Finns för både par- och enkeldörrar.

FASADBELYSNING - VACKERT OCH AVSKRÄCKANDE

Fasadbelysning är inte bara trivsamt och vackert. Det har också den positiva effekten att det skrämmer bort ”ljusskygga element” och minskar risken för inbrott. Dessutom har de nya LED-lamporna gjort det betydligt billigare i elkostnad. Ett vanligt alternativ är de väggmonterade armaturerna som lyser både uppåt och nedåt längs fasaden. Det finns också en smidig och infälld takfotsbelysning från Gelia. Mycket diskret och effektiv. . 15


WOODY BYGGHANDEL PROFFSGUIDEN nr 2. 2017

BEHÖVER DU ETT HANDTAG?

Varför pratas det så mycket om dörrvalet, men så lite om själva handtaget? Det är ju ändå det man tar tag i, flera gånger per dag dessutom. Hvid Interior är ett svenskt varumärke med ett ovanligt stort utbud av dörrhandtag formgivna just för våra skandinaviska hem. I deras sortiment av handtag för både inomhus som utomhus, så finns något för alla smaker och stilar. Några av handtagen har en ovanligt enkel monteringsteknik utan skruvar. Det är lika enkelt som det låter – Easy Click.

SILENCE DEN TYSTA DÖRREN Vad kan man ställa för krav på en entrédörr i markplan och en loftgångsdörr? Den måste givetvis vara ljudklassad och ha ett bra skydd mot inbrott. Helst ska den också gå att få i valfri kulör. Väljer du dörren Silence från Swedoor så får den allt detta.

16 .

Plus möjligheten att kombinera med ännu fler egenskaper som extra brand-/ rökskydd och utökad säkerhet. Den har dessutom en patenterad konstruktion med tre bakkantssäkrade gångjärn. Optimal för loftgångar, med andra ord.

NY DÖRRSTANDARD FRÅN NORDAN

Nu har en redan bra ytterdörr blivit ännu bättre. NorDan har genomfört en ny standard på alla sina ytterdörrar i Borserien. Den innebär att tjockleken utökas från 59 mm till 69 mm, vilket förstås förbättrar både värme- och ljudisoleringen. Det gör också dörren tyngre, vilket kompenseras med att alla dörrar nu får tre gångjärn, utspridda jämnt längs ryggen för att skapa bättre stabilitet i topp och botten. Dessutom impregneras alla karmar enligt NTR-B. Det skyddar mot röta och förbättrar formstabiliteten ytterligare.


WOODY BYGGHANDEL PROFFSGUIDEN nr 2. 2017

HIST0RIEN BAKOM SKIFTNYCKELN

HISTORIEN BAKOM BAHCO

DEN FANTASTISKA UPPFINNAREN FRÅN VÅRGÅRDA Förmodligen ligger det minst en skiftnyckel i varje svensk verktygslåda idag, och i en hel del andra lådor ute världen också. Man har nämligen tillverkat sammanlagt 110 miljoner ”äkta” skiftnycklar här i Sverige. Utöver det finns förstås också ”ett oändligt antal ” kopior ute i världen. Historien om den fantastiska uppfinningen börjar hos torparfamiljen Johansson i Vårgårda år 1853. Då föds Johan Petter. Hans första arbete var som rallare, men redan efter några år började han på Munktells mekaniska verkstad i Eskilstuna. Johan Petter lärde sig snabbt och ytterligare några år senare flyttar han till Enköping och startar eget 1886 - Enköpings mekaniska verkstad. Två år senare uppfinner han sitt första patenterade verktyg - den ställbara rörtången - lösningen på problemet att aldrig hitta rätt tångstorlek när man behöver det. Samma tanke kom igen bara tre år senare, när han fick patent för den ställbara skruvnyckeln - skiftnyckeln.

ren Berndt August Hjorth. Det första han gjorde var att hitta på ett snärtigt företagsnamn. Han tog sina egna initialer och la till Co. Bahco var fött. Båda Johan Petters produkter blev omedelbara försäljningssuccéer. Johansson arbetade in i det sista och vid sin död år 1943 efterlämnade han hela 118 patent. Bahco utvecklades med tiden till en stor koncern. Man köpte upp såväl konkurrenter som andra företag och växte snabbt. Företaget börsnoterades och framgångarna fortsatte. Men som med många andra bolag delades det upp och verktygsdivisionen gick ihop med Sandvik Sågar & Verktyg och bildade Bahco Tools. Det i sin tur såldes till ett amerikanskt bolag 1999. Nio år senare var sagan all för fabriken i Enköping. Sedan 2008 tillverkas inga fler skiftnycklar där.

