Page 1

WonderWORD officiel avis for wonderfestiwall 2013

FREDAG

kære gæst Vi håber, at du i løbet af festivalen kommer til at nyde masser af god musik, god stemning og godt selskab. Vores intention er i hvert fald at skabe rammerne for, at den sidste del af din danske sommer bliver fabelagtig. Da idéen til Wonderfestiwall opstod for godt seks år siden var scenariet en del anderledes. Otte meget unge venner var samlet med sand mellem tæerne på Allinge Røgeri. De otte som var til stede den aften, havde nok fået mere end én iskold fadøl for meget… Og til tonerne af Oasis’ ”Wonderwall” opstod idéen til en festival på Bornholm. I 2008 slog vi så dørene op til den første omgang Wonderfestiwall. 300 gæster kunne nyde pølser og bornholmsk sushi, mens tolv bands optrådte på vores hjemmebyggede pallescene. Der er sket meget på de seks år, vores lille baby har vokset sig større og vil forhåbentlig blive endnu større i de kommende år, men det havde aldrig kunne lade sig gøre uden en kæmpe frivilligskare, sponsorer, publikum og alle andre på Bornholm. Så når du nu går forbi toiletterne, står i baren, henter mad eller spørger en WonderWorker om hjælp, så giv dem lige et klap på skulderen, for det er dem, sammen med dig som gør Wonderfestiwall unik. q

VIND BILLETTER TIL Wonder14 Stil skrapt med din smartphone og bed vennerne om at posere! Fang dit bedste Wonder-moment og del det på Instagram eller Twitter med hashtagget #wonder13. Så deltager du automatisk i konkurrencen om 3 x 2 billetter til Wonderfestiwall 2014. Hold øje med WonderWord i morgen, hvor vinderne offentliggøres.

Vinnie Who åbnede hovedscenen torsdag aften. Her fik diskoen en renæssance af det urimeligt velspillende band og Niels Bagges stærke vokalpræstation. Vinnie Who leverede en energifyldt koncert, som gav publikum danseren på. Også på scenen var der gang i den og især bandets guitarist fyrede den af med hidtil usete og mega seje moves. Vi er vilde med det!

Sanne Jeppesen, København Jeg er eksilbornholmer, og frivillig i år, fordi jeg gerne vil støtte op om det bornholmske kulturliv. Wonderteamet har været rigtig gode til at skabe et fedt arrangement med en bred målgruppe. Det er et virkelig fedt musikprogram i år, jeg er helt oppe at køre over det.

wfw favner bredere i 2013 Wonderfestiwall bryder i år den nordiske lydmur og præsenterer kunstnere fra fjerne himmelstrøg Da WonderfestiWall slog dørene op til den første festival i 2008, havde de blot 12 artister til at optræde på en hjemmebygget scene. I år har de 35 navne på plakaten. Store kunstnere samt upcoming bands, danske såvel som udenlandske gæster i år den lille charmerende festival med Danmarks bedste beliggenhed. De sidste års bookinger af velrenommerede, danske kunstnere samt en håndfuld artister fra nabolandene har givet WFW et særligt nordisk præg. Men i år bryder festivallen den nordiske lydmur, og man kan opleve kunstnere fra fjerne kontinenter. Den sydafrikanske sanger og guitarvirtuos Yoav samt Giraffage fra Guds eget land.

Også musikscenens spirende stjernefrø er vigtige for festivallen og bidrager til at gøre programmet interessant og unikt. Wonders booker Asger Degett forsøger at spotte disse artister ved at gå til ufatteligt mange koncerter, hvilket nok ikke er det værste job, man kunne forstille sig. Holdet bag Wonder prøver at favne bredt og gør deres for at give publikum en forrygende festival: ”Det er op til publikum at engagere sig, feste og slå sig løs. Jeg garanterer, at artister og vi frivillige vil gøre alt for at skabe de bedste rammer,” siger wonderbookeren. q

Stine Elnegaard, Faaborg Jeg er fra Fyn, og det er mit første år på Wonder. Jeg ser allermest frem til torsdag aften, som har et super fedt musikprogram. Jeg skal både se Mø, Vinnie Who og Nonsens. Jeg så Nonsens på Roskilde, hvor de var mega fede. Jeg er sikker på at showet bliver endnu vildere her.


officiel avis for wonerfestiwall 22.-25. august 2013

10

min bedste BORnholmeroplevelse / vinnie who :

tusinde liter øl blev der drukket på sidste års festival. Festivallen regner med at der i år bliver drukket 12-13 tusinde liter.

zirkus Det danske band Zirkus satte gang i weekendens festivitas, da de åbnede campingscenen torsdag eftermiddag; alle ti iklædt hat. Der var fuld blæs på hornene, da teaterkoncerten spillede op til dans i solskinnet. Med nummeret ”come and see the circus” sluttede de koncerten, der blev soundtracket til de første kolde øl og det afslappende camping-liv.

