Page 1


2

http://womaninblogs2.blogspot.gr/

«Κι αν δεν μπορείς να κάμεις τη ζωή σου όπως τη θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον: Μην την εξευτελίζεις μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου, μες στις πολλές κινήσεις κι ομιλίες.»

Κωνσταντίνος Καβάφης

γράφει η

Woman

Συχνά επιβιβάζομαι σε μια ψυχή, σ’ ένα μαρκαδοράκι, σ’ ένα τραγούδι, σ’ ένα βιβλίο και ταξιδεύω στον πλανήτη Β 612, στην παιχνιδούπολη (παρελθόν), στην ονειρούπολη (μέλλον). Καθημερινά προσπαθώ να γεμίζω την επιβίωση με πολλές στιγμές ζωής.


3


τικ – τακ να αδυνατίσω – να μαυρίσω τικ – τακ να ξεχάσω τις εκλογές - να πάω διακοπές Αυτό το καλοκαίρι αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας για να βρείτε τρόπους: • να μάθετε τους ανθρώπους σας και τις ανάγκες τους, • να βρείτε τι πραγματικά σας αρέσει, • να ανακαλύψετε πως αυτό που σας παρουσιάζουν ως ουτοπία είναι μονάχα ζωή.

4


με μια ματιά

cover: καλοκαίρι 2014……………………………………… 3 editorial…………………………………………………………… 4 λίγο ή πολύ πριν την επανάσταση………………….. 6 τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο…………. 8 τα σόδομα και τα γόμορα…............................... 9 μινιατούρα του καλοκαιριού………….................. 13 θες να παίξουμε πολιτική;…………………………….…. 15 λόγια………………………………………………………….……. 24 μεταθανάτια συνέντευξη μ’ έναν Χίτλερ……..…. 25 tip ισότητας…………………………………………….……….. 31 του κοχυλιού απέναντι…………………………….………. 33 με τα μάτια στον τοίχο…………………………………….. 45 τεμπελιά ή αλλιώς επανάσταση………………………. 46

5


6

το δικαίωμα στην τεμπελιά………….. 49 cupcakes vs cronuts………………………. 60 της δικαιοσύνης παραλογισμέ…….. 64 για τη Δίκη του Κάφκα………………….. 68 μεσοπέλαγα σφυρίζω…………………… 76 αντιηλιακά σπιτικά………………………. 80 απορία…………………………..…………….. 82 cover: καλοκαίρι 2014 (2)…………….. 83


7

Μέχρι να καταφέρουμε την επανάσταση, όσοι την επιθυμούμε, ας δοκιμάσουμε να αλλάξουμε τον μικρόκοσμό μας πετραδάκι – πετραδάκι, καθεμιά και καθένας όπως μπορεί. Τα κοινότυπα και χιλιοειπωμένα ας τα απεγκλωβίσουμε από την εξορία των quotes και των τσιτάτων κι ας τα κάνουμε πράξη. λίγο ή πολύ πριν

την επανάσταση

Τα μικρά κι ασήμαντα καθημερινότητας.

ας

τα

κάνουμε

στόχους

της

Κάποιους ασήμαντους και τρελούς ας τους αφήσουμε να μιλήσουνε κι ας τους ακούσουμε.


8

Και για να έχουμε όλοι εύκολη πρόσβαση σε αυτά τα πετραδάκια δημοσιεύουμε παντού στο διαδίκτυο, ειδήσεις, κείμενα, φωτό και βίντεο με ετικέτα/hushtag:

#για_να_χτίσουμε_τον_κόσμο_από_την_αρχή


9

τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο


10

Οι cheerleaders διεκδικούν! Το πολιτικό σύστημα στην αποσύνθεσή του, στην κρίση, χτυπά και τους στυλοβάτες τους (τους μικρούς, μη φανταστείτε…).

τα σόδομα και τα γόμορα

Και είναι στυλοβάτες αυτές οι χορεύτριες που προσφέρουν τα ελαφρά ντυμένα σώματά τους στους άνδρες για να ζήσουν εκείνοι την ανδρική εμπειρία «κοιτάζω γυναίκα άρα είμαι άνδρας (κανονικός)» κι εκείνες την αντίστοιχη γυναικεία «με κοιτάζουν οι άνδρες, άρα είμαι γυναίκα (όμορφη)».

Pom pom cheerleader grass art


11

Αυτές ή αυτές; Επιλέξτε όποια εικόνα θέλετε για να εγκλωβιστείτε…


12

Οι cheerleaders καταθέτουν αγωγές και ζητούν τα δεδουλευμένα τους και αύξηση μισθού από τις μεγαλύτερες ομάδες ποδοσφαίρου στην Αμερική. Κι ενώ δεν πληρώνονται, οι μισθοί που ζητούν μειώνονται συνεχώς από τα πρόστιμα (αν το βάρος τους αυξηθεί κάποια γραμμάρια), από τα έξοδα περιποίησης της εμφάνισής τους (δεν τους επιτρέπεται να αναζητήσουν φτηνές λύσεις, πρέπει να απευθύνονται μόνο στους χορηγούς). Στις υποχρεώσεις τους είναι και η ψυχαγωγία των νικητών, η διαφήμιση της ομάδας με παρουσία σε μπαρ και καζίνο… Μια cheerleader κρίνεται καθημερινά και λεπτομερώς για την εμφάνισή της.