Skiftnyckeln har varit sig lik i över 100 år nu.

Den första versionen av skiftnyckeln hade två rörliga käftar, men det ändras snabbt till en. Sedan dess har den nästan varit sig lik i över 100 år. Störst förändring har väl vinkeln på skaftet varit som planats ut till 15°. 118 PATENT Johansson insåg tidigt vikten av att nå ut med sina idéer på marknaden. Därför började han samarbeta med ivrige entreprenö. 17


WOODY BYGGHANDEL PROFFSGUIDEN nr 2. 2017

MINDRE PAPPERSARBETE

mer snickarjobb Om man kunde minska risken för missförstånd och felbeställningar för fönster, så skulle vi alla vinna mycket på det. För dig som snickare skulle det innebära ännu fler och mer lönsamma fönsterjobb. Svenska Fönster är en tillverkare som gjort något åt detta genom att utveckla snickarappen

Fönstra tillsammans med bygghandeln och fönstersnickare. Tanken är att du ska kunna få korrekta offerter snabbare från din bygghandlare.

En av dem som varit med och tagit fram den nya appen är Bengt Johansson, egenföretagare och snickare sedan 35 år tillbaka. – Till villor och enstaka lägenheter kommer det här att fungera jättebra. Vi småföretagare drunknar i pappersarbete. Ibland får jag sitta mer på kontoret än vara ute och snickra, och så tycker jag inte att det ska vara. Bengt fortsätter med att beskriva hur det har gått till när han beställt fönster tidigare.

18 .

– Man har varit hos en kund och skrivit ned deras önskemål om fönster, persienner och allt möjligt på ett papper, som man sedan lämnar till bygghandlaren och de skriver in det i systemet. Ju fler led, desto större är risken att det blir fel. Dessutom tar det tid. Fönstra finns nu att ladda ned och den kopplas direkt till din lokala bygghandlare. Du skriver in dina fönsterönskemål i din smartphone eller surfplatta, kompletterar med annat material, tid och ROT-avdrag. Fönstra och bygghandlaren svarar med en automatisk eller personlig offert. Oavsett vilket alternativ som har valts, så kommer det nu att gå mycket fortare att få sin offert och sedan lägga order. Risken för fel minimeras och pappersarbetet för dig minskar. Fönstra kommer från Svenska Fönster som tillverkar SP Fönster och Traryd Fönster.


WOODY BYGGHANDEL PROFFSGUIDEN nr 2. 2017

Alla vill ha mer glas Trenden är tydlig. Allt fler kunder vill ha stora anpassade glasade ytor på sina hus, t o m hela gavlar och fasader. Man vill släppa in mer ljus och öppna upp sina rum mot naturen. Det är numera möjligt, tack vare den snabba utvecklingen inom området.

till kunderna: runda, trekantiga, fyrkantiga, stora, små, smala och avlånga. Allt tillverkas dessutom i samma höga kvalitet och med samma fina prestanda som deras

övriga fönster; låga u-värden och bra ljudvärden. Man kan också välja glastyp, färg och aluminiumbeklädnad om man vill.

En av de ledande i den utvecklingen är Elitfönster som idag erbjuder fullständigt skräddarsydda lösningar till den som vill bygga i glas. Bra exempel är deras moderna lyft- och glidskjutdörrar och deras olika glastyper, t ex solskyddsglaset som blockerar värmestrålningen och bidrar till ett behagligt inomhusklimat. De har även glas som blockerar UV-ljuset och inte bleker golv, mattor och soffor. FLEXIBEL Flexibel är namnet på Elitfönsters möjligheter att skapa fullständigt unika fönsterlösningar . 19


WOODY BYGGHANDEL PROFFSGUIDEN nr 2. 2017

DÖRRSKYDD UNDER BYGGET Alla som monterat tunga entrédörrar vet hur lätt gjort det är att stöta till karmen och orsaka en liten skada. Mycket retfullt! Men det är lätt avhjälpt med det smarta karmskyddet Isoedge från gop. Det är 1750 mm långt och passar karmar mellan 75–150 mm.