Louise Kofoed Krichau, Haderslev Det er min første gang på Wonderfestiwall. Jeg er her, fordi mine venner var her sidste år og anbefalede den. Der er mange gode navne, men jeg glæder mig mest til at se Nonsens. Jeg så dem på Roskilde, det var virkelig en fed oplevelse! Jeg vidste slet ikke at de var bornholmere.

Tina Dickow leverede torsdag aften et fantastisk show, der appellerede til et bredt publikum, hvor både børn og voksne i alle aldre var at finde foran scenen. Der var lifligt guitarspil og et hav af velkendte numre til et yderst veloplagt og veldansende publikum. Og så elskede vi, at Helgi Jonsson hev en trækbasun frem mod slutningen af koncerten.

q Da jeg var færdig med gymnasiet tog jeg og to venner på en klassisk cykel-camping på Bornholm. Vi skraldede tre cykler og malede dem hver vores farve, satte rævehaler på, og havde tåge-horn, som vi brugte hver gang vi kom til en ny by. Det var meget plat og vi havde det grineren over det. Jeg lå altid bagerst, fordi min cykel var dårligst. Det havde i hvert fald ikke noget med kondi at gøre, ha ha. Jeg er meget spændt på koncerten i aften. Der er lidt nerver på – det er næsten som at skulle spille for første gang igen. Jeg har en ny trommeslager og bassist med. I aften skal jeg også selv spille ret meget guitar, og jeg plejer aldrig at spille et instrument på scenen.

Jes Holm (th), Amager Jeg var på Wonder sidste år med min familie, og nu er vi her igen! Vi er fra København, men vi kender Bornholm rigtig godt og nyder at være her. Vi har lejet cykler, og i dag har vi cyklet til Gudhjem. Vores højdepunkter denne weekend – udover festivalen med musikprogrammet, som vi synes godt om – er det den flotte natur, især Hammerknuden.


officiel avis for wonerfestiwall 22.-25. august 2013

Jeg har aldrig set en hel koncert Robin Hounisen har været frivillig på Wonderfestiwall siden år 2009. Hans engement i Wonderfestiwall startede allerede i de spæde teenageår.

Nikoline Hansen, Frederiksberg Jeg er her, fordi jeg havde en rigtig fed oplevelse sidste år. Jeg har lige set Vinnie Who spille, det var fantastisk. Jeg glæder mig til Kashmir, When Saints Go Machine og Veto. Halvdelen af programmet er et ’must-see’!

”Det var dengang man gik på ungdomsskolen. Jeg var producer på mediefagsfilm, jeg har altid godt kunne lide at være boss.” Daniel Mühlendorph, formand for foreningen bag festivallen, var lærer og spurgte Robin, om han ikke ville give en hånd med på festivallen. Siden da er det gået slag i slag. Robin startede som runner, hvor han med egne ord ”hentede det, alle de andre ikke gad hente”. I dag, 5 år efter, er Robin stagehand manager. En stagehand manager koordinerer alt scenearbejdet. Man skal brænde for det At være stagehand manager kræver tid, og det er ikke mange timer Robin har været på gymnasiet denne uge:

”Det handler om at prioritere og til gengæld udvikler jeg mig som person ved at udfordre og presse mig selv,” siger Robin. ”Man skal brænde for det. Det er fedt at se tingene lykkes og gradvist få mere ansvar af folk, der ved, hvad de laver. Det er et kæmpe skulderklap.” Aldrig været gæst Robin er selv lidt overrasket, da det går op for ham, at han aldrig har været på festival som gæst: ”Jeg har faktisk aldrig været på festival som gæst. Måske ville jeg også hurtigt finde det lidt trivielt. Som frivillig er der variation og hele tiden noget at lave. Faktisk så meget, at jeg aldrig har set en hel koncert. Det fede ved at være frivillig er også, at man kommer

Robin på arbejde foran hovedscenen. bag om festivallen, og ser alt det man normalt ikke ser.” q

5

min bedste BORnholmeroplevelse / MØ :

hundrede fantastiske frivillige hjalp sidste år med på festivallen. I 2008 var der blot 30.

MØ Torsdag aften spillede MØ i et telt, der var så fyldt, at det var diset foran scenen og en del af publikum måtte lytte med fra plænen. MØ var både afslappet og meget veloplagt, og energien smittede af på publikum, der havde en fest. Ikke kun musikken var sublim, men også det visuelle udtryk var flot, som man kender det fra hendes musikvideoer. Da MØ spillede hits som ”Pilgrim” og ”Glass” stak det helt af, og publikum gik amok.