13

διαβάστε σχετικά: • Όταν απεργούν οι cheerleaders • The strange demands of life as a cheerleader


Για να φτιάξετε αυτή τη μινιατούρα θα χρειαστείτε ξυλάκια, κόλλα, ψαλίδι, χαρτί.

μινιατούρα του καλοκαιριού

14


 Για να φτιάξετε την καρέκλα χρησιμοποιήστε ξυλάκια ίσου μεγέθους (μεγαλύτερα για τα πόδια και την πλάτη), κολλήστε τα και ψαλιδίστε τις άκρες τους.  Με τον ίδιο τρόπο και μεγαλύτερα ξυλάκια φτιάξτε το τραπέζι. Κολλήστε στην επιφάνεια κοχύλια ανάποδα για… πιάτα!  Για την ξαπλώστρα φτιάξτε δύο ορθογώνια (ένα μικρό κι ένα μεγαλύτερο) και περάστε το ένα μέσα από το άλλο. Διπλώστε στις άκρες και των δύο ένα κομμάτι χαρτί ή ύφασμα. Δείτε στο kidsfun την κατασκευή:

15


Όχι στην ταφή χημικών στην Κρήτη.

θες να παίξουμε πολιτική;

ΔΕΝ θα γίνουμε ο σκουπιδότοπος της Ευρώπης.

16


17

Τα δικά μου τα παιχνίδια συζητούσαν για την πολιτική επικαιρότητα, πήγαιναν σε πορείες, μιλούσαν στα άλλα παιχνίδια για το Μαρξ και τον κομμουνισμό (τρομάζοντας τους μικρούς επισκέπτες που τα έφερναν!). Και δεν ήταν τα μόνα απ’ ό,τι φαίνεται. Την… πολιτικοποίηση των παιχνιδιών ανακάλυψε και ο «Ευτυχής πατέρας, δυστυχής Έλληνας» Νίκος Παπαδόπουλος: « Δεν βλέπω καμιά θυσία που να πιάνει τόπο, εκτός ίσως από αυτές που έκανα για να αγοράσω playmobil στο γιο μου. Με σήκωσαν από τον καναπέ και δεν εννοώ μόνο για να παίξω μαζί του…» Όλα άρχισαν τον Απρίλη του 2013: « Αφορμή ήταν ένα παιχνίδι για το γιο μου στον οποίο αναπαράστησα με playmobil τον τρόπο με τον οποίο κοιμόμαστε οικογενειακώς τα βράδια στο κρεβάτι.»


Save Skouries

How clean is your brain?

18


19

Ο Νίκος Παπαδόπουλος, λοιπόν, χρησιμοποιεί τις φιγούρες playmobil για να σχολιάσει και να σατιρίσει την επικαιρότητα δημιουργώντας φωτογραφίες στον υπολογιστή του. Όλες οι φωτό του άρθρου, οι τίτλοι και οι λεζάντες του είναι του ίδιου.

« Παριστάνοντας έναν πολιτικό με playmobil σε μια φωτογραφία δεν με ενδιαφέρει αυτός που θα τη δει να γελάσει με τον πολιτικό (κάτι που από μόνο του καταπραΰνει την οργή απέναντί του και άρα έτσι θα του έκανα καλό του πολιτικού), αλλά το να κάνει ο ίδιος αυτοκριτική που έφτασε αυτόν τον πολιτικό εκεί που τον έφτασε.»


Να ’τος, να ‘τος ο πρωταθλητής.

Ελλάδα: η πιο φτωχή χώρα στην Ε.Ε..

20


21

« Για μένα αυτό που κάνω είναι τρόπος έκφρασης, κραυγή για όσα συμβαίνουν γύρω και ψυχοθεραπεία μαζί. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να με χαρακτηρίσει ως αντάρτη του πληκτρολογίου ή του καναπέ. Το πρόβλημα δεν είναι ούτε στο πληκτρολόγιο ούτε στον καναπέ. Είναι στο μυαλό και τον τρόπο σκέψης. Αν έμπρακτα νοιαζόμαστε για τον διπλανό μας και όχι μόνο για την πάρτη μας, τότε ο καναπές που καθόμαστε γίνεται ο καναπές όλων. Και τι καλύτερο από το να έχεις όλους τους φίλους σου στο σαλόνι; »


Παγκόσμια Ημέρα Γης.

Έξις δευτέρα φύσις.

22


23

Η playmobil Ελλάδας και το facebook έκλεισαν το ιστολόγιο και τη σελίδα του, που έφεραν το όνομα playmobilism, όμως η πολυεθνική του ζήτησε να αλλάξει απλά να αλλάξει το όνομα κι έτσι μπορείτε να βλέπετε τις δημιουργίες του:

• plasticobilism.blogspot.gr • www.facebook.com/pages/Plasticobilism/


24

Αλληλεγγύη ρε, τι σου ζητάνε; διαβάστε σχετικά:

• plasticobilism: παιχνίδια για μεγάλους • Playmobilism. Μια ιστορία λογοκρισίας.