NYHETER TJUVSKRÄMMAREN Med den här lampan ovanför entrén kan inga objudna gäster komma smygande. Den har en ljus- och rörelsedetektor och tänds automatiskt så fort någon närmar sig. LED-lampa med batteridrift för enkelt montage.

TAPETSERA BORT RADONET Det låter väl nästan som en skröna, men nu kan du faktiskt tapetsera bort den skadliga radongasen från blåbetongen i väggarna. T-emballage är företaget som tagit fram den fantastiska tapeten som är SP-testad och 100% tät.

20 .


WOODY BYGGHANDEL PROFFSGUIDEN nr 2. 2017

VINDSKYDDA HUSET LÄTTARE

Nu kommer skivan som är tunnare, lättare och enklare att montera. Cembrit Windstopper Extreme heter den och är endast 4,5 mm tjock, till skillnad från föregångaren som var 6 mm. Ändå är den lika fuktsäker och effektiv.

SVERIGES STARKASTE

trallskruv?

”Efter tre års utveckling och korrosionstester av 40 olika ytbehandlingar, så lanserar nu Gunnebo Fastening trallskruven med marknadens starkaste ytbehandling - Impreg® X4. Det är en helt unik Zink flake-ytbehandling innehållande polyuretan, och hela fyra lager.

KLIANDE ISOLERING - NEJ TACK!

Det finns de som säger att det här är det största som hänt inom isolering på många decennier. Hur som helst är iCell Skiva en effektiv, miljövänlig och praktisk isolerskiva av cellulosafibrer. Den är en vidareutveckling av iCell lösull. Skivan har inte bara goda isoleringsegenskaper. Du kan också bygga diffusionsöppet med den, vilket givetvis bidrar till att huset andas bättre. Men det bästa av allt är nog skivans praktiska egenskaper ur arbetsmiljösynpunkt. Den varken kliar eller irriterar, och är en fröjd att jobba med.

STENTUFFT

LIM

Nu slipper du blanda murbruk för att laga och montera stenmurar. Med det nya skumlimmet SikaBond Rock är det snabbt och effektivt gjort utan kladd och damm. Du får en stark och utfyllande fog som är fixerad på mindre än 15 minuter. Klarar dessutom cellplast.

KVARTERETS LÄCKRASTE

DÖRRHANDTAG

För de av dina kunder som vill imponera på sina grannar, så är det här ett bra sätt. Grunda lanserar nu tre nya handtag under varumärket Hvid Interor som kommer att få flera att höja på ögonbrynen. De är alla elegant svarta! Välj mellan trendig, stilren och klassisk form. . 21


WOODY BYGGHANDEL PROFFSGUIDEN nr 2. 2017

1 miljon för en altan. det tycker jag låter rimligt...

SKÄLIGT PRIS, ELLER INTE? DET ÄR FRÅGAN.

22 .