q Jeg har været på Bornholm før, fordi jeg har været orienteringsløber på eliteplan. Der var Danmarksmesterskab på Bornholm, og det gik godt; jeg blev nr. to. I aften håber jeg bare, publikum hygger sig. Jeg gør mit bedste for at vinde dem, man skal jo altid charmere dem over på sin side.«


officiel avis for wonderfestiwall 22.-25. august 2013

redaktion layout: geira bjørn olsen / FOTOGRAFER: Rasmus Kahlen, David Rohde, Anders Bagnegaard /

skribenter: Sarah Marie Jensen, Linea Wittrop Prætorius, Katja Rottensten Kofoed, Frederikke Wulff Hald, Cæcilie Nygård Koefoed, jacob Ludvigsen, Daniel Mühlendorph Jensen / tryk Bornholms tidende /

Summer of love and peace 1969. De færreste af os var født. Woodstock-festivalen i USA slog verden med forbavselse. Frugten af ungdomsoprøret var en fire dages fest med af jakob ludvigsen 450.000 deltagere, som passede godt på hinanden og Jimi Hendrix og Janis Joplin. Summer of love and peace. 1970. Thy-festivalen. En gigantisk sommerlejr, der førte så meget med sig, at Peter Øvig fyrre år senere kunne skrive to tykke bøger. Danmark var med på beatet. Hippierne havde deres storhedstid, og Gasolin gav den gas. 1971. Første Roskildefestival. Yderligere forklaring unødvendig. Og det er såmænd 42 år siden. 2013. For sjette gang rocker og ryster the walls of Hammershus. Venner mødes. Nye kontakter og sød musik opstår. De, der har forladt Bornholm, genfinder glæden ved vores ø. De, der kommer udefra, gribes af klippelandets stemning. Frivillige folk former et fællesskab, der favner alle og forskønner. Grib øjeblikkene, mærk wonder- stedet og wonderstemningen. Det bli’r widunderlige dage og nætter på Hammershus. q

Aske Jokil, Nicklas Colerick, Yasin Bilgic, København Vi har aldrig været her før, men vi synes at musikprogrammet gennem to år har været imponerende. Så nu er vi her! Vi har diskuteret musikprogrammet igennem, og lørdag er vores favorit aften. Vi er kæmpe Kashmir-fans, men vi glæder os også til at høre nyt musik og mærke festivalstemningen. Vi er otte venner afsted og glæder os til at møde søde piger.

What’s the story, wonder glory Wonderfestiwal vokser år for år. Der kommer stadigt flere feststemte gæster i alle aldre og et stigende antal frivillige lægger alle kræfter i for at skabe en perfekt fest DET STARTEDE… I 2008. Idéen til Wonderfestiwall opstod, da otte lokale drenge var flyttet tilbage til øen, og havde en oplevelse af, at der ikke skete så meget for unge på Bornholm. De besluttede sig for selv at prøve at skabe den oplevelse, de ønskede sig. FØRST VAR DET… Mest unge bornholmere, der deltog i festivallen. I 2008 var scenen hjemmebygget og de 300 deltagere sov på selve festivalpladsen. MEN SÅ… Fik festivallen for alvor vokseværk og det blev muligt at få større kunstnere til festivallen og dermed også favne en større målgruppe.

ET HØJDEPUNKT VAR… Da Kashmir spillede på festivallen i 2011. Fra arrangørernes side havde det fra starten været et stort ønske, at netop Kashmir skulle gæste festivallen. MEN FAKTISK… Er hvert år et højdepunkt ifølge arrangørerne: ”Det er en fantastisk fornemmelse, når hele holdet arbejder sammen og får tingene til at lykkes. Det hele giver ekstra meget mening, når man torsdag kan lukke indgangen op for det fantastiske Wonderpublikum og se, hvordan de nyder det hele.”

mennesker gæstede festivallen, og Wonder for første gang præsenterede artister fordelt på 3 scener. FREMTIDEN FOR WONDER… Ser lys ud. Wonderfestiwall er en festival, der bestræber sig på at være dynamisk og under konstant udvikling: ”Vi er først lige ved at lære det. Det tager tid, når en håndfuld drengerøve får så skør en idé uden at have nogen anelse, hvad de roder sig ud i, en sen aften i maj 2008. Heldigvis er vi blevet flere om det nu.” siger Asger Degett, booker. q

ÅR 2012… blev året, hvor hele 3000

nonsens De tre bornholmske hjemmedrenge fyrede op for et brag af en swag nattefest på campingscenen. Under fuldmånens blus hoppede og dansede publikum mens bassen pumpede hårdt og højt. Også gruppens visuals var imponerende. Det var ren lågsus for øjne og øregange, og drengenes cool mix var den perfekte godnat-lussing til det fantastiske wonderpublikum.

Mie Kofoed, København/ Allinge Jeg har været her alle år siden festivalens opstart. Jeg er en Kashmir-pige, og så dem i 2011, så jeg glæder mig til at se dem igen. Jeg glæder mig til Red Warsava, fordi jeg har 50 studerende med fra Egmont Kollegiet, som skal gi den helt vildt gas til den koncert. Så ser jeg frem til Mø, og håber at få lokket min mor med op at høre Tina Dickow torsdag aften.

WONDERWORD 13, Fredag  

Wonderword, fredag, 2013

Advertisement