25

λόγια


Μην είστε σίγουροι πως, αν είστε αμαρτωλοί και κακοί άνθρωποι, η χειρότερη μετά θάνατον τιμωρία σας θα είναι να πάτε στην κόλαση. Μπορεί να καταλήξετε στον παράδεισο και ίσως αυτό είναι μεγαλύτερο βασανιστήριο… Και μη βάζετε το χέρι σας στη φωτιά πως στον παράδεισο δεν γίνονται πόλεμοι… μεταθανάτια

συνέντευξη μ’ ένα Χίτλερ

Μια δημοσιογράφος αποκάλυψε μια άλλη πραγματικότητα….

26


Είναι η ίδια δημοσιογράφος που ανακάλυψε έναν (τον) Χίτλερ στην κόλαση του παραδείσου και του πήρε συνέντευξη! Τον ρώτησε για το ιστορικό παρελθόν, για το παρόν που σημαδεύεται από την άνοδο του φασισμού, για το πώς βιώνει τη μετά θάνατον κατάστασή του. Κι αυτός, ειλικρινής, της απάντησε. Δείτε τη συνέντευξη εδώ:

27


28

Η «Μεταθανάτια συνέντευξη με έναν Χίτλερ» είναι η τελευταία μικρού μήκους ταινία των Κινηματογραφιστών σε κρίση. Έγινα ν προσπάθειες να απαγορευτεί η μετάδοσή της από το Youtube, αλλά δεν ευδοκίμησαν. Σενάριο: Ιωάννα Γεροκωνσταντή, σκηνοθεσία: Λάζαρος Ανδριώτης, μουσική επιμέλεια: Χρήστος Νάκος.

Ιωάννα Γεροκωνσταντή – Λάζαρος Ανδριώτης


29


30

« Μια ομάδα ηθοποιών και καλλιτεχνών που στην

δύσκολη εποχή που περνάμε όλοι (και ιδίως σε ότι αφορά στη δημιουργία και τον πολιτισμό) αποφασίσαμε να απαντήσουμε με αυτό που πάντα θέλαμε να κάνουμε, δηλαδή να μιλήσουμε με εικόνα και φωνή επίκαιρη, για όλα αυτά που μας προβληματίζουν, μας απογοητεύουν, μας φοβίζουν, αλλά και που μας δίνουν ελπίδα. »

•http://cineincrisis.gr/ •https://www.facebook.com/CineInCrisisgr •http://www.youtube.com/user/cineincrisis


31

Δείτε ακόμα από τους «Κινηματογραφιστές σε κρίση»: «Ικέτιδες»: μια ρομαντική κομεντί για την κρίση

«Το χρήμα είναι χρόνος»: μια ταινία γι’ αυτούς που ο Χρόνος τους δεν έγινε ποτέ Χρήμα.


Είναι μαύρη. Το χρώμα της δεν είναι το σωστό. Το ξέρει, το βιώνει. Πρέπει να ασπρίσει. Ή τουλάχιστον να γίνει σοκολατί. Είναι λευκή. Το χρώμα της είναι το σωστό για το χειμώνα. Για το καλοκαίρι όμως δεν είναι. Πρέπει να μαυρίσει. Ή τουλάχιστον να γίνει σοκολατί. tip ισότητας

Και κάπως έτσι κρίνουμε και κατακρίνουμε, χάνουμε και τα τελευταία κομματάκια λογικής που μας έχει αφήσει η παράλογη λογική της κοινωνίας…

32


33

Tip ισότητας: Ας αποδεχτούμε το φυσικό μαύρο χρώμα στους ανθρώπους το καλοκαίρι! Ας γίνει in η μαύρη φυλή το καλοκαίρι, τουλάχιστον για να μην καεί εντελώς το τελευταίο ίχνος λογικής που μας έχει απομείνει… εικόνα by Fatras


34

Του κοχυλιού απέναντι πείτε του πως φέτος δεν θα τεμπελιάσει σε βάζα και καλαθάκια, αλλά θα στολίσει και θα διακοσμήσει τα… πάντα, θα μεταμορφωθεί στα… πάντα! Φωτάκια, κουμπιά, ανθοδοχεία, μολυβοθήκες, στεφάνια, ρεσώ, γλαστράκια… να τι θα φτιάξουμε!

του κοχυλιού απέναντι

Κατασκευές με κοχύλια για να δώσουμε μια καλοκαιρινή νότα στο σπίτι ή για να κρατήσουμε την καλοκαιρινή αύρα μέσα στο χειμώνα. Φαντασία και… πάμε!


ρεσώ με κοχύλια

Δημιουργήστε ρομαντική Και θαλασσινή ατμόσφαιρα με: • γυάλινα βάζα, • αλάτι χοντρό, • κόλλα, • πινέλο, • βερνίκι • χρώματα ζαχαροπλαστικής

35


36

 Βάλτε το χοντρό αλάτι σε ένα μπολ και ρίξτε μερικές σταγόνες από το χρώμα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας σας.  Ανακατέψτε για να χρωματιστεί καλά όλο το αλάτι.  Προσθέστε, αν θέλετε, ακόμα ένα χρώμα (ή και περισσότερα) για να δημιουργήσετε περισσότερες αποχρώσεις.


37

 Καλύψτε το βάζο με ένα καλό στρώμα ατλακόλ.  Βάλτε το βάζο στο αλάτι και πιέστε να το καλύψει ολόκληρο.  Αφήστε για μισή ώρα και τινάξτε το περιττό αλάτι από το βάζο.  Ψεκάστε με βερνίκι για να σταθεροποιηθεί το αλάτι και, μόλις στεγνώσει, ψεκάστε ξανά.


38

 Διακοσμήστε με κοχύλια (κολλήστε με ατλακόλ), με σπάγκο (κολλήστε στο χείλος του βάζου με σιλικόνη), βάλτε ένα ρεσώ στο βάζο. Δείτε την κατασκευή στο lambroukam.blogspot.gr


ζωάκια από κοχύλια

39

 Διαλέξτε κοχύλια σε διάφορα σχήματα και μεγέθη και πειραματιστείτε.  Έχετε στο νου σας πως μπορείτε να ολοκληρώσετε το σχέδιο με λεπτομέρειες που θα ζωγραφίσετε ή θα δημιουργήσετε με διακοσμητικά.  Βάψτε τα κοχύλια με ακρυλικά χρώματα και αφήστε τα να στεγνώσουν μία μέρα.  Κολλήστε (στο κατάλληλο σχήμα για να σχηματίσετε το ζωάκι που θέλετε) με πιστόλι σιλικόνης σε σταθερή επιφάνεια. Δείτε την κατασκευή εδώ:


40

μολυβοθήκη με κοχύλια  Πλύνετε και στεγνώστε καλά μία κονσέρβα.  Χρωματίστε τα κοχύλια.  Καλύψτε με πηλό την κονσέρβα και κολλήστε πάνω όσα κοχύλια θέλετε, όπως σας αρέσει. καλοκαιρινό στεφάνι από κοχύλια Τα στεφάνια στολίζουν όμορφα κάθε εποχή. Μπορείτε να τα κρεμάσετε ή να τα τοποθετήσετε στο τραπέζι με ένα κερί στη μέση. Διαλέξτε κοχύλια ομοιόμορφα ή διαφορετικά, ανάλογα με το στυλ που θέλετε να δώσετε στο στεφάνι σας.


Σε μια κυκλική βάση κολλήστε κοχύλια με πιστόλι σιλικόνης δημιουργώντας το στεφάνι της αρεσκείας σας. Αυξήστε τον όγκο του όσο θέλετε αυξάνοντας τις σειρές με τα κοχύλια. Στολίστε, αν θέλετε, με επιπλέον διακοσμητικά. Δείτε εδώ:

περισσότερες

πληροφορίες

41


μόμπιλε με κοχύλια

Θα χρειαστείτε:  15 κοχύλια μεσαίου και μεγάλου μεγέθους  σπάγκο ή πετονιά  ένα μεσαίου μεγέθους ξυλάκι  τρυπάνι

42

 Βουτήξτε για λίγο τα κοχύλια σε ένα μπολ που έχετε γεμίσει με καθαριστικό που αφαιρεί τα άλατα.  Ξεπλύνετε και περάστε με διάφανο βερνίκι για λάμψη.  Τρυπήστε τα κοχύλια (στο πάνω μέρος με τη μικρή κεφαλή του τρυπανιού).


 Περάστε τα κοχύλια στον σπάγκο αφήνοντας για κάθε ένα κενό με κόμπο.  Δέστε σφιχτά τον σπάγκο στο ξυλάκι. Δείτε την κατασκευή εδώ: κουμπιά - κοχύλια  Διαλέξτε κοχύλια που να χωρούν στις κουμπότρυπες του πουκάμισου.  Ακουμπήστε το κοχύλι σε μια πετσέτα και χτυπήστε το με ένα καρφάκι για να το τρυπήσετε.  Ράψτε στο πουκάμισο. Δείτε την κατασκευή εδώ:

43


ρεσώ - κοχύλια

 Λιώστε υπολείμματα κεριών και γεμίστε τα κοχύλια.  Πριν πήξει εντελώς το κερί, βυθίστε το φυτίλι και κρατείστε το μέχρι να σταθεροποιηθεί. Δείτε την κατασκευή εδώ:  Λιώστε υπολείμματα κεριών και γεμίστε τα κοχύλια.  Πριν πήξει εντελώς το κερί, βυθίστε το φυτίλι και κρατείστε το μέχρι να σταθεροποιηθεί. Δείτε την κατασκευή εδώ:

44


45

ανθοδοχείο> <μαγνήτης <φωτάκι

 Κολλήστε με πιστόλι σιλικόνης σε γλαστράκια (ή όποιο άλλο αντικείμενο θέλετε, όπως καθρέφτες, κορνίζες) κοχύλια.


46

με τα μάτια στον τοίχο


Καλοκαιράκι! Επιτέλους, μπορείς να τεμπελιάσεις λίγο! Δηλαδή να δραστηριοποιήσεις το μυαλό (διάβασμα ενός βιβλίου), την ψυχή (συζήτηση με αγαπημένους), το σώμα (κατασκευές, άθληση), τις αισθήσεις (φαγητό, μουσική, ταινίες) με τον τρόπο που σου αρέσει ή να τα αφήσεις να απολαύσουν τη στιγμή. τεμπελιά ή αλλιώς επανάσταση

Μα, αυτό δεν θυμίζει κάτι από… ζωή; Μπα! Λες; Ε, και; Τι σε νοιάζει; Σε αυτή τη ζωή ήρθες για να επιβιώνεις και να τεμπελιάζεις πού και πού, όχι για να ζήσεις…

47


Ήταν της μόδας να δουλεύεις αδιάκοπα, να ξεπερνάς τα 8ωρα, να μην μπορείς να καθίσεις μόνος με τον εαυτό σου, με τους αγαπημένους σου να κοιτάξεις τον ουρανό, να πληρώνεις με ζωή την –έστω καλή για αρκετούς- επιβίωση. Στην εποχή της στέρησης, λίγα πράγματα προστέθηκαν. Τώρα πρέπει να είσαι ευγνώμων που πληρώνεις με ζωή μια κακή, -πολύ κακή για πολλούς- επιβίωση. Ήταν και παρέμεινε της μόδας να είσαι μανιακός (εργασιομανής, τελειομανής), να μην αναλύεις, να μην πολυσκέφτεσαι, να μη στέκεσαι λεπτό στη χαρά και τη λύπη κάνοντας σημαία την ψευδαίσθηση ότι η ζωή συνεχίζεται, ενώ αυτή δεν έχει καν αρχίσει…

48


Σε μια εποχή που το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εργασία έχει καταπατηθεί και οι ενεργοί πολίτες σε καλούν να το διεκδικήσεις, μήπως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το δικαίωμα στην τεμπελιά; Στην εποχή της κρίσης μήπως δεν είναι και τόσο αποτελεσματικό (επαναστατικό) να προσφέρεις φτηνότερα τη δουλειά σου; Σε μια εποχή (1880) που το προοδευτικό σύνθημα ήταν «δουλειά για όλους» ο Πολ Λαφάργκ τόλμησε επιχειρηματολογήσει για το δικαίωμα στην τεμπελιά διχάζοντας τους σοσιαλιστές της εποχής.

Πολ Λαφάργκ 1842-1911

49


Ο Πολ Λαφάργκ αποκαλύπτει πως υπάρχει σκέψη και έξω από τα επισήμως αριστερά και δεξιά κουτάκια, πώς έχουμε παγιδευτεί σε μια αντικαπιταλιστική δράση που ευνοεί και συντηρεί τον καπιταλισμό.

το δικαίωμα στην τεμπελιά

«Θα περιοριστώ να αποδείξω ότι με δεδομένα τα σύγχρονα μέσα παραγωγής και την απεριόριστη αναπαραγωγική τους δύναμη πρέπει να χαλιναγωγηθεί το υπέρμετρο πάθος των εργατών για τη δουλειά και να υποχρεωθούν να καταναλώνουν τα εμπορεύματα που παράγουν.»

50


«Επειδή η εργατική τάξη, με την απλοϊκή ευπιστία της, αφέθηκε να κατηχηθεί, επειδή είναι από τη φύση της ορμητική, ρίχτηκε με τα μούτρα στη δουλειά και την εγκράτεια, η καπιταλιστική τάξη βρέθηκε καταδικασμένη στην τεμπελιά και στην υποχρεωτική καλοπέραση, στον παρασιτισμό και στην υπερκατανάλωση.» «Δεν υπάρχει αστός που να μην τρώει μέχρι να αηδιάσει καπόνια γεμισμένα με τρούφες και να μην πίνει μέχρι σκασμού τα περίφημα κόκκινα κρασιά, για να δώσει κουράγιο στους εκτροφείς της περιοχής Λαφλές και στους αμπελουργούς του Μπορντώ.»

51


52

by Louise Almon


«Για να ανταποκριθεί στη διπλή κοινωνική του λειτουργία, του παράσιτου και του υπερκαταναλωτή, ο αστός χρειάζεται να απομακρύνει από την παραγωγική δουλειά ένα τεράστιο αριθμό ανθρώπων, ώστε να έχει στη διάθεσή του βοηθούς.» Οι εργάτες «πήραν στα σοβαρά τις θεωρίες των οικονομολόγων και των ηθικολόγων για τη δουλειά και συσπειρώθηκαν για να τις επιβάλουν έμπρακτα και στους καπιταλιστές.» «Για να αποτρέψουν αυτή τη συμφορά περιστοιχίζονται από αστυνομικούς, δικαστές, δεσμοφύλακες, επιφορτισμένους με έναν κοπιαστικό παρασιτισμό. Δεν μπορούμε πια να τρέφουμε καμιά ψευδαίσθηση για το χαρακτήρα των σύγχρονων στρατών:

53


Διατηρούνται σε μόνιμη βάση για να καταστέλλουν τον εσωτερικό εχθρό.» «Αλλά αυτή η στρατιά των χαραμοφάηδων δεν είναι αρκετή για να καταναλώσει όλα τα εμπορεύματα.»

by Anthony Regaret

Ακόμα και η νόθευση, που μικραίνει τη ζωή του προϊόντος, δεν είναι αρκετή και πολλά εμπορεύματα εξακολουθούν να παραμένουν αδιάθετα.

54


«Οι ταλαίπωροι εργοστασιάρχες αναγκάζονται να τρέχουν σαν τους παλαβούς στην άλλη άκρη του κόσμου για να» βρουν καταναλωτές. «Τους τελευταίους αιώνες, διεξαγόταν μονομαχία μέχρι θανάτου ανάμεσα στη Γαλλία και την Αγγλία, ποια από τις δύο θα διέθετε τα προϊόντα της στην Αμερική και στις Ινδίες. Χιλιάδες νέοι και ρωμαλέοι άνθρωποι έβαψαν με το αίμα τους κόκκινες τις θάλασσες, στη διάρκεια των αποικιακών πολέμων του 11ου, 16ου και του 18ουαι.» Οι εργάτες «αντί να επωφεληθούν από στιγμές κρίσης, για να διεκδικήσουν γενική διανομή των προϊόντων» παρακαλούν τους εργοστασιάρχες να τους αφήσουν να συνεχίσουν να παράγουν προϊόντα με μικρότερη αμοιβή.

55


56

by Percy Frederick Horton

by Fernard Leger


«Οι φιλόσοφοι της αρχαιότητας δίδασκαν την περιφρόνηση για τη δουλειά, αυτόν τον ατιμωτικό υποβιβασμό του ελεύθερου ανθρώπου.» «Η φύση, λέει ο Πλάτωνας στην υποδειγματική Πολιτεία του, δεν έχει δημιουργήσει ούτε υποδηματοποιούς ούτε σιδηρουργούς. Παρόμοιες απασχολήσεις υποβιβάζουν τους ανθρώπους που τις εξασκούν σε άθλιους μισθοφόρους, ανώνυμους δυστυχισμένους που αποκλείονται, λόγω του επαγγέλματός τους, ακόμα και από τα πολιτικά δικαιώματα. Στο Οικονομικό ο Ξενοφώντας γράφει» ότι όσοι ασχολούνται με τις χειρωνακτικές εργασίες δεν μπορούν να αποφύγουν τη σωματική φθορά και μοιραία ούτε τη φθορά του πνεύματός τους. Γι’ αυτό και είναι εύλογη η απουσία τους από τα αξιώματα.

57


«Ό,τι ονομάζεται μαγαζί είναι επισημαίνει ο Κικέρωνας.»

ανάξιο για έναν έντιμο άνθρωπο.»

«Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ο μεγάλος τίτλος του Λυκούργου, ο πιο σοφός από τους ανθρώπους, εκφράζει το θαυμασμό των μεταγενέστερων επειδή είχε παραχωρήσει ελεύθερο χρόνο στους πολίτες της Λακεδαίμονος με το να τους απαγορεύσει οποιοδήποτε επάγγελμα.» Και η δουλεία; Ο Λαφάργκ δίνει και σε αυτό απάντηση με τα λόγια των αρχαίων.

58


59

by Amy Katherine Browning


«Ο Αριστοτέλης προέβλεπε πως αν κάθε εργαλείο μπορούσε να εκτελέσει τη λειτουργία του χωρίς πίεση, ή καλύτερα από μόνο του (…) ο επιστάτης του εργαστηρίου δεν θα είχε πια ανάγκη από βοηθούς ούτε ο αφέντης από δούλους. Το όνειρο του Αριστοτέλη είναι η δική μας πραγματικότητα» αφού οι μηχανές πια μπορούν να εκτελούν μόνες τους τις εργασίες. Και «μήπως οι ηθικολόγοι και οι οικονομολόγοι του καπιταλισμού δεν εκθειάζουν κι αυτοί την έμμισθη εργασία, τη σύγχρονη δουλεία;» Διαβάστε το «Δικαίωμα στην τεμπελιά» εδώ:

60


61

Αν σας αρέσουν τα κρουασάν και τα ντόνατς ή αν δεν αντέχετε άλλο τη μανία με τα cupcakes, σας προτείνω cronuts!!!

cupcakes vs cronuts


62

“Something beautiful is being unveiled tomorrow (Friday, May 10th). Half croissant, half donut... All the crispy sugary goodness of the donut with the flaky layers of a croissant. Wait for it…” Με αυτή την ανάρτηση ο Frederick Ansel ανήγγειλε την έμπνευσή του συνδυάσει τα κρουασάν με τα ντόνατς και από τότε βλέπει καθημερινά έξω από το μαγαζί του ουρές να σχηματίζονται για μια λιχουδιά του. Τα cronuts του πωλούνται και στη μαύρη αγορά…


Μονόχρωμα ή πολύχρωμα, με γέμιση ή χωρίς, πάντα αφράτα, τα cronuts σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς γεύσεων ξεκίνησαν από την Αμερική για να κατακτήσουν τον κόσμο (το χούι δεν κόβεται!) και να πάρουν την πρωτιά από τα cupcakes.

http://dominiqueansel.com

/

63


64

Μπορεί να μην γνωρίζουμε την αυθεντική συνταγή των cronuts, όμως τηγανίζοντας φύλλα σφολιάτας σίγουρα θα κάνετε ένα λαχταριστό δώρο στον ουρανίσκο σας! Ενδεικτικά παραπέμπω σε δυο συνταγές:  Cronuts με παγωτό  Cronuts γεμιστό


Ένας από τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούν οι εξουσίες για να κρατούν υποταγμένους σε αυτές τους πολίτες είναι και η δικαιοσύνη. Ένας μηχανισμός απρόσωπος, δυσπρόσιτος και παράλογος που πρέπει να υπερασπίζεσαι, (διαφορετικά κατηγορείσαι ως υποστηρικτής της αναρχίας ή ένοχος), ενώ ξέρεις ότι συνήθως αθωώνει τους ισχυρούς και τιμωρεί τους αδύναμους. της δικαιοσύνης παραλογισμέ

Δυσκολεύεσαι να καταγγείλεις μια παράνομη πράξη για να μην μπλέξεις, για να μην σε αντιμετωπίσουν δηλαδή σαν ένοχο!

65


66

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα θύματα των βιαστών δικάζονται και συχνά καταδικάζονται πριν ακόμα και από τη δίκη του βιαστή, αν αυτή ποτέ γίνει. Θεωρούνται εξ ορισμού ένοχα και πρέπει να απολογηθούν και να αποδείξουν πρώτα την αθωότητά τους και μετά την ενοχή του θύτη.


Ο μηχανισμός της δικαιοσύνης είναι συνώνυμος με τη γραφειοκρατία, με έναν παράλληλο μηχανισμό, το ίδιο απρόσωπο και παράλογο.

by Karen Serfinski

Είσαι υποχρεωμένος να απαντήσεις, αλλά δεν έχεις το δικαίωμα να ζητήσεις εξηγήσεις, γιατί οι υπάλληλοί του εκτελούν πάντα εντολές από κάποιους ανώτερους, που ψάχνοντάς τους θα καταλήξεις, μετά από χρόνια και δεκάδες υπαλλήλους, σε... σένα! Σε ένα νόμο δηλαδή που ψήφισαν οι εκπρόσωποί σου κάποτε στη βουλή...

67


«Η παρωδία της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας, αλλά και έξω από αυτή, έρχεται να προσωποποιήσει την Δίκη του Κάφκα με κωμικοτραγικές ακρίβειες. Το έργο αυτό παίρνει σάρκα και οστά στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη. Η αντιπάθεια και αντίδραση για το σύστημα που έχει την δυνατότητα να συλλαμβάνει και να δικάσει (μεταφορικά και κυριολεκτικά) λαμβάνει χώρα στην δική μας πατρίδα.» Διαβάστε σχετικά: Η «Δίκη» του Κάφκα σήμερα

68


69

Τα κείμενα του Κάφκα παρέμειναν για καιρό κλεισμένα στο συρτάρι του και δημοσιεύτηκαν μετά το θάνατο του συγγραφέα παραβιάζοντας την επιθυμία του, όπως αυτή είχε καταγραφεί στη διαθήκη του.

για τη Δίκη του Κάφκα

« Παρά την απομόνωσή οι πρώιμες αισθητικές του καινοτομίες συνιστούσαν ένα λογοτεχνικό γεγονός που δεν μπορούσε παρά να επηρεάσει, έστω κι εκ των υστέρων, την ιστορία της μυθιστοριογραφίας., σχολιάζει ο Μίλαν Κούντερα.» Franz Kafka by Fabrizio Cassetta


Ο Κάφκα γράφει τη «Δίκη» το 1914. Η δουλειά του τον επηρεάζει, εργάζεται σε ασφαλιστική εταιρεία που ασχολείται με τα εργατικά ατυχήματα και ο ίδιος είναι επιφορτισμένος με την πρόληψή τους και την εκπροσώπηση στα δικαστήρια. Ένα ακόμα στοιχείο που πιθανώς προκαλεί την έμπνευση της «Δίκης» αποκαλύπτεται στην «Επιστολή προς τον πατέρα», από την οποία συμπ συμπεραίνουμε πως ο πατέρας του συγγραφέα του έχει δημιουργήσει τη φοβία πως ανά πάσα στιγμή θα προκύψει κάποια τιμωρία («τούτη την τρομερή δίκη που εκκρεμεί ανάμεσα σ’ εσάς και σ’ εμένα» είναι μια χαρακτηριστική φράση από την «Επιστολή»).

70


71

Πολλοί αναλύουν πώς ο Κάφκα επηρεάστηκε από το Ντοστογιέφσκι (όπως ότι χρησιμοποίησε τα τρία πρώτα κεφάλαια του δεύτερου μέρους του έργου του Ντοστογιέφσκι "Έγκλημα και τιμωρία" για τη "Δίκη" του), όμως άλλοι διαφωνούν εντελώς και δεν αναγνωρίζουν καμιά ταύτιση των δύο συγγραφέων. Ένας από αυτούς είναι και ο Μίλαν Κούντερα. Και εξηγεί σε όσους θεωρούν τον ήρωα της "Δίκης" ένοχο πως «ο Κ. δεν είναι ούτε αθώος ούτε ένοχος. Franz Kafka by Caryl Strzelecki


72

Είναι ένας άνθρωπος ενοχοποιημένος, κάτι που είναι εντελώς διαφορετικό. Φυλλομετρώ το λεξικό: το ρήμα ενοχοποιώ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1946 και ως ουσιαστικό (ενοχοποίηση) το 1948. Παρά την τόσο πρόσφατη δημιουργία αυτών των λέξεων, η απουσία τους αποδεικνύει πως κάθε άνθρωπος είναι ενοχοποιήσιμος, πως η ενοχοποίηση αποτελεί τμήμα της ανθρώπινης κατάστασης: φοβόμαστε -από καλοσύνη- μήπως πληγώσουμε τους αδύναμους, αλλά και δειλιάζουμε να συσχετισθούμε με τους ισχυρότερους από εμάς. Ο Κάφκα ουδέποτε διατύπωσε αφηρημένες σκέψεις για τα ανθρώπινα προβλήματα, δεν του άρεσε να θεωρητικολογεί, να παριστάνει το φιλόσοφο.


73

Δεν έμοιαζε στον Σαρτρ ή στον Καμί, οι παρατηρήσεις του μετασχηματίζονταν αυτομάτως σε φαντασία, σε ποίηση: στην ποίηση της πρόζας.» Στο στόχαστρο της "Δίκης" μπαίνει η γραφειοκρατία της Αυστροουγγαρικής Αυτοκρατορίας και η χειραγωγούμενη δικαιοσύνη. Το έργο είναι γεμάτο από παράλογα και ανεξήγητα και από πολλούς σχολιάζεται ως αναφορά στα ψυχολογικά τρικ που θα χρησιμοποιήσουν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα.

by Jarmila Maranova


74

Ο γερμανικός τίτλος (Der prozess) σημαίνει και τη διαδικασία, που προμηνύει την απαραβίαστη συνέχεια αυτού που έχει αρχίσει. Διαβάστε τη «Δίκη» εδώ: Διαβάστε σχετικά:  Πώς γεννήθηκε η «Δίκη» του Φραντς Κάφκα  Η Δίκη του Κάφκα. Του Μίλαν Κούντερα. by Jarmila Maranova


Το 1962 ο Όρσον Γουέλς μετέφερε στη μεγάλη οθόνη τη «Δίκη» του Κάφκα με τον Άντονι Πέρκινς (στον πρωταγωνιστικό ρόλο), τη Ζαν Μορό, τη Ρόμι Σνάιντερ, την Κατίνα Παξινού, τον ίδιο. Διαβάστε σχετικά:  Η Δίκη του Όρσον Γουέλς  Η Δίκη - 1962

75


Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει.

Ναζίμ Χικμέτ

Γιάννης Ρίτσος

μεσοπέλαγα σφυρίζω by Leonid Afremov

76


77

Είναι ωραία η θάλασσα γιατί κινείται πάντα κι αν έχεις βρει πολλές στεριές καμία δεν σ’ αράζει. Δώς μου για φιλοδώρημα τραγούδι με τη μπάντα. Είναι ωραία η θάλασσα γιατί με σένα μοιάζει. Μάνος Ξυδούς

Ποια θάλασσα, ποια θάλασσα θα ‘ναι αρκετά μεγάλη για να χωρέσει τον καημό που μάζεψε η ψυχή;

Νάνος Βαλαωρίτης

Αχ, θάλασσά μου σκοτεινή, θάλασσα αγριεμένη, Πού θα με βγάλεις το πρωί, σε ποια στεριά μου ξένη;

Νίκος Πορτοκάλογλου


78

by Van Gogh


Σαν θαλασσάκι να κυματίσεις και σαν αέρας να σηκωθείς, να με ζαλίσεις, να με σκορπίσεις και τη ζωή μου μη λυπηθείς.

79

Και η θάλασσα η γαλάζια στην καρδιά μου κάνει νάζια.

Γιάννης Λογοθέτης

Μιχάλης Γκανάς

Μια θάλασσα μικρή στα δυο σου μάτια φεύγει κάθε πρωί.

Διονύσης Σαββόπουλος

Θάλασσα πλατιά, σ’ αγαπώ γιατί μου μοιάζεις. Θάλασσα βαθιά, μια στιγμή δεν ησυχάζεις, λες κι έχεις καρδιά, τη δικιά μου την μικρούλα την καρδιά.

Γιώργος Ρούσσος


80

Η χρήση αντιηλιακών είναι πλέον επιβεβλημένη όταν ο ήλιος είναι εδώ, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν έχετε χρόνο και διάθεση, φτιάξτε τα δικά σας, σπιτικά αντιηλιακά. Σας παρουσιάζω τις συνταγές, χωρίς να τις έχω δοκιμάσει.

αντιηλιακά σπιτικά


-Αντηλιακό λάδι σώματος με μαύρο τσάι και λάδι ελιάς -Αντηλιακό βούτυρο για ξηρέςαφυδατωμένες επιδερμίδες -Αντηλιακό λάδι για τα μαλλιά -Αντηλιακό Καρύδας -Aντιηλιακό λάδι προσώπου και σώματος με αβοκάντο, καρύδα και ελαιόλαδο -Αντιηλιακά με Αλόη -Αντιηλιακό λεβάντας για μωρά Δείτε τις συνταγές εδώ:

81


82

Πώς οι Έλληνες ψήφισαν φασιστικά κόμματα;;; Από παράδοση σέβονται τον «άλλον», τον ξένο, τον διαφορετικό. ………………………………………………………………

απορία

Φυλάξου από άνθρωπο σπανό και μαλλιαρή γυναίκα. ελληνική παροιμία


83


επικοινωνία: womaninblog@gmail.com

Summer 2014  

επανάσταση, μεταθανάτια συνέντευξη μ' έναν Χίτλερ, tip ισότητας, κατασκευές με κοχύλια, το δικαίωμα στην τεμπελιά, Λαφάργκ, για τη δίκη του...

Summer 2014  

επανάσταση, μεταθανάτια συνέντευξη μ' έναν Χίτλερ, tip ισότητας, κατασκευές με κοχύλια, το δικαίωμα στην τεμπελιά, Λαφάργκ, για τη δίκη του...

Advertisement