WOODY BYGGHANDEL PROFFSGUIDEN nr 2. 2017

ENLIGT EN FÄRSK DOM FRÅN HÖGSTA DOMSTOLEN BEHÖVDE EN KONSUMENT (PRIVATPERSON) BARA BETALA DET PRIS SOM HEN TYCKTE VAR RIMLIGT TILL BYGGFIRMAN. DOMSTOLEN FANN NÄMLIGEN ATT BYGGFIRMAN INTE KUNDE BEVISA ATT DET FAKTURERADE PRISET VAR SKÄLIGT OCH INTE HELLER ATT SKÄLIGT PRIS VAR HÖGRE ÄN DET PRIS SOM KONSUMENTEN BEDÖMT. LÖPANDE RÄKNING Parterna hade kommit överens om att byggfirman skulle utföra vissa arbeten, bl a spackling, målning och montering av dörrar och socklar. Arbetet skulle utföras på löpande räkning till ett pris om 250 kr/timme. Något skriftligt avtal fanns inte. Inte heller någon offert.Arbetet utfördes och fakturerades. Konsumenten menade att byggfirman inte arbetat så många timmar som fakturerats och att det fakturerade priset i vart fall inte var skäligt i förhållande till det arbete byggfirman utfört. SKÄLIGT FÖR KONSUMENTEN Högsta domstolen konstaterade i domen att i den mån priset inte följer något avtal, så gäller enligt konsumenttjänstlagen att konsumenten ska betala vad som är skäligt. Domstolen konstaterade vidare att det är näringsidkaren (byggfirman) som ska bevisa att omständigheterna sammantagna är sådana att det begärda priset är skäligt. I det här fallet fanns en tidredovisning som visade vilka personer som arbetat och hur många timmar de sammanlagt arbetat varje dag. Något annat underlag fanns inte. Högsta domstolen fann därför att byggfirman inte kunnat visa att det

begärda priset var skäligt. Det pris konsumenten godtagit som skäligt var därför det pris byggfirman hade rätt till.

endast är fråga om en uppskattning och att antalet timmar kan bli både fler och färre.

Det är vanligt med överenskommelser om att arbeten ska utföras på löpande räkning, utan något avtalat takpris, en tidsuppskattning eller något annat skriftligt underlag. Efter det att ett arbete utförts har kunden rätt att få ett specificerat fakturaunderlag för att kunna bedöma om det fakturerade priset är skäligt eller inte. En slutsats man kan dra av domen är att en tidredovisning som endast anger antal timmar per dag inte är tillräckligt. Vid arbeten på löpande räkning rekommenderar vi därför att du tänker på följande:

• Skriv upp hur många timmar du arbetat för kunden varje dag.

VÅRT RÅD - SPECIFICERA MERA! • Säkerställ att du och kunden är överens om vilket arbete som ska utföras och hur det ska utföras. Bekräfta vad ni kommit överens om skriftligen, t.ex. i ett e-mail. • Se till att det finns en skriftlig bekräftelse beträffande timpriset. • Om det är rimligt med tanke på typ och omfattning av arbete, lämna en skriftlig tidsuppskattning. Skriv tydligt att det

• Skriv upp hur dessa timmar fördelat sig på olika arbetsmoment. • Använd telefonen. Skicka ett sms till kunden vid ÄTA-arbeten, gärna med en bild, bara för att få ett snabbt ok. Det är ett praktiskt sätt som kan minska risken för att inte få rätt betalt. • Glöm inte att kommunicera med kunden. Har du lämnat en tidsuppskattning eller en ungefärlig budget - håll kunden kontinuerligt informerad om hur du ligger till jämfört med din uppskattning. Blir arbetet mer omfattande än du initialt bedömde, ta kontakt med kunden direkt och förklara. Följ gärna upp skriftligt, t.ex. i ett e-mail. ADVOKATERNA MALIN HÅKANSSON OCH LINDA LUNDIN VALDIA ADVOKATBYRÅ MALIN.HAKANSSON@VALDIA.SE, LINDA.LUNDIN@VALDIA.SE . 23


B

Avsändare: Woody Bygghandel AB, Box 1183, 251 11 Helsingborg

PORTO BETALT

BOKA ETT

STARTMÖTE

SÅ FÅR VI DITT NÄSTA BYGGE ATT SNURRA Ju tidigare vi får träffa dig inför ditt nästa byggprojekt, desto mer nytta kan vi göra. Då kan vi inte bara ta fram en riktigt effektiv leveransplan. Vi kan också rekommendera dig

alternativa produkter, material och metoder som kan spara tid och pengar. Det är vad våra Byggrådgivare och Byggcoacher är specialister på. Välkommen in till oss!

WWW.WOODY.SE

Proffsguiden nr 2 2017  

I detta nummer av Proffsguiden ligger fokus på fasad, fönster, dörrar och uteplats. Självklart kan du även läsa om nyheter, tips och råd för...